Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:55 | Γεώργιος

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!
    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014»

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:54 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 29 ΤΟΥ Ν.4327/2015(ΦΕΚ 50 Α) ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΗΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΦΟΡΑ ΛΙΓΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ. ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 29 ΤΟΥ Ν.4327/2015 ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΝΩ Η ΄΄ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ΄΄ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:46 | Δημήτρης

    Όλοι έχουν δικαίωμα στην μάθηση.Όμως όσων αφορά τους πολύτεκνους, οι μεταγραφές αν δεν είναι ελεύθερες, τουλάχιστον να μοριοδοτηθούν με τα περισσότερα μόρια, για τους λόγους που είναι σε όλους γνωστούς.
    Θα προσθέσω μόνο με απλά λόγια, ότι χωρίς ή με λίγα παιδιά, συρρικνώνεται η παιδεία,λιγοστεύουν οι καθηγητές, μαραζώνει η πατρίδα μας.
    Σαν πολύτεκνος πατέρας και Έλληνας πολίτης κάνω έκκληση, επενδύστε πάνω στα παιδιά μας, σε όλα τα παιδιά, αφήστε το μέλλον στα χέρια τους να κτίσουν εκείνα, αν και ότι δυστυχώς γκρεμίσαμε εμείς.
    Σας ευχαριστώ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:15 | ΝΑΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:13 | Χρήστος

    Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην είναι ελεύθερες οι μεταγραφές των πολυτέκνων, αφού για το κράτος το κόστος είναι το ίδιο και συγχρόνως μεγάλη βοήθεια στις οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:12 | Ελιάνα Α.

    Ορφανοί είτε από ένα είτε και από τους δύο γονείς πρέπει να μετεγγράφονται αυτόματα, χωρίς μοριοδότηση καθώς είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο να σπουδάζεις μακριά από το σπίτι σου χωρίς να υπάρχει οικονομική άνεση, χωρίς την άμεση στήριξη της οικογένειάς σου και χωρίς δυνατότητα για ψυχολογική υποστήριξη.Το να μένεις ξαφνικά σε μια νύχτα ορφανός δεν είναι επιλογή κανενός.Απλά -άδικα και δυστυχώς-τυχαίνει και κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει το θάνατο.

  • 19 Ιουνίου 2015, 13:04 | Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Τα οικονομικά κριτήρια, έτσι όπως τα μοριοδοτείτε κατά προτεραιότητα για άλλη μια φορά συντελούν στη συνέχιση της τιμωρίας τόσο των μισθωτών που δεν αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους όσο και της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.
    Επιβραβεύονται όμως (και με το νόμο) όσοι γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, κομμωτές κ.ο.κ. αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα (κλέβουν το Κράτος) και δηλώνουν 20.000€ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
    Να επαναφέρετε το παλιό σύστημα μετεγγραφών για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την πολυμελή οικογένεια μετά την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε απέναντι στο τέρας του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 12:57 | Βασίλης

    Νομίζω οτι θα επρεπε να υπάρχει μοριοδοτηση και για ανεργο γονέα πράγμα που αποτελει μια απο τις μεγαλυτερες πληγες της εποχης

  • 19 Ιουνίου 2015, 12:44 | Χριστίνα

    Είναι αδικία να δίνονται περισσότερα μόρια στα οικονομικά κριτήρια ειδικά για τους πολύτεκνους μισθωτούς και συνταξιούχους που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι οι μοναδικοί που δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 12:27 | Γεωργία Κρέσσου

    Το εισοδηματικό κριτήριο στις μετεγγραφές θα πρέπει να αφορά μόνον αυτούς που είναι στο όριο της φτώχειας, αλλιώς δεν είναι αντικειμενικό. Είναι δεδομένες πολλές περιπτώσεις να παίρνουν μετεγγραφές λόγω χαμηλής φορολογικής δήλωσης, ενώ είναι γνωστή η οικονομική επιφάνεια αυτών.
    Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πάντα δυνατός ο έλεγχος της εισοδηματικής φοροδιαφυγής (είναι γνωστό πια ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ αρκετοί κάνουν σημαντική απόκρυψη των εισοδημάτων τους). Άρα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμαρτές αξίες των κατοικιών, οχημάτων, κ.λπ.).
    Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις των ορφανών, θεωρώ ότι η απώλεια, έστω και ενός γονέα -πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει και αιφνίδια- δεν θα πρέπει να μοριοδοτείται. Είναι ένα γεγονός μη αναστρέψιμο. Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στην παράγραφο 8 του άρθρου 12 που αφορά τις μετεγγραφές.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 19 Ιουνίου 2015, 11:48 | Βασιλης

    Γιατι τα εισοδηματικα κριτηρια σταματανε στα 9.000 ευρω κατα κεφαλη εισοδημα.Να προσθετουν 2 ακομα κατηγοριες,στα 9.001-10.000 ευρω (2μορια) και 10.001-11.000 ευρω (1 μοριο).Οσο για το εαν υπαρχει αδερφος-η που σπουδαζει σε αλλη πολη να μπει χιλιομετρικο οριο.Πανω απο 200 χλμ (2 μορια) κατω απο 199 χλμ (1 μοριο).

  • 19 Ιουνίου 2015, 11:24 | Στέλιος

    Θεωρώ απαράδεκτη την αντιμετώπιση των τρίτεκνων οικογενιών.
    Ο καθορισμός οικονομικών κριτηρίων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός παιδιών είναι ισοπεδωτικός και άδικος για τις τρίτεκνες οικογένειες. ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ: Μονογονεϊκή οικογένεια με ΚΦΕ 9.000€ μοριοδοτείται με 3 μόρια και τρίτεκνη οικογένεια με ΚΦΕ 10.000€ μοριοδοτείται με 1 μόριο!
    Είναι σωστό και δίκαιο να πριμοδοτούνται φτωχέσ και άπορες οικιογένειες αλλά άδικο και εσφαλμένο να τιμωρούνται οι τρίτεκνοι. Εξάλλου αρκετά τιμωρηθήκαμε από το φορολογικό σύστημα όπου καταργήθηκε η έκπτωση λόγω παιδιών. Καταργήστε λοιπόν πρώτα το άδικο φορολογικό σύστημα (Φ.Ε. – ΕΝΦΙΑ-ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12000€), δημιουργήστε συνθήκες επιβίωσης των φοιτητών στην επαρχία (εστίαση – σίτιση) και μετά ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ!
    ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΟ είναι ότι αν κάποιος που θα δηλώσει σχολή στην επαρχία, με την ελπίδα της μεταγραφής, τελικά δεν την πάρει ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ!
    Μας είπατε ότι θα καταργήσετε τους άδικους μνημονιακούς νόμους και εσείς τους κάνετε χειρότερους!
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ (χωρίς ελπίδα) να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για τους τρίτεκνους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 11:20 | Κωνσταντίνος Αγοριανίτης

    Δεν είναι δυνατόν οι ορφανοί να μοριοδοτούνται με μόλις τρία μόρια ή μόνο ένα. Για ένα παιδί που έχει χάσει τους γονείς του -έστω και τον έναν-, είναι τεράστια η ψυχική οδύνη που υφίσταται καθημερινά από το γεγονός της απώλειας και μόνο. Φανταστείτε λοιπόν, τι συμβαίνει όταν δεν του παρέχεται η δυνατότητα να σπουδάσει στο τόπο μόνιμης κατοικίας του με τα μέλη οικογένειάς του που έχουν απομείνει. Η απώλεια είναι μια μη αντιστρέψιμη-ανατρέψιμη κατάσταση, σε αντιθέση με την οικονομική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, οι ορφανοί από έναν ή δυο γονείς, θα πρέπει να βρίσκονται εκτός μοριοδότησης και να μεταφέρονται αυτόματα εκεί που έχουν την στήριξη της οικογένειάς τους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 11:02 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80% ΚΑΙ ΑΝΩ
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:21 | SPIROS

    Τρίτεκνη οικογένεια με εισοδήματα: 25520 ευρώ ο πατέρας, 0 ευρω η μητέρα, 5550 ευρώ το ένα παιδί, 1440 ευρω το 2ο παιδί και 0 ευρώ το τρίτο παιδί με πόσα μόρια πριμοδοτείται η μεταγραφή;;;
    Σημείωση: Και τα τρία παιδιά διαμένουν μένουν με τους γονείς.
    Ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:01 | Σωκράτης

    Στην παράγραφο ζ αναφέρεται »Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών».Περιπτώσεις κατά τις οποίες τρίτεκνη οικογένεια έχει τα δύο αδέλφια φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλη διαφορετική του τόπου μονίμου κατοικίας του γονέα, δεν είναι δίκαιο να μοριοδοτούνται με 1 μόριο όπως οι δικαιούχοι που έχουν ένα αδελφό ή αδελφή.

  • 19 Ιουνίου 2015, 09:47 | Γεώργιος Τσακαλίδης

    Εάν περάσουν τελικά οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων (2 μόρια) αυτό θα αφαιρέσει και το τελευταίο κίνητρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί με εξαφάνιση της χώρας μας από τον χάρτη των εθνών. Αποτελεί μεγάλη ανευθυνότητα η σχεδιαζόμενη αντιμετώπιση των πολυτέκνων στο θέμα της μετεγγραφής των παιδιών τους. Εκτός και αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε ως λαός. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας είναι να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει τις σπουδές των παιδιών των αιμοδοτών της χώρας. Ας προσθέσει, λοιπόν στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ την ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (ή) τους και στο αντίστοιχο έτος».

    Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος
    Θεολόγος – Θρησκειοπαιδαγωγός

  • 19 Ιουνίου 2015, 09:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

    Στις περιπτώσεις α, β και γ της παραγράφου 7 το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μιας τριμελούς οικογένειας που εργάζεται μόνον ο ένας θα διαιρείται δια 3 για να υπολογισθεί το κατακεφαλήν εισόδημα; δηλ αν το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα είναι 24.000 ευρώ το κατακεφαλήν θα είναι 8.000 ευρώ οπότε εμπίπτει στην περίπτωση γ και πριμοδοτείται με 3 μόρια;
    ευχαριστώ

  • 19 Ιουνίου 2015, 09:06 | Χρίστος Τσολακίδης

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!
    Για όνομα του Θεού, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν έμψυχο υλικό για το μέλλον αυτής της ταλαίπωρης χώρας!Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Αιδώς Αργείοι!!!

  • 19 Ιουνίου 2015, 09:04 | Λεωνιδας

    Γιατί δεν υπάρχει ειδική μέριμνα στις μετεγγραφές, για εργαζόμενους που αποφάσισαν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
    Παλαιότερα υπήρχε η συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να σπουδάσουν στον τόπο που κατείχαν οργανική θέση.
    Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μια ειδική μεταχείριση για κάποιον που παρόλες τις δυσκολίες των εξετάσεων, κατάφερε εν μέσω καθημερινής εργασίας να ανταγωνιστεί μαθητές.

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:59 | Τζελέπης Δημήτριος

    Σχετικά με τις μεταγραφές φοιτητών πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι τα αδέλφια θα πρέπει να σπουδάζουν στην ίδια πόλη ; Το να σπουδάζουν δυο αδέλφια η και παραπάνω σε διαφορετικές πόλεις είναι κοινωνικό έγκλημα και ο νομοθέτης ειναι ο ηθικός αυτουργός . Είμαι γονέας δυο παιδιών που σπουδάσανε σε δύο διαφορετικές πόλεις Θεσσαλονίκη , Ιωάννινα και μένω Καβάλα. Μόνο εγώ ξέρω πως τα κατάφερα. Υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μου και της οικογένειάς μου. Σταματήστε τώρα αυτό το έγκλημα.Τα αδέλφια πρέπει να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:51 | ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Δεν θα κρίνω την μοριοδότηση για τις μεταγραφές αλλά το εξής :

    Κάποιος βάζει σχολή προτίμησης έκτος τόπου κατοικίας με την ελπίδα ότι θα πάρει μεταγραφή . Όταν όμως ανακοινωθούν οι μεταγραφές βλέπει ότι δεν έγινε δεκτή η δίκη του . Σε αυτή την περίπτωση αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει έκτος τόπου κατοικίας που κάθε μέρα γίνεται και πιο σύνηθες μένει έκτος ΑΕΙ !!! Είναι κάτι που θεωρώ άκρως τραγικό !! Θα πρέπει πριν συμπληρώσει το μηχανογραφικό να ξέρει αν μπορεί να πάρει μεταγραφή όπως γινόταν μέχρι τώρα έστω με αυστηρότερα κριτήρια. Μα αυτό το σχέδιο νόμου κάνεις έκτος ελαχίστων δεν θα δηλώσει τις σχόλες σύμφωνα με την πραγματική σειρά που θέλει αλλά με μονό κριτήριο την σχολή που είναι κοντά στον τόπο διαμονής του . Σαν εναλλακτική λύση αν υπάρχει η δυνατότητα να εξεταστεί, φοιτητής που δεν θα πάρει μεταγραφή σύμφωνα με τα μόρια που συγκεντρώνει να μπορεί να εισαχτεί σε σχολή παρεμφερή κοντά στην πόλη διαμονής του .

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:18 | Ιωάννης Θαλασσινός

    Οι Πολύτεκνοι είναι οι αιμοδότες του Έθνους μας και προστατεύονται από το Σύνταγμα. Όμως η αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις τα τελευταία έτη είναι «τιμωριτική». Αντί να προστατεύονται «τιμωρούνται» που έχουν πολλά παιδιά και αδικούνται παράφορα εν σχέση με τους άγαμους ή άτεκνους. ΜΟΝΟ 2 μόρια γιά τα παιδιά των Πολυτέκνων; ΝΤΡΟΠΗ…! Πόσοι είναι οι Πολύεκνοι με 4, 5, 6,.. 8.. 10.. παιδιά που είναι πλούσιοι, «έχοντες και κατέχοντες»; Έλεος… Βοηθείστε τα αξιοθαύμαστα παιδιά των Πολυτέκνων να σπουδάσουν νομοθετόντας τουλάχιστον τις άνευ όρων μετεγγραφές, όπως ίσχυε παλαιότερα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    εσείς που ήρθατε με τόσες δάφνες στην εξουσία και υποτίθεται οτι μας κοιτάτε στα μάτια πιο καλύτερα απο τους άλλους της ΣΥΓ(κυβέρνησης),ρωτήστε να μάθετε (πριν πάρετε αποφάσεις σε οποιοδήποτε θέματα)και προ πάντων στο καυτό θέμα των μετεγγραφών.

    εισοδηματικο όριο 37000€ αλλά δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη φοίτηση των παιδιων μας αλλά όλα τα εξοργιστικά μέτρα αντικίνητρα εναντίον της οκογένειας και προ πάντων της πολύτεκνης που δυστυχώς οι <> των υπουργείων ακόμα και τώρα εφευρίσκουν!!

    προσωπικά ο γιός μου διαγωνίσθηκε φέτος για εισαγωγή στα ΤΕΦΦΑ.αν περάσει στην Κομητηνή ή ΣΕΡΡΕΣ δεν υπάρχει περίπτωση να πάει για φοίτηση εκτός κι αν πάρει μετεγγραφή στα Τρικαλα (τόπος διαμονής Λάρισα και θα πηγαινοέρχεται…..).επειδή δεν είναι σίγουρα τα πράγματα αν θα πάρει μετεγγραφή,βρισκόμαστε σε μεγάλο δίλλημα αν δηλώσουμε και Κομοτινή….ειδάλλως Τρίκαλα που έχει λιγα μορια πιο πάνω και αν δεν περάσει τότε αλλάζει και δηλώνει νοσηλευτική Λάρισα…..εξαλλου ο κ.Μπαλτάς το είπε:να μην είναι κανείς σίγουρος οτι θα περάσει εκει που θέλει και να δηλώσετε σχολές κοντά στον τόπο της διαμονής σας!!!!!ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ κ.ΜΠΑΛΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΛΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 5 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ (οχι η έκφραση εξαρτώμενα δεν μου αρέσει καθόλου και απορώ ποιός ανθέλληνας την σκέφθηκε.
    δυο σχολές του ΑΠΘ και ΕΜΠ σας αναστάτωσαν και εσείς κολλήσατε……
    μπροστά στο ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ!!!!!

    τα είπαν κι αλλοι συνάδελφοι πολύτεκνοι για τα περί Συνταγματικής επιταγής κ.λ.π, εγω ξαναυπενθυμίζω ότι οι ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΧΡΙ 15/06/2015 ΕΙΝΑΙ 58.745 ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 39.244, ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΊΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ – ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ!!

    ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ (ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ – ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΜΟΦΩΝΑ- ΠΑΡΑΚΑΜΨΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ -ΦΟΒΗΘΗΚΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΡΑΓΕ; ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Η <> ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ.ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
    οτι και μέτρα να παρθούν για τις ηρωίδες πολύτεκνες οικογένειες αυτά αποτελούν ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ!!
    ΤΟΛΜΉΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΓΡΑΜΜ.ΣΥΛΛ.ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • 19 Ιουνίου 2015, 07:32 | Αντώνης Ανδρεάτος

    Νομίζω πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων με 2 μόλις μόρια είναι άδικη και δεν εκφράζει το πνεύμα προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες από την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Προτείνω να εφαρμογστή ό,τι ίσχυε πριν. Δηλ: τα παιδιά των πολυτέκνων να μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο αδελφός τους ή η αδελφή τους.

  • 19 Ιουνίου 2015, 07:30 | ΗΛΙΑΣ ΧΑΛΑΜΑΝΔΑΡΗΣ

    Σε μια χώρα που καταρρέει δημογραφικά και κλείνουν οι τάξεις των σχολείων από από έλλειψη παιδιών δεν μπορεί να δίνετε μοριοδότηση (παρ.7.ε), σε πολύτεκνους και τέκνα τους με 2 μόλις μόρια !!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. Αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουμε στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά!
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επιτέλους, στήριξτε τους ανθρώπους που προσφέρουν παιδιά για το αύριο της χώρας!

  • 19 Ιουνίου 2015, 05:02 | Κωνσταντινος

    Αξιον αποριας εστι η μη αναφορα για το τι μελι γενεσθαι με τους ΕΛΛΗΝΕΣ φοιτητες που σπουδαζουν σε χωρες του εξωτερικου και χρηζουν ειδικης υποστηριξης. Ενω σας διδεται ακομα μια ευκαιρια να επαναπατριστουν οι ομογενεις εκκολαπτομενοι επιστημονες και δη εκεινοι που αντιμετωπιζουν ΣΟΒΑΡΑ προβληματα υγειας, κι ενω σκοπος σας πρεπει να ειναι η επιστροφη στη ΠΑΤΡΙΔΑ των ομογενων φοιτητων που αντιμετωπιζουν αποδεδειγμενα σοβαρα προβληματα φοιτησης σε πανεπιστημια της αλλοδαπης,τα οποια εχουν τουλαχιστον επικτητο χαρακτηρα,εν τουτοις το προς ψηφιση νομοσχεδιο επιδεικτικα στις αναγκες των φοιτητων συμπατριωτων μας.Η αριστερα της αλλυλεγγυης και της προοδου αδυνατω να πιστεψω οτι θα αφησει εκτος νομου τους πραγματικα εχοντες αναγκη ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ. Παρακαλω θερμα μια ματια και μια σκεψη μονον σε τουτη τη παρατηρηση

  • 18 Ιουνίου 2015, 23:33 | Γεώργιος Κιριμκίρογλου

    Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντίστοιχη μοριοδότηση (5 ή 4 ή 3 μόρια), θα πρότεινα να λαμβάνονται υπόψη KAI τα τεκμήρια διαβίωσης όπως ακριβώς συμβαίνει και στις δηλώσεις του Ε1.

    Δηλαδή η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας να μην υπολογίζεται μόνο με τα εισοδήματα (γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν σημαντική απόκρυψη των εισοδημάτων τους)
    αλλά
    και με τις τεκμαρτές αξίες των κατοικιών, οχημάτων, κλπ, όπως ακριβώς υπολογίζονται από τους πίνακες της εφορίας.
    =============================================================
    Σε περίπτωση που υπάρχει και 2ος αδελφός φοιτητής σε διαφορετική πόλη από τον 1ο αδελφο φοιτητή, τότε να δίδεται ένα επιπλέον μόριο στον αιτούντα την μεταγραφή.

    Παράδειγμα: Έστω ότι η οικογένεια έχει έδρα στην Καλαμάτα. Ο ένας αδελφός σπουδάζει στην Αθήνα και ένας 2ος αδελφός σπουδάζει στο Ρέθυμνο.
    Ο τρίτος αδελφός που θα αιτηθεί μεταγραφή, να λάβει 1+1=2 μόρια τα οποία θα αντιστοιχούν στα δύο του αδέλφια που σπουδάζουν, διότι είναι προφανείς οι οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειας.

    Σε περίπτωση που τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια είναι σπουδαστές στην ίδια πόλη, τότε στο τρίτο παιδί που αιτείται μεταγραφή, να δίδονται 1+0,5=1,5 μόρια.

  • 18 Ιουνίου 2015, 23:07 | Βασίλης_Πάτρα

    Είμαι ΔΥ με τρία παιδιά. Εκ της θέσεώς μου δεν γίνεται να αποκρύψω τα εισοδήματά μου .Για ολόκληρες δεκαετίες οι πιο πλούσιοι Έλληνες είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι .Άνω του 65% του ΑΕΠ είναι ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σύμφωνα με τους διεθνείς θεσμούς-ΟΟΣΑ ,ΕΕ, κλπ- και τον υπουργό κ. Βαρουφάκη.
    Έρχεται λοιπόν το υπουργείο Παιδείας και:
    α)ουσιαστικά επιβραβεύει αυτούς που διαρκώς φοροδιαφεύγουν και έχουν μεγάλη ευθύνη για το κατάντημα της χώρας μας.(αν τελικά ισχύσει αυτό το έκτρωμα η φοροδιαφυγή θα ενταθεί από αυτούς που έχουν παιδιά στο Λύκειο ή είναι φοιτητές)
    β)αγνοεί πως το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το δημογραφικό(η πιο γηρασμένη κοινωνία της ΕΕ) σύμφωνα με αποφάσεις της Βουλής και όχι μόνο.
    Βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ο αριθμός παιδιών (Α τέκνα χ Β μόρια) και μετά το εισόδημα.(το εισόδημα ΔΕΝ είναι αντικειμενικό κριτήριο).
    γ)ο όρος οικονομικό έτος είναι αδόκιμος γιατί πλέον με τη νέα νομοθεσία αναφέρεται ως φορολογικό έτος. Με την διατύπωση που έχετε παραπλανούνται οι αιτούντες μη γνωρίζοντας στα εισοδήματα ποιου έτους αναφέρεστε, του 2013 ή του 2014
    δ)όταν αναφέρεται κατά κεφαλήν εισόδημα εννοείται το πραγματικό ή το τεκμαρτό που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις; Γιατί άλλο οι έχοντες εισοδήματα και άλλο οι κατέχοντες περιουσία.
    Λυπάμαι για την <> κυβέρνηση που είχαμε επενδύσει πολλά σ¨αυτή να προχωρά σε τέτοιες αποφάσεις και να εξοντώνει αυτούς που είναι τίμιοι και συνεπείς με το υπ. Οικονομικών και να επιβραβεύει τους δόλιους και τους ασυνεπείς !

  • 18 Ιουνίου 2015, 23:05 | Βαγγέλης

    Επιτέλους δώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, στους πολυτέκνους αυτό που αξίζουν και δικαιούνται. Δηλαδή την εφαρμογή των άρθρων του Συντάγματος που προβλέπει την ειδική μέριμνα του κράτους προς τους πολύτεκνους γιατί μόνο εμείς γνωρίζουμε και κανένας άλλος τί δυσκολίες, βάσανα, αγώνες, αγωνίες δυσκολίες και τι προσπάθειες καταβάλουν οι γονείς με πολλά παιδιά για να τα γεννήσουν, να τα μεγαλώσουν και να τα αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία για να στηρίξουν αυτή την έρμη γωνιά του κόσμου, την πατρίδα μας.
    Μη μας εξουθενώνετε άλλο πια με τις ανεύθυνες πολιτικές σας. Δεν ζητάμε ευνοϊκότερη μεταχείριση των παιδιών μας έναντι των υπολοίπων παιδιών του κόσμου. Ζητάμε να μπορούμε να σπουδάζουμε τα παιδιά μας στο ίδιο μέρος όλα μαζί. Ευχαριστώ

  • 18 Ιουνίου 2015, 22:53 | ΤΖΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Eπιτελους δικαιοσυνη.Καποιος νοιαστηκε και για τα παιδια με 67℅αναπηρια. Αυτα τα παιδια που ειναι εξαρτημενα απο τα φαρμακα τους,απο τους γιατρους τους ,απο τις εξετασεις τους ,καθε μηνα.Αυτα τα παιδια που ζουν καθημερινα με τις ισχυροτατες παρενεργειες των δυνατοτατων και καταστρεπτικων φαρμακων τους. Αυτα τα παιδια που εδωσαν Πανελλαδικες με τις ιδιες ευκαριες που ειχαν και τα αλλα υγειη παιδια. Ειναι παραλογο να δικαιουσαι μεταγραφη οταν ο γονιος σου η ο αδερφος σου ειναι αναπηρος. Οταν εισαι εσυ ο ΙΔΙΟΣ ? Δεν εχεις δικαιωμα να σπουδασεις? Πρεπει να μην μπορεις ποτε να ακολουθησεις το ονειρο σου.Πρεπει για αλλη μια φορα να υποφερεις ενω θελεις να σπουδασεις?Βοηθηστε αυτα τα παιδια το δικαιουνται. Υπαρχουν ασθενειες που δεν ειναι οπτικα ορατες αλλα υπαρχει μεγαλη επικινδυνοτητα.Για πρωτη φορα εχετε νοιαστει για αυτα τα παιδια.Κανεις αλλος μεχρι τωρα.Ευχαριστω που το ειδατε το θεμα τους. Καμια κυβερνηση αλλη μεχρι τωρα.Αυτα τα ατομα ειναι εξαιρετικου ηθους και χαμηλων τονων.Δεν εχουν διεκδικησει μεχρι τωρα το δικαιωμα αυτο.Και βρεθηκε καποιος να το δει.Να δει αυτη την αδικια.Τι σημασια ειχε εαν οι γονεις δεν ειναι ανεργοι .Σας ευχαριστουμε πολυ. Πολλα παιδια σας ευχαριστουν πολυ και το διαδιδουν.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 22:28 | Μανώλης

    Πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η προτεινόμενη μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια, καθότι αυτή βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 18 Ιουνίου 2015, 22:23 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ

    Αξιότιμε κ Υπουργέ,

    ως πολύτεκνος πατέρας 8 παιδιών με πικρία βλέπω οι τελευταίες Κυβερνήσεις να δημιουργούν αντικίνητρα για τη δημιουργία και διαβίωση των πολυτέκνων οικογενειών, ενώ είναι Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να ενισχύει το «οξυγόνο» αυτό, μιας Πατρίδος που σβήνει δημογραφικά.

    Κανονικά δεν θα έπρεπε να μπω στη διαδικασία αυτή να σχολιάσω, αλλά θα περίμενα αυτοδικαίως περισσότερη ευαισθησία, ώστε να μην καταντούμε να μοριοδοτούνται οι πολύτεκνοι με 2 μόλις μόρια, σαν να καλούνται να μετέχουν σε «παζάρεμα» της σταδιοδρομίας τους, με άνισους όρους και άνισο κατά κεφαλήν εισόδημα.
    Το γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές υπερπολύτεκνες οικογένειες που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, και οπισθοδρομούμε σε καταστάσεις παλαιοτέρων δεκαετιών (λχ 1950-1970) ;

    Για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία Θα πρέπει, χωρίς άλλη προϋπόθεση, οι πολύτεκνοι να φοιτούν εκεί που φοιτά και άλλο από τα αδέλφια τους ή στην πλησιέστερη σχολή στον τόπο κατοικίας τους.

    Με εκτίμηση
    Ευστρατιάδης Ιωάννης
    Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω

  • Οι παραπάνω ρυθμίσεις σίγουρα είναι πιο δίκαιες από αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όμως:
    -συνεχίζεται να δίνονται μόρια σε ειδικές κατηγορίες χωρίς οικονομικά κριτήρια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέγιστο πόσο ανά άτομο (π.χ 8.000) που να μην δικαιούται μετεγγραφή π.χ 6 μελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα πάνω από 48.000 ευρώ να μην δικαιούται μετεγγραφή.
    -δίνει πολύ λίγα μόρια στη περίπτωση αδελφού ή αδελφής προπτυχιακού φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μόλις ένα μόριο! Τετραμελής οικογένεια με ένα παιδί που σπουδάζει και εισόδημα 24.000 παίρνει 4 μόρια και τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 24004 με δύο παιδιά που σπουδάζουν έχει και αυτή 3+1=4 μόρια!!!!
    Η κατηγορία αυτή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ένα μόριο είναι πέρα από κάθε λογική. Έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2.
    -δεν δίνονται μόρια στην επίδοση. Άλλο πράγμα η μετεγγραφή για 100 μόρια και άλλο για 1000. Μια πρόταση : Κάποιος που η επίδοση του μέχρι τη βάση της σχολής που ζητά μετεγγραφή είναι μέχρι 500 μόρια να παίρνει 1,5 μόρια, από 501-1000 ένα μόριο και από 1001-1500 μισό μόριο και από 1501 και πάνω κανένα μόριο.
    -Συνεχίζεται η λογική μοριοδότησης με βάση το εισόδημα που επιβραβεύει τους φοροφυγάδες. Λόγω δουλειάς έχω δει πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν να παίρνουν μετεγγραφές λόγω χαμηλής φορολογικής δήλωσης ενώ ήταν γνωστή η οικονομική τους επιφάνεια.
    -Επανέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Οι μετεγγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει μαχαίρι στις μετεγγραφές φοιτητών των Ελληνικών σχολών και να επιτρέπονται μετεγγραφές από το εξωτερικό! Είναι επιβράβευση των ανθρώπων που προσπάθησαν λιγότερο και τιμωρία για όσους πάλεψαν να περάσουν με την επίπονη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Είναι πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα και πρέπει αμέσως να αποσυρθεί! Όταν το διάβασα για πρώτη φορά δεν μπορούσα να πιστέψω επανέρχεται μια τέτοια προκλητική και πέρα για πέρα ΑΔΙΚΗ ρύθμιση !
    Καλοδήμος Δ | Υπεύθυνος ΣΕΠ | ΚΕΣΥΠ Λαμίας | Φυσικός

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:48 | Γραμμένου Ιουλία

    Άρθρο 12 παρ 7 η:
    Πρέπει η μοριοδότηση για δικαίωμα μετεγγραφής ενός φοιτητή που έχει αδελφό με αναπηρία πάνω από 67 % και μάλιστα ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις νοητικής καθυστέρησης επί γενετικών συνδρόμων να αυξηθεί σε τρία. Η κοινωνική απομόνωση των ατόμων με νοητικές δυσκολίες αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν περιορίζονται και οι σημαντικοί άλλοι γι αυτά τα άτομα με τους οποίους συνδέονται με αγαπητική-συγγενική σχέση.

  • Η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς δημογραφικής κατάρρευσης. Ήδη είναι αισθητή η μείωση των νέων στον πληθυσμό, αφού το φάσμα ηλικιών 0-14 ετών έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 1982 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Η σχέση γεννήσεων/θανάτων ελλήνων έχει φτάσει περίπου 80,000/115,000 με συνεχή πτωτική τάση λόγω της κρίσης. Δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του συντάγματος που επιβάλλουν τη θέσπιση σοβαρής δημογραφικής πολιτικής και την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Σύμφωνα με το Σ.τ.Ε. η αρχή της ισότητας υποχωρεί μπροστά στα δικαιώματα της πολύτεκνης οικογένειας που κατοχυρώνει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θεσπίσει δημογραφικά κίνητρα, μέρος των οποίων είναι και προνόμια που δίνονται στην πολύτεκνη οικογένεια προκειμένου να δίνονται ηθικά και υλικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν πολυμελείς οικογένειες.

    Θα πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄: «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύομόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:41 | Κοσμάς Μανές

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ
    Έχω να κάνω ένα σχόλιο και μια πρόταση πάνω στο άρθρο 12:Μετεγγραφές.
    Σχόλιο:Μια τετραμελής οικογένεια όπου το ένα παιδί εισάγεται φέτος στην τριτοβάθμια εκπ/ση και το άλλο πάει στο γυμνάσιο έχει συνολικό εισόδημα 24.οοο ευρώ και άρα παίρνει 4 μόρια.Μια αντίστοιχη τετραμελής οικογένεια με ένα παιδί που ήδη σπουδάζει σε άλλη πόλη και το άλλο εισάγεται φέτος έχει συνολικό εισόδημα 24.400 ευρώ. Παίρνει 3 +1(από το φοιτητή)= 4 μόρια κι αυτός.Νομίζω ότι είναι άδικο σε σχέση με τα έξοδα του δεύτερου να παίρνουν τα ίδια μόρια, ενώ έχουν διαφορά στο εισόδημα μόνο 400 ευρώ!!!.Ο δεύτερος φοιτητής πρέπει να πριμοδοτείται με περισσότερα.
    Πρόταση:Όσοι συγκεντρώνουν 4 μόρια και πάνω να παίρνουν όλοι μετεγγραφή. Απο κει και πέρα αν υπάρχουν κενές θέσεις να καλύπτονται απ΄τους υπόλοιπους.Για να συγκεντρώσει κανείς 4 μόρια και πάνω σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχετε θέσει είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ως εκ τούτου θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μετεγγραφή. Αλλιώς το πιο πιθανόν είναι το παιδί να μην μπορεί να σπουδάσει στη σχολή που επιθυμεί κι αυτό είναι μεγάλη αδικία για το ίδιο και το μέλλον του.
    Με τιμή
    Κοσμάς Μανές

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:33 | Κωνσταντίνος Δαραής

    Σχετικά με το άρθρο 12 παρ 7 η) όπου δίνεται μόνο ένα μόριο σε φοιτητή που έχει σύζυγο, αδελφό με αναπηρία πάνω από 67 % θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόκειται για μια πρόβλεψη που καταδεικνύει άγνοια των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μία οικογένεια με μέλος με αναπηρία και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Ειδικότερα τα μέλη μιας οικογένειας στην οποία ανήκει και ένα πρόσωπο με νοητικές προκλήσεις οργανώνουν κατά ένα μεγάλο μέρος τη ζωή τους σκόπιμα, (με τελολογικό χαρακτήρα), συνιστούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς, οι ρόλοι τους είναι πολλαπλοί (φίλοι, συνοδοί, εκπαιδευτικοί κτλ). Επιβάλλεται η αναπροσαρμογή της μοριοδότησης προς τα επάνω (3 και άνω) ή εναλλακτικά να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση μετεγγραφή.

  • 18 Ιουνίου 2015, 21:21 | Κωνσταντίνος Δαραής

    Αρθρο 12 παρ 7 ε): Τα δύο μόρια για ένα/μία φοιτητή/τρια μέλους πολύτεκνης οικογένειας είναι και με εισοδηματικά κριτήρια πολύ λίγα. Τι σημαίνει για μία εξαμελή ή επταμελή πολύτεκνη οικογένεια ένα εισόδημα 20 ή 25 χιλιάδες ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης και την συνεισφορά της στα δημόσια ταμεία μέσω και της πολύ υψηλής έμμεσης φορολογίας; Ή τι σημαίνει για μια πολύτεκνη οικογένεια να έχει ένα παιδί φοιτητή και όλα τα υπόλοιπα στο σχολείο και κάποια εξ αυτών στο λύκειο; Πρέπει η μοριοδότηση για τον φοιτητή μέλους πολύτεκνης οικογένειας είτε να αναπροσαρμοστεί προς τα επάνω (5 μόρια) είτε η συγκεκριμένη κατηγορία μαζί με τις 7 δ) ορφανός από δύο γονείς και 7 η) με γονέα ή αδελφό με αναπηρία πάνω του 67% να συγκροτήσουν μια ομάδα φοιτητών που θα παίρνουν αυτόματα μετεγγραφή.

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:55 | Στάθης Αδαμόπουλος

    Είναι τραγικό! Η Ελλάδα φθίνει, οι Έλληνες λιγοστεύουν στη χώρα τους και όσοι προσπαθούν να αναστρέψουν την κατάσταση αυτή, δηλ. οι πολύτεκνοι, ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ!!!

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ!!!

  • 18 Ιουνίου 2015, 20:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    κ Υπουργέ.
    Είμαι πατέρας 5 παιδιών, ιδιωτικός υπάλληλος ,μένω στην Νίκαια . Καθημερινή προσπάθεια και αγωνία να δώσω αξίες και εφόδια στα παιδιά μου. Νιώθω όμως ότι καθημερινά τιμωρούμαι και διώκομαι επειδή έχω 5 παιδιά (3 φοιτητές),ενα Αθηνα, δευτερο Πατρα ,τριτο εδωσε φέτος.
    Σε μια χώρα που φοροδιαφεύγει ,το ύψιστο κριτήριο στα πάντα είναι το εισόδημα!!!
    Τί έχω να πω στα παιδιά μου για Αξίες ,Σεβασμό ,Ιδανικά ,Ηθική;
    Γιατί τόση εμμονή και σκληρότητα σε ένα τόσο μικρό και ευαίσθητο πληθυσμιακό κομμάτι;
    Κατά τον Πλάτωνα Πέμπτη αξία, είναι η πολιτική αξία ή αξία της δυνάμεως.
    ‘’Αν ο πολιτικός δεν είναι παιδαγωγός με την ευρύτερη έννοια βέβαια, το Κράτος είναι σχολείο διαφθοράς και καταστροφής. Αν το Κράτος δεν είναι παιδαγωγούν, ο πολίτης είναι δολιοφθορέας των αξιών.’’
    Τολμήστε κ Υπουργέ, με την ευαισθησία που σας αρμόζει και μας αρμόζει να διορθώσετε αυτήν την αδικία.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:49 | AM

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ,ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,9001-10000ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ 2 ΜΟΡΙΑ.
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΣΠΙΤΙ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:42 | Γεώργιος Π.

    Θα πρέπει η κατηγορία των πολυτέκνων να ενταχθεί σαν περίπτωση (γ) της παραγράφου 8. Είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται μια πολύτεκνη οικογένεια να συντηρεί φοιτητές στην επαρχία, ενώ πιθανότατα οικογένειες με 1-2 παιδιά και λίγο μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημε να απολαμβάνουν του διακιώματος της μετεγγραφής.
    Τα τελευταία 35 χρόνια ίσχυε ο θεσμός των ελεύθερων μετεγγραφών για τους πολυτέκνους χωρίς ποτέ οι σχολές να παραπονεθούν για την ομάδα αυτή. Τα αίτια του σημερινού «υπερπληθυσμού» σε κάποιες σχολές αλλού πρέπει να αναζητηθούν.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:34 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β.

    Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει τις αδικίες κατά των πολυτέκνων όπως για παράδειγμα τις μετεγγραφές των επιτυχόντων παιδιών τους.
    Εξάλλου ο αριθμός των μετεγγραφών αυτών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα για τις πολύτεκνες οικογένειες είναι μία ανάσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:18 | ΕΛΕΝΑ ΨΙΛΟΥ

    1. Θα ήταν δίκαιο να μοριοδοτείται και η περίπτωση γονέα -σε διάσταση ή διαζευγμένο- που έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής και επιμέλειας των τέκνων και δεν λαμβάνει διατροφή από τον άλλον γονέα.

    2. Επίσης σε περίπτωση διδύμων τέκνων που επιπλέον έχουν και αδελφό που είναι ακόμη προπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει η μοριοδότηση να αθροίζεται (συνολικά 2 μόρια).

    3. Για τρίτεκνη μητέρα με αποκλειστική ευθύνη των τριών προστατευόμενων τέκνων θα πρέπει να αυξηθεί το ύψος του εισοδήματος του δικαιούχου που λαμβάνεται υπόψη.

    Σας ευχαριστώ

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:02 | ΓΕΩΡΓΙΑ 48

    Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθει η διάταξη που ίσχυε στο ν.4218/2013 στο άρθρο έκτο παράγραφος 4, περί μεταφοράς της θέσης κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών, περί μεταφοράς θέσεων εισαγωγής σε Α.Ε.Ι., διατάξεων, για φοιτητές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, ώστε να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη, κατά τις κείμενες διατάξεις, Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου,εφόσον είναι φοιτητές Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι, που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν.
    Με το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 29 ψηφίστηκε η μεταφορά θέσης μόνο Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που είναι φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία έναντι των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και αποτελεί άνιση αντιμετώπιση σε όσους έδωσαν πανελλήνιες ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες και με παιδιά φοιτητές προκειμένου να μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βοηθήσουν τις υπηρεσίες τους. Είναι αδύνατη η παρακολούθηση για έναν δημόσιο υπάλληλο σε πόλη εκτός του νομού που βρίσκεται η υπηρεσία του. Πιστεύω στην αποκατάσταση της αδικίας, η οποία δεν επιφέρει οικονομικό κόστος στο κράτος στην τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε, ενδυναμώνει όμως το κοινωνικό του πρόσωπο.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:44 | ΣΤΑΘΗΣ

    Ειμαι τετραπληγικος εδω κ 17 χρονια.Εχω δυο αγορια .ο πρωτος σπουδαζει στο πολυτεχνειο Ξανθης οδευτερος γιος μου εδωσε παναλληνιες αυτες τις μερες.Καθε μερα με ντυνει κ με βοηθαει να μετακινηθω απο το κρεβατι στο καροτσι κ αντιστροφα ,με βοηθαει στο μπανιο κ αλλα πολλα που ντρεπομαι να αναφερω. ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ-

    Συμφωνα με την μοριοδοτηση που ανακοινωθηκε ΟΧΙ
    1-Η βαρια αναπηρια πανω απο 80% μοριοδοτειται με 1 μοριο οπως κ η τριτεκνια
    εγω που κουναω μονο το κεφαλι μου κ ο δευτερος γιος μου λειτουργει κ σαν προσωπικος βοηθος παιρνω 1 μοριο.

    τριτεκνος με 30000 οισοδημα 5 μορια
    τετραπληγικος με 30000 εισοδημα κ το πρωτο παιδι σε αλλη πολη 5 μορια
    ΣΤΑ οικονομικα κρητηρια-που ισχυουν φυσικα μονο για μισθωτους κ συνταξιουχους οι υπολοιποι δηλωνουν οτι θελουν-πρεπει να γνωριζετε οτι εγω πληρωνω 500 ε το μηνα σε μια κυρια για να με ξεσκ…ζει κ 250 ε σε φυσικοθεραπευτει για να μπορω να αναπνεω…
    προσθεστε τα 600 ε το μηνα για το πρωτο γιο μου στο πολυτεχνειο Ξανθης κ θα κλαψετε μαζι μου…….
    η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟς ΚΡΗΤΗΡΙΩΝ -ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΟΝΕΑ Κ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ
    αλωστε δεν νομιζω να ειμαστε κ τοσοι πολλοι

    η βαρια αναπηρια πανω απο 80% διαχωριζεται παντου-εφορια-τελωνεια-παροχες υγειας-κ αλλα
    εκτος απο το νομοσχεδιο που ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ,,ΑΛΙΩΣ ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ

    Καραφουλιδης σταθης
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

    Το πρόβλημα δεν είναι οι μετεγγραφές, αλλά πρωτίστως ο τρόπος καθορισμού του αριθμού των εισακτέων. Ενώ οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν το 52.8% του πληθυσμού και περισσότερο από το 61% των πανεπιστημιακών καθηγητών, δέχονται το 46.5% των εισακτέων σε πανεπιστημιακές σχολές. Το Υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο που κατανέμει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των νέων από Αττική και Κεντρική Μακεδονία να μετακινηθούν προς την περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία μάλλον υπάρχει επαρκής αριθμός καθηγητών.

    Την πολιτική αυτή ακολουθούσαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και η σημερινή δεν φαίνεται ότι διαφοροποιείται σε αυτό το σημείο. Όμως το παρόν νομοσχέδιο θα πλήξει τους νέους και τις οικογένειές τους: θα περιορίσει πολύ τον αριθμό των μετεγγραφών, διατηρώντας την άνιση κατανομή φοιτητών και καθηγητών μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών πανεπιστημίων, εις βάρος των νέων που θα φοιτήσουν στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

    Παρά τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς κατακλύζουν τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και μετά τις μετεγγραφές, ο αριθμός των τακτικών φοιτητών ανά καθηγητή στα κεντρικά πανεπιστήμια δεν ξεπερνούσε τον αριθμό των τακτικών φοιτητών ανά καθηγητή στα περιφερειακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κεντρικά πανεπιστήμια δεν «βούλιαζαν» περισσότερο από τα περιφερεικά. Όλα τα ΑΕΙ της χώρας, πανεπιστήμια και ΤΕΙ «βουλιάζουν», καθώς η Ελλάδα διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό ενεργών φοιτητών ανά διδάσκοντα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο, δεν λαμβάνεται πρόνοια για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, ο οποίος παραμένει στη δημιουργική κρίση του Υπουργείου, διαιωνίζοντας τις άνισες συνθήκες εκπαίδευσης στα ΑΕΙ της χώρας.

    Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το αριθμό εισακτέων ακαδ. έτους 2015-16:

    Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ: 76 μέλη ΔΕΠ, 110 εισακτέοι
    Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ: 18 μέλη ΔΕΠ, 125 εισακτέοι

    Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: 36 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι
    Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 18 μέλη ΔΕΠ, 200 εισακτέοι

    Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ: 56 μέλη ΔΕΠ, 250 εισακτέοι
    Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 45 μέλη ΔΕΠ, 340 εισακτέοι
    Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2 κατευθύνσεις): 34 μέλη ΔΕΠ, 410 εισακτέοι.

    Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ: 77 μέλη ΔΕΠ, 200 εισακτέοι
    Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ: 78 μέλη ΔΕΠ, 190 εισακτέοι
    Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 24 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι

    Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ: 629 μέλη ΔΕΠ, 180 εισακτέοι
    Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ: 424 μέλη ΔΕΠ, 190 εισακτέοι
    Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών: 147 μέλη ΔΕΠ, 170 εισακτέοι

    Δάφνη Μανουσάκη
    Πολυτεχνείο Κρήτης

  • 18 Ιουνίου 2015, 17:41 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΒΑΡΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80 % ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:50 | Γ.Κ

    Τελικά η μόνη χρησιμότητα της απόφασης του ΣτΕ ήταν για να μετατραπούν οι μετεγγραφές από ένα όπλο της κοινωνίας κατά του δημογραφικού σε ένα όπλο των φοροφυγάδων για να κερδίσουν και άλλα σε βάρος των πολυτέκνων.
    Τελείως άδικο και αναποτελεσματικό είναι το μέτρο των μετεγγραφών μιας και συνεχίζει να έχει ως ΒΑΣΙΚΟ κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα. Καθημερινά βλέπουμε σε ολοένα και περισσότερα μέτρα να δύνεται βαρύτητα στο κατά κεφαλήν εισόδημα και όχι στον αριθμό των παιδιών. Πότε θα γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο το εισόδημα. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
    Οι πολύτεκνοι θα πρέπει να φύγουν από τις κατηγορίες με το πλαφόν του 15%. Είναι η κατηγορία στην οποία ανήκουν οι μετεγγραφές και οι αγώνες τους πριν από 36-37 χρόνια κατάφεραν να εισάγουν το μέτρο αυτό. Ακόμα και ο Λοβέρδος παραδέχτηκε πέρυσι ότι οι πολύτεκνοι είναι η κατηγορία με τους λιγότερους. Οι μετεγγραφές για τους πολύτεκνους πρέπει να είναι ελεύθερες ή να οριστεί ένα ανώτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, για το οποίο θα πρέπει να συμβουλευτεί το υπουργείο την ΑΣΠΕ και την ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς κανένα ποσοστό σε θέσεις.
    Είναι παράλογο σε ένα μέτρο όπως οι μετεγγραφές, οι οποίες ανήκουν συνταγματικά στους πολύτεκνους , να υπάρχουν κατηγορίες οι οποίες εξαιρούνται τόσο της ποσόστωσης των θέσεων όσο και του οικονομικού κριτηρίου κι να μην είναι οι πολύτεκνοι. Είναι πολύ μεγάλο λάθος το οτι για να πάρει ένας φοιτητής πολύτεκνης οικογένειας μετεγγραφή θα πρέπει πρακτικά και να πληρεί το οικονομικό κριτήριο αλλά και να είναι μέσα στο 15% των θέσεων. Ο ΚΑΘΕ πολύτεκνος (παιδί ή γονέας) έχει ΔΙΚΑΙΩΜΑ ειδικής φροντίδας από το κράτος όχι μόνο το 1% ή 2% ή 5% που θα πάρουν μετεγγραφή!!!!
    Παράξενο είναι επίσης το να επανέρχονται οι μετεγγραφές των φοιτητών του εξωτερικού, αγνοώντας πλήρως για ακόμη μια φορά το ΣτΕ, μετά από τις αποκαλύψεις του 2004. Είναι λογικό, δίκαιο και κατανοητό σε αυτή την εποχή το κράτος να βοηθάει όσο και όπου μπορεί αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύει το για ποιον λόγο είναι το κάθε ένα. Οι μετεγγραφές δόθηκαν για καθαρά δημογραφικούς λόγους και έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να προσφέρεται σίτιση στέγαση και οικονομική βοήθεια σε όποιον την χρειαζόταν και όχι να μοιράζουν λεφτά στα κόμματα για δήθεν επιμόρφωση και έρευνα.