- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 13 – Ερευνητικά Κέντρα – Ινστιτούτα

1. Τα Ερευνητικά Κέντρα συνιστώνται, συγχωνεύονται, διασπώνται, καταργούνται, ορίζεται ή τροποποιείται η νομική φύση τους, η διάρθρωση, η υπηρεσιακή, βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση του προσωπικού τους με Νόμο.
2. Αποστολή των Ερευνητικών Κέντρων είναι η ανάπτυξη της ΕΤΑΚ, η κατάρτιση και αξιοποίηση ερευνητικού δυναμικού και η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση στο πλαίσιο της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίησή της.
3. Τα Ερευνητικά Κέντρα διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος, του Ιδρυτικού τους θεσμικού πλαισίου και του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας τους και εποπτεύονται από το αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργείο σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο. Η εποπτεία συνίσταται σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ερευνητικών Κέντρων.
4. Τα Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διέπονται σε όλες τις λειτουργίες και δράσεις τους από τις σχετικές διατάξεις σύστασής τους και τις γενικές διατάξεις περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
5. Στα Ερευνητικά Κέντρα συνιστώνται Ινστιτούτα κατά τομέα επιστημονικής ή διεπιστημονικής εξειδίκευσης με Απόφαση του ΓΓΕΤΚ η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΕΤΚ. και λειτουργούν αυτοτελώς, ως μονάδες τους, με στόχο την υποστήριξη της δράσης των Ερευνητικών Κέντρων.
6. Οι Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων των εποπτευόμενων από το ΥΠΑΙΘ Ερευνητικών Κέντρων συνέρχονται σε Σύνοδο, με σκοπό το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους. Με απόφαση του ΓΓΕΤΚ ορίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας της Συνόδου.
7. Για την εκπλήρωση των σκοπών τους τα Ερευνητικά Κέντρα μπορούν να συνάπτουν πάσης φύσεως συμφωνίες, με άλλα Ερευνητικά Κέντρα, Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιχειρήσεις και άλλους φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής, με τις οποίες να συμπράττουν στην δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων και γνώσης, συστάδων επιχειρήσεων (Clusters), Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας, στη δημιουργία και χρήση κοινών υποδομών σύμφωνα και με τις διατάξεις μεταξύ άλλων του Άρθρου 16 του ν. 3979/2011 για κοινή χρήση και αξιοποίηση υποδομών, Τεχνολογιών Πληρο¬φο¬ρικής και Επικοινωνιών και δεδομένων, .
8. Οι Ερευνητικοί Φορείς εξαιρούνται λόγω της φύσης, της αποστολής τους και της αδήριτης ανάγκης επιτάχυνσης της δράσης τους προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και της Απασχόλησης από τις ρυθμίσεις του Άρθρου 27 του Νόμου 4110/2013.