- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 20. Πόροι των Ερευνητικών Κέντρων

1. Οι πόροι των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων προέρχονται από:
1.1. Δημόσια Εθνική Χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις αρχές της ΕΣΕΤΑΚ, το Σχέδιο Δράσης και τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ’ του παρόντος νόμου.
1.2. Την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιοδήποτε τρόπο και ενδεικτικά από την ανάπτυξη ίδιας δραστηριότητας ή από πάσης φύσεως σύμπραξη με Ερευνητικούς και Λοιπούς Φορείς και με Επιχειρήσεις της ημεδαπής ή αλλοδαπής με σκοπό την εμπορική ή εταιρική εκμετάλλευση υφιστάμενων ή δημιουργούμενων δικαιωμάτων τους διανοητικής ιδιοκτησίας, ατομικών ή συλλογικών σε ερευνητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 20 του παρόντος νόμου.
1.3. Την υλοποίηση Προγραμματικών Συμφωνιών με τις οποίες Φορείς του Δημόσιου Τομέα αναθέτουν σε Ερευνητικό Φορέα ερευνητικά, έργα, μελέτες ή προγράμματα στις οποίες καθορίζεται το αντικείμενο της έρευνας, το ύψος της χρηματοδότησης, το χρονοδιάγραμμα, το αντάλλαγμα και οι λοιποί συναφείς όροι.
1.4. Έσοδα από την παραχώρηση της χρήσης εξοπλισμού, υποδομών και αιθουσών συνεδρίων.
1.5. Δωρεές και άλλες παροχές τρίτων.
1.6. Έσοδα από την συμμετοχή τους σε δίκτυα ή συμπράξεις επιχειρήσεων, γνώσης και συστάδες επιχειρήσεων (clusters) και σε Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας.
1.7. Δάνεια από τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, εκμετάλλευσης της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης και γενικά των αποτελεσμάτων της έρευνας.
1.8. Φορολογικά και άλλα κίνητρα τα οποία παρέχονται σε αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τις κείμενες διατάξεις.
1.9. Έσοδα σχετικά με τις δραστηριότητες ή τους σκοπούς του Ερευνητικού Κέντρου από οποιεσδήποτε άλλες πηγές.
2. Το ενεργητικό της περιουσίας και γενικά ο κάθε είδους εξοπλισμός των Ερευνητικών Κέντρων που καταργούνται ή διαλύονται με οποιοδήποτε τρόπο, ύστερα από τη σχετική εκκαθάριση και με επιφύλαξη της τυχόν εφαρμογής των διατάξεων του Άρθρου 109 του Συντάγματος, περιέρχονται αυτοδικαίως και χωρίς την κατάρτιση άλλης πράξης μεταβίβασης των κάθε είδους (κινητά, ακίνητα κλπ.) περιουσιακών στοιχείων στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται το εποπτεύον Υπουργείο.
3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου και έγκριση της ΓΓΕΤΚ, μπορεί να παραχωρηθεί η χρήση ακίνητης ή κινητής περιουσίας Ερευνητικού Κέντρου σε άλλο φορέα του Δημόσιου Τομέα.
4. Τα Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούν, ως ΝΠΙΔ, τηρούν λογιστικά βιβλία τρίτης κατηγορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.