- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 16 – Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου – Διευθυντές Ινστιτούτων

1. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου πρέπει:
1.1. Να γνωρίζει την Ελληνική Γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών, που τον επιλέγει.
1.2. Να είναι επιστήμονας με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των Ινστιτούτων του Ερευνητικού Κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας.
1.3. Να έχει τα προσόντα διορισμού σε θέση βαθμίδας Α’ Ερευνητή ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. ή αντίστοιχης βαθμίδας φορέα της αλλοδαπής.
2. Σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος ή έλλειψης του Διευθυντή, η εκτέλεση των αποφάσεων ανατίθεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντιπρόεδρό του.
3. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου, έχει τα εξής καθήκοντα, τα οποία εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου:
3.1. Συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
3.2. Εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
3.3. Εκπροσωπεί νομίμως το Ερευνητικό Κέντρο στις σχέσεις του με διοικητικές, Δικαστικές, άλλες Αρχές και τρίτους στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.
3.4. Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο. το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ερευνητικού Κέντρου και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των Ινστιτούτων και τους στόχους της ΕΣΕΤΑΚ.
3.5. Εισηγείται τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό και τον ταμειακό προγραμματισμό και απολο¬γισμό, τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο.
3.6. Δικαιούται να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων στους Διευθυντές των Ινστιτούτων.
3.7. Υπογράφει Προγραμματικές Συμφωνίες και τροποποιήσεις τους με τον ΓΓΕΤΚ.
3.8. Ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας ή με Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου μπορεί να παυθεί με απόφαση του ΥΠΑΙΘ, για λόγους αδυναμίας ή ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου με πλειοψηφία των τριών πέμπτων των μελών του σε συνεδρίαση από την οποία ο Διευθυντής απέχει.
5. Σε περίπτωση κένωσης θέσης μέλους του για οποιοδήποτε λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει εγκύρως μέχρι την συμπλήρωση των ελλειπόντων μελών, εφ’ όσον τα εναπομένοντα μέλη αντιπρο¬σω¬πεύουν το ήμισυ πλέον ενός του συνολικού αριθμού των μελών του.
6. Σε περίπτωση απουσίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία προσκλήθηκαν εγκαίρως και νομίμως να παραστούν σε συνεδρίασή του, η συζήτηση χωρεί εγκύρως, εφ’ όσον τα παριστάμενα μέλη του αντιπροσωπεύουν το ήμισυ πλέον ενός του συνολικού αριθμού των μελών του.
7. Προϊστάμενος Ινστιτούτου Ερευνητικού Κέντρου είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, ο οποίος πρέπει να κατέχει τα προσόντα Ερευνητή Α` βαθμίδας ή Καθηγητή Α’ Βαθμίδας Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Ινστιτούτου, την κατάρτιση και εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του Ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετησίου προϋπολογισμού του Ερευνητικού Κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον Εσωτερικό Κανονισμό ή ειδικότερα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
8. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου και οι Διευθυντές των Ινστιτούτων είναι πλήρους απασχόλησης και διορίζονται με Απόφαση του ΥΠΑΙΘ για ορισμένο χρόνο, διάρκειας πέντε [5] ετών. Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας τους δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου συνεχίζει ν’ ασκεί τα καθήκοντα του, ως Προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τον διορισμό του νέου Διευθυντή Ερευνητικού Κέντρου. Σε περίπτωση κένωσης της θέσης του πριν από τον διορισμό νέου Διευθυντή για οποιοδήποτε λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση εκλέγει μεταξύ των μελών του, Προεδρεύοντα του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά του Διευθυντή μέχρι τον διορισμό του νέου Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας του Διευθυντή Ινστιτούτου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος Διευθυντής του Ινστιτούτου αυτού και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου συνεχίζει ν’ ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής Κριτών. Σε περίπτωση πρότασης της Επιτροπής διορισμού του, ως πρώτου ή μη συγκρότησης της Επιτροπής ή η Επιτροπή δεν προτείνει νέο πρόσωπο, ως Διευθυντή, συνεχίζει ν’ ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι τον διορισμό νέου Διευθυντή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρότασης της Επιτροπής ή σε περίπτωση κένωσης της θέσης του για οποιοδήποτε λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση αναθέτει καθήκοντα Διευθύνοντος του Ινστιτούτου, στον Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου, ο οποίος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του Διευθυντή του Ινστιτούτου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος προσωρινά μέχρι τον διορισμό του νέου Διευθυντή του Ινστιτούτου.
9. Για την πλήρωση κενής θέσης του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου ή Ινστιτούτου Ερευνητικού Κέντρου, η ΓΓΕΤΚ την προκηρύσσει. Η προκήρυξη δημοσιεύεται μία φορά σε μία ημερήσια εφημερίδα Πανελλήνιας κυκλοφορίας, μία εφημερίδα της έδρας του Ερευνητικού Κέντρου, εφ’ όσον υπάρχει, και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Ερευνητικού Κέντρου. Η προκήρυξη μπορεί να δημοσιεύεται και σε επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής, ευρείας κυκλοφορίας.
10. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων να καταλάβουν θέση Διευθυντή Ερευνητικού Κέντρου ή Ινστιτούτου του συγκροτείται με απόφαση του ΓΓΕΤΚ, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, Ειδική Επιτροπή Κριτών από επτά (7) επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώση των ερευνητικών αντικειμένων, των πεδίων ειδίκευσης του Ινστιτούτου ή του Ερευνητικού Κέντρου και επαρκή εθνική και διεθνή εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διοίκησης φορέων ή ερευνητικών ομάδων.
11. Για τη συγκρότηση αυτής της Ειδικής Επιτροπής Κριτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ερευνητικού Κέντρου προτείνει στο ΕΣΕΤΚ κατάλογο τουλάχιστον είκοσι ενός (21) μελών, εκ των οποίων ποσοστό δύο τρίτων (2/3) προέρχονται από το Ερευνητικό Κέντρο. Το ΕΣΕΤΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο αυτό ή αντίστοιχα ν’ αφαιρέσει από αυτόν. Από τον τελικό κατάλογο που προτείνει το ΕΣΕΤΚ, ο ΥΠΑΙΘ επιλέγει και ορίζει τα επτά μέλη, που απαρτίζουν την Ειδική Επιτροπή Κριτών, εκ των οποίων έως δύο προέρχονται από το Ερευνητικό Κέντρο, καθώς και τον αναπληρωτή κάθε μέλους. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση που έχει προκηρυχθεί. Η Ειδική Επιτροπή Κριτών αξιολογεί με ειδική αιτιολόγηση τους υποψηφίους και υποβάλλει στον ΥΠΑΙΘ πίνακα κατά τη σειρά αξιολόγησής τους. Για την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου, η οποία εκφράζεται ενώπιον της Επιτροπής, καθώς και οι γνώμες των Ερευνητών του Ερευνητικού Κέντρου ή του Ινστιτούτου εάν πρόκειται για επιλογή Διευθυντή Ινστιτούτου, οι οποίες εκφράζονται όπως ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ερευνητικού Κέντρου. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου δεν εκφέρει γνώμη.
12. Ο ΥΠΑΙΘ με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει υποχρεωτικά ως Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου ή του Ινστιτούτου κατά περίπτωση τον πρώτο στον πίνακα αξιολόγησης, άλλως, σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού του από τον συγκεκριμένο υποψήφιο, διορίζει τον δεύτερο, άλλως τον τρίτο και με αυτόν που διορίζεται, ως Διευθυντής συνάπτεται σύμβαση ορισμένου χρόνου. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ή Ινστιτούτου δικαιούται με την ίδια διαδικασία να υποβάλει υποψηφιότητα για μια ακόμη θητεία.
13. Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της θητείας των Διευθυντών του Ερευνητικού Κέντρου ή Ινστιτούτων τους, η εργασιακή σχέση τους με το Ερευνητικό Κέντρο μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου, δυνάμει της οποίας μπορεί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ως Ερευνητές Α’ Βαθμίδας σε προσωποπαγή θέση. Ο Διευθυντής που κατέχει θέση μέλους ΔΕΠ σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής εάν επιθυμεί την ένταξή του σε προσωποπαγή θέση Ερευνητή Α’ Βαθμίδας οφείλει να παραιτηθεί από την πανεπιστημιακή του θέση μετά από την ολοκλήρωση της θητείας του.
14. Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ή ο Διευθυντής Ινστιτούτου μπορεί να ασκεί ερευνητικά καθήκοντα με μερική απασχόληση μόνο στο ίδιο Ερευνητικό Κέντρο και αν είναι μέλος του ΔΕΠ Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να διδάσκει ένα εξαμηνιαίο μάθημα.
15. Οι αποδοχές του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου και του Διευθυντή Ινστιτούτου καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του ΥΠΑΙΘ.