- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 33 – Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές – Ανοικτή Πρόσβαση – Διαλειτουργικότητα

1. Δημιουργείται στη ΓΓΕΤΚ και φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο της, Εθνικό Μητρώο Ερευνητών, Ερευνητικών Κέντρων και των Υποδομών τους (ΕΜΕΕΥ), στο οποίο καταχωρούνται οι Ερευνητές και τα στοιχεία της ερευνητικής δράσης τους, όλα τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και οι υποδομές τους. Στο ΕΜΕΕΥ παρέχεται ανοικτή πρόσβαση στα ενδιαφερόμενα μέρη. Στον κατάλογο των υποδομών μπορεί να καταχωρούνται και οι ερευνητικές υποδομές των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
2. Στο Μητρώο συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με το μέγεθος, την εμβέλεια, τη δυνατότητα δικτύωσης με άλλες αντίστοιχες υποδομές στην Επικράτεια, την πρόσβαση σε αυτές, το θεματικό αντικείμενο, τη δικτύωση, τη λειτουργική ενοποίηση και η ανοιχτή πρόσβαση καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνεται σκόπιμο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους από την ερευνητική κοινότητα.
3. Το ΕΜΕΕΥ συνδέεται διαλειτουργικά με τα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα, όπως ενδεικτικά των αναθετουσών αρχών, πάσης φύσεως φορέων του δημόσιου τομέα, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης, των άλλων αρχών εγγραφής και εντεταλμένων γραφείων, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), του ΤΑΧΙSNET, των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών, των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, καθώς επίσης και με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων χωρών – μελών.
4. Η ΓΓΕΤΚ και οι Ερευνητικοί Φορείς οφείλουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του ν. 3979/2011 περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και τις διατάξεις του Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΑ ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/ΦΕΚ Β 1301/12.4.2012), κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθέντος και ειδικό¬τε¬ρα οφείλουν να αναδιαρθρώσουν τους δικτυακούς τόπους τους, υλοποιώντας τις προ¬βλέψεις των ως άνω διατάξεων για το περιεχόμενο και τη λειτουργία των δικτυακών τόπων τους, τα ανάλογα με το περιεχόμενο επίπεδα εμπιστοσύνης πρόσβασης και την διαλειτουργικότητα των υποδομών τους. Ειδικότερα με την εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης τους, οι ως άνω φορείς οφείλουν να εξασφαλίσουν:
4.1. Την διαλειτουργική σύνδεση των φορέων και των υποδομών τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
4.2. Την παροχή ανοιχτής πρόσβασης στα επιτεύγματα του Ερευνητικού τους Προσωπικού και τη δημιουργία συστήματος διασύνδεσης με ανάλογες πρωτοβουλίες.
4.3. Τη διάθεση σε δημόσια ή θεματικά αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης από το Ερευνητικό Προσω¬πικό του οποίου η έρευνα χρηματοδοτείται με δημόσιους πόρους, μιας ψηφιακής έκδοσης της τελικής μορφής των επιτευγμάτων του. Η πρώτη διάθεση των υφισταμένων επιτευγμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και ακολούθως θα επικαιροποιείται διαρκώς με τα νέα δεδομένα.
4.4. Τη δημιουργία ενός εθνικού αποθετηρίου των τυποποιημένων βιογραφικών σημειωμάτων όλων των Ερευνητών των δημόσιων Ερευνητικών Φορέων και, προαιρετικά, των ιδιωτικών.
4.5. Ότι η δημόσια ηλεκτρονική εκδοχή των ερευνητικών αποτελεσμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη δημόσια διοίκηση για τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθεί.
4.6. Ότι διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και η τήρηση επιφυλάξεων των δικαιούχων.
4.7. Τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΜΕΕΥ εξωτερικών χρηστών των Ερευνητικών Φορέων, των Επιχειρήσεων και των Λοιπών Φορέων υπό προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων καταβολής, όπου ενδείκνυται, αναλόγου ανταλλάγματος σε ερευνητικές υποδομές των Ερευνητικών Φορέων για τον έλεγχο της λειτουργικότητας και της απόδοσης της ερευνητικής δραστηριότητάς τους. Η σχετική απόφαση, χορήγησης αυτής της δυνατότητας, οι διαδικασίες και ο τρόπος χρήσης του ΕΜΕΕΥ ορίζεται στους Εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων και των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
5. Πληροφοριακό Σύστημα Δημόσιας Εθνικής Χρηματοδότησης (ΠΣΥΔΕΧ): Για την υποστήριξη της εφαρμογής των κανόνων της Δημόσιας Εθνικής Χρηματοδότησης εγκαθίσταται και λειτουργεί στη ΓΓΕΤΚ Πληροφοριακό Σύστημα Δημόσιας Εθνικής Χρηματοδότησης (ΠΣΥΔΕΧ), στο οποίο παρέχεται πρόσβαση μέσω του δικτυακού τόπου της ΓΓΕΤΚ.
5.1. Την ευθύνη για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του ΠΣΥΔΕΧ έχει το Τμήμα Πληροφορικής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων ΕΤΑΚ της ΓΓΕΤΚ, η οποία μεριμνά για την διασφάλιση της τεχνολογικής αρτιότητας, υποστήριξης και συντήρησης του συστήματος και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η υπηρεσία αυτή έχει επίσης την ευθύνη:
5.1.1 Για την διαχείριση των δεδομένων του συστήματος και τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου με το οποίο εξασφαλίζεται η ακεραιότητα, η εμπιστευτικότητα και η ασφάλεια αυτών.
5.1.2 Για την έκδοση Οδηγιών λειτουργίας του Πληροφοριακού συστήματος σχετικά με την λειτουργία και την ασφάλειά του καθώς και τους όρους και τις διαδικασίες πρόσβασης σε αυτό.
5.1.3 Για την υποδοχή, καταχώρηση και διαχείριση των προτάσεων χρηματοδότησης, καθώς και των σχετικών στοιχείων και πληροφοριών για την εκτέλεση έργων, εκπόνηση μελέτης ή υλοποίηση προγράμματος, που υποβάλλονται από δικαιούχους σύμφωνα με τις σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνει περιοδικά η ΓΓΕΤΚ.
5.2. Η ταυτοποίηση – αυθεντικοποίηση των φορέων στο ΠΣΥΔΕΧ γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5.3. Η ως άνω αρμόδια υπηρεσία έχει την ευθύνη ενημέρωσης του Συστήματος και υποχρεούται να καταχωρίζει στο ΠΣΥΔΕΧ σύστημα τα απαραίτητα στοιχεία προτάσεων, αξιολογήσεων, εγκριτικών αποφάσεων, παρακολούθησης και ελέγχου των έργων, μελετών και προγραμμάτων, των χρηματοδο¬τή¬σεων και να καταρτίζει τις διοικητικές πράξεις και τους σχετικούς φακέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τα υποδείγματα ανάπτυξης του Πληροφοριακού Συστήματος και τους εκάστοτε Οδηγούς Εφαρμογής.
5.4. Οι προτάσεις χρηματοδότησης λαμβάνουν μοναδικό αριθμό στο ΠΣΥΔΕΧ, ο οποίος αναγράφεται υποχρεωτικά σε κάθε στοιχείο που αφορά την πρόταση και την απόφαση χρηματοδότησης.