- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 01

 

Άρθρο 1

Αντικείμενο και σκοπός

1. Με το παρόν  προεδρικό διάταγμα θεσπίζεται, συμπληρώνεται και διευρύνεται το υπάρχον εθνικό νομοθετικό, ρυθμιστικό και οργανωτικό πλαίσιο (εφεξής «εθνικό πλαίσιο») για τη διαχείριση Αναλωθέντων Καυσίμων και Ραδιενεργών Αποβλήτων (εφεξής ΑΚΡΑ), σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 122/2013 περί προσαρμογής   της ελληνικής νομοθεσίας  στην Οδηγία  2011/70/ Ευρατόμ του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2011 περί θεσπίσεως κοινοτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων (ΕΕ L 199/ 02.08.2011) και της παραγράφου 2 του άρθρου 42, του ν. 4310/2014  «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

2. Ο σκοπός του διατάγματος είναι η συμπλήρωση και διεύρυνση του υπάρχοντος «εθνικού πλαισίου» για τη διαχείριση ΑΚΡΑ, ώστε να  προβλέπεται και διασφαλίζεται:

α) η κατανομή των ευθυνών μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται, κατά περίπτωση, σε θέματα διαχείρισης ΑΚΡΑ και η εξασφάλιση του συντονισμού μεταξύ των φορέων αυτών.

β) ο σχεδιασμός του εθνικού προγράμματος της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 122/2013 για την εφαρμογή της προβλεπόμενης στο άρθρο 4 του π.δ. 122/2013 εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση των ΑΚΡΑ (εφεξής «εθνική πολιτική»).  Το «εθνικό πρόγραμμα» καλύπτει όλους τους τύπους και τα ρεύματα ΑΚΡΑ που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους, καθώς και όλα τα στάδια της διαχείρισης ΑΚΡΑ από την παραγωγή έως και τη διάθεσή τους.

γ) η έκδοση νέων ή συμπληρωματικών κανονισμών, οδηγιών και  κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη διαχείριση ΑΚΡΑ.

δ) η θέσπιση του συστήματος για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων ή/και εγκαταστάσεων διαχείρισης ΑΚΡΑ.

ε) η θέσπιση συστήματος διαχείρισης, συστήματος ρυθμιστικών επιθεωρήσεων, συστήματος ελέγχων, συστήματος τεκμηρίωσης και υποβολής εκθέσεων για δραστηριότητες ή/και εγκαταστάσεις διαχείρισης ΑΚΡΑ.

στ) η θέσπιση μέτρων επιβολής, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής λειτουργίας και της τροποποίησης, λήξης ή ανάκλησης μιας άδειας, συνοδευόμενα από απαιτήσεις που οδηγούν σε ασφαλέστερες συνθήκες.

ζ) ο καθορισμός των εθνικών απαιτήσεων για την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού.

η) η κατάρτιση σχεδίου  χρηματοδότησης της διαχείρισης ΑΚΡΑ.

 

3. To παρόν προεδρικό διάταγμα συμπληρώνει τις διατάξεις των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας (ΚΑ). Τα επίπεδα εξαίρεσης και αποδέσμευσης καθορίζονται στον Πίνακα Α, Παράρτημα VII της Οδηγίας  2013/59/ Ευρατόμ του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013 περί καθορισμού των βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες.