Κείμενο Πολιτικών Κατευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προς Δημόσια Διαβούλευση ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1.Η κατάσταση στη Δια βίου Μάθηση στην Ελλάδα σήμερα

Προβλήματα

Στην αρχή του 2010 η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση αναφορικά με την πραγμάτωση της δια βίου μάθησης. Το γεγονός πιστοποιούν οι εξαιρετικά χαμηλοί δείκτες επίδοσής μας στην εκπαίδευση ενηλίκων και γενικότερα στη Δια βίου Μάθηση.

α. Στην έκταση της συμμετοχής ενηλίκων η χώρα μας καταλαμβάνει την 27η θέση από τις 33 χώρες που αξιολογήθηκαν. Σε σχέση δε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27 (ποσοστό συμμετοχής 9,5%), η επιδόσεις της χώρας (μόλις 2,9% στην Ελλάδα) βρίσκεται στο ένα τρίτο του κοινοτικού μέσου όρου.

β. Σε σχέση με τη συμμετοχή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) η χώρα μας βρίσκεται στην 4η σειρά από το τέλος. Αναφορικά μάλιστα με το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων σε σεμινάρια Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. (Βλέπε πίνακες).

γ. Σε σχέση με τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων με βάση το σχετικό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο, η χώρα μας είναι επίσης στην τελευταία θέση. Από το 2004 και μετά δε σημειώθηκε καμία πρόοδος κι επιπλέον δε απουσίαζε συστηματικά από τις αντίστοιχες συναντήσεις των ευρωπαϊκών βοηθητικών οργάνων.

Αιτίες

Την «ελληνική υστέρηση» στη Δια βίου Μάθηση πιστοποιούν & ενισχύουν:
Η απουσία σύνδεσης της αρχικής με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση (με ταυτόχρονη μη αποσαφήνιση των ορίων τους) σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό και επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Το ασαφές πλαίσιο αναφορικά με τα προσόντα και τα συναφή επαγγελματικά δικαιώματα.
Το αποσπασματικό και τυχαίο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Δια βίου Μάθησης.
Η πλημμελής διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της εθνικής και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.
Το αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, δεδομένης της μέχρι σήμερα απουσίας συστηματικής προς τούτο αξιολόγησης.
Η ελλιπής συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας
Η μη συστηματική διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους, αυτοδιοικητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Η έλλειψη σχετικής παράδοσης που θα διευκόλυνε τη θεμελίωση της Δια βίου Μάθησης ως συνιστώσας της ιδιότητας του πολίτη.

Η Εθνική Ανάγκη για μια νέα Πολιτική

Η Δια βίου Μάθηση αποτελεί στρατηγικό εργαλείο για την υλοποίηση των εθνικών πολιτικών επιλογών δίνοντας προτεραιότητα:
α. στην Ανάπτυξη (πράσινη ανάπτυξη, καινοτομία, ψηφιακός εγγραμματισμός κά.),
β. στην Ένταξη (κοινωνική ενσωμάτωση, ένταξη στην απασχόληση κ.ά.),
γ. στην Παιδεία (διάχυση της γνώσης σε όλη την κοινωνία, ανάπτυξη της προσωπικότητας, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών & των εκπαιδευτών ενηλίκων κ.ά.)
δ. σε ζητήματα μείζονος κοινωνικής σημασίας (περιβαλλοντική εκπαίδευση & ευαισθητοποίηση, κυκλοφοριακή αγωγή κ.ά.).

Η ανάγκη ενός νέου εμπειρικά & ερευνητικά θεμελιωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού της Δια βίου Μάθησης στη χώρα μας είναι φανερή. Η Ελλάδα χρειάζεται και απαιτεί μια νέα πολιτική.

2.H νέα Πολιτική για τη Δια βίου Μάθηση

Αποστολή

H νέα Πολιτική εντάσσεται στον ευρύτερο ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας με αποστολή να δώσει την ιδιαίτερη έμφαση στο προφίλ γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Συγχρόνως, προσβλέπει στο να παράσχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη Δια βίου Μάθηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, την παροχή δηλαδή μέσω της Δια βίου Μάθησης του δημόσιου αγαθού της παιδείας σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αρχές

1.Είναι ανθρωποκεντρική. Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» ισχύει κι εδώ. Πρώτα ο εκπαιδευόμενος κάθε ηλικίας. Έχει ως αφετηρία τον άνθρωπο (το μαθητή, τον ενήλικα, τον πολίτη) και τις ανάγκες του (γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες) και όχι τα συμφέροντα των φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

2.Είναι ενεργός & συνεχής και όχι εξαναγκαστική. Η μάθηση δε σταματά με το πέρας της αρχικής εκπαίδευσης και την ενηλικίωση. Είναι μια ανοιχτή και συνεχής ευκαιρία για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική βελτίωση στη ζωή ενός ανθρώπου.

3.Είναι ολιστική: Δίνει κίνητρα για συμμετοχή σε όλους σε όλη τη διάρκεια του βίου, με δυνατότητα αναγνώρισης & πιστοποίησης μη τυπικών & άτυπων μορφών μάθησης. Δε λαμβάνει χώρα μόνο στα πλαίσια του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος (τυπική εκπαίδευση) αλλά & σε μια ποικιλία εξωσχολικών μη τυπικών & άτυπων μορφών μαθησιακών δραστηριοτήτων (οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, ελεύθερο χρόνο, κοινωνικές & αθλητικές δραστηριότητες), οι οποίες θα μπορούν να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν.

4.Υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αποσκοπεί στην επικαιροποίηση των γνώσεων & δεξιοτήτων των εργαζομένων ενόψει των ραγδαία μεταβαλλόμενων συνθηκών εργασίας με έγκαιρη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και διασύνδεσής τους με τις παρεχόμενες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Παράλληλα συμβάλλει στην επίτευξη των οριζόντιων στόχων της πολιτικής μας όπως στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην τεχνολογία.

5.Υποστηρίζει την κοινωνική ένταξη. Αποσκοπεί στην αποφυγή της κοινωνικής & επαγγελματικής υποβάθμισης ευάλωτων ομάδων με έγκαιρη διάγνωση των αναγκών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Λειτουργεί αντισταθμιστικά & παρέχει στις ομάδες που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό ένα ικανοποιητικό επίπεδο επιδόσεων στις βασικές δεξιότητες και ένα επαρκές επίπεδο εξειδικευμένων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με στόχο να διασφαλίσει την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

6.Στοχεύει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου καθώς και στην καλλιέργεια κοινωνικών και πολιτικών συμπεριφορών συμβατών με τις νέες συνθήκες. Ειδικότερα, παρέχει τα εφόδια στο σύγχρονο άνθρωπο για την ενεργητική συμμετοχή του στα κοινά και τη δημιουργική προσαρμογή του στις δύσκολες και μεταβαλλόμενες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες. Αποτελεί το κύριο μέσο για την ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη.

Στόχοι

Οι κεντρικοί ποσοτικοί στόχοι είναι:

1.Η ουσιαστική και καταλυτική αύξηση της συνολικής ‘Έκτασης της Συμμετοχής Ενηλίκων’ σε δραστηριότητες δια βίου μάθησης στον ενεργό πληθυσμό από το 2.9% που είναι σήμερα στο 5% το 2013.

2.Ο διπλασιασμός (100%) της εθνικής συμμετοχής στην ‘Γενική Εκπαίδευση’ ενηλίκων μέσα από τις δραστηριότητες στη Δια Βίου Μάθηση (π.χ. Σχολεία Β’ Ευκαιρίας, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευση Γ’ ηλικίας).

3.Η αύξηση άνω του 50% της συμμετοχής ενηλίκων στη ‘Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση’, αφενός για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της ‘κατάρτισης ανέργων’, αφετέρου για την ‘κατάρτιση εργαζομένων΄ σε όλες τις εκφάνσεις της, είτε ενδο-επιχειρησιακά είτε σε συνεργασία με συνεργαζόμενους φορείς.
(βλ. πίνακα 4)

Θεμελιώδης μας επιδίωξη είναι η ποιοτική αναβάθμιση της δια βίου μάθησης. Συγκεκριμένα:

1.Διασφάλιση της ποιότητας παντού: στους εκπαιδευτές, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτών, στα γνωστικά αντικείμενα και στο μαθησιακό υλικό, στους χώρους και τις υποδομές, στις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης. Στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας προβλέπονται μέτρα διοργάνωσης πιλοτικών προγραμμάτων, διάδοσης και ανταλλαγής θετικών πρακτικών, αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας, έρευνας. Ιδιαίτερη μέριμνα πρόκειται να ληφθεί για την επιμόρφωση των επιτελικών στελεχών Δια βίου Μάθησης που υπηρετούν τόσο σε φορείς σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής όσο & σε φορείς υλοποίησης αυτής.

2.Ανάπτυξη νέων παιδαγωγικών μεθόδων με στροφή στη βιωματική μάθηση, στη μάθηση εξ αποστάσεως, στο e-learning, σε μικτές μορφές μάθησης (blended learning). Η ανάπτυξη νέων παιδαγωγικών μεθόδων θα συνοδεύεται από διαδικασίες αναγνώρισης και πιστοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία αυτά αποκτήθηκαν.

3.Εξορθολογισμός και σαφήνεια των προσόντων που αποκτούνται από τη Δια βίου Μάθηση και συσχέτιση τους με την αγορά εργασίας σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση της κινητικότητας των εκπαιδευομένων και του εργατικού δυναμικού. Συγκροτείται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (NQF), με το οποίο συνδέονται όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Τα προσόντα που θα αποκτούν οι πολίτες μέσω της Δια βίου Μάθησης, καταγράφονται σε εθνικούς περιγραφικούς δείκτες και κατατάσσονται σε επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου.

4.Εξορθολογισμός του πλέγματος σχετικών φορέων και θεσμών για να αποφευχθεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων.

5.Ορθολογική κατανομή και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στα πλαίσια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Σχεδιάζουμε τις σχετικές συγχρηματοδοτούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ (από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού») με γνώμονα την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και με στόχο τη διαμόρφωση και στήριξη προγραμμάτων τυπικής και άτυπης κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας.
Επικεντρώνουμε σε προγράμματα που διαθέτουν ποιότητα και βιωσιμότητα (δυνατότητα διάρκειας) και δίνουμε έμφαση στη χρηματοδότηση σύγχρονων ηλεκτρονικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
Τα συστατικά στοιχεία της νέας πολιτικής

1.Δημιουργούμε νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποτυπώνει με σαφήνεια τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης Δια βίου Μάθησης, διασφαλίζει την ποιότητα όλων των δομών όπως και τη δυνατότητα διασύνδεσης και συνεργασίας τους και θα πιστοποιεί το τελικό μαθησιακό αποτέλεσμα, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο στο Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ), ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής. Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου θα επιφέρει ευρύτατες οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν την απαγκίστρωση από τις υφιστάμενες δύσκαμπτες, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές πρακτικές.

2.Επανασυγκροτείται η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην Εθνική Επιτροπή Δια Βίου Μάθησης.

3.Κάθε πολίτης αποκτά δικαίωμα πρόσβασης & ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε δραστηριότητες εκπαίδευσης καθόλη την διάρκεια της ζωής του. Οργανώνουμε το Europass & το Ατομικό Μητρώο Δια Βίου Μάθησης για κάθε πολίτη, ώστε η συμμετοχή του να αναγνωρίζεται και να προσμετράται.

4.Το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) αλλάζει και αποκτά νέο διευρυμένο ρόλο που θα το αναδεικνύει ως τον εθνικό επιτελικό φορέα πιστοποίησης. Το ΕΚΕΠΙΣ αναλαμβάνει την πιστοποίηση όλων των παρόχων εκπαίδευσης και κατάρτισης (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, γενικά το σύνολο της μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων που θα αφορά όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ταυτόχρονα μελετάται ο νέος ρόλος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του, ώστε τελικά να αρθεί το ασυμβίβαστο της δραστηριότητας παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με εκείνης της πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων και να σταματήσουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

5.Συγκροτείται μέσα στο 2010 το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων με στόχο τη συνολική θεώρηση της μάθησης και έμφαση στα αποτελέσματα των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τα οποία κατανέμονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες. Το προτεινόμενο ελληνικό πλαίσιο προσόντων δημιουργείται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου του 2010. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2012 να έχει ολοκληρωθεί η αντιστοίχηση του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων με το Ευρωπαϊκό.

6.Ενισχύονται οι θεσμοί της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή τα προγράμματα διδασκαλίας Νέας Ελληνικής για μετανάστες συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και στη διαμόρφωση ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Αναβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Συνοδευτικών –Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.

7.Ενισχύεται ο ρόλος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και η συμμετοχή σε αυτό. Εξετάζεται η δυνατότητα διαμόρφωσης ευέλικτων επιμορφωτικών προγραμμάτων, που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαζομένων στον κοινωνικό, οικονομικό & πολιτιστικό τομέα.

8.Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε τέλος στον επαγγελματικό προσανατολισμό και δεσμευόμαστε για αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ). Επενδύουμε στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού συστήματος επαγγελματικού προσανατολισμού, το οποίο παρέχει πληροφόρηση και εξατομικευμένη υποστήριξη, διά ζώσης και μέσω του διαδικτύου, που ξεκινάει από τους μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου και συνοδεύει δια βίου το σύνολο των πολιτών. Το σύστημα αυτό παρέχει επίσης, όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες, ώστε να βελτιώνουμε συνεχώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών συμβούλων. Προς το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στους Άξονες Προτεραιότητας 4 έως 6 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ καθώς και στις σχετικές κατηγορίες παρέμβασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

9.Με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων και μέτρων Δια βίου Μάθησης στη χώρα μας, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στη σύσταση μια νέας Μονάδας Έρευνας και Καινοτομίας για τη μελέτη της διεθνούς εμπειρίας, την ενσωμάτωση των καλών πρακτικών και την υιοθέτηση μέτρων διασφάλισης ποιότητας.

H υλοποίησης της νέας πολιτικής

Στρατηγική

1.Από τους στόχους στα μετρήσιμα αποτελέσματα: Η υλοποίηση της νέα πολιτικής για τη Δια βίου Μάθηση χαρακτηρίζεται από την εμπειρική στροφή στη βάση θεμελιωμένων και μετρήσιμων δεδομένων. Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους με βάση τις πολιτικές μας προτεραιότητες και επιδιώκουμε να τους πετύχουμε με καθορισμένες στρατηγικές σε ορίζοντα τετραετίας.

2.Συνεχές & ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης υλοποίησης: Η παρακολούθηση της επίτευξης των ποσοτικών στόχων πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο & σε εθνικό επίπεδο με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων & δυσλειτουργιών & την άμεση αντιμετώπισή τους.

3.Ενδυναμωμένος φορέας υλοποίησης: Για την υλοποίηση του νέου αυτού πλαισίου κανόνων και αρχών στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει συντονιστικό και επιτελικό ρόλο, με σκοπό την εξασφάλιση της συνεκτικότητας και αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων από όλο το πλέγμα θεσμών και φορέων παρεμβάσεων. Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης για μια ριζικά νέα εθνική πολιτική Δια βίου μάθησης και υπ’αυτή την έννοια δεν είναι τυχαία η μετονομασία του Υπουργείου Παιδείας με την ένθεση της Δια βίου Μάθησης. Αποτελεί σαφή συμβολική και υλική αποτύπωση των προθέσεων και των οραμάτων μας.

4.Συμμετοχική υλοποίηση: Oι ανωτέρω στόχοι για τη Δια βίου Μάθηση δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιδιαίτερα δε ως προς το σκέλος της Δια βίου Μάθησης που στοχεύει στην κοινωνική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει το θεσμικό πρωταγωνιστικό της ρόλο στη βελτίωση των εθνικών μας επιδόσεων. Οι αυτοδιοικητικοί φορείς καλούνται να ορίσουν τους δικούς τους ποσοτικούς στόχους σε επίπεδο περιφέρειας με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Αντίστοιχη είναι η ενεργός συμβολή των κοινωνικών εταίρων μέσω ενός Εθνικού Δικτύου Δια βίου Μάθησης. (βλ. συνέχεια)

Η Δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Δια βίου Μάθησης

Αναγκαιότητα συμμετοχικής υλοποίησης

1.Κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας είναι η ενεργός συμβολή των Κοινωνικών Εταίρων τόσο στην αποτελεσματικότητα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, όσο και στη διασφάλιση της διασύνδεσής της με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
2.Η υλοποίηση των στόχων αυτών απαιτεί διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές στην Δια βίου Μάθηση. Δημιουργούμε το Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης της Ελλάδας και αναθεωρούμε και εκσυγχρονίζουμε το Εθνικό Σύστημα για τη Σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ).
3.Στο Εθνικό Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και όλοι οι πολίτες σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του.

Κατευθύνσεις του Εθνικού Δικτύου Δια βίου Μάθησης

Άρση των εκπαιδευτικών αδιεξόδων: σαφής διασύνδεση των επιμέρους μορφών της εκπαίδευσης και κατάρτισης (αρχικής και συνεχιζόμενης, τυπικής, μη τυπικής και άτυπης).
Η διασφάλιση της διαφάνειας και διασύνδεσης μεταξύ τους ώστε να διασφαλίζεται η ισότητα ευκαιριών και η ευελιξία επιλογής της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής πορείας του ατόμου, από όποιο σημείο του εκπαιδευτικού συστήματος και αν ξεκινά.
Ο προσανατολισμός στο αποτέλεσμα της μάθησης (εκροές1), μέσα από ένα ενιαίο αξιόπιστο εθνικό πλαίσιο αξιολόγησης και πιστοποίησης των εκροών, ανεξάρτητα από τον τρόπο και την διαδρομή απόκτησής τους.

Στόχοι του Εθνικού Δικτύου Δια βίου Μάθησης
1.Η δημιουργία ενιαίου εθνικού πλαισίου αξιολόγησης και πιστοποίησης για όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων (δημόσιων, ιδιωτικών και κοινωνικών – τυπικών, μη τυπικών και άτυπων) με εσωτερικές, ευέλικτες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη μορφή κατάρτισης ή εκπαίδευσης.
2.Η συγκρότηση ενιαίου εθνικού πλαισίου αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και πιστοποίησης γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων.
3.Η συστηματοποίηση της ανίχνευσης και διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και των επαγγελματικών και επιμορφωτικών αναγκών των πολιτών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
4.Η διασφάλιση του δικαιώματος σε κάθε πολίτη στην πρόσβαση σε όλες εκείνες τις επιμορφωτικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και στην απρόσκοπτη ένταξη και ενσωμάτωσή στους στο κοινωνικό γίγνεσθαι με έμφαση στις κοινωνικά ευπαθείς και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
5.Η διαρκής και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτών ενηλίκων ώστε πέρα από εξειδικευμένες γνώσεις να μπορούν να ανταποκρίνονται και στα παιδαγωγικά τους καθήκοντα.

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 13:30 | Ευσταθιάδης Ευστάθιος

    Ασφαλώς και η δια βίου εκπαίδευση είναι κάτι θετικό και πρέπει να προχωρήσει. Για να είναι αποτελεσματική όμως πρέπει να συνδυαστεί με μια γενική αναμόρφωση και προσαρμογή του εκπαιδευτικού μας συστήματος στίς ανάγκες του 21 αιώνα. Η όποια αναμόρφωση όμως πρέπει να αρχίζει από την βάση δηλ. το Δημοτικό,εκεί μπαίνουν τα θεμέλια και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των μαθητών, η αρχή άλλωστε είναι το ήμισυ του παντός. Ότι αλλαγές αποσπασματιές και αν γίνουν, ακόμα και είναι θετικές. στις άλλες βαθμίδες δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Στήν Ελλάδα συζητούμε πολύ και πράττουμε λίγα, ας προχωρήσει επιτέλους η μείωση της περιττης ύλης, ο Έλληνας μαθητής βομβαρδίζεται με πολύ ύλη, αλλα στο τέλος δεν μπορεί να την αφομειώσει. Να εισαχθούν νέες τεχνολογίες,περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή αγωγή (στην Γερμανία οι μαθητές της τετάρτης δημοτικου αποκτούν δίπλωμα οδήγησης ποδηλάτου μετά από εξετάσεις φυσικά, με απότέλεσμα από τόσο μικρή ηληκία να έχουν αποκτήσει κυκλοφοριακή αγωγή). Φυσικά χρειάζεται υλικοτεχνική υποδομή,καλύτερες κτηριακές εγκαταστάσεις κ.λ.π. αλλά αυτά σας είναι ήδη γνωστά. Για ένα πράγμα θα παρακαλέσω πάλι, περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, πολλά από τα παραπάνω τα ακόυμε χρόνια και δεν εφαρμόζονται ποτέ, Ας γίνει επιτέλους η αρχή.
    Με τιμή
    Ευστάθιος Ευσταθιάδης (ΠΕ 07)

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 12:48 | ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΓΚΟΥ

    ΤΟ 1995 ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟ-ΙΔΡΥΘΕΝΤΑ ΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑς ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΤΟΤΕ (ΕΛΛΙΠΗΣ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ.
    ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΕΠΕΙΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕς ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ Ή ΑΕΙ (ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΙΕΚ) ΜΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΑΡΧΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο:ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΙΕΚ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΙ.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο:ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΣΤΩ
    ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΚ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.
    ΣΕ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΑΠ Κ΄ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΙΤΗΣΗΣ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΩ.
    ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑ ΕΝΑΝ ΑΛΑΖΟΝΑ,ΥΠΕΡΟΠΤΗ ΚΑΙ «ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ»
    ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΣΟΥ ΕΛΕΓΕ :»ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ Κ΄ΠΕΡΑΣΕΣ ΣΤΟ ΕΑΠ
    -Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ.» ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΝΕΦΙΚΤΟ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ
    ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΟΙ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ. ΟΠΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΑΥΤΗ.
    ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ,ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΜΕ
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο: ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ Η/Υ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.

    ΕΠΙΣΗΣ,
    ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 20ΧΡΟΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΨΙΑΣ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΧΟΡΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ
    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.
    Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΘΙΜΟΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
    ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ,
    ΤΑ ΟΠΟΙΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ» ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ
    ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο: ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ Κ’ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΩΔΕΙΑ κτλ., Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 12:25 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αξιότιμη κα. Υπουργε,
    Αξιότιμοι κ.κ.,
    Με αφορμή την ανοικτή διαβούλευση για την Δια Βίου Μάθηση επιθυμούμε να τονίσουμε πως η θετική εξέλιξη της διαδικασίας θα σημάνει την αναγνώριση της επιστημονικής αρτιότητας των πτυχιούχων του Τμήματός μας, του μοναδικού που συστάθηκε εξ αρχής για να καλύψει της ανάγκες της Πολιτείας στο πολυσχιδές και ουσιώδες πεδίο της κατάρτισης με μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προσδοκούμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την πρώτη στη σειρά των 12 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Π.Δ. 267/9–7–1993) ευρεία αξιοποίηση, σε φορείς του αντικειμένου τους, των αποφοίτων Συνεχούς Εκπαίδευσης, κατεύθυνσης που τότε θεσμοθετήθηκε με την υπογραφή του νυν Πρωθυπουργού (Π.Δ. 391/25-10-1995).
    Η «κατοχύρωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Συνεχούς Εκπαίδευσης (Π.Δ. 76/21–3–2002) αναφέρει ρητά πως:
    «οι πτυχιούχοι αυτοί έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση (i) τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, ανάπτυξη, διαμόρφωση και αξιολόγηση προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης ενηλίκων ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών και (ii) την οργάνωση και διοίκηση μονάδων ιδρυμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. Ο πτυχιούχος της παραπάνω κατεύθυνσης με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: .α) Σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης ενηλίκων, .β) Σε οργανισμούς, φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή απασχόληση και την επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων, .γ) Σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ως μάνατζερς και σύμβουλοι, και δ) Σε μελέτες και σχεδιασμό επιχειρησιακών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση ενηλίκων και ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες».
    Με μια γρήγορη ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι η παραπάνω περιγραφή στελεχών είναι ιδανική για να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης, όπως περιγράφονται στο προς διαβούλευση κείμενο. Παρόλα ταύτα έως σήμερα οι απόφοιτοί μας δεν προωθούνται συστηματικά σε κανέναν από τους δεκάδες φορείς του επιστημονικού ενδιαφέροντός τους. Απεναντίας καταφεύγουν εν πολλοίς σε αλλαγή σταδιοδρομίας με αποτέλεσμα ο ευρύτερος τομέας της Δια Βίου Μάθησης να στερείται νέους επιστήμονες που διαθέτουν το υπόβαθρο να προωθήσουν την αποτελεσματικότητα της κατάρτισης στη χώρα μας, δίνοντας ταυτόχρονα νόημα στις πολυδάπανες επενδύσεις.
    Αντιθέτως στις μέρες μας η Δ.Β.Μ. στελεχώνεται με διάφορες μορφές από ανειδίκευτους πτυχιούχους άλλων αντικειμένων που δε φέρουν επ’ ουδενί το αναγκαίο γνωστικό έρεισμα και επιχειρούν συν τω χρόνω να αποκτήσουν ένα σχετικό τίτλο σπουδών που να τους συνδέει με το αντικείμενο. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί του κλάδου, που η Πολιτεία σπούδασε, γνωρίζουν απαξίωση, αφού αντιμετωπίζουν έμμεσα ή άμεσα τον αποκλεισμό από μητρώα, διαγωνισμούς, προκηρύξεις ή διαδικασίες επιλογής προσωπικού, εν ολίγοις από πλήθος θέσεων εργασίας στις οποίες θα έπρεπε να επιλέγονται κατά προτεραιότητα δεδομένου των σπουδών τους. Τη στάση αυτή συναντάμε εδώ και χρόνια σε πείσμα των προσπαθειών μας για καταξίωση, παρά τα συνεχή αιτήματά μας για αξιοποίηση, με όλα τα μέσα και σε κάθε εποχή.
    Πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας από την ίδρυσή του είναι η προώθηση όλων εκείνων των θεσμικών ενεργειών για την διοχέτευση των πτυχιούχων στους αρμόδιους φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης της χώρας από όπου και μόνο μπορούν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Η πολιτεία θα αξιοποιήσει τοιουτοτρόπως ένα σημαντικό μέρος του επιστημονικού οπλοστασίου που διαθέτει ενάντια στην ανεργία και την απαξίωση δεξιοτήτων και θα επιλύσει οριστικά την πολυετή συσσώρευση αξιόλογων επιστημόνων, απαραίτητων για την πρόοδο. Βέβαια ούτε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης, ούτε η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, αλλά ούτε και το Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ενημερώνονται για τα ζητήματα αυτά πρώτη φορά από το παρόν κείμενο. Αν όμως υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα κωφεύουν.
    Εν κατακλείδι θεωρούμε θετικό βήμα την έναρξη μιας τέτοιας διαβούλευσης για μια νέα προσπάθεια με νέες πρακτικές και νέα πρόσωπα και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τις προτάσεις μας. Εκτιμούμε πως η εγχώρια και διεθνής οικονομική συγκυρία και τα μέχρι τώρα ατυχή αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανάγκη αξιοποίησης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στις ανάλογες θέσεις, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά τις ευεργετικές επιδράσεις της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και ιδίως όταν σκοπός είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Δια Βίου Μάθησης.

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 09:06 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    οχι λογια εργα.
    φτανει η κοροιδια των ΕΛΛΗΝΩΝ απο τους 300.
    εργα κ μονον εργα.
    προχωρισται μπροστα κ γρηγορα.εχομε χασει πολιτημο χρονο.
    Αξιολογηση εκπαιδευτικου προσοπικου αμεσα κ πεταμα στον καιαδα ολους τους αχριστους.
    Αποπολιτικοποιηση ολων των εκπαιδευτικων ιδρηματων αμεσα.
    Αξιοκρατια κ οχι με γλυψημο η κοματικα κρητηρια καθηγητες.
    Κ.Λ.Π.
    αφηστε την καρεκλα κ περαστε απο κανενα πανεπιστημιο κ παρατηρησται
    ολες τις διαδηκασιες,κ πειτε μας την εργασια,γνωση,κ.α. που προσφερουν οι πιο πολλοι καθηγητες?
    Η ΕΛΛΑΔΑ κ οι ΕΛΛΗΝΕΣ αξηζουν κατι παραπανω.

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 01:21 | NIKMA

    Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι
    Η Δια Βίου Μάθηση όταν απευθύνεται σε άτομα που έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα γιατί ο συνδυασμός της πρακτικής εμπειρίας με την εξειδικευμένη η την επιστημονική μόρφωση επιτυγχάνει :

    -Ποιοτική αναβάθμιση στη λειτουργία των υπηρεσιών και προϋποθέσεις παραγωγικής ανάπτυξης .
    -Δημιουργία αξιόλογων στελεχών ,χρήσιμους σε θέσεις ευθύνης και διοίκησης .
    -Δυνατότητες επαναπροσδιορισμού του επαγγελματικού προσανατολισμού (αλλαγή επαγγέλματος )

    Τα ευεργετικά (τόσο για τα ίδια τα άτομα όσο και για τις υπηρεσίες ή επιχειρήσεις ) αυτά αποτελέσματα έγιναν ορατά στο παρελθόν από την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής ( Π.Σ.Ε.) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία δυστυχώς λόγω λανθασμένων επιλογών σε επι μέρους ζητήματα δεν είχαν συνέχεια .
    Έχουν όμως αποκτηθεί χρήσιμες εμπειρίες οι οποίες αξιοποιούμενες θα προσφέρουν λύσεις για την επαναλειτουργία των ΠΣΕ .

    Η τοπική αυτοδιοίκηση και ο ρόλος της στη Παιδεία
    Η διαχείριση των εξόδων θέρμανσης, συντήρησης και καθαριότητας των δημόσιων σχολείων της περιοχής της είναι η μόνη αρμοδιότητα με την οποία έχει επαφή με την εκπαίδευση . Για να μπορεί η Τ.Α. να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εκπαίδευση πρέπει να αποκτήσει σχετική υποδομή , εμπειρία και μετά να της ανατεθούν αρμοδιότητες.
    ευχαριστώ

  • 16 Φεβρουαρίου 2010, 00:26 | Νίκος

    Ωραίος και άξιος ο διάλογος ας ελπίσουμε ότι θα οδηγήσει κάπου. Γιατί καλά τα λόγια τα μεγάλα αλλά Θα έπρεπε πρώτα να ξεκινήσετε να παγώσετε όλες τις διαδικασίες πρόσληψης στις δομές και τα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ και τα οποία ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις συνεντεύξεις στις 2 Σεπτεμβρίου, ακριβώς την ίδια ή την επόμενη ημέρα του διαγγέλματος του Καραμανλή για την προσφυγή στις κάλπες.

    Όλες οι συνεντεύξεις από εκεί και πέρα ήταν άκυρες στις δομές και τα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ ιδίως σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων όπου οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης οριζόντουσαν ουσιαστικά από τους Υπουργούς και τους βουλευτές.

    Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο νέος Γενικός Ευθύμιος Μπάκας, να δει πως και γιατί αποκλειόντουσαν υποψήφιοι για να πάνε για συνέντευξη κάποιοι άλλοι οι οποίοι μόνο έτσι μπορούσαν να διοριστούν.

    Όμως αντί αυτού συνεχίζει να υπογράφει αυτά που του στέλνουν, χωρίς να κάτσει να ελέγξει.

    Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στην Κρήτη, όπου σε νομό στο δυτικό άκρο του νησιού προσελήφθη ως υπέυθυνος στο ΚΕΕ ο γιος του Προισταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού και κουμπάρος πρώην Υπουργού.

    Καλές οι διαβουλεύσεις, αλλά να βλέπει και ο κόσμος ότι κάτι αλλάζει και δεν κάνουμε τα ίδια απλά με αλλαγή ρόλων και προσώπων.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 20:57 | Μαντούδης Ιωάννης

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Όπως και άλλοι συνάδελφοι του κλάδου των ΕΕΣ στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες θα ήθελα και εγώ να συμβάλλω στην καλύτερη ενημέρωσή σας για το σημαντικό έργο που επιτελούμε στην εκπαίδευση και την άτυπη κατάρτιση ενηλίκων αλλά και παιδιών στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.
    Μπορεί οι δομές μας να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις συνοικιακού τύπου φροντιστήρια, ανήκουν ή διοικούνται όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό από ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για το έργο που επιτελούν, προϋπόθεση απολύτως απαραίτητη στη παρακολούθηση των ραγδαίων εξελίξεων στις νέες τεχνολογίες και τη μεταλαμπάδευση αυτής της γνώσης – ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ – στα παιδιά και τους ενήλικες. Η ευελιξία των δομών μας και ο ελεύθερος ανταγωνισμός στο χώρο μας, μας έχει κάνει να είμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι άριστοι μαθητές στη δια βίου εκπαίδευση. Άλλωστε μόνο έτσι μπορούμε να παρέχουμε στους σπουδαστές μας εκπαίδευση και ενημέρωση στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, που όπως γνωρίζουμε μεταβάλλονται καθημερινά με ραγδαίο ρυθμό.
    Μετά από σημαντικές προσπάθειες και συζητήσεις του συνδικαλιστικού μας φορέα ΠΕΙΕΠ με την προηγούμενη κυβέρνηση προέκυψε μια ΥΑ που θα μας επέτρεπε (αν εξαιρέσουμε τα δυσβάσταχτα και ΑΔΙΚΑ οικονομικά στοιχεία), να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει ως μη τυπικές δομές κατάρτισης, στο πλάνο της γενικότερης δια βίου εκπαίδευσης που απασχολεί δικαίως έντονα την ηγεσία του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στις εκπαιδευτικές δομές μέσω των οποίων θα λειτουργεί η “Δια βίου μάθηση”, διότι έχουμε πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων και παιδιών και η επιστήμη που πρεσβεύουμε μας παρέχει την τεχνογνωσία, ώστε να προσφέρουμε στους εκπαιδευόμενους τεχνολογικά σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης (εξοπλισμό, εφαρμογές, σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης).
    Υπάρχουμε γιατί το αξίζουμε και γιατί αποδεδειγμένα μπορούμε να προσφέρουμε υψηλό εκπαιδευτικό έργο στις τεχνολογίες της πληροφορίας!!
    Παρακαλώ να δεχτείτε το συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΠΕΙΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Εργαστηρίων Πληροφορικής) για περαιτέρω ενημέρωση.
    Με τιμή,
    Μαντούδης Ιωάννης

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 18:48 | Μάκης

    Έχω ένα μικρό φροντιστήριο πληροφορικής σε μια κωμόπολη – χωριό (4000 κάτοικοι). Λειτουργώ από το 2005 και από τότε έχω εκπαιδεύσει πολλούς κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης στη πόλη, και που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν. Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι μία Υ.Α. μου λέει ότι δεν είμαι φροντιστήριο αλλά Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών, λίγο βαρύς τίτλος για τη μικρή σχολή μου. Ζητάει 3000€ παράβολο και 10.000€ εγγυητική επιστολή!. Το φροντιστήριο έχει 10.000€ τζίρο (προσοχή όχι κέρδος) όλη τη χρονιά και μετά βίας αφήνει ένα βασικό μισθό. Η Υ.Α. αυτή με κλείνει και με στέλνει στη κατηγορία των ενεργών. Κα Υπουργέ σας παρακαλώ στο νέο νόμο που θα βγάλετε να υπάρχει ειδική μέριμνα για εμάς τι μικρές δομές τις επαρχίας, δηλαδή να υπάρχει κλιμάκωση των απαιτήσεων, ώστε να μπορέσουμε και εμείς να επιζήσουμε και να μην οδηγηθούμε στον αφανισμό, γιατί προσφέρουμε και εμείς έργο. Φυσικά συμφωνώ να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια ποιότητας ώστε να προστατεύεται ο πολίτης που απευθύνεται σε εμάς για εκπαίδευση.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ευελπιστώ για τα καλύτερα.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 18:22 | Ένας εκπαιδευτής ενηλίκων

    Καταρχήν είναι δύσκολο να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση πάνω σ’ ένα κείμενο γενικών αρχών και κατευθύνσεων, που, σε μεγάλο βαθμό, απλά αναπαράγει ανάλογα κείμενα διεθνών οργανισμών και αρχές του επιστημονικού πεδίου της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, για τις οποίες έχει επιτευχθεί, μικρότερη ή μεγαλύτερη, συναίνεση. Θα περιμένω, λοιπόν, για να εκφράσω συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις το νέο νόμο για τη Δια Βίου Μάθηση που εξαγγείλατε. Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλω να δω κάποιες τουλάχιστο απ’ αυτές τις κατευθύνσεις να υλοποιούνται, γιατί στη χώρα μας έχουμε «χορτάσει» από πολιτικά κείμενα καλών προθέσεων που μένουν στα χαρτιά. Η εκπαίδευση ενηλίκων βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση στη χώρα μας και έχει άμεση ανάγκη από πράξεις, όχι ευχολόγια. Παρόλα αυτά θα σχολιάσω προκαταρκτικά κάποιες απ’ τις αρχές που παραθέτετε, τις οποίες κρίνω κομβικής σημασίας για το μέλλον της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα εκθέσω μερικά απ’ τα σημαντικότερα προβλήματά της, που σχετίζονται με τους εκπαιδευτές που απασχολούνται σε αυτήν και από τα οποία έχω άμεση εμπειρία.

    Γράφετε λοιπόν στις αρχές της Δια Βίου Μάθησης: «Στοχεύει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου… Αποτελεί το κύριο μέσο για την ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη» και παρακάτω στα συστατικά στοιχεία της νέας πολιτικής: » Ενισχύονται οι θεσμοί της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, όπως τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ή τα προγράμματα διδασκαλίας Νέας Ελληνικής για μετανάστες συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη και στη διαμόρφωση ενεργών και ενημερωμένων πολιτών». Αναφέρεστε εδώ στην εκπαίδευση ενηλίκων, όπως αυτή αντιδιαστέλλεται προς την κατάρτιση ενηλίκων. Πράγματι, η ενίσχυση της εκπαίδευσης ενηλίκων πρέπει να αποτελέσει μια απ’ τις πρώτες προτεραιότητες σας. Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το χώρο ότι εδώ και αρκετά χρόνια προωθούνταν, σχεδόν, αποκλειστικά η κατάρτιση, αρχική και συνεχιζόμενη, για συγκεκριμένους λόγους (παγκοσμιοποίηση, ανεργία, επιδοτήσεις Ε.Ε. κλπ.) και στο λεξιλόγιο μας κυριαρχούν οι όροι «ανταγωνιστικότητα», «ευελιξία», «ανθρώπινο κεφάλαιο». Ελπίζω μόνο η αναφορά σε έννοιες όπως «ενεργός πολίτης» να αντανακλά πραγματικές προτεραιότητες και να μη γίνεται στα πλαίσια κατασκευής συναίνεσης, όπως συχνά συμβαίνει σε κείμενα διεθνών οργανισμών.

    Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά σας στο ότι η Δια Βίου Μάθηση πρέπει να είναι: » ενεργός & συνεχής και όχι εξαναγκαστική». Νομίζω ότι για όλους μας είναι αποκρουστική η εικόνα ενός ανθρώπου που τρέχει ασθμαίνοντας απ’ την κούνια ως τον τάφο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, για να μαζέψει προσόντα, υπό την απειλή της μη πρόσληψης ή της απόλυσης, δηλαδή η εξαναγκαστική και «τιμωρητική» Δια Βίου Μάθηση. Κατανοώ βεβαίως ότι στο παρόν οικονομικό- κοινωνικό σύστημα με τις προτεραιότητές του η «επικαιροποίηση των γνώσεων & δεξιοτήτων των εργαζομένων ενόψει των ραγδαία μεταβαλλόμενων συνθηκών εργασίας» αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα. Εδώ μπορεί να παίξει το ρόλο του ένα δημόσιο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και αρχικής κατάρτισης που θα διαγνώσει έγκαιρα τις ανάγκες της αγοράς και θα παρέχει επίκαιρες γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες και κυρίως το να μάθει κάποιος πως να μαθαίνει. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η επικαιροποίηση των γνώσεων κλπ. πρέπει να γίνεται μέσα απ’ την ενίσχυση της ενδοεπιχειρησιακής (ενδοϋπηρεσιακής) επιμόρφωσης και όχι με απολύσεις των υπαρχόντων εργαζομένων και προσλήψεις, στη θέση τους, εργαζομένων που διαθέτουν επικαιροποιημένα προσόντα. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι παρά προσπάθειες για να περιοριστούν, σε κάποιο βαθμό, οι αρνητικές συνέπειες του υπάρχοντος μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης. Σε τελική ανάλυση αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε είναι αν θέλουμε να υποτάξουμε τις ανάγκες της αγοράς σε αυτές των ανθρώπων ή το αντίστροφο, με τίμημα, στη δεύτερη περίπτωση, την εξουθένωση των ανθρώπων και την απανθρωποποίηση των συνθηκών ζωής τους. Μόνο αν επιλέξουμε το πρώτο η γνώση μπορεί να είναι πραγματικά χαρά και όχι αγγαρεία υπό την απειλή της ανεργίας.

    Έρχομαι τώρα στα προβλήματα των εκπαιδευτών ενηλίκων στην Ελλάδα. Καταρχήν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αναφερθήκατε καθόλου σ’ αυτά κατά την παρουσίαση των προβλημάτων της Δια Βίου Μάθησης και των αιτιών τους. Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής», που οι εκπαιδευτές ενηλίκων γνωρίζουν τη σημασία τους καλύτερα απ’ οποιονδήποτε άλλον, δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την αδιαφορία σας προς τον άλλον σημαντικό πόλο της διαδικασίας μάθησης, το δάσκαλο. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει καμία δομή ή αυτόνομο πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ για το ακαδημαϊκό έτος 2009- 2010, δεν αποτελεί για σας πρόβλημα άξιο αναφοράς; Ακόμη χειρότερα, που είναι η διαφάνεια στις κυβερνητικές αποφάσεις και το σχετικό δικαίωμα πληροφόρησης του πολίτη που είχατε εξαγγείλει; Από το καλοκαίρι του 2009 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων πολλοί άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, υπέβαλλαν αίτηση για πρόσληψη στις δομές και τα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ. Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει προσληφθεί κανείς, αλλά η πολιτεία δεν μπαίνει καν στον κόπο να τους εξηγήσει το γιατί ή το τι μέλλει γενέσθαι. Τόση ευαισθησία, λοιπόν, για πολίτες που σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Πολλοί απ’ αυτούς επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΙΔΕΚΕ ή παίρνουν τηλέφωνο καθημερινά για να ενημερωθούν και η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι «υπομονή σε λίγο θα γίνουν οι προσλήψεις». Σκέφτηκε κανείς τον οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό των ανθρώπων αυτών; Θα έπρεπε να κάνει αφιέρωμα στη Δια Βίου Μάθηση καθημερινή εφημερίδα για να πληροφορηθούμε και εμείς ποιά είναι τα σχέδια του νέου Γ.Γ.Δ.Β.Μ.; Δεν θα έπρεπε το ΙΔΕΚΕ στον ιστότοπό του να έχει εξηγήσει, εδώ και πολύ καιρό, στους ενδιαφερόμενους για ποιους λόγους καθυστερούν οι προσλήψεις και πότε θα γίνουν τελικά; Δεν αποτελεί αυτή η πληροφόρηση αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα του πολίτη;

    Ποια είναι λοιπόν τα προβλήματα των εκπαιδευτών ενηλίκων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αν θέλουμε να επιτύχουμε αναβάθμιση της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα μας; Καταρχήν το σύστημα των προσλήψεών τους. Στις δομές και τα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ ισχύει εδώ και χρόνια ένα σύστημα μοριοδότησης προσόντων και συνέντευξης των υποψηφίων, που λειτουργεί σχετικά αξιοκρατικά, απ’ όσο γνωρίζω από άμεση εμπειρία. Το κυριότερο αδύνατο σημείο του είναι η συνέντευξη. Από την προσωπική μου εμπειρία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, στις συνεντεύξεις δεν διερευνώνται οι πάσης φύσεως γνώσεις, ικανότητες ή στάσεις του υποψηφίου που σχετίζονται με την υπό κατάληψη θέση. Πως θα μπορούσε εξάλλου να γίνει αυτό μέσα στα πέντε λεπτά περίπου που κρατάει η συνέντευξη; Για όσους έχουν περάσει από συνεντεύξεις πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα, η διαδικασία αγγίζει τα όρια φάρσας και φυσικά δεν μπορεί να υποστηρίξει σε καμία περίπτωση τη σχετική βαθμολογία. Επίσης, έχω ακούσει πολλές φορές από συναδέλφους για αδικίες στις συνεντεύξεις που αλλάζουν θεαματικά τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Επομένως η συνέντευξη πρέπει ή να καταργηθεί ή να αναμορφωθεί ριζικά ώστε να εξετάζει πραγματικά την ανταπόκριση των υποψηφίων προς την υπό κατάληψη θέση, με όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό τρόπο. Ακόμη, μερικές φορές παρατηρείται διαφορετική βαθμολογία από τις διάφορες επιτροπές για το ίδιο άτομο και υπό το ίδιο σύστημα μοριοδότησης (το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με την εισαγωγή του Ενιαίου Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων). Εκεί, όμως, που επικρατεί η απόλυτη αδιαφάνεια και αυθαιρεσία είναι στις προσλήψεις εκπαιδευτών των δημοσίων Ι.Ε.Κ. Στις προκηρύξεις πρόσληψης υπάρχει απλά γενική αναφορά στα προσόντα που λαμβάνονται υπόψη για την πρόσληψη, χωρίς καμία ένδειξη για το ειδικό βάρος (μοριοδότηση) τους. Ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων εκπαιδευτών δεν δημοσιεύεται πουθενά και οι περισσότεροι διευθυντές Ι.Ε.Κ. αρνούνται να σε ενημερώσουν για τα προσόντα των ανθυποψηφίων σου, επικαλούμενοι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στόχος πρέπει να είναι η άμεση λειτουργία του Ενιαίου Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων, αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση για τη μοριοδότηση των προσόντων. Η αναγκαιότητα του γίνεται ακόμη πιο φανερή, αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά και το χρόνο που ξοδεύει κάθε χρόνο ο υποψήφιος εκπαιδευτής, με μικρά εισοδήματα συνήθως, για να καταθέτει τα χαρτιά του στις διάφορες δομές και προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων.

    Όσον αφορά στο καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτών και των στελεχών της εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας, στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτοί απασχολούνται είτε ως ωρομίσθιοι είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης (ενός έτους το πολύ). Σχετικά με τις αμοιβές τους, αρκεί να αναφέρω ότι δεν έχουν αυξηθεί εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστο (απ’ τους λίγους εργαζόμενους στους οποίους έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, νομίζω). Θέλετε κάτι ακόμη χειρότερο: η καθυστέρηση στις πληρωμές τους. Στις δομές και τα προγράμματα του ΙΔΕΚΕ φτάνει τον ένα χρόνο, ενώ στα δημόσια Ι.Ε.Κ. τα δύο χρόνια. Τι μας δίνουν όλα αυτά: εκπαιδευτές ανασφαλείς (προσωρινότητα, μερική απασχόληση) και με πρόβλημα επιβίωσης (χαμηλές αποδοχές και καθυστέρηση πληρωμών). Είναι δυνατόν από τέτοιους εκπαιδευτές να ζητούμε επαγγελματισμό και συμβολή στην αναβάθμιση της Δια Βίου Μάθησης; Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα διαπίστωσα με τα μάτια μου στις συνεντεύξεις πρόσληψης στο ΙΔΕΚΕ που έγιναν το 2009. Η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων ήταν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι νέοι εκπαιδευτικοί, πολλές φορές χωρίς διδακτική εμπειρία ή κατάρτιση. Βλέπουν τις δομές της εκπαίδευσης ενηλίκων ως την αναγκαστική- προσωρινή λύση μέχρι να βρουν μια καλύτερη δουλειά. Πόσοι εκπαιδευτικοί με προσόντα, γνώσεις και εμπειρία, θα θελήσουν να ασχοληθούν σοβαρά με την εκπαίδευση ενηλίκων υπό τις παρούσες συνθήκες;

    Αρκετές έρευνες (δεν κάνω εδώ παραπομπές, με μια αναζήτηση μπορεί ο καθένας να εντοπίσει μερικές) έχουν δείξει τη σημαντικότητα του παράγοντα εκπαιδευτής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης δείχνουν ότι η αποδοτικότητα στην εργασία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του: αμοιβή, ασφάλεια, προαγωγή, γόητρο, επαγγελματική αυτονομία, επιμόρφωση (ανύπαρκτα στη χώρα μας). Τέλος, ότι για να επιτύχουν οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί τους στόχους τους πρέπει να χαρακτηρίζονται (και) από σταθερότητα προσωπικού. Κατανοώ ότι υπό την παρούσα οικονομική κατάσταση μια πρόταση για μόνιμες προσλήψεις στελεχών και εκπαιδευτών στο χώρο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ή για αύξηση των αμοιβών τους θα φάνταζε σε πολλούς ως ανέκδοτο. Αν όμως δεν κινηθούμε, έστω και δειλά, προς αυτή την κατεύθυνση, η ίδια η αναβάθμιση της Δια Βίου Μάθησης θα καταντήσει ανέκδοτο. Θα μπορούσε ένα μέρος τουλάχιστο των στελεχών και εκπαιδευτών της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης να προσληφθούν ως μόνιμοι, με πλήρη απασχόληση και ικανοποιητικές αμοιβές. Αυτό θα διασφάλιζε μια ελάχιστη συνέχεια στις δομές, θα αξιοποιούσε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που αποκτάται και θα προσέλκυε εκπαιδευτές και στελέχη με εμπειρία και κατάρτιση. Διαφορετικά θα διαιωνιστεί το σημερινό απαράδεκτο φαινόμενο της ευκαιριακής απασχόλησης μέχρι να βρει κάποιος μια καλύτερη δουλειά και καμία ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης δεν θα μπορέσει να υπάρξει. Γύρω απ’ αυτό το μόνιμο προσωπικό θα μπορούσε να υπάρχει ένας κύκλος συμβασιούχων, που θα αμείβονται όμως αξιοπρεπώς και χωρίς καθυστερήσεις και θα έχουν τις ευκαιρίες να επιδιώξουν τη μονιμοποίησή τους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και τις ανάγκες της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Το παλιό, καλό «Δει δη χρημάτων…» ισχύει πάντοτε.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 09:50 | δεσποινα

    ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΌΓΙΑ ,ΠΟΛΛΆ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ .ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΜΩΣ
    ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΥΣ -ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΛΠ.ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ……
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΛΛΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ.ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ .ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ?
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Π.Χ.ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ(ΦΥΣΙΚΑ ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ) ΚΑΙ ΣΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΛΕΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΝ.
    ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ,ΠΑΡΟΛΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 08:05 | Σούλης

    Αν ως χώρα για κάποια επίδοσή μας οι στατιστικές δείχνουν ότι είμαστε πολύ κάτω (σχεδόν στο πάτο) από το μέσο όρο άλλων χωρών τότε ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ εφαρμόζοντας τις διαδικασίες και πρακτικές άλλων χωρών που οι επιδόσεις τους είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο.

    Για παράδειγμα, μιλάμε για ένα «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ)» που στην ουσία είναι κλειστό γιατί δεν είναι άμεσα προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό. Τι πρέπει να γίνει; Απλά, να αντιγραφεί η λειτουργία άλλων ευρωπαϊκών ανοικτών πανεπιστημίων όπως για παράδειγμα του Βρεταννικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό για να μπορεί να τα παρακολουθεί οποιοσδήποτε, άσχετα να επιθυμεί κάποια πιστοποίηση (πτυχίο / δίπλωμα σπουδών) ή όχι. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει θεσμός «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» και το «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ», απλά αντιγράφοντας τις λειτουργίες τους σε άλλες χώρες ή σε συνεργασίες με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ θα μπορούσαν, αν είναι ειλικρινής η επιθυμία σας για ουσιαστικές αλλαγές, να λειτουργούν και ως συμπληρωματικά της διδασκαλίας που παρέχεται στα δημόσια σχολεία, ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ την ανάγκη των μαθητών για πρόσθετη και οικονομικά ακριβή «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ» παρακολούθηση.

    ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙΣ / ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 04:58 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Ένα βασικό κανάλι «διά βίου μάθησης» (και μάλιστα με υψηλό βαθμό δυσκολίας) είναι η διά κατατακτηρίων εξετάσεων εισαγωγής σε τμήμα ΑΕΙ για από ήδη πτυχιούχους. Π.χ. πτυχιούχος Νομικής δίνει κατατακτήριες και επιτυγχάνει στο Φυσικό ή στην Φιλοσοφική, πτυχιούχος Πολυτεχνείου ή Θεολογικής ή Παντείου δίνει κατατακτήριες και επιτυγχάνει στη Νομική, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών δίνει κατατακτήριες και πετυχαίνει σε τμήμα της ΑΣΟΕΕ , πτυχιούχος Φιλοσοφικής δίνει κατατακτήριες και πετυχαίνει στην σχολή Καλών Τεχνών κ.λπ….

    Οι επιτυχόντες από κατατακτήριες είναι τουλάχιστον 22 ετών, και στην τυπική περίπτωση γύρω στα 25-30, αλλά και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία (ακόμη και άνω των 35), είναι παράλληλα δε και εργαζόμενοι, ορισμένοι δε εξ αυτών σε απαιτητικές θέσεις εργασίας με μακρά ωράρια.

    Ο νόμος 3549/2007 («Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων») περιόρισε σε 8 έτη την φοίτηση στα ΑΕΙ 4ετούς διαρκείας, έχοντας ο τότε νομοθέτης προφανώς υπ’ όψιν μόνον την περίπτωση του 18χρονου εισακτέου «πλήρους και αποκλειστικής φοίτησης». Όμως το ασφυκτικό πλαίσιο των 8 ετών για κάποιον εργαζόμενο (και πιθανώς και με οικογενειακές υποχρεώσεις) 30άρη, που εκ των πραγμάτων μπορεί να δίνει π.χ. 2 μαθήματα την εξεταστική, και τον φέρνει «τσίμα-τσίμα» στο όριο, ακόμη και αν καταβάλει σπουδαία προσπάθεια με μεγάλη επιμέλεια, επιτείνεται και από τα εξής:

    * Πολλές σχολές εισάγουν τους επιτυχόντες από κατατακτήριες όχι στο 1ο, αλλά στο 2ο ή στο 3ο έτος σπουδών *χωρίς* να τους αναγνωρίζουν μαθήματα, δηλ. χρωστούν όλα τα μαθήματα των 1ου έτους. Π.χ. η Νομική εισάγει όλους τους επιτυχόντες από κατατακτήριες στο 2ο έτος, και οι Πολυτεχνικές Σχολές, τους πτυχιούχους θετικών επιστημών στο 2ο έτος (π.χ. Φυσικός στη σχολή Ηλ/γων Μηχανικών του ΕΜΠ). Συν τοις άλλοις οι κατατακτήριες διεξάγονται Δεκέμβριο, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν τυπικά Φεβρουάριο, με συνέπεια οι επιτυχόντες όχι μόνο να βρίσκονται ξαφνικά στο 2ο έτος, αλλά να χάνουν χωρίς ευθύνη τους και την εξεταστική του Φεβρουαρίου! Ο νόμος 3549/2007 καλεί λοιπόν τον εισαχθέντα π.χ. στη Νομική Αθηνών, 30χρονο, εργαζόμενο, πιθανώς και με οικογένεια, να περάσει 38 μαθήματα (41 – τα 3 των κατατακτηρίων) μέσα σε… 6,5 μόλις χρόνια, τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερο δύσκολο ακόμη και για τους «κανονικούς» φοιτητές που δεν εργάζονται κ.λπ. παράλληλα! (ποιός είναι ο μέσος όρος πραγματικών ετών φοίτησης στη Νομική, στο Φυσικό, στο Μαθηματικό και σε άλλες σχολές; Είναι ή δεν είναι 6 χρόνια;) Και όχι μόνο αυτό, αλλά και από άτομα που είχαν περάσει με κατατακτήριες (ή και ακόμη ήταν «αιώνιοι», για οποιονδήποτε λόγο, και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι, επαγγελματικοί, οικογενειακοί και προσωπικοί) σε μια σχολή, αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν ασχοληθεί ενεργεία, απαιτεί μια «κούρσα» για να περάσουν τα 40 ή 50 μαθήματα – αναλόγως τη σχολή – μέσα σε 5 μόλις χρόνια από τον Σεπτ. 2007 (η μεταβατική διάταξη των εδαφίων α) και β) του άρθρου 14 του νόμου – βλ. παρακάτω).

    Προτείνω:

    1) Ειδικά για τους εισαχθέντες μέσω κατατακτηρίων, να ΜΗΝ προσμετράται ο πλασματικός χρόνος σπουδών αν εισάγονται σε μεγαλύτερο του 1ου έτους (2ο, 3ο) για τους σκοπούς του άρθρου 14. Δηλ. να μετράει ο χρόνος, *από την πραγματική πρώτη εγγραφή τους στη σχολή* και να μην συμπεριλαμβάνει, ως μη έδει, τα πλασματικά εξάμηνα (δηλ. π.χ. κάποιος που εισήχθη σε μια σχολή με τις κατατακτήριες του Δεκ. 2003 και ενεγράφη τον Φεβρουάριο του 2004, να μην αντιμετωπίζεται για τους σκοπούς της διάρκειας σπουδών ως ων στο 8ο έτος, δηλ. σαν να είχε πρωτοεγγραφεί το … Σεπτέμβριο του 2002, 1.5 χρόνο πρίν την πραγματική εγγραφή του, αλλά με βάση την πραγματική ημερομηνίας εγγραφής του.

    2) Η 5ετία που δόθηκε μεταβατικά στους παλιούς με τον «νέο νόμο-πλαίσιο» να γίνει *8ετία* ώστε όποιοι για τον α’ ή β’ λόγο (που μπορεί να είναι και πολύ σοβαρός – εγκυμοσύνες, ανατροφή παιδιών, διαμονή και εργασία στο εξωτερικό, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, επαγγελματικοί λόγοι) δεν ήταν ενεργοί φοιτητές, αλλά μόνον τύποις εγγεγραμμένοι, ή έδιναν μόνο 1-2 μαθήματα το χρόνο, με την λογική του παλαιού, επί 10ετίες ισχύσαντος, συστήματος ότι δεν υπάρχει καταληκτική προσθεσμία αποφοίτησης, να μην τίθενται ουσιαστικά εκποδών από τις σχολές τους, με τη θέση της 5ετίας που για έναν 30χρονο ή 40χρονο μπορεί να είναι *απαγορευτική*, αλλά να τους δίνεται η 8ετία που δίνεται και σε κάθε φοιτητή για να συμπληρώσουν τις απαιτήσεις για λήψη πτυχίου. Δηλ. αντί για την τεθείσα καταληκτική ημερομηνία που τέθηκε στις 20.3.2007 (ΦΕΚ 69Α’) για αποφοίτηση μέχρι και εξεταστική Σεπτεμβρίου 2012, που κάποιον «ώριμο φοιτητή» (π.χ. την 35χρονη εργαζόμενη μητέρα που χρωστούσε 20 μαθήματα στην Πάντειο, και ήλπιζε να ξαναπιάσει τις σπουδές τώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν) τον «τελειώνει» στην πράξη, το δίκαιο είναι για την διόρθωση του αιφνιδιασμού που προκάλεσε ο 3549, να τεθεί και για τους «παλιούς» η ίδια χρονική διάρκεια με τους «νέους» (δηλ. 8ετία για τις 4ετούς φοίτησης), αλλά ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, δηλ. με καταληκτική προθεσμία την εξεταστική Σεπτεμβρίου 2015 και όχι 2012. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 14 του 3549 ως έχουν είναι δυστυχώς *αποτρεπτικές* για τη διά βίου μάθηση υπό την μορφή 2ου πτυχίου, αλλά και «ετεροχρονισμένου» 1ου.

    Άρα, η πρόταση μου +1 ή +2 έτη για όσους μπαίνουν στο 2ο ή 3ο έτος από κατατακτήριες, και 8 αντί για 5 έτη εξτρά για όλους όσους φοιτούσαν ήδη στις 20.3.2007. Αυτές είναι οι δίκαιες και συντελεστικές σε όσους μοχθούν να μάθουν μια 2η επιστήμη μέσω κατατακτηρίων ή να ξαναπιάσουν την 1η που είχαν παρατήσει, ξαναπιάνοντας τα βιβλία της Παντείου, της ΑΣΟΕΕ ή της Νομικής. Διά βίου μάθηση είναι και αυτή και μάλιστα σε ανώτατο (πανεπιστημιακό) επιπέδο.

    ——————————————————-

    «Άρθρο 14 του Ν. 3549/2007
    Ανώτατη διάρκεια φοίτησης – Τριμελείς εξεταστικές επιτροπές

    α) Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, προσαυξανόμενο κατά 100%. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι., ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και σχετική αίτηση φοιτητή ή σπουδαστή, η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης του αιτούντος, μέχρι δύο (2) εξάμηνα.

    […]

    γ) Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο φοιτητής ή σπουδαστής θεωρείται ότι έχει απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα. Για την απώλεια της φοιτητικής ή σπουδαστικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα, στα οποία ο φοιτητής ή σπουδαστής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

    δ) Οι φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι εγγεγραμμένοι σε Α.Ε.Ι. της χώρας και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αυτού αριθμού εξαμήνων και πέραν αυτού επί πέντε (5) επιπλέον ακαδημαϊκά έτη. Φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, έχουν ήδη συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε ακόμη ακαδημαϊκά έτη, αρχόμενα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη του παρόντος νόμου.

    […]»

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 01:49 | Xristos

    Κυρία Υπουργέ,
    είμαι 39 χρονών και πηγαίνω σε Εσπερινό Γενικό Λύκειο.
    Υπάρχουν μαθητές στα εσπερινά, οι οποίοι δεν πηγαίνουν απλά και μόνο για να πάρουν ένα απολυτήριο, υπάρχουν μαθητές με πάρα πολλές δυνατότητες, οι οποίοι επειδή δεν έχουν τη πολυτέλεια να μην εργάζονται τα πρωινά, δεν έχουν και τη δυνατότητα να σπουδάσουν.
    Οι καθηγητές, προτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτούς τους μαθητές, να δώσουν Πανελλαδικές, γιατί μπορούν και αυτοί να να εισαχθούν σε “πολύ καλές σχολές”, όπως λένε.
    Το πρόβλημα είναι, ότι οι περισσότεροι ενήλικες που πηγαίνουν στα Εσπερινά Λύκεια, τα πρωινά δουλεύουν για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους και είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε περίπτωση που κάποιοι περάσουν σε αυτά.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια σκέψη από εσάς ή εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, πχ. να γίνονται μαθήματα και κάποιες άλλες ώρες (απόγευμα, βράδυ), τα μαθήματα, σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό να “ανεβαίνουν” στο διαδίκτυο (όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού πχ. http://oyc.yale.edu/economics/game-theory/contents/sessions.html
    πχ. http://www.youtube.com/user/YaleCourses#p/c/6299F3195349CCDA/0/VjgHd6HKtvE
    πχ. http://www.youtube.com/user/UCBerkeley πχ. http://www.youtube.com/user/BerkeleyLab κ.λ.π.) και γενικότερα αν μπορεί γίνει κάτι που θα βοηθήσει όσους δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πρωινά μαθήματα.
    http://www.youtube.com/user/StanfordUniversity#p/u/267/VCRG1uzc9xg
    Με εκτίμηση και σεβασμό.

  • 15 Φεβρουαρίου 2010, 01:37 | Xristos

    Κυρία Υπουργέ,
    είμαι 39 χρονών και πηγαίνω σε Εσπερινό Γενικό Λύκειο.
    Υπάρχουν μαθητές στα εσπερινά, οι οποίοι δεν πηγαίνουν απλά και μόνο για να πάρουν ένα απολυτήριο, υπάρχουν μαθητές με πάρα πολλές δυνατότητες, οι οποίοι επειδή δεν έχουν τη πολυτέλεια να μην εργάζονται τα πρωινά, δεν έχουν και τη δυνατότητα να σπουδάσουν.
    Οι καθηγητές, προτρέπουν και ενθαρρύνουν αυτούς τους μαθητές, να δώσουν Πανελλαδικές, γιατί μπορούν και αυτοί να να εισαχθούν σε “πολύ καλές σχολές”, όπως λένε.
    Το πρόβλημα είναι, ότι οι περισσότεροι ενήλικες που πηγαίνουν στα Εσπερινά Λύκεια, τα πρωινά δουλεύουν για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους και είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε περίπτωση που κάποιοι περάσουν σε αυτά.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια σκέψη από εσάς ή εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, πχ. να γίνονται μαθήματα και κάποιες άλλες ώρες (απόγευμα, βράδυ), τα μαθήματα, σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό να “ανεβαίνουν” στο διαδίκτυο (όπως συμβαίνει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού πχ. [url] http://oyc.yale.edu/economics/game-theory/contents/sessions.html [/url] πχ. [url] http://www. youtube.com/user/YaleCourses#p/c/6299F3195349CCDA/0/VjgHd6HKtvE [/url]
    πχ. [url] http://www.youtube.com/user/StanfordUniversity#p/u/267/VCRG1uzc9xg [/url] πχ. [url] http://www.youtube.com/user/UCBerkeley [/url] πχ. [url] http://www.youtube.com/user/BerkeleyLab [/url] κ.λ.π.) και γενικότερα αν μπορεί γίνει κάτι που θα βοηθήσει όσους δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πρωινά μαθήματα.

    Με εκτίμηση και σεβασμό.

  • 14 Φεβρουαρίου 2010, 20:43 | helenitsaki

    Εντυπωσιάστηκα πολύ με τα όσα γράφεται κ. Υπουργέ, Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Πιστεύω στη δια βίου μάθηση γιατί βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αφού ανεβαίνει το μορφωτικό του επίπεδο, δίνει νέους ορίζοντες δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους, δημιουργεί χαρακτήρες με σκοπό τη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και βεβαίως βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και στη δημιουργία ατόμων με εξειδίκευση.
    Η δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα λειτουργεί σαν ομπρέλα και θα αναλάβει όλα τα σχετικά με την δια βίου εκπαίδευση θα ήταν πολύ καλό ξεκίνημα. Θα μπορούσε ίσως το ΕΚΕΠΙΣ να αναλάβει αυτό το ρόλο με ένα ενιαίο μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών. Το σημαντικότερο για να γίνει σωστή δουλειά ότι αφορά την εκπαίδευση θα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Ο φορέας αυτός (το ΕΚΕΠΙΣ ίσως) μαζί με όλα τα κέντρα εκπαίδευσης πρέπει να συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει μια ενιαία γραμμή και αξιολόγηση. Δεν μπορούν τμήματα της εκπαίδευσης (πχ ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κλπ) να ανήκουν σε άλλα Υπουργεία, για να έχουμε μια σωστή και αξιόλογη εκπαίδευση
    Κάποια προγράμματα που θα μπορούσαν να γίνουν πανελλαδικά και να βοηθήσουν στην ανεργία είναι:
    — Η κατάρτιση και εκπαίδευση όχι μόνο των νέων αγροτών αλλά όλων των αγροτών που επιθυμούν να εναρμονίσουν τις επιχειρήσεις τους με την νέα τεχνολογία και να εφαρμόσουν νέες τεχνικές και μεθόδους, καθώς και η εφαρμογή της γεωργικής λογιστικής στη γεωργία, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κλπ.
    –Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας) με απόκτηση γνώσεων για νέες μεθόδους εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως η εφαρμογή στα σχολεία της βιωματικής μάθησης, της μάθησης με ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές που να αποσκοπούν στην οικοδόμηση πνεύματος ομάδας και αλληλοεκτίμησης και στην κατάργηση του δασκαλοκεντρικού συστήματος εκπαίδευσης που ισχύει σήμερα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    –Η εκπαίδευση των πολιτών στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην εφαρμογή μεθόδων για την οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στη συμβολή του πρασίνου στη ζωή της πόλης, των οικουμενικών προβλημάτων, την ανακύκλωση την κομποστοποίηση, κυκλοφοριακή αγωγή, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών κλπ.
    –Η εκπαίδευση των μηχανικών και αρχιτεκτόνων σε θέματα ενεργειακής οικονομίας για τις οικοδομές και τη συμβολή του πρασίνου καθώς και του βιοκλιματισμού στα κτήρια και στους υπαίθριους χώρους.
    –Η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού στους μετανάστες για την ένταξη τους στο Ελληνικό σύστημα
    και πολλά άλλα προγράμματα

  • Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.iek-01.com για να καταλάβετε τι προβλήματα έχουνε οι χιλιάδες σπουδαστές των ΙΕΚ της Ελλάδος και συγκεκριμένα των τομέων πληροφορικής.

    Τόσα χρόνια λειτουργίας των ΙΕΚ και αυτά παραμένουνε αδιαβάθμητα.

    Οι απόφοιτοι τους Διπλωματούχοι, μετά απο δύο έτη σπουδών, διαγωνίζονται ως απλοί απόφοιτοι λυκείου στην κατηγορία ΔΕ στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τις θέσεις προγραμματιστών ηλεκτρονικών υπολογιστών κτλ.

    Ούτε μία ούτε δύο..χιλιάδες φορές ακούστηκαν φήμες για το ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστής κατηγορίας διορισμού (πχ Ε.Κ επαγγελματικής κατάτισης)αλλά μόνο λόγια.

    Δυνατότητα συνέχισης σπουδών δεν υπάρχει. Άλλη μία φήμη που υπάρχει τόσα χρόνια είναι ότι θα δωθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους να συνεχίζουνε τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Που είναι; γιατί δεν γίνεται πράξη;

    Βιβλία δεν έχουνε. Λειτουργούνε με σημειώσεις. Τι άλλο να σημειώσουμε;

    Δείτε το forum και θα καταλάβετε.

  • Aυτοί που διαφωνούν με την ΔιαΒίου Μόρφωση,πιθανόν δεν συμμετέχουν, ωστόσο θεωρούν επιζήμια ή άστοχη τη μαθητεία, όπως σημειώνει ο Ανταμ Σμιθ στον «Πλούτο των εθνών». Επιπλέον είναι μιά διαδεδομένη αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους, συντεχνίες, Ο.Α.Ε.Δ., συνεταιρισμούς, εργοστάσια, κόμματα κλπ.
    Νομίζω ότι αξίζει να επιδιωχθεί ένας διάλογος με τα επιχειρήματα που αντιτίθενται προκειμένου να ληφθούν υπόψιν διότι αλλοιώς η αντιπαράθεση έχει αρνητικό πρόσημο σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και οι προσπάθειες συνοδεύονται από φθορά κι’ ασυνέχειες.

  • 14 Φεβρουαρίου 2010, 09:48 | Σούλης

    Η χώρα μας έχει γεμίσει από ιδιωτικά «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ» ανηλίκων και ενηλίκων, γιατί η παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση παρουσιάζει πολλαπλές ελλείψεις. Αυτό κάποτε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ή τουλάχιστον να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

    Οποιαδήποτε πιστοποιητικά βασικής εκπαιδευτικής κατάρτισης πρέπει πρώτα από όλα να δίνονται από δημόσια εκαπιδευτικά ιδρύματα και συμπληρωματικά από τον ιδωτικό τομέα. Παράδειγμα, τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να πιστοποιούν τη μάθηση της ξένης γλώσσας την οποία διδάσκουν και αυτή η πιστοποίηση να είναι ισοδύναμη με αυτή που προσφέρουν άλλοι ιδιωτικοί φορείς.

    Τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να αυξήσουν τις ώρες λειτουργίας τους παρέχοντας πρόσθετες εκπαιδευτικές, αθλητικές, και πολιτιστικές δραστηριότητες στους ανήλικες και εξειδικευμένες γνώσεις στους ενήλικες με πιστοποίηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν πρόσθετα να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες για τους ανήλικες και τις βραδυνές ώρες για τους ενήλικες.

    Σήμερα, τα σύγχρονα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν ολοήμερη και σχετικά πλήρη εκπαίδευση χωρίς την απαίτηση πρόσθετων «φροντιστηριακών» γνώσεων και άλλων δραστηριοτήτων. Οτι προσφέρουν στους ανήλικες τα σύγχρονα ιδιωτικά σχολεία και τα «φροντιστήρια» θα πρέπει να τα προσφέρουν και τα δημόσια σχολεία.

    ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (ΥΓΕΙΑ), ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ Ή ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ (ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ «ΚΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ») ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    Σταματήστε τους εναγγαλισμούς με τους ξένους φί(σκύ)λους και κάντε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί στο τέλος δεν θα έχουμε χρήματα και σε συνθήκες (οικονομικού) πολέμου, σαν τις σημερινές, «τίποτε από τα απαραίτητα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτά», όπως είπε ο πρόγονός μας Δημοσθένης.

  • …»και οι συσταυρωθέντες ωνείδιζον αυτόν.»
    Εάν μού επιτρέπεται να ρωτήσω, οι Σχολικοί σύμβουλοι είναι ευχαριστημένοι απτήν ΔιαΒίου μόρφωση των δασκάλων;

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 19:05 | Βασιλική Αποστολοπούλου

    Διάβασα το κείμενο, αλλά δεν μπορώ να λάβω θέση, επειδή είναι πάρα πολύ γενικό και δεν δίνει σαφή αίσθηση για το τί σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο σε αυτό το ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικό θέμα.

    Πέρυσι όμως συμμετείxα ως εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα ΓΟΝΕΙΣ.GR και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ 12 οικογένειες και να τους κάνω την προβλεπόμενη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα αυτό ήταν η ΕΞΑΙΡΕΣΗ στον ωκεανό των έργων κατάρτισης με τα δισεκατομμυρια που ξοδεύτηκαν χωρίς αντίκρυσμα.

    Αντίθετα, στο ΓΟΝΕΙΣ.GR όλοι ήταν ωφελημένοι, διότι εκεί δούλευε ο σωστός ανταγωνισμός. Οι δικαιούχοι γονείς επέλεγαν ελεύθερα ανάμεσα σε εκταντάδες σχολές που διέθεταν εναλλακτικά προγράμματα και είχαν δικαίωμα να αλλάξουν εκπαιδευτή. Όι γονείς που συμμετείχαν μπόρεσαν να μάθουν πολλά πράγματα για το Ιντερνετ και για την ασφαλή χρήση του από μαθητές (γονικός έλεγχος). Με το έργο αυτό βρήκαν επίσης αξιοπρεπή απασχόληση και χιλιάδες νέοι εκπαιδευτές, όπως εγώ, σε όλη τη χώρα*.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε και φέτος αυτή η δράση. Φήμες μιλάνε για συμφέροντα που θέλουν να μονοπωλήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

    Μακάρι να βρείτε κάτι καλύτερο για να ανέβει το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους γονείς και κυρίως στις γυναίκες.

    Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος: Πόσοι και ποιοί πολίτες επωφελούνται.

    Β. Αποστολοπούλου

    * Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι στο ΓΟΝΕΙΣ.GR υπήρχε, ορθώς, ασφυκτικότατος έλεγχος σε όλες τις φάσεις της εκπαίδευσης, που έκανε σχεδόν αδύνατη την απάτη.

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 17:51 | ΕΛΕΝΗ ΝΑΚΟΥ

    Σχετικά με την ‘ποιοτική Παιδεία’,’δια βίου μάθηση’και την ‘ξενόγλωσση Παιδεία’θα πρότεινα τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να αναλάβουν την οργάνωση της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών.
    Είναι γνωστό πόσο σημαντικός υπήρξε ο ρόλος τους όλα αυτά τα χρόνια.
    Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μάθει ξένες γλώσσες από τα Φροντιστήρια της γειτονιάς τους καθόσον η Ξενόγλωσση Παιδεία έχει αποτύχει στο σχολείο και αναγκάζονται οι γονείς να πληρώνουν δίδακτρα.
    Ελένη Μεγαλοοικονόμου- Νάκου
    Καθηγήτρια Αγγλικών και ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 15:05 | Θάνος Νικόλαος

    Κυρία Υπουργέ,

    στην έως τώρα εικόνα των περί της Δια Βίου Μάθησης ανακινημένων θεμάτων, είναι ισχυρή η εντύπωση ότι επικεντρωνόμαστε σε κρατικοδίαιτες ή κρατικοσυντηρούμενες δομές (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΟΑΕΔ κ.α.) των οποίων – όπως είστε και θα έπρεπε να είστε γνώστης – το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα στα χρόνια που πέρασαν ΔΕΝ είναι υπεράνω κριτικής, για να χρησιμοποιήσω την ηπιότερη των δυνατών φράσεων.

    Παραγνωρίζεται και αποσιωπάται η τόσα χρόνια προσφορά, υψηλή δυναμική και δυνατότητα παραγωγής εκπαιδευτικού έργου των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών (ΕΕΣ), που παρακαλώ εξ αρχής να τα διακρίνετε από τα λεγόμενα Κολέγια.

    Τη διετία που πέρασε υπήρξαν και υπάρχουν, ακόμα και την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, σειρά μέτρων και ενεργειών που αφορούν την τακτοποίηση (θεσμική, κτηριακή, εκπαιδευτική) των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών.

    Είναι έντονη, στα όρια της βεβαιότητας , η εντύπωση μου ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα στις υπηρεσίες του Υπουργείου για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η έννοια ΕΕΣ σήμερα στον ελλαδικό χώρο.
    Δεν υπάρχει στις υπηρεσίες του Υπουργείου εικόνα για το πλήθος των διαφορετικού μεγέθους δομών και για το πλήθος των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων που με υψηλή ποιότητα παρέχονται.
    Είναι πιθανό οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχοντας γνώση των μεγάλων ή μεγαλόσχημων και ακουστών δομών που δραστηριοποιούνται στην Πρωτεύουσα και Συμπρωτεύουσα, να προχωρούν σε γενικεύσεις ή και ακόμα σε απορριπτικούς αποκλεισμούς των δομών ΕΕΣ της υπόλοιπης Ελλάδας.
    Είναι ακόμα πιθανό λόγω περιορισμένης εικόνας της όλης κατάστασης να γίνονται εσφαλμένες ή περιορισμένης εμβέλειας εισηγήσεις.

    Θέτω στην κρίση σας την άποψη μου ότι τα –μικρά είναι αλήθεια – ποσοστά που εμφανίζει η Χώρα μας στην Δια Βίου Μάθηση είναι ανακριβή, ενώ τα πραγματικά είναι μεγαλύτερα γιατί ΔΕΝ υπολογίστηκε το εκπαιδευτικό έργο που παράγουν τα ΕΕΣ σε πληθώρα γνωστικών αντικειμένων που άλλα ήταν και άλλα με γοργούς ρυθμούς γίνονται πιστοποιήσιμα.
    ΔΕΝ είμαστε «το φροντιστήριο πληροφορικής» ή «η σχολή λογιστικής» ή ότι άλλο της γειτονιάς. Είμαστε και δομές που παράγουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκπαιδευτικό έργο, που για παράδειγμα στην πληροφορική, πιστοποιείται με κριτήρια τρόπους και μηχανισμούς που ΟΡΙΣΕ ή/και ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ το ίδιο το Κράτος. ΕΙΜΑΣΤΕ δομές που μπορούμε να έχουμε ΘΕΣΗ στον σχεδιασμό και δημιουργία της Ελλάδας του αύριο.
    Είναι απαραίτητο για εμάς και χρήσιμο για την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της Δια Βίου Μάθησης να ενημερωθείτε από «πρώτο χέρι» για τις Δυνατότητες, το πλήθος των Γνωστικών Αντικειμένων, την Ποιότητα των Υπηρεσιών, την Εθνική Κάλυψη και Προσβασιμότητα που μπορούν να προσφέρουν τα ΕΕΣ σήμερα στην Ελλάδα της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Είναι πιστεύω κοινό το αίτημα να δεχθείτε τα Συλλογικά μας Όργανα ώστε να σας παρουσιαστούν και να τεκμηριωθούν οι επαγγελλόμενες δυνατότητες και ικανότητές μας.
    Θέτοντας εαυτόν στην διάθεση σας και προσδοκώντας στην ανταπόκρισή σας.
    Μετά Τιμής
    Θάνος Νικόλαος

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 14:14 | Καχρίλα Θεοδώρα -δασκάλα-

    Αξιότιμη κ. Διαμαντοπούλου
    Ξεκινώ την κατάθεση του σχολίου μου με τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο έργο σας, γεγονός που τουλάχιστον εμείς οι ασχολούμενοι με την εκπαίδευση γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι.
    Είμαι δασκάλα με 27 χρόνια υπηρεσίας. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετήσω την εκπαίδευση και παράλληλα να επιμορφώνομαι σε όποιο πρόγραμμα μου δινόταν η ευκαιρία. Έτσι πέρασα από την μετεκπαίδευση της Ειδικής αγωγής στο Μαράσλειο Διαδασκαλείο, πολλά προγράμματα νέων τρόπων διδασκαλίας,προγράμματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, Εξομοίωση και μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ.
    Η πρώτη διαπίστωση που κάνω όλα αυτά τα χρόνια είναι πως υπάρχει μια μεγάλη διάθεση συμμετοχής από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ακόμη και σε προγράμματα που πληρώνουν από την τσέπη τους με όχι ευκαταφρόνητο κόστος!
    Δεύτερη διαπίστωση είναι πως το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά χαμηλό, παρωχημένο και η αντιμετώπιση των ενηλίκων εκπαιδευομένων από τους εκπαιδευτές -πολλές φορές καθηγητές πανεπιστημίων- δεν συνάδει με τους σκοπούς και τους στόχους της δια βίου μάθησης. Φωτεινή εξαίρεση το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
    Τρίτη διαπίστωση είναι πως ποτέ δεν υπήρξε αυτή η εκπαίδευση ανταποδοτική προς το ελληνικό κράτος που ξόδεψε γι’ αυτήν. Απλώς αποτέλεσε εφαλτήριο εξέλιξης για ανάξια άτομα που αργότερα κατέλαβαν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης.
    Όλες λοιπόν οι προτάσεις σας που θέλω να πιστεύω πως είναι καλοπροαίρετες, θα παραμείνουν ανεδαφικές αν δεν πείσετε τους εκπαιδευτικούς για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
    Διότι δυστυχώς η μόνιμη επωδός όλων μας είναι: «αξίζει τον κόπο να προσπαθώ για τη διαρκή αναβάθμισή μου, όταν το μόνο κριτήριο για την επαγγελματική μου εξέλιξη είναι η κομματική μου ταυτότητα; Όταν όλοι μας ανεξαρτήτως του τι προσφέρουμε στη δουλειά μας, έχουμε την ίδια εξέλιξη αν έχουμε τα ίδια χρόνια υπηρεσίας; Όταν επικρατούν οι αρεστοί και όχι οι άριστοι;»
    Φαντάζομαι πως γνωρίζετε πως αν ακόμη προσφέρουν έργο τα σχολειά μας αυτό οφείλεται στη φιλοτιμία των δασκάλων και καθόλου στο όραμα της εκάστοτε πολιτείας!
    Στο χέρι σας είναι να δώσετε αυτό το όραμα στους δασκάλους και να κάνετε πραγματικά προτεραιότητα την παιδεία σ’ αυτό τον τόπο!
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Για να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο αρχών και οι δομές που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να τα ελέγξετε με βάση το κατά πόσο ικανοποιούν τις παρακάτω τουλάχιστον πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες (εκπαίδευση και δομές) της ελληνικής κοινωνίας στα επόμενα 5 χρόνια:
    • Κατάρτιση νέων αγροτών σε νέες καλλιέργειες και μορφές παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων μεγάλη προστιθέμενης αξίας (πράσινη γεωργία).
    • Ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών για την εξοικονόμηση πόρων: οικιακή ενέργεια (εξοικονόμηση ενέργειας με μονώσεις, οικιακή παραγωγή ενέργειας, χρήση οικονομικών λαμπτήρων και φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών, κ.λπ.)
    • Επανακατάρτιση ανέργων σε νέα επαγγέλματα ή στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που αλλάζουν.
    • Εκμάθηση ελληνικών με στοιχεία ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού στους μετανάστες.
    • Ολοκλήρωση του ενιαίου πίνακα πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων.
    • Δομές εκπαίδευσης ενηλίκων από απόσταση (σχολεία δεύτερης ευκαιρίας αλλά και σπουδές επιπέδου ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ).
    • Υποδομές και κατάλληλο Εκπαιδευτικό υλικό για να υποστηρίξουν τα παραπάνω προγράμματα.

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 09:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ονομαζομαι Γιαννης Χριστοπουλος ειμαι καθηγητης και ιδιοκτητης σχολης πληροφορικης, το παρακατω σχολιο με εκφραζει απολυτα, πρεπει να βρεθει λυση αμεσα:
    Κα Υπουργέ και αξιότιμη πολιτική ηγεσία του τόπου μας,

    Μέσα στην δομή της ιδιωτικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, στα πλαίσια της άτυπης κατάρτισης, εδώ και χρόνια ανήκουμε και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών. Πολλά χρόνια τώρα αποτελούμε τους αισθητήρες της αγοράς εργασίας, μεταφέροντας στους πολίτες της ελεύθερης αγοράς, κατάρτιση τέτοια που άν μη τι άλλο την χαρακτήριζε επαγγελματισμός. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών (ΕΕΣ) πάνω στην πληροφορική, που τις περισσότερες φορές τα διοικούσαν τελειόφοιτοι πληροφορικής ή επιχειρηματίες που επένδυαν στις νέες τεχνολογίες. Απλωμένα αυτή τη στιγμή σε κάθε γωνία της Ελλάδος, προσφέρουν την γνωση στους πολίτες με σύνεση και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας στην αποκέντρωση της εκπαίδευσης νέων τεχνολογιών.
    Με την έλευση των φορέων πιστοποίησης στις βασικές δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) και την θεσμοθέτηση τους απο το 2006 απο τον ΟΕΕΚ, δηλαδή απο το ίδιο το κράτος, ξεπετάχτηκαν πολλά εκπαιδευτικά και εξεταστικά κέντρα τύπου ΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ή αλλιώς όπως λέγονται στην καθομιλουμένη «σχολές computer».
    Παιδιά και ενήλικοι τα τελευταία ειδικά 10 χρόνια, μυήθηκαν και εξοικειώθηκαν με τις βασικές και πολλές φορές προχωρημένες γνώσεις στον Η/Υ, μέσα απο τα δικά μας ΕΕΣ. Χρόνια τώρα τα ΕΕΣ προσφέρουν επεγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην αγορά εργασίας σε πολλά αντικείμενα και το μόνο που εισέπραξαν απο το κρατικό και κοινωνικό σύστημα είναι η απαξίωση τους, καθώς συνδέονταν πάντα με τα ΕΕΣ που συνεργάζονται με πανεπιστήμια εξωτερικού, κοινώς τα κολλέγια. Ποτέ δεν ανταμείφθηκαν και απο κανένα πολιτκκό φορέα, εκτός απο τους πολίτες-πελάτες.
    Το ίδιο λοιπόν το κράτος πιστοποίησε φορείς πιστοποίησης, δηλαδή ιδιωτικές εταιρείες, να έχουν το δικαίωμα να πιστοποιούν τα εκπαιδευτικά μας κέντρα ως εξεταστικά κέντρα και να χορηγούμαι την εκπαίδευση και τις εξετάσεις για την απόκτηση τέτοιων πιστοποιητικών που τώρα ζητάει ο ΑΣΕΠ.
    Όλα αυτά τα ΕΕΣ ανεξαρτήτου ειδικότητας, απλά αναφέρω διαρκώς τα δικά μας εργαστήρια λόγω ιδιαιτεροτήτων και σχέσεως με τις νέες τεχνολογίες, απο τον Οκτώβριο του 2008 καλέστηκαν απο την προηγούμενη πολιτική κατάσταση να αδειοδοτηθούν υπο την αιγίδα του υπουργείου παιδείας, ώστε να σταματήσει το μπάχαλο της άτυπης κατάρτισης. Με μια υπουργική απόφαση (ΥΑ) που σε μια νύχτα έκλεινε τις επιχειρήσεις μας, λόγω άγνοιας των υπευθύνων «τι κάνουμε» και «ποιοί είμαστε». Διαβουλευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, περάσαμε απο πολλά κύματα, μέχρι που μας άκουσαν και σε ένα μεγάλο βαθμό, καταλήξαμε σε μια ΥΑ που ρύθμιζε σε μεγάλο βαθμό τον χώρο μας, εαν εξαιρέσεις τα δυσβάσταχτα οικονομικά στοιχεία.
    Επιζητούσαμε την ρύθμιση και νομιμοποίηση του κλάδου μας, μέσα απο ένα ρυθμιστικό κατάλληλο πλαίσιο και το πετύχαμε. Μας ζήτησε το ίδιο το κράτος την αδειοδότηση μας και για να γίνει αυτό την προετοιμασία κατάλληλων διακιολογητικών και μετατροπών των σχολών μας έως 21/8/09. Τρέξαμε, δανειστήκαμε, αγωνιστήκαμε και ετοιμαστήκαμε περίπου 700 κέντρα, όπου καταθέσαμε φακέλους.
    Στη συνέχεια αλλάζει η πολιτικη κατάσταση και μας λένε παράταση άδειας έως 31/8/2010. Ξανά πάλι στον αέρα, με κόστη που τρέχουν και διαλυμένη ψυχολογία. Αυτή την στιγμή έχουν ακουστεί διάφορα, χωρίς να μας λέει κανείς που ανήκουμε και τι πρέπει να κάνουμε. Είμαστε δομές ισχυρές και με τεράστιες δυνατότητες να προσφέρουμε στην «δια βίου εκπαίδευση», οι μόνες εκπαιδευτικές δομές που χρόνια τώρα προπονούμαστε στην ελεύθερη αγορά εργασίας και κανένας δεν μας καλάει αυτό τον καιρό για διαβούλευση, κυρία Υπουργέ.
    Μας αξίζει η θέση στην βαθμίδα της μη τυπικης εκπαιδευσης, αδειοδοτημένοι εδώ και τώρα, όχι παράνομοι, πλάι σε άλλες ανάλογες δομές όπως τα ΚΕΚ, όπου όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στην δια βίου κατάρτιση και να συμπορεύσουμε σε αυτό το δύσκολο έργο, ώστε να κυριαρχήσει η ΠΟΙΟΤΗΤΑ στην εκπαίδευση των ενηλίκων με σοβαρότητα και αξιοπιστία.
    Ανατρέξτε παρακαλώ πέρυσι στις γνωστές δράσεις «εκπαιδευτείτε» για φοιτητές και «e-γονείς» και δείτε μέσα και απο τα στατιστικά της ΕΔΕΤ, την άμεση και καταπληκτική απορόφηση τεράστιων κονδυλίων και με τι ποιότητα ανταποκρίθηκαν τα δικά μας ΕΕΣ πληροφορικής. «Ο κόσμος ήξερε που υπήρχε η ποιότητα». Εκεί που γνωρίζουν απο νέες τεχνολογίες !!
    Σας παρακαλούμε ακούστε μας έστω για μια φορά, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, σε μια εποχή που υπερηφανεύεστε για το «ψηφιακό σχολείο», όταν αυτή τη στιγμή το προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ, ζητάει για βασικές δεξιότητες μόνο word, wxcel & internet που το ξέρει και η γιαγιά μας σε λίγο καιρό…….
    Πιστεύουμε στην δια βίου κατάρτιση, αρκεί να γίνεται μέσα απο εκπαιδευμένες δομές που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες οριζόντια, εκμεταλευόμενοι τις δυνατότητες τους. Πιστεύουμε στην δια βίου κατάρτιση αρκεί να παρθούν αποφάσεις απο επιτροπές μεν του κύρους που ήδη έχετε ξεκινήσει, ΑΛΛΑ και απο ομάδες επαγγελματιών που αφουγκράζονται χρόνια την ελεύθερη αγορά των ενηλίκων και ξέρουν που πονάει αυτός ο τομέας. Και αν μην τι άλλο είναι οι κατάλληλες για να απορροφηθούν πιο γρήγορα όλες οι «δράσεις» !!!!!
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΤΕ, ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΑ ΙΕΚ & ΤΑ ΚΕΚ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΤΕ !!

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 03:15 | Alex

    Δυστυχώς ή ευτυχώς, το «επίπεδο» μιας χώρας αντικατοπτρίζεται στην παιδεία που παρέχει. Η εκπαίδευση, γενικά, είναι κεκτημένο του κόσμου αλλά νομίζω ότι ολοένα και λιγότεροι το αισθάνονται έτσι. Η δια βίου εκπαίδευση είναι το απαύγασμα της εκπαίδευσης ή αλλιώς το επιπλέον «δώρο» της πολιτείας προς στους πολίτες. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είμαστε μια χώρα που όχι μόνο θα εξαγγείλει την δια βίου εκπαίδευση αλλά θα θέλει και να την ακολουθήσει πιστά. Δυστυχώς για τα πράγματα αυτά χρειάζονται πόροι.

    Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται ένας σαφής στόχος για τη δια βίου εκπαίδευση. Μετρήσιμος; Ίσως. Το γράφω αυτό γιατί αλλού βλέπω να αναφέρεται η προσωπική ολοκλήρωση, αλλού η επαγγελματική κατάρτιση και αλλού ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουν οι διαφορετικοί αυτοί στόχοι. Αλλιώς ο πολίτης μπορεί να αφεθεί σε συνειρμούς που χρωματίζουν το θεσμό. Π.χ. θα δημιουργούνται συνεχώς άνεργοι (όλο και περισσότεροι) οι οποίοι θα παραπέμπονται σε καταρτίσεις; Μέσω των καταρτίσεων θα βρίσκουν δουλειές; Να άλλη μια συσχέτιση εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης που νομίζω ότι έχει «βλάψει» τα σχολεία μας. Για να μην χαθεί λοιπόν, για άλλη μια φορά, ο πολίτης χρειάζεται μια πιο εστιασμένη στοχοθεσία. Και πάνω απ’ όλα χρειάζονται εκπαιδευτικοί-υπηρέτες της δια βίου εκπαίδευσης. Δύσκολο κατά τη γνώμη μου να βρεθούν αλλά ποτέ δεν ξέρουμε. Χρήσιμη λοιπόν η διαβούλευση, και μπράβο στο υπουργείο γι’ αυτό, όμως δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μια μικρή σπίθα (ένα μικρό έναυσμα) για όσους decision makers θέλουν να οραματίζονται δημιουργικά τη μελλοντική εκπαίδευση. Το δύσκολο έργο θα αρχίσει μετά τη διαβούλευση. Καλή επιτυχία.

  • Δυστυχώς και η Δια Βίου Εκπαίδευση εντάχθηκε στη λογική: διαχειρισζόμαστε τους θεσμούς προς «ίδιον όφελος», άντε και κανένα δικό μας παιδί απο την παράταξη (την όποια και όποτε). Ξέρετε καλά τι έγινε τα περασμένα χρόνια σε ΟΕΕΚ και ΕΚΕΠΙΣ. Οι νόμοι καλοί είναι αλλά οι πολιτικές κρίνονται στις εφαρμογές και στην ευελεξία. Π.χτο σύστημα συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτησης των εκπαιδευτικών, περά απο τις Τ.Π.Ε., που θα είχε πλάκα να εξεταστεί πόσοι από τους πιστοποιημένους έχον στοιχειώδη γνω΄ση και δεξιότητες στις ν. τεχνολογίες. Άλλο απαράδειγμα: είμαι από το 2006 στο πρόχειρο μητρώο Εκπαιδευτών – Εκπαιδευτικών του ΕΚΕΠΙΣ, ουδέποτε βρέθηκε θέση για να ‘»εκπαιδευτώ» για το κεντρικό. Με διδακτορικό μεταπτυχιακές σπουδες στα παιδαγωγικά 31 χρόνια εκπαιδευτικός και 7 Σχολικός Σύμβουλος πρέπει να εκπαιδευτώ από την αρχή για εκπαιδευτής-εκπαιδευτών. Ξέρετε καλά γιατί «έπρεπε» να γίνει αυτό. Ο ΟΕΠΕΚ τόσα χρόναι πληρώνει το νοίκι (30000 €?) το μήνα και οι συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών πάει μια στο Π.Ι. μια πίσω στον ΟΕΠΕΚ. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουμε καταθέσει σε δυο τρεις ή και τέσσερις φορείς φακέλους για να ενταχθούμε σε μητρώα εκπαιδευτών. Μήπως θα πρέπει να τα ξανακάνουμε από την αρχή, για να μας εκπαιδεύσουν κάποιο «καταρτοσμένοι» ως εκπαιδευτές πώς θα κάνουμε Power Point?. Αφήστε τις διαβουλεύεις και στείλετε ανθρώπους που δουεύουν χωρίς συμφωνίες κάτω απότο τραπέζι σε ΟΕΕΚ και ΕΚΕΠΙΣ. Ενεργοποιήστε γρήγορα τον ΟΕΠΕΚ-ΠΕΚ και κάντε σύστημα συνεχούς εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.Θα έχετε διαπλασιάσει αμέσως το ποσσοτό της συνεχιζόμενης στην Ελλάδα. Συνδέστε σωστά, με ελέγχους και οικονομικές ποινές τα συνδικάτα και τον ΟΑΕΔ με το σύστημα κατάρτισης και ανοίξτε τα ΚΕΚ άλλα κέντρα στην κατάρτιση αλλοδαπών σε επαγγέλαμτα και στην ελληνική γλώσσα. Κάντε κάτι γρήγορα… και μη διστάσετε να αποκαλύψετε και να τιμωρείσετε και κάποιοςυ που πιθανώς άρμεξαν πολλά χρήματα από την Κατάρτιση τα τελευταία 5-6 χρόνια (ξέρει όλος ο κόσμος ποιοι είναι),

  • 13 Φεβρουαρίου 2010, 00:32 | Αγγελική

    Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που κλυδωνίζει τη χώρα και με την ανεργία να αυξάνεται ραγδαία (για το 2010 προβλέπεται από το Υπουργείο Εργασίας ότι οι άνεργοι μπορεί θα ανέλθουν σε 1.000.000), παραμένουν σε εκκρεμότητα προκηρυγμένα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης 65.000 ανέργων, στα οποία περιλαμβάνονται προγράμματα κατάρτισης στα Πράσινα επαγγέλματα, στον Τουρισμό, στην Πληροφορική, καθώς και προγράμματα προκατάρτισης, κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (όπως Μακροχρόνια Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Πρόσφυγες – Μετανάστες κ.ά.).

    Η καθυστέρηση της αξιολόγησης και ανάθεσης αυτών των προγραμμάτων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ (2009-2013) όχι μόνο καθιστά προβληματική τη διαχείριση της ανεργίας, αλλά και δυσχεραίνει την απορρόφηση κοινοτικών πόρων η οποία προσεγγίζει μόλις το 0,15% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων.

    Όλα αυτά έχουν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις σε εμάς τους επιστημονικούς υπευθύνους των προγραμμάτων και στους εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς, σε άλλα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης έχουν γίνει πολλές απολύσεις, σε άλλα καθυστερεί μήνες τώρα, η καταβολή των μισθοδοσιών μας και σε άλλα παρατηρούνται μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση για μεγάλο αριθμό στελεχών.

    Η αδιέξοδη αυτή οικονομική κατάσταση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε συνδυασμό με τη μη χρηματοδότηση ανατεθειμένων έργων του ΕΣΠΑ και τη μη προώθηση της αξιολόγησης και ανάθεσης προκηρυγμένων έργων, απαξιώνουν τις εκπαιδευτικές δομές.

    Δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί αύξηση άνω του 50% της συμμετοχής ενηλίκων στη ‘Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση’, όταν ο στόχος αυτός δεν υποστηρίζεται στην πράξη από τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία.

    Η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, αλλά και η προτεινόμενη πολιτική για τη Δια Βίου Μάθηση προϋποθέτουν συγκράτηση των έμπειρων στελεχών στο χώρο, οικονομικά υγιείς δομές, διαφανείς διαδικασίες και φυσικά ομαλή ροή ανάθεσης και χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

    Αυτά τα λαμβάνει υπόψη της η Υπουργός και η Κυβέρνηση, ή σχεδιάζονται νέες πολιτικές στον αέρα;

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 23:39 | ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, με κατεύθυνση στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, και έχω αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της Δια βίου Μάθησης τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε και ερευνητικό επίπεδο.

    Με χαρά διαπίστωσα ότι ένας από τους στόχους της νέας Πολιτικής για τη Δια βίου Μάθηση είναι «ο διπλασιασμός (100%) της εθνικής συμμετοχής στην ‘Γενική Εκπαίδευση’ ενηλίκων μέσα από τις δραστηριότητες στη Δια Βίου Μάθηση (π.χ. Σχολεία Β’ Ευκαιρίας, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευση Γ’ ηλικίας)».

    Ως υπεύθυνη εκπαίδευσης σε Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα ήθελα να κάνω την εξής επισήμανση: κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2009-2010 τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε εθνικό επίπεδο, δεν έχουν υλοποιήσει ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς εκκρεμούν οι προσλήψεις των ατόμων που έχουν επιλεγεί για να τα στελεχώσουν. Δεδομένου ότι η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος ολοκληρώνεται στις 31/5/2010, πώς ακριβώς θα επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος? Υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη από την ηγετική ομάδα?

    Επιπλέον, πιστεύω ότι, κατά τη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων στο πεδίο της Δια βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, με κατεύθυνση στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 76/21–3–2002 έχουν:
    «ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση (i) τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, ανάπτυξη, διαμόρφωση και αξιολόγηση προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης ενηλίκων ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών και (ii) την οργάνωση και διοίκηση μονάδων ιδρυμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
    Ο πτυχιούχος της παραπάνω κατεύθυνσης με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: .α) Σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης ενηλίκων, .β) Σε οργανισμούς, φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή απασχόληση και την επαγγελματική και κοινωνική ενσωμάτωση μειονεκτουσών ομάδων, .γ) Σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ως μάνατζερς και σύμβουλοι, και δ) Σε μελέτες και σχεδιασμό επιχειρησιακών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση ενηλίκων και ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες».

    Κλείνοντας, θεωρώ ότι η επαγγελματική αξιοποίηση των πτυχιούχων Συνεχούς Εκπαίδευσης θα συμβάλει αποφασιστικά στην προαγωγή των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης χάρη στη στελέχωση των αρμόδιων φορέων και ιδιαιτέρως της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, από άρτια εξειδικευμένο προσωπικό με αποκλειστικό στόχο την ενίσχυση της Δια Βίου Εκπαίδευσης, ανάγκη που καταδεικνύεται και από τις σχετικές δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 22:03 | Λ. Δ.

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Θα ήθελα να θίξω το θέμα των ΕΕΣ.
    Διατηρώ εργ.ελ.Σπουδών Πληροφορικής σε συνοικία της Θεσ/νίκης εδώ και είκοσι χρόνια. Προσέφερα στους εκατοντάδες πολίτες του Δήμου που ανήκω γνώσεις πάνω στους Η/Υ πριν ακόμη αρχίσουν να διδάσκονται στα σχολεία.
    Όταν λοιπόν φτάνει κάποιος επαγγελματίας να κάνει το ίδιο επάγγελμα και να διατηρεί μία επιχείρηση τόσα χρόνια σημαίνει ότι έχει πετύχει την αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς του και της προσφοράς της στην τοπική κοινωνία και μάλιστα σε εποχές που το κράτος αδυνατούσε να μάθει Η\Υ στα παιδιά και στους ενήλικες αλλά και τώρα που προσφέρει γνώσεις το κράτος, εμείς σαν εκπαιδευτικές δομές καταφέρνουμε να έχουμε την ευελιξία να προσφέρουμε ότι χρειάζεται η αγορά την οποία και αφουγκραζόμαστε άμεσα.
    Επίσης αγόρασα και το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή μου και προσπαθώ την περίοδο της κρίσης να διατηρήσω την δουλειά μου χωρίς να χαλάσω την ποιότητα που έδειξα εδώ και τόσα χρόνια.
    Το κράτος με αναγνώρισε σαν εξεταστικό κέντρο για να διενεργώ εξετάσεις κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής και στέλνει κρατικούς υπαλλήλους για την σωστή διενέργεια τους .
    Ξαφνικά μου ζητάει με την ΥΑ χαρτί στατικότητας του κτιρίου το οποίο δεν το παίρνει οικοδομή χτισμένη πριν το 1980 κατά την πολεοδομία και το οποίο το καλοκαίρι κάποιες ενώσεις παρότρυναν συναδέλφους να το πάρουν από πολιτικούς μηχανικούς που με 300Ε. Ασχολούμαι με την γωνίτσα του σκαλοπατιού που θέλει 2cm, και ψάχνω πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ, το οποίο είναι ανέφικτο από τους πιο πολλούς συναδέλφους και ας μην θίξουμε και τις οικονομικές απαιτήσεις της συγκεκριμένης ΥΑ.
    Ρωτάω λοιπόν το ΔΗΜ.σχολείο απέναντι μου έχει χαρτί στατικότητας, έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, έχει προδιαγραφές τέτοιες που απαιτούν από εμένα τον επαγγελματία που προσπαθεί να κρατηθεί; Ρώτησα υποψήφιο βουλευτή, πριν τις εκλογές, ο οποίος έχει πολιτικό γραφείο στην πόλη μας και είχε κάθε μέρα εκατοντάδες πολίτες στο γραφείο, αν έχει τις παραπάνω προυποθέσεις και γέλασε.
    Μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας δικής μου και των υπαλλήλων μου καθηγητών θα πρέπει να κλείσουμε λόγω αυτής της άδικης από κάθε πλευρά υπουργικής απόφασης και να προσθέσουμε και άλλους άνεργους στη καημένη την Ελλαδίτσα μας.
    Παρακαλώ ελάτε σε επαφή με την ρεαλιστική ένωση μας ΠΕΕΕΣ πρώην ΕΚΕΣΒΕ για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις μας .Η ΠΕΕΕΣ στήριξε τις περισσότερες επιχειρήσεις ΕΕΣ χωρίς να πιέζει κανέναν να κάνει φάκελο το καλοκαίρι με ελλειπή χαρτιά.
    Ελπίζω στην κατανόηση του προβλήματος των ΕΕΣ και στον καλύτερο χειρισμό ώστε να μην κρεμαστούν οι οικογένειες οι δικές μας και των υπαλλήλων μας.
    Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε να γράψω έτσι απλά απλούστατα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και κάντε μου να πιστέψω ότι θέλατε να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις μας να μείνουν ανοιχτές. Τουλάχιστον να έχουμε μόνο την αγωνία να αντέξουμε την κρίση.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 20:22 | DS71

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    είμαι γερμανίδα και προσπαθώ να γράψω με όσο λιγότερα λάθη γίνεται. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι και το κατά πόσο ΑΞΙΟΙ είναι δάσκαλοι/ καθηγητές. Δυστυχός το περισσότερο ποσοστό των δασκάλων/ καθηγητές δεν θα έπρεπε καν να είναι μπροστά στα παιδιά μας, είτε λόγο συμπεριφοράς του «Δημοσίου Υπαλλήλου» είτε λόγο ανικανότητας και ηλικίας. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι δάσκαλοι/ καθηγητές στους δρόμους άνεργους που θα άξιζαν περισσότερα τη θέση αυτή.
    Θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα εξέτασης και κριτήρια για να περάσει κάποιος σαν δάσκαλος/ καθηγητής και όπως και το δίπλωμα οδήγησης να επαναεξεταστούν και να έχουν επίσης και πτυχίου παιδαγωγός ταυτόχρονα, που επίσης πρέπει τακτικά να εξετάζεται.
    Στο κάτω κάτω.. έχουν τα παιδιά μας για αρκετές ώρες την ημέρα και έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη προς αυτά. Βαρέθηκα την ανευθυνότητα και τις δικαιολογίες.
    Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν καθηγητές ξένης γλώσσας σε μεγάλη ηλικία και να μιλάει λες και κατέβαινε η χωριάτισσα με εκπαίδευση τηλεόρασης απ’το βουνό και να επιμένει με νεύρα στα παιδιά! Απαράδεκτο… ανεπιτρεπτό.
    Πληροφορική.. να υπήρχαν τουλάχιστον και υπολογιστές της προκοπής….
    Αντί τα Laptop της 1ης Γυμνασίου ανά παιδί… υπολογιστές ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. Πολύ πιο οικονομικά και σίγουρα πιο δίκαια για τα υπόλοιπα παιδιά!
    Ευχαριστώ

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 19:36 | George

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Από το 1996 διδάσκω το αντικείμενο της πληροφορικής σε ΚΕΚ αρχικά, και στη συνέχεια σε δικό μου Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Πληροφορικής (που φυσικά δεν συνεργάζεται με πανεπιστήμια κ.λ.π.). Από το 2000 οπότε και διατηρώ το δικό μου ΕΕΣ, έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 1.000 ανθρώπους και παιδιά οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλη εκπαιδευτική δομή μιας και συζητάμε για μια μικρή επαρχιακή πόλη. Πάρα πολλές φορές μάλιστα είχαμε εκπαιδευόμενους οι οποίοι μετά από την παρακολούθηση προγράμματος σε ΚΕΚ ή σε ΚΕΕ απευθύνθηκαν σε εμάς για περαιτέρω εκπαίδευση. Πέρυσι υλοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τα προγράμματα «E-parents» και «Ε-κπαιδευτείτε», τα κονδύλια των οποίων δεν θα είχαν απορροφηθεί και ούτε θα είχαν φτάσει και στα πιο απόμερα χωριά της Ελλάδας χωρίς την συνδρομή των ΕΕΣ. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ενώ μας ξέρουν εκατομμύρια Έλληνες (άνεργοι, παιδιά, έφηβοι, γονείς) η Πολιτεία μας συμπεριφέρεται λες και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. Έρευνες για την χρήση των Η/Υ και του Internet δημοσιεύονται στα ΜΜΕ και εμείς δεν αναφερόμαστε ποτέ! Συζητάτε για την «Δια βίου μάθηση» και εμάς δεν μας καλείτε! Φωνάζουμε για το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησής μας και δεν μας ακούτε!
    Υπάρχει φορέας που μας εκπροσωπεί και είναι η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Εργαστηρίων ΠΛηροφορικής (ΠΕΙΕΠ). Αποδεχτείτε τους ως συνομιλητές. ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ και εμείς!

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 19:02 | Άννα

    Αξιότιμη Κα υπουργέ είμαι καθηγητής πληροφορικής και ιδιοκτήτης σχολής πληροφορικής απο το 2003. Για την εργασία μου αυτή εγκατέλειψα εργασία στελέχους πολυεθνικής. Το μεράκι και η αγάπη μου για το αντικείμενο με έσπρωξαν σε αυτή μου την απόφαση. Η περιοχή που δραστηριοποιούμαι ανήκει ως επι το πλείστον στην εργατική τάξη με ημιαστικές νοοτροπίες, με Παλινοστούντες α’ γενιάς σε μεγάλο ποσοστό ψηφιακά αναλφάβητους. (Άνθρωποι που τελειώνουν το Λύκειο και δεν ξέρουν να φτιάξουν ένα βιογραφικό στο word). Όλα τα χρόνια που εργάζομαι προσπάθησα η ποιότητα και η χρηστικότητα των μαθημάτων να είναι οι βασικοί μου στόχοι. Δυστυχώς είμαι αναγκασμένη να λειτουργώ σε μία αναξέλκτη αγορά χωρίς κανόνες. Δεν υπάρχω για το Υπουργείο Παιδείας παρά μόνο μέσο των πιστοποιήσεων του ΟΕΕΚ. Στην ψηφιακή μας εποχή το Ελληνικό κράτος απαιτεί για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου 3 ενότητες (word, excel, internet) στο βασικό επίπεδο και πάντα κάτω απο την ύλη των φορέων πιστοποίησης. Παρότι ιδιώτης το μόνο που παρακαλώ θερμά την αξιότιμη ηγεσία του υπουργείου μας είναι κανόνες. Παρέχω άτυπη κατάρτηση, χρηστική όμως. Οι πελάτες μου βρίσκουν εργασία εκπαιδεύονται σωστά στις νέες τεχνολογίες με κανόνες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Τόσες συζητήσεις γίνονται για την χαμηλή παραγωγικότητα των Ελλήνων, κανείς όμως δεν έχει συνηδητοποιήσει πως οι σχολές πληροφορικής με τους κατάλληλους κανόνες και την σωστή στοχοθέτηση μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στον συγκεκριμένο τομέα χωρίς γραφειοκρατία και αγκυλώσεις. Δοκιμαστήκαμε στις δράσεις της ΕΔΕΤ και καταφέραμε την απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων. Η συνεχής όμως αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών που παρέχουμε είναι το ζητούμενο. Και εδώ πρέπει το Κράτος μας να οριοθετήσει την αγορά μας και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Σε μία εποχή κρίσης, οι εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες εχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του γνωστικού επιπέδου των μαθητών μας.
    Συνυπογράφω και εγώ την παράκληση να δεχτείτε το συνδικαλιστικό μας όργανα την ΠΕΙΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Εργαστηρίων Πληροφορικής
    Εχοντας εμπιστοσύνη στην κοινωνική σας ευαισθησία, ευχαριστώ εκ’ των προτέρων.
    Γρατζάκη Άννα

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 18:57 | Κώστας Παπ.

    Το κείμενο με τις νέες κατευθύνσεις και προτεραιότητες για τη Διά Βίου Μάθηση στην Ελλάδα, έχει πραγματικό ενδιαφέρον και εκτιμώ ότι, με επιμέρους αλλαγές και ουσιαστική εξειδίκευση, μπορεί να συμβάλει σε μια πιο ποιοτική εκπαίδευση.
    Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ένας βασικός πυλώνας του Συστήματος, αυτός των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλη κρίση και βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Βασική αιτία αποτελεί η τεράστια καθυστέρηση της αποπληρωμής ήδη ολοκληρωμένων έργων κατάρτισης του Γ’ ΚΠΣ από προηγούμενα έτη, αλλά και έργων που έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
    2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης 2001-2007 (Γ΄ΚΠΣ), εκκρεμούν αποπληρωμές 24.800.000€ σε 202 ΚΕΚ, ενώ δεν έχουν καταβληθεί και προκαταβολές, ύψους 71.000.000€, έργων που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως Γλωσσικής κατάρτισης και Πιστοποίησης Ελληνομάθειας τύπου Β΄ σε παλιννοστούντες, μετανάστες, πρόσφυγες κλπ., καθώς και κατάρτισης ανέργων σε Τεχνικά Έργα με εγγυημένο διάστημα απασχόλησης σε τεχνικές εταιρείες.
    Η τραγική αυτή κατάσταση του κλάδου τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις:
     με 11.500 άνεργους καταρτισθέντες να ζητούν τα εκπαιδευτικά επιδόματά τους,
     με τους εκατοντάδες εκπαιδευτές να ζητούν την πληρωμή τους για εργασία που έχουν πραγματοποιήσει και
     οι εκπαιδευτικές δομές κινδυνεύουν με λουκέτο και από τις συνακόλουθες καθυστερήσεις πληρωμής των υποχρεώσεών τους προς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο φυσικά δεν αναγνωρίζει ποτέ τις ευθύνες του.
    Τα 250 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που λειτουργούν, είναι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις, απασχολούν περίπου 4.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και πάνω από 15.000 εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες και πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων.
    Αυτές οι υποδομές, τα στελέχη και η τεχνογνωσία που υπάρχει, μπορούν να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης και το νέο σχεδιασμό σε ορθές βάσεις. Για να γίνει αυτό και να έχουν ξεκάθαρο ρόλο και αποστολή, θα πρέπει τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να επιβιώσουν και να αναβαθμιστούν.

    Το Υπουργείο Παιδείας έχει ευθύνη προκειμένου να βρεθεί λύση και οφείλει να παρέμβει δυναμικά στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να πληρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και να υπάρχουν αξιόμαχοι φορείς για να υλοποιηθεί η πολιτική του.

  • Κα Υπουργέ,
    Είμαι και εγώ ιδιοκτήτης ενός ΕΕΣ Πληροφορικής. Όπως ήδη έχουν επισημάνει οι συνάδελφοι, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε «τραβήξει» τα πάνδεινα όσον αφορά την αδειοδότησή μας από το ΥΠΕΠΘ. Δεν θέλω να σας κουράσω και να γράψω και εγώ όσα έχουν γραφτεί μέχρι τώρα, τα οποία βέβαια είναι πέρα για πέρα αληθινά! Το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι πιστεύουμε ότι έχετε την διάθεση να αλλάξετε την παιδεία προς το καλύτερο. Αυτό το βλέπουμε και είναι ολοκάθαρο! Και εμείς θα είμαστε δίπλα σας όποτε μας θελήσετε για να πετύχουμε από κοινού αυτό τον ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ που έχετε θέσει! Από την άλλη είμαστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι, δεν αποτελούμε το λεγόμενο «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», δεν έχουμε ούτε ΙΕΕΚ ούτε ΚΕΚ ούτε μεγαλο-εκπαιδευτήρια! Είμαστε όμως πολλοί. Πολλές εκατοντάδες οικογένειες ζούνε από το επάγγελμά μας. Αυτό που ξέρουμε καλά να κάνουμε είναι να πασχίζουμε καθημερινά να κάνουμε σωστά την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων που απευθύνονται σε μας! Όλων των ηλικιών και όλων των τάξεων! Σε όλες τις μεριές της Ελλάδας! Όλοι εμείς, κα Υπουργέ, επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, θέλουμε να μας δώσετε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν έχουμε πολιτικούς κολλητούς, δεν είμαστε πλούσιοι, δεν κυνηγάμε τις «αρπαχτές»! Θέλουμε απλά να μας αφήσετε να κάνουμε την δουλειά μας ακόμη καλύτερα σε όλη την Ελλάδα, αλλά ζητάμε και κάτι άλλο…ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ! ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ!

    Η αγορά λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει παγώσει. Τα κόστη τρέχουν, έχουμε εγγυητικές επιταγές που πληρώνουμε (γιατί το έλεγε η ΥΑ) και δεν ξέρουμε τι μέλη γενέσθαι.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ. Τα ΕΕΣ είναι δομές με τεράστιες δυνατότητες και προσφέρουν στην «δια βίου εκπαίδευση» πάρα πολλά. Είμαστε οι μόνες εκπαιδευτικές δομές που χρόνια τώρα κινούμαστε στην ελεύθερη αγορά εργασίας και το ότι υπάρχουμε σημαίνει ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται και μας προτιμάει. Δηλαδή δεν υπάρχουμε τόσα χρόνια λόγω επιδοτουμένων προγραμμάτων ή εύκολων χρημάτων που έρχονται όπως γίνεται με άλλες δομές.

    ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ γιατί αξίζουμε πραγματικά και γιατί προσφέρουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ!

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΕΣ.

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ γιατί δώσαμε ήδη εξετάσεις με απόλυτη επιτυχία στα μόνα επιδοτούμενα που μας συμπεριέλαβαν στα τόσα χρόνια που υπάρχουμε (δηλαδή στο «εκπαιδευτείτε» για φοιτητές και «e-γονείς» για γονείς μαθητών Γυμνασίου)και φυσικά γιατί έχουμε ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών.

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ !!

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ, ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΜΕΣΑ!

    ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ «ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ»! ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ!
    Για όλους αυτούς τους λόγους κα Υπουργέ, θα θέλαμε να δεχτείτε τα συνδικαλιστικά μας όργανα την ΠΕΙΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Εργαστηρίων Πληροφορικής) και την ΠΕΚΕΣ (Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών) για να σας ενημερώσουμε περισσότερο.

    Με εκτίμηση προς το πρόσωπό σας,
    Κουκούλης Παναγιώτης

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 17:55 | Ηλίας Κοτίνης

    Κυρία υπουργέ,

    Σαν ιδιόκτητης ιδιωτικής σχολής πληροφορικής, η οποία λειτουργεί από το 2001, η συμμετοχή μου στο διάλογο για την δια βίου εκπαίδευση θα είναι πολύ σύντομη μιας και απ’ ότι διαβάζω, τις ίδιες προτάσεις με περισσότερες λεπτομέρειες έχουν κάνει αρκετοί συνάδελφοι.
    Σας καλώ και εγώ με την σειρά μου να εκμεταλλευτείτε την διασπορά των ιδιωτικών σχολών πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην καταπολέμηση του λεγόμενου «ψηφιακού αναλφαβητισμού» στην χώρα μας, κάτι το οποίο έχουν αποδείξει πολύ πρόσφατα με τα επιδοτούμενα προγράμματα για φοιτητές και γονείς μαθητών Γυμνασίου.
    Οι σχολές αυτές σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη τις υποδομές τον εξοπλισμό και την γνώση που απαιτούνται για να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες στις νέες τεχνολογίες.
    Το πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θα κοστίσουν στο Ελληνικό δημόσιο ούτε ένα Ευρώ!!!
    Δεν ζητάμε από το δημόσιο χρήματα παρά μόνο να εφαρμόσει το συντομότερο τον νόμο που μας ονομάζει (ατυχώς) Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και βάζει σε μεγάλο βαθμό μια τάξη στο χώρο της εκπαίδευσης στην πληροφορική.
    Σας παρακαλώ να δεχτείτε να ακούσετε το συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΠΕΙΕΠ, το οποίο θα μπορέσει να σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ποιοι είμαστε και τι έργο προσφέρουμε, ώστε να προχωρήσετε το γρηγορότερο σε μια λύση επωφελή για τη χώρα αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, μέσω τις δια βίου εκπαίδευσης.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 17:42 | Τσίτσου Αγγελική

    Αξιότιμη κα Υπουργέ

    Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των πολιτών για εκπαίδευση στην Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες αυξήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς πέρα από την ουσιαστική και πραγματική ανάγκη για γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, υπάρχει και η τυπική ανάγκη της απόκτησης αναγνωρισμένου πιστοποιητικού για προσλήψεις και μετατάξεις.
    Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Πληροφορικής διαδραμάτισαν σπουδαίο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση ενηλίκων και μαθητών, εκπαιδεύοντας και προετοιμάζοντας όλους αυτούς που επιζητούσαν το πολυπόθητο πιστοποιητικό, αλλά και όλους όσους επεδίωκαν να αποκτήσουν βασικές, προχωρημένες και εξειδικευμένες δεξιότητες Πληροφορικής.
    Επιπλέον τα ΕΕΣ Πληροφορικής προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, μια που σε αυτά συγκαταλέγονται και μικρά εκπαιδευτήρια (μεγέθους φροντιστηρίου), που παρέχουν όμως ποιοτική εκπαίδευση.

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στις εκπαιδευτικές δομές μέσω των οποίων θα λειτουργεί η «Δια βίου μάθηση», διότι έχουμε την πολυετή εμπειρία εκπαίδευσης ενηλίκων, τις γνώσεις μιας επιστήμης που συνεχώς εξελίσσεται, την τεχνογνωσία ώστε να παρέχουμε στους εκπαιδευόμενους τεχνολογικά σύγχρονο περιβάλλον (εξοπλισμό, εφαρμογές, σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης), τις ικανότητες να διαχειριστούμε μια εκπαιδευτική δομή αναγνωρισμένη από το κράτος και επιπλέον παρέχουμε αποκεντρωμένη εκπαίδευση σε κάθε άκρη της Ελλάδας.
    Παρακαλώ να δεχτείτε το συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΠΕΙΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Εργαστηρίων Πληροφορικής) για περαιτέρω ενημέρωση.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 16:40 | Μαίρη

    Κυρία Υπουργέ

    Δια Βίου Μάθηση.
    Ποιοί είναι Εκπαιδευτές ?Οι Διευθυντές που διορίζονται με κομματικά κριτήρια και “βολεύουν” τους δικούς τους εκπαιδευτικούς μήπως και “μαζέψουν” κανένα μόριο για τον ΑΣΕΠ.
    Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι σε ένα ενιαίο Μητρώο Εκπαιδευτικών και να προηγούνται οι άνεργοι Εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν Εκπαιδευτικοί – Δημόσιοι Υπάλληλοι καμμία σχέση με την Εκπαίδευση που δεν έχουν αφήσει πρόγραμμα για πρόγραμμα.
    Να ανοίξουν δράσεις εκπαίδευσης σε όλες τις κατηγορίες πολιτών με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς όπως έγινε πέρυσι με τους ΓΟΝΕΙΣ ώστε να έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να μπορεί να εκπαιδευτεί στις Βασικές Δεξιότητες όπου και αν κατοικεί.
    Nα συνεργαστείτε και με τους Ιδιωτικούς φορείς Εκπαίδευσης, όχι μόνο ΟΑΕΔ και ΚΕΚ ώστε να μην χρειάζονται να μετακινούνται οι Πολίτες.και να εκπαιδεύσετε ενήλικες της επαρχίας.
    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
    Θα πρέπει το Δημόσιο να αρχίσει να αναγνωρίζει όλες τις αξιόλογες Πιστοποιήσεις και όχι μόνο τις Ξένες Γλώσσες και την Πληροφορική και την πληροφορική μόνο σε word excel internet. Να κάνετε Κρατική Πιστοποίηση Πληροφορικής και να ελέγχετε τις εξετάσεις τους.
    ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
    Οπως υπάρχουν αναγνωρισμένα Ιδιωτικά Σχολεία να αναγνωρίσετε και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και να έχετε τον έλεγχο και την εποπτεία τους.

    Καλή Δύναμη και Κουράγιο γιατί το έργο σας είναι πολύ δύσκολο.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 16:22 | ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Δεν έχει σημασία ποιος οργανισμός θα αναλάβει την δια βίου εκπαίδευση (ή μάλλον έχει σημασία για αυτούς που έχουν προσωπικά συμφέροντα) αλλά ποίοι θα είναι οι διοικητές των οργανισμών και ποίες θα είναι οι δυνατότητές τους να επιβάλουν νέες στρατηγικές στην εκπαίδευση, να παρακολουθήσουν ουσιαστικά την εφαρμογή, να διορθώσουν τα πιθανά λάθη (της στρατηγικής) και να εξασφαλίσουν τον συνεχή έλεγχο ώστε να βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Αυτά τα βήματα δυστυχώς εφαρμόζονται επιτυχώς μόνο στο ιδιωτικό τομέα. θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω γιατί όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι πολιτικοί, δείχνουν εμπιστοσύνη στην προϋπηρεσία και τις δυνατότητες κυρίως των υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τους τοποθετεί διοικητές, διευθυντές κτλ. χωρίς πολλές φορές να εξετάζουν την προϋπηρεσία τους στην διοίκηση και οργάνωση και να τους τοποθετούν σε θέσεις ξένες προς το αντικείμενό τους; Γιατί πολλές φορές χρησιμοποιούν σε διοικητικές θέσεις κάποιους αποσπασμένους δασκάλους και καθηγητές ή άλλους δημοσίους υπαλλήλους που η ανεπάρκειά τους σε διάφορα θέματα οδηγούν τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς σε αποδιοργάνωση και κακή λειτουργία σε βάρος των εκπαιδευομένων;
    Αφού ο δημόσιος τομέας, κατά γενική ομολογία, δεν λειτουργεί σωστά, γιατί δεν επιλέγετε τους κατάλληλους από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσουν τους οργανισμούς και τις σχολές; Γιατί βασίζεστε μόνο σε δημόσιους υπαλλήλους για να διοικήσουν οργανισμούς που σχετίζονται με την εκπαίδευση και δεν δίνετε την δυνατότητα και σε άλλους πολίτες, που πολλοί από αυτούς κατέχουν μεγαλύτερη εμπειρία, να διευθύνουν με συβάσεις ορισμένου έργου αντί να αποσπάτε δημοσίους υπαλλήλους από τις οργανικές τους θέσεις; Τώρα μάλιστα που κλείνουν οι ιδιωτικές εταιρίες/βιομηχανίες θα βρείτε πολλούς αξιόλογους μάνατζερ να κάνουν ευχαρίστως την δουλειά που θα τους αναθέσετε και μάλιστα σε ρυθμούς που δεν θα έχουν καμία σχέση με τους ράθυμους,τυπολατρικούς ρυθμούς των δημοσίων υπαλλήλων.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 16:18 | ΠΕ 05

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ. ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ? ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ…..

    ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ ΤΩΝ ΚΕΕ ΠΕ05 ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2009.
    ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΜΑ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΘΕΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙΑΚΟΜΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ….(ΠΟΥΝΤΟ ΠΟΥΝΤΟ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ…)

    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΜΙΛΑΤΕ? ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

    ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ….
    ΜΠΟΥΧΤΙΣΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΩ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΚΙ.ΣΤΑ 40 ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ? ΠΕΡΙΕΡΓΟ Η ΜΗΠΩΣ ΠΟΝΗΡΟ?
    ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΧΡΥΣΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    Η ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ Η ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

    ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΗΣ

    ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ Κ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
    ΤΜΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
    ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ 5ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 14:50 | ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Θα ήθελα να διατυπώσω τον προβληματισμό μου σχετικά με την ένταξη
    της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, της Εθνικής Σχολής Δικαστών κ.α. στο Δίκτυο Δια Βίου Μάθησης. Στο πλαίσιο της «cost-benefit» analysis, η οποία διέπει τα συστήματα διαμόρφωσης δημόσιας πολιτικής στην Ε.Ε. (πρόσφατα το ελληνικό δημόσιο με έστειλε σε σχετικό σεμινάριο στην Αγγλία)να μην αξιοποιείται ο τίτλος αποφοίτησης από το Υπουργείο!

    Η Ελληνική Κυβέρνηση ξοδεύει πολλά χρήματα για να μας επιλέξει (ειδικός διαγωνισμός) και ακόμα περισσότερα χρήματα για να μας εκπαιδεύσει!

    Το αποτέλεσμα είναι να μη δέχονται τον τίτλο σαν εκπαιδευτικό προσόν στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Υπουργείου Παιδείας(ΣΤΕΡΟΥΜΑΙ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ)!!!

    Το συμβάν αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού από το προσωπικό της National School of Government στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ελπίζοντας σε επενεξέταση του θέματος από μέρους σας κα Υπουργέ,

    Με εκτίμηση,
    Πηνελόπη Αλεξοπούλου

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 14:47 | Alexandros

    Επιτέλους έχουμε μια κυβέρνηση που έφτιαξε ένα δίαυλο για να μπορεί να ακούει τη φωνή και του πολίτη που δεν είναι συνδικαλισμένος ή δεν ανήκει στα μικροσυμφέροντα διαφόρων που κινούνται στις αυλές των πολιτικών. Η παρατήρησή μου και η πρότασή μου είναι απλή. Δεν είναι δυνατόν εταιρίες και φορείς δημόσιοι που δημιουργήθηκαν κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθούν τη δια βίου κατάρτιση, και που δέχθηκαν συνεχείς επιθέσεις τα τελευταία 5 χρόνια από τους απίθανους προηγούμενους κυβερνώντες, οι οποίοι φρόντιζαν γνωστούς και φίλους, να παραμένουν εκτός δράσης ακόμα. Μιλάω για την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. που την προηγούμενη 5 ετία ο ΟΑΕΔ του κ. Βερναρδακη την έβλεπε ως κόκκινο πανί και την καταδίκασε να είναι χωρίς χρηματοδότηση μέχρι τώρα!!!!!!!! Αξιοποιήστε την κ. Υπουργέ σε συνεργασία με τον κ. Λοβέρδο. Είναι πολύ κρίμα να πασχίζει η χώρα να απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια και ενώ υπάρχουν τα εργαλεία (Επαγγ. Κατάρτιση ΑΕ) αυτά να μην αξιοποιούνται.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 14:26 | Π.Β.Ζ.

    Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις για την οργάνωση της δια βίου μάθησης. Μετά λύπης μου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό το κείμενο παραπαίει ανάμεσα στη θεωρία και τις φιλοσοφίες, τις οποίες έχουμε ξανακούσει τα τελευταία χρόνια και ουδεμία πρακτική εφαρμογή είδαμε. Τόσο οι σπουδές μου (είμαι απόφοιτος του τμήματος Εκπαιδετικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κατεύθυνση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης), όσο και η επαγγελματική μου εμπειρία (υπήρξα 3 χρόνια Υπεύθυνος Εκπαίδευσης σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων), μου επιτρέπουν να έχω μια πληρέστερη εικόνα για τον τομέα της δια βίου μάθησης.

    Και για του λόγου το αληθές θα ήθελα να σας επισημάνω ότι είμαι απόφοιτος μιας πανεπιστημιακής σχολής που τα 15 χρόνια λειτουργίας της δεν έχει καταφέρει να παράσχει καμία κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στην προκύρηξη για την πλήρωση θέσεων για στελέχη στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που εξέδωσε το ΙΔΕΚΕ τον περασμένο Ιούλιο, να κριθώ ανεπαρκής λόγω πτυχίου (παρόλη την τριετή επαγγελματική μου εμπειρία στον ίδιο φορέα!), μια προκήρυξη της οποίας τα ζητούμενα τυπικά προσόντα και η μοριοδότηση αυτών δεν είχαν καμία συνάφεια με τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας.

    Στον χαιρετισμό της Υπουργού που προηγείται του κειμένου προς δημόσια διαβούλευση αναφέρεται χαρακτηριστικά:»…Η ποιοτική παιδεία την οποία οραματιζόμαστε οδηγεί σε μια κοινωνία ενεργών, ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, των οποίων οι γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες θα έχουν αντίκρισμα στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά εργασίας». Αυτο το απόσπασμα με κάνει να θλίβομαι βαθύτατα όταν απόφοιτοι σχολής για τη δια βίου μάθηση βρίσκονται στα αζήτητα και όταν ένας φορέας δια βίου μάθησης, όπως το ΙΔΕΚΕ, κλείνει την πόρτα σε εξειδικευμένο επαγγελματικό προσωπικό και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με ευκαιριακές λύσεις. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει να συμβαίνει, η δια βίου μάθηση στην Ελλάδα θα μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας (ολημερίς την χτίζανε…)

    Μετά τιμής

    Π.Β.Ζ.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 13:39 | Βαρσάμης Άγης

    Κα Υπουργέ καλησπέρα σας,
    Είμαι καθηγητής πληροφορικής και ιδιοκτήτης σχολής πληροφορικής, εδώ και 8 χρόνια περίπου, στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας εργάσθηκα σε σχολές πληροφορικής ως καθηγητής και θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα που έχω βιώσει:
    1. Εδώ και αρκετά χρόνια όλοι όσοι θέλαμε να ανοίξουμε σχολή πληροφορικής νομίζαμε ότι λογικά θα έπρεπε να ανήκουμε στο υπουργείο παιδείας όμως για κάποιο λόγο μας είχαν εντάξει στο υπουργείο εμπορίου(εκεί με στείλανε αρμόδιοι του υπουργείου παιδείας) πληρώνουμε το ΤΕΒΕ μας, κάναμε έναρξη δραστηριότητας στην Εφορία, πληρώνουμε και το εμπορικό επιμελητήριο κλ/π Τα εργαστήρια αυτά πληροφορικής, όπως και άλλων ειδικοτήτων τα κάλεσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου να αδειοδοτηθουν από το υπουργείο παιδείας, και αυτό κάναμε αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε κτίρια, εξοπλισμό, να εκπαιδεύσουμε προσωπικό να ξαναχρεωθουμε ώστε να εναρμονιστούμε με την Υ.Α. ώστε να είμαστε νόμιμα κέντρα.
    2. στη συνέχεια αλλάζει η πολιτική κατάσταση δίνοντας παράταση μέχρι 31/08/2010 μένοντας έτσι για μία ακόμη φορά στον «αέρα». Ακούγονται πολλά, το θέμα είναι ότι εμάς σαν κέντρα πληροφορικής δεν μας έχει καλέσει κανείς σε διάλογο, είμαστε κέντρα πληροφορικής δεν είμαστε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ η οτιδήποτε άλλο όπως λανθασμένα νόμιζε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είμαστε πάνω από 700 κέντρα πανελλαδικά ,διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας εκπαιδεύοντας ο κάθε ένας από εμάς τους συμπολίτες του και όχι μόνο στην πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες.
    3. Το ίδιο το κράτος πιστοποίησε φορείς πιστοποίησης, δηλαδή εταιρείες όπως (VELLUM,ECDL, INFOTEST k.a), να έχουν το δικαίωμα να πιστοποιούν τα εκπαιδευτικά μας κέντρα ως εξεταστικά κέντρα και να χορηγούμαι την εκπαίδευση και τις εξετάσεις για την απόκτηση τέτοιων πιστοποιητικών που τώρα ζητάει ο ΑΣΕΠ.
    4. Η πληροφορική αποτελείτε από πολλά αντικείμενα, σε μια εποχή που επικρατεί ο όρος «ψηφιακό σχολείο» «ψηφιακή τάξη» το ΑΣΕΠ ζητάει στις προκηρύξεις του μόνο word –excel-internet θα πρέπει και εδώ να προστεθούν και άλλα προγράμματα…..όπως επίσης και η διαβάθμιση αυτών.
    5. Είμαστε ισχυρές δομές μόνο που μέχρι σήμερα δεν έχουμε τη προσοχή που θα έπρεπε από την εκάστοτε ηγεσία αυτού του τόπου, ελπίζουμε να αλλάξει αυτό σύντομα…
    6. Μας αξίζει η θέση στην βαθμίδα της μη τυπικής εκπαίδευσης δίπλα σε δομές όπως τα ΚΕΚ συμμετέχοντας και εμείς στη δια βίου εκπαίδευση, ως εξειδικευμένα εργαστήρια πληροφορικής ώστε να κυριαρχήσει η ποιότητα στην εκπαίδευση.
    7. Πέρυσι το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) ανακοίνωσε δράσεις όπως το εκπαιδευτείτε για τους φοιτητές και το e-goneis για τους γονείς, στις δράσεις αυτές ανταποκρίθηκαν με επιτυχία τα ΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ συμβάλλοντας στην άμεση
    απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων. Τέτοιες δράσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.
    Είμαστε δομές που μπορούμε να βοηθήσουμε στη δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από τις νέες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα , αρκεί μέσα από τις αποφάσεις σας να μας δώσετε τη θέση που μας αξίζει…..και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν συμμετάσχουμε και εμείς στο διάλογο
    Σε ένα διάλογο που με θλίψη ενημερώθηκα πως η αρμόδια Υφυπουργός κα Χριστοφιλοπούλου, επέλεξε να συναντηθεί μόνο με εκπροσώπους των ΙΕΚ και των ΚΕΚ ώστε να διαβουλευτούν για θέματα δια βίου μάθησης χωρίς όμως να προσκαλέσει σε αυτόν εκπροσώπους των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών. (ξανατονίζω δεν έχουμε σχέση με ξένα πανεπιστήμια ούτε με κολέγια)

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας!!

  • Ειρήσθω εν παρόδω, την πρώτη μάχη δια την Διά Βίου αντίληψη της Παιδείας κερδίζει κατά κράτος, όχι αναπάντεχα Πρωθυπουργός και αρκετοί Υπουργοί της Κυβερνήσεως, όπως έγινε το 1974 αλλά και το 1981. Το ερώτημα είναι πόσο να διαρκέσει αυτή η ευκαιρία μέχρι την επόμενη κρίση.

  • Το μεγάλο ερώτημα στην ανάπτυξη της Δια Βίου παιδείας είναι το στοίχημα στον συσχετισμό τής κρατικής ή κυβερνητικής συνιστώσας.
    Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, το 2005, το 2009 και στις επόμενες, ενώ το κράτος και όχι μόνο της Παιδείας μένει παγερά ακίνητο, στέκει στάσιμο, ακλόνητο βλέπει τις εναλλαγές χωρίς να ιδρώνει.
    Αυτή είναι η κατάσταση όχι μόνο σήμερα αλλά τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. Οι σχέσεις μεταξύ κρατικής εφαρμογής και κυβερνητικής βουλήσεως ανεξαρτήτως κόμματος είναι άκρως ανταγωνιστική με συνεχείς ήττες κάθε Κυβερνήσεως.
    Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να πεί ο καθείς ποιές μορφές ανήκουν κατά τη γνώμη του, στην κρατική Δια Βίου Παιδεία και ποιές στην Κυβερνητική ώστε να δούμε κατάματα την Διαβούλευση πριν κάνουν ποιοί ενδιαφερόμενοι (Κοινωνικοί εταίροι;)την πολυπόθητη Διαπραγμάτευση.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 12:40 | Γιώργος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Εδώ και 10 χρόνια διατηρώ Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Πληροφορικής ΕΕΣ στη Λαμία. Είναι μία σχολή που δημιουργήσαμε με κόπο και μεράκι μεταναστεύοντας από την Αθήνα όπου ζούσαμε μέχρι και το 2000 ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες ζωής.
    Η εκπαίδευση που προσφέρουμε απευθύνετε σε όλες της ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι έχουμε μαθητές από 6 ετών έως και 74 και αυτή τη στιγμή από την σχολή ζουν 8 οικογένειες!!!
    Σε αυτά τα δέκα χρόνια έχουμε εκπαιδεύσει εκατοντάδες ανθρώπους πάνω σε βασικές δεξιότητες αλλά και σε πιο προχωρημένες όπως σχεδιαστικά προγράμματα, προγραμματισμό, σχεδιασμό ιστοσελίδων και πολλά άλλα. Μάλιστα με μεγάλη χαρά έχω δει δεκάδες μαθητές μας να βρίσκουν δουλειά βασιζόμενοι στις γνώσεις που τους προσφέραμε, και παιδιά μαθητές μας να αγαπούν τόσο την πληροφορική μέσα από τα μαθήματά μας ώστε αυτή τη στιγμή να είναι συνάδελφοι διορισμένοι σε σχολεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
    Παρόλο όμως αυτή την κοινωνική προσφορά, ο νόμος που διέπει την λειτουργία των ΕΕΣ είναι απαρχαιωμένος (από την δεκαετία του 1940) και ποτέ καμία πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε να μας δώσει την θέση που μας αξίζει. Έτσι τα ΕΕΣ δεν είχαν ποτέ ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο να ανήκουν και να αποκτούν έστω μέσω αυτού ελάχιστα δικαιώματα σε σχέση με άλλες δομές.
    Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των ΕΕΣ μέσω των συνδικαλιστικών φορέων του ζητούσε συνεχώς ένα θεσμικό πλαίσιο και το 2008 αυτό έγινε πραγματικότητα !
    Στη συνέχεια αλλάζει η Κυβέρνηση και μας λένε παράταση άδειας έως 31/8/2010. Ξανά είμαστε στον αέρα. Η αγορά λόγω και της οικονομικής κρίσης έχει παγώσει. Τα κόστη τρέχουν, έχουμε εγγυητικές επιταγές που πληρώνουμε (γιατί το έλεγε η ΥΑ) και δεν ξέρουμε τι μέλη γενέσθαι.
    Αξιότιμη και Υπουργέ.
    Τα ΕΕΣ είναι δομές με τεράστιες δυνατότητες και έχουν προσφέρει στην «δια βίου εκπαίδευση» τα μέγιστα. Είμαστε ευέλικτα σχήματα με διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε χωριά με πληθυσμό 1000 κατοίκων. Είμαστε οι μόνες εκπαιδευτικές δομές που χρόνια τώρα κινούμαστε στην ελεύθερη αγορά εργασίας και το ότι υπάρχουμε σημαίνει ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται και μας προτιμάει.
    Έχουμε καταφέρει να επιβιώνουμε σε δύσκολους καιρούς χωρίς επιδοτούμενα προγράμματα όπως γίνεται σε άλλες δομές. Βέβαια πρόσφατα μας δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα και αποδείξαμε το τι αξίζουμε και στα επιδοτούμενα αφού εκπαιδεύσαμε με επιτυχία 35000 περίπου φοιτητές και γονείς σε θέματα χειρισμού υπολογιστών
    ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ γιατί αξίζουμε πραγματικά και γιατί προσφέρουμε ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ!
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΕΣ.
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ γιατί δώσαμε ήδη εξετάσεις με απόλυτη επιτυχία στα μόνα επιδοτούμενα που μας συμπεριέλαβαν στα τόσα χρόνια που υπάρχουμε (δηλαδή στο «εκπαιδευτείτε» για φοιτητές και «e-γονείς» για γονείς μαθητών Γυμνασίου)και φυσικά γιατί έχουμε ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών.
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ !!
    Τέλος θα θέλαμε να δεχτείτε τα συνδικαλιστικά μας όργανα την ΠΕΙΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Εργαστηρίων Πληροφορικής) και την ΠΕΚΕΣ (Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών) για να σας ενημερώσουμε περισσότερο.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 12:14 | Ιωάννης Παπαδόπουλος

    Εγώ θα θέσω μόνο ένα απλό ερώτημα: Πραγματικά πιστεύετε ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να στρώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, όταν οι καθηγητές που προσλαμβάνονται (από Γυμνάσιο έως Πανεπιστήμιο) είναι ωρομίσθιοι και υπο-αμειβόμενοι; Υπάρχει ποτέ περίπτωση άνθρωποι που πεινάνε να ασχοληθούν σοβαρά με «καινοτομίες» και άλλα κουραφέξαλα; Όταν σοβαρέψει λίγο το ίδιο το σύστημα και σταματήσει να είναι άλλο ένα γρανάζι για την πλασματική μείωση της ανεργίας σε βάρος συμπολιτών μας, ελάτε να μιλήσουμε και για πλαίσια της Δια Βίου Μάθησης, και για τους λόγους που δεν αναπτύσσεται. Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 12:00 | Βασιλική Βίτσα

    Αξιοποίηση της άτυπης μάθησης.
    Η εμπειρία δείχνει ότι οι γνώσεις τις οποίες κατακτά κάποιος μέσω της άτυπης μάθησης είναι κατά κανόνα αυτές ακριβώς που χρειάζεται για την επαγγελματική του αποκατάσταση ή ανέλιξη π.χ.ο γιος του κομμωτή μαθαίνει από τον πατέρα του όσο το δυνατόν καλύτερα την τέχνη, το άτομο που επιλέγει να ξοδεύει χρήματα για να εκπαιδεύεται μέσω διαδικτύου επιδεικνύει ιδιαίτερη επιμέλεια κ.α.
    Θα ήταν επομένως χρήσιμο να υπάρχει ένας τρόπος αντικειμενικής αξιολόγησης και πιστοποίησης γνώσεων που αποκτήθηκαν με μεθόδους ΑΤΥΠΗΣ μάθησης ώστε να κατοχυρώσουν το αντίστοιχο προσόν όσοι επιθυμούν.

  • 12 Φεβρουαρίου 2010, 11:38 | Βάνα Ρίζου

    Αρχικά θα απαντήσω σε δύο ερωτήματα που τέθηκαν σε προηγούμενα σχόλια: τι είναι δια βίου μάθηση και ποια τα κίνητρα συμμετοχής.
    Όσον αφορά στο πρώτο, για να μην μακρηγορήσω, θα αναφέρω απλά δύο ορισμούς, έναν της δια βίου μάθησης και έναν της εκπαίδευσης ενηλίκων, έννοιες οι οποίες πολλές φορές ταυτίζονται:
    1. Η δια βίου μάθηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία φιλοσοφική έννοια κατά την οποία η εκπαίδευση θεωρείται μια μακροχρόνια διαδικασία που αρχίζει κατά την γέννηση και διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής (CEDEFOP, 1996), αναφέρεται δε σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης και περιλαμβάνει κάθε είδους μάθηση που μπορεί να λάβει κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
    2. H εκπαίδευση ενηλίκων αφορά οποιαδήποτε μαθησιακή δραστηριότητα ή πρόγραμμα, σκόπιμα σχεδιασμένο από κάποιον εκπαιδευτικό φορέα, για να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη κατάρτισης ή οποιοδήποτε ενδιαφέρον, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου που έχει υπερβεί την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η κύρια δραστηριότητά του δεν είναι πλέον η εκπαίδευση. Η σφαίρα της, επομένως, καλύπτει μη επαγγελματικές, επαγγελματικές, γενικές, τυπικές και μη τυπικές σπουδές, καθώς επίσης και την εκπαίδευση που έχει συλλογικό σκοπό (ΟΟΣΑ, 1977).

    Οσον αφορά στα κίνητρα: η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να τα συναντήσει κανείς γιατί δεν υπάρχει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, επαρκής αριθμός ερευνών, μελετών που να εξετάζει θέματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων. Σύμφωνα όμως με τον Boshier (δημιουργό της Κλίμακας Συμμετοχής στην Εκπαίδευση) 7 είναι οι λόγοι που ωθούν τους ενήλικους να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση:
    1. Βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας
    2. Επιδίωξη κοινωνικής επαφής
    3. Προετοιμασία για εκπαιδευτικούς λόγους
    4. Επαγγελματική ανέλιξη
    5. Βελτίωση των οικογενειακών σχέσεων
    6. Επιδίωξη νέων κοινωνικών ερεθισμάτων
    7. Γενικότερο ενδιαφέρον για μάθηση

    Κάποια κίνητρα, όπως η φυσική τάση του ανθρώπου για μάθηση, είναι εσωτερικά. Κάποια άλλα εξωτερικά. Η παροχή ισχυρών εξωτερικών κινήτρων, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ευθύνη της εθνικής στρατηγικής για τη δια βίου μάθηση και θα (πρέπει να) δοθούν, όπου χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της.

    —————— ——————–

    Πλέον των όσων αναφέρονται στο υπό διαβούλευση κείμενο προτείνω τα παρακάτω:

    Εκτός των ποσοτικών στόχων πρέπει να τεθούν επίσης: η υποκίνηση και η βοήθεια της προσπάθειας των ενηλίκων για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση, η ενίσχυση και η προώθηση της ενηλικιότητας μέσω της καλλιέργειας της αυτοπεποίθησης, της δύναμης της επιλογής και δράσης, της αύξησης και όχι της άρνησης της υπευθυνότητας.

    Διερεύνηση των κινήτρων και των προσδοκιών του πληθυσμού-στόχου με σκοπό τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

    Ενιαίο φορέα διαχείρισης πόρων (οικονομικών, ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών κ.λπ.) για την ορθολογικότερη κατανομή τους και την αποδοτικότερη αξιοποίησή τους.

    Σύσταση Ινστιτούτου το οποίο θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων σύμφωνων με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων.

    Διαρκή αξιολόγηση top down και bottom up φορέων, ανθρώπινου δυναμικού, εκπαιδευτικού υλικού, μηχανισμών, εκροών κ.λπ..

    Διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ΑΜΕΑ με την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών.