Άρθρο 07: Διάρθρωση Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου

1. Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα :
α. τον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και
β. την «Τάξη Μαθητείας».

2. Στον «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου.

3. Στη «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι προαγόμενοι της Γ’ Τάξης. Η «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ. Η «Τάξη Μαθητείας» έχει διάρκεια ενός (1) έτους και περιλαμβάνει Μαθητεία, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης. Την ευθύνη τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτή έχει αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση και λειτουργία της «Τάξης Μαθητείας».

4. Μαθητές άνω των είκοσι (20) ετών εγγράφονται σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:21 | ΚΟΛΟΖΩΦ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Α)θα πρεπει να υπαρξει προβλεψη ωστε η πρακτικη ασκηση να μπορει να πραγματοποιηθει στα Σχολικα εργαστηριακα κεντρα (ΣΕΚ) διοτι ειναι δυσκολο να καλυφθει ο αριθμος των εκπαιδευομενων απο τις επιχειρησεις σε πολεις της περιφερειας κυριως.

    Β)Θα πρεπει να διασφαλιστει οτι οι δομες της μη τυπικης εκπαιδευσης (ΣΕΚ) θα πρεπει να αφορουν το πεδιο της εκπαιδευσης ενηλικων. Ειναι λαθος να εμπλεκουμε την ατυπη εκπαιδευση με αποφοιτους γυμνασιου (ειναι 15 χρονων). Επισης δεν μπορει το ΕπαΛ να δινει τιτλο επιπεδου 3 και η ΣΕΚ, το ιδιο. Θα πρεπει να θεσμοθετηθει οτι :
    Β1) Θα πρεπει υποχρωτικα να φοιτησει ο μαθητης στην Α’ ΕΠΑΛ (οτι ισχυει μεχρι και τωρα),
    ή
    Β2) Αν δεν συμβει αυτο, θα πρεπει το πτυχιο των ΣΕΚ να ειναι επιπεδου 2.

    Γ)Επισης, θα πρεπει η ηλικια δικαιωματος εγγραφης στα εσπερινα ΕΠΑΛ να αλλαξει. Ειναι ανουσιο να ισχυει το 20. Θα πρεπει να ισχυσει η ηλικια που ο νομος προβλεπει οτι μπορει επισημα να εργαστει καποιος, δηλαδη τα 16 χρονια.

    Δ) Η συνεργασια ΟΑΕΔ και ΥΠΑΙΠΘ (ΕΠΑΛ) θα πρεπει να ειναι σε επιπεδο τεχνογνωσιας. Ενδεχομενη εμπλοκη των δυο εκπαιδευτικων συστηματων θα προκαλεσει συγχυση και ισως, μεγαλυτερα προβληματα.

    Ε) Η ταξη μαθητειας, πολυ θετικη εξελιξη, θα πρεπει να θεσμοθετηθει ρητα ως μεταλυκειακη – μεταδευτεροβαθμια εκπαιδευση.

    ΣΤ)

  • 19 Αυγούστου 2013, 18:15 | Μοσχίδης Περικλής

    Ο ΟΑΕΔ δεν έχει δουλεία στο τυπικο εκπαιδευτικο σύστημα.Εκεί που μπορεί να παρέχει βοήθεια ο ΟΑΕΔ είναι στο θέμα της πρακτικής άσκησης και όχι μαθητείας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 17:13 | ΓΑΓΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αθήνα, 17.8.2013

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορά το σχέδιο νόμου για την:
    «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων»

    Κε Υπουργέ,

    Στο άρθρο 7 του σχετικού σχεδίου Νόμου το οποίο αναφέρεται στην «Τάξη Μαθητείας» θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

    Η Τάξη Μαθητείας, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, θα απαιτήσει εξαιρετική οργάνωση, άψογο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και την ύπαρξη ενός ικανού αριθμού υγιών επιχειρήσεων σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Η λέξη “υγιών” συναρτάται, εκτός των άλλων, και με το επίπεδο κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που διαθέτουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και στο θέμα της ψυχολογίας των γονέων των μαθητών, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να θεωρήσουν ότι το παιδί τους, με το σύστημα της μαθητείας, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, θα βρει αυτομάτως και εργασία με αποτέλεσμα την καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών.

    Εξ όλων των ανωτέρω συνάγεται σαφώς ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο, πολύπλοκο, πολυπαραμετρικό και αμφίβολο εγχείρημα, συνηγορούντος και του λόγου ότι στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κουλτούρα μαθητείας και εάν θέλετε την ταπεινή μας άποψη, πιστεύουμε ότι η μαθητεία αποτελεί ένα παρωχημένο θεσμό, επειδή ακριβώς οδηγεί σε μια ανάπτυξη μονομερούς και περιορισμένης τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ εξαρτάται απόλυτα από το πλήθος και τον βαθμό οργάνωσης των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
    Η πλήρης – καθολική αναβάθμιση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και η ουσιαστική συμβολή τους και στο θεσμό της Μαθητείας στα πλαίσια του 4ου έτους του νέου ΕΠΑ.Λ.

    [ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε άλλο σχόλιό μας που αναφέρεται στο άρθρο 17, σας προτείνουμε την μετονομασία της συντομογραφίας που αφορά τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης από Σ.Ε.Κ. σε Σ.ΕΠΑ.Κ., προκειμένου να αποφύγουμε τις συγχύσεις ].

    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.), τα οποία απουσιάζουν παντελώς από το σχέδιο Νόμου, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό και κομβικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή ακριβώς:
    1ον:
    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.), έως σήμερα, αποτελούν έναν σταθερό πόλο – χώρο εργαστηριακής εκπαίδευσης. Τα Σ.Ε.Κ., χωρίς άλλες πρόσθετες δαπάνες για το Ελληνικό Δημόσιο, μπορούν να προσφέρουν «εργαστηριακή στέγη» σε όλους σχεδόν τους φορείς που ανήκουν στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 17, δηλαδή:
    • στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης,
    • στα Ι.Ε.Κ. και
    • στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.
    Κατά συνέπεια δεν απαιτείται η αγορά νέου σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού για τους προαναφερθέντες φορείς της μη τυπικής εκπαίδευσης.

    2ον:
    Τα Σ.Ε.Κ. διαθέτουν πλούσιο εργαστηριακό εξοπλισμό ο οποίος πρόσφατα μας έχει χορηγηθεί μέσω χρηματοδότησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    3ον:
    Τα Σ.Ε.Κ. είναι ήδη στελεχωμένα από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση, (ανάδυση υπεραριθμιών), θα περιερχόταν εντελώς αιφνιδιαστικά στη δυσχερή και ισοπεδωτικού χαρακτήρα δοκιμασία της διαθεσιμότητας.

    4ον:
    Επίσης τα Σ.Ε.Κ. διαθέτουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, άριστα εκπαιδευμένους Καθηγητές.

    5ον:
    Κρίνουμε επίσης σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια μιας άτυπης αυτοαξιολόγησής μας που γίνεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους, όταν καλούμαστε ανά ειδικότητα, να προχωρήσουμε στις αναθέσεις μαθημάτων, πάντοτε επιλέγουμε τους καλύτερους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς για τα απαιτητικά από πλευράς θεωρητικών γνώσεων και σύνθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων, (τα λεγόμενα «δύσκολα»), εργαστηριακά μαθήματα.

    6ον:
    Τα Σ.Ε.Κ. ως θεσμός που λειτουργεί επί σειρά ετών, έχουν οργανωθεί σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό και εμφανίζουν, επιτυχώς δοκιμασμένη, ιεραρχική δομή. (Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό).

    7ον:
    Στα Σ.Ε.Κ. μπορούμε με την πρωτοβουλιακή δράση, υποστήριξη και την εποπτεία των Σχολικών μας Συμβούλων, να καλούμε επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι να διδάσκουν τους μαθητές μας εξειδικευμένα τεχνικά θέματα αιχμής, μια πρακτική που πολλά Σ.Ε.Κ. μέχρι σήμερα ακολουθούν. Οι συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας να προσμετρώνται στο σύστημα της Μαθητείας.

    8ον:
    Επίσης με την υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων μπορεί να θεσμοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών επισκέψεων σε διαφορετικούς χώρους εργασίας, οι οποίες να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μία επίσκεψη ανά δεκαπενθήμερο) και κατά τρόπο προγραμματισμένο. Και οι ώρες αυτές να προσμετρώνται στον θεσμό της Μαθητείας.

    9ον:
    Να δημιουργηθούν και να θεσμοθετηθούν μέσα στα Σ.Ε.Κ. διακλαδικές συνεργασίες μεταξύ των Καθηγητών διαφορετικής ειδικότητας με σκοπό την κατασκευή σύνθετων τεχνικών έργων – projects. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για 7 ώρες την εβδομάδα, οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, να μπορούν να επισκέπτονται εντός του Σ.Ε.Κ. και κατά τρόπο συντεταγμένο, εργαστήρια διαφορετικών ειδικοτήτων προκειμένου να κατασκευάσουν π.χ. ένα έργο ρομποτικής. Κατά συνέπεια σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση του παραδείγματος θα προκύψει η σύνδραση και η συνεργασία Καθηγητών και μαθητών οι οποίοι θα προέρχονται από τις ειδικότητες των Μηχανολόγων, των Ηλεκτρολόγων και των Ηλεκτρονικών. Η συμμετοχή των μαθητών στα έργα αυτά να συνυπολογίζεται στο σύστημα της Μαθητείας.

    10ον:
    Μέσω των Σ.Ε.Κ. αποφεύγεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας προβλημάτων και εμπλοκών με άλλες σχολικές μονάδες οι οποίες θα συλλειτουργούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, επειδή ακριβώς, σχεδόν όλες οι εργαστηριακές αίθουσες των Σ.Ε.Κ. διαθέτουν και χώρο διδασκαλίας.

    11ον:
    Στα Σ.Ε.Κ. να δοθεί η δυνατότητα της διοργάνωσης ημερίδων, διημερίδων κ.λ.π. έτσι ώστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να προωθούνται και να υλοποιούνται πρωτοβουλίες που να έχουν σχέση με την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 14 της Υ.Α. Γ2 6098 / 13.11.2001. Επομένως με το άνοιγμα των Σ.Ε.Κ. θα δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας να ενημερώνουν τους μαθητές μας σχετικά με συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες της κάθε περιοχής.

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
    Α.
    Στο τέλος Απριλίου κάθε σχολικού έτους ο μαθητής να λαμβάνει από το Σ.Ε.Κ. σε συνεργασία με το οικείο ΕΠΑ.Λ., βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης και φοίτησης. Στο χρονικό αυτό σημείο θα τερματίζεται και θα ολοκληρώνεται η α΄ φάση της Μαθητείας που θα έχει πραγματοποιηθεί στο Σ.Ε.Κ.

    Στη συνέχεια ο μαθητής, εάν επιθυμεί να λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης, όπως ακριβώς αυτές προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 12 του σχεδίου Νόμου, τότε με δική του πρωτοβουλία και συμβουλευόμενος από τον ΟΑΕΔ τους καταλόγους επιχειρήσεων της περιοχής του, ο ίδιος να επιλέγει την επιχείρηση στην οποία θα μαθητεύσει, ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και την πρακτική εμπειρία που ήδη θα έχει αποκομίσει από τη φοίτησή του στο Σ.Ε.Κ. κατά τη διάρκεια της α΄ φάσης της Μαθητείας.

    Η β΄ φάση της Μαθητείας θα διαρκεί από την 1η Μαίου έως τις 31 Αυγούστου του σχολικού έτους και θα είναι προαιρετική. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διασφαλίζεται αφενός το προαιρετικό της εκπαίδευσης του μαθητή στο χώρο εργασίας και αφετέρου αποφεύγεται το ενδεχόμενο συμφόρησης των εταιρειών από ασκούμενους μαθητές.

    Εξυπακούεται ότι την ευθύνη τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτή, θα έχει αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ, όπως ακριβώς αναφέρεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 του σχεδίου Νόμου.

    Στη συνέχεια οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το ΕΠΑ.Λ., μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 12, παράγραφος 4 του σχεδίου Νόμου.

    Προκύπτει όμως εδώ ένα κεφαλαιώδες ερώτημα:
    Στις εξετάσεις πιστοποίησης ο μαθητής θα ερωτηθεί και θα διαγωνιστεί σε τεχνικά θέματα που συνάντησε κατά τη διάρκεια της Μαθητείας στο χώρο που εργάστηκε
    ή θα εξετάζεται εφ όλης της ύλης στα πλαίσια της συγκεκριμένης ειδικότητας;
    Επειδή η απάντηση είναι προφανής, στο σημείο αυτό προκύπτει σοβαρή εμπλοκή.

    Β.
    Στο άρθρο 7 του σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι:
    Η «Τάξη Μαθητείας» … και περιλαμβάνει Μαθητεία, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης.

    Στο άρθρο 9 το μάθημα ειδικότητας αναφέρεται ως:
    «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών.
    Παραμένει όμως ασαφές το περιεχόμενό του.

    Προτείνουμε η «Τάξη Μαθητείας» να μην περιλαμβάνει ένα μόνο μάθημα ειδικότητας αλλά περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας (τα οποία να ανήκουν στις τεχνολογίες αιχμής), προκειμένου να δώσουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα: αφενός να αποκτήσουν πληρέστερη τεχνική συγκρότηση και αφετέρου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης.

    Θεωρούμε εντελώς αδύνατο το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των 15 ημερών, (βλέπετε την τελευταία παράγραφο του άρθρου 9 του σχεδίου Νόμου), να είναι ικανό να προετοιμάσει άρτια τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, εκτός και εάν οι εξετάσεις αυτές εκφυλιστούν.

    Τα ίδια ακριβώς θεωρούμε ότι ισχύουν και για τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (βλέπετε το εδάφιο 3 του άρθρου 22 του σχεδίου Νόμου).

    Γ.
    Επίσης εστιαζόμενοι στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 3 του σχεδίου Νόμου είναι απορίας άξιο, (εκτός εάν εμείς δεν το κατανοούμε σωστά), πως ένας μαθητής ευρισκόμενος στο χώρο εργασίας της μαθητείας 5 ημέρες ανά εβδομάδα, να μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθεί σε δύο ημέρες την εβδομάδα, στη σχολική μονάδα, το εργαστηριακό μάθημα της «Ενισχυτικής Εργαστηριακής Εκπαίδευσης της Μαθητείας».

    Δ.
    Στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 3 του σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι:
    Στην «Τάξη Μαθητείας» το εργαστηριακό μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» ….. διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ. …..

    Θεωρούμε ότι ένα εργαστηριακό μάθημα σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διδάσκεται σε αίθουσα διδασκαλίας σχολικής μονάδας αλλά αντίθετα επιβάλλεται, για προφανείς λόγους, να διεξάγεται σε εργαστηριακή αίθουσα του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.).

    Ε.
    Πιστεύουμε επίσης ότι επειδή η «Τάξη Μαθητείας» ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, την εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας της θα πρέπει να την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι:
    • Θα πρέπει από πλευράς Υπουργείου να επανεξεταστεί από μηδενική βάση το θέμα των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και ο ρόλος που αυτά μπορούν να διαδραματίσουν στα πλαίσια και του θεσμού της Μαθητείας.
    • Μέρος της μαθητείας να πραγματοποιείται εντός των Σ.Ε.Κ. (α΄ φάση: από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Απριλίου) και η Μαθητεία να ολοκληρώνεται σε επιλεγμένο από τον μαθητή χώρο εργασίας, από 1 Μαίου έως 31 Αυγούστου (β΄ φάση). Βέβαια οι ώρες της ιδιότυπης αυτής μαθητείας που προτείνουμε, εμφανίζονται μειωμένες, όμως το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τάξης Μαθητείας θα πλαισιωθεί και από τη διδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων ειδικότητας που σκοπό θα έχουν, όπως προαναφέρθηκε, την πληρέστερη τεχνική συγκρότηση του μαθητή και την ολοκληρωμένη προετοιμασία του για τις εξετάσεις πιστοποίησης.

    Και λίγα λόγια από καρδιάς.
    Εμείς οι Καθηγητές των ΕΠΑ.Λ., θεωρητικοί και εργαστηριακοί, αγωνιζόμενοι επί σειρά ετών στην 1η γραμμή που είναι η σχολική τάξη και η εργαστηριακή αίθουσα, αναμέναμε μετά από τόσα χρόνια, το 4ο έτος του Τεχνικού – Επαγγελματικού Λυκείου να ανήκει ουσιαστικά σε αυτό το ίδιο το Λύκειο, επειδή ακριβώς έχουμε την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι στους μαθητές μας μπορούμε – είμαστε ικανοί να τους προσφέρουμε συνδυαστικές και ολοκληρωμένες τεχνικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στα πλαίσια ενός ευρέος φάσματος επιπρόσθετων τεχνικών εξειδικεύσεων.

    Εάν τους εγκαταλείψουμε καθολοκληρίαν στον διαφαινόμενο και επερχόμενο θεσμό της Μαθητείας, μήπως άραγε τους συρρικνώνουμε από τεχνικής πλευράς, αφού στην ουσία σε έναν χώρο εργασίας και για ένα ολόκληρο έτος θα ασχοληθούν μόνο με ένα αντικείμενο ειδίκευσης; Και βέβαια θεωρώντας ότι υφίσταται η ιδανική περίπτωση κατά την οποία οι Υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις αυτές θα ασχοληθούν πραγματικά με τους μαθητές μας.

    Άραγε θα απαιτηθεί από την Πολιτεία οι Υπεύθυνοι αυτοί Τεχνικοί οι οποίοι θα εμπλακούν από πλευράς των επιχειρήσεων στο θεσμό της Μαθητείας, εκπαιδεύοντας πρακτικά τους σπουδαστές μας, να έχουν πιστοποιηθεί ως εκπαιδευτές ενηλίκων; (Συσχετισμός με το εδάφιο 22 του άρθρου 26 – Είναι φανερό ότι εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να δεχθούν μαθητές μας και να τους εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά, επειδή ακριβώς οι εκπαιδευτές απαιτείται να διαθέτουν και γνώσεις αλλά και παιδαγωγική κατάρτιση).

    Με εκτίμηση,
    Οι Καθηγητές Ηλεκτρονικών (κλάδου ΠΕ17.04):
    Γάγγας Αλέξανδρος.
    Θεοχάρης Ειρηναίος.
    Πελαδαρινός Νικόλαος.

  • 19 Αυγούστου 2013, 17:06 | Αγάθη Λάγια

    Η τάξη Μαθητείας πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο του Δευτεροβάθμιου ή ενός Μεταδευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα καθώς και με πρακτική άσκηση. Την πλήρη ευθύνη λειτουργίας της οφείλει να έχει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (και όχι κάποιο άλλο Υπουργείο, άλλωστε οι συναρμοδιότητες υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων προκαλούν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις), διασφαλίζοντας τη συνέχεια στην ολοκλήρωση του κύκλου ζωής ενός σπουδαστή μέχρι την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

    Για πιο λόγω αποκλείονται από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, οι εργαζόμενοι μαθητές που είναι μικρότεροι των 20 ετών;

  • 19 Αυγούστου 2013, 17:03 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΕΤΣΟΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡ.7 ΠΑΡΓΡ.4
    Κατάργηση ολόκληρης της παραγράφου.4
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Για τους ίδιους λόγους που προανέφερα στο άρθρο 20 η ανεργία καλπάζει και μόνον σε ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΣΧΟΛΕΙΟ βρίσκουν καταφύγιο οι νέοι γιατί είναι ΔΩΡΕΑΝ η φοίτηση.

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:44 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

    α) H «Τάξη Μαθητείας» ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα δηλ. αποτελεί υποχρέωση του Ελληνικού Κράτους και του Υπουργείου Παιδείας η δωρεάν παροχή της

    β) Την «Τάξη Μαθητείας» θα παρακολουθούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

    γ) Η «Τάξη Μαθητείας» θα γίνεται στον ΟΑΕΔ δηλαδή σε φορέα που δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

    δ) Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» θα περνούν εξετάσεις πιστοποίησης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και το πτυχίο τους θα το παίρνουν από τα ΕΠΑΛ.

    Όλο αυτό γιατί γίνεται ;

    Τι θα συμβεί με την «Τάξη Μαθητείας» εάν ο ΟΑΕΔ καταργηθεί ή συγχωνευτεί ;

    Σε ποιον βαθμό το Υπουργείο Παιδείας, που έχει και την ευθύνη παροχής αυτής της εκπαίδευσης στους μαθητές θα έχει τον έλεγχο και την απαραίτητη εποπτεία των μαθημάτων και της πρακτικής άσκησης που θα οργανώνονται από τον ΟΑΕΔ ; Δεν θα έπρεπε, το Υπουργείο Παιδείας να έχει την ευθύνη λειτουργίας της «Τάξης Μαθητείας» ;

  • 19 Αυγούστου 2013, 15:00 | nicknick

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    Στις επαρχιακές πόλεις είναι αδύνατο πρακτικά να βρεθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορέσουν να απορροφήσουν όλους τους μαθητές που θα θελήσουν να συνεχίσουν στην «τάξη μαθητείας».

    Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη να κάνουν οι μαθητές εναλλακτικά την μαθητεία εντός των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, τα οποία έχουν την κατάλληλη υποδομή για να την υποστηρίξουν.

    Για τους παραπάνω λόγους, προτείνω στο προτεινόμενο νομοσχέδιο να υπάρχει πρόβλεψη για την συνέχιση της λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά στην Τεχνική εκπαίδευση με πάρα πολλούς τρόπους.

  • 19 Αυγούστου 2013, 14:14 | Δημήτρης Κοντός

    H εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι λάθος και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στο Υπουργείο Παιδείας. Η «πρακτική άσκηση» είναι κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αντίθετα η «μαθητεία» είναι μέθοδος για την κατάρτιση μεταξύ άλλων και των ανέργων.
    Προτείνω ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ και όχι μαθητεία.

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη τυπική Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση

    1. Το άρθρο 5 §2 αναφέρει ότι το «Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη».
    Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μαθητές κάτω των 20 ετών ή οι άνεργοι με κάρτα ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ. δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση. Αν το σκεπτικό είναι ότι στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ πρέπει να φοιτούν μόνο ενήλικες μαθητές τότε το όριο ηλικίας πρέπει να είναι τα 18 χρόνια.
    2. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν όλες οι ομάδες προσανατολισμού στην Α΄ τάξη όλων των ΕΠΑ.Λ .
    3. Τι θα γίνει με τα σημερινά ΣΕΚ (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα); Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για το καθεστώς λειτουργίας τους. Επειδή τα ΣΕΚ επιτελούν πολύ σπουδαίο έργο στο συντονισμό και την λειτουργία των εργαστηρίων, θεωρώ απαραίτητη την λειτουργία τους υπό την σημερινή τους δομή.
    4. Τι γίνεται με τις ΕΠΑΣ; Δεν αναφέρεται τίποτα στο νομοσχέδιο. Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να μετατραπούν σε ΕΠΑΛ.
    5. Μεταφέρονται ειδικότητες που ανήκουν στη τυπική εκπαίδευση στα μεταγυμνασιακά και μεταλυκειακά ΙΕΚ. Πρέπει αυτό να καταργηθεί και η παροχή τους να γίνεται μόνο από την τυπική εκπαίδευση.
    6. Οι μαθητές κάτοχοι απολυτηρίου γενικού λυκείου μπορούν να εγγράφονται στα νέα ΕΠΑΛ για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας; Όπως επίσης οι κάτοχοι πτυχίου κάποιος ειδικότητας μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο άλλης ειδικότητας; Προτείνεται η συνέχιση αυτών που ισχύει σήμερα.
    7. Οι μαθητές της Α΄ ΕΠΑΛ πρέπει να γράφονται στη Β΄ τάξη γενικού λυκείου, όπως γράφονται οι μαθητές Α΄ γενικού λυκείου στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ μιας και οι δύο τύποι σχολείων είναι ισότιμοι.
    8. Πρέπει να κοινοποιηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, γιατί μόνο το προφίλ των επαγγελμάτων δεν αρκεί στην επιλογή τους.
    9. Για τον θεσμό της μαθητείας επειδή είναι πρακτικά δύσκολο να βρεθούν εταιρείες που μπορούν να απορροφήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους μαθητές, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται η μαθητεία εντός των σχολικών εργαστηρίων από εξειδικευμένους καθηγητές.
    10. Τι γίνεται με την διοίκηση και το προσωπικό των ΙΕΚ και ΣΕΚ; Ο διευθυντής θα είναι κοινός; Πώς θα ορίζεται; Το προσωπικό θα είναι μόνιμο;

  • Μπορούν να γραφτούν στην Β’ τάξη του ΕΠΑΛ απόφοιτοι του ΓΕΛ(χωρίς τα μαθήματα γενικής παιδείας για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας) ή οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ (χωρίς τα μαθήματα γενικής παιδείας για απόκτηση πτυχίου άλλης ειδικότητας) όπως ίσχυε μέχρι τώρα;
    Επίσης δεν αναφέρεται σε ποιο κύκλο (δευτεροβάθμιο / μεταδευτεροβάθμιο) ανήκει η τάξη Μαθητείας. Πρέπει να οριστεί στο Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο με τροπολογία στο νόμο 3879/10.

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:47 | Δ. Χαραλαμπόπουλος

    Διαφωνώ με τη κατάργηση της δυνατότητας πρόσβασης αποφοίτων Γενικών Λυκείων στο ΕΠΑ.Λ με βάση το ηλικιακό κριτήριο των 20 ετών επειδή καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην δωρεάν παιδεία.

    Στο υφιστάμενο Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 16 παρ. 4 διαβάζουμε:
    «4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις
    βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους
    σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη
    από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.»

    Πιστεύω ότι οι κατηγοριοποίηση με βάση ηλικιακό κριτήριο, όποιο και αν είναι αυτό, δεν συνάδει με τα παραπάνω. Επίσης η αποκλειστική-αναγκαστική επιλογή όσων υπερβαίνουν αυτό ή το όποιο ανάλογο ή αντίστοιχο όριο να εγγράφονται στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ ομοίως αντιβαίνει στις επιταγές και μέριμνες του εν λόγω και συγκεκριμένα στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει ειδική προστασία σε αυτούς που χρήζουν βοήθειας μέσα στους οποίους κατά την άποψη μου σαφώς εντάσσονται οι νέοι άνω των 20 ετών ή όποιοι ζητούν να εκπαιδευτούν οποτεδήποτε οι βιοτικές ή οι όποιες τους ανάγκες το επιτάσσουν.

    Πλείστα όσα παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν προς επίρρωση των παραπάνω όπου θα διαφανούν οι κοινωνικοί, οικονομικοί, οικογενειακοί και λοιποί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία φοίτησης κατά τα ειωθότα, δηλαδή να οδηγήσουν σε χρονική καθυστέρηση τόσο στην ωρίμανση όσο και στη μαθητική πρόοδο έναν μαθητή που όμως τελικά καταφέρνει να τα υπερνικήσει και να τα καλύψει επαρκώς καθιστώντας τον τελικά ενεργό, άξιο και χρήσιμο πολίτη.

    Η υπάρχουσα μέριμνα για φοίτηση στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ θεωρώ ότι περισσότερα δρα τιμωρητικά και διευρύνει αναίτια το ρόλο των εσπερινών σχολείων αφού σήμερα με την ανεργία που καταγράφεται στους νέους (άνω του 60%) θα τους αφαιρέσει άλλη μία σημαντική δυνατότητα. Να εξοπλιστούν περεταίρω με πνευματικά και τεχνικά εφόδια ικανά να ανακτήσουν στο μέλλον το δικαίωμα στη εργασία με καλύτερους όρους από τους σημερινούς.

    Προτείνω λοιπόν να μην ισχύσει ηλικιακό όριο προς απόκτηση Πτυχίου ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ όπως και να εξακολουθήσει να ισχύει η δυνατότητα εγγραφής για τον ίδιο σκοπό των αποφοίτων Γενικού Λυκείου οι οποίοι ομοίως θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες και να μην περιορίζονται ως προς τις επιλογές φοίτησης που μειώνονται με το παρόν μόνο στη φοίτηση στη Τριτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση και τη φοίτηση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:43 | Καλοκύρη Στεριανή

    Διαφωνώ με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία. Η μαθητεία πρέπει να είναι μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ. Τα ΕΠΑΛ και οι υπάρχουσες ΕΠΑΣ και ΣΕΚ, έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και προσωπικό, έτσι ώστε να λειτουργήσει το 4ο έτος εξειδίκευσης.

  • 19 Αυγούστου 2013, 10:23 | Καλοκύρη Στεριανή

    Επί μήνες συζητούσατε για το ρατσιστικό, και τώρα αποκλείετε μαθητές κάτω των 20 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ, χωρίς καμία εξήγηση. Παρακαλώ ξανασκεφτείτε το, διότι υπάρχουν εργαζόμενοι μαθητές μικρότεροι των 20. Ίσως να πρέπει να βάλετε κάποια άλλα κριτήρια και όχι το όριο ηλικίας. Οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, ανεξαρτήτου ηλικίας.

  • 19 Αυγούστου 2013, 08:50 | Θοδωρής Οτζάκογλου

    Η μετατροπή του 4ου έτους εξειδίκευσης-εμβάθυνσης στην ειδικότητα σε «μαθητεία» αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του. Πιο συγκεκριμένα :
    1. Μειώνει τον αναγκαίο χρόνο ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.
    2. Εφόσον αναφερόμαστε σε χορήγηση, μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του, επαγγελματικού τίτλου (επιπέδου 4) είναι σαφές ότι αποτελεί δομικό & αναγκαίο στοιχείο της επαγγελματικής κατεύθυνσης της Λυκειακής βαθμίδας.
    3. Η απουσία του 4ου έτους εξειδίκευσης (θεωρητικής/εργαστηριακής & πρακτικής άσκησης) καθιστά, για μια ακόμη φορά, «ανεπαρκές» επαγγελματικά το Τεχνολογικό Λύκειο ΚΑΙ ουσιαστικά ΚΑΙ στη συνείδηση της κοινωνίας.
    4. Η συνολική διάρκειά του (12 – 18 μήνες) μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα και η διάρκεια της «πρακτικής άσκησης» (η οποία συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό χρόνο) επίσης μπορεί να κυμαίνεται (2-3 μήνες το μέγιστο. Ακόμη και την περίοδο των θερινών διακοπών).
    Να υπενθυμίσω ότι η καθιέρωσή του επιχειρείται από τη δεκαετία του ’80 και η αποδοχή του έχει την στήριξη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας (ΟΛΜΕ, ΕΤΕ κλπ).

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:40 | Κ Κ

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ??????
    Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:18 | ΒΟΓΙΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

    Θεωρώ οτι καταργώντας τον τομέα Υγείας απο τα τεχνικά Λύκεια δεν δίνετε την δυνατότητα στους μαθητες που θέλουν να σπουδάσουν στα αντίστιχα ΤΕΙ να εισαχθουν σε αυτά.Αρα άνιση μεταχείριση μεταξυ των μαθητων.Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος μαθητης δώσει πανελλαδικές εξετάσεις απο το τεχνικό Λύκειο θα διαγωνισθεί άνισα εναντι των μαθητών των γενικών Λυκείων με διδασκαλία δύο ωρών Φυσικής δύο ωρών Χημείας και καθόλου Βιολογία.Μήπως θα έπρεπε να δείτε και τον τρόπο εισαγωγής απο τα τεχνικά Λύκεια στα επαγγέλματα υγείας στα ΤΕΙ?Είμαι γονέας δυσλεκτικού μαθητή που επιθυμεί να σπουδάσει νοσηλευτική στα ΤΕΙ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 23:32 | Χρήστος Παπανικολάου

    Η εμπλοκή του ΟΑΕΔ θα πρέπει να είναι μόνο σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Επίσης σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν ειναι δυνατή η Μαθητεία να γίνει σε επιχείρηση (σε μικρές επαρχιακές πόλεις κλπ) να υλοποιείται στους Εργαστηριακούς χώρους.

  • 18 Αυγούστου 2013, 23:26 | Χρήστος Παπανικολάου

    Η Τάξη Μαθητείας είναι απαραίτητο να είναι ενταγμένη σε ένα μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπούδών και φυσικά να «οδηγεί» σε αντίστοιχο επίπεδο σπουδών έτσι ώστε να υπάρξη επιτέλους και συνάφεια με τα επίπεδα σπούδών όπως έχουν οριστεί στην Ε.Ε

    Επίσης αναφέρεται στο άρθρο:

    4. Μαθητές άνω των είκοσι (20) ετών εγγράφονται σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

    Δηλαδή μαθητές πάνω από 20 ετών δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΕΠΑΛ παρά μόνο σε ΕΣΠΕΡΙΝΑ ;
    Ελπίζω απλά να ειναι λάθος διατύπωση και να μην αγνοούν πως τα εσπερινα λύκεια είναι ελάχιστα και πως υπάρχει μεγαλη μάζα μαθητών που δεν ολοκλήρωσαν για πολλούς λόγους την δευεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:38 | Κωνσταντίνα Πίστα

    Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός ηλικίας για την εγγραφή σε πρωινό ή εσπερινό Λύκειο. Πρέπει αυτές οι περιπτώσεις να εξετάζονται από τον Σύλλογο διδασκόντων του κάθε σχολείου.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:32 | Νικηταράς

    Aρθρο 07
    2. […]Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. […]

    Να προστεθεί ότι έχουν δικαίωμα εγγραφής και οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ, μόνο για την απόκτηση πτυχίου, όπως ίσχυε μέχρι πρότεινος.
    π.χ. έστω ότι κάποιος απόφοιτος ΓΕΛ δεν πήγε στην τριτοβάθμια, για διάφορους λόγους. Με το φραγμό που υπάρχει στις λιγοστές ειδικότητες του ΙΕΚ, δεν μπορεί, διότι, επιθυμεί να επιλλέξει μια ειδικότητα που υπάρχει μόνο στα ΕΠΑΛ. Να μην μπορεί;

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:39 | Γεώργιος Λάμποουρας

    Διαφωνώ με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρέπει να φύγει μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ. Θα ήταν δυνατή όμως η συνεργασία των δύο υπουργείων σε επίπεδο τεχνογνωσίας

  • 18 Αυγούστου 2013, 18:19 | NIKH

    Η ειδικότητα της Αισθητικής θα πρέπει να τοποθετηθεί στα ΕΠΑΛ .
    Δεν είναι κατάρτιση ! Απαιτεί εκπαίδευση !

    Παρακολούθηση του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών από τους μαθητές
    -που το 80% είναι κορίτσια και αυτή τη στιγμή εκδιώχνονται βίαια από την ευκαιρία της τριτοβάθμιας –
    και όσοι δεν καταφέρνουν την εισαγωγή στα ΑΤΕΙ , να παρακολουθούν την Τάξη Μαθητείας .

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:22 | Ιωάννης Ε. Τ. – Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος

    ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ: Σημαντική η θέσπισή της κι ελκυστική για όσους μαθητές δε σκοπεύουν ή δε θα καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Τ.Ε.Ι. Επειδή θεωρώ ότι η προτεινόμενη διάρκειά της είναι σχετικά μεγάλη, προτείνω οι μαθητές να μπορούν, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν, ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ της μαθητείας τους σε περισσότερα από ένα αντικείμενα ή/και εργοδότες.

  • 18 Αυγούστου 2013, 17:15 | nikos

    Είναι λάθος η εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, Την εποπτεία της μαθητείας πρέπει να την έχει το ΥΠΑΙΘ μέσω των εκπαιδευτικών μονάδων και ο ΟΑΕΔ να παρέχει τεχνογνωσία.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η λέξη «Μαθητεία» στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τις Σχολές του ΟΑΕΔ. Επομένως αν το Υπουργείο θέλει να εφαρμόσει Μαθητεία πρέπει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ΟΑΕΔ. Αφού δεν επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να συστήσει Τεχνολογικά Λύκεια νομίζω ότι πρέπει να του δώσει αποκλειστικά την τάξη της Μαθητείας, αφού υπάρχουν έτοιμες δομές και προσωπικό που ασχολείται χρόνια με το αντικείμενο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:09 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    1) Η τάξη μαθητείας πρέπει να λειτουργεί στο Δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα καθώς και με πρακτική άσκηση. Την ευθύνη λειτουργίας της τάξης θα την έχουν για τα θεωρητικά μαθήματα τα σχολεία, για τα εργαστηριακά και την πρακτική άσκηση τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας.
    Θα ήταν δυνατή όμως η συνεργασία των δύο υπουργείων σε επίπεδο τεχνογνωσίας και ευρεσης πρακτικής άσκησης .
    2)Για πιο λόγω αποκλείονται από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, οι εργαζόμενοι μαθητές που είναι μικρότεροι των 20 ετών.Θα πρέπει να μπορούν εγγράφονται μετά τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας τους

  • 18 Αυγούστου 2013, 15:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΡΙΣΗΣ

    Η τέταρτη χρονιά που προορίζεται για τον θεσμό της μαθητείας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία μιας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια σε ευρεία κλίμακα.
    -Με το ποσοστό της ανεργίας των νέων πάνω από 60% για ποιες θέσεις μαθητείας μιλάμε; Εκτός και αν θέλουμε να το αυξήσουμε βοηθώντας τους λίγους εργοδότες να απολύσουν και τους υπόλοιπους απασχολούμενους με κανονική μισθωτή εργασία.
    -Για την νησιωτική Ελλάδα της εποχιακής, (μόνο καλοκαίρι), αγοράς εργασίας πότε θα γίνεται η μαθητεία; Ιούλιο και Αύγουστο μόνο; Και με ποια μορφή; Μήπως αυτή που γνωρίσαμε με τους εκατοντάδες μαθητές τουριστικών επαγγελμάτων από πρώην ανατολικοευρωπαικές χώρες η εκμετάλλευση των οποίων χάριν μαθητείας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, οδηγεί σε μαρασμό ολόκληρα χωριά που ζουν από τους ξενοδοχο- υπαλλήλους τους.
    Πιστεύω ακράδαντα πως η τέταρτη χρονιά πρέπει να αφιερωθεί στην εξειδίκευση στο αντικείμενο με διευκόλυνση ίσως (αλλά όχι υποχρέωση) της μαθητείας όπου είναι εφικτή.

  • 18 Αυγούστου 2013, 14:02 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ, ΕΚΠ/ΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ ΑΣΕΤΕΜ

    Από τη στιγμή μου η «Τάξη Μαθητείας» εντάσσεται στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε είχε ήδη αρχίσει το Πρόγραμμα Μαθητείας του Υπουργείου Παιδείας για τους αποφοίτους της Τεχνικής Εκπ/σης, για το οποίο επιμορφωθήκαμε, οριστήκαμε υπεύθυνοι, το προβάλλαμε σε τοπικό επίπεδο, στείλαμε αποφοίτους μας στην α φάση και στο τέλος το πάγωσαν.

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:10 | Γιώργος Βαρελάς

    Συμφωνώ με όσα αναφέρει ο Αστέρης (και στις προτάσεις του και στα ερωτήματά του), με εξαίρεση το όριο των 20 ετών, όπου προτείνω το εξής:
    Όποιος/α είναι 20 ετών ή μεγαλύτερος/η να εγγράφεται σε εσπερινό Λύκειο εκτός και εργάζεται σε νυκτερινή βάρδια. Επίσης όποιος είναι μικρότερος από 20 ετών να έχει το δικαίωμα εγγραφής ή στο εσπερινό ή στο ημερήσιο Λύκειο (να μην υπάρχει αποκλεισμός σε κανένα από αυτά).
    Επίσης θα ήθελα να προτείνω να εξακολουθήσει να λειτουργεί στη Γ΄ Λυκείου το αντίστοιχο τμήμα των 6 μαθημάτων (με τα 4 τώρα μαθήματα). Η εξεταστέα και η διδακτέα ύλη να είναι η ίδια ακριβώς και στα 4 μαθήματα με την αντίστοιχη των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου, αλλά να εξακολουθούν οι μαθητές να λαμβάνουν και απολυτήριο Λυκείου αλλά και Πτυχίο. Συνεπώς δε θα εξετάζονται τα 2 μαθήματα ειδικότητας στα οποία εξετάζονταν μέχρι τώρα. Θ μπορούσε όμως να εξετάζονται και στα 4 μαθήματα (τα δύο της ειδικότητάς τους, μαζί με τους άλλους συμμαθητές τους) και να συμμετέχουν με ένα πολύ μικρό ποσοστό (ανεξάρτητο από αυτό που θα δίνεται στους συμμαθητές τους) στη διαδικασία επιλογής σε τμήμα των ΤΕΙ.
    Μάλιστα να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας τμήματος Γενικής παιδείας (έστω σε ομάδα Λυκείων), από το οποίο να λαμβάνουν μόνο απολυτήριο οι μαθητές (αν επανέλθουν την επόμενη χρονιά και παρακολουθήσουν τα μαθήματα ειδικότητας και να λαμβάνουν και το πτυχίο).
    Στο τμήμα Γενικής Παιδείας δε θα γίνονται μαθήματα ειδικότητας, αλλά θα αυξηθούν οι ώρες των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων. Μάλιστα να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης όλων των πεδίων (πλην του ανθρωπιστικού) του Γενικού Λυκείου. Συγκεκριμένα να έχει τη δυνατότητα ο υποψήφιος να εισάγεται και σε Πολυτεχνικές Σχολές και σε Οικονομικές Σχολές (όπως ίσχυε μέχρι τώρα), αλλά και σε Ιατρικές Σχολές. Επίσης να μπορεί να εισάγεται και στις Στρατιωτικές και στις Αστυνομικές Σχολές.
    Βαρελάς Γιώργος
    Καθηγητής στο Ναυτικό Λύκειο Πειραιά

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:31 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Εργαζόμενοι μαθητές και κάτω των είκοσι (20) ετών να εγγράφονται σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:27 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Δεν αναφέρεται σε ποιο κύκλο (δευτεροβάθμιο / μεταδευτεροβάθμιο) ανήκει η τάξη Μαθητείας. Πρέπει να οριστεί στο Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο με τροπολογία στο νόμο 3879/10.

    Διαφωνώ πλήρως με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρέπει να φύγει μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 10:58 | Ομάδα Εργασίας Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών

    Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων

    Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα των Δομικών Έργων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
    Για τον «εκσυγχρονισμό» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιχειρήθηκε το ψαλίδισμα αν όχι η εξαφάνιση του τομέα των κατασκευών (Πολιτικού Μηχανικού), που αποτέλεσε επί σειρά ετών τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, και χωρίς την ανάπτυξη οποίας είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, η πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων που λείπουν εντελώς, η τοπογραφική καταγραφή με ακρίβεια και η σύνταξη του κτηματολογίου της χώρας και τόσα άλλα που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και των κατασκευών. Κρίσιμη για αυτό είναι η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών που εμποδίστηκε για χρόνια. Με μεγάλη ανακούφιση είδαμε τις ειδικότητες Περιβάλλοντος στην Εκπαίδευση.
    Οι ειδικότητες όμως του Τομέα Περιβάλλοντος προσανατολίζονται περισσότερο στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κυρίως με χρήση της τεχνολογίας. Ο τομέας Δομικών Έργων θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» (ΚΑΠΕ). Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα όπως σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών.

    Προτείνουμε την εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.

    1.Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
    2.Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
    3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
    4.Τεχνικός έργων υποδομής

    Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
    Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων

    Στα μαθήματα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ ξεχάστηκε ο τομέας των Δομικών Έργων. Θεωρούμε αναγκαία και προτείνουμε την εισαγωγή του Μαθήματος:

    «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»

    Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.

    Ομάδα εργασίας
    Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων
    Πολιτικών Μηχανικών
    μελών της ΕΤΕ

  • Διαφωνούμε πλήρως με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρέπει να φύγει μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ. Θα ήταν δυνατή όμως η συνεργασία των δύο υπουργείων σε επίπεδο τεχνογνωσίας

  • Δεν αναφέρεται σε ποιο κύκλο (δευτεροβάθμιο / μεταδευτεροβάθμιο) ανήκει η τάξη Μαθητείας. Πρέπει να οριστεί στο Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο με τροπολογία στο νόμο 3879/10.

  • 18 Αυγούστου 2013, 07:25 | Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

    Διαφωνώ με τον τρόπο που θεσμοθετείται το 4ο έτος εξειδίκευσης
    Αυτό σίγουρα καθιστά ανεπαρκή, χρονικά, την παροχή των απαιτούμενων γνώσεων και δεξιοτήτων στους μαθητές έτσι ώστε αυτοί να είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Είναι διαφορετικά πράγματα η πρακτική άσκηση και η μαθητεία ( οι ώρες μαθητείας δεν προσμετρώνται ως ώρες θεωρητικής ή εργαστηριακής διδασκαλίας).
    Διαφωνώ πλήρως με την εμπλοκή του ΟΑΕΔ στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρέπει να φύγει μέρος της τυπικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ. Η συνεργασία είναι δυνατή μόνο σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας.

    Το 4ο έτος εξειδίκευσης να λειτουργεί μόνο στη δομή του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και πρακτική άσκηση.

  • 18 Αυγούστου 2013, 06:14 | ΕΛΕΝΗ

    Νομίζω κι εγώ ότι το όριο ηλικίας των 20 ετών δεν έχει λογική. Γιατί ένα νέο παιδί το οποίο αποφάσισε σε μια τέτοια ηλικία να επιστρέψει στα θρανία θα πρέπει να βρίσκει εμπόδια; Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να είναι δική του επιλογή το πού και πώς θα συνεχίσει τις σπουδές του. Δεν επιτρέπεται να το αποκλείουμε από τη μαθησιακή διαδικασία σε καμία περίπτωση. Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρατήρηση αυτή.

  • 18 Αυγούστου 2013, 00:46 | Τριανταφύλλου Κώστας

    Αρχικά πιστεύω ότι η ονομασία Μαθητεία του 4ου έτους των ΕΠΑ.Λ. θα ήταν καλύτερα να αντικατασταθεί με την ονομασία Πρακτική Άσκηση και δεν είναι απλά θέμα τίτλου αλλά έχει και τεράστια ουσιαστική διαφορά περιεχομένου. Ορθά αναφέρεται στο άρθρο 7 ότι το έτος αυτό ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν ορίζεται όμως σε ποια βαθμίδα του τυπικού εκπαιδευτικού (νόμος 3879/2010) συστήματος εντάσσεται η «Τάξη Μαθητείας». Για τις ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου η εφαρμογή της πρακτικής άσκησης είναι καταλληλότερη από τη μαθητεία.
    • Η πρακτική άσκηση εφαρμόζεται για ειδικότητες που απαιτούν τη διδασκαλία εκτεταμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών. Ως ολοκλήρωση αυτών των ειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, μέσω της πρακτικής άσκησης, παρέχεται στους μαθητές η δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε χώρους εργασίας, όπου θα εμπεδώσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες και θα τις εμπλουτίσουν κάτω από πραγματικές εργασιακές συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ειδικότητες: Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικών Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικός Οχημάτων κ.ά.
    • Η μαθητεία εφαρμόζεται για ειδικότητες με έμφαση στις δεξιότητες, όπου το ποσό των αναγκαίων θεωρητικών γνώσεων είναι περιορισμένο, σε σχέση με τις απαιτούμενες πρακτικές γνώσεις. Στη μαθητεία, η διαδικασία της μάθησης λαμβάνει χώρα, κυρίως, στους χώρους εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ειδικότητες: Ζωοτέχνης, Λιθοξόος-Μαρμαράς, Υποδηματοποιός, Τεχνίτης Τοποθέτησης Υαλοπινάκων κ.ά.
    Είναι γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ έχει ήδη εμπειρία σε θέματα Μαθητείας και όχι Πρακτικής Άσκησης, αλλά θεωρώ λάθος μαθητές που θα έχουν εκπαιδευτεί επί 3 χρόνια από τα ΕΠΑ.Λ. να περνάνε σε κατάσταση εποπτείας από τον ΟΑΕΔ. Από όποια πλευρά και αν το δούμε, είτε από την πλευρά του σχολείου είτε των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων είναι λάθος άλλος εκπαιδευτικός φορέας να εκπαιδεύει και να προετοιμάζει τους μαθητές επί σειρά ετών και άλλος να τους υποστηρίζει και να τους εποπτεύει κατά την διάρκεια της εισόδου τους στην αγορά εργασίας, γιατί το ένα κομμάτι είναι συνέχεια και λειτουργεί αλληλεπιδραστικά με το άλλο και δεν θα υπάρχει ομαλή μετάβαση και αρμονία.
    Συμπέρασμα : το 4ο έτος θα πρέπει να είναι έτος Πρακτικής Άσκησης με αποκλειστικό φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Είναι άξιο απορίας επίσης γιατί ορίζεται στο άρθρο 9 ότι το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» διάρκειας 7 ωρών επιμερίζεται σε 2 ημέρες ενώ το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών επιμερίζεται σε 5 ημέρες, που σημαίνει ότι 2 ημέρες την εβδομάδα θα φεύγει από το σχολείο κάποια ώρα και θα πηγαίνει στην επιχείρηση, είτε το αντίθετο και να μην συμβαίνει το εξής απλό : 4 ημέρες στη επιχείρηση και 1 στο σχολείο.

  • 17 Αυγούστου 2013, 23:22 | EVANGELIA MOUTAFI

    Γιατί τίθεται το όριο ηλικίας των 20 ετών; Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν δικαίωμα εγγραφής στα Εσπερινά Επαγ. Λύκεια όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας.

  • Το όριο των 20 ετών είναι απαράδεκτο. Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητά του. Επίσης φαίνεται οτι ο σκοπός δεν είναι η αναβάθμιση της Επαγγελματικής εκπαίδευσης αφού επιστρέφουμε στα χρόνια του Γ. Αρσένη. Το Λύκειο γίνεται δύσκολο, το Επαγγελματικό Λύκειο με δικλίδες ασφαλείας να «μην» προτιμούνται από τους μαθητές και να υπάρχουν δύο δρόμοι: Ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι Γυμνασίων και απόφοιτοι σχολών χαμηλών επαγγελματικών προσόντων.
    Η δικλίδα ασφαλείας που κρατάει το ΕΠΑ.Λ. μακριά από τον στόχο να προτιμάται από το 50% των μαθητών του Γυμνασίου είναι οι ειδικότητες που α) Δεν τις έχουν γνωρίσει στο Γυμνάσιο οι μαθητές β) Εξακολουθεί η σύνδεση με την αγορά εργασίας και την Τριτοβάθμια Τεχνολογική εκπαίδευση να μην ρυθμίζεται από το Υπουργείο.
    Έτσι πολλοί Έλληνες ακολουθούν επαγγέλματα χωρίς αντίστοιχο πτυχίο ειδίκευσης. Χωρίς εξειδίκευση. Αν κάθε Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός, Μηχανολόγος, Λογιστής, είχε «αυστηρά» περιγράμματα επαγγέλματος και σαφή και αποκλειστικά δικαιώματα άσκησης όλα θα ήταν διαφορετικά. Δυστυχώς η κυβέρνηση ακολουθεί την εύκολη λύση. Άλλο ένα νομοσχέδιο…

  • 17 Αυγούστου 2013, 17:47 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Θα πρέπει στα εσπερινά ΕΠΑΛ να μπορούν να εγγραφούν μαθητές κάτω των 20 ετών, αφού τώρα, περισσότερο από ποτέ, μικρότερης ηλικίας παιδιά καλούνται να εργαστούν και να συνεισφέρουν στα οικογενειακά έξοδα.
    Εάν ένας μαθητής είχε σκοπό να εγγραφεί το Σεπτέμβριο στο εσπερινό ΕΠΑΛ, πρέπει τώρα να περιμένει μέχρι να συμπληρώσει το εικοστό έτος ηλικίας του;

  • 17 Αυγούστου 2013, 15:55 | lazer

    Καμια λογικη ουτως η αλλως στο νεο υβριδικο λυκειο….με λιγη μελετη παραπανω και συνεκτιμηση φαινεται ξεκαθαρα οτι πρωτα η λογιστικη τακτοποιηση και καπου στον πατο ο μαθητης και η παιδεια.Η καταρτιση πρεπει να ειναι μια περορισμενη εναλλακτικη και οχι καθεστως οπως την δημιουργει το νεο υβριδιο.Το οριο φαινεται σαν καραμπινατη μοχλευση και υποχρεωτικη κατευθυνση σε καταρτιση….δηλ.προτιμηση ειναι ο νεος να περιμενει μεχρι τα 20 και μετα να επιλεξει εσπερινο επαλ ή το ταχυτερο να βγει και να υποστηριξει την αγορα εργασιας(γιατι αυτη η αγορα που θα στελεχωθει με τετοιους ανθρωπους αυτης της ποιοτητας επαγγελματικης εκπαιδευσης θα σπρωξει την οικονομια της χωρας, αλλα μαλλον αλλος ειναι ο στοχος). Να μεινει το καθεστως που ισχυε?καθ τελικα ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ. Ειναι απιστευτο ενα νομοσχεδιο για «αναβαθμιση» να χαιρει τοσης προχειροτητας για την επαγγελματικη εκπαιδευση ενω το μισο και παραπανω απο τις 110 σελιδες να αναφερεται με περισσειες λεπτομερειες για την καταρτιση.Να μη μιλησω για τομεις, ειδικοτητες και αναθεσεις γιατι θα παρει πολλα η μπαλα….

  • 17 Αυγούστου 2013, 15:39 | Αναστασία Σ.

    Πώς σε κάποια περιοχή που δεν υπάρχει εσπερινό ΕΠΑΛ κάποιος άνω των 20 ετών που διέκοψε τις σπουδές του θα μπορέσει να τις συνεχίσει?
    Πώς κάποιος κάτω των 20 ετών που χρειάζεται να δουλέψει θα μπορεί να σπουδάζει παράλληλα?

  • 17 Αυγούστου 2013, 14:08 | ΕΛΕΝΗ

    ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΜΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ. ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ;
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΤΕ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟΙ. ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.
    ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:43 | ΑΛΕΞΗΣ

    Επιτέλους ας δει κάποιος το ανυπόστατο φράγμα των 20 ετών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ και ας το διορθώσει.Έλεος…..

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:29 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ

    Το ΕΠΑΛ συνεχίζει να είναι ένα μη ελκυστικό για τους μαθητές Λύκειο το οποίο από τη μια δεν μπορεί να προσελκύσει τους καλούς μαθητές αφού ουσιαστικά δεν τους δίνει δικαίωμα πρόσβασης στις Πανεπιστημιακές Σχολές (δεν διδάσκει τα εξεταζόμενα μαθήματα) και από την άλλη οι ώρες ειδικότητας παραμένουν περιορισμένες σε σχέση με αυτές που απαιτούνται για να αποκτήσει κάποιος τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες του επαγγέλματός του. Ο τρόπος λειτουργίας της Δ τάξης και η εμπλοκή του ΟΑΕΔ σε αυτή δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ο θεσμός της μαθητείας πρέπει να αντικατασταθεί με μαθήματα ειδικότητας εντός του ΕΠΑΛ και πρακτική άσκηση.
    Η Επαγγελματική Εκπαίδευση θα έπρεπε να παρέχεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από δύο εκπαιδευτικές μονάδες αντίστοιχες με τα σημερινά ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Το ΕΠΑΛ θα έβγαζε τους τεχνικούς με δυνατότητα συνέχισης σπουδών στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ για αυτό και σε αυτό θα διδάσκονταν και μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ στην ΕΠΑΣ (εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος) θα έπρεπε να πηγαίνουν οι μαθητές που ήθελαν να γίνουν απλά τεχνίτες (πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν παιδιά που από τη φύση τους είναι άριστα στις πρακτικές δεξιότητες αλλά δεν μπορούν καθόλου τα ¨γράμματα¨ και για αυτό δεν θα διδάσκονταν στα σχολεία αυτά μαθήματα γενικής παιδείας (πλην ίσως της Ελληνικής Γλώσσας). Φυσικά το επίπεδο που θα λάμβαναν θα έπρεπε να είναι ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του ΕΠΑΛ και να λειτουργούσαν και στα δύο σχολεία οι ίδιες ειδικότητες (σε επίπεδο τεχνικού και τεχνίτη αντίστοιχα)
    Το Επαγγελματικό Λύκειο θα έπρεπε να είναι ένα σχολείο τετραετούς φοιτήσεως με την παρακάτω δομή:
    Α τάξη: προσανατολισμού
    Β τάξη: λειτουργία τομέα
    Γ τάξη: λειτουργία ειδικότητας (απολυτήριο , πρόσβαση στην τριτοβάθμια χωρίς περιορισμούς+πτυχίο επιπέδου ΕΠΑΣ)
    Δ τάξη : εξειδίκευση στην ειδικότητα (πτυχίο ανώτερου επιπέδου)

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:02 | Ελένη Σαράντη

    Οι μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ ειναι εργαζόμενοι και οσο θυμάμαι το Σύνταγμα ορίζει ρητά οτι ‘ενήλικας ειναι ο εχων συμπληρώσει το 18ο ετος’, εκτός και αν το κατάργησαν και αυτό. Γνωρίζουν οι κύριοι και κυρίες που νομοθετούν πόσα παιδια 18 ετών εργάζονται? Γιατί τους στερούν το δικαίωμα στην εκπάιδευση??????

  • 17 Αυγούστου 2013, 12:15 | Νίκος

    Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός εισαγωγής ορίου ηλικίας 20 ετών για την εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ.

  • 17 Αυγούστου 2013, 12:08 | Bασίλης Πατεράκης

    Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί κάποιος κάτω των 20 ετών να εγγραφεί σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο……Η ηλικία των 20 ετών που επιλέγεται από το Υπουργείο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο στόχος δεν είναι να επιλέγει ο νέος το εσπερινό ΕΠΑΛ μόνο όταν ενηλικιωθεί διότι ως γνωστό η ενιλικίωση επιτυγχάνεται στα 18 έτη και όχι στα 20, αλλά ο στόχος είναι να πηγαίνει κάποιος από το Γενικό Λύκειο στα ΙΕΚ και αυτό περνάει έντεχνα μέσα από αυτή την απαράδεκτη διάταξη….θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς όπου δεν υπήρχε ηλικιακό όριο……

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:58 | Αποστολόπουλος Δημήτριος

    -Όποια Ομάδα Προσανατολισμού και αν επιλέξει ο μαθητής, στην Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ., να έχει τη δυνατότητα στη Β΄ τάξη να επιλέξει Ειδικότητα άλλης Ομάδας Προσανατολισμού. Άλλωστε οι μαθητές του ΓΕ.Λ. που προάγονται από την Α΄ τάξη θα εγγράφονται στη Β΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ. χωρίς τέτοιο περιορισμό (να παρακολουθήσουν π.χ τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της Α’ ΕΠΑ.Λ. ανάλογα με την ειδικότητα του τομέα που θα ακολουθήσουν στη Β’ τάξη ΕΠΑ.Λ.)

    Αποστολόπουλος Δημήτριος

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:43 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν.

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    Στις επαρχιακές πόλεις είναι αδύνατο πρακτικά να βρεθούν επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορέσουν να απορροφήσουν όλους τους μαθητές που θα θελήσουν να συνεχίσουν στην «τάξη μαθητείας».

    Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη να κάνουν οι μαθητές εναλλακτικά την μαθητεία εντός των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, τα οποία έχουν την κατάλληλη υποδομή για να την υποστηρίξουν.

    Για τους παραπάνω λόγους, προτείνω στο προτεινόμενο νομοσχέδιο να υπάρχει πρόβλεψη για την συνέχιση της λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά στην Τεχνική εκπαίδευση με πάρα πολλούς τρόπους.