Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες

1. Ως ΣΜΕΑΕ ορίζονται:

α) Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:

α1) τα νηπιαγωγεία ΕΑΕ και τμήματα πρώιμης παρέμβασης που λειτουργούν εντός των νηπιαγωγείων ΕΑΕ, για μαθητές μέχρι και το έβδομο (7ο) έτος της ηλικίας τους και
α2) τα δημοτικά σχολεία ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους. Παράταση φοίτησης για ένα έτος μπορεί να γίνει με απόφαση της ΕΔΕΑΥ εφ’ όσον υπάρχει ή του Συλλόγου Διδασκόντων.

β) Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

β1) τα γυμνάσια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους. Τα γυμνάσια ΕΑΕ περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του γυμνασίου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.
β2) τα λύκεια ΕΑΕ για μαθητές μέχρι το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους. Τα λύκεια ΕΑΕ, περιλαμβάνουν την προκαταρκτική τάξη και τρεις επόμενες τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄. Μαθητές απόφοιτοι γυμνασίου με αναπηρία και ειδικές εκπαδευτικές ανάγκες μπορεί να εγγράφονται απευθείας στην Α΄τάξη του λυκείου ΕΑΕ, ύστερα από αξιολόγηση που πραγματοποιείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.

γ) Οι δομές της δευτεροβάθμιας ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κάτωθι:

γ1) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) εγγράφονται απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού και του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Γ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των Ε.Ε.Γ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος Γυμνασίου.

Στην Ε΄ «Τάξη Μαθητείας» εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.Γ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) του Ε.Ε.Γ. Η «Τάξη μαθητείας», έχει διάρκεια ένα (1) διδακτικό έτος και περιλαμβάνει τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Α’ Ε.Ε.Λ., Μαθήματα Ειδικότητας και πρακτική με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Γ. Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2 με δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ, σύμφωνα με τον ν. 4186/2013 της ίδιας ή άλλης ομάδας προσανατολισμού, καθώς και στη Β΄ τάξη των ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής, ίδιας Ομάδας Προσανατολισμού, στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα. Στα Ε.Ε.Γ. εγγράφονται μαθητές που είναι κάτοχοι απολυτηρίου της Πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ. Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών θα ισχύουν τα προβλεπόμενα στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Ο κανονισμός λειτουργίας των Γυμνασίων θα εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Γ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν μαθητές, έως το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοχοι απολυτηρίου πρωτοβάθμιας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης κατόπιν γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ.
Μαθητές που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να εγγράφονται για την απόκτηση Απολυτηρίου Γυμνασίου και να εξετάζονται κατά τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση στο Ειδικό Γυμνάσιο ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες. Η περαιτέρω φοίτησή τους στην κατάλληλη σχολική δομή, θα καθορίζεται με σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Εάν πρόκειται να κατευθυνθεί σε ΕΕΓ, θα πρέπει να εγγράφεται στη Γ΄ τάξη.
Οι ανωτέρω μαθητές δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα ΓΕΛ, στα ΕΕΛ, στα Ειδικά Λύκεια και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία της γενικής εκπαίδευσης προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης ως επαρκούς ή όχι.
Οι προθεσμίες μετεγγραφών για τις Α΄ και Β΄ τάξεις γίνονται κατ’ αντιστοιχία με το Γυμνάσιο, ενώ για την Γ΄ τάξη Ε.Ε.Γ. θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τη Δ΄ τάξη οι μετεγγραφές εφόσον γίνονται στην ίδια ειδικότητα μπορούν να υλοποιούνται στις ίδιες προθεσμίες που ισχύουν για τα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης, ενώ σε περίπτωση αλλαγής ειδικότητας γίνεται μετεγγραφή στη Γ΄ τάξη στο σχολείο υποδοχής σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Για εξαιρετικές περιπτώσεις η μετεγγραφή θα γίνεται μετά από εκτίμηση των σημαντικών λόγων από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης του σχολείου υποδοχής.

Ως προς τις μετακινήσεις, μετεγγραφές μαθητών και αντιστοιχίσεις των τάξεων ΕΕΓ-Γυμνασίων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, ισχύουν τα εξής:

Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:
• Απόφοιτος Α΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Β΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
• Απόφοιτος Γ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης
• Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.
• Απόφοιτος της Ε΄ τάξης ΕΕΓ, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΛ στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, ή στη Β΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ ΕΑ, στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού.
Απόφοιτοι Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης εγγράφονται:
• Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής Εκπαίδευσης, εγγράφεται στη Β΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, εγγράφεται στην Γ΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης εγγράφεται στην Α΄ τάξη ΕΕΛ και Α΄ τάξη ΓΕΛ, καθώς και στις ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α.
Μετεγγραφές μαθητών ΕΕΓ και Γυμνασίων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης:
• Από την Α΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Β ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στην Β΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Γ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από τη Δ΄ τάξη ΕΕΓ ο μαθητής μετεγγράφεται στη Γ΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.
• Από την Α΄ Γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΓ.
• Από τη Β΄ γυμνασίου γενικής και ειδικής εκπαίδευσης ο μαθητής μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη ΕΕΓ .
• Από την Γ΄ τάξη γυμνασίου γενικού ή ειδικού, ο μαθητής δύναται να μετεγγραφεί στη Γ΄ τάξη του ΕΕΓ, έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Για κάθε μετακίνηση μαθητή προς την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και αντιστρόφως απαιτείται σχετική γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.
Για την μετεγγραφή και κατάταξη από Ε.Ε.Ε.ΕΚ. σε Ε.Ε.Γ. ή αντίστροφα, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το ΚΕΔΔΥ.

γ2) ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 η περίπτωση 1β τροποποιείται ως εξής:
«β) Τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.), στην Α΄ τάξη των οποίων εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου, Δ΄ τάξης, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στην Β΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις κάτοχοι πτυχίου επιπέδου 2 απόφοιτοι του Ε.Ε.Γ. Στα Ε.Ε.Λ. προσφέρονται δύο κύκλοι σπουδών οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:
α. Ο Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών και
β. Ο Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας»

Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών λειτουργούν οι Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις κατ’ αντιστοιχία με τις τάξεις των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. Ο αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο μαθητής ως προϋπόθεση εγγραφής δεν ισχύει για τα ΕΕΛ. Στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται:
α) Απολυτήριος τίτλος Λυκείου ισότιμος με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, μετά τις
ενδοσχολικές εξετάσεις και
β) Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του ΕΕΛ.

Στο Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών η «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Ε.Ε.Λ.
Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ., έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μάθημα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Η τάξη μαθητείας θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4186/2013 αρθ. 7.
Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει ο Σύλλογος Διδασκόντων Σ.Δ. του Ε.Ε.Λ. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 12 του ν. 4186/2013.

Η λειτουργία των ΕΕΛ διέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων και ως προς τα θέματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός των περιπτώσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία του 5%. Θέματα που αφορούν προθεσμίες εγγραφών και μετεγγραφών εναρμονίζονται με τα εκάστοτε ισχύοντα στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ.
Ο κανονισμός λειτουργίας των εσπερινών ΕΠΑΛ εφαρμόζεται και στα Ε.Ε.Λ. και οποιαδήποτε απόκλιση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.

Για τα ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ν. 4186/2013, άρθρα 14 και 15 αντίστοιχα.
Τα όρια απουσιών είναι τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία των εσπερινών ΕΠΑΛ προσαυξημένα κατά 30%. Τυχόν επιπλέον από τις παραπάνω κάθε φορά δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες που οφείλονται αποδεδειγμένα στη συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας που πιστοποιούνται από τον φορέα υλοποίησης υποβάλλονται πριν την έναρξη του προγράμματος στο Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού της φοίτησης.
Στα ΕΕΛ καθώς και στα Ειδικά Λύκεια και μόνο για τα τμήματα Ομάδων προσανατολισμού και τμήματα ειδικοτήτων, αυτά δύνανται να συστήνονται, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης, κατόπιν εισήγησης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
Τα ωρολόγια προγράμματα και το σύνολο των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών, θα διαφοροποιούνται με εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.
Στα ΕΕΓ δύνανται να ιδρύονται Λυκειακές τάξεις με εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης εφ΄όσον υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα που προβλέπεται από τον παρόντα νόμο και απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

γ3) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τα ΕΕΕΕΚ μετονομάζονται σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συντομογραφημένα: Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται οι απόφοιτοι του Ειδικού Δημοτικού ή του Δημοτικού κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και λειτουργούν με Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ΣΤ΄ « τάξη Μαθητείας».
Λειτουργεί προκαταρκτική τάξη, με στόχο την προετοιμασία των μαθητών, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, αυτόνομης διαβίωσης και προεπαγγελματικών δεξιοτήτων για την ομαλή ένταξη του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον. Τα αυτόνομα εργαστήρια προεπαγγελματικών δεξιοτήτων και αυτόνομης διαβίωσης καταργούνται.
Στους απόφοιτους της Ε΄ τάξης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. χορηγείται απολυτήριος τίτλος ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με δικαίωμα εγγραφής στην «τάξη μαθητείας» του ΕΕΕΕΚ κατόπιν εισήγησης της ΕΔΕΑΥ όπου έχει συσταθεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η βαθμολογία σε όλες τις τάξεις δίνεται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τα ισχύοντα στα Γυμνάσια Γενικής Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα πρώτης εγγραφής στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ., έχουν οι μαθητές έως το 18ο έτος της ηλικίας τους κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του οικείου ΚΕΔΔΥ. Πρώτη εγγραφή δύναται να γίνεται έως το 20ο έτος, εάν εντός της οικείας Διεύθυνσης δεν λειτουργεί αντίστοιχη δομή.
Στην «Τάξη Μαθητείας» η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί και απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Η «Τάξη Μαθητείας», έχει διάρκεια τουλάχιστον 2 τριμήνων και το πολύ ενός (1) διδακτικού έτους και περιλαμβάνει μαθήματα πρακτικής με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, ή σε φορέα, ή στο σχολείο ή στο πλαίσιο του σχολικού συνεταιρισμού. Το πρόγραμμα της «Τάξης Μαθητείας» μπορεί να συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Την ευθύνη υλοποίησης της «Τάξης Μαθητείας», καθώς και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν έχει ο Σ.Δ. του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.
Για τα Ειδικά θέματα μαθητείας και υποτροφιών, ισχύει ότι και στη Γενική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν Πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 με δυνατότητα συνέχισης σπουδών μόνον σε Σ.Ε.Κ. Ε.Α. ύστερα από εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. εφόσον η τελευταία έχει συσταθεί και λειτουργεί ή εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων.
Στη φόρμα απολυτηρίου του ΕΕΕΕΚ, όπως αυτή έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 1103/Β/23-8-2002, απαλείφεται η πρόταση «ο παρών τίτλος επέχει θέση πιστοποιητικού επιπέδου 1 του άρθρου 6 παρ.1α του ν. 2009/1992».
Στους ήδη αποφοιτήσαντες χορηγείται πτυχίο με επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 και αντικαθίσταται ο παλαιός απολυτήριος τίτλος με τον νέο.

2. Θέματα Λειτουργίας:

α) Οι ΣΜΕΑΕ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να λειτουργούν είτε με τάξεις Α’,Β’,Γ’,Δ’,Ε’,ΣΤ’, είτε με βαθμίδες Α+Β(Κατώτερη), Γ+Δ(Μεσαία), Ε+ΣΤ(Ανώτερη), είτε με μεικτό σύστημα τάξεων και βαθμίδων. Σε κάθε βαθμίδα μπορούν να φοιτούν μαθητές ανεξάρτητα από την τάξη εγγραφής στα μητρώα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Επίσης μπορούν οι Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της Α’/θμιας εκπ/σης να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπ/σης όπου αυτό είναι δυνατόν, είτε το Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος της Ειδικής Αγωγής (Π.Α.Π.Ε.Α.), είτε ένα μεικτό σύστημα των δύο. Τα παραπάνω καθορίζονται σε πρακτικό του συλλόγου προσωπικού του σχολείου κατόπιν εισήγησης του δ/ντή και έγκρισης από τον αρμόδιο σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε.

β) Η διάρκεια των διδακτικών ωρών στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι 40 λεπτά, τα δε διαλείμματα δύνανται να είναι ανά δίωρο δηλ. τρία, διάρκειας 15 λεπτών έκαστο. Κατά την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος οι εργαστηριακές ώρες δύνανται στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση να είναι δίωρες χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα μεταξύ τους. Τυχόν διαφοροποιήσεις γίνονται ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων (Σ.Δ.) και σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Ε.Α.Ε.

γ) Υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης της διδασκόμενης ύλης, σε κάθε μάθημα, σε όλες τις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπονται στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Ο τρόπος προσέγγισης της διδασκόμενης ύλης, είναι ανάλογος με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και αναμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης.

δ) Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και εργαστήριο στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπ/ση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 4 μαθητές και μεγαλύτερος από 8 μαθητές. Μέσα στο εύρος αυτό ο σύλλογος προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. διαμορφώνει τα τμήματα. Εάν σε μία Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα είναι μεγαλύτερος από 8 λόγω ελλείψεως χώρου τότε υπάρχει η δυνατότητα μέσα στο ίδιο τμήμα να βρίσκονται δύο εκπ/κοί. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης του δ/ντή του σχολείου και του σχ. Συμβούλου Ε.Α.Ε. ο δ/ντής εκπ/σης μπορεί να εγκρίνει τη σύσταση υποομάδας του τμήματος με όχι λιγότερους από 2 μαθητές και η οποία υπάγεται σε τμήμα τουλάχιστον 6 μαθητών. Επίσης δεν μπορεί να εντάσσονται περισσότεροι από τρεις μαθητές με διαταραχή αυτιστικού φάσματος στο ίδιο τμήμα σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε.

3. Η 3η παράγραφος του άρθρου 28 περίπτωση 1γ του ν. 4186/2013 τροποποιείται ως εξής: «Από το σχολικό έτος 2014-15 όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α΄ βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ βαθμίδας, ή (Ειδικά ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής) μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.). Στις μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες ΣΜΕΑΕ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, (ΕΕΕΕΚ, ΕΕΓ και ΕΕΛ) θα λειτουργούν τμήματα αμιγώς με μαθητές της ειδικής κατηγορίας που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τις σχολικές αυτές μονάδες, αλλά με δυνατότητα εγγραφής και μαθητών με άλλες αναπηρίες και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν γνωμάτευσης ΚΕΔΔΥ. Οι ιδρυμένες ΕΠΑΣ σύμφωνα με τον ν. 3699/2008 καταργούνται.
Στο ΕΕΕΕΚ «Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες» που ιδρύθηκε και λειτουργεί με έδρα το Αιγάλεω μπορούν να εγγράφονται ή να μετεγγράφονται και μαθητές χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ύστερα από εισήγηση του Γ΄ ΚΕΔΔΥ Αθηνών και σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων οι οποίες εγκρίνουν μεταξύ άλλων ότι η ένταξή τους στο σχολείο δεν ενέχει κινδύνους για τον μαθητικό πληθυσμό του συγκεκριμένου ΕΕΕΕΚ. Το ίδιο θα ισχύει και για όποιο ΕΕΕΕΚ ιδρυθεί στο μέλλον, ύστερα από εισήγηση του ΚΕΔΔΥ της οικείας Διεύθυνσης.
Του εκπαιδευτικού προσωπικού, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και των Διευθυντών όλων των ανωτέρω σχολικών μονάδων που υπηρετούν οργανικά, μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις και στις νέες σχολικές μονάδες. Οι μη υπηρετούμενες κενές οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις αντίστοιχες νέες σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον οργανικά τοποθετημένο εργαζόμενο στις ανωτέρω δομές.
4. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ίδια αναλογία, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών.
5. Στο άρθρο 28 του ν. 4186/2013 πριν την πρώτη πρόταση προστίθενται το εξής:
«Οι αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διακρίνονται στους παρακάτω τρείς (3) τύπους σχολείων:
1) τα Γυμνάσια-Λύκεια Ε.Α.Ε. κατ’ αντιστοιχία με τα Γυμνάσια – Λύκεια της γενικής εκπαίδευσης
2) τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (Ε.Ε.Γ.) και τα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια (Ε.Ε.Λ.) κατ’ αντιστοιχία με τα σχολεία της μη ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
3) τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)
Κάθε άλλη διάταξη καταργείται.»
6. Προκειμένου για μετεγγραφές από Ε.Ε.Γ. σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ή αντίστροφα αρμόδιο είναι το ΚΕΔΔΥ της σχολικής μονάδας υποδοχής, εκδίδει δε γνωμάτευση ως προς τη δομή και εισήγηση για την κατάταξη των μετεγγραφόμενων στις κατάλληλες τάξεις. Ο Σ.Δ. του σχολείου υποδοχής ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα αποφασίζει για την τάξη στην οποία κατατάσσονται τελικά οι μαθητές.
7. Ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μπορεί τεκμηριωμένα να αποφασίζει για την παραπομπή μαθητών για αξιολόγηση ή επαναξιολόγηση στο οικείο ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ και για το λόγο αυτό κοινοποιεί την απόφασή του τόσο στο ΚΕΔΔΥ όσο και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών οι οποίοι υποχρεούνται εντός δεκαημέρου από τη λήψη της, να μεταβούν στο ΚΕΔΔΥ ώστε να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορεί ο Σ.Δ. κάθε σχολικής μονάδας να ζητήσει την υποστήριξη από διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ όπου δεν έχει συσταθεί ΕΔΕΑΥ, κοινοποιώντας την απόφασή του αυτή στους γονείς/κηδεμόνες που η παραπάνω απόφαση αφορά.
8. Τα Ειδικά Γυμνάσια (εκτός κωφών, βαρήκοων και κινητικά αναπήρων) δύνανται να μετατρέπονται κατόπιν εισήγησης του οικείου ΚΕΔΔΥ, του Διευθυντή Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια (ΕΕΓ) και οι φοιτούντες μαθητές σε αυτά εγγράφονται στις αντίστοιχες τάξεις των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

9. Στα σχολεία της παραγράφου 1(α) του παρόντος άρθρου μπορούν να λειτουργούν και τμήματα ολοήμερου προγράμματος. Στα σχολεία ΕΑΕ εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα. Στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης. Στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων ΕΑΕ περιλαμβάνονται και δραστηριότητες προεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα των γυμνασίων και λυκείων ΕΑΕ μπορεί να περιλαμβάνονται και μαθήματα τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

10. Για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία γενικής και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται ειδικά προσαρμοσμένα και εξατομικευμένα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

11. Η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις αυτοτελείς ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους και πέραν του εικοστού τρίτου (23ου) έτους της ηλικίας τους. Για την παράταση αποφασίζει ο αρμόδιος διευθυντής εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ.

12. Ο αναγκαίος αριθμός των μαθητών για τη λειτουργία ειδικού δημοτικού σχολείου και ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε και αποτελεί την προϋπόθεση ίδρυσής τους. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές είναι λιγότεροι, η λειτουργία της σχολικής μονάδας αναστέλλεται και στη συνέχεια προτείνεται η κατάργησή της. Στη θέση της ιδρύονται τμήματα ένταξης, με εξειδικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου.

13. Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ γίνεται είτε με κοινά δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων τα οποία ανήκουν στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης είτε με μεταφορικά μέσα μισθωμένα από την οικεία Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ επιτρέπεται η αγορά ή η μίσθωση σχολικών λεωφορείων εξειδικευμένων προδιαγραφών που τάσσονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ΣΜΕΑΕ που διέθεταν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία από αγορά, δωρεά, αποκλειστική παραχώρηση και μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών, διατηρούν το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης. Για τη μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑΕ συνιστώνται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέσεις οδηγών και συνοδών των μαθητών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στις ΣΜΕΑΕ. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτών. Η αντιμετώπιση των δαπανών κίνησης, συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης των αυτοκινήτων που έχουν κατανεμηθεί στις ΣΜΕΑΕ γίνεται από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται για τον σκοπό αυτόν από πιστώσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.

14. Το σχολικό και διδακτικό έτος των ΣΜΕΑΕ είναι το ίδιο με αυτό των αντίστοιχων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης. Τα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια είναι ισότιμα προς τα γυμνάσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

15. Σε όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα όρια καθορίζονται με απόφαση του αντίστοιχου Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εντός των ορίων της Δ/νσης ή με απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης εφ’ όσον εγγράφουν μαθητές εκτός των ορίων της Δ/νσης.
16. Μπορούν να εκπονούνται προγράμματα συνεκπαίδευσης μαθητών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. σε συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία γενικής εκπαίδευσης κατόπιν πράξης των δ/ντών των δύο σχολείων οι οποίες αποστέλλονται στον σχ. Σύμβουλο Ε.Α.Ε. για έγκριση.

17. Οι δ/ντες των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των 6/θέσιων και πάνω σχολικών μονάδων έχουν διδακτικό ωράριο ανάλογο των 12/θέσιων σχολείων της γενικής εκπ/σης δηλαδή 8 ώρες, το οποίο μπορεί να καλύπτεται σε ενισχυτική διδασκαλία μαθητή ή μικροομάδων. Οι δ/ντές των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. των οποίων το σχολείο αποτελεί και κέντρο στήριξης ενός Σ.Δ.Ε.Υ. ο χρόνος απασχόλησης τους στο δίκτυο, λογίζεται χρόνος διδακτικών καθηκόντων.

18. Οι συστεγαζόμενες στο ίδιο συγκρότημα ΣΜΕΑΕ ή αυτές που έχουν κοινή μεταφορά μαθητών εναρμονίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους κατόπιν σχετικής έγκρισης του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.

  • 6 Μαΐου 2014, 00:09 | Βασίλης Χριστινάκης

    Να μην ισχύσει ο θεσμός της μαθητείας στην Ε΄ τάξη των ΕΕΓ, αφού είναι πρόωρο για την ηλικία των μαθητών να εμπλακούν σε μία τέτοια διαδικασία. Αντί αυτού να παραμείνει με τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας της Α’ Ε.Ε.Λ. ενώ με το πέρας αυτής μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις να λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 2.
    Στην ίδια λογική που και στους απόφοιτους της Δ΄ τάξης των ΕΕΛ χορηγείται Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις, χωρίς μαθητεία.

  • 5 Μαΐου 2014, 23:56 | Ιωάννα

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:51 | Λια Α.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:51 | Νίκος Μ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:45 | Ιωάννα Μ.

    Συμφωνω με τη θεση του ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:41 | Νικολέτα ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • Συμφωνώ με τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:29 | Αλέξανδρος Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 23:11 | Γεωργία

    Μέσα από την εμπειρία μου ως εκπαιδευτικός στα ΕΕΕΕΚ, διαφωνώ με την πρόταση για κατάργηση του εργαστηρίου της αυτόνομης διαβίωσης. Μέσα από την αυτόνομη διαβίωση κάθε μαθητής μαθαίνει να αυτοπροσδιορίζεται δηλαδή να δραστηριοποιείται και να πραγματοποιεί επιλογές και αποφάσεις από μόνος του χωρίς εξωτερικές επιρροές. Η αυτόνομη διαβίωση καλύπτει πολλούς τομείς όπως: επικοινωνία, σίτιση, προσωπική καθαριότητα, ένδυση, υπόδυση, φροντίδα προσωπικών αντικειμένων, εργασία, διασκέδαση, ύπνος, μαγείρεμα, ψώνια, δουλειές του σπιτιού, χρήση μεταφορικών μέσων, φροντίδα κατοικιδίων, εκμάθηση μέτρων ασφάλειας και έκτακτων αναγκών, διαχείριση φαρμάκων και οικονομικών.
    Η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ είναι με βαριές περιπτώσεις αναπηρίας και η λειτουργία του εργαστηρίου της αυτόνομης διαβίωσης παρέχει μεγάλη βοήθεια και πολλά οφέλη τόσο στους μαθητές όσο και στις οικογένείες τους. Η κατάργηση του εργαστηρίου και η διδασκαλία του στην προκαταρκτική τάξη θα μειώσει σημαντικά τις ώρες και δεν θα καλύψει επαρκώς τις μεγάλες ανάγκες των μαθητών μέσα από τους διάφορους τομείς της.
    Κάποιοι μαθητές δεν θα συνεχίσουν στο πέμπτο έτος της τάξης μαθητείας και φυσικά θα είναι μαθητές οι οποίοι θα υστερούν σε βασικές δεξιότητες και θα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε μια τέτοια τάξη. Η ύπαρξη του εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης θα καλύψει τις ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

  • 5 Μαΐου 2014, 23:08 | Katerina

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 23:06 | Κυριακή Δεμερτζή

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 22:56 | Κώστας

    Στηρίζω τη θέση των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 22:48 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 22:44 | Φωτεινή Σ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 22:27 | Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Τα κάτωθι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη:

    1. Το άρθρο 3 του Ν. 3699/2008: Συνιστάται κλάδος ΠΕ 72 (Εκπαιδευτικών Ενηλίκων) που βρίσκονται εντός ή εκτός του πλαισίου των ΣΜΕΑΕ, ο οποίος προστίθεται στους κλάδους των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις ΣΜΕΑΕ που προβλέπονται στο άρθρο 14 του ν. 1566/1985». Επιπλέον κατά το άρθρο 8§1δδ «…στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μπορούν να διδάσκουν και εκπαιδευτικοί ενηλίκων Π.Ε. 72 με απόσπαση ή οργανική θέση που συστήνεται για το σκοπό αυτόν»
    2. Το άρθρο 20§3δ του ιδίου Νόμου: «οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 72 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση στα ΕΕΕΕΚ και απασχολούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων πολιτών με ή χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που σχεδιάζονται και εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ή από οποιονδήποτε άλλον επίσημο κρατικό φορέα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και εκπόνησης ανάλογων προγραμμάτων»
    3. Το πρόγραμμα σπουδών και το επιστημονικό προφίλ του ΠΕ 72 (http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=UpDownload&file=index&req=getit&lid=2212 )
    4. Τα 8 έγγραφα/υπομνήματα, τα οποία έχει αποστείλει από το 2011 έως σήμερα ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, και με τα οποία τεκμηριώνεται η καταλληλότητα των Αποφοίτων της Κατεύθυνσης Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (ΠΕ72) για τη διδασκαλία μαθημάτων στα ΕΕΕΕΚ
    5. Την Πρόταση για το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως αυτή τέθηκε σε διαβούλευση την 17 Απριλίου 2014 (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1963) και ειδικά το άρθρο 9§3γ (ΕΕΕΕΚ)
    6. Τα πρακτικά της Βουλής για το Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής της 29ης Απριλίου 2014 (ECAP0427.XT1 σελ.11) όπου αναφέρεται ότι: «Επίσης, καταργούμε από την ειδική αγωγή τους κλάδους ΠΕ72 και …, διότι ποτέ δεν εργάστηκαν σε αυτή και δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε αυτή»

    εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την αντίρρησή μας ως προς την σαφώς σχεδιαζόμενη αλλά ατεκμηρίωτη κατάργηση του Κλάδου ΠΕ72 από την Ειδική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα ως προς τα ακόλουθα σημεία:

    i. Τα μέλη του Κλάδου ΠΕ72 είναι κατεξοχήν αρμόδια να εργαστούν στα ΕΕΕΕΚ, καθώς (α) αυτό όρισε ο Ν. 3699/2008 (ό.π. 1, 2), (β) είναι κατεξοχήν καταρτισμένα με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους για τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων στα ΕΕΕΕΚ (ό.π. 4)
    ii. Το γεγονός ότι ουδόλως ελήφθησαν υπόψη τα επανειλημμένα, απόλυτα τεκμηριωμένα, υπομνήματα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής προς το Υπουργείο Παιδείας (ό.π. 4) σχετικά με την καταλληλότητα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης ΣΕ (ΠΕ72) για την εργασία τους στα ΕΕΕΕΚ
    iii. Το γεγονός ότι με βάση την Πρόταση για το Σχέδιο Νόμου για την ΕΑΕ (ό.π. 5) καταργούνται τα εργαστηριακά μαθήματα Αυτόνομη Διαβίωση και Προ-επαγγελματικές Δεξιότητες

    Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω σημεία, ώστε να μην προβείτε στην αστήρικτη κατάργηση τού πολύ σημαντικού για την ειδική αγωγή (ΕΕΕΕΚ) Κλάδου ΠΕ72 και στην από αυτήν απορρέουσα κατάργηση των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΕΕΕΚ Αυτόνομη Διαβίωση και Προ-επαγγελματικές Δεξιότητες, τα οποία μπορούν τεκμηριωμένα, να υποστηρίξουν/διδάξουν τα μέλη του Κλάδου ΠΕ72.

    Τα μέλη ΔΕΠ:
    Βασίλειος Δαγδιλέλης, Καθηγητής
    Μαρία Πλατσίδου, Αν. Καθηγήτρια
    Βασιλική Καραβάκου, Αν. Καθηγήτρια
    Αθηνά Σιπητάνου, Αν. Καθηγήτρια
    Ευθύμιος Βαλκάνος, Επίκ. Καθηγητής
    Ιωάννα Παπαβασιλείου-Αλεξίου, Επίκ. Καθηγήτρια

  • 5 Μαΐου 2014, 22:17 | Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Τα κάτωθι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη:

    1. Το άρθρο 3 του Ν. 3699/2008: Συνιστάται κλάδος ΠΕ 72 (Εκπαιδευτικών Ενηλίκων) που βρίσκονται εντός ή εκτός του πλαισίου των ΣΜΕΑΕ, ο οποίος προστίθεται στους κλάδους των εκπαιδευτικών ΕΑΕ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις ΣΜΕΑΕ που προβλέπονται στο άρθρο 14 του ν. 1566/1985». Επιπλέον κατά το άρθρο 8§1δδ «…στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μπορούν να διδάσκουν και εκπαιδευτικοί ενηλίκων Π.Ε. 72 με απόσπαση ή οργανική θέση που συστήνεται για το σκοπό αυτόν»
    2. Το άρθρο 20§3δ του ιδίου Νόμου: «οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 72 τοποθετούνται με διορισμό, μετάθεση ή απόσπαση στα ΕΕΕΕΚ και απασχολούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ενηλίκων πολιτών με ή χωρίς αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που σχεδιάζονται και εκπονούνται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ή από οποιονδήποτε άλλον επίσημο κρατικό φορέα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και εκπόνησης ανάλογων προγραμμάτων»
    3. Το πρόγραμμα σπουδών και το επιστημονικό προφίλ του ΠΕ 72 (http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=UpDownload&file=index&req=getit&lid=2212 )
    4. Τα 8 έγγραφα/υπομνήματα, τα οποία έχει αποστείλει από το 2011 έως σήμερα ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, και με τα οποία τεκμηριώνεται η καταλληλότητα των Αποφοίτων της Κατεύθυνσης Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (ΠΕ72) για τη διδασκαλία μαθημάτων στα ΕΕΕΕΚ
    5. Την Πρόταση για το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, όπως αυτή τέθηκε σε διαβούλευση την 17 Απριλίου 2014 (http://www.opengov.gr/ypepth/?p=1963) και ειδικά το άρθρο 9§3γ (ΕΕΕΕΚ)
    6. Τα πρακτικά της Βουλής για το Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής της 29ης Απριλίου 2014 (ECAP0427.XT1 σελ.11) όπου αναφέρεται ότι: «Επίσης, καταργούμε από την ειδική αγωγή τους κλάδους ΠΕ72 και …, διότι ποτέ δεν εργάστηκαν σε αυτή και δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε αυτή»

    εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την αντίρρησή μας ως προς την σαφώς σχεδιαζόμενη αλλά ατεκμηρίωτη κατάργηση του Κλάδου ΠΕ72 από την Ειδική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα ως προς τα ακόλουθα σημεία:

    i. Τα μέλη του Κλάδου ΠΕ72 είναι κατεξοχήν αρμόδια να εργαστούν στα ΕΕΕΕΚ, καθώς (α) αυτό όρισε ο Ν. 3699/2008 (ό.π. 1, 2), (β) είναι κατεξοχήν καταρτισμένα με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους για τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων στα ΕΕΕΕΚ (ό.π. 4)
    ii. Το γεγονός ότι ουδόλως ελήφθησαν υπόψη τα επανειλημμένα, απόλυτα τεκμηριωμένα, υπομνήματα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής προς το Υπουργείο Παιδείας (ό.π. 4) σχετικά με την καταλληλότητα των αποφοίτων της Κατεύθυνσης ΣΕ (ΠΕ72) για την εργασία τους στα ΕΕΕΕΚ
    iii. Το γεγονός ότι με βάση την Πρόταση για το Σχέδιο Νόμου για την ΕΑΕ (ό.π. 5) καταργούνται τα εργαστηριακά μαθήματα Αυτόνομη Διαβίωση και Προ-επαγγελματικές Δεξιότητες

    Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω σημεία, ώστε να μην προβείτε στην αστήρικτη κατάργηση τού πολύ σημαντικού για την ειδική αγωγή (ΕΕΕΕΚ) Κλάδου ΠΕ72 και στην από αυτήν απορρέουσα κατάργηση των εργαστηριακών μαθημάτων των ΕΕΕΕΚ Αυτόνομη Διαβίωση και Προ-επαγγελματικές Δεξιότητες, τα οποία μπορούν τεκμηριωμένα, να υποστηρίξουν/διδάξουν τα μέλη του Κλάδου ΠΕ72.

    Τα μέλη ΔΕΠ:
    Βασίλειος Δαγδιλέλης, Καθηγητής
    Μαρία Πλατσίδου, Αν. Καθηγήτρια
    Βασιλική Καραβάκου, Αν. Καθηγήτρια
    Αθηνά Σιπητάνου, Αν. Καθηγήτρια
    Ευθύμιος Βαλκάνος, Επίκ. Καθηγητής
    Ιωάννα Παπαβασιλείου-Αλεξίου, Επίκ. Καθηγήτρια

  • 5 Μαΐου 2014, 22:13 | Ευαγγελία Κατεμίδου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 22:08 | Κατερίνα Ξ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 21:57 | Κατερίνα Τ.

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 21:50 | ΜΑΡΙΑ

    ΣΤΑ ΕΕΓ Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.

  • 5 Μαΐου 2014, 21:45 | Πούλιου Αργυρώ

    Αξιότιμη επιτροπή σύνταξης του νομοσχεδίου,
    Στηρίζω τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.
    Με εκτίμηση,
    Πούλιου Αργυρώ

  • 5 Μαΐου 2014, 21:27 | Θεοδώρα Κ.

    Άρθρο 9 παράγραφος 1 γ3)όπου αναφέρεται σχετικά με τα εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.)

    Ειδικότερα σε αυτήν την παράγραφο αναφέρεται στην κατάργηση του εργαστήριο της Αυτόνομης Διαβίωσης, όπου σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, ένας από τους ειδικός σκοπούς της Αυτόνομη Διαβίωση είναι μέσα από δραστηριότητες και δεξιότητες να επιτρέπει τον εκπαιδευμένο να κατανοεί τον κόσμο, να συμμετέχει σε δραστηριότητες ενεργά και να ενσωματώνεται στην κοινωνία, όπου αποτελεί τον απώτερο σκοπός της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Δηλαδή, καθιστά την Αυτόνομη Διαβίωση το σημαντικότερο μάθημα στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. που το είναι αδύνατον να λειτουργήσει μόνο ως μια προκαταρκτική τάξη, αντίθετα μάλιστα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η λειτουργία του μαθήματος σε όλες τις τάξεις.

  • 5 Μαΐου 2014, 21:23 | Λεμονιδου Αιμιλια

    Στηριζω τις θεσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 21:21 | Φοίβη Λιακοπούλου

    Άρθρο 09: Σχολικές μονάδες
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1-γ1
    Απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται:

    • Απόφοιτος Δ΄ τάξης ΕΕΓ εγγράφεται στην Α΄ τάξη του ΕΕΛ ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού, στην Α΄ τάξη του ΓΕΛ, καθώς και στην Α΄ τάξη ΣΕΚ και ΣΕΚ Ε.Α. ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού.

    Δηλαδή οι μαθητές τω ν ΕΕΓ αποκλείονται πλέον δεν μπορούν να φοιτήσουν σε γενικά ΕΠΑΛ;
    Αρκετοί απόφοιτοι των ΕΕΓ εγγράφονται στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με επιτυχία. Για πολλούς απόφοιτους των ΕΕΓ έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε ένα γενικό εκπαιδευτικό πλαίσιο για εκπαιδευτικούς, αλλά και κοινωνικούς λόγους. Πολλοί από τους μαθητές των ΕΕΓ είναι παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χωρίς άλλα προβλήματα. Έχουν ανάγκη αφού καλύψουν τα κενά τους στο ΕΕΓ να επιστρέψουν στη γενική αγωγή. Με το να περιορίζονται οι επιλογές τους μόνο σε ΕΕΛ, ανακόπτεται κάθε δυνατότητά τους να ενταχθούν στο γενικό πλαίσιο, να συνεχίσουν τις σπουδές τους δίνοντας πανελλήνιες, να νιώσουν ισότιμοι με τους υπόλοιπους μαθητές.
    Η συνέχιση της φοίτησής τους σε ΓΕΛ είναι ουτοπική, καθώς οι μαθητές αυτοί δεν παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του γυμνασίου (πχ. αρχαία από πρωτότυπο, 2η ξένη γλώσσα), ούτε τα υπόλοιπα μαθήματα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά του Γενικού Γυμνασίου, οπότε η επιλογή συνέχισης φοίτησης σε ΓΕΛ πρακτικά δεν υφίσταται.
    Επιπλέον, τα ΕΕΛ δεν υφίστανται, παρά μόνο σε ελάχιστα μέρη (2). Με νόμους παλαιότερους έχουν ιδρυθεί, αλλά δε λειτουργούν. Ουσιαστικά οι απόφοιτοι των ΕΕΓ αποκλείονται από τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους, όχι μόνο της γενικής-για όσους μπορούν και θέλουν-αλλά και της ειδικής.

    Προτείνουμε:
    Οι απόφοιτοι των ΕΕΓ να μπορούν να εγγράφονται ή σε ΕΕΛ, σε ΓΕΛ ή σε ΕΠΑ.Λ, , ώστε αυτοί που έχουν δυνατότητες να παρακολουθήσουν τη γενική τεχνική αγωγή να μην αποκλείονται από αυτήν.

    Άρθρο 19: Σύσταση νέων κλάδων εκπαιδευτικών ΕΑΕ και ΕΕΠ
    1. Στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν. 1566/1985 στις κατηγορίες των εκπαιδευτικών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση όπως αυτές μετονομάστηκαν με το ν 1586/1986 (ΦΕΚ167), προστίθενται οι παρακάτω κλάδοι εκπαιδευτικών ΕΑΕ :

    ε) Κλάδος ΠΕ11.01. (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην ΕΑΕ),
    ζ) Κλάδοι ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΑΕ) όλων των ειδικοτήτων, με τον
    ισχύοντα κωδικό τους και προέκταση « .50».

    Οι καθηγητές ΔΕ που έχουν διοριστεί ως καθηγητές γενικής αγωγής έχουν τα τυπικά προσόντα να διδάσκουν σε γενικά σχολεία. Για να διδάσκουν σε ΣΜΕΑΕ έχουν κάποια επιπλέον προσόντα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και δικαιούνται να μπορούν να διδάσκουν είτε στη γενική είτε στην ειδική αγωγή. Αν πάρουν τον κωδικό .50 πώς θα διασφαλιστεί ότι εξακολουθούν να μπορούν να διδάσκουν και στη γενική εκπαίδευση και ότι δε θα αποκλειστούν από αυτήν;

    Φοίβη Λιακοπούλου
    Φιλόλογος ΕΑ-ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κορωπίου

  • 5 Μαΐου 2014, 21:21 | Λουκία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 21:19 | Ζωή Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 21:11 | Έφη Χ ΠΕ71

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 9:

    1) Πέρα από την καταλληλότητα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και τη δυνατότητα διαφοροποίησής τους, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες των μαθητών, θεωρείται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, στα πλαίσια της διεπιστημονικότητας και να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι όλων των ειδικοτήτων σε ένα Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το καθηκοντολόγιο της κάθε μιας ειδικότητας, καθώς και να υπάρχει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, κρίνουμε άδικη τη διάταξη να υπολογίζεται ο χρόνος απασχόλησης στις ΣΔΕΥ ως χρόνος διδακτικών καθηκόντων μόνο για τους Διευθυντές των ΣΜΕΑΕ (παρ.17)2) Μείζον ζήτημα για την ορθή λειτουργία ενός ειδικού σχολείου είναι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε κάθε τάξη. Ειδικότερα, προτείνουμε την ύπαρξη το πολύ τριών-τεσσάρων παιδιών με αναπηρία σε κάθε τάξη ειδικού σχολείου. Αυτός ο αριθμός μαθητών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 3) Είναι σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα παραπομπής ενός μαθητή στο οικείο ΚΕΔΔΥ είτε από την οικογένεια του μαθητή είτε από τη σχολική μονάδα, όπου φοιτά ο μαθητής (μέσω των ΕΔΕΑΥ ή του Συλλόγου Διδασκόντων), η οποία σχολική μονάδα οφείλει να είναι σε συνεχή επικοινωνία με την οικογένεια του μαθητή. Επιπλέον, θα πρέπει τόσο η οικογένεια όσο και η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ σε περίπτωση σοβαρής ένστασης αναφορικά με το σχολικό πλαίσιο φοίτησης που προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ.4) Θεωρούμε απαραίτητη την πραγματική λειτουργία τμημάτων ολοήμερου σχολείου σε όλες τις ΣΜΕΑΕ. Το γεγονός αυτό θα εξυπηρετεί αφενός τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και αφετέρου θα πρόσφερει στους μαθητές τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τις οποίες τώρα παρέχουν ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μαθητών.5) Πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με λεωφορεία. Όταν οι ΣΜΕΑΕ δε διαθέτουν ιδιόκτητα λεωφορεία, και για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων θα πρέπει να είναι πολυετείς και τα δύο μέρη (Πολιτεία-ιδιοκτήτες λεωφορείων) ν’ ανταποκρίνονται επαρκώς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να μετακυλούν το κόστος της μετακίνησης στους μαθητές και τις οικογένειές τους.6) Απαραίτητη κρίνεται η συνεχής συνεργασία των ΣΜΕΑΕ και των Γενικών Σχολείων. Κάθε ΣΜΕΑΕ πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με το πιο κοντινό γενικό σχολείο. Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει κοινό πρόγραμμα σε περιπτώσεις μη γειτνίασης των σχολείων ή προγράμματα συνεκπαίδευσης σε περιπτώσεις όμορων ή συστεγαζόμενων σχολείων. Το είδος και η διάρκεια των προγραμμάτων θα αποφασίζεται από τους Συλλόγους Διδασκόντων ειδικού και γενικού σχολείου.7) Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μετάβαση μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο Γενικό: οι εγγεγραμμένοι μαθητές των ειδικών σχολείων, μετά από συνεννόηση των γονέων/κηδεμόνων, της διεύθυνσης και του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού Σχολείου όπου φοιτούν, του αρμόδιου ΚΕΔΔΥ και του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής να έχουν τη δυνατότητα αίτησης Παράλληλης Στήριξης και φοίτησης στο Γενικό Σχολείο και μετά το πέρας της Α’ δημοτικού, εκμεταλλευόμενοι την προκαταρκτική τάξη του ειδικού σχολείου. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ο μαθητής του ειδικού σχολείου να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού με Παράλληλη Στήριξη.8) Άνοιγμα των ΣΜΕΑΕ στην κοινωνία: Να ορίζεται από το νόμο η εκπόνηση προγραμμάτων του Ειδικού Σχολείου έξω από τα όρια του σχολείου, στην κοινωνία, με σκοπό να ενταχθούν οι μαθητές πιο εύκολα στο κοινωνικό σύνολο και να ευαισθητοποιείται η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρία.9) Υλικοτεχνική υποδομή: Ύπαρξη λίστας προαπαιτούμενων υλικών από το Υπουργείο Παιδείας, με τα οποία πρέπει να είναι εξοπλισμένο ένα ειδικό σχολείο. Η λίστα να αποστέλλεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία και να παρέχονται τα υλικά αυτά στα σχολεία που παρουσιάζουν ελλείψεις.10) Αύξηση του αριθμού των Ειδικών Σχολείων: Σύμφωνα με εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Ειδικές Ανάγκες και την Εκπαίδευση της Ένταξης οι οποίες στηρίχτηκαν σε στοιχεία που έδωσε η ίδια η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος, ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές που λαμβάνουν υποστήριξη μέσα από τις δομές της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 3,28% επί του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού (στοιχεία 2011), όταν ο μέσος όρος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλάσιος και αγγίζει το 7-10%, ποσοστό που επιβεβαιώνει και η διεθνής βιβλιογραφία. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκεται ακόμα χωρίς διάγνωση και πιθανότατα εκτός σχολικής δομής. Η τελευταία χαρτογράφηση της Ειδικής Αγωγής της χώρας μας έγινε το 2003 και είναι πλέον μη έγκυρη. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων είναι μικρός για τις εκπαιδευτικές ανάγκες που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η υφιστάμενη κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

  • 5 Μαΐου 2014, 21:11 | ΜΑΡΙΑΝΑΠΕ71

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 21:09 | EM

    Συμφωνώ με τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:54 | Zoi Tsiaouskoglou

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ!!

  • 5 Μαΐου 2014, 20:53 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ Ζ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:49 | ΜΑΝΤΖΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:48 | ΜΙΧΑΗΛ Σ

    Στηρίζω τις θέσεις των
    ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:48 | Ρίτσα

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:45 | Κατερίνα Χ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:30 | Σοφία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:24 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:11 | Βούλα

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:10 | Ερια

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:09 | Βιβή Σταματούκη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:02 | Αμανατιάδου Κατερίνα

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 20:02 | Αναστασία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 20:00 | Μαρία Χ.

    «Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ».

  • 5 Μαΐου 2014, 19:59 | ΓΚΙΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ 71

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:49 | Δρ. Κλήμης Άντζακας

    Στο 2 Θέματα λειτουργίας, παράγραφος 3 το σχέδιο νόμου αναφέρει «Στις μέχρι τώρα χαρακτηρισμένες ΣΜΕΑΕ Επαγγελματικής εκπαίδευσης, (ΕΕΕΕΚ, ΕΕΓ και ΕΕΛ) θα λειτουργούν τμήματα αμιγώς με μαθητές της ειδικής κατηγορίας που μέχρι τώρα χαρακτήριζε τις σχολικές αυτές μονάδες, αλλά με δυνατότητα εγγραφής και μαθητών με άλλες αναπηρίες και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν γνωμάτευσης ΚΕΔΔΥ».
    Δυστυχώς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία σχολική μονάδα ΕΑΕ με εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ομάδα μαθητών με αναπηρία να εγγράφει και μαθητές με άλλη αναπηρία. Είναι ακαταόητη η συγκεκριμένη ρύθμιση. Για χρόνια οι γονείς παιδιών με αναπηρία, το αναπηρικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στις δομές της ΕΑΕ αγωνίστηκαν για εκπαίδευση με εξειδίκευση στις διαφορετικές ανάγκες παιδιών με αναπηρίες. Τώρα πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο και στα «πολυδύναμα κέντρα» που έχουν ξεπεραστεί επιστημονικά, εκπαιδευτικά και ιστορικά.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:43 | Ηλίας Κίσας

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:34 | Αναστασία Χιδερίδου – Μανδαρή

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:34 | Golightly

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 19:33 | Αναστασία Χιδερίδου – Μανδαρή

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 19:29 | Μάγδα Π

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.