- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 5 – Αξιολόγηση και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων

  1. Οι προκηρύξεις και οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύονται με απόφαση του Διευθυντή, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό και τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του εποπτεύοντος Υπουργού. Ειδικότερα, ο εποπτεύων Υπουργός αποφασίζει κάθε έτος την κατανομή της χρηματοδότησης εκ μέρους του Ιδρύματος ανά κατηγορία δράσης (π.χ. υποτροφίες, ερευνητικά προγράμματα, εξοπλισμός, κλπ.).
  2. Οι ως άνω προκηρύξεις και προσκλήσεις δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στους  εν λόγω δικτυακούς τόπους δημοσιοποιούνται επίσης, αφενός μεν ο ετήσιος προγραμματισμός των χρηματοδοτικών δράσεων του Ιδρύματος, αφετέρου δε το σύνολο των έργων και των φορέων που έχουν χρηματοδοτηθεί και τα συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης. Ειδικά όσον αφορά την χρηματοδότηση ερευνητικού εξοπλισμού, οι προκηρύξεις θα πραγματοποιούνται μια φορά κάθε έτος, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό δράσεων.
  3. Με τις προκηρύξεις ορίζονται μεταξύ άλλων, η φύση και οι στόχοι του έργου, της μελέτης ή του προγράμματος, οι δυνητικοί δικαιούχοι, η διαδικασία και τα κριτήρια υποβολής των προτάσεων, του προελέγχου και της αξιολόγησής τους, οι οικονομικές δραστηριότητες που ενισχύονται, οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, ο τρόπος τελικής επιλογής των προς χρηματοδότηση έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός, η διαδικασία και το περιεχόμενο της απόφασης χρηματοδότησης, η διαδικασία υλοποίησης έργου, της μελέτης ή του προγράμματος, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης, οι προϋποθέσεις καταβολής της χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης χρηματοδότησης, οδηγίες για την υποβολή και τη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την ομαλή εκτέλεσή τους.
  4. Οι προκηρύξεις και προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορούν ενδεικτικά τους ακόλουθους τομείς: φυσικές επιστήμες, επιστήμες μηχανικού και τεχνολογίας, ιατρική και επιστήμες υγείας, γεωπονικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο εποπτεύων Υπουργός εξειδικεύει κάθε έτος το πρόγραμμα χρηματοδότησης ανά επιστημονικό πεδίο, ύστερα από σχετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
  5. Η αξιολόγηση των προτάσεων ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ιδρύματος και τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η αξιολόγηση ενεργείται με αποκλειστικό γνώμονα την επιστημονική επάρκεια και την ποιότητα των προτάσεων, και με διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ταχεία και απαλλαγμένη από περιττό διοικητικό φορτίο ολοκλήρωση των έργων, εκπόνηση των μελετών και υλοποίηση των προγραμμάτων στα οποία αφορά η πρόσκληση. Η αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων για χρηματοδότηση φορέων γίνεται από τουλάχιστον δύο (2) ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ή από επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που αποτελούνται από τρία (3) έως πέντε (5) μέλη, ανάλογα με το είδος και το πλήθος των επιστημονικών πεδίων, που καλύπτει μία δράση ή πρόγραμμα. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών του άρθρου 27 του ν. 4310/2014, όπως ισχύει, και διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις αυτές και τα οποία σχετίζονται με το αντικείμενο του προς αξιολόγηση έργου. Τους αξιολογητές ή εμπειρογνώμονες ορίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο. Εάν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν στον πίνακα οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, επιτρέπεται με απόφαση του Διευθυντή του Ιδρύματος, η οποία λαμβάνεται ύστερα από  σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, να ορίζονται ως μέλη ειδικοί επιστήμονες της ημεδαπής ή αλλοδαπής που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Το ύψος της αμοιβής των μελών της επιτροπής της παρούσας παραγράφου καθορίζεται με βάση τις κείμενες διατάξεις και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
  6. Η διαδικασία αξιολόγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες και περιλαμβάνει δύο στάδια: την προ-αξιολόγηση και την οριστική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται αμέσως στους δικαιούχους, με εξατομικευμένη αναφορά και τεκμηρίωση της απόφασης αξιολόγησης. Ο συντονιστής της πρότασης έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης για θέματα που αφορούν τη νομιμότητα της διαδικασίας εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, που αρχίζει από την κοινοποίηση της απόφασης αξιολόγησης, ενώπιον επιτροπής ενστάσεων που θα συγκροτείται προς τούτο με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τρία (3) μέλη, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου και αποφασίζει μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κατάθεση της ένστασης. Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, τα οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερα των τριών (3). Η απόφαση της επιτροπής κοινοποιείται στον Διευθυντή του Ιδρύματος και γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο και υπόκειται σε ένδικα μέσα κατά τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής, η προσφυγή θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
  7. Μετά από την αξιολόγηση των προτάσεων και την οριστικοποίηση του καταλόγου των ιεραρχημένων κατά σειρά βαθμολογίας έργων, μελετών και προγραμμάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο κάθε συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκδίδεται η απόφαση χρηματοδότησης από τον Διευθυντή του Ιδρύματος.
  8. Η διάρκεια των χρηματοδοτούμενων έργων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη.