Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 26 Ιουνίου 2015, 22:10 | Νικόλαος Τσάπας

    Ο κ. Τσίπρας σημείωνε προεκλογικά ότι οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου, και προσέθεται ότι με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το Κράτος. Οφείλετε λοιπόν να επαναφέρετε τις Μετεγγραφές των πολύτεκνων φοιτητών,τουλάχιστον εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα παρά την απόφαση του ΣτΕ,όπως πράξατε για τους μόνιμα υπηρετούντες στον στρατό και στα σώματα ασφαλείας.Άλλωστε οι ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1 του Ν. 860/1979, που ίσχυσαν επί 32 συναπτά έτη ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις.

    Ευχαριστώ Νικόλαος Τσάπας
    Πολύτεκνος Πατέρας

  • 26 Ιουνίου 2015, 21:51 | Αθανάσιος Οικονόμου

    Είναι ιερό καθήκον η διαφύλαξη στο ακέραιο ότι παραλάβαμε από τους προγόνους μας γραπτό ή προφορικό ηθικό στοιχείο.
    Αφού έτυχε σε μας να κάνουν «την αμαρτία πράξη», όπως λένε οι Γέροντες, και μάλιστα με νόμο να εξισώνουν την ευλογία με την διαστροφή πρέπει και επιβάλλεται να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και ο καθένας ατομικά όπως μπορεί.
    Ότι στραβό και παλαβό, είναι γραφτό μας να το δούμε στις μέρες μας.
    Τα μεταλλαγμένα πάνε σύννεφο. Φρούτα με λαχανικά, άνθρωποι με ζώα,άνδρες με άνδρες, γυναίκες με γυναίκες, μπέρδεμα τρελλό. Και το χειρότερο όλων να προχωρούν και σε σύναψη «γάμου κοινωνίαν».
    Πώς να παρακαλούμε μόλα αυτά τον Θεό να μας φυλάει. Τι πιο χειρότερο άλλο να κάνουμε για να μη μας φυλάει;

  • 26 Ιουνίου 2015, 21:50 | Αρετή Α.

    Οι θάνατοι είναι πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μεγάλο μέρος της νεολαίας μας (και κυρίως νέοι που πάλεψαν να αποκτήσουν προσόντα) φεύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Με ποια λογική οι επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών δυσκολεύουν τις οικογένειες (και κυρίως τις πολύτεκνες) να παράσχουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή μόρφωση; Οι μεταγραφές των πολυτέκνων δημιουργούν τα προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων; Ή μήπως τα παιδιά που μεταγράφονται στην πόλη που φοιτά αδερφός ή αδερφή τους; Νομίζω πως μια απλή αναζήτηση στην ειδησεογραφία θα αναδείξει πολλούς λόγους δυσλειτουργίας των Πανεπιστημίων, όχι, όμως, τις μεταγραφές των πολυτέκνων. Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο πως καμία οικογένεια δεν μπορεί να συντηρήσει 3 ή 4 σπίτια για να σπουδάσει τα παιδιά της. Ή μήπως πρέπει να πάμε στις εποχές που η οικογένεια έπρεπε να επιλέξει ποιο παιδί θα σπουδάσει και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν αναγκασμένα να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους; Κι επειδή είμαι πολύτεκνη (που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να μπουν τα παιδιά μου στη διαδικασία της μεταγραφής) ο επόμενος που θα αναφέρει τα φοβερά προνόμια των πολυτέκνων να αναρτήσει και τον σχετικό κατάλογο να ενημερωθούμε κι εμείς.
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 20:15 | ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Οι επιτυχόντες φοιτητές με γονείς, τέκνα ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, (άρθρο 12) είναι επιβεβλημένο να μετεγγράφονται στο τόπο κατοικίας τους χωρίς περαιτέρω κριτήρια.
    Είναι προφανές πως μία μέση οικογένεια που αντιμετωπίζει τέτοια χρόνια προβλήματα, με τις συνθήκες που επικρατούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σύστημα υγείας, δε δύναται να ανταποκριθεί οικονομικά σε μία μετεγκατάσταση οποιουδήποτε μέλους.
    Ακόμα σημαντικότερη είναι η δεινή ψυχολογική θέση στην οποία υποβάλλουμε ένα νέο παιδί, απομακρύνοντας το από το σπίτι του, στερώντας του τη δυνατότητα να βοηθήσει την οικογένεια του ηθικά ή/και πρακτικά, απλά για να μπορέσει να σπουδάσει!
    Οι περιπτώσεις τόσο βαρέων μορφών αναπηρίας δε μπορεί να είναι τόσες που να είναι ικανές να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε σχολής. Είναι υποχρέωση τόσο του Υπουργείου όσο και της ίδιας της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να δώσει και σε αυτούς τους φοιτητές τη δυνατότητα να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν.
    Ευχαριστώ

  • 26 Ιουνίου 2015, 20:11 | ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

    Aναρωτιεται κανεις αν η μοιρα παιζει τοσο σημαντικο ρολο στην ζωη μας.Εμεις δηλαδη που εχουμε παιδια που εδωσαν το 2013 και το 2015 ειμαστε διπλα καταραμενοι;
    Προ ετους ο κ Ανθοπουλος αποφασισε πως στο ποσοστο 10% για τους υποψηφιους του 2013 επρεπε να συμπεριληφθουν και οι υποψηφιοι του 2012 ,και μαλιστα αρχικα χωρις ποσοστο κατα ετος,με αποτελεσμα η κορη μου να παραμεινει,παρανομα κατ εμε,στο Ρεθυμνο (οπου σπουδαζει).
    Και ερχεται τωρα( μετα το περσινο μπαχαλο, οπου δικαιοι και αδικοι,πλουσιοι και φτωχοι επρεπε κατα το κ Λοβερδο να ερουν στην Αθηνα) το κρατος να τιμωρησει παλι εμας και να μας αναγκασει να διατηρουμε τρια σπιτια οπως φαινεται απο τις μοναδες που συγκεντρωσε ο γιος μου.Δηλαδη εμεις που εχουμε εισοδημα 10000e κατα κεφαλην,4000e συνολικα πανω απ το οριο,η μονη μοριοδοτηση που εχουμε ειναι 1 μοριο απο τον αδελφο/η που σπουδαζει σ αλλη πολη απ αυτη που ζουμε.Οποιοσδηποτε λογικος συνομιλητης κατανοει το οτι ειναι αδυνατη η μεταγραφη με 1 μοριο.
    Ειναι δυνατον με τοση μικρη οικονομικη διαφορα ο ενας να εχει το ενα και ισως μοναδικο παιδι του στον τοπο κατοικιας του και ο αλλος που ηδη ενα,δυο η τρια χρονια επιβαρυνεται με το πρωτο παιδι εκτος να αναγαστει να συντηρει τριτο σπιτι;
    Aμεση αρση αδικιας.Οταν το ενα παιδι σπουδαζει μακραν τοπου κατοικιας,το δευτερο να μεταγραφεται στον τοπο κατοικιας(οπως τοσα χρονια)

  • 26 Ιουνίου 2015, 19:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας οι Αποφάσεις -Γνωματεύσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας της Ανώτερης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ);

    Λαμβάνοντας υπ’οψιν τα παρακάτω:

    1) Ν.Δ 1327/1973 Άρθρο 7 και 12 «ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»
    2) Ν 3863/2010 Άρθρο 6 Παρ 7
    3) Κ.Υ.Α. Αριθμ. Π3α/Γ.Π.οικ. 49361/1253/22.12.2014(Άρθρο 1)
    4) Το άρθρο 1 του σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη βουλή

    Προτείνεται ή αλλαγή στις παραγράφους 7(η) και 8(β

    η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)ή ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ Ν 3863/2010 Άρθρο 6 Παρ 7 (ΑΣΥΕ…) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

    β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ Ν 3863/2010 Άρθρο 6 Παρ 7 (ΑΣΥΕ…) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

  • 26 Ιουνίου 2015, 19:32 | Φωτεινη

    Είμαι μέλος πολύτεκνης οικογένειας φοιτήτρια σε μια από τις υψηλόβαθμες σχολές της Αθήνας όπου πέρασα χωρίς μετεγγραφή το ίδιο και η αδελφή μου. Οι γονείς μου έχουν ξοδέψει και στερηθεί πάρα πολλά για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε στις σχολές που θέλαμε. Φέτος έδινε ο αδελφός μου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην περάσει στην Αθήνα. Την χρονιά που έδινα εγώ (2011) καταργήθηκαν οι μετεγγραφές όπως τις ξέραμε και από τότε κάθε χρόνο το σύστημα αλλάζει διότι προφανώς κανένα δεν είναι αποτελεσματικό. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν οικογένειες στο όρια της φτώχειας που παίρνουν περισσότερα μόρια από τους πολύτεκνους με αυτό το σύστημα. Δεν νομίζω όμως ότι καταλαβαίνει κάποιος αν δεν το έχει ζήσει τι θα πει για μια οικογένεια να έχει να συντηρήσει τρία σπίτια σε τρεις πόλεις με τα ενοίκια, τους λογαριασμους και τα έξοδα του κάθε παιδιού και παράλληλα να συνεχίσει τα φροντιστήρια της μικρότερής μου αδελφής που μπαίνει στο λύκειο. Και φαντάζομαι όλες οι πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν το ίδιο σκηνικό. Θα σας παρακαλούσα να διορθώσετε την αδικία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Και δεν ζητάμε ως πολύτεκνοι να πάρουμε θέσεις από άλλα παιδιά απλά να μπορέσουμε να φέρουμε τα αδελφια μας στην πόλη όπου σπουδάζουμε εμείς στην ίδια σχολή που περνάνε κανονικά με τα μόρια τους.
    Έτσι όπως έχει ήδη αναφερθεί να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Πραγματικά θέλω να εκφράσω το έντονο αίσθημα αδικίας που νιώθω, στην κάθε κυβέρνηση που δείχνει τόσο αντι-πολυτεκνικα συναισθήματα. Βλέπω με πόση αγάπη και κόπο οι γονείς μου μας έχουν μεγαλώσει και παρόλο αυτά με αποτρέπει η ιδέα να κάνω και εγώ με τη σειρά μου παιδιά (πόσο μάλλον 4) διότι δεν αναγνωρίζεται πλέον τίποτα από το κράτος (το κοινωνικο κρατος και to κρατος δικαιου).

  • 26 Ιουνίου 2015, 19:24 | ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΚΟ

    Με τα 7.α, 7.β, 7.γ μοριοδοτείτε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τί γίνεται όμως στη περίπτωση που κάποιος έχει χαμηλά εισοδήματα αλλά μεγάλη ακίνητη περιουσία; Τί γίνεται, για παράδειγμα, αν τα ιδία εισοδήματα κάποιου αθροιζόμενα με αυτά των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν τα 9000 Ευρώ εισόδημα αλλά η συνολική ακίνητη περιουσία τους είναι 500.000 Ευρώ; Δεν θα συνυπολογίζεται η συνολική οικογενειακή ακίνητη περιουσία ενός με τα υπάρχοντα συνολικά οικογενειακά εισοδήματα προκειμένου να πάρει τα μόρια; Μήπως να τροποποιήσουμε και το νόμο βάση του οποίου γίνεται η απόδοση του επιδόματος θέρμανσης και άλλων επιδομάτων ώστε να μη συμπεριλαμβάνεται η ακίνητη περιουσία;
    Για μια ακόμη φορά αδικούνται όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα. Είναι αυτό κοινωνική δικαιοσύνη; Για ποιό λόγο ο νομοθέτης αφήνει αυτό το παραθυράκι;

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:58 | EYAGGELIA

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΟΝΕΑ?

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:46 | ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεωρούμε απαράδεκτη την λογική της μοριοδότησης για την μεταγγραφή παιδιών πολύτεκνης οικογένειας, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς. Είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα της. Ακόμη όμως και τα στοιχεία των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι τα παιδιά πολυτέκνων ως ποσοστό μεταγγραφομένων φοιτητών είναι ελάχιστο σε σχέση με το συνολικό αριθμό μεταγγραφομένων και επομένως ελάχιστα επηρεάζει ή επιβαρύνει την λειτουργία των σχολών.

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:44 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Αναρωτήθηκε άραγε κανείς ποιά οικογένεια, που υποβάλλει φορολογική δήλωση με αληθή στοιχεία εισοδήματος, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις φοίτησης των παιδιών της με 3, 5 ή 7 χιλιάδες Ευρώ το χρόνο;
    Εκτός κι αν πληρώσουν πάλι τα σπασμένα οι μισθωτοί που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα και θεωρούνται άποροι κάποιοι εισοδηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίπ, εξοχικά πισίνες και κότερα.
    Γιατί να παίρνει ένα μόριο το μέλος τρίτεκνης οικογένειας, ενώ το μέλος πολύτεκνης οικογένειας μόνο δύο ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών; Γιατί να μην παίρνει για κάθε παιδί πάνω από το τέταρτο από ένα μόριο μια οικογένεια;
    Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το Α 21 και με βάση τα εισοδήματα και τον αριθμό των παιδιών να υπάρχει μια κλιμάκωση της μοριοδότησης;

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:35 | Αργυρης

    Υπαρχει καποιο τηλεφωνο ετσι ωστε να υποβαλλω τα ερωτηματα μου για να λυσω τις αποριες μου περι του αρθρου αμεσα ;

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:28 | Κωνσταντίνος Καραγκιαούρης

    Η μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νόμος αυτός στους πολύτεκνους είναι απαράδεκτη. Ζητώ να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περίπτωσης β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:17 | Μαρία Δημητριάδου

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος. γι’ αυτό και οι σύλλογοι πολυτέκνων λένε ότι αν περάσει ο Νόμος, θα τον ανατρέψουν στα δικαστήρια, Ελληνικά και Ευρωπαϊκά. Κατ’ εμέ καλά θα κάνουν, οπωσδήποτε θα το πετύχουν, και δεν είναι τώρα καιρός για τέτοιες διαμάχες.
    Το λογικό λοιπόν είναι οι πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους. Το παράλογο είναι να απαιτούμε από τους πολύτεκνους να πληρώνουν ένα σωρό ενοίκια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:06 | ΒΛΑΣΗΣ

    Ορφάνεια από πατέρα σε μικρή ηλικία.
    Μητέρα με αναπηρία.
    Αδελφακι ΑΜΕΑ με βαρύ αυτισμό.
    Οικονομικά προβλήματα.
    Ποιά άλλη περίπτωση δικαιούται ελεύθερης μετεγγραφής αν όχι αυτή;
    Εάν το παν δεν απωλέσθη, ας επιτρέψει ο νομοθέτης σε οικογένειες με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα να τύχουν ελεύθερης μετεγγραφής.

  • 26 Ιουνίου 2015, 18:02 | Δημήτρης Οικονόμου

    Οι οιλύτεκνοι τελικά είναι η πιο αδικημένη ομάδα πολιτών.Μη τους στερείτε την ελάχιστη αυτή ανακούφιση της μεταγραφής των παιδιών τους.Εφαρμόστε επιτέλους την διάταξη που λέει ότι πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων πέτυχαν ή φοιτούν σε σχολές ή τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ,μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί που φοιτά ο(η) αδερφός(η) και στο αντίσοτιχο έτος , η δε πολυτεκνική τους ιδιότητα αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014.Δώστε τους επιτέλους μια ανάσα!

  • 26 Ιουνίου 2015, 17:23 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Είμαι πολύτεκνος πατέρας με 4 παιδιά στο σχολείο (ευτυχώς) ακόμη. Νομίζετε ότι έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε εσείς, αντί για αυτά τα ίδια, αν επιθυμούν να σπουδάσουν;
    Παρακαλώ στο άρθρο 12 παρ. 8 του νομοσχεδίου να προστεθεί γ’ περίπτωση ως κατωτέρω:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 17:19 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΧΙΟΥ

    Είναι απολύτως αναγκαίο να προστεθεί στο παρόν στο άρθρο 12 παρ. 8 του νομοσχεδίου, γ’ περίπτωση ως κατωτέρω:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ήφοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονταιστην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναιπλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπουφοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ηδε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάσητην παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Επί μακρά σειρά ετών που ίσχυε το καθεστώς αυτό μετεγγραφών (πρίν τον λεγόμενο Νόμο Διαμαντοπούλου), ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα σε οποιαδήποτε σχολή, καθώς οι μετεγγραφές τέκνων πολυτέκνων αποτελούν πάντα ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των μετεγγραφών.

    Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τις άστοχες νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες οι πολύτεκνοι ουδέποτε ζήτησαν και στις οποίες είχαν αντιταχθεί εξ’ αρχής και οι οποίες δημιούργησαν το αδιαχώρητο από μετεγγραφές άλλων κατηγοριών.

    Είναι στο χέρι της πολιτείας να μην ξαναδημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα προβάλλοντας και πάλι κριτήρια όπως το εισοδηματικό (και μάλιστα χωρίς καμία αναγωγή κατά κεφαλήν) το οποίο όλοι ξέρουμε ότι φαλκιδεύεται και ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος. Παρόλα ταύτα βλέπουμε να προκρίνεται αναφανδόν έναντι όλων των άλλων αντικειμενικών κριτηρίων όπως αναπηρίες, πολυτεκνία, τριτεκνία, ορφανά κ.λ.π.

    Επιτέλους η πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει ουσιαστικά και όχι «για τα μάτια του κόσμου» την πρόβλεψη του Συντάγματος υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών που αποτελούν αιμοδότη του ελληνικού λαού.

    Τονίζουμε ότι πρόκειται για Συνταγματική Επιταγή -όχι κοινωνική βοήθεια- προς ουσιαστική ισότητα των πολιτών έναντι των ευκαιριών που παρέχει το κράτος στην δημόσια παιδεία, καθώς αν το κράτος δεν λάβει πρόνοια, οι αντικειμενικές ανάγκες μίας πολύτεκνης οικογένειας θέτουν τα τέκνα τους σε μειονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μας παρέχει στην πράξη ίσες ευκαιρίες και όχι θεωρητικές πρόνοιες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Σε αυτό ανάγεται και η διατήρηση της ποσόστωσης στης παραγωγικές σχολες των Ε.Δ. και των Σωμάτων ασφαλείας, εφόσον επειδή εκεί δεν υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφών, εφαρμόζεται με τον τρόπο αυτό η πρόβλεψη του Συντάγματος για πρόνοια υπέρ των πολυτέκνων.

    Συμμετέχουμε στον παρόντα διάλογο με την ελπίδα ότι έχετε την δυνατότητα να διαφοροποιηθείτε από τα λάθη των προκατόχων σας -της εποχής του μνημονίου- που δημιούργησαν το σημερινό αδιαχώρητο, και να επαναφέρεται τις δίκαιες προβλέψεις που επί σειρά ετών εφαρμόζονταν με επιτυχία χωρίς κανένα πρόβλημα.

  • 26 Ιουνίου 2015, 16:10 | ΕΛΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    στο άρθρο 12 παρ. 8 του νομοσχεδίου να προστεθεί γ’ περίπτωση ως κατωτέρω:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 15:49 | Σπυριδων Τσαλικης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Βγήκαν οι βαθμοί των πανελληνίων και στη σχολή που θέλω(Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) περνώ σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, έκτος από το ΑΠΘ που βρίσκεται στον τόπο διανομής μου και στο οποίο φοιτούν 3 από τα αδέρφια μου.
    Το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές είναι σε διαβούλευση και εγώ θα πρέπει πιθανόν να υποβάλλω το μηχανογραφικό μου πριν τη ψήφιση του.
    Είμαστε 8 αδέλφια και οι γονείς μου αδυνατούν πλήρως να υποστηρίξουν τη φοίτησή μου μακριά από το σπίτι μου.
    Αφού η μετεγγραφή μου δεν είναι εξασφαλισμένη ,δεν μπορώ να πάρω το ρίσκο να δηλώσω τη σχολή που επιθυμώ σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην σπουδάσω καθόλου. Αυτό το ρίσκο θα το πάρουν ίσως, μόνο όσοι μπορούν να υποστηρίξουν την διαμονή τους μακριά από το σπίτι τους. Πράγμα που σημαίνει ότι από τις μετεγγραφές θα επωφεληθούν τελικά όσοι έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα και όχι όσοι πραγματικά τις χρειάζονται.
    Παρακαλώ πολύ κύριε Υπουργέ:
    1)Ελεύθερες μετεγγραφές για τα παιδιά των πολυτέκνων ή τουλάχιστον ελεύθερες για όσους πληρούν κάποια ρεαλιστικά και αντικειμενικά οικονομικά κριτήρια.
    2)Παράταση της ημερομηνίας υποβολής των μηχανογραφικών μέχρι την ψήφιση του νόμου.
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  • 26 Ιουνίου 2015, 15:38 | Ασπασία Βαχτσεβάνου

    Να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 15:35 | Mανιος Κωσταντίνος

    Ζητω να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 15:14 | Λυμπερης Κοκκολης

    Όταν υπάρχει γονέας με αναπηρία 80% και ανω,θα έπρεπε ο φοιτητης να εχει μεγαλυτερη μοριοδοτηση και αν ταυτόχρονα το εισόδημα της οικογένειας είναι στη χαμηλή κλιμακα,η μετεγγραφη θα έπρεπε να γίνεται αυτοματως.

  • 26 Ιουνίου 2015, 14:48 | Elpida Toumpoulidou

    Είναι η πολύτεκνη οικογένεια που στηρίζει την κοινωνία και το κράτος πάντοτε όπου και όταν μας χρειάζεται.Τώρα απαιτούμε και η πολιτεία να κάνει το οφειλόμενο καθήκον της,δηλαδή να επιτρέπει-επιβάλει στα πανεπιστήμια τις κατ΄εξαίρεση μεταγραφές.

  • 26 Ιουνίου 2015, 14:42 | γιαννησ

    Το ζήτημα των μετεγγραφών φοιτητών παιδιών πολυτέκνων οικογενειών είναι ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τους φοιτητές, και τις οικογένειές τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μαs.Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τα παιδιά των πολυτέκνων, λαμβανομένου τόσο του δημογραφικού προβλήματος της χώρας όσο και της οικονομικής αδυναμίας να σπουδάσουν τα πολλά παιδιά τους οι πολύτεκνοι. Να μεταγράφονται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και εισοδηματικά κριτήρια τα παιδιά των πολυτέκνων σε αντίστοιχη σχολή του τόπου κατοικίας των γονέων τους και εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην πλησιέστερη σχολή προς τον τόπο κατοικίας των γονέων του ή του σπουδάζοντος αδελφού του.

  • 26 Ιουνίου 2015, 14:08 | giorgos2

    θα προσβ;aλουν και το νεο νομο για τις μεταγραφές στο ΣτΕ οι Αρχιτεκτονικές !!!
    Πρωτοφανής ΠΡΟΚΛΗΣΗ στην Ελληνική ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που αγωνίζεται να επιβιώσει
    http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2436
    25 Ιουνίου 2015, 17:48 | Ελένη Μαΐστρου, Κοσμήτωρ Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. – Νίκος Καλογήρου, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.
    Μόνιμος Σύνδεσμος

    Η μεταβατική διάταξη που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών Αρχιτεκτονικής (άρθρο 14: 3.12.α,β,γ: Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση) συνιστά παραβίαση της υπ’ αρ. 1251/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ σε βαθμό απαγορευτικό, και εισάγει νομικό πλαίσιο που προβλέπει μετεγγραφές για «πολλούς λόγους’, ενώ η υπ. αρ. 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ προβλέπει μόνο για οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας.

  • 26 Ιουνίου 2015, 14:00 | Μ.Γ.

    Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι απόλυτα άδικα, όταν δεν μπορεί να ελεγχθεί ακόμη η φοροδιαφυγή!
    Και σκεφτείτε το πιο σοβαρά! Αν οι μετεγγραφές των πολυτέκνων δεν είναι απόλυτα ελεύθερες, που πρέπει συνταγματικά, τουλάχιστον δείτε υπεύθυνα το εξής:
    1 μόριο για κάθε παιδί, εκτός αν είναι μοναχοπαίδι(με εξαίρεση φυσικά ορφανά από γονέα,τέκνα άγαμης ή διαζευγμένης ή εν διαστάσει μητέρας ή πατέρα-ας μεριμνούμε και για τις πιο σπάνιες περιπτώσεις-που θα παίρνουν 1 μόριο).

    Δηλαδη:
    1 παιδί – μόνο των προαναφερθεισών κατηγοριών: 1 μόριο
    2 παιδιά : 2 μόρια
    3 παιδιά : 3 μόρια
    4 παιδιά : 4 μόρια
    5 παιδιά : 5 μόρια
    6 παιδιά : 6 μόρια (λίγοι, κι όμως, υπάρχουν ακόμη!)
    7 παιδιά : 7 μόρια (λίγοι, κι όμως, υπάρχουν ακόμη!)
    8 παιδιά : 8 μόρια (λίγοι, κι όμως, υπάρχουν ακόμη!)
    9 παιδιά : 9 μόρια (λίγοι, κι όμως, υπάρχουν ακόμη!)
    10 παιδιά : 10 μόρια (ελάχιστοι, κι όμως, υπάρχουν!)
    11 παιδιά : 11 μόρια (ελάχιστοι, κι όμως, υπάρχουν!)
    12 παιδιά : 12 μόρια (ελάχιστοι, κι όμως, υπάρχουν!)
    13 παιδιά : 13 μόρια (μετρημένοι στα δάχτυλα, κι όμως, υπάρχουν!)
    14 παιδιά : 14 μόρια (μετρημένοι στα δάχτυλα, κι όμως, υπάρχουν!)
    15 παιδιά : 15 μόρια (μετρημένοι στα δάχτυλα 1 χεριού, κι όμως, υπάρχουν!)
    16 παιδιά : 16 μόρια (μετρημένοι στα δάχτυλα 1 χεριού, κι όμως, υπάρχουν!)
    17 παιδιά : 17 μόρια (μετρημένοι στα δάχτυλα 1 χεριού, κι όμως, υπάρχουν!)
    18 παιδιά : 18 μόρια (υπάρχουν;)
    19 παιδιά : 19 μόρια (υπάρχουν;)
    20 παιδιά : 20 μόρια (υπάρχουν;)

    Τα νούμερα αυτά μοιάζουν για κάποιους αστρονομικά!!!
    Κι όμως πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές!!!

    Μπορείτε λοιπόν, να μιλήσετε σ’αυτούς τους ανθρώπους για εισοδηματικά κριτήρια;
    Όσα λεφτά και να έχεις, δεν είναι κίνητρο, για να αναθρέψεις με ισορροπία τόσα παιδιά.
    Τουλάχιστον από τα 6 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, οι μετεγγραφές πρέπει να είναι απολύτως ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ!

  • 26 Ιουνίου 2015, 13:53 | Kασσάνδρα

    ειναι αδικη η ανευ οικονομικων κριτηριων μοριοδοτηση των πολυτεκνων και των τριτεκνων. να εξαιρεθουν οι πολυτεκνοι απο τον ποσοστιαιο περιορισμο και να μετεγγραφονται απεριοριστα, μονο ομως οταν το εχουν πραγματικα αναγκη βασει οικονομικων κριτηριων. γενικα απο ενα εισοδημα και κατω οι μετεγγραφες πρεπει να ειναι απεριοριστες. ειναι ανεπιτρεπτο καποιος με μηδενικο εισοδημα να κινδυνευει να μην ερθει στον τοπο κατοικιας του. τα κριτηρια επρεπε να ειναι αποκλειστικα οικονομικα και για λογους υγειας. επισης κυριε υπουργε, το προσχεδιο θα βρισκεται προς διαβουλευση μεχρι τις 29…ποτε θα ψηφιστει; παιρνουμε τηλεφωνο στο υπουργειο για διευκρινησεις και δεν μπορουν να μας πουν τιποτα μεχρι να ψηφιστει το νομοσχεδιο. σε περιπτωση που ψηφιστει μετα τις εφτα ιουλιου που ειναι καταληκτικη ημερομηνια για την καταθεση μηχανογραφικων, το σωστο ειναι να ισχυσει απο το ακαδημαϊκο ετος 2016-17, καθως δεν ειναι δυνατον να συμπληρωσει κανεις σωστα το μηχανογραφικο του χωρις να ξερει τι μελλει γενεσθαι το ερχομενο ακαδημαϊκο ετος…

  • 26 Ιουνίου 2015, 13:20 | Μαρία

    Τα εισοδηματικά κριτήρια πρέπει να αποκλειστούν. Ευνοείτε τη φοροδιαφυγή!
    Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Όλοι γνωρίζουμε, κι εσείς κύριε Υπουργέ καλύτερα, πως όσοι το επιτρέπει το επάγγελμά τους, φοροδιαφεύγουν!
    Επομένως, είναι αφύσικο να προτείνονται τα εισοδηματικά κριτήρια ως μέτρο μετεγγραφών!!!
    Όσο για τους πολύτεκνους, για δεκαετίες μετεγγράφονταν χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα στις σχολές! Γιατί να δημιουργήσουν τώρα που όσο πάει και εξαφανίζονται;
    ΑΦΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ!!!
    ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ!!!
    Βοηθήστε τους, δείχνοντας το ανθρώπινό σας πρόσωπο τώρα που πραγματικά έχετε την ευκαιρία, και μακάρι να σας συνοδεύουν οι ευχές όλων αυτών των οικογενειών! (Σκεφτείτε το! Μιλάμε για πολλές ευχές!)

  • 26 Ιουνίου 2015, 13:00 | Αλέξανδρος Καλλιοντζής

    Οι δυνατότητα μετεγγραφής για τα άτομα πολύτεκνης οικογένειας επιβάλλεται!! Η μοριοδότησή του είναι χαμηλή ! Είμαι μέλος πολύτεκνης οικογένειας τεσσάρων παιδιών και φέτος έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις. Ακολουθούν οι δίδυμες αδερφές μου του χρόνου. Εάν περάσουμε σε διαφορετικές πόλεις πως θα μπορέσουν να μας συντηρήσουν οι γονείς μας;;; Είναι αδύνατον!!!
    Όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια πολύτεκνη οικογένεια να συντηρήσει τρία ή και τεσσερα σπίτια. Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι σπουδές είναι αδύνατες και παιδικά μας όνειρα κατεδαφίζονται με μια απόφαση !!!!

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:59 | Υπερολύτεκνη μητέρα

    Αλήθεια, εκτός από κάποιους πολύτεκνους που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, οι υπόλοιποι έχετε ποτέ σκεφτεί στα σοβαρά πώς είναι η καθημερινότητα μιας πολύτεκνης και ειδικότερα υπερπολύτεκνης οικογένειας; Γιατί, όσο κι αν φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, υπάρχουν και σήμερα στην Ελλάδα οικογένειες με 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 παιδιά. Δεν είναι αποκυήματα φαντασίας, είναι ελάχιστες, αλλά υπάρχουν!
    Σε μια τέτοια λοιπόν οικογένεια, τα παιδιά ήρθαν στον κόσμο από τους γονείς τους, από περίσσεια αγάπης, ενσυνείδητα και όχι τυχαία, με διάθεση προσφοράς στο κάθένα τους χωριστά και στο ελληνικό έθνος πάνω απ’όλα, και σε καμία περίπτωση προσμένοντας ανταποδοτικές απολαβές από το κράτος, αν και οφείλει, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
    Κι επειδή η πρώτη και μοναδική ερώτηση που δέχομαι πάντα, ως υπερπολύτεκνη μητέρα (και εργαζόμενη και φοιτήτρια σε πολλοστές σπουδές), είναι σε πόσο μεγάλη κατσαρόλα μαγειρεύω, μού είναι πάντα αδύνατο να μεταφέρω στους άλλους την εικόνα που επικρατεί καθημερινά στο σπίτι, και κατά συνέπεια ποτέ κανείς δεν θα αντιληφθεί πώς είναι, ούτε καν να υποψιαστεί μπορεί, αν δεν το ζήσει προσωπικά. Γι’αυτό και το μεγαλύτερο πρόβλημα που όλοι φαντάζονται πως υπάρχει είναι η ασυνήθιστα μεγάλη κατσαρόλα και η ποσότητα του φαγητού.
    Θα σας μιλήσω όμως όλους προσωπικά, από καρδιάς, σαν να είστε τα αδέλφια μου ή οι καλύτεροί μου φίλοι, ενώ σας εξομολογούμαι πως τα δάκρυά μου δεν μπορώ να τα συγκρατήσω πια… Η μεγαλύτερη αγωνία ενός υπερπολύτεκνου γονέα δεν είναι καμιά από αυτές που φαντάζεστε. Δεν είναι το πώς θα ντυθούν, κι ας βλέπετε αυτά τα παιδιά φροντισμένα στην εμφάνιση(σε μια μέση υπερπολύτεκνη οικογένεια αντιστοιχούν 6 πλυντήρια την ημέρα, ισάριθμα απλώματα μπουγάδας, και βουνά σιδερώματος σε ανυπολόγιστο χρόνο). Δεν είναι το τι θα φάνε, κι ας υπάρχει πάντα κάποιο φαγητό στο σπίτι, (που επιλέχθηκε με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες πολλών διαφορετικών ατόμων-ανάλογα με την ηλικία τους ή προσωπικά θέματα υγείας-, αγοράστηκε μετά από προσεκτική έρευνα αγοράς για να εξοικονομηθούν χρήματα πετυχαίνοντας προσφορές, κουβαλήθηκε σε ασύλληπτες για κάποιους ποσότητες-από μέσες και πλάτες πιασμένες, που πασχίζουν να μην τους φύγει στο δρόμο κάποιο μικρότερο παιδί καθώς κουβαλούν-, και φυσικά μαγειρεύτηκε, εν μέσω δεκάδων άλλων εκκρεμοτήτων και εγνοιών, αφήνοντας μια κουζίνα σαν βομβαρδισμένη, που σε λίγη ώρα πρέπει να συμμαζευτεί, για να ξεκινήσει, χωρίς καμία κυριολεκτικά ανάπαυλα να ετοιμάζεται το επόμενο γεύμα). Δεν είναι το μεγαλύτερο μέλημα ούτε και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, αφού θεωρείται δεδομένο πως αποκλείονται από τις περισσότερες, εφόσον αντικειμενικά ο υπερπολύτεκνος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μετακινήσεις των παιδιών, και φυσικά δεν έχει, ούτε κατά διάνοια, την πολυτέλεια του χρόνου αναμονής, όπως πολύ καλά πράττει ο γονέας ενός ή δύο παιδιών, όπως ήταν και οι δικοί μου, που όχι μόνο μας μετέφεραν στις ενασχολήσεις μας, αλλά παρέμεναν εκεί πίνοντας τον καφέ τους και καμαρώνοντάς μας. Δεν είναι όμως η μεγαλύτερη αγωνία ούτε καν η οικονομική τους αποκατάσταση, αφού οπωσδήποτε γνωρίζαμε, δημιουργώντας τις οικογένειές μας, πως θα’ναι ανέφικτο να εξασφαλίσουμε ακίνητα ή μετρητά σε τόσα παιδιά, και αυτό είναι απόλυτα εν γνώσει μας, γιατί ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ! Κι αυτές δεν είναι το «φαίνεσθαι», αλλά το «είναι». Δεν είναι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά κι οι εντυπώσεις, αλλά ο ψυχικός τους κόσμος και οι ισχυρές και καλλιεργημένες τους προσωπικότητες, που θα θέσουν αργότερα τα ταλέντα τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους και της πατρίδας τους, κι όχι στην προσωπική τους ανάδειξη.
    Η μεγαλύτερη λοιπόν αγωνία και λαχτάρα των υπερπολύτεκνων γονιών δεν είναι καμία από όσες φανταζόσασταν. Και δεν είναι ανάγκη πρακτική, αλλά ουσιαστική! Επιθυμούμε και διεκδικούμε ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ! ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΥΓΙΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ. Τα παιδιά αυτά διαβάζουν στιβαγμένα πολλά μαζί στο ίδιο δωμάτιο, δεν έχουν ΠΟΤΕ ησυχία στο σπίτι, μελετούν ανάμεσα σε κλάματα νεογέννητων ή σε χαρούμενες φωνές και τσιρίδες άλλων αδελφών τους, δεν έχουν δυνατότητα ιδιαιτέρων μαθημάτων, συμβάλλουν στο βαθμό του το καθένα και στις δουλειές του σπιτιού και όμως πετυχαίνουν!!! Στην πραγματικότητα, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ! Εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, μειονεκτώντας από όλες τις απόψεις παροχών, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, και πολύ συχνά τα ξεπερνούν και με διαφορά.
    Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη. Το 2013, το πρώτο μου παιδί(άτομο με ιδιαίτερες διακρίσεις σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς) έφτασε μια ανάσα πριν το όνειρό του, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών. Περνούσε όμως σε άλλη πόλη και εφόσον, κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, δεν δινόταν καμία υπόσχεση μετεγγραφών, οι ίδιοι του οι γονείς συμβάλαμε, μαζί με την Πολιτεία, στο έγκλημα να του την αποκλείσουμε και να το προτρέψουμε να προτιμήσει κάτι άλλο στην πόλη του. Το αποδέχτηκε με εμπιστοσύνη σ’εμάς, με ανυπολόγιστες όμως ψυχικές (και ίσως και πρακτικές) συνέπειες για το ίδιο, που μόνο η οικογένεια είναι σε θέση να γνωρίζει!
    Φέτος, η ίδια ακριβώς ιστορία επαναλαμβάνεται με το επόμενο παιδί μου.
    Μόνο που τώρα δεν θα θυσιάσω άλλο ένα λαμπρό μυαλό, κόβοντάς του τα φτερά και ευνουχίζοντάς το ψυχικά, γιατί έχω δει τις συνέπειες…
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ.
    ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ!

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:53 | Ελευθέριος Χαραλαμπίδης

    Παρά την συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη στήριξη των πολυτέκνων και παρά το γεγονός ότι αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για την πραγματική οικονομία της πατρίδας μας και όχι μόνο, βλέπουμε να συνεχίζεται η μείωση των διευκολύνσεων προς αυτούς και μάλιστα σε περιπτώσεις που δεν επιβαρύνεται ούτε η οικονομία ούτε άλλοι ευεργετούμενοι. Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μεταγραφές είναι απαράδεκτα υποβαθμισμένη. Για ανθρωπιστικού και εθνικούς λόγους αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:48 | Πηνελόπη

    Έλεος!!!!!!!!!!!!Τα παιδιά τα κάναμε αυτό δεν αλλάζει σε πόσες πόλεις θα σπουδάζουν αδέλφια το έχετε σκεφτεί????Η Πρέπει να τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα σπουδών επειδή οικονομικά δεν σηκώνει το πορτοφόλι μας!!!!!!!

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:16 | Αριστία

    Γιατί τέτοιο μίσος; Ποια η δημοκρατία; Νοείται αξιοκρατία; Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που καλώς ή κακώς η εκάστοτε κυβέρνηση δε δύναται να προβεί σε πάταξη της φοροδιαφυγής.Για ποιο λόγο λοιπόν υφίσταται μια τόσο άδικη μοριοδότηση εις βάρος και πάλι των πολύτεκνων οικογενειών;Θεωρείται δίκαιο να πάρει μεταγραφή το παιδί κάποιου που φοροδιαφεύγει έναντι ενός εκ των πολλών της πολύτεκνης οικογένειας;;
    Γιατί τέτοιος λόγος για πληθώρα φοιτητών σε πανεπιστήμια.Πάλι οι πολύτεκνοι φταίνε; Μόλις το 14% του συνόλου των περσινών μεταγραφών αφορούσε τέκνα πολύτεκνων οικογενειών. Θεωρείται εύκολο πατέρας με 9 λόγου χάρη παιδιά να μπορέσει να τα σπουδάσει όλα; Μας στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση! Το ίδιο φορολογείται ο τρίτεκνος και ο πολύτεκνος πατέρας;
    Είμαι 19 χρόνων και έδωσα για 2 φορά πανελλήνιες. Λόγω της δυσκολίας των θεμάτων δεν περνάω κοντά στον τόπο κατοικίας μου. Οι γονείς μου δε μπορούν να με στείλουν.Η αδελφή μου σπουδάσει Θεσσαλονίκη και φέτος δίνει και ο 3 αδελφός μου.Μας γκρεμίζετε τα όνειρα και προπάντων δε λαμβάνετε υπ όψιν τις θυσίες και τον ζήλο τόσο τον δικό μου όσο δεκάδων παιδιών που βρίσκονται στη δική μου θέση. Αναθεωρείστε σας παρακαλώ τη στάση σας.Πρέπει να επαναφέρετε τις ελεύθερες μεταγραφές των πολύτεκνων οικογενειών ή να προβείτε σε τολμηρές αποφάσεις αναφορικά με τη μοριοδότηση!

  • 26 Ιουνίου 2015, 12:04 | Ηλίας

    μολις έδωσα πανελλήνιες και με βάση τα φετινά θέματα περνάω Κοζάνη. Ως μέλος τρίτεκνης οικογένειας αυτο που με εξοργίζει πιο πολυ ειναι οτι περσυ με σχετικά πιο εύκολα θέματα , υπήρξαν ελεύθερες μεταγραφές και ενώ τα παιδιά είχαν γράψει καλά έρχονταν από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και δεν υπήρχε καμία οικονομική ζημεια στις περισσότερες οικογένειες. Φέτος με τα θέματα που χαρακτηρίστηκαν ως τα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών καταργούνται οι μεταγραφές. Φυσικά δεν ζήτω την περσινή ασυδοσία, αλλά τουλάχιστον να δοθούν μεταγραφές στους τρίτεκνους γιατι τα έξοδα ειναι πολλά. Συμφωνώ πως υπάρχουν πολλές άπορες οικογένειες που έχουν πραγματικό πρόβλημα όμως και εμείς που έχουμε εισόδημα συνολικό και από τους δυο γονείς πάνω από 3000€, δεν σημαίνει οτι μπορούμε να συντηρούμε δυο σπίτια . Είμαστε νέοι, το μόνο που ζητάμε ειναι να σπουδάσουμε και να στελεχώσουμε αυτη την χώρα για να την πάει μπροστά. Εάν ειναι για 5 χρόνια να αγκωμαχησουμε οικονομικά για να τα βγάλουμε πέρα, τότε φυσικά και η οργή μας θα μας οδηγήσει σε άλλες χώρες για να εργαστούμε, πιο φιλικές οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε πως λόγω της αδύναμιας του εκπαιδευτικού συστημτος, κατα τη διάρκεια της τρίτης λυκείου σπαταλήσαμε υπέρ ογκώδη ποσά σε φροντηστηρια και ιδιαίτερα. Η συντήρηση ενός νέου σπιτιού ειναι πολυ επίπονη για την οικογένεια νου διότι υπάρχουν αλλά δυο παιδιά στην οικογένεια, εκ των οποίων το ένα σπουδάζει φαρμακευτική Πάτρας. Προτιμώ να δοθεί μια πριμοδότηση στις τρίτεκνες οικογένειες προκειμένου να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε, και να μην μετανιώσουμε που στηρίξαμε την υπάρχουσα κυβέρνηση η οποία προς το παρόν μας απογοητεύει

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:50 | Γεωργία

    Ανήκω σε τρίτεκνη οικογένεια εκ των οποίων τα δυο παιδιά δίδυμα και τα οποία πρόσφατα υποστήκαμε την βασανιστική διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Με δεδομένο οτι: η οικογένεια μας εχει μόνιμη διανομή στην Αθήνα και το μεγαλύτερο παιδί ειναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη (δημιουργία νέου σπιτιού) και με βάση τα σενάρια των βάσεων, εγω μπαίνω μηχανολόγους Πάτρα και ο δίδυμος αδερφός μου στους μηχανικούς περιβάλλοντος Ξάνθης ή Κρήτης ( δημιουργία δυο επιπλέον σπιτιών, δηλαδή συνολικά τεσσάρων σπιτιών).Θεωρω λοιπόν άδικο και αντιλαϊκό να καταργηθεί η περσινή δυνατότητα στους τρίτεκνους και δίδυμους να μεταγραφούν στον τόπο οικονειακης κατοικίας. Με εχει εξοργίσει και πολιτικά η κοινωνική αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής που με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρίχνει στον οικονομικό κεαδα τις τρίτεκνες οικογένειες μέσα σ’αυτο το οικονομικό περιβάλλον που εχει διαμορφωθεί σημερα, με την φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και ιδιαιτέρως των τρίτεκνων που μένουν σε αστική περιοχή της Αθήνας, οταν ο γονέας που εργάζεται ειναι δημόσιος υπάλληλος και δεν μπορει να αποκρύψει τίποτα σε σχέση με τα μόρια των εισοδηματικών κριτηρίων, πράγμα που ίσως κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ή οι επιτηδευματίες. Προτείνεται λοιπόν να μοριοδοτήσει με 3 μόρια η κάθε τρίτεκνη οικογένεια , με 3 επιπλέον μόρια οταν στην οικογένεια υπάρχει κι άλλο παιδί φοιτητής, και να προσαρμοστούν τα μόρια των εισοδηματικών κριτηρίων με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που δεν μπορούν να αποκρύβουν και ετσι προκαλείται η καταδίκη των παιδιών τους στην στέρηση μεταγραφής τους έναντι αυτών που μπορούν να αποκρύπτουν εισοδήματα πράγμα που ,ας μην εθελοτυφλούμε, συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, συμβαίνει και λόγω της βαριάς φορολόγησης που μας έχουν επιβάλλει τα μνημόνια και η αντιλαϊκή πολιτική που παρόλ’αυτα περσυ είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μεταγραφών για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και ιδιαίτερα των τρίτεκνων και των πολυτέκνων, που πρέπει να διατηρηθούν και φέτος ελεύθερες ή να πριμοδοτηθούν με παραπάνω μόρια. Το υπάρχον προτεινόμενο σχέδιο νόμου ειναι παράφορα άδικο για τους τρίτεκνους και δίδυμους και δημιουργεί την αίσθηση εκδικητικής πράξης εναντίον μας , που μας οδηγεί στην οργή έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και την ανταπόδοση σ’ αυτή του πολιτικού κόστους σε περίπτωση εφαρμογής του.

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:43 | Γεώργιος Κιριμκίρογλου

    Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντίστοιχη μοριοδότηση (5 ή 4 ή 3 μόρια), θα πρότεινα να λαμβάνονται υπόψη KAI τα τεκμήρια διαβίωσης όπως ακριβώς συμβαίνει και στις δηλώσεις του Ε1. Δηλαδή η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας να μην υπολογίζεται μόνο με τα εισοδήματα (γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες κάνουν σημαντική απόκρυψη των εισοδημάτων τους)
    αλλά
    και με τις τεκμαρτές αξίες των κατοικιών, οχημάτων, κλπ, όπως ακριβώς υπολογίζονται από τους πίνακες της εφορίας.
    =============================================================
    Σε περίπτωση που υπάρχει και 2ος αδελφός φοιτητής σε διαφορετική πόλη από τον 1ο αδελφο φοιτητή, τότε να δίδεται ένα επιπλέον μόριο στον αιτούντα την μεταγραφή.Παράδειγμα: Έστω ότι η οικογένεια έχει έδρα στην Καλαμάτα. Ο ένας αδελφός σπουδάζει στην Αθήνα και ένας 2ος αδελφός σπουδάζει στο Ρέθυμνο.
    Ο τρίτος αδελφός που θα αιτηθεί μεταγραφή, να λάβει 1+1=2 μόρια τα οποία θα αντιστοιχούν στα δύο του αδέλφια που σπουδάζουν, διότι είναι προφανείς οι οικονομικές υποχρεώσεις της οικογένειας.Σε περίπτωση που τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια είναι σπουδαστές στην ίδια πόλη, τότε στο τρίτο παιδί που αιτείται μεταγραφή, να δίδονται 1+0,5=1,5 μόρια.

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:28 | κωνσταντής

    Ποιο νέο παιδί , που πετυχαίνει να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο , δεν επιθυμεί να ζήσει ανεξάρτητο , και μακριά από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του , να κάνει καινούργιους φίλους , να γνωρίσει νέα πράγματα κτλ. Και αυτό ως ένα βαθμό είναι θεμιτό και απαραίτητο . Όμως για εμάς τα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας , αφού κατορθώνουμε να ‘’μπούμε’’ στο Πανεπιστήμιο , ανταγωνιζόμενοι τους συνυποψήφιους μας , σε συνθήκες ασυγκρίτως δυσμενέστερες , κατά την περίοδο της προετοιμασίας (οικονομική δυσχέρεια για το φροντιστήριο , στενότητα χώρου για μελέτη , φορτισμένο περιβάλλον από τα πρόσθετα προβλήματα , είναι μόνο μερικά …) , είμαστε επιπλέον υποχρεωμένοι και μετά την εισαγωγή μας να συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε και πάλι με τα αδέλφια μας τα πάντα , μέσα στο ίδιο το περιβάλλον ή πολύ κοντά σ’αυτό , ώστε να φαντάζει πολυτέλεια και αδιανόητο για εμάς , αυτό που οι συμφοιτητές μας θεωρούν φυσιολογικό και επιβεβλημένο , δηλ. ‘’ ανέμελα φοιτητικά χρόνια ‘’. Ωστόσο είναι αδήριτη ανάγκη να σπουδάσουμε για να δούμε μια καλύτερη μέρα , να βοηθήσουμε και τα άλλα μας αδέλφια που ακολουθούν και να συμβάλλουμε με οποιοδήποτε τρόπο στις υποχρεώσεις της οικογένειας . Περιμένουμε λοιπόν από την Πολιτεία να συμμεριστεί τις αγωνίες και τις προσπάθειες μας και να ικανοποιήσει ένα ελάχιστο δίκαιο αίτημά μας , να μας διευκολύνει στις μεταγραφές μας , προσθέτοντας την περίπτωση γ’ στο άρθρο 12 , παρ.8 ,με την παρακάτω διατύπωση : ‘’ πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων , που πέτυχαν ή φοιτούν σε σχολές ή τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ , μεταγράφονται στην αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ , που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος ,η δε πολυτεκνική ιδιότητα τους αποδεικνύεται με βάση την παρ.9 του άρθρου 67 του Ν. 4316/2014 ‘’ . Με την ελπίδα ότι δεν θα μας απογοητεύσει το υπουργείο της ‘’Παιδείας’’ μας , σας ευχαριστώ προκαταβολικώς !

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:26 | Θεόδωρος Μπαντής

    ο άρθρο 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι οι «Πολύτεκνες οικογένειες ………..έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.
    Πρέπει λοιπόν εφαρμόζοντας το Σύνταγμα να προσθέσετε στο παρόν νομοσχέδιο ξεχωριστή παράγραφος που θα αναφέρεται μόνο στις μετεγραφές των πολυτέκνων και θα προβλέπει τα εξής «Οι πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Είναι το λιγότερο που θα μπορούσατε να κάνετε για να δείξετε ότι δεν συνεχίζεται σαν κυβέρνηση τα μέτρα εναντίον των πολυτέκνων.

  • 26 Ιουνίου 2015, 11:08 | Κατερίνα Κόμπουλη

    Είμαι κάτοικος Αθήνας , χαμηλόμισθος δημόσιος υπάλληλος,μητέρα τριών παιδιών εκ των οποίων το ένα είναι ήδη φοιτήτρια , τα δε άλλα δυο (δίδυμα) φέτος εισάγονται στο πανεπιστήμιο ( το ένα στην Πάτρα και τα άλλο στα Χανιά Κρήτης).
    Ως εκ τούτου και με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι, είναι μάλλον αδύνατο να σπουδάσουν και τα δυο παιδιά αφού αυτό απαιτεί τη συντήρηση τριών σπιτιών ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να αδικηθούν τα παιδιά ή κάποιο από τα τρία .
    Θα πρέπει η ρύθμιση που θα γίνει να λάβει υπόψη της την κατηγορία των τριτέκνων,την ειδική περίπτωση των διδύμων και να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταγράφεται το ένα στην πόλη του άλλου.
    Αν αναλογισθεί δε κανείς την περσινή χρονιά, όπου όλα τα αδέρφια είχαν τη δυνατότητα μεταγραφής από οποιαδήποτε σχολή στον τόπο διαμονής τους ή στον τόπο σπουδών των αδερφών τους, μέτρο οπωσδήποτε δίκαιο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου ποσοστού των ελληνικών οικογενειών, αναμένουμε και ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα συνεκτιμήσει τις παραμέτρους αυτές και θα νομοθετήσει σύμφωνα με τις πολιτικές της θέσεις , τις εξαγγελίες της, αλλά και με βάσει την ευαισθησία της προς τη νεολαία και το μέλλον της , αλλά και το δοκιμαζόμενο λαό.

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:45 | Γιώργος

    Το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν οι μεταγραφές δημιουργείται από την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Αυτό που θα μετριάσει το πρόβλημα θα είναι τα κεντρικά πανεπιστήμια να αξιοποιήσουν τα κληροδοτήματα και να δημιουργήσουν υποδομές να δεχθούν 1-3 επαρχιακά τμήματα που θα κλείσουν. Οι επαρχιώτικες κοινωνίες πρέπει να αναπτυχθούν διαφορετικά (πρωτογενής τομέας,τουρισμός) και όχι με τους φοιτητές. Άλλωστε τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν για να βρουν δουλειά οι καθηγητές και ας παράγουν σειρές ανέργων. Επειδή όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες ορθολογικές λύσεις (παραγωγής πτυχιούχων ανάλογα με την ζήτηση) είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψιν στις μεταγραφές όλες οι περιπτώσεις αδύναμων οικογενειών.
    Από την δουλεία μου γνωρίζω ότι οι ανάπηροι και οι οικογένειες τους έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους πολυτέκνους. Γνωρίζω ακόμα ότι τα βιοποριστικά προβλήματα των πολυτέκνων οικογενειών είναι εξίσου σημαντικά και αρκετές φορές πιο σημαντικά με τα β ι ο π ο ρ ι σ τ ι κ ά προβλήματα των οικογενειών με αναπηρία. Σήμερα όμως δίνεται μεγαλύτερη αξία στα προβλήματα αποδοχής της αναπηρίας παρά στα βιοποριστικά προβλήματα του αναπήρου και της οικογένειάς του ενώ η πολύτεκνη οικογένεια παραγνωρίζεται. Η οικονομική κρίση όμως πρέπει να μας προσγειώσει και να δούμε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι ίδια (ενώ η εφορία πολύ πιο σκληρή με τους πολυτέκνους) και για αυτό πρέπει αυτές οι κατηγορίες να κρίνονται το ίδιο: δηλαδή ή να παίρνουν μεταγραφές ελεύθερα ή να μπαίνουν στα κριτήρια με όλους. Στο κάτω κάτω θα πρέπει να εκτιμηθεί και η ανταποδοτικότητα: οι πολύτεκνες οικογένειες προσφέρουν ασφαλισμένους, στρατιώτες, εργαζόμενους σε μια γερασμένη χώρα που δεν σκέφτεται και εδώ ορθολογικά ώστε να φροντίσει για τη συνέχεια της.

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:36 | Ηλιάνα

    Απαράδεκτη και παράλογη μόνο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη λογική που ακολουθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι πράξεις του οποίου δεν είναι σύμφωνες με το ρόλο του στην κοινωνία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δε θα έπρεπε το συγκεκριμένο υπουργείο να φροντίσει ώστε η νέα γενιά της Ελλάδας, με άλλα λόγια το μέλλον της χώρας μας, να αποκτήσει όλα τα κατάλληλα εφόδια(γνώση, τεχνογνωσία) για να μπορέσει μετέπειτα να βοηθήσει την πατρίδα του και μάλιστα σε μια εποχή που το χρειάζεται.
    Αυτή τη στιγμή όμως συμβαίνει το Αντίθετο, καθώς είναι φανερό ότι το υπουργείο με τις πράξεις του δε θέλει να βοηθήσει τη νέα γενιά να μορφωθεί. Δεν παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους.Αποκόπτει ένα σημαντικό τμήμα των παιδιών από την παρακολούθηση μαθημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Γιατί τόσο μίσος και κακομεταχείρηση προς τις πολύτεκνες οικογένειες και τα παιδιά τους;;; Δεν έχουμε και εμείς δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση;;;
    Πώς ένας πατέρας μπορεί να συντηρήσει τρία σπίτια σε τρεις διαφορετικές πόλεις;;;
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ !!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!!!!!

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:27 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΗ ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ..!!! Η ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, Η ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ. ΟΥΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

  • 26 Ιουνίου 2015, 10:11 | ΤΑΚΗΣ

    οταν υπαρχει αδελφος που ηδη σπουδαζει σε περιφερειακη πολη που βρισκεται μακρια απο τον τοπο μονιμης κατοικιασ των γονεων, θα πρεπει το δευτερο παιδι που εισερχεται σε σχολη επισησ περιφερειακησ πολης, να παιρνει αυτοματα μετεγγραφη στην πολη που σπουδαζει το πρωτο παιδι. Διαφορετικα, τα κοστη οικονομικης και συναισθηματικησ διαχειρισης ειναι τεραστια. Αναγκαζεται η οικογενεια να συντηρει 3 σπιτια χωρισ να υπαρχει ουσιωδησ λογοσ και χωρις να επιβαρυνονται τα κεντρικα πανεπιστημια Αθηνας και Θεσσαλονικης.
    Πραξτε το αυτονοητο συντροφοι.

  • Το ζήτημα των μετεγγραφών φοιτητών παιδιών πολυτέκνων οικογενειών από τη σχολή επιτυχίας τους σε αντίστοιχη σχολή του τόπου κατοικίας τους και από σχολές του εξωτερικού σε αντίστοιχες ισότιμες σχολές της ημεδαπής είναι ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τους φοιτητές, και τις οικογένειές τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας αφού εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πλέον καυτά προβλήματα της Παιδείας μας .
    Τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο έξι νομοθετικών ρυθμίσεων εκ διαμέτρου αντιθέτων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να καταργηθεί το δικαίωμα των μεταγραφών των παιδιών των πολυτέκνων, να τρωθεί το αίσθημα δικαίου και ένα από τα σημαντικότερα δημογραφικά κίνητρα, αλλά και να διασαλευτεί η αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στην Πολιτεία.
    Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τα παιδιά των πολυτέκνων, λαμβανομένου τόσο του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της χώρας όσο και της οικονομικής αδυναμίας να σπουδάσουν τα πολλά παιδιά τους οι πολύτεκνοι. Να μεταγράφονται χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και εισοδηματικά κριτήρια τα παιδιά των πολυτέκνων σε αντίστοιχη σχολή του τόπου κατοικίας των γονέων τους και εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην πλησιέστερη σχολή προς τον τόπο κατοικίας των γονέων του ή του σπουδάζοντος αδελφού του.

  • 26 Ιουνίου 2015, 09:08 | παναγιώτης

    οι πολύτεκνοι είναι αιμοδότες του έθνους.Ούτε ελάχιστα ΄΄ψίχουλα΄΄δεν έμειναν για να τους ελαφρύνουμε στον δύσκολο αγώνα τους;
    Παρακαλούμε,να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, με 2 μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ.8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β,η περίπτωση με την αρίθμηση γ
    γ)πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων που πέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ,μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί που φοιτά ο(η) αδελφός(η) και στο αντίστοιχο έτος,η δε πολυτεκνική τους ιδιότητα αποδεικνύεται με βάση την παρ.9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014

  • 26 Ιουνίου 2015, 09:01 | Αγαπη Παρχαριδου

    Ειμαι ανυπανδρη μητερα με ετησιο εισοδημα 13000(δημοσιο). Εχω στεγαστικο δανειο , και ολα τα παρελκομενα εξοδα με τους συμπολιτες μου.
    Σαν κατηγορια ειμαστε ανυπαρκτη στην Ελλαδα. Ως συνταξιουχος του δημοσιου, το εισοδημα μου ειναι δεδομενο σε αντιθεση με πολλους απο τους συμπολιτες μου που ειχαν παντα την δυνατοτητα να παρουσιαζουν μηδαμινα εισοδηματα ( ελευθεροι επαγγελματιες). Θυμαμαι απο τον καιρο που σπουδαζα, στην εστια να μενει ο γυιος του ηλεκτρολογου γιατι ειχε μηδεν εισοδημα και οχι εγω γιατι ο πατερας μου ηταν στο δημοσιο. Δυστυχως οι παθογενειες συνεχιζονται.Φετος η κορη μου εδωσε πανελληνιες και ελπιζα σε μια διευκολυνση απο το νομο στην περιπτωση που η σχολη της επιλογης της ειναι εκτος Αθηνων. Απλα ηθελα να ακουστει και η φωνη μιας κατηγοριας που παντα υπηρξε ανυπαρκτη στους νομους ,στις διαταξεις, στις ευνοικες ρυθμισεις και διευκολυνσεις.

  • 26 Ιουνίου 2015, 08:58 | Φανουρία Μαστέλλου

    Είμαι μια πολύτεκνη μάνα με τέσσερα παιδιά και εκπαιδευτικός. Θα ήθελα να τονίσω στο «φωτισμένο» μυαλό που «κατασκεύασε» αυτό το νομοσχέδιο ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, επειδή εξισώθηκαν με τους αγάμους, περνάνε τις μέρες τους, μαρτυρικά. Και εξηγούμαι: Τη δεύτερη εβδομάδα από τη μισθοδοσία μας, το ψυγείο μας είναι άδειο. Είναι για πούλημα. Θα μου πείτε πως αυτό είναι αποτέλεσμα παλαιότερων πολιτικών. Όμως δεν βλέπω, σήμερα, από τη φιλολαϊκή πολιτική που είναι στα «πράγματα», να θέλει να κάνει κάτι για να απαλύνει τον ψυχικό κόπο μιας πολύτεκνης μάνας να εξασφαλίσει το οικογενειακό τραπέζι. Μέσα σ’ αυτή τη μαρτυρική πορεία της πολύτεκνης οικογένειας, έρχεται να προστεθεί αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που αποκλείει τα παιδιά των πολυτέκνων να σπουδάσουν. Γιατί κάτω από αυτές τις άθλιες οικονομικά συνθήκες είναι αδύνατον μια πολύτεκνη οικογένεια να σπουδάσει τα παιδιά της σε άλλη πόλη, ούτε για μια ημέρα! Δεν ξέρω αν πολύτεκνες οικογένειες έχουν και τη δυνατότητα μετάβασης στις πόλεις αυτές, για την εγγραφή και μόνο του παιδιού τους. Γι’ αυτό θα ήθελα με πολύ προσοχή να δει ο Υπουργός και η κυβέρνηση αυτή την παράγραφο 8 του άρθρου 12 και στις περιπτώσεις των μετεγγραφών να προστεθούν και οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 12, που είναι απολύτως σεβαστές, θα προστεθούν εκείνοι που παρουσιάζουν άλλο εισόδημα από εκείνο που έχουν. Και εδώ θα φανεί αν πράγματι η κυβέρνηση θέλει μια δείξει πως κάνει μια «φιλολαϊκή» πολιτική. Καλώς ή κακώς οι πολύτεκνοι έχουν πίσω τους πολλούς ψήφους.

  • 26 Ιουνίου 2015, 08:56 | παναγιώτης

    παρακαλούμε,να αποσυρθεί η απαράδεκτη μοριοδότηση της παρ.7.ε,με 2 μόρια και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ.8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β,η περίπτωση με την αρίθμηση γ
    γ)πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνωνπου πέτυχαν ή φοιτούν σε σχολές ή τμήματαΑΕΙή ΤΕΙ,μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί που φοιτά ο(η) αδελφός(η) και στο αντίστοιχο έτος,η δε πολυτεκνική τους ιδιότητα αποδεικνύεται με βάση την παρ.9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014

  • Η άκρως χαμηλή μοριοδότηση (1 μόριο), η οποία δίνεται σε περίπτωση που οι φοιτητές έχουν αδελφό/ή, γονέα, ή τέκνο, ή σύζυγο που είναι άτομο με αναπηρία, κρίνεται άκρως αρνητική. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου προφανώς δεν έχουν λάβει υπόψη τους τη δυσβάστακτη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομο με βαριά αναπηρία, το οποίο έχει ανάγκη συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης.
    Η ανωτέρω χαμηλή μοριοδότηση, εφόσον δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται με τις 3 πρώτες παραγράφους του ιδίου άρθρου το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, θέτει αυτομάτως τους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας (περ. η) εκτός του συστήματος μετεγγραφών.
    Για άλλη μία φορά, ο σχεδιασμός πολιτικών για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι ανεπαρκής, αφού δεν κατανοείται η δεινή οικονομική θέση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η οποία συσχετίζεται και επηρεάζεται άμεσα από το βάθος και την ένταση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.
    Έχετε αναρωτηθεί, εάν γονείς με βαριές αναπηρίες που αντιμετωπίζουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό με ευθύνη της ίδιας πολιτείας, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη; Έχετε αναρωτηθεί, εάν οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες) που χρήζουν 24άωρης υποστήριξης και φροντίδας, έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις σπουδές των υπολοίπων παιδιών τους μακριά από την οικογενειακή εστία; Ειδικά σε αυτές τις οικογένειες, είναι σύνηθες το φαινόμενο ο ένας εκ των δύο γονέων να διακόπτει την εργασία του για να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη στο άτομο με αναπηρία.
    Το κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές οι οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης, στην οποία κάθε μέρα κατεδαφίζεται και από μία υποστηρικτική δομή για τα άτομα με αναπηρία είναι δυσβάστακτο.
    Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε η περ. η που αφορά σε δικαιούχους που έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, να εξαιρεθεί από τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 5 αυτού του άρθρου και να συμπεριληφθεί στην παρ. 8 ομοίως με τους φοιτητές που έχουν οι ίδιοι αναπηρία.