- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 24 – Διαδικασία Χρηματοδότησης – έργων, μελετών και προγραμμάτων και δράσεων που υποβάλλονται από Επιχειρήσεις, ερευνητικούς και λοιπούς φορείς για ΕΤΑΚ – Αξιολόγηση – Έλεγχος

1. Οι προτάσεις των δικαιούχων υποβάλλονται σε ειδικές τυποποιημένες φόρμες έντυπες ή ηλεκτρονικές που καταρτίζει η ΓΓΕΤΚ μετά από γνώμη του ΕΣΕΤΚ και περιέχουν γενικές πληροφορίες της δράσης των δικαιούχων και ειδικότερες ανάλογα με τη φύση και τους στόχους του έργου, μελέτης ή προγράμματος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη ή στον Οδηγό Εφαρμογής, ως ακολούθως:
1.1. Ηλεκτρονική υποβολή:
Ο φορέας της επένδυσης υποβάλλει στο ΠΣΥΔΕΧ όλα τα δικαιολογητικά και τεχνοοικονομικά στοιχεία, όπως ορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη χρήση των στοιχείων του ταυτοποίησης / αυθεντικοποίησης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που προσδιορίζονται ειδικότερα στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τον Οδηγό Εφαρμογής και με τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος Δημόσιας Εθνικής Χρηματοδότησης, που αναφέρεται στο Άρθρο 31 του παρόντος νόμου.
1.2. Έντυπη υποβολή:
Μέχρι την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής υποβολής, ο δικαιούχος ή ο νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του καταθέτει πλήρη φάκελο της πρότασής του, των νομιμοποιητικών του στοιχείων και των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την πρόταση, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης.
2. Π προέλεγχος της πληρότητας των αιτήσεων γίνεται ως ακολούθως:
2.1. Η αρμόδια υπηρεσία προβαίνει σε προέλεγχο της πληρότητας της υποβαλλόμενης πρότασης. Αν κατά τον προέλεγχο:
2.2. Διαπιστωθεί πληρότητα, η υπηρεσία προχωράει στην διαδικασία αξιολόγησης χώρις περεταίρο ενημέρωση του ενδιαφερόμενου
2.3. Διαπιστωθεί ότι ελλείπουν δικαιολογητικά ή στοιχεία που αναφέρονται ρητά στην προκήρυξη ως απαραίτητα, η πρόταση απορρήπτεται και ενημερώνεται σχετικά ο δικαιούχος
3. Η απορριπτική απόφαση εγκύρως γνωστοποιείται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο φορέας κατά την εγγραφή του στο ΠΣΥΔΕΧ.
4. Οι προτάσεις αξιολογούνται κατά τον χρόνο της υποβολής τους και κατά τον χρόνο της εκτέλεσης των έργων, της εκπόνησης των μελετών και της υλοποίησης των προγραμμάτων με κατάλληλους και αντίστοιχους προς τη φύση του αντικειμένου της πρόσκλησης δείκτες οι οποίοι επιλέγονται σύμφωνα με τη Διεθνή και Βέλτιστες Ευρωπαϊκές και ευρύτερα πρακτικές και τις σχετικές κατευθύνσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Οι δείκτες αυτοί προσδιορίζονται επαρκώς, τεκμηριώνονται και περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στον Οδηγό Εφαρμογής, στην Απόφαση Χρηματοδότησης και στη Σύμβαση που συνάπτεται, μετά από γνώμη του ΕΣΕΤΚ σε όλες τις προαναφερ¬θείσες φάσεις.
5. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κοινοποιούνται αμέσως προς τους δικαιούχους, με εξατομικευμένη αναφορά της αξιολόγησης και τεκμηρίωση για κάθε κριτήριο αξιολόγησης.
6. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ταξινόμησης για έργα που τελικά επιλέγονται προς χρηματοδότηση μπορεί να συνοδεύεται με παρατηρήσεις και προτάσεις βελτίωσης και προσαρμογής του έργου, οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη κατά τη φάση οριστικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής συμφωνίας.
7. Για την χορήγηση της Χρηματοδότησης μπορεί να προβλέπεται στη Σύμβαση υποχρέωση του χρηματοδοτούμενου φορέα να καταθέσει εγγυητική επιστολή για την άμεσα διαθέσιμη προκαταβολή εκδιδόμενη από χρηματοπιστωτικό φορέα ύψους ίσου με ποσοστό 5% επί του προϋπολογισμού του έργου συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ο χρηματοδοτούμενος φορέας έχει τη διαζευκτική ευχέρεια να επιλέξει να δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία ότι αντί έκδοσης εγγυητικής επιστολής αποδέχεται την συμμετρική παρακράτηση της αξίας του ποσού που θα κάλυπτε η εγγυητική από το ποσό της προκαταβολής και των επομένων δόσεων της χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ρευστότητα για την εκτέλεση του έργου, την εκπόνηση της μελέτης ή την υλοποίηση του προγράμματος. Η εγγυητική επιστολή ή τα παρακρατηθέντα αντί εγγυητικής ποσά από τις εκάστοτε καταβολές των δόσεων της χρηματοδότησης, αποδίδονται εφ’ όσον δεν συντρέχει λόγος κατάπτωσής της. μετά από την προσήκουσα εκτέλεση του έργου, την εκπόνηση της μελέτης ή την υλοποίηση του προγράμματος. Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης καταργείται.
8. Ο χρηματοδοτούμενος φορέας δικαιούται να εκχωρήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε Τράπεζα ή άλλο φορέα υπό τους όρους, α) ότι γνωστοποιείται η πρόθεσή του στην υπηρεσία πριν από την πραγματοποίηση της εκχώρησης και το περιεχόμενο της πράξης εκχώρησης, β) ότι η εκχώρηση ενεργείται με τον ρητό όρο, ότι η υπηρεσία δεν οφείλει να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον τρίτο παρά μόνο, σύμφωνα με τους όρους της Απόφασης χρηματοδότησης και της σχετικής Κύριας Σύμβασης και γ) την γραπτή αποδοχή των επιφυλάξεων της υπηρεσίας από την ανάδοχο Τράπεζα ή άλλο φορέα.
9. Η Απόφαση Χρηματοδότησης εκδίδεται από τον ΓΓΕΤΚ και περιλαμβάνει Τεχνικό Δελτίο στο οποίο ορίζονται τα κύρια στοιχεία του έργου, της μελέτης ή του προγράμματος (ενδεικτικά, χρονική διάρκεια, προϋπολογισμός και συνολικό ύψος της χρηματοδό¬τησης της ΓΓΕΤΚ προς τον χρηματοδοτούμενο για την εκτέλεση του έργου).
10. Μετά από την έκδοση της Απόφασης Χρηματοδότησης κατά τα ανωτέρω, ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την κατάρτιση και υπογραφή της οριστικής σύμβασης μεταξύ των χρηματοδοτούμενων και της ΓΓΕΤΚ. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται, συμπληρώνεται και συνυπογράφεται Πρότυπο Σύμβασης, το οποίο είναι αναρτημένο στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤΚ και έχει την δομή της Κύριας Σύμβασης (Grant Agreement) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα ΕΤΑΚ. Με την Σύμβαση καθορίζονται μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το ύψος της προκαταβολής πριν από την έναρξη εκτέλεσης του έργου, εκπόνησης της μελέτης ή υλοποίησης του προγράμματος και οι λοιπές πληρωμές, η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου του έργου, η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων μεταβολής στοιχείων της πρότασης ή της Απόφασης Χρηματοδότησης, οι κυρώσεις, η διαδικασία επίλυσης διαφορών, οι πληρωμές, το εφαρμοστέο δίκαιο και κάθε άλλος ειδικότερος όρος, ο οποίος διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου, την εκπόνηση της μελέτης ή την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου έργου).
11. Η έναρξη της εκτέλεσης του έργου, εκπόνησης της μελέτης ή υλοποίησης του προγράμματος γίνεται μετά από την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης και της Εταιρικής Σύμβασης που υπογράφεται ανάμεσα στα μέρη, τα οποία εκτελούν το έργο σύμφωνα με τους όρους της ως άνω Κύριας Σύμβασης, όταν είναι περισσότερα του ενός, άλλως μετά από την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης, όταν ο χρηματοδοτούμενος είναι μόνο μια οντότητα. Με την εταιρική σύμβαση οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην χρηματοδότηση οφείλουν κατ’ ελάχιστον να ρυθμίσουν στη βάση του προτύπου εταιρικής σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης είναι αναρτημένο στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤΚ ζητήματα διοίκησης του εταιρικού σχήματός τους, εκπροσώπησης στις σχέσεις με την ΓΓΕΤΚ, και διανοητικής ιδιοκτησίας σε υφιστάμενη ή δημιουργούμενη τεχνογνωσία.
12. Ο χρηματοδοτούμενος για εκτέλεση έργου ή εκπόνηση μελέτης, υποχρεούται να υποβάλει στη ΓΓΕΤΚ εκθέσεις προόδου, όπως ορίζεται στην Σύμβαση και σύμφωνα με τις τυποποιημένες φόρμες που δημοσιοποιεί η ΓΓΕΚΤ και συμπληρούμενες αποτελούν Παράρτημά της. Οι εκθέσεις προόδου πρέπει να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία για το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και να τεκμηριώνουν την υλοποίηση του έργου ή την εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης, καθώς επίσης και να περιέχουν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των δεικτών αξιολόγησης των Άρθρων 30 και 31 μέχρι τον χρόνο υποβολής της έκθεσης του παρόντος νόμου. Η ΓΓΕΤΚ σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής της έκθεσης προόδου πλέον των τριών μηνών, από το τέλος της περιόδου στην οποία αφορά, μπορεί να διακόπτει τη χρηματοδότηση.
13. Μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη του έργου ο χρηματοδοτούμενος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει τελική έκθεση, που περιλαμβάνει τον επιστημονικό και οικονομικό απολογισμό του έργου. Η τελική έκθεση πρέπει να περιέχει όσα στοιχεία και η έκθεση προόδου και να καλύπτει το συνολικό χρόνο εκτέλεσης του έργου. Επιπλέον αυτή πρέπει να περιέχει στοιχεία για το βαθμό επιτυχίας του έργου σε σχέση με τον αρχικό στόχο του και προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.