Άρθρο 09: Πρόγραμμα Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου

1. Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι δύο (22) ωρών εβδομαδιαίως, με δέκα (10) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δέκα τριών (13) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού.

α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ερευνητική Εργασία (Project) (2 ώρες),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (2 ώρες),
7. Ιστορία (1 ώρα),
8. Θρησκευτικά (1 ώρα),
9. Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ώρες, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία,
10. Φυσική Αγωγή (2 ώρες).

β .Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α’ ΕΠΑ.Λ. είναι τα εξής :

1. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)

2. Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας :
1. Οργάνωση & Διοίκηση (4 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (3 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

3. Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής :
1. Αρχές Αγροτικής Οικονομίας (5 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (2 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

4. Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων :
1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες)
2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες)
3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες)
4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα)
5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)

2. Στην Β΄ και Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα δώδεκα (12) ωρών εβδομαδιαίως, με έξι (6) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι τριών (23) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.

α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα),
6. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).

β. Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α’ και β’ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.

3. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ, καθώς και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Αυγούστου εκάστου έτους.
Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος.
Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας, για περίοδο δύο ετών τουλάχιστον. Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του ΟΑΕΔ ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ.
Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30η Αυγούστου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:39 | Βασίλης Γεωργιάδης

    Προς τους αρμόδιους
    Μετα λύπης μου βλέπω ότι ακόμα δεν έχετε βάλει ένα βιολογικό μάθημα στην Α λυκείου. Είναι σαν να μην πέρασαν από πάνω σας τα τελευταία 50 χρόνια. Ανοίξτε το ίντερνετ διαβάστε ένα βιβλίο, για να καταλάβετε τι έχει γίνει στην επιστήμη. Ρωτήστε τα εγγόνια σας, θα ξέρουν καλύτερα.
    Για να μην σκέφτεστε ότι είναι συντεχνιακό αίτημα, βάλτε τουλάχιστο ένα μάθημα στην ομάδα γεωπονίας και διατροφής. Να μάθουν έστω μόνο αυτοί οι μαθητές για τα φυτά, ή τον ανθρώπινο μεταβολισμό, και να τα κάνουν γεωπόνοι ή γυμναστές. ειλικρινά από το τίποτα και αυτό θα είναι κάτι σημαντικό. Δεν πρέπει να βάζετε μαθήματα για να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά σας και οι φίλοι σας σαν καθηγητές.
    Αισθάνομαι αμήχανα και μόνο που το προτείνω, νόμιζα ότι είναι αυτονόητο. Αλλά έχουμε μάθει για την προέλευση του σχεδίου και έχουμε ήδη δει πως συμπεριφερθήκατε στην Πληροφορική (Προγραμματισμό και αλγοριθμική σκέψη).
    Κάποια στιγμή τα λάθη σας θα διορθωθούν, γιατί πολύ απλά θα φύγετε μαζί με την εποχή σας. Απλώς πρέπει να κάνουμε υπομονή. Εμείς οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, κάνω παράκληση στους συναδέλφους, να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ζημιά που προκαλείται διαχρονικά από τους κομματάρχες στα υπουργεία και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας (έστω και κρυφά από αυτούς) να περάσουν στην νέα εποχή και να συναντήσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:33 | Eirini

    Γιατί μειώνονται οι ώρες της Γεωμετρίας?
    Οι μαθητές των ΕΠΑΛ συνήθως ενδιαφέρονται περισσότερο για τη Γεωμετρία γιατί πολλές φορές αναγνωρίζουν τις εφαρμογές της σε θέματα του τομέα τους, αλλά και στην καθημερινή ζωή.
    Γιατί καταργούνται οι ώρες υποστήριξης των μαθηματικών?
    Οι μαθητές των ΕΠΑΛ συνήθως έχουν δυσκολίες και κενά από προηγούμενες τάξεις και χρειάζονται στήριξη. Επίσης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι οικογένειες τους για να τους βοηθήσουν. Δεν είναι πολυτέλεια αυτή η μια ώρα υποστήριξης.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:26 | Ιωάννης Ε. Τ. – Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος

    α) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: ΟΡΘΑ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Α’ τάξη κατά την οποία, μέχρι τώρα, η στάση των περισσότερων μαθητών ήταν τουλάχιστον αδιάφορη. Θεωρώ ότι με την κατάλληλη επιλογή της διδακτέας ύλης τους τα μαθήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σύνολο, όχι τόσο για τον προσανατολισμό των μαθητών προς την ειδικότητα που τους ταιριάζει, όσο για την απόκτηση κάποιων κοινών, βασικών γνώσεων, απαραίτητων για τους μαθητές όλων των Τομέων της ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, που επιπλέον θα τους βοηθήσουν να συνεργάζονται καλύτερα όποτε βρεθούν μαζί ως Tεχνικοί διαφορετικών ειδικοτήτων, σε μια επιχείρηση ή σε ένα κατασκευαστικό έργο.

    β) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: Πέρα από το μάθημα του Σ.Ε.Π., προτείνω, στο τέλος της Α’ τάξης και για όποιους μαθητές το ζητήσουν, να οργανώνονται από το σχολείο σε συνεργασία με επιχειρήσεις, ΟΛΟΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ των μαθητών (όχι απλές επισκέψεις) ως ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ σε αντιπροσωπευτικά εργασιακά περιβάλλοντα των ειδικοτήτων που τους ενδιαφέρουν. Έτσι θα αποκτήσουν οι ίδιοι διά ζώσης άποψη για το αντικείμενο, τις συνθήκες εργασίας καθώς και τις απαιτήσεις διάφορων επαγγελματικών εξειδικεύσεων. (Η δυνατότητα αυτή μπορεί να παρέχεται και στους τελειόφοιτους της Α’ τάξης των ΓΕ.Λ.).

    γ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Εφόσον δίνεται (και σωστά) στους απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ. η δυνατότητα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα Τ.Ε.Ι., είναι απαραίτητη η ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ τους ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ώστε να μπορούν με άνεση να αντεπεξέλθουν στις βασικές απαιτήσεις των σπουδών τους στα Μαθηματικά, στη Φυσική ή στη Χημεία (ανάλογα με τον Τομέα) και στη Νεοελληνική Γλώσσα (έκθεση/έκφραση), καλύπτοντας την ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΛΗ με τη ΔΙΑΘΕΣΗ ανάλογων διδακτικών ωρών. (Θα απογοητευτείτε όταν πληροφορηθείτε το Μ.Ο. των χρόνων απόκτησης πτυχίου και το ποσοστό εγκατάλειψης, δυστυχώς έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών, όσων μαθητών εισήχθησαν στα Τ.Ε.Ι. με χαμηλές επιδόσεις στα παραπάνω μαθήματα). Επιπρόσθετα, με την εξασφάλιση των παραπάνω θα είναι ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ακόμη ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 15 από το Γυμνάσιο, που έτσι κι αλλιώς στο μεγαλύτερο ποσοστό τους επιδιώκουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προτιμήσουν να φοιτήσουν στο ΕΠΑ.Λ. (αντί του ΓΕ.Λ.), λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τους ότι από το ΕΠΑ.Λ. θα λάβουν εκτός από ισότιμο Απολυτήριο και Επαγγελματικό Πτυχίο. Τονίζω τη σημασία των παραπάνω διότι μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των μαθητών εγγράφεται στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ. μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της περιόδου Σεπτεμβρίου από τα Γυμνάσια…

    Με εκτίμηση,

    Ιωάννης Ε. Τ.
    Διδάσκων του Τομέα Ηλεκτρονικής των ΕΠΑ.Λ. και του Τμήματος Ηλεκτρονικής των Τ.Ε.Ι.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:18 | nikos

    Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα και στα Σχολικά Εργαστήρια των Επαγγελματικών Λυκείων.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:36 | Ανδρέας Ζ.

    Οι μαθητές της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αποτελούν το 25% περίπου των μαθητών Λυκείου.
    Όπως και στα ΕΠΑΛ έτσι και στο υπό σύσταση Τεχνολογικό Λύκειο οι μαθητές δε θα διδάσκονται ΚΑΘΟΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ως μαθήματα Γεν. Παιδείας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου. Παράλληλα είναι παιδαγωγικά δεδομένο ότι η ηλικία των παιδιών στο Λύκειο είναι η αρμόζουσα για να κατανοήσουν πλήθος εννοιών και φαινομένων. Το 25%, δηλαδή, των μαθητών- αυριανών πολιτών δε θα έχουν αποκτήσει στο Λύκειο καμία απολύτως γνώση όσον αφορά το σώμα τους, την υγεία τους, τη διαχείριση του Περιβάλλοντος κ.ά. εντελώς ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τη ζωή τους!!! Παράλληλα, οι εφαρμογές των Βιολογικών Επιστημών, μεταξύ άλλων, βρίσκονται και θα βρίσκονται όλο και περισσότερο, στην αιχμή της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Οι αυριανοί «τεχνικοί» θα έχουν θεμελιώδες γνωστικό έλλειμμα για την κατανόηση και το χειρισμό στοιχείων και της εργασίας τους.
    Όλα αυτά είναι προφανή και γνωστά στους λαμβάνοντες τις αποφάσεις. Το πρόβλημα έχει κατ΄ επανάληψη τεθεί σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει απασχολήσει ακόμα και τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σχετικών ερωτήσεων. Η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ήταν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στην πρώτη αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών. Προφανώς, η γνωστή παθογένεια που τόσο έχει κοστίσει στη χώρα, η επικράτηση συντεχνιακών συμφερόντων, έχει συμβάλλει και στο προκείμενο. Αναμένουμε, ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς και ως πολίτες, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να επιδείξει την απαραίτητη για τους νέους ανθρώπους, την κοινωνία και τη χώρα αποφασιστικότητα.
    Επιβάλλεται να διδάσκονται ΚΑΙ Βιολογία τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο Τεχνολογικό Λύκειο!

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:28 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    1) Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
    Είναι γνωστός ο ρόλος και η συμβολή των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, με την σημερινή οργανωτική και διοικητική δομή στην ανάπτυξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ,αλλά και της κατάρτισης (ΙΕΚ). Επίσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως και της τοπικής κοινωνίας.
    Το 4ο έτος εξειδίκευσης να λειτουργεί μόνο στη δομή του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση.
    ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΟΣ
    2)Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
    1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες )
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. ΓΡΑΜΜΙΚΟ –ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (3 ώρες)
    4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
    5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)

    Θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα και πρώτες αναθέσεις σε όλες τις ειδικότητες από όλους τους τομείς και όχι έτσι απροκάλυπτα να συνεχίζεται αυτή η υποτίμηση του τομέα ΔΟΜΙΚΏΝ.

    Το μάθημα της «τεχνολογίας» στο γυμνάσιο να μην καταργηθεί να γίνει εργαστηριακό ώστε να υπάρχει η σύνδεση του γυμνασίου με την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:18 | nikos

    Σε όλες τις τάξεις πρέπει να διδάσκεται ξενη γλώσσα, ανάλογη με τις απαιτήσεις των τομέων και ειδικά στη Γ τάξη, εφαρμοσμένη.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:17 | Γιάννης Μυρίσης

    Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Α’ τάξη, δεν είναι κατανοητό γιατί απουσιάζει εισαγωγικό μάθημα του Τομέα Δομικών Έργων, δεδομένου του εύρους των τεχνικών επαγγελμάτων που εκπροσωπεί;
    Το Τεχνικό σχέδιο, «η γλώσσα των τεχνικών», είναι το μάθημα που κάνει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ τεχνικού και εργάτη. Η διδασκαλία του δεν πρέπει να γίνεται σε λιγότερες απο 3-4 ωρες. Το 2ωρο/εβδομάδα έχει αποδειχτεί ήδη στα Ε.Π.Α.Λ, πέραν πάσης αμφιβολίας, ανεπαρκές.
    Η Τάξη Μαθητείας του προαιρετικού 4ου έτους σπουδών, λόγω και αδυναμίας εφαρμογής σε όλη την Ελλάδα για αντικειμενικούς λόγους, (ανεργία-εποχικότητα αγοράς εργασίας κ.α.), πρέπει να αντικατασταθεί από τάξη εξειδίκευσης, με διευκόλυνση ίσως της μαθητείας όπου είναι δυνατό και επιθυμητό από τις τοπικές κοινωνίες .

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:16 | Καλή Αλυσανδράτου

    Μετονομασία του Τομέα ‘‘Δομικών έργων’’ και αύξηση των ειδικοτήτων του

    Ο τομέας των κατασκευών (Πολιτικού Μηχανικού), αποτέλεσε και αποτελεί επί σειρά ετών την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, χωρίς την ανάπτυξη της οποίας είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, διαμόρφωση ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων (που λείπουν σήμερα εντελώς), τοπογραφική καταγραφή με ακρίβεια, σύνταξη κτηματολογίου και τόσα άλλα που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και των κατασκευών. Ειδικότερα ως σεισμογενής χώρα, έχουμε ανάγκη από τεχνικούς που θα οργανώνουν και συντονίζουν ορθά όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της μηχανικής (οικοδομικής).
    Για όλα τα παραπάνω ο τομέας των ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, είναι από τους πιο σημαντικούς στην χώρα μας, και θα πρέπει να εμπλουτιστεί με περισσότερες ειδικότητες, για την κάλυψη πλήρως των αναγκών σε μεσαία στελέχη μορφωμένα και ικανά στο χώρο των κατασκευών.
    Στόχος πρέπει να είναι η εκπαίδευση τεχνικών (εργοδηγών) οι οποίοι θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των Μηχανικών (Πολ. Μηχανικών, Τοπογράφων, κ.α.) και όλων των τεχνιτών στα δομικά έργα για κάθε φύσεως αντικείμενο.
    Στον τομέα αυτόν οι μαθητές θα εκπαιδεύονται σε σχέδιο (αρχιτεκτονικό, στατικό), μαθήματα οργάνωσης εργοταξίου, κόστος κατασκευών, οικοδομική, κατασκευές από σκυρόδεμα, μεταλλικές κατασκευές, πολεοδομία, περιβαλλοντικά θέματα και σχεδιασμό, σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογία του χώρου, βιοκλιματικό σχεδιασμό (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών, ώστε να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη και άρτια τεχνική εκπαίδευση, για να μπορούν να εργαστούν ως τεχνικοί (μεσαία στελέχη) σε κάθε είδους έργα πολιτικού μηχανικού.

    Αντί λοιπόν :
    Τομέας Δομικών Έργων
    1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

    Προτείνω :
    Τομέας Έργων Πολιτικού Μηχανικού
    1. Τεχνικός Κατασκευής Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Τεχνικών Έργων
    2. Τεχνικός Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτιριακών Έργων και Έργων Υποδομής και Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
    3. Τεχνικός Σχεδίασης Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Γεωπληροφορικής

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:12 | nikos

    Πρέπει να διδάσκονται γενικά και εφαρμοσμένα μαθήματα.
    Δεν μπορεί να καταργούμε τα μαθήματα υποστήριξης. Δεν δικαιολογείται οτι μέσα σε δυο ετη οι μαθητές του γυμνασίου κάλυψαν τα μαθησιακά τους κενά και ετσι δεν απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η ύπαρξη αυτής της βοήθειας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ, ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ ΑΣΕΤΕΜ

    1. Στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Α’ ΕΠΑ.Λ. πρέπει να προστεθεί ένα μάθημα που προσφέρει στον μαθητή τις βάσεις για τα Δομικά Έργα. Η πρόταση της ΕΤΕ για το μάθημα «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων» με βρίσκει σύμφωνη.
    2. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρηθεί το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου.
    3. Τα μαθήματα ειδικότητας που περιλαμβάνει το 4ο έτος μαθητείας πρέπει να διδάσκονται αποκλειστικά σε σχολικές μονάδες του Υπουργείου Παιδείας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:00 | Γιάννης Φάκας

    μερικές προτάσεις για το επαγγελματικό λύκειο:
    Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και ειδικότητες (άρθρο 8):
    (άρθρο 8) Η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και όχι στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού. Μάλιστα στα Ι.Ε.Κ. (άρθρο 25) έχει τοποθετηθεί σωστά ως ειδικότητα του τομέα Πληροφορικής.
    Α’ Λυκείου:
    Α) (άρθρο 8) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει μάθημα στο οποίο οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της που αντιστοιχούν και στις ειδικότητες τις οποίες μπορούν να επιλέξουν, ενώ έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).
    Β) (άρθρο 8) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
    Β’ και Γ’ Λυκείου
    (άρθρο 8) Η αναφορά στο άρθρο 8, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:13 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η τάξη Μαθητείας προτείνω να εφαρμόζεται αποκλειστικά στις σχολές του ΟΑΕΔ οι οποίες έχουν την εμπειρία της Μαθητείας. Πολλές φορές επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η Μαθητεία απο το Υπουργείο Παιδείας και απέτυχε.Αν παραμείνει το σχέδιο νόμου όπως έχει, θα υπάρξει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ σχολών ΟΑΕΔ και Σχολών Υπουργείου Παιδείας.

  • 18 Αυγούστου 2013, 13:10 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ- ΔΟΜΙΚΟΣ

    1) Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
    Είναι γνωστός ο ρόλος και η συμβολή των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, με την σημερινή οργανωτική και διοικητική δομή στην ανάπτυξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ,αλλά και της κατάρτισης (ΙΕΚ). Επίσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως και της τοπικής κοινωνίας.
    Το 4ο έτος εξειδίκευσης να λειτουργεί μόνο στη δομή του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση.
    ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΙΚΟΣ
    2)Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
    1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες )
    2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    3. ΓΡΑΜΜΙΚΟ –ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (3 ώρες)
    4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
    5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
    Θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα και πρώτες αναθέσεις σε όλες τις ειδικότητες από όλους τους τομείς και όχι έτσι απροκάλυπτα να συνεχίζεται αυτή η υποτίμηση του τομέα ΔΟΜΙΚΏΝ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:41 | Απόστολος Λ.

    Πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει η Πληροφορική ως μάθημα γενικής παιδείας και στην Β’ και Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου.

    Είναι δυνατόν σήμερα, που σε όλες τις εφαρμοσμένες επιστήμες δεν υπάρχει ούτε μία εργασία(σχέδιο-αυτοματισμός-εγκατάσταση) που να ολοκληρώνεται χωρίς χρήση προηγμένων εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, να μην έχουν οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων ενός σύγχρονου Επαγγελματικού Λυκείου, ένα μάθημα που θα «εκσυγχονίσει» την εξειδίκευσή τους στο γνωστικό τους αντικείμενο με πιο προχωρημένες γνώσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    Σας ευχαριστώ!

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:34 | Ιουλία

    Το μάθημα ενισχυτική εργαστηριακη εκπαιδευση της μαθητείας (7 ώρες)
    θα ειναι εργαστηριακό?
    Αν ΝΑΙ γιατι να μην διδασκεται τα υπάρχοντα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα?
    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τα εργαστηριακά μαθήματα των ΕΠΑ.Λ.?
    Με την προυπόθεση ότι είναι πλήρως εξοπλισμένα, θα μπορεί να γίνεται εκεί η μαθητεία αντι στα εργαστήρια του ΟΑΕΔ?

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:14 | Μαρία

    Έχοντας 13 χρόνια υπηρεσίας σε Επαγγελματικό Λύκειο, Θα ήθελα να προτείνω μερικές ουσιαστικές αλλαγές:

    1. Αναφορικά με το μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών», πιστεύω ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα μαθήματα Γενικής παιδείας της Α’ τάξης,ως μάθημα τουλάχιστον 3ωρο εργαστηριακό, αφού η γνώση βασικών εννοιών και η απόκτηση δεξιοτήτων αξιοποίησης των ΤΠΕ είναι απαραίτητη για όλους τους τομείς.

    2. Η Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, ως ομάδα που περιλαμβάνει τον Τομέα πληροφορικής θα πρέπει να περιέχει ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών, κάτι το οποίο συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό για τους άλλους τομείς της συγκεκριμένης ομάδας με μαθήματα όπως οι αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 10:56 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ. Θα πρέπει να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα με τη νέα τους ονομασία ως ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ και στο ισχύον έως σήμερα θεσμικό καθεστώς γι αυτά (ανεξάρτητες σχολικές μονάδες).

  • Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό», δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω.

    Ενδεικτικά, στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.

  • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών ενώ αποτελεί την ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν περιέχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της. Αντιθέτως περιλαμβάνει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).

    Το μάθημα των ΤΠΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί μάθημα προσανατολισμού αφού καλύπτει ένα μόνο μέρος της επιστήμης των Υπολογιστών, εστιάζοντας κυρίως σε θεματα ανάπτυξης δεξιοτήτων κι ειδικότερα όσον αφορά στην χρήση του εποπτικού μέσου της Πληροφορικής, του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

    Για τον λόγο αυτό, πέραν του μαθήματος των ΤΠΕ, προτίνεται η προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική», δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.

    Στο μάθημα αυτό οι μαθητές/τριεας θα διδάσκονται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγονται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.

    Στην περίπτωση που (λανθασμένα κατά τη γνώμη μας) το μάθημα των ΤΠΕ θεωρηθεί οτι είναι το μάθημα προσανατολισμόυ για τον τομέα Πληροφορικής, τότε αυτομάτως οι μαθητές/τριες όλων των ομάδων προσανατολισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα πληροφορικής στη Β’ τάξη.

  • Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής, είναι η μόνη στην οποία το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4).

    Προτείνεται η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς ισχύει και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού καθώς και ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

  • Θα ήθελα να επισημάνω λίγες σκέψεις μου και να εκφράσω την διαφωνία μου ως προς το πρόγραμμα σπουδών της ομάδας προσανατολισμού «Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής».
    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα μαθήματα προσανατολισμού ειδικότητας είναι 1. Αγροτική Οικονομία 5 ώρες 2. Αρχές Λογιστικής 2 ώρες 3. ΣΕΠ 2 ώρες και 4.Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών 4 ώρες.
    Σε όλες τις άλλες ομάδες προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βασικών αρχών για κάθε επιστημονικό κλάδο. Ο μοναδικός που δεν έχει βασικές αρχές για την γεωπονία είναι της γεωπονίας τροφίμων και διατροφής .
    Ο τομέας είναι γεωπονίας και όχι λογιστικής . Γιατί τόση ομοιότητα στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού γεωπονίας και διοίκηση οικονομίας ;
    Ο κ. υπουργός να μην βασιστεί στην συντεχνιακή πίεση κάποιων συμβούλων του και δημιουργών του νομοσχεδίου «οικονομολόγων» για να θέλουν να πάρουν ανάθεση το μάθημα της λογιστικής ή αγροτικής οικονομίας .
    Από τα υπάρχοντα μαθήματα, αυτό της αγροτικής οικονομίας αλλά και των αρχών λογιστικής θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τις βασικές αρχές της γεωπονίας και των τροφίμων. Μέσα σε αυτό θα υπάρχει και αγροτική οικονομία, κομμάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές μιας και αυτό έχει σχέση με την παραγωγή γεωπονικών προϊόντων. Οι 5ώρες Αγροτικής οικονομίας είναι πολλές .3ώρες είναι λογικές και όχι κουραστικές για τους μαθητές οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα προσανατολισμού Γεωπονίας . Το μάθημα των βασικών αρχών Γεωπονίας και τροφίμων να έχει περισσότερες ώρες διδασκαλίας.
    Οι μαθητές της ομάδας γεωπονίας τροφίμων και διατροφής αλήθεια θα δουν ένα φυτό να μεγαλώνει αν δεν θα γίνει το παραπάνω;
    Οι μαθητές του τομέα ποια μαθήματα της γεωπονίας και των τροφίμων θα διδαχθούν για να προσανατολισθούν ;
    Στο παραπάνω πρόγραμμα σπουδών πρέπει να αντικατασταθεί οπωσδήποτε το μάθημα «αρχές λογιστικής.
    Θα πρέπει ακόμη το γενικό Λύκειο αλλά και το γυμνάσιο να έχει και ένα βασικό γενικό μάθημα γεωπονίας .
    Γιατί οι μαθητές του γενικού Λυκείου μπαίνοντας στην πόρτα των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ Γεωπονίας να μην έχουν ακούσει ούτε λέξη για την γεωπονία ; Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να διδάσκεται και στους άλλους επιστημονικούς τομείς . Είναι τα λεγόμενα βασικά τεχνολογικά μαθήματα τα οποία μόνο στην Ελλάδα δεν διδάσκονται όλα τα παιδιά .Η λεγόμενη τεχνολογική κουλτούρα σε ένα τεχνολογικό κόσμο ακόμη και το 2013-14 κάποιους φοβίζει.
    Για ποιά ανάπτυξη θα μπορούμε κ. Υπουργέ να μιλήσουμε αν δεν έχουμε καλό πρωτογενή τομέα παραγωγής ; Πιστεύω ότι γνωρίζετε ότι είναι ο σπουδαιότερος τομέας παραγωγής σε μια χώρα σε σχέση με τους άλλους δύο (δευτερογενή και τριτογενή). Πάντως ανάπτυξη μιας χώρας χωρίς την καλή ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει. Το πείραμα έχει γίνει με την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος και το οποίο μας οδήγησε και αυτό στην οικονομική κατάσταση την οποία βρισκόμαστε.
    Γι’ αυτό κ. Υπουργέ πρέπει να προσεχθεί η εκπαίδευση του πρώτου τομέα παραγωγής.
    Τέλος οι αναθέσεις των μαθημάτων για την διδασκαλία των μαθημάτων πρέπει να είναι ΙΔΙΕΣ ανάμεσα στους κλάδους ΠΕ14 Γεωπονίας (ΑΕΙ Γεωπονίας ) και ΠΕ Τεχνολόγων Γεωπόνων(ΑΤΕΙ Γεωπονίας).Το τονίζω διότι μέχρι σήμερα το υπουργείο μας έχει αδικήσει όπως όλοι έχουν παραδεχθεί.
    Σηφάκης Ιωάννης
    Τεχνολόγος Γεωπόνος
    Εκπαιδευτικός
    Κλάδου ΠΕ1812Γεωπονίας

  • 18 Αυγούστου 2013, 09:22 | Β.Σ.

    Στην ακόλουθη διεύθυνση,σελίδες 23-26,υπάρχει μία ολοκληρωμένη πρόταση του Υπ.Παιδείας(Μάιος 2011) για το Τεχνολογικό Λύκειο και ειδικότερα για το ωρολόγιο πρόγραμμα και των 3 Τάξεων:

    http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2011/06/texnologiko_lykeio.pdf

    Σύμφωνα με αυτό,προβλέπονται για τα φιλολογικά μαθήματα οι ακόλουθες
    ώρες:

    Α΄ΤΑΞΗ:8 ώρες/εβδομάδα(Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία:4ώρες,
    Ιστορία:2ώρες,Υποστήριξη Ν.Ε.Γλώσσα:2ώρες)

    Β΄ΤΑΞΗ:6 ώρες/εβδομάδα(Ν.Ε.Γλώσσα:2ώρες,Ιστορία:2ώρες,Υποστήριξη Ν.Ε.
    Γλώσσα:2 ώρες)

    Γ΄ΤΑΞΗ:3 ώρες/εβδομάδα(Ν.Ε.Γλώσσα:3 ώρες)

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:57 | Μαρία Μανουρά

    Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Α’ ΕΠΑΛ, θα πρέπει να προστεθεί και εισαγωγικό μάθημα του Τομέα Δομικών Έργων.
    Το Τεχνικό σχέδιο θα πρέπει να γίνει 3ωρο γιατί το 2ωρο δεν αρκεί.
    Η Τάξη Μαθητείας του προαιρετικού 4ου έτους σπουδών, πρέπει να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

  • Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.

    Οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας παραμένουν περιορισμένες.
    Το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά αφορά στην ανασκόπηση των εμπειριών των μαθητών στον χώρο εργασίας. Το ίδιο ισχύει και με το αναφερόμενο «Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης», το οποίο έχει φροντιστηριακό χαρακτήρα.
    Δεν αποσαφηνίζεται σε ποιες περιπτώσεις το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» θα διδάσκεται στα ΕΠΑ.Λ και σε ποιες στον ΟΑΕΔ, ούτε οι διαδικασίες με τις οποίες ο ΟΑΕΔ θα ενημερώνει τα ΕΠΑ.Λ, για την πορεία της μαθητείας των μαθητών του.
    Γίνεται αναφορά σε μη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική μονάδα με το όνομα «Εργαστηριακό Κέντρο».
    Δεν αποσαφηνίζεται πού θα λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης.

    Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
    Το τέταρτο έτος να περιλαμβάνει μαθήματα ειδικότητας που θα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ και πρακτική άσκηση.

  • 18 Αυγούστου 2013, 07:42 | Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

    Οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας παραμένουν περιορισμένες, λόγω του τρόπου που εφαρμόζεται το 4ο έτος, με την εισαγωγή της μαθητείας, ενός θεσμού που δεν έχει μελετθεί, με κακές εμπειρίες εφαρμογής κατά το παρελθόν στην Ελλάδα.
    Το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά αφορά στην ανασκόπηση των εμπειριών των μαθητών στον χώρο εργασίας. Το ίδιο ισχύει και με το αναφερόμενο «Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης», το οποίο έχει φροντιστηριακό χαρακτήρα.
    Το τέταρτο έτος πρέπεινα περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα μαθήματα ειδικότητας που θα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ και πρακτική άσκηση.

    Τα εργαστηριακά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
    Γίνεται αναφορά σε μη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική μονάδα με το όνομα «Εργαστηριακό Κέντρο».
    Είναι γνωστός ο ρόλος και η συμβολή των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, με την σημερινή οργανωτική και διοικητική δομή στην ανάπτυξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ,αλλά και της κατάρτισης (ΙΕΚ). Επίσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως και της τοπικής κοινωνίας.
    Στο κεφάλαιο Δ΄ ανατίθενται «υπερεξουσίες» στον διευθυντή της ΣΕΚ (τυχαία άραγε επιλέχτηκε το ίδιο όνομα;). Δηλαδή τα εργαστηριακά μαθήματα του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, άρα και οι ειδικότητες που θα δημιουργηθούν σε κάθε ΕΠΑΛ (οι ΣΕΚ είναι ημερήσιες και εσπερινές) θα εξαρτώνται από τις επιλογές του μη τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος!!!
    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα πρέπει να λειτουργούν με την σημερινή τους δομή.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:52 | EVANGELIA MOUTAFI

    1. Στον Τομέα Δομικών Έργων λείπει ένα εισαγωγικό μάθημα. Έτσι προτείνω στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχν. Εφαρμογών στην Α’ Λυκείου π.χ.το μάθημα Οικοδομική -3- ωρών (όπως συμβαίνει και με ανάλογα μαθήματα σε άλλους τομείς).
    2. Το μάθημα Τεχνικό Σχέδιο – βασικό σε όλους τους τομείς Τεχν. Εφαρμογών- θα πρέπει να διδάσκεται από Αρχιτέκτονες-Πολιτικούς Μηχανικούς που κυρίως εκπονούν σχέδια δομικών έργων από την πρώτη τους φάση έως και σε επίπεδο εφαρμογής.
    3. Η Τάξη Μαθητείας του 4ου έτους σπουδών πρέπει να παραμείνει εντός των αρμοδιοτήτων του Υπ. Παιδείας και όχι του Υπ. Εργασίας εφόσον αποτελεί τμήμα της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:43 | ΛΕΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Είναι απορίας άξιο το γιατί δεν υπάρχει μάθημα προσανατολισμού του τομέα των Δομικών Έργων στην Α΄ λυκείου στην ομάδα Τεχνολογικών Εφαρμογών στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο έτσι τουλάχιστον όπως υπάρχει στην πρόταση νόμου του Υπουργείου Παιδείας.
    Ο κλάδος των Δομικών Έργων και γενικά των Κατασκευών είναι πολύ σημαντικός εδώ και δεκαετίες στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και σίγουρα, παρά την ύφεση που έχει τα τελευταία τρία χρόνια ως συνέπεια βέβαια της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης στο μέλλον και θα έχει καθοριστικό ρόλο στην μείωσης της ανεργίας.
    Για αυτό προτείνω να υπάρχει μάθημα προσανατολισμού στην Α΄ λυκείου στο κύκλο Τεχνολογικών Εφαρμογών στο Νέο ΕΠΑ.Λ με τίτλο <> με δυο ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Στα πλαίσια του μαθήματος αυτού οι μαθητές της Α΄ λυκείου θα έρχονται σε επαφή με βασικές γνώσεις πάνω στην μελέτη και την κατασκευή των Δομικών Έργων.

  • Στις συγκεκριμένες ομάδες προσανατολισμού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ! Προτείνουμε την ένταξη της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ» ή στην ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με κάποια μικρή τροποποίηση ή σε κάποια άλλη αυτόνομα.
    Η συγκεκριμένη ειδικότητα σχετίζεται άμεσα με την βιομηχανία καλλυντικών. Στην Γαλλία η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι τρία χρόνια στο επίπεδο του baccalaureat prof και αντιστοιχεί σε 3C.
    Στην Γαλλία όμως και τη Γερμανία η παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και η εξαγωγή τους αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας τους και μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος. Αναφορικά η Γερμανία έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 12,5 δις €. ενώ η Ελλάδα σπατάλησε 1,7 δις € για την εισαγωγή καλλυντικών προϊόντων! Είναι σκόπιμο, να δείτε με ενδιαφέρον τις αναφορές των γενικών προξενείων της Ελλάδος για τις αντίστοιχες χώρες (βλέπε http://www.pcci.gr/evepimages/EmpNL5360_2010_F15202.pdf
    http://www.agora.mfa.gr/agora/images/docs/radE8AD1germany_cosmetics.pdf
    http://www.agora.mfa.gr/appdata/documents/%C5%D0%C9%D7%C5%C9%D1%C7%D3%C9%C1%CA%CF%20%D3%C7%CC%C5%C9%D9%CC%C1%20%C3%C1%CB%CB%C9%C1.pdf)
    Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει βασικές πρώτες ύλες για την δημιουργία σπουδαίων καλλυντικών προϊόντων (που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και να μην υπάρχουν οι προοπτικές να παράγει καλλυντικό!! Αντίθετα να ξεπουλάει τις βασικές πρώτες ύλες σε εξευτελιστικές τιμές!
    Δεν μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται γεωργική χώρα και να μην γίνεται συστηματική καλλιέργεια φαρμακευτικών και καλλυντικών βοτάνων που θα μείωναν το κόστος εισαγωγής και το κόστος των φαρμάκων και καλλυντικών.
    Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει πληθώρα θερμικών ιαματικών πηγών σε όλη την επικράτεια της και να τις αφήνει ανεκμετάλλευτες (ακόμα και σε ελίτ προορισμούς όπως η Σαντορίνη) επειδή αδυνατεί να τις διαχειριστεί ή να εκπαιδεύσει σωστά τους αισθητικούς!
    Δεν μπορεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας να είναι ο Τουρισμός, να επιδοτείται για SPA από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε αυτά να απασχολούνται ανειδίκευτα άτομα διαφόρων χωρών!
    Σε όλα αυτά έχουν θέση οι σωστά εκπαιδευόμενοι αισθητικοί. Οι μαθητές μας μπορούν να συνεισφέρουν απόλυτα στο εμπόριο-πώληση, στη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων, στην εκμετάλλευση βοτάνων και φυσικών υλών, στην παροχή υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε ιαματικά κέντρα, και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της χώρας μας!
    Το ΔΣ του ΣΑΑΤΕΕ

  • 17 Αυγούστου 2013, 18:40 | Ματθαίος Τ.

    1. Στην Ά τάξη ΕΠΑ.Λ. στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών το μάθημα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών είναι 2 ώρες, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες είναι 4 ώρες , γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
    Σε όλες τις ομάδες να ίδιο.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Οι 4 ώρες των Αρχών Μηχανολογίας να γίνουν 2 και οι 2 ώρες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών να γίνουν 4, επιτυγχάνοντας έτσι πλήρη και σωστή αντιστοιχία με τις υπόλοιπες ομάδες και ειδικότητες.

    2. Η εποχή της “πένσας και του κατσαβιδιού” έχει περάσει και όποιος επαγγελματίας δεν ακολουθήσει τις εξελίξεις της Πληροφορικής στον Τομέα του απλά περιθωριοποιείται
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα μαθήματα ειδικότητας για την Β’ & ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. θα εκφράσω τη σκέψη μου ότι θα πρέπει να εισαχθεί οπωσδήποτε μάθημα Εφαρμογών Πληροφορικής Τομέα (ή Ειδικότητας) στις τάξεις αυτές. Το μάθημα αυτό θα χειρίζεται και θα αναδεικνύει, τις εφαρμογές και τις εξελίξεις της Πληροφορικής στον κάθε Τομέα .

  • 17 Αυγούστου 2013, 12:07 | ΦΙΚΟΣ ΠΑΝ

    θα ήθελα να τονίσω ένα σημείο που με προβλημάτισε στην ομαδοποίηση της Α τεχνικού λυκείου για τον τομέα πληροφορικής .
    Όπως όλοι ξέρουμε ο τομέας Πληροφορικής έχει ένα μεγάλο ποσοστό από μαθήτριες αλλά η ομαδοποίηση που έγινε οδηγεί υποχρεωτικά τους μαθητές μας στο να κάνουν υποχρεωτικά μηχανολογία ηλεκτρολογία κτλ πράγμα που οδηγεί τις μαθήτριες μαθηματικά στον τομέα οικονομίας!!
    Είναι βασικό να μπορούμε να μπορούν τα παιδια και στους 2 τομείς δηλαδή και τα παιδια που ακολούθουν τον τομέα οικονομίας στην Α λυκειου να μπορούν στην Β τεχνικου λυκείου να πηγαίνουν ελευθέρα και στην ειδικότητα Πληροφορικής αλλιώς αποκλείεται σχεδόν έξαρχης να έχουμε μαθήτριες στην Β λυκειου γιατί κανένα κορίτσι σχεδόν δεν θα επιλέξει να κάνει 7 ώρες μηχανολογία και ηλεκτρολογία για ένα χρόνο για να κάνει πληροφορική μετά!!

  • 17 Αυγούστου 2013, 11:03 | Σοφία Ντράνου

    Στην ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών, πρέπει να υπάρχει εισαγωγικό μάθημα του τομέα Δομικών Έργων. Σε όλους τους άλλους τομείς υπάρχει αντίστοιχο μάθημα. Αναρωτιέμαι το λάθος έγινε εκ παραδρομής ή είναι επακόλουθο στο ότι ο Τομέας Δομικών Έργων είχε βγει απο τη λίστα ειδικοτήτων;
    Επίσης το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου θα πρέπει να είναι 4 ώρες εβδομαδιαίως γιατί ο χρόνος των 2 ωρών δεν είναι αρκετός για να καλύψει όλους τους τομείς (Μηχανολογίας,Ηλεκτρολογίας και Δομικών Έργων).

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:30 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    -Να μην εμπλέκεται ο ΟΑΕΔ, σ το εργαστηριακό μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» που είναι επτά (7) συνολικά ώρες στην «Τάξη Μαθητείας», με το εκπαιδευτικό προσωπικό του αλλά ούτε και με το χώρο διδασκαλίας. – Οι επτά (7) ώρες του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» να μη γίνεται σε δύο (2) ημέρες την εβδομάδα αλλά σε μία (1) και το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» που είναι είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος να γίνεται είκοσι οκτώ (28) ώρες εβδομαδιαίως, επιμερισμένες σε τέσσερες (4) ημέρες για ένα σχολικό έτος.

    Αποστολόπουλος Δημήτριος

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:52 | Α.Γ

    Πώς θα προετοιμάσουμε τους μαθητές των ΕΠΑΛ που θα θέλουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ με τόσες λίγες ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών;Ούτε την ύλη δε θα προλάβουμε!!
    Επιπλέον από φέτος στην Α΄Λυκείου θα υπάρχουν θέματα κι από τράπεζα θεμάτων.Με αυτό το ωράριο στη γλώσσα,χωρίς υποστηρικτικό μάθημα και με τόσες ελλείψεις από το γυμνάσιο, οι μαθητές μας είναι καταδικασμένοι.
    Ενόψει της τελικής πρότασης πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις των μάχιμων εκπαιδευτικών της τάξης κι όχι να τις θεωρήσετε σχόλια συντεχνιών που θίγονται το ωράριο τους.

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:52 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    – Τα Θρησκευτικά (1 ώρα) μόνο, στην Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ., τι νόημα έχουν;
    α) Δεν πρόκειται ο καθηγητής να μάθει ούτε τα ονόματα των μαθητών αφού θα τους δει περίπου 25 φορές σε ένα διδακτικό έτος.
    β) Ο Δ/ντής του σχολείου δεν πρόκειται να μάθει ποιος είναι και οι εφημερεύοντες θα τον περνούν για εξωσχολικό.
    γ) Ο καθηγητής για να κάνει το εβδομαδιαίο πρόγραμμά του θα πρέπει να πηγαίνει σε επτά έως και δέκα διαφορετικά ΕΠΑ.Λ..

    Αποστολόπουλος Δημήτριος

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:17 | Μαρια

    Η Πληροφορική είναι επιστήμη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το νομοσχέδιο.Στην ειδικότητα της Πληροφορικής υπάρχουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθηματικοί, φυσικοί που με μερικές ώρες σεμιναρίων κατέλαβαν θέσεις πληροφορικού στα σχολεία. θεωρώ ότι η αδικία αυτή πρέπει να αρθεί και οι καθηγητές αυτοί να πάνε στην ειδικότητα τους

  • 17 Αυγούστου 2013, 00:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    1. Το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Α΄ΕΠΑΛ να χαρακτηριστεί ως εργαστηριακό. Αλλιώς θα διδάσκεται στην τάξη ως θεωρία.
    2. Το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών της Α΄ΕΠΑΛ θα πρέπει να διδάσκεται και αυτό ένα 4ωρο στην ομάδα Τεχνικών Εφαρμογών όπως θα συμβαίνει και στις άλλες ομάδες. Δεν έχει σημασία αν ακολουθήσει ο μαθητής μετά ειδικότητα πληροφορικής. Να διδάσκονται όλοι οι μαθητές την ίδια ύλη σε αυτό το μάθημα και να εξετάζονται έτσι δίκαια όλοι στην ίδια ύλη στο τέλος για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη.
    3. Στη Β΄ και Γ’ ΕΠΑΛ τα μαθήματα ειδικότητας να είναι κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο το εργαστηριακό μέρος π.χ. 60%. Αυτό για τους εξής λόγους: ο μαθητής στο ΕΠΑΛ ενδιαφέρεται περισσότερο για εργαστηριακά μαθήματα και δεν συμπαθούν πολύ τα θεωρητικά. Επίσης, όταν έχουν να κάνουν π.χ. με προγραμματισμό Η/Υ δεν καταλαβαίνω το 50% – 50%. Τόση θεωρία σε μια γλώσσα προγραμματισμού; ΑΤΟΠΟ. Αυτό το υποστηρίζω μετά από μια 7χρονη θητεία σε ΕΠΑΛ.
    4. Στο 4ο έτος να μην εμπλέκονται καθηγητές του ΟΑΕΔ στη διδασκαλία των 7 ωρών διδασκαλίας. Να είναι καθαρά του ΕΠΑΛ η εκπαίδευση των μαθητών του. Από την αρχή ως το τέλος και να γίνεται αξιολόγηση για αυτό.
    5. Απαραίτητο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ είναι στα εργαστήρια μαθήματα να υπάρχουν σε κάποιο βιβλίο φύλλα εργασίας για κάθε εργαστηριακή άσκηση. Εννοώ την εργαστηριακή άσκηση που θα πρέπει να διδαχθεί κάθε φορά ο μαθητής. Στόχους…αποτελέσματα. Να είναι έτσι αυτό κοινό σε όλα τα σχολεία και να μην αφήνεται αυτό το κομμάτι στον εκπαιδευτικό. Δηλαδή να ετοιμάσει κάθε φορά ότι θέλει. Να υπάρχει δηλαδή ενιαία γραμμή και να δίνονται έτσι και ασκήσεις που θα έχουν ελέγχει και για την ορθότητα τους.
    6. Να υπάρχουν βιβλία, ειδικά για τις νέες ειδικότητες. Όχι βιβλία που διδάσκονταν μαθητές πριν 15 χρόνια των πρώην ΤΕΕ μιας και έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά. Νέες εκδόσεις που να είναι τεχνολογικά στο παρών ώστε να ενθαρρύνουν και το μαθητή στη μάθηση και να μπορεί ο μαθητής να σταθεί στην αγορά όταν τελειώσει το σχολείο.
    7. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ είναι ο εφοδιασμός των εργαστηρίων με υλικά. Ειδικά για τις νέες ειδικότητες ώστε να μπορεί ο εκπαιδευτικός να υποστηρίξει το έργο του. Επειδή είναι και δύσκολες οι οικονομικές συγκυρίες θα πρότεινα να επιτρέπονται χωρίς κάποιο θέμα οι χορηγίες π.χ εταιρείες.

  • 17 Αυγούστου 2013, 00:01 | τομέας δομικών

    Κατα αρχάς απο το γυμνάσιο λείπει η τεχνολογική διάσταση .Οι μαθητές του γυμνασίου καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους τεχνολογικά αναλφάβητοι.Έτσι λοιπόν προτείνουμε το μάθημα της «τεχνολογίας» να γίνει εργαστηριακό ,και την εισαγωγή μαθήματος ‘αρχές τεχνικού σχεδίου» μάθημα κορωνίδα της τεχνικής εκπαίδευσης.

    Στην Α τάξη του νέου τεχνολογικού λυκείου ο τομέας πολιτικών μηχανικών δεν έχει όπως φαίνεται μάθημα ειδικότητας¨Προτείνουμε να γίνει το σχέδιο 3 ώρες με πρώτη ανάθεση στους πολιτικούς μηχ.ή να εισαχθεί ένα μάθημα αντιπροσωπευτικό της ειδικότητας .

  • 16 Αυγούστου 2013, 23:17 | Stella

    Επίσης προτείνω την αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.

  • 16 Αυγούστου 2013, 23:15 | Stella

    Προτείνω την προσθήκη ενός μαθήματος που να αφορά την Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών (όπως Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών) , στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, μιας και οι ΤΠΕ / Εφαρμογές ΠΛηροφορικής / Εκμάθηση χρήσης ΗΥ, δεν δίνουν σαφή εικόνα στους μαθητές όσον αφορά στην επιστήμη της Πληροφορικής. Το μάθημα αυτά θα είναι ότι ακριβώς είναι το μάθημα «Αρχές Μηχανολογίας» για τους μηχανολόγους…

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:51 | ΤΑΝΙΑ

    Θεωρώ ότι στην ομάδα Προσανατολισμού ΄΄ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ΄΄ το μάθημα Αρχές Λογιστικής πρέπει να αντικατασταθεί με το μάθημα Αρχές Γεωπονίας και Ελέγχου Τροφίμων.
    Στόχος των μαθητών που επιλέγουν την ομάδα αυτή είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και όχι η παροχή υπηρεσιών.
    Δεν καταλαβαίνω τη λογική τα μαθηματα προσανατολισμού της ομάδας ΄΄ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ΄΄ να είναι σχεδόν ίδια με αυτά της ομάδας προσανατολισμού ΄΄ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ΄΄.

  • 16 Αυγούστου 2013, 22:31 | Βελησσαρίου Κάλλη

    Αν θέλετε οι στόχοι που θέτετε για το επαγγελματικό λύκειο να επιτευχθούν , τότε πρέπει
    1) να απευθύνονται σ΄όλα τα παιδιά που τελειώνουν το γυμνάσιο και όχι μόνο στα αγόρια
    2) να είναι εφικτό να υποδεχτούν όλων των κοινωνικών στρωμάτων μαθητές και όχι να επιβάλλεται για άλλες ειδικότητες να πληρώνονται οι γνώσεις και για άλλες όχι.
    3)να μπορούν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα σχολεία να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας -κάτι που οδηγήσατε να συμβεί με την ωρομισθία.
    4)για να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να σεβαστείτε πρώτα τα δικαιώματα των δασκάλων τους
    5)για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας οφείλει το υπουργείο Παιδείας να ερευνήσει προσεκτικότερα τα στατιστικά στοιχεία που έχει και να μην υποβαθμίζονται ειδικότητες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για τόσα χρόνια των μαθητριών, αλλά και των ιδιωτικών σχολών, όπως η Αισθητική, η Φυσιοθεραπεία , η παραγωγή ενδύματος , η Νοσηλευτική.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:58 | Κώστας

    Ύστερα από θητεία ενός χρόνου σε ΕΠΑΛ και χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο νομίζω ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της τεχνικής εκπαίδευσης. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων για το μεγεθος του άρθρου.

    Στα τεχνικά λύκεια λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση είναι απελπιστική. Είναι σημάντικό καταρχήν να κατανοηθεί ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα των τεχνικών λυκείων.
    Σε κάθε τεχνικό λύκειο «συστεγάζονται» δύο ίσου μεγέθους αλλά διαφορετικά «λύκεια». Τα μισά περίπου παιδιά ενός τεχνικού λυκείου είναι μάλλον αδύνατοι (για το γενικό λύκειο) μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με κάποιο τεχνικό επάγγελμα και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε αυτό. Τα άλλα μισά παιδιά αποτελούνται από
    α) παιδιά με τόσο μεγάλες μαθησιακές δυσκολίες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο σημαντικά χαμηλό επίπεδο μάθησης των τεχνικών λυκείων. Έρχονται γιατί οι γονείς τους δεν έχουν που αλλού να τα πάνε και «μήπως πάρουν το χαρτί» (το οποίο και τελικά θα πάρουν)
    β) παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς τέτοια, που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε ένα γενικό λύκειο, αλλά που φαίνεται να «περνάνε» μέσα στο γενικότερο μπάχαλο του τεχνικού.
    γ) παιδιά που έχουν ερθει μόνο για να πάρουν βεβαίωση φοίτησης για τους γονείς τους για τον ΟΑΕΔ και δεν τους ενδιαφέρει το σχολείο. Έρχονται για κανένα τρίμηνο, για να βλέπουν τους φίλους τους και για χαβαλέ και όταν ξεπεράσουν τις 200 απουσίες (το όριο είναι 114!) εξαφανίζονται, αφού πρώτα έχουν διαλύσει το σχολείο
    δ) παιδιά που θέλουν μόνο το απολυτήριο και ξέρουν ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να παραβρίσκονται στο χώρο, να μην ενοχλούν πολύ και να μην κοπούν κατα λάθος από απουσίες.
    ε) παιδιά που θέλουν να δουλέψουν ως τεχνικοί αλλά δεν θέλουν να μάθουν τίποτα για την τέχνη αυτή στο σχολείο. Θεωρούν πως ό,τι γνώση χρειάζονται θα τους τη μάθει ο εργοδότης, όταν προσληφθούν, και γι’αυτό αδιαφορούν πλήρως και επιδεικτικά για όλα τα γενικά μαθήματα, ενώ στα ειδικά μαθήματα η προσπάθειά τους είναι η ελάχιστη δυνατή. Είναι ηλεκτρολόγοι που δεν θεωρούν απαραίτητο να γνωρίζουν τη μονάδα ενέργειας, νοσηλεύτριες που δε θεωρούν απαραίτητη τη γνώση οργανικής χημείας (ή έστω ότι το σύμβολο του άνθρακα είναι το C) ή μηχανολόγοι που δεν μπορούν να σχεδιάσουν παράλληλη μιας ευθείας σε ένα σχήμα (όλα αυτά αποτελουν προσωπικές εμπειρίες).
    Αν σε μια τάξη των 25 οι 5 δημιουργούν προβλήματα υπάρχουν τρόποι να τους διαχειριστείς και να τους απομονώσεις. Όταν όμως στα τεχνικά οι 12 στους 25 είναι εκτός ελέγχου (και οι υπόλοιποι μέτριοι ή αδύνατοι ως μαθητες) η διαχείρηση είναι αδύνατη. Έτσι, το αποτέλεσμα αυτής της «συνύπαρξης» των δύο περίπου ισομεγέθων ομάδων είναι ότι, μέσα στους 4-6 πρώτους μήνες της Α Λυκείου, η πλειοψηφια της πρώτης ομάδας θα αφομειωθεί πλήρως από τη δευτερη. Από εκεί και πέρα, μέσα στην τάξη γίνεται μάθημα όταν το θέλουν οι μαθητές, για όσο χρόνο θέλουν, στο επίπεδο δυσκολίας που θέλουν, με τον τρόπο που θέλουν, συμμετέχοντας όταν θέλουν και αν προσπαθήσεις να εφαρμόσεις στοιχειωδώς πράγματα που ζητά το υπουργείο, όπως αναλυτικό πρόγραμμα, ύλη, χρήση βιβλίου ή τετραδίου και μια υποτυπώδη ηρεμία στην τάξη, συναντάς λυσσαλαία αντίσταση, που ξεκινά από αδιαφορία και φτάνει σε προσβολές και βίαιες κινήσεις.
    Προσωπική μου άποψη είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε αποφοίτους που μαθαίνουν ελάχιστα σε σχέση με τον χρόνο που δαπανάται και τα χρήματα που ξοδεύονται. Ένα σημαντικό κομμάτι τους είναι λειτουργικά αναλφάβητοι (με μεγάλα προβλήματα στη γραφή και στις απλές μαθηματικές πράξεις) και ως ειδικευμένο προσωπικό είναι τεχνικοί μιας χρήσης, δηλαδή ξέρουν να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες αλλά δεν έχουν τις βάσεις να εξελιχθούν σαν επαγγελματίες και να μην απαρχαιωθούν γρήγορα.
    Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο και κυρίως γιατί οι σύλλογοι καθηγητών που θα μπορούσαν να ανατρέψουν ως ένα βαθμό αυτή την κατάσταση μέσω της βαθμολογίας, της μειωμένης δικαιολόγησης των απουσιών και της αυστηρότερης εφαρμογής των κανόνων συμπεριφοράς, αφήνουν τα πραγματα να φτάσουν ώς εκει. Αν όμως εφαρμόσουν μεγαλύτερη αυστηρότητα, τότε ένα σημαντικό μέρος του μαθητικού τους δυναμικού θα εγκαταλείψει το τεχνικό λύκειο και, καθώς δεν υπάρχει άλλος τύπος λυκείου, θα εγκαταλείψουν και το σχολείο εντελώς. Αυτό είναι κάτι που προβληματίζει πολλούς εκπαιδευτικούς, όπως επίσης και το γεγονός ότι έτσι θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις .
    Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν απλά ξεχωρίσουμε τα δύο σχολεία που «συμβιώνουν» στο σημερινό τεχνικό λύκειο. Αν δημιουργήσουμε δηλαδή έναν τρίτο τύπο λυκείου, ο οποίος θα επικεντρώνεται στη σωστή κοινωνικοποίηση των μαθητών (μεσα από πολλές ώρες δραστηριοτήτων, μουσικής, θεάτρου, αθλητισμού) καθώς και στην πολύ καλη απόκτηση μόνο πολύ βασικών δεξιοτήτων (γλώσσας και αριθμητικής), χωρίς τίποτα εξειδικευμένο ή δύσκολο. Τέτοια σχολεία, που υπάρχουν σε άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, θα κράταγαν τα παιδιά αυτά στο σχολείο και μακριά από το δρόμο. Η εισαγωγή σε αυτά τα σχολεία θα ήταν υποχρεωτική για μαθητές, οι οποίοι σε εξετάσεις μετά το γυμνάσιο σημείωναν πολύ χαμηλές επιδόσεις και δεν επιθυμούσαν να επαναλάβουν την τάξη.
    Το παρόν νομοσχέδιο, με όλες τις αλλαγές που προτείνει, δεν αντιμετωπίζει την παρουσία αυτού του μεγάλου αναλογικά κομματιού παιδιών, που δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τεχνική εκπαίδευση και που, παρόλα αυτά, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο τεχνικό και να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:57 | Αργύρης

    Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών, θα πρέπει να
    προστεθεί και εισαγωγικό μάθημα στον Τομέα Δομικών Έργων στην Α΄ ΕΠΑ.Λ., π.χ. Οικοδομική που να είναι 3ωρο,όπως γίνεται και για τα μαθήματα των υπόλοιπων τομέων.

    Επίσης, το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου, απαραίτητο για το μεγαλύτερο μέρος των Τομέων των Τεχνολογικών Εφαρμογών θα πρέπει να διδάσκεται από εκπαιδευτικούς Πολιτικούς Μηχανικούς – Αρχιτέκτονες, που ασχολούνται κύρια με τη σύνταξη των σχεδίων οποιουδήποτε δομικού έργου.

    Η Τάξη Μαθητείας του προαιρετικού 4ου έτους σπουδών, πρέπει να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:48 | Νικος

    Προτείνω οι αναθεσεις να γινονται σύμφωνα με τα επαγγελματικα δικαιώματα του κάθε κλάδου. Τα ως εταχθη και δεν εταχθη δε λέει τίποτα. νεα δεδομένα νεες καταστάσεις.
    Επιπλέον οι καθηγητές να μπορούν να αποκτούν εμπειρίες δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα και να ασκούν το επάγγελμα τους ως ένα οριο όπως οι πανεπιστημιακοί.
    Τι επαγγελματική εκπαιδευση ειναι χωρις επαγγελματικη εμπειρία?????

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:54 | nek

    Αρχικά θεωρώ θετικό το γεγονός της ύπαρξης μαθημάτων προσανατολισμού ώστε οι μαθητές να μπορούν να κάνουν ορθότερη επιλογή ειδικότητας. Είναι επίσης θετική η εισαγωγή του θεσμού του Σ.Ε.Π., εμπλουτισμένου με θέματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Η ύπαρξη του σε δίωρη εβδομαδιαία βάση είναι αναγκαία, αφού είναι ένα ευρύ θεματικό πεδίο και η αναγκαιότητα του δεν σταματά στην επιλογή ειδικότητας αλλά στην προσωπική ανάπτυξη του μαθητή ώστε να είναι σε θέση να εισαχθεί ευκολότερα στην αγορά εργασίας αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δεξιότητες. Επίσης είναι πολύ σημαντική η εισαγωγή και ανάπτυξη του θεσμού στο Γενικό Λύκειο και στο Γυμνάσιο ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις με αναθέσεις αρχικά σε καθηγητές που έχουν επιμορφωθεί ή εκπαιδευτεί σε προπτυχιακό επίπεδο στο συγκεκριμένο θεσμό
    Στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών λείπει ένα μάθημα προσανατολισμού για τον τομέα των Δομικών Έργων, όπως ας πούμε «Βασικές αρχές σχεδιασμού κτιριακών έργων». Έτσι λοιπόν προτείνω το παρακάτω πρόγραμμα, με δεδομένο ότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να στοχεύουν στην πρώτη γνωριμία του μαθητή με τις ειδικότητες αυτές και δεν έχουν στόχο την παροχή εξιδανικευμένων γνώσεων.

    Αρχές Μηχανολογίας (2 ώρες)
    Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
    Βασικές αρχές σχεδιασμού κτιριακών έργων(2 ώρες)
    Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
    Τεχνικό Σχέδιο(για όλες τις ειδικότητες) (2 ώρες)
    Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρα)

    Δεν νομίζω επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι ώρες Η/Υ αφού και οι άλλες ειδικότητες έχουν την ίδια βαρύτητα. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των ειδικοτήτων φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν εφαρμογές Η/Υ σε ειδικευμένα λογισμικά των ειδικοτήτων. Εξάλλου η πλειοψηφία των μαθητών από το δημοτικό ήδη έχουν εξοικειωθεί με την χρήση Η/Υ. Επίσης πρέπει οι μαθητές του Λυκείου τελειώνοντας την Α τάξη να μπορούν να συνεχίσουν σε άλλο τύπο Λυκείου εάν το επιθυμούν.

  • 16 Αυγούστου 2013, 19:15 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΕΥΓΟΛΑΤΗΣ ΠΕ 14-Ο4

    Στην Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Α΄τάξη, τα μαθήματα ειδικότητας που προτείνονται είναι «Αρχές Αγροτικής Οικονομίας» (5 ώρες) και «Αρχές Λογιστικής» (2 ώρες).Νομίζω ότι ο υποψήφιος μαθητής για την συγκεκριμένη ειδικότητα προσδοκά να λάβει γνώσεις που τον εισάγουν στην πρωτογενή παραγωγή, σύμφωνα δε με τις δηλώσεις της κυβέρνησης είναι ένας τομέας που στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποβεί κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας.
    Ασφαλώς κάποιος που θα ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή θα πρέπει να έχει και βασικές γνώσεις οικονομικών αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό, τουλάχιστον στη Α΄τάξη που ουσιαστικά αλλοιώνει και τον χαρακτήρα της ειδικότητας
    Τα μαθήματα που θα πρότεινα είναι
    1. Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή 3 ώρες
    2 .Βασικές Εφαρμογές Γεωπονίας και Τεχνολογίας τροφίμων 2 ώρες
    3. Εισαγωγή στη Γεωργική Οικονομία 2 ώρες
    Για τα συγκεκριμένα μαθήματα υπάρχουν βιβλία και πλήρεις οδηγοί διδασκαλίας.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:47 | Εύη B.

    2 ερωτήματα:
    – Γιατί από την Α΄ τάξη λείπει από τα μαθήματα γενικής παιδείας το μάθημα ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ; Από πότε η κάθε επαγγελματική δραστηριότητα είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό γίγνεσθαι;;;

    – Σε τι χρησιμεύει άραγε η διδασκαλία του ΣΕΠ στην Α΄τάξη από τη στιγμή που οι μαθητές έχουν ήδη διαλέξει προσανατολισμό;;;; Γιατί όχι να μην χανόταν αυτό το δίωρο άδικα και να έμπαινε ένα ακόμα μάθημα ειδικότητας;

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:34 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγαίνει το μάθημα Αρχές Οικονομίας από την Α’ Λυκείου και στο Γενικό και στο Τεχνολογικό Λύκειο, και στη θέση του μπαίνει η Πολιτική Παιδεία ,που αν καταλαβαίνω σωστά ,είναι το ίδιο σχεδόν αντικείμενο που υπάρχει ήδη στα Γυμνάσια και το διδάσκονται όλοι οι μαθητές αφού πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση . Δεν θα έπρεπε και όλοι οι μαθητές να διδάσκονται σε κάποια τάξη τα βασικά οικονομικά ; Δεν νομίζετε πως είναι και αυτό το μάθημα αναγκαίο στις μέρες μας και στο μέλλον; Διαβάζω συνεχώς σχόλια για την αναγκαιότητα της πληροφορικής , δεν διαφωνώ, αλλά σχεδόν όλα τα παιδιά σήμερα είναι πολύ ενημερωμένα και εξοικειωμένα με τους υπολογιστές, για την οικονομία όμως ποιος και πότε θα τους μιλήσει; Δεν πρέπει να είναι ενημερωμένος και προετοιμασμένος κανείς ως οικονομούν μέλος της κοινωνίας μας;

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:26 | ΦΥΣΙΚΟΣ, ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ MSc

    Αν ένα μάθημα είναι χρήσιμο τη σημερινή εποχή της πληροφορίας
    είναι αυτό των ερευνητικών εργασιών.

    Τα προτεινόμενα θέματα που εξετάζονται ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των μαθητών και τα εμπλέκουν σε διαδικασίες διερεύνησης.

    Κανένα άλλο μάθημα στο σημερινό σχολείο δεν είναι τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό στους μαθητές.

    Όσοι θεωρούν ότι δεν είναι χρήσιμο είναι γιατί δεν ανέλαβαν ποτέ
    αυτό το μάθημα φοβούμενοι το καινούριο και ανατρεπτικό που εμπεριέχει.

    Η μετωπική διδασκαλία και το δασκαλοκεντρικό σύστημα που καθιστούν το βιβλίο ιερό ευαγγέλιο δε ταιριάζουν στο νέο σχολείο και στο 21 αιώνα.
    Όλες οι εφευρέσεις και τα επιτεύγματα του ανθρώπου δεν προήλθαν από απλή αποστήθιση και εφαρμογή νόμων αλλά από την έρευνα, τη διασταύρωση απόψεων, τη συνεργασία και την ομαδική δουλειά που προσφέρουν οι ερευνητικές εργασίες.

    Είναι σημαντικό να επαναφέρετε τις ερευνητικές εργασίες στη Β Επάλ.
    Ήταν πολύ σωστή κίνηση να εμπεριέχεται στην Α και στη Β Επάλ.