- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 11 – Επιλογή, Διορισμός Μελών, Λειτουργία ΕΣΕΤΚ

1. Τα μέλη του ΕΣΕΤΚ, εκτός του Προέδρου και Αντιπροέδρου, επιλέγονται με την ακόλουθη διαδικασία:
1.1. Μετά από πρόσκληση του ΓΓΕΤΚ συγκροτείται επιτροπή με μέλη, έναν διεθνώς διακεκριμένο επιστήμονα ασχολούμενο με τη έρευνα, καθηγητή Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Ερευνητή Α` βαθμίδας Ερευνητικού Κέντρου της ημεδαπής ή αλλοδαπής, τον Προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της Συνόδου των Πρυτάνεων, τον Προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, τον Προεδρεύοντα ή εκπρόσωπο της Συνόδου των TEI, οι οποίοι προέρχονται από τον Εθνικό Κατάλογο Κριτών, καθώς και έναν εκπρόσωπο της ΓΓΕΤΚ και τον Πρόεδρο ή εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
1.2. Η Επιτροπή προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, η οποία δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο και στους δικτυακούς τόπους της ΓΓΕΤΚ και του ΥΠΑΙΘ, προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα ή έχουν προταθεί, ως υποψήφιοι από Ερευνητικούς Φορείς, Επιχειρήσεις και Λοιπούς Φορείς και έχουν τα νόμιμα προσόντα και εισηγείται στον ΥΠΑΙΘ την επιλογή των αντίστοιχων μελών του ΕΣΕΤΚ από κατάλογο που προτείνει με τριπλάσιο αριθμό μελών από αυτά που προβλέπεται για το ΕΣΕΤΚ και ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει επιστήμονες από τα γνωστικά αντικείμενα της Έρευνας (α) των Ανθρωπιστικών Επιστημών & Τεχνών, β) Αγροβιο-διατροφής, γ) Βιο-επιστημών, δ) Ενέργειας, ε) Περιβάλλοντος, ζ) Επιστημών Μηχανικού, η) Κοινωνικών Επιστήμων, θ) Μαθηματικών & Επιστημών Πληροφορικής, ι) Φυσικών Επιστημών).
1.3. Ο ΥΠΑΙΘ διορίζει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και τα εννέα μέλη του ΕΣΕΤΚ από τον ανωτέρω κατάλογο, ώστε ν’ αντιπροσωπεύονται όλα τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα, με θητεία, η οποία διαρκεί (4) έτη και μπορεί να ανανεώνεται. Με την Απόφαση ορισμού των μελών του ΕΣΕΤΚ ορίζονται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του με τον αναπληρωτή του Κατ’ εξαίρεση με την έναρξη ισχύος του παρόντος το ήμισυ των μελών που διορίζονται με την ανωτέρω διαδικασία έχουν θητεία διετή.
1.4. Σε περίπτωση παραίτησης, έκπτωσης, απώλειας της δικαιοπρακτικής ικανότητας μέλους του ΕΣΕΤΚ ή αδυναμίας του να εκτελέσει τα καθήκοντά του, διορίζεται με Απόφαση του ΥΠΑΙΘ αντικαταστάτης του από τον κατάλογο των υποψηφίων ή εκτός αυτού σε περίπτωση αδυναμίας με Απόφαση του ΥΠΑΙΘ για το υπόλοιπο της ορισμένης θητείας του μέλους που αντικαταστάθηκε.
2. Ο τόπος και ο χρόνος συνεδριάσεων, η απαρτία, ο τρόπος λήψης απόφασης και κάθε ειδικότερο θέμα λειτουργίας του ΕΣΕΤΚ. ορίζονται με απόφαση του ΓΓΕΤΚ.
3. Η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη στη λειτουργία του ΕΣΕΤΚ παρέχεται από τη ΓΓΕΤΚ. Η συμμετοχή υπαλλήλου στα έργα της Γραμματείας δεν θεωρείται δεύτερη θέση ή απασχόλησή του στο δημόσιο τομέα.
4. Με απόφαση του ΓΓΕΤΚ μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΕΤΚ μπορούν να συνιστώνται, συγχωνεύονται, τροποποιούνται, ως Ομάδες Εργασίας, Τομεακά Επιστημονικά Συμβούλια (ΤΕΣ), με αντικείμενο τα ως άνω επί μέρους γνωστικά αντικείμενα της Έρευνας και επιπρόσθετα. Τα ΤΕΣ συνεπικουρούν το ΕΣΕΤΚ και τον ΓΓΕΤΚ στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. αποτελούμενα από μέλη και μη μέλη του ΕΣΕΤΚ και διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, ασχολούμενους με τη έρευνα. Με την ίδια απόφαση ο ΓΓΕΤΚ ορίζει τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΤΕΣ.