Άρθρο 09: Λοιπό Επιστημονικό Προσωπικό

  1. α) Η παράγραφος 4 του άρθρου 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Ο διορισμός σε θέσεις των κατηγοριών των προηγούμενων παραγράφων γίνεται με προκήρυξη της θέσης και επιλογή των υποψηφίων από τη Γ.Σ. του Τμήματος ή τη Σύγκλητο, ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία ανήκει η κάθε θέση. Η επιλογή του προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του ΠΔ147/2009. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη των θέσεων αυτών ρυθμίζονται με τον Εσωτερικό Κανονισμό του οικείου Α.Ε.Ι.».

β) Στο άρθρο 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ υποχρεούνται να παρέχουν δέκα ώρες (10) διδακτικού έργου εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, να παρευρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. είκοσι έξι (26) ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, συμπεριλαμβανομένων των ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο, το οποίο κατανέμεται σε τέσσερις (4) τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας».

γ) Για τις κατηγορίες ειδικοτήτων μουσικών και οργανοποιών λαϊκών παραδόσεων των Τμημάτων Α.Ε.Ι. τεχνολογικού τομέα, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε θέσεις ΕΔΙΠ δυνάμει του άρθρου 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195), επανέρχονται σε ισχύ οι περιπτώσεις α’, β’ και γ’ της παραγράφου 31 του άρθρου 3 του ν.3027/2002 (Α’ 152) και το ΠΔ 35/2003 (Α’ 36).

  1. Οι διατάξεις του άρθρου 5 του ΠΔ 407/1980 (Α’ 112), για την πρόσληψη επιστημόνων αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, είτε κατόχων διδακτορικού διπλώματος είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού και επιστημονικού έργου ισχύουν για όλα τα Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας και δεν αφορούν μόνο μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ. Η περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.1674/1986 (Α’ 203) καταργείται.
  2. Ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης για τους Επιστημονικούς και Εργαστηριακούς Συνεργάτες του άρθρου 19 του ν.1404/83 (Α΄ 173), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και του ΠΔ 163/2002 (Α’ 149) δεν μπορεί να υπερβαίνει τον εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης των Επίκουρων Καθηγητών και Καθηγητών Εφαρμογών αντίστοιχα όπως αυτός προβλέπεται στην περίπτωση 2 της παραγράφου Δ του άρθρου 4 του ν.2916/2001 (Α’ 114) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  3. α) Επιστήμονες κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος είτε Υποψήφιοι Διδάκτορες δύνανται να προσλαμβάνονται για τις έκτακτες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Α.Ε.Ι. ως Ερευνητικοί Συνεργάτες δια πράξεως του οικείου Ιδρύματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την ανάπτυξη της έρευνας, της διδασκαλίας, του κλινικού έργου, την προώθηση, αξιοποίηση και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τον εκσυγχρονισμό ανάπτυξης της γνώσης, την οργάνωση σεμιναριακών κύκλων εκπαιδευτικού ή  εργαστηριακού χαρακτήρα. 

β) Η προκήρυξη του γνωστικού αντικειμένου γίνεται από τη Σύγκλητο ύστερα από πρόταση της Γ.Σ. του Τομέα και έγκριση από τη Γ.Σ. του Τμήματος. Η διάρκεια της σύμβασης καθορίζεται μέχρι ενός ακαδημαϊκού έτους σύμφωνα με τις ανάγκες του Τμήματος και σε κάθε περίπτωση όχι μικρότερης διάρκειας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου. Η σύμβαση δύναται να ανανεώνεται ή να παρατείνεται, πλην όμως ο συνολικός χρόνος πρόσληψης δεν δύναται να υπερβεί τα τρία (3) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη.

γ) Η μηνιαία αποζημίωση και ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης του προσωπικού της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου ορίζονται αναλόγως των προσόντων του και αντιστοιχούν στο προσωπικό του άρθρου 5 του ΠΔ 407/1980 (Α’ 112) στην περίπτωση Πανεπιστημίου ή του άρθρου 19 του ν.1404/1983 (Α΄ 173), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην περίπτωση Τ.Ε.Ι. Η κάλυψη της μηνιαίας αποζημίωσης του προσωπικού γίνεται από κρατική επιχορήγηση προς το οικείο Α.Ε.Ι., υποτροφίες και πόρους που εξασφαλίζει το Ίδρυμα ή από ευρωπαϊκά κονδύλια.

δ) Λεπτομερειακά θέματα για την πρόσληψη του προσωπικού της περίπτωσης α’ της παρούσας παραγράφου ορίζονται με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

  1. Οι κατηγορίες προσωπικού των παραγράφων 1 έως 3 του παρόντος άρθρου δεν υπάγονται στις διατάξεις των κεφαλαίων A΄, Β΄ και Γ΄ του ν.2190/1994, ενώ υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 4 της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄ 280). Με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καταργείται κάθε διάταξη με αντίθετη ισχύ.
  2. Καταργείται η παράγραφος 6 του άρθρου 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) όπως συμπληρώθηκε από την παράγραφο 16 του άρθρου 34 του ν.4115/2013 (Α’ 24). Η ισχύς της παρούσας άρχεται από 31.8.2015.

Καταργείται η παράγραφος 4 του άρθρου 16 του ν.4009/2011 (Α’ 195). Η ισχύς της παρούσας άρχεται από 31.8.2015.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:24 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Καμια αναφορά δεν γίνεται πουθενά για τον ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ επιλέγεται από το Συμβούλιο, το οποίο με το ΝΕΟ νομοσχέδιο καταργείται

    ούτε στις καταργούμενες διατάξεις, φαίνεται να καταργείται το σχετικό άρθρο του Ν.4009 ( Αρ. 28) που γίνεται αναφορά στο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ.

    Θα εξακολουθήσει επομένως να υπάρχει, ή υπάρχει σε άλλο άρθρο, και μου έχει διαφύγει;

  • 23 Ιουνίου 2015, 13:01 | Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Τ.Ε.Ι. Αθήνας

    Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π. Τ.Ε.Ι. Αθήνας
    Τα μέλη της κατηγορίας Ε.ΔΙ.Π. είναι ένα ς πολυσυλλεκτικός κλάδος, και οι διατάξεις που διέπουν τις «διάφορες ομάδες» πολυπληθείς. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο της διαφορετικής μεταχείρισης και εξέλιξης μεταξύ των μελών της ίδιας κατηγορίας που αφορά από υποχρεωτικό ωράριο, διδακτικό ωράριο, είδος εργασίας, βαθμολόγιο έως και μισθολόγιο. Κάποιες διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη σε όλο αυτό το λαβύρινθο διατάξεων, νόμων Προεδρικών διαταγμάτων που διέπουν τον κλάδο Ε.ΔΙ.Π. Όμως πολλά αφήνονται έωλα, χωρίς να διευκρινίζονται και παραπέμπουν τους ενδιαφερόμενους στις εκάστοτε ερμηνείες της Πρυτανείας ή της Κοσμητείας.
    Ας ξεκινήσει ο νομοθέτης από μια βασική και δημοκρατική αρχή: «στο δικαίωμα για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας με τα ίδια απαιτούμενα προσόντα». Στη βάση της παραπάνω αρχής προτείνουμε τις εξής βελτιώσεις, προσθήκες στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης:

    1.) Άρθρο 7, παρ. 11, εδ. γ.: Στην υποπερίπτωση αα’ των προηγούμενων εδαφίων δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη ΔΕΠ, ο εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών, των Υποψηφίων Διδακτόρων και ένας εκπρόσωπος με κυκλική εναλλαγή ανά έτος από κάθε κατηγορία λοιπού προσωπικού. Στις ψηφοφορίες που διεξάγονται για τις υποπεριπτώσεις γγ΄ και δδ’ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ, ένας εκπρόσωπος με κυκλική εναλλαγή ανά έτος του κλάδου Ε.ΔΙ.Π. και ο εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών. Στην υποπερίπτωση εε’ δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη ΔΕΠ. «Το δικαίωμα ψήφου του εκπροσώπου του κλάδου Ε.ΔΙ.Π. κρίνεται απαραίτητη και στις υποπεριπτώσεις γγ΄ και δδ’ μιας και το Πρόγραμμα Σπουδών και η κατανομή του διδακτικού έργου αφορούν άμεσα το κλάδο Ε.ΔΙ.Π. και πρέπει να έχουν λόγο και ψήφο. »

    2.) Άρθρο 9, παρ. 1, εδ. β.: Στο άρθρο 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) προστίθεται παράγραφος ως εξής: «Τα μέλη ΕΔΙΠ υποχρεούνται να παρέχουν δέκα (10) ώρες διδακτικού έργου εβδομαδιαίως, έως δεκαέξι (16) ώρες κατά μέγιστο όριο, να παρευρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. είκοσι δυο (22) ώρες εβδομαδιαίως, συμπεριλαμβανομένων των ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο, το οποίο κατανέμεται σε τέσσερις (4) τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας». «Το συγκεκριμένο ωράριο (διδακτικό) θα δώσει μια κάποια λύση στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση των Εργαστηρίων, όσον αφορά τουλάχιστον τα ΤΕΙ, που τα Εργαστήρια καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης με τον ορισμό μέγιστου ορίου θα αποφευχθούν φαινόμενα εξαντλητικού εβδομαδιαίου ωραρίου26 ωρών με 25 άτομα και έναν εκπαιδευτικό ανά Τμήμα. Το συνολικό ωράριο των (22) ωρών εβδομαδιαίως είναι μια μέση τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν σε διάφορους Οργανισμούς Ιδρυμάτων» Το εδάφιο συμπληρώνεται με διακριτά ανάλογο ωράριο για το Ε.Ε.Π.

    3.) Άρθρο 9, παρ. 1, εδ. γ.: η επαναφορά του ΠΔ 35/2003, δημιουργεί αμέσως ανισότητα ωραρίου σύμφωνα το παρών σχέδιο νόμου για τα μέλη ΕΔΙΠ που προέρχονται από την κατηγορία ΕΡΔΙΠ.

    4.) Το εδ. α. της παρ. 2, του Άρθρο 29 του ν. 4009/2011 (Α’ 195), αντικαθίσταται ως εξής: 2. α) Τα μέλη της κατηγορίας του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) επιτελούν εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι., το οποίο συνίσταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, «επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής». καθώς επίσης και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών. ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής, και δίνεται η δυνατότητα εξέλιξής τους, με ανοιχτές διαδικασίες προκήρυξης θέσης ΔΕΠ – ΕΠ στην βαθμίδα Λέκτορα – Καθηγητή Εφαρμογών. «Κρίνεται απαραίτητη η δυνατότητα επίβλεψης πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής, αφού η εργαστηριακή εφαρμογή σε πτυχιακές εργασίες τουλάχιστον στα Τμήματα του ΤΕΙ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτών»

    5.) Το εδ. α. της παρ. 7, του Άρθρο 14 του παρόντος σχεδίου νόμου, τροποποιείται ως εξής: α) Για την ορθή βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ως άνω κατηγορίες από καθεστώς ΕΕΔΙΠ Ι και ΙΙ ή ΕΤΕΠ ή ΕΤΠ ή ΕΡΔΙΠ ή μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο ΕΔΙΠ ή ΕΕΠ ή ΕΤΕΠ στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4009/2011 (Α’ 195) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αναγνωρίζεται ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του ανωτέρω προσωπικού στο Α.Ε.Ι. που υπηρετεί ή σε άλλο Α.Ε.Ι., και η επιστημονική προϋπηρεσία και σε άλλους φορείς του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΠΔ 118/2002 (Α’ 99). «Για τα μέλη ΕΔΙΠ των ΤΕΙ δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει Βαθμολόγιο»

    Τα μέλη του Συλλόγου Ε.ΔΙ.Π. Τ.Ε.Ι. Αθήνας

  • 23 Ιουνίου 2015, 12:01 | Σταύρος Μ.

    Καλημέρα σας,
    κάποιες οικονομικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, παρερμηνεύοντας τη παρ.3 του άρθρου 68 του Ν.4235/2014, ανέστειλαν τις μισθολογικές εξελίξεις των αυτοδίκαια ενταχθέντων μελών των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Σύμφωνα με τη Αρ.Πρωτ.2/93612/ΔΕΠ γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), η διατήρηση της μισθολογικής κατάστασης δεν συνεπάγεται και την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των προαναφερόμενων κατηγοριών προσωπικού. Συνεπώς, στην περίπτωση που πρώην μέλη ΕΕΔΙΠ (κλάδων Ι και ΙΙ) και νυν ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για αλλαγή ποσοστού επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, θα πρέπει να εξακολουθήλησει να τους χορηγείται αυξημένο το εν λόγω επίδομα και μετά την δημοσίευση του Ν.4235/2014 (11-02-2014).
    Πιστεύω, ότι αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί ή με κάποια οδηγία προς τις οικονομικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων ή με τη δημοσίευση του νέου νόμου, όπου θα ορίζεται ρητά η αναδρομική αποπληρωμή του χρονοεπιδόματος.

  • 23 Ιουνίου 2015, 11:31 | Αλέκος Κ.

    «Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ υποχρεούνται να παρέχουν δέκα ώρες (10) διδακτικού έργου εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, να παρευρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. είκοσι έξι (26) ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, συμπεριλαμβανομένων των ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο, το οποίο κατανέμεται σε τέσσερις (4) τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας»

    Σχετικά με την παραπάνω παράγραφο
    Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν σε διάστημα 1 έτους να αυξομειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των μελών ΔΕΠ με τις αντίστοιχες τροποποιήσεις του Ν 2530/97 (Ν. 4186_2013, Άρθρο 39 παρ 19 και Ν. 4310_2014, Άρθρο 78 παρ 19) από 8 σε 6 ώρες και ταυτόχρονα τα μέλη ΕΔΙΠ να διδάσκουν περισσότερες ώρες (κατ’ ελάχιστο 10) από τα μέλη ΔΕΠ. Αν είναι έτσι τότε καταργήστε τα μέλη ΔΕΠ από τα ΑΕΙ ή εναλλακτικά εξισώστε τους μισθούς των 2 κατηγοριών μιας και ο μισθός των μελών ΕΔΙΠ είναι κατά πολύ μικρότερος. Το ίδιο ισχύει και για τις ώρες εβδομαδιαίας παρουσίας μιας και οι ώρες των μελών ΔΕΠ από 14 που ήταν στον αρχικό Ν.2530/97 με τις τροποποιήσεις μειώθηκαν σε 12 κατ’ ελάχιστο, τη στιγμή που οι ώρες των μελών ΕΔΙΠ είναι 26 κατ’ ελάχιστο. Δηλαδή προσωπικό με περισσότερα προσόντα που ανήκει στη κατηγορία των μελών ΔΕΠ συνεισφέρει λιγότερο στο διδακτικό έργο σε σχέση με ένα μέλος ΕΔΙΠ, ενώ μισθολογικά οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των μελών ΕΔΙΠ.

    Επίσης με το «κατ’ ελάχιστο» τι εννοεί ο νομοθέτης???? Μέχρι πόσες μπορεί να φτάσουν οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας και παρουσίας των μελών ΕΔΙΠ? Ποιος θα εμποδίσει μία Γενική Συνέλευση τμήματος να ορίσει 25 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας (ή συνδιδασκαλίας με κάποιο μέλος ΔΕΠ) και 40 ώρες εβδομαδιαίας παρουσίας σε ένα μέλος ΕΔΙΠ?

    Επίσης με το «να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο» τι εννοεί ο νομοθέτης???? Διότι τα καθήκοντα των μελών ΕΔΙΠ ορίζονται στο παρακάτω Ν.4009/2011, Άρθρο 29 παρ 2α.

    2.α) Τα μέλη της κατηγορίας του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) επιτελούν εργαστηριακό
    – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι., το οποίο συνίσταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών
    και κλινικών ασκήσεων, καθώς επίσης και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων
    επιστημών. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής.

  • 22 Ιουνίου 2015, 21:19 | θ.β.

    Δεν είδα να γίνεται αναφορά σε εκπαιδευτικές άδειες που θα πρέπει να έχει ένα μέλος ΕΔΙΠ.

    Αυτή η άδεια θα πρέπει να είναι ακόμα και για συγγραφή διδακτορικής διατριβής. οι παλιότερες διατάξεις το είχαν ρητά διατυπωμένο το δικαίωμα.

    Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα άμα τη λήψη διδακτορικού διπλώματος, η μετά από κρίση, ένταξη σε βαθμίδα καθηγητή όπως έχει γίνει στο παρελθόν τόσες φορές.

  • 22 Ιουνίου 2015, 18:18 | MS

    Νομίζω πως θα πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει «η δυνατότητα επίβλεψης άλλων εργασιών» από τα ΕΔΙΠ, στο νόμο 4009 αρθρο 29 παρ.2α.

    ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με αποδεδειγμένο ερευνητικό έργο θα μπορούσαν να ορίζονται συνεπιβλέποντες μεταπτυχιακών εργασιών με μέλη ΔΕΠ.

    Έτσι και αλλιώς μελη ΕΔΙΠ που εργάζονται σε εργαστήρια συχνά επιβλέπουν, υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ, την υλοποίηση του πειραματικού σκέλους μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών διατριβών, καθοδηγούν/συμβουλεύουν τους υποψηφίους κατά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων και της συγγραφής του Ειδικού Μέρους.

    Ανάλογα επίσης με τον Τομέα στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένα ΕΔΙΠ μπορεί να είναι αδύνατο να παρέχει διδακτικό έργο, καθώς είναι εκτός του γνωστικού του αντικειμένου. Οπότε παρέχει μόνο ερευνητικό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο υποχρεούται να παρέχει δέκα ώρες (10) διδακτικού έργου εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο. Σε περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο τι γίνεται; To παραπάνω γεγονός δε θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγησή του.

  • 22 Ιουνίου 2015, 17:16 | Κ. Φοράκης

    Μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του προσοντολογίου του φορέα ΕΕΠ, η προβλεπόμενη στο Άρθρο 09 αύξηση του αριθμού ωρών διδασκαλίας/παρουσίας ανά εξάμηνο των μελών του φορέα αποτελεί κατάφωρη αδικία διότι δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τον φορέα, ούτε και τις διαφοροποιήσεις που χαρακτηρίζουν την οργανικότητα των μελών του. Συγκεκριμένα, αρκετά από τα μέλη ΕΕΠ, κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, ανήκουν οργανικά σε Τμήματα και Τομείς με αποτέλεσμα να εμπλέκονται ενεργά στο Πρόγραμμα Σπουδών της ακαδημαϊκής τους μονάδας με αναθέσεις (αυτοδύναμου πλέον μετά και τις πρόσφατες ρυθμίσεις) διδακτικού έργου σε εξειδικευμένα αντικείμενα και, εν πάση περιπτώσει, ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟΥ με αυτό που ανατίθεται σε μέλη ΔΕΠ, με τα οποία μάλιστα τα μέλη ΕΕΠ μοιράζονται συχνά ισότιμα τα κλιμάκια του μαθήματος. Συνεπώς, εάν το επιχείρημα βάσει του οποίου αναγνωρίζεται μικρότερος αριθμός ωρών διδασκαλίας/παρουσίας στο ΔΕΠ είναι ακριβώς η αυξημένη ειδίκευση που απαιτούν τα αντικείμενα που αυτό καλείται να θεραπεύσει, δεν είναι δυνατό τέτοιο επιχείρημα να μην αναγνωρίζεται και στα μέλη του ΕΕΠ που επιτελούν το ίδιο ακριβώς διδακτικό έργο εντός της ακαδημαϊκής μονάδας.
    Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να σημειώσω ότι έχει πλέον ωριμάσει το αίτημα για ένταξη -μετά από κρίση- στο ΔΕΠ των μελών ΕΕΠ με τα εκ του νόμου απαιτούμενα προσόντα, όπως άλλωστε αυτό συνέβη επανειλημμένως κατά το παρελθόν. Δεδομένων και των δυσκολιών προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων ΔΕΠ, η συνεισφορά των διδασκόντων αυτών στο επιστημονικό και λοιπό έργο των οικείων ακαδημαϊκών μονάδων, μέσα από αναβαθμισμένη θέση, θα ήταν χρήσιμη κατά την τόσο δυσχερή και επίπονη περίοδο που διανύει το ελληνικό πανεπιστήμιο.

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:43 | Γιάννης Κουρουπλής

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

    στο άρθρο 09 για το «λοιπό επιστημονικό προσωπικό» εξισώνεται το ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) με το ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό), το οποίο θεωρώ απολύτως λάθος καθώς δεν έχουν ούτε τα ίδια προσόντα ούτε τις ανάλογες αρμοδιότητες. Το ΕΕΠ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να έχει διδακτορικό για να εκλεγεί ως μέλος ΕΕΠ πλέον.

    Επίσης για το ΕΕΠ (στο οποίο, θυμίζω, έχει δοθεί η δυνατότητα αυτοδύναμου διδακτικού έργου) που είναι ενταγμένο σε τμήματα και τομείς είναι απολύτως αδύνατη η διεκπεραίωση 10 ωρών διδασκαλίας μαθημάτων κορμού, επιλογής ή και μεταπτυχιακών την εβδομάδα (μαζί με πτυχιακές, μεταπτυχιακές εργασίες, έρευνα, κτλ). Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους έχουν αυτοδύναμη διδασκαλία μαθημάτων του προγράμματος σπουδών και όσους κάνουν εργαστηριακά μαθήματα ή και απλώς ξένες γλώσσες. 10 ώρες δημιουργούν ασφυκτικές, σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για όσα μέλη ΕΕΠ είναι ενταγμένα σε τομείς και διδάσκουν τα ίδια μαθήματα με το ΔΕΠ. Η πρόταση μου είναι ότι πρέπει να έχουν, στις περιπτώσεις αυτές, ίδιες ώρες διδασκαλίας με το ΔΕΠ.

    Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους μέλη ΕΕΠ με διδακτορικό, δημοσιεύσεις, βιβλία, ερευνητικές δραστηριότητες, να έχουν την δυνατότητα να κριθούν από το τμήμα τους και τον τομέα τους για εξέλιξη σε θέση ΔΕΠ–από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς διδάσκουν και έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με το ΔΕΠ

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:33 | Ευστάθιος Μακρής

    Δεδομένου ότι καταργείται ο θεσμός των Πανεπιστημιακών Υποτρόφων και εφόσον ο δημόσιος κορβανάς αδυνατεί πλέον να καλύψει τις έκτακτες [ή πάγιες, αλλά μη καλυπτόμενες από μέλη ΔΕΠ, λόγω υποστελέχωσης] διδακτικές ανάγκες των Τμημάτων, πρέπει να προβλεφθεί ρητά ότι:
    α) Οι διδάσκοντες του ΠΔ 407/1980 θα μπορούν να αμείβονται και από ίδιους πόρους του ιδρύματος.
    β) Σε αυτήν την περίπτωση, η σύναψη συμβάσεων και η μισθοδοσία θα διεκπεραιώνεται από τους ΕΛΚΕ, κατά παρέκκλισιν από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο [το οποίο δεν δίνει τη δυνατότητα στους ΕΛΚΕ να συνάπτουν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας], προκειμένου να αξιοποιούνται έσοδα από προγράμματα και δίδακτρα μεταπτυχιακών. Ειδάλλως θα πρέπει να προβλέπεται Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα δημιουργείται μία «γέφυρα» μεταξύ ΕΛΚΕ και υπηρεσιών μισθοδοσίας των Πανεπιστημίων.
    Γνωρίζω ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβερνήσεως η ανοχή ιδιωτικοοικονομικών λογικών, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή θα λειτουργήσουμε αναγκαστικά με αυτόν τον τρόπο, ή θα τα κλείσουμε.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:55 | Μαρία Ελένη

    Τα μέλη ΕΔΙΠ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διδακτορικό, πραγματοποιούν ερευνητικό και διδακτικό έργο, επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες και συμμετέχουν σε συγγραφή ερευνητικών προτάσεων. Επειδή μεγάλο μέρος αυτού του έργου δεν τους αναγνωρίζεται (ως ΕΔΙΠ) δεν μπορούν να το συμπεριλάβουν στο βιογραφικό τους (-> ανισότητα σε περίπτωση προκήρυξης θέσεων ΔΕΠ).

    Προκειμένου οι ΕΔΙΠ να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για το έργο τους:

    α) θα πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν αυτοδύναμα όποιο έργο, με βάση το βιογραφικό τους και το γνωστικό τους πεδίο, η Γ.Σ. θέλει να τους αναθέσει.
    β) θα πρέπει να υπάρχει άμεση σύνδεση της καταληκτικής βαθμίδας ΕΔΙΠ με μετάβαση σε βαθμίδα ΔΕΠ προκειμένου να υπάρχει δικαιολόγησή του ερευνητικού έργου των ΕΔΙΠ (που εκ των πραγμάτων κάνουν, αφού είναι μέλη εργαστηρίων).

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:16 | Β, Κατρανακου

    To πρόβλημα με τα μέλη ΕΕΔΙΠ είναι ο τρόπος με τον οποίο η Γ.Σ. του Τμήματος, στην οποία δόθηκε -ορθά- το δικαίωμα αξιοποίησης των, τα αξιοποιεί, εκμεταλλεύεται, ή υποβαθμίζει. Τα μέλη ΕΕΔΙΠ που κάνουν φροντιστηριακό έργο θα πρέπει ή όχι να υπόκεινται σε αυτοτελή αξιολόγηση? Αν όχι, πως θα κριθούν λεπτομερώς οι διδακτικές δεξιότητες τους? Με ποιο τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα άσκησης αυτοτελούς διδακτικού έργου που ο νομοθέτης επιτρέπει αλλά δεν επιβάλλει ακόμη και όταν τα προσόντα τους είναι ανάλογα ή υπέρτερα μελών ΔΕΠ του Τμήματος? Ανήκουν στο Επιστημονικό ή Λοιπό Προσωπικό του Τμήματος, και πως μπορούν να αντιδράσουν στην ¨λάθος¨ κατάταξη τους? Επίσης ορθά παρατηρήθηκε ότι η μη τοποθέτηση άνω ορίου στη φυσική παρουσία και το διδακτικό έργο επιτρέπει τη καταχρηστική ερμηνεία του νόμου και εκμετάλλευση των μελών ΕΕΔΙΠ. Την ημέρα που τα μέλη ΔΕΠ θα αντιληφθούν τα μέλη ΕΕΔΙΠ ως διακριτούς αλλά ισότιμους συνεργάτες όλα τα παραπάνω θα πλεονάσουν. Κάτι όμως πρέπει να γίνει ως την ημέρα αυτή.

  • 21 Ιουνίου 2015, 23:10 | Periklis

    Ένταξη στο καθεστώς Ερευνητικών Συνεργατών του άρθρου 9 και κατόχους ΜΔΕ. Ο θεσμός των εργαστηριακών -επιστημονικών συνεργατών κατακερματίζει ευκαιριακά την παρεχόμενη εκπαιδευτική διαδικασία και δε παρέχει περαιτέρω στήριξη λειτουργική και επιστημονική ειδικά σε τμήματα με μικρό αριθμό μόνιμων μελών ΕΠ. Παρακαλώ επανεξετάστε το ζήτημα…

  • 21 Ιουνίου 2015, 20:52 | Βλάσιος Χρυσάνθου

    Θα πρότεινα, τα μέλη ΕΔΠ να λαμβάνουν μέρος στις εκλογές όχι μόνο για Πρύτανη, αλλά και για Διευθυντή Τομέα, Πρόεδρο Τμήματος και Κοσμήτορα, όπως και οι άλλες κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού.

  • 21 Ιουνίου 2015, 18:37 | Έλενα

    Κύριε υπουργέ πρέπει να μεριμνήσετε έτσι ώστε το έκτακτο προσωπικό να αμοίβεται με κανονικές και όχι μειωμένες αποδοχές και στις εξεταστικές περιόδους. Για εμάς η συγκεκριμένη περίοδος εργασίας δεν είναι ελαφρύτερη από πλευράς εργασιακού φόρτου αλλά βαρύτερη. Είναι η εποχή που διορθώνουμε εντατικά πτυχιακές εργασίες για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν οι φοιτητές μας και παράλληλα εκτελούμε μεγάλο μέρος πειραματικών εργασιών στα εργαστήρια είτε ολοκληρώνοντας πειραματικές πτυχιακές εργασίες είτε εκτελώντας ερευνητικό έργο. Οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε ασφαλισμένοι σε ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ δεν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας τους καλοκαιρινούς μήνες παρόλο που και αυτούς τους μήνες εργαζόμαστε για τα τμήματα παρέχοντας ερευνητικό κυρίως έργο. Ας προβλεθεί τουλάχιστον κανονική αμοιβή για τις εξεταστικές περιόδους.

  • 21 Ιουνίου 2015, 16:08 | Χρήστος

    Επειδή με το ΣΝ επαναφέρετε το Τμήμα, προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση ως προς το που ανήκουν οι θέσεις ΕΔΙΠ ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εκπροσώπησης στα Συλλογικά όργανα του Τμήματος ή Σχολής στα οποία παρέχουν εκπαιδευτικό έργο:
    Άρα προτείνω:

    Το εδάφιο β) της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) αντικαθίσταται ως εξής:

    β) Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυμα και κατανέμονται από τον πρύτανη στις σχολές ή στα Τμήματα, ύστερα από εισήγησή του ή των κοσμητόρων.

  • 21 Ιουνίου 2015, 12:30 | Αλέξανδρος Β.

    Το άρθρο έτσι όπως τοποθετεί το θέμα του ωραρίου δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ποιος θα εμποδίσει μια Γενική Συνέλευση να αναθέσει 22 ή 24 ώρες διδακτικού έργου σε έναν ΕΔΙΠ; Τείνει να εξισώσει έναν ΕΔΙΠ με ένα καθηγητή στη β’ βαθμια εκπαίδευση (τόσο από θέμα καθηκόντων όσο και από πλευράς ωραρίου) και αποτρέπει τους ΕΔΙΠ διδάκτορες από τα ερευνητικά τους καθήκοντα. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των ΕΔΙΠ διδακτόρων αυξάνεται διαρκώς και σε λίγα χρόνια ο κλάδος θα απαρτίζεται αποκλειστικά από διδάκτορες. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο επιτρέπει ακόμα πιο εύκολα στα μέλη ΔΕΠ να απουσιάζουν από την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του «οχήματος» της συνδιδασκαλίας μαθημάτων με μέλη ΕΔΙΠ. Το άνω όριο στις ώρες διδασκαλίας είναι απαραίτητο. Στο θέμα των διακοπών θα πρέπει να ισχύει ότι και για τα μέλη ΔΕΠ εφόσον και οι ΕΔΙΠ είναι διδακτικό προσωπικό.

  • 21 Ιουνίου 2015, 10:42 | Μάγγου Μαριάννα

    Τοποθετήσεις τύπου «μέλη ΔΕΠ δεν προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας», «μέλη ΕΔΙΠ δεν διαθέτουν προσόντα και δεν μπορούν να διδάξουν αυτοτελώς μαθήματα», «μέλη ΕΕΠ και μέλη ΕΔΙΠ πρέπει να κάνουν και άλλο έργο από αυτό που προβλέπει η νομοθεσία για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα Ιδρύματα», κ.λπ., συνιστούν πρακτική που δεν αρμόζει σε ακαδημαϊκό προσωπικό των ΑΕΙ, δεν βοηθά το διάλογο και το σκοπό για τον οποίο το σ/ν τίθεται σε Διαβούλευση.

    Θερμή παράκληση:

    Όσα μέλη ΔΕΠ, ΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΔΠ, ΕΤΕΠ, Εργαστηριακοί Συνεργάτες, Διοικητικοί Υπάλληλοι (Μόνιμοι και ΙΔΑΧ), θεωρούν ότι μέλη ορισμένων κατηγοριών προσωπικού δεν ανταποκρίνονται είτε δεν έχουν την επάρκεια να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις και στις απαιτήσεις που ορίζουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και οι αποφάσεις Συγκλήτων και των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων όπου υπηρετούν, αντί να τοποθετούνται στη Διαβούλευση κατηγορώντας και θίγοντας γενικώς και αορίστως «υποτιθέμενα κακώς κείμενα» σε θέματα που αφορούν συναδέλφους και συνεργάτες τους (σε κάθε περίπτωση συνοδοιπόρους τους), εάν πράγματι διαπιστώνουν εκτροπές από τα νόμιμα, καλό θα ήταν – και σίγουρα πιο αποτελεσματικό – να προσέρχονται επώνυμα στα Ιδρύματά τους και να προβαίνουν στις σχετικές καταγγελίες.

  • 21 Ιουνίου 2015, 10:36 | Έλενα

    Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στα προσόντα μεταξύ ΕΔΙΠ που υπηρετούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το υπουργείο πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψη του προτού δώσει τα ίδια δικαιώματα σε άλλους και προβεί σε αδικίες όχι μόνο εντός του κλάδου αλλά και σε αδικίες έναντι στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που στηρίζει τα ιδρύματα όλα αυτά τα χρόνια και δει μέλη ΕΔΙΠ χωρίς διδακτορικό, επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικό έργο να γίνονται μέλη ΔΕΠ ή ΕΠ από την πίσω πόρτα.

    Πρέπει να τεθούν ακαδημαϊκά και αδιάβλητα κριτήρια και να μη λειτουργήσουν οι συντεχνίες και οι γνωριμίες για την όποια εξέλιξη των ΕΔΙΠ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 09:18 | Στράτος

    Το ωράριο ας πούμε οτι το λύσαμε με τις δέκα και τις εικοσι έξη ώρες. Τα εργαστηριακά μαθήματα από πλευράς ποιότητας πότε θα μας απασχολήσουν; Θέτω τρία ερωτήματα: 1. Τα εργαστηριακά μαθήματα θα γίνονται όλες τις εβδομάδες του εξαμήνου ή «κάποιες» σαν συμπλήρωμα; 2. Θα έχουν δικό τους κωδικό στην αναλυτική βαθμολογία των φοιτητών ή θα «συνυπολογίζονται» (!) στον ένα και μοναδικό βαθμό του μαθήματος; 3. Θα διεξάγονται από επαγγελματίες ή από μεταπτυχιακούς (ή ακόμα και τελειόφοιτους) φοιτητές;
    Όταν έχουμε φτάσει το 2015 να έχουμε τμήματα εργαστηρίων με 35 φοιτητές και έναν διδάσκοντα, ενώ το 1995 είχαμε τμήματα με 25 φοιτητές και δύο διδάσκοντες μήπως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν «πήραμε τη ζωή μας λάθος»; Και μήπως κάποια στιγμή να ασχοληθούμε πολύ πιο σοβαρά με τα εργαστήρια;

  • 21 Ιουνίου 2015, 09:14 | Παναγώτης Λ.

    Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού
    προσωπικού, στα οποία ανήκει και το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει ξένες γλώσσες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαστικά κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Τυπικά προσόντα θα έπρεπε να είναι όπως αναγράφεται στον ν. 1268/1982:

    (i) η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι. σχετικού με το προς διδασκαλία αντικείμενο και
    (ii) η κατοχή συναφούς μεταπτυχιακού διπλώματος ή τριετής τουλάχιστον
    επαγγελματική ή εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε πεδίο σχετικό με το
    προς διδασκαλία αντικείμενο ή τρεις συναφείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή συναφής μονογραφία ή συνδυασμός των παραπάνω.

    Τα μαθήματα ξένων γλωσσών είναι συχνά μαθήματα επιλογής και η κατοχή διδακτορικού διπλώματος είναι υπερβολή για να διδάξει κανείς μια ξένη γλώσσα σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες. Οι περισσότεροι 407 ή πανεπιστημιακοί υπότροφοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή και μεταπτυχιακού τίτλου με πλούσια εμπειρία στην διδασκαλία ξένων γλωσσών.

    Ευχαριστώ.

  • 21 Ιουνίου 2015, 06:56 | thodor

    Με βάση το νόμο 4186/ΦΕΚ Α 193/17.09.2013 οι διδάσκοντες Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. «προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους». Αυτό σημαίνει ότι όσοι από αυτούς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να πληρώνουν Ο.Α.Ε.Ε. και να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 26% από το πρώτο ευρώ για την αμοιβή τους από το Ε.Α.Π. Το αποτέλεσμα είναι να εργάζονται με ελάχιστες αμοιβές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έχοντας «μισό τμήμα», αμείβομαι με 545 τον μήνα μεικτά. Από αυτά αφαιρούνται:
    1. Περίπου 18 ευρώ κρατήσεις υπέρ του δημοσίου
    3. Εισφορές Ο.Α.Ε.Ε. 260 ευρώ το μήνα
    2. 26% φόρος για το εναπομείναν ποσό

    Το αποτέλεσμα είναι η καθαρή μου αμοιβή να είναι περίπου 180-190 ευρώ το μήνα. Νομίζω ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κάτι για τους Σ.Ε.Π. του Ε.Α.Π. και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς με βάση το οποίο δίδασκαμε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και όχι με σύμβαση έργου.

  • 20 Ιουνίου 2015, 20:41 | ΤΕΡΖΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΙΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟΜ 16 ΤΟΥ Σ
    ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ 1.Ν.553/68 ΚΑΙΜ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΗΤΟΙ
    ΒΔ333/69.,ΒΔ 53/69.,ΒΔ498/69.,ΝΔ872/70.,Ν118/79.,Ν815/78.,Π.Δ640/79.,Ν1268/82 Ν 1404/83 ΑΡΘΡΟ 48 ΠΑΡ 12 ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Υ.ΚΩΔΙΚΑ Π.Δ611/77 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΔΙΤΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
    ΣΥΝΕΠΩΣ
    ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΛΑΔΟΣΙΙ ΕΕΔΙΠ ΚΛΑΔΟΣ Ι ΕΕΔΙΠ ΕΔΙΤΠ ,ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΔΤΠ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΔΤΠ ΑΠΛΟ,ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΤΕΠ ΚΛΠ
    ΟΚΛΑΔΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΕ ΟΥΤΕ ΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΟΤΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ Τ ΑΡΘΡΟΥ 50 ΠΑΡ 2 ΤΟΥ Π.Δ.611/1977 ΚΑΙ ΝΔ 53/69 ΚΑΙ 54/69 ΓΙΑ ΑΠΘ ΚΑΙ ΠΑΝΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ 498/69 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΔΙΤΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΟΥ ΑΜΕΣΑ ΠΗΡΑΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ..ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΦΗΓΗΤΩΝ…ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΕΔΙΠ ΚΛΑΔΟΣ ΙΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΜΟΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 50 ΠΑΡ 2 ΤΟΥ Π.Δ.611/1977 ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΒΛ. 1165/10 ΚΑΙ 1166/10 Γ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ.
    θα ακολουθήσουν συμπληρωματικά νομικά στοιχεία,νομολογίες και επιχειρήματα νομικά….

  • 20 Ιουνίου 2015, 16:47 | Φανή Ζ.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ, κάτοχοι διδακτορικού, να έχουν δικαίωμα αυτοτελούς διδασκαλίας, επίβλεψης διπλωματικών εργασιών, συμμετοχής σε επιτροπές παρακολόυθησης διδακτορικών εργασιών και να έχουν το δικαίωμα να είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι, θα αποφευχθέι και το φαινόμενο τα μέλη ΔΕΠ να εμφανίζονται ως συνδιδάσκοντες, επιβλέποντες κτλ. και να μην εμφανίζονται ποτέ στις αίθουσες διδασκαλίας (φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί με τον καθορισμό 10 ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως για τα μέλη ΕΔΙΠ), ούτε να ασχολούνται με τις εργασίες των φοιτητών.
    Επίσης, για την κατηγορία αυτή (μέλη ΕΔΙΠ, κάτοχοι διδακτορικού) να υπάρχει δυνατότητα μετάταξης σε μόνιμη θέση ΔΕΠ (μόνιμου επίκουρου καθηγητή) στον διπλάσιο προβλεπόμενο χρόνο από ότι προβλέπεται για τα μέλη ΔΕΠ (π.χ. 18 έτη αντί 9 που προβλέπεται σήμερα για τα μέλη ΔΕΠ), με την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης του συνόλου του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου (διδασκαλία, δημοσιεύσεις κτλ) κατά τα προβλεπόμενα και για μέλη ΔΕΠ.
    Το σκεπτικό των παραπάνω προτάςεών μου είναι να υπάρχει κίνητρο ενδιαφέροντος, εξέλιξης και ενεργού συμμετοχής κατα τεκμήριο ικανών ατόμων της πανεπιστημιακής κοινότητας, που σε διαφορετική περίπτωση κινδυνέυουν να καθηλωθούν, να υφίστανται διαρκή εκμετάλλευση και να αποκτήσουν σταδιακά τα κακώς εννοούμενα δημοσιοϋπαληλικά χαρακτηριστικά τυπικής διεκπεραίωσης του έργου τους, κάτι που ασφαλώς δε συνάδει με τη σωστή λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

  • 20 Ιουνίου 2015, 15:30 | Κατερίνα

    Θα ήθελα να θίξω τα εξής ζητήματα:

    Α) Οι πρώην διοικητικοί υπάλληλοι που εδώ και ένα έτος υπηρετούμε στον κλάδο του ΕΔΙΠ (ορκιστήκαμε 21-6-2014)αμοιβόμαστε με το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου (Ν.4024/2011) και δεν είμαστε καθόλου οι υψηλόμισθοι του κλάδου, όπως ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής.
    Θεωρώ, ότι πρέπει να ενταχθούμε όλοι(ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) στο Πανεπιστημιακό μισθολόγιο με υψηλότερες αποδοχές από εκείνες, που είχαμε ως πρώην διοικητικοί υπάλληλοι.
    Θα πρέπει να παίρνουμε επίδομα βιβλιοθήκης, ερευνητικό επίδομα και επίδομα διδακτορικού ή master, για όσους διαθέτουν ένα από τα δύο πτυχία. Και θα πρέπει να πάρουμε τα αναδρομικά από την ημέρα που ορκιστήκαμε.
    Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια σπουδών και εργασίας στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να καταξιωθούμε ακαδημαϊκά και κοινωνικά.

    Β) Επίσης, όσοι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ είναι κάτοχοι διδακτορικού και έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις να τους δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης
    σε μέλη ΔΕΠ (με κρίση από το ΑΠΕΛΛΑ).

    Γ) Για τα ΕΕΠ και ΕΔΙΠ με διδακτορικό ή των συναδέλφων που ανήκουν στην καταληκτική βαθμίδα του ΕΔΙΠ να μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία ή όχι των Καθηγητών της Σχολής (υπάρχει άπλετη εμπειρία).

    Δ) Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ όσον αφορά στο ζήτημα των διακοπών (θερινών, Χριστούγεννα και Πάσχα) να ακολουθούν τα προβλέπόμενα για τα μέλη ΔΕΠ.

    Ε) Μέχρι 22 ώρες παρουσίας στο Πανεπιστήμιο με ενταγμένο το διδακτικό 10ωρο θεωρώ ότι είναι καλύτερο, γιατί στη δουλειά μας δεν εντάσσεται μόνο το διδακτικό έργο. Είναι και η συνεργασία με τους φοιτητές για εργασίες ή πτυχιακές, είναι η ερευνητική δουλειά που διαφαίνεται μέσα από δημοσιεύσεις, συνέδρια, σεμινάρια (e-learning κ.λ.π), είναι οι ώρες πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών ειδικότητας, είναι το κάθε είδους συγγραφικό έργο, η συμμετοχή μας σε ερευνητικά προγράμματα, σε διοικητικά συμβούλια ή επιτροπές της Σχολής, οι επιτηρήσεις στις εξεταστικές, η διόρθωση γραπτών κ.ά.

    Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλα τα προτεινόμενα, που αποτελούν προσωπικές απόψεις. Σας ευχαριστώ πάντως για την ευκαιρία που δώσατε στην ελευθερία του λόγου.

  • 20 Ιουνίου 2015, 11:31 | Έλενα

    Τα περισσότερα μέλη ΕΔΙΠ που υπηρετούν στα ΤΕΙ προήλθαν από την παλιά κατηγορία ΕΤΠ ή ΕΤΕΠ. Για την πρόσληψη τους στα ΤΕΙ δεν κρίθηκαν με κριτήρια διδακτικού προσωπικού αλλά με κριτήρια τεχνικού – υποστηρικτικού προσωπικού. Επίσης τα περισσότερα μέλη ΕΔΙΠ δεν έχουν γνωστικό αντικείμενο αλλά εξελίχθηκαν σε ΕΔΙΠ παρακολουθώντας μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως ή μεταπτυχιακά προσέφεραν τα ιδρύματα που υπηρετούσαν και στα οποία πολλές φορές έγιναν δεκτοί με ευνοϊκούς όρους. Αναφέρω επίσης ότι δεν έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις και σε μεγάλο βαθμό δεν παρακαλουθούν επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια και δεν ενημερώνονται επαρκώς στα νέα δεδομένα της επιστήμης τους. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να διδάξουν θεωρητικά μαθήματα και θα πρέπει να παραμείνουν επικουρικό διδακτικό προσωπικό. Επίσης, αν τα μέλη ΕΔΙΠ αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε μέλη ΔΕΠ με κλειστές διαδικασίες αλλά με ανοικτές διαδικασίες. Αυτό αποτελεί υπέρτατη αδικία προς τους επιστημονικούς συνεργάτες των ιδρυμάτων οι οποίοι στήριξαν το διδακτικό και ερευνητικό έργο των ΤΕΙ όλα τα χρόνια της κρίσης και οι οποίοι θέλουν μία δίκαιη μεταχείριση και κρίση όταν προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

    Η εξέλιξη των ΕΤΠ σε ΕΔΙΠ άφησε τα ιδρύματα χωρίς επικουρικό και υποστηρικό προσωπικό γεγονός που δυσκολεύει την εκπόνηση έρευνας όπως και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας. Σήμερα παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο πρωτοβάθμιοι καθηγητές να κάνουν επικουρικό και υποστηρικό έργο στα εργαστήρια ενώ θα έπρεπε να ασχολούνται με τη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για την προσέλκυση κονδυλίων στα ιδρύματα.

    Επίσης οι συμβασιούχοι καθηγητές πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Ο νόμος άλλαξε πριν πολλά χρόνια και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνεχώς εκπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.

  • 20 Ιουνίου 2015, 09:26 | Γιώργος Σφυρής

    Η διαδικασία αίτησης για Πανεπιστημιακούς Υπότροφους, Εργαστηριακούς & Επιστημονικούς Συνεργάτες και ΠΔ 407/80 είναι χρονοβόρα και με σημαντικό κόστος για τον υποψήφιο.

    Θα ήταν καλό ΟΛΕΣ οι παραπάνω θέσεις να καταχωρούνται στην ΑΠΕΛΛΑ (https://apella.minedu.gov.gr/) ώστε ο υποψήφιος να μπορεί να καταθέτει την αίτησή του άμεσα και εύκολα.

    Με δύο λόγια, εφαρμογή του συστήματος ΑΠΕΛΛΑ για όλες τις θέσεις, μόνιμες και έκτακτες.

  • 20 Ιουνίου 2015, 08:25 | Απόστολος

    Καλημέρα σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι βασικό, απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν πολλά μέλη ΕΔΙΠ(κυρίως από ΕΕΔΙΠ ) χωρίς πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ, θεωρώ πως είναι απαράδεκτο διδακτικό προσωπικό να μπαίνει σε αμφιθέατρο να διδάξει χωρίς να έχει σπουδάσει το ίδιο τουλάχιστον σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Επίσης, όσοι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ είναι κάτοχοι διδακτορικού και έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις (κρίση απο τη Σχολή-Τμήμα) να τους δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης
    σε μέλη ΔΕΠ.

    Ευχαριστώ.

  • 20 Ιουνίου 2015, 08:02 | Iraklis

    Θα ήθελα να θέσω δύο μισθολογικές ανισότητες που αφορούν στα μέλη ΕΔΙΠ, συγκεκριμένα:

    Ανισότητα 1. Μέλη ΕΔΙΠ με ίδια προσόντα και ίδια προυπηρεσία αμοίβονται διαφορετικά μεταξύ τους.

    Στον κλάδο του ΕΔΙΠ υπηρετούν:
    Α) Οι πρώην διοικητικοί υπάλληλοι. Αμοίβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011) και είναι οι υψηλόμισθοι του κλάδου.

    Β) Τα πρώην μέλη ΕΤΕΠ που υπηρετούν σε ΑΕΙ. Μαζί με το ΕΤΕΠ των ΑΕΙ είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στο δημόσιο που αμοίβονται με το παλιό ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 3205/2003) λαμβάνοντας λιγότερα από τους ΕΔΙΠ πρώην διοικητικούς.
    Τα πρώην μέλη ΕΤΠ που υπηρετούν σε ΤΕΙ. Αμοίβονται με το νέο ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011), λαμβάνοντας μεγαλύτερο μισθό από τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στα ΑΕΙ.

    Γ) Τα πρώην μέλη ΕΕΔΙΠ ΙΙ. Αμοίβονται με το μισθολόγιο του ΕΕΔΙΠ (ΠΔ 118/2002) και λαμβάνουν λιγότερα από τους ΕΔΙΠ πρώην διοικητικούς. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν λιγότερα από τους ΕΔΙΠ πρώην ΕΤΕΠ.

    Ανισότητα 2. Μέλη ΕΔΙΠ αμοίβονται χαμηλότερα από δημόσιους υπαλλήλους.

    Τα μέλη ΕΔΙΠ προερχόμενα από το ΕΤΕΠ και το ΕΕΔΙΠ ΙΙ αμοίβονται χαμηλότερα από δημόσιους υπαλλήλους αντίστοιχου χρόνου προυπηρεσίας, π.χ. από τους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρόλο που τα μέλη ΕΔΙΠ έχουν υψηλότερα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα).

    Για να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκαλούνται θα πρέπει όλα τα μέλη ΕΔΙΠ να αμοίβονται με το ίδιο μισθολόγιο, που θα προβλέπει τουλάχιστον ίδιες ή υψηλότερες αποδοχές από το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου (Ν.4024/2011).

  • 19 Ιουνίου 2015, 21:49 | Πάνος

    Κ Υπουργέ,
    Θα πρέπει κανονικά για να διδάξει κάποιος σε οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να είναι τουλάχιστον κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, Δεν θα πρέπει να μπορούν να διδάσκουν αυτοτελώς τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, άλλα να βοηθούν τα μελή ΔΕΠ και ΕΠ, εκτός και αν είναι κάτοχοι διδακτορικού. Επίσης για τους συμβασιούχους καθηγητές (είτε 407 είτε ΕΠ) θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι απαραίτητο προσόν το διδακτορικό. Στα περισσότερα ΑΤΕΙ τις χώρας το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό κάνει μαθήματα χωρίς να έχει τα απαιτούμενα προσόντα (είναι σε μεγάλο βαθμό ΜΟΝΟ απόφοιτοι ΤΕΙ, μικρό ποσοστό έχει μεταπτυχιακό και σχεδόν κανένας διδακτορικό). Με αποτέλεσμα ο καθηγητής να κάνει σε μερικές ομάδες μάθημα (με αρκετές δημοσιεύσεις, διδακτορικό κλπ) και σε μερικές το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό (απλά απόφοιτοι ΤΕΙ ) και να δημιουργούνται φοιτητές διαφόρων ταχυτήτων. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι με το νόμο που επιτρέπει στο Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό να διδάσκει θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ακόμα περισσότερο ο αριθμός των Επιστημονικών Συνεργατών ΑΤΕΙ (κάτοχοι διδακτορικού) αφού δεν θα τους έχει ανάγκη (πραγματικά όμως ποιος θα κάνει έρευνα κλπ) και όλοι αυτοί οι επιστήμονες θα φύγουν στο εξωτερικό με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Άραγε θα κάνετε κάτι να βρουν δουλειά κ Υπουργέ 200.000 Επιστήμονες που έφυγαν από στο εξωτερικό;
    Ένας ξενιτεμένος

  • 19 Ιουνίου 2015, 20:08 | Δ Καρ

    Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο γίνεται κατανοητό πως μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το ότι ισχύει μέχρι σήμερα έχει να κάνει με τη νέα κατηγορία εκτάκτων τους «Ερευνητικούς Συνεργάτες» που ουσιαστικά θα υποκαταστήσουν τους «Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους».

    Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

    «3. α) Επιστήμονες κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος είτε Υποψήφιοι Διδάκτορες δύνανται να προσλαμβάνονται για τις έκτακτες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Α.Ε.Ι. ως Ερευνητικοί Συνεργάτες … »
    Στην παραπάνω διατύπωση δεν γίνεται καμία αναφορά στους κατόχους Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.

    Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται από τα ΤΕΙ συνεργάτες με μεταπτυχιακά, πλούσια επαγγελματική εμπειρία και με προσφορά επι σειρά ετών στα ΤΕΙ της χώρας.

    Θα ήταν πρέπον να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εισάγοντας στην συγκεκριμένη διατύπωση και τον όρο «Κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης» ή έστω «Κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, με τουλάχιστον Χ-ετή επαγγελματική εμπειρία ή/και X-ετή Διδακτική εμπειρία» όπως συμβαίνει και με τους Εργαστηριακούς συνεργάτες.

  • Για τους Διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80 στο εδάφιο 3 β στο τέλος αναφέρεται «Η σύμβαση δύναται να ανανεώνεται ή να παρατείνεται, πλην όμως ο συνολικός χρόνος πρόσληψης δεν δύναται να υπερβεί τα τρία (3) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη.»

    Γιατί αυτός ο χρονικός περιορισμός;
    Η θέσπιση αυτού του χρονικού περιορισμού οδηγεί αναίτια στην έξοδο τους ήδη υπηρετούντες Διδάσκοντες, που έχουν και τη γνώση και τη διδακτική εμπειρία υπηρετώντας με ελάχιστη αμοιβή το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αυτή την περίοδο δοκιμασίας. Ας ληφθεί υπόψη ότι λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν προκηρύσσονται θέσεις ΔΕΠ για τα σχετικά γνωστικά αντικείμενα.

    Γι’αυτό προτείνεται:
    η τελευταία φράση «πλήν όμως…έτη» πρέπει ή να απαλειφθεί εντελώς ή να γραφεί κάτι άλλο, όπως λ.χ. «Η σύμβαση δύναται να ανανεώνεται ή να παρατείνεται ανάλογα με τις ανάγκες εκάστου Τμήματος» ή «…έως την πρόσληψη μόνιμου μέλους ΔΕΠ για το σχετικό γνωστικό αντικείμενο».

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:47 | Μάγγου Μαριάννα

    Στο ν.4009/2011, (άρθρο 29, παρ. 2, περίπτωση α) περιλαμβάνεται εδάφιο ως εξής «Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής».
    Προτείνεται η δυνατότητα αυτή να προβλεφθεί και για την καταληκτική βαθμίδα του ΕΔΙΠ εκτός των διδακτόρων συναδέλφων, τα μέλη της οποίας διαθέτουν επαρκή εμπειρία και έχουν κριθεί διαδοχικά στην εκλογή και την εξέλιξή τους, με διαδικασίες ανάλογες με αυτές του ΔΕΠ. Ας σημειωθεί ότι για το ΕΔΙΠ το διδακτορικό αποτελεί επιπρόσθετο, όχι τυπικό προσόν.
    Σημειώνεται επίσης ότι το έργο δεν είναι αυτοδύναμο δεδομένου ότι γίνεται υπό την εποπτεία μέλους ΔΕΠ και σε κάθε περίπτωση η ανάθεση είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.

    Προτείνεται η προσθήκη διάταξης ως εξής:

    «Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν.4009/2011 τροποποιείται ως εξής: «Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος και στα μέλη της καταληκτικής βαθμίδας μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής.»»

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:13 | Αλέξανδρος Κατσιγιάννης

    Για παράδειγμα, στην παράγραφο 12.α του άρθρου 29 προβλέπεται η σχέση των μεταδιδακτορικών με τα Ινστιτούτα. Γιατί όχι με τα Ιδρύματα;

  • 19 Ιουνίου 2015, 16:08 | Αλέξανδρος Κατσιγιάννης

    Στην υποπαράγραφο 3.α) περιλαμβάνονται και οι κάτοχοι μεταδιδακτορικού ή και αυτοί που εκπονούν την μεταδιδακτορική τους έρευνα; Αν όχι, δεν θα έπρεπε; Αν ναι, κάτω από ποιο νομικό status; Γενικότερα, χρειάζονται αναγκαίες διευκρινίσεις για τους μεταδιδακτορικούς και την ερευνητική/διδακτική τους σχέση με τα Ιδρύματα, όπως επισημάνθηκε και σε παραπάνω σχόλιο.

  • 19 Ιουνίου 2015, 15:35 | Λευτέρης Πολίτης

    Όλο το λοιπό προσωπικό θα πρέπει να συμμετέχει και στο διοικητικό έργο. Με το να γράφετε μόνο για επιστημονικό δίνεται αφορμή άρνησης συμμετοχής στις διοικητικές απαιτήσεις στη λειτουργία ενός τμήματος. Ήδη υπάρχουν τέτοια κρούσματα και σε μεγάλο βαθμό. Τα νυν μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ κάλυπταν κενά διοικητικού προσωπικού. Εάν έχετε σκοπό να προσλάβετε διοικητικούς καλώς, γιατί ήδη τα μέλη ΔΕΠ έχουν επομιστεί μεγάλο διοικητικό έργο, όπως ανάμεσα σε όλα, φωτοτυπίες, παράδοση εγγράφων κλπ.

    Επίσης τα περισσότερα ΕΔΙΠ δεν έχουν περάσει κρίση και προσπαθείτε εσφαλμένα να τα εξισώσετε με τα μέλη ΔΕΠ.

    Όσον αφορά την εξέλιξη, θα μπορούν να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην περίπτωση προκήρυξης κενής θέσης. Δεν χρειάζονται παράθυρα στο νόμο.

    Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως τα ΕΔΙΠ δεν θα μπορούν να είναι υπεύθυνοι μαθήματος και δεν θα μπορούν να διδάσκουν θεωρία. Αν χρειαζόμαστε ΔΕΠ να προσλάβουμε ΔΕΠ. Αν χρειαζόμαστε προσωπικό για εργαστήρια, θέματα και ασκήσεις τότε μπορούμε να τα αναθέσουμε σε ΕΔΙΠ.

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:46 | ΓΛ

    Στα ΤΕΙ το μεγάλο βάρος των εργαστηριακών μαθημάτων το φέρουν οι κάτοχοι ΜΔΕ, εργαστηριακοί συνεργάτες, καθώς αυτό προβλέπει ο σχετικός νόμος ο οποίος δεν φαίνεται να καταργείται.
    Χρηματοδοτικές ανάγκες πρακτικά εξαφάνισαν τους συνεργάτες και τους υποκατέστησαν με τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους, δημιουργώντας ένα περίεργο και στρεβλό τύπο εργαζόμενων, μόνο με υποχρεώσεις, μισοεκπαιδευτικούς, μισοδιοικητικούς, τύπου «τα κάνουν όλα και συμφέρουν».
    Με τον προτεινόμενο νόμο, οι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες διατηρούνται ως κατηγορία εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού, επαναβεβαιώνεται η σύνδεσή τους, ως προς τις υποχρεώσεις, με τις αντίστοιχες βαθμίδες ΕΠ και παραμένει προφανώς ίδιος ο τρόπος κάλυψης της αμοιβής τους. Δηλαδή, δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς της πρακτικά ανύπαρκτης χρηματοδότησης των ΤΕΙ για τις προσλήψεις συνεργατών. Επομένως τα ΤΕΙ δεν έχουν καμία τέτοια δυνατότητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
    Η νέα κατηγορία εκτάκτων που υποκαθιστά τους Πανεπιστημιακούς Υποτρόφους είναι οι Ερευνητικοί Συνεργάτες, για τους οποίους τουλάχιστον έχει βελτιωθεί η περιγραφή του παρεχόμενου έργου. Ωστόσο οι κατηγορίες των δυνητικών συνεργατών απομειώθηκαν σε 2 από 3, αποκλείοντας τους μεταπτυχιακούς. Η ακατανόητη αυτή διατύπωση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στη λειτουργία των ΤΕΙ όσο και σε πολύ μεγάλο πλήθος συνεργατών που επι χρόνια παρέχουν αναγνωρισμένα υψηλής ποιότητας έργο στην εκτέλεση της αποστολής των ΤΕΙ για την εφαρμογή των επιστημών και της τεχνολογίας.
    Είναι προφανές, όπως έδειξε και η εμπειρία με τους Παν.Υπ., ότι ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός εκτάκτων συνεργατών θα προέλθει από τη κατηγορία των Ερευνητικών Συνεργατών, πιθανολογώντας ότι η αδυναμία χρηματοδότησης των εργαστηριακών συνεργατών θα συνεχιστεί.
    Είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει η διατύπωση της περίπτωσης α της παραγράφου 3 με την πρόσθεση μετά το «Υποψήφιοι διδάκτορες» της φράσης «ή κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών» ή εναλλακτικά, όπως ήταν η διατύπωση για τους Παν. Υπ. «ή εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας».

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:31 | Χρήστος

    2 θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν μέσω του ΣΝ:

    1) Οι Πρυτάνεις να έχουν το δικαίωμα μετά από αίτηση ενός ΕΔΙΠ να μεταφερθούν από Σχολή σε Σχολή, από Σχολή σε Τμήμα, από Τμήμα σε Σχολή και από Τμήμα σε Τμήμα. Σε ορισμένα Ιδρύματα έγινε κακή εφαρμογή της ένταξης των ΙΔΑΧ σε Σχολή ενώ παρέχουν σε ένα μόνο Τμήμα της Σχολής τις υπηρεσίες τους. Με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στις ΓΣ του Τμήματος γιατί τυπικά ανήκουν στη Σχολή. Συνεπώς θα πρέπει κάποιος ΕΔΙΠ που έχει ΦΕΚ ένταξης σε Σχολή, να έχει το δικαίωμα να μεταφερθεί σε ένα Τμήμα της Σχολής έχοντας πλήρη δικαιώματα με τους ΕΔΙΠ που έχουν ΦΕΚ στο Τμήμα.

    2) Μισθολογική/βαθμολογική κατάταξη: Αυτή τη στιγμή έχουμε 3 ειδών ΕΔΙΠ (πρώην ΕΕΔΙΠ ΙΙ), πρώην ΕΤΕΠ, πρώην Διοικητικούς (ΙΔΑΧ και μόνιμους). Και οι τρεις κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά αλλά έχουν τελείως διαφορετικό μισθολόγιο και τελείως διαφορετικό βαθμολόγιο το οποίο είναι και στάσιμο. Και ενώ εδώ και μια τετραετία περιμένουμε το ΠΔ που υποτίθεται θα τα όριζε όλα αυτά, έρχεστε με το ΣΝ και καταργείτε τη διάταξη ότι θα βγει ΠΔ!!! Και μετά τι???? Συνεχίζουμε έτσι εσαεί χωρίς βαθμολόγιο, χωρίς κοινό μισθολόγιο για την ίδια δουλειά, χωρίς μισθολογικές ωριμάνσεις??? Επιτέλους διορθώστε το!! Να αναφερθεί ρητώς η εφαρμογή του ΠΔ 118/2002 μετά την ψήφιση του παρόντος Νόμου! Δουλεύουμε, παράγουμε και τελικά χωρίς καμία βαθμολογική εξέλιξη χωρίς καμία κρίση επί του έργου μας!!!

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα λάβετε υπόψη τα παραπάνω απλά και χωρίς κόστος ζητήματα!

  • 19 Ιουνίου 2015, 10:16 | Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

    Το
    α) Επιστήμονες κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος είτε Υποψήφιοι Διδάκτορες δύνανται να προσλαμβάνονται για τις έκτακτες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Α.Ε.Ι. ως Ερευνητικοί Συνεργάτες δια πράξεως του οικείου Ιδρύματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την ανάπτυξη της έρευνας, της διδασκαλίας, του κλινικού έργου, την προώθηση, αξιοποίηση και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τον εκσυγχρονισμό ανάπτυξης της γνώσης, την οργάνωση σεμιναριακών κύκλων εκπαιδευτικού ή εργαστηριακού χαρακτήρα.

    Να γίνει
    α) Επιστήμονες κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος είτε Υποψήφιοι Διδάκτορες δύνανται να προσλαμβάνονται για τις έκτακτες ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ως Ερευνητικοί Συνεργάτες δια πράξεως του οικείου Ιδρύματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την ανάπτυξη της έρευνας, της διδασκαλίας, του κλινικού έργου, την προώθηση, αξιοποίηση και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, τον εκσυγχρονισμό ανάπτυξης της γνώσης, την οργάνωση σεμιναριακών κύκλων εκπαιδευτικού ή εργαστηριακού χαρακτήρα.

  • 19 Ιουνίου 2015, 08:53 | Σπύρος Πολυμέρης

    Θεωρώ ότι στο άρθρο
    09 Περί Λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι:

    Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ δύνανται κατόπιν αιτήσεως τους στη Γ.Σ. του Τμήματος που ανήκουν να εντάσσονται σε Τομέα ή Εργαστήριο του Τμήματος
    και
    Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ όσον αφορά στο ζήτημα των διακοπών (θερινών, Χριστούγεννα και Πάσχα) ακολουθούν τα προβλέπόμενα για τα μέλη ΔΕΠ

    Σας ευχαριστώ

  • 19 Ιουνίου 2015, 01:20 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσδιοριστεί το <>.

  • 19 Ιουνίου 2015, 01:16 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Με παλαιότερες διατάξεις οι ΕΤΕΠ και οι ΕΔΙΠ μπορούσαν να διδάσκουν και το θεωρητικό μέρος του Μαθήματος. Θα συνεχίσει να ισχύει αυτό;

  • 19 Ιουνίου 2015, 01:02 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Οι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ δικαιούνται άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου για την απασχόλησή τους ως Εργασtηριακών ή Επιστημονικών Σyνεργατών στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που εργάζονται ή σε άλλο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα; Αν δικαιούνται, μέχρι πόσες ωρες μπορούν να απασχοληθούν;

  • 19 Ιουνίου 2015, 00:56 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Καλό θα ήταν να υπάρξει και η δυνατότητα εξέλιξης των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ ή ΕΠ.

    2. Αν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ μπορούσε να είναι σε 3 ημέρες θα βοηθούσε για την ενημέρωση τους από εταιρείες κλπ!

  • 19 Ιουνίου 2015, 00:49 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Τα Μέλη ΕΔΙΠ μπορούν να μεταταγουν σε άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ή το αντίθετο);

  • 19 Ιουνίου 2015, 00:45 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    1. Τα Μέλη ΕΔΙΠ έχουν την ίδια καλοκαιρινή άδεια με τα Μέλη ΔΕΠ και ΕΠ;

  • 19 Ιουνίου 2015, 00:42 | Σιδέρης Κωνσταντίνος

    β) Στο άρθρο 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) προστίθεται παράγραφος ως εξής:

    «Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ υποχρεούνται να παρέχουν δέκα ώρες (10) διδακτικού έργου εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, να παρευρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι. είκοσι έξι (26) ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο όριο, συμπεριλαμβανομένων των ωρών διδασκαλίας και να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο, το οποίο κατανέμεται σε τέσσερις (4) τουλάχιστον ημέρες της εβδομάδας».

    Με βάση τα ανωτέρω θέτω τα παρακάτω ερωτήματα:

    1. Το διδακτικό έργο των ΕΔΙΠ μπορεί να φθάνει και τις 26 ώρες την εβδομάδα; Από που θα προσδιοριστεί αυτό;

    2. Οι ΕΔΙΠ μπορούν να εποπτεύουν Πτυχιακές εργασίες;

    3. Εφόσον οι ΕΔΙΠ πρέπει να παρέχουν κάθε μορφής επιστημονικό έργο, δεν πρέπει να προβλεφθούν και γι΄αυτούς τα επιδόματα έρευνας, βιβλιοθήκης, παρακολούθησης σεμιναρίων κλπ;

    4. Με παλαιότερες διατάξεις, ο μισθός των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού ήταν ποσοστό επί του μισθού του Λέκτορα!

    5. Πέραν των εκπαιδευτικών αδειών, μέχρι πότε παραμένουν οι ανωτέρω στα Ιδρύματα την περιοδο των εορτών (Χριστούγεννα και Πάσχα) και μετά το πέρας των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου;

    6. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να προσδιοριστεί το <>.

    7. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλό να είναι απαραίτητη η επιστημονική ενημέρωση των ΕΔΙΠ (ημερίδες, σεμινάρια, θερινά σχολεία, κλπ) με έξοδα του Ιδρύματος. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδα των Ειδικών Λογαριασμών των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    8. Εφόσον το αίτημα για την επιστημονική ενημέρωση των ΕΔΙΠ είναι σχετικό με το αντικείμενο τους θα πρέπει αυτό να γίνεται αποδεκτό και το οικονομικό κόστος να καλύπτεται κατά προτεραιότητα οποιασδήποτε άλλης δαπάνης από τον Ειδικό Λογαριασμό.

  • 18 Ιουνίου 2015, 23:58 | Φίλιππος Παππάς

    Τι προβλέπεται για τους εντεταλμένους διδάσκοντες μεταδιδάκτορες (νυν και επόμενους); Θα συνεχιστούν υποτροφίες από τους ΕΛΚΕ; Θα διατηρήσουν οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές το (απαραίτητο για προγράμματα, συνέδρια) affiliation που έχουν;

  • 18 Ιουνίου 2015, 19:01 | Nikos

    Με την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 29 του ν.4009/2011 (Α’ 195) όπως συμπληρώθηκε από την παράγραφο 16 του άρθρου 34 του ν.4115/2013 (Α’ 24), η βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ως άνω κατηγορίες από καθεστώς ΕΕΔΙΠ Ι και ΙΙ ή ΕΤΕΠ ή ΕΤΠ ή ΕΡΔΙΠ ή μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο ΕΔΙΠ ή ΕΕΠ ή ΕΤΕΠ στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4009/2011 (Α’ 195),ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ με το παρόν νομοσχέδιο με αποτέλεσμα την βαθμολογική και μισθολογική καθήλωσή τους.

  • 18 Ιουνίου 2015, 18:13 | Δημήτριος Παναγόπουλος

    Θα πρέπει και για τους ΕΔΙΠ να προβλέπεται δυνατότητα Απόσπασης και Μετάταξης όχι μόνο σε άλλα ΑΕΙ αλλά και σε Ερευνητικά Κέντρα.Θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με αντίστοιχη κατηγορία στα ερευνητικά κέντρα. Τέτοια αντίστοιχη κατηγορία είναι οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ). Οι παλαιοί ΕΛΕ (όπως και οι παλαιοί ΕΔΙΠ) δεν έχουν διδακτορικό.

    Θα πρέπει επίσης οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό να έχουν τη δυνατότητα να κριθούν ανά πάσα στιγμή σε βαθμίδες ΔΕΠ ανάλογα με τα προσόντα τους και όχι να είναι αποκλεισμένοι σε ένα καθεστώς χωρίς διέξοδο και χωρίς εξέλιξη. Είναι και αυτοί διδάκτορες όπως τα μέλη ΔΕΠ. Γιατί λοιπόν να μην μπορούν και αυτοί να εξελιχθούν σε μέλη ΔΕΠ αν έχουν ικανό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων (που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερος από τις δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ)?

  • 18 Ιουνίου 2015, 15:38 | Βασίλειος Τσακανίκας

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Με το άρθρο 9 πετάτε έξω από την Τριτοβάθμια τους εργαστηριακούς συνεργάτες κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος, οι οποίοι έχουν προσφέρει για σειρά ετών τις υπηρεσίες τους. Σας ζητώ να επανεξετάσετε το θέμα.

    Με Εκτίμηση,

    Βασίλης Τσακανίκας