- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 07: Θέματα μαθητών με κώφωση, τύφλωση και αυτισμό

1. Ως πρώτη γλώσσα των μαθητών με κώφωση ή βαρηκοΐα αναγνωρίζεται η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και ως δεύτερη γλώσσα τους η Νέα Ελληνική, η οποία προσλαμβάνεται και εκφέρεται με τη γραπτή της μορφή, ενώ η προφορική της αντίληψη και έκφραση αποτελεί πρόσθετη κοινωνική επιλογή των μαθητών με κώφωση. Επίσης αναγνωρίζεται ότι όλοι οι μαθητές με κώφωση ή βαρηκοΐα δεν είναι υποχρεωτικά χρήστες της ΕΝΓ. Η Ελληνική Νοηματική και η Νέα Ελληνική γλώσσα αναγνωρίζονται ως ισότιμες μεταξύ τους, οπότε και η ενδεδειγμένη γλωσσική παιδαγωγική προσέγγιση είναι η δίγλωσση εκπαίδευση.

α)  Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή Διευθυντή σε σχολεία μαθητών με Κώφωση  ή  Τύφλωση, είναι η πιστοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) και της Ελληνικής Γραφής Braille (ΕΓΒ) αντίστοιχα και εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων, τοποθετούνται για την κάλυψη της θέσης, εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα.

β)  Για την τοποθέτηση  εκπαιδευτικών και ΕΕΠ σε σχολεία Κωφών – Τυφλών απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πιστοποίηση της ΕΝΓ και της γραφής Braille. Eκπαιδευτικοί και ΕΕΠ χωρίς την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου δεν δύνανται να τοποθετούνται σε σχολεία τυφλών και κωφών μαθητών. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι υπηρετούντες ήδη με οργανική θέση στα σχολεία αυτά. Ειδικά οι  κατέχοντες οργανική θέση στα  σχολεία  Κωφών , Τυφλών, συμμετέχουν στη διαδικασία  επιλογής Διευθυντών των παραπάνω σχολείων.

2. Επίσημη γραφή των μαθητών με τύφλωση αναγνωρίζεται η Ελληνική Γραφή Braille (ΕΓΒ) η οποία περιλαμβάνει και το σύστημα Nemeth για την υποστήριξη των μαθηματικών συμβόλων. Επίσης αναγνωρίζεται ότι όλοι οι μαθητές με τύφλωση δεν είναι υποχρεωτικά χρήστες της ΕΓΒ. Οι μαθητές με τύφλωση ή  με χαμηλή όραση χωρίς νοητική υστέρηση ή άλλης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν, με βάση τη γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ, στις σχολικές τάξεις του Γενικού Σχολείου υποστηριζόμενοι από τον εκπαιδευτικό της τάξης και κατά περίπτωση με την υποστήριξη μέλους ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ31 ή ΕΒΠ.

3. Αρμόδιος φορέας πιστοποίησης επαρκούς γνώσης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ), της Ελληνικής Γραφής Braille (ΕΓΒ) και κινητικότητας – προσανατολισμού (ΚΠ) και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης (Δ.Κ.Δ.) είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και τους πλέον αντιπροσωπευτικούς φορείς σε θέματα ΕΝΓ και ΕΓΒ , την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) και την Εθνική Ομοσπονδία τυφλών (ΕΟΤ),το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Την οργάνωση της επιμόρφωσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και την  Ελληνική Γραφή Braille.

β) την πιστοποίηση επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της Ελληνικής Γραφής Braille.

4. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός εξαμήνου από την ψήφιση του παρόντος νόμου συνιστώνται στον ΕΟΠΠΕΠ:

α) επιτροπή πιστοποίησης της επάρκειας της ΕΝΓ , στην  οποία  συμμετέχει υποχρεωτικά από ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών δύο στελέχη, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της ημεδαπής με αποδεδειγμένη σχετική εμπειρία καθώς και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή στέλεχος του ΕΟΠΠΕΠ.

 β) επιτροπή πιστοποίησης της επάρκειας της ΕΓΒ , στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά από ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών δύο στελέχη, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της ημεδαπής, με αποδεδειγμένη σχετική εμπειρία καθώς και ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή στέλεχος του ΕΟΠΠΕΠ.

Τα μέλη των ανωτέρω επιτροπών εκτός του μέλους – στελέχους του ΕΟΠΠΕΠ, πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της ΕΝΓ καθώς και της ΕΓΒ.

Μέχρι τη συγκρότηση των Επιτροπών πιστοποίησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ( ΕΝΓ) και της Ελληνικής Γραφής Βraille ( ΕΓΒ) ισχύουν οι βεβαιώσεις επάρκειας της ΕΝΓ που χορηγούνται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, καθώς και οι κάτοχοι βεβαιώσεων επάρκειας ( ΕΝΓ) και διερμηνείας από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, όπως και οι πιστοποιήσεις της ΕΓΒ που χορηγούνται από το ΚΕΑΤ και αποκτήθηκαν έως την έκδοση του παρόντος νόμου,  θα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά τη συγκρότηση αυτών, για τους ήδη κατόχους ως ισότιμες βεβαιώσεις του ΕΟΠΠΕΠ.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται μετά από εισήγηση των παραπάνω επιτροπών πιστοποίησης και του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ καθορίζονται  τα συστήματα πιστοποίησης της ΕΝΓ και της ΕΓΒ, στα οποία περιλαμβάνονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, η διαδικασία των εξετάσεων, η οργανωτική δομή, ο τύπος των χορηγούμενων τίτλων και βεβαιώσεων καθώς και το ύψος και ο τρόπος καταβολής των εξέταστρων πιστοποίησης.

Για τη διενέργεια των εξετάσεων και την εισήγηση στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ θεμάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του ως προς την ΕΝΓ ή την ΕΓΒ, συνιστώνται όργανα και επιτροπές πρόσκαιρου χαρακτήρα, των οποίων η συγκρότηση και ο ορισμός γίνεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ μετά από εισήγηση των αντίστοιχων  επιτροπών πιστοποίησης και καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με το ανωτέρω ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα, θέμα που αφορά τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Για την παροχή υπηρεσιών εκμάθηση της ΕΝΓ, καθώς και της ΕΓΒ, οι αρμόδιοι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς πιστοποιούνται με διαδικασία που ορίζει με απόφασή του το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ ύστερα από εισήγηση των αντίστοιχων επιτροπών πιστοποίησης.

 5. Για τους μαθητές στο φάσμα του αυτισμού με ή χωρίς λόγο, ως επίσημη γλώσσα αναγνωρίζεται η Νέα Ελληνική, η οποία προσλαμβάνεται και εκφέρεται με την προφορική  και  με τη γραπτή της μορφή.

Η φοίτηση των  μαθητών στο φάσμα του αυτισμού στις κατάλληλες σχολικές δομές ή στο κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο του γενικού σχολείου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚΕΔΥ. Σε περίπτωση διαφωνίας με τους γονείς ή τους κηδεμόνες του μαθητή, αποφασίζει η δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ, της οποίας η απόφαση είναι οριστική.

6. Οι μαθητές με νοητική αναπηρία ή διαταραχές ομιλίας-λόγου ή στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να χρησιμοποιούν υποστηρικτικές τεχνολογίες και μορφές εναλλακτικής επικοινωνίας βασισμένες σε σύμβολα ή εικόνες με γραπτή ή προφορική αντιστοίχιση στη Νέα Ελληνική Γλώσσα.

7. Στο ΙΕΠ μεταφέρονται οι παρακάτω αρμοδιότητες:

 α) Η αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών υλικών που παράγονται με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille πριν την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 β) Η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και με εξειδικευμένους επιστήμονες σε εκπαιδευτικά θέματα των Κωφών και Τυφλών.