- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 7 – Γενική Συνέλευση

  1. Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) εγγυάται την ανεξαρτησία του Ιδρύματος και την εκπλήρωση της αποστολής της. Ως μέλη της ΓΣ επιλέγονται προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για το έργο και την εμπειρία τους στον χώρο της έρευνας ή της καινοτομίας.
  2. Η ΓΣ αποτελείται από ισάριθμα μέλη με τα Πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Ελλάδα και τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13α του ν. 4310/2014. Κάθε Πανεπιστήμιο και κάθε ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας επιλέγουν από ένα (1) τακτικό και ένα (1) αναπληρωματικό μέλος. Ειδικότερα, η Επιτροπή Ερευνών κάθε Πανεπιστημίου και το Δ.Σ. κάθε ερευνητικού και τεχνολογικού φορέα του άρθρου 13α του ν. 4310/2014 προκηρύσσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή ενός (1) μέλους, καθώς και του αναπληρωματικού του, προκειμένου να στελεχώσει τη ΓΣ του Ιδρύματος. Η προκήρυξη απευθύνεται στους καθηγητές και τους ερευνητές/ΕΛΕ αντιστοίχως. Κατόπιν αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου και το Δ.Σ. του ερευνητικού φορέα αντιστοίχως επιλέγουν το τακτικό και το αναπληρωματικό μέλος και ενημερώνουν σχετικά το Ίδρυμα. Τα πρόσωπα που επιλέγονται δεν ανακαλούνται κατά τη διάρκεια της θητείας τους για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
  3. Ο διορισμός των μελών της ΓΣ γίνεται με διαπιστωτική πράξη του Προέδρου της ΓΣ, και κοινοποιείται στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μπορεί να υποβάλει στη ΓΣ αιτιολογημένη ένσταση κατά του διορισμού συγκεκριμένου μέλους της. Η ΓΣ αποφαίνεται με απλή πλειοψηφία. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση στον Υπουργό της ανωτέρω διαπιστωτικής πράξης, ο διορισμός μέλους ΓΣ καθίσταται οριστικός. 
  4. Η ιδιότητα του μέλους της ΓΣ του Ιδρύματος είναι ασυμβίβαστη:

α. Με την ιδιότητα του Πρύτανη, του Αναπληρωτή Πρύτανη και του Κοσμήτορα, μέλους Συγκλήτου ή της Επιτροπής Ερευνών ή Προέδρου Τμήματος Πανεπιστημίου.

β. Με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ερευνητικού ή τεχνολογικού φορέα ή ινστιτούτου του άρθρου 13α του ν. 4310/2014.

  1. Η διάρκεια της θητείας των μελών της ΓΣ είναι τριετής (3ετής) και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία (1) φορά.  Η σύνθεση της ΓΣ ανανεώνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας της. Ειδικότερα, κατά την πρώτη συγκρότηση της ΓΣ, τα μισά μέλη αυτής διορίζονται για διετή (2ετή) θητεία, με βάση το αποτέλεσμα κλήρωσης, που διενεργείται κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου.
  2. Τρεις (3) μήνες το αργότερο πριν από τη λήξη της θητείας κάθε μέλους, ο Πρόεδρος της ΓΣ ζητεί από τον οικείο φορέα να επιλέξει νέα μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) για τη διαδοχή των αποχωρούντων. Αν ο φορέας παραλείψει να προβεί στην επιλογή, τα εν λόγω πρόσωπα επιλέγονται από τον αρμόδιο Υπουργό.
  3. Η ΓΣ μετά τη συγκρότησή της σε σώμα, λειτουργεί νόμιμα, ακόμη και αν ένα ή περισσότερα από τα μέλη του εκπέσουν, παυθούν, παραιτηθούν ή βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία να ασκήσουν τα καθήκοντά τους για οποιοδήποτε λόγο, εφ’ όσον τα εναπομένοντα μέλη είναι τουλάχιστον τα ¾ του αρχικού αριθμού. Στην περίπτωση που περισσότερο από το ¼ των μελών της ΓΣ κωλύονται ή ελλείπουν, οι φορείς από τους οποίους προέρχονται οι κωλυόμενοι ή οι ελλείποντες επιλέγουν νέα μέλη για το υπόλοιπο της θητείας. Σε περίπτωση μη επιλογής ή ελλιπούς επιλογής, τα εν λόγω πρόσωπα επιλέγονται από τον αρμόδιο Υπουργό.
  4. Μέλος της ΓΣ του Ιδρύματος μπορεί κατά τη διάρκεια της θητείας του να παυθεί από τα καθήκοντά του με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, λόγω βαριάς παράβασης των καθηκόντων του ή εάν αποκτήσει ιδιότητα ή ασκήσει δραστηριότητες ασυμβίβαστες, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, με την ιδιότητα μέλους της ΓΣ του Ιδρύματος.
  5. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΓΣ εκλέγεται από τα μέλη της για τριετή (3ετή) θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια (1) φορά.  Ο Πρόεδρος συγκαλεί την ΓΣ σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και διευθύνει τις εργασίες της.
  6. Η Γενική Συνέλευση έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α. Επιλέγει τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου.

β. Εγκρίνει συμπράξεις και συνεργασίες με άλλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής που προτείνονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος.

γ. Διαβουλεύεται για θέματα που σχετίζονται με τις ερευνητικές δράσεις του Ιδρύματος και προτείνει μέτρα υλοποίησής τους στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

  1. Η ΓΣ συνεδριάζει δύο (2) φορές τον χρόνο και εκτάκτως, όποτε τούτο ζητηθεί από τουλάχιστον πέντε (5) μέλη της ή από τον Πρόεδρο του Ε.Σ. ή από τον Διευθυντή του Ιδρύματος. Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόν το 50% τουλάχιστον των μελών της και αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
  2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΓΣ παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Δικαιούνται αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις της ΓΣ και για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι εν λόγω δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.