- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 25: Διορισμοί ΕΒΠ και Υπηρεσιακές μεταβολές

Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται κατά σειρά: οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμού κλάδων ΕΒΠ του παρόντος νόμου, ο οποίος διαγωνισμός διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το ν. 3848/2010 άρθρα 2 και 3  όπως αυτό αντικαθίστανται με τα κριτήρια του παρόντος άρθρου:

 

        1. από κοινωνικά κριτήρια σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του παρόντος νόμου

        2. από ακαδημαϊκά κριτήρια:

α) Ο βαθμός πτυχίου Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Λ. ή Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων μισή (0,5) μονάδα για κάθε βαθμό άνω του δεκαπέντε (15).

β) Ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος I.E.Κ. μισή (0,5) μονάδα για κάθε βαθμό άνω του δώδεκα (12). Ο βαθμός πτυχίου ή διπλώματος των I.E.Κ. αναγράφεται στη βεβαίωση του ΕΟΠΠΕΠ

       3. Από  πραγματική  προϋπηρεσία σε δομές ΕΕ και προϋπηρεσία στον Δημόσιο (εκτός από αυτήν που έχει αποκτηθεί σε θέση αναπληρωτή σε Σ.Μ.Ε. Ε.) ή στον Ιδιωτικό Τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και με αντικείμενο τα άτομα με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία έχει αποκτηθεί μετά την κτήση του βασικού τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του παρόντος νόμου.

 

      Όταν δεν καλύπτονται τα κενά σε δομές ΕΕ με διορισμό ή μετάθεση, στις κενές θέσεις αποσπώνται  μέλη του ΕΒΠ.

      Αν δεν είναι δυνατή η πλήρωση των θέσεων ΕΒΠ στις δομές ΕΕ με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση καθώς και στις περιπτώσεις μακράς απουσίας μελών του ΕΒΠ ή για την κάλυψη εξαιρετικών λειτουργικών αναγκών, προσλαμβάνονται στις θέσεις αυτές αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι που έχουν τα προσόντα διορισμού του κλάδου τους και μόνο για τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα οριζόμενα ποσοστά αναπηρίας του σχετικού άρθρου, του παρόντος νόμου, μπορούν να μην χαρακτηρίζονται ως επ’ αόριστον. με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Η πρόσληψη τους γίνεται από τους πίνακες αναπληρωτών ΕΒΠ που συντάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων και μέχρι να γίνει αυτό, εξακολουθούν να προσλαμβάνονται  από τους πίνακες που τηρούνται στις  Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

       Τα μέλη ΕΒΠ που διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή Βraille (ΕΓΒ), μετατίθενται, αποσπώνται ή τοποθετούνται αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι  κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών ή σε μαθητές παράλληλης στήριξης – συνεκπαίδευσης με απώλεια ακοής ή όρασης αντίστοιχα. Δημιουργούνται δύο (2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος  νόμου.

Οι μεταθέσεις οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις όλων των μελών ΕΒΠ γίνονται από υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΕ και σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στην γενική Εκπαίδευση.

        Το τοποθετημένο οργανικά ΕΒΠ στις ΣΜΕΕ, μετατίθεται ή αποσπάται εφόσον έχει συμπληρώσει διετή προϋπηρεσία στην οργανική του θέση.

       Στις περιπτώσεις που μέλη του ΕΒΠ κρίνονται υπεράριθμοι στις οργανικές τους θέσεις στις ΣΜΕΕ, με πράξη του  ΠΥΣΕΕΠ αντίστοιχα, έπειτα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και των σχολικών συμβούλων ΕΕ ή των συμβούλων ΕΕΠ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αποφασίζει τη διάθεση των υπεράριθμων προσωρινά, σε άλλη ΣΜΕΕ, όπου διαπιστώνεται ανάγκη. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναθέτει στους υπεράριθμους συμπλήρωση του ωραρίου τους σε άλλη ΣΜΕΕ.

Το ΕΒΠ θεωρείται ότι ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας.