Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:16 | ΤΖΕΝΗ

    διαφωνω κάθετα να γινει το μηχανογραφικό πριν τις εξετάσεις ΥΠΕΡ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:11 | domna

    Ειμαι μητερα μαθητριας που ετοιμαζεται για τις πανελαδικες. Οπως εχετε καταλαβει απο τα σχολια που λαμβανετε δεν θελει κανεις την αλλαγη του χρονου υποβολης των μηχανογραφικων. Τα παιδια κανουν μια πολυ μεγαλη προσπαθεια που τους αφηνει ελαχιστο εως και καθολου χρονο για οτιδηποτε αλλο εκτος απο το διαβασμα. Το μηχανογραφικο χρειαζεται ολη τους την προσοχη για πολλες μερες καθως πρεπει απερισπαστα να λαβουν υποψη τους ολες τις παραμετρους (προσωπικες, οικονομικες,οικογενειακες κλπ).Και δεν τελειωνει εκει! Η αμφιβολια (εαν εκαναν καλα να βαλουν τη μια σχολη πριν την αλλη) θα γυρνα στο μυαλο τους συνεχως δημιουργωντας μεγαλο προβλημα στο διαβασμα τους και στην ψυχολογια τους(και αυτο ειναι το πιο σημαντικο). Αφηστε λοιπον το παιδια και τις οικογενειες τους ησυχες να δωσουν τον αγωνα τους και μην παιζετε αλλο!Τα μηχανογραφικα επομενως μετα τις εξετασεις.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:06 | DIMITRIA

    ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ Η ΟΧΙ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ, (ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ) ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ.
    Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΧΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ.
    ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΚΑΠΩΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 10:36 | ΜΟΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ -ΓΟΝΑΤΑ ΑΜΑΛΙΑ

    Το Γενικό Λύκειο Σάμης Κεφαλληνίας ομόφωνα δηλώνει ότι είναι αντίθετο με την ψήφιση του μέτρου σχετικά με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και εκφράζει την αποδοκιμασία του γι’ αυτό.
    Οι λόγοι ήδη έχουν αναφερθεί από τους συμμετέχοντες στην διαβούλευση και μας εκφράζουν απόλυτα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 10:09 | Σταυρουλα

    Ειμαι μητερα μαθητριας Γ Λυκειου, και διαφωνω με την υποβολη του μηχανογραφικου το μηνα Μαρτιο. Στην πιο κρισιμη περιοδο της σχολικης χρονιας,οταν θα μπαινουν στην τελικη ευθεια της προετοιμασιας τους,οταν θα εχει τελειωσει η υλη και εχουν αρχισει οι επαναληψεις, δεν θα εχουν ουτε το χρονο για τη σωστη συμπληρωση του μηχανογραφικου αλλα ουτε και τη βαθμολογια τους για να το συμπληρωσουν σωστα. Αφου το συστημα εισαγωγης στα ΑΕΙ ΤΕΙ δεν θ αλλαξει απο φετος, δεν εχει νοημα αυτη η αλλαγη. Μονο αναστατωση και συγχυση δημιουργει. Στη μεση της χρονιας αλλαγες ειναι εντελως λαθος να γινονται. Αφηστε τα παιδια να διαβασουν, να αφοσιωθουν στην προσπαθεια τους, να δωσουν τις εξετασεις τους και ΜΕΤΑ να συμπληρωσουν το μηχανογραφικο,αφου εχουν δει τη βαθμολογια τους. Σας ευχαριστω

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 10:03 | ολτιών

    Ως μαθητής της Γ’Λυκειου ,πιστευω πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πρέπει να έπεται της διώρθωσης των γραπτών . Όπως όλοι γνωρίζουμε οι Πανελλαδικές αποτελούν κομβικό σημειο στη ζωή κάθε Έλληνα .Για τον λόγο αυτο ,η συμπλήρωση του μηχανογραφικου δελτίου πρέπει να γίνεται υπο ήρεμο κλίμα , κλίμα το οποιό δεν επικρατεί πριν της Πανελλήνιες.Παράλληλα έτσι δίνεται στους νέους επιπλέον χρόνος να σκεφτούν τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους οποτε λέμε οχι στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 09:48 | ΚΟΛΛΙΑΔΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Το ζήτημα είναι μικρό , σε σχέση με τα προβλήματα που ταλαιπορούν τούς υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους . Το θέμα δεν είναι πότε θα συμπηρωθεί το μηχανογραφικό δελτίο αλλά αν ο υποψήφιος θα σπουδάσει αυτό που επιθυμεί,και σε ποιό επίπεδο απο πλεύρας γνώσεων.Αποψή μου είναι οτι αυτά τα προβλήματα θα τα θυμόμαστε και θα γελάμε αν επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ,στη χώρα μας , τα οποία θα λειτουργουν ισότημα με τα κρατικά πανεπιστήμια.Λυπάμε που εγώ έφτασα να έχω τέτοια άποψη , αλλα ο κόμπος έφτασε στο χτένι.Νομίζω οτι μετά την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναγκαστούμε να συζητάμε για πολύ πιο σοβρά πράγματα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 08:40 | Βαλάσης Φέστας

    Προσωπικά έχω να πω κάτι όσο αφορά τα ΙΕΚ που κάνω μάθημα στο τομέα της επαγγελματικής φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη.
    Δεν έχω γνώμη για το πιο επάνω θέμα, αλλά όσο αφορά τα ΙΕΚ που μαθαίνουν τα παιδιά μία τέχνη για να την χρησιμοποιήσουν ως επάγγελμα έχω να πω πως δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα υλικά που χρειάζεται για να μάθουν οι μαθητές και μαθήτριες το επάγγελμα της επαγγελματικής φωτογραφίας.
    Νομίζω πως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της τεχνικής υποδομής και να εφοδιαστεί το ΙΕΚ με τα απαιτούμενα υλικά για την εκμάθηση της τέχνης.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 03:20 | Δημήτρης

    Θεωρώ ότι το ζήτημα της υποβολής των μηχανογραφικών είναι δευτερεύον συγκριτικά με άλλα εκπαιδευτικά προβλήματα!
    Κατά κανόνα, η πλειοψηφία των μαθητών και των μαθητριών, όταν υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους, κατευθύνονται από τις επιθυμίες τους και δεν δηλώνουν Σχολές που δεν τους ενδιαφέρουν! Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία υποψηφίων που λειτουργεί με τη λογική (της χαμηλής βαθμολογίας) «δηλώνω όλες τις Σχολές και… ό,τι πιάσω»! Ως εκ τούτου, και στη μια και στην άλλη κατηγορία μαθητών, ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού δεν μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των παιδιών! Διότι είτε το μηχανογραφικό παραδοθεί το Μάρτιο είτε παραδοθεί τον Ιούλιο, όσοι υποψήφιοι σκοπεύουν να δηλώσουν 3 στοχευμένες Σχολές, θα δηλώσουν μόνο αυτές! Και όσοι σκοπεύουν να δηλώσουν 50 τυχαίες Σχολές, θα τις δηλώσουν όλες, για να «πιάσουν» όποια τύχει…!
    Άρα, δεν βλέπω κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην υποβολή του μηχανογραφικού το Μάρτιο και στην υποβολή του μηχανογραφικού τον Ιούλιο! Κι αν υπάρχει κάποια διαφορά, αυτή είναι καθαρά και μόνο… ψυχολογική και γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά προτιμούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους τον Ιούλιο και όχι το Μάρτιο, αφού πρώτα έχουν λάβει γνώση των βαθμολογιών τους στις εξετάσεις!
    Προσωπικά, θα ριψοκινδυνεύσω μια πρόβλεψη εκτιμώντας ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εισακούσει τις φωνές των μαθητών και δεν θα αλλάξει το χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών!

  • Διαβάζοντας αυτή τη διαβούλευση, νιώθω πως παρακολουθώ τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ από τους περισσότερους γονείς και μαθητές:
    *** Ερώτημα 1ο: Τι σας εμποδίζει να δηλώσετε ΟΛΕΣ τις σχολές του Μηχανογραφικού, ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ώστε, Ο,ΤΙ και να γράψετε, να περάσετε κάπου;
    *** Ερώτημα 2ο: Γιατί πρέπει να συμπληρώσετε το Μηχανογραφικό τον Μάρτιο (την τελευταία στιγμή!) και να μην αρχίσετε να το σκέφτεστε από ..ΧΤΕΣ, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, συζητώντας με συμμαθητές και καθηγητές, παρακολουθώντας ομιλίες επαγγελματικού προσανατολισμού (εστιασμένες στο μηχανογραφικό και τις σχολές) κλπ.
    *** Ερώτημα 3ο: Γιατί δεν θέλετε να μάθετε σε ποια σχολή θα περάσετε ήδη από τον ΙΟΥΛΙΟ αλλά προτιμάτε να περιμένετε με αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ;; (!)
    Λέγοντας κάποιος ότι πρέπει να περιμένει να μάθει τη βαθμολογία του για να δηλώσει τις (ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ) σχολές στο μηχανογραφικό του, φανερώνει μόνο ΑΓΝΟΙΑ του υφιστάμενου συστήματος και ΠΑΝΙΚΟ, πολύ κακούς συμβούλους για τις επιλογές του.
    Αντί διαβούλευσης, θεωρώ περισσότερο κρίσιμο, το υπουργείο με εγκύκλιό του προς τα Λύκεια, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ (διαλογικά) ΜΑΘΗΤΕΣ & ΓΟΝΕΙΣ για το σύστημα επιλογής σχολών στο Μηχανογραφικό, (με ευθύνη εκτέλεσης των Λυκειαρχών και των μαθητικών συμβουλίων/συλλόγων και συλλόγων γονέων & κηδεμόνων), γιατί προφανώς, στην πλειοψηφία τους γονείς και μαθητές ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ (κυρίως) ΠΩΣ!..

    Φώτης Κ. Λιοτόπουλος, (liotop@gmail.com),
    Καθηγητής-σύμβουλος (ΣΕΠ) Ελληνικού Ανοικτού Παν/μίου (ΕΑΠ), http://liotopoulos.info

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 02:16 | Θ.Μ.

    Είμαι καθηγήτρια σε Λύκειο και γνωρίζω όλα τα συστήματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια από το 1983 και μετά. Το βασικό πλεονέκτημα του να συμπληρώνεις το Μηχανογραφικό πριν τις εξετάσεις (όσοι είστε γύρω στα 40-50 θυμάστε) είναι ότι καλείσαι να δηλώσεις τις Σχολές που αποτελούν την πραγματική σου επιθυμία και όχι αυτές που «πιάνεις» με τα μόριά σου, άρα μέσα σε αυτές σίγουρα θα είναι και αρκετές που δεν τις επιθυμείς πραγματικά. ΟΜΩΣ: Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στο Λύκειο και στη διαδικασία εισαγωγής. Αν συμβεί τώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες στην εκπαίδευση και με τις υπάρχουσες νοοτροπίες, φοβούμαι ότι μόνο πρόβλημα θα αποτελέσει για τα παιδιά. Αφήστε τα παιδιά να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο, όπως είναι ήδη προετοιμασμένα, και προχωρήστε τάχιστα τις αλλαγές που θα κάνουν επιτέλους το Λύκειο ξανά σχολείο…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:59 | Dimitra T

    Είμαι εκπαιδευτικός και έχω σχεδόν είκοσι χρόνια στην εκπαίδευση.Παρακολουθώ από πολύ κοντά τους μαθητές μου όταν διαχειρίζονται το θέμα της απόφασης για της σπουδές τους και …πάσχω μαζί τους!Πιστεύω πως το πρόβλημα δεν είναι καθόλου το Μάρτιος ή Ιούνιος αλλά η κάλυψη των αναγκών των μαθητών μασ και των οικογενειών τους σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού!!!
    1.η πληροφόρηση των μαθητών είναι κατά μεγάλο ποσοστό παραπληροφόρηση και ραδιο-αρβύλα…2.τα στερεότυπα τύπου «να μην πάνε χαμένα τα μόρια»»δεν υπάρχει χρόνος για Ε.Π.τα παιδιά έχουν διάβασμα»»θα διαβάσω όσο μπορώ θα γράψω και μετά θα αποφασίσω»ανθούν και θολώνουν την ορθή κρίση και την συσχέτιση των ευκαιριών με την προσωπικότητα τις ικανότητες και τα όνειρα του κάθε μαθητή ξεχωριστά.3.Μαθητές και οικογένεια ψάχνουν για μαγικές λύσεις,κόλπα,έξυπνες κινήσεις για την επιτυχία,όλα προερχόμενα απ έξω από κάποιον άλλο χάνοντασ τη δυνατότητα να εστιάσουν στον εαυτό και τις γνήσιες επιθυμίες του,τις πραγματικές του δυνατότητες….Η λύση αναμένεται έξωθεν λοιπόν,υπολείπεται η πίστη στον εαυτό,η δύναμη που αντλείται από τη θέληση και το όνειρο…4.οι μαθητές δεν έχουν τον έλεγχο της απόφασής τους!τρομοκρατημένοι από την ανεργία,την κρίση,τον κορεσμό,τις αλλαγές,την ποσότητα και την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πληροφόρησης,παραλύουν,»δεν ξέρουν τι θέλουν»5.θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι για πολύ…

    Πιστεύω πως το σύγχρονο Σχολείο έχει τη λύση αλλά δεν την έχει αξιοποιήσει και πιστέψει όσο της αξίζει!!( αναφέρομαι σ αυτούς που σχεδιάζουν τα του Σχολείου και όχι στην εκπαιδευτική Μονάδα!)Ο θεσμός του ΣΕΠ μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε όλοι οι μαθητές και οι οικογένειές τους να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται χωρίς να πληρώνουν,συμβουλευτικές υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα, έγκυρη πληροφόρηση,συγκεκριμένη στόχευση στην απόκτηση δεξιοτήτων εκ μέρους των μαθητών που θα τους βοηθήσουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης,κριτική σκέψη,προσωπική επιλογή!Τίποτα απ όλα αυτά δεν είναι άσχετο με τους σκοπούς του Σχολείου γενικότερα.Να υπάρξει Σύμβουλος ΣΕΠ σε κάθε Σχολική μόναδα (ΓΡΑΣΕΠ), με αποκλειστική απασχόληση (ακόμα και ΠΕ ) Να είναι μέσα στις υποχρεώσεις του και η δουλειά με τους γονείς και την τοπική κοινωνία.Η εφαρμογή του ΣΕΠ στην τάξη να επεκταθεί σε όλόκληρη την Α Λυκείου ίσως και στις δύο τελευταίες τάξης να διατίθενται ώρες ή και ημέρες καθορισμένες για θέματα επιλογής σπουδών.Γιατί αν το Σχολείο δεν δώσει έμφαση και στον τομέα των αποφάσεων είναι σα να συνηγορεί σιωπηλά με την απογυμνωσή του από την ουσιαστική παιδεία και τη συρρίκνωσή του σε κάποιο είδος Κέντρου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια,ρόλο μάλιστα που από καιρό καπηλεύεται εις βάρος του το Φροντιστήριο και το ιδιαίτερο….
    Ειμαι σε θέση να γνωρίζω πώς υπάρχουν άνθρωποι στη δημόσια εκπαίδευση που έχουν φιλότιμα δουλέψει σ αυτή την κατεύθυνση για χρόνια από θέρσεις ΚΕΣΥΠ ή ΓΡΑΣΕΠ οι οποίοι θα μπορούσαν ερωτώμενοι να προτείνουν ουσιαστικά πράγματα για την ανάπτυξη του ΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΗς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΆς ΤΟΥ.
    Το θέμα λοιπόν είναι η αξιοποίηση αυτού που έχουμε ως προς το ΣΕΠ,η ενίσχυση και η επέκτασή του,ένα απαιτητικό αλλά και κινητοποιό νομοθετικό πλαίσιο!Αυτό που λείπει και κολοβώνει τόσα χρόνια το ΣΕΠ εγκαταλείποντάς το κάποιες φορές στο …ελληνικό φιλότιμο που ευτυχώς υπαρχει!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:24 | ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ

    Ως μητέρα μαθήτριας Γ΄Λυκείου και ως εκπαιδευτικός διαφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο γιατί εκείνη τη χρονική περίοδο οι μαθητές βρίσκονται στο κορύφωμα της προσπάθειάς τους για την συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
    Δεν είναι άδικο λοιπόν να τους αποσπάσουμε από τη μελέτη τους, να τους αποσυντονίσουμε και να τους φορτώσουμε με ένα επιπλέον άγχος;
    Η κατάθεση του μηχανογραφικού δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και απαιτεί αρκετό χρόνο αφού δυστυχώς σήμερα συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες για την επιλογή των σχολών.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:14 | anna

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΩΝΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:13 | ΒΑΣΙΛΗΣ Δ.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΑΦΟΥ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΙ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΒΑΘΜΟΥ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:08 | Λευτερης

    Τα μηχανογραφικά και βέβαια πρέπει να συμπληρώνονται τον Ιούλιο.Πρέπει να υπάρχει χρόνος για να αποφασίσουμε το πώς θα ιεραρχήσουμε τις σχολές, δίχως το άγχος και την πίεση πριν από τις εξετάσεις!! Ο καθένας ανάλογα με την βαθμολογία του θα μπορεί σε πραγματική βάση να επιλέξει την αντίστοιχη σχολή.Τον Μάρτιο που θα είμαστε στο αποκορύφωμα της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες, η σύγχυση και ο πανικός θα είναι άσκοπος και ανώφελος. Γιατί δεν ενημέρωσε το Υπουργείο τα περισσότερα σχολεία για την διαδικασία της διαβούλευσης και άρα δεν μπόρεσαν να πάρουν θέση από άγνοια, επειδή δεν φρόντησαν σκόπιμα να ενημερώσουν!! ΄Ετσι μου δίνεται το δικαίωμα να πιστεύω ότι η ενέργεια αυτή του Υπουγρειου δεν αποσκοπεί σε τίποτα καλό.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:05 | Χρήστος

    Η υποκρισία στο μεγαλείο της !!!
    Το μείζον πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της παιδείας είναι ο χρόνος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των μαθητών. Διότι θα πρέπει να γνωρίζουμε σε ποια σχολή θέλουμε να πάμε, λες και υπάρχει σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός και ενημέρωση. Επίσης μας εκμεταλεύονται στην συμπλήρωση του μετά τις εξετάσεις,διάφοροι επιτήδειοι, επειδή θα πληρώσουμε περίπου 100 €!!! Αυτά είναι ψίχουλα, μπροστά στα χιλιάδες ευρώ που πληρώνουν οι γονείς μας για την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια.Aς ασχοληθούν επιτέλους με τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας, και να μας αφήσουν τουλάχιστον το δικαίωμα της επιλογης της σχολής μετά τον γολγοθά των εξετάσεων.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:45 | Δέσποινα Γεωργιάδου

    EIMAI MHTΕΡΑ ΜΑΘΗΤH Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.
    ΘΕΛΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:41 | Γεωργία

    Όπως όλοι γνωρίζουμε οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια δύσκολη και γεμάτη άγχος περίοδο στη ζωή των μαθητών.Ως μαθήτρια της Β’ Λυκείου – που πλέον έχω σχηματίσει τη δική μου άποψη σύμφωνα με τα όσα ζω καθημερινά στον σχολικό χώρο- μπορώ να πω πως μια τέτοια αλλαγή στην ημερομηνία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου θα προκαλέσει προβλήματα στους υποψηφίους.Η ψυχολογική κατάστασή τους είναι ήδη ιδιαίτερα επιφορτισμένη λόγω του άγχους των εξετάσεων και του γνωστού αισθήματος πως «δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τίποτα άλλο εκτός από το διάβασμα».Μια τέτοια τροποποίηση ,λοιπόν, έρχεται να προσθέσει επιπρόσθετα ψυχολογικά «βάρη» στους υποψηφίους.Πολλοί δεν έχουν αποφασίσει ποια σχολή προτιμούν, καθώς έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν εκτενέστερα με το θέμα της επιλογής σχολής μετά τις εξετάσεις,που πλέον διαθέτουν μεγαλύτερη ηρεμία κ ελεύθερο χρόνο.Σέβομαι την ανάγκη του κράτους να εξοικονομήσει πόρους,όμως θα μπορούσε απλά να προωθήσει την ηλεκτρονική κατάθεση των μηχανογραφικών,έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να «πληρώσει» εργάσιμες ώρες.Θα ήθελα όμως να τονίσω,ότι σε αυτή την εποχή που οι καταστάσεις μας καταστρέφουν όνειρα και οράματα, μην μας επιβαρύνετε με περιττά άγχη..Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:39 | Μαρία

    Εκείνο που χρειάζεται είναι αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος γενικότερα. Να γίνει πιο ουσιαστική η γνώση που παρέχεται,πιο χρήσιμη και με πιο παιδαγωγικό τρόπο, ειδικά όσο αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Σοβαρή και εποικοδομητική δουλειά στο σχολειό και μόνο,χωρίς φροντιστήρια, με στόχο την προσφορά γνώσεων και δεξιοτήτων στο μαθητή και εκπαιδευτικού πλαισίου, ώστε να ενημερώνεται-γνωρίζει τα επαγγέλματα, για να επιλέξει αυτό που τον ενδιαφέρει πραγματικά. Τότε θα γίνει και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού του πραγματικά με γνώμονα το επάγγελμα που τον ενδιαφέρει.Με το υπάρχον σύστημα δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά.Ίσως η συμπλήρωσή του πριν τις εξετάσεις να λειτουργήσει και ως κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις,όσο αφορά τις προτεραιότητές του στην επιλογή των σχολών.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:34 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ .ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΗΣ,,,,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΘΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΥΡΟΣ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ!!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:33 | Αναστασία

    Σαφώς το Μάρτιο (και αργά είναι)! Πότε σκοπεύουν άραγε να ασχοληθούν αυτοί που είναι εναντίον της αλλαγής του χρόνου υποβολής με τα μηχανογραφικά τους; Αμέσως μετά τις πανελλαδικές οπότε και δεν θα υπάρχει η υποτιθέμενη πίεση και άγχος του Μαρτίου; Αυτό κάπως τρώγεται… Αλλά συνήθως οι μαθητές ασχολούνται μετά την ανακοίνωση των μορίων τους! Οπότε μένει ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας και απόλυτη βεβαιότητα για μπάχαλο και βεβιασμένες αποφάσεις. Και ναι, όσοι έχουν περάσει τη διαδικασία ξέρουν ότι τότε γίνεται χαμός από μαθητές που τρέχουν όπου νάναι για μια βοήθεια στη συμπλήρωση αφού οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είναι δυνατόν να δεχτούν χιλιάδες μαθητές που λόγω αδιαφορίας, άγνοιας, έλλειψης ενημέρωσης δεν φρόντισαν να έχουν κατασταλάξει πριν την τελευταία στιγμή!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:21 | Αναστασία Τσιούντου Σύμβουλος ΣΕΠ

    Η ετοιμότητα στη λήψη απόφασης για τις σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του, προϋποθέτει, να έχει γίνει από πριν, σε όλη την σχολική του πορεία, Γυμνάσιο – Λύκειο συστηματική δουλειά ως προς τη διερεύνηση των επαγγελματικών του ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων και αξιών. Απαιτείται δηλαδή, αυτό που λέμε ανάπτυξη της αυτογνωσίας του μαθητή που παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, θα του δώσει όλα τα εφόδια προκειμένου να σκεφτεί με ωριμότητα και συνείδηση και να αποφασίσει. Από τα παραπάνω, προκύπτει επομένως ότι σε καμμία απολύτως περίπτωση η βαθμολογία δεν θα πρέπει να αποτελεί το κριτήριο επιλογής της σχολής. Στη διαδικασία επιλογής, εκτός από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, στην εποχή μας που τα πράγματα είναι πολύπλοκα και αλλάζουν συνέχεια, οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού των ΚΕΣΥΠ και ΓΡΑΣΕΠ μπορούν να προσφέρουν δωρεάν ουσιαστική βοήθεια και στήριξη στο σχεδιασμό και τις επιλογές των νέων. Επειδή η απόφαση δεν είναι κάτι της στιγμής, η πολυετής εμπειρία μου στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών με οδηγεί να προτείνω τα παρακάτω: 1. Η υποβολή να έχει διάρκεια 1 μήνα. 2. Η υποβολή να γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων π.χ. Από 20 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου. Η άποψή μου αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι λόγω άγχους για τις επικείμενες εξετάσεις, δεν έχουν την ηρεμία και νηφαλιότητα να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους, έστω και αν έγκαιρα μπήκαν στη διαδικασία της επαγγελματικής ανάπτυξης με συμβουλευτική και συζητήσεις με τους γονείς.
    Η πρόταση για Μηχανογραφικά το Μάρτιο, δεν με βρίσκει γενικά αντίθετη. Όπως επίσης δε με βρίσκει ΓΕΝΙΚΑ αντίθετη και η ηλεκτρονική υποβολή. ΌΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΦΕΤΟΣ! Για το μέλλον ΝΑΙ. Με την ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ όμως ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι «οι προς συμπλήρωση ώρες για κάθε περισσευάμενο και εντελώς άσχετο με το αντικείμενο εκπαιδευτικό» αλλά ένα δυναμικό δια βίου σύστημα αληθινής αρρωγής στο μαθητή σε όλη τη διαδικασία των εκπιδευτικών και επαγγελματικών του αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς στο αντικείμενο. Δηλαδή να γίνει κλάδος στην εκπαιδευση. Στα ΚΕΣΥΠ υπάρχουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι όπως γενικά και στα ΓΡΑΣΕΠ. Δεν επαρκούν όμως να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Γιατί θα έπρεπε για λόγους ισότητας και δημοκρατίας όλος ο μαθητικός πληθυσμός να έχει αυτή τη δυνατότητα τουλάχιστον για 1-3 Ωριαίες συμβουλευτικές συνεδρίες κατά τη μαθητική του πορεία.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:21 | kostas!

    san mathitis eimai kata autis tis diavouleusis!!!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:19 | Χάρης

    Είμαι περσινός απόφοιτος που έγραψε 19500 μόρια. Μηχανογραφικό πριν τις εξετάσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Ο μόνος σωστός τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι να δηλώνεις τις σχολές που επιθυμείς με τη σειρά που επιθυμείς χωρίς να επηρεάζεσαι από τα μόρια. Αλλιώς γίνονται τραγικά λάθη των οποίων τα αποτελέσματα βλέπω καθημερινά στη σχολή μου. Πρωτοετείς που δήλωσαν σχολή του 19 για να «μην κάψουν» τα μόριά τους και τώρα βέβαια εγκαταλείπουν τη σχολή διότι δεν τους αρέσει καθόλου!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:11 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ Π.

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. ΕΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΓΧΗ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΦΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:10 | katerina

    ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΑΓΧΩΝΕΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ (ΔΗΛ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΟΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΣ…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:02 | ΕΙΡΗΝΗ Κ.

    Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ,ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΗ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ.ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ(2010-2011) ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ(1) ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΘΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ(3)ΛΥΚΕΙΟΥ.ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΟΠΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΒΕΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ.ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΡΕΥΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΘΕΩΡΩ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΜΠΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ,ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΜΕΣΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΥΡΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ?ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:59 | Δήμου Β.

    Είμαι μητέρα υποψηφίου.Τόσο εγώ όσο και ο γιος μου πιστεύουμε ότι δεν είναι κατάλληλη χρονική στιγμή υποβολής των μηχανογραφικών ο Μάρτιος. Ο μήνας αυτός είναι κρίσιμος για το διάβασμα των μαθητών και δεν πρέπει να προστεθεί άγχος στο ήδη υπάρχον. Αυτό θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά και μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στους μαθητές. Η αναστάτωση αφορά όχι μόνο τον κάθε υποψήφιο και την οικογένειά του αλλά και τα σχολεία.Δεν ωφελούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, και μάλιστα αποσπασματικές, αφού το σύστημα εισαγωγής θα αλλάξει στο μέλλον συνολικά. Ας ισχύσει ό,τι ίσχυε κατά τα προηγούμενα έτη.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:57 | Βασιλική Κ

    όπως αναφέρθηκε και απο πολλούς άλλους μαθητές που διανύουν, όπως και εγώ, το δυσκολότερο έτος τις εώς τώρα ζωής μας η αλλαγή του χρόνου υποβολής κανένα μαθητή δεν ωφελεί. Καταρχάς, επιχείρημα για την αλλαγή του χρόνου υποβολής ήταν οτι προσφέρει ελευθερία χρόνου καθώς και παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμβουλευτουν τους καθηγητές τους κ.α. , επιχειρήματα που είναι παντελώς άσχετα με την πραγματικότητα. Ας μη γελιόμαστε και το Μαρτη να γίνουν τα μηχανογραφικά η βοήθεια απο άλλους φορείς θα ειναι η ίδια με αυτή που παρέχουν τον Ιούνιο. Όσο για το χρόνο διεργασίας των επιλογών μας είναι εξωφρενικό να ισχυριζεται κανείς οτι αυξάνεται μεσω της αλλαγής του χρονικού διαστήματος υποβολής του.Το πρόβλημα ουδέποτε δεν ήταν οτι δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να συμπληρώσουμε και να καταθέσουμε το μηχανογραφικό μας. Το πρόβλημα είναι στο να σκεφτούμε σοβαρά και να κατασταλάξουμε στη σωστή ιεράρχηση των προτιμήσεών μας. Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο ,ή μάλλον σε μία στοιχειώδη οργανωμένη και αξιοπρεπή χώρα, θα μπορούσαμε να ερευνούμε τις επιλογές μας καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς. Εφόσον όμως η πολιτεία αδυνατει να προσφέρει ενα εκπαιδευτικο και εξεταστικο συστημα που να μην προσκωλάται στην αποστήθιση και να μην αναγκάζει τους μαθητες να Χάνουν εναν ολόκληρο χρόνο της ζωής του σκημένοι πανω απο ένα βιβλίο (!!!) χωρίς χρονικα περιθώρια στοχασμού, το ελάχιστο που μπορεί να μας προσφέρει ειναι λίγο χρονο να κατασταλάξουμε στο ποια πορεία θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Επειδή μάλιστα ,οπως αναφερεται και στο κείμενο των πλεονεκτημάτων, επειτα απο την υποβολή του μηχανογραφικού δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η σειρά προτεραιοτητας αυτός ειναι ακόμα ένας λόγος να μας παραχωρηθούν τουλάχιστον αυτές οι λίγες βδομάδες μετα απο τις εξετάσεις κατα τη διάρκεια των οποίων μπορούμε να ενημερωθούμε και να ψάξουμε τις σχολές που μας ενδιαφέρουν.
    Τέλος όλοι ξέρουμε πως αυτή η χώρα ποτε δε νοιαστηκε πραγματικα για τα νέα μέλη της (αλλιως δεν θα υπήρχε καν αυτο το εκπαιδευτικο σύστημα πόσω μάλλον οι Πανελλαδικές). Αν σκοπεύετε να αλλάξετε πραγματικά το χρόνο υποβολής μηχανογραφικων τουλάχιστον παραδεχτείτε οτι ο μόνος λογος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων (καθως ετσι δε θα χρειαστει το κρατος να πληρωσει τους ελεγκτες των μηχανογραφικών υπερωριες) Αν είναι να κανετε κατι καινούργιο τουλάχιστον να έχετε το θάρρος να παραδεχτειτε τους λόγους που κρύβονται πισω απο αυτήν την απόφαση. Ειναι απίστευτα υποκριτικό να υποστηριζεται οτι στόχος σας είναι να βοηθήσετε εμάς όταν αυτή σας η πράξη μόνο να μας βλάψει μπορει…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:47 | ΒΑΙΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ 3ΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΑΒΙΑΣΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ.ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΔΙΑΚΑΩΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΙΛΑΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ…ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ…ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ??ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10 ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΑ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 23:13 | Κωνσταντίνος

    Θεωρώ ότι πρέπει να λάβετε πρωτίστως υπόψη σας ότι κατά το Μάρτιο, οι υποψήφιοι μαθητές της Γ΄Λυκείου βρίσκονται στην τελευταία φάση της σκληρής προετοιμασίας τους.Ως μαθητής της Γ’ λυκείου και δεχόμενος την πίεση του χρόνου νομίζω οτι είναι καταλλότεροσ ο μήνας Ιούλιος για την καταβολή τν μηχανογραφικών καθως επειδή θα γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές την βαθμολογία μας θα μπορέσουμε με καλύτερο τρόπο να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφηκά μας δελτία.Ευχαριστώ!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:51 | ααααα

    Αυτή η αλλαγή μόνο επιπρόσθετο άγχος θα προκαλέσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει λόγος. Συνετό θα ήταν να ακούσετε τις φωνές των άμεσα ενδιαφέρομενων οι οποίοι είναι προφανώς κατά του Μαρτίου. Ο Ιούλιος φαίνεται ο καταλληλότερος γι αυτούς καθώς θα ξέρουν πάνω κάτω πού βαδίζουν έχοντας τα αποτελέσματα στα χέρια τους.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:46 | Α.Β.

    Προσωπικά πιστεύω πως η υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο είναι ανώφελη! Είμαι κατά αυτής της αλλαγής όπως και οι περισσότεροι συμμαθητές μου στο σχολείο,τους οποίους εκπροσωπω. Καταρχάς, οι όποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την τελευταία τάξη. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν σε τρεις(!) μήνες θα κληθούμε ή όχι να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφικά μας.Η ανασφάλεια και η σύγχυση που επιτρέψατε να δημιουργηθεί στους μαθητές και τις οικογένειές τους είναι μεγάλη και άσκοπη. Επιπλέον, δεν μπορεί να ισχυρίζεστε ότι το Μάρτιο οι μαθητές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν καθώς εκείνη είναι η περίοδος που η προετοιμασία για τις πανελλαδικές βρίσκεται στο ζενίθ της!Επομένως δεν θα είναι δυνατό να κάνουν τις σωστές επιλογές ψύχραιμα.Αντίθετα τον Ιούλιο θα έχουν έναν μήνα ελεύθερο χωρίς καθόλου υποχρεώσεις να το πράξουν αυτό,γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουν σχολές μόνο την ημέρα υποβολής. Εύχομαι να εκλαύετε όλες αυτές τις απόψεις που διατυπώθηκαν στη διαβούλευση σοβαρά…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:45 | antonios valagkoutis

    Η διαδικασια καταρτισμου του εαυτου (και στη γνωση και μαθηση ) οπως και οι οποιες κατα καιρους και ευκαιριες επι-λογης συνιστουν μια μακρα χρονικη περιοδο , επομενως ψυχραιμα ηρεμα πραττουμε το ΠΡΕΠΟΝ ,ΤΟ ΔΕΟΝ, ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΝ σε ευθετο χρονο χωρις φοβο αλλα θα ελεγα με αρκετο παθος φυλασσοντας το μηδεν αγαν. Η ζωη δεν οριοθετειται μονο σε μια φαση αλλα ειναι μια μακρα διαδικασια στα δικα μας μετρα, τηρουμε το ΜΕΤΡΟΝ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:40 | Ελλη

    Ως μαθητρια της Γ Λυκειου,η οποια προφανως εχει αποψη για ενα θεμα το οποιο αφορα χιλιαδες παιδια που βρισκονται στην ιδια θεση με εμενα, θεωρω οτι τα μηχανογραφικα δελτια πρεπει να υποβαλλονται μετα τη ληξη των Πανελληνιων εξετασεων και οταν το καθε παιδι εχει λαβει τη βαθμολογια του. πρεπει να υπαρχει χρονος για να αποφασισουμε το πως θα ιεραρχησουμε τις σχολες, χωρις δηλαδη το αγχος και την πιεση πριν τις εξετασεις!!!!ο καθενας μας πρεπει να θετει ρεαλιστικους στοχους αναλογα με τη βαθμολογια που εχει λαβει!!!ειμαι κατα της αλλαγης και πιστευω πως αρκετα πασχει το ισχυον εκπαιδευτικο συστημα, δεν χρειαζεται να προστεθει αλλο ενα αρνητικο!!!!και προφανως οι αποψεις που εκφραζονται σε αυτη τη διαβουλευση πρεπει να ληφθουν υποψη απο τους αρμοδιους!!!!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:38 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ

    ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΛΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    AΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ,ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ .ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ,ΑΣ ΑΦΕΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΡΕΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΣΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ .ΑΦΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΛΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:27 | Βιβή Σιακ.

    Θεωρώ ότι πρέπει να λάβετε πρωτίστως υπόψη σας ότι κατά το Μάρτιο, οι υποψήφιοι μαθητές της Γ΄Λυκείου βρίσκονται στην τελευταία φάση της σκληρής προετοιμασίας τους. Ως γονείς και καθηγητές μέλημά μας εκείνη την περίοδο θα πρέπει να είναι η ψυχική τους υποστήριξη και όχι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου τους.
    Ο περιορισμένος χρόνος λόγω μελέτης δεν θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές με ψυχραιμία να συγκεντρωθούν και να αποφασίσουν για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον τους.
    Άλλωστε, αυτό δεν είναι λογικό να εφαρμοστεί φέτος, γιατί ξάφνιασε εντελώς και επίσης αναστάτωσε τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ίσως, η υποβολή του Μηχ/κού Δελτίου κατά την αρχή της σχολικής χρονιάς να θεωρηθεί πιο δόκιμος χρόνος, μιας και τα παιδιά είναι ακόμα πιο χαλαρά και ενθουσιασμένα. Ελπίζω να συνεκτιμήσετε τις σκέψεις – σχόλια και των ανωτέρω σχολιαστών, που στην πλειονότητά τους κινούνται στην ίδια ιδέα.
    Ευχαριστώ.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:59 | ΕΥΔΟΞΙΑ

    EIMAI MHTΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΗΣ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ?ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΥΤΟ?

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:55 | ΣΑΚΗΣ Π

    Προσωπικά έχω την γνώμη, ότι καλύτερο είναι να υποβληθούν τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο μήνα, αλλά διαβάζοντας σχόλια που λένε υπερ της αλλαγής, παρατηρώ ότι πολλοί υποστηρικτές είναι παλιοί υποψήφιοι που έδιναν με το σύστημα των Δεσμών, εκεί ή φιλοσοφία του συστήματος ήταν άλλη, μπορούσες να πάρεις μόνο σχολές σε περιορισμένο αριθμό και αυτές από ΜΙΑ ΔΕΣΜΗ και με συστήματα πληροφορικής πολύ κατώτερα, γι αυτό άλλωστε γινόταν το μηχανογραφικό με το ΧΕΡΙ από τους υποψηφίους στα ΣΧΟΛΕΙΑ και διαβιβάζονταν στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ για ηλεκτρονική καταχώρηση. Εδώ και χρόνια τα πράγματα δεν είναι τα ίδια ούτε σαν σύστημα, ούτε σαν δυνατότητες τεχνολογίας, άρα ας μη μπερδεύουμε απλά πράγματα ,που ίσως δεν τα ξέρουν κάποιοι καλά ως προς το σήμερα. Οσο για κάποιους τρίτους ,όχι μαθητές ή γονείς ,που συμμετέχουν στη διαβούλευση βλέποντάς την σαν παιγχνίδι, ενώ για τους υποψηφίους είναι θέμα σοβαρό, εντάξη όλοι μπορούμε να λέμε την γνώμη μας ,αλλά λίγο κοινωνική αλληλεγγύη στους μαθητές που στενοχωρούνται και δεν φταίνε γι αυτό δεν βλάπτει

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:49 | ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΠΙΑΝΟΥΝ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10 ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 6;

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:42 | Βασίλειος Καντούρος

    Μα επι τέλους δεν έχουμε άλλα θέματα να λύσουμε. Φυσικά και είναι καλύτερα να συμπληρώνεται το μηχανογραφικό μετά τις εξετάσεις. Τα παιδιά έχουν και τον χρόνο και την ωριμότητα να συμπληρώσουν ενσυνείδητα. Ας ασχοληθούμε με τα πραγματικά θέματα της παιδείας (αγράμματοι καθηγητές, νοοτροπία δημοσίου, έλλειψη σεβασμού στη γνώση, βαθμοθηρία κ.λ.π.). Το ερώτημα που τίθεται είναι κίβδηλο. Αφήστε ήσυχο το μηχανογραφικό και κοιτάξτε τα πραγματικά θέματα

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:27 | Γαρυφαλλιά Μπιζά

    Είμαι μητέρα μαθήτριας Γ΄Λυκείου.

    Η αλλαγή αυτή μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Για ποιες «διαβουλεύσεις με την οικογένεια και τους καθηγητές τους» μας μιλούν; Φαίνεται δεν έχουν παιδιά στην Γ΄ Λυκείου και νομίζουν ότι ένας υποψήφιος έχει χρόνο για «διαβουλεύσεις» την περίοδο πριν από τις Εξετάσεις, που το τρέξιμο, το διάβασμα, το άγχος και τα νεύρα «χτυπάνε κόκκινο»!

    Με την ευκαιρία να ενημερώσω τους εμπνευστές αυτής της αλλαγής ότι βρισκόμαστε ακόμα στον Δεκέμβριο και τα παιδιά μας ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ : καθημερινό εξάωρο ή εφτάωρο στο σχολείο, με καθηγητές αγχωμένους και πιεσμένους να βγάλουν την ύλη, φαγητό στο πόδι, στη συνέχεια δίωρο φροντιστήριο – ιδιαίτερο, και μετά επιστροφή στο σπίτι ασθμαίνοντας, όχι βέβαια για ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά για εξοντωτικό διάβασμα – προετοιμασία για την επόμενη μέρα και για τον «αντικειμενικό σκοπό», τις Εξετάσεις… Οι «διαβουλεύσεις» λοιπόν μετατίθενται για τις ώρες μετά το …μεσονύκτιο. Άλλος χρόνος για σκέψεις και συζητήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχει.

    Κι αν αυτά φαίνονται υπερβολικά σε όσους είναι έξω απ΄το χορό, είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ οικεία σε όσους έχουν παιδιά στη Γ΄Λυκείου… Οι υπόλοιποι, απλώς έχουν άγνοια της νοσηρής αυτής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά μας κι εμείς!!

    Και κάτι ακόμα: Το να δηλώσεις και να ιεραρχήσεις τις Σχολές πριν ακόμα μάθεις τους βαθμούς σου είναι σαν να πας να ψωνίσεις χωρίς να ξέρεις πόσα λεφτά έχεις στο πορτοφόλι σου. Και ενώ ο στόχος σου είναι να αγοράσεις αυτοκίνητο, και προβληματίζεσαι για το χρώμα, τα κυβικά κ.λ.π., στο τέλος ανοίγοντας το πορτοφόλι σου να διαπιστώνεις ότι τα λεφτά σου φτάνουν μόνο για ποδήλατο ή για πατίνι… Ποιος ο λόγος λοιπόν για προβληματισμούς, σκέψεις και συζητήσεις, ακόμα και συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια, που μπορεί να αποδειχθούν ανωφελείς και μάταιες; Και – το κυριότερο – που διαταράσσουν την ηρεμία του σπιτιού, που τόσο έχει ανάγκη ο αγχωμένος μαθητής.

    Αν λοιπόν δεν μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με κάποιον τρόπο, τουλάχιστο ΜΗΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, φορτώνοντάς τους την κρίσιμη αυτή περίοδο ένα ακόμα άγχος: της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 21:00 | ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΘΕΩΡΩ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
    Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
    ΠΕΡΥΣΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ . ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΟΣΟ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΣΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ. ΑΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ , ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΞΑΝΑΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΑΝΩ ΕΠΙΛΟΓΗ?

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:56 | Θανάσης Ζ.

    Είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και δεν συμφωνώ με την υποβολή του μηχανογραφικού τον Μάρτιο,διότι θα προσθέσει περισσότερο άγχος και θα αποσυντονίσει πολλούς μαθητές απο την προσπάθεια τους!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:55 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    ΔΕΝ νομίζω οτι το υπουργείο λύνει κάποιο πρόβλημα με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο.Αντιθέτως φορτώνει επιπλέον άγχος στα παιδιά, θα τα αποσπάσει από το διάβασμα σε μία περίοδο που βρίσκονται στη κορύφωση της προετοιμασίας τους και θα τα αναγκάσει να δηλώσουν περισσότερες σχολές από το φόβο μήπως αποτύχουν και δεν μπουν πουθενά. Πιστεύω οτι χρειάζεται αλλαγή η παιδεία στην Ελλάδα η
    οποία όμως πρέπει να είναι συνολική και όχι αποσπασματική.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | Μαριόλη Δέσποινα

    Το μηχανογραφικό σαφώς πρέπει να συμπληρώνεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. Οι μαθητές και οι οικογένειές τους πρέπει να έχουν και να συνεκτιμήσουν όλα τα δεδομένα για μια τόσο σημαντική απόφαση. Και επιτέλους υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα στην παιδεία που έχουν προτεραιότητα για συζήτηση και επίλυση, από αυτό. Δεν μπορεί κάθε τόσο να αλλάζουν οι κανόνες και μάλιστα ξαφνικά, γιατί κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ότι έκαναν αλλαγές. Στο σημείο που έχει φτάσει η παιδεία μόνο ολοκληρωμένες προτάσεις έχουν αξία.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:28 | ΧΡΥΣΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ……ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΠΕΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΦΕΤΟΣ!!!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ. ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ….!!!!!

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 20:27 | Βάνα

    Κύριες/οι
    Επί της ουσίας:
    Με προβλημάτισε πολύ το παράδειγμα που αναφέρετε στο κείμενό σας για την υποψήφια που με 18010 μόρια επέλεξε 10 ιατρικές σχολές και 2 σχολές Βιολογίας, και τελικά δεν πέρασε πουθενά. Πιστεύω ό,τι η υποψήφια ήξερε ό,τι σε καμία ιατρική σχολή δεν περνούσε γιατί έχει πολύ λίγα μόρια για την σχολές αυτές, για δε τις σχολές βιολογίας ήλπιζε… Επέλεξε λοιπόν να ρισκάρει την εισαγωγή της.
    Με τη πρότασή σας για συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο έχετε σκεφθεί πόσα παρόμοια μηχανογραφικά θα κατατεθούν, που όμως θα οφείλονται στην άγνοια των μορίων: Ποιος έχει άραγε το δικαίωμα να αφήνει έξω από την ανώτατη εκπαίδευση παιδιά με 18000 μόρια;

    Νομίζω ό,τι θα ήταν πιο έντιμο αν λέγατε ό,τι η αλλαγή αυτή γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους. Να υποθέσω ό,τι εξαντλήσατε όλες τις άλλες δυνατότητες που είχατε για περιστολή των εξόδων του υπουργείου και φθάσατε σε αυτή;

    Παρακαλώ σεβαστείτε τα παιδιά, αφήστε τα ήσυχα, στο διάβασμά και το άγχος τους.

    Ευχαριστώ
    Βάνα Μαυράκη