- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 01 – Ρύθμιση θεμάτων των συμβατικών εξετάσεων

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν.2740/1999 (Α΄ 186) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
« 1. Το πιστοποιητικό χορηγείται ύστερα από γραπτές και προφορικές εξετάσεις που διενεργούνται: α) με έντυπες εξετάσεις τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε έτος, για τη διενέργεια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν όργανα διαβαθμισμένης δυσκολίας, και β) με ηλεκτρονικές εξετάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7Α του παρόντος. Τα χορηγούμενα πιστοποιητικά και των δύο τύπων εξετάσεων είναι ισότιμα».

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του ν.2740/1999 αντικαθίσταται, ως ακολούθως:
«3. Με απόφαση του/της Προέδρου της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής ορίζονται:
α) οι εξεταστές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής προφορικού λόγου,
β) οι βαθμολογητές δοκιμασιών για την αξιολόγηση παραγωγής γραπτού λόγου και
γ) οι επιτηρητές της διεξαγωγής των εξετάσεων».

3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν.2740/1999 , όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και προφορικά. Η προφορική εξέταση διενεργείται τουλάχιστον από έναν (1) εξεταστή, που εξετάζει συγχρόνως δύο (2) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρεις (3) υποψηφίους».

4. Στο άρθρο 4 του ν.2740/1999, όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 5, 6 και 7 ως ακολούθως:
«5. Όσον αφορά στη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων, η βαθμολόγηση των εντύπων της ενότητας 1 και 3 γίνονται από έναν (1) τουλάχιστον βαθμολογητή, ενώ η βαθμολόγηση των γραπτών της ενότητας 2 γίνεται από δύο (2) βαθμολογητές. Η βαθμολογία του υποψήφιου προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο βαθμολογητών. Αναβαθμολόγηση δεν επιτρέπεται.
6. Ο υποψήφιος μπορεί ύστερα από αίτημά του να έχει πρόσβαση στο γραπτό του, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, ενώ αποστολή αντιγράφων απαγορεύεται. Αν ο υποψήφιος επιθυμεί ανάλυση της αξιολόγησης του, συντάσσεται αξιολογική έκθεση από τον επιστημονικό υπεύθυνο της γλώσσας ή τον εκπρόσωπο που εκείνος ορίζει, ύστερα από αίτημά του. Για την σύνταξη της έκθεσης απαιτείται καταβολή παράβολου, το ύψος του οποίου καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Στους επιτυχόντες χορηγείται πιστοποιητικό, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».