Άρθρο 23: Τυπικά Προσόντα ΕΕΠ – ΕΒΠ

Τα ειδικά τυπικά προσόντα ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΕΕΠ είναι τα παρακάτω:

1. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ21 ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΥ
Για τον κλάδο ΠΕ21 απαιτείται: πτυχίο Θεραπευτών του Λόγου Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής αναγνωρισμένος από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

2. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ26 ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΥ
Για τον κλάδο ΠΕ26 απαιτείται πτυχίο Θεραπευτών του Λόγου ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής αναγνωρισμένος από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Η κατανομή των θέσεων των δύο κλάδων ΠΕ21 και ΠΕ26 θα γίνεται ισόποσα. Σε περίπτωση έλλειψης υποψηφίων σε έναν από τους δύο κλάδους, η πρόσληψη μπορεί να γίνεται από τον άλλο κλάδο.

3. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ23 ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
Πτυχίο Ψυχολογίας Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για τους αποφοίτους Φ.Π.Ψ. πριν το 1993 απαιτείται μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η πλήρωση των θέσεων αυτών με μετάθεση ή διορισμό ή η κάλυψη των σχετικών αναγκών με απόσπαση ή με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών πραγματοποιείται, από τους έχοντες τα τυπικά προσόντα ένταξης στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου ΠΕ23, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24 και 25 του παρόντος νόμου.

4. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ24 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΩΝ
Πτυχίο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής, με ειδικότητα στην Παιδοψυχιατρική.

5. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ25 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Πτυχίο Νοσηλευτικής ή Επισκεπτών Υγείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής και α) πτυχίο του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή β) πτυχίο της ΠΑ.ΤΕ.Σ. / Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης που χορηγείται από την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

6. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ28 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Πτυχίο Τμήματος Φυσικοθεραπευτών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.

7. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ29 ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Πτυχίο Τμήματος Εργασιοθεραπευτών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής.

8. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής. Ειδικά για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ26 Θεραπευτών λόγου, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτών & ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, που έχουν πτυχίο ΑΕΙ, απαιτείται και πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου ή Παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή των Τμημάτων Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών ή των Τμημάτων Κοινωνιολογίας ή των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή πτυχίο του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής ή πτυχίο τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, αντίστοιχου προς την ειδικότητά τους.
Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ.Α’), οι οποίες αφορούν στους εκπαιδευτικούς των άρθρων 13 και 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/τ.Α’), δεν έχουν εφαρμογή στους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του άρθρου 35 παράγραφος 2 περίπτωση Α του ν.1566/1985, του άρθρου 3 παράγραφος 4 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78/τ.Α’) και του άρθρου 2 παράγραφος 6του ν. 3194/2003.

9. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ31 εξειδικευμένου:
α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών,
β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών και
γ) στη Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Για τους κλάδους ΠΕ31, ως τυπικά προσόντα ορίζονται τα εξής: Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου ή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή των τμημάτων Φιλοσοφίας και Κοινωνικών σπουδών ή των τμημάτων Κοινωνιολογίας ή των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και
αα) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή
ββ) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Κινητικότητα των Τυφλών ή
γγ) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) ή
δδ) εξειδικευμένη επιμόρφωση από κρατικούς φορείς τυφλών και κωφών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και τριετής επαγγελματική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

10. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ35 ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Κλάδος ΠΕ35 (Παιδιάτρων με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή Νευρολόγων με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία):
Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής στις ανωτέρω αναφερόμενες ειδικότητες και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Το προσωπικό του κλάδου ΠΕ35 μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του εφόσον είναι απαραίτητο λόγω γεωγραφικής κατανομής και διασποράς μαθητικού πληθυσμού, σε περισσότερες από μία ΣΜΕΑΕ ή και ΚΕΔΔΥ.
Το προσωπικό του κλάδου ΠΕ35 προσλαμβάνεται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με σύμβαση έργου ιδιωτικού δικαίου. Η τοποθέτηση και κατανομή τους γίνεται από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους κατά τόπους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με τους κατά τόπους Σχολικούς Συμβούλους ΕΑΕ και με τους Συμβούλους ΕΕΠ. Έργο τους είναι η διάγνωση, η θεραπευτική παρέμβαση, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η παραπομπή παιδιών σε νοσηλευτικές μονάδες, η ενημέρωση των γονέων, η συνεργασία μαζί τους και η σύνταξη σχετικών εκθέσεων, για κάθε μαθητή που παρακολουθείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

11. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ36 ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Πτυχίο μουσικοθεραπείας ή Πτυχίο Μουσικών Σπουδών από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη μουσικοθεραπεία.
Το ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ36 τοποθετείται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση σε αντίστοιχες με την ειδικότητά του θέσεις σε αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της προσχολικής, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ1 ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πτυχίο Τμήματος Προσχολικής Αγωγής για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή τμήματος Κοινωνικών Φροντιστών Τ.Ε.Ε. Β’ κύκλου ή του αντίστοιχου Τμήματος ειδίκευσης Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας ή Νηπιοβρεφοκόμων των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων & Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων ή πτυχίο Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων, Δημιουργίας και Έκφρασης Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Για τα δύο τελευταία απαιτείται βεβαίωση πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ.

  • 5 Μαΐου 2014, 13:56 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 11:08 | Κωνσταντίνος

    Αρχικά, θεωρώ ότι δεν τιμά κανέναν να αλλάζει ονόματα και να γράφει 2 και 3 φορές, μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις επί συγκεκριμένου θέματος (κατάλαβε αυτός για τον οποίο χτυπά η καμπάνα).

    Δημήτρη Κυπαρισσάκο, το γεγονός ότι θα πρέπει να σταματήσει να προτάσσεται, να διαφημίζεται και κάποιοι να πλουτίζουν από το μεταπτυχιακό της σχολικής ψυχολογίας, δε θα πρέπει να σε κάνει να έχει παρωπίδες, στο έχω ξαναγράψει.

    Δες προγράμματα σπουδών που έχουν πρακτική ενασχόληση, δες πρόγραμμα σπουδών σχολικής και σύγκρινέ τα. Διάβασε στον καναπέ σου, πάρε μεταπτυχιακό και γίνε «εξειδικευμένος»! Αν είναι δυνατόν!

    Θα επαναστατούσες σε διαγωνισμούς νοσοκομείων κ.τ.λ. πότε; Στην άλλη ζωή; Γιατί στη ζωή αυτή δεν βλέπω διαγωνισμούς νοσοκομείων. Επομένως εκ του ασφαλούς μιλάς…

    Γιατί οι σχολικοί δεν διεκδίκησαν οικονομικές αποζημιώσεις; Γιατί δεν πήγατε στα δικαστήρια;

    Με το να πάψει να προτάσσεται η σχολική ψυχολογία, μόνο πίσω δεν πάμε! Αντιθέτως, προχωράμε γιατί -στο ξαναέγραψα στα σχόλια του άρθρου 24 – ότι υπάρχουν ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τόσα αξιόλογα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με την ΕΑΕ και μάλιστα με πρακτική ενασχόληση!

    Άλλωστε και της ομοσπονδίας η θέση είναι αυτή, και των ΣΑΤΕΑ!

  • 5 Μαΐου 2014, 10:33 | Δόμνα Π.Ε. 71 (6 χρόνια αναπληρώτρια )

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΚΟΣ

    Έχεις δίκιο Κωνσταντίνε. Στην εκπαίδευση όλοι οι καλοί χωράνε (μιας κι έχει πιο πολύ ψωμί στις μέρες μας). Αλλού φαντάζομαι ότι θα θεωρούσες λογικό να προηγούνται οι πιο ειδικοί, π.χ. αν ένα νοσοκομείο ζητούσε ψυχολόγο κι εκεί προηγούνταν οι σχολικοί ψυχολόγοι, οι κλινικοί ψυχολογοι (παράδειγμα φέρνω) θα είχαν κάνει επανάσταση (και θα συμφωνούσα μαζί τους, το λέω ξεκάθαρα!). Γιατί λοιπόν στην εκπαίδευση να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί θα μου πεις αυτό σας συμφέρει, το καταλαβαίνω. Άλλο όμως το κράτος δικαίου, που στηρίζεται σε νόμους και απόφασεις και άλλο οι προσωπικές απόψεις του καθενός μας.
    Και μερικές διευκρινίσεις σε προηγούμενο σχόλιό σου:

    1) Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ( Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ανώτατη Αρχή του Κράτους (άρθρο 100Α του Συντάγματος και ν.3086/2002 (ΦΕΚ Α’ 324)) η οποία έχει στην αποκλειστική αρμοδιότητά της την καθοδήγηση της διοίκησης σε νομικά ζητήματα και της οποίας οι γνωμοδοτήσεις είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση και τα στελέχη Δημοσίους Υπαλλήλους.
    Οι γνωμοδοτήσεις, όπως αναφέρεται και στην 458/2011, είναι νομική «ερμηνεία διατάξεων νόμου» και εξετάζουν αν οι ενέργειες και οι αποφάσεις της διοίκησης είναι «κατ’ εξουσιοδότηση νόμου» και έχουν «νομικό έρεισμα».

    2) Όπως ομόφωνα επισημαίνει το ΝΣΚ, με βάση τους νόμους Ν. 1566/1985, 2817/2000, 3699/2008 οι οποίοι προσδιορίζουν το πλαίσιο και τους σκοπούς του έργου στην οργανική θέση ΠΕ 23 Ψυχολόγων και με βάση το νομικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα (ν. 991/1979), «ο νομοθέτης προκειμένης πληρώσεως των θέσεων ψυχολόγων που προσλαμβάνονται στην Ειδική Αγωγή έδωσε ανέκαθεν έμφαση στην ειδική εκπαίδευση των ψυχολόγων που θα προσληφθούν ως εκπαιδευτικό προσωπικό» (458/2011, σελ 12).
    Επί πλέον, σύμφωνα με τη γνώμη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που διατυπώθηκε με το Πρακτικό του Αρ.1/27-1-2005, ο Ψυχολόγος ΠΕ 23 ασκεί «καθήκοντα Σχολικού Ψυχολόγου» και όπως επαναβεβαιώθηκε και διευκρινίσθηκε με τον ν. 3966/2011 (άρθρο 56 ΦΕΚ 118)«συμμετέχει στην εκπαίδευση» σύμφωνα με την «επαγγελματική ειδίκευση» του.

    3) Σήμερα στην Ελλάδα, με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία, η ειδίκευση στην σχολική ψυχολογία τεκμηριώνεται με μεταπτυχιακό στην Σχολική Ψυχολογία ή άλλο αντίστοιχο τίτλο σπουδών.
    Οι σπουδές Ψυχολογίας και εκπαίδευσης Ψυχολόγων, καθώς και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών είναι ευθύνη των ΑΕΙ και τα μεταπτυχιακά τους, σύμφωνα με τον ν. 4009/2011 για τη Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών, «διέπονται από επιστημονική συνοχή, αναφέρονται σε ειδικότητες συγγενείς προς τα επιστημονικά πεδία των προπτυχιακών σπουδών»( άρθρο 38).
    Τα προγράμματα σπουδών «ειδίκευσης στη Σχολική Ψυχολογία», σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης λειτουργίας τους, δεν παρέχουν απλά «εξειδικευμένη εκπαίδευση σε επιστημονικές ειδικεύσεις» ούτε έχουν σκοπό την «εμβάθυνση και διεύρυνση των γνώσεων» σε ένα γνωστικό αντικείμενο που ονομάζεται «σχολική ψυχολογία». Σκοπός τους είναι η εκπαίδευση «Σχολικών Ψυχολόγων, οι οποίοι συνδυάζουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές και ερευνητικές ικανότητες με αξιόλογη πρακτική εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος» (πχ ΦΕΚ 753/2004) .
    Ο τίτλος του μεταπτυχιακού στην Σχολική Ψυχολογία πιστοποιεί επαγγελματικά προσόντα Ψυχολόγου που χρειάζονται ειδικά σε σχολικό πλαίσιο καιέχουν σχέση με το είδος των καθηκόντων που αναλαμβάνει και τον χαρακτήρα του έργου που πρωταρχικά θα πρέπει να προσφέρει ο Ψυχολόγος ως μέλος του προσωπικού εκπαίδευσης.
    Ο Ψυχολόγος που εργάζεται στην Εκπαίδευση αναγνωρίζεται διεθνώς, σε όλες τις νομοθεσίες εκπαίδευσης, ότι χρειάζεται «ειδικά προσόντα» που εξαρτώνται από την φύση του έργου και του πλαισίου της εκπαίδευσης.
    Με βάση τις επαγγελματικές προδιαγραφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36/EC για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, «το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ένα διαφοροποιημένο επάγγελμα ανάλογα με τον τομέα άσκησης του» (πχ στη Υγεία ή στην Εκπαίδευση) και οι Ψυχολόγοι αξιοκρατικά δεν μπορούν να έχουν τα προσόντα που απαιτούνται αν δεν έχουν την ανάλογη ειδική εκπαίδευση (http://www.europsy-efpa.eu/areasofpractice).

    4) Η Εκπαίδευση, της οποίας η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος, έχει αντικείμενο και σκοπό την παροχή «υπηρεσιών εκπαίδευσης» και την υποστήριξη σε «εκπαιδευτικές ανάγκες» (άρθρο 1 του 1566/1985 και άρθρο 1 του 3699/2008).
    Η ΕΑΕ δεν αποτελεί, όπως στο παρελθόν, μέρος των υπηρεσιών υγείας και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3699/2008, διέπεται από τον «σύγχρονο οικολογικό ορισμό της αναπηρίας» και «μετακινείται από την ιατρική προσέγγιση» των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην εκπαιδευτική.
    Επομένως, η άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου ΠΕ 23, εφόσον όπως αναφέρθηκε πιο πάνω «συμμετέχει στην εκπαίδευση» και ασκεί «καθήκοντα σχολικού ψυχολόγου», πρωταρχικά δεν ορίζεται σύμφωνα με πρότυπα του Ψυχολόγου στην υγεία, από την «κλινική ψυχοπαθολογία» ή τις «ανάγκες υγείας» αλλά τις ανάγκες εκπαίδευσης και έχει βασικό σκοπό την υποστήριξη στο εκπαιδευτικό έργο .
    Το ζητούμενο στο έργου του Ψυχολόγου στην ΕΑΕ δεν είναι να αντιμετωπίζει, «σοβαρές διαταραχές» ή σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας/αναπηρίας», που είναι αρμοδιότητα ειδικών υπηρεσιών άλλου Υπουργείου.
    Αυτή η προσέγγιση έγινε ακόμη πιο δεσμευτική με την κύρωση από την Ελληνική Βουλή (2012) της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της. Αυτή αναγνωρίζει ότι οι ανάγκες εκπαίδευσης είναι διακριτό αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα εξ ίσου με τις ανάγκες υγείας και ψυχικής υγείας και δεσμεύει τα Κράτη να διασφαλίζουν ότι στην εκπαίδευση η προσέγγιση της αναπηρίας δεν εστιάζεται στην πάθηση που την προκαλεί αλλά στις εκπαιδευτικές ανάγκες και τα άτομα με αναπηρία «λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται εντός του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος».
    4. Με την γνωμοδότηση δεν «πλήττεται όλη η Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση» ούτε «αποκλείονται δια παντός οι κλινικοί ψυχολόγοι» ή οι «ψυχολόγοι αναπληρωτές» με άλλα προσόντα ούτε υπάρχει «ανθρώπινο κεφάλαιο που στέλνεται στα «αζήτητα»».
    Τουναντίον, ρητά αναφέρεται ότι όλοι οι Ψυχολόγοι οποιασδήποτε γνωστικής κατεύθυνσης σπουδών Ψυχολογίας ή μεταπτυχιακής ειδίκευσης μπορούν να προσληφθούν ή να διοριστούν σε θέση Ψυχολόγων ΠΕ 23 και να αναλάβουν καθήκοντα Σχολικού Ψυχολόγου. Όμως, «κατά το διορισμό προηγούνται οι ειδικευμένοι» δηλ οι έχοντες τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης.

    Κι αν θέλεις να πούμε και κάτι ακόμα: Η γνωμοδότηση κάνει λόγο για χωριστούς πίνακες και όχι για ενιαίο πίνακα, όπως προτείνεται να γίνει αυτή τη στιγμή. Άρα , κύριε Υπουργέ, θα σεβαστείτε απολύτως τη γνωμοδότηση ή θα γυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές;
    Ακόμα και η πρώτη εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών σε ΣΜΕΑΕ & ΚΕΔΔΥ (σχολικό έτος 2005-2006) μιλούσε για «προτίμηση όσων έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Παιδαγωγική η Σχολική Ψυχολογία» και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά είπαμε, άλλα νομοθετούμε και προβλέπουμε, τελικά όμως άλλα εφαρμόζουμε σε αυτή τη χώρα…
    Αλήθεια, αν η γνωμοδότηση είχε εκδοθεί το 2005, τώρα θα γινόταν όλη αυτή η συζήτηση; Σίγουρα όχι…
    Και κάποιοι που εξασφάλισαν από τη λανθασμένη εφαρμογή του νόμου 40 και 50 μήνες προύπηρεσία, πολύ απλά δεν θα την είχαν σήμερα… Τώρα όμως εκμεταλλευόμενοι το 0,2 της προϋπηρεσίας, θα βρεθούν μπροστά από πολλούς σχολικούς ψυχολόγους και το ξέρετε όλοι πολύ καλά αυτό που λέω.
    Κι επειδή είπες ότι κάποιοι το 2008-2009 διεκδίκησαν οικονομικές αποζημιώσεις, σκέψου τι θα έπρεπε να διεκδικούν οι Σχολικοί Ψυχολόγοι, που περίμεναν χρόνια για να δουλέψουν…
    Και κάτι τελαυταίο: Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ δεν ζητήθηκε από τους σχολικούς ψυχολόγους, αλλά ζητήθηκε επειδή στην εφαρμογή των διατάξεων για την πρόσληψη αναπληρωτών Ψυχολόγων παρατηρήθηκαν «αποκλίσεις από Περιφέρεια σε Περιφέρεια», όπως κατήγγειλαν οι «αναπληρωτές ψυχολόγοι των προηγούμενων ετών» (που σίγουρα δεν ήταν σχολικοί ψυχολόγοι) και επειδή ΠΥΣΕΕΠ και Περιφερειακοί Διευθυντές ζήτησαν οδηγίες για τον τρόπο επιλογής των Ψυχολόγων ΠΕ23 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (που δεν εφαρμοζόταν σωστά, αλλιώς δεν θα ζητούσαν οδηγίες…)

    Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ αποσαφηνίζει τον τρόπο νόμιμης εφαρμογής των διατάξεων για την επιλογή Ψυχολόγων και εξασφαλίζει ενιαία κριτήρια στην πρόσληψη Ψυχολόγων από τα Περιφερειακά Συμβούλια που σήμερα έχουν την αρμοδιότητα.
    Σταματήστε λοιπόν να κάνετε το άσπρο-μαύρο και τη μέρα-νύχτα!
    Κύριε Υπουργέ, οι Σχολικοί Ψυχολόγοι αδικήθηκαν επι σειρά ετών!
    Μην επιτρέψετε να ξανασυμβεί, υποκύπτοντας σε άνωθεν ή έξωθεν πιέσεις!

  • 5 Μαΐου 2014, 09:03 | Κωνσταντίνος

    Αγαπητή ΗΛΙΑΝΑ

    το παράδειγμα με τον πονόδοντο λίγο ατυχές ομολογώ..
    ΆΛΛΗ σχολή η ιατρική, ΑΛΛΗ η οδοντιατρική!
    Πόση πρακτική ενασχόληση με το αντικείμενο έχουν τα μεταπτυχιακά της Σχολικής Ψυχολογίας; Μήπως είναι μόνο θεωρία και καθόλου πράξη;

  • 5 Μαΐου 2014, 08:01 | Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

    Δεδομένου του ότι η Μουσικοθεραπεία αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο διακριτό αντικείμενο σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο, στηρίζω την πρόταση του ΥΠΕΠΘ  οι υποψήφιοι Μουσικοθεραπευτές για διορισμό στην Ειδική Αγωγή να είναι κάτοχοι Προπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Μουσικοθεραπεία ή Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Μουσικοθεραπεία. 

    Ιωάννα Ετμεκτσόγλου,
    Μουσικοθεραπεύτρια
    Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

  • 5 Μαΐου 2014, 00:18 | Κωνσταντίνα Μ.

    Είμαι πτυχιούχος ΠΕ30 Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ και κάτοχος μεταπτυχιακού σε επιστήμες αγωγής (με παιδαγωγική επάρκεια). Πιστεύοντας και εγώ όπως οι περισσότεροι ότι η εγκύκλιος ζητάει παιδαγωγική επάρκεια κατέθεσα πριν δύο χρόνια το μεταπτυχιακό μου. Μετά από την μη πρόταξη μου στον πίνακα αναπληρωτών ΠΕ30, απόρριψη ενστάσεων και αναφορά σε νομικό κενό, απέκτησα και το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ προκειμένου να είμαι στο ‘‘τυπικό’’ του νόμου. Θέλοντας να δώσω μία απάντηση στον εαυτό μου, σχετικά με το τι ζητάει η εγκύκλιος μελέτησα προσεκτικά, λέξη προς λέξη την παράγραφο που αναφέρετε στα τυπικά προσόντα των ΠΕ30 καθώς και τους σχετικούς νόμους και διαπίστωσα τα εξής λάθη και κενά τα οποία θα παραθέσω παρακάτω με επιχειρήματα.
    Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω δύο παρατηρήσεις. Πιθανόν η λέξη ΑΕΙ στο νομοσχέδιο έχει γραφτεί εκ παραδρομής. Πέρα από αυτό πάντως για την ιστορία…ο νόμος Ν.3549 άρθρο 2 αναφέρει ότι τα Τ.Ε.Ι. ενσωματώθηκαν και συνταγματικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελούν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.). και όπου αναφέρεται ΑΕΙ ο όρος αυτός περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια , τα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ.
    Επίσης επειδή παρατηρώ ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν διαστρεβλωμένη άποψη για την ΑΣΠΑΙΤΕ, θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν απευθύνεται μόνο στους απόφοιτους ΑΤΕΙ. Αφορά όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (δηλαδή ένα κομμάτι είναι οι παιδαγωγικές γνώσεις και ένα άλλο είναι οι μέθοδοι και τρόποι διδασκαλίας) γιαυτό και σε αυτήν φοιτούν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διάφορων σχολών όπως πχ. Πληροφορικής ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, Οικονομολόγοι-Λογιστές κλπ. Είθισται ένα μεγάλο μέρος το οποίο φοιτά να είναι πτυχιούχοι ΑΤΕΙ (που απασχολούνται συνήθως σε Τεχνικά λύκεια) καθότι οι πτυχιούχοι παιδαγωγικών σχολών έχουν επάρκεια εκ του νόμου 3848/2010 και οι πτυχιούχοι καθηγητικών σχολών ΑΕΙ (Μαθηματικοί, Φυσικοί κλπ) είχαν παιδαγωγική επάρκεια με παλαιότερους νόμους, οπότε δεν χρειάζονταν, αλλά νομίζω με τον τελευταίο νόμο καταργήθηκαν. (http://www.ispania.gr/eidhseis/ispanika-ekpaideysh/1621-sxoles-paidagwgikh-eparkeia) Στην γενική αγωγή οι πτυχιούχοι ΑΣΠΑΙΤΕ προτάσσονται τον υπολοίπων υποψηφίων.
    Στο δια ταύτα όσον αφορά τα τυπικά προσόντα των ΠΕ30. Όλοι οι ΠΕ30 ανεξαρτήτως σχολής έχουν ίδια χρόνια σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα. Οι ΠΕ30 ΑΕΙ επιλέγονται στον πίνακα αναπληρωτών ΕΕΠ βάση του πτυχίου τους και μόνο ενώ στους ΑΤΕΙ ζητούνται 3 διαφορετικά είδη πτυχίων για να μπουν στον ίδιο πίνακα. Αυτά είναι : το πτυχίο ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ που είναι ετήσιο πιστοποιητικό απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, 3-4 παιδαγωγικά πτυχία 4ετους φοίτησης με επάρκεια και 2-3 πτυχία που δεν έχουν επάρκεια πχ Κοινωνιολόγων – Πολιτικών Επιστημών! Τώρα με ποιο κριτήριο οι ΑΤΕΙ πρέπει να έχουν όλα αυτά τα πτυχία για να είναι ίσοι με τους ΑΕΙ είναι γρίφος για δυνατούς λύτες.
    Είναι το κριτήριο η παιδαγωγική επάρκεια, είναι η οικονομική εξίσωση μισθών ΑΕΙ-ΑΤΕΙ ή η εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ ή δεν είναι τίποτα από όλα αυτά;;; Πολλοί νομίζουν ότι ζητάει παιδαγωγική επάρκεια. Απαντώ και λέω ότι δεν ζητάει ή δεν θα έπρεπε να ζητάει διότι 1) οι ΑΕΙ ΠΕ30 δεν έχουν επάρκεια με την λήψη πτυχίου οπότε δεν μπορεί να ζητείται από τους ΑΤΕΙ. Αν το Υπουργείο ζητούσε παιδαγωγική επάρκεια έπρεπε να την ζητάει και στους ΠΕ30 ΑΕΙ αλλά και σε όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ 2) Η παιδαγωγική επάρκεια βάση του νόμου της εκπαίδευσης 3848/2010 αναγνωρίζεται από διαφορετικά πτυχία και μεταπτυχιακά.
    Όσον αφορά το κριτήριο μισθολογικής εξίσωσης, ο νόμος Ειδικής Αγωγής 2817/2000 αναφέρει ότι οι ΑΤΕΙ ΚΛ λεγόμενοι ΤΕ7 που μετονομάστηκαν σε ΠΕ30 χρειάζονται την ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ νυν ΑΣΠΑΙΤΕ και τα άλλα πτυχία, προκειμένου να ενταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια των ΑΕΙ ΠΕ30. Μάλιστα ο νόμος επιτρέπει την παρακολούθηση ΑΣΠΑΙΤΕ χωρίς μόρια στους μόνιμους ΚΛ. Σήμερα όμως οι ΑΤΕΙ ΚΛ πληρώνονται ούτως ή άλλως όπως οι ΠΕ. Συνάδελφοι μόνιμοι που παρακολούθησαν την ΑΣΠΑΙΤΕ δεν είχαν καμία μισθολογική διαφορά.
    Στο άρθρο 17 του ν. 3699/2008, ύστερα από την παράγραφο 1 προστέθηκε η παράγραφος 1α η οποία αναφέρει ότι:
    «1.α. Το ΕΕΠ συμμετέχει στην εκπαίδευση ισότιμα με το εκπαιδευτικό προσωπικό που προβλέπεται στο άρθρο16, σύμφωνα με την επαγγελματική ειδίκευσή του. Στο ΕΕΠ καταβάλλονται οι αποδοχές και οι πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο εκπαιδευτικό προσωπικό κατηγορίας ΠΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.»
    Τώρα αν η ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελεί μέσο εξίσωσης των πτυχίων ΑΤΕΙ με τους ΑΕΙ αυτό δεν το γνωρίζω. Σκέφτομαι ότι ίσως επειδή παλαιότερα τα ΤΕΙ ήταν 3 έτη ίσως η ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία ήταν ετήσιας διάρκειας να ήταν ένας τρόπος εξίσωσης με τα ΑΕΙ που ήταν 4 έτη. Να αναφέρω ότι το Υπουργείο σε απάντηση επερώτησης του βουλευτή κ. Καρχιμάκη ΑΠ 74577/2011 αναφέρει ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ προστέθηκε στα τυπικά προσόντα μετά από πρόταση των εργαζομένων ΕΕΠ για να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση με τους κλάδους ΕΕΠ ΠΕ και ρόλο στην Ειδική Αγωγή, ουσιαστικώς και πρακτικώς και όχι μόνο νομοθετικώς και για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό έργο ισότιμα με το εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό…
    Δεν είμαι νομοθέτης και δεν μπορώ να γνωρίζω με ποιο σκεπτικό ζητήθηκαν τα συγκεκριμένα πτυχία στα τυπικά προσόντα των ΠΕ30. Ζητώ συγνώμη αν κάπου έχω λάθος και ζητάω από όποιον επιθυμεί και γνωρίζει περισσότερα να παραθέσει την άποψη του με επιχειρήματα. Αυτό που σίγουρα ξέρω και υποστηρίζω είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ και πρέπει να προσδιοριστεί τι ζητείται και για ποιο λόγο ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι.
    Η συγκεκριμένη παράγραφος είχε ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ΚΛ ΑΕΙ χωρίς μόρια ή με λιγότερα μόρια από υποψήφιους ΑΤΕΙ που εργάζονταν χρόνια στην Ειδική Αγωγή και να δημιουργείται αδικία εις βάρος των ΚΛ ΑΤΕΙ και διχασμός στον κλάδο. Θεωρώ ότι η πρόσληψη πρέπει να γίνεται βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών προσόντων και κριτηρίων (κατάρτιση, εμπειρία κλπ) καθότι απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η όσο δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών στην Ειδική αγωγή με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό.
    Παρόλο που τα πρόσθετα πτυχία ζητούνται σε όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ ΤΕΙ, οι έργο-φυσιοθεραπευτές δεν έχουν ΑΕΙ ενώ οι Λογοθεραπευτές ΤΕΙ και οι ΑΕΙ εξωτερικού χωρίζονται σε δύο κωδικούς και προσλαμβάνονται 1:1.Οπότε το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως στους ΠΕ30.
    Προτάσεις:
    Ένταξη όλων των ΠΕ30 σε ένα ενιαίο πίνακα και κατάταξη βάση μοριοδότησης (ο δικαιότερος τρόπος πιστεύω)
    Ή δυο κωδικοί στους ΚΛ ΑΕΙ-ΤΕΙ και κατάταξη σε δυο πίνακες και πρόσληψη βάση κάποιας αναλογίας
    Επίσης χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της παιδαγωγικής επάρκειας και εφόσον κρίνεται απαραίτητη να ζητείται από όλους με τα σωστά πτυχία. Επίσης να καθοριστεί ο τρόπος που θα λαμβάνεται υπόψιν (μοριοδότηση ή πρόταξη στους πίνακες όπως στη γενική αγωγή κλπ)
    Τέλος να ζητείται στα τυπικά προσόντα η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Κοινωνικών λειτουργών για να αποτρέπονται φαινόμενα πρόσληψης πτυχιούχων που δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί, πχ. Κοινωνικής Διοίκησης.
    Ευχαριστώ, ΜΚ

  • Ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) είναι ο επίσημος αρμόδιος φορέας ο οποίος γνωμοδοτεί για την πιστοποίηση και τα προαπαιτούμενα τυπικά προσόντα για την άσκηση της Μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα.
    Ο ΕΣΠΕΜ είναι (τακτικό) μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού οργανισμού (European Music Therapy Confederation) και μέλη του εγγράφονται αποκλειστικά μουσικοθεραπευτές με πιστοποιημένους τίτλους σπουδών από Πανεπιστήμια.
    Ο ΕΣΠΕΜ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ το ΥΠΕΠΘ όσον αφορά την Παρ. 11 του άρθρου 23 του Σχεδίου Νόμου «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» που αναφέρεται στον προσδιορισμό των τυπικών προσόντων για τον διορισμό στην Ειδική Αγωγή επισημαίνοντας ότι η Μουσικοθεραπεία δεν είναι και δεν πρέπει επ’ουδενί να συγχέεται με την αντικείμενο της διδασκαλίας της μουσικής στην Ειδική Αγωγή.
    Οι μουσικοθεραπευτές υπάγονται στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το καθηκοντολόγιό τους –όταν διαμορφωθεί- θα ακολουθεί τη λογική των υπολοίπων ειδικοτήτων που υπηρετούν στα Ειδικά Σχολεία (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, κ.λπ).
    Ο ΕΣΠΕΜ έχει ήδη εισηγηθεί τροποποιήσεις οι οποίες όμως δεν αντιβαίνουν την αρχική λογική του Νόμου και συμμορφώνονται με την θέση του ΕΣΠΕΜ σχετικά με την πιστοποίηση των προσόντων για την άσκηση της Μουσικοθεραπείας.

    Ο Πρόεδρος
    Δημήτρης Κουκουράκης

    Η Γραμματέας
    Ευαγγελία Αραχωβίτη

  • 4 Μαΐου 2014, 22:16 | ΓΙΑΝΝΑ

    ΑΡΘΡΟ 23 – ΕΙΔΙΚΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ – 8

    ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

    Πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
    Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είναι οι μόνοι Κοινωνικοί Λειτουργοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ 30) και θα πρέπει να αναγράφεται αυτός ο τίτλος και όχι πτυχίο κοινωνικής εργασία ΑΕΙ, καθώς υπάρχει μόνο ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας.
    Από το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού στις ΣΜΕΑΕ (ΦΕΚ 449/2007 Αριθμ. 27922/Γ) και στα ΚΕΔΔΥ (ΦΕΚ Γ6/4494/1.11.2001) προκύπτει ότι δεν έχουν ρόλο τυπικού εκπαιδευτικού (δάσκαλου – καθηγητή), ούτε είναι εκπαιδευτικοί που θα έπρεπε να διαθέτουν πτυχίο Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., όπως αντίστοιχα και οι άλλες ειδικότητες του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού.

  • 4 Μαΐου 2014, 21:39 | Ελένη ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 4 Μαΐου 2014, 20:54 | Δρ. Κλήμης Άντζακας

    Με την ιδιότητα του γλωσσολόγου νοηματικής γλώσσας και ως Ειδικός στη Νοηματική Γλώσσα (ΠΕ31) θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    Στο κλάδο ΠΕ31 εξειδικευμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα εκτός από το βασικό πτυχίο ζητείται και «γγ) ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ)». Δυστυχώς τέτοια εξειδίκευση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και πουθενά στον κόσμο. Το μόνο σχετικό θα μπορούσε να είναι ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη γλωσσολογία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, αλλά ακόμα και σε έναν τέτοιο τίτλο δεν αναγραφόταν εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αλλά στη Γλωσσολογία. Με δεδομένο ότι σε πολλές ξένες χώρες παρόμοιες εξειδικεύσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά τμήματα με ποικίλες ονομασίες όπως πχ Γλώσσα και Επικοινωνία, Θέματα Κωφών (Deaf Studies), κτλ., είναι σαφές ότι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο στο σχέδιο νόμου η θέση θα παραμείνει κλειστή και κανείς πιθανός υποψήφιος δεν θα μπορεί να έχει τα τυπικά προσόντα όπως αυτά ορίζονται στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Εν γένει προξενεί εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στο σχέδιο νόμου και κυρίως στα άρθρα που αφορούν τα ΚΕΔΔΥ.

  • 4 Μαΐου 2014, 19:16 | Σ.Α

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 4 Μαΐου 2014, 17:39 | ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕ 21: ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΔΕΝ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΚΑΝΈΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ. ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΔΙΕΤΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ.
    ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕ 21 ΚΑΙ: ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ

  • 4 Μαΐου 2014, 08:56 | θεανω

    Στον τομεα βρεφοκομων καναμε μαθηματα και πρακτικη σε οτι αφορα και τα παιδια με ειδικες αναγκες διαβάζοντας καποια σχόλια ηθελα να το ξεκαθαρίσω. Οσο αφορα την μοριοδοτηση της προϋπηρεσίας θελω να τονίσω οτι σωστα δινουν τοσο προβάδισμα γιατι κανενα πτυχιο δεν σου προσφερει τοσεςγνωσεις οσο θα σου προσφερει η εμπειρία.

  • 3 Μαΐου 2014, 20:15 | Εριφύλη Διαμαντοπούλου

    – Να αναφέρεται ότι γίνονται αποδεκτά και τα πτυχία του ΕΕΠ από ΤΕΙ. Tα πτυχία των ειδικοτήτων του ΕΕΠ είναι τα περισσότερα από ΤΕΙ. Δεν γίνεται τώρα να γίνονται αποδεκτά μόνο τίτλοι από ΑΕΙ γιατί σε κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχουν (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές). Υπάρχουν πολλοί νοσηλευτές με εμπειρία από ΤΕΙ που εργάζονται ήδη. Τα πτυχία έγιναν ΑΕΙ με το παιδαγωγικό πτυχίο, την ΑΣΠΑΙΤΕ κλπ. και αυτό είναι λογικό. Ο διαχωρισμός τώρα είναι άχρηστος και εγείρει προβλήματα χωρίς λόγο.
    – Να διευκρινιστεί τι θα γίνεται με τους απόφοιτους τμημάτων πριν τη δημιουργία ΦΠΨ πριν το 1993 για τους ψυχολόγους. Θα μπορεί δηλαδή ένας ψυχολόγος που τελείωσε το 1977 ένα τμήμα φιλολογίας πριν γίνει όμως ΦΠΨ να διοριστεί, αφού έχει ΜΤΧ και διδακτορικό στην παιδαγωγική ψυχολογία;
    – Να αναγνωρίζεται η παιδαγωγική επάρκεια με την κτήση οποιουδήποτε παιδαγωγικού πτυχίου και τμήματος για όλες τις ειδικότητες και για τους σχολικούς νοσηλευτές (σύμφωνα με το νόμο 4186/13). Εδώ ο ένας νόμος αναιρεί τον άλλο.
    – Να μπορούν να διοριστούν στην ειδικότητα του παιδιάτρου και οι αναπτυξιολόγοι παιδίατροι. Πολύ σημαντική ειδικότητα για την εκπαίδευση, την παρακολούθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης και την καθοδήγηση ΕΕΠ, έχουν περισσότερη εμπειρία και εξειδίκευση στα θέματα της ανάπτυξης του παιδιού και γνωρίζουν και από παιδονευρολογία.

  • 3 Μαΐου 2014, 16:40 | Χρήστος

    ΣΟΣ Δεν υπάρχει πτυχίο Φυσικοθεραπεύτών ΑΕΙ αλλά Τει…παρακαλώ κάποιος υπεύθυνος να μου απαντήσει…μήπως είναι λάθος…τι γίνεται με τα ΑΣΠΑΙΤΕ? προτάσσονται οι των τει με ασπαιτε??

  • 3 Μαΐου 2014, 10:14 | Νίκος

    Σημειώνεται ότι Καθηγητικές σχολές κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 5 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α’), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.2 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/20-11-2003 τ.Α’), για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το έτος 2004 και εφεξής, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 1566/1985, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ01 Έως ΠΕ 40.
    Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η διάκριση μεταξύ ΕΕΠ που διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ και καθηγητών των ανωτέρω κλάδων. Θεωρώ ότι είναι άδικο ένα μέλος του ΕΕΠ με πτυχίο ΑΕΙ να μην θεωρείται ότι έχει παιδαγωγική επάρκεια. Στην ειδική αγωγή δεν ισχύουν οι νόμοι της γενικής αγωγής αναφορικά με την παιδαγωγική επάρκεια;

  • 2 Μαΐου 2014, 18:24 | ΗΛΙΑΝΑ

    Σχετικά με τους ΠΕ23 ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ. Η Επιστήμη της Ψυχολογίας έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών. Αφορά τόσο την κοινωνία ολόκληρη όσο και το άτομο μεμονομένα. Αφορά τα βρέφη όσο και τους ηλικιωμένους. Με τα παραπάνω, θέλω να αναδείξω την αναγκαιότητα εξειδίκευσης που χαρακτηρίζει το επάγγελμα. Εάν ζητείται Ψυχολόγος, π.χ. σε κέντρο απεξάρτησης λογικό είναι να προτιμηθεί εκείνος που έχει εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία. Εάν ζητείται Ψυχολόγος σε σχολείο ειδικής αγωγής, εφόσον υφίσταται η εξειδίκευση Σχολικής ψυχολογίας/ Ειδικής Αγωγής γιατί να μη λάβει προβάδισμα; Συμφωνώ ότι και το μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας άπτεται της ειδικής αγωγής καθώς υπάρχει σχετική επικάλυψη θεματολογίας, όμως ποιο είναι πιο ειδικό; Όταν έχουμε πονόδοντο επισκεπτόμαστε παθολόγο ή εξειδικευμένο ιατρό (δηλ. οδοντίατρο);

  • 2 Μαΐου 2014, 09:41 | Κωνσταντίνος

    Σχετικά με τα πτυχία που γίνονται δεκτά στον κλάδο ΔΕ1 ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, παρατήρησα τα εξής:

    Πτυχίο Τμήματος Προσχολικής Αγωγής για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή τμήματος Κοινωνικών Φροντιστών Τ.Ε.Ε. Β’ κύκλου: έχει καταργηθεί ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ (πλέον) αν δεν κάνω λάθος.

    Πτυχίο Τμήματος ειδίκευσης Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας ή Νηπιοβρεφοκόμων των πρώην Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων & Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων: έχουν καταργηθεί τα ΤΕΛ και ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ

    Πτυχίο Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων, Δημιουργίας και Έκφρασης Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Απαιτείται βεβαίωση πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ: σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013-2014, δεν υφίστανται πλέον (τουλάχιστον στα ΔΙΕΚ και για νέες εγγραφές) οι παραπάνω ειδικότητες. Υπάρχει η ειδικότητα Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων.

    Συνεπώς, όσοι πήραν τα ανωτέρω πτυχία τα πήραν. Τί γίνεται από τώρα και στο εξής; Πώς θα ανατροφοδοτούνται οι πίνακες αναπληρωτών ΕΒΠ;

  • 29 Απριλίου 2014, 13:13 | Αθανασια

    Σοφια κανεις πολυ μεγάλο λάθος! Το τμημα κοινωνικης διοικησης εχει μαθήματα που χορηγούν παιδαγωγική επάρκεια και το προγραμμα σπουδών του ειναι πλήρως οργανωμένο και επαρκές! Επίσης Θα πρεπει να ληφθεί υπόψη η αδικία απέναντι στους κοινωνικούς λειτουργούς καθως μαζί με την μη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικων σε κοινωνικες επιστημες στην ΕΑΕ αδικείται και ο κλάδος των ΚΛ ως προσωπικό σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ. Θα πρεπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός οτι ναι μεν εργαζόμαστε στην ειδικη αγωγη αλλα ως κοινωνικοι λειτουργοι έχουμε πολλαπλές ευθύνες και ρόλους και ειναι απαραίτητα όλα τα μεταπτυχιακα σε κοινωνικες και ανθρωπιστικές επιστημες. Δεν περιορίζεται ο ρόλος μας στην ειδικη αγωγη και δεν κάνουμε μαθησιακά! Εχει μεγάλη διάφορα ο ρόλος μας απο τους εκπαιδευτικούς. Πρεπει να υπάρξει διαφοροποίηση και πρεπει να μοριοδοτηθουν όλα τα μεταπτυχιακα και τα διδακτορικά έστω όπως και περισυλλογή με 2 μόρια! Ειναι άδικο να περιοριζόμαστε. Και εμείς και επίσης ειναι άδικο να μην ενεργοποιείται κανένας κοινωνικός λειτουργός!

  • 28 Απριλίου 2014, 22:37 | ΣΟΦΙΑ

    TO TMHMA KΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΠΕ30 ΔΕΝ ΕΧΕΙ (ΟΠΩΣ ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΩ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΤΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

  • 28 Απριλίου 2014, 11:54 | Έφη

    Τα τελευταία χρόνια με τα μεταπτυχιακά Σχολικής Ψυχολογίας έγινε ένας μεγάλος διαχωρισμός, ανάμεσα σε «ικανούς» και » μη ικανούς», κατά τα δεδομένα του Υπουργείου. Με ποιο σκεπτικό θεωρούνταν μη κατάλληλοι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή, στην Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου, στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία, στην Κλινική Παιδοψυχολογία κ.ο.κ. Συμφωνώ απόλυτα με την αναγνώριση των μάστερ Ειδικής Αγωγής, αλλά διαφωνώ κάθετα με την υποτίμηση μεταπτυχιακών που είναι εξαιρετικά συναφή με το αντικείμενο, όπως πχ η Παιδοψυχολογία. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι στις δομές ειδικής αγωγής δεν διαπραγματευόμαστε μόνο τις σχολικές δεξιότητες του μαθητή, αλλά ασχολούμαστε επίσης σε μεγάλο βαθμό με το αναπτυξιακό κομμάτι, με τη συμβουλευτική τόσο των παιδιών, όσο και των γονεών (πχ. οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΔΥ). Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο, να υπάρξει μία σωστή και δίκαιη ματιά απέναντι στα μεταπτυχιακά, αναγνωρίζοντας την αξία όλων των σχετικών με ανάπτυξη και εκπαίδευση παιδιών μεταπτυχιακών.

  • 27 Απριλίου 2014, 21:07 | Ερμιόνη

    -H μοριοδότηση ΜΤΧ & Διδακτορικών μόνο στην ΕΑ είναι και θα αποδειχθεί παράλογη. Το υπουργειο με αυτό το τρόπο προσπαθεί να μειώσει, απαξιώσει την αναγνώριση ΜΤΧ/κών & Διδ/κών για να κερδίσουν τι; όσο γίνεται και λιγότερων ατόμων με προσόντα και τα χρήματα που παίρνουν από αυτά. Τα ΜΤχ/κα & ιδιαίτερα τα Διδ/κα παρέχουν εξειδίκευση. Πατά λοιπόν το υπουργείο σε αυτό το χαρακτηριστικό τους για να βγάλει όσο γίνεται και περισσότερα άτομα έξω.
    Η αναγνώριση που υπήρχε πριν ήταν πιο δίκαιη, δεν γίνεται να μην αναγνωρίζονται τέτοια πτυχία σε γνωστικό και κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτό θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα υπάρξει σωρεία καταγγελιών και ενστάσεων καθώς ολα μέχρι τώρα αναγνωρίζονταν έτσι.
    -Θα πρέπει να διαμορφωθούν προυποθέσεις για εκπαίδευση ΕΕΠ άμεσα.
    Δεν γίνεται εργαζόμενοι τόσα χρόνια και να μην έχουμε δεχτεί εκπαίδευση ποτέ αλλά μόνο οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να συμμετέχουν. Πρόσφατα έγιναν σεμινάρια ΤΠΕ και δεν είχαμε τη δυνατότητα ούτε σε αυτά να συμμετέχουμε. Πιστεύω αυτό θα γίνει με την ενεργοποίηση του νόμου περί Σχολικών συμβούλων ΕΕΠ για κάθε ειδικότητα, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας και οργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια.
    -Πρέπει να προσλαμβάνονται άλλοι για τη στελέχωση των ΕΔΕΑΥ από το μόνιμο προσωπικό των ΣΜΕΑΕ. Δεν γίνεται ένας μόνιμος ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός να έχει 50 παιδιά στο σχολείο και να πρέπει να καλύψει και 5-7 σχολεία. Δεν γίνεται αυτό! Δεν είμαστε τιραμόλες.

  • 25 Απριλίου 2014, 22:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    θεωρω απαραδεκτο να προηγουνται στο πινακα οι πτυχιουχοι τεε απο πτυχιουχουσ ιεκ.θα πρεπει να προηγουνται των ιεκ πρωτα απο τα τεε.οπωσ κ πων ειναι δυνατον τα πτυχια επλ να μην μπορουν να ενταχθουν στο πινακα των περιφερειων κ των τελ να εντασονται.τα ιεκ με τα τελ δεν εχουν καμια σχεση ουτε.θα πρεπει να επανεξεταστει το θεμα των πτυχιων ιεκ κ τεε.

  • 25 Απριλίου 2014, 22:11 | Μένη

    Τα σεμινάρια για το ΕΕΠ δεν θα έπρεπε να μοριοδοτούνται καθώς ποτέ δεν ήταν απαραίτητο προσόν για να μπει κάποιος στην Ειδική Αγωγή. Επίσης, γιατί δεν ζητούν ΑΣΠΑΙΤΕ σε όλες τις ειδικότητες ΕΕΠ? Θεωρώ ότι είναι πολύ μικρή η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών σε αντίθεση με την μοριοδότηση της προυπηρεσίας που είναι υπερβολική. Στο 0,1 είναι λογική. Τέλος, δεν γίνετε να μοριοδοτούν με 1 και 1,5 μονάδα τα σεμινάρια και με 3 τα μεταπτυχιακά. Ανήκουστο κατά τη γνώμη μου!!!Αύξηση των μορίων του μεταπτυχιακού Ειδικής!!!!!!!!

  • 25 Απριλίου 2014, 14:27 | Στέλλα Γιανναδάκη

    Σχετικα με τα τυπικα προσοντα ΕΒΠ:
    εχουν ενταχθει εδω και χρονια στον κλαδο ΕΒΠ ειδικοτητες που αποκτουνται με το απολυτηριο λυκειου και ΤΕΕ, χωρις καμια εξειδικευση στην ειδικη αγωγη.
    Αποτελεσμα αυτης της κατασταση ειναι να προσλαμβανονται ατομα που δεν εχουν καμια καταρτιση και σε πολλες περιπτωσεις ουτε τη στοιχειωδη ενημερωση για τα παιδια με ειδικες αναγκες τα οποια καλουνται να βοηθησουν, οχι μονο στην καθημερινοτητα τους αλλα και εκπαιδευτικα, επικουρωντας παντα τον εκπαιδευτικο.
    Δυστυχως μεσα στην πορεια μου στην ειδικη αγωγη εχω δει συναδελφους με απολυτη αγνοια της καταστασης της οποιας βιωνει το παιδι το οποιο καλουνται να εξυπηρετουν.
    Απο την αλλη οι κατοχοι του πτυχιου προσχολικης αγωγης για παιδια με ειδικες αναγκες των ΙΕΚ δεν προτασσονται καν στον πινακα αναπληρωτων.
    Θα παρακαλουσα λοιπον για εναν επαναπροσδιορισμο των τυπικων προσοντων ΕΒΠ.

  • 24 Απριλίου 2014, 13:22 | Ελένη

    Σε σχέση με το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ για το ΠΕ30 νομίζω ότι το πιο λογικό είναι να απαιτείται από τους κατόχους πτυχίων Κοινωνικής Εργασίας από τα ΑΤΕΙ της χώρας και όχι από το ΑΕΙ. Όπως ίσχυε έως τώρα. Κατά τη γνώμη μου γράφτηκε κατά λάθος, αλλιώς όλες οι ειδικότητες θα έπρεπε να έχουν το ανωτέρω πτυχίο.

  • 23 Απριλίου 2014, 22:36 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Να ισχύσει η ίδια μοριοδότηση όπως και στους εκπαιδευτικούς!

  • 23 Απριλίου 2014, 16:03 | Χρύσα

    Ο κλάδος Π.Ε. 29 δεν αφορά εργασιοθεραπευτές αλλά ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ.

    Επίσης, δεν υπάρχουν τμήματα ΑΕΙ φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών στην Ελλάδα αλλά ΑΤΕΙ.

    Οπότε
    6. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ28 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
    Πτυχίο Τμήματος Φυσικοθεραπευτών ΑΕΙ της ημεδαπής
    Και
    7. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ29 ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
    Πτυχίο Τμήματος Εργασιοθεραπευτών ΑΕΙ της ημεδαπής
    ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Η διόρθωση των παραπάνω «τυπογραφικών» λαθών νομίζω θα μας γλιτώσει απο παρερμηνείες και μετέπειτα διορθωτικές εγκυκλίους.

  • 23 Απριλίου 2014, 15:13 | Ελευθερία

    Εάν με τη θέσπιση και υλοποίηση των θέσεων ΠΕ36 Μουσικοθεραπευτών ΕΕΠ εξοβελίζονται οι θέσεις ΠΕ16.00.50 και ΤΕ16.00.50 Μουσικών ειδικής αγωγής, τότε για να αποφευχθεί αδικία και να μην απολεσθεί η παρασχεθείσα προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή από μουσικούς, θα πρέπει να προβλεφθεί στον παρόντα νόμο ότι στα τυπικά προσόντα διορισμού των μουσικοθεραπευτών κατ’ αναλογική εφαρμογή με άρθρο 20 του παρόντος νόμου θα μπορεί να είναι και η τριετής αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε δομές ΕΑΕ στον κλάδο μουσικής με βασικές σπουδές μουσικής Πανεπιστημίων ή Ωδείων αναγνωρισμένων.

  • 23 Απριλίου 2014, 14:57 | Χρύσα

    Η μοριοδότηση και των μεταπτυχιακών στο γνωστικό αντικέιμενο κάθε ειδικότητας αποτελεί αναγκαία προσθήκη. Η μικρότερη μοριοδότησή τους σε σχέση με τα μεταπτυχιακά της ειδικής αγωγής είναι δίκαιη αλλά δεν μπορεί να έξισωθεί η κατοχή με την μη κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
    Επίσης σε πολλές ειδικότητες (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) υπάρχουν σεμινάρια από ανεξάρτητους φορείς αναγνωρισμένους σε όλη την Ευρώπη, η ποιότητα των οποίων είναι εξαιρετική, αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, όχι πάνω σε ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο εκπαίδευσης αλλά εφαρμοσμένης πρακτικής σύμφωνα με την κάθε εξειδίκευση και δεν προσμετρούνται με κανέναν τροπο.
    Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση αλλά σιγά σιγά πρέπει με μικρές αλλαγές να ανοίγουμε τον δρόμο.

  • 23 Απριλίου 2014, 10:25 | Αθανασια

    Ειναι απαράδεκτη η μη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών κοινωνικων και ανθρωπιστικών επιστημών πέραν της ειδικης αγωγης. Πρεπει να μοριοδοτηθουν όλα τα μεταπτυχιακα καθως τουλάχιστον για τους εεπ κοινωνικούς λειτουργούς ο ρόλος μας ειναι μεν στα πλαίσια της ειδικης αγωγης αλλα τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ειναι πολλαπλά όπως και οι ευθύνες εφόσον μιλάμε για ευάλωτες κοινωνικες ομάδες που χρειάζονται βοήθεια σε πολλαπλά επίπεδα ατομικά ομαδικά οικογένειας πρόνοιας κλπ. Μοριοδότηση σε όλα τα μεταπτυχιακα!

  • 22 Απριλίου 2014, 15:45 | Δήμητρα

    Το θέμα το οποίο θίγεις Αντώνη είναι πολύ σοβαρό.
    Παραθέτω και εγώ το ακόλουθο απόσπασμα του νόμου 3848/2010
    Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποι−
    είται:
    γ) Με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων
    Α.Ε.Ι.
    Παρολαυτά φίλος μου ο οποίος είχε πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής από το Βόλο και πτυχίο νοσηλευτικής στον κλάδο ΠΕ 25 Σχολικών Νοσηλευτών το πτυχίο από το Βόλο δεν είχε καμία ισχύ.
    Δε νομίζω βέβαια πως δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να αλλάξει τη διάταξη. Απλώς η φράση για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας πρέπει να αφαιρεθεί γιατί αυτό ίσως να δημιουργήσει παρερμηνείες και να εκλειφθεί ως διάταξη που αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και όχι το ΕΕΠ.

  • 22 Απριλίου 2014, 12:51 | Αναστασία

    Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να μοριοδοτούνται όλα τα μεταπτυχιακά αναλογα με την ειδικότητα και όχι μόνο τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής. Εξάλλου δεν είμαστε δάσκαλοι για να μοριοδοτειται μόνο μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής.

  • 22 Απριλίου 2014, 10:54 | olga

    Διαφωνώ με τη μοριοδότηση της προυπηρεσίας στα 0,2 μόρια/μήνα σε συνάρτηση με τη μοριοδότηση ενός μεταπτυχιακού. Όπως εύστοχα τόνισε κάποιος συνάδελφος το μεταπτυχιακό εξισώνεται με 1,5 χρόνο εργασίας!
    Προτείνω μεγαλύτερη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής.

  • 22 Απριλίου 2014, 09:39 | antonis

    Σε ότι αφορά τον κλάδο ΠΕ 25 σχολικών νοσηλευτών υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο προκύπτει αναφορικά με τα τυπικά προσόντα. Πιο συγκεκριμένα κάποιος ο οποίος έχει πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος ή πτυχίο παιδαγωγικού ειδικής αγωγής από το Βόλο δε μπορεί να προτάσσεται.
    Προτείνω λοιπόν να αφαιρεθεί η φράση (για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας)στην παράγραφο 10 του άρθρου 32.
    Ενδεικτικά σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 3848/2010 η παιδαγωγική επάρκεια πιστοποιείται με την κατοχή πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων αει. Εντούτοις όλα αυτά τα χρόνια το πτυχίο του παιδαγωγικού δεν είχε κάποια ισχύ στον κλάδο Πε 25 και αυτό προκύπτει καθώς δεν υφίσταται ο όρος παιδαγωγική επάρκεια στο ΕΕΠ.

  • 22 Απριλίου 2014, 07:27 | Αλέξανδρος Χαρίσης

    Τα τυπικά προσόντα θα πρέπει να συνδέονται με το αντικείμενο εργασίας του κάθε κλάδου. Έτσι πρώτα θα πρέπει να γίνει ο καθορισμός των αντικειμένων ανά κλάδο και έπειτα να καθοριστούν τα τυπικά προσόντα. Σε τι π.χ. χρειάζεται ένα μεταπτυχιακό σχετικό με τα ΕΑΕ ή βεβαίωση παιδαγωγικής επάρκειας, όταν κάποιος δεν μπορεί να διαβάσει το βιβλιάριο εμβολίων του παιδιού για να δει τις ελλείψεις σε εμβολιασμούς ή δεν μπορεί να περιποιηθεί ένα απλό τραύμα;Τι να το κάνεις το μεταπτυχιακό όταν κάποιος συχαίνεται και δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα; Η εμπειρία σίγουρα είναι ένα ατού για αυτούς που την έχουν, όμως αποκλείονται από την όλη διαδικασία νέοι επαγγελματίες, εξάλλου ο τρόπος που κατέλαβε κάνεις την θέση και απέκτησε την εμπειρία σε κάποιες περιπτώσεις ελέγχεται.

  • 21 Απριλίου 2014, 23:30 | ΚΩΣΤΑΣ Δ.

    Χωρίς καμμία σημασία για τον κλάδο τον ΠΕ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ (Επισκέπτες Υγείας & Νοσηλευτές) η παιδαγωγική επάρκεια που ζητείται, ενώ για τους άλλους κλάδους έχουν καταργηθεί όλα αυτά. Θα πρέπει ξεκάθαρα να ζητείται το πτυχίο και βέβαια να υπολογίζονται στη μοριοδότηση άλλα προσόντα ( εμπειρία σε άτομα με ειδικές ανάγκες – μεταπτυχιακά σχετικά με το αντικείμενο κ.α.). Θα πρέπει και για αυτόν τον κλάδο να βγεί επιτέλους αυτό το εμπόδιο που καθυστερέι πολλούς νέους επιστήμονες.

  • 20 Απριλίου 2014, 09:08 | Μαριλίζα

    8. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
    Πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής. Ειδικά για τους υποψηφίους των κλάδων ΠΕ26 Θεραπευτών λόγου, ΠΕ28 Φυσικοθεραπευτών, ΠΕ29 Εργασιοθεραπευτών & ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, που έχουν πτυχίο ΑΕΙ, απαιτείται και πτυχίο της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΚΛΠ

    Αυτό δεν είναι για τους πτυχιούχους ΤΕΙ; Τώρα θα απαιτείται από όλους ΑΣΠΑΙΤΕ ή δεύτερο πτυχίο; Έλεος ρε παιδιά!

  • 19 Απριλίου 2014, 21:02 | Ιωάννα

    Εργάζομαι ως ψυχολόγος στην ειδική αγωγή τα τελευταία 7 χρόνια και στην εκπαίδευση γενικότερα τα τελευταία 10.
    Οι σπουδές μου, οι οποίες προηγούνται χρονικά της εργασίας μου, είναι στην ψυχολογία και τα μεταπτυχιακά μου στην κλινική ψυχολογία.Μπορεί να μοιάζει άσχετο αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η κλινική ψυχολογία δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε ενήλικες, ούτε είναι ιατροκεντρική όπως άφηναν να εννοηθεί οι διακηρήξεις των σχολικών ψυχολόγων περυσι (συγκεκριμένα να αναφέρω οτι η επίσημη πρακτική μου άσκηση για μεταπτυχιακό με κλινική επάρκεια που πραγματοποιήθηκε στη γαλλία ήταν στην ειδική αγωγή, σε σχολείο για παιδιά που πάσχουν από επιληψία).
    Με το νέο σχέδιο νόμου δε γίνεται καθόλου λόγος για μεταπτυχιακούς τίτλους πέραν τις ΕΑΕ και της σχολικής.
    Ιδιαίτερα όσον αφορά τους ψυχολόγους, οι περισσότεροι πέραν των αμιγώς σχολικών έχουν μεταπτυχιακά που δεν είναι ειδικής αγωγής,κάποια από τα οποία όμως είναι επαρκή και από κλινικής απόψεως και απο διαγνωστικής (διαγνωστικά τεστ). Τα λέω όλα αυτά επειδή περυσι έτυχε σχολικοί ψυχολόγοι να ζητούν οδηγίες βαθμολόγησης και ερμηνείας των τεστ νοημοσύνης από συναδέλφους κλινικούς ψυχολόγους, ενώ εμείς οι δέυτεροι προσληφθήκαμε ως επικουρικοί!.
    Το να αυξάνουμε τις κατηγορίες που προηγούνται απο μία σε δυο (περυσι προηγούνται οι σχολικοι, φέτος θα προηγούνται και αυτοι τις Ειδικης αγωγής)δε βελτιώνει την κατάσταση.
    Το να εργάζονται, αντίθετα, χωρίς κλίμα ανταγωνισμού συναδελφοι ψυχολόγοι διαφορετικών ειδικοτήτων συμβάλλει στην ποιότητα της εργασίας. Το να μοριοδοτούνται κάποια μεταπτυχιακά και να υποτιμούνται τελείως κάποια άλλα δημιουργεί διχασμό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα μεταπτυχιακά κλινικής προσέγγισης, τα οποία και κλινική εμπειρία προυποθέτουν και άριστη γνώση των τεστ πιστοποιούν δεν είναι δίκαιη μια τέτοια αντιμετώπιση.
    Ίσως για όσους δεν έχουν κάνει σπουδές ψυχολογίας να μοιάζει αυτονόητο οι έχοντες μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή ή τη σχολική ψυχολογία να προηγούνται, εφόσον πρόκειται για την εκπαιδευση.
    Εμείς όμως που επιλέξαμε μια ειδικευση με περισσότερη ευρήτητα όπως η κλινική αλλά όλη μας η εργασιακή εμπειρία έιναι στην εκπαίδευση γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση λειτουργεί καλά όταν η διαγνωστική εμπειρία του ενός συναντά τις γνώσεις του άλλου και όχι όταν κυριαρχεί μια ειδικότητα και ένας τρόπος σκέψης.

  • 19 Απριλίου 2014, 08:59 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕ 21 ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ.
    ΑΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕ 21 ΚΑΙ: ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ

  • 18 Απριλίου 2014, 11:08 | Γιάννης

    Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζονται και Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
    Αν οι μαθητές του γενικού πληθυσμού χρειάζονται πληροφόρηση, συμβουλευτική και διερεύνηση του κόσμου της εργασίας πόσο μάλλον οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που πλήττονται απο ανεργία, δεν γνωρίζουν πως να επιλέξουν σπουδές και να διερευνήσουν όψεις του εαυτού τους.
    Να μην καταργηθεί η ειδικότητα ΠΕ22 Επαγγελματικός Προσανατολισμός!

  • 18 Απριλίου 2014, 10:40 | Αντώνης

    Γράφω και ακόμη μία φορά την πρότασή μου καθώς παρατήρησα ότι σχόλια τα οποία θέτω σε εισαγωγικά παραλείπονται
    Μία αλλαγή την οποία θα πρότεινα λοιπόν στο άρθρο 31 είναι η εξής
    Όπου απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για το ΕΕΠ, αυτό
    καλύπτεται και με πτυχίο
    παιδαγωγικού τμήματος Δημοσίου Πανεπιστημίου της
    ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τους αρμόδιους φορείς,
    Παιδαγωγικού
    Τμήματος Ειδικής Αγωγής, με κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικών
    Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και
    Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή
    Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων
    της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής.

  • 18 Απριλίου 2014, 10:36 | Αντώνης

    ράφω και πάλι το σχόλιό μου καθώς παραλείφθηκε η πρότασή μου στο προηγούμενο σχόλιο καταλάθος.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στον κλάδο πε 25 σχολικών νοσηλευτών ορίζεται ότι (άρθρο 23)
    5. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ25 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
    Πτυχίο Νοσηλευτικής ή Επισκεπτών Υγείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο
    της αλλοδαπής και α) πτυχίο του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής,
    κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή β) πτυχίο της
    ΠΑ.ΤΕ.Σ. / Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης που χορηγείται από την
    Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
    Αυτό υποδηλώνει ότι πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος δεν ισοδυναμεί με ΑΣΠΑΙΤΕ στον κλάδο ΠΕ25
    Ταυτόχρονα βέβαια σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι (άρθρο 31)

    Όπου απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας, αυτό
    καλύπτεται και με πτυχίο
    παιδαγωγικού τμήματος Δημοσίου Πανεπιστημίου της
    ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τους αρμόδιους φορείς,
    Παιδαγωγικού
    Τμήματος Ειδικής Αγωγής, με κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικών
    Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και
    Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή
    Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων
    της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής
    καθώς και ότι προβλέπεται κάθε φορά από την ισχύουσα νομοθεσία.

    Το σημείο αυτό αναφέρεται γενικά στην έννοια της παιδαγωγικής επάρκειας ενώ στον κλάδο πε25 δεν εκλαμβάνεται το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ως παιδαγωγική επάρκεια. Δηλαδή σε αυτό το σημείο του νόμου δε γίνεται καμία αναφορά στο ΕΕΠ. Πιο συκεκριμένα ο όρος παιδαγωγική επάρκεια αναφέρεται σύμφωνα με όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί ως τώρα στους καθηγητές β/μιας εκπαίδευσης και όχι στο ΕΕΠ.
    Μία αλλαγή την οποία θα πρότεινα θα ήταν η εξής στο άρθρο 31
    <>
    Δεν αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς β/μιας εκπαίδευσης καθώς έτσι κι αλλιώς το πτυχίο του παιδαγωγικού σε αυτούς ισοδυναμεί με ασπαιτε.

  • 18 Απριλίου 2014, 10:32 | Αντώνης

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στον κλάδο πε 25 σχολικών νοσηλευτών ορίζεται ότι (άρθρο 23)
    5. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ25 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
    Πτυχίο Νοσηλευτικής ή Επισκεπτών Υγείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο
    της αλλοδαπής και α) πτυχίο του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής,
    κατεύθυνσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή β) πτυχίο της
    ΠΑ.ΤΕ.Σ. / Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης που χορηγείται από την
    Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
    Αυτό υποδηλώνει ότι πτυχίο παιδαγωγικού τμήματος δεν ισοδυναμεί με ΑΣΠΑΙΤΕ στον κλάδο ΠΕ25
    Ταυτόχρονα βέβαια σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι (άρθρο 31)

    Όπου απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας, αυτό
    καλύπτεται και με πτυχίο
    παιδαγωγικού τμήματος Δημοσίου Πανεπιστημίου της
    ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τους αρμόδιους φορείς,
    Παιδαγωγικού
    Τμήματος Ειδικής Αγωγής, με κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγών, Παιδαγωγικών
    Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και
    Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή
    Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων, των Πανεπιστημίων
    της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής
    καθώς και ότι προβλέπεται κάθε φορά από την ισχύουσα νομοθεσία.

    Το σημείο αυτό αναφέρεται γενικά στην έννοια της παιδαγωγικής επάρκειας ενώ στον κλάδο πε25 δεν εκλαμβάνεται το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ως παιδαγωγική επάρκεια. Δηλαδή σε αυτό το σημείο του νόμου δε γίνεται καμία αναφορά στο ΕΕΠ. Πιο συκεκριμένα ο όρος παιδαγωγική επάρκεια αναφέρεται σύμφωνα με όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί ως τώρα στους καθηγητές β/μιας εκπαίδευσης και όχι στο ΕΕΠ.
    Μία αλλαγή την οποία θα πρότεινα θα ήταν η εξής στο άρθρο 31
    <>
    Δεν αναφέρομαι στους εκπαιδευτικούς β/μιας εκπαίδευσης καθώς έτσι κι αλλιώς το πτυχίο του παιδαγωγικού σε αυτούς ισοδυναμεί με ασπαιτε.

  • 18 Απριλίου 2014, 10:20 | Αναστασία

    Επιτέλους μπαίνει τάξη στο κυνήγι συγκεκριμένων μεταπτυχιακών αλλά τι γίνεται με τη μοριοδότηση των υπολοίπων μεταπτυχιακών; Δεν προβλέπεται μοριοδοτηση;

  • 17 Απριλίου 2014, 22:42 | Μένη

    Επίσης, θεωρώ σωστό να μοριοδοτείται το μεταπτυχιακό στην ειδική με παραπάνω μόρια, γιατί αυτό σημαίνει περαιτέρω γνώσεις και εξειδίκευση για το ΕΕΠ αλλά ίσως θα πρέπει να υπάρχει και μία μικρότερη μοριοδότηση για το γνωστικό.

  • 17 Απριλίου 2014, 22:32 | ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΣΩΣΤΟΣ Ο ΣΥΝΩΝΟΜΑΤΟΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΩΡΙΚΩΝ ΕΙΔ ΑΓ. ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Κ.Α.

  • 17 Απριλίου 2014, 20:54 | Μένη

    Μεταπτυχιακά στο γνωστικό αντικείμενο του εκάστοτε κλάδου δεν θα μοριοδοτούνται για το ΕΕΠ? Θα δίνουν μοριοδότηση μόνο για της Ειδικής?

  • 17 Απριλίου 2014, 13:20 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά και σταματά το «κυνήγι» συγκεκριμένων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, μόνο και μόνο για «βρει» κάποιος δουλειά. Πολύ σωστά θα πρέπει σταματήσει η πρόταξη όσων έχουν συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Υπάρχουν αναπληρωτές που δουλεύουν 8-10 χρόνια στην ΕΑΕ κι έχουν εμπειρία τόσων ετών αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό, γιατί θα πρέπει να «καταδικάζονται» οι άνθρωποι αυτοί; ((όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια).
    Τί γίνεται αλήθεια με τα μεταπτυχιακά που είναι σε άλλο γνωστικό αντικείμενο, εκτός δηλαδή ΕΑΕ;
    Δεν αναφέρεται πουθενά μοριοδότηση αυτών.