- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο/πλαίσιο πολιτικών αρχών και προτάσεων για την οργάνωση της δια βίου μάθησης στη χώρα μας.

Σήμερα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο/πλαίσιο πολιτικών αρχών και προτάσεων για την οργάνωση της δια βίου μάθησης στη χώρα μας.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησής μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Οι προτάσεις μας θέτουν και εδώ στο επίκεντρο τις ανάγκες του μαθητή, του ενήλικα, του κάθε πολίτη και αποσκοπούν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της άρσης των εκπαιδευτικών αδιεξόδων.

Η ποιοτική παιδεία την οποία οραματιζόμαστε οδηγεί σε μια κοινωνία ενεργών, ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, των οποίων οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες θα έχουν αντίκρισμα στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο κείμενο πλαίσιο έχει σαφείς αρχές και θέτει ρεαλιστικούς ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για την υλοποίηση των στόχων αυτών.

Επίσης ανταποκρίνεται στην σύγχρονη ανάγκη αλλαγής του μαθησιακού μοντέλου αλλά και στην κοινωνική ανάγκη της μετατόπισης του κέντρου του ενδιαφέροντος της πολιτείας από το όφελος των φορέων στο όφελος του εκπαιδευομένου.

Θέλουμε τις προτάσεις και τα σχόλια όλων των πολιτών καθώς πιστεύουμε ότι η δια βίου μάθηση δεν αποτελεί προνομιακό αντικείμενο ειδικών αλλά βασική ανάγκη κάθε πολίτη.

Σας καλούμε να πάρετε μέρος ενεργά στη νέα μορφή διαβούλευσης που εγκαινιάσαμε ως κυβέρνηση και έτσι με τις προτάσεις να συνεισφέρετε στην διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα θέσουμε εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος συμμετοχής.

Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 17/2/2009