Άρθρο 13

1. Η παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ Α’193/17.09.2013) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 45 του ν. 4264/2014 (ΦΕΚ Α’118/15.05.2014) και την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4275/2014 (ΦΕΚ Α’149/15.07.2014) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την προαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας όπου αυτό διδάσκεται.»
2. Η παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ Α’193/17.09.2013), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4275/2014 (ΦΕΚ Α’149/15.07.2014), αντικαθίσταται ως εξής: «4. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για την προαγωγή των μαθητών στην Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας όπου αυτό διδάσκεται.
3. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν.4186/2013 (ΦΕΚ Α’193/17.09.2013)αντικαθίσταται ως εξής: «Τα θέματα ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.»
4. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν.4186/2013 (ΦΕΚ Α’193/17.09.2013), όπως συγχωνεύτηκαν σε ένα και αντικαταστάθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 45 του ν.4264/2014 (ΦΕΚ Α’118/15.05.2014) αντικαθίστανται ως εξής: «Για την προαγωγή των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Περιβάλλον Εργασία – Ασφάλεια και Υγιεινή, όπου αυτά διδάσκονται.»
5. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από το σχολικό έτος 2014-2015.

  • 5 Απριλίου 2015, 17:28 | Κοφίνη Ελένη

    Α. Σχετικά με την τράπεζα θεμάτων: Για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η τράπεχα αυτή δαπανήθηκαν χρήματα και κόπος. Είναι απαραίτητο να μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτή οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός και ιδιαίτερα νεοδιόριστος, όπως επίσης και στις ερωτήσεις του Κ.Ε.Ε., που είχαν συγκεντρωθεί στο παρελθόν. Θα μπορούσαν να συμπληρώνουν το υλικό του ψηφιακού σχολείου και ασφαλώς να βελτιωθούν, όπως παρατήρησε και ο κ. Τσουκαλάς Π. σε προηγούμενο σχόλιο. Ασφαλώς δεν πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
    Β. Σχετικά με την προαγωγή των μαθητών στην Α΄ και Β΄ τάξη του Λυκείου με βάση το 9,5 σε όλα τα μαθήματα: Με ποιο κριτήριο θα βοηθήσει τους μαθητές αυτό το μέτρο; Είναι επαρκές το κριτήριο αυτό, ώστε να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν επαρκώς την επόμενη τάξη; Θεωρώ ότι το προηγούμενο σύστημα προαγωγής είχε λογική βάση με τις τροποποιήσεις που έγιναν περυσι το καλοκαίρι και ίσως πρέπει να επανεξεταστεί.

    Τελικά ποιος είναι ο ρόλος και ο σκοπός του λυκείου, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται σχετικά με τις εξετάσεις να μην αλλάζουν τόσο συχνά; Όλα αυτά βρίσκονται σε συνάφεια με τις εξαγγελίες για το Νέο Σχολείο;

  • 4 Απριλίου 2015, 22:58 | Μανόλης

    Για την προαγωγή των μαθητών δεν λαμβάνεται υπόψη πλέον ο βαθμός των μαθητών στη Φυσική Αγωγή; Από ποια επιστημονική κρίση ή καλύτερα από ποια ιδεοληπτική εμμονή προκύπτει η εξαγωγή Μ.Ο. για την προαγωγή των μαθητών από πλείστα άλλα μαθήματα εκτός από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής; Σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα το έχετε αυτό ξαναδεί; Μαθήματα γενικής παιδείας που διδάσκονται συστηματικά και είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση τους από τους μαθητές να «βαθμολογούνται» χωρίς ουσιαστικό λόγο και αντίκρισμα! Με άλλα λόγια ο μαθητής που στη Φυσική Αγωγή αδιαφορεί πλήρως και δεν συμμετέχει καθόλου μπορεί να προάγεται, ενώ εκείνος που συμμετέχει και προσπαθεί δεν έχει καμία ουσιαστική βαθμολογική ανταμοιβή. Και μάλιστα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως το ελληνικό όπου τα πάντα κινούνται, πρωτίστως, με τη λογική της «βαθμοθηρίας» . Έτσι αντιλαμβάνεστε δηλαδή τις βαθιές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας; Θεωρητικά και ιδανικά, η βασική εκπαίδευση μιας χώρας οφείλει να ικανοποιεί τις κοινωνικές και ατομικές ανάγκες παρέχοντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ολόπλευρη, ισόρροπη και ουσιαστική ανάπτυξη των παιδιών. Τουτέστιν, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κλίσεων και ικανοτήτων, απόκτηση γνώσεων, αγωγή και υγιεινή του σώματος καθώς και πολλά άλλα – στα οποία βεβαίως συμβάλλει, όταν δεν υποβαθμίζεται συστηματικά και σκοπίμως(;), και η Φυσική Αγωγή! Κάτι εντελώς διαφορετικό δηλαδή από αυτό που συμβαίνει σήμερα, και που δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε με τη νέα κυβέρνηση! Η ίδια η πολιτεία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφενός εξωθεί μαθητές και εκπαιδευτικούς στην επιφανειακή, μονομερή και χρησιμοθηρική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (παράδειγμα ο σχεδόν απόλυτος προσανατολισμός του λυκείου προς το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων) και αφετέρου προχωρεί σε, ακατανόητες και αντιπαιδαγωγικές πρακτικά, αξιολογήσεις των μαθημάτων (και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων) σε πρωτεύοντα (και «άξια» για το Μ.Ο. προαγωγής) και σε δευτερεύοντα.

  • 4 Απριλίου 2015, 21:32 | Δημήτρης Βαραγγούλης

    H επαναφορά του γενικού μέοσυ όρου του 9,5 για την προαγωγή στην επόμενη τάξη θα επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό τον ωχαδερφισμό και την λογική της ήσσονος προσπάθειας για τους μαθητές μας του λυκείου που θα γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μην περάουν στην επόμενη τάξη. Νομίζω ότι για να μην βιώσουμε τα παραπάνω αλλά και για να μην ξαναδούμε τα περσινά με τους πάρα πολλούς μεταξεταστέους που τους μειώσαμε μετά από δύο επιπλέον αλλαγές στν νόμο, θα έπρεπε να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση στρατηγική. Για να περάσει ενας μαθητής το κάθε μάθημα, θα έπρεπε να είχε επιτύχει μέσο όρο προφορικών και γραπτών ίσο ή μεγαλύτερο του 9,5 γι’ αυτό. Αν βέβαια η εικόνα του ήταν αρκετά καλή, δηλαδή αν έβγαζε γενικό μέσο όρο 15 ας μπορούσε τότε να περάσει κάποιο ή κάποια μαθήματα που υστερούσε.

    Ευχαριστώ πολύ

  • 4 Απριλίου 2015, 20:45 | Θεοδώρα Χασεκίδου-Μάρκου

    Είμαι σύμφωνη με το σκεπτικό ότι πρέπει να απαλειφθούν οι στρεβλώσεις και να αποκατασταθεί η ισότητα ευκαιριών «μεταξύ σχολικών μονάδων με άνιση κοινωνικοοικονομική και πολιτισμική κατανομή και των μαθητών/τριών», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Πλην όμως η αποκατάσταση αυτή πρέπει να γίνει και στο Γυμνάσιο, που ανήκει στην εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και στο οποίο ισχύουν για την αξιολόγηση και την προαγωγή των μαθητών τα Π.Δ. 465/1981 και 409/1994. Σύμφωνα με το ΠΔ 465/1981 άρθρο 7 ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής, όταν έχει σε κάθε μάθημα των ομάδων Α και Β τουλάχιστον 10 και σε περίπτωση που υστερεί σε ένα έως τέσσερα μαθήματα θα πρέπει να έχει μέσο όρο τουλάχιστον πλήρες 13 στα μαθήματα της ομάδας Α. Τις τελευταίες δεκαετίες και σε όλες τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις όλοι οι υπουργοί Παιδείας ασχολούνται με την προαγωγή στο Λύκειο και κανείς δεν ασχολείται με το Γυμνάσιο, στο οποίο το αυστηρό σύστημα προαγωγής οδηγεί τους μαθητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε σχολική εγκατάλειψη. Εδώ και 34 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτε στο σύστημα προαγωγής στο Γυμνάσιο, γεγονός που με οδηγεί στο συμπέρασμα πως το σύστημα αυτό έχει σκοπό να λειτουργεί σαν «φίλτρο», για να μην συνεχίζουν οι μαθητές στο Λύκειο. Να ληφθεί επίσης υπόψη και το σύστημα φοίτησης και προαγωγής στο Δημοτικό, το οποίο δεν έχει καμιά σύνδεση με αυτό του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα οι μαθητές κατά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο να υφίστανται «σοκ». Θεωρώ πολύ χρήσιμη αυτή τη συγκυρία, για να γίνει κοινό το σύστημα προαγωγής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

  • Συμφωνώ με την κατάργηση της υποχρεωτικής και κατόπιν κλήρωσης εφαρμογής της τράπεζας θεμάτων, η οποία απαξίωνε την παιδαγωγική σχέση μαθητή-διδάσκοντα και την καθιστούσε σχέση αξιολογούμενου-αξιολογητή (με την έννοια της αξιολόγησης ως πιστοποίησης –με σαφώς τεχνοκρατική και αντιπαιδαγωγική χροιά-), επεκτείνοντας τον εξετασιοκεντρισμό από την Γ΄ Λυκείου σε μία ακόμα Τάξη, την Β΄.
    Η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλους τους συναδέλφους της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση και στους μαθητές τους, διότι:
    1. Την πρώτη φορά ανακοινώθηκε στη μέση της σχολικής χρονιάς.
    2. Συνοδεύτηκε από όψιμη αύξηση της διδακτέας ύλης, ενώ ήδη τα σχολεία είχαν μπει σε μια τροχιά διεκπεραίωσης της αρχικά ανακοινωθείσας. Αυτό είχε πολλές συνέπειες στην ψυχολογία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι και οι πρωταγωνιστές της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας.
    3. Η κλήρωση της τελευταίας στιγμής δημιουργεί ποικίλα πρακτικά ζητήματα (όταν υπάρχει μόνο ένας Η.Υ. και ένα φωτοτυπικό για πολλούς διδάσκοντες).
    4. Στον χώρο των Μαθηματικών (που είμαι σε θέση να γνωρίζω) μετέτρεψε εν μία νυκτί την ‘ιερή’ μαθησιακή διαδικασία (κατασκευής της μαθηματικής γνώσης ως δομής στο μυαλό του μαθητή) σε κυνήγι της ύλης και σε διαδικασία συμπεριφοριστικού – τεχνοκρατικού και μνημοτεχνικού – ασκησιοκεντρικού χαρακτήρα (ο οποίος είναι χρήσιμος όταν λειτουργεί συμπληρωματικά και σε μικρή κλίμακα, αλλά όταν αποτελεί αυτοσκοπό και μονοπωλεί το σύνολο του περιεχομένου της μαθησιακής διαδικασίας, τότε το μόνο που προάγει με επιτυχία είναι η μηχανιστική μάθηση και η αποστήθιση), προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επίλυση των από πριν γνωστών ασκήσεων.
    5. Σύμφωνα με το προτεινόμενο (από τους έγκυρους εγχώριους και ξένους επιστημονικούς φορείς) διδακτικό μοντέλο, η (τελική) αξιολόγηση ως οργανικό τμήμα της ωριαίας μαθησιακής διαδικασίας, αφ’ ενός γίνεται από τον διδάσκοντα (και όχι από ‘τρίτους’) και αφ’ ετέρου, είναι προσαρμοσμένη στο κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας που προηγήθηκε (μικροεπίπεδο).(To ίδιο ισχύει και για την αξιολόγηση σε επίπεδο ευρύτερης διδακτικής ενότητας -ωριαίο διαγώνισμα-.) Αντίστοιχα, η (τελική-ολική) αξιολόγηση αποτελεί το τελικό στάδιο της ετήσιας μαθησιακής διαδικασίας (μακροεπίπεδο) , γι’ αυτό και πρέπει όχι μόνο να γίνεται από τον ίδιο τον διδάσκοντα, αλλά να είναι και προσαρμοσμένη στην ετήσια μαθησιακή διαδικασία που προηγήθηκε. (Η σχολική αξιολόγηση δεν είναι πιστοποίηση. έχει παιδαγωγικό και ανατροφοδοτικό χαρακτήρα.) Επομένως, το να αξιολογούνται οι μαθητές από άλλον φορέα και με τρόπο ξένο προς τον διδάσκοντα αποτελεί ακύρωση της όλης εκπαιδευτικής πράξης. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις Πανελλαδικές της Γ΄ Λυκείου, γι’ αυτό και θα πρέπει να διαχωριστούν οι εξετάσεις για το απολυτήριο του Λυκείου από εκείνες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Τράπεζες θεμάτων υπάρχουν από παλιά (π.χ. οι ασκήσεις της Κ.Ε.Ε.) και οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Η υποχρεωτική, όμως, εφαρμογή δημιουργεί διαταραχή στην ήδη εύθραυστη ισορροπία της Σχολικής Τάξης, η οποία αποτελεί το κύτταρο της εκπαιδευτικής κοινότητας και τον θεμελιώδη φορέα της πνευματικής ανάπλασης της κοινωνίας.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Απριλίου 2015, 18:33 | Αντώνης Χαντζής

    Σε ότι αφορά την προαγωγή των μαθητών συντάσσομαι με τις τοποθετήσεις των κ.κ Απόστολου Χαραλαμπίδη και Δημήτρη Καλοδήμου.
    Σε ότι αφορά την τράπεζα θεμάτων η άποψη μου είναι:
    1)Να παραμείνει λόγω του ότι διασφαλίζει την ισοτιμία των θεμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
    2)Να εξορθολογισθεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν ακραία φαινόμενα στην δυσκολία των θεμάτων.Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο να διανέμει από έναν αριθμό θεμάτων στις αντίστοιχες ειδικότητες ανά σχολείο πανελλαδικά και οι καθηγητές του σχολείου να αποφανθούν για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, έχοντας και την επιλογή να τα τροποποιήσουν. Έτσι να καταταχθούν σε βαθμό δυσκολίας(εύκολα,μέτρια,δύσκολα).
    3)Να εμπλουτισθούν τα βιβλία με τις αντίστοιχες κατηγορίες ασκήσεων έτσι ώστε οι μαθητές να είναι προετοιμασμένοι για αυτά που αντιμετωπίζουν.
    4)Ο διδάσκοντας καθηγητής να υποχρεώνεται να επιλέξει θέματα από την τράπεζα θεμάτων σε ποσοστό 60% και με ποσοστιαία διαβάθμιση στην δυσκολία των θεμάτων.
    (π.χ 40% εύκολα ,40% μέτρια, 20% δύσκολα) . Η διαβάθμιση της δυσκολίας μπορεί να γίνει με αριθμοδότηση τους π.χ εύκολα 3 μέτρια 2 δύσκολα 1 και η ποσόστωση να προκύπτει από ένα αριθμό.
    Ο βιαστικός τρόπος με τον οποίο έγινε η κατάργηση της ΤΘ ισοδυναμεί με τον εξίσου βιαστικό τρόπο που έγινε η επιβολή της. Το σχολείο δεν είναι αυτοκίνητο της φόρμουλα 1 για να έχει μηδενική αδράνεια. Η ύλη που είχε ήδη διαμορφωθεί για διδασκαλεία και εξέταση ήταν ικανοποιητική. Μετά την αλλαγή στα 2/3 της διδακτέας περιορίζεται κατά πολύ ο θεματικός ορίζοντας.

  • 4 Απριλίου 2015, 15:39 | Σπύρος

    Εχουν αναφερθεί και άλλοι στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των απαιτήσεων στο Γενικό Λύκειο. Θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και στα ΕΠΑΛ τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορετικών προσανατολισμών των σχολείων.
    Θα αναφερθώ σε θέματα ΓΕΛ που τα γνωρίζω καλύτερα.

    1. πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός διδακτικών ωρών το σχολικό έτος. Προτείνω α) έναρξη μαθημάτων την 5η Σεπτεμβρίου, β) μάθημα την 27η Οκτωβρίου, την 24η Μαρτίου, την 30η Ιανουαρίου, με γιορτές την τελευταία ώρα, γ) συνδικαλιστικες και υπηρεσιακές εκλογές εκτός διδακτικού ωραρίου, δ) κατάργηση αργιών Πολιούχων αγίων ε) ληξη διδασκαλιών την 25η Μαίου.

    2. Προαγωγή μαθητών των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με :
    i) ΜΟ τουλάχιστον 9,5 σε όλα τα γραπτά εξεταζόμενα μαθήματα συν την Ερευνητική Εργ,
    ii) με τουλάχιστον ΜΟ βαθμό 9 στα κλαδικά α) Αρχαία+Γλώσσα+Λογοτεχνία, β) Αλγεβρα+Γεωμετρία και γ) Φυσική+Χημεία+Βιολογία. Αν σε κάποιο κλάδο δεν το επιτυγχάνει επαναλαμβάνει την εξέταση στο μεμονωμένο μάθημα ή στα μαθήματα (π.χ. αν έχει φυσική 9, χημεία 5 , βιολογία 9 να δίνει μόνο χημεία)
    iii) τουλάχιστον 7 στα υπόλοιπα μαθήματα
    iv) μπορεί να δώσει επαναληπτικά μέχρι 7 μαθήματα

    3) Η τράπεζα θεμάτων θα πρέπει να εξορθολογιστεί ως προς ορισμένα μαθήματα δηλαδή να απομακρυνθούν εξεζητημένα θέματα, όμως να χρησιμοποιηθεί υποχρεωτικά κατά 50% από τους διδάσκοντες με επιλογή το πρωινό της εξέτασης μεταξύ 5 κληρωμένων θεματων. Αυτό εχει σκοπό α) να ολοκληρώνεται η ύλη, β) να εξορθολογιστεί-περιοριστεί η ύλη όπου χρειάζεται αν θεωρείται μεγάλη γ) όλοι οι καθηγητές να είναι τοποθετημένοι από 5 Σεπτ. στα σχολεία.

    4) ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    5) Οπωσδήποτε να ΜΗΝ υπολογίζεται ο βαθμός της Α & Β Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

  • 4 Απριλίου 2015, 12:23 | Κατερίνα

    Ωραια,μια χαρα ειναι αυτες οι ρυθμισεις,αλλα τι γινεται με το συστημα εισαγωγης στην τριτοβαθμια εκπαιδευση το 2016? Οι μαθητες της β’ λυκειου εχουν προετοιμαστει να δωσουν πανελληνιες με το νομο του νεου λυκειου και συμφωνα με τις ειδησεις του ηλεκτρονικου τυπου αναμενεται να γινουν σαρωτικες αλλαγες. Σας παρακαλω μην μου καταστρεφετε το μελλον μου.. Τουλαχιστον σε αυτο το θεμα για τους μαθητες που στοχευουν σε οικονομικες σχολες και σε ιατρικες μην τους χαλατε τον προγραμματισμο που κανουν για την εισαγωγη τους στην τριτοβαθμια εκπαιδευση απο το 2013. Για τις οικονομικες σχολες τα εξεταζομενα μαθηματα θα πρεπει να ειναι αοθ,μαθηματικα και στοιχεια στατιστικης,στοιχεια κοινωνικων και πολιτικων επιστημων και εκθεση,οπως αλλωστε οριζε και ο νομος του νεου λυκειου. Συμφωνα ομως με ενα πολυ δημοφιλες αρθρο,για να εισαχθει κανεις στις οικονομικες σχολες το 2016 θα πρεπει να εξεταστει σε εκθεση,φυσικη κατευθυνσης,μαθηματικα κατευθυνσης,χημεια(!) και ενα 5ο μαθημα. Μα αν ειναι δυνατον,σοβαρα χημεια?! Σας παρακαλω δημοσιευστε οσο το δυνατον γρηγοροτερα το συστημα εισαγωγης διοτι πολλοι μαθητες αγωνιουν και θα πρεπει να ξερουν πως πρεπει να κινηθουν την επομενη σχολικη χρονια(πιθανοτατα δηλαδη ολοι στο εξωτερικο,αν οντως ισχυσουν αυτα που δημοσιευει ο ηλεκτρονικος τυπος).

  • 4 Απριλίου 2015, 12:12 | Π.Δ

    Έχοντας υπόψη την πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή των παιδιών μας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις σοβαρές παρενέργειες στην ψυχική υγεία τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες ή η τύχη τους στερεί την δυνατότητα εισαγωγής τους, καταθέτω (χωρίς να είμαι ειδικός) και παρακαλώ όπως εξετάσετε την εξής πρόταση αλλαγής του όλου αυτού συστήματος που θα αποφορτίσει αρκετά τα παιδιά, θα βοηθήσει αυτούς που πραγματικά επιθυμούν να σπουδάσουν και δεν θα «φρακάρει» το Πανεπιστημιακό σύστημα.
    1. Προεισαγωγή των σπουδαστών με πολύ πιο εύκολες – βατές εξετάσεις και χαμηλότερες βάσεις για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων και κυρίως για την επιλογή των σπουδών και κίνητρα για σχολές με χαμηλότερη ζήτηση.
    2. Με βάση τις επιδόσεις στο 1ο και το 2ο εξάμηνο σπουδών θα συνεχίζουν στην σχολή που επέλεξαν ή θα ακολουθούν κατώτερο (συναφές) επίπεδο σπουδών, ακόμη και διαγραφή.
    Αντίστοιχα κίνητρα-αντικίνητρα μπορούν να προβλεφθούν και στο 2ο -3ο εξάμηνο. (Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές). Προώθηση σε κατώτερες βαθμίδες ή στην αγορά εργασίας με δυνατότητα εξειδίκευσης (πρακτικές σχολές κλπ)
    3. Για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την αναμενόμενη μεγάλη συσσώρευση πρωτοετών φοιτητών στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα είχε πολλαπλά οφέλη η καθιέρωση προαιρετικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευση με ζωντανή τηλε-παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω των νέων τεχνολογιών. Τα όποια υποχρεωτικά εργαστήρια-πρακτική εξάσκηση, μπορούν να μεταφέρονται σε άλλα εξάμηνα και προς το τέλος των σπουδών.
    Τα μέτρα αυτά αποφορτίζουν τα παιδιά , τους δίνουν κίνητρα, ξεχωρίζουν αυτούς που πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν και έχουν ικανότητες. Ακόμη δίνουν την δυνατότητα και σε αυτούς που έχουν οικονομικό πρόβλημα, να σπουδάσουν και να μην εγκαταλείψουν το όνειρο τους.

  • 4 Απριλίου 2015, 06:13 | Φόλλας Θεοχάρης

    Αξιότιμοι κύριοι
    Αν ισχύσουν αυτά που θέλετε τότε η προαγωγή στο Λύκειο είναι πιο εύκολη από αυτή του Γυμνασίου.Είναι αδιανόητο να προάγονται μαθητές μαθηματικά και γλωσσικά αναλφάβητοι.Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές έχουν παρατήσει το σχολείο εδώ και ένα μήνα.Η τράπεζα θεμάτων ανάγκαζε όλους τους καθηγητές να διδάσκουν σε όλα τα σχολεία την ίδια ύλη με τον ίδιο τρόπο και όχι ο καθένας ότι θέλει όπως θέλει και αν θέλει.Ήταν ότι πιο κοντά στο σχολείο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων έπρεπε να διορθωθεί και όχι να καταργηθεί

  • 3 Απριλίου 2015, 20:56 | Κώστας

    Η απόφαση να έχει η τράπεζα μόνο συμβουλευτικό ρόλο είναι κατά τη γνώμη μου σωστή, κυρίως επειδή οι μαθητές θα δυσκολεύονταν αρκετά να διαβάσουν ολόκληρη την διδακτέα ύλη στο τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο ο βαθμός προαγωγής να είναι το 10, τουλάχιστον στα βασικά μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία) και όχι το 9,5. Με τόσο χαμηλή βάση μπορούν οι μαθητές εύκολα να προαχθούν στην επόμενη τάξη, ακόμη κι αν δε γράψουν καλά στις εξετάσεις, καθώς συνήθως οι βαθμοί των δύο τετραμήνων είναι σχετικά υψηλοί.

  • 3 Απριλίου 2015, 20:26 | Ελένη Σ.

    Αναρωτιέμαι γιατί η επικείμενη διαγραφή χιλιάδων φοιτητών στις 30/4/15 δεν είναι ανάμεσα στα κατεπείγοντα. Δεν είναι μείζονος σημασίας η κατάργηση του άρθρου 80/2011 που προβλέπει αυτές τις διαγραφές σε λιγότερο από μήνα; Γιατί δεν έχει περιληφθεί στα μέτρα αυτά;
    Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας έχει επίσημα εκφράσει την αντίθεση του με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 11/3/2015.

    Μια πρόταση θα μπορούσε να ήταν η ακόλουθη:

    Οι περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και ε΄ της παρ. 9 του αρ. 80 του ν. 4009/2011 καταργούνται. Όσοι φοιτητές απώλεσαν αυτοδικαίως την φοιτητική τους ιδιότητα, αυτή θεωρείται ως μη απολεσθείσα. Η παράγραφος αυτή ισχύει από 31/08/2014.

  • 3 Απριλίου 2015, 20:22 | Κατερίνα

    Κύριε υπουργέ είναι φλέγον ζήτημα οι διαγραφές φοιτητών και θα ήταν ωφέλιμο να απαλλαγούμε άμεσα από το άγχος της διαγραφής που πλησιάζει σε ένα μήνα!Ας τεθεί το νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση

  • 3 Απριλίου 2015, 20:22 | Χριστόφορος

    Eίναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί υπό συζήτηση το άρθρο 80 του νόμου 4009/2011.η διαγραφή των φοιτητών αποτελεί φλέγον ζήτημα εφόσον λήγει η παράταση των σπουδών στις 30/4/2015!

  • 3 Απριλίου 2015, 19:34 | Χρύσα

    Στα επείγοντα μέτρα καλό είναι να συμπεριλάβετε κάποια ρύθμιση ή τροπολογία για να μην απωλέσουν την φοιτητική ιδιότητα στις 30/4 οι υπό διαγραφή φοιτητές. Εάν αυτό δεν είναι επείγον τότε πως πρέπει να χαρακτηριστεί;

  • Ας μην κρυβόμαστε!
    Με την ύπαρξη της Τράπεζας Θεμάτων οι καθηγητές «έβαζαν» σε όλους μεγάλους βαθμούς (πάνω από 15) ώστε και με ένα πέντε (05) ο μαθητής να περάσει την τάξη. Τους ‘έλεγες’ μάλιστα και το 1ο θέμα που θα βάλεις, για να πάρει το 05 να περάσει, αλλά και πάλι κατάφερναν να μείνουν!!
    Όσοι παραπέμφθηκαν το Σεπτέμβριο, πέρασαν όλοι! Τους έμεινε όμως το «μάθημα» των επαναληπτικών εξετάσεων, και αρκετοί από αυτούς «σοβαρεύτηκαν».
    Μόλις καταργήθηκε η Τράπεζα, και παράλληλα η βάση του 09,5 σταμάτησε κάθε ενδιαφέρον και προσπάθεια από τους μαθητές, κάτι που το ομολογούν και οι ίδιοι οι γονείς!
    Συνεπώς κάποιο φόβητρο έστω και τυπικό πρέπει να υπάρχει.
    Ας δεχτούμε ότι δεν υπολογίζεται ο βαθμός Α και Β λυκείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
    Ας διατηρήσουμε ομως την προαγωγή με βαθμό 10 (έτσι και αλλιώς πάντα κάτι γίνεται και όλοι περνούν την τάξη)
    Ας μετονομάσουμε την «Τράπεζα Θεμάτων» σε «Κριτήρια Αξιολόγησης» όπως παλαιότερα, και ας επιλέγεται από αυτήν το 4ο θέμα. Αφού έτσι και αλλιώς δεν θα έχει καμία μεταγενέστερη συνέπεια ο βαθμός, μήπως είναι μία καλή ευκαιρία για τους μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και σε ένα άγνωστο 4ο θέμα;
    Συνεπώς:
    α) Επαναφορά του βαθμού προαγωγής στις εξετάσεις Ιουνίου στο 10, όπως υπήρχε και πρίν, είτε με μαθήματα ανά ομάδες είτε αυτόνομα.
    β) Διαμόρφωση του βαθμού προαγωγής στις εξετάσεις Σεπτεμβρίου για παράδειγμα στο 09 (αφού έτσι και αλλιώς αφού περνούν όλοι ακόμη και να οριστεί χαμηλότερα ο βαθμός δεν θα έχει κάποια ουσιαστική διαφορά. Θα παραμείνει όμως η εμπειρία στους μαθητές)
    γ) Διαμόρφωση μίας Συλλογής Κριτηρίων Αξιολόγησης όπου θα επιλέγεται μόνο το 4ο Θέμα (ουσιαστικά πρόκειται για το 4ο θέμα της Τράπεζας Θεμάτων, στα οποία μπορεί να γίνει μία επιλογή ως προς την καταλληλότητά τους.)

    Ας διατηρήσουμε λοιπόν ορισμένα σημεία να τα δοκιμάσουμε στην πράξη και ας αποφασίσουμε αργότερα εάν θα τα τροποποιήσουμε, αντικαταστήσουμε ή καταργήσουμε

  • 3 Απριλίου 2015, 16:42 | Βασίλης

    Πλέον μόνο με αίτησή του μπορεί να μείνει ένας μαθητής στην ίδια τάξη στο Λύκειο! Προτείνω κι εγώ για την προαγωγή να ισχύσει η βάση 10 (όχι 9,5) σε κάθε μάθημα ξεχωριστά και όχι στον Μ.Ο. ώστε οι μαθητές να μελετούν όλα τα μαθήματα και όχι να περνούν την τάξη έχοντας απλά υψηλούς βαθμούς στα 2-3 ευκολότερα (παραδοσιακά στα Αγγλικά, Θρησκευτικά κι Ερευνητική Εργασία), τους οποίους βαθμούς μάλιστα τις περισσότερες φορές αποκτούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

  • 3 Απριλίου 2015, 10:20 | Μιχάλης Αμοιραδάκης

    Ο πατέρας μου τελείωσε το (εξατάξιο) Γυμνάσιο και αναγκάστηκε να γίνει ναυτικός, για να επιβιώσει. Εγώ έχω πτυχίο Πανεπιστημίου και δική μου επιχείρηση (είμαι μαθηματικός και φροντιστής). Οι κόρες μου («άριστες» μαθήτριες της Γ’ τάξης του κρατικού Γυμνασίου της περιοχής κατοικίας μας), φυσιολογικά, μοιραία και νομοτελειακά, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν τις εμπειρίες των γονέων τους, το υφιστάμενο κοινωνικό – μορφωτικό – πολιτικό – οικονομικό κεφάλαιο της οικογένειάς τους, ώστε να χτίσουν πάνω σε αυτό και να «πλουτίσουν» ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι συμμαθητές / συμμαθήτριές τους, βρίσκονται σε δυσμενέστερη αφετηρία. Κι εσείς, αγαπητοί «συνάδελφοι», με διατάξεις σαν κι αυτές, χτίζετε στο μυαλό και στην ψυχή αυτών των παιδιών την (πλαστή και επικίνδυνη) αίσθηση, ότι τις αποστάσεις που, κατ` αρχάς, τα χωρίζουν, μπορούν να τις γεφυρώσουν, όχι με πολύζηλη μελέτη και σκληρή δουλειά, αλλά με… «άνωθεν» και «δωρεάν» (εν προκειμένω, κρατικές), διευκολύνσεις…
    Υ.Γ. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι προθέσεις σας είναι κακές. Ισχυρίζομαι όμως ότι η πολιτική σας οδηγεί σε βαθύτατες, συντηρητικές και ανάξιες, στρεβλώσεις, οι οποίες διατηρούν, διαιωνίζουν και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Τι κι αν δεν το κάνετε επίτηδες; Σας παρακαλώ, ξανασκεφτείτε το.

  • 3 Απριλίου 2015, 07:53 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφορικά με το άρθρο 13 λέγεται επί λέξει: «Ο ορισμός του Μ.Ο. της ετήσιας διδακτικής επίδοσης των μαθητών του λυκείου στο 9.5, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο Γυμνάσιο…». Είναι προφανές ότι οι Υπουργοί και οι σύμβουλοί τους δεν έχουν υπόψη τους τι ισχύει στο Γυμνάσιο. Αλλά και να ίσχυε αυτό, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο λύκειο που δεν είναι υποχρεωτικό;

  • 3 Απριλίου 2015, 00:21 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

    Θα περιοριστώ σε ένα σχόλιο για την προαγωγή με βάση 9,5. Όσο ίσχυσε αποτελούσε όνειδος για τη λειτουργία του λυκείου και και θα αποτελέσει κόλαφο για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου. Προαγωγή πιο εύκολη από την προαγωγή στο υποχρεωτικό Γυμνάσιο! Ένα παράδειγμα: μαθητής με όλα τα μαθήματα 7 προάγεται από την Α’ στη Β΄Λυκείου αρκεί να έχει στα Θρησκευτικά και στην Ερευνητική Εργασία 19 και στην ξένη γλώσσα 18! Στο Γυμνάσιο θα είχε μείνει στάσιμος. Αν ρωτούσε η νέα ηγεσία του Υπουργείου πότε και γιατί καθιερώθηκε αυτό το σύστημα, θα ήξερε ότι καθιερώθηκε για να απαλυνθούν τα προβλήματα από την πανελλαδική εξέταση όλων των μαθημάτων στη Β΄και στη Γ΄Λυκείου επί Αρσένη. Η πανελλαδική εξέταση όλων των μαθημάτων καταργήθηκε μετά από 1 ή 2 χρόνια αλλά ο νόμος της προαγωγής παρέμεινε ίδιος. Η ρύθμιση που εφαρμόστηκε πέρσι (μετά τις προφανώς απαραίτητες βελτιωτικές ρυθμίσεις του θέρους) ήταν σωτήρια για τη λειτουργία του λυκείου, ήταν αποδεκτή από τους μαθητές, και θα έπρεπε να την είχε διεκδικήσει πρώτο το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αν δεν ενέδιδε στον λαϊκισμό. Η ραγδαία αύξηση των παραπεμπόμενων μαθητών στην Α΄ Λυκείου δεν οφειλόταν τόσο στη βάση του 10 για τα πρωτεύοντα και 8 για τα λοιπά μαθήματα (όπως θέλησε να παρουσιάσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου), όσο στη λειτουργία της τράπεζας θεμάτων.

  • 2 Απριλίου 2015, 23:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ X

    Για την προαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη(και σε ολες τις ταξεις) του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου θα έπρεπε να απαιτείται βαθμός (9.5) στο εκάστοτε μάθημα. Είναι λάθος να απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Γιατί υπάρχει περίπτωση σε 2με 3 μαθήματα να έχει καλό βαθμό(15με 16) ένας μαθητής και στα υπόλοιπα 10μαθηματα να έχει βαθμούς πολύ κάτω από την βάση 7 ή 8 που είναι σαφές ότι έχει ελλείψεις, δεν έχει πιάσει τους προσδωκόμενους στόχους μάθησης και σίγουρα δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει την επόμενη τάξη. Ένα σχετικό Παράδειγμα
    Α ΛΥΚΕΙΟΥ
    ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΘΜΟΣ
    Πολιτική παιδεία 13
    Θρησκευτικά 17
    Αρχαία Ελλ Γλώσσα 07
    Λογοτεχνία 07
    Νέα Ελληνική Γλώσσα 07
    Ιστορία 07
    Άλγεβρα 05
    Γεωμετρία 05
    Φυσική 07
    Χημεία 07
    Βιολογία 07
    Αγγλικά 12
    Επιλογής 16
    Ερευνητική Εργασ 16
    Μ.Ο. 09,5

    Προάγεται
    Αυτός ο τρόπος προαγωγής είναι λάθος και δεν ανταποκρίνεται σε γενικό σχολείο. Αντιθέτως χάνεται το κίνητρο μελέτης όλων των μαθημάτων και οι μαθητές κυνηγούν την υψηλή βαθμολογία σε 2με 3 μαθήματα

  • 2 Απριλίου 2015, 22:37 | vpk

    Η φράση «Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα» είναι κακώς/επικίνδυνα διατυπωμένη. Οι διδάσκοντες δεν διορθώνουν τα γραπτά των εξετάσεων, κάτι τέτοιο θα ήταν άνευ ουσίας και τεράστιος όγκος παράλογης δουλειάς. Οι διδάσκοντες ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ τα γραπτά.

    Συνεπώς, η φράση πρέπει να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ!

  • 2 Απριλίου 2015, 21:45 | Σιάτρας Σπύρος

    Τα ΕΠΑ.Λ. δεν αναφέρονται πουθενά.
    Υπάρχουν κι εκεί μαθητές ξέρετε και κάνουν κι αυτοί την δική τους προσπάθεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τοποθετημένοι εδώ και χρόνια στο «περιθώριο» της εκπαίδευσης. Δακτυλοδεικτούμενοι και απαξιωμένοι και από την ίδια την Πολιτεία, σαν «δεύτερης» κατηγορίας μαθητές. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα…
    Πάλι θα περιμένουμε λοιπόν διευκρινιστικές εγκυκλίους και Υπουργικές Αποφάσεις;
    Γιατί δεν γίνεται εξαρχής ξεκάθαρο και σαφές τι θα ισχύει και για τα ΕΠΑ.Λ.;

  • 2 Απριλίου 2015, 20:27 | Κυριακή Λαζάρου

    1) Στα ΕΠΑΛ δεν θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο εξέτασης; Η τράπεζα θεμάτων υπάρχει και για τις εξετάσεις των ΕΠΑΛ Α και Β τάξεων. Περιμένουμε εναγωνίως την συμπλήρωση του άρθρου.
    Αλλωστε η καταργηση της εξέτασης με θέματα απο την τράπεζα δηλώθηκε με δική σας πρόσφατη εγκύκλιο που στάλθηκε στα ΕΠΑΛ.

    2) Με τον 4172/13 καταργήθηκαν τομείς στα ΕΠΑΛ (Υγείας και Πρόνοιας καθώς και Εφαρμοσμένων Τεχνών) και ειδικότητες στις ΕΠΑΣ που αποτελούσαν επιλογή σπουδών του ενός τρίτου των παιδιών που επέλεγαν την Δημόσια Δευτεροβάθμια Τυπική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Έχει δηλωθεί και στις προγραμματικές των προϊσταμένων του Υπουργείου η πρόθεση για επιστροφή των σπουδών αυτών. Επείγει η προσθήκη αυτών των σπουδών στους Κύκλους Ενδιαφέροντος του νόμου 4186/13.
    Τα παιδία θα βρίσκονται σε τάξεις για μαθήματα μόνο για 17 ημέρες. Κατόπιν θα έρχονται μονο για εξετάσεις. Πως και πότε θα ενημερωθούν οι φετινοί τελειόφοιτοι της Γ γυμνασίου, καθώς και οι απόφοιτοι της Α ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ώστε να επιλέξουν τις σπουδές αυτές; Ο χρόνος είναι ελάχιστος.
    Επείγει βεβαίως και η επιστροφή των σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών στις οργανικές τους για να αναλάβουν το έργο και της ενημέρωσης και της οργάνωσης των εργαστηρίων. Επίσης πρέπει να παίξουν συμβουλευτικό ρόλο για το περιεχόμενο των σπουδών αυτών στη Α τάξη στις Ομάδες Προσανατολισμού με το περιεχόμενο αυτών των τομέων. Η Α τάξη του ΕΠΑΛ του 4186 διαφέρει απο την Α του προηγούμενου νόμου στο ότι περιλαμβάνει πλέον μαθήματα τομέα.

  • 2 Απριλίου 2015, 19:38 | Asimakis

    Πρεπει να καταργηθεί το 9,5 μέσος όρος προκειμένου να προαχθεί ένας μαθητής από την μία τάξη στην άλλη έτσι όπως διατυπώνεται στο νομοσχέδιο και έτσι όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
    Προτείνω να παραμείνει το 10 μέσος όρος τουλάχιστον στα βασικά μαθήματα όπως είχε ψηφισθεί στον τελευταίο νόμο.
    Ευχαριστώ.

  • 2 Απριλίου 2015, 19:18 | Π.Τσουκαλάς

    Η Τράπεζα Θεμάτων πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτό χώρο κατάθεσης προτάσεων για τα κριτήρια αξιολόγησης.
    Ειδικότερα:
    Προτάσεις καταθέτουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
    Ειδική επιτροπή αξιολογεί τις προτάσεις. Όσες προτάσεις εγκρίνονται , περιλαμβάνονται στην Τράπεζα με ένδειξη «εγκριθείσα, βαθμός δυσκολίας Χ». Όσες δεν εγκρίνονται , περιλαμβάνονται σε ειδικό χώρο.
    Τα εγκεκριμένα ή μη κριτήρια σχολιάζονται από όποιον επιθυμεί (πχ παρατηρήσεις, προτάσεις επίλυσης). Τα σχόλια δημοσιεύονται ύστερα από τον αναγκαίο έλεγχο της ομάδας διαχείρισης

  • 2 Απριλίου 2015, 19:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΗΔΗ
    ΞΕΚΙΝΗΣΕ,Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ..
    ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ
    ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
    ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ..
    ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ..
    ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ
    ΓΙΑ ΤΗΝ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ..
    ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ..
    Ο ΧΑΒΑΛΕΣ ΑΡΧΙΣΕ..

  • 2 Απριλίου 2015, 18:22 | Διονύσιος Δρακόπουλος

    Καλησπέρα σας,
    Διδάσκω φυσική λυκείου σε φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης 22 χρόνια.
    Θα ήθελα να παραμείνει η τράπεζα θεμάτων και η εξέταση κάθε μαθήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού θεωρώ ότι εξασφαλίζεται η διδασκαλία της ύλης όπως έχει δοθεί με το σχετικό ΦΕΚ στην αρχή κάθε σχολικού έτους. Παρόλο που κάθε χρόνο καθορίζεται στο σχετικό ΦΕΚ τι πρέπει να διδαχθεί, παρατηρούνται αποκλίσεις στη διδασκαλία. Εφόσον τα θέματα των εξετάσεων θα δίνονται από επιτροπή εξετάσεων, θα «υποχρεώνονται» οι συνάδελφοι να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα.
    Συμφωνώ να μη λαμβάνεται υπόψιν η βαθμολογία Α και Β λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα ήθελα να μην λαμβάνεται η βαθμολογία και της Γ λυκείου.
    Ευχαριστώ, εκ των προτέρων.
    Στη διάθεσή σας.

  • 2 Απριλίου 2015, 18:15 | Κατερίνα Π.

    Προτείνεται να ενταχθεί στον υπό διαβούλευση νόμο άρθρο που να αφορά την κατάργηση της διάταξης που αφορά τη διαγραφή φοιτητών σύμφωνα με το άρθρο 80/2011.
    Ειναι μειζονος σημασίας το θέμα εφόσον η παράταση φοίτησης εκπνέει στις 30/4/2015 και το Υπουργείο Παιδείας έχει επίσημα εκφράσει την αντίθεση του στο επίμαχο άρθρο που οδηγεί σε διαγραφές φοιτητών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 11/3/2015.

    Μια πρόταση θα μπορούσε να ήταν η ακόλουθη:
    Οι περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και ε΄ της παρ. 9 του αρ. 80 του ν. 4009/2011 καταργούνται. Όσοι φοιτητές απώλεσαν αυτοδικαίως την φοιτητική τους ιδιότητα, αυτή θεωρείται ως μη απολεσθείσα. Η παράγραφος αυτή ισχύει από 31/08/2014.

  • 2 Απριλίου 2015, 18:08 | dimitrios varveris

    Τα μαθηματικά φυσική έκθεση πρεπει να έχουν ανεξάρτητη βαρύτητα η προαγωγή στην επόμενη τάξη να διαχωρίζεται απο το συνολικό μέσο ορο το σχολείο να μη λειτουργει ισοπεδωτικα εξομοιώνοντας τα παντα.
    Τα μαθηματικά είναι το βασικό μαθημα κρίσης δεξιοτεχνίας ορθού λογου η βαση του να είναι το 12.
    Αν θέλουμε νέους που να μπορούν να σκέπτονται κσι μια κοινωνία αξιοκρατικη και παραγωγική.
    Μην ισοπεδωνεται τα παντα στην Ελλάδα μια ζωή την πληρώνει ο εργατικός.
    Δώστε την αίσθηση της αμοιβής και δικαιοσύνης σε όσους πραγματικα κοπιαζουν!!
    Το απολυτήριο λυκείου έχει μια βαρύτητα που δυστυχώς η κοινωνία του παρτα όλα την έχει εκμηδενίσει.

  • 2 Απριλίου 2015, 17:56 | Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Κύριε Υπουργέ
    Κύριε Πρόεδρε της νέας ΔΕΠΠΣ αιτούμαστε
    να αποκατασταθούν στις οργανικές τους θέσεις όσοι εκπαιδευτικοί είχαν οργανική θέση στα Πειραματικά πριν την ψήφιση του Νόμου ΦΕΚ 118/2011 – Ν, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικης,
    δηλ. πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου και την έχασαν για οποιοδήποτε λόγο είτε δεν υπέβαλλαν φάκελο αξιολόγησης είτε αν και υπέβαλλαν φάκελο αξιολόγησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή τους ή εξαναγκάστηκαν σε απόσυρση υποψηφιότητας.
    Απομακρύνονται εντελώς στις 30 6 2015 από τα Πειραματικά όσοι ήρθαν με 5ετή θητεία και δεν είχαν πριν το 2011 οργανική θέση σε αυτά και επιστρέφουν στο ΠΥΣΔΕ τους. Επίσης τελειώνει η θητεία στις 30 6 2015 των υπαρχόντων Δντών Προτύπων Πειραματικών και επιστρέφουν στα σχολεία που προήλθαν στις 30 6 2015. Στις 1 Σεπτεμβρίου θα εκλεγούν νέοι Δντές από τους Συλλόγους Πειραματικών

    Ζητάμε δικαίωση
    – 

  • 2 Απριλίου 2015, 17:18 | Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

    Κύριε Υπουργέ
    να αποκατασταθούν στις οργανικές τους θέσεις όσοι εκπαιδευτικοί είχαν οργανική θέση στα Πειραματικά πριν από 2011 και τον νόμο Διαμαντοπούλου και την έχασαν για οποιοδήποτε λόγο είτε δεν υπέβαλλαν φάκελο αξιολόγησης είτε αν και υπέβαλλαν φάκελο αξιολόγησης δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή τους ή εξαναγκάστηκαν σε απόσυρση υποψηφιότητας.
    Απομακρύνονται εντελώς στις 30 6 2015 από τα Πειραματικά όσοι ήρθαν με 5ετή θητεία και δεν είχαν πριν το 2011 οργανική θέση σε αυτά και επιστρέφουν στο ΠΥΣΔΕ τους. Επίσης τελειώνει η θητεία στις 30 6 2015 των υπαρχόντων Δντών Προτύπων Πειραματικών και επιστρέφουν στα σχολεία που προήλθαν στις 30 6 2015. Στις 1 Σεπτεμ ρίου θα εκλεγούν νέοι Δντές από τους Συλλόγους Πειραματικών

  • 2 Απριλίου 2015, 16:41 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΛΟΣ

    Για την προαγωγή των μαθητών στην Α΄, Β΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και την απόλυση των μαθητών στην Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον δέκα (10), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας όπου αυτό διδάσκεται.»

  • 2 Απριλίου 2015, 16:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΛΟΣ

    Το 50% των θεμάτων να ορίζεται από τους διδάσκοντες το μάθημα. Για το υπόλοιπο 50% οι διδάσκοντες το μάθημα να επιλέγουν δέκα θέματα από την Τράπεζα θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ και ο Διευθυντής του σχολείου, παρουσία των διδασκόντων να πραγματοποιεί κλήρωση ενός εξ’ αυτών, μία ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης.

  • Ο προτεινόμενος τρόπος προαγωγής στη Α και Β Λυκείου , 9,5 μέσος όρος των γραπτώς εξεταζόμενων και το project, κάνει την προαγωγή πιο εύκολη από ποτέ. Γελοιοποιεί την έννοια της αξιολόγησης και πλήττει την αξιοπιστία του απολυτήριου Λυκείου. Πλέον η προαγωγή είναι πιο δύσκολη στο Γυμνάσιο (Υποχρεωτική Εκπαίδευση) από το Λύκειο !!! Με την υπάρχουσα ρύθμιση μπορείς να προαχθείς με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση σε ΟΛΑ τα βασικά μαθήματα (βλέπε παράδειγμα εδώ: http://sep4u.gr/13464 ). Η πρόταση μου είναι να υιοθετηθεί ΤΟΥΛΙΑΧΙΣΤΟΝ αυτό που ισχύει στο Γυμνάσιο: Μ.Ο. ολόκληρο 10 (χωρίς στρογγυλοποίηση) σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα . Για την παραπομπή στο Σεπτέμβριο να ισχύσουν ότι ισχύουν για το Γυμνάσιο με 3 μαθήματα αντί 4 για να είναι η προαγωγή στο Λύκειο λίγο πιο δύσκολη από το Γυμνάσιο. (Αναλυτικά η προαγωγή στο Γ/σιο εδώ : http://goo.gl/nQmSCS ). Πέρα από το ΜΟ 10 πρέπει να υπάρχουν και ελάχιστες βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα. Δεν μπορεί να προάγεσαι με 5 Μαθηματικά και Γλώσσα 5. Η πρόταση μου είναι να μπει ελάχιστος βαθμός σε όλα τα Μαθήματα 7 ή 8.
    Ο προτεινόμενος τρόπος προαγωγής στη Α και Β ΕΠΑΛ , 9,5 μέσος όρος των γραπτώς εξεταζόμενων με τον ΣΕΠ και το project, κάνει την προαγωγή πιο εύκολη από ποτέ και προφανώς πολύ πιο εύκολη από το Λύκειο γιατί στα εξεταζόμενα μαθήματα εκτός από το project προστίθεται και ο ΣΕΠ. Επειδή το απολυτήριο του ΕΠΑΛ είναι ισότιμο με εκείνο του Γενικού Λυκείου πρέπει και οι προϋποθέσεις προαγωγής να είναι οι ίδιες.
    Σε κάθε περίπτωση ένα καλό πλαίσιο προαγωγής είναι αυτό που ισχύει στο Γυμνάσιο ίσως με ένα μάθημα λιγότερο για είναι η προαγωγή στο Λύκειο λίγο πιο δύσκολη από το Γυμνάσιο (Υποχρεωτική Εκπαίδευση)
    ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΤΘ). Η ΤΘ ήταν μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και κακώς έγινε προαιρετική. Μια πρόταση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί είναι: Τα θέματα να επιλέγονται από τη ΤΘ υποχρεωτικά όχι με ηλεκτρονική κλήρωση αλλά με προσωπική επιλογή του διδάσκοντα. Δηλαδή να επιλέγει ο διδάσκων εκπαιδευτικός τα θέματα υποχρεωτικά από τη ΤΘ.

    Καλοδήμος Δ. Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας
    http://sep4u.gr

  • 2 Απριλίου 2015, 14:43 | fm

    Θα ήθελα οι μαθητές που προάγονται να έχουν τις ελάχιστες γνώσεις στα μαθήματα που έχουν διδαχθεί.
    Προτείνω ο βαθμός προαγωγής να είναι το δέκα ( 10 ) ανά μάθημα και όχι ο ΓΜΟ γιατί θα έχουμε μαθητές που προάγονται με πολύ χαμηλή βαθμολογία σε ορισμένα μαθήματα.

  • 2 Απριλίου 2015, 13:10 | Γιώργος

    Εφόσον η καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης θα γίνει σε 2 χρόνια, δηλαδή το 2017 και προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήθελα να προτείνω για άμεση εφαρμογή , η δυνατών φέτος αφού δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των υποψηφίων πάρα μόνο εξυπηρετεί, την αναβάθμιση του μόνου κοινωνικού σημείου του παλιού συστήματος.

    Η κατηγορία 10% ( τροπ. 1424/41 Άρθρο 9 του Ν. 4186-2013, άρθρο 39 παρ. 34 και Ν. 4310/2014, άρθρο 58 , παρ. 7 ) ,να επεκταθεί χωρίς τον περιορισμό των δύο χρόνων, αλλά όπως ίσχυε πριν το 2011, αφού έχει κατοχυρωθεί μία βαθμολογία να μπορεί (ο υποψήφιος) να προσπαθήσει να εισαχθεί, όσες φορές θέλει,όπως συμβαίνει σε όλα τα συστήματα εισαγωγής και στις γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ κ.α. Επίσης μπορεί να γίνει και από 10% σε 15%. Αυτό το μέτρο θα ανακουφίσει οικογένειες και υποψηφίους από μια δεύτερη ή τρίτη χρονιά και θα επιτρέψει στους παλαιότερους (π.χ. ανέργους, παλιούς φοιτητές) να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο τμήμα τις επιλογής τους.

    Επιπρόσθετα μπορείτε να επεκτείνετε και την κατηγορία 5%, στην οποία να μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν τις ασθένειες με 67% αναπηρία και άνω, χωρίς νέα εξέταση από γιατρό και επιτροπή.

    Αυτό θα ήθελα να προτείνω, γιατί η ελληνική κοινωνία περιμένει πλέον άμεση ελάφρυνση στον κόπο και τα ποσά που δαπανάει για να έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μία πρόσβαση που θα δώσει στην χώρα το έμψυχο υλικό για την νέα εποχή που οραματίζεται η κυβέρνηση και προσδοκάνε οι πολίτες.

  • 1 Απριλίου 2015, 23:39 | Χρήστος

    Μιας και μιλάμε για παιδεία και το τέλος του λυκείου, έχω μια απορία, μέχρι πότε θα ανέχεστε να γίνονται διορισμοί στην πυροσβεστική και το λιμενικό με «πλάγιους» τρόπους και όχι μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

  • 1 Απριλίου 2015, 22:51 | ΠΙΣΣΑΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας επισημάνω το (ήδη γνωστό) γεγονός πως στις 30/4 γίνονται διαγραφές. Ακόμα τα ιδρύματα δεν έχουν ενημέρωση για να μην προχωρήσουν στις διαγραφές. Παρακαλώ να συμπεριλάβετε τροπολογία στο παρών νομοσχέδιο που θα αποτρέπει τις διαγραφές που είναι να γίνουν στις 30/4, μέχρι τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Είναι απαραίτητο να γίνει τώρα διότι τα περιθώρια χρόνου είναι πολύ στενά. Σας ευχαριστώ!

  • 1 Απριλίου 2015, 17:16 | ΝΤΟΥΤΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Και σε συνέχεια του αρχικού μου σχολίου θα ήθελα να αναφέρω πως η περίπτωσή μου σίγουρα είναι μια από τις χιλιάδες άλλων φοιτητών που για παρόμοιους λόγους ή και υγείας δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

  • 1 Απριλίου 2015, 14:22 | Κώστας

    Κάψτε τα όλα μη μείνει τίποτα κι όλα γκρεμίστε τα.
    Ένα σωστό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό βρήκατε να ακυρώσετε…
    Είναι παράλογο να περνάει ένας μαθητής π.χ την γεωμετρία με 0 και με 10 στα προφορικά συμπληρώνοντας βαθμό από δεύτερα και τρίτα μαθήματα. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, την επόμενη χρονιά δεν θα ξέρει τίποτα δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει τα κενά τουλάχιστον στα μαθηματικά.
    Μόλις ανακοινώθηκε η ρύθμιση για το 9,5 οι μαθητές άρχισαν να αδιαφορούν για τα μαθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επαναπαύονται και να μην κάνουν καμία προσπάθεια για τα δύσκολα μαθήματα. Πρέπει να εξαιρεθούν τα μαθηματικά από το 9,5. Δεν γίνεται με μεγάλους βαθμούς στα τετράμηνα και με γραπτά κάτω από τη βάση να προβιβάζονται οι μαθητές.
    Αν θέλετε να ισχύσει το 9,5 τουλάχιστον ας μετρήσει μόνο ο βαθμός στις εξετάσεις σε όλα όχι τα προφορικά! Πρέπει να διασφαλίσουμε και την ποιότητα στην εκπαίδευση, να γίνει μια διαλογή των μαθητών. Οι αδιάφοροι μαθητές δημιουργούν πρόβλημα από τη στιγμή που δεν αποδίδουν και δεν υπάρχουν ειδικά τμήματα για χαμηλού επιπέδου μαθητές πρέπει να τους απομονώσουμε, αν απλά προβιβάζονται δυσχεραίνουν το έργο τον εκπαιδευτικών. Χρήματα για προσλήψεις αναπληρωτών δεν υπάρχουν, η κυβέρνηση οφείλει να διαλέξει τους καλύτερους και να τους παρέχει δωρεάν δημόσια παιδεία με τις κατάλληλες συνθήκες. Όσοι δεν μπορούν να έχουν 9,5 σε κάθε μάθημα μόνο κενά δημιουργούν μεταφορικά και κυριολεκτικά.
    Οι τεμπέληδες άνω τον 16 δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνουν γενικό λύκειο το χρησιμοποιούν για να φύγουν από το σπίτι και να παίρνουν το χαρτζιλίκι από τους γονείς, έγινε επάγγελμα, τι να κάνουν το απολυτήριο λυκείου?

  • 1 Απριλίου 2015, 12:03 | Νικόλαος

    Στις 30-4-2015 προβλέπεται αυτοδίκαιη διαγραφή των παλαιών ενεργών φοιτητών με αποτέλεσμα σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα να μην γίνεται δεκτή εγγραφή και δήλωση μαθημάτων από τους συγκεκριμένους φοιτητές δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα σε αυτούς και στις οικογενειές τους. Δεδομένης της κρίσιμης αυτής κατάστασης παρακαλώ να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο κατάλληλη διάταξη για την διευθέτηση του μείζονος αυτού θέματος.

  • 1 Απριλίου 2015, 06:04 | Μαρία Παναγιωτοπούλου

    Κε υπουργέ, πριν νομοθετήσετε σκεφτείτε τα εξής:
    1. Οι απαιτήσεις του Λυκείου είναι σαφώς μικρότερες από αυτές του Γυμνασίου_ Π.Δ.465/81 Αρ. 7 (Όπως τροποποιήθηκε με το Αρ.1 του Π.Δ.182/84)_ όσον αφορά την προαγωγή από την μια τάξη στην άλλη με την καθιέρωση του 9.5 ως βαθμού προαγωγής. Αυτό πιστεύω ότι καθιστά δυσκολότερο το γυμνάσιο, από ό,τι το Λύκειο παρότι το τελευταίο είναι η ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    2. Η πρακτική των προηγούμενων χρόνων, για όσους καθηγητές ήθελαν να κάνουν πιο μεθοδικό το μάθημά τους, ήταν ένα σύνολο ερωτήσεων που είχαν οι μαθητές στη διάθεσή τους για να ελέγχουν τις γνώσεις τους για την συγκεκριμένη ύλη. Η τράπεζα θεμάτων ως τράπεζα δεν ήταν κακή ιδέα. Η ιδέα της κλήρωσης ήταν κακή. Μπορεί να γίνουν οι εξής βελτιώσεις. Υποχρεωτικά τα θέματα από την τράπεζα θεμάτων (που απαραίτητα θα τύχει καλύτερης επεξεργασίας ως προς τη διαβάθμιση των θεμάτων και χωρισμός αυτών ανά κατηγορία για τη διευκόλυνση διδάσκοντα και μαθητών) και η επιλογή των θεμάτων εξέτασης μόνο από τον διδάσκοντα σύμφωνα με τις δυνατότητες της τάξης του. Η πρόσβαση του μαθητή στην τράπεζα θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη. Υπάρχουν ακόμα μαθητές που διαβάζουν μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια φροντιστηρίων και έχουν και καλά αποτελέσματα για τους ίδιους. Η διαφορά του επιπέδου των μαθητών ανά περιοχές και ανά σχολείο μπορεί να διασφαλίζεται μέσω της πληθώρας των ερωτήσεων που θα καλύπτουν όλες τις διδακτικές ανάγκες. Ούτε να ευτελίζεται το μάθημα, ούτε να ζητάμε εξειδικευμένες γνώσεις από μαθητές λυκείου. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τον μαθητή μας αδιάβαστο, αλλά να έχει μάθει συγκεκριμένες γνώσεις για τη επόμενη τάξη. Η κριτική σκέψη του διασφαλίζεται μέσα από τον τύπο της κάθε ερώτησης.
    3. Πώς είναι δυνατόν ένα μάθημα που δεν εξετάζεται γραπτώς -Ερευνητική Εργασία-να συνυπολογίζεται για τον βαθμό προαγωγής. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ισοτιμία του μαθήματος αυτού σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα γραπτώς μαθήματα. Υπολογίστε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη για το μάθημα αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει.

  • 31 Μαρτίου 2015, 23:36 | ΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

    Ως επί πτυχίω φοιτητές που απειλούνται με διαγραφή στις 30/04/2015 βάσει του ισχύοντος νόμου 4009/11,θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν συμπεριλαμβανόταν στο παρόν νομοσχέδιο και μια διάταξη που να αναφέρεται επίσημα σε κάποια έστω προσωρινή αναστολή του μέτρου των διαγραφών, ώστε να είμαστε και νομοθετικά καλυμμένοι. Πέραν, άλλωστε, από το άγχος που δικαιολογημένα διακατέχει όλους εμάς τους απειλούμενους με άμεση διαγραφή βάσει του ισχύοντος νόμου (και κυρίως όσους χρωστάμε πλέον ελάχιστα μαθήματα), υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα που έχουν ήδη πολλοί από εμάς να αντιμετωπίσουν όπως πχ την ακύρωση της εαρινής δήλωσης μαθημάτων στο Παν. Πειραιά ή την μη ανανέωση εγγραφής στο εξάμηνο σε κάποια τμήματα του ΑΠΘ. Όπως γνωρίζετε, αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι γραμματείες των τμημάτων μας, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, δεν θα μας επιτρέψουν να εξεταστούμε τον προσεχή Ιούνιο στα εαρινά χρωστούμενα μαθήματα, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς χρωστούν μόνο εαρινά, να υποχρεωθούν να παρατείνουν τις σπουδές τους μέχρι τον Ιούνιο 2016. Ελπίζουμε να συμμερίζεστε την αγωνία μας. Ευχαριστούμε.

  • 31 Μαρτίου 2015, 23:09 | Γιώργος

    Καλησπέρα σας, είμαι φοιτητής που μπήκα στην σχολή μου το 2002 και απειλούμαι άμεσα με διαγραφή στις 30/4/15 (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο) ενώ χρειάζομαι 2 μαθήματα και την διπλωματική για να καταφέρω να πάρω πτυχίο. Με μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση παρατηρώ ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση έστω προσωρινή που να αναστέλλει το θέμα των διαγραφών στο παρόν νομοσχέδιο όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο ότι προτίθεται να κάνει. Δεδομένου ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να εγγραφώ στο εαρινό εξάμηνο και να δηλώσω τα 2 μαθήματα αυτό θα είναι αδύνατο αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει κάποια ρύθμιση εφόσον θα έχω διαγραφεί. Οπότε ακόμα και αν η ρύθμιση έρθει πολύ αργότερα θα είναι αδύνατον να συμμετάσχω στην εξεταστική Ιουνίου και Σεπτεμβρίου εφόσον και η εγγραφή στα μαθήματα δεν θα έχει συμβεί.

    Σας παρακαλώ θερμά να υπάρξει άμεσα κάποια προσπάθεια ώστε να επιλυθεί το κατεπείγον πρόβλημα του άδικου και βάναυσου μέτρου της διαγραφής μας που μας έχει διαλύσει ψυχολογικά. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 31 Μαρτίου 2015, 22:57 | Κωνσταντίνα

    Όπως όλοι γνωρίζουμε, 30/4 διαγράφονται φοιτητές και σε επόμενους μήνες ακόμα περισσότεροι και μάλιστα αφορά και παιδιά από 25 χρονών που δεν είναι «αιώνιοι», αλλά καθυστέρησαν κάποια λίγα χρόνια για κάποιους λόγους. Εδώ και 2 μήνες περιμένουμε την τροπολογία που μας λέτε καθημερινά στα τηλέφωνα που κάνουν διάφορα παιδιά όπως έχω πληροφορηθεί προς το Υπουργείο, αλλά δεν την έχετε συμπεριλάβει στα επείγοντα θέματα. Τι είναι πιο επείγον από ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι 1 μήνα μακριά;

  • 31 Μαρτίου 2015, 22:42 | Σταύρος Τριχιάς

    Η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα μπαίνουν «άσχετες» διατάξεις σε νομοσχέδια.
    Καταλαβαίνω ότι λόγω της καθυστέρησης του νομοσχεδίου για την Παιδεία και με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να ξεκινούν στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Παιδείας, αναγκάστηκε να ενσωματώσει κάποια πρόσθετα άρθρα, έστω και άσχετα.

    Αναρωτιέμαι όμως : μήπως ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Χασάπης ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα του Υπουργείου που είναι εξίσου επείγοντα και τα οποία μάλιστα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί πριν από τις 30 Απριλίου ;

  • 31 Μαρτίου 2015, 22:32 | Γιαννης Παπαδοπουλος

    Η επανεγραφή διεγραμμένων φοιτητών καθώς επίσης και το να μην διαγραφουν και οι υπολοιποι στις 30/4 δεν είναι επείγον θέμα; Δεν μπορείτε να το συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο εφόσον εχει και άλλα θεματα παιδείας μέσα για να μη χασουμε το εξαμηνο; Σε ελαχιστες μερες αρχιζουν εγγραφες στα πανεπιστημια. Ηδη το πανεπιστημιο Πειραια αν δεν κανω λαθος ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ εγγραφες βασει του νομου που υπάρχει.
    Ευχαριστώ.

  • 31 Μαρτίου 2015, 20:42 | Παπαδοπούλου Κατερίνα

    Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Αριστείδη Μπαλτά

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

    Παρατηρώ πως στο νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ τα άρθρα 13 και 14 αναφέρονται σε διατάξεις που αφορούν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Πιστεύαμε πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προτείνονταν η κατάργηση του άρ.80/2011 που αφορούσε την διαγραφή φοιτητών, όπως είχε εκφραστεί κι επίσημα από το δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας στις 11/3/2015, μετά απο συνάντηση με επιτροπή επί πτυχίω φοιτητών.

    Θα παρακαλούσα αν δύναται να συμπεριληφθεί στις υπάρχουσες διατάξεις και μια νέα που θα επισημοποιεί την ήδη εκφρασμένη αντίθεση στο νόμο Διαμαντοπούλου που αφορά στη λειτουργία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα το άρθρο 80 του νόμου 2011.
    Η ημερομηνία εκπνοής της ψηφισμένης τροπολογίας που έδινε παράταση φοίτησης εως τις 30/4 είναι προ των πυλών.Θεωρείται μείζονος να επανεξεταστεί το ζήτημα και να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Μετά τιμής

  • 31 Μαρτίου 2015, 19:01 | Γιώργος

    Εφόσον η καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης θα γίνει σε 2 χρόνια, δηλαδή το 2017 και προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ήθελα να προτείνω για άμεση εφαρμογή , η δυνατών φέτος αφού δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των υποψηφίων πάρα μόνο εξυπηρετεί, την αναβάθμιση του μόνου κοινωνικού σημείου του παλιού συστήματος.

    Η κατηγορία 10% ( τροπ. 1424/41 Άρθρο 9 του Ν. 4186-2013, άρθρο 39 παρ. 34 και Ν. 4310/2014, άρθρο 58 , παρ. 7 ) ,να επεκταθεί χωρίς τον περιορισμό των δύο χρόνων, αλλά όπως ίσχυε πριν το 2011, αφού έχει κατοχυρωθεί μία βαθμολογία να μπορεί (ο υποψήφιος) να προσπαθήσει να εισαχθεί, όσες φορές θέλει,όπως συμβαίνει σε όλα τα συστήματα εισαγωγής και στις γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ κ.α. Επίσης μπορεί να γίνει και από 10% σε 15%. Αυτό το μέτρο θα ανακουφίσει οικογένειες και υποψηφίους από μια δεύτερη ή τρίτη χρονιά και θα επιτρέψει στους παλαιότερους (π.χ. ανέργους, παλιούς φοιτητές) να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο τμήμα τις επιλογής τους.

    Επιπρόσθετα μπορείτε να επεκτείνετε και την κατηγορία 5%, στην οποία να μπορούν να συμμετέχουν όσοι έχουν τις ασθένειες με 67% αναπηρία και άνω, χωρίς νέα εξέταση από γιατρό και επιτροπή.

    Αυτό θα ήθελα να προτείνω, γιατί η ελληνική κοινωνία περιμένει πλέον άμεση ελάφρυνση στον κόπο και τα ποσά που δαπανάει για να έχει πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μία πρόσβαση που θα δώσει στην χώρα το έμψυχο υλικό για την νέα εποχή που οραματίζεται κ κυβέρνηση και προσδοκάνε οι πολίτες.