- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού - http://www.opengov.gr/ypepth -

Άρθρο 3 Λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης καθηγητών, καθώς και κατάρτισης και τήρησης μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών.

1. Η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για τις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης Καθηγητών και εξέλιξης των υπηρετούντων Λεκτόρων.
Οι διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης καθηγητών υποστηρίζονται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ, στη διαδικτυακή διεύθυνση https://apella.minedu.gov.gr/, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με φορέα διαχείρισης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μέσω αυτού του συστήματος καταρτίζονται και τηρούνται τα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), υποβάλλονται αιτήσεις υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσεων που προκηρύχθηκαν μαζί με τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά, δημοσιοποιούνται οι πράξεις που διέπουν τις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης και αναρτάται το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ανωτέρω διαδικασίες. Τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ΥΑ παραμένουν σε ισχύ.
2. Προκήρυξη θέσεων καθηγητών και αίτηση υποψηφιότητας
α) Η προκήρυξη εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης καθηγητών, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), αναρτάται αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα από τον υπεύθυνο του Ιδρύματος. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριάντα (30) ημερών. Η ανωτέρω προθεσμία καταχωρίζεται σε ξεχωριστό πεδίο από τον υπεύθυνο του Ιδρύματος.
β) Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας σε θέση εκλογής εγγράφονται στο σύστημα και υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υποψηφιότητας μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά. Ως τέτοια νοούνται ενδεικτικά το βιογραφικό σημείωμα, το αντίγραφο των πτυχίων και των τίτλων σπουδών τους, τα επιστημονικά τους δημοσιεύματα και το αναλυτικό υπόμνημα αυτών. Επιπλέον, καταχωρίζουν ηλεκτρονικά αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Οι υποψήφιοι οφείλουν να καταχωρίζουν και κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό που κρίνεται απαραίτητο από το Ίδρυμα σύμφωνα με την προκήρυξη.
γ) Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας σε θέση εξέλιξης ή αίτηση μονιμοποίησης, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση και καταχωρίζουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη καταχωρίσει κατά την εγγραφή τους στο γενικό μητρώο και όσων δε χρήζουν επικαιροποίησης.
δ) Η αίτηση υποψηφιότητας και τα απαιτούμενα σύμφωνα με την προκήρυξη δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά σύμφωνα με την αμέσως παραπάνω περιγραφόμενη διαδικασία .
3. Γενικό Μητρώο – Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών μελών ιδρύματος
α) Το γενικό μητρώο που τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα Απέλλα, απαρτίζεται από τους καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και μόνιμους επίκουρους καθηγητές των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι οφείλουν να εγγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα. Παράλληλα, δύνανται να εγγράφονται οι καθηγητές, οι αναπληρωτές καθηγητές και οι μόνιμοι επίκουροι καθηγητές των ομοταγών Α.Ε.Ι της αλλοδαπής, καθώς και οι ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής αντίστοιχων βαθμίδων.
β) Η εγγραφή των καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών και μόνιμων επίκουρων καθηγητών των Α.Ε.Ι. και των ερευνητών αντίστοιχης βαθμίδας των ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική καταχώριση των ατομικών τους στοιχείων, του βιογραφικού τους σημειώματος, της βαθμίδας της θέσης τους και της Σχολής/Τμήματος του Α.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετούν ή του ερευνητικού Ιδρύματος, στο οποίο απασχολούνται αντίστοιχα. Περαιτέρω οι καθηγητές ή ερευνητές οφείλουν να αναρτούν σε ηλεκτρονική μορφή την πράξη διορισμού τους, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και να καταχωρίζουν το προκύπτον από αυτήν γνωστικό αντικείμενο. Εάν το γνωστικό αντικείμενο προκύπτει από μεταγενέστερη δημοσιευθείσα πράξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), θα αναρτάται και αυτή. Σε περίπτωση που το γνωστικό αντικείμενο δεν αναφέρεται σε κάποια από τις δύο ως άνω πράξεις, ο καθηγητής ή ερευνητής θα καταχωρίζει με δική του ευθύνη το γνωστικό του αντικείμενο, όπως αυτό απορρέει από το εν γένει επιστημονικό του έργο. Η καταχώριση της πράξης διορισμού συνιστά όρο του ενεργού της συμμετοχής τους στο γενικό μητρώο. Η καταχώριση του βιογραφικού σημειώματος δεν είναι υποχρεωτική, εάν ο καθηγητής ή ερευνητής συμπληρώσει στο οικείο πεδίο τον ενιαίο εντοπιστή πόρων (URL) του Ιδρύματος, στον ιστότοπο του οποίου έχει αναρτηθεί το βιογραφικό του σημείωμα.
γ) Η εγγραφή των καθηγητών των Α.Ε.Ι. και των ερευνητών της αλλοδαπής ολοκληρώνεται με την ηλεκτρονική καταχώριση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του Ιδρύματος στο οποίο υπηρετούν και του ενιαίου εντοπιστή πόρων (URL) του τελευταίου. Στην περίπτωση που στον ιστότοπο του Ιδρύματος δεν υφίσταται το βιογραφικό σημείωμα του εγγεγραμμένου καθηγητή ή ερευνητή, αναρτάται με ευθύνη του.
δ) Οι καθηγητές και ερευνητές που έχουν ενταχθεί κατά τη δημοσίευσης της παρούσης στο γενικό μητρώο του πληροφοριακού συστήματος «Απέλλα» δεν εγγράφονται εκ νέου σε αυτό.
ε) Οι καταχωρίσεις των προηγούμενων παραγράφων επικαιροποιούνται με ευθύνη των καθηγητών και των ερευνητών.
στ) Τα Τμήματα καταρτίζουν, με απόφαση της Συνέλευσης, ένα μητρώο εσωτερικών και ένα μητρώο εξωτερικών μελών, επιλέγοντας τα μέλη τους από το γενικό μητρώο. Στο μητρώο εσωτερικών μελών περιλαμβάνονται καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και μόνιμοι επίκουροι καθηγητές του οικείου Τμήματος. Στο μητρώο εξωτερικών μελών περιλαμβάνονται καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και μόνιμοι επίκουροι καθηγητές άλλων Τμημάτων του Ιδρύματος ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοταγών Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, καθώς και αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, που καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος. Οι πράξεις συγκρότησης και επικαιροποίησης των μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών αναρτώνται αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος. Τα ως άνω μητρώα επικαιροποιούνται χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό υπό τις προϋποθέσεις των κείμενων διατάξεων για την κατάρτισή τους από τα αρμόδια όργανα των Ιδρυμάτων (Συνέλευση – Σύγκλητος).
ζ) Τα μέλη των εκλεκτορικών σωμάτων και των τριμελών εισηγητικών επιτροπών για τη διαδικασία εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης καθηγητών επιλέγονται από τα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών όπως ορίζεται στην παρούσα.
4. Ορισμός Εκλεκτορικού Σώματος και Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής
α) Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος για την εκλογή, εξέλιξη και µονιµοποίηση των καθηγητών, επιλέγονται µε πλήρως αιτιολογηµένη, ως προς το γνωστικό αντικείμενο των µελών του, απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η ανωτέρω πράξη, καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη συγκρότηση και στη σύνθεση του Εκλεκτορικού Σώματος, αναρτώνται αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος.
β) Η συγκρότηση του Εκλεκτορικού Σώματος, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, απεικονίζεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος.
γ) Η ημερομηνία συνεδρίασης του Εκλεκτορικού Σώματος για τον ορισμό της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής και το πρακτικό επιλογής αυτής, αναρτώνται αμελλητί με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος στο πληροφοριακό σύστημα.
δ) Η συγκρότηση των μελών της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής, όπως αποτυπώνεται στο πρακτικό του Εκλεκτορικού Σώματος, απεικονίζεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος.
ε) Η εισηγητική έκθεση ή το υπόμνημα της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής αναρτώνται αμελλητί με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος στο πληροφοριακό σύστημα.
5. Εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση καθηγητών
α) Ο Πρόεδρος του Τμήματος συγκαλεί κατά περίπτωση το Εκλεκτορικό Σώμα, ενώπιον της Συνέλευσης του Τµήµατος, για τη διαδικασία της εκλογής ή εξέλιξης. Η ημερομηνία της συνεδρίασης, καθώς και η σχετική ημερήσια διάταξη αναρτώνται αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος.
β) Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα πριν από τη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώµατος, το οποίο αναρτούν αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα.
γ) Η διαδικασία της εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης καταγράφεται σε πρακτικό, το οποίο αναρτάται αμελλητί με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος στο πληροφοριακό σύστημα.
δ) Τα μέλη του Εκλεκτορικού Σώματος του ίδιου ή άλλων Α.Ε.Ι. έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στις συνεδριάσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης.
6. Διορισμός καθηγητών
α) Ο υπεύθυνος του Ιδρύματος οφείλει να καταχωρίζει αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα το διαβιβαστικό έγγραφο του πρακτικού εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης του Προέδρου του Τμήματος στον Πρύτανη του οικείου Ιδρύματος, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο νομιμότητας και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον διορισμό του υποψηφίου.
β) Ο έλεγχος νομιμότητας από τον Πρύτανη ή τον Πρόεδρο του οικείου Ιδρύματος ολοκληρώνεται είτε με την έκδοση της πράξης διορισμού του επιλεγέντος υποψηφίου είτε με την αναπομπή του φακέλου της επιλογής στο οικείο Τμήμα για επανάληψη της διαδικασίας.
γ) Η εκδοθείσα από τον Πρύτανη ή τον Πρόεδρο του οικείου Ιδρύματος πράξη διορισμού αναρτάται αμελλητί στο πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη του υπευθύνου του Ιδρύματος.»
δ) Οι διατάξεις των αμέσως προηγούμενων περιπτώσεων ισχύουν και για την περίπτωση άγονης εκλογής. Στην τελευταία περίπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη η οποία αναρτάται στο πληροφοριακό σύστημα.
7. Υπεύθυνος του Ιδρύματος
Με απόφαση του Πρύτανη ή του Προέδρου του οικείου Ιδρύματος ορίζεται ο υπεύθυνος του Ιδρύματος, ο οποίος χειρίζεται το πληροφοριακό σύστημα και προέρχεται από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο διοικητικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο αναπληρωτής του σε περίπτωση που παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του για οποιοδήποτε λόγο κατά τον χρόνο της θητείας του.
8. Λειτουργία πληροφοριακού συστήματος
α) Οι διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης είναι προσβάσιμες από τον υπεύθυνο του Ιδρύματος και τους υποψηφίους για την πλήρωση της θέσης που προκηρύσσεται ή την μονιμοποίηση.
β) Οι προκηρύξεις και τα μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών είναι προσβάσιμα από το σύνολο των εγγεγραμμένων χρηστών στο πληροφοριακό σύστημα.
γ) Ο φορέας διαχείρισης εκτελεί αποκλειστικά και μόνο χρέη τεχνικής υποστήριξης, στο πλαίσιο των ως άνω οριζόμενων διαδικασιών. Τα Α.Ε.Ι., μέσω των ορισθέντων Υπευθύνων, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις ενέργειες που επιτελούνται μέσω του πληροφοριακού συστήματος και συγκεκριμένα για όλα τα στάδια που συνθέτουν τις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης των καθηγητών Α.Ε.Ι.
δ) Όλες οι ως άνω οριζόμενες διαδικασίες εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέσω κατάλληλου λογαριασμού πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα.
9. Μητρώα υπηρετούντων Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων των Α.Ε.Ι.
α) Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα μητρώα των Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων των Α.Ε.Ι. Αρμόδια Διεύθυνση για την τήρηση και την επικαιροποίηση του οικείου μητρώου είναι η Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης β) Για την τήρηση και ενημέρωση του οικείου μητρώου η αρμόδια διεύθυνση συνεργάζεται με τα Α.Ε.Ι.. Στα μητρώα καταχωρούνται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία των Καθηγητών και των υπηρετούντων Λεκτόρων των Α.Ε.Ι., η βαθμίδα που υπηρετούν και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης που κατέχουν, όπως ορίζονται στη σχετική διαπιστωτική πράξη που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
γ) Η αρμόδια διεύθυνση οφείλει να εξασφαλίζει με τον πλέον πρόσφορο και ενδεδειγμένο τρόπο πρόσβαση στα οικεία μητρώα, των Τμημάτων και των Σχολών των Α.Ε.Ι.