- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 28 –Βραβεία – υποτροφίες – Ερευνητική Άδεια

1. Σε περίπτωση συνδρομής περιπτώσεων αριστείας, μετά από επιστημονική αξιολόγηση της εκτέλεσης ερευνητικού έργου, πρόταση των οικείων Ερευνητικών Φορέων και γνώμη του ΕΣΕΤΚ, ο ΓΓΕΤΚ μπορεί να απονέμει ειδικά βραβεία, οικονομική ενίσχυση ή υποτροφίες σε Ερευνητές ή μέλη ΔΕΠ Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή φοιτητές που εκπονούν διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία Ερευνητή ή προβαίνουν σε δημοσιεύσεις ή διακρίνονται γενικότερα για την ερευνητική τους δραστηριότητα με τρόπο που αντιστοιχεί στα κριτήρια αξιολόγησης του Άρθρου 29 του παρόντος, ή να καλύπτει δαπάνες συμμετοχής των ανωτέρω προσώπων σε διεθνή συνέδρια, καθορίζοντας το είδος του βραβείου, το ύψος της ενδεχόμενης χρηματικής αμοιβής και των ύψος των δαπανών. Η χρηματική αυτή αμοιβή δεν συνυπολογίζεται για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου λήψης αποδοχών κατά τις ειδικές κάθε φορά διατάξεις που ισχύουν.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο Ερευνητικού Κέντρου μετά από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου ή πρόταση του Διευθυντή Ινστιτούτου μπορεί σε περίπτωση συνδρομής περιπτώσεων αριστείας ή άσκησης πολιτικής προσέλκυσης Ερευνητών της ημεδαπής ή αλλοδαπής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του να διαθέτει από τους ίδιους πόρους του Ερευνητικού Κέντρου ειδικά βραβεία, οικονομική ενίσχυση, υποτροφίες και να προβαίνει σε επιπρόσθετες παροχές, που δεν συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου λήψης αποδοχών, σε Ερευνητές που διακρίνονται για τις ερευνητικές τους επιδόσεις και σύμφωνα με τους κανόνες αξιολόγησης που ορίζονται με τον παρόντα νόμο ή κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και με επιπρόσθετους δείκτες αξιολόγησης.
3. Σε Ερευνητές όλων των βαθμίδων Α` Β` και Γ` μετά από αίτησή τους, η οποία συνοδεύεται με το προτεινόμενο πρόγραμμα ερευνητικής δραστηριότητάς τους και εγκρίνεται, εφ’ όσον δεν παρακωλύεται η λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Ινστιτούτου, στο οποίο υπηρετούν, μπορεί να χορηγείται ή τροποποιείται ερευνητική άδεια, με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους μέσω της συμμετοχής τους σε ερευνητικό έργο Ερευνητικού Φορέα της αλλοδαπής. Αν ο αδειούχος λαμβάνει υποτροφία ή μισθοδοτείται από το πιο πάνω ίδρυμα του εξωτερικού το ποσό αυτό αφαιρείται από τις πρόσθετες αποδοχές οι οποίες ορίζονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο. Ομοίως, μπορεί να χορηγείται σε αυτούς τους Ερευνητές, οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν βιομηχανικά και εμπορικά τις εφευρέσεις τους, εφ` όσον εμπίπτουν στο αντικείμενο του Ερευνητικού Κέντρου ή Ινστιτούτου, άδεια έως και δύο έτη χωρίς αποδοχές. Μετά από την παρέλευση της διετίας ο Ερευνητής επιλέγει ή να παραιτηθεί από το Ερευνητικό Κέντρο ή να επανέλθει με πλήρη απασχόληση.
4. Ο Ερευνητής στον οποίο έχει χορηγηθεί ερευνητική άδεια ή άδεια αξιοποίησης των εφευρέσεών τους, υποχρεούται ανά εξάμηνο να καταθέτει αναλυτική έκθεση πεπραγμένων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υποβληθεί. Από την αξιολόγηση της έκθεσης πεπραγμένων εξαρτάται η συνέχιση η μη της χορηγηθείσας άδειας. Η αξιολόγηση των εκθέσεων αυτών γίνεται από το ΕΓΣΙ του οικείου Ινστιτούτου. Σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης διακόπτεται η χορηγηθείσα άδεια.
5. Μέσα σε έξι (6) μήνες από το πέρας της άδειας ο Ερευνητής στον οποίο έχει χορηγηθεί ερευνητική άδεια καταθέτει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου επιστημονικό απολογισμό και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ή διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του άδειας ή της προόδου αξιοποίησης των εφευρέσεών του.
6. Η ερευνητική άδεια ή άδεια αξιοποίησης των εφευρέσεών του δεν μπορεί να χορηγείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του συνόλου των Ερευνητών του Ινστιτούτου.
7. Στον Ερευνητή, στον οποίο έχει χορηγηθεί Ερευνητική Άδεια μπορούν να καταβάλλονται πρόσθετες αποδοχές, το είδος και το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν από την έναρξη της άδειας. Η ερευνητική άδεια διαρκεί μέχρι δώδεκα (12) μήνες μετά από τη συμπλήρωση έξι ετών υπηρεσίας ή μέχρι έξι μήνες μετά από τη συμπλήρωση τριών χρόνων υπηρεσίας σε εθνικά Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα τους. Ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης ή, εφόσον έλαβαν προηγούμενες ερευνητικές άδειες, από την ημερομηνία λήξης της τελευταίας άδειας.
8. Με κοινή απόφαση των ΥπΟΙΚ και ΥΠΑΙΘ καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιχορήγησης ενώσεων και συλλόγων εφευρετών ή επιστημόνων καθώς και συνεταιρισμών και ενώσεων παραγωγικών μονάδων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη ερευνητικών και τεχνολογικών εγκαταστάσεων και προτύπων, στην από κοινού αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων ή στην παρουσίαση εφευρέσεων ή νέων προϊόντων και μεθόδων σε εκθέσεις και συνέδρια. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι διαδικασίες χορήγησης κρατικών βραβείων ή και οικονομικής ενίσχυσης εφευρετών, απασχολούμενων σε Επιχειρήσεις και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εκλαΐκευση και διάδοση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, καθώς και στην δημιουργία τεχνολογικών εκθετηρίων και μουσείων.