- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 15 – Διοικητικό Συμβούλιο

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από:
1.1. Τον διορισθέντα Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου, ως Πρόεδρο.
1.2. Τους διορισθέντες Διευθυντές των Ινστιτούτων του Κέντρου.
1.3. Έναν εκπρόσωπο της ΓΓΕΤΚ.
1.4. Έναν εκπρόσωπο των Ερευνητών του Κέντρου, ή τον αναπληρωτή του.
1.5. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να συμμετάσχει, ως παρατηρητής, ένας εκπρό¬σωπος των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων του Κέντρου, ή ο αναπληρωτής του, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου.
1.6. Ο εκπρόσωπος της ΓΓΕΤΚ υποδεικνύεται από την ΓΓΕΤΚ και ο εκπρόσωπος των Ερευνητών εκλέγεται σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Εσωτερικού Κανονισμού του Ερευνητικού Κέντρου με μυστική ψηφοφορία.
1.7. Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίασή του, συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία, έναν Αντιπρόεδρο. Σε περίπτωση, είτε διορισμού νέου Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου, είτε Διευθυντή Ινστιτούτου του, είτε υπόδειξης νέου εκπροσώπου της ΓΓΕΤΚ ή των Ερευνητών του Κέντρου, το Διοικητικό Συμβούλιο επανασυγκροτείται με απόφασή του. Οι σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Προέδρου ή αίτηση τριών μελών προς τον Πρόεδρό του, ο οποίος οφείλει να το συγκαλέσει το αργότερο εντός πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης. Η πρόσκληση σύγκλησης μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) προς εκείνα τα μέλη που έχουν γνωστοποιήσει εγκαίρως στο Διοικητικό Συμβούλιο τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτουν.
3. Η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να γίνει, εκτός από τη φυσική παρουσία των μελών του, εί¬τε με μετάδοση της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου με ηλεκτρονικά μέσα, είτε με αμφίδρομη επικοινωνία, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να απευθύνονται στη συνεδρία εξ αποστάσεως. Η άσκηση του δικαιώματος ψήφου του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να διενεργείται και με αλληλογραφία ή με ηλεκτρονικά μέσα, χωρίς τη φυσική πα¬ρουσία των μελών του στον τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης. Στην περίπτωση άσκησης του δικαιώματος ψήφου με αλληλογραφία, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει αντίστοιχα να διαθέτει εκ των προτέρων σχετικά ψηφοδέλτια, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω της ιστοσελίδας του Ερευνητικού του Κέντρου, είτε σε έντυπη μορφή.
4. Στις περιπτώσεις χρήσης ηλεκτρονικών μέσων με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ερευνητικού Κέντρου ορίζονται ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ταυτότητας του μέλους του Διοικητικού Συμβούλου, για την ασφάλεια της ηλεκτρονικής ή άλλης σύνδεσης. καθώς και ο τρόπος επιβεβαίωσης της αποστολής ή και της λήψης της πρόσκλησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
4.1. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση του Ερευνητικού Κέντρου. Στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου ανήκουν ιδίως:
4.1.1. Η Διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας του Ερευνητικού Κέντρου, όπως ορίζεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
4.1.2. Η διαχείριση της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού.
4.1.3. Η έγκριση, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου του Σχεδίου Δράσης του, του ετήσιου προϋπολογισμού, του απολογισμού και του ισολογισμού του.
4.1.4. Η κατάρτιση και τροποποίηση των Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου και των Ινστιτούτων του και η υποβολή τους προς έγκριση στον ΓΓΕΤΚ.
4.1.5. Κάθε άλλη αρμοδιότητα σχετική με τη διοίκηση του κέντρου, η οποία δεν ανατίθεται σε άλλο όργανο.
4.1.6. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να μεταβιβάζει στο Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου αρμοδιότητές του εκτός από εκείνες που προβλέπονται στις περιπτώσεις 4.1.3, 4.1.4, της παρούσας παραγράφου.