Άρθρο 04: Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς

Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ, την Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.

1. Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος της ηλικίας τους.
Άτομα άνω των 18 ετών που έχουν μέχρι τότε αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ. Επίσης στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ υπάγονται χωρίς όριο ηλικίας όσοι διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή.
Άτομα τα οποία διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή χωρίς όριο ηλικίας, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ.
2. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πενταμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή.
Στη διεπιστημονική ομάδα δύναται να καλείται για συνδρομή και οποιοσδήποτε κλάδος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) καθώς και εκπαιδευτικοί ΕΑΕ κατά περίπτωση, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ και μερικής διάθεσης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή. Άτομα άνω των 18 ετών που έχουν μέχρι τότε αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ. Επίσης στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ υπάγονται χωρίς όριο ηλικίας όσοι διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή. Τα ΚΕΔΔΥ υποχρεούνται να γνωματεύουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους υπάρχει ανάγκη παράτασης της ανωτέρω προθεσμίας, η παράταση αυτή πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη.
3. Όλες οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιονδήποτε λόγο έχουν μόνιμη ισχύ ακόμη και αυτές που ήδη έληξαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Κατ’εξαίρεση οι γνωματεύσεις για κατάλληλο πλαίσιο στήριξης, παράλληλη στήριξη για κατ’οίκον διδασκαλία, για παροχή ειδικού βοηθού, για καθορισμό εξατομικευμένου προγράμματος καθώς και αυτές που αφορούν σε αλλαγή προσχολικής, δημοτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα επανακαθορίζονται σε χρονικά διαστήματα που θα προκύπτουν υποχρεωτικά με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.

Τα ΚΕΔΔΥ έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
α) Την ανίχνευση και τη διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύνολο των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα ΚΕΔΔΥ συνεργάζονται με τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών.
β) Την εισήγηση για την κατάρτιση των προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και με το ΕΕΠ, καθώς και την εφαρμογή άλλων επιστημονικών, κοινωνικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα σχολεία, στην έδρα του ΚΕΔΔΥ ή στο σπίτι.
γ) Τα ΚΕΔΔΥ έχουν την αποκλειστική και δεσμευτική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο. Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, ισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Με μόνη την εισήγηση σχολικού συμβούλου ΕΑΕ και μέχρι την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕΔΔΥ, οι μαθητές μπορούν να φοιτούν στα τμήματα ένταξης. Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ κοινοποιούνται υποχρεωτικά με εμπιστευτική αλληλογραφία στο σχολείο του μαθητή στο οποίο αφορούν ενώ οι οριστικές γνωματεύσεις των δευτεροβάθμιων ΕΔΕΑ, κοινοποιούνται επίσης με εμπιστευτική αλληλογραφία στο αρμόδιο ΚΕΔΔΥ και από κει με τον ίδιο τρόπο στο σχολείο του μαθητή.
δ) Την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην επαγγελματική κατάρτιση και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης για τους γονείς και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα, σε συνεχή βάση στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, υπό τη μορφή ενημερωτικών ημερίδων που οργανώνονται με ευθύνη του οικείου ΚΕΔΔΥ.
ε) Τον καθορισμό του είδους των εκπαιδευτικών βοηθημάτων, του μορφότυπου των προσβάσιμων διδακτικών βιβλίων και των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών που διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο και στη μαθησιακή διαδικασία που έχει ανάγκη ο μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο ή στο σπίτι, την παροχή Υπηρεσιών Υποστηρικτικών Τεχνολογιών και για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και συνταγή, καθώς και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στους χώρους της εκπαίδευσης.
στ) Την γνωμάτευση για τις ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές (όπως η παροχή μεγαλύτερου χρόνου, η χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών, η παροχή των θεμάτων σε προσβάσιμη μορφή) ανάλογα με το είδος αναπηρίας ή τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται, για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις εισαγωγικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η γνωμάτευση θα πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητες η εξέταση να γίνεται στα ίδια θέματα και συγχρόνως με τους υπόλοιπους μαθητές σε συνδυασμό με τις ανωτέρω ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές και τη χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών. Η προφορική εξέταση θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή ύστερα από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση.
Με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, κατόπιν εισήγησης του ΙΕΠ θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα διενεργούνται οι προφορικές εξετάσεις.
ζ) Την εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την ίδρυση, την κατάργηση, την προαγωγή, τον υποβιβασμό, τη μετατροπή ή τη συγχώνευση των ΣΜΕΑΕ και των Τμημάτων Ένταξης, την προσθήκη ομάδων προσαναλοτισμού τομέων και ειδικοτήτων στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.
η) Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ανά τρίμηνο υποβάλουν έκθεση λειτουργίας στις περιφερειακές δ/νσεις όπου ελέγχονται από την Ε.Δ.Ε.Α. οι γνωματεύσεις ανά κατηγορία αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης , σύμφωνα και με το προσωπικό που στελεχώνει τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ., καθώς και το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στις σχολικές μονάδες περιοχής ευθύνης του. Εν συνεχεία ο περιφερειακός δ/ντής με τις δικές του παρατηρήσεις αποστέλλει τις εκθέσεις στην Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την τελική αποτίμηση του έργου τους.
θ) Τη σύνταξη προτάσεων για τις ενδεχόμενες κτηριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ΣΜΕΑΕ και στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης της περιοχής αρμοδιότητας του κάθε ΚΕΔΔΥ σε σχέση με την προσβασιμότητα.
ι) Τη σύνταξη εξατομικευμένων προτάσεων – εκθέσεων για όλους τους μαθητές αρμοδιότητας του ΚΕΔΔΥ, στις οποίες αναφέρονται οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τα εκπαιδευτικά βοηθήματα, τα καινοτόμα προϊόντα ή οι υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργικότητα και τη συμμετοχή του κάθε μαθητή με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη διαδικασία της συνεκπαίδευσης με τους μαθητές του γενικού εκπαιδευτικού πλαισίου.
ια) Την πρόταση για την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης όπου απαιτείται.
Ιβ) Με κοινές Υ.Α. των συναρμοδίων υπουργών θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης του ICF στα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. καθώς και οι αρμοδιότητές τους.

4. α) Οι ΣΜΕΑΕ αποτελούν και Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ μιας ενότητας σχολικών μονάδων της γενικής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανεξαρτήτου βαθμίδας. Οι ενότητες αποτελούν και αποκεντρωμένες αδιαβάθμητες υπηρεσιακές μονάδες της ΕΑΕ και οι σχολικές μονάδες που τις συνθέτουν συνιστούν Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ).
β) Τα ΣΔΕΥ που προβλέπονται στην περίπτωση α’ συνιστώνται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης.
γ) Σε κάθε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης που ανήκει σε ΣΔΕΥ καθώς και στις ΣΜΕΑΕ λειτουργεί ΕΔΕΑΥ, ως πρωτοβάθμιο όργανο για τη εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της, η οποία συγκροτείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του Κέντρου Υποστήριξης ΕΑΕ της ΣΔΕΥ στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα και αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
αα) το διευθυντή της σχολικής μονάδας ως προέδρου, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του στα καθήκοντά του ως διευθυντή,
ββ) έναν (1) εκπαιδευτικό της προσχολικής ή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προβλέπεται στο άρθρο 21 του ν.3699/2008 που υπηρετεί σε ΤΕ ή αντίστοιχων κλάδων ΕΑΕ που προβλέπονται στο άρθρο 19 παρ. 1 του ν. 3699/2008,
γγ) έναν (1) ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα και
δδ) έναν (1) κοινωνικό λειτουργό του κλάδου ΠΕ30 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα, με τους αναπληρωτές τους.
δ) Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ ο πρόεδρός της συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου για τη λήψη απόφασης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ καλείται και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής που έχει ανάγκη υποστήριξης. Η ΕΔΕΑΥ, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης μπορεί να ζητά την τεκμηριωμένη εισήγηση του συλλόγου των διδασκόντων επί των μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων και των εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή που αξιολογείται. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, η ΕΔΕΑΥ ανάλογα με την περίπτωση του μαθητή που έχει ανάγκη υποστήριξης, μπορεί να καλεί, προκειμένου να διαμορφώσει καλύτερη άποψη για την εξεταζόμενη υπόθεση, μέλη από τις άλλες ειδικότητες ΕΕΠ που υπηρετούν στο οικείο Κέντρο Υποστήριξης ΕΑΕ του ΣΔΕΥ ή στο ΚΕΔΔΥ. Γραμματέας ορίζεται ο γραμματέας της σχολικής μονάδας και ελλείψει αυτού, εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε αυτή. Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ δεν καταβάλλεται αποζημίωση στα μέλη της.
ε) Συστήνεται Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. η οποία αποτελείται από τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό και έναν εκπαιδευτικό του σχολείου. Πρόεδρος ορίζεται ο δ/ντής της Σ.Μ.Ε.Α.Ε. με απόφαση του Δ/ντή Εκπ/σης, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις με δικαίωμα ψήφου για όλα τα θέματα. Σκοπός της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. είναι η εισήγηση για κάθε θέμα που αφορά τους μαθητές του σχολείου και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με φορείς , υπηρεσίες , αρχές για κάθε θέμα που αφορά τους μαθητές και τη λειτουργία του σχολείου. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. επίσης είναι η παράταση της φοίτησης των μαθητών των σχολείων της Α’/θμιας εκπ/σης για ένα ακόμα έτος και όπου δεν έχει συγκροτηθεί με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
στ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των ΕΔΕΑΥ και εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας τους που συντάσσεται από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο ρυθμίζονται και τα ζητήματα νόμιμης σύνθεσης, διαδικασίας σύγκλησης, τρόπου συνεδριάσεων και λήψης αποφάσεων. Τα ανωτέρω μπορούν να αναθεωρούνται εφ’ όσον υπάρχει ανάγκη. Οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μετά την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωσή τους μόνο με μόνιμο προσωπικό.
Κατά την πρώτη εφαρμογή από το σχολικό έτος 2013-2014 του θεσμού των ΕΔΕΑΥ του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 (τ. Α΄ 24) μπορούν να συγκροτούνται οι ΕΔΕΑΥ ακόμα και αν απουσιάζει ένα μέλος τους, λόγω εξάντλησης των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ που τηρούνται στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

5. Τα ΙΠΔ άλλων Υπουργείων συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμα και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού ΕΑΕ. Για τους μαθητές για τους οποίους υπάρχει ανάγκη εφαρμογής Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (ΕΠΕ) με βάση την εισήγηση του ΙΠΔ, το πρόγραμμα αυτό εκπονείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:57 | Αντωνία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 15:55 | Ελένη Σεφέρογλου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:51 | Κωνσταντίνα Ε.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 15:49 | ΡΑΝΙΑ ΠΕ 71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:49 | Αθανασία – Πολυξένη Σαββοπούλου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 15:49 | Κωνσταντίνα Ν.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 15:44 | Βάνια

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.4

  • 5 Μαΐου 2014, 13:51 | Ελένη Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 13:38 | ΜΑΡΙΑ Κ.

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 12:40 | Katerina

    1ον) «Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ, την Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Τι γίνεται με τη διεπιστημονικότητα; Ετερογενής και ετεροβαρής η στελέχωση των κατά το παρόν προσχέδιο σύνθεση των διαγνωστικών υπηρεσιών και επιτροπών.

    2ον) «1. Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος της ηλικίας τους.
    Άτομα άνω των 18 ετών που έχουν μέχρι τότε αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ. Επίσης στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ υπάγονται χωρίς όριο ηλικίας όσοι διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή.
    Άτομα τα οποία διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή χωρίς όριο ηλικίας, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να αλλάξει ως ακολούθως: «Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν τους έχοντες την μαθητική ιδιότητα ηλικίας 4 έως 22 ετών.» Από τη στιγμή που σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου για το νέο Λύκειο «οι γνωματεύσεις έχουν μόνιμη ισχύ» όλα τα υπόλοιπα του παρόντος μπερδεύουν και είναι περιττά!!

    3ον) «2. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πενταμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να προστεθεί: «Στη διεπιστημονική ομάδα συμμετέχουν κατά περίπτωση και προς όφελος του μαθητή και για την εξασφάλιση της διεπιστημονικότητας της διαφοροδιάγνωσης και όσοι κλάδοι και ειδικότητες υπηρετούν οργανικά στα ΚΕΔΔΥ»

    4ον) «Τα ΚΕΔΔΥ υποχρεούνται να γνωματεύουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να προστεθεί: «Με την προϋπόθεση ότι τα ΚΕΔΔΥ είναι στελεχωμένα από την αρχή του σχολικού έτους σε σχέση με τις οργανικές και λειτουργικές τους ανάγκες.»

    5ον) «….Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ κοινοποιούνται υποχρεωτικά με εμπιστευτική αλληλογραφία στο σχολείο του μαθητή…»
    ΣΧΟΛΙΟ:
    Ερώτηση: «Ακόμη και εάν οι γονείς αρνηθούν να υπογράψουν και να παραλάβουν το έντυπο της γνωμάτευσης;»

    6ον) «….καθώς και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στους χώρους της εκπαίδευσης….»
    ΣΧΟΛΙΟ: Ποια ειδικότητα θα προτείνει τα μέσα για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή των μαθητών π.χ. στις περιπτώσεις κινητικών αναπηριών, εκτός από αυτή του ΠΕ 28; ή ΠΕ 31, ή ΠΕ11, κτλ.;

    7ον) «…Η γνωμάτευση θα πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητες η εξέταση να γίνεται στα ίδια θέματα και συγχρόνως με τους υπόλοιπους μαθητές σε συνδυασμό με τις ανωτέρω ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές και τη χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών. Η προφορική εξέταση θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή ύστερα από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση….»
    ΣΧΟΛΙΟ: Τα ΚΕΔΔΥ και τα ΙΠΔ θα πρέπει να αξιολογούν και να εισηγούνται την προφορική εξέταση στην περίπτωση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών μόνον στην περίπτωση που οι μαθητές αξιολογήθηκαν έως και την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο και όχι την τελευταία στιγμή στην Γ΄Λυκείου, ένα μήνα πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
    Επίσης τα ΚΕΔΔΥ και τα ΙΠΔ θα πρέπει να μπορούν να εισηγούνται την προφορική εξέταση κατά περίπτωση και στους μαθητές με αυτισμό (που ισχύει σήμερα) αλλά και στις περιπτώσεις μαθητών με ΗΝΥ.

    7ον)»ζ) Την εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την ίδρυση, την κατάργηση, την προαγωγή, τον υποβιβασμό, τη μετατροπή ή τη συγχώνευση των ΣΜΕΑΕ και των Τμημάτων Ένταξης, την προσθήκη ομάδων προσαναλοτισμού τομέων και ειδικοτήτων στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Για τέταρτη χρονιά φέτος δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το ΥΠΑΙΘ, όπως γινόταν κάθε χρόνο κατά το παρελθόν.

    8ον) «η) Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ανά τρίμηνο υποβάλουν έκθεση λειτουργίας στις περιφερειακές δ/νσεις όπου ελέγχονται από την Ε.Δ.Ε.Α….»
    ΣΧΟΛΙΟ: Αρκεί η ετήσια έκθεση πεπραγμένων που υποβάλλεται ανά έτος. Η υποβολή ανά τρίμηνο θα περιλαμβάνει δυστυχώς μόνον ποσοτικά στοιχεία. Επίσης πριν την υποβολή έκθεσης (τρίμηνης ή ετήσιας) θα πρέπει επιτέλους τα ΚΕΔΔΥ να στελεχωθούν, να υποστηριχθούν ως προς τη λειτουργία τους και στη συνέχεια «νομιμοποιούμαστε» να τα αξιολογήσουμε. Από την ίδρυσή τους το 2003, το προσχέδιο υπουργίας κ. Διαμαντοπούλου που οριζόντια σχεδίαζε την κατάργησή τους έως και σήμερα τα ΚΕΔΔΥ δυστυχώς ποτέ δεν υποστηρίχθηκαν ή στελεχώθηκαν. Παράδειγμα το σχολικό έτος που διανύουμε, όπου στα ΚΕΔΔΥ προσελήφθησαν αναπληρωτές ΕΕΠ τα Χριστούγεννα μέσω ΕΣΠΑ από το τεχνικό δελτίο των ΕΔΕΑΥ και ΣΔΕΥ, και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Εργάνι», ενώ δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη όλα τα έτη για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

    9ον) «θ) Τη σύνταξη προτάσεων για τις ενδεχόμενες κτηριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ΣΜΕΑΕ και στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης της περιοχής αρμοδιότητας του κάθε ΚΕΔΔΥ σε σχέση με την προσβασιμότητα.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Ποιες ειδικότητες θα εισηγούνται για την προσβασιμότητα από τη στιγμή που σύμφωνα με το παρόν δεν θα υπηρετούν πλέον στα ΚΕΔΔΥ ειδικότητες ΠΕ 28, ΠΕ 11 και ΠΕ κινητικότητας τυφλών, αλλά και οι ήδη υπηρετούντες απαξιώνονται δια του παρόντος προσχεδίου;

    10ον) «Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. επίσης είναι η παράταση της φοίτησης των μαθητών των σχολείων της Α’/θμιας εκπ/σης για ένα ακόμα έτος και όπου δεν έχει συγκροτηθεί με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Θα πρέπει να προστεθεί «και με την σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων, ή άλλως αυτοί να έχουν το δικαίωμα προσφυγής στην ΕΔΕΑ, της οποίας η απόφαση θα είναι οριστική»

    11ον) «5. Τα ΙΠΔ άλλων Υπουργείων συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμα και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού ΕΑΕ.»

    ΣΧΟΛΙΟ 1ον): Ένας μαθητής απευθύνεται στο ΚΕΔΔΥ στην Γ΄Λυκείου για διάγνωση δυσλεξίας και δεν του δίδεται, γιατί κρίνεται ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι γονείς αρνούνται να παραλάβουν την γνωμάτευση και στη συνέχεια απευθύνεται σε ΙΠΔ όπου εξετάζεται μόνον από μία έως δύο ειδικότητες και του δίδεται δυσλεξία.
    ΣΧΟΛΙΟ 2ον) Οι γνωματεύσεις των ΙΠΔ γίνονται δεκτές χωρίς τη συμμετοχή εκπαιδευτικού ΕΑΕ, την ίδια στιγμή που στα ΚΕΔΔΥ υπηρετούν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ με πλούσια εμπειρία και γνώσεις, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά, και τους κατηγοριοποιούμε δια του παρόντος προσχεδίου σε Β΄κατηγορίας προτάσσοντας τους απόφοιτους των Τμημάτων Ειδικής Αγωγής σε Α΄κατηγορίας, χωρίς να ασχοληθούμε με το πρόγραμμα σπουδών τους και την εργασιακή τους εμπειρία, καθώς και αγνοώντας την ύπαρξη άλλων κλάδων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ που υπηρετεί σε αυτά.

    12ον) «Για τους μαθητές για τους οποίους υπάρχει ανάγκη εφαρμογής Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (ΕΠΕ) με βάση την εισήγηση του ΙΠΔ, το πρόγραμμα αυτό εκπονείται από το οικείο ΚΕΔΔΥ.»
    ΣΧΟΛΙΟ: Η εισήγηση των ΙΠΔ είναι όλες μια σειρά, π.χ. «ο μαθητής βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού». Με βάση αυτή την εισήγηση πως μπορούν τα ΚΕΔΔΥ να εκπονήσουν εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), και γιατί άλλος κάνει τη διάγνωση και άλλος το πρόγραμμα;; Θα πρέπει ή να εξαιρεθούν τα ελλειπή ως προς τη στελέχωσή τους ΙΠΔ από τη διαδικασία της διάγνωσης, ή άλλως να τους ανατεθεί και η σύνταξη ΕΠΕ.

  • 5 Μαΐου 2014, 11:55 | Ελένη Περιστέρη

    Έχω οργανική θέση σε ΚΕΔΔΥ από το 2006 (βάσει ν.2817), είμαι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο αναγνωρισμένης συνάφειας με την ειδική αγωγή, 4 μεταδιδακτορικά στο αντικείμενο της διαφοροδιάγνωσης γλωσσικών διαταραχών και πλήθος ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε έγκριτα συνέδρια και περιοδικά του εξωτερικού. Βάσει ποιας λογικής αποκλείομαι από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΔΔΥ?

    Το άρθρο 4, παρ. 2 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    ΠΡΟΤAΣΗ-AΡΘΡΟ 4, παρ. 2: «Η αξιολόγηση και εκπαιδευτική υποστήριξη πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ06.50), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:39 | Κατερίνα Ματθοπούλου

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 10:30 | Ανδριάνα Π.Ε.71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 5 Μαΐου 2014, 10:22 | Δόμνα Π.Ε. 71 (6 χρόνια αναπληρώτρια )

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.

  • 5 Μαΐου 2014, 10:15 | Ξανθίππη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 09:40 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΕ 71 (9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ)

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 5 Μαΐου 2014, 06:24 | Θανάσης Παπαδόπουλος, δάσκαλος ειδικής εκπαίδευσης

    Άρθρο 4 §4

    Η προσπάθεια να αποτελέσουν οι ΣΜΕΑΕ Κέντρα Υποστήριξης ΕΑΕ χωρίς οι ίδιες οι μονάδες –στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον- να έχουν καταφέρει να είναι στελεχωμένες σωστά, να λειτουργούν υποδειγματικά και να έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινής γνώμης ως αποτελεσματικά σχολεία για τους ίδιους τους μαθητές τους είναι άλλο ένα καλοπροαίρετο αλλά ανεφάρμοστο σχέδιο. Τα ειδικά σχολεία έχουν τα ίδια ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και βαρύτερες αναπηρίες που υποδέχονται και απέχουν πολύ από το να μετεξελιχθούν με συνοπτικές διαδικασίες σε κέντρα ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης. Προτείνεται λοιπόν πριν τη μετατροπή κάποιας ΣΜΕΑΕ σε ΣΔΕΥ/Κέντρο Υποστήριξης να έχει εξασφαλιστεί και αξιολογηθεί η υποδειγματική και αποτελεσματική της λειτουργία.

  • 5 Μαΐου 2014, 00:54 | Δημήτριος Παπαγεωργίου

    Να γίνει σύσταση οργανικών θέσεων Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών για τις ΕΔΕΑΥ . Μια (1) οργανική ανά 5 ΕΔΕΑΥ . θα μπορούν να καλύπτουν μια ΕΔΕΑΥ την ημέρα. Το ΕΕΠ της ΣΜΕΑΕ ( Ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός ) πρέπει να καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της ΣΜΕΑΕ . Ήδη σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο το ΕΕΠ των ΕΔΕΑΥ δεν μπορεί να απασχοληθεί στις ΣΜΕΑΕ .

  • 4 Μαΐου 2014, 23:24 | Βασίλης Χριστινάκης

    Άρθρο 4 παράγραφος 4 ε)

    Να προστεθεί ότι “Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.”

    Αυτό γιατί οι ψήφοι είναι συνολικά 4 και υπάρχει περίπτωση ισοψηφίας.

    —————————————-

    Άρθρο 4 παράγραφος 4 στ)

    Να διαγραφεί το “μόνο με μόνιμο προσωπικό”

    και να μείνει το “Οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μετά την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωσή τους.”

    Αυτό γιατί οι ΣΜΕΑΕ που στελεχώνονται με μόνιμο κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο είναι λίγες. Επιπλέον ακόμα και αν υπάρχουν αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν ούτε την ΣΜΕΑΕ ούτε τα Γενικά Σχολεία. Επίσης αν παραμείνει ως έχει τότε ούτε η ΕΔΕΑΥ της ΣΜΕΑΕ θα μπορέσει να λειτουργήσει.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να έχει στελεχωθεί η ΣΜΕΑΕ με το ΕΕΠ και το ΕΒΠ για την ομαλή λειτουργία και μετά να προσλαμβάνεται επιπλέον ΕΕΠ για τις ΕΔΕΑΥ.

    t

  • 4 Μαΐου 2014, 21:22 | Ελένη ΠΕ71

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!

  • 4 Μαΐου 2014, 19:16 | λιβανης μακης

    ΟΙ εδεαυ ειναι απαραδεκτες,ντροπή σας,υποκριτές

  • 4 Μαΐου 2014, 19:07 | Σ.Α

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • Επίσημη θέση ΣΑΤΕΑ

    Για τα ΚΕΔΔΥ

    Η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι σήμερα –ειδικότερα για τα ΚΕΔΔΥ- είναι μεταβλητή, ανάλογα με την περιοχή και τις οικονομικές συγκυρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την πλήρη ή επαρκή κάλυψη των ΚΕΔΔΥ με τις απαραίτητες ειδικότητες είτε –όπως τείνει να επικρατεί να τελευταία χρόνια- την υποστελέχωσή τους. Επομένως, η έλλειψη του απαραίτητου αριθμού ειδικοτήτων από αυτές τις δομές επιφέρει με τη σειρά της μεγάλη χρονική καθυστέρηση –ενίοτε και χρόνια- στην εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, χάνεται εις βάρος του μαθητή πολύτιμος χρόνος για την επίσημη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης, ενώ παράλληλα διαταράσσεται η ομαλή σχολική φοίτηση λόγω των επισκέψεων του μαθητή στο ΚΕΔΔΥ, καθώς και το πρόγραμμα της οικογένειας.

    Η ίδρυση περισσότερων ΚΕΔΔΥ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατανομής τους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΙΠΔ ανέρχονται πανελλαδικά σε 20 τον αριθμό και, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι αιτούντες, απαιτείται τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ΚΕΔΔΥ, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο είδος πληροφοριών του εντύπου της διάγνωσης: δεν υπάρχει μια βασική και κοινή φόρμα που να χρησιμοποιείται από όλα τα ΚΕΔΔΥ. Η εικόνα του εν λόγω εντύπου ποικίλλει ανά ΚΕΔΔΥ και συνήθως περιλαμβάνει μια απλή δήλωση της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του εκάστοτε μαθητή σε συνδυασμό με μια σύνοψη της γενικής εικόνας του μαθητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Σπανιότερη είναι η περίπτωση αναλυτικότερης αναφοράς στοιχείων σχετικά με επιμέρους τομείς (λ.χ. γνωστικός, επικοινωνιακός, κοινωνικός), καθώς και μια πρόταση για κατευθυντήριες-βασικές γραμμές για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη:
    Η καθιέρωση και χρήση μιας συγκεκριμένης, σταθερής φόρμας με επιμέρους βασικούς τομείς του προφίλ του μαθητή από τα ΚΕΔΔΥ, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικές σκοπιμότητες και να αποφεύγονται ασάφειες ή παρερμηνείες.
    Η τακτική και προγραμματισμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ΚΕΔΔΥ, των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του γονέα) για την ευέλικτη διαχείριση της κάθε περίπτωσης μαθητή.
    Η διαγνωστική-διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΔΔΥ να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο (αριθμό επισκέψεων και ωρών) ανά μαθητή/τρια, καθώς και να τον/την παρατηρεί στο σχολικό του/της πλαίσιο, προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για το προφίλ του/της.

    Για ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ

    Η ΕΔΕΑΥ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία διάγνωσης και εκπαιδευτικής παρέμβασης ως ένα επίπεδο πρωτοβάθμιας διάγνωσης υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

    Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε μια σειρά από παρατηρήσεις-προτάσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να διατυπωθούν σχετικά με τη λειτουργία των ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ:

    – Μέλη των ΣΜΕΑΕ (που είναι Κέντρα Υποστήριξης των ΣΔΕΥ) επιφορτίζονται με το έργο της διάγνωσης και καλούνται ν’ απουσιάζουν από τις ΣΜΕΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία των ΣΜΕΑΕ. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ και να δημιουργηθούν, αν χρειαστεί, ανεξάρτητες ομάδες που θα έχουν υπό την ευθύνη και την εποπτεία τους μια συγκεκριμένη ενότητα σχολείων με μαθητικό πληθυσμό μικρότερο των 1.200 ατόμων (σε Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

    -Οι ήδη διαγνωσμένοι μαθητές, για τους οποίους έχει καταρτιστεί ΕΠΕ από τα ΚΕΔΔΥ, μπορούν να παραπέμπονται προαιρετικά για εκπαιδευτική αξιολόγηση στις ΕΔΕΑΥ, έπειτα από εισήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται να ακολουθείται η εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος ΕΠΕ μέχρι και την ημερομηνία επαναξιολόγησης.

    -Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου (και όχι απλής εισήγησης) και ο υπεύθυνος δάσκαλος του τμήματος που φοιτά ο μαθητής.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εφαρμογής του διαφοροποιημένου προγράμματος της ΕΔΕΑΥ και της μετέπειτα ενδεχόμενης παραπομπής του μαθητή σε ΚΕΔΔΥ.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ο μέγιστος αριθμός ωρών, που ένας εκπαιδευτικός ΕΑΕ ή μια ειδικότητα θα συμμετάσχει στην ΕΔΕΑΥ.
    – Πρέπει να γίνει επιμόρφωση από τα ΚΕΔΔΥ και τους Σχολικούς Συμβούλους Ειδικής Αγωγής στα μέλη που θα απαρτίζουν τις ΕΔΕΑΥ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να έχουν την εποπτεία του έργου των ΕΔΕΑΥ και να πραγματοποιούν την έγκριση των προγραμμάτων παρέμβασης. Αυτό συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

    Τέλος, θεωρούμε ότι στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Επιπλέον, η διάγνωση και η υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και να μην παραπέμπονται οι οικογένειες σε ιδιωτικές εξωσχολικές υπηρεσίες. Η προσκόμιση διαγνώσεων από ιδιωτικούς φορείς μέσω των γονέων μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συμπληρωματική.

  • 3 Μαΐου 2014, 21:25 | ΜΙΧΑΛΗΣ Β.

    Οι ΕΔΕΑΥ και οι ΣΔΕΥ πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τις ΣΜΕΑΕ. Διαφορετικά θα επιβαρύνουν με μεγάλο φόρτο εργασίας το εμπλεκόμενο προσωπικό και θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Επίσης, με τον τρόπο που πάνε να δημιουργηθούν προβλέπω μεγάλα προβλήματα και δυσλειτουργίες, τόσο στη στελέχωση όσο και στη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Όλο το στήσιμο γίνεται πρόχειρα χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό όπως φαίνεται και από την τροπολογία που αναφέρει χαρακτηριστικά «για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές … μπορούν να συγκροτούνται οι ΕΔΕΑΥ του άρθρου 39 του νόμου 4115/2013, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι διατίθενται από την τοπική αυτοδιοίκηση, τις δημόσιες μονάδες υγείας και τα ΚΕΔΔΥ». Πως θα γίνει αυτό, με ποιες διαδικασίες? Αντί να λύνονται προβλήματα θεωρώ οτι δημιουργούνται σοβαρότερα.

  • 3 Μαΐου 2014, 20:12 | Εριφύλη Διαμαντοπούλου

    – Η διαγνωστική ομάδα του ΚΕΔΔΥ πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες! Κινητικά προβλήματα, σπαστικότητα, αδεξιότητα ακόμη και σκολιώσεις και άλλα μυοσκελετικά ποιος θα τα αξιολογεί; Προβλήματα στην λεπτή κινητικότητα, στην διαχείριση και οργάνωση του χώρου και χρόνου ποιος; Θέματα που προκύπτουν από μια φυσική-κλινική αξιολόγηση, όπως παχυσαρκίες, θέματα υγιεινής, δυσκοιλιότητες, όλα τα δευτερογενή προβλήματα που προκύπτουν από την εγκεφαλική παράλυση, δυσκαταποσίες, εισροφήσεις, αναπνευστικά, δερματικά προβλήματα, κλπ,; Οι γιατροί ασχολούνται με τις συγκεκριμένες διαγνώσεις μόνο που αξιολογούν και είναι της ειδικότητάς τους, όχι με το σύνολο των προβλημάτων του παιδιού. Όλες οι ειδικότητες πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν σε μια ορθή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Επίσης χρειάζεται εκπαίδευση και ενίσχυση του έργου του ΚΕΔΔΥ. Όλες αυτές οι αρμοδιότητές του για να γίνουν χρειάζονται και περισσότερα ΚΕΔΔΥ και περισσότερο καταρτισμένο έμπειρο προσωπικό!
    – Οι ΕΔΕΑΥ δεν γίνεται να λειτουργούν με το μόνιμο προσωπικό των ΣΜΕΑΕ θα αποδυναμωθούν τα σχολεία. Εάν οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί υπηρετούν σε σχολείο με 50 παιδιά, πως θα διαμορφώσουν συνθήκες να ασχοληθούν και με την αξιολόγηση μαθητών άλλων 5-7 σχολείων; Αποδυναμώνεται το έργο τους και οι υπηρεσίες και στους δύο τομείς. Οι ομάδες ΕΔΕΑΥ να αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι του προσωπικού των ΣΜΕΑΕ.
    – Η ειδικότητα του παιδοαναπτυξιολόγου είναι επίσης σημαντική για την διαγνωστική ομάδα των ΚΕΔΔΥ. Ο αναπτυξιολόγος είναι αυτός που ελέγχει και αξιολογεί τις κινητικές, ακουστικές, κοινωνικές, γλωσσικές, οπτικοκινητικές και κριτικές δεξιότητες του παιδιού.

  • Εκτιμώ ότι στο πρόγραμμα υποστήριξης των μαθητών με ε.ε.α. που φοιτούν στα κοινά σχολεία, είναι απαραίτηο να εμπλέκεται γνωμοδοτικά και συμβουλευτικά και ο σχολικός σύμβουλος γενικής αγωγής στα πλαίσια της ένταξης και συνεκπαίδευσης

  • 3 Μαΐου 2014, 15:25 | Χρήστος Κουτάλης

    Τα ΚΕΔΔΥ να είναι στελεχωμένα οπωσδήποτε με την ειδικότητα ΠΕ 28 Φυσικοθεραπείας για να είναι επιστημονική η κινητική αξιολόγηση όλων των παιδιών που έχουν κάποια αναπηρία.

  • 1 Μαΐου 2014, 18:49 | Γιώργος Τσιτσιμπής

    Οι ΑΔΕΑΥ, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση. Χρειαζόμαστε περισσότερα ΚΕΔΔΥ, τουλάχιστον ένα σε κάθε Δήμο, πλήρως στελεχωμένα, με μόνιμο, έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και δυνατότητα επισκέψεων στο χώρο του σχολείου.

  • 1 Μαΐου 2014, 14:31 | ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΤΑ ΚΕΔΔΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ «ΤΜΉΜΑ ΈΝΤΑΞΗΣ Ή ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΔΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ.

  • 1 Μαΐου 2014, 14:26 | ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    ΤΑ ΚΕΔΔΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ «ΤΜΉΜΑ ΈΝΤΑΞΗΣ Ή ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ». ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΔΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ.

  • 29 Απριλίου 2014, 18:53 | Αναστασοπουλου

    Τα ΚΕΔΔΥ ως γνωστο ανηκουν στο υπουργειο παιδειας κ τα Ιατροπαιδαγωγικα κεντρα στο υπουργειο υγειας.Συμφωνα με τον νομο που ισχυει αυτην την στιγμη αν υπαρχει διασταση αποψεων-διαγνωσης μεταξυ τους τοτε επεμβαινει επιτροπη οπου το πορισμα της εναι οριστικο.Ερωτω το υπουργειο.Φανταστειτε κ ελατε στην θεση ολων εμας που εχουμε ενα παιδι με ειδικες αναγκες οχιτοσο εμφανεις.Π.χ δεν εχει σωματικη αναπηρια.
    Φανατστειτε την θεση αυτου του παιδιου,να περνα κ να ξαναπερνα επιτροπες κ εξετασεις!Η αποψη μου ειναι οτι οι δομες πρεπε να στελεχωθουν απο αποφοιτους της σχολης ειδικων παιδαγωγων του παν/μιου
    Θεσσαλιας στον Βολο.Ειναι οι μονοι πραγματικα ειδικοι κ φυσικα το μεταπτυχιακο σε συναφες αντικειμενο να αποτελει προσθετο προσον.Επισης στελεχωση των εν λογο δομων με παιδοψυχιατρους.Νομιζω πως ετσι θα υπαρξει μια αξιολογη προσεγγιση κ διαγνωση των παιδιων με ειδικες αναγκες.Νομικα δεν νομιζω οτι ο ψυχολογος η ο καθηγητης φιλολογιας που επανδρωνει τις δομες του ΚΕΔΔΥ νομιμοποιειται να διαγνωσειπ.χ μια διασπαση
    προσοχης με υπερκινητικοτητα.Ειναι θεμα της ειδικοτητας της ψυχιατρικης.Περα απ αυτο μπορειται να φανταστειτε ποσα παιδια φευγουν απ τις δομες αδιαγνωστα η με λαθος διαγνωση.

  • Αναφορικά με το άρθρο 4 και τις παραγράφους 3α), 3β), 3δ), 3ε), 3στ), 38), 3θι), 3θι.ια) θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με πολυετείς έρευνες επιβεβαιώνεται πως η ελλειμματική προσοχή των ατόμων με ΔΕΠΥ, ανεξάρτητα από τη συνύπαρξή της με άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η δυσλεξία κ.ά, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας χαμηλής ακαδημαϊκής επίδοσης (Biederman et al, 2004˙ Langberg et al, 2011) καθώς η ικανότητα συγκέντρωσης και διατήρησης της προσοχής αποτελεί βασική προϋπόθεση μάθησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

    Η δυσκολία αδιάλειπτης παρακολούθησης του ωρολόγιου σχολικού προγράμματος, η ελλιπής καταγραφή των καθημερινών υποχρεώσεων, η περιορισμένη ενεργητική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αδυναμία συνέπειας στις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και η σχολική αποτυχία (δυσκολία ολοκλήρωσης εργασιών και θεμάτων εξέτασης στα προβλεπόμενα χρονικά όρια) αποτελούν συνήθεις εκδηλώσεις της συμπεριφοράς του μαθητή με ΔΕΠΥ στη σχολική πράξη και δεν επιτρέπουν στο παιδί ή τον έφηβο να αναδείξει το μαθησιακό του δυναμικό. Αξίζει να υπογραμμιστεί η επίπονη, εξαιρετικά φθοροποιός για το άτομο με ΔΕΠΥ και την οικογένειά του και συχνά αναποτελεσματική διαδικασία της καθημερινής σχολικής προετοιμασίας και κατ’ οίκον μελέτης.

    Σύμφωνα με το Ν.3699/2008, ΦΕΚ 199 Α΄, 02/10/2008 (Άρθρο 3, Παράγραφος 1.), αλλά και το νέο νομοσχέδιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (άρθρο 3, παράγραφος 1) η ΔΕΠΥ (Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα) ορίζεται ως ειδική εκπαιδευτική ανάγκη. Ως εκ τούτου, τα παιδιά ή οι έφηβοι που διαγιγνώσκονται με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μάθηση, σε βαθμό που να καθίσταται απαραίτητη η προσαρμογή στον τρόπο διδασκαλίας ή αξιολόγησής τους. Προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να προχωρήσουν στην αναγκαία προσαρμογή / τροποποίηση του διδακτικού τους έργου και στη διευκόλυνση της αξιολογικής διαδικασίας του μαθητή με ΔΕΠΥ κρίνεται καίριο -για την ΕΕΜ ΔΕΠΥ- να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση στην καθημερινή σχολική πρακτική. Πιο συγκεκριμένα:
    Α. εκτιμάται απαραίτητη η συμπερίληψη συγκεκριμένων διευκρινιστικών οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς.

    Β. η προσεκτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε συνδυασμό με την κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία τεκμηριώνουν ότι ποσοστό 40-60% μαθητών με ΔΕΠΥ εκδηλώνουν παράλληλα ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία) (Mayes, Calhoun, Crowell, 2000˙ ).
    Στις περιπτώσεις αυτές βάσει του Ν. 3699 (άρθρο 4, παρ. 1στ), του άρθρου 27, παρ. 1ν, του Π.Δ. 60/2006 (ΦΕΚ 65Α /05-04-2006 ), τις εγκυκλίους Γ2/25154/05-03-09, Γ2/1846/17-05-2000 «Τρόπος εξέτασης δυσλεξικών μαθητών/τριών», Β6/32605/6/04/2004 «Εξέταση φυσικώς αδυνάτων υποψηφίων», τις διατάξεις της αριθμ. Φ. 253/155439/Β6 (ΦΕΚ 2544 Β/30-12-2009) Υ.Α. και τις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προφορικής εξέτασης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που περιέχονται στην αριθμ. Φ.251/15808/Β6/05-02-2014 υπουργική απόφαση με θέμα «Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, βάσει του Ν. 3699/2008, στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2014, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ο νομοθέτης προβλέπει αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών με προφορικές, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο το μαθητή με ΔΕΠΥ και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
    Στις περιπτώσεις, όπου ο μαθητής με ΔΕΠΥ δεν εμφανίζει ειδική μαθησιακή δυσκολία, δεν προβλέπεται ανάλογη αντιμετώπιση.

    Γ. η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ θεωρεί ότι η προσαρμογή αυτή στον τρόπο αξιολόγησης θα πρέπει να επεκταθεί και στον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό με ΔΕΠΥ, που δεν παρουσιάζει ειδική μαθησιακή δυσκολία, αλλά του οποίου η σχολική απόδοση και επίδοση είναι χαμηλή και αναμφίβολα αναντίστοιχη του δυναμικού του.

    Δ. η γραπτή αξιολόγηση γνώσεων απαιτεί συμπληρωματικά και την προφορική, καθώς οι μαθητές με ΔΕΠΥ, λόγω του νευροβιολογικού χαρακτήρα της διαταραχής, η οποία συνδέεται με υψηλά, μη αναμενόμενα για την ηλικία τους επίπεδα ελλειμματικής προσοχής, παρορμητικότητας και / ή υπερκινητικότητας, οδηγούνται σε:
    α) παράβλεψη ή παρανόηση ουσιωδών λεπτομερειών / στοιχείων των εκφωνήσεων, των δεδομένων και των ζητούμενων των ερωτήσεων ακόμη και δοσμένης θεματολογίας,
    β) καθυστερημένη έναρξη γραπτών απαντήσεων,
    γ) ανολοκλήρωτη ή ελλιπή προσέγγιση θεματολογίας,
    δ) χαμηλή παραγωγικότητα στην επεξεργασία κειμένου,
    ε) εύκολη κόπωση, αναβλητικότητα, παραίτηση ή αποφυγή στην εμβάθυνση και την παραγωγή σύνθετου εκπαιδευτικού έργου.

    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η απόδοσή τους να υπολείπεται σημαντικά των συνομηλίκων που διαθέτουν ανάλογη ευφυϊα και προφίλ γνώσεων κάτι που επιβεβαιώνει και η βιβλιογραφία (Frazier, Youngstrom,, Glutting, & Watkins, 2007).

    Ε. η προτεινόμενη τροποποίηση στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δε θα επιβαρύνει το φόρτο εργασίας των, ήδη, βεβαρημένων Ιατροπαιδαγωγικών Υπηρεσιών και των ΚΕΔΔΥ, αφού αποτελεί ποιοτική διαφοροποίηση στην αξιολόγηση των καταγεγραμμένων αιτημάτων και κατά συνέπεια δεν προβλέπεται να αυξήσει το συνολικό αριθμό αιτημάτων, ούτε βέβαια και τις προβλεπόμενες κρατικές δαπάνες.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους επιθυμούμε να διατυπώσουμε τις ακόλουθες προτάσεις σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου, βελτίωσης της «ατμόσφαιρας» στο σχολικό περιβάλλον και προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων με ΔΕΠΥ:

    1. ένταξη των μαθητών με ΔΕΠΥ στις κατηγορίες των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά υποστηρίζοντας τις γραπτές τους απόψεις, με χρονική παράταση, όπου κρίνεται απαραίτητο, στα τρίμηνα-τετράμηνα, στις τελικές προαγωγικές/ απολυτήριες και πανελλαδικές εξετάσεις (προσθήκη στην εγκύκλιο Γ2/25154/05-03-2009 και στην υπουργική απόφαση αριθμ. Φ.253/155439/Β6 (φεκ 2544/30-12-2009) 1Α v, αντίστοιχα), στα πλαίσια της αντιστάθμισης των αρνητικών συνεπειών της ΔΕΠΥ στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών που διαγιγνώσκονται με τη διαταραχή.
    2. εφαρμογή του άρθρου 5 του ΠΔ 191/1992 [ « Οι μαθητές, που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του Νόμου 1566/85 (ΦΕΚ 167/τ.Α), όπως έχει αντικατασταθεί από το Ν. 2817 και ακολούθως από το Ν. 3699, των οποίων οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τις διατάξεις του άρθρου 33 του ίδιου Νόμου έχουν πιστοποιηθεί, εφόσον δεν είναι προφανείς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φοιτούν: α) ως ενταγμένοι σε κανονικά Γυμνάσια β) σε ειδικές τάξεις, τμήματα ή ομάδες που λειτουργούν μέσα σε κανονικά Γυμνάσια και γ) σε αυτοτελή ειδικά Γυμνάσια, προάγονται, απολύονται, παραπέμπονται η απορρίπτονται σύμφωνα με τις διατάξεις των §§ 1,2 και 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 182/84, ΦΕΚ 60/τ.Α) με μείωση του προβλεπόμενου από το εδάφιο γ της § 1 του άρθρου αυτού μέσου όρου σε «τουλάχιστον δώδεκα (12)».»].
    3. χρήση Η/Υ στα πλαίσια της αξιολόγησης με θέματα και ερωτήσεις προερχόμενες από βάση δεδομένων του ΥΠΑΙΘ (τράπεζα ερωτήσεων και θεμάτων).
    4. εκπαίδευση ή επιμόρφωση αντίστοιχα των εκπαιδευτικών και των στελεχών των υπηρεσιών ψυχοπαιδαγωγικής υποστήριξης του ΥΠΑΙΘ (ΚΕΔΔΥ & ΕΔΕΑΥ) στις παρεμβάσεις, που μπορούν να εφαρμόσουν για να υποστηρίξουν μαθητές που φοιτούν στις τάξεις τους και έχουν διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ ή παρουσιάζουν συμπεριφορές που προσομοιάζουν τη ΔΕΠΥ. Η κατάρτιση και η ενεργός καθοδήγηση του προσωπικού θα ενισχύσει τη μαθησιακή αποτελεσματικότητα των μαθητών, που παρουσιάζουν δυσκολίες και θα περιορίσει τα ποσοστά εκδήλωσης ανεπιθύμητων συμπεριφορών.
    5. έγκαιρος εντοπισμός με την είσοδο των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή στην πρώτη σχολική ηλικία της ΔΕΠΥ και των άλλων δυσκολιών με νευροαναπτυξιακό υπόβαθρο, όπως οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία) και η ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ), ώστε να εφαρμοσθεί άμεσα σχέδιο σχολικής παρέμβασης. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανίχνευσης Δυσκολιών στη Σχολική Προσαρμογή (screening).

  • 26 Απριλίου 2014, 15:49 | Απόστολος Παπαδόπουλος

    Πώς θα γίνεται η ανίχνευση και η πρώιμη παρέμβαση, ειδικά στην προσχολική ηλικία, όσον αφορά την κίνηση, αν δεν υπάρχουν καθηγητές Φυσικής Αγωγής και Φυσικοθεραπευτές;
    Στα νοσοκομεία και το ΚΕΠΑ θα καταφεύγουν γονείς που τα παιδιά τους έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τα υπόλοιπα παιδιά (οπτικοκινητικός συντονισμός, κινητική αδεξιότητα, προσανατολισμός στο χώρο κλπ);

  • 25 Απριλίου 2014, 19:06 | Ιωάννα

    Τάκη, με την έκφραση «τα του σχολείου» εννοώ τις ανάγκες και τα ζητήματα που προκύπτουν από την εκπαίδευση και την συνεκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Γνωρίζουμε καλά πόσα θέματα προκύπτουν και πόσος χρόνος χρειάζεται για να γνωρίσουμε, να μάθουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες. Ένα προσωπικό που θα είναι συνεχώς μετακινούμενο πώς θα βοηθήσει; Θα εμφανίζεται ως κομήτης, θα καταθέτει μια πρόταση εκπαίδευσης και μία εν τέλει διάγνωση και θα αποχωρεί; Την επόμενη χρονιά θα καλείται κάποιος άλλος να υποστηρίξει την προσπάθεια; Δημιουργείται ένας ακόμη γραφειοκρατικός θεσμός; Ή η προσπάθεια θα είναι επικεντρωμένη στο ανύπαρκτο μέχρι τώρα Υ; Δηλαδή στην υποστήριξη. Και αν μου απαντήσεις πως ο σκοπός είναι η Υποστήριξη, τότε να μου πεις πως αυτή θα είναι εφικτή με ένα μη μόνιμο προσωπικό που θα έρχεται και θα φεύγει.

  • 25 Απριλίου 2014, 17:57 | Κέλλυ

    Σύμφωνα με το άρθρο :»Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πενταμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με ειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή.»
    Κατα αρχάς δεν προβλέπεται σε όλα τα ΚΕΔΔΥ να υπάρχει ειδικότητα παιδοψυχιάτρου παρά μόνο σε ορισμένα. Το ΚΕΔΔΥ Χίου δεν διαθέτει αυτή την ειδικότητα ως στελέχωση και για να διαγνωστεί το παιδί πρέπει οι γονείς να μετακινηθούν είτε στη Αθήνα σε δημόσιο νοσοκομείο που το ραντεβού με παιδοψυχίατρο μπορεί να γίνει και μετά από 6 μήνες είτε στο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο της Μυτιλήνης. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι γονείς αδυνατούν να μεταβούν σε δημόσιους φορείς. Ζητούμε μιας και στο νησί υπάρχει κινητή μονάδα ψυχικής υγείας που διαθέτει παιδοψυχίατρο να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς να γίνεται χρήση από τα ΚΕΔΔΥ που δεν διαθέτουν παιδοψυχίατρο των εκθέσεων των παιδοψυχιάτρων.

  • 25 Απριλίου 2014, 17:54 | Μιχάλης

    Συμψωνώ με την Ευαγγελία
    24 Απριλίου 2014, 16:09 | Ευαγγελία:
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    1)Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η/ο ψυχολόγος και η/ο κοινωνικός λειτουργός που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ, τοποθετούνται στα ΣΔΕΥ επιπλέον αυτών που υπηρετούν ήδη στα Ειδικά σχολεία. Διαφορετικά τα Ειδικά σχολεία που μετατρέπονται σε ΣΔΕΥ,αποδυναμώνονται και στερούνται το αναγκαίο για τη λειτουργία τους ΕΕΠ αφού θα αναγκαστούν να το μοιραστούν με τα γενικά σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν οι ΕΔΕΑΥ.
    2)Η επιμόρφωση αυτών που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ πρέπει να είναι ουσιαστική και συνεχής όπως και η συνεργασία τους με τα ΚΕΔΔΥ.

  • 25 Απριλίου 2014, 13:45 | Τάκης

    Ιωάννα οι ΕΔΕΑΥ είναι για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι για «τα του σχολείου».

  • 25 Απριλίου 2014, 10:01 | Ιωάννα

    Εγώ θα ήθελα να επισημάνω πως οι ΕΔΕΑΥ θα πρέπει να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό, διότι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα του σχολείου καλά κι όχι αναπληρωτές που θα δουλεύουν περιστασιακά κι ώσπου να γνωρίσουν τους μαθητές και τα θέματα που τους απασχολούν θα απολύονται και την επόμενη χρονιά θα αναλαμβάνουν άλλοι. Προτείνω, λοιπόν, να διαγραφεί όχι η φράση «μόνιμο προσωπικό», αλλά η επόμενη παράγραφος που ορίζει τη διαδικασία του σχολ. έτους 2013-14 η οποία προκαλεί σύγχυση.

  • 25 Απριλίου 2014, 07:27 | Καλέσογλου Νικόλαος

    Το εδάφιο που προβλέπει την έκδοση γνωμάτευσης εντός 45 ημερών πρέπει να καταργηθεί . Η σκοπιμότητα προφανής, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθείς να χειραγωγήσεις τα ΚΕΔΔΥ . Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΔΔΥ έχουν καταθέσει περίσσευμα ψυχής, όλα αυτά τα χρόνια και κανείς δεν τους το αναγνωρίζει !

  • 24 Απριλίου 2014, 16:21 | Ευαγγελία

    1)Πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η/ο ψυχολόγος και η/ο κοινωνικός λειτουργός που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ, τοποθετούνται στα ΣΔΕΥ επιπλέον αυτών που υπηρετούν ήδη στα Ειδικά σχολεία. Διαφορετικά τα Ειδικά σχολεία που μετατρέπονται σε ΣΔΕΥ,αποδυναμώνονται και στερούνται το αναγκαίο για τη λειτουργία τους ΕΕΠ αφού θα αναγκαστούν να το μοιραστούν με τα γενικά σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν οι ΕΔΕΑΥ.
    2)Η επιμόρφωση αυτών που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ πρέπει να είναι ουσιαστική και συνεχής όπως και η συνεργασία τους με τα ΚΕΔΔΥ.

  • 24 Απριλίου 2014, 13:25 | Χριστίνα

    Είναι αναγκαίο να δοθεί και στις ΣΜΕΑΕ (Σύλλογο διδασκόντων ειδικών σχολείων ή εκπαιδευτικό ένταξης/ παράλληλης στήριξης) το δικαίωμα να προσφύγει σε δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ σε περίπτωση που διαφωνεί τεκμηριωμένα με την απόφαση του ΚΕΔΔΥ για το πλαίσιο φοίτησης ή τη διάγνωση κάποιου μαθητή. Κι αυτό γιατί είναι συχνό το φαινόμενο οι γονείς να επιλέγουν και να πιέζουν τα ΚΕΔΔΥ να ορίσουν πλαίσια φοίτησης που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους για ιδιοτελείς λόγους.

  • 22 Απριλίου 2014, 14:55 | Τάκης

    Σύμφωνα με το άρθρο οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μετά την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωσή τους μόνο με μόνιμο προσωπικό. Στη συνέχεια γράφει:
    Κατά την πρώτη εφαρμογή από το σχολικό έτος 2013-2014 του θεσμού των ΕΔΕΑΥ του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 (τ. Α΄ 24) μπορούν να συγκροτούνται οι ΕΔΕΑΥ ακόμα και αν απουσιάζει ένα μέλος τους, λόγω εξάντλησης των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ που τηρούνται στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.
    Στις ΕΔΕΑΥ συμμετέχουν ως μέλη και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που επίσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αναπληρωτές.
    Η απαίτηση για στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο προσωπικό μόνο που αναφέρει το άρθρο είναι ασυνεπής με το ίδιο το άρθρο (αφού αμέσως μετά αναφέρεται σε αναπληρωτές που στελεχώνουν τις ΕΔΕΑΥ) και μη υλοποιήσιμο στην πράξη (αφού τα μέλη των ΕΔΕΑΥ περιλαμβάνουν κατά πλειοψηφία αναπληρωτές εκπαιδευτικούς).
    Προτείνω τη διαγραφή της απαίτησης για πλήρη στελέχωση «μόνο με μόνιμο προσωπικό» εκτός αν προβλέπονται άμεσα μόνιμοι διορισμοί που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ.

  • 22 Απριλίου 2014, 08:58 | Ελένη

    21 Απριλίου 2014, 22:29 | Αλικη
    Συμφωνώ με το σχόλιό σας. Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα ανήκουν στο υπουργείο υγείας. Ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση?
    Τα ΚΕΔΔΥ είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας διάγνωσης και πρότασης πλαισίου φοίτησης. Συγχαρητήρια στου υπουργείο που το ξεκαθαρίζει.
    Φυσικά, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο τα ΚΕΔΔΥ θα μπορούν να συνεργαστούν και με άλλους φορείς.

  • 21 Απριλίου 2014, 22:27 | Αλικη

    Τα ΚΕΔΔΥ θα υποβαλουν ανα τριμηνο έκθεση και θα ελέγχονται οι γνωματευσεις του, ενω ακομα και ΙΠΔ άλλων Υπουργειων θα εκδιδουν γνωματευσεις και μαλιστα χωρις την απαραιτητη συμμετοχη εκπαιδευτικού ΕΑΕ ?Πολύ ωραια!Δεν μου δινει γνωματευση δυσλεξίας το ΚΕΔΔΥ ας βρω κανένα γιατρό να κάνω τη δουλειά μου!
    Τελικά όλοι θα γνωματευουν! με τι προσοντα άραγε,με τι κριτήρια? Και έιναι δυνατον να έχουν μονιμη ισχύ οι γνωματευσεις? Δηλαδη δεν γινονται λάθη? Σε περιπτωση διαστασης απόψεων τι γινεται?

  • 21 Απριλίου 2014, 20:08 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Σε σχέση με το άρθρο 2 , οι επιπλέον ειδικότητες για τη διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών και ικανοτήτων των παιδιών είναι εργοθεραπευτής και επισκέπτης υγείας. Όσον αφορά στον ιατρό η ειδικότητα που έχει πλήρη γνώση είναι η παιδοψυχιατρική και όχι η νευρολογία ( ακόμα και η παιδονευρολογία).
    Όσον αφορά στις διαγνώσεις εντός 45 ημερών , φαντάζουν «άπιαστο όνειρο» μιας και τα περισσότερα ΚΕΔΔΥ , ή ΙΠΚ έχουν σημαντικό φόρτο εργασίας και τωρινή αναμονή 6 μήνες- 2 χρόνια.

  • 20 Απριλίου 2014, 20:19 | Νίκος

    Το ερώτημα ως προς τις ΕΔΕΑΥ είναι, κατά πόσο θα εφαρμόσει σωστά το νόμο, ένας εκπαιδευτικός ο οποίος δεν έχει δεχθεί σειρές επιμορφώσεων στην διαφοροποιημένη διδασκαλία και στην εκπαιδευτική αξιολόγηση με στόχο την διάγνωση; Πώς καλείτε κύριοι υπεύθυνοι τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν μεθόδους άγνωστες σε αυτούς, χωρίς υποστήριξη;

  • 20 Απριλίου 2014, 00:37 | Παναγιώτης Κλάδης

    Στην παράγραφο 4 στ λέει:Οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μετά την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωσή τους μόνο με μόνιμο προσωπικό.
    Μήπως το «μόνιμο» προσωπικό είναι εκ παραδρομής;
    Παναγιώτης Κλάδης
    Δ/ντής Ειδικού Δημοτικού Ζακύνθου

  • 19 Απριλίου 2014, 14:37 | Τάκης

    Σύμφωνα με το άρθρο οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μετά την έκδοση Κανονισμού Λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωσή τους μόνο με μόνιμο προσωπικό. Στη συνέχεια γράφει:
    Κατά την πρώτη εφαρμογή από το σχολικό έτος 2013-2014 του θεσμού των ΕΔΕΑΥ του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 (τ. Α΄ 24) μπορούν να συγκροτούνται οι ΕΔΕΑΥ ακόμα και αν απουσιάζει ένα μέλος τους, λόγω εξάντλησης των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ που τηρούνται στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.
    Στις ΕΔΕΑΥ συμμετέχουν ως μέλη και οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που επίσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αναπληρωτές.
    Η απαίτηση για στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο προσωπικό μόνο που αναφέρει το άρθρο είναι ασυνεπής με το ίδιο το άρθρο (αφού αμέσως μετά αναφέρεται σε αναπληρωτές που στελεχώνουν τις ΕΔΕΑΥ) και μη υλοποιήσιμο στην πράξη (αφού τα μέλη των ΕΔΕΑΥ περιλαμβάνουν κατά πλειοψηφία αναπληρωτές εκπαιδευτικούς).
    Προτείνω τη διαγραφή της απαίτησης για πλήρη στελέχωση «μόνο με μόνιμο προσωπικό» εκτός αν προβλέπονται άμεσα μόνιμοι διορισμοί που θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ.

  • 18 Απριλίου 2014, 14:55 | Τανια

    Στ) «Οι ΕΔΕΑΥ λειτουργούν μόνο μόνο μετά την έκδοση λειτουργίας τους και την πλήρη στελέχωση τους με μόνιμο προσωπικό». Οι αναπληρωτές θεωρούνται μόνιμο προσωπικό;
    Σαφώς υπάρχει ανάγκη μονιμότητας των μελών μιας ΕΔΕΑΥ ώστε να υπάρχει συνέχεια στο έργο της αξιολόγησης, επαναξιολόγησης και υποστήριξης, και συνεργασίας με τις σχολικές μονάδες τις όποιες εξυπηρετούν.

  • 17 Απριλίου 2014, 21:07 | Αναστασοπουλου

    Καλησπερα σας.Ειμαι μητερα παιδιου με ειδικες αναγκες κ θα θελα να αναφερω τα παρακατω σχετικα με τους διαγνωστικους αξιολογικους κ υποστηρικτικους φορεις.Συμφωνω απολυτα με τα οσα γραφετε στον σχετικο νομο ομως δυστυχως δεν εφαρμοζονται!Περιμενα 3 χρονια για να περασει το παιδι μου αξιολογηση κ τελικα οταν περασε μετα απο 3 χρονια η διαγνωση που δοθηκε ηταν κ λαθος!Ολα αυτα στο ΚΕΔΔΥ Ν.Ιωνιας οπου με παραπεμψε
    το ΚΕΔΔΥ ανατολικης Αττικης στο Κορωπι.Ο ελεγχος που ασκει το υπουργειο
    στα ΚΕΔΔΥ νομιζω θα πρεπει να ειναι αληθινος καθως κ να υπαρξει αξιολογηση των λειτουργων οι οποιοι ασχολουνται με τα παιδια.Η εικονα που δινεται ειναι οτι οι αιτησεις προχωρανε βαση του αν εχεις καποιον γνωστο που εργαζεται εκει η οχι.Τις 45 ημερες που αναφερετε στο νομο τις βλεπω τουλαχιστον ως κατι ρομαντικο μια κ το παιδι μου εμεινε 3 χρονια αδιαγνωστο,χανοντας ετσι πολυτιμο χρονο γι αυτο.Οταν μου δοθηκε η διαγνωση που ηταν εσφαλμενη οπως αποδειχθηκε αργοτερα στην διαγνωση υπηρχαν τρεις υπογραφες.Μια εκ των οποιων ενος παιδοψυχιατρου.Ποτε ομως
    το παιδι δεν ειχε ουτε μια συνεδρια με παιδοψυχιατρο.Πιστευω οτι α)πρεπει να εφαρμοστει αξιολογηση του προσωπικου διοτι σε πολλες περιπτωσεις δεν εφαρμοζονται διαγνωστικα μεσα(παιδι με ΔΕΠΥ αναφερεται ως συγκεντρωμενο)β)να ασκηθει ελεγχος ως προς τον χρονο αποκρισης των δομων σε σχεση με τον χρονο υποβολης του αιτηματος.Ειναι πολυ σημαντικο κομματι ετσι ωστε να βοηθησουμε εγκαιρα τα παιδια μας.γ)να υπαρχει σε καθε ΚΕΔΔΥ εν ενεργεια ενας παιδοψυχιατρος κ οχι να εμφανιζεται μονο ως σφραγιδα.Πολλες φορες οι ψυχολογοι δεν εχουν τις απαραιτητες γνωσεις ωστε να αναγνωρισουν μια ψυχιατρικη οντοτητα κ να την παραπεμψουν .Ευχαριστω πολυ.