Άρθρο 04: Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς

Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΥ, την Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.

1. Τα ΚΕΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος της ηλικίας τους.

     Άτομα άνω των 18 ετών που έχουν μέχρι τότε αξιολογηθεί ως έχοντα     αναπηρία ή  ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΥ. Επίσης στην αρμοδιότητα    των ΚΕΔΥ υπάγονται χωρίς όριο ηλικίας  άτομα τα οποία διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή.

 

2. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τριμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΕ(προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, έναν κοινωνικό λειτουργό, ΠΕ30 και έναν ψυχολόγο ΠΕ23.

 

  Στη διεπιστημονική ομάδα δύναται να καλείται για συνδρομή και οποιοσδήποτε κλάδος του  Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) καθώς και εκπαιδευτικοί Ε.Ε κατά περίπτωση, υπογράφοντας την σχετική γνωμάτευση, είτε υπηρετούν στο ΚΕΔΥ είτε εντός της   Περιφέρειας, κατόπιν εισήγησης της διεπιστημονικής ομάδας του οικείου ΚΕΔΥ και μερικής διάθεσης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή. Τα ΚΕΔΥ υποχρεούνται να     γνωματεύουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση που για αντικειμενικούς λόγους υπάρχει ανάγκη παράτασης της ανωτέρω προθεσμίας, η παράταση αυτή πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη.

 

Οι γονείς μπορούν με αίτησή τους προς το ΚΕΔΥ να λαμβάνουν αντίγραφα των εισηγήσεων όλων των μελών της διεπιστημονικής ομάδας καθώς και αυτών που καλούνται εκτάκτως σε αυτήν, όχι όμως και του υλικού που χρησιμοποιήθηκε για να προκύψει αυτή.

 

3.  Όλες οι γνωματεύσεις των  ΚΕΔΥ και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων για οποιονδήποτε λόγο έχουν μόνιμη ισχύ ακόμη και αυτές που ήδη έληξαν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Κατ’ εξαίρεση οι γνωματεύσεις για κατάλληλο πλαίσιο στήριξης, παράλληλη στήριξη, για κατ’ οίκον διδασκαλία όπου απαιτείται, για παροχή ειδικού βοηθού, και για καθορισμό εξατομικευμένου προγράμματος θα επανακαθορίζονται σε χρονικά διαστήματα που θα προκύπτουν υποχρεωτικά με τη γνωμάτευση του ΚΕΔΥ.

    Υποχρεωτικά οι γνωματεύσεις θα ανανεώνονται σε αλλαγή βαθμίδας εκπαίδευσης (προσχολικής, δημοτικής και δευτεροβάθμιας).

 

       Τα ΚΕΔΥ έχουν τις εξής αρμοδιότητες:

 

 4α). Την ανίχνευση και τη διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών   των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύνολο των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τα ΚΕΔΥ συνεργάζονται με τις διευθύνσεις Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών.

 

β) Την εισήγηση για την κατάρτιση των προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και με το ΕΕΠ, καθώς και την εφαρμογή άλλων επιστημονικών, κοινωνικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα σχολεία, στην έδρα του ΚΕΔΥ ή στο σπίτι.

 

γ) Την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην  επαγγελματική κατάρτιση και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης για τους γονείς   και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα, σε συνεχή βάση στην περιοχή    αρμοδιότητάς τους, υπό τη μορφή ενημερωτικών ημερίδων που οργανώνονται με ευθύνη του οικείου ΚΕΔΥ.

 

δ) Τον καθορισμό του είδους των εκπαιδευτικών βοηθημάτων, του μορφότυπου των προσβάσιμων διδακτικών βιβλίων και των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών που διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο και στη μαθησιακή διαδικασία που έχει ανάγκη ο μαθητής με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο ή στο σπίτι, την  παροχή Υπηρεσιών Υποστηρικτικών Τεχνολογιών και για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και συνταγή, καθώς και την υποβολή προτάσεων για την καλύτερη πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στους χώρους της εκπαίδευσης.

 

ε) Την αποκλειστική αρμοδιότητα της γνωμάτευσης για τις ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές (όπως η παροχή περισσότερου χρόνου, η χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών, η παροχή ζωντανής βοήθειας, η παροχή των θεμάτων σε προσβάσιμη μορφή)  ανάλογα με το είδος αναπηρίας ή τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους περιορισμούς που συνεπάγεται, για την απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στις εισαγωγικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η γνωμάτευση θα πρέπει να εξαντλεί τις δυνατότητες η εξέταση να γίνεται στα ίδια θέματα και συγχρόνως με τους υπόλοιπους μαθητές σε συνδυασμό με τις ανωτέρω ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές και τη χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών. Η προφορική εξέταση θα πρέπει ανάλογα με το είδος της αναπηρίας να αποτελεί την τελευταία επιλογή ύστερα από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση.

στ) Την αποκλειστική αρμοδιότητα για την  εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την ίδρυση, την κατάργηση, την προαγωγή, τον υποβιβασμό, τη μετατροπή ή τη συγχώνευση των ΣΜΕΕ και των Τμημάτων Ένταξης, την προσθήκη ομάδων προσανατολισμού τομέων και ειδικοτήτων στα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και στα Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια.

 

ζ) Τη σύνταξη προτάσεων για τις ενδεχόμενες κτηριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις ΣΜΕΕ και στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης της περιοχής αρμοδιότητας του κάθε ΚΕΔΥ σε σχέση με την προσβασιμότητα.

 

 η) Την αποκλειστική αρμοδιότητα για την  σύνταξη εξατομικευμένων προτάσεων – εκθέσεων για όλους τους μαθητές αρμοδιότητας του ΚΕΔΥ, στις οποίες αναφέρονται οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τα εκπαιδευτικά βοηθήματα, τα καινοτόμα προϊόντα ή οι υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργικότητα και τη συμμετοχή του κάθε μαθητή με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη διαδικασία της συνεκπαίδευσης με τους μαθητές του γενικού εκπαιδευτικού πλαισίου.

 

 Θ) Την πρόταση για την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης όπου απαιτείται.

 

5. Τα ΚΕΔΥ έχουν την αποκλειστική και δεσμευτική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο. Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο είτε λόγω διαφωνίας των γονέων και κηδεμόνων του μαθητή με την γνωμάτευση του ΚΕΔΥ, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται σε κάθε περίπτωση να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ εντός είκοσι ημερών από την λήψη της γνωμάτευσης του ΚΕΔΥ, της οποίας η απόφαση είναι οριστική. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της δευτεροβάθμιας ΕΔΕΑ, ισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΥ. Με μόνη την εισήγηση του οικείου σχολικού συμβούλου ΕΕ και μέχρι την έκδοση της γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕΔΥ, οι μαθητές μπορούν να φοιτούν στα τμήματα ένταξης. Οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΥ κοινοποιούνται υποχρεωτικά με εμπιστευτική αλληλογραφία στο σχολείο του μαθητή στο οποίο αφορούν ενώ οι οριστικές γνωματεύσεις των δευτεροβάθμιων ΕΔΕΑ, κοινοποιούνται επίσης με εμπιστευτική αλληλογραφία στο αρμόδιο ΚΕΔΥ και από κει με τον ίδιο τρόπο στο σχολείο του μαθητή.

 

6. Τα ΚΕΔΥ με την λήξη του σχολικού έτους υποβάλουν έκθεση λειτουργίας στις περιφερειακές δ/νσεις όπου ελέγχονται από την Ε.Δ.Ε.Α. οι γνωματεύσεις ανά κατηγορία αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης , σύμφωνα και με το προσωπικό που στελεχώνει τα ΚΕΔΥ, καθώς και το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στις σχολικές μονάδες περιοχής ευθύνης του. Στη συνέχεια ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης με τις δικές του παρατηρήσεις αποστέλλει τις εκθέσεις στο γραφείο Γ΄ Ειδικής Εκπαίδευσης του ΙΕΠ και  στη Δ/νση Ειδικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την τελική αποτίμηση του έργου τους καθώς αυτοί μπορούν να ζητήσουν οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο κρίνουν απαραίτητο.

 

 7. Στο ΚΕΑΤ και στο ΕΙΚ ιδρύονται ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών των τυφλών μαθητών και κωφών μαθητών αντίστοιχα και οι ειδικότητες που υπηρετούν εκεί συνεργάζονται με τα ΚΕΔΥ για θέματα που αφορούν μαθητές με  απώλεια όρασης και ακοής.

8. Με ΚΥΑ του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά από  γνώμη των Δ.Σ. των οργανισμών ΚΕΑΤ και ΕΙΚ καθορίζεται η σύσταση των υπηρεσιών αυτών και κάθε άλλη λεπτομέρεια. 

9α) Δημιουργούνται ενότητες σχολικών μονάδων της γενικής δημόσιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτου βαθμίδας  και οι  οποίες    συνιστούν   Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ).

Τα ΣΔΕΥ που προβλέπονται στην παραπάνω περίπτωση συγκροτούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κατόπιν εισήγησης του οικείου Δ/ντή Εκπαίδευσης

Σε κάθε ΣΔΕΥ περιλαμβάνεται και μία ΣΜΕΕ η οποία αποτελεί και  Κέντρο Υποστήριξής του σε θέματα  ΕΕ.

    Όπου δεν υφίστανται ΣΜΕΕ, με την παραπάνω απόφαση, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ορίζει μία σχολική μονάδα του δικτύου ως Κέντρο Υποστήριξης  του ΣΔΕΥ, όπου  τοποθετούνται τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) που προβλέπονται από το παρόν άρθρο, που Θα στελεχώσουν τις ΕΔΕΑΥ. Τα παραπάνω  μέλη ΕΕΠ προσλαμβάνονται  ως προσωπικό  του οικείου ΚΕΔΥ της περιφέρειας συγκρότησης του ΣΔΕΥ, αλλά με αποκλειστική απασχόληση  στις ανωτέρω ΕΔΕΑΥ.

β) Κάθε ΣΔΕΥ έχει σκοπό: 1) την προώθηση της συνεργασίας, το συντονισμό του έργου των σχολικών μονάδων και την ενδυνάμωσή τους στην ανταπόκριση στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους, 2) στη συμπερίληψη και  ένταξη  των μαθητών με αναπηρία στο σχολείο των συνομηλίκων τους και γ) στην υποστήριξη των Τμημάτων Ένταξης (ΤΕ), της παράλληλης στήριξης – συνεκπαίδευσης και των μαθητών στους οποίους εφαρμόζεται κατ’ οίκον διδασκαλία όπου απαιτείται ειδική εκπαίδευση.
γ) Σε κάθε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης που ανήκει σε ΣΔΕΥ, καθώς και στις ΣΜΕΕ, λειτουργεί «Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ και  στηρίζεται στις νέες αντιλήψεις και τις πρακτικές που επιτάσσουν Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για την εκπαίδευση των παιδιών (Ν. 2101, ΦΕΚ 192Α/1992) και ιδιαίτερα αυτών με αναπηρία (Ν. 4074/2012, ΦΕΚ 88 Α/2012) και έχουν στόχο τη  με την ανάπτυξη πρακτικών υποστήριξης και επιπρόσθετων συμπληρωματικών υπηρεσιών Ειδικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.) οι οποίες αποτελούν συστατικό στοιχείο της κοινής εκπαίδευσης.

 

  Η ΕΔΕΑΥ συγκροτείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του   διευθυντή του Κέντρου Υποστήριξης ΕΕ του ΣΔΕΥ στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα, όπου υφίσταται ΣΜΕΕ,  ή του προϊσταμένου του οικείου  ΚΕΔΥ, όπου ως Κέντρο Υποστήριξης του ΣΔΕΥ έχει οριστεί

σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 9α) του παρόντος άρθρου και  αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

1) το Διευθυντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως προέδρου, με αναπληρωτή του το νόμιμο αναπληρωτή του στα καθήκοντά του ως διευθυντή,

2) έναν (1) ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα ή στο οικείο ΚΕΔΥ

σύμφωνα με την παράγραφο 9α) του παρόντος άρθρου.

3) έναν (1) κοινωνικό λειτουργό του κλάδου ΠΕ30 που υπηρετεί στο Κέντρο Υποστήριξης ΕΕ του ΣΔΕΥ στο οποίο εντάσσεται η σχολική μονάδα. ή στο οικείο ΚΕΔΥ σύμφωνα με την παράγραφο 9α) του παρόντος άρθρου.

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της για την επίτευξη των στόχων της και ανάλογα με τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους, η ΕΔΕΑΥ συνεργάζεται υποχρεωτικά με:

   α) τον/τους εκπαιδευτικό/ούς του Τμήματος Ένταξης της σχολικής μονάδας, αν υφίσταται ΤΕ ή έναν (1) εκπαιδευτικό ΕΕ της προσχολικής ή της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετεί στα όρια του ΣΔΕΥ και έχει διαθέσιμο διδακτικό ωράριο ικανό να στηρίξει τις αρμοδιότητες της ΕΔΕΑΥ.

β) τον/τους εκπαιδευτικό/ούς που διδάσκουν στο τμήμα φοίτησης του μαθητή που έχει ανάγκη υποστήριξης

γ) οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα ΕΕΠ ή ΕΒΠ κριθεί απαραίτητη και υπηρετεί στα όρια του ΣΔΕΥ ή στο οικείο ΚΕΔΥ.

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και για την επίτευξη των στόχων της, η ΕΔΕΑΥ συνεργάζεται με το Σχολικό Σύμβουλο Ε.Ε στην περιοχή ευθύνης του οποίου ανήκει το σχολείο και με τον/τους σχολικό/ούς σύμβουλο/συμβούλους γενικής αγωγής οι οποίοι έχουν την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου.

Η ΕΔΕΑΥ ενημερώνει την οικογένεια του μαθητή για τις διαδικασίες αξιολόγησης και υποστήριξης που θα ακολουθηθούν και συνεργάζεται μαζί της. Η συνεργασία δεσμεύει τόσο το σχολείο όσο και την οικογένεια, χωρίς να απαιτείται  υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του γονέα

Οι ώρες συνεδριάσεων της ΕΔΕΑΥ ανήκουν για μεν τον Πρόεδρο αυτής στο διδακτικό του ωράριο για δε τα υπόλοιπα μέλη είναι ώρες του εργασιακού τους ωραρίου.

  Σε περίπτωση απουσίας μιας εκ των δύο βασικών ειδικοτήτων ΕΕΠ της ΕΔΕΑΥ (ΠΕ23 ή ΠΕ30)είτε λόγω έλλειψης αντίστοιχης ειδικότητας στους πίνακες αναπληρωτών που τηρούνται στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο,   μπορεί να συγκροτηθεί  ΕΔΕΑΥ, στην οποία τα υπόλοιπα μέλη ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.

   10. Η ΕΔΕΑΥ έχει, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες:

 α)Διενεργεί διεπιστημονική εκπαιδευτική αξιολόγηση των εμποδίων εκπαίδευσης και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

 β) Διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης ή εξατομικευμένης διδασκαλίας για μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης ή και συμπεριφοράς σε συνεργασία με τον/τους εκπαιδευτικό/τούς της τάξης στην οποία φοιτά ο μαθητής.

 γ) Πραγματοποιεί συνεργατική διεπιστημονική αντιμέτωπη των δυσκολιών του μαθητή μέσα στη γενική σχολική τάξη του με τα μέσα και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα για επιπρόσθετες παρεμβάσεις και παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη από ειδικές δημόσιες  Υπηρεσίες. Σε περίπτωση που προκύπτουν σαφείς ενδείξεις προβλημάτων ψυχικής υγείας ή παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης συνεργάζεται με ΙΠΔ ή άλλες ιατρικές ή ψυχολογικές δημόσιες Υπηρεσίες της περιοχής της, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του οικείου δήμου και με τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

  δ)Προτείνει και  παρακολουθεί την εφαρμογή του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης (ΕΠΕ) για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του σχολείου της και του προγράμματος υποστήριξης της οικογένειάς τους και για μαθητές με κατ’ οίκον διδασκαλία.

 ε) Συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις κοινωνικής στήριξης του μαθητή και της οικογένειάς του και συνεργάζεται με τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και άλλους αρμόδιους Φορείς.

 στ) Υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες κατά τη μετεγγραφή των μαθητών, ή κατά   την αλλαγή σχολικής  βαθμίδας 

 ζ) Παραπέμπει μαθητές που χρειάζονται γνωμάτευση από το ΚΕΔΥ όταν συνεχίζουν, παρά την υποστήριξη στο σχολείο τους, να έχουν δυσκολίες μάθησης ή συμπεριφοράς ή ένταξης στο σχολικό περιβάλλον. Για την παραπομπή απαιτείται η τεκμηριωμένη εισήγηση του συλλόγου των διδασκόντων. Στην παραπεμπτική απόφαση βεβαιώνεται ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από το σχολείο του μαθητή και την ΕΔΕΑΥ και συνοδεύεται από έκθεση της ΕΔΕΑΥ σχετικά με το «εκπαιδευτικό – ψυχολογικό προφίλ» του μαθητή και τους τομείς περαιτέρω διερεύνησης και γνωμάτευσης, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.

    Όλες οι περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε ΣΔΕΥ, καθώς και τα συναφή αιτήματα των γονέων εξετάζονται από το οικείο ΚΕΔΥ αποκλειστικά και μόνο κατόπιν παραπομπής της οικείας ΕΔΕΑΥ εφ’ όσον αυτή έχει συγκροτηθεί.

11. Ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός της ΕΔΕΑΥ μπορούν να καλούνται από το Σύλλογο Διδασκόντων των γενικών σχολείων του οικείου ΣΔΕΥ προκειμένου να εισηγηθούν για θέματα ένταξης μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο, καθώς και για θέματα κοινωνικής υποστήριξης των μαθητών.    

12. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋπόθέσεις συγκρότησης των ΣΔΕΥ , καθορίζονται  οι αρμοδιότητες των ΕΔΕΑΥ και εγκρίνεται ο κανονισμός λειτουργίας τους που συντάσσεται από τη Διεύθυνση Ειδικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στον  οποίο ρυθμίζονται και τα ζητήματα σύνθεσης, διαδικασίας σύγκλησης, τρόπου συνεδριάσεων, λήψης αποφάσεων, κατανομής του ωραρίου των μελών ΕΕΠ των κέντρων στήριξης στις ΕΔΕΑΥ, καθώς και οτιδήποτε άλλο δεν προβλέπεται στον παρόντα νόμο. Τα ανωτέρω μπορούν να αναθεωρούνται κάθε φορά που  υπάρχει ανάγκη. Οι ΕΔΕΑΥ θα λειτουργήσουν μόνο μετά την στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.
13. Συστήνεται Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και στις Σ.Μ.Ε.Ε. η οποία αποτελείται από τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό και έναν εκπαιδευτικό του σχολείου. Πρόεδρος ορίζεται ο δ/ντής της Σ.Μ.Ε.Ε. με απόφαση του Δ/ντή Εκπ/σης και κατά περίπτωση καλούνται και μέλη ΕΕΠ άλλης ειδικότητας. Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ της ΣΜΕΕ συμμετέχει υποχρεωτικά και ο εκπαιδευτικός του τμήματος φοίτησης του μαθητή με το θέμα του οποίου ασχολείται η ΕΔΕΑΥ. Σκοπός της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. των Σ.Μ.Ε.Ε. είναι η εισήγηση για κάθε θέμα που αφορά τους μαθητές του σχολείου και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με φορείς, υπηρεσίες, αρχές για θέματα που αφορούν τους μαθητές του σχολείου. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. των Σ.Μ.Ε.Ε. επίσης είναι η παράταση της φοίτησης των μαθητών των σχολείων της Α’/θμιας εκπαίδευσης για ένα ακόμα έτος. Όπου δεν έχει συγκροτηθεί ΕΔΕΑΥ, η παράταση δίνεται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Η ΕΔΕΑΥ των ΣΜΕΕ συνεργάζεται υποχρεωτικά με όλο το προσωπικό που υπηρετεί στην ΣΜΕΕ κατά περίπτωση.

Τα μέλη ΕΕΠ των ανωτέρω ΕΔΕΑΥ καλύπτουν και τις ανάγκες συστεγαζόμενων ή γειτνιαζόντων ειδικών νηπιαγωγείων.

 

14. Τα ΙΠΔ άλλων Υπουργείων συνιστούν αναγνωρισμένο διαγνωστικό και αξιολογικό φορέα, εκτός των περιπτώσεων που η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα ΚΕΔΥ σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και οι γνωματεύσεις τους ισχύουν ακόμα και όταν δεν καθίσταται εφικτή η συμμετοχή σε αυτά εκπαιδευτικού Ε.Ε.

  • Αναρμόδιο άτομο υπέβαλε σχόλιο επί του άρθρου 4, με την υπογραφή «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 20:02.

    Ως εκ τούτου παρακαλώ να μη ληφθεί υπόψη και να διαγραφεί.

    Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος,
    Ιωάννης Γιάλλουρος
    Πρόεδρος

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:55 | Πούλιου Αργυρώ

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:49 | B.Z

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:48 | Τόκα Δήμητρα

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:40 | ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΑ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ..!!!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:33 | Κωνσταντινα θ.

    Στηρίζω τις θέσεις ΣΑΤΕΑ

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:27 | Κεκετσίδου Κυριακή

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:24 | ΑΛΙΚΗ ΟΥΡΟΜΙΔΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Τ.Ε.Α ! !

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:16 | Πετρούλα

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ!!!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:05 | ΙΟΥΛΙΑ ΤΖΑΜΠΑΖΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:05 | Ποτουριδης Γιώργος

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 11:02 | ΣΟΦΙΑ

    Στηριζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α !

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:46 | Ελένη Περιστέρη, Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής

    Σχετικά με την παράγραφο 2 «Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τριμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΕ(προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, έναν κοινωνικό λειτουργό, ΠΕ30 και έναν ψυχολόγο ΠΕ23».

    Ο αποκλεισμός ειδικοτήτων με οργανική θέση σε ΚΕΔΔΥ βάσει ν. 2817 συνιστά κατάφωρη αδικία εις βάρος επιστημόνων με αυξημένα τυπικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους στην ειδική αγωγή. Σε διάφορα ΚΕΔΔΥ της χώρας απασχολούνται με οργανική θέση πολλοί εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας (ΠΕ06.50) με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην ειδική αγωγή. Ποιος θα είναι ο ρόλος και το καθηκοντολόγιό τους στα ΚΕΔΔΥ βάσει του σχεδίου νόμου? Θα αποφασίζουν για την συμμετοχή τους στη διεπιστημονική ομάδα άτομα με λιγότερα προσόντα (π.χ. σεμινάρια 400 ωρών)? Ο αποκλεισμός επιστημόνων με αυξημένα τυπικά προσόντα συνιστά για ακόμη μία φορά έκφανση της ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ του συστήματος.
    Η συγκεκριμένη παράγραφος θα πρέπει να αφαιρεθεί και να περιληφθούν ΟΛΕΣ οι ειδικότητες με οργανική θέση σε ΚΕΔΔΥ στη διεπιστημονική ομάδα όπως ισχύει σήμερα.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:40 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΕΦΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 4:

    Για τα ΚΕΔΔΥ

    Η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι σήμερα –ειδικότερα για τα ΚΕΔΥ- είναι μεταβλητή, ανάλογα με την περιοχή και τις οικονομικές συγκυρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την πλήρη ή επαρκή κάλυψη των ΚΕΔΥ με τις απαραίτητες ειδικότητες είτε –όπως τείνει να επικρατεί να τελευταία χρόνια- την υποστελέχωσή τους. Επομένως, η έλλειψη του απαραίτητου αριθμού ειδικοτήτων από αυτές τις δομές επιφέρει με τη σειρά της μεγάλη χρονική καθυστέρηση –ενίοτε και χρόνια- στην εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, χάνεται εις βάρος του μαθητή πολύτιμος χρόνος για την επίσημη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης, ενώ παράλληλα διαταράσσεται η ομαλή σχολική φοίτηση λόγω των επισκέψεων του μαθητή στο ΚΕΔΥ, καθώς και το πρόγραμμα της οικογένειας.

    Η ίδρυση περισσότερων ΚΕΔΥ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατανομής τους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΙΠΔ ανέρχονται πανελλαδικά σε 20 τον αριθμό και, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι αιτούντες, απαιτείται τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ΚΕΔΥ, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο είδος πληροφοριών του εντύπου της διάγνωσης: δεν υπάρχει μια βασική και κοινή φόρμα που να χρησιμοποιείται από όλα τα ΚΕΔΥ. Η εικόνα του εν λόγω εντύπου ποικίλλει ανά ΚΕΔΥ και συνήθως περιλαμβάνει μια απλή δήλωση της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του εκάστοτε μαθητή σε συνδυασμό με μια σύνοψη της γενικής εικόνας του μαθητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Σπανιότερη είναι η περίπτωση αναλυτικότερης αναφοράς στοιχείων σχετικά με επιμέρους τομείς (λ.χ. γνωστικός, επικοινωνιακός, κοινωνικός), καθώς και μια πρόταση για κατευθυντήριες-βασικές γραμμές για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη:

    – Η καθιέρωση και χρήση μιας συγκεκριμένης, σταθερής φόρμας με επιμέρους βασικούς τομείς του προφίλ του μαθητή από τα ΚΕΔΥ, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικές σκοπιμότητες και να αποφεύγονται ασάφειες ή παρερμηνείες.

    – Η τακτική και προγραμματισμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ΚΕΔΥ, των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του γονέα) για την ευέλικτη διαχείριση της κάθε περίπτωσης μαθητή.

    – Η διαγνωστική-διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΔΥ να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο (αριθμό επισκέψεων και ωρών) ανά μαθητή/τρια, καθώς και να τον/την παρατηρεί στο σχολικό του/της πλαίσιο, προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για το προφίλ του/της.

    Για ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ

    Η ΕΔΕΑΥ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία διάγνωσης και εκπαιδευτικής παρέμβασης ως ένα επίπεδο πρωτοβάθμιας διάγνωσης υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

    Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε μια σειρά από παρατηρήσεις-προτάσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να διατυπωθούν σχετικά με τη λειτουργία των ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ:

    – Μέλη των ΣΜΕΕ επιφορτίζονται με το έργο της διάγνωσης και καλούνται ν’ απουσιάζουν από τις ΣΜΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία των ΣΜΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων στις ΣΜΕΕ και να δημιουργηθούν, αν χρειαστεί, ανεξάρτητες ομάδες που θα έχουν υπό την ευθύνη και την εποπτεία τους μια συγκεκριμένη ενότητα σχολείων με μαθητικό πληθυσμό μικρότερο των 1.200 ατόμων (σε Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

    – Οι ήδη διαγνωσμένοι μαθητές, για τους οποίους έχει καταρτιστεί ΕΠΕ από τα ΚΕΔΥ, μπορούν να παραπέμπονται προαιρετικά για εκπαιδευτική αξιολόγηση στις ΕΔΕΑΥ, έπειτα από εισήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται να ακολουθείται η εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος ΕΠΕ μέχρι και την ημερομηνία επαναξιολόγησης.

    – Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου και ο εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης της σχολικής μονάδας αλλά και ο υπεύθυνος δάσκαλος του τμήματος που φοιτά ο μαθητής.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εφαρμογής του διαφοροποιημένου προγράμματος της ΕΔΕΑΥ και της μετέπειτα ενδεχόμενης παραπομπής του μαθητή σε ΚΕΔΥ.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ο μέγιστος αριθμός ωρών, που ένας εκπαιδευτικός ΕΕ ή μια ειδικότητα θα συμμετάσχει στην ΕΔΕΑΥ.

    – Πρέπει να γίνει επιμόρφωση από τα ΚΕΔΥ και τους Σχολικούς Συμβούλους Ειδικής Εκπαίδευσης στα μέλη που θα απαρτίζουν τις ΕΔΕΑΥ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν την εποπτεία του έργου των ΕΔΕΑΥ και να πραγματοποιούν την έγκριση των προγραμμάτων παρέμβασης. Αυτό συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

    Τέλος, θεωρούμε ότι στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, η διάγνωση και η υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και να μην παραπέμπονται οι οικογένειες σε ιδιωτικές εξωσχολικές υπηρεσίες. Η προσκόμιση διαγνώσεων από ιδιωτικούς φορείς μέσω των γονέων μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συμπληρωματική.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:39 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΤΕΑ.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 10:03 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Χ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ Σ.Α.Τ.Ε.Α !

    ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ .

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:57 | Μαρία Τ.

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:56 | Μαρία

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:54 | ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΡΑΝΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:32 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΤΕΑ!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:31 | Σταυρούλα

    Για τα ΚΕΔΔΥ

    Η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι σήμερα –ειδικότερα για τα ΚΕΔΥ- είναι μεταβλητή, ανάλογα με την περιοχή και τις οικονομικές συγκυρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την πλήρη ή επαρκή κάλυψη των ΚΕΔΥ με τις απαραίτητες ειδικότητες είτε –όπως τείνει να επικρατεί να τελευταία χρόνια- την υποστελέχωσή τους. Επομένως, η έλλειψη του απαραίτητου αριθμού ειδικοτήτων από αυτές τις δομές επιφέρει με τη σειρά της μεγάλη χρονική καθυστέρηση –ενίοτε και χρόνια- στην εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, χάνεται εις βάρος του μαθητή πολύτιμος χρόνος για την επίσημη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης, ενώ παράλληλα διαταράσσεται η ομαλή σχολική φοίτηση λόγω των επισκέψεων του μαθητή στο ΚΕΔΥ, καθώς και το πρόγραμμα της οικογένειας.

    Η ίδρυση περισσότερων ΚΕΔΥ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατανομής τους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΙΠΔ ανέρχονται πανελλαδικά σε 20 τον αριθμό και, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι αιτούντες, απαιτείται τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ΚΕΔΥ, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο είδος πληροφοριών του εντύπου της διάγνωσης: δεν υπάρχει μια βασική και κοινή φόρμα που να χρησιμοποιείται από όλα τα ΚΕΔΥ. Η εικόνα του εν λόγω εντύπου ποικίλλει ανά ΚΕΔΥ και συνήθως περιλαμβάνει μια απλή δήλωση της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του εκάστοτε μαθητή σε συνδυασμό με μια σύνοψη της γενικής εικόνας του μαθητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Σπανιότερη είναι η περίπτωση αναλυτικότερης αναφοράς στοιχείων σχετικά με επιμέρους τομείς (λ.χ. γνωστικός, επικοινωνιακός, κοινωνικός), καθώς και μια πρόταση για κατευθυντήριες-βασικές γραμμές για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη:

    – Η καθιέρωση και χρήση μιας συγκεκριμένης, σταθερής φόρμας με επιμέρους βασικούς τομείς του προφίλ του μαθητή από τα ΚΕΔΥ, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικές σκοπιμότητες και να αποφεύγονται ασάφειες ή παρερμηνείες.

    – Η τακτική και προγραμματισμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ΚΕΔΥ, των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του γονέα) για την ευέλικτη διαχείριση της κάθε περίπτωσης μαθητή.

    – Η διαγνωστική-διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΔΥ να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο (αριθμό επισκέψεων και ωρών) ανά μαθητή/τρια, καθώς και να τον/την παρατηρεί στο σχολικό του/της πλαίσιο, προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για το προφίλ του/της.

    Για ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ

    Η ΕΔΕΑΥ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία διάγνωσης και εκπαιδευτικής παρέμβασης ως ένα επίπεδο πρωτοβάθμιας διάγνωσης υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

    Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε μια σειρά από παρατηρήσεις-προτάσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να διατυπωθούν σχετικά με τη λειτουργία των ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ:

    – Μέλη των ΣΜΕΕ επιφορτίζονται με το έργο της διάγνωσης και καλούνται ν’ απουσιάζουν από τις ΣΜΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία των ΣΜΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων στις ΣΜΕΕ και να δημιουργηθούν, αν χρειαστεί, ανεξάρτητες ομάδες που θα έχουν υπό την ευθύνη και την εποπτεία τους μια συγκεκριμένη ενότητα σχολείων με μαθητικό πληθυσμό μικρότερο των 1.200 ατόμων (σε Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

    – Οι ήδη διαγνωσμένοι μαθητές, για τους οποίους έχει καταρτιστεί ΕΠΕ από τα ΚΕΔΥ, μπορούν να παραπέμπονται προαιρετικά για εκπαιδευτική αξιολόγηση στις ΕΔΕΑΥ, έπειτα από εισήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται να ακολουθείται η εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος ΕΠΕ μέχρι και την ημερομηνία επαναξιολόγησης.

    – Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου και ο εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης της σχολικής μονάδας αλλά και ο υπεύθυνος δάσκαλος του τμήματος που φοιτά ο μαθητής.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εφαρμογής του διαφοροποιημένου προγράμματος της ΕΔΕΑΥ και της μετέπειτα ενδεχόμενης παραπομπής του μαθητή σε ΚΕΔΥ.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ο μέγιστος αριθμός ωρών, που ένας εκπαιδευτικός ΕΕ ή μια ειδικότητα θα συμμετάσχει στην ΕΔΕΑΥ.

    – Πρέπει να γίνει επιμόρφωση από τα ΚΕΔΥ και τους Σχολικούς Συμβούλους Ειδικής Εκπαίδευσης στα μέλη που θα απαρτίζουν τις ΕΔΕΑΥ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν την εποπτεία του έργου των ΕΔΕΑΥ και να πραγματοποιούν την έγκριση των προγραμμάτων παρέμβασης. Αυτό συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

    Τέλος, θεωρούμε ότι στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, η διάγνωση και η υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και να μην παραπέμπονται οι οικογένειες σε ιδιωτικές εξωσχολικές υπηρεσίες. Η προσκόμιση διαγνώσεων από ιδιωτικούς φορείς μέσω των γονέων μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συμπληρωματική.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:02 | Πουρουτίδου Πολυξένη

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Σ.Α.Τ.Ε.Α

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 08:48 | Zoi Tsiaouskoglou

    Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ!!!

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 08:17 | Κωνσταντινα Εξαρχου

    Στηριζω τις θεσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 14 Δεκεμβρίου 2014, 02:48 | ΣΑΤΕΑ

    Σχόλιο ΣΑΤΕΑ στο άρθρο 4

    Για τα ΚΕΔΔΥ

    Η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι σήμερα –ειδικότερα για τα ΚΕΔΥ- είναι μεταβλητή, ανάλογα με την περιοχή και τις οικονομικές συγκυρίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την πλήρη ή επαρκή κάλυψη των ΚΕΔΥ με τις απαραίτητες ειδικότητες είτε –όπως τείνει να επικρατεί να τελευταία χρόνια- την υποστελέχωσή τους. Επομένως, η έλλειψη του απαραίτητου αριθμού ειδικοτήτων από αυτές τις δομές επιφέρει με τη σειρά της μεγάλη χρονική καθυστέρηση –ενίοτε και χρόνια- στην εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Κατά αυτόν τον τρόπο, χάνεται εις βάρος του μαθητή πολύτιμος χρόνος για την επίσημη διάγνωση και έναρξη της κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης, ενώ παράλληλα διαταράσσεται η ομαλή σχολική φοίτηση λόγω των επισκέψεων του μαθητή στο ΚΕΔΥ, καθώς και το πρόγραμμα της οικογένειας.

    Η ίδρυση περισσότερων ΚΕΔΥ ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό των απαραίτητων ειδικοτήτων και ο εξορθολογισμός της κατανομής τους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση μιας αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ΙΠΔ ανέρχονται πανελλαδικά σε 20 τον αριθμό και, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι αιτούντες, απαιτείται τουλάχιστον ο διπλασιασμός των ΚΕΔΥ, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
    Αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο είδος πληροφοριών του εντύπου της διάγνωσης: δεν υπάρχει μια βασική και κοινή φόρμα που να χρησιμοποιείται από όλα τα ΚΕΔΥ. Η εικόνα του εν λόγω εντύπου ποικίλλει ανά ΚΕΔΥ και συνήθως περιλαμβάνει μια απλή δήλωση της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του εκάστοτε μαθητή σε συνδυασμό με μια σύνοψη της γενικής εικόνας του μαθητή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Σπανιότερη είναι η περίπτωση αναλυτικότερης αναφοράς στοιχείων σχετικά με επιμέρους τομείς (λ.χ. γνωστικός, επικοινωνιακός, κοινωνικός), καθώς και μια πρόταση για κατευθυντήριες-βασικές γραμμές για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και με το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη:
    – Η καθιέρωση και χρήση μιας συγκεκριμένης, σταθερής φόρμας με επιμέρους βασικούς τομείς του προφίλ του μαθητή από τα ΚΕΔΥ, ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικές σκοπιμότητες και να αποφεύγονται ασάφειες ή παρερμηνείες.
    – Η τακτική και προγραμματισμένη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ΚΕΔΥ, των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του γονέα) για την ευέλικτη διαχείριση της κάθε περίπτωσης μαθητή.
    – Η διαγνωστική-διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΔΥ να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο (αριθμό επισκέψεων και ωρών) ανά μαθητή/τρια, καθώς και να τον/την παρατηρεί στο σχολικό του/της πλαίσιο, προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη και σαφής εικόνα για το προφίλ του/της.

    Για ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ

    Η ΕΔΕΑΥ θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία διάγνωσης και εκπαιδευτικής παρέμβασης ως ένα επίπεδο πρωτοβάθμιας διάγνωσης υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

    Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε μια σειρά από παρατηρήσεις-προτάσεις που κρίνουμε ότι πρέπει να διατυπωθούν σχετικά με τη λειτουργία των ΣΔΕΥ-ΕΔΕΑΥ:

    – Μέλη των ΣΜΕΕ επιφορτίζονται με το έργο της διάγνωσης και καλούνται ν’ απουσιάζουν από τις ΣΜΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ορθή λειτουργία των ΣΜΕΕ. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων στις ΣΜΕΕ και να δημιουργηθούν, αν χρειαστεί, ανεξάρτητες ομάδες που θα έχουν υπό την ευθύνη και την εποπτεία τους μια συγκεκριμένη ενότητα σχολείων με μαθητικό πληθυσμό μικρότερο των 1.200 ατόμων (σε Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

    – Οι ήδη διαγνωσμένοι μαθητές, για τους οποίους έχει καταρτιστεί ΕΠΕ από τα ΚΕΔΥ, μπορούν να παραπέμπονται προαιρετικά για εκπαιδευτική αξιολόγηση στις ΕΔΕΑΥ, έπειτα από εισήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται να ακολουθείται η εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος ΕΠΕ μέχρι και την ημερομηνία επαναξιολόγησης.

    – Στις συνεδριάσεις της ΕΔΕΑΥ θα πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου και ο εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης της σχολικής μονάδας αλλά και ο υπεύθυνος δάσκαλος του τμήματος που φοιτά ο μαθητής.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το μέγιστο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εφαρμογής του διαφοροποιημένου προγράμματος της ΕΔΕΑΥ και της μετέπειτα ενδεχόμενης παραπομπής του μαθητή σε ΚΕΔΥ.

    -Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ο μέγιστος αριθμός ωρών, που ένας εκπαιδευτικός ΕΕ ή μια ειδικότητα θα συμμετάσχει στην ΕΔΕΑΥ.

    – Πρέπει να γίνει επιμόρφωση από τα ΚΕΔΥ και τους Σχολικούς Συμβούλους Ειδικής Εκπαίδευσης στα μέλη που θα απαρτίζουν τις ΕΔΕΑΥ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να έχουν την εποπτεία του έργου των ΕΔΕΑΥ και να πραγματοποιούν την έγκριση των προγραμμάτων παρέμβασης. Αυτό συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

    Τέλος, θεωρούμε ότι στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει εκπαιδευτικός ειδικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, η διάγνωση και η υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς και υπηρεσίες και να μην παραπέμπονται οι οικογένειες σε ιδιωτικές εξωσχολικές υπηρεσίες. Η προσκόμιση διαγνώσεων από ιδιωτικούς φορείς μέσω των γονέων μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως συμπληρωματική.

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 23:35 | Μαρία

    Στηρίζω Σ. Α. Τ. Ε. Α. !!!

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 23:17 | ΒΑΣΩ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α!!!

  • κ. Υπουργέ, είμαι Επίκουρη Καθηγήτρια ειδικής Αγωγής στο ΑΠΘ. Μπήκα στη διαβούλευση ως πρόεδρος της Εταιρείας Θεραπευτικής Γυμναστικής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής για να καταθέσω τα αιτήματα μας. Ωστόσο, διαβάζοντας τα σχόλια, είδα τα σχόλια των γονέων παιδιών με αυτισμό και θέλησα να καταθέσω την άποψη μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Δε γνωρίζω κανέναν από αυτούς προσωπικά, αλλά θεωρώ πραγματικά πολύ άδικο για αυτούς τους γονείς, να μην έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ποια εκπαίδευση είναι η καλύτερη για το παιδί τους. Σε μία δημοκρατική χώρα όπου πρέπει να προάγει την ένταξη και ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία είναι αδιανόητο να είναι δεσμευτική και οριστική η απόφαση του ΚΕΔΔΥ. Η αξιολόγηση παιδιών με αναπηρία και ειδικά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος που είναι μία τόσο πολυσύνθετη διαταραχή, είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, που πραγματικά απαιτεί πολύ εξειδικευμένες γνώσεις. Συμφωνώ με τους γονείς ότι ο ρόλος του ΚΕΔΔΥ πρέπει να είναι η ενημέρωση και καθοδήγηση των γονιών για τη σωστότερη εκπαίδευση των παιδιών τους και σε καμία περίπτωση δεσμευτική.

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί,
    Τα παρόντα σχόλια αφορούν στην ειδικότητα των Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11.50). Σας παρακαλούμε θερμά, να διαβάσετε προσεκτικά τα σχόλια μας και να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας πριν την ψήφιση του νόμου. Το παρον κείμενο αποτελεί τη συλλογική έκφραση του κλάδου.
    Η Ελληνική Εταιρεία Θεραπευτικής Γυμναστικής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής (www.eletefa.gr) αποτελεί από το έτος ίδρυσης της (2007), την κοινή έκφραση μελών ΔΕΠ όλων των ΤΕΦΑΑ της χώρας αλλά και όλων των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής που έχουν επιλέξει να υπηρετούν τη συγκεκριμένη ειδικότητα που αφορά στα παιδιά, στους νέους και στους ενήλικες με αναπηρίες.
    Μελετώντας το προσχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μερικά καίρια σημεία του νόμου που αφορούν στην ειδικότητα ΠΕ 11.50 (Καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής). Στα άρθρα 04, 13 (Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς και Λειτουργία και οργάνωση των ΚΕΔΥ, αντίστοιχα), 06 (φοίτηση), 20 (Εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης) και 14 (Επιλογή σχολικών συμβούλων ΕΑΕ και ΕΕΠ).
    Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα 04, 13, και 20, στη διεπιστημονική ομάδα αξιολόγησης των ΚΕΔΥ δεν υπάρχει Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής. Και ενώ οι κύριες αρμοδιότητες των ΚΕΔΥ, με βάση το νόμο, είναι η ανίχνευση και η διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών καθώς και η κατάρτιση εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων διδακτικής υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύνολο των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θεωρήθηκε ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία Καθηγητή Ε.Φ.Α στη διεπιστημονική ομάδα! Διερωτόμαστε λοιπόν ποια ειδικότητα θα κάνει την κινητική αξιολόγηση αυτών των παιδιών; Η ανάπτυξη του παιδιού ξεκινά από τον κινητικό τομέα και οι αποκλίσεις σε κινητικές δεξιότητες αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις διαταραχών που σχετίζονται σχεδόν με όλες τις ομάδες παιδιών με ΕΕΑ (όπως π.χ με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Διαταραχή του κινητικού συντονισμού, Διάσπαση Προσοχής με Υπερκινητικότητα και πολλές άλλες). Στον κύκλο τόσο των προπτυχιακών, όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών των Κ.Φ.Α με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή γίνεται εκπαίδευση των φοιτητών στην ανίχνευση και αξιολόγηση των κινητικών δεξιοτήτων καθώς και στην έγκαιρη παρέμβαση και στο σχεδιασμό κατάλληλων προγραμμάτων ψυχοκινητικής ανάπτυξης. Εξάλλου, τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών των ΤΕΦΑΑ της χώρας καθώς και η εκτεταμένη και αναγνωρισμένη στη διεθνή βιβλιογραφία έρευνα (www.scopus.com) που σχετίζεται με την αξιολόγηση και την παρέμβαση σε παιδιά και άτομα με αναπηρίες, αποδεικνύει περίτρανα την επιστημονική κατάρτιση των Κ.Ε.Φ.Α.
    Επίσης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 6 (φοίτηση) για εκπαιδευτικό ΕΑ σε τάξη ένταξης ή παράλληλης στήριξης δεν ισχύει αυτό και για το μάθημα της Φ.Α. Με δεδομένη τη σημασία της κίνησης ως μέσο διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών με αναπηρίες και της κυρίαρχης θέσης που κατέχει το μάθημα της Ειδικής Φυσικής Αγωγής διεθνώς (Ευρώπη και Η.Π.Α.), το οποίο συμπεριλαμβάνεται και θεωρείται ισότιμο με τα άλλα μαθήματα στα σχολεία και στα κέντρα εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία, θεωρούμε λυπηρό και άδικο για τους μαθητές με ΕΕΑ που φοιτούν στα τυπικά σχολεία τον έμμεσο αποκλεισμό τους από αυτό. Οι κινητικές διαταραχές που αποτελούν συνοδό πρόβλημα των περισσοτέρων παιδιών με ΕΕΑ γίνονται περισσότερο φανερές στο μάθημα της ΦΑ με αποτέλεσμα το μάθημα που αποτελεί εκτός από μέσο προαγωγής της υγείας, το σημαντικότερο μέσο κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας των μικρών παιδιών, να τα «αναγκάζει» στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση. Εξάλλου, οι εκπαιδευτικές ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών στα τμήματα ένταξης ή παράλληλης στήριξης μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο από καθηγητές Ε.Φ.Α. που έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις προσαρμογής και εξατομίκευσης της διδασκαλίας του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.
    Τέλος, στο άρθρο 14 για την Επιλογή Σχολικών Συμβούλων ΕΑΕ και Συμβούλων ΕΕΠ θεωρούμε απαραίτητο το διορισμό ΚΕΦΑ με αρμοδιότητα την επιστημονική καθοδήγηση των Κ.Φ.Α που υπηρετούν στις ΣΜΕΑ αλλά και στα τυπικά σχολεία και αντιμετωπίζουν παιδιά με διαταραχές στην κίνηση και στη συμπεριφορά. Κρίνουμε λοιπόν επιβεβλημένη την ανάγκη να ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω ζητήματα που τέθηκαν και αφορούν στην ειδικότητα των Καθηγητών Φ.Α με κωδικό Π.Ε 11.50 και πιστεύουμε ειλικρινά στην ουσιαστική σας παρέμβαση για τη διόρθωση των δίκαιων και αξιοκρατικών αιτημάτων που σας εκθέσαμε.
    Με εκτίμηση
    Εκ μέρους του Δ.Σ και των μελών της Εταιρείας Θεραπευτικής Γυμναστικής και Ειδικής Φυσικής Αγωγής
    Γιαγκάζογλου Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, ΣΕΦΑΑ, ΑΠΘ
    Πρόεδρος Εταιρείας

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 15:24 | Ε.Σ.

    Πως να λειτουργήσουν σωστά τόσο τα Κεδυ όσο και οι ΕΔΕΑΥ, όταν δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, και πολλές φορές οι θεσεις πληρουνται στη μεση της χρονιας. δίνεται προθεσμία 45 ημερών για να αξιολογήσουν τα Κεδυ!Όταν δεν ειναι στελεχωμένο τι?
    Κέντρο των ΣΔΕΥ θα είναι η ΣΜΕΕ, οι οποίες /ομως ειναι σχολεία, άρα θα αναλάβουν και ένα τεράστιο όγκο διοικητικών αρμοδιοτήτων?
    Στις ΕΔΕΑΥ καλούνται να συνδράμουν δάσκαλοι τμημάτων ένταξης εφόσον έχουν το περιθώριο βασει του ωρολόγιου προγάμματος τους. Αν δεν «περισεύουν» ώρες τοτε τι προβλέπεται να γίνει?

  • 13 Δεκεμβρίου 2014, 11:05 | ΑΘΗΝΑ ΠΛΙΤΣΗ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:28 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • Στο τέλος της περ ε. της παρ. 4 του άρθρου 4, η οποία διαπιστώνουμε ότι έχει βελτιστοποιηθεί σε σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο για την Ειδική Εκπαίδευση, προτείνουμε να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: «Με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, κατόπιν εισήγησης του ΙΕΠ θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα διενεργούνται οι προφορικές εξετάσεις»

    Στην παρ. 4 «Αρμοδιότητες των ΚΕΔΔΥ» του άρθρου 4 δεν προβλέπεται στις αρμοδιότητες των ΚΕΔΔΥ η στελέχωση των σχολικών μονάδων με νοσηλευτικό προσωπικό, παρόλο που αφορά και μαθητές με μη ιάσιμα χρόνια νοσήματα.

    Προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος που να αναφέρει ότι τα ΚΕΔΥΥ γνωμοδοτούν εισηγούνται τη παροχή υπηρεσιών σχολικού νοσηλευτή σε μαθητές με αναπηρία και μη ιάσιμα χρόνια νοσήματα εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο με βάση γνωμάτευση θεράποντος ιατρού.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:41 | Πηνελόπη Τ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:06 | Σεφέρογλου Ελένη

    Στηρίζω τιε θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 09:16 | Μπότσας Γεώργιος

    Στην παράγραφο 7 του άρθρου και ιδιαίτερα στη στελέχωση των ΕΔΕΑΥ υπάρχει μια ανεξήγητη υποχώρηση από τον κανονισμό των ΕΔΕΑΥ που έχει ψηφισθεί. Ο εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής του Σχολείου δεν είναι μέλος της Επιτροπής, ενώ μέλος της είναι ο Διευθυντής. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το θεσμό της RTI (Response to Intervention) (Aνταπόκριση στην Παρέμβαση) που έχει τη βάση του ο θεσμός της ΕΔΕΑΥ. Ποιος είναι ο ρόλος του τυπικού Σχολείου σε αυτήν; Διεκπεραιώνει τις «εντολές» των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών; Ποιος θα δομήσει πρόγραμμα Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας ο ψυχολόγος; Ποιος θα προσαρμόσει διδακτικά το πρόγραμμα του παιδιού «σε κίνδυνο»;
    Ο μόνος άνθρωπος που έχει εικόνα για τις δυνατότητες και αδυναμίες του παιδιού (πέρα από τον/την εκπαιδευτικό της τυπικής τάξης) είναι ο/η εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης. Είναι αυτός που θα στηρίξει τη διαδικασία της ανίχνευσης και της διαφοροποίησης. Είναι η άποψη του Σχολείου και η άποψη της Ειδικής Αγωγής.
    Η παράγραφος αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με την παιδαγωγική λογική. Η λειτουργία των ΕΔΕΑΥ είναι το πλαίσιο του Σχολείου, όχι του ΚΕΔΔΥ, ούτε της κλινικής ή της ιατρικής δομής. Επομένως, η αντίληψη της συμπερίληψης αρχικά και της διεπιστημονικότητας στη λήψη αποφάσεων από την άλλη έχει βάση το πλαίσιο του Σχολείου. Πώς είναι δυνατό, σε αντίθεση με τον ψηφισμένο κανονισμό για τον οποίο έχουν επιμορφωθεί οι εμπλεκόμενοι (ΦΕΚ 315/2014) να μην υπάρχει εκπροσώπηση ΜΕ ΨΗΦΟ του Σχολείου και της Ειδικής Αγωγής.

  • Άρθρο 4 Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς
    Τα ΚΕΔΔΥ έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
    …..
    4ζ) Την εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την ίδρυση, την κατάργηση, την προαγωγή, τον υποβιβασμό, τη μετατροπή ή τη συγχώνευση των ΣΜΕΑΕ και των Τμημάτων Ένταξης,

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να διασαφηνιστεί/διευκρινιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης στο σχολείο της περιοχής διαμονής του παιδιού με αναπηρία καθώς επίσης ποιες είναι οι ενδεχόμενες κτιριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις για την προσβασιμότητά τους.

    ΜΗΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ .

    ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΚΕ

  • Άρθρο 4 Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς
    Τα ΚΕΔΔΥ έχουν τις εξής αρμοδιότητες:
    …..
    4ζ) Την εισήγηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής αρμοδιότητάς τους για την ίδρυση, την κατάργηση, την προαγωγή, τον υποβιβασμό, τη μετατροπή ή τη συγχώνευση των ΣΜΕΑΕ και των Τμημάτων Ένταξης,

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να διασαφηνιστεί/διευκρινιστεί υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης στο σχολείο της περιοχής διαμονής του παιδιού με αναπηρία καθώς επίσης ποιες είναι οι ενδεχόμενες κτιριακές ή/και υλικοτεχνικές παρεμβάσεις για την προσβασιμότητά τους.

    Άρθρο 5 Διαδικασία διάγνωσης
    1. Οι αισθητηριακές διαταραχές της όρασης και της ακοής, τα κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα, καθώς και τα σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας, πιστοποιούνται με ιατρική γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, η οποία αναφέρει το ποσοστό αναπηρίας και τη χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Σε περίπτωση που υπάρχει ιατρική γνωμάτευση αναπηρίας που έχει εκδοθεί από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΙΚΑ και Νομαρχίας) με ισόβια ισχύ, να γίνεται δεκτή.

    Άρθρο 7 Θέματα κωφών, τυφλών και αυτιστικών μαθητών
    1α) Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή Διευθυντή σε σχολεία μαθητών με Κώφωση ή Τύφλωση, είναι η πιστοποίηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) και της Ελληνικής Γραφής Braille (ΕΓΒ) αντίστοιχα και εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων, τοποθετούνται για την κάλυψη της θέσης, εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να διαγραφεί η φράση: «και εάν η ανωτέρω προϋπόθεση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω έλλειψης ενδιαφερόμενων, τοποθετούνται για την κάλυψη της θέσης, εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα.»
    Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να μαθαίνουν αυτοί που έχουν και λιγότερα προσόντα την Ε.Ν.Γ. ή την Braille, αντίστοιχα.
    Κρίνουμε ως απαράδεκτη τη διάταξη αυτή για να διευκολυνθούν ορισμένοι χωρίς την πιστοποίηση ΕΝΓ ή Braille και δημιουργείται καταφανής αδικία εις βάρος όσων κατέχουν την πιστοποίηση της Επάρκειας στην ΕΝΓ ή την Braille.
    Το ίδιο παρατηρούμε και στο τέλος της 1β παραγράφου του Άρθρου 7. Αποτελούν εξαίρεση οι υπηρετούντες ήδη με οργανική θέση στα σχολεία αυτά.
    Αυτό είναι απαράδεκτο και πιστεύουμε ότι δεν εκφράζει την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.
    3) ……
    Μέχρι τη συγκρότηση των Επιτροπών πιστοποίησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) και της Ελληνικής Γραφής Braille (ΕΓΒ) ισχύουν οι βεβαιώσεις επάρκειας της ΕΝΓ που χορηγούνται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας αγωγής Κωφών του πανεπιστημίου Πατρών……

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να διαγραφεί: «και από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας αγωγής Κωφών του πανεπιστημίου Πατρών»
    Ο λόγος είναι ότι η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ) εδώ και χρόνια καλύπτει το νομικό κενό και άτυπα διοργανώνει τις εξετάσεις επάρκειας ΕΝΓ από το 1995. Όμως, δεν συμμετείχε ως σήμερα κάποιος εκπρόσωπος της ΟΜΚΕ στις διαδικασίες που διενεργεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας αγωγής Κωφών του πανεπιστημίου Πατρών και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε.

    Άρθρο 8 Προσβάσιμα Διδακτικά Βιβλία
    5) Το Τμήμα Προσαρμογής διδακτικών βιβλίων της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς της ΕΑΕ οι οποίοι αποσπώνται σε αυτό, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 και το άρθρο 28 του Ν. 3966/2011. Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής γραφής braille, είτε να είναι φυσικοί ομιλητές και πιστοποιημένοι διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
     Να διαγραφεί η φράση: «είτε να είναι φυσικοί ομιλητές και πιστοποιημένοι διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.» και προτείνουμε:
    «είτε να διαθέτουν πιστοποίηση επάρκειας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.»
     Ακόμα, να προστεθεί παράγραφος ότι με ΚΥΑ ιδρύεται στο Ε.Ι.Κ. εκτυπωτική μονάδα προσβάσιμων διδακτικών βιβλίων και λοιπού εκπαιδευτικού υλικού για κωφά-βαρήκοα άτομα, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π..

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β` ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Άρθρο 9 Σχολικές μονάδες
    4. Προβλέπονται οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές μαθητών στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων κρίνει τον απαραίτητο αριθμό συνοδών εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, σε ίδια αναλογία, ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση και διαμονή των μαθητών.

    ΕΡΩΤΗΜΑ
    Είναι η ίδια ακριβώς διαδικασία που ισχύει και στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή υπάρχει κάτι παραπάνω (να αποφύγουμε στοιχεία διάκρισης και περίπτωσης να μην πάνε τα παιδιά εκδρομή – κυρίως πενθήμερη που όλοι την περιμένουν);

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να προστεθεί η φράση: Επιπλέον, για αποφυγή παρερμηνεύσεων, καταργείται το Π.Δ. 603/1982 (ΦΕΚ 117Α) σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι πολυήμερες εκδρομές των Ειδικών Σχολείων.

    εκ μερους της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 17:38 | ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 17:22 | Βάγια

    Όταν οι γονείς επιθυμούν να προσφύγουν στη Β/θμια ΕΔΕΑ, θα πρέπει να προσκομίζουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και γνωμάτευση επίσημου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, διαφορετική από αυτή που έλαβαν από τα ΚΕΔΥ.
    Η προσφυγή δε θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετα.
    Ευχαριστώ!

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 15:43 | anna

    Δώστε τη δυνατότητα αξιολόγησης από τους διαγνωστικούς φορείς και σε άτομα που έχουν υπερβεί το 22ο έτος της ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί ενήλικες σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΔΙΕΚ, με σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, χωρίς διάγνωση, που έχουν αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση και δεν υπάρχει φορέας να τους παραπέμψουμε για διάγνωση, παρά μόνο το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς (Θεσσαλονίκη).Αυτό το γενικό «οποιος φέρει την ιδιότητα του μαθητή»είναι ασαφές. Καλό θα ήταν να γίνει σαφής προσδιορισμός του όρου, ώστε να μην αποκλείονται κάποιες κατηγορίες.Σαφώς και τα κριτήρια αξιολόγησης στους ενήλικες διαφορροποιούνται, δεν μπορούμε όμως να τους αποκλείουμε από τη μαθησιακή διαδικασία. Μιλάμε άλλωστε για Δια Βίου Μάθηση.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 23:18 | Μαρία

    Τα ΣΔΕΥ μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην συμπερίληψη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην γενική παιδεία αυτό όμως προϋποθέτει την πλήρη στελέχωση με μόνιμο ΕΕΠ των Κέντρων υποστήριξης , διαφορετικά το μόνο που θα πετύχετε θα είναι η αποδυνάμωση των δομών Ειδικής Αγωγής.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 22:34 | ΜΑΡΙΑ

    Άρθρο 4 Πιστεύω ότι οι ΕΔΕΑΥ θα έπρεπε να συντονίζονται από τα ΚΕΔΔΥ και όχι από τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, γιατί οι ΣΜΕΑΕ έχουν ιδρυθεί για να εκπαιδεύσουν, να μορφώσουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι σχολεία και πρέπει να λειτουργούν σαν σχολεία και όχι σαν κέντρα υποστήριξης και διάγνωσης, που αυτό τον ρόλο πρέπει να τον έχουν αποκλειστικά τα ΚΕΔΔΥ.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 19:18 | ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΜΠΌΖΟΒΙΤΣ (Μητέρα παιδιού με ΑΥΤΙΣΜΟ που φοιτεί στην Α’ βάθμια εκπαιδευση)

    «»»Άρθρο 4 Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς
    γ) Τα ΚΕΔΔΥ έχουν την αποκλειστική και δεσμευτική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο. Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική.»»»

    ΣΧΌΛΙΟ
    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ δεν υπάρχει αξιολόγηση που να βασίζεται στις προσωπικές εκτιμήσεις / γνώσεις και τυχόν εμπειρία οποιασδήποτε ομάδα ειδικών.

    Όλες οι αξιολογήσεις γίνονται με ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΡΟΠΟ. Δεν μπορεί να εκδίδει απόφαση υπάλληλος του ΚΕΔΔΥ με ΜΙΣΗΣ ΩΡΑΣ υποτιθέμενη εξέταση.
    Εφόσον είναι επιστήμονες και υποτίθεται ειδικοί, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το λιγότερο ΜΙΣΗ ΩΡΑ χρειάζεται να γνωριστουν δύο άνθρωποι και να εξοικειωθούν μεταξύ τους.
    Πόσο μάλιστα για παιδιά με αυτισμό, ή οποιαδήποτε αναπηρία, που με παράνομο τρόπο, τα αφήνουν μόνα τους σε κλειστό δωμάτιο.

    ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ (ΕΔΕΑ για το εκπαιδευτικό σχήμα του παιδιού) πρέπει να ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ).

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για την εκπαιδευτική αξιολόγηση ενός μαθητή στο ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ, που εξελίσσεται συνεχώς και ΔΕΝ υπάρχει κανένας επιστήμονας ή ειδικό στον Αυτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο που να υποστηρίξει τις προτάσεις αυτού του νομοσχεδίου.

    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για το εκπαιδευτικό σχήμα των παιδιών τους, μετά από απλή καθοδήγηση/γνωμοδότηση των ΚΕΔΔΥ.

    Πρέπει να λάβετε υπόψιν τα εξής:
    – Πρέπει να είναι παρόντες οι ΓΟΝΕΙΣ
    – Πρέπει να συμμετέχουν οι γονείς στην διαδικασία, διότι είναι εκείνοι που
    θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και υλικό στους «αξιολογητές»
    – Θεμιτό θα ήταν να είναι παρόντες οι θεραπευτές / λογοθεραπευτές /
    εργοθεραπευτές του παιδιού (εφόσον υπάρχουν) που θα δώσουν και εκείνοι
    χρήσιμες πληροφορίες στους αξιολογητές (Οι θεραπευτές ως συνήθως είναι
    επιστήμονες εξειδικευμένοι, με πτυχία πανεπιστημίων, μεταπτυχιακά και
    μεγάλη εμπειρία).
    – Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται σε φιλικό προς το παιδί περιβάλλον

    «Οι αποφάσεις ΚΕΔΔΥ και δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγής (ΕΔΕΑ – για το εκπαιδευτικό σχήμα του παιδιού, έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθοδήγησης των γονιών προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική ή οριστική η εκπαιδευτική αξιολόγηση ενός μαθητή στο Αυτιστικό Φάσμα που εξελίσσεται συνεχώς και δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας – ειδικός στον αυτισμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που να υποστηρίξει τις προτάσεις του νομοσχεδίου αυτού. Εφόσον εξακολουθεί η διάσταση απόψεων, την τελική απόφαση και ευθύνη παίρνουν οι γονείς με υπεύθυνη δήλωση. Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς έρευνες θεωρούνται ειδικοί εμπειρογνώμονες και κατέχοντες διδακτορικό στον αυτισμό»

    κύριε Λοβέρδο, Καταπατούνται τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ δικαιώματα των παιδιών με ΑΥΤΙΣΜΟ.
    Είναι πολίτες ισότιμοι, είναι τα παιδιά μας και τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας.

    1970 – 1 στα 10.000 αγόρια γεννιόταν στο φάσμα του Αυτισμού
    2010 – 1 στα 100 αγόρια γεννιέται με αυτισμό! (για άλλους και 1 στα 91)
    2014 – 1 στα 68 ….
    2050 – 1 στα πόσα; ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ! και νομίζω ότι θα πάει μπροστά η χώρα και ο κόσμος!

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 17:02 | Ελληνικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών

    Η νέα πρόταση Νόμου πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.
    Έτσι,
    1) Ο Λογοθεραπευτής, μόνος υπεύθυνος της επικοινωνίας των παιδιών στις ειδικές αυτές δομές της Ειδικής πρέπει να αποτελεί μόνιμο μέλος των Διαγνωστικών Ομάδων αξιολόγησης των διαταραχών επικοινωνίας. Η μη μόνιμη παρουσία του, δημιουργεί νέα προβλήματα επιστημονικά και διοικητικά.
    2) Δεν μπορεί σήμερα, το 2015 με την όξυνση του ανταγωνισμού και την όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη αξιοκρατίας δεν μπορεί να μην μοριοδοτούνται όλα τα προσόντα των υποψήφιων ΕΕΠ. Έτσι, δεν μπορεί συνάδελφος με 2 μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό να λαμβάνει μόρια μόνο από τον ανώτερο τίτλο!
    Δεν μπορεί κάποιος χωρίς μεταπτυχιακό και μόνο με διδακτορικό τίτλο να λαμβάνει ίδια μόρια με τον πρώτο. Είναι και άδικο και αναξιοκρατικό.
    3) Κρίνεται απαράδεκτο να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων μόνο τα μέλη των διαγνωστικών ομάδων στα ΚΕΔΔΥ. Υπάρχουν μέλη ΕΕΠ που έχουν και τα προσόντα και αποτελούν μόνιμους υπαλλήλους των δομών, να μην μπορούν να διεκδικήσουν αξιοκρατικά τις θέσεις αυτές επειδή ο νόμος τους έχει αποκλείσει λόγω του βασικού τίτλου τους! Δεν υπάρχει καμία λογική και δείχνει μόνο εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων άλλων κλάδων.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 15:07 | ΘΕΟΧΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ

    οι ΕΔΕΑΥ επιβάλλεται να λειτουργήσουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι τον Φεβρουάριο, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ!!!!

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 15:01 | ΘΕΟΧΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 10 Δεκεμβρίου 2014, 15:00 | ΘΕΟΧΑΡΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν σωστά τα ΚΕΔΔΥ, να δίνονται ως κενά σε κάθε Πρωτοβάθμια του νομού, προκειμένου να στελεχώνονται νωρίς και να εκτελούν τις αρμοδιότητές τους. Δεν είναι λογικό, να αποφασίσουν οι περιφερειακοί διευθυντές αν και πότε θα ανοίξουν οι θέσεις ή να καταφεύγουμε σε λύσεις τύπου (εναλλάξ ανά βδομάδα οι ειδικοί παιδαγωγοί). Δεν είναι λογικό να υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής (2 και 3 χρόνων) και η δικαιολογία να είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό.

  • Άρθρο 4 Διαγνωστικοί, αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς
    γ) Τα ΚΕΔΔΥ έχουν την αποκλειστική και δεσμευτική αρμοδιότητα αναφορικά με την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο υποστήριξης στο γενικό σχολείο. Όπου υπάρχει διαφωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μαθητή είτε προσωπική είτε διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της γνωμάτευσης που τελικώς εξεδόθη από το ΚΕΔΔΥ και εκείνης που ενδεχομένως οι γονείς ή οι κηδεμόνες έλαβαν από Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, υπερισχύει η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ και οι γονείς ή κηδεμόνες δύνανται να προσφύγουν στη Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ της οποίας η απόφαση είναι οριστική.
    ΣΧΌΛΙΟ
    Σε καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει θεσπιστεί αξιολόγηση που βασίζεται στις προσωπικές εκτιμήσεις γνώσεις και εμπειρία οποιασδήποτε ομάδας ειδικών (χωρίς να γνωστοποιούνται τα τυπικά τους προσόντα στους γονείς αλλά και οι τρόποι και το υλικό αξιολόγησης, χωρίς οι γονείς να είναι παρόντες, να συμμετέχουν στην αξιολόγηση με χρήσιμο υλικό και πληροφορίες και αφού τους προταθεί εκπαιδευτικό πλαίσιο – α να επιλέξουν αυτό που θα κατανοήσουν – πεισθούν από τις επαρκείς επεξηγήσεις της ομάδας ειδικών ότι είναι το καλύτερο για το παιδί τους) να είναι δεσμευτική ή οριστική προς οποιοδήποτε πολίτη & ειδικότερα προς άτομα στο αυτιστικό φάσμα που μέσω της εκπαίδευσης εξελίσσονται καθημερινά. Αυτό δε συμβαίνει ούτε στις ιατρικές γνωματεύσεις που βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία και δεδομένα που ουδέποτε έχει θεσπιστεί με νόμο η υποχρεωτική εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας. Οι ανωτέρω αναφορές στο νομοσχέδιο καταπατούν τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα και χρειάζεται άμεσα να αφαιρεθούν.
    Οι αποφάσεις ΚΕΔΔΥ και δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγής (ΕΔΕΑ – για το εκπαιδευτικό σχήμα του παιδιού, έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθοδήγησης των γονιών προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική ή οριστική η εκπαιδευτική αξιολόγηση ενός μαθητή στο Αυτιστικό Φάσμα που εξελίσσεται συνεχώς και δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας – ειδικός στον αυτισμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που να υποστηρίξει τις προτάσεις του νομοσχεδίου αυτού. Εφόσον εξακολουθεί η διάσταση απόψεων, την τελική απόφαση και ευθύνη παίρνουν οι γονείς με υπεύθυνη δήλωση. Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς έρευνες θεωρούνται ειδικοί εμπειρογνώμονες και κατέχοντες διδακτορικό στον αυτισμό.

  • 9 Δεκεμβρίου 2014, 17:37 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Τ.Ε.Α !!!