Άρθρο 01 – Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.

3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

                                                                «Άρθρο 21

                               Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές

1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.

4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.

5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .

  • 7 Αυγούστου 2016, 08:09 | ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ..ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ «ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΕΛΕΤΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ..
    Α/ΠΕΤΑΤΕ ΕΞΩ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ 400 ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΠΙΑ ΕΝΩ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΦΕΤΟΣ..ΒΑΖΕΤΕ 5 ΕΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΤΗ η ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΑ? ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΘΑ ΠΕΤΑΧΘΕΙ ΕΞΩ? ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕ18.01 ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΕΡΣΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΟ…
    Β/ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΤΑΝ ΝΟΜΙΜΟΙ ΣΤΟ ΚΑΙΑΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ?
    Γ/ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ..ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ 2010 ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ…
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗΤΟΥΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑ.. ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ..ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ..

  • 7 Αυγούστου 2016, 07:41 | Ολυμπία

    Θετικό το να αναγνωριστουν ολοι οι νηπιαγωγοι και δασκαλοι με μεταπτυχιακό ως 61-71 γιατι υποβαθμιζονται οι σπουδες μας. Επιπλέον θα ηθελα να αναφέρω ότι το τμήμα Επιστημών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης ,οπου εδω και χρόνια έχει εξειδίκευση στην ειδικη αγωγη απο το 3ο ετος, με έξτρα πρακτική σε δομες ειδικης δεν αναγνωρίζει τους αποφοιτους ως πε61, κατι που θεωρω πως ειναι αδικο

  • 7 Αυγούστου 2016, 07:29 | Μάριος

    Προετοιμασία δασκάλων για όλα τα παιδιά. Όχι στον διαχωρισμό παιδιών και εκπαιδευτικών. Ισότιμη μεταχείριση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών ως προς την κατάταξή τους.

  • 7 Αυγούστου 2016, 06:53 | Δαναη

    Θεωρώ πολυ σωστή την καταργηση του διαχωρισμού των εκπαιδευτικών. Το ίδιο θα επρεπε να ισχύει και στους αναπληρωτές.

  • 7 Αυγούστου 2016, 01:15 | Κώστας

    Θα ήθελα να μας διευκρινήσετε ποιά είναι η σχέση της ειδικής αγωγής με την ενισχυτική διδασκαλία, ώστε η ενισχυτική να αποτελεί κριτήριο για να μπορεί να δουλέψει ένας μόνιμος στην ειδική αγωγή

  • 7 Αυγούστου 2016, 01:10 | Ελένη

    Επιτέλους ας σταματήσει αυτό το σύνδρομο που μας διακατέχει… ότι συμβαίνει στο εξωτερικό να συμβεί και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολές από τις οποίες αποφοιτούν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με όλα τα απαραίτητα προσόντα. Αυτό ισχύει και στο εξωτερικό; Μάλλον όχι… για το λόγο αυτό στην ειδική αγωγή εργάζονται άτομα με μεταπτυχιακό.
    Καλό είναι οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής είτε μόνιμοι είτε αναπληρωτές να έχουν κάποιο μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής για να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες μέσα στην τάξη τους, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τον εκπαιδευτικό της ειδικής αγωγής για μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Το γεγονός αυτό όμως δε θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής να προηγούνται των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής στον κλάδο της ειδικής αγωγής, όπως δε συμβαίνει και στον κλάδο της γενικής αγωγής. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ένας απόφοιτος των σχολών της ειδικής αγωγής, στο πλαίσιο των προπτυχιακών του σπουδών έχει πραγματοποιήσει πρακτική στην γενική αγωγή, ενώ ένας απόφοιτος των σχολών γενικής αγωγής δεν έχει πραγματοποιήσει πρακτική στην ειδική αγωγή.
    Ας σκεφτούμε σοβαρά τελικά τι πάει να πει ισότητα…

  • 7 Αυγούστου 2016, 00:21 | Ελένη

    Το σωστό είναι οι δάσκαλοι της γενικής παιδείας να μένουν στην ταξη τους ακόμη κι αν έχουν μεταπτυχιακό, διδασκαλείο, διδακτορικό ή ο,τι άλλο στην ειδική αγωγή. Με αυτόν το τροπο θα μπορέσουν επιτέλους να βοηθήσουν κ τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες μέσα στην τάξη, για πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Το γεγονός αυτό όμως δε θα πρέπει να τους δίνει το δικαίωμα να προηγούνται από τους εκπαιδευτικούς εαε στον κλάδο της εα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον κλάδο της γενικής αγωγής. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτικοί εαε στο βασικό τους πτυχίο έχουν κ πρακτική σε γενική τάξη, ενώ οι εκπαιδευτικοί γενικής δεν έχουν πρακτική στην ειδική αγωγή. Και επιτέλους ας σταματήσουμε με το σύνδρομο του εξωτερικού…. Εδώ είναι Ελλάδα και θα κάνουμε ότι αρμόζει στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία ή στην Αγγλία ή στην Αμερική ή και εγώ δεν ξέρω που!

  • 6 Αυγούστου 2016, 23:26 | Βαγγέλης

    Θα πρέπει η διάταξη να ισχύσει και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Π.Ε. 70,50 και Π.Ε. 60,50, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις δομές της Ε.Α.Ε, θα πρέπει να εξισώνονται στους πίνακες αναπληρωτών με τους Π.Ε. 71 και Π.Ε. 61. Η συνεχής κατολίσθηση τους (των Π.Ε.70,50 και Π.Ε. 60,50) στους πίνακες ειδικής αγωγής αποτελεί κατάφωρη αδικία , γιατί με αυτόν τον τρόπο καταρτισμένα άτομα εξοστρακίζονται από την ειδική εκπαίδευση.

  • 6 Αυγούστου 2016, 23:20 | Βασιλική

    Η εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/καιαναπηρία θα πρέπει να παρέχεται απο εκπαιδευτικό προσωπικό το οποιο να διαθέτει εξειδίκευση στην ΕΑΕ.Ο,τι ισχύει για τα τυπικα προσόντα που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί για την ένταξη τους στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα πρέπει να ισχύει και για την τοποθέτηση με απόσπαση ή μετάθεση σε οργανική θέση μόνιμων εκπαιδευτικών σε δομές ΕΑΕ!
    Στο βωμό της εξοικονομησης χρημάτων, της μείωσης των υπεραρθιμων που δημιούργησαν οι καταργήσεις εργαστηριακών ωρών,οι μειώσεις ωρών σε βασικά μαθήματα κτλ ας μην θυσιάσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία.

    Κανένας μονιμος εκπαιδευτικός σε δομές ΣΜΕΑΕ χωρις εξειδίκευση στην ΕΑΕ!
    ΟΧΙ στην υποβάθμιση της διδασκαλίας και της μάθησης των παιδιών με αναπηρία!

  • 6 Αυγούστου 2016, 23:13 | Βασιλική Π

    Στηρίζουμε την τροπολογία με το σκεπτικό ο,τι αίρονται οι αδικίες στις τοποθετήσεις της ειδικής αγωγής και πλέον δεν προτάσσονται συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί αλλά μπορούν όσοι έχουν προσόντα στην ειδική αγωγή να τοποθετούνται σε ανάλογες θέσεις. Αρνητικότατο το να μπορεί να τοποθετηθεί ο οποιοσδήποτε (χωρίς σπουδές)
    Να αρθεί η αδικία της πρόταξης των ΠΕ61 και ΠΕ 71 που στα 23 τους χρόνια περνούν στον πίνακα συναδέλφους με πάνω απο 10 χρόνια αναπλήρωσης στην ειδική αγωγή και να σταματήσει το παραμύθι των «πληρωμένων» μεταπτυχιακών. Όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στις ανάλογες αρχές και όχι να ρίχνει λάσπη σε συναδέλφους με 4+2 έτη σπουδών

  • 6 Αυγούστου 2016, 21:57 | Ιωαννα

    Η ειδικη αγωγη απαιτει εξειδικευμενη γνωση. Απο ειδικο σχολειο, τμημα ενταξης, παραλληλη, μεχρι κεδδυ. Η ειδικη αγωγη δεν ειναι τοπος ευρεσης εργασιας. Ειναι μια σοβαρη διαδικασια που αφορα μονο σε ατομα με εξειδικευμενη γνωση. Οποιαδηποτε αλλη πρακτικη – μπαλωμα ειναι επικινδυνη. Πρεπει να σταματησετε καθε χρονο να υποβαθμιζεται το πτυχιο του παμακ και του βολου. Τα μοναδικα πε71

  • 6 Αυγούστου 2016, 20:56 | Αλεξια

    Θεωρω αδικο και παράλογο να τοποθετουνται μονιμοι εκπαιδευτικοι χωρις τα απαραίτητα προσόντα που χρειάζεται μια τοσο ευαίσθητη ομάδα μαθητων. Αρχικα αυτο ειναι άδικο για τα ίδια τα παιδιά και κατα δεύτερο είναι αδικο και για τους εκπαιδευτικους είτε αυτους που βγηκαν απο τις σχολες ειδικής αγωγής είτε αυτους με μεταπτυχιακα και διδακτορικα καθως βλέπουν θεσεις που ειναι κατάλληλοι αυτοί να καλυψουν, να καλύπτονται απο μονιμους ανειδικευτους.

  • 6 Αυγούστου 2016, 20:05 | Παπαδημητρίου Κατερίνα

    Επιτέλους τίθεται το ζήτημα στη σωστή του βάση, καθώς σε καμιαχώρα του κόσμου δεν νοείται εκπαιδευτικός με εξειδίκευση που να μην έχει σαν κύρια ειδικότητα τη γενική αγωγή πρωτίστως. Είναι σαν να γίνεται κανείς ειδικός χειρούργος ή γυναικολόγος χωρίς να έχει κάνει γενική Ιατρική. Επιλπλέον οι ΠΕ 70 με εξειδίκευση και εμπειρία υπηρετούν τόσα χρόνια την ειδική αγωγή αοό επιλογή και με αγάπη καιαυταπάρνηση. Να τους πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων;

  • 6 Αυγούστου 2016, 19:45 | Χριστινάκης Βασίλης

    Υπάρχει πρόβλημα στο άρθρο έτσι όπως έχει γραφτεί

    Συγκεκριμένα το άρθρο στην παράγραφο 4 λέει:
    4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

    όπως αντικαθιστώντας την γ’ περίπτωση (η οποία είχε αντικατασταθεί με το στον Ν. 4186/2013 ΦΕΚ 193 τ. Α΄ άρθρο 28 παρ.1.)

    διαγράφεται το παρακάτω
    «Από την εφαρμογή του νόμου όλα τα ΤΕΕ ειδικής αγωγής Α` βαθμίδας και τα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β` βαθμίδας, μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυ­μνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια αντίστοιχα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπι­κό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό αυτών των σχολικών μονάδων που υπηρετεί σε αυτές οργανικά, συνεχίζει να υπηρετεί οργανικά και στις νέες σχολικές μονάδες. Η μη υπηρετούμενες κενές οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις αντίστοιχες νέες σχολικές μονάδες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλον οργανικά τοποθετημένο εργαζόμενο στις ανωτέρω δομές.»

    αποτέλεσμα αυτού (αν γίνει έτσι η αντικατάσταση) είναι να μην υφίσταται η μετατροπή των ΤΕΕ Α΄ και Β΄ Βαθμίδας σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα! Οπότε το οτιδήποτε αναφέρεται να μην έχει ισχύ για αυτά τα σχολεία!

    Πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το παραπάνω στο άρθρο ώστε να μπορεί να γίνει η μετατροπή.

    Επίσης θα πρέπει να προστεθεί η αντιστοιχία των τάξεων μεταξύ των ΤΕΕ Α’ Β’ και του ενιαίου Ειδικού Επαγγ. Γυμνασίου-Λυκείου η οποία και αυτή διαγράφτηκε.

    Χριστινάκης Βασίλης
    Διευθυντής του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Ρόδου

  • 6 Αυγούστου 2016, 18:40 | ΣΑΚΕΛΛΑΚΗ Κ.

    Θεωρώ ότι στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια δεν πρέπει να προηγούνται οι 61 και 71 έναντι των 60 και 70, αλλά να προσμετρώνται όλα τα επιμέρους προσόντα και για τις δύο κατηγορίες. Αυτό θα έλυνε με τρόπο αξιοκρατικό και δίκαιο τη χρόνια αδικία εις βάρος των 60 και 70, οι οποίοι συχνά έχουν αυξημένα προσόντα, τα οποία δεν εκτιμώνταν έως τώρα από το ισχύον σύστημα.

  • 6 Αυγούστου 2016, 17:25 | maria 1

    Στα ΕΕΕΕΚ οι μαθητές χρείαζονται δασκάλους ειδικής αγωγής και όχι μαθηματικούς και φιλολόγους , χρείαζονται υποδομές και τμήματα δημιουργικής απασχόλησης εκτος από τα εργαστήρια και τα μαθήματα γενικής παιδείας για τις βαριές περιπτώσεις. Στα ειδικά επαγγελματικά γυμνασια οι μαθητες παιρνουν απολυτηριο στην Δ με τα μαθήματα γενικής παιδείας της Γ και Δ και τα εργαστηριακά μαθήματα παρόλο που βαθμολογούνται στα τρίμηνα δεν προσμετρώνται στο απολυτήριο Η πρακτική ασκηση δεν διευκολύνεται όταν τα σχολεία είναι μακρια από την πόλη και οι σχολικοί συνεταιρισμοί είναι ακατόρθωτο να λειτουργήσουν με παιδιά που έχουν σοβαρές διαταραχές, εκτός αν θέλετε να δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί και να φαίνεται ότι το έχουν κάνει οι μαθητές… Η ειδική εκπαίδευση δεν θα πετύχει τους στόχους της αν δε υπάρχει συγκεκριμένη ύλη και σχολικά βιβλία …μην περιμένετε να έχουν οι εκπαιδευτικοι φαντασία να φτιαχνουν την ύλη… Ποιός από εσάς πιστεύει ότι οι μαθητές αυτοί κάνουν αρχαία και μαθηματικά με τα βιβλία των γενικών γυμνασίων? ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ.

  • 6 Αυγούστου 2016, 17:12 | Αλεξανδρος Γιολτζόγλου

    Δεν καταλαβαίνω ποιά ανισότητα υπάρχει μεταξύ των δασκάλων ειδικής αγωγής και των δασκάλων με μεταπτυχιακά. Οι μεν διάλεξαν να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή και μόνο ενώ οι δε αφού διάλεξαν πρώτα να εργαστούν στην γενική αγωγή(χωρίς βέβαια να υπάρχει αποκατάσταση)έκαναν στροφή και διάλεξαν την ειδική αγωγή για να δουλέψουν, χρησιμοποιώντας παραθυράκια. Όπως είναι γνωστό μόνο στην Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό δίνει και επαγγελματικά δικαιώματα. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σου δίνει περαιτέρω γνώσεις σε ένα αντικείμενο και όχι εργασιακά δικαιώματα!Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Όπως γίνεται σαφές ένας επαγγελματίας που έχει επιμορφωθεί 2 χρόνια σε ένα πανεπιστήμιο επί πληρωμής δεν μπορεί να έχει τις ίδιες απαιτήσεις με κάποιον που έχει σπουδάσει το αντικείμενο 4 χρόνια. Είναι βέβαιο ότι πλέον κανένας δεν σκέφτεται τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Με αυτό το νομοσχέδιο καλούνται πάλι άνθρωποι με ελάχιστες ή και μηδαμινές γνώσεις πάνω στον κλάδο να εργαστούν σε αυτον, π.χ μόνιμοι οι οποίοι δεν θα βρουν θέσεις σε σχολεία ή αναπληρωτές με εκπαιδευτικά αγνώστου προελεύσεως. Κανείς δεν σκέφτεται τα παιδιά, αλλά όλοι σκέφτονται τον μόνιμο δάσκαλο που δεν θα βρει θέση στο σχολείο, να τον βολέψουμε στην ειδική αγωγή χωρίς βέβαια τις απαραίτητες γνώσεις, ή να βολέψουμε την μεγάλη βιομηχανία των μεταπτυχιακών. Τέλος θα θελα να πω ότι η ειδική αγωγή είναι ένας πολύ δύσκολος κλάδος. Ακόμα και οι απόφοιτοι των τμημάτων λαμβάνουμε συνεχόμενα πληροφορίες γνώσεις και ενημερωνόμαστε για πράγματα και καταστάσεις δύσκολες. Είναι ένας κλάδος με πολλες γνώσεις. Συναντάμε ακόμα περιπτώσεις σπάνιες που συναντώνται για πρώτη φορά. Πως λοιπόν άνθρωποι με λίγες ή μηδαμινές γνώσεις θα τα καταφέρουν; Μήπως «κάψουμε» τα παιδιά αυτά στον βωμό της δουλείας και του βολέματος;

  • 6 Αυγούστου 2016, 16:44 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Eίναι τελείως άδικο για τους απόφοιτους της σχολής ειδικής αγωγής καθώς και για τους καταξιωμένους εκαπιδευτικούς αναπληρωτες οι οποίοι είτε έχουν πολυετή προϋπηρεσία στις δομές ειδικής αγωγής είτε είναι κάτοχοι αξιόλογων μεταπτυχιακών.Ο τομέας αυτός της ειδικής αγωγής χρήζει ειδικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης και αναμφίβολα είναι απαράδεκτο να στελεχώνονται τμήματα ανάλογα με προσωπικό που κρίνεται ακατάλληλο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που είναι αδύνατον να διαχειριστούν εκπαιδευτική με μηδέν εμπειρία στην ειδικη αγωγή.

  • 6 Αυγούστου 2016, 16:24 | Σάββας

    Τί θα ισχύει με τους κωδικούς των εκπαιδευτικών (αθμιας) ειδικής αγωγής με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές; Θα ισχύουν οι κωδικοί ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50; Υπάρχουν θεωρητικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα γι αυτό το διαχωρισμό; Ερευνητικά έχει τεκμηριωθεί οτι οι σπουδές ή γνώσεις και δεξιότητες των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές είναι υποδεέστερες των εκπαιδευτικών με πρώτο πτυχίο στην ειδική αγωγή; Αν υπάρχουν επιχειρήματα που να στηρίζουν την πρόταξη των συναδέλφων με πρώτο πτυχίο στην ειδική αγωγή, καθώς και το διαχωρισμό τους, παρακαλώ να παρατεθούν. Οι αλλαγές στην ειδική αγωγή θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη βέλτιση λειτουργία των σχολικών μονάδων και το γνωστικό, κοινωνικό και ψυχολογικό όφελος των μαθητών και όχι πολιτικά ή άλλα περιστασιακά κριτήρια. Αντιστοίχως, εφόσον το υπουργείο θεωρεί ως καταλληλότερους τους εκπαιδευτικούς με πρώτο πτυχίο στην ειδική αγωγή για τη στελέχωση των ΣΜΕΑΕ θα έπρεπε να μονιμοποιήσει εκείνους και όχι τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής με λίγους μήνες εμπειρία στην ειδική αγωγή. Σκοπός δεν είναι ο καθένας να υποστηρίξει τη θέση που τον εξυπηρετεί (π.χ., μόνιμος γενικής αγωγής, εκπαιδευτικός με πρώτο πτυχίο ειδικής αγωγής, εκπαιδευτικός με μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή), αλλά να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, και θα εφαρμοστεί καθολικά και με συνέπεια- όχι ευκαιριακά. Ας γίνει σαφές λοιπόν ποιοί θεωρούνται κατάλληλοι για να εργαστούν στην ειδική αγωγή και ας εφαρμοστεί καθολικά- όχι άλλα στους μόνιμους κ άλλα στους αναπληρωτές

  • 6 Αυγούστου 2016, 16:15 | Δομνα

    Δηλ χωρις μεταπτυχιακο δεν εχεις θεση στην εκπαιδευση ? και η προυπηρεσια που παει ? στον καδον των αχρηστων ?

  • 6 Αυγούστου 2016, 16:12 | Δέσποινα

    Θα πρέπει να διευκρινηστεί οτι ως προσόν εργασίας στην ειδική αγωγή νοούνται και τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά εκπαιδευτικής ψυχολογίας

  • 6 Αυγούστου 2016, 16:10 | Έλενα

    θα πρέπει να σταματήσει να ισχύει η πρόταξη των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι η στροφή των νέων προς τη φοίτηση στα συγκεκριμένα τμήματα, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει ενδιαφέρον για τον κλάδο ή στελέχωση των μονάδων με αρτιόερα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα μειώνει το σημασία της μετεκπαίδευσης μέσω μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών. Οι εκπαιδευτικοί με πρώτο πτυχίο γενικής αγωγής και μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή/εκπαιδευτική ψυχολογία μπορούν εξίσου να προσφέρουν στην ειδική αγωγή. Καταλληλότερο θα ήταν να μοριοδοτηθεί το πρώτο πτυχίο ειδικής αγωγής υψηλότερα απο ένα μεταπτυχιακό, παρά να υπάρχει αυτόματα πρόταξη. Με το σύστημα που ισχύει αυτή τη στιγμή, ένας εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό, διδακτορικό και 10 χρόνια προυπηρεσία στην ειδική αγωγή βρίσκεται κάτω απο έναν εκπαιδευτικό που μόλις πήρε πτυχίο και δεν έχει μπει ποτέ σε τάξη. Αυτό το σύστημα είναι εντελώς αντίθετο απο τις αρχές που υιοθετούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στην εκπαίδευση καθώς μειώνει την εμπειρία και την μετεκπαίδευση. Εάν εξακολουθήσει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής στην ειδική αγωγή θα βρεθούν μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής και οι νέοι απόφοιτοι, ενώ θα βγουν εκτός εκπαιδευτικοί με χρόνια προϋπηρεσίας και γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσω έγκριτων προγραμμάτων σπουδών.

  • 6 Αυγούστου 2016, 15:09 | Έλενα Μπρουζ.

    Αξιότιμοι κύριοι,
    σας ενημερώνουμε οτι, οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) των Φιλοσοφικών Σχολών ΑΕΙ με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην ειδική αγωγή/σχολική ψυχολογία, είναι σε θέση βάσει προγράμματος σπουδών που έχουν διεκπεραιώσει προπτυχιακά & μεταπτυχιακά, ν’ απασχοληθούν σε κρατικές σχολικές μονάδες όχι μόνο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – στην οποία ήδη υπηρετούν- αλλά και της Πρωτοβάθμιας (Ειδική Εκπαίδευση – παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης) αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο εύρος γνώσεων που αποκτήθηκε από την πανεπιστικακή τους εκπαίδευση στους τομείς της (Ειδικής )Παιδαγωγικής/ Ψυχολογίας. Συνεπώς, ελλείψει ειδικών παιδαγωγών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συστήνεται η αξιοποίηση τους.

  • 6 Αυγούστου 2016, 14:37 | Χριστινάκης Βασίλης

    Να προστεθεί το παρακάτω:

    Στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, δύναται να συστήνονται τμήματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές να μην υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, γιατί δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο ή από άλλο νησί ώστε να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός.
    Εάν παραμείνει αυτός ο περιορισμός τα ειδικά σχολεία στα νησιά, θα μπουν σε περιπέτειες.

    Στην τυπική εκπαίδευση δε υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων γενικής παιδείας. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο για τη δημιουργία τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων, κατευθύνσεων, … και πάντα υπάρχει πρόβλεψη για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Π.χ. ΥΑ 82029/Γ2/19-07-2011

  • 1.Οι εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, και φυσιοθεραπευτές που αποτελούν την υποστηρικτική ομάδα μέσα στα σχολεία, από πού θα λάβουν την εκπαίδευση τους για το πώς να δρουν σε εκπαιδευτικό πλαίσιο; Δεν υπάρχει τέτοια κατάρτιση στον ελληνικό χώρο, και σε κράτη του εξωτερικού όχι μόνο υπάρχει ειδική εκπαίδευση στους ονομαζόμενους «σχολικούς θεραπευτές» αλλά και αυστηροί νόμοι οι οποίοι διέπουν το έργο τους, το ρόλο τους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους -μεταξύ άλλων-.
    2. Επίσης, πότε θα καταργηθεί ο «θεσμός της ιδιωτικής συνοδείας» (κοινώς πληρώνουν οι γονείς ιδιωτική συνοδεία σε δημόσια σχολεία και μάλιστα επί το πλείστον «μαύρα») τον οποίο προτείνουν και ενισχύουν όχι μόνο διευθυντές και δάσκαλοι, αλλά και τα κεδδυ;
    3. Υπάγονται τα ιδιωτικά σχολεία κάτω από την ίδια νομοθεσία ειδικής αγωγής; Ίση εκπαίδευση και δικαιώματα για όλους;
    4. Με προσχολικά προγράμματα (3-5 ετών) και ημερήσια προγράμματα πρώιμης παρέμβασης (0-3 ετών) υπάρχει σχεδιασμός ειδικής αγωγής;
    5. Η ανάγκη για εκπαίδευση και εφαρμογή των νόμων προς και από όλα τα στελέχη σχολείων, και γραπτή ενημέρωση των αρχών, δικαιωμάτων και μη, και διαδικασιών για την προετοιμασία και ένταξη στην ειδική αγωγή προς τους γονείς των παιδιών, γιατρούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία κλπ. είναι πλέον αναγκαιότητα. Οι γονείς είναι κυριολεκτικά έρμαια της γνώμης του κάθε «ειδικού». Να υπάρξει ενεργή γραμμή ενημέρωσης στο Υπουργείο.

    Σας ευχαριστώ – Ελίζα Μάγκλαρη, Πιστοποιημένη Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

  • 6 Αυγούστου 2016, 13:57 | Ανεστης

    Πολύ σωστές οι αλλαγές. Η πρόταξη των 71/61 δεν είχε καμία απολύτως λογική οι 70,5/60,5 κράτησαν όρθια την ΕΑ για τόσα χρόνια και επιτέλους αναγνωρίζεται η προσφορά τους.

  • 6 Αυγούστου 2016, 13:56 | θοδωρής

    Στο άρθρο 4 αναφέρει ότι θα μπορούν να μετακινούνται στα Σμεα ακόμα και μόνιμοι με σεμινάριο των 400 ωρών. Αυτό συνιστά κατάφωρη υποβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας εκπαίδευσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτκοι της ειδικής αγωγής οφείλουν να κατέχουν πρωτίστως βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή . Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα καλυφθούν πολλά κενά από μόνιμο προσωπικό με χαμηλά ακαδημαικά προσόντα.(ακόμα και απόκτηση οργανικής χωρίς βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή) Και όλα αυτά γίνονται για εξοικονόμηση προσωπικού στις προσλήψεις αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις που θα μπορούσαν να τις καλύψουν άτομα με υψηλό επίπεδο σπουδών και βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή. Συμμερίζομαι μεν τις ανυπερβλητες οικονομικές δυσκολίες του κράτους αλλά από την άλλη αυτή η εξίσωση κλονίζει τα θεμέλια της ειδικής αγωγής τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η Λογιστική διευθέτηση των κενών με γνώμονα οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά απαξιωνει τον ευαίσθητο αυτό χώρο.

  • 6 Αυγούστου 2016, 13:48 | Κουρή Σταυρούλα

    Εκτιμώ ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους πρέπει να πάψει η διάκριση μεταξύ συναδέλφων ΠΕ71 ΠΕ61 και ΠΕ7050 ΠΕ6050. Κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών έχουν εξίσου τις γνώσεις να προσφέρουν στην ειδική αγωγή και είναι άδικο να έπονται των αποφοίτων του Βόλου και της Μακεδονίας. Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος οι μεταπτυχιακοί θα αποκλείονται κάθε χρόνο και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν. Είναι αδικία εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά να κατατάσσονται στο τέλος του πίνακα, ουσιαστικά να υποτιμούνται και να θεωρούνται κατώτεροι αυτών με το βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή.Ελπίζω παίρνοντας τη τελική του μορφή να τον χαρακτηρίζει η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ισονομία που είναι θεμέλια ενός δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους.

  • 6 Αυγούστου 2016, 12:18 | Νικος

    Επιτέλους το αυτονόητο. Η Ειδική είναι προέκταση της Γενικής. Τι πιο φυσιολογικό να έχει το δικαιωμα ένας δάσκαλος Γενικής με αυξημένα προσόντα στην ειδική (μεταπτυχιακά, διδακτορικα) να μπορεί να εργαστεί ισοτιμα ΚΑΙ σε δομές ΕΑΕ ειδικά σε αυτές εντός του τυπικού σχολείου (Τμήματα ένταξης, παράλληλη στηριξη)

  • 6 Αυγούστου 2016, 11:53 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΜΠΡΑΒΟ. Σωστή και δίκαιη η κατάργηση του 0,50 και η αδικία για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν την ειδική αγωγή όταν δεν υπήρχαν ούτε διδακτορικά, ούτε μεταπτυχιακά, ούτε εκπαιδευτικά ιδρύματα ειδικής αγωγής . Δεν μπορεί η οργανική τους να είναι στο «αέρα» γιατί κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους άλλαξαν τα πράγματα.

  • 6 Αυγούστου 2016, 11:45 | Χριστινάκης Βασίλης

    Τα παρακάτω (παράγ. 4) που αφορούν αποσπάσεις σε δομές ΕΑΕ πρέπει να αφαιρεθούν

    ….
    δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
    εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
    γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

    Είναι αδιανόητο να έχουν δικαίωμα απόσπασης μόνιμοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΑΕ. Το δδ) χωρίς ώρες δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί προσόν αφού κάποιος με ένα σεμινάριο 10 ωρών εξισώνεται με κάποιον που έχει σεμινάριο 399 ωρών.

  • 6 Αυγούστου 2016, 11:38 | Κωνσταντίνα

    Επιτέλους κλείνει ο κύκλος μιας πολυετούς αδικίας κι αποκαθίσταται η νομιμότητα.Έγινε κατανοητό ότι η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες δεν αποτελεί προνόμιο αποφοίτων συγκεκριμενων τμημάτων της τελευταίας δεκαετίας.Έρχεται η ΙΣΌΤΙΜΗ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ που διαθέτουν τα προσόντα που ορίζονται από τη νομοθεσία για τον χώρο της εαε.Η συγκεκριμένη ρύθμιση για την εαε συνάδει απολύτως με τα επιστημονικά δεδομένα για την εαε.Αλήθεια, ποιοι αντιδρούν στο ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί επιτέλους αποκτούν και πάλι την οργανική θέση πού κατείχαν?Είναι εκείνοι οι ίδιοι αυτοί όσοι αντιδρούν που επικρότησαν κάποτε το απαράδεκτο αρθρο 56.Οποιαδήποτε αντίδραση στις ρυθμίσεις τουτες που φέρνουν την αποκατάσταση της δικαιοσύνης έχουν συντεχνιακά κίνητρα. Και συντεχνιες στην εαε μόνο επιβλαβείς είναι.
    ΧΊΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΌΣΟΥΣ ΚΑΤΑΝΌΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΊΑ! ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ.

  • 6 Αυγούστου 2016, 11:27 | ΜΠΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΕ 60/70 ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΑΗ . ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΤΥΧΙΑ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΕΝΑ 0.50 ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΑ. ΓΙΑΤΙ;
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • 6 Αυγούστου 2016, 11:08 | Gianis ΠΕ03.50

    Καταρχήν θέλει μελέτη και αποσαφήνιση των πλευρών: 1) Πως θα γίνει η εισαγωγή των συναδέλφων της γενικής στην ειδική, μήπως είναι το άνοιγμα της κεκρόπορτας τώρα που καταργείται το (.50), συνήθως πίσω από την δήθεν ισότητα έρχεται η ισοπέδωση. 2) Στην Δευτεροβάθμια η σειρά είναι Διδακτορικά, Μεταπτυχιακά, Σεμινάρια και Προϋπηρεσία αλλά το περίεργο δεν διευκρινίζει το πως αξιολογούνται αυτά. Ελπίζω να μην αποτελεί ο βαθμός πτυχίου πλήθος μορίων, ας είναι προσόν σε ισοβαθμία, όπως και η παλαιότητα. Μας προβληματίζει λίγο το επείγον και μάλιστα Αυγουστιάτικα;;

  • 6 Αυγούστου 2016, 09:23 | NΙΚΟΛΑΟΣ

    Προφανώς όταν αναφέρεται «Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ….» θα συμπεριλαμβάνονται και το μεταπτυχιακά στη «Σχολική Ψυχολογία» τα οποία ειναι αναγνωρισμένα απο το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π και αποτελούν ήδη ακαδημαικό προσόν για αρκετόυς μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Ε.Α.Ε.Καλό θα είναι να διευκρινιστεί για να μην υπάρξουν παρερμηνείες αλλά και ανησυχίες στους ανθρώπους αυτούς που προσφέρουν όπως λέτε τόσα χρόνια στον ευαίσθητο αυτό τομέα της εκπαίδευσης
    Ευχαριστώ

  • 6 Αυγούστου 2016, 09:19 | Νίκος

    Θα καλύψετε τα κενά με μόνιμους με μια επιμόρφωση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, αυτό που γινόταν άτυπα τόσα χρόνια , το κάνετε τώρα τροπολογία με ευελιξία μετακινήσεων

  • 6 Αυγούστου 2016, 09:02 | Ελίνα

    Το υπό διαβούλευση άρθρο 21 δεν αποτελεί στο σύνολο του κάτι νέο. Πολλά από τα αναφερόμενα του, ισχύουν και στο υφιστάμενο άρθρο 21 του νόμου. Συγκεκριμένα, μόνιμος εκπαιδευτικός της γενικής με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και μέχρι σήμερα είχε την δυνατότητα να υπηρετήσει στην ειδική αγωγή.
    Αναμφισβήτητα όμως το νέο νομοσχέδιο περιέχει μία μοναδική «καινοτομία» που δεν δικαιολογείται με την κοινή λογική και προπαντός με τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας, στοιχεία που αποτελούν όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου τα κύρια γνωρίσματα του νομοσχεδίου: την εξίσωση των πάντων! Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Την εξίσωση των προσόντων όλων των εκπαιδευτικών. Ακόμα και ένα σεμινάριο 400 ωρών, ή και ένα σεμινάριο χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια αλλά εντέλει ακόμα και χωρίς σεμινάριο αλλά με μια επιμόρφωση, επαρκούν και εξισώνονται με τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και την διδακτορική έρευνα!
    Με αυτή την λογική λοιπόν, μια ακόμα καλύτερη πρόταση είναι να καταργηθούν τα μεταπτυχιακά και να προσλαμβάνονται στην ειδική αγωγή εκπαιδευτικοί χωρίς επιπλέον προσόντα (τι χρειάζονται άλλωστε οι σπουδές και η εξειδίκευση;) οι οποίοι να παρακολουθούν ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (και άνευ κόστους), βάσει του οποίου θα αποκτούν όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται στα πλαίσια της διδασκαλίας στην ειδική αγωγή.
    Φυσικά, κάτω από αυτή την προοπτική, δεν θα υπάρχει λόγος να πρέπει κάποιος να τρέξει να παρακολουθήσει έναντι τιμήματος, οποιοδήποτε σεμινάριο ειδικής αγωγής, που πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα αποτελούσε μια αξιοπρεπή πηγή αυτοχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων μιας και τα μεταπτυχιακά προγράμματα φαίνεται ότι δεν επαρκούν για αυτό το σκοπό, και φυσικά είναι πιο οικονομικά-συνεπώς προσιτά για τον πολύ κόσμο και βέβαια ευέλικτα όσο αφορά την διάρκειά τους. Φαίνεται μια πολύ ικανοποιητική λύση για όλους, εκπαιδευτικούς και παροχείς σεμιναρίων!
    Με το νομοσχέδιο αυτό λύνεται άμεσα και οικονομικά το πρόβλημα των μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες μη επιθυμητές περιοχές: ένα σεμινάριο και αίτηση για απόσπαση…, στην ανάγκη και χωρίς σεμινάριο.. Έτσι με το μόνιμο προσωπικό θα μειωθούν και οι κενές θέσεις και δεν θα χρειάζονται τόσοι πολλοί αναπληρωτές που για να είναι υποψήφιοι προς πρόσληψη πρέπει απαραιτήτως να έχουν ειδικευτεί μέσω μεταπτυχιακών σπουδών ή διδακτορικών. Μπορεί βέβαια να αλλάξουν σε λίγο καιρό και τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών, για να αποκατασταθεί η αδικία, στα πλαίσια της ισότητας και της ισονομίας! Μπορεί τα σεμινάρια, που έχουν όπως ξέρουμε καταργηθεί, να ξαναέρθουν στο προσκήνιο.
    Βέβαια, είναι άλλο θέμα, το ότι για να είναι συναφές ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την ένταξη των εκπαιδευτικών στον πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου, μόλις τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, θεσμοθετήθηκε η άσκηση πρακτικής, διαφορετικά το μεταπτυχιακό δεν έχει συνάφεια. Δεν φτάνει λοιπόν ένα μεταπτυχιακό χωρίς πρακτική άσκηση, τώρα όμως φτάνει και το τίποτα. Από την μία λοιπόν εξειδίκευση και από την άλλη γενίκευση! Για ποιον λόγο;
    Μετά από όλα αυτά φαίνεται πως ο όρος συμπερίληψη αποτελεί μια σημαία, μια όμορφη λέξη, αλλά ταυτόχρονα και ουτοπία. Με αυτά τα δεδομένα ποτέ δεν πρόκειται να γίνει συμπερίληψη στην Ελλάδα. Γιατί, το να μπορούν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, στην ίδια τάξη, η αποδοχή της διαφορετικότητας, δεν έχουν καμία σχέση με τα τμήματα ένταξης και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Η συμπερίληψη είναι τρόπος σκέψης, απαιτεί αλλαγή κουλτούρας, μόρφωση και δομές. Θέλει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό με γνώσεις και όχι σεμινάρια, που θα συνεργάζεται μέσα στην ίδια τάξη ταυτόχρονα με τον εκπαιδευτικό του εκάστοτε κλάδου και θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα από κοινού, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες του κάθε παιδιού – όχι του παιδιού με τις «ειδικές ανάγκες» – (ο ίδιος ο όρος πάσχει, παραπέμπει σε αρρώστια), ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να πάνε σε αυτό το σχολείο χωρίς να στιγματίζονται.
    Το να γεμίσουμε κενά με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο φαίνεται να είναι ο μοναδικός σκοπός των «καινοτομιών» του άρθρου 21 με κάθε τίμημα για τα ίδια τα παιδιά!
    Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση ενός γονιού ή ακόμα καλύτερα ενός παιδιού. Θα θέλατε ένα ακόμα εμπόδιο στην μάθηση;

  • 6 Αυγούστου 2016, 08:26 | Γιώτα

    Η προυπηρεσία στην ενισχυτική διδασκαλία δεν έχει καμία σχέση με την ειδικη αγωγή. Η ειδκή αγωγή χρειάζεται εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και όχι εκπαιδευτικούς χωρίς προσόντα.

  • 6 Αυγούστου 2016, 07:51 | Dimitris

    επιτελους καποιος να καταλαβει την αδικια προς τους αναπληρωτες με μεταπτυχιακα. Παντου στην ευρωπη για να ασχοληθεις με ειδικη αγωγη χρειαζεται μεταπτυχιακο.

  • 6 Αυγούστου 2016, 01:09 | Σόλων Ανδρεόπουλος

    Θεωρώ αδιανόητο να μπορούν να τοποθετηθούν με απόσπαση ή ακόμα χειρότερα να παρουν οργανική θέση μόνιμοι συνάδελφοι σε δομές ΕΑΕ χωρίς καν να έχουν τα τυπικά προσόντα ΕΑΕ! Είναι ανεπίτρεπτο οι αναπληρωτές ΕΑΕ με τόσα προσόντα στην ΕΑΕ να μένουν απέξω και οι μόνιμοι να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΕΑΕ χωρίς κανένα τυπικό προσόν ΕΑΕ! Αυτό δεν λέγεται αναβάθμιση της ΕΑΕ, λέγεται δεν έχουμε που να τοποθετήσουμε τους μόνιμους της γενικής αγωγής και τους στέλνουμε χωρίς κανένα προσόν σε δομές ΕΑΕ!

  • 6 Αυγούστου 2016, 01:06 | Γιώργος Διαμαντόπουλος

    Καλό είναι να στελεχώνεται ο χώρος της ειδικής αγωγής με τα κατάλληλα στελέχη.
    Ομως η εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να είναι ίδια με το πρόγραμμα των άλλων σχολείων. Εδώ η στόχευση είναι η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ αυτών των παιδιών. Η στόχευση είναι να μάθουν δεξιότητες ζωής.

    Όχι θρησκευτικά, Ιστορία ή επίλυση μαθηματικών εξισώσεων, φυσική ή χημεία… Χρειάζονται επαγγελματική εκπαίδευση ανάλογη των ικανοτήτων τους με αντίστοιχη πρόληψη από την πολιτεία για επαγγελματική αποκατάσταση. Λείπουν χώροι, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλα.
    Οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα, προσπαθώντας να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας και να καλύψουμε το αντίστοιχο κενό της πολιτείας. Όλοι μας έχουμε εναν στόχο: Πως θα μπορέσει το παιδί μας να είναι αυτόνομο όταν θα φύγουμε εμείς από τη ζωή.

  • 5 Αυγούστου 2016, 23:34 | Μαργαρίτα Σουλτάνη

    Το παρόν νομοσχέδιο θέτει ως τυπικά προσόντα τα διδακτορικά, μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής, αλλά δεν προσμετρά την αναπηρία άνω του 67% (πιστοποιημένη από ΚΕΠΑ), ενώ και στη φετινή εγκύκλιο Ειδικής Αγωγής, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, οι έχοντες αναπηρία μοριοδοτούνταν επιπλέον, ή μπορούσαν με μόνο αυτό το προσόν να ενταχθούν στους εν λόγω πίνακες. Πώς λοιπόν προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες και τα θεμελιωμένα συνταγματικά δικαιώματα των αναπήρων, όταν θέλουμε να μιλάμε για ένα κράτος δικαίου και δη κοινωνικό; Ποια η σημασία της λέξης «μόνιμη» αναπηρία; Τα ΚΕΠΑ πλέον ακόμα και για τις βαριές, ανίατες και χρόνιες παθήσεις χορηγούν γνωματεύσεις διετούς, τριετούς ή πενταετούς ισχύος με συνεχή ανανέωση. Χρειάζεται να εξετασθεί ολικά το νομικό πλαίσιο, ώστε να μην παρθούν αποφάσεις, που θα πλήττουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Σε κάθε περίπτωση,όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες.

  • 5 Αυγούστου 2016, 22:40 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΕΕΕΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 5. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ -ΙΣΩΣ 3- ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ? ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΤΛ

  • 5 Αυγούστου 2016, 22:19 | Αντώνης

    Έλεος πια με τη μανία μερικών να απαιτούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά!!
    Πέραν του πτυχίου δεν χρειάζεται τίποτα άλλο… μόνο αγάπη και ευαισθησία για αυτά τα παιδιά. Τέτοια αγάπη και στοργή, μόνο οι γονείς έχουν… και όχι τα διδακτορικά!

  • 5 Αυγούστου 2016, 21:51 | ΠΕΤΡΟΣ

    Επιτέλους, τερματίζεται ο παραλογισμός της κατάτμησης της εκπαίδευσης και η αδικία της κατηγοριοποίησης και του διαχωρισμού των εκπαιδευτικών. Έστω και καθυστερημένα εφαρμόζεται στη χώρα μας ό,τι ισχύει σε όλο τον κόσμο.

  • 5 Αυγούστου 2016, 20:53 | Γιάννα

    Το πιο σωστο ειναι οτι ισχύει για τους αναπληρωτές να ισχύσει και για τους μόνιμους. Για να εργαστεί κάποιος σε δομες εαε θα πρέπει να απαιτείται ακαδημαϊκό προσόν.

  • 5 Αυγούστου 2016, 19:39 | Δημητρα

    Ο νόμος δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.Είναι παράλογο να τοποθετούνται σε ειδικά σχολεία μόνιμοι χωρίς προσόντα στην ειδική αγωγή, να προηγούνται οι μόνιμοι στις τοποθετήσεις και να μην προσλαμβάνονται οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων ειδικής αγωγής.

  • 5 Αυγούστου 2016, 17:18 | Παυλάκος Μαυροειδής

    Στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, δύνανται να συστήνονται τμήματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

    Σύντομη Τεκμηρίωση
    στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές να μην υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, γιατί δεν είναι δυνατή η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο ή από άλλο νησί ώστε να συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός.
    Εάν παραμείνει αυτός ο περιορισμός τα ειδικά σχολεία στα νησιά, θα μπουν σε περιπέτειες.

    Στην τυπική εκπαίδευση δε υπάρχει περιορισμός στον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων γενικής παιδείας. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο για τη δημιουργία τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων, κατευθύνσεων, … και πάντα υπάρχει πρόβλεψη για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Π.χ. ΥΑ 82029/Γ2/19-07-2011

  • 5 Αυγούστου 2016, 16:56 | ΚΑΡΑΜΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.

  • 5 Αυγούστου 2016, 15:39 | Σόλων Ανδρεόπουλος

    Στην παράγραφο 2 στο ββ) αναφέρετε «Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ……»Τα μεταπτυχιακά στη Σχολική Ψυχολογία αποκλείονται ή περιλαμβάνονται στο μεταπτυχιακά της ΕΑΕ;