- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 17 – Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνητικού Κέντρου – Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ινστιτούτων

1. Στο Ερευνητικό Κέντρο μπορεί να συνιστάται Επιστημονικό Συμβούλιο με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του με συμβουλευτική αρμοδιότητα επί όλων των θεμάτων του Ερευνητικού Κέντρου και των Ινστιτούτων του, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη με διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και εμπειρία σε ειδικότητα σχετική με ένα τουλάχιστον από τα ερευνητικά ή τεχνολογικά αντικείμενα των Ινστιτούτων του Ερευνη¬τι¬κού Κέντρου. Πρόεδρος εκλέγεται μεταξύ των μελών του με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου μετά από σχετική πρόσκληση των μελών του από τον Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου. Η ιδιότητα των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου με το Ερευνητικό Κέντρο.
2. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ο Διευθυντής Ινστιτούτου επικουρείται από Επι¬στη¬μονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ινστιτούτου (ΕΓΣΙ) το οποίο αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη, Ερευνητές Α` ή Β΄ βαθμίδας του αντίστοιχου Ινστιτούτου, ή μέλη ΔΕΠ Α’ ή Β’ βαθμίδας Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία είναι υπεύθυνα εγκε¬κρι¬μένων προγραμμάτων ή έργων, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ερευ¬νη¬τι¬κού Κέντρου. Τα μέλη του ΕΓΣΙ, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για δύο (2) έτη από το σύνολο των Ερευνητών του Ινστιτούτου, των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων και των μελών ΔΕΠ Α’ ή Β’ βαθμίδας Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ορισθεί υπεύθυνοι εγκεκριμένων Προγραμμάτων ή έργων του Ινστιτούτου. Η πρόσκληση για την εκλογή των μελών του ΕΓΣΙ γίνεται από τον Διευθυντή του Ινστι¬τούτου ή σε περίπτωση έλλειψης αυτού από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμ¬βου¬λί¬ου του Ερευνητικού Κέντρου. Εάν οι Ερευνητές των πιο πάνω βαθμίδων, που είναι υπεύθυνοι εγκεκριμένων προγραμμάτων ή έργων είναι λιγότεροι από τέσσερις, αποτελούν στο σύνολό τους μέλη του ΕΓΣΙ.
3. Στο ΕΓΣΙ. προεδρεύει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ή σε περίπτωση γνωστοποίησης κωλύματος ή απουσίας του, ο αναπληρωτής του, ο οποίος προτείνεται από το ΕΓΣΙ και διορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου. Κατά τα λοιπά το ΕΓΣΙ λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του Ερευνητικού Κέντρου.
4. Στις αρμοδιότητες του Ε.Γ.Σ.Ι. ανήκει:
4.1. Η υποστήριξη του Διευθυντή του Ινστιτούτου, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
4.2. Η παρακολούθηση του ερευνητικού, τεχνολογικού και αναπτυξιακού προγράμματος του Ινστιτούτου.
4.3. Η επικουρία του Διευθυντή του Ινστιτούτου στην αποτίμηση του έργου του Ινστιτούτου σε σχέση και με την ΕΣΕΤΑΚ και το Σχέδιο Δράσης, καθώς και στην υποβολή σχετικής έκθεσης προς την ΓΓΕΤΚ, όποτε αυτή ζητηθεί.
4.4. Η επικουρία του Διευθυντή του Ινστιτούτου στην σύνταξη γνωμοδότησης σε ειδικά ερωτήματα που υποβάλλονται από τον ΓΓΕΤΚ ή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου.
4.5. Σε περίπτωση διαφωνίας Διευθυντού Ινστιτούτου προς γνώμη των υπολοίπων μελών του ΕΓΣΙ., η οποία συγκεντρώνει ποσοστό τουλάχιστον τριών τετάρτων [3/4] του συνόλου των μελών του ΕΓΣΙ ο Διευθυντής υποχρεούται να υποβάλει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου για την άρση της διαφωνίας.
4.6. Το ΕΓΣΙ. ασκεί για το Ινστιτούτο τις κατά το παρόν άρθρο αρμοδιότητες του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου.
4.7. Ο αριθμός των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και του ΕΓΣΙ, η διαδικασία εκλογής τους, ο τρόπος λειτουργίας τους, οι ειδικότερες αρμοδιότητες τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ερευνητικού Κέντρου και με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του. Η αποζημίωση των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και του ΕΓΣΙ και όλες οι δαπάνες λειτουργίας τους βαρύνουν τους ίδιους πόρους του Ερευνητικού Κέντρου και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.