Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:16 | MariaG

    Οι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι ΠΕ60,50 και ΠΕ70,50 είμαστε εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε εδώ και χρόνια στην παράλληλη στήριξη σε σχολεία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Τα πτυχία μας είναι πτυχία ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και η περαιτέρω εξειδίκευσή μας αφορά την ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Έχουμε επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, που πολλές φορές αγγίζουν πάνω από το 85% στη βαθμολογία και καλούμαστε, ελλείψει εκπαιδευτικών ΠΕ61 και ΠΕ71,αλλά και καθ’όλα νόμιμα έχοντας όλα τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα, να καλύπτουμε τα κενά στα ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Με τη νέα ρύθμιση, για τους πίνακες ειδικής αγωγής, προηγούνται οι απόφοιτοι των τμημάτων του Βόλου και του ΠΑΜΑΚ(ΠΕ61 ΠΕ71), με αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι νέοι απόφοιτοι των τμημάτων, με μηδενική προυπηρεσία, να προηγούνται όλων ημών των εκπαιδευτικών, με πραγματικη προυπηρεσία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, σε μερικά χρόνια, να εξαναγκαστούμε σε ανεργία, ενώ τόσα χρόνια εργαζόμαστε στο Δημόσιο σχολείο, με αυταπάρνηση και παρά τις όποιες αντιξοότητες. Παρακαλούμε, όπως μεριμνήσετε ώστε να υπάρξει μία δίκαιη λύση για όλους μας, δεν θα δεχτούμε να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, η προυπηρεσία και ο αγώνας τόσων χρόνων, ένώ πριν το κλείδωμα των πινάκων το 2010, η προυπηρεσία μας μετρούσε κανονικά ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 ΠΙΝΑΚΕΣ!!

    ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΠΕ60,50

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:07 | Θεόδωρος Διαμάντης

    Συμφωνώ απόλυτα με την παραγρ. 2 του άρθρου 47.

    Στην παραγρ. 4 του άρθρου 47 απαιτούμε αναδρομικό διαχωρισμό πινάκων απο 2010 της ειδικής από τη γενική αγωγή για τους ίδιους προφανείς λόγους που αφορούν την ηθική τάξη και τη δικαιοσύνη.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:06 | Σ.Α.Ν.

    ΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2010-2014.ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΙΣΕΡΧΕΤΟ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:04 | Κατσαμπά Κασσιανή

    Αναφορικά με την παρ.2 του άρθρου 47, η προσφερθείσα υπηρεσία σε ίδιο τόπο θα πρέπει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από τον χρόνο. Ο διπλασιασμός των μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών δεν μπορεί να μην προσμετράται για τα έτη 2010-2014.
    Π.χ. Αναπληρωτής σε σχολείο της Σκιάθου το σχολ. έτος 2009-2010 ή 2014-2015 παίρνει περί τα 16 μόρια με τον διπλασιασμό, στον πίνακα κατάταξης αναπληρωτών, ενώ το ίδιο άτομο, για την ίδια περιοχή, αλλά για το σχολ. έτος 2012-2013 παίρνει τα μισά μόρια. Ο διαφορετικός υπολογισμός θα δημιουργήσει «αδικίες» στην κατάταξη των αναπληρωτών.
    Επίσης, θα ήταν χρήσιμο οι πίνακες που θα έχουν τροφοδοτηθεί με προϋπηρεσία να γίνουν γνωστοί πριν την έναρξη της διαδικασίας αιτήσεων των αναπληρωτών, έτσι ώστε να γνωρίζουν τη σειρά κατάταξής τους και να προσαρμόσουν αναλόγως τις επιλογές τους.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:04 | ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ

    1. Ως αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ60 επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.

    2. Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:58 | Θεόδωρος Διαμάντης

    Με ανακούφιση υποδεχόμαστε το παρόν σχέδιο νόμου μετά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στον χώρο της εκπαίδευσης από το 2010 και μετά, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Θυμίζω απλά και ενδεικτικά τα περί «εθελοντών εκπαιδευτικών»! Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει η άρση των αδικιών του παρελθόντος να γίνει με τρόπο που να δημιουργεί νέες αδικίες. Συγκεκριμένα, σχετικά με τον μη διπλασιασμό των μορίων όσων βρέθηκαν στη διάρκεια του «τυφλού» χρονικού διαστήματος 2010-2014 σε δυσπρόσιτα σχολεία, θεωρώ πως είναι δίκαιο να μην προσμετρηθούν στο διπλάσιο, δεδομένου πως την ανωτέρω περίοδο όσοι εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αυτό έγινε με το ισχύον τότε καθεστώς, της εξολοκλήρου δηλαδή μη προσμέτρησης προϋπηρεσίας. Πρόκειται για τις περιόδους, κατά τις οποίες οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη στην τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία. Κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική και τη νομιμότητα. Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα της ειδικής αγωγής, χρόνια τώρα παρακολουθούμε τους εγγεγραμμένους στους πίνακες της ειδικής αγωγής να μπορούν να διατηρούν το δικαίωμα να βρίσκονται ταυτόχρονα και στους πίνακες της γενικής αγωγής, γεγονός που προκαλούσε κατάφωρη αδικία εις βάρος των συναδέλφων της γενικής αγωγής καθώς αυτονόητα οι πρώτοι έκαναν χρήση προνομίων τη στιγμή μάλιστα που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι πιστοποιήσεις που αφορούσαν την απόκτηση τίτλων στην ειδική αγωγή αποκτήθηκαν από δαπανηρά σεμινάρια στα οποία δεν είχαν -για ευνόητους οικονομικούς λόγους- όλοι όσοι θα ήθελαν. Ανάλογη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση που αφορά την προσφερθείσα προϋπηρεσία σε σχολεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν π.χ. στην περίπτωση της αποκατάστασης των εκπαιδευτικών γενικών ειδικοτήτων των σχολών του Ο.Α.Ε.Δ. Συμπερασματικά, θεωρώ πως η διαδικασία αποκατάστασης και άρσης των ηθελημένων παρενεργειών που προκάλεσε το προς αντικατάσταση προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να φανεί στην ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου ως έχει.

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:56 | kostas palis

    Η προυπηρεσια οσων εχουν κανει τα σεμιναρια της ντροπης και τα αγορασμενα σεμιναρια ειδικης απο βουλγαρια ΔΕΝ θα επρεπε να υπολογιζονατια ΚΑΘΟΛΟΥ !!!!

  • Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.

    Για να ικανοποιηθεί όμως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου¨»

    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
    Η δίκαιη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παραπέμπει συνειρμικά στη φράση του σοφού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:45 | grigoris

    Οι τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε γενικές γραμμές κρίνονται θετικές.
    Το άνοιγμα των πινάκων και η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας από 1-9-2010 και εξής, καταργεί πλήρως το προηγούμενο άδικο καθεστώς που προέβλεπε πάγωμα της, χωρίς μάλιστα καμία νομική βάση ή ιστορικό προηγούμενο.
    Ορθώς παραμένει ως έχει η πρόβλεψη για τα δυσπρόσιτα, εφόσον κατά το διάστημα 2010-2014 η στελέχωση τους έγινε με βάση το υφιστάμενο τότε νομικό καθεστώς. Δηλαδή, αν δεν είχε επιβληθεί το κλείδωμα των πινάκων έκτοτε, ενδεχομένως τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων αυτών να ήσαν διαφορετικά, παρέχοντας μάλιστα τη δυνατότητα σε κάποιους αναπληρωτές -αποκλειστικά με δική τους προαίρεση- να τα δηλώσουν εξ΄αρχής με ξεχωριστή αίτηση τους.
    Επίσης, ορθώς διαχωρίζονται οι πίνακες γενικής και ειδικής αγωγής με βάση την προσφερθείσα υπηρεσία στην ανάλογη δομή, τηρώντας στην πράξη το αξιολογικό ρητό » ὁ καθείς ἐφ΄ῳ ἐτάχθη» .
    Από εκεί και ύστερα καταθέτω τρεις παρατηρήσεις:
    1) Θεσμοθέτηση μεγίστου δυνατού ορίου αναπλήρωσης, τα τρία (3)διδακτικά έτη. Μετά το πέρας της ως άνω περιόδου, να επέρχεται η μονιμοποίηση του συμβασιούχου εκπαιδευτικού με βάση συντελεστές, ήτοι επιτυχίας σε ΑΣΕΠ (αυξημένης βαρύτητας) και συνολικής προσφερόμενης προϋπηρεσίας-τυπικών προσόντων.
    2) Χορήγηση σε αναπληρωτές μοριοδοτούμενων αδειών για επιμορφωτικούς λόγους με αποδοχές , καθ΄όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
    3) Δυνατότητα προσφοράς διδακτικού έργου αναπληρωτών στην ίδια σχολική μονάδα για διάστημα επιπλέον του ενός σχολικού έτους. Δηλαδή όσοι αναπληρωτές το επιθυμούν και εφόσον υπάρξει εκ νέου λειτουργικό κενό, να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στη σχολική μονάδα που υπηρέτησαν το τρέχον σχολικό έτος. Αυτό θα ωφελήσει πολλαπλώς τους εν λόγω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα αποφύγουν τα έξοδα μιας ενδεχόμενης μακρινής μετακίνησης (και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς), αλλά και τους μαθητές της σχολικής μονάδας, οι οποίοι θα συνεχίσουν συνεργαζόμενοι με τον διδάσκοντα τους και μάλιστα από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

  • 14 ΙΟΥΝΊΟΥ 2015

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    ΞΕΝΟΦΏΝΤΟΣ 15Α |10551 ΑΘΉΝΑ
    14.06.2015
    ΣΎΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΏΝ – ΠΡΟΣΜΈΤΡΗΣΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑΣ
    Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη του σχολικού έτους κι ενώ θα έπρεπε να προγραμματίζονται οι λεπτομέρειες για την ομαλή έναρξη του επόμενου, η αβεβαιότητα, η αναστάτωση, οι αλληλοσυγκρουόμενες εξαγγελίες και η παντελής έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και προγραμματισμού είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

    Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιούνται και οι συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών. Το ζητούμενο βέβαια είναι, πρώτιστα, η πραγματοποίησή τους κάτι που εδώ και καιρό είναι βασικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά και προβλεπόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2015. Η πολιτική ηγεσία, που αποφεύγει επιμελώς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό διορισμών που προτίθεται να πραγματοποιήσει, δήλωσε την πρόθεσή της για ένα μεικτό σύστημα διορισμών – αν και όταν γίνουν – στο οποίο θα συνυπολογίζεται τόσο η επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ όσο και η προϋπηρεσία χωρίς όμως να προτείνει και την ακριβή μοριοδότηση των δύο αυτών παραμέτρων.
    Ψηφισμένη θέση του Κλάδου αποτελεί το σύστημα 60-40 (60% από διοριστέους ΑΣΕΠ και 40% από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών). Αυτή τη στιγμή, όμως, διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο που ως χαρακτηριστικά έχει τη μη ύπαρξη διοριστέων Εκπαιδευτικών ΠΕ70 και ΠΕ60 από τον τελευταίο διαγωνισμό ΑΣΕΠ του 2008 (πάντα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) και μόνο επιτυχόντων για τον κλάδο ΠΕ60.
    Έχοντας ως δεδομένα αφενός την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία οι διορισμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται από Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΣΕΠ) και με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια (διαγωνισμός ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία κλπ) αφετέρου το γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός «επιτυχών» στον ΑΣΕΠ χρησιμοποιείται για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών σε θέση αναπληρωτή (επομένως και στην απόκτηση προϋπηρεσίας) η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει για το μεταβατικό αυτό στάδιο και μόνο:
    Τη μοριοδότηση με 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας μέχρι τους 30 μήνες και με 1,5 για κάθε μήνα πάνω από τους 30 μήνες.
    Τη μοριοδότηση με 0,5 μόριο για κάθε μονάδα πάνω από τη βάση του 55 για τους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ (με δικαίωμα επιλογής της υψηλότερης βαθμολογίας ανάμεσα σε περισσότερους του ενός διαγωνισμούς).
    Από εκεί κι έπειτα θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για το νέο σύστημα διορισμών και δέσμευση της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων για την εκπαίδευση διορισμών.
    Διάλογος και αποφάσεις που θα θέσουν τέρμα στην κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να υπάρξει και για το ζήτημα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών για την κατάταξή τους στους πίνακες.
    Η έλλειψη σχεδιασμού και οι αποσπασματικές ρυθμίσεις κάθε κυβέρνησης αλλά και Υπουργού Παιδείας έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια εκρηκτική κατάσταση και φέρνει σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, σε σύγκρουση τους εκπαιδευτικούς. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν οι ρυθμίσεις Λοβέρδου για άνοιγμα των πινάκων μόνο για το χρονικό διάστημα 2012 – 2014, για προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία αλλά και η ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 60.50 και 70.50.
    Με δεδομένη τη σύγχυση και τις έριδες που δημιουργούν τα παραπάνω ζητήματα, ιδιαίτερα με την αναμονή κατάθεσης του περίφημου και ακριβοθώρητου πολυνομοσχεδίου από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρεί πως η δικαιότερη λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσμέτρηση της όποιας προσφερθείσας προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο και σε όλους τους πίνακες. Αυτό σημαίνει:
    Άνοιγμα των πινάκων και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας από το 2010 ως το 2014.
    Διπλή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία (ότι ίσχυε για όλους τους εκπαιδευτικούς άλλων ετών) αφού οι εκπαιδευτικοί πρακτικά δεν μπορούσαν να επιλέξουν το να μην τοποθετηθούν σε αυτά υπό την απειλή του αποκλεισμού. Θα πρέπει όμως να επανεξεταστεί το όλο ζήτημα και να επαναπροσδιοριστούν οι σχολικές μονάδες που χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτες μέσα σε ένα νέο και με ενιαία κριτήρια πλαίσιο.
    Προσμέτρηση της μέχρι και το τρέχον σχολικό έτος προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 και 70.50 τόσο στους πίνακες της Γενικής όσο και της Ειδικής Αγωγής (αφού αποκλεισμός τους από τον ένα από τους δυο θα αποτελούσε αναδρομική δυσμενή πράξη καθώς με αυτό το δεδομένο προσλαμβάνονταν). Είναι όμως απόλυτα απαραίτητο να ξεκαθαριστεί το τοπίο από το επόμενο σχολικό έτος κι έπειτα ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν ότι θα επιλέγουν τον ένα από τους δυο πίνακες.
    Με βάση τις παραπάνω προτάσεις πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ο Κλάδος στο μεταβατικό αυτό στάδιο ευελπιστώντας ότι η πραγματοποίηση των αναγκαίων διορισμών δε θα μείνει στο επίπεδο των συζητήσεων.
    Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
    Ο Πρόεδρος
    Μάνος Ανδρουλάκης
    Ο Γενικός Γραμματέας
    Κώστας Χριστόπουλος

  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
    Δήλωση των εκπροσώπων
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ
    Ηλία Σμήλιου (6975308409), Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410)
    για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών

    Εργασιακή ανασφάλεια χωρίς τέλος;
    ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ!

    Φτάσαμε πια στο τέλος της σχολικής χρονιάς και το θολό τοπίο για την έναρξη της επόμενης δεν φαίνεται να καθαρίζει καθόλου. Το αυτονόητο ότι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δε φαίνεται να απασχολεί καθόλου το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. αφού καμιά διαδικασία για τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών δεν προχωρά ενώ σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές τα πράγματα φαίνεται να γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα…

    Στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας ο κατηφορικός δρόμος του αριθμού των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών φαίνεται να μην έχει τέλος. Ήδη η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. μιλά για 2500 διορισμούς συνολικά και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για το γεγονός των 5000 χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων μόνο της φετινής χρονιάς και τις 27000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών συνολικά. Καλυμμένη παραπέρα πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που θα μπορούσε, αν ήθελε, να ξεπεράσει νομοθετικά σχετικά εύκολα…) δεν προχωρά στη θεσμοθέτηση συστήματος διορισμών και δεσμεύεται μέχρι τώρα μόνο για το διορισμό των μερικών εκατοντάδων διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αγνοώντας δε τις προεκλογικές δεσμεύσεις για το διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών που έχουν πολύχρονη προϋπηρεσία, ανοίγει τη συζήτηση για τη θεσμοθέτηση “προσοντολογίου” για τους διορισμούς, με την προσθήκη και άλλων κριτηρίων, πέραν του χρόνου λήψης πτυχίου και της προϋπηρεσίας.
    Την ίδια στιγμή και ενώ δεν απαντάται το ερώτημα με ποιον τρόπο θα καλυφθούν τα κενά την επόμενη σχολική χρονιά (αφού ακόμα και οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ θα ‘ναι μειωμένες κατά 40%), το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ανακοινώνει μια σειρά ρυθμίσεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είτε ικανοποιούν μόνο εν μέρει τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος είτε βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση μ’ αυτά. Ενώ δηλ. περιορίζεται στον ένα χρόνο ο τιμωρητικός αποκλεισμός όσων δεν αποδέχονται την πρόσληψή τους σε συγκεκριμένες θέσεις ή παραιτούνται και θεσμοθετείται η άδεια (μόνο) για επιμορφωτικούς σκοπούς και για τους αναπληρωτές, σε ό,τι αφορά της αναγνώριση της προϋπηρεσίας λύνεται ένα πρόβλημα και δημιουργούνται δύο, γεννώντας ταυτόχρονα κατηγοριοποιήσεις και αντιπαλότητες μεταξύ των εκπαιδευτικών. Αναγνωρίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας από το 2010 αλλά αμφισβητείται η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία καθώς και η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σε δομές της ειδικής αγωγής (που πότε μπαίνει και πότε βγαίνει από το πολυνομοσχέδιο). Δίπλα στα παραπάνω και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας ότι η εκπαίδευση στηρίζεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, είναι τουλάχιστον προκλητική αφού προδιαγράφει μια πολιτική άμεσης σύνδεσης της παροχής βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων όπως η παιδεία (αλλά και η υγεία, η πρόνοια κ.ά.) στη βάση της ελαστικής, χαμηλά αμειβόμενης εργασίας και της μονιμοποίησης στην αδιοριστία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.
    Η δουλειά και η ζωή των εκπαιδευτικών αλλά και η ίδια η λειτουργία του δημόσιου σχολείου δεν μπορούν να είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους τοκογλύφους, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για την υπογραφή νέας “συμφωνίας”. Αντίθετα ο δρόμος για τη λειτουργία των σχολείων μας με όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς (αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή) είναι η αναμόρφωση του μνημονιακού προϋπολογισμού του 2015 και γενικότερα η κατάργηση των μνημονίων και η διαγραφή του ληστρικού χρέους. Γιατί τα ποσά μιας και μόνο δόσης προς το Δ.Ν.Τ. και τους τοκογλύφους τραπεζίτες είναι αρκετά για το διορισμό χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, που θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
    Η κατάσταση αυτή δεν ανατρέπεται παρά με μαζικούς δυναμικούς αποφασιστικούς αγώνες που θα συνδέουν τη γενική πολιτική πάλη για μια άλλη πορεία στην κοινωνία με τα ειδικότερα εκπαιδευτικά ζητήματα και τις ανάγκες. Δεν απαντιέται με τη μέχρι σήμερα τακτική της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ) που εξαντλείται σε συμβολικές κινήσεις και με τις θέσεις της προωθεί τη διάσπαση στο εσωτερικό του κλάδου και τη διαιώνιση τελικά της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
    Στο επόμενο διάστημα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, μέσα από τα Συνέδριά τους, πρέπει να αναγορεύσουν σε κυρίαρχο το αίτημα των μαζικών διορισμών και των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και να δρομολογήσουν τους αναγκαίους αγώνες για τη διεκδίκησή τους.
    Να παλέψουμε για:
    Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών και σε σχέση 1 διορισμός για κάθε συνταξιοδότηση της τελευταίας 5ετίας. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών και όσων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού (επιτυχόντες, 24μηνο κ.ά.) – Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
    Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών σε όποια βαθμίδα και δομή της εκπαίδευσης κι αν αυτή παρέχεται.
    Κατάργηση των συγχωνεύσεων και του 10% της προσαύξησης μαθητών/τμήμα – Μείωση της αναλογίας μαθητών/τμήμα
    Ίδρυση των αναγκαίων δομών της ειδικής αγωγής και λειτουργία των υποστηρικτικών δομών της γενικής αγωγής – Ίδρυση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για κάθε διδακτικό αντικείμενο του σχολείου
    Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

  • Πέμπτη, 28 Μάιος 2015
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
    Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015
    Με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας εν όψει της κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου, να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαίδευσης υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2010-2011 έως και 2013-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές.
    Η προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτες περιοχές υπολογιζόταν στο διπλάσιο αναδρομικά από το 2002 μέχρι και το 2010 και σύμφωνα με προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα υπολογίζεται στο διπλάσιο από το 2014 και εφεξής. Όσοι δηλαδή επέλεξαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες από το 2010 μέχρι και το 2014 αποκλείονται από τον διπλασιασμό των μορίων επί τη βάση μιας άνισης και άδικης μεταχείρισης χωρίς λογική. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσέφεραν την υπηρεσία τους σε δυσπρόσιτες περιοχές βίωσαν και θα βιώσουν τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, όπως και οι εκπαιδευτικοί πριν από αυτούς και οι εκπαιδευτικοί μετά από αυτούς που υπηρέτησαν στις ίδια περιοχές. Το επέλεξαν για τους ίδιους λόγους που το επέλεξαν οι προηγούμενοι και θα το επιλέξουν και οι επόμενοι. Η έννοια της δυσπρόσιτης και της απομονωμένης περιοχής δεν καταργείται και δεν αναιρείται και μάλιστα επιλεκτικά από το 2010 μέχρι το 2014.
    Το αίτημα για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές από το 2010-2014 είναι δίκαιο, νόμιμο και λογικό. Η ποινή και ο αποκλεισμός που επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί κατάφωρη αδικία απέναντι στους εκπαιδευτικούς που προσέφεραν όχι μόνο τις υπηρεσίες τους, αλλά ζωή και ζωντάνια σε απομακρυσμένες περιοχές. Αντί η Πολιτεία να τους επιβραβεύσει και να τους ανταμείψει ηθικά, τους καταδικάζει σε μελλοντική ανεργία απέναντι στους προγενέστερους και μεταγενέστερους συναδέλφους τους, οι οποίοι υπηρέτησαν στα ίδια πόστα, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή. Με τη ρύθμιση αυτή ο ίδιος ο νόμος υπονομεύει τον εαυτό του δημιουργώντας εσωτερικές ανισορροπίες και αδικίες στην εκπαιδευτική κοινότητα.

  • Τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ σχετικά με τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Με την παρακάτω ρύθμιση πληρείται η εφαρμογή των αρχών της ισότητας, της ισονομίας και της προστατευμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση, μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επιδιώκεται η άρση των αδικιών που δημιουργήθηκαν με την παύση τροφοδότησης των πινάκων αναπληρωτών που προβλέπονται στο άρθρο 3 του Ν.3848/2010 σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του Ν.3848/2010.

    Η προταθείσα διάταξη αποκαθιστά τη δικαιοσύνη στον τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους πίνακες που προβλέπονται στο άρθρο 3 του Ν.3848/2010 όπως και στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών καθώς δε διαχωρίζει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε τρεις κατηγορίες (υπηρετήσαντες έως το 2010, υπηρετήσαντες την περίοδο 2010-2014, υπηρετούντες από το 2014 και εφεξής) και στη μοριοδότησή τους σε ενδεχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ καθώς αυτή δε θα γίνει με τα διαφορετικά κριτήρια βάσει τριών διαφορετικών νόμων.
    Οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών τροφοδοτούνταν με στοιχεία προϋπηρεσίας έως το σχολικό έτος 2009-2010 σύμφωνα με το Ν.3391/2005 όπου στο άρθρο 9 παράγραφος 3 ορίζεται ότι «η υπηρεσία των προσωρινών αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες που χαρακτηρίζονται δυσπρόσιτες λογίζεται από το σχολικό έτος 2002-2003 και εφεξής στο διπλάσιο» επομένως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που κατατάχθηκαν σε αυτούς και είχαν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτα σχολεία, έλαβαν διπλής μοριοδότησης. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν κατά τα σχολικά έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες είχαν τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των συνδικαλιστικών φορέων πως το ‘άνοιγμα’ των πινάκων θα γινόταν με τα ίδια κριτήρια.
    Οι ισχυρισμοί ‘περί αιφνιδιασμού’ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κατείχαν υψηλή θέση στους πίνακες αναπληρωτών και κατά τη δήλωση προτίμησης σχολικών μονάδων απέρριψαν την επιλογή των δυσπρόσιτων σχολείων, είναι αβάσιμοι και αίολοι καθώς γνώριζαν πως αποτελεί πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας όπως και των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, η κατά προτεραιότητα στελέχωση των συγκεκριμένων μονάδων κατά την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην οποία και συμμετέχουν δικαιωματικά εκπαιδευτικοί από τις πρώτες θέσεις των πινάκων αναπληρωτών (αρκετοί εκ των οποίων έλαβαν την ηθική και πρακτική ανταμοιβή της διπλής μοριοδότησης για τα έτη πριν το 2010). Το σύνολο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων πως οι πίνακες αναπληρωτών θα τροφοδοτηθούν κατά το άνοιγμά τους με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας σύμφωνα με το Ν. 3391/2005 κατεύθυνση και προς την οποία κινήθηκε -έστω και τμηματικά για τα έτη 2012-2014- η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τον Ν.4283/2014 με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών φορέων γεγονός που ανατρέπει τους ως άνω ισχυρισμούς περί άγνοιας ή αιφνιδιασμού των εκπαιδευτικών.
    Ενδεικτικά, σε περίπτωση μη εφαρμογής της ως άνω προταθείσας τροποποίησης θα δημιουργηθεί το φαινόμενο ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός που υπηρετεί τη φετινή σχολική χρονιά (2014-2015) σε δυσπρόσιτο σχολείο να ξεπεράσει στην κατάταξη του πίνακα αναπληρωτών τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό που υπηρέτησε πέρυσι (2013-2014) στην ίδια σχολική μονάδα κάτι το οποίο αναντίρρητα αποτελεί κατάφορη αδικία εις βάρος του δευτέρου και παραβιάζει την αρχή της ισότητας.
    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του Ν.3848/2010 (Α’ 71), προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής:
    «4. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του Ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 και εντεύθεν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες λογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016».

    Αθήνα, 12 Μαΐου 2015
    Οι προτείνοντες βουλευτές
    Μανώλης Συντυχάκης
    Γερασιμίδου Ελένη
    Τάσσος Σταύρος
    Καραθανασόπουλος Νίκος

  • Η παράγραφος 2 του άρθρου 47 δίνει δίκαιη λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από το 2010.
    Ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των αναπληρωτών δευτεροβάθμιας θεωρούμε την απόφαση του Υπουργείου για το μη διπλασιασμό δυσπροσίτων δίκαιη, ηθική και νόμιμη.Συμφωνούμε απόλυτα με το άρθρο 47 του επικείμενου νομοσχεδίου σχετικά με τη μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-­‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική και τη νομιμότητα.
    Πρόκειται για τις περιόδους, κατά τις οποίες οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη στην τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία.

    Όλοι από το 2010 -2014 κάναμε τις δηλώσεις προτίμησης γνωρίζοντας ότι δεν ισχύουν όχι μόνο τα διπλά αλλά ούτε και τα μονά μόρια.
    Άν ξέραμε ότι τα δυσπρόσιτα θα μετρούσαν διπλά ασφαλώς και η δήλωσή μας ως αναπληρωτές θα ήταν διαφορετική και αυτοί που τώρα ζητούν τη διπλή προσμέτρηση δε θα ήταν σε αυτά τα σχολεία.Αυτοί που επέλεξαν τα διπλά μόρια από το 2010-2014 δεν είναι το ίδιο με αυτούς που τα επέλεξαν πριν το 2010 ή μετά το 2014 αφού στις άλλες περιπτώσεις (πριν το 2010 και μετά 2014) υπήρχε η δυνατότητα συνειδητής επιλογής και ξέραμε από πριν ποια σχολεία μετρούν διπλά και ποια όχι..Συμμεριζόμαστε τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των συναδέρφων στα δυσπρόσιτα αλλά η δήλωσή τους αυτή έγινε με αίσθημα πονηρίας ή τυχαίας επιλογής αφού κανείς αναπληρωτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν ήξερε ότι θα υπάρξει διπλή μοριοδότηση.

    Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η Π.Ε.Α.Δ θεωρώντας ότι πρέπει στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρχει επιτέλους συνέπεια λόγων και έργων και έντιμοι κανόνες θεωρούμε την απόφαση του Υπουργείου δίκαιη, ηθική και νόμιμη δηλ. να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαίδευσης υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2010-2011 έως και 2013-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές.

  • Η επίσημη θέση του μεγαλύτερου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» για την προϋπηρεσία στα Δυσπρόσιτα.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on 15 Ιουνίου 2015. Posted in Νέα – Ανακοινώσεις
    Ανακοίνωση για το ζήτημα αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία ! ! !

    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες ή απομακρυσμένες περιοχές κατά την περίοδο 2010-2014, με μεγάλη έκπληξη και ιδιαίτερη απογοήτευση είδαν τη νομοθετική ρύθμιση, που αφορά την προσμέτρηση προϋπηρεσίας στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από το 2010, να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.

    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική μιας τέτοιας απόφασης, για την οποία δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, καθώς νιώθουμε ότι απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο από την πολιτεία το εκπαιδευτικό έργο που προσέφεραν υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, οι συνάδελφοί μας. Ειδικά όταν συνεχίζεται να προσμετράτε στο διπλάσιο η προϋπηρεσία των συναδέλφων που υπηρέτησαν στις ίδιες σχολικές μονάδες πριν το 2010 και μετά το 2014. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη διάκριση στην αντιμετώπιση των συναδέλφων και ποια συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί!!!

    Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», με βάση και την απόφαση της Τακτικής Γ.Σ. (27-5-2015) ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας να ανακληθεί η απόφαση που αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που δε δίστασαν να υπηρετήσουν σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές, και να υπάρξει άμεση τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτή να ισχύει για όλους και όχι μόνο για συναδέλφους που υπηρέτησαν πριν το 2010 και μετά το 2014. Με τη λογική του υπουργείου, ότι δεν ήξεραν οι συνάδελφοι ότι θα ανοίξουν οι πίνακες, θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί καμία προϋπηρεσία στους αναπληρωτές. Δυστυχώς οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε αδικίες τα τελευταία 5 χρόνια που πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Η διαιώνιση των αδικιών προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν σε δυσμενείς συνθήκες ανά τη χώρα.

    Επίσης, καλούμε τη ΔΟΕ να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση και ζητάμε από το υπουργείο παιδείας να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος της συγκεκριμένης αυτής κατηγορίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

    Η ισοτιμία και η ισονομία αποτελούν θεμελιακοί κανόνες μιας δημοκρατικής κοινωνίας!!!

  • Η επίσημη θέση της ΟΛΜΕ για την προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και την περίοδο 1/9/2010 έως 30/6/2014

    05-06-2015 Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών

    05/06/2015 BY ΟΛΜΕ
    Αθήνα, 5/6/2015

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
    Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το ΥΠΟΠΑΙΘ, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από το 2010-14, να ισχύσει ο διπλασιασμός των μορίων προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και την περίοδο 1/9/2010 έως 30/6/2014.

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:32 | Κωνσταντίνα

    Ζητούμε την απόσυρση της ρύθμισης που διαχωρίζει την Ειδική από τη Γενική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ενιαία.

  • Σχετ. παράγραφος 2
    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν στην ίδια δυσπρόσιτη σχολική μονάδα, με τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και με τα ίδια κριτήρια ως προς την τοποθέτησή τους να μην λαμβάνουν ισότιμα το διπλασιασμό μορίων στους πίνακες κατάταξής τους με τους αναπληρωτές που υπηρέτησαν πριν από αυτούς (πριν το 2010) και μετά από αυτούς (μετά το 2014). Έτσι λοιπόν θα παρατηρηθεί το φαινόμενο ένας αναπληρωτής με μικρότερη πραγματική προϋπηρεσία, που υπηρέτησε λιγότερα χρόνια σε δυσπρόσιτα σχολεία, να προσπεράσει στους πίνακες προϋπηρεσίας κάποιον άλλο με περισσότερη πραγματική προϋπηρεσία και περισσότερα χρόνια σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.
    Παράδειγμα 1ο :
    [Για λόγους στρογγυλοποίησης θεωρούμε ως ετήσια υπηρεσία τους 9 μήνες]
    Ο αναπληρωτής x έχει σειρά στον πίνακα κατάταξης 350, με 7 έτη υπηρεσίας. Έχει υπηρετήσει το 2010-2014 (4 έτη) σε δυσπρόσιτα σχολεία και τις υπόλοιπες (3 έτη) χρονιές σε μη δυσπρόσιτα σχολεία.
    • Ο x θα έχει συνολική προϋπηρεσία: (4 x 9) + (3 x 9)
    Σύνολο: 63 μήνες.
    Ο αναπληρωτής y έχει σειρά στον πίνακα 500, με 6 έτη υπηρεσίας. Έχει υπηρετήσει το 2009-2010 και το 2014-15 σε δυσπρόσιτα σχολεία (2 έτη) και τις υπόλοιπες (4 έτη) χρονιές σε μη δυσπρόσιτα σχολεία.
    • Ο y θα έχει συνολική προϋπηρεσία: (2 x 18) + (4 x 9)
    Σύνολο: 72 μήνες.
    Επομένως ο y θα προσπεράσει κατά πολύ τον x παρόλο που έχει λιγότερα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και μόνο 2 χρόνια σε δυσπρόσιτα, σε αντίθεση με τον x που έχει 4 χρόνια σε δυσπρόσιτα και κατά 1 χρόνο μεγαλύτερη πραγματική προϋπηρεσία.

    Παράδειγμα 2ο :
    Οι αναπληρωτές x και y έχουν τα ίδια (έστω 6) έτη υπηρεσίας. Ο x έχει σειρά στον πίνακα 1700 και ο y έχει σειρά 1701.
    Ο x έχει υπηρετήσει το 2013-2014 σε δυσπρόσιτο σχολείο και τις υπόλοιπες χρονιές σε μη δυσπρόσιτα σχολεία.
    • Ο x θα έχει συνολική προϋπηρεσία: (5 x 9) + (1 x 9)
    Σύνολο: 54 μήνες.
    Ο y έχει υπηρετήσει το 2014-2015 στο ίδιο δυσπρόσιτο σχολείο που υπηρέτησε την προηγούμενη χρονιά ο x, και τις υπόλοιπες χρονιές σε μη δυσπρόσιτα σχολεία.
    • Ο y θα έχει συνολική προϋπηρεσία: (5 x 9) + (1 x 18)
    Σύνολο: 63 μήνες.
    Επομένως ο y θα προσπεράσει κατά πολύ τον x παρόλο που έχουν τα ίδια πραγματικά χρόνια υπηρεσίας και από 1 χρόνο στο ίδιο δυσπρόσιτο σχολείο έκαστος.

    Αίτημα: Ζητάμε να συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση οι αναπληρωτές γενικής και ειδικής αγωγής έτσι ώστε να λάβουν κι αυτοί ισότιμα το διπλασιασμό μορίων δυσπρόσιτων περιοχών για το χρονικό διάστημα 2010 – 2014.

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:10 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Σωστη κινηση να μην μετρησουν τα διπλα μορια στα δυσπροσιτα πηγαν οι τελευταίοι αν το ξέραμε θα πηγαίναμε και οι πιο ψηλά στο πίνακα. Κανείς δεν περίμενε που πήγε οτι θα πάρει διπλά μόρια. Όποιοι το ζητάνε κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον και να εκμεταλλευτουν τις ευαισθησίες κάποιων. Μην ζητάτε διπλά μόρια με σκοπό να περάσετε τους συναδέλφους σας. Σωστή κινηση

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:05 | Αθανάσιος

    Παρ. 2
    Πολύ σωστό και πάγιο αίτημα των ενώσεων αναπληρωτών το ξεκλείδωμα των πινάκων αλλά ο μη διπλασιασμός της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα και η επαναφορά του από το έτος 14-15 δημιουργεί τεράστιες αδικίες. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το υπουργείο προς αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αφήσαν οικογένειες και υπέστησαν ηθικό και οικονομικό κόστος για να υπηρετήσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
    Άμεσα να επανέλθει ο διπλασιασμός των μορίων σε όλα τα δυσπρόσιτα και για την περίοδο 2010-2014

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:05 | Ελένη

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό!!
    Δεν μπορεί να καλύπτουμε κενά στην ειδική αγωγή τη στιγμή που δεν υπάρχουν άτομα του τμήματος ειδικής και να μας αφήνουν εκτός….
    Τόσα χρόνια τρέχαμε στα νησιά …..για να καταφέρουμε μια μερα να έχουμε μεγάλη προυπηρεσία..και τώρα ολο αυτό ακυρώνεται…επειδή δεν βολεύει κάποιους.

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:01 | Δημήτρης Τσαρλάρης

    σχετικά με την παράγραφο 2

    Η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα να μην μετρήσει στο διπλάσιο ούτε κατά το σχολικό έτος 2014-2015.Με το ίδιο σκεπτικό που δεν μετρά για τα έτη 2010-2014. Μόνο για τα απομακρυσμένα να μετρήσει στο διπλάσιο η προϋπηρεσία.

    σχετικά με την παράγραφο 4

    Βρίσκω γενικά δίκαια την ρύθμιση. Αν αγαπάς να διδάσκεις στην ειδική πας στην ειδική. Δεν πρέπει η ειδική να χρησιμοποιείται απλά για παράκαμψη των συναδέλφων στους πίνακες της γενικής με σεμινάρια ή μεταπτυχιακά πολλά εκ των οποίων αμφιβόλου ποιότητας.

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:56 | Σοφια Πεσινη

    Ειναι επιτακτικη αναγκη να εξισωθουν οι αδειες μονιμων- αναπληρωτων. Ειναι απαραδεκτο οι αναπληρωτριες μητερες να εχουν μονο 2 μηνες αδεια λοχειας τη στιγμη που οι μονιμες συναδελφοι τους δικαιουνται ενα χρονο αδεια ανατροφης. Οι αναπληρωτες δεν μπορει να αντιμετωπιζονται σαν εκπαιδευτικοι β’ κατηγοριας, με τις ιδιες υποχρεωσεις και πολυ λιγοτερα δικαιωματα. Ο ισχυρισμος οτι το θεμα κολλαει στο Υπουργειο Εργασιας δεν πειθει. Ειναι ξεκαθαρα θεμα πολιτικης βουλησης οπως εχει αποδειξει η ταχυτητα και η ευκολια με την οποια η κυβερνηση αντιμετωπισε αλλα θεματα π.χ. επιστροφη διαθεσιμων, ανοιγμα ερτ κτλ

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:54 | ιεραξ

    Παρ 4. Μοριοδοτείται η παρακολούθηση των περίφημων σεμιναρίων ειδικής αγωγής εως το 2010. Οσοι παρακολούθησαν μεταγενέστερα, το ίδιο σεμινάριο ΔΕΝ μοριοδοτούνται.
    Ηχούν στα αυτιά μας ακόμη οι καταγγελίες της αριστεράς για κατάργησή τους, για κερδοσκοπία κάποιων κλπ. ΛΟΓΙΑ τότε. Σήμερα με κυβερνητική βούλα αναγνωρίζονται τα σεμινάρια αυτά, αλλά αποκλείονται της μοριοδότησης όσοι τα παρακολούθησαν μετά το 2010. Σαφής καταπάτηση της αρχής της ισότητας των ομοίων προσόντων. Λογική παιδιά και αποπαίδια, από την …πρώτη φορά αριστερά. Από τα μικρά βγάλε συμπέρασμα και για τα μεγάλα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ. Μοριοδότηση σεμιναρίων σε όλους όσους τα παρακολούθησαν ή σε κανέναν. Τόσο απλά

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:48 | Κωνσταντίνα

    Γιατί ξαφνικά τώρα μετά από τόσα χρόνια γίνεται διάκριση της γενικής από την ειδική εκπαίδευση? Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται στον κλάδο του καθενός και όχι στον πίνακα.Ο πίνακας 70.50 δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Οι ΠΕ70. 50 δεν έχουν δικαίωμα μόνιμου διορισμού στην ειδική αγωγή άρα να συνεχίζουν να εργάζονται για να είναι μόνιμοι αναπληρωτές?Να συνεχίσω να μαζεύω προϋπηρεσία και αν του χρόνου καταργηθεί η ποσόστωση? Δεν μπορούν να παίζουν με τα εργασιακά δικαιώματα ανθρώπων με πτυχίο και μεταπτυχιακό. Τι είναι οι προσλήψεις για να γίνονται με ποσοστό παζάρια θα κάνουμε? Ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε τους πε 70.50 έγκαιρα να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη νέα σχολική χρονιά. Έχασα τον ύπνο μου ένα μήνα δεν σας εμπιστεύομαι πλέον σήμερα ποσοστά αύριο κατάργηση τους και της προϋπηρεσίας. Ζητώ απόσυρση της ρύθμισης ο πίνακας 70.50 έχει λίγο χρόνο ζωής.Αφήστε στο χρόνο να απομακρύνει το ζήτημα. Γιατί ξεκινάτε από αυτό όταν έχετε άλλα πιο σημαντικά όπως η εξασφάλιση πιστώσεων ? Εάν δεν αποσυρθεί θα εργαστώ αποκλειστικά στον κλάδο μου.

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:46 | Σημέλα

    Ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός πε60, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.

    Επίσης, η ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς πε60.50, να μπούνε από »παραθυράκια» και να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων μου πε60 στον πίνακα των αναπληρωτών. Θέσεις οι οποίες αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Καταδικάζεται σε ανεργία όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς πε60.

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:42 | Αλέξανδρος

    Θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με βάση τους αριθμούς των παραγράφων του άρθρου.
    Παράγραφος 2.
    Δεν θεωρώ ηθικό και έντιμο να μετράει η προυπηρεσία των αναπληρωτών από το 2010 και μετά. Πολλοί, πάρα πολλοί, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ακολουθώντας το γράμμα του νόμου δεν αποδέχθηκαν διορισμό ως αναπληρωτές γιατί δεν θα μοριοδοτούνταν. Ακολουθούσαν το νόμο. Έπραξαν το δικαίωμα που τους έδινε ο νόμος γνωρίζοντας πως ΔΕΝ ΘΑ έχουν συνέπειες ως προς την μοριοδότηση.
    Κάποιοι άλλοι πονηροί, θεωρώντας πως εαν αλλάξει η κυβέρνηση σίγουρα θα μετρήσει η προυπηρεσία, αποδέχονταν το διορισμό. Ενδεχομένως να είχαν και εσωτερική κομματική πληροφόρηση.
    Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του οτι δεν έγινε διαγωνισμός ΑΣΕΠ όπως προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου, πήρε την απόφαση να μετράει η προυπηρεσία από το 2012 και μετά. Επομένως και η προυπηρεσία μετά το 2012 θα μετρούσε και όσοι δεν αποδέχτηκαν διορισμό από το 2010 μέχρι το 2012 δεν μοριοδοτούνταν ΌΠΩΣ ΡΗΤΑ έλεγε ο νόμος.
    Επομένως δεν υπήρχε πρόβλημα ούτε νομικό, ούτε ηθικό, ούτε πολύ περισσότερο σταθερότητας των αποφάσεων του υπουργείου. Τώρα με τον νόμο αυτό σαν να κλείνετε το μάτι σε όλους να αγνοούν τους νόμους γιατί πολύ απλά τους αλλάζετε όποτε θέλετε για να ικανοποιήσετε τους ψηφοφόρους και τους αρχισυνδικαλιστές. Το μόνο πρόβλημα το είχε η ΔΟΕ και κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή αυτή στη νέα ηγεσία του υπουργείου.

    Παράγραφος 4.
    Εαν η προυπηρεσία που αποκτήθηκε από ειδικά σχολεία μετρήσει μόνο για τους πίνακες της ειδικής τότε θα πρέπει και η προυπηρεσία που αποκτήθηκε στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας να μετράει μόνο για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, και η προυπηρεσία που αποκτήθηκε απο εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια μόνο για την πρωτοβάθμια κοκ. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοιοι διαχωρισμοί. Η προυπηρεσία πρέπει να μετράει σε όλους τους πίνακες.

    Παράγραφος 7.
    Οι αναπληρώτριες πρέπει να δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, άδεια ανατροφής καθώς και αναρρωτική άδεια βεβαίως με την προσκόμιση αντίστοιχων δικαιολογητικών και έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έλεγχος πρέπει να γίνεται ΠΑΝΤΑ και στις άδειες των μονίμων για τις επαπειλούμενες κυήσεις.

    Και ένα τελευταίο σχόλιο που πρέπει άμεσα να ληφθεί υπόψη
    Εδώ και κάποια χρόνια στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ η προυπηρεσία των ωρομίσθιων καθηγητών μετράει στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για όλες τις ειδικότητες ΕΚΤΟΣ μόνο των Πληροφορικών. Παρακαλώ πολύ στα πλαίσια της ισότητας όλων να μετρήσει η προυπηρεσία των ωρομίσθιων καθηγητών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ που έχει γίνει στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Εξάλλου στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ η επιλογή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται αξιοκρατικά από πίνακες μοριοδότησης τυπικών προσόντων.

    Παρακαλώ να ληφθούν υπόψη τα σχόλια μου.

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:42 | ΣτEFANOW bAKFARHS

    EINAI ADIKO NA MHN METRAEI H PROYPHSESIA TVN ANAPLHRVTVN EIDIKHS STH GENIKH…ANTISYNTAGMATIKO

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:41 | Στάθης

    Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους (4074/2014), η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ένα ενταξιακό εκπαιδευτικό σύστημα (inclusive education system όπως αναφέρεται στο πρωτότυπο κείμενο). Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση της υποχρέωσης αυτής, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κυρίου Α. Κουράκη στο Δελτίου Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ 13/03 /2015. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το εν λόγω Δελτίο Τύπου «Η ενιαία εκπαίδευση ή «το Σχολείο για Όλους» μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον το πολιτικό σύστημα το αποφασίσει. Η θεσμοθέτησή του και η υποστήριξη της λειτουργίας του είναι ζήτημα άσκησης πολιτικής. Άλλωστε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους και υποχρεώνει την πολιτεία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της και τις πρακτικές της προς αυτήν την κατεύθυνση». Στο σημείο αυτό όμως οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η θεσμοθέτηση και η υποστήριξη της λειτουργίας «ενός σχολείου για όλους» προϋποθέτει την απομάκρυνση από το μοντέλο της «ειδικής αγωγής» και τη βαθιά κατανόηση και πραγματική υιοθέτηση της ενταξιακής φιλοσοφίας η οποία επ ουδενί δεν συνάδει με την θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που στηρίζονται στον διαχωρισμό μεταξύ ειδικής και γενικής εκπαίδευσης. Συνεπώς, αν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Παιδείας σκοπεύουν να προωθήσουν ρυθμίσεις για την αποκλειστική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών του κλάδου ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50, κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου ή σεμιναρίου στην ειδική αγωγή το οποίο αποκτήθηκε μέχρι τις 31/08/2010 αποκλειστικά στον πίνακα της ειδικής εκπαίδευσης είναι αληθείς, οφείλουμε να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι μία τέτοια διάκριση, η οποία οδηγεί τους κλάδους των εκπαιδευτικών της προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης σε περαιτέρω κατακερματισμό στη βάση της διάκρισης ειδικής-γενικής αγωγής αποτελεί πολιτική, που κινείται προς κατεύθυνση εκ διαμέτρου αντίθετη προς τα όσα η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων επιβάλλει, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ολοφάνερη αθέτηση των υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας περί διασφάλισης ίδιων εργασιακών δικαιωμάτων σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τους μόνιμους (δημοσίευση στο Έθνος gr στις 25/3/2015).

    Η διασφάλιση ενός ενταξιακού εκπαιδευτικού συστήματος (inclusive education system), δηλαδή «ενός σχολείου για όλους», για το οποίο ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός έκανε λόγο στο προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ, προϋποθέτει απομάκρυνση από τη λογική της κατηγοριοποίησης των μαθητών σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες και των πρακτικών που απορρέουν από τη λογική αυτή και στροφή προς την αναδόμηση του γενικού σχολείου, προκειμένου αυτό να μετατραπεί σε «ένα σχολείο για όλους», ένα ενιαίο σχολείο δηλαδή που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των μαθητών (με ή χωρίς αναπηρίες, με ή χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες). Όπως επισημαίνεται και σε κείμενα της UNESCO η ύπαρξη ξεχωριστών συστημάτων ειδικής και γενικής αγωγής δεν είναι πλέον ούτε έγκυρη ούτε κατάλληλη ενώ η θεσμοθέτηση οποιουδήποτε χάσματος μεταξύ των δύο είναι αντίθετη προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στο ίδιο πλαίσιο, τα προγράμματα αρχικής εκπαίδευσης όλων των εκπαιδευτικών θα πρέπει να προσανατολιστούν στην προετοιμασία εκπαιδευτικών για τις γενικές συμπεριληπτικές τάξεις, δηλαδή τάξεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλο εύρος ικανοτήτων και χαρακτηριστικών μάθησης, ενώ η εκπαίδευση των ειδικών εκπαιδευτικών δεν θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εκπαίδευση των γενικών εκπαιδευτικών, αλλά να κτίζεται συμπληρωματικά πάνω σε αυτήν ως επιπλέον και συμπληρωματικό προσόν έτσι ώστε οι ειδικοί εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να στηρίξουν τη διαδικασία ενδυνάμωσης της ικανότητας των γενικών σχολείων να ανταποκριθούν στην ποικιλότητα/διαφορετικότητα[1] .

    Δυστυχώς, αν και η χώρα μας, μη διαθέτοντας μία μεγάλη παράδοση στη διαχωριστική ειδική αγωγή, θεωρητικά πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για μία ομαλή μετάβαση προς τη συμπερίληψη/ένταξη, μέσα από μία σειρά πολιτικών αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων μεθοδεύτηκε η δημιουργία χάσματος μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής. Και η μεθόδευση αυτή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την προάσπιση του δικαιώματος σε ισότιμη εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αυτό ορίζεται από την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων, έγινε μέσα από την σταδιακή θεσμοθέτηση της ειδικής αγωγής ως ξεχωριστής επιστημονικής και επαγγελματικής/κλαδικής οντότητας και τη χρήση αυτής της διάκρισης (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναφορά στην ύπαρξη βασικού πτυχίου στην ειδική αγωγή ως επιχείρημα για περεταίρω διάσπαση) για την πλήρη αλλοίωση της ταυτότητας των δασκάλων και των νηπιαγωγών μέσα από τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό τους ως γενικών δασκάλων και γενικών νηπιαγωγών κατεδαφίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα πυλώνα στον οποίο η ενταξιακή/συμπεριληπτική εκπαίδευση μπορούσε να στηριχθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης τα οποία αντικατέστησαν τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες ουδέποτε ιδρύθηκαν ως τμήματα προετοιμασίας εκπαιδευτικών γενικής αγωγής και η αποστολή τους και οι τίτλοι σπουδών που αυτά απονέμουν ουδέποτε προσδιορίστηκαν στη βάση της διάκρισης φυσιολογικού- αποκλίνοντος (Προεδρικό Διάταγμα 320/1983). Ο υποβιβασμός ενός τόσο σημαντικού θέματος, όπως είναι το χάσμα μεταξύ ειδικής-γενικής εκπαίδευσης, από σοβαρότατο εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος για ισότιμη συμμετοχή στο γενικό σχολείο από όλους τους μαθητές (σύμφωνα με τα κείμενα της UNESCO) σε ζήτημα κλαδικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε την πάγια τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό το οποίο ουδέποτε διευκρινίστηκε από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην αναζήτηση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα συγκεκριμένων πτυχιούχων/κλάδων μόνο στα πλαίσια της ενίσχυσης του χάσματος μεταξύ ειδικής-γενικής αγωγής και όχι στα πλαίσια της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η οποία βέβαια δεν αποτελεί ούτε μετονομασία της ειδικής αγωγής, ούτε μετεξέλιξη της, ούτε μεταφύτευσή της στο γενικό πλαίσιο. Επειδή η θεσμοθέτηση και η υποστήριξη της λειτουργίας του «σχολείου για όλους» είναι θέμα άσκησης πολιτικής αλλά και δια νόμου επιβεβλημένη υποχρέωση της πολιτείας, η πολιτική αυτή οφείλει να προσανατολίζεται προς την υποχρέωση αυτή και όχι την υποτιθέμενη επίλυση ζητημάτων πιθανής πλημμελούς εφαρμογής της νομοθεσίας από δημόσιους φορείς, όπως είναι ο ΔΟΑΤΑΠ ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο 3328/2005 είναι ο αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, μετακυλίοντας μάλιστα την ευθύνη της φημολογούμενης υπολειτουργίας από το αρμόδιο για την εποπτεία του φορέα Υπουργείο στους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του φορέα αυτού.

    Προσδοκούμε από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας μίας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης να δείξουν ευαισθησία στη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα και να μην υποκύψουν σε ανθρωπαφαγικούς συντεχνιασμούς που διαμέσου μίας λανθάνουσας ιδεολογίας συντηρούν τον σχολικό και κοινωνικό αποκλεισμό, και απαιτούμε μια δημοκρατική στάση στη διαχείριση των διορισμών αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που να συνδέεται καθοριστικά με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Για να πάρει λοιπόν ουσιαστικό περιεχόμενο η μετονομασία της «ειδικής αγωγής» σε «ειδικής εκπαίδευση» και κυρίως προκειμένου η χώρα μας να διασφαλίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ένταξης/συμπερίληψης, όπως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων επιβάλλει, είναι απαραίτητη συνταγματική προϋπόθεση η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που να κατοχυρώνει την προϋπηρεσία δασκάλων και νηπιαγωγών ανεξαρτήτως αν υπηρετούν σε θέσεις ειδικής ή γενικής αγωγής. Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) καθώς και η προώθηση ρυθμίσεων που αίρουν τα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Και η δημιουργία, αλλά και η διατήρηση οποιουδήποτε χάσματος και διάκρισης μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση, καθώς είναι τα προβλήματα ερευνητικής τεκμηρίωσης της χρησιμότητας μίας τέτοιας διάκρισης και του ρόλου της διάκρισης αυτής στη αναπαραγωγή κοινωνικών ανισοτήτων που κατέστησαν την απομάκρυνση από το μοντέλο της ειδικής αγωγής και τη στροφή προς τη συμπερίληψη επιτακτική ανάγκη.

    Τέλος, η διάκριση αυτή της ειδικής-γενικής που σύμφωνα με φήμες επιχειρείται στο πολυνομοσχέδιο, δεν στηρίζεται επουδενί σε μια λογική επιχειρηματολογία, και καταπατά ολοφάνερα τα εργασιακά/επαγγελματικά δικαιώματα μιας μερίδας εκπαιδευτικών κατόχων βασικού πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων και επιπλέον μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πρόσφεραν εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα ακόμη και μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης). Μία τέτοιου είδους διάκριση σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014(ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), η οποία για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2014-2015 δεν εφάρμοσε τα επί σειράς ετών ισχύοντα (κοινά με τα κριτήρια για τις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων), και από τον νόμο 3699/2008 προβλεπόμενα, κριτήρια για την πρόσληψη των αναπληρωτών ειδικής αγωγής, αποτελεί κίνηση πλήρους αποκλεισμού των νηπιαγωγών και δασκάλων ΠΕ70.50 πε60.50 τόσο από την ειδική όσο και από την γενική εκπαίδευση. Οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης αλλά και το πρόβλημα της αδιοριστίας συγκεκριμένων κλάδων εκπαιδευτικών και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται με τον επαγγελματικό αφανισμό δασκάλων και νηπιαγωγών πλήρως εξειδικευμένων για τις ανάγκες της ένταξης/συμπερίληψης, όπως αυτή ορίζεται και περιγράφεται από τα σχετικά κείμενα της UNESCO.

    Παρακαλούμε θερμά, να δείξετε την απαιτούμενη προσοχή και ευελπιστούμε να διαψευστούν εν τέλει αυτές οι φήμες της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας μας στο πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση.

    Το Δ.Σ.

    του Συλλόγου αναπληρωτών – νηπιαγωγών δασκάλων

    με μεταπτυχιακές – διδακτορικές σπουδές

    στην Ειδική Αγωγή/Σχολική ψυχολογία

    anaplirotes60.50.70.50@gmail.com

    Αλκμήνη Λαχανά Πρόεδρος

    Εμμανουέλλα Φύτρου Αντιπρόεδρος

    [1] UNESCO, (1994). The Salamanca Statement and Framework for Action on Special Needs Education.

    UNESCO, (2008). ‘Inclusive Education: The Way of the Future’, International Conference on Education, 48th session, Final Report.

    UNESCO, (2009). Towards inclusive education for children with disabilities: a guideline.

    Αθήνα, 30/05/15

    Αριθ. Πρωτ.: 11

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

    Προς

    Το Υπουργείο Παιδείας

    Κοινοποίηση

    Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

    Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

    Επιτροπές Παιδείας Κομμάτων Βουλής των Ελλήνων

    Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

    ΔΣ της ΔΟΕ

    – Έντυπα, Ηλεκτρονικά και Τηλεοπτικά Μέσα Eνημέρωσης

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:39 | Γρηγόρης

    Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Πειραιάς, 08 Ιουνίου 2015
    Αρ. Πρωτ.: 48
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το Πολυνομοσχέδιο –έκδοση7.2- του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» εναρμονίζεται εν μέρει με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Αποτελούν θετική εξέλιξη οι ρυθμίσεις: α) για την κατάργηση του Π.Δ. 28/2014, του Ν. 2811/2000 καθώς και του Π.Δ. 152/2013 (ΦΕΚ 240/5-11-2013) –που απαιτείται να συμπληρωθεί με την κατάργηση του Ν. 4024/2011 ο οποίος συνδέει την αξιολόγηση με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, και β) στο άρθρο 45 του Τελικού Σχεδίου-έκδοση 7.2 καθώς και η ρύθμιση του άρθρο 47 παράγρ. 3α σύμφωνα με την οποία καταργείται η δίχρονη «τιμωρία» όσων αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν αποδέχονταν το διορισμό τους.
    Ωστόσο η διαρροή προηγούμενης έκδοσης του Πολυνομοσχεδίου για τη μη αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών Νηπιαγωγών και Δασκάλων που έχουν εργαστεί σε δομές της ειδικής εκπαίδευσης (Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη), δομές ενταγμένες στη γενική εκπαίδευση, δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας και αδικίας σε εργαζόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σε χρόνια δύσκολα κάλυψαν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ως θύματα των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών που πάγωσαν τους μόνιμους διορισμούς και υποχρηματοδότησαν την εκπαίδευση. Η ειδική εκπαίδευση λειτούργησε και λειτουργεί με προγράμματα ΕΣΠΑ με «μονίμως» αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τους οποίους προσπάθησαν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας -εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των αδιόριστων εκπαιδευτικών για εργασία- να τους διαχωρίσουν και να τους κατηγοριοποιήσουν εξυπηρετώντας πρόσκαιρες πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις εις βάρος του ενιαίου-δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Αν μια τέτοια ρύθμιση, που αποκλείει από τους Πίνακες εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους (είτε στην ειδική είτε στη γενική αγωγή) ενταχθεί σε οποιαδήποτε νομοσχέδιο, εκτός του ότι είναι άδικη και παράνομη, ταυτόχρονα υποδηλώνει και τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε ανάλογα εργασιακά θέματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν σε ένα πλέγμα πελατειακών εξαρτήσεων, άνισης, μη νόμιμης, αλλά και αντισυνταγματικής μεταχείρισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενόψει των προσεχών διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η διανυθείσα προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ 60 (και ΠΕ 60.50), καθώς και ΠΕ 70 και (ΠΕ 70.50) να υπολογίζεται συνολικά στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης.
    Στο προτεινόμενο Πολυνομοσχέδιο στο άρθ. 45 με τίτλο «Προγραμματισμός και κριτική της δράσης των σχολικών μονάδων» αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αφού λάβει υπόψη του τις «απόψεις» του Σχολικού Συμβουλίου, «σχεδιάζει» και «υποβάλλει» τον ετήσιο προγραμματισμό της σχολικής μονάδας στον Σχολικό Σύμβουλο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί αναγκαία και χρήσιμη τη συμβολή και συμμετοχή των λαϊκών οργάνων στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Όμως όσο το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου παραμένει εγκλωβισμένο στο μηχανισμό της κανονιστικής συμμόρφωσης που καθορίζουν με συγκεντρωτικό, ιεραρχικό και γραφειοκρατικό προσανατολισμό οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας μέσα από μια δαιδαλώδη σειρά κανονισμών, εγκυκλίων, προεδρικών διαταγμάτων και νόμων που αποθαρρύνουν τη λήψη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και παιδαγωγικών δράσεων. Όσο ο κεντρικός έλεγχος και η ανεπαρκής χρηματοδότηση της παιδεία εξακολουθούν να υφίσταται, οι όποιες προσπάθειες για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του σχολείου θα προσκρούουν στα παραδοσιακά πρότυπα που εξυπηρετούν το συγκεντρωτισμό και το γραφειοκρατικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος ο οποίος επεκτείνεται δραματικά και στις Περιφερειακές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος εις βάρος του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών. Οι όποιες προσπάθειες της σχολικής μονάδας για Προγραμματισμό θα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα καταγραφής δραστηριοτήτων με κίνδυνο να μετατραπεί και σε τεχνική εντατικοποίησης της σχολικής εργασίας χωρίς να αποτελεί εργαλείο και μια ανανεωτική στρατηγική για τη βελτίωση όλων των παραγόντων που απαρτίζουν την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση νέου Ενιαίου νόμου για την Εκπαίδευση. Ενός νόμου που με την εισαγωγή ριζικών αλλαγών θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το σχολείο της γειτονιάς να γίνει «ένα σχολείο για όλους» χωρίς εμπόδια στη μάθηση. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, σε έναν ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο έχουν θέση θέματα όπως: η έγκαιρη παρέμβαση που πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή ώστε να γίνει πράξη το δικαίωμα όλων των παιδιών να συμμετέχουν στην εκπαίδευση όσο πιο γρήγορα και έτοιμα μπορούν, η προσχολική εκπαίδευση με Τμήματα Ένταξης στα Νηπιαγωγεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς και υποστηρικτικό προσωπικό, οι δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά πραγματική πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας, της Εκπαίδευσης και της Επαγγελματική Εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:29 | Θεοδωρα Τσαλη

    Είμαι νηπιαγωγός ΠΕ60 και δουλεύω στη γενική παιδεία ως αναπληρώτρια για 5 χρόνια!
    Θέλω να αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την προυπηρεσία των ΠΕ60.50!
    Ο διαχωρισμός των πινάκων πρέπει να γίνει από το 2010 και μετά και όχι από το 2015!!!! Η προυπηρεσία των ΠΕ60.50 τόσα χρόνια έμπαινε στον πίνακα ειδικής!! Οι ισχυρισμοί ότι θα μείνουν άνεργες δεν ευσταθούν καθώς οι ΠΕ61 είναι ΜΟΝΟ 28 και αφετέρου στη ρύθμιση μάθαμε ότι θα προβλέπεται ένα ποσοστό προσλήψεων στην ειδική από τους ΠΕ60.50 και 70.50! Αντιθέτως αν προσμετρηθεί η προυπηρεσία τους, η οποία προσφέρθηκε στην ειδική και στους πίνακες γενικής, μένουν άνεργοι οι αναπληρωτές γενικής οι οποίοι είναι και ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ Ασεπ καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν ούτε στη γενική ούτε φυσικά στην ειδική! Αυτές οι νηπιαγωγοί δεν εκπροσωπούν φυσικά την πλειοψηφία αλλά ένα πολύ μικρό μέρος αναπληρωτών νηπιαγωγών που δεν είναι καν επιτυχούσες Ασέπ, αγόρασαν σεμινάρια, εργάστηκαν στην ειδική και τώρα απαιτούν εις βάρος όλων των άλλων να προσμετρηθεί η προυπηρεσία τους στην γενική!!
    Ελπίζω να πράξετε το αυτονόητο που είναι και το πιο δίκαιο για όλες εμάς που αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια, που τρέξαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να καλύψουμε κενά και που από του χρόνου μπορεί και να μείνουμε άνεργες!! Ευχαριστώ πολύ!

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:25 | ΘΩΜΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Το δίκαιο θα είναι να μοριοδοτούνται όλες οι επιτυχίες σε γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπως μοριοδοτούνται και όλες οι προσφερθείσες προΰπηρεσίες.

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:21 | ΣτEFANOW bAKFARHS

    Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία?Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή?Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία.Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση.Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους?Ποιός θα δεχτεί να διδάξει στην ειδική εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι η προϋπηρεσία του δε θα μετράει πουθενά?Προτίθεστε να καλύπτετε τα κενά της ειδικής αγωγής με ανειδίκευτο προσωπικό που συνεπάγεται την απουσία της κρατικής μέριμνας και φροντίδας της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας?

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:18 | Σταυρούλα Γουλιού

    Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία?Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή?Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία.Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση.Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους?Ποιός θα δεχτεί να διδάξει στην ειδική εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι η προϋπηρεσία του δε θα μετράει πουθενά?Προτίθεστε να καλύπτετε τα κενά της ειδικής αγωγής με ανειδίκευτο προσωπικό που συνεπάγεται την απουσία της κρατικής μέριμνας και φροντίδας της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας?

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:12 | Εφη

    Δεν είναι άδικο γι αυτόν που υπηρέτησε στο δυσπρόσιτο απο 2010-2014 να μην διπλασιάζεται η προϋπηρεσία του ενώ αντίστοιχα αυτός που υπηρετεί έναν χρόνο μετά να εχει αυτο το πλεονέκτημα;; Τα δυσπρόσιτα σχολεία λειτούργησαν και τότε και θα λειτουργούν για όσο χρειαστεί με κόπο και θυσίες απ όλους όσους υπηρετούν σ αυτά. Γιατί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά; Γιατί να μην υπάρχει η ίδια ανταμοιβή για όλους όσους υπηρέτησαν στο συγκεκριμένο σχολειο;; Είναι αδιανόητο και παράλογο!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:11 | ΘΕΟΦΑΝΗ ΑΔΑΛΟΥΖΙΔΟΥ

    Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία?Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή?Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία.Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση.Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους?Ποιός θα δεχτεί να διδάξει στην ειδική εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι η προϋπηρεσία του δε θα μετράει πουθενά?Προτίθεστε να καλύπτετε τα κενά της ειδικής αγωγής με ανειδίκευτο προσωπικό που συνεπάγεται την απουσία της κρατικής μέριμνας και φροντίδας της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας?

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:04 | Σάββας Παπαδόπουλος

    Η ρύθμιση σας στο άρθρο 47, παράγραφος 2, για τις δυσπρόσιτες περιοχές είναι άδικη κύριε Υπουργέ. Ή ξεκλειδώνουν οι πίνακες με βάση τις ισχύουσες μέχρι τη στιγμή κατάθεσης του νόμου διατάξεις, ή ξεκλειδώνουν από δω και πέρα. Δε μπορεί για το ίδιο σχολείο, το 2009 να δίνονται διπλά μόρια, το 2010 μονά και το 2014 πάλι διπλά. Είναι απλά παραλογισμός. Θα σας παρακαλούσα να αλλάξετε αυτή τη ρύθμιση. Αυτό ζητά η πλειοψηφία των αναπληρωτών καθηγητών, αυτό ζητά η ΟΛΜΕ, αυτό ζητά το κόμμα με το οποίο συγκυβερνάτε, οι ΑΝ.ΕΛ. και αυτό ζητά η πλειοψηφία των μελών της ΔΟΕ. Δε σας λέει κάτι αυτό για το άδικο της ρύθμισης αυτής; Ευχαριστώ

  • 18 Ιουνίου 2015, 16:02 | Σταυρούλα Γουλιού

    Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία?Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή?Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία.Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση.Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους?

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:58 | Σταυρούλα Γουλιού

    Καλησπέρα σας. Θέλω να πω την άποψη μου για το άρθρο 47 ( που αφορά την προϋπηρεσία αναπληρωτών γενικής/ ειδικής αγωγής) . Θεωρώ πως το να μην προσμετράτε την προσφερθείσα προϋπηρεσία είναι απλά άδικο. Κάναμε τις επιλογές μας με βάση το νόμο που ξέραμε ότι ισχύει και δεν μπορείτε να μας καταργείτε εν μία νυκτί. Η προϋπηρεσία είναι μία όπως και η εκπαίδευση παγκοσμίως θεωρείται ενιαία. Το ,50 στους κλάδους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μας δόθηκε από το υπουργείο ώστε να καλύπτουμε τόσα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ειδικής ( πε 61/71) και οι θέσεις καλύπτονταν από τους υπολοίπους με βάση κάποιο τυπικό ή μη προσόν. Πως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας οδηγεί τόσους νέους σε ανεργία , καθώς εκεί μας οδηγείτε μαθηματικά, όταν προτάσσονται κάθε χρόνο οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών ειδικής Βόλου και Μακεδονίας. Εμείς κάθε χρόνο θα πέφτουμε θέσεις και η όποια προϋπηρεσία έχουμε δεν μετράει ουσιαστικά πουθενά αφού δεν μας τη μετράτε στην γενική αγωγή. Μας αποκλείεται από κάθε δικαίωμα διορισμού μας στην εκπαίδευση παρ ‘όλο που τόσα χρόνια εμείς καλύπτουμε τα κενά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος κάνοντας ξανά τονίζω επιλογές με βάση τους νόμους που ίσχυαν μέχρι τώρα. Και εσείς απλά μας πετάτε εκτός και αναδρομικά παρακαλώ!!! Αν θέλετε να είσαστε δίκαιοι ας ισχύσει από επόμενη σχολική χρονιά να ξέρουμε πως να κάνουμε επιλογές και όχι απλά επειδή δεν σας κάνουμε ως αριθμοί να μας πετάτε εκτός.
    Σας ευχαριστώ

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:52 | ΑΘΗΝΑ

    Καλησπέρα σας. Θέλω να πω την άποψη μου για το άρθρο 4 ( που αφορά την προϋπηρεσία αναπληρωτών γενικής/ ειδικής αγωγής) . Θεωρώ πως το να μην μας προσμετράτε την προσφερθείσα προϋπηρεσία μας είναι απλά άδικο. Κάναμε τις επιλογές μας με βάση το νόμο που ξέραμε ότι ισχύει και δεν μπορείτε να μας καταργείτε εν μία νυκτί. Η προϋπηρεσία είναι μία όπως και η εκπαίδευση παγκοσμίως θεωρείται ενιαία. Το ,50 στους κλάδους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μας δόθηκε από το υπουργείο ώστε να καλύπτουμε τόσα χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ειδικής ( πε 61/71) και οι θέσεις καλύπτονταν από τους υπολοίπους με βάση κάποιο τυπικό ή μη προσόν. Πως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας οδηγεί τόσους νέους σε ανεργία , καθώς εκεί μας οδηγείτε μαθηματικά, όταν προτάσσονται κάθε χρόνο οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών ειδικής Βόλου και Μακεδονίας. Εμείς κάθε χρόνο θα πέφτουμε θέσεις και η όποια προϋπηρεσία έχουμε δεν μετράει ουσιαστικά πουθενά αφού δεν μας τη μετράτε στην γενική αγωγή. Μας αποκλείεται από κάθε δικαίωμα διορισμού μας στην εκπαίδευση παρ ‘όλο που τόσα χρόνια εμείς καλύπτουμε τα κενά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος κάνοντας ξανά τονίζω επιλογές με βάση τους νόμους που ίσχυαν μέχρι τώρα. Και εσείς απλά μας πετάτε εκτός και αναδρομικά παρακαλώ!!! Αν θέλετε να είσαστε δίκαιοι ας ισχύσει από επόμενη σχολική χρονιά να ξέρουμε πως να κάνουμε επιλογές και όχι απλά επειδή δεν σας κάνουμε ως αριθμοί να μας πετάτε εκτός.
    Σας ευχαριστώ
    Αναπληρώτρια ειδικής αγωγής πε 60,50

  • Επειδή το σύνολο των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών κατατάσσεται στους σχετικούς πίνακες όπως αυτοί ορίζονται με το Ν.3255/2004 (άρθρο 6, παρ. 5).
    Επειδή στους σχετικούς ως άνω πίνακες η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες υπολογιζόταν στο διπλάσιο σε εφαρμογή του ισχύοντος και σήμερα Ν.3391/2005 (άρθρο 9, παρ. 3) αναδρομικά από το 2002 μέχρι και το 2010 και σύμφωνα με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα υπολογίζεται στο διπλάσιο από το 2014 και εφεξής σε μερική εφαρμογή του Ν.4283/2014 (άρθρο 5).
    Επειδή ο Ν.3848/2010 (άρθρο 9, παρ.3) προέβλεπε την παύση τροφοδότησης των πινάκων προϋπηρεσίας με νέα στοιχεία από 1.9.2010 αλλά δεν καταργούσε το Ν.3391/2005 ο οποίος τελεί σε ισχύ αλλά στερούσε τη δυνατότητα εφαρμογής του.
    Επειδή με την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 5Α του Ν.3848/2010 (Α’ 71) όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν.4283/2014 (Α’ 189) αίρεται η αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 9, παράγραφος 3 του Ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240/τ.Α’/4-10-2005).
    Επειδή όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το πράξαμε τυχαία αλλά το πράξαμε είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησής μας υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.
    Επειδή δεν τίθεται ζήτημα αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς ο Ν.3391/2005 δεν καταργήθηκε ποτέ με άλλο νόμο αλλά δεν είχε δυνατότητα εφαρμογής από το 2010 και εφεξής όσο βρισκόταν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Ν.3848/2010.
    Επειδή δεν αποτελεί αιτία έλλειψης εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς τη Διοίκηση η εφαρμογή των νόμων αλλά το αντίθετο ήτοι η μη εφαρμογή ή η τμηματική ή επιλεκτική εφαρμογή αυτών.
    Επειδή οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσέφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014 το έπραξαν κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης όπως και οι εκπαιδευτικοί πριν από αυτούς ή οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και θα υπηρετήσουν μετά από αυτούς.
    Επειδή το αίτημά μας για άρση της εξαίρεσης από τη διπλή προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που προσέφεραν πραγματική υπηρεσία σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014 είναι δίκαιο, νόμιμο και αληθές.
    Για τους λόγους αυτούς αλλά και για όσους τυχόν προκύψουν
    Ζητούμε την αναγνώριση της πραγματικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά τα έτη 2010 έως 2014 στο διπλάσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3391/2005.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:43 | ΜΟΝΙΚΑ

    ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ. ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:42 | nikos

    Στο άρθρο 47, η παράγραφος 4, δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ αλλά να ισχύσει από το 2015-2016 κι μετά καθώς μέχρι τώρα δεν είχαμε επιλογή να διαλέξουμε γενική ή ειδική αγωγή παρά μετά από κάθε πρόσληψη διαγραφόμασταν από τον άλλο πίνακα. Δώστε μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε καθώς μέχρι τώρα τα δεδομένα που υποβάλαμε αιτήσεις αναπληρωτών ήταν άλλα.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:41 | Θανάσης

    Η συνέχιση της τροφοδότησης των πινάκων αναπληρωτών με στοιχεία προϋπηρεσίας και μετά το 2010 αντίκειται σε αυτήν καθ εαυτήν την πρόθεση του νομοθέτη του Ν.3848/2010 που συνίστατο στην κατάργηση του υφιστάμενου ενιαίου πίνακα αναπληρωτών μετά τη διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και στη σύνταξη νέου πίνακα , με βάση τη σειρά κατάταξης στους πίνακες του άρθρου 3 του Ν.3848/2010 . Το παραπάνω γεγονός θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση καθώς η παλινωδία αυτή ζημιώνει αναπληρωτές που από το 2010 έως το 2015 ενήργησαν βασισμένοι στις διατάξεις του νόμου 3848/2010 . Το καλοκαίρι κάθε έτους της παραπάνω περιόδου παρατείνονταν η μεταβατική περίοδος του Ν.3848/2010 και πολλοί αναπληρωτές δήλωναν στην αίτηση αναπληρωτών στοιχεία που συνυπολόγιζαν αυτά τα δεδομένα . Για παράδειγμα , αναπληρωτές δεν επέλεξαν στην αίτησή τους να δηλώσουν ότι αποδέχονται πρόσληψη σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελληνικής επικράτειας, δεδομένου ότι ο κλειστός πίνακας διασφάλιζε τη θέση τους για την επόμενη χρονιά αν δεν κατόρθωναν να προσληφθούν άμεσα στις περιοχές όπου δήλωναν και αποδέχονταν πρόσληψη , ο κλειδωμένος δηλαδή πίνακας μείωνε την κρισιμότητα και την αμεσότητα της πρόσληψης . Πολλούς από αυτούς το σύστημα κλήσης αναπληρωτών τους προσπερνούσε μέχρι στις επόμενες φάσεις κλήσεων να υπάρξει κενό στην περιοχή που επιθυμούσαν . Επίσης νέες μητέρες αναπληρώτριες προτίμησαν να δηλώσουν λίγες περιοχές κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας με τη σκέψη πως αν τελικά δεν απορροφηθούν σε κάποια από αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν τουλάχιστον να φροντίζουν τα νεογέννητα παιδιά τους με ένα άγχος λιγότερο, αφού η θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα παρέμενε σταθερή για την επόμενη χρονιά, ενώ κάποιες με την ίδια λογική δεν υπέβαλλαν καν αίτηση . Άλλοι πάλι με το ίδιο σκεπτικό θυσίασαν το ενδεχόμενο μιας σύμβασης λίγων μηνών ως αναπληρωτές για να μείνουν κοντά στην εστία τους καθώς εκτίμησαν πως τα οφέλη μιας τέτοιας ενέργειας ήταν περισσότερα τη δεδομένη στιγμή, ειδικά όταν την επόμενη χρονιά η θέση τους στον κλειδωμένο πίνακα θα παρέμενε πάνω-κάτω η ίδια . Όλοι αυτοί λοιπόν , με το παρόν άρθρο του νομοσχεδίου, ζημιώνονται καθώς πέφτουν στην κατάταξη του πίνακα αναπληρωτών και δυσχεραίνει η εκ νέου πρόσληψή τους διότι ο νομοθέτης άλλα τους είπε πριν 5 χρόνια και άλλα λέει τώρα , τα αντίθετα , μετά από 5 χρόνια .

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:39 | ΜΟΝΙΚΑ

    ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ…ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ.

  • Σχετ. παράγραφος 2
    Επειδή το σύνολο των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών κατατάσσεται στους σχετικούς πίνακες όπως αυτοί ορίζονται με το Ν.3255/2004 (άρθρο 6, παρ. 5).
    Επειδή στους σχετικούς ως άνω πίνακες η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες υπολογιζόταν στο διπλάσιο σε εφαρμογή του ισχύοντος και σήμερα Ν.3391/2005 (άρθρο 9, παρ. 3) αναδρομικά από το 2002 μέχρι και το 2010 και σύμφωνα με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας θα υπολογίζεται στο διπλάσιο από το 2014 και εφεξής σε μερική εφαρμογή του Ν.4283/2014 (άρθρο 5).
    Επειδή ο Ν.3848/2010 (άρθρο 9, παρ.3) προέβλεπε την παύση τροφοδότησης των πινάκων προϋπηρεσίας με νέα στοιχεία από 1.9.2010 αλλά δεν καταργούσε το Ν.3391/2005 ο οποίος τελεί σε ισχύ αλλά στερούσε τη δυνατότητα εφαρμογής του.
    Επειδή με την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 5Α του Ν.3848/2010 (Α’ 71) όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του Ν.4283/2014 (Α’ 189) αίρεται η αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 9, παράγραφος 3 του Ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240/τ.Α’/4-10-2005).
    Επειδή όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το πράξαμε τυχαία αλλά το πράξαμε είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησής μας υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.
    Επειδή δεν τίθεται ζήτημα αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς ο Ν.3391/2005 δεν καταργήθηκε ποτέ με άλλο νόμο αλλά δεν είχε δυνατότητα εφαρμογής από το 2010 και εφεξής όσο βρισκόταν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Ν.3848/2010.
    Επειδή δεν αποτελεί αιτία έλλειψης εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς τη Διοίκηση η εφαρμογή των νόμων αλλά το αντίθετο ήτοι η μη εφαρμογή ή η τμηματική ή επιλεκτική εφαρμογή αυτών.
    Επειδή οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσέφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014 το έπραξαν κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης όπως και οι εκπαιδευτικοί πριν από αυτούς ή οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και θα υπηρετήσουν μετά από αυτούς.
    Επειδή το αίτημά μας για άρση της εξαίρεσης από τη διπλή προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που προσέφεραν πραγματική υπηρεσία σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014 είναι δίκαιο, νόμιμο και αληθές.
    Για τους λόγους αυτούς αλλά και για όσους τυχόν προκύψουν
    Ζητούμε την αναγνώριση της πραγματικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά τα έτη 2010 έως 2014 στο διπλάσιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3391/2005.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:32 | Παναγιώτης Αδάμος

    Δεν είναι δυνατό να μην αναγνωρίζονται ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010-2014.
    Δηλαδή ως το 2010 μετρούν,2010-2014 ΟΧΙ, και από 2014 και μετά ναι!Η γνωστή αιτιολόγηση σας δε στέκει ουτε καν λογικα, ενώ μαζί μας εχουν ταχθεί η ΟΛΜΕ και όλες σχεδόν οι παρατάξεις της ΔΟΕ, χωρίς να κάνω αναφορά σε βουλευτές της συγκυβέρνησης (ΑΝΕΛ+βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ) και άλλων κομμάτων.

    Ονειρευομαστε την δικαιοσύνη. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΙΑ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:32 | Αξιομακάρου Μαρία

    Ονομάζομαι Αξιομακάρου Μαρία, ειδικότητα ΠΕ02 Φιλολόγων και εργάζομαι στην εκπαίδευση, ιδιωτική και δημόσια, περίπου για μία δεκαετία. Τα τελευταία 6 χρόνια εργάζομαι ως αναπληρώτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ είμαι επιτυχούσα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ του 2007 και 2009.Κατά το σχολικό έτος 2013-14 εργάστηκα σε δυσπρόσιτο σχολείο στο Νομό Λέσβου. Με ποιά λογική δεν θα προσμετρηθεί εις διπλούν η εν λόγω προϋπηρεσία;Δε συνιστά αυτό κατάφωρη αδικία εις βάρος των συναδέλφων που υπηρετήσαμε σε δυσπρόσιτα τα σχολικά έτη 2010-2014;Δεν θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να πριμοδοτήσει τους συμβασιούχους υπαλλήλους του που υπηρέτησαν σε απομακρυσμένες περιοχές με αυταπάρνηση σε τόσο χαλεπούς καιρούς; Σας εκφράζω τους βαθύτατους προβληματισμούς μου, γιατί με την εν λόγω τακτική το Υπουργείο-του οποίου τις αποφάσεις σεβόμαστε- ουσιαστικά εν μέρει»ακυρώνει» την προσφορά των εργαζομένων του σε αντίξοες συνθήκες. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες-όχι μόνο για την εκπαίδευση-αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλλαν τα μέγιστα για μην υπάρξει περαιτέρω ρήξη του κοινωνικού ιστού. Πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από την Ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ,καλό θα είναι να αναλογιστείτε ότι δεν ασκούμε επάγγελμα , αλλά επιτελούμε Ύψιστο Λειτούργημα σε ιστορικούς καιρούς και η αναγνώριση της προσφοράς μας από το ελληνικό κράτος θα συνιστούσε μια ηθική-πλην όμως ανέξοδη-ικανοποίηση.

    Σας ευχαριστώ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:27 | Γιώργος Σαμαράς

    Απαράδεκτο το να μετρά η προϋπηρεσία μας μόνο στον πίνακα της ειδικής. Διδάσκουμε τα ίδια βιβλία, την ίδια ύλη στα ίδια πολλές φορές σχολεία και θα έπρεπε η προϋπηρεσία μας να προσμετράται και στους δύο πίνακες. Πώς θα διοριστούμε όσοι δεν έχουμε βασικό πτυχίο στην Ε.Α.;

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:26 | Αγγελος Σικελιανος

    Ειναι αδιανοητη η μη προσμετρηση στο διπλασιο των δυσπροσιτων τα ετη 10-14. Ολοι ηξεραν οτι καποια στιγμη θα ανοιγαν οι πινακες,ειτε με νεο ασεπ ειτε με νεο συστημα. Ειναι υποκριτικο να αναγνωριζεται η προσφερομενη εργασια αλλά με αλλα κριτηρια Χ 3!Και για να ειμαστε ειλικρινεις,οι μονοι που επελεξαν ή αναγκασθηκαν να εργαστουν σε δυσπροσιτα χωρις ιδιοτελη κινητρα ηταν οι αναπληρωτες που το επραξαν εκεινα τα ετη.