- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 26 – Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

1. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε εκπαιδευτικές μονάδες του άρθρου με απόσπαση για χρονικό διάστημα άνω των 10 ετών συνεχόμενα, και είναι ομογενείς οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ομογενή ή αλλογενή, μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού στη χώρα απόσπασης τους, μπορούν να αποσπώνται μόνο με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, χωρίς επιμίσθιο, ως τη συνταξιοδότησή τους μετά από ετήσια αίτηση παράτασης όπου θα ελέγχεται :
I. η μόνιμη εγκατάσταση και αδιάκοπη εργασιακή σχέση με τη χώρα μόνιμης διαμονής του/της συζύγου για διάστημα μεγαλύτερο από τα δέκα (10) τελευταία χρόνια
II. γάμος θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον τρία (3) χρόνια πριν την αίτηση πρώτης παράτασης πέραν της πενταετίας.
III. πολύ καλή γλωσσομάθεια της χώρας διαμονής.
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται κανενός είδους επιμίσθιο ή πρόσθετη αποζημίωση και χάνουν την οργανική τους θέση στην ημεδαπή.
Σε περίπτωση που η εκπαιδευτική μονάδα που υπηρετούν καταργηθεί ή συγχωνευθεί ή δεν υπάρχει ανάγκη κάλυψης κενού λόγω διακρατικής συμφωνίας οφείλουν να επιστρέψουν στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ημεδαπής στη διάθεση της οποίας βρίσκονται

2. Εκπαιδευτικές μονάδες που λειτουργούν με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα μετατρέπονται σε δίγλωσσες σε όλες τις βαθμίδες ύστερα από σχετικές διμερείς συμφωνίες ως εξής:
α) Τα Δημοτικά Σχολεία μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018.
β) Τα Γυμνάσια μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018. Η μετατροπή θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε δύο σχολικά έτη. Οι ήδη φοιτούντες μαθητές στο Γυμνάσιο θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα και, μετά την αποφοίτησή τους, μπορούν να κατευθύνονται σε δίγλωσσα Λύκεια.
γ) Τα Λύκεια μετατρέπονται σε δίγλωσσα από το σχολικό έτος 2017-2018. Η μετατροπή θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε δύο σχολικά έτη. Οι ήδη φοιτούντες μαθητές στο Λύκειο θα ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους με ελληνόγλωσσο πρόγραμμα μέχρι την αποφοίτησή τους.
δ) Ειδικά για τα ελληνόγλωσσα σχολεία της Γερμανίας, η διάρκεια και οι λεπτομέρειες της μετατροπής, η οποία θα εφαρμοσθεί από το σχολικό έτος 2017-2018, θα ρυθμιστούν μετά από διακρατικές διμερείς συμφωνίες με τα Υπουργεία Παιδείας των επιμέρους κρατιδίων.

3. Στους μαθητές των δίγλωσσων εκπαιδευτικών μονάδων της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται τίτλος σπουδών που αναγνωρίζεται ως ισότιμος των τίτλων των αντίστοιχων σχολείων της ημεδαπής και της ξένης χώρας.».

4. Στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας μη ενταγμένα σε ξένα σχολεία, αναγνωρισμένα από το ΥΠΕΘ παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης στο τοπικό Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού από την έναρξη της λειτουργίας του.

5. Στο πλαίσιο των παραπάνω μεταβατικών διατάξεων με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων θα περιγράφεται ο τρόπος διοίκησης και εποπτείας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Έκταση εφαρμογής
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου καταργείται κάθε διάταξη, γενική ή ειδική, που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό τα ίδια θέματα, με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων .