Άρθρο 12: Μετεγγραφές

1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.

2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.

3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών  που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.

4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.

7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

8. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

9. Συγκροτείται πενταμελής Επιτροπή με Πρόεδρο οριζόμενο από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και μέλη έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι χορήγησης της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.

10. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν.4115/2013 (Α΄24).

11. Καταργείται το άρθρο 53 του ν.4264/2014 (Α΄ 118).

12. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και ιδιαίτερα της παραγράφου 1, ως καταληκτική ημερομηνία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ορίζεται η 11.9.2015.

13. Η ισχύς των παραγράφων 1 έως και 10 του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

  • 28 Ιουνίου 2015, 22:14 | Μαρία

    Κύριε Υπουργέ, είμαι φοιτήτρια από τρίτεκνη οικογένεια που πέρασα πέρυσι μέσω του 10% όταν όλοι οι τρίτεκνοι φοιτητές πήραν μετεγγραφή. Εμείς λόγω του ότι περάσαμε με το 10% δεν μας επέτρεψε το υπουργείο να υποβάλλουμε αίτηση μετεγγραφής. Τα δυο άλλα αδέλφια μου σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και η οικογένειά μου νοικιάζει τρία σπίτια εκτός της κατοικίας μας.
    Σας παρακαλώ να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία για μας τα παιδιά που περάσαμε το 2014 με το 10% ώστε να υποβάλλουμε αίτηση μετεγγραφής.
    Είναι άδικο για μας να μην μπορούμε να σπουδάσουμε και να αναγκαστούμε να διακόψουμε τις σπουδές μας.
    Ευχαριστώ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 22:07 | ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

    Κύριοι της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου,φτάνει πια η κοροϊδία των πολύτεκνων.Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει αν τα πολύτεκνα παιδιά σπουδάζουν κοντά στα σπίτια τους ή μαζί με τα αδέλφια τους. ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ.
    ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 21:03 | ΦΑΝΗ

    ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Ή ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ 15%.ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ,ΕΩΣ 9000ΕΥΡΩ, ΘΕΩΡΩ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ,ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
    Α. Η ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ(ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ /ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ/ΑΝΕΡΓΟΣ)
    Β. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΟΣ Ή ΟΧΙ.
    Γ. Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    ΚΑΘΩΣ.
    ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΟΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ,ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΥ -ΜΟΝΟ- Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ,ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΑ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ Ή ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΤΟΤΕΡΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΠΛΗΡΩΝ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 20:30 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Ζητάμε να αποσυρθεί η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια, γιατί βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Και επιτέλους η πολιτεία να πάρει μια σοβαρή απόφαση, ώστε να βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικογένεια και να αποκαταστήσει το κοινωνικό δικαίωμα των σπουδών στα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας.

  • 28 Ιουνίου 2015, 19:07 | ΔΣ Συλλόγου Καθηγητών ΠΚ, Ηράκλειο

    Σχετικά με παράγραφο (5)
    Να μειωθεί το ποσοστό στο 10%

    Σχετικά με παράγραφο (6)
    Ο κατάλογος των φοιτητών που θα μετεγγραφούν πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Γ.Σ. του Τμήματος υποδοχής.

  • 28 Ιουνίου 2015, 18:19 | Θεοδωρος

    Ειναι πλέον επιτακτική ανάγκη μετα την εξέλιξη και των τελευταίων οικονομικών γεγονότων που μας επιβλήθηκαν να νομοθετηθεί η απρόσκοπτη μεταγραφή των τρίτεκνων στον τόπο κατοικίας της οικογένειας ειδικότερα οταν υπάρχουν και δίδυμα που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το ίδιο ακαδημαικό έτος. Η επιτακτικότητα αυτη επιβάλλεται λόγω της ανέχειας και δυσχέρειας των τρίτεκνων οικογενειών που σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορέσουν να επιτρέψουν τη φοίτηση των παιδιών τους σε άλλη πόλη. Ο ουσιαστικός αποκλεισμός των τρίτεκνων που προέρχεται από την τόσο μικρή μοριοδότηση σε αντίθεση με αυτούς που συνήθως εκ της φοροδιαφυγής δηλώνουν ελάχιστο εισόδημα πχ 250€ το μήνα και παίρνουν τη μέγιστη μοριοδότηση μας εχει δημιουργήσει την αίσθηση της τιμωρητικής διάθεση της πολιτείας και τις κυβέρνησης κατα των τρίτεκνων η οποία φυσικά εάν δεν τροποποιήσει το σχέδιο νόμου , οικογενειακώς θα εκφράσουν τιμωρητικά με την πολιτική τους επιλογή σε εκλογική αναμέτρηση ανταποδίδοντας σε πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν πίστευα και δεν περίμενα τέτοια αδικία και τιμωρητική συμπεριφορά από ξυβερνηση της αριστεράς (πρώτη φορά αριστερά) που επικαλείται την κοινωνική ευαισθησία σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που ενώ είχε επιβάλει τα πλέον αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα, επέτρεπε απεριόριστα τις μεταγραφές των τρίτεκνων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικογενειακές τους ανάγκες.

  • 28 Ιουνίου 2015, 18:17 | Αγγελική

    Είναι ντροπή να υπάρχει αυτή η ισοπέδωση στη μοριοδότηση των μετεγγραφών και να μην λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των παιδιών του πολύτεκνου ας έχει και 16 παιδιά… όλοι 2 μόρια!!! Ποιος σοσιαλισμός το αναφέρει κ. καθηγητά του ΕΜΠ;
    Αυτός δεν είναι 4 φορές πολύτεκνος;;;
    Που πήγε η ειδική προστασία… καταργήθηκε το Σύνταγμα;
    Θα πρέπει να δοθούν ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ στους ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ με(6 παιδιά και άνω..)και των λοιπών η μοριοδότηση να αναμορφωθεί, έτσι ώστε
    τρίτεκνος : 4 μόρια
    πολύτεκνος: 5 μόρια(4 παιδιά)
    πολύτεκνος: 7 μόρια(5 παιδιά)
    υπερπολύτεκνος: Ελεύθερες(6 παιδιά και άνω)
    Τα εισοδηματικά όρια κλπ παραμένουν..

  • 28 Ιουνίου 2015, 18:08 | Μιχαήλ Ράλλης

    -Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι πράγματι φοιτητές πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρεωτική παρακολούθηση. Ποιός θα το τολμήσει;
    -Στο εξεταστικό το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν έτη με μαθήματα με μία λογική συνέχεια και μεγάλος αριθμός φοιτητών παίρνει πτυχίο με μαθήματα του πρώτου έτους δεν είναι λογικό.
    Δύο προτεινόμενες λύσεις. Εμείς σαν φοιτητές είχαμε δικαίωμα να μεταφέρουμε μέχρι τρία συνολικά μαθήματα κατ’έτος, το οποίο εθεωρείτο ήδη πολύ. Έστω ας γίνει κάτι τέτοιο.
    Άλλη λύση είναι τα προαπαιτούμενα για παράδειγμα στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ όπου υπηρετώ πολλοί φοιτητές περνούν το μάθημα της φαρμακευτικής χημείας χωρίς να έχουν περάσει το μάθημα της οργανικής ή την φαρμακολογία χωρίς φυσιολογία. Αυτό σημαίνει πασάλειμμα, παπαγαλία απλά να περάσω, μη κατανόηση…Θα μπορούσε κάθε Τμήμα να ορίσει για παράδειγμα τα προαπαιτούμενα. Στοιχειώδης λογική είναι.
    -Στα πρακτικά Τμήματα να δοθούν κίνητρα για περισσότερη πρακτική άσκηση (εργαστήρια, κλινικές). Θεωρητικά δεν αφομοιώνει ο φοιτητής.
    -Στο άρθρο των μεταγραφών δεν λαμβάνεται ουσιαστική πρόνοια για τους πολυτέκνους οι οποίοι και αγωνίζονται και στηρίζουν το έθνος στο οποίο υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα (κλείνουν σχολεία, οι θάνατοι πολλοί περισσότεροι από τις γεννήσεις…). Αντί να τους δίνουμε κίνητρα μάλλον τους αποτρέπουμε. Τα δύο μόρια είναι περίπου αστεία.
    -Συνολική παρατήρηση, θέλει τόλμη εάν θέλουμε ουσιαστικά να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Δεν κάνουμε νομοσχέδια για να γίνουμε αρεστοί.
    Μιχάλης Ράλλης
    Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

  • 28 Ιουνίου 2015, 17:46 | Μαρία

    Είμαι 38 χρονών παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και εργαζόμενη. Έδωσα πανελλήνιες και η σχολή που περνάω είναι εκτός του τόπου κατοικίας μου. Τι ισχύει γι’ αυτήν την περίπτωση?

  • 28 Ιουνίου 2015, 17:46 | Αντώνης

    Υπουργέ με αυτό το ν/σ παίρνετε τις μετεγγραφές από πολύτεκνους και τις δίνετε σε αυτούς που έχουν τον τρόπο να φοροδιαφεύγουν;;
    ΕΜΠΑΙΞΑΤΕ τους πολύτεκνους.

    Από τη μια τους λέτε χρήματα για επιδόματα δεν υπάρχουν και από την άλλη τους παίρνετε και αυτά που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.. ΝΤΡΟΠΗ!

  • 28 Ιουνίου 2015, 17:30 | Ελενίτσα

    Κύριε Υπουργέ , είμαι η Ελενίτσα , μαθήτρια , παιδί πολύτεκνης οικογένειας .
    Θέλω να σας ρωτήσω , ΓΙΑΤΙ ; Τι κακό έκανε η πολύτεκνη οικογένειά μου στην κοινωνία και εμείς στους συνανθρώπους μας , για να έχουμε τέτοια μεταχείριση ; ΓΙΑΤΙ , θέλετε να αλ λάξετε το νόμο για τις μεταγραφές και να τις δυσκολέψετε ;
    Από τότε που άρχισε όλη η διαδικασία , χάθηκε η χαρά και η ηρεμία μέσα στο σπίτι μας. Τώρα υπάρχει μόνο εκνευρισμός και αγωνία . Τώρα όλα μου φαίνονται διαφορετικά . Δεν με χωράει το σπίτι μας . Ο πατέρας μου , που μόνο αυτός εργάζεται , έχασε το θάρρος του και μένει πάντα σκεπτικός . Η μάνα μου , κάνει τα αδύνατα , δυνατά για να μας κρατήσει ενωμένους . Η γκρίνια υποβόσκει και τα σημάδια δεν είναι καλά . ΓΙΑΤΙ , κ. Υπουργέ αυτή η τιμωρία ;
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ , κάντε κάτι , Αφήστε ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ τις ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ των ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ , για να γυρίσει ξανά το χαμόγελο στην οικογένειά μας , αλλιώς χανόμαστε ! Και , Εσείς , δεν θέλετε να χαθούμε ! Το Πιστεύω αυτό που λέω . Αυτό το ΚΑΛΟ , που θα κάνετε στο σπίτι μας , δεν θα το ξεχάσω ΠΟΤΕ , και , ποιος άραγε να ξέρει , ίσως κάποια μέρα να μπορέσω να σας το ανταποδώσω . Θέλω να σπουδάσω γιατρός , για να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου και θα νιώθω υπέρμετρη χαρά , αν καταφέρνω να κάνω το καλό , σ’αυτόν που θέλει τη βοήθειά μου . ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ προκαταβολικά , με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου .

  • 28 Ιουνίου 2015, 17:25 | Αντώνης

    Υπουργέ ντροπή να κυνηγάς τους πολύτεκνους, όπως η Διαμαντοπούλου και οι Λοβέρδος – Αρβανιτόπουλα

  • 28 Ιουνίου 2015, 17:07 | ΑΓΓΕΛΗΣ Τ.

    Παρακαλώ σημειώστε την κατηγορία των διδύμων αδελφών, η οποία είναι ιδιαίτερη. Επίσης ίσως πρέπει να δοθεί έμφαση στο συνδυασμό διδύμων αδελφών με ήδη αδελφό/η φοιτητή σε άλλη πόλη, που δεν είναι/ηταν δυνατή η μετεγγραφή λόγω μη αντιστοιχίας σχολής.

  • 28 Ιουνίου 2015, 16:46 | Ουρανία Γ

    Είμαστε ζευγάρι εκπαιδευτικών με 2 παιδιά. Ο γιος μας εισήχθη πέρυσι στο τμήμα νομικής του ΑΠΘ και η κόρη μας έδωσε φέτος εξετάσεις.Μένουμε σε πόλη η οποία δε διαθέτει Πανεπιστήμιο και αν υπολογίζεται το καθαρό εισόδημα μπαίνουμε στην κατηγορία που θα της δώσει 3 μόρια. Αν κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται το ακαθάριστο τότε η κόρη μας τιμωρείται για χρήματα που ποτέ δεν μπήκαν στο σπίτι μας και θα αναγκαστεί να δει για μια ακόμη φορά φίλους της, με πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, να παίρνουν μεταγραφή αφού οι γονείς τους δεν είναι μισθωτοί και μπορούν να δηλώνουν ό,τι θέλουν.Παρακαλώ να μου απαντήσετε για να κάνουμε σύμφωνα με τις οικονομικές μας δυνατότητες το μηχανογραφικό του «αδικημένου¨ (Βιζυηνός) μου.

  • 28 Ιουνίου 2015, 16:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κ.υπουργέ
    Είμαι σίγουρος πώς όταν ακολουθούμε δίκαιες διαδικασίες κανένας δεν μπορεί να να τις αμφισβητήσει όσο και αν θίγονται τα προσωπικά του συμφέροντα .
    Νομίζω λοιπόν πώς Δίκαιο είναι , η μοριοδότηση των παιδιών με αδέλφια σπουδάζοντα σε πόλη διαφορετική του τόπου κατοικίας των γονέων να είναι μεγαλύτερη του ενός μορίου ,αφού θα έπρεπε στην διαδικασία μοριοδότησης να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ετήσια οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας για το παιδί που ήδη σπουδάζει σε άλλη πόλη.
    Και κάτι που είναι το αυτονόητο αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι.
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    Με τιμή
    Χ.Γ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 16:23 | ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας και το επιτελείο του, αγνοούν τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολύτεκνες κυρίως οικογένειες από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Μία κρίση, η οποία καθιστά αδύνατη την μόρφωση των παιδιών τους, τα περισσότερα των οποίων αποδεδειγμένα ξεχωρίζουν και διαπρέπουν στα γράμματα και τις Επιστήμες.
    Δεν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ μία πολύτεκνη οικογένεια να είναι υποχρεωμένη να διατηρεί πολλές φορές 2 και 3 σπίτια για να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε Πανεπιστημιακές Σχολές που εδρεύουν σε δοιαφορετικές πόλεις. Θα πρέπει σύμφωνα και με τη Συνταγματική επιταγή (άρθρο 21 παρ. 2) να επαναφέρετε το θεσμό των μετεγγραφών στο καθεστώς που λειτούργησε απρόσκοπτα για 32 ολόκληρα χρόνια, εκτός εάν θέλετε τα παιδιά των πολυτέκνων να γίνουν οι παρείες της Ευρώπης,στερούμενα της δυνατότητας μόρφωσης.

  • 28 Ιουνίου 2015, 15:13 | Ευαγγελια Μορφιαδου

    Παρακαλώ σημειώστε την κατηγορία των διδύμων αδελφών, η οποία είναι ιδιαίτερη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και ψυχολογικούς.
    Ευχαριστώ για την προσοχή!

  • 28 Ιουνίου 2015, 12:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σχετικά με τους Πολύτεκνους μπορείτε να δώσετε 5 μόρια ώστε να τους εξασφαλίσετε τη μετεγραφή όπως γινόταν για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα.
    Τώρα άν το οικογενειακό εισόδημα είναι πολύ μεγάλο (πχ πάνω από 50.000 € για 4 παιδιά) ίσως θα έπρεπε να αφαιρούνται 1 – 2 μόρια. Ετσι ένα παιδί φτωχής πολύτεκνης οικογένειας θα εξασφαλίζει σίγουρα μια θέση κοντά στο τόπο κατοικίας του.Τέλος πρέπει να δώσετε παράταση στην οριστικοποίηση των μηχανογραφικών μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος.

  • 28 Ιουνίου 2015, 12:22 | Κατερινα

    Ζητάμε οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων να μετάγραφονται στην αντίστοιχη σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ,που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους,εφόσον το ίδιο το Σύνταγμα παρέχει στις πολύτεκνες οικογένειες Συνταγματική προστασία. Πρέπει επιτέλους η πολιτική ηγεσία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο ,χωρίς μικροπρέπεια και εμπάθεια.

  • 28 Ιουνίου 2015, 11:57 | ΚΓ

    Παρακαλώ να ξαναδείτε το θέμα μεταγραφών τριτέκνων γιατί δεν λάβατε πρόνοια στο σχέδιο νόμου ότι το συνολικό εισόδημα μπορεί να είναι π.χ. 45.000 ευρώ πλην όμως σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που μπορεί να σπουδάζουν και με τα ισχύοντα ΔΕΝ μπορεί να γίνει μεταγραφή.Άρα μεγαλύτερη ελαστικότητα στα οικονομικά κριτήρια.Ασφαλώς βέβαια πέραν του εισοδήματος υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις που το κράτος μας επέβαλλε.Είναι κρίμα να μην μπορεί τρίτεκνος που σπουδάζει 3 παιδιά να μην δικαιούται μεταγραφή.
    ΥΓ.ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Είναι σίγουρο ότι οι συντάκτες του σχεδίου έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών των οικογενειών πάνω από 2 παιδιά; Δεν προκύπτει βέβαια τέτοια γνώση….

  • 28 Ιουνίου 2015, 11:27 | evita

    Ειμαι παιδι πολυτεκνης οικογενειας και βασανίστηκα 2 χρόνια για να κυνηγήσω το όνειρο μου.Γιατι κύριε υπουργέ θα μου το στερήσετε με αυτο το απαράδεκτο και πολυτεκνοφάγο νομοσχέδιο :

  • 28 Ιουνίου 2015, 10:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η διαβούλευση τελειώνει.

    Κύριε υπουργέ,μη χάσετε την ευκαιρία να δώσετε τη ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΟΛΟΥΣ

    ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ με μία μόνο αλλαγή στο νομοσχέδιο:

    ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Έτσι:

    1.Ικανοποιείται το αίτημά τους που είναι απόλυτα δίκαιο(συνταγματικά κατο-
    χυρώμενο,δικαιωμένο κατά καιρούς από δικαστηριακές αποφάσεις αλλά κυρίως
    ουσιαστικό γιατί οι υποχρεώσεις της πολύτεκνης οικογένειας είναι κατά γε-
    νική ομολογία πολλαπλάσιες και η πολυτεκνική ιδιότητα ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ σε
    αντίθεση με άλλα κριτήρια ιδίως οικονομικά).

    2.Διευκολύνεται σημαντικά η μεταγραφή των ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ μοριοδότησης αφού με την ελεύθερη μεταγραφή τών πολυτέκνων αποδεσμεύεται σημαντικός αριθμός θέσεων για τους υπόλοιπους.

  • 28 Ιουνίου 2015, 02:11 | ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    Η μητέρα μου ταλαιπωρείται γιά χρέη από το 2007 μέχρι τώρα στις φυλακές. είναι μακροχρόνια άνεργη. εκτελεί κοινωφελή εργασία αντί ποινής ακόμη σήμερα. σε δήμο της Αθήνας δουλεύοντας στα σκουπίδια χρωστάει 1000 ώρες . δίνει παρόν στην Αστυνομία στην Αθήνα. συντηρούμαστε με θελήματα σε τρίτους και μικρές -από αυτούς-οικονομικές ευεργεσίες. είναι άγαμη. έχει ένα μικρό σπίτι από τους αποβιώσαντες γονείς της όπου κατοικούμε. έχουμε ρυθμίσεις σε δεη και ευδαπ και πρόσφατα και κάρτα σίτισης. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ αλλά πέρασα στην Κομοτινή και ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ. Παρακαλώ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 02:00 | Ζωϊτσα

    Παρέλειψε ο νόμος να αναφερθεί στις ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ. Δηλαδή στο γονέα που είναι στη φυλακή είτε αποφυλακισμένος με υπό όρους απόλυση, δίνει παρόν σε συγκεκριμένη πόλη, είτε εκτελεί κοινωφελή εργασία αντί χρηματικής ποινής και συνεπώς δεν πληρώνεται-και είναι αυτός που έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής του φοιτητή. Επίσης, πρέπει να διευκρινισθεί, ότι στην αναφορά περί εισοδηματικού κριτηρίου εννοείται το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα και όχι το τεκμαρτό -π.χ 6000 ευρώ τεκμαρτό επειδή έχω ένα τέκνο και ένα μικρό σπίτι από τους γονείς μου ενώ το πραγματικό δηλωθέν είναι μηδενικό. ΕΓΩ ΕΧΩ 1000 ΏΡΕΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ , ΑΓΑΜΗ ΜΗΤΕΡΑ, ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ- ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ.

  • 28 Ιουνίου 2015, 01:45 | Δημήτρης (Παιδί υπερπολύτεκνης οικογένειας)

    Είμαι παιδί υπερπολύτεκνης οικογένειας που αριθμεί 2 γονείς και 7 παιδιά, δηλαδή 9 μέλη συνολικά,ενώ οι γονείς μου έχουν αναλάβει, αφιλοκερδώς φυσικά, και τη φροντίδα ξαδέλφου μου, για οικογενειακούς λόγους.

    Φέτος, συμμετείχα στις Πανελλαδικές εξετάσεις και συμβαίνει να έχω πετύχει πολύ υψηλές επιδόσεις, που όμως δυστυχώς δεν είναι αρκετές για να με εισάγουν στην πιο υψηλόβαθμη όλων των σχολών στην πόλη μου, αλλά σε άλλες περιφερειακές.

    Ανταγωνίστηκα παιδιά που διάβαζαν σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες από μένα, με περισσότερες υλικές παροχές, και με τη δυνατότητα να επιλέξουν σπουδές σε άλλη πόλη, αν το επιθυμούν. Κάποιους μάλιστα από αυτούς, οι γονείς τους θα τους ακολουθήσουν στην πόλη που περνούν, τόσο για λόγους φροντίδας όσο και ασφάλειας, εφόσον δεν έχουν άλλα παιδιά.

    Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι αδιανόητο στη δική μου περίπτωση!
    Οι γονείς μου, παρά την ιδιαίτερη μόρφωση και καλλιέργειά τους, αδυνατούν να στηρίξουν τις σπουδές μου σε άλλη πόλη, τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά.
    Το καταλαβαίνω κι εγώ άλλωστε.
    Φανταστείτε να τύχει να σκορπίσουν τα 7 παιδιά τους σε τόσες πόλεις αντίστοιχα! Είναι αδύνατο!

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί, αν είχαν ένα και μοναδικό παιδί, εγώ θα είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω αυτό που θέλω, ενώ τώρα που κι εκείνοι αγωνίστηκαν ακάματα για ν’αναθρέψουν άξια 7 παιδιά, κι εγώ πορεύτηκα με αξιοπρέπεια σε πιο αντίξοες συνθήκες από τους συνομήλικούς μου, το όνειρό μου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
    Ποιον τιμωρείτε έτσι, εμένα για την προσπάθειά μου ή τους γονείς μου για τη δική τους;

    Αυτό όμως που δεν φαίνεται να έχει καμία λογική εξήγηση, αλλά παραπέμπει πλέον σε θεωρίες συνομωσίας είναι το εξής:
    ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ.
    ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΑ!

    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΦΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

    ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ, ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΚΤΥΛΙΣΣΕΤΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠ’ΟΛΑ:
    ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!

    Στο σημείο αυτό, αναφέρω και το πρόσθετο μπάχαλο της υποβολής μηχανογραφικού, χωρίς να ξέρει κάποιος νωρίτερα, αν δικαιούται μεταγραφή.
    Υπάρχει λογική σ’αυτό;;; Καμία.
    Αντιθέτως, υποψήφιοι όπως εγώ, αποκλείουν αυτόματα τις περιφερειακές πόλεις, ακόμη κι αν υπήρχε κάποια πιθανότητα να μπορούν τελικά να μεταγραφούν, εφόσον δεν μπορούν καν να το διακινδυνεύσουν.

    Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί κάποιοι φτάνουν στην αυτοκαταστροφή, με τέτοια συχνότητα σήμερα.
    Παρόμοιες αδικίες ή πολιτικές σε άλλους τομείς τούς εξώθησαν.
    Και προσωπικά τάσσομαι απόλυτα ενάντια σε τέτοιες επιλογές.
    Όμως, η αποκατάσταση της αδικίας που συντελείται με το καθεστώς της ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, θα μπορούσε να προλάβει πολλές απώλειες, σε κάθε επίπεδο.
    (ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ;;; / 2 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 2 ΓΙΑ ΤΑ 14;;;)

    ΜΕ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ, ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΕΓΩ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ, ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΛΗ, ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΩΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

    ΣΤ’ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΡΑΓΕ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΡΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ -ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΑ- ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, Ή ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

    Για μένα, η συμμετοχή σ’αυτή τη διαδικασία ήταν πρόκληση και χρέος και αναμένω με απερίγραπτη αγωνία την ανταπόκριση από τον Υπουργό, πριν υποβάλλω το μηχανογραφικό μου.

  • 28 Ιουνίου 2015, 01:25 | Βασιλης

    Θα ηθελα να ρωτησω κατι εχουμε εισοδημα κατω απο 3000 ευρω το χρονο (5 μορια) ..η αδελφη μου φοιτει σε αλλη πολη ( 1 μοριο) και ο μπαμπας μου εχει 67% αναπηρια (1 μοριο) …συνολικα 7 μορια πιστευετε οτι ειναι καλος συνολικος αριθμος μοριων-μοναδων για να ερθω αθηνα . Δεν γινεται να παω επαρχια ειναι 3 σπιτια .επισης τι χαρτι χρειαζονται για την μεταγγραφη

  • 27 Ιουνίου 2015, 21:35 | ΛΕΝΙΩ

    Μετά την ανάγνωση όλων των μέχρι τώρα σχολίων, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω το παράπονό μου, που από χρόνια ξεχειλίζει από μέσα μου, καθώς βλέπω να επικρατούν παντού τα «οικονομικά κριτήρια», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο άνθρωπος, ως αξία. Αισθάνομαι, ως πολύτεκνη εργαζόμενη μητέρα πέντε παιδιών, ότι η Πολιτεία:
    •με τιμωρεί γιατί εργάζομαι για να εξασφαλίσω μια άνετη ζωή στα παιδιά μου, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το συνολικό εισόδημά μας το ανώτερο καθοριζόμενο όριο
    •με τιμωρεί γιατί το εισόδημά μου είναι ικανοποιητικό, αφού δαπάνησα όλη μου τη ζωή μελετώντας και προχωρώντας στην επιστήμη και στη γνώση, στερώντας από τον εαυτό μου τις διασκεδάσεις που απολάμβαναν οι συνομήλικές μου,
    •με τιμωρεί γιατί δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει εργαζόμενη-πολύτεκνη μητέρα μετρώντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκανε στη ζωή της με «οικονομικά κριτήρια». Με τιμωρεί γιατί, ως εργαζόμενη πολύτεκνη, ούτε μια φορά στη ζωή μου, δεν «ήπια καφέ στη γειτόνισσα» και γιατί οι «έξοδοι αναψυχής» μου μετρούνται στα δάκτυλα του ενός και σπάνια των δύο χεριών ετησίως
    Ως πολύτεκνοι, αναλαμβάνοντας ενσυνείδητα το μεγάλο και δύσκολο έργο της ανάθρεψης πολλών παιδιών, δεν ζητιανεύουμε τα χρήματα της Πολιτείας, ούτε ζητάμε επιβράβευση των κόπων μας, αφού μόνοι μας επιλέξαμε τον δύσκολο αυτό δρόμο. Όμως, ως Έλληνες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νιώθουμε πικρία και απογοήτευση για την αντιμετώπιση από τους Έλληνες κυβερνώντες μας των προαιώνιων αξιών της φυλής μας. Από τη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, και μάλιστα από μια αριστερή κυβέρνηση, θα περιμέναμε να σεβαστεί την εργασία, τη μόρφωση και την πολυτεκνία, ως ΑΞΙΕΣ.
    Καταργώντας ένα από τελευταία προνόμια των πολυτέκνων, αυτό της μετεγγραφής των παιδιών μας, αισθάνομαι ως Ελληνίδα μητέρα, αμήχανη και ανήμπορη να εμπνεύσω στα παιδιά μου την αγάπη για τη γνώση, την εργασία, την τιμιότητα, την πολυτεκνία και την Πατρίδα, γιατί όλα αυτά τα ξεπερνούν τα «οικονομικά κριτήρια» !!!

  • 27 Ιουνίου 2015, 20:31 | Ε.ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

    παρακαλούμε να υπάρξει διόρθωση σε ότι αφορά πολύτεκονους….δεν είναι δυνατόν να δίνονται μόνο δύο μόρια….τη στιγμή που στατιστικά οι μεταγραφές αυτές αποτελούν ποσοστό κάτω του είκοσι τοις εκατό του συνόλου των μεταγραφών…οι συνθήκες προετοιμασίας για εξετάσεις ενός παιδιού πολύτεκνης οικογένειας είναι σαφως δυσκολότερες των υπολοίπων…πρέπει να μεταγράφονται άμεσα…επίσης όταν υπάρχει αδελφός-ή που σπυδάζουν είναι πολύ λίγο το ένα μόριο…όσο για άλλες κατηγορίες,άνεργοι,ορφανοί,ανάπηροι πρέπει να βοηθιούνται σημαντικά…η διαδικασία των μεταγραφών,πρέπει να γίνεται εντός του Οκτωβρίου..αλλιώς φθείρει ψυχικά όσους περιμένουν και ουσιαστικά δεν μπορούν να σπουδάσουν μιας και δεν ξέρουν αν μεταγραφούν και δεν ξεκινάνε εκεί που εισάγονται αλλά δεν γίνονται δεκτοί και στα εργαστηριακά και υποχρεωτικά της σχολής που πιθανόν μεταγραφούν….

  • 27 Ιουνίου 2015, 19:39 | ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΗ

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

    Η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο (2) μόλις μόρια βρίσκεται εκτός της Συνταγματικής προστασίας που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες με την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που αναφέρθηκε παραπάνω και δείχνει επί του προκειμένου την αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή διάθεση του νομοθέτη…

    Στις εξαιρέσεις της ε. περιπτώσεως της παραγράφου 12 του παρόντος άρθρου, να ενταχθούν και οι 15 πολύτεκνοι φοιτητές του ΕΜΠ και οι 5 του ΑΠΘ και να τύχουν Ελεύθερης Μετεγγραφής καθώς ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – άρθρο 21, καθώς έχασαν ένα ολόκληρο χρόνο από τη ζωή τους, πρέπει να ταλαιπωρηθούν και 2ο χρόνο περιμένοντας την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου;

  • 27 Ιουνίου 2015, 19:21 | Λαζαρος

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 27 Ιουνίου 2015, 19:19 | Νατασα

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 27 Ιουνίου 2015, 19:16 | Βάνα

    Χάθηκε το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας , το δικαίωμα εισαγωγής παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στις σχολές με το 10% , τώρα καταργείται το δικαίωμα για βέβαιη μετεγγραφή, δε νιώθω μόνο κοινωνικά αδικημένη αλλά τιμωρημένη.
    Οι υποχρεώσεις και τα δάνεια δε λαμβάνονται υπόψη.Τα οικονομικά κριτήρια δε μπορεί να είναι αντικειμενικά.
    Ζητάμε «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 27 Ιουνίου 2015, 19:14 | Lazaros

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 27 Ιουνίου 2015, 18:41 | Stella

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Πάλι θα ευνοηθούν όσοι δε δηλώνουν πραγματικό εισόδημα. Οι μισθωτοί πάντα φαίνονται οι πιο πλούσιοι αφού δηλώνουν ακριβώς ό,τι παίρνουν.

  • 27 Ιουνίου 2015, 18:38 | Βασιλική

    Πολύ λίγα τα 2 μόρια για τους πολύτεκνους.
    Για τις μεταγραφές των αθλητών που αποτελούν μέλη Εθνικής ομάδος και περνούν σε σχολές όπου είναι μακριά και δεν υπάρχουν υποδομές ώστε να μπορούν να προπονηθουν τι γίνεται;

  • 27 Ιουνίου 2015, 18:32 | Μαρία

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 27 Ιουνίου 2015, 18:29 | Λένα

    Ζητάμε να αποσυρθεί ως απαράδεκτη η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».
    Είναι καιρός πια να μας πουν γιατί φορτώνουν στην πολύτεκνη οικογένεια όλα τα κακά αυτού του τόπου; Γιατί στρέφουν την κοινωνία εναντίον των πολυτέκνων; Ας αναρτηθούν δημόσια τα δήθεν προνόμιά μας όλα μαζί και συγκριτικά με τα προνόμια άλλων κοινωνικών ή επαγγελματικών ομάδων. Εξάλλου αν είναι τόσο εύκολο να είσαι πολύτεκνος και έχεις τόσα προνόμια γιατί τελικά η κοινωνία μας γερνά; Επίσης καλό θα ήταν η πολιτεία να σκεφτεί για οποιοδήποτε προνόμιο να μοριοδοτεί από το πρώτο παιδί ώστε καθένας να παίρνει τα μόρια που δικαιούται χωρίς να δημιουργούνται κακίες ή αδικίες. Ακόμη και με ένα παιδί να έχεις μόρια, αλλά και αν έχεις 5 να μην εξισώνεσαι με αυτόν που έχει 4 παιδιά. Μπορεί να βρεθεί φόρμουλα αλλά πάντα βολεύει να υπάρχει αποδιοπομπαίος τράγος.

  • 27 Ιουνίου 2015, 16:57 | Εκπαιδευτικός-Τρίτεκνος

    Κύριε Υπουργέ είμαι τρίτεκνος εκπ/κός με μοναδικό εισόδημα το μισθό που μου χορηγεί το υπουργείο Παιδείας.
    Φέτος ο γιος μου έδωσε Πανελλήνιες και δεν περνά στην 1η επιλογή του – μια σχολή που διακαώς επιθυμούσε και αγωνιζόταν τόσα χρόνια- στον τόπο κατοικίας του αλλά σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας προσπάθησα να τον πείσω να ακολουθήσει την 2η επιλογή του, φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας. Βλέποντας την απογοήτευση στο πρόσωπό του αποφάσισα να επικοινωνήσω με τα Περιφερειακά Πανε/μια για να ελέγξω τις δυνατότητες στέγασης – σίτισης.
    Η απάντηση ήταν πως μόνο το 1/3 των φοιτητών στεγάζονται στην εστία και πως είναι αδύνατη η στέγασή του λόγω του ότι είμαι μισθωτός και πλούσιος (εισόδημα: 19000).
    Εξάλλου μου δήλωσαν, μόνο αν ήμουν αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας θα είχε ελπίδες ο γιOς μου για την εστία . Μετά από αυτό ως γονέας και εκπαιδευτικός απογοητεύτηκα και σκέφτηκα να του προτείνω να ξαναδώσει Πανελλήνιες το επόμενο έτος με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Προτείνω : ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
    Ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε για να διατυπώσω την άποψή μου και γνωρίζοντας την ευαισθησίας σας ελπίζω στην διόρθωση της αδικίας.
    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

  • 27 Ιουνίου 2015, 15:37 | Ζωή Δίτσα

    Μετεγγραφή ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σε ΑΕΙ – ΤΕΙ.
    Για όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα και αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές.
    Πολλοί διακόπτουν τις σπουδές τους ύστερα από πολυετή οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους και με τις συνέπειες συναισθημάτων ματαίωσης και αδιεξόδου για το μέλλον τους.

    Παρακαλώ πολυ να επανεξεταστεί αυτο το θεμα !

  • 27 Ιουνίου 2015, 14:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Νομίζω πώς το πιό σημαντικό απ’όλα που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα είναι τα παιδιά να γνωρίζουν με σαφήνεια το καθεστώς των μεταγραφών πρίν κάνουν το μηχανογρφικό τους αφού η διαδικασία αυτή είναι απόφαση ζωής και για τα ίδια αλλά και για τις οικογένειές τους.
    Αλλωστε αυτό είναι όπως όλοι καταλαβαίνετε το ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ.
    Θα πρέπει λοιπόν ή να δοθεί παράταση στην διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού ή να ψηφιστεί το νονοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος πρίν τελειώσει η προθεσμία υπολβολής των μηχανογραφικών.
    Ενα δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής;
    Ειναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι σε μια οικογένεια με παιδί που σπουδάζει σε περιφερεική πόλη εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων και με δεύτερο παιδί εισερχόμενο στο Πανεπιστήμιο πρεπει να δίνεται η δυνατότητα τα αδέλφια να σπουδάζουν στην ίδια πόλη , διαφορετικά κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μια οικογένεια που είναι μέσα στα οικονομικά κριτήρια του νομοσχεδίου να συντηρεί τρία διαφορετικά σπίτια σε τρείς διαφορετικές πόλεις αλλά και τι σημαίνει συναισθηματικά για μια οικογένεια το να σπουδάζουν τα αδέλφια σε δύο διαφορετικές πόλεις μακριά απο τους γονείς.

  • 27 Ιουνίου 2015, 14:44 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ.
    Πληρουμε τα εισοδηματικα κριτηρια και με αδελφο φοιτητη εκτος μονιμης κατοικιας.Θα ηθελα να σας αναφερω οτι απο τα ηδη μειωμενα εισοδηματα
    εξυπηρετουνται και δανειακες υποχρεωσεις ετησιως.
    Συνεπως οι συνθηκες διαβιωσης ειναι ΤΡΑΓΙΚΕΣ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ!
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • 27 Ιουνίου 2015, 14:06 | Κ.

    ΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Οι πολύτεκνοι παίρνουν επιδόματα και ας διεκδικήσουν και περισσότερα επιδόματα, ακόμη και να θεσπισθεί και πριμ – επίδομα γονιμότητας.

    Αλλά να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά έχουν ΙΔΙΑ δικαιώματα και είναι ΙΣΑ μπροστά στο Νόμο. Τα παιδιά των δίτεκνων και μονότεκνων οικογενειών δεν χρήζουν προστασίας και από το Νόμο;;;

  • 27 Ιουνίου 2015, 13:55 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    Ειναι και το δικο μου παιδι δικαιουχος στην περιπτωση 7 παρ.η’ του αρθρου 12 (ο διακιαουχος να εχει γονεις τεκνα ή συζηγο που εχει αναπηρια 67% και ανω).
    Η κατασταση που βιωνουμε στο σπιτι λογω αυτης της αναπηριας ειναι ανυπολογιστη και ηθικα και χρηματικα.
    Σκεφτειτε μια οικογενεια που πρεπει να καλυψει τα εξοδα περιθαλψης του ατομου με την αναπηρια (περιθαλψη, φαρμακα,βοηθεια κατ’οικον απο ετερο προσωπο ,ψυχολογικη στηριξη κ.α) να πρεπει να συντηρει και αλλο σπιτι σε αλλη πολη!
    Για λογους ψυχολογικης στηριξης και του παιδιου και του γονεα- ασθενους αλλα και οικονομικους στις εποχες που ζουμε ,ολες οι παραπανω περιπτωσεις παιδιων ειναι απαραδεκτο να μετακινουνται απο τον τοπο κατοικιας τους.

  • 27 Ιουνίου 2015, 13:32 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΠΑΤΟΣ

    ΘΕΜΑ: ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ 2015-2016

    ΛΕΓΟΜΑΙ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΠΑΤΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΥ:

    «Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΛΟΓΟΥΣ: 1.ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Π,Χ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ,2.ΜΕ ΑΔΕΡΦΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ 3. ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΟΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ ( SHUNT) MH ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ -ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ( ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΟΠΠΥ) ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ PORTOFOLIO-ΦΑΚΕΛΟ -( ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Η ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΕ.Π.Α .)

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΛΑΔΑ

  • 27 Ιουνίου 2015, 13:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    – Για ποιό εισόδημα τεκμαρτό ή πραγματικό;
    – Τα παιδιά πρέπει να είναι προστατευόμενα;
    – Οι πολύτεκνοι να παίρνουν μετεγγραφή σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των μετεγγραφέντων, διότι είναι άδικο με την μοριοδότηση. Τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι πραγματικά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ποιοί από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.

  • 27 Ιουνίου 2015, 11:09 | ΜΕΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΕ 12 ΠΑΙΔΙΑ 2 ΜΟΡΙΑ!!!!
    ΔΙΚΑΙΟ?

  • 27 Ιουνίου 2015, 10:13 | βασίλειος καφετζής

    Εχουν περασει λιγες μονο ημερες απο την ανακοινωση των αποτελεσματων και απομενουν ελαχιστες για να συμπληρωσουμε τα μηχανογραφικα.Οποτε ο στοχος του νομοθετη καταρχην εχει επιτευχθη.Καλουμαστε σε λιγοτερο απο 10 ημερες και χωρις να ξερουμε το καθεστως των μεταγγραφων να συνταξουμε το μηχανογραφικο.Ωσων αφορα το νομο εχω να αναφερω τα εξης:
    τα εισοδηματικα κριτηρια ειναι ατοπα διοτι δε λαμβανει υποψη τα χρεη και την ακινητη περιουσια καθως και τα μελη καθε οικογενειας οποτε τα εισογηματικα κριτηρια ειναι ατοπα.Οι δε πολυτεκνοι διεπονται απο αλλους νομους και μαλιστα συνταγματικους πραγμα που δε μπορει να αγνοηθει.Τελος κατα την γνωμη μου θα πρεπει να ισχυσει το παλιο συστημα και για φετος.Ο υπουργος πρεπει αμεσα και πριν την ημερομηνια που λιγη σε λιγες ημερες για τα μηχανογραφικα να μας ενημερωση.

  • 27 Ιουνίου 2015, 00:53 | Αναστασια Δ

    Με το άρθρο αυτό ευνοούνται και προηγούνται στις μετεγγραφές όσοι δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα, ενώ όσοι πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια παίρνουν ελάχιστα μόρια και αδικούνται. Ειδικά στην περίπτωση «αδελφού φοιτητή», το 1 μόριο θα αναγκάσει πολλές οικογένειες να συντηρούν 3 νοικοκυριά σε 3 διαφορετικές πόλεις.

  • 26 Ιουνίου 2015, 23:41 | Βασίλης

    Ζητάμε να αποσυρθεί η μοριοδότηση της παρ.7.ε, των πολυτέκνων και των τέκνων των με 2 μόλις μόρια… και να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:
    «γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

  • 26 Ιουνίου 2015, 22:23 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑΛΛΟ ΕΝΑ ,ΑΛΛΟ ΤΕΣΣΕΡΑ .. ( ΚΑΙ ΒΑΛΕ…)..Απλό δεν είναι? Τι να εξηγήσω?