Άρθρο 05: Έννοια και Ίδρυση

1. Η επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).

2. Επαγγελματικά Λύκεια (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων – ν.682/1977) ιδρύονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και διακρίνονται σε Ημερήσια και Εσπερινά. Μέγιστο όριο ηλικίας φοίτησης στα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια είναι το εικοστό (20) έτος συμπληρωμένο προ της ημερομηνίας φοίτησης με την έναρξη εκάστου σχολικού έτους. Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα δεκαέξι (16) έτη.

3. Επαγγελματικά Πειραματικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην απόφαση αυτή ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και τη λειτουργία των ανωτέρω σχολείων.

4. Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην απόφαση αυτή ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και τη λειτουργία των ανωτέρω σχολείων.

Η διάρκεια φοίτησης σε αυτά είναι τετραετής, συνολικά 2.730 διδακτικών ωρών, επιμερισμένων σε τέσσερα (4) διδακτικά έτη, φοιτούν δε σε αυτά είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι με κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είτε άλλες κατηγορίες μαθητών οι οποίοι αδυνατούν να φοιτήσουν στο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο. Οι απόφοιτοι των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαμέσου των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

  • Εάν ένας μαθητής που τελειώνει την Α’ ή την Β’ τάξη συμπληρώνει το 20 έτος μπορεί να συνεχίσει στο πρωινό λύκειο που φοιτούσε ή θα πρέπει να πάει σε εσπερινό;
    Βάσει της κείμενης νομοθεσίας ένα άτομο μπορεί να εργάζεται μετά τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του. Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, οι εργαζόμενοι μαθητές που είναι μικρότεροι των 20 ετών.

  • 19 Αυγούστου 2013, 09:01 | ΔΑΝΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ. Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ! ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ!

  • 19 Αυγούστου 2013, 07:55 | Ζαφείρης Δέλλιος

    Το όριο ηλικίας των 20 ετών που τίθεται για τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να υπάρχει σαν προυπόθεση εγγραφής. Η πρόσβαση στα εσπερινά λύκεια πρέπει να είναι δυνατή για όλους τους εργαζόμενους μαθητές, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι θέσεις εργασίας σπανίζουν. Για χρόνια, τα σχολεία αυτά προσφέρουν πρόσβαση στην μάθηση σε εργαζόμενους μαθητές όλων των ηλικιών, που τα επιλέγουν παράλληλα με την εργασία τους και είναι άξιοι επαίνου για την επιλογή τους αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το συγκεκριμένο άρθρο να αποτελέσει τροχοπέδη στην πραγματοποίηση των στόχων, των μαθητών μικρότερης ηλικίας, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους. Με το όριο ηλικίας είναι σίγουρο ότι ωθούνται πολλοί μαθητές εκτός ΕΠΑ.Λ. και αυτό είναι αδιανόητο, εικδικά αυτή την περίοδο.

  • 19 Αυγούστου 2013, 07:43 | lazer

    Ο μαθητης πρεπει να εχει την ευκαιρια της επιλογης εσπερινου επαλ χωρις οριο ηλικιας.Δυστυχως η συγκεκριμενη παραγραφος(οπως και αρκετες αλλες) μονο καχυποψια προκαλουν αφου στερει ελευθερια επιλογων.Το «λαθος» αυτο, οπως και πολλα αλλα, πρεπει να διορθωθουν. υνα

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:37 | Κ Κ

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ??????
    Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!

  • 19 Αυγούστου 2013, 00:03 | Αρβανιτακης Γιάννης

    Ο Νίκος είναι μέτριος μαθητής, τελειώνει το Γυμνάσιο και στις δύσκολες αυτές εποχές, είναι τυχερός, βρίσκει δουλειά !!!
    Ο Νίκος εργάζεται 8-4 και βλέπει το μέλλον του με άλλο μάτι, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ, ναι ξέρει πως είναι δύσκολο αλλά ξέρει πως αν προσπαθήσει και τελειώσει μια ειδικότητα που τον ενδιαφέρει σε ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ, όπως έκανε ο ξάδελφος του, τότε με προσπάθεια μεγάλη βέβαια, θα μπορεί να περάσει σε κάποιο Τριτοβάθμιο ίδρυμα και να σπουδάσει αυτό που θα θέλει σε τέσσερα χρόνια.
    Τα νέα όμως δεν είναι καλά για αυτόν … το Υπουργείο, ναι ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ που θέλει να λέγεται ΠΑΙΔΙΑΣ αποφασίζει πως ο Νίκος πρέπει να περιμένει να γίνει 20 για να πάει στο Εσπερινό ΕΠΑΛ … και (περιμένοντας αυτά τα 4 ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ) του προτείνει να πάει … σε κάποιο ΙΕΚ.
    ΓΙΑΤΙ;

  • Αξιότιμοι κύριοι,

    Όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Τεχνική Εκπαίδευση καθώς και οι σχετικοί νόμοι που ψηφίστηκαν και υλοποιήθηκαν έως και σήμερα, από την Ελληνική Βουλή είχαν ρυθμίσεις για το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό.
    Συγκεκριμένα προέβλεπαν τη μετακίνηση του εκπαιδευτικού δυναμικού Δ/θμιας Εκπ/σης, στις εν εξελίξει νέες δομές (π.χ. ΤΕΛ, ΤΕΣ, ΕΠΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) και την οργανική τοποθέτησή τους. Ταυτόχρονα υπήρχε και ρύθμιση για τους Δ/ντές των σχολείων.

    Στο υπό διαβούλευση Σ.Ν. του ΥΠΑΙΘΑ, με τίτλο: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», δεν υπάρχει καμία ρύθμιση.

    Στα επισυναπτόμενα αρχεία μπορείτε να διαπιστώσετε τις ρυθμίσεις για το συγκεκριμένο θέμα,τόσο στον τελευταίο εκπαιδευτικό νόμο για τα ΕΠΑΛ & τις ΕΠΑΣ (Ν.3475_2006) ΚΑΘΩΣ και τις ρυθμίσεις στο Σ.Ν. που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή στις 21/12/2012 για το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ Σ.Ν.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Δυστυχώς ως Εκπαιδευτικοί λειτουργοί ζούμε σε ημέρες δύσκολες, όλο αυτό το Καλοκαίρι.
    Η Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση της χώρας βίωσε ένα μεγάλο κτύπημα εδώ και 1 μήνα με την κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων. 2500 περίπου συνάδελφοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες άλλοι ανησυχούν… Τα σχολεία σε λίγες μέρες θα ανοίξουν…

    Το ΥΠΑΙΘ, πιθανόν, θα πάει προς ψήφιση στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το συγκεκριμένο Σ.Ν.

    Πέραν των άλλων σοβαρών ελλείψεων που αυτό παρουσιάζει
    (π.χ. τί θα γίνουν τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και ο εργαστηριακός εξοπλισμός εκατ. ευρώ που αυτά επιβλέπουν και διαχειρίζονται αποτελεσματικά;, γιατί δεν υπάρχει διάταξη για δωρεάν παραχώρηση σχολικών βιβλίων: γιατί ιδρύονται ειδικότητες στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ή αλλιώς μεταγυμνασιακά ΙΕΚ- οι οποίες δεν έχουν κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα και γιατί άλλες που έχουν (π.χ. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών, Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Τεχνίτης Μηχανικός Αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών) λειτουργούν ανταγωνιστικά στις συναφείς ειδιότητες των Επαγγελματικά Λυκείων (δ/θμια τυπική εκπαίδευση);, γιατί στα ΙΕΚ δεν υπάρχουν Καθόλου ειδικότητες Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών;, γιατί το 4ο έτος εξειδίκευσης που υπάρχει στο σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στην αυτή μορφή στο νέο Σ.Ν. του ΥΠΑΙΘΑ αλλά υπάρχει μόνον ετήσια Μαθητεία και εποπτεία αυτής; Πώς ο Εκπαιδευτικής Ενηλίκων (ιδιώτης επαγγελματιάς) θα διδάσκει σε ανήλικους μαθητές στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) )
    τίθεται μείζον θέμα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα: ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ… ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ;

    Αν ΟΧΙ, τότε θα πρέπει να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες και όχι τρικλοποδιές…

    Για όλα τα ανωτέρω ζητούμε την παρέμβαση σας έτσι ώστε στο Σ.Ν. του Υπουργείου Παιδείας να υπάρχουν ρυθμίσεις για το εκπαιδευτικό προσωπικό…

    Μ’ εκτίμηση

    ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ –
    Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικός ΠΕ17.04 ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ

    —————————
    —————————

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5

    1. Στην παράγραφο 2:
    Δεν μπορεί να υπάρχει Μέγιστο όριο Ηλικίας φοίτησης στα ΕΠΑΛ. Το εικοστό (20) έτος που αναγράφει το Σ.Ν. θα είναι η «ταφόπλακα» της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης. Πάνω από το 30% του μαθητικού δυναμικού είναι πάνω από 20 ετών στα ΕΠΑΛ. Θα τους διώξει το Υπουργείο Παιδείας;
    Ομοίως το ελάχιστο όριο ηλικίας για τα Εσπερινά Λύκεια δεν μπορεί να είναι τα είκοσι (20)έτη, αλλά τα δεκαέξι (16) έτη.

    Βέβαια αυτό, θα κόψει από την «πελατεία» της μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά βάσει του Ελληνικού Συντάγματοςτου 2008 (τ.Α’ 120/27.6.2008).

    Άρθρo 16

    2. H παιδεία απoτελεί βασική απoστoλή τoυ Kράτoυς
    και έχει σκoπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και
    φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής
    και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τoυς σε
    ελεύθερoυς και υπεύθυνoυς πoλίτες.

    3. Tα έτη υπoχρεωτικής φoίτησης δεν μπoρεί να είναι
    λιγότερα από εννέα.

    4. Όλoι oι Έλληνες έχoυν δικαίωμα δωρεάν παιδείας,
    σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
    To Kράτoς ενισχύει τoυς σπoυδαστές πoυ διακρίνoνται,
    καθώς και αυτoύς πoυ έχoυν ανάγκη από βoήθεια ή
    ειδική πρoστασία, ανάλoγα με τις ικανότητές τoυς.


    7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση
    παρέχεται από τo Kράτoς και με σχoλές ανώτερης βαθ−
    μίδας για χρoνικό διάστημα όχι μεγαλύτερo από τρία
    χρόνια, όπως πρoβλέπεται ειδικότερα από τo νόμo, πoυ
    oρίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων απoφoι−
    τoύν από τις σχoλές αυτές.

    2. Στην παράγραφο 3, περί Επαγγελματικών Πειραματικών Λυκείων, να υπάρξει όμοια ρύθμιση με αυτής της παραγράφου 12, του Άρθρου 36 (σχετ. α και β) του παρόν Σ.Ν. έτσι ώστε Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια να μπορούν να υπάρξουν άμεσα, με κατάθεση σχετικού φακέλου υποψηφιότητας έως την 30.9.2013 και όχι με μελλοντικές αποφάσεις του κ.Υπουργού Παιδείας.

    ————————-
    ————————-
    ΦΕΛΕΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ –
    Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικός ΠΕ17.04 ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ

  • 18 Αυγούστου 2013, 23:09 | Χρήστος Παπανικολάου

    Στο άρθρο αναφέρεται » Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη.»

    Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αποκλείεται μία μεγάλη μάζα μαθητικού δυναμικού. Και μάλιστα μαθητών εργαζόμενων που αποκλειστική διέξοδο (λόγω κοινωνικών και οικονομικών καταστάσεων) για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων είναι τα εσπερινά ΕΠΑΛ.

  • 18 Αυγούστου 2013, 20:32 | Γαβριήλ Ζώτος

    Το όριο ηλικίας προκειμένου να εγγραφεί ένας μαθητής στην Α΄τάξη τόσο του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. όσο και του εσπερινού είναι μεγάλο λάθος. Απο την πολύχρονη εμπειρία μου στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση μπορώ ,κατηγορηματικά, να σας διαβεβαιώσω πως όσες φορές είχα στο τμήμα μαθητές μεγάλους σε ηλικία , αυτό λειτούργησε θετικά τόσο στην καλύτερη συμπεριφορά όσο και σε καλύτερες επιδόσεις όλων των μαθητών του τμήματος.Το σωστό λοιπόν νομίζω είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει ηλικιακός περιορισμός ούτε στα ημερήσια αλλά ούτε και στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ.,για το καλό όλων των παιδιών/μαθητών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 19:35 | Γεώργιος Λάμποουρας

    Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια πρέπει να είναι τα δεκαέξι (16) έτη. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας ένα άτομο μπορεί να εργάζεται μετά τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του. Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, οι εργαζόμενοι μαθητές που είναι μικρότεροι των 20 ετών

  • 18 Αυγούστου 2013, 16:23 | Eirini

    Γιατί να υπάρχει το κατω όριο των 20 ετών για την εγγραφή στα εσπερινά ΕΠΑΛ? Ποιον εξυπηρετεί?
    Ένας μαθητής που τελειώνει το εσπερινό Γυμνάσιο επειδή εργάζεται, αλλά είναι π.χ. 16 ετών δεν έχει δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση? Γιατί να πρεπει να περιμένει 4 έτη για να συνεχίσει τη φοίτηση στο Εσπερινό ΕΠΑΛ? Μήπως αγνοείτε (όσοι σχεδιάσατε το νομοσχέδιο ) την ύπαρξη αυτών των περιπτώσεων, ή μήπως σκοπός σας είναι να περιορίσετε τις επιλογές
    της νεολαίας και ειδικά της εργαζόμενης νεολαίας?

  • 18 Αυγούστου 2013, 12:39 | Μιχαλης Κανακης

    Καλή σας ημέρα είμαι 34 χρονών και είμουν μαθητής σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και λέω είμουν επειδή αποφοίτησα φέτος.Θα ήθελα να μοιραστώ μαζι σας ενα κομμάτι απο την εμπερία μου στο σχολείο το κομμάτι της σχεσης των καθηγητών με τους μαθητές και της εκπαίδευσης, αυτής που απαξιώνεται σιγά σιγά απο σχεδόν όλους τους πολιτικούς της χώρας αυτούς που έχω και εγώ κατα καιρούς ψηφίσει θέτοντας σε διαθεσιμότητα η ακόμα απολύοντας εκπαιδευτικούς που επιτελούν τεράστιο έργο στην κοινωνία μας και βάζοντας όρια ηλικίας στα όνειρα των πολιτών αυτής χώρας.
    Για μένα το σχολείο ήταν ένα αποθημένο κάτι που θεωρούσα οτι είχα αφήσει στη μέση με απασχολούσε πολύ το γεγονός οτι είχα τελειώσει μόνο το δημοτικό και για μια τάξη δεν είχα τελειώσει το γυμνάσιο,πάρα πολλές φορές είχα χάσει αξιόλογες δουλειές επειδή δεν είχα απολυτήριο Λυκείου παρόλα αυτά κατα την φοίτηση μου στο Εσπερινό κατάλαβα οτι υπήρξε καθημερινή ανάγκη,διέξοδο απο τα προβλήματα που συναντούσα και τελικά κατέληξε ενα απο τα πιο σημαντικά εφόδια στη ζωή μου.Έχοντας γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους πρώτα και μετά εκπαιδευτικούς που οποιαδήποτε στιγμή μπορούσαν να αφιερώσουν όλο τους τον χρόνο ακόμα και περαν του σχολικού ωραρίου προκειμένου να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε σε δυσκόλευε στα μαθήματα σου αφειλοκερδώς.Για να μην σας κουράζω ποιός νομίζει οτι έχει το δικαίωμα να αφαιρεί τα όνειρα μας να τελειώσουμε το Λύκειο ακόμα και να σπουδάσουμε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε ενα αποθημένο?μια ανάγκη μας να εξελιχθούμε επαγγελματικά ακόμα και να ξεκινήσουμε μια δικιά μας επιχείρηση?Ας αφήσουν λοιπον την εκπαίδευση και να σταματήσουν να την κατακρεουργούν με τις αποφάσεις τους και ας ασχοληθούν με άλλα μείζων θέματα που απασχολούν τη χώρα.Σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα δεν είχα σκοπό να το κάνω πάντος να ξέρετε δεν πρόκειται να ξανακάνω τα ίδια λάθη στο μέλλον μου.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:32 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Εργαζόμενοι μαθητές και κάτω των είκοσι (20) ετών να εγγράφονται σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:01 | Ιουλία

    Τα ήδη υπάρχοντα ημερήσια & εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με νέο πρόγραμμα?
    Οι ΕΠΑΣ θα μετατραπούν σε εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια?
    Τα ήδη υπάρχοντα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για την ασκηση των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων?
    Αν ΝΑΙ θα ασκούνται σε αυτά και οι μαθητές των ΙΕΚ και των νέων ΣΕΚ?

  • 18 Αυγούστου 2013, 11:00 | Μιχάλης Ρογδάκης

    Είναι προφανές ότι το ηλικιακό όριο των 20 ετών στις εγγραφές των ΕΠΑΛ στερείται λογικής. Με ποια λογική ένας/μία που εργάζεται ή έχει κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ (διότι και αυτός μπορεί να βρει εργασία οποτεδήποτε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους) και είναι π.χ. 18 ετών να μην μπορεί να φοιτήσει σε εσπερινό ΕΠΑΛ;
    Εφόσον ο νόμος στην Ελλάδα δίνει το δικαίωμα εργασίας από την ηλικία των 16 ετών, το ίδιο ηλικιακό όριο πρέπει να ισχύει και για την φοίτηση στα εσπερινά ΕΠΑΛ.
    Αντίστοιχα και κάποιος που είναι άνω των 20 ετών και λόγω του ωραρίου εργασίας του δεν μπορεί να φοιτήσει σε εσπερινό ΕΠΑΛ, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εγγραφεί σε ημερήσιο.

  • 18 Αυγούστου 2013, 08:51 | Γ.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

    Όπως φαίνεται και από τις επιμέρους παρατηρήσεις μας, στα άρθρα , το ΣΝ δεν πρέπει να κατατεθεί για άμεση ψήφιση.
    Να συζητηθεί αναλυτικά με όλους τους ενδιαφερόμενους και να κατατεθεί αργότερα.
    Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, πόσο μάλλον από τον επόμενο Σεπτέμβριο.

  • Βάσει της κείμενης νομοθεσίας ένα άτομο μπορεί να εργάζεται μετά τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του. Με τον τρόπο αυτό αποκλείονται από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, οι εργαζόμενοι μαθητές που είναι μικρότεροι των 20 ετών.

  • 18 Αυγούστου 2013, 06:28 | Mixalis Sx.

    Απαράδεκτο να υπάρχει όριο ηλικίας.
    Ουσιαστικά οδηγεί τα παιδιά στην κατάρτιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να χάνουν μια δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον όσα εξ αυτών εργάζονται προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:56 | Ελένη Σαράντη

    Οι μαθητές που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές μόλις τελειώσουν το Γυμνάσιο αναζητούν εργασία παράλληλα με τις σπουδές τους (ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε).
    Το όριο εισαγωγής στα ΕΠΑΛ στα 20 χρόνια , καταδικάζει τα εργαζόμενα παιδιά να σταματήσουν τις σπουδές μετά τα 18 και ειναι πολύ πιθανό να μην συνεχίσουν ποτέ.
    Το ελάχιστο όριο ηλικίας θα πρέπει να ειναι 18 και οχι 20.

  • 17 Αυγούστου 2013, 22:51 | Βασιλικη

    Καλά, δεν γνωρίζουν όλοι ΑΥΤΟΙ οτί πολλά παιδιά αναγκάζονται να δουλέψουν από μικρή ηλικία (15 και 16 χρονών);Αυτά λοιπόν τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα στην μόρφωση επειδή ΑΥΤΟΙ έτσι θέλουν καιέτσι τους βολεύει;

  • 17 Αυγούστου 2013, 20:41 | Μαρία Σπηλιωτάκη

    Ας βγει κάποιος υπεύθυνος επιτέλους να πάρει την ευθύνη και να μας εξηγήσει για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά?Εμείς δηλαδή που δεν είμαστε 20 αλλά για κάποιους λόγους αποφασίσαμε να τελειώσουμε τώρα το νυκτερινό ΕΠΑΛ δεν έχουμε δικαίωμα στην μόρφωση?Φυσικά ούτε στην εργασία έχουμε πλέον δικαίωμα έτσι όπως μας καταντήσανε…τελικά τι ζητάνε απο μας που είμαστε πάνω απο 20?Που θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα?Ας τολμήσει κάποιος υπεύθυνος να μας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις…Αίσχος!!!!!

  • 17 Αυγούστου 2013, 17:52 | Μαρία Μανουρά

    Να καταργηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας των 20 χρόνων για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Ένας μαθητής που τελειώνει το γυμνάσιο και εργάζεται θα πρέπει να περιμένει τέσσερα χρόνια για να συνεχίσει τη φοίτηση του στο Εσπερινό ΕΠΑΛ;

  • 17 Αυγούστου 2013, 17:04 | Μαιρη

    Θεωρω απαραδεκτο το αρθρο 5 που αναφερεται στο οριο ηλικιας εγγραφης των μαθητων στο ΕΠΑΛ. Πρεπει οπωσδηποτε να καταργηθει και να μπορει οποιοσδηποτε να εγγραφει σε οποια ηλικια το αποφασισει.

  • 17 Αυγούστου 2013, 16:13 | Ιγνάτιος Κοκκινίδης

    Το όριο ηλικίας για εγγραφή στα ΕΠΑΛ δεν θα πρέπει να οριοθετηθεί, έτσι ώστε οι απόφοιτοι γυμνασίου, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ημερήσια ή Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.) να έχουν το δικαίωμα χωρίς τον περιορισμό της ηλικίας (20) έτη. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά από χαμηλά οικονομικά στρώματα τα οποία εργάζονται για να συμβάλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό, να έχουν την ευκαιρία της φοίτησης. Παρακαλείσθε όπως (αλλάξετε) από το [άρθρο (5) Έννοια και Ίδρυση] την παράγραφο (2).

  • 17 Αυγούστου 2013, 15:02 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

    Η παράγραφος 2 του άρθρου 5:
    «… Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη.»,
    νομίζω οτι στερεί από μια μεγάλη ομαδα ανθρώπων να συνεχείσουν την εκπαίδευση τους στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης (Τεχνολογικό λύκειο).
    Ο λόγος είναι οτι αυτοί οι μαθητές εργάζονται, οπότε αν επυθυμούν την συνεχεια της εκπαίδευσης τους θα πρέπει να περιμένουν από τα 16 (που αποφοιτούν από το Εσπερινο Γυμνάσιο) μέχρι τα 20, δηλαδή 3 χρόνια.
    Απαράδεκτη ρύθμηση, νομίζω οτι θα πρέπει να τροποποιηθεί και να γίνει στα 16 αμέσως μετα την αποφοίτηση του μαθητη από το Εσπερινό Γυμνάσιο, η τουλάχιστον στα 18, διαφορετικά νομίζω οτι η συγκεκριμένη παράγραφος, αν μείνει ως έχει αποσκοπεί στο να στέλνει τους μαθητές σε άλλες δομές εκπαίδευσης, εκτος τυπικής εκπαίδευσης.

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:40 | ΑΛΕΞΗΣ

    .Επιτέλους ας δει κάποιος το ανυπόστατο φράγμα των 20 ετών στα Εσπερινά ΕΠΑΛ και ας το διορθώσει.Έλεος…..

  • 17 Αυγούστου 2013, 13:13 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ

    Σωστή η διατήρηση της ονομασίας ΕΠΑΛ. Είναι λάθος η συνεχής αλλαγή τίτλων. Έπρεπε όμως να μεταφερθεί σε αυτό η καταργηθείσα Τεχνολογική Κατεύθυνση του Γενικου.

  • 17 Αυγούστου 2013, 12:41 | ΕΛΕΝΗ Μ.

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΝ ΕΣΕΙΣ 15-20 ΕΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΚΡΎΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ 20 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ. ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΦΗΒΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ…

  • 17 Αυγούστου 2013, 12:06 | Bασίλης Πατεράκης

    Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί κάποιος κάτω των 20 ετών να εγγραφεί σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο……Η ηλικία των 20 ετών που επιλέγεται από το Υπουργείο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο στόχος δεν είναι να επιλέγει ο νέος το εσπερινό ΕΠΑΛ μόνο όταν ενηλικιωθεί διότι ως γνωστό η ενιλικίωση επιτυγχάνεται στα 18 έτη και όχι στα 20, αλλά ο στόχος είναι να πηγαίνει κάποιος από το Γενικό Λύκειο στα ΙΕΚ και αυτό περνάει έντεχνα μέσα από αυτή την απαράδεκτη διάταξη….θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς όπου δεν υπήρχε ηλικιακό όριο……

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

    Οι εργαζόμενοι μαθητές με ηλικία κάτω των 20. τι θα γίνουν;
    Με βάση το σχέδιο νόμου δεν υπάρχει «δημόσιος δρόμος». Προφανως υπαρχει καποιο «λαθος»!

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:52 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν.

    ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΣΕΚ)

    Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα που ιδρύθηκαν και λειτουργούν από το 1985 με τον Ν.1566/85. Δεν θα πρέπει να τα συγχέουμε με τα Σχολικά Εργαστήρια(ΣΕ) που λειτουργούν εντός των Γυμνασίων ή Λυκείων και είναι συνήθως εργαστήρια πληροφορικής ή χημείας αλλά ούτε με τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης που προτείνονται με τον παρόντα νόμο και έχουν την ίδια συντόμευση (ΣΕΚ).

    Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα έχουν αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους ως σχολικές μονάδες και συνεργάζονται με τα ΕΠΑΛ, τις ΕΠΑΣ και τα Ι.Ε.Κ. της περιοχής τους διαθέτοντας τα εργαστήρια στα οποία κάνουν οι μαθητές των παραπάνω μονάδων τα εργαστηριακά μαθήματά τους.

    Η λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων δεν σταμάτησε ποτέ παρά τις συνεχείς αλλαγές στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση γιατί:

    1. Διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό εργαστηρίων καλύπτοντας τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων που κοστίζει εκατομμύρια Ευρώ.

    2. Εξυπηρετούν περισσότερες από μία σχολικές μονάδες και είναι συνήθως σε ξεχωριστά κτίρια από αυτές. Αν κάθε σχολική μονάδα είχε δικά της εργαστήρια αυτό θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Έτσι η απλή διοικητική δομή τους (1 Διευθυντής, 1 Υποδιευθυντής και υπεύθυνοι Τομέων) δεν ανεβάζει το κόστος λειτουργίας ενώ παράλληλα εξυπηρετεί την απρόσκοπτη λειτουργία περισσοτέρων της μίας σχολικών μονάδων.

    3. Εξυπηρετούν τα σχολικά συγκροτήματα που λειτουργούν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Για παράδειγμα τη λειτουργία ενός πρωινού και ενός Εσπερινού ΕΠΑΛ που λειτουργούν στο ίδιο κτίριο.

    4. Εξυπηρετούν ταυτόχρονα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Εσπερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, τα ΙΕΚ και με τον προτεινόμενο νόμο θα εξυπηρετούν και τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΣΕΚ). Πρέπει λοιπόν κάποιος να είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των εργαστηρίων διαφορετικά θα προκύπτουν καθημερινά προβλήματα, όχι μόνο από την διαχείριση των ωρών λειτουργίας των εργαστηρίων καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, αλλά και από άποψη συντήρησης που έχει να κάνει με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ των μαθητών που θα τα χρησιμοποιούν.

    5. Γίνεται καλύτερη προμήθεια των υλικών που χρειάζονται για την λειτουργία των εργαστηρίων καθώς και για την συντήρησή τους εξοικονομώντας χρήματα. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζονται διπλές συσκευές εργαστηρίων σε κάθε σχολική μονάδα αλλά μόνο μία που θα εξυπηρετεί πολλές σχολικές μονάδες Προβλήματα που προκύπτουν από την κακή συνεννόηση 2-3 σχολικών μονάδων δεν υπάρχουν μιας και υπεύθυνος για την λειτουργία των εργαστηρίων είναι η Διεύθυνση των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων με τους υπεύθυνους τομείς και εργαστηρίων για κάθε εργαστήριο, οι οποίοι ήδη υπηρετούν σε κάποιο ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ αλλά φροντίζουν για την καλή λειτουργία των εργαστηρίων για όλες τις σχολικές μονάδες που τα χρειάζονται.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

    Η παραπάνω πρόβλεψη, της εναλλακτικής μαθητείας στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα, πρέπει να υπάρχει στο νομοσχέδιο γιατί στις επαρχιακές πόλεις είναι αδύνατο να βρεθούν σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρήσεις στις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν την μαθητεία τους.

    Για τους παραπάνω λόγους, προτείνω στο προτεινόμενο νομοσχέδιο να υπάρχει πρόβλεψη για την συνέχιση της λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ) με οποιοδήποτε όνομα για να μην υπάρχει σύγχυση με τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)

  • 17 Αυγούστου 2013, 10:38 | Σκορδουλης Αδαμάντιος

    Στα εσπερινό ΕΠΑΛ πρεπει να φοιτούν οι εργαζόμενοι και όσοι για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σε ημερήσιο.το όριο των 20 είναι για να μην μπορούν να εγγραφούν οι απόφοιτοι ΓΕΛ και να στέλνονται στο διάστημα 18-20 πελατεία στην αδιαβαθμητη κατάρτιση των ΙΕΚ.Εαν θελεται να εγγράφονται ενήλικες το όριο είναι τα 18.Οπως και να είναι πρέπει να παραμείνει το ισχύον καθεστώς.Εκτος και εάν ο πραγματικός σκοπός είναι να τα καταργησεται.

  • 17 Αυγούστου 2013, 09:02 | Βασιλική

    1 . ΤΟ όριο ηλικίας εως 20 ετων για εγγραφή στα ΕΠΑΛ πρέπει να καταργηθεί.
    Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. ΣΤΗΝ επαρχία οι αποστάσεις και πολλές φορές το δύσβατο της περιοχής, κάνουν έτσι κι αλλιώς τις μετακινήσεις δύσκολες.
    τουλάχιστον να έχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης κοντά τους.

    2. το ίδιο και για το όριο ηλικίας των 20 ετών για εγγραφή στα εσπερινά. Γιατί να περιμένει κάποιος μέχρι τα 20 για να συνεχίσει τις σπουδές του;

    3. Το παρόν νομοσχέδιο είναι αδύνατον να υλοποιηθει από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Τί τομείς και ειδικότητες θα έχει το κάθε ΕΠΑΛ; Πότε θα ιδρυθούν , θα οργανωθούν τα αντίστοιχα εργαστήρια, θα διορισθούν οι καθηγητές που θα διδάξουν; Ακόμη κι αν σκοπεύετε να προσλάβετε ωρομισθίους,
    δεν μπορει να λειτουργήσει ένα σχολειο ευρυθμα.

    4 . εφόσον και αν το εφαρμόσετε τελικά , αυτό λέτε θα ισχύει για όσους θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ λυκείου, Αυτό σημαίνει ότι για τα δύο επόμενα χρόνια τα ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν με το προηγούμενο καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν στην πράξη οι τομεις και οι ειδικότητες που καταργήσατε. ΠΩς ΛΟΙΠΌΝ θα διδαχθούν αυτοί οι μαθητές τα μαθήματα της ειδικότητας τους, αφου τους καθηγητές τους τους βγάλατε σε διαθεσιμότητα; παραβλέπετε το γεγονός ότι εγγραφές έχουν γίνει, τα τμηματα στα επαλ συγκροτούνται τέλος σεπτεμβρη, παραβλεπετε ότι υπάρχουν οι μεταγραφές από το γενικό στα επαλ στην Β λυκείου.

    5. Φοβάμαι ότι στη βιασύνη σας, δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα από όσα πάτε να λύσετε. Αυτός που την πληρώνει είναι οι έφηβοι, οι γονείς , η κοινωνία ολόκληρη!

  • 16 Αυγούστου 2013, 20:13 | ΣΠΥΡΟΣ

    Δεν πρέπει να υπάρχει κενό ως προς την εγγραφή του μαθητή που τελειώνει το γυμνάσιο κ θέλει να συνεχίσει σε εσπερινό ΕΠΑΛ. Πρέπει να ισχύει οτι και σε ολα τα Λύκεια. Με το οριο των 20 ετών δεν θα υπάρχουν μαθητες να …περιμένουν!!! 4 χρόνια για να εγγραφούν στην Α τάξη.

  • 16 Αυγούστου 2013, 14:24 | ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Τυπικής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΣΕΚ ν. Ηρακλείου βρεθήκαμε και συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Από την συζήτηση αυτή καταλήξαμε στις κάτωθι προτάσεις-θέσεις μας, τις οποίες καταθέτουμε και στη δημόσια διαβούλευση.
    1. Ζητάμε την άμεση και πλήρη επαναφορά στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.

    2. Αν αυτό δεν είναι εφικτό να συμβεί άμεσα, πρέπει να ληφθεί, από το ΥΠΑΙΘ, η απαραίτητη μέριμνα για τη λειτουργία σε μεταβατικό στάδιο και των τμημάτων της Β’ ΕΠΑ.Λ και Α’ ΕΠΑ.Σ στις συγκεκριμένες ειδικότητες (Πέρα της λειτουργίας των τμημάτων της Γ’ ΕΠΑ.Λ και Β’ ΕΠΑ.Σ για την οποία έχει δεσμευτεί ο Υπουργός). Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες επέλεξαν, στις εγγραφές του Ιουνίου, να σπουδάσουν, το σχολικό έτος 2013-14, στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Είναι απαράδεκτο αυτοί οι μαθητές –τριες να οδηγούνται, τον Σεπτέμβρη, σε μια βίαιη αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

    3. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας όσο αφορά την εύρυθμη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων Σεπτεμβρίου για τους μετεξεταστέους μαθητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και τη μετέπειτα λειτουργία των μεταβατικών τάξεων στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν με ωρομισθίους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων ωρών να διεξαχθούν εξετάσεις και πολύ περισσότερο να καλυφθούν τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα των μεταβατικών τάξεων. Για παράδειγμα δεν μπορεί για ένα εξάωρο εργαστηριακό μάθημα, τις πρώτες τέσσερις ώρες να κάνει την άσκηση ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός και τις υπολειπόμενες δύο ώρες να την συνεχίζει ένας άλλος εκπαιδευτικός.

    Σε σχέση με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη τυπική Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση καταθέτουμε τις εξής προτάσεις-παρατηρήσεις:
    1. Στην Α΄ τάξη όλων των ΕΠΑ.Λ πρέπει να δύναται να λειτουργήσουν όλες οι ομάδες προσανατολισμού που ορίζει το νομοσχέδιο όπως ακριβώς συνέβαινε και ως σήμερα με τον Τεχνολογικό κύκλο και τον κύκλο Υπηρεσιών. Η χωροταξική διασπορά των Επαγγελματικών Λυκείων είναι μικρή σε σχέση με τα σχολεία της γενικής και πρέπει τουλάχιστον για την Α’ τάξη να αποφευχθεί η δαπανηρή μεταφορά των μαθητών σε ΕΠΑ.Λ εκτός της περιοχής κατοικίας τους. Εξάλλου οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ειδικοτήτων για τη λειτουργία των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρές και όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό μπορεί να καλυφθεί με διαθέσεις εκπαιδευτικών των όμορων σχολείων ή από τυχόν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.

    2. Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για τις Επαγγελματικές σχολές. Θεωρούμε ότι πρέπει οι ΕΠΑ.Σ να μετατραπούν σε Επαγγελματικά λύκεια όπως ακριβώς προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο νόμου επί Υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου.

    3. Για το ωράριο των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και τη γραμματειακή υποστήριξη των εν λόγω σχολείων ζητάμε, για λόγους ισονομίας και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας, να ισχύσει το ίδιο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ. Δηλαδή, πλήρης απαλλαγή των Διευθυντών από τα διδακτικά τους καθήκοντα, το ωράριο για τους Υποδιευθυντές να είναι τα 2/3 του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου και τέλος να προβλέπεται τμήμα γραμματείας στα ΕΠΑ.Λ όπως προβλέπεται στα ΙΕΚ. Τα παραπάνω ισχύουν στα ΙΕΚ ανεξαρτήτως μαθητικού δυναμικού. Άλλωστε στο 1566/1985 προβλέπεται για τα ΕΠΑ.Λ μέχρι 300 μαθητές ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη και δύο για πάνω από 500 μαθητές. Παρόλο που όλα αυτά προβλέπονται με νόμο πότε δεν εφαρμόστηκαν καθολικά για τα σχολεία μας.

    4. Διαβάζοντας τις διατάξεις που θα διέπουν τη λειτουργία των μετα-γυμνασιακών και μετα-λυκειακών ΙΕΚ με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές τις τυπικής εκπαίδευσης θα λειτουργούν και εκεί. Με βάση την επιχειρηματολογία του Υπουργού Παιδείας,, ότι λειτουργούσαν ίδιες ειδικότητες σε ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΙΕΚ και ότι αυτό «μπέρδευε» τους μαθητές, ζητάμε την κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών από τα ΙΕΚ και την παροχή τους μόνο από την τυπική εκπαίδευση. Άλλωστε τα ίδια επίπεδα προσόντων λαμβάνουν οι μαθητές ακολουθώντας τις διαδρομές της τυπικής εκπαίδευσης.

    5. Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» δεν αναφέρεται τίποτα για τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης των ΕΠΑ.Λ. Θεωρούμε επιβεβλημένο, το ΥΠΑΙΘ, να διευκρινίσει και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

    6. Επίσης δεν γίνεται πουθενά λόγος για το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων αν και αυτά αναφέρονται σε διάφορα σημεία του ν/σ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι για τη λειτουργία των ΣΕΚ θα συνεχίσουν να ισχύουν τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (ν.1566/1985). Δηλαδή ότι τα ΣΕΚ εξακολουθούν να είναι δομές της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η στελέχωση αυτών γίνεται με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των Επαγγελματικών λυκείων.

    7. Στο ν/σ επίσης δεν αναφέρεται ο τομέας «Εφαρμοσμένων τεχνών – Καλλιτεχνικών σπουδών» με ειδικότητες που καλύπτονται διδακτικά από τους κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ08 Ζωγράφοι και ΠΕ1828 Συντηρητών Έργων Τέχνης, οι οποίοι δεν έχουν καταργηθεί. Μέχρι τη δημοσίευση του ν/σ, ο συγκεκριμένος τομέας υπήρχε στο non paper του Υπουργείου και σε διάφορα δημοσιεύματα του Έντυπου και Ηλεκτρονικού τύπου, τι συνέβη τελικά και έμεινε εκτός; Ζητάμε τη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα στην τυπική εκπαίδευση που θα καλυφθεί διδακτικά από το υπάρχον προσωπικό. Διαφορετικά, το Υπουργείο συνεχίζει την έμμεση κατάργηση οργανικών θέσεων και πέρα των μνημονιακών δεσμεύσεων του.

    8. Στο άρθρο 5 και συγκεκριμένα στο σημείο 2, αναφέρεται ότι «Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη». Η συγκεκριμένη πρόβλεψη στερεί από εργαζόμενους μαθητές, κάτω των 20 ετών, τη δυνατότητα φοίτησης στη δευτεροβάθμια τυπική εκπαίδευση. Ως γνωστόν το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο απευθύνεται σε εργαζόμενους μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας, σε μαθητές με κάρτα ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ. και σε αυτούς που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε Ημερήσιο σχολείο. Αν το Υπουργείο επιθυμεί να φοιτούν στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ μόνο ενήλικες μαθητές, η ηλικία ενηλικίωσης είναι τα 18 και όχι τα 20.

    Το κείμενο υπογράφεται από τους κάτωθι Δ/ντες ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ-ΣΕΚ ν. Ηρακλείου:

    1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΟΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ου ΕΠΑ.Λ
    2. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 2ου ΕΠΑ.Λ
    3. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 3ου ΕΠΑ.Λ
    4. ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑ.Λ
    5. ΛΟΥΙΖΑ ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 5ου ΕΠΑ.Λ
    6. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 6ου ΕΠΑ.Λ
    7. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 1ης ΕΠΑ.Σ
    8. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΑΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 1ου ΣΕΚ
    9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 2ου ΣΕΚ
    10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΑ.Λ ΜΟΙΡΩΝ
    11. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΑ.Σ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

  • 16 Αυγούστου 2013, 08:44 | ΜΑΚΗΣ

    Μέγα σφάλμα η ηλικία των 20 ετών η εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ.

  • 15 Αυγούστου 2013, 15:12 | Αλεξανδρος Σαχπεκίδης

    Στο Άρθρο 5 το ΥΠΑΙΘ προτείνει: « … Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη».

    Είναι διαπιστωμένο ότι οι μαθητές που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.
    Είναι επίσης διαπιστωμένο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι μαθητές μόλις τελειώσουν το Γυμνάσιο αναζητούν εργασία έστω και περιστασιακή παράλληλα με τις σπουδές τους (ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε).

    Θεωρούμε λοιπόν ότι ο ηλικιακός περιορισμός που θέτει το ΥΠΑΙΘ «… Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα είκοσι (20) έτη.» Καταδικάζει όλα αυτά τα παιδιά και τα περιθωριοποιεί αφού τους στερεί την δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο αντικείμενο της εργασίας τους και το μόνο σχολείο στο οποίο μπορεί να σπουδάσει ένας ήδη εργαζόμενος ή προς άγραν εργασίας είναι το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο λόγω του εσπερινού (βολικού) ωραρίου λειτουργίας του.

    Προτείνουμε λοιπόν να αρθεί αυτός ο αυθαίρετος ηλικιακός περιορισμός και να δοθεί η δυνατότητα εγγραφής στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές αμέσως μετά το Γυμνάσιο και τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια να αποτελούν μια συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας για αυτούς που την έχουν ανάγκη (όπως ακριβώς λειτουργούσαν έως σήμερα) χωρίς να απαξιώνεται ούτε ο εκπαιδευτικός ούτε ο παιδαγωγικός αλλά ούτε και ο κοινωνικός ρόλος που υπηρετούν.

  • 15 Αυγούστου 2013, 08:18 | Παπουτσής Δημητρης

    Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα δεκαέξι (16 )έτη

  • 15 Αυγούστου 2013, 02:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το Λύκειο θα πρέπει να είναι ένα, σαν τύπος και θα ονομάζεται Νέο Ενιαίο Λύκειο.

    Θα έχει δυο κατευθύνσεις :

    1. Την Γενική κατεύθυνση και

    2. Την Επαγγελματική –Τεχνολογική κατεύθυνση.(πρώην ΕΠΑΛ)

    Στην Γενική κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχουν και ώρες μαθημάτων επιλογής σε σχέση με ομοειδής ενιαίους τομείς επιστημονικών πεδίων που αντιστοιχούν σε τριτοβάθμιες σπουδές, πεδία και κατευθύνσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΑΤΕΙ.
    Τέτοια μαθήματα έστω μονόωρα ανά τάξη θα μπορούσε να είναι :( Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης, Αρχές Επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, Αρχές Ηλεκτρολογίας, Αρχές Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών, Αρχές Πληροφορικής, Αρχές Μηχανολογίας, Αρχές Δικαίου, Αρχές Ιατρικής και Γενετικής, Αρχές Παιδαγωγικής και Προσχολικής Αγωγής, Αρχές Ψυχολογίας, Αρχές Γεωπονίας και Διατροφής, Αρχές Αρχιτεκτονικής και Βιοκλιματικής, Αρχές Μεταφορών και Ναυτιλίας, Αρχές Τουρισμού)
    Τα μαθήματα αυτά θα πρέπει να διαχέονται σε όλες τις τάξεις της Γενικής κατεύθυνσης του Ενιαίου Λυκείου χωρίς να αλλάζει ριζικά η φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών.
    Έτσι ένας μαθητής της Γενικής κατεύθυνσης θα πάρει μια γεύση πιο εστιασμένη στις κλίσεις τα ενδιαφέροντά του ,τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες και αναζητήσεις.
    Επίσης για τα μαθήματα γενικής παιδείας που θα εξετάζονται από την Β Λυκείου και όχι από την Α τάξη με θέματα από βάση θεμάτων με διαβάθμιση δυσκολίας, θα πρέπει να υπάρχουν ώρες πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα Λύκεια, διαφορετικά τα περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλές επιδόσεις και άνιση ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους συμμαθητές τους που έχουν να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα .
    Οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου Γενικής κατεύθυνσης θα έχουν τη δυνατότητα έπειτα από πανελλήνιες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα της Γ τάξης να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, στα ΑΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Στρατιωτικές Σχολές.
    Επίσης οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου Γενικής κατεύθυνσης θα έχουν τη δυνατότητα , κατόπιν περιφερειακών εξετάσεων σε δυο μαθήματα επιλογής που παρακολούθησαν στην Γενική κατεύθυνση , του Ενιαίου Λυκείου να παρακολουθήσουν και την Δ τάξη του Ενιαίου Λυκείου της Επαγγελματικής- Τεχνολογικής κατεύθυνσης προκειμένου και αυτοί να αποκτήσουν Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3+ , ανάλογη των μαθημάτων επιλογής που παρακολούθησαν στο Λύκειο και να συμμετέχουν επιπλέον στις ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΑΤΕΙ.

    Στην Επαγγελματική – Τεχνολογική κατεύθυνση του Ενιαίου Λυκείου (σημερινά ΕΠΑΛ) θα πρέπει να υπάρχουν ομάδες προσανατολισμού, τομείς ή κύκλοι τομέων που θα εμβαθύνουν σε ειδικότητες κατά μικρότερο ποσοστό στη Β τάξη, μεγαλύτερο ποσοστό στη Γ τάξη και 100% στην Δ τάξη για απόκτηση συγκεκριμένης ειδικότητας που θα παραπέμπει σε Πτυχίο επιπέδου 3+.
    Η Γ τάξη του Ενιαίου Λυκείου Επαγγελματικής –Τεχνολογικής κατεύθυνσης θα χορηγεί απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου Επαγγελματικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης που θα αναγράφει και την ομάδα προσανατολισμού τον τομέα και την ειδικότητα που επέλεξε ο μαθητής.
    Αυτός ο απόφοιτος θα μπορεί να συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων για τα Πανεπιστήμια , τα ΑΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Στρατιωτικές Σχολές.
    Επίσης θα έχει και έξτρα βαθμολογική πριμοδότηση για τα ΑΤΕΙ αν επιλέξει να εξεταστεί πανελλαδικά και σε δύο προβλεπόμενα μαθήματα Τομέα και ειδικότητας.
    Η Επαγγελματική -Τεχνολογική κατεύθυνση του Ενιαίου Λυκείου θα παρέχει επίσης επαγγελματικά δικαιώματα σε ειδικότητα συγκεκριμένη κατά 100 % στη Δ τάξη και Πτυχίο επιπέδου 3+.
    Το δίπλωμα επιπέδου 4 συγκεκριμένου τομέα και ειδικότητας θα το χορηγούν τα Ι.Ε.Κ.( μέσα από τις εξετάσεις Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ) που θα λειτουργούν και συμπληρωματικά για επιπλέον επαγγελματική εμβάθυνση στην ανάλογη ειδικότητα με κατάρτιση για δυο επιπλέον εξάμηνα σπουδών στον ανάλογο τομέα αποφοίτησης από το Ενιαίο Λύκειο Επαγγελματικής- Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
    Οι τομείς προσανατολισμού μπορεί να είναι αυτοί του Σχεδίου Νόμου με βελτιώσεις διατύπωσης ή και διεύρυνσης.
    Στην Β τάξη θα αναδεικνύεται πιο ειδικά ο τομέας της γενικότερης ομάδας προσανατολισμού και λιγότερο η ειδικότητα που ο μαθητής ακολουθεί και στην Γ τάξη θα αναδεικνύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στοιχεία της ειδικότητας που ο μαθητής θα εμβαθύνει στη Δ τάξη για να επιτύχει ένα Πτυχίο επιπέδου 3+ .
    Με ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις σε δύο μαθήματα ειδικότητας της Δ Τάξης του Ενιαίου Λυκείου θα επιτυγχάνεται συνέχιση σπουδών στα ΑΤΕΙ .
    Έτσι σαν γενικότερο αποτέλεσμα θα μεταφερθούν οι νέες ειδικότητες του σχεδίου Νόμου για το ΕΠΑΛ, στην Επαγγελματική-Τεχνολογική κατεύθυνση των νέων Ενιαίων Λυκείων.
    Έτσι ένας που εισάγεται π.χ. στη σχολή Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου θα έχει διδαχτεί και μαθήματα ηλεκτρολογίας αν έχει προέλθει μέσα από το Ενιαίο Λύκειο της Επαγγελματικής-Τεχνολογικής κατεύθυνσης.

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:49 | Θοδωρής Γεωργάκης

    Η απουσία της Πληροφορικής ως επιστημονικό αντικείμενο στις τάξεις του λυκείου θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επιπροσθέτως, θα στερήσει από τα ελληνόπουλα εφόδια καίρια για την πνευματική τους ανάπτυξη και πρόοδο. Έχω την ελπίδα και την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα επικρατήσει σύνεσις και καθαρότητα πνεύματος ώστε να επιστρέψει η επιστήμη της Πληροφορικής στη θέση που της αρμόζει.

    Με τιμή,
    Θεόδωρος Γεωργάκης.
    τέως διευθυντής τραπέζης.

  • 14 Αυγούστου 2013, 19:49 | Αλέξανδρος Καραγιάννης

    Το όριο ηλικίας εγγραφής που τίθεται από το σχέδιο νόμου για εγγραφή στα Εσπερινά ΕΠΑΛ (20 έτη) είναι παράλογο και πρέπει να απαληφθεί. Δεν υπάρχει λογική σ’ αυτό και θα οδηγήσει εκτός εκπαίδευσης όλους τους εργαζόμενους μαθητές 16-19 ετών. Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας που ο καθένας αγωνίζεται να επιβιώσει, είναι σαν να τιμωρούνται όσοι μαθητές αυτής της ηλικίας έχουν κάποια εργασία. Πως θα μπορέσει ο εργαζόμενος 18χρονος να συνεχίσει τις σπουδές του, όταν στο πρωινό ΕΠΑΛ δε μπορεί να φοιτήσει λόγω ωραρίου εργασίας και στο Εσπερινό απογορεύεται λόγω ηλικίας η εγγραφή του;

  • 14 Αυγούστου 2013, 07:32 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ….ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ….ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΑ 18 ΤΟΥ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ….ΕΧΕΙ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ…ΛΥΚΕΙΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ!!!!!!!

  • 13 Αυγούστου 2013, 22:02 | Φωτίου Νικόλαος

    Πολίτες άνω των 16 ετών μπορούν να εργαστούν νόμιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα. Θεωρείτε αδιανόητο η πολιτεία να στερεί την δυνατότητα σε παιδιά που αναγκάζονται να εργαστούν, να σπουδάσουν παράλληλα σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο και να μην χρειάζεται να περιμένουν να γίνουν 20 ετών για έχουν αυτή την δυνατότητα. Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους που αναγκάζουν τα παιδιά να εργάζονται από αυτή την ηλικία.

    Άρα το ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή σε Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια να είναι τα δεκαέξι έτη (και όχι τα είκοσι που αναφέρεται στο άρθρο).

  • 13 Αυγούστου 2013, 13:01 | ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το θέμα της ηλικίας εγγραφής στα εσπερινά ΕΠΑΛ (άνω των 20 ετών)περιορίζει την πρόσβαση των μαθητών στην Τεχνική εκπαίδευση. Μαθητές από 15-19 ετών δεν μπορούν να εργαστούν, γιατί πρέπει να παρακολουθήσουν ημερήσιο ΕΠΑΛ κι όχι εσπερινό (άρθρο 5 παρ.4); Βρισκόμαστε σε εποχή οικονομικής κρίσης. Τι είναι αυτά που κάνετε;

  • 13 Αυγούστου 2013, 12:15 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ

    Το όριο ηλικίας εγγραφής θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο στα εσπερινά ΕΠΑΛ ,έτσι ώστε όλοι οι απόφοιτοι γυμνασίου που θέλουν να μπορούν να συνεχίσουν ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι .Αυτό θα βοηθήσει ειδικά τα παιδιά από αγροτικές,τουριστικές ,μειονεκτικές περιοχές που ασχολούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις συνήθως να αποκτήσουν στην κατάλληλη ηλικία ένα εφόδιο για την μετέπειτα ζωή τους

  • 13 Αυγούστου 2013, 01:01 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Τα Εσπερινά ΕΠΑΛ επιτελούν έργο ξεχωριστό. Δίνουν την ευκαιρία σε άτομα που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν εγκαταλείψει το σχολείο να συνεχίσουν και σε άλλα να επανέλθουν στο μονοπάτι της εκπαίδευσης μετά από χρόνια. Αυτή τη μοναδικότητα των συγκεκριμένων σχολείων πάει το νομοσχέδιο αυτό να ακυρώσει, βάζοντας κατώτερο όριο ηλικίας τα 20 έτη και μαζί μ’αυτή, ταφόπλακα στα όνειρα χιλιάδων μαθητών οι οποίοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, απλώς διότι είναι κάτω από 20 ετών. Όχι γιατί δεν θέλουν, μα γιατί δεν θα μπορούν. Τι θα απογίνει ο 17χρονος που όλο το πρωί είναι αναγκασμένος να βοηθά τους γονείς του στα χωράφια; Τι θα απογίνει η μαθήτρια που αναγκάζεται να εργάζεται το πρωί γιατί και οι 2 οι γονείς είναι άνεργοι και οι μόνες ώρες που της απομένουν ελεύθερες είναι αργά το απόγευμα; Που θα βρουν διέξοδο τα χιλιάδες φτωχόπαιδα που μαστίζονται από οικογενειακά προβλήματα, φτώχεια και ανεργία όμως δεν θέλουν να σταματήσουν το σχολείο; Όχι ένα οποιοδήποτε σχολείο. Ένα σχολείο που θα τους κάνει επαγγελματίες και συνάμα θα τους ανοίξει τους ορίζοντες. Όλα αυτά είναι αληθινά παραδείγματα που βλέπω στα χρόνια που εργάζομαι ως εκπαιδευτικός σε ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ. Τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια πρέπει να ενισχυθούν και όχι να υπονομεύονται με τέτοιου είδους αποφάσεις, κυρίως τώρα που βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση, διότι αποτελούν ένα από τα εργαλεία κατά της κρίσης

  • 13 Αυγούστου 2013, 00:21 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑ

    Σε μια εποχή κρίσης σαν αυτήν που ζούμε όλο και περισσότερα παιδία 16 και 17 ετών αναγκάζονται να εργαστούν για να υποστηρίξουν οικονομικά την οικογένεια τους. Βάζοντας σαν κατώτερο όριο ηλικίας τα 20 έτη για την εγγραφή τους σε εσπερινά ΕΠΑΛ τα παιδία αυτά έχουν δυο επιλογές είτε να πάνε σε Ενιαίο εσπερινό που δεν τους ταιριάζει και δεν θα τους προσφέρει αυτό που θέλουν είτε να τα παρατήσουν (που είναι και το πιθανότερο από όσο ακούω από τους ίδιους τους μαθητές). Από την άλλη και το ανώτερο όριο των 20 ετών για τα πρωινά ΕΠΑΛ δημιουργεί πρόβλημα στα παιδία που έχουν τελειώσει την β λυκείου και έχουν συμπληρώσει το 20 έτος της ηλικίας τους. Τι θα κάνουν; Θα πρέπει να πάνε σε εσπερινό για την Γ λυκείου και έπειτα στην Δ; και αν η ειδικότητα που έχουν διαλέξει δεν υπάρχει στη πόλη τους σε εσπερινό; Θα πρέπει να πάνε σε άλλη πόλη; Το όριο ηλικίας λοιπόν για την εγγραφή των μαθητών στα Επαλ και Εσπερινά Επαλ μονό προβλήματα και δυσλειτουργίες μπορεί να δημιουργήσει.

  • 12 Αυγούστου 2013, 19:08 | Μαδυτινός Ευστρατιος

    Το έργο των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων στην εκπαίδευση των ανθρώπων που για βιοποριστικούς λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κάποιο πρωινό Λύκειο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστό και μέσα από τις επιτυχίες των μαθητών τους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας, αλλά και για την επαγγελματική διέξοδο που δίνουν σε όσους έχουν την διάθεση και το κουράγιο να φοιτήσουν σε αυτά τις ώρες που άπρεπε να ξεκουράζονται η να βρίσκονται με τις οικογένειες τους. Το φάσμα ηλικιών του οικονομικά ενεργού πληθυσμού όμως δεν θα μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να το οριοθετήσουμε από 20 ετών και άνω, ειδικά στην επαρχία όπου ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία, αφού τελειώσουν το Γυμνάσιο, εργάζονται κατά τις πρωινές ώρες στα κτήματα (της οικογένειας ή στο μεροκάματο). ή σε οικογενειακές επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκίνητων υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κλπ) βοηθώντας έτσι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι λοιπόν άδικο να αποκλείσουμε τους νέους μέχρι 20 ετών που αναγκάζονται να εργάζονται, από την δυνατότητα να φοιτήσουν σε κάποιο Εσπερινό ΕΠΑΛ διεκδικώντας τους στόχους τους για μια καλύτερη ζωή. Θα πρότεινα λοιπόν στη 1η παράγραφο του παρόντος άρθρου είτε να μειωθεί το όριο ηλικίας των 20 ετών είτε ακόμα καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου όριο ηλικίας δημιουργώντας έτσι ίσες προϋποθέσεις και όρους σε όλους τους πολίτες για πρόσβαση στην Επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας μας.

  • 12 Αυγούστου 2013, 17:09 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ 20 ΕΤΗ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΛΥΚΕΙΩΝ .

  • 12 Αυγούστου 2013, 16:26 | Ιωάννης Γ.

    Με ποιο σκεπτικό μπαίνει όριο ηλικίας 20 ετών στις εγγραφές των ΕΠΑΛ;
    1. Σε ποιο Επαγγελματικό Λύκειο θα μπορεί να κάνει εγγραφή μαθητής ο οποίος έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, εργάζεται ή πρέπει να εργαστεί ή θα εργαστεί σε πρωινή βάρδια και είναι κατω των 20 ετών;
    2. Σε ποιο Επαγγελματικό Λύκειο θα μπορεί να κάνει εγγραφή μαθητής ο οποίος έχει τελειώσει το Γυμνάσιο, εργάζεται ή πρέπει να εργαστεί ή θα εργαστεί σε βραδυνή βάρδια και είναι άνω των 20 ετών;