Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 23:03 | Βαγγέλης

    Απαράδεκτο να συμπληρώνονται μηχανογραφικά τον Ιούλιο! Δείχνει την παντελή σύγχυση που έχουν ορισμένοι σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης και την εντελώς λάθος νοοτροπία. Οταν πάντως σε μια διαβούλευση με θέμα την πρόταση αλλαγής του χρόνου υποβολής παίρνουν μέρος 1100 περίπου άτομα σημαίνει ότι περίπου 92.000 υποψήφιοι θεωρούν ότι δεν είναι αντίθετοι με ότι αποφασίσει η κυβέρνηση για Μάρτιο! Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ! Το 99% των υποψηφίων δεν είναι υπερ του Ιουλίου ή τουλάχιστον δεν σκοτίζεται και πολύ γι αυτό!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:55 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΙΜΟΥ

    Σαν ΔΣ του Μουσικού Σχολείου του Αλίμου, από το φθινόπωρο γίναμε αποδέκτες εναγωνίων ερωτημάτων από γονείς και μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Λυκείου για το τι μέλει γενέσθαι με την κατάθεση του μηχανογραφικού.
    Θεωρούμε ότι για τα παιδιά αυτά που θα δώσουν εξετάσεις φέτος και του χρόνου, με το παλιό και ισχύον σήμερα σύστημα, δεν είναι δίκαιο η πολιτεία να τα επιφορτίσει με μία ρύθμιση εντελώς αποσπασματική και αναιτιολόγητη στο όνομα του εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού συστήματος . Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη με τις ελλείψεις σε καθηγητές και κατάλληλους σχολικούς χώρους είναι αρκετά. Μην προσθέτετε κι άλλη αγωνία σε αυτά και στους γονείς τους. Ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού δεν ήταν ποτέ το πρόβλημά μας και γι αυτό άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ παρόμοιο αίτημα από κανέναν. Θεωρούμε ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνεται αφού τα παιδιά έχουν πάρει τις βαθμολογίες τους και ψύχραιμα μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο που απαιτεί η συμπλήρωσή του. Για το ΔΣ , ο Πρόεδρος

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:51 | Χρήστος

    Είμαι πατέρας μια κόρης Γ΄Λυκείου, η οποία δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη σχολή που θα δηλώσει. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο θα τη βοηθούσε να είναι συγκεντρωμένη στο διάβασμα , απαλλαγμένη από τη πίεση μιας απόφασης που ίσως να μην είναι αυτή που πραγματικά θέλει.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:06 | Άννα

    Λοιπόν ας πούμε ότι έχουν δίκιο όσοι λένε ότι μέσα στη χρονιά θα χάσουν χρόνο κλπ κλπ. Οι πανελλαδικές τελειώνουν σχετικά νωρίς: 31 Μαϊου πέρσυ που είχε και καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ο χρόνος ώστε οι υποψήφιοι να φτιάξουν το μηχανογραφικό τους χωρίς άγχος; Δηλαδή από 1 έως 30 Ιουνίου για παράδειγμα. Πριν βγουν τα μόρια δηλαδή. Αίρεται ή όχι έτσι το επιχείρημα περί απόσπασης από το διάβασμα και περί άγχους; Με ποιά λογική χρειάζονται τα μόρια για να φτιάξει κάποιος το μηχανογραφικό του; «Πρόβα μηχανογραφικού» δεν κάνατε ποτέ; Δεν μπορείτε να βάλετε σε μια σειρά όλες τις σχολές όπως τις θέλετε; Τόσο δύσκολο είναι; Τι στο καλό θέλετε να ξέρετε τα μόρια; Απλά για να εγκλωβιστείτε σε λάθος λογικές; Το υπουργείο πάντως οφείλει να αφήσει άμεσα ελεύθερο το πλήθος πεδίων που μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:52 | iasonas

    Κατά την προσωπική μου άποψη, η αλλαγή της ημερομηνίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού αποτελεί μια αδικαιολόγητη ενέργεια. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα προκαλούσε αντιδράσεις ακόμα και αν είχε ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου σχολικού έτους, πόσο μάλλον όταν ανακοινώνεται στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Κατ’αρχάς εκτιμώ πως είναι άδικο για έναν υποψήφιο να επιλέγει τη σχολή στην οποία θέλει να περάσει με κριτήριο όχι την πραγματική του βαθμολογία, αλλά αυτήν που προβλέπει να «πιάσει», τη στιγμή που πολλοί μαθητές ενδεχομένως να μην έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Μια τέτοια «τυφλή» επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοιραίο λάθος για την μετέπειτα σταδιοδρομία του. Πολύ φοβάμαι ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει ως επακόλουθο ένα νέο κύμα καταλήψεων, γεγονός που θα βλάψει τους μαθητές και θα δυσαρεστήσει την κοινή γνώμη.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:51 | ΕΛΕΝΗ

    Δε συμφωνώ με το να γίνει το μηχανογραφικό το Μάρτιο πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις και ούτε πριν την ανακοίνωση της βαθμολογίας . Γιατί η περίοδος του Μαρτίου είναι περίοδος επαναλήψεων και φοβερής πίεσης και άγχους των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Δεν μπορεί κανείς να αποσπά την προσοχή τους μόνο και μόνο για να υπάρξει μικρότερο κόστος της διεξαγωγής των εξετάσεων. Το κάθε παιδί ακόμα και αν με την βαθμολογία του δεν μπορεί να περάσει στη σχολή που ήθελε (αν δεν υπήρχαν οι βάσεις) έχει την δυνατότητα να επιλέξει ξέροντας τους βαθμούς κάποια σχολή αντίστοιχου ενδιαφέροντος και επαγγελματικής αποκατάστασης όταν ξέρει τα αποτελέσματα παρά να ονειροβατεί όπως γινόταν πολύ παλιότερα, να επιλέγει πεδία που δεν μπορεί να περάσει και να οδηγείτε ή να ξαναδώσει εξετάσεις με απίστευτη ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση ή να επιλέξει τη φυγή του στο εξωτερικό ειδικά τώρα στην περίοδο μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης. Θα πρέπει λοιπόν πάντα να γίνεται το μηχανογραφικό μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:49 | Αναστασία

    Αφού διάβασα τα επαναλαμβανόμενα σχόλια εναντίον της πρότασης για Μάρτιο προβληματίστηκα πάρα πολύ για το αν υπάρχει συμφέρον από κάποιους για να παραμείνουν τα μηχανογραφικά Ιούλιο. Παρακαλώ όποιον έχει ανοιχτό μυαλό να κάνει το ίδιο και να σκεφτεί ποιόν εξυπηρετεί οι μαθητές να μην έχουν σωστό απαγγελματικό προσανατολισμό, να μην απασχολούνται από το διάβασμά τους (προφανώς από τα ιδιαίτερά τους εννοούν…) μέσα στη χρονιά για να αποφασίσουν ουσιαστικά για το μέλλον τους, τη δε διαδικασία υποβολής να πρέπει να την κάνουν σε ελάχιστο χρόνο σε συνθήκες συνοστισμού στα ΚΕΣΥΠ-ΓΡΑΣΕΠ (ή να καταφύγουν σε ιδιώτες συμβούλους ή φροντιστήρια με αμοιβή και με αμφίβολη αξιοπιστία); Ποιόν συμφέρει άραγε και πόσο εύκολα χειραγωγούνται γονείς και μαθητές μακριά από το δικό τους συμφέρον… Εξυπακούεται ότι δεν μιλάω για αυτούς που λένε πως φέτος δεν προλαβαίνουν αλλά για κάποιους που κόπτονται γενικά για υποβολή μετά τους βαθμούς.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:47 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Πως να σχεδιάσει ένας μαθητής το μέλλον του όταν το ίδιο το κράτος δεν έχει μακροχρόνιο σχεδιασμό της παιδείας ?
    Όταν μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος αλλάζει την ημερομηνία κατάθεσης του μηχανογραφικού?
    Με τι ψυχολογία ένας μαθητής μπορεί να συγκεντρωθεί στο στόχο του όταν δεν προκύπτει ότι αυτή η αλλαγή δεν γίνεται για το όφελός του ?

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:32 | Άρτεμη

    Τον Μάρτιο επιλέγουμε σχολές με οδηγό τα όνειρά μας, ενώ τον Ιούλιο με τα πραγματικά δεδομένα των γραπτών μας.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:31 | Giannis

    Τι περιμένετε να σας απαντήσουν μαθητές που είναι τώρα στα μισά της χρονιάς; Οτι επιθυμούν μηχανογραφικό το Μάρτιο;;; Φυσικά όχι θα απαντούσαν!!! Λάθος ρωτάτε. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι αυτό θέμα δημόσιας διαβούλευσης. Έίναι σαν να ρωτάτε τους υποψηφίους αν θέλουν να δώσουν εξετάσεις ή μήπως επιθυμούν να γίνουν όλοι αυτόματα φοιτητές της ιατρικής… Τι λέτε να σας απαντήσουν; (Οσο για τους γονείς τους, αυτοί και αν θα έκαναν τα πάντα για να εξαγοράσουν τη θεσούλα στην ιατρική…) Γιατί όμως δεν ρωτάτε φοιτητές που έχουν ήδη περάσει τη διαδικασία;;; «Μακάρι να είχαμε νοιαστεί νωρίτερα» θα σας πουν οι περισσότεροι! Απλή η λύση νομίζω: Φέτος μετά τις εξετάσεις τα μηχανογραφικά αφού τα βλαστάρια μας ως γνήσια ελληνόπουλα είναι της τελευταίας στιγμής και αμέσως μετά διάταξη για Μάρτιο (ή νωρίτερα) από του χρόνου.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:24 | ioanna

    δν συμφωνω καθολου με τν αποφαση να γινονται τα μηχανογραφικα τον μαρτιο…τα τελευταια χρονια ισχυει γαι τν ιουνιο..δν βρισκω τον λογο ν αλλαξει τωρα κατι…τον μαρτιο θ ειμαστε πλεον στ τελοσ με τ διαβασμα κ τσ εξετασεις κ θ εχουμε κ τα μηχανογραφικα?????????υπαρχουν πιο σημαντικα θεματα π πρεπει ν εξετασει τ κρατοσ κ η παιδεια…..αφηστε τα πραγματα οπως εχουν…..

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:15 | ΕΛΕΝΗ

    ΠΡΩΤΟΝ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΑΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑ ΠΕΡΙΤΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ 1 Η 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑΙΜΑ…..

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:15 | Elena

    Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει κατα την αποψή μου να συμπληρώνεται τον Ιούλιο , γιατί είναι καλύτερο να γνωρίζουν οι μαθητές τα αποτελέσματα και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει ΠΡΙΝ δηλώσουν τις σχολές.Επίσης στα πλαίσια της πίεσης των μαθητών όλη τη χρονιά δεν υπάρχει χρόνος για την ενασχόληση τους με το μηχαννογραφικό.ΣΥΝΕΠΩΣ με βάση τα λεγόμενα των περισσοτερων μαθητών το να συμπληρώνεται το μηχανογραφικό Μάρτιο δε φέρει τιποτα θετικό παρά αναστάτωση.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:44 | Ευστρατίδης Αργύρης

    Καλές οι αλλαγές αφού ο υποψήφιος πρέπει να διαλέγει κατεύθυνση σύμφωνα με δεξιότητες και όχι σύμφωνα με τους νόμους της τύχης.Όποιες άλλες αλλαγές πχ σύστημα εξετάσεων κλπ πρέπει να αποφεφχθούν για λόγους ίσων ευκαιριών σε όλους τους υποψηφίους (κάθε έτους).

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:36 | mar

    ειμαι υπερ της κατάθεσης μηχανογραφικών τον Ιούλιο.το ζήτημα είναι, πέραν των λογικών επιχειρημάτων που προβάλλει το Υπουργείο, ψυχολογικό.
    ειναι πολύ δύσκολο για τους μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της χρονιάς, και θα είναι εμπόδιο το να πρέπει να συμπληρώσουν παράλληλα και το μηχανογραφικό, διαδικασία που απαιτεί ηρεμία και ψυχραιμία. τον Ιούλιο γνωρίζοντας τις επιδόσεις μας και με καθαρό πλέον μυαλό θα είναι πιο ανθρώπινο να ασχοληθούμε με το μηχανογραφικό.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:16 | Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λεοντείου Λυκείου Πατησίων

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Πιστεύουμε ότι όλοι μας σε αυτόν τον τόπο δεν αποδεχόμαστε την κατηγορία ότι
    “εμείς οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής” και προσπαθούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Ακόμη, ότι η Παιδεία μας αξίζει της δέουσας προσοχής και αντιμετώπισης με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
    Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν θα αποφασίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να αλλάξει το χρόνο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων για τη φετινή σχολική χρονιά.

    Από τις 24 Νοεμβρίου που αναρτήθηκε το κείμενο του Υπουργείου για Δημόσια Διαβούλευση στο http://www.opengov.gr, ο Σύλλογος μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων μελών του Συλλόγου μας, γονέων μαθητών της Γ’ Λυκείου, ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε μια αναστάτωση και παράλληλα σε μια σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει. Συζητήσεις επί συζητήσεων στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι, ώρες διαδικτυακών συζητήσεων, αλλά και παρακολούθησης της εξέλιξης της Δημόσιας Διαβούλευσης, ανάγνωση των σχολίων, κρίσεις και επικρίσεις επ’ αυτών και προετοιμασία της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξουν στο δικό τους σχόλιο.
    Εάν στο Υπουργείο η απόφαση είναι ειλημμένη, κανένα αντεπιχείρημα δεν θα την αλλάξει, όμως θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι που πέρασε και οπωσδήποτε πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς που διανύουμε.
    Εάν και το Υπουργείο δεν είναι σίγουρο για αυτό που θέλει να εφαρμόσει, βλέποντας την αγωνία των μαθητών και των γονέων τους, όπως εκφράζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της Διαβούλευσης μέχρι στιγμής, το καλούμε άμεσα να βγει και να ανακοινώσει ότι η όποια απόφαση θα αφορά το σχολικό έτος 2011-2012.

    Εξάλλου, ήδη έχει ανακοινωθεί ότι το Σύστημα πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αλλάξει από το 2013. Προς τι λοιπόν αυτή η βιασύνη για αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών Δελτίων από εφέτος; Δεν πρέπει οι μαθητές για τους οποίους ισχύει το συγκεκριμένο σύστημα εισαγωγής να έχουν την ίδια μεταχείριση με όλους τους προηγούμενους μαθητές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το σύστημα αυτό;
    Όμως ακόμη και εάν δεχθούμε ότι, για τους λόγους που αναφέρονται και ίσως άλλους που δεν αναφέρονται στο κείμενο που δόθηκε για Δημόσια Διαβούλευση, το Υπουργείο προτίθεται να αλλάξει από εφέτος το μήνα κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί το θέμα τίθεται επειγόντως στα μέσα της σχολικής χρονιάς και όχι από τις αρχές του 2010, οπότε και μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για τη Δημόσια Διαβούλευση θα υπήρχαν και ο απαιτούμενος χρόνος για να εξοικειωθούν και να “χωνέψουν” μαθητές και γονείς την ιδέα: “Μηχανογραφικά το Μάρτιο”.

    Καλώς ή κακώς η κατάθεση του μηχανογραφικού για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανάγεται σε κομβικό σημείο της ζωής μιας οικογένειας και θα πρέπει, σε κάθε είδους παρέμβαση, ακόμα και θετική, να δίδεται ο απαραίτητος χρόνος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, να ενημερωθούν για το νέο σύστημα και ενδεχόμενα να αλλάξουν επιλογές.
    Είναι άδικο μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, παιδιά και γονείς να ταλαιπωρούνται από επιπλέον βασανιστικούς προβληματισμούς. Δεν τους αξίζει…..
    Ας αφήσουμε τους μαθητές απερίσπαστους να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους.

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λεοντείου Λυκείου Πατησίων

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:56 | Θωίδης

    Οποιος έγραψε το παρακάτω κείμενο «Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους.» στις προτάσεις του Υπουργείου είναι το λιγότερο άσχετος με τη διαδικασία των προτιμήσεων όπως αυτές δηλώνονται στο μηχανογραφικό.
    Πως είναι δυνατό να αναφέρει ότι δεν υπάρχει όριο στη δήλωση των σχολών όταν ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΟ στα ΠΕΔΙΑ (άρα και στις σχολές) και το όριο αυτό είναι μέχρι 2.
    Πως είναι δυνατό να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο όταν και η επιλογή των πεδίων που θα δηλώσεις εξαρτάται από τις βαθμολογίες σου στα μαθήματα βαρύτητας (ιδιαίτερα στα πεδία 3 και 5).
    Τι σημαίνει ο όρος «μάθημα βαρύτητας»; Δεν σημαίνει ότι η επίδοσή σου σε αυτό το μάθημα επηρεάζει ΑΠΟΛΥΤΑ την εισαγωγή σου σε σχολές… Τι είδους μάθημα βαρύτητας θα είναι όταν ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ την επίδοσή σου σε αυτό;
    Το σύστημα φτιάχτηκε από ανθρώπους που μέτρησαν όλες τις παραμέτρους του και αποφάνθηκαν: ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ… τι προσπαθείτε να κάνετε… να κόψετε μερικές κολώνες σε μια πολυόροφη οικοδομή επειδή δε σας βολεύουν θεωρώντας ότι η μελέτη της οικοδομής έκανε λάθος και αυτές περισσεύουν!!! Αν είναι ποτέ δυνατό το Υπουργείο παιδείας να λειτουργεί τόοοοοοοσο ανεύθυνα και αποσπασματικά…

  • Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο παραλογισμός. Η υποτυπωδέστερη λογική υπαγορεύει στους μαθητές την κατάθεση των Μηχανογραφικών τους δελτίων το ΜΑΡΤΙΟ (όπως και παλιότερα συνέβαινε). Για μια φορά οι του Υπουργείου έχουν ΔΙΚΙΟ! Οι ισχυρισμοί περί άγχους δεν έχουν καμμιά βάση. Απλούστατα, δηλώνεις τις σχολές που θέλεις με την ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΘΕΛΕΙΣ. Τόσο εύκολα! Το αναφέρουν και οι οδηγίες στην πίσω πλευρά του εντύπου. Γιατί να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα; Γιατί να προβληματίζεται κανείς με σκέψεις όπως: «Τόσο έγραψα, τόσο θα πάνε οι Βάσεις, αυτό δεν το πιάνω» κλπ; Λες και πληρώνεις τίποτε για κάθε σχολή που δηλώνεις; Σκεφθείτε την περίπτωση μιας καλής σχολής (π.χ. Πληροφορική Ιωαννίνων) που δεν την δηλώνει σχεδόν κανείς επειδή νομίζει ότι δεν την «πιάνει». Αίφνης η Βάση της θα πέσει (αφού θα τη ζητάνε ελάχιστοι) και όσοι ΝΟΜΙΖΑΝ ότι δεν περνάνε εκεί και δεν τη δηλώσαν, απλώς μένουν … απ’ έξω τζάμπα και βερεσέ! Οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από το να γίνονται τα Μηχανογραφικά μετά τον Ιούνιο είναι οι ιδιοκτήτες δωματίων προς ενοικίαση σε «επιτυχόντες της τελευταίας στιγμής». Ας καταλάβουν επιτέλους οι μαθητές το πραγματικό τους συμφέρον.
    Τα παραπάνω τα γράφει ένας Καρδιτσιώτης που σπούδασε (κατόπιν ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ που έκανε απ’ τον Μάρτη) στο Ηράκλειο Κρήτης.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:11 | ΜΙΝΑ

    ΟΧΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΌ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ .ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ .ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ . ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ , ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ .

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:10 | Παναγιώτης

    Έχοντας υπάρξει μαθητής του Ενιαίου Λυκείου, θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο ορθώς προσπαθεί να εφαρμόσει τα εξής:
    1) ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού – είναι τρομερή ταλαιπωρία να περιμένεις μαθητές από δύο και τρία σχολεία να τελειώσουν τη δήλωση μέχρι να σε δεχτούν και να απασχολείς καθηγητές μέχρι μέσα ιουλίου σπαταλώντας το χρόνο τους και τους πόρους του κράτους.
    2) κατάθεση μηχανογραφικού με χρονικό περιθώριο επεξεργασίας – ίσως ο ένας μήνας να είναι υπερβολικός, αλλά σίγουρα το μέτρο είναι σωστό.

    Όσον αφορά το αν θα πρέπει να κατατίθενται τα μηχανογραφικά το Μάρτιο ή τον Ιούλιο – προσωπικά θεωρώ ότι είναι πιο σωστό να γίνουν τον Ιούλιο, έχω να αναφέρω τα εξής διαβάζοντας τα προηγούμενα σχόλια:
    – Δεκτό το γεγονός ότι ο μαθητές είναι αγχωμένοι το Μάρτιο και ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, το μυαλό είναι πιο καθαρό μετά τις εξετάσεις.
    – Ωστόσο, το επιχείρημα ότι γνωρίζοντας τους βαθμούς μπορείς να επιλέξεις πιο ορθολογικά το τι θα δηλώσεις και ότι θα «βαδίζεις» στα σίγουρα είναι επιεικώς απαράδεκτο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που δε δήλωσαν κάποια σχολή επειδή όπως φαινόταν δε συγκέντρωναν τα απαραίτητα μόρια και στο τέλος η βάση έπεσε, όπως επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πίστευαν ότι άνετα πέρναγαν σε κάποια σχολή και τελικά λόγω μεγάλης ανόδου έμειναν έξω. Η βαθμολογία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες, αλλά ακόμα κυριότερος είναι η ζήτηση.

    Πάντως θα ήθελα το υπουργείο να λάβει υπόψη τα εξής:
    – Σημασία δεν έχει το πότε, αλλά το τι δηλώνουν οι μαθητές. Είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τελευταία στιγμή στην κυριολεξία και αυτό κυρίως λόγου του σχεδόν ανύπαρκτου επαγγελματικού προσανατολισμού. Αν κάποιος ήξερε τι τον περιμένει τελειώνοντας τη νομική ή την ιατρική, ίσως να μην την επέλεγε. Να δίνονται στατιστικά στοιχεία ανεργίας κατά κλάδο και κατά περιφέρεια, ενημερωτικά φυλλάδια από τα πανεπιστήμια σχετικά με ειδικεύσεις ανά εκπαιδευτικό ίδρυμα, να γίνονται τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού κλπ.
    – Δε γνωρίζω αν είναι ακόμα αυτό δυνατό, αλλά είναι απαράδεκτο μαθητές της θετικής να μπορούν να δηλώνουν πχ φιλολογία και της θεωρητικής να μπορούν να δηλώνουν παραϊατρικά ή ακόμα και οικονομικές σχολές. Η πλειοψηφία των φοιτητών στο Ναυτιλιακό Πειραιά για παράδειγμα προέρχονται από τη θεωρητική και παιδεύονται σε μεγάλο βαθμό να περάσουν τα πολύ απαιτητικά μαθηματικά. Θα πρέπει οι καθηγητές τις συγκεκριμένης σχολής να ρίχνουν το επίπεδο των εξετάσεων και άρα δυσκολίας και κατ’ επέκταση ανταγωνιστικότητας της σχολής επειδή το Υπουργείο παρέχει αυτή τη δυνατότητα;

    Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους εσάς που ετοιμάζεστε για τις εξετάσεις και μια θερμή παράκληση: να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό ΥΠΕΥΘΥΝΑ και με βάση τις πραγματικές σας επιθυμίες και όχι να βάζετε σχολές απλά για να περάσετε κάπου – θα στερήσετε μια θέση από κάποιον που πραγματικά θέλει να σπουδάσει στη συγκεκριμένη σχολή…Όταν σε 2-3 χρόνια που θα είσαστε με το καλό φοιτητές δείτε ότι κάποιος παράτησε μια σχολή που θέλατε και δεν καταφέρατε να μπείτε, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πονάει…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:58 | natasa

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΦΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ,ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ Κ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ 9 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΖΕΤΕ ΑΛΛΟΥ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕΤΕ!ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΠΡΕΠΕΙ!ΓΙ’ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:39 | Λουκάς Κ.

    Λοιπόν ας υποθέσουμε οτι ένα παιδί ενδιαφέρεται για σχολές του Πολυτεχνείου, καποες οικονομικές σχολες καθώς και για τις σχολές φυσικομαθηματικης , σχολές τριών διαφορετικών πεδίων! Φυσικά στο μηχανογραφικό του μπορεί να δηλώσει σχολές μέχρι δύο διαφορετικά πεδία όπως όλοι γνωρίζουμε..αν αυτο το παιδι στις εξετάσεις συγκεντρώσει 16000 μονάδες και δεν έχει ακόμα συμπληρώσει το μηχανογραφικό δηλαδή το συμπληρώνει μετά τις πανελλήνιες θα καταλάβει οτι δεν φτάνει τις σχολές του Πολυτεχνείου που τον ενδιέφεραν οπότε θα δηλώσει όλες τις υπόλοιπες σχολές που τον ενδιαφέρουν απο τα αλλα δύο πεδία!!! Εάν λοιπόν αυτό το παιδί ειχε συμπληρώσει το μηχανογραφικό απο τον Μάρτιο και ειχε τελικά αποφασίσει να επιλέξει το πεδίο με τις πολυτεχνικες σχολές (επιθυμώντας πχ ηλεκτρολόγους μηχανικούς) και το πεδίο των θετικών επιστημών θα άφηνε τις οικονομικές σχολές. Ως αποτέλεσμα θα χάσει και τους ηλ. μηχανικούς που στην προηγούμενη περίπτωση θα έβλεπε την βαθμολογία του και προφανώς δεν θα δήλωνε αλλα και όλες τις οικονομικές σχολές της επιθυμίας του στις οποίες η βαθμολογία του θα ήταν επαρκής αλλα δεν ειχε δηλώσει το 5ο πεδίο λόγω του περιορισμού των δύο πεδίων!! Αυτο είναι ένα απλό παράδειγμα που δείχνει τον βαθμό στον οποίο βοηθά τον μαθητή η συμπλήρωση του μηχανογραφικού το καλοκαίρι και όχι τον Μάρτιο. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΓΊΝΕΤΑΙ ΜΕΤΆ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ!!
    με εκτίμηση ένας μαθητής Γ´ Λυκείου

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:13 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ

    Θέλω να απαντήσω στο σχόλιο του κου Λιατόπουλου που θεωρεί παράλογους όλους τους γονείς και μαθητές, που ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.
    Δεν είναι παράλογοι Κε καθηγητά.Μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε το υπάρχον σύστημα, και σας πσρσκσλώ, σεβαστείτε την αγωνία και τους κόπους μαθητών και γονέων αυτή τη χρονιά, και μη τους χαρακτηρίζετε πολύ εύκολα παράλογους. Καταθέτοντας το μηχανογραφικό, με το υπάρχον σύστημα, τα παιδιά επιλέγουν σχολές σε δύο από τα τρία ή τέσσερα επιστημονικά πεδία που δικαιούνται.(Παιδιά που έχουν επιλέξει τη θετική κατεύθυνση, ή παιδιά που έχουν πάρει το μάθημα ΑΟΘ).Καταθέτοντας λοιπόν το μηχανογραφικό εκ των προτέρων, τα καταδικάζουμε να χάσουν την επιλογή σχολών που θα είχαν.Αποκλείουν εκ των προτέρων σχολές από κάποια επιστημονικά πεδία.ΓΙΑΤΙ;;;;;;
    Ολα τα παιδιά έχουν και πρώτες αλλά και εναλλακτικές επιλογές.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ;;;;;;
    Η μήπως θέλετε να απορρίψουμε αριστούχους 12 ετών, επειδή είχαν ένα άτυχο τρίωρο και δεν μπόρεσαν να φτάσουν τις πάνω από 19000 μονάδες που απαιτούνται για την πρώτη τους επιλογή;;;;;
    Αν ξέρετε από ψυχολογία υποψηφίων, θα ξέρετε ότι περισσότερο αγχωμένοι, είναι οι περισσότερο καταρτισμένοι.
    Αν λοιπόν νοιάζεστε για την αγωνία των παιδιών,σας γνωστοποιώ ότι η αγωνία που θα έχουν, όταν έχουν καταθέσει το μηχανογραφικό τους χωρίς γνώση της βαθμολογίας τους, θα είναι πολύ μεγαλύτερη την ώρα των εξετάσεων(και πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την αποδοσή τους),από την άλλη ανύπαρκτη αγωνία να επιβεβαιωθεί η επιλογή τους το Σεπτέμβρη, έχοντας καταθέσει το μηχανογραφικό τους τον Ιούλιο.
    Αν είχε νόημα και ουσία η διαβούλευση, (και ευχαριστούμε το Υπουργείο που μας έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τη γνώμη μας), ας σεβαστούν, όσοι αποφασίσουν, την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των άμεσα ενδιαφερομένων, γονέων και μαθητών.Kαι αυτή η επιθυμία είναι αδιαμφισβήτητη.
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:05 | Αλέξανδρος Παππάς

    Πιστεύω ότι θα ήταν προτιμότερο η συμπλήρωση του μηχανογραφικού να γίνει τον μήνα ιούλιο όπου όλοι εμείς οι μαθητές της τρίτης λυκείου(και τα παίδια που ξαναδίνουν) θα έχουμε αποφορτηστεί από το άγχος και θα κάνουμε κατά την γνώμη μου την καλύτερη επιλογη και φυσικά την ορθότερη ως προς το επάγγελμα και τον κλάδο της αρεσκείας μας. . . Εν κατακλείδι θα ήθελα μέσω αύτης της ευκαίριας της οποίας μας δίνετε να εκφράσουμε ελεύθερα την αποψή μας επανω σε αυτο το μείζον θέμα της καθημερινότητας κάθε μαθητή και ως φυσικό επακόλουθο κάθε γονέα για το τι μέλλει γενέσθαι με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού,να θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα:γιατί φτάσαμε μήνα δεκέμβριο,πέντε μήνες περίπου πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και ακόμα δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει; Απαράδεκτο εκ μέρου σας (κατά την γνώμη μου πάντα έτσι). . Δείχνεται ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΑΣ. . . (ή έστω προσπαθείτε)

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:04 | Μαρια Τσιρτσωνη

    θεωρω μεγιστο λαθος την συμπληρωση του μηχανογραφικου τον Μαρτιο,
    τα παιδια ειναι πολυ αγχωμενα και δεν πρεπει να αποσπασθει η προσοχη τους.
    Επιτελους θα γινει μια αλλαγη για το καλυτερο σε αυτον το τοπο?

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:59 | ΓΑ

    Είτε Μάρτιο είτε μετά, τα παιδιά που ξέρουν τι θέλουν να κάνουν επιλέγουν την σχολή που θέλουν, είτε ξέρουν το βαθμό τους είτε όχι. Εγώ είχα δηλώσει το μηχανογραφικό το Μάρτιο και, παρόλο που έγραψα πολύ καλά και πέρναγα ακόμα και Νομική τότε, πέρασα τελικά εκεί που ήθελα και είχα δηλώσει ως πρώτη επιλογή γιατί αυτό με ενδιέφερε, και ας είχε και λιγότερα μόρια. Ακόμα και να είχα συμπληρώσει το μηχανογραφικό μου μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, πάλι την ίδα επιλογή θα έκανα.

    Ίσως όμως το τωρινό σύστημα να δίνει την δυνατότητα στα παιδιά που είναι περισσότερο αναποφάσιστα να σχηματίσουν μία γνώμη εκ του αποτελέσματος και όχι μαντεύοντας. Τους δίνει στο κάτω-κάτω ακόμα μία πληροφορία που την αξιοποιούν κατά το δοκούν.

    Ήσσονος σημασίας το ζήτημα αυτό και δεν θα έπρεπε να προβληματίζει τόσο το Υπουργείο . Αλλού είναι τα σοβαρά θέματα…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:23 | ΜΑΡΙΑ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:07 | Κ.Ρ.

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ …

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:07 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Σαν σύλλογος γονέων & κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Αγ.Δημητρίου θα θέλαμε να εκφράσουμε ,μετά την γενική συνέλευση που είχαμε ,τις διαμαρτυρίες γονέων-κηδεμόνων και μαθητών μας σχετικά με το χρόνο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.
    Οι διαμαρτυρίες μας βασίζονται στο φορτισμένο κλίμα που βρίσκονται τα παιδά τον μήνα Μάρτιο πριν τις εξετάσεις.Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί ηρεμία ,χρόνο & έγκαιρη ενημέρωση.
    Η ενημέρωση από πλευράς γονέων & κηδεμόνων δεν γίνεται την τελευταία στιγμή αλλά ούτε θα πρέπει να γίνεται από πλευράς σχολείου.Ο ρόλος του ΣΕΠ στο Γυμνάσιο & Λύκειο θα πρέπει να είναι ενεργός με σωστή ενημέρωση επαγγελμάτων και προοπτικών.
    Με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να επαναπροσδιορίσουν τις επιλογές τους σε περίπτωση αποτυχίας σε κάποιο μάθημα και να τις ιεραρχήσουν καλύτερα με κριτήριο πάντα τις επιθυμίες τους.Αντίθετα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού νωρίτερα χωρίς βαθμολογίες θα οδηγήσει πολλούς μαθητές εκτός των επιθυμητών σχολών.
    Όσο για τον οικογενειακό προγραμματισμό δεν αλλάζει κάτι στην οικογένεια για δύο μήνες αφού η ίδια γνωρίζει την επιβάρυνσή της θέλοντας να επενδύσει στην γνώση-εξειδίκευση των παιδιών της.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:54 | Β.Ξ.

    Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Οι μαθητές, έχοντας τελειώσει τις εξετάσεις τους, γνωρίζουν πως έχουν γράψει και μπορούν να υπολογίσουν τις μονάδες που συγκεντρώνουν. Έτσι είναι σε θέση να υπολογίσουν τις βάσεις και στη συνέχεια να συμποληρώσουν το μηχανογραφικό.
    Είναι τραγικό να προσθέσετε στην ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους ένα παραπάνω άγχος, που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.
    Και επιτέλους κύριοι, κοιτάξτε να διορθώσετε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ανάξιους ανθρώπους εντελώς ανίκανους να λέγονται εκπαιδευτικοί. Αφήστε στην ησυχία του το μηχανογραφικό και ασχοληθείτε με πράγματα ουσίας. Να μας πείτε τι μέλλον περιμένει τους χιλιάδες νέους και νέες,όταν αποφοιτήσουν.
    Θα έχετε δημιουργήσει θέσεις εργασίας ικανές να τους απορροφήσουν?
    ΄Η θα είναι η νέα γενιά πτυχιούχων άνεργων.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:14 | Β.Π.

    ΟΧΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!!!!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:10 | MΙΧΑΛΗΣ G.

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΠΡΩΤΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ,(ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΩΣ),ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΣΟ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:08 | ΜΑΘΗΤΕΣ Λ.Λ.Ν.Σ

    ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Λ.Λ.Ν.Σ. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:04 | Βασίλειος Λ.

    Διατελώ μαθητής εις την Γ’ Γενικού Λυκείου. Κρίνω την περί της αλλαγής του χρόνου της συμπληρώσεως του μηχανογραφικού δελτίου δια τους μαθητάς της Γ Λυκείου πρότασιν ήτινα κατεθέσατε λίαν λογικήν. Θεωρώ ότι δικαία εστί τοιαύτη αλλαγή ούτως ώστε η επιλογή τινάς σχολής υπό των μαθητών να μην γίνητε βάσει της τελικής βαθμολογίας αλλά συμφώνως της αρεσκείας εκάστου μαθητού. Κατά τοιούτον τρόπο αι βάσεις θα υπολογίζονται ορθοτέρως και δεν θα είναι πλασματικές.

    Ευχαριστώ δια την ακρόασιν,
    με ειλικρινή εκτίμισιν,
    Βασίλειος Λ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:04 | ΜΑΘΗΤΕΣ Λ.Λ.Ν.Σ. ΚΑΙ Λ.Λ.Π.

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:55 | ΜΑΡΙΑ-ΟΝΤΕΤΑ

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΜΑΣ.
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΤΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΦΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ.
    ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ.ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:53 | ΔΩΡΑ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ!!!!!
    ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΥΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ!!!!!
    ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΧΩΘΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ!!
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ!!

    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!!!!
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!!!!

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:50 | σοφια

    Δεν συμφωνώ με την κατάθεση μηχανογραφικού το Μάρτιο. Θεωρώ πως πρέπει να γνωρίζουμε τις επιδόσεις μας πρωτού το συμπληρώσουμε για να μπορούν οι επιλογές μας να έχουν βάση και να ξέρουμε που βαδίζουμε.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:21 | Νεκτάριος

    Ο κόσμος μίλησε! Δε θέλει μηχανογραφικά το Μάρτιο. Αν θέλετε να πιστεύουμε ότι έχουμε δημοκρατία, κ. Πανάρετε, αφήστε τα μηχανογραφικά να γίνουν τον Ιούλιο

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:54 | Γιωτα

    Σαν εκπαιδευτικος στο χωρο των φροντιστηριων , εχω να δηλωσω παρα τα οσα εχω διαβασει σε αυτο το χωρο και διακρινω οτι οι μαθητες αντιτι8ενται στην υποβολη των μηχανογραφικων το Μαρτιο, οτι δεν αλλαζει κατι ουσιαστικο. Πιο συγκεκριμενα , θεωρω οτι ειναι λιγοι οι μαθητες που δεν γνωριζουν ηδη ποιες σχολες τους ενδιαφερουν περισσοτερο. Επισης δεν πιστευω πως γινεται να μην γνωριζουν το Μαρτιο αλλα να γνωριζουν τον Ιουνιο. Απλα διακρινω πως οι μαθητες καθε τι καινουργιο στην ηδη υπαρχουσα διαδικασια του εκπαιδευτικου συστηματος το αποστρεφονται γιατι αλλαζει τα δεδομενα τους και γι αυτο δεν το θελουν. Προτιμαμαι ολοι να μην ειμαστε με τη χρονια που θα γινουν οι αλλαγες γιατι θεωρουμε οτι αυτο μπορει να εχει αρνητικες επιπτωσεις στην εισαγωγη μας στα πανεπιστημια.Ομως αυτο ειναι λαθος αντιμετωπιση. Και εγω ανοικω στη χρονια του 2000 με την ριζικη αλλαγη των πανελλαδικων με τα 14 μαθηματα και προσωπικα θεωρω οτι δεν επαθα κατι κακο.
    Οφειλουν πλεον οι μαθητες να επιλεγουν με τα σωστα κριτηρια τις σχολες που επιθυμουν να εισαγχθουν, δηλαδη μονο με τη σειρα προσωπικης τους προτιμησης. Ενα παιδι θελει πχ να μπει στη κλασσικη φιλολογια αλλα επειδη γραφει καλα δηλωνει πρωτα νομικη και μπαινει εκει. Πρωτον εχει χασει την σχολη που επιθυμει και δευτερον θα σπουδασει κατι που δεν τον αντιπροσωπευει και αργα ή γρηγορα δεν θα τον ικανοποιει καθολου. Δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις που εχω δει να συμβαινει αυτο στα χρονια που ημουν φοιτητρια. Οπως δεν ειναι και λιγες οι περιπτωσεις παιδιων που αλλαξαν τη σχολη τους στο 2ο ή 3ο ετος επειδη ειχαν κανει αυτο το λαθος. Ας κρινουμε λοιπον αυτη την αλλαγη με ολες τις παραμετρους τις και οχι μονοπλευρα.
    Ευχαριστω

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:40 | Χ.Κ.

    Είμαι Διδάκτωρ ΕΜΠ και γονέας μαθητή Λυκείου και θεωρώ ότι το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται ΜΕΤΑ την ανακοίνωση των βαθμολογιών, ΟΧΙ πριν. Είναι άλλο πράγμα ο επαγγελματικός προσανατολισμός, που πρέπει να γίνεται έγκαιρα, κι άλλο πράγμα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Αφήστε τα παιδιά ήσυχα να διαβάζουν το Μάρτιο κι όχι να τρέχουν πίσω από τη γραφειοκρατία του Υπουργείου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Το παράδειγμα του Υπουργείου με τη μαθήτρια που έπιασε 18010 μόρια και δεν εισήχθη σε ΑΕΙ είναι ατυχέστατο : η μαθήτρια πιθανόν απλά ήθελε να περάσει οπωσδήποτε και μόνο στην Ιατρική/Βιολογία και όχι αλλού, συμπλήρωσε λοιπόν το μηχανογραφικό της μήπως και γίνει καμιά «στραβή» και πέσουν οι βάσεις. Ασχοληθείτε καλύτερα με το να βρείτε πόρους για τη Δημόσια Παιδεία, γιατί γεμίσατε πόλεις και χωριά με ΤΕΙ από Κοινοτικά κονδύλια και τώρα δεν ξέρετε πού να βρείτε λεφτά, άσχετα με το αν προεκλογικά «λεφτά υπήρχαν». Η βαθμολογική βάση του 10 της Μαριέττας για εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, η προσπάθεια αλλαγής του Άρθρου 16 για ιδιωτικά ΑΕΙ, ο «Καλλικράτης» στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, όλα στο ίδιο αποσκοπούν : προσαρμογή της Δημόσιας Παιδείας σε λιγότερους πόρους. Ασχοληθείτε λοιπόν καλύτερα μ’ αυτό κι αφήστε τα διαδικαστικά ζητήματα με τα μηχανογραφικά.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:01 | Δημήτρης

    Πρώτα απ’ολα να τονίσω οτι η κατάθεση των μηχανογραφικών πριν τις εξετάσεις ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για τα παιδιά της τενχοεπαγγελματικής εκπ/σης (ΤΕΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΛ) χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.
    Τώρα οσον αφορά την εφαρμογή του στους αποφοίτους ΓΕΛ νομίζω οτι είναι ένα πρώτο βήμα για την αποσύνδεση σχολείου – συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια και θα βοηθήσει τους υποψήφιους να επιλέξουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει και όχι αυτό στο οποίο περνάν αλλά ενδεχομένως δεν τους ταιριάζει.
    Πάντως το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί στα πλαίσια μιας γενικότερης αλλαγής στην λειτουργία του σχολείου και σίγουρα θα υπάρξουν (υπάρχουν) αντιδράσεις στην αρχή γιάυτό και χρειάζεται πρώτα ενημέρωση μαθητών – γονέων από τις δομές ΚΕΣΥΠ, ΓΡΑΣΕΠ και ΓΡΑΣΥ(?).

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:59 | ΕΛΕΝΗ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:56 | Ιωάννης Καραγιάννης

    Η αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού θα προκαλέσει ένα σημαντικό πρόβλημα: τον αποπροσανατολισμό των μαθητών – υποψηφίων από την δουλειά τους σε μια κρίσιμη περίοδο. Ευχαριστώ,

    Γιάννης Καραγιάννης, Φυσικός

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:50 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:41 | Βούλα Καρυπίδου

    Πιστεύω πως στόχος κάθε μαθητή κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η εστίαση στην ιεράρχηση των επιλογών του, βάση τις πραγματικές του προτιμήσεις και μόνο. Άρα, είτε υποβολή του μηχανογραφικού το Μάρτιο, είτε το καλοκαίρι είναι το ίδιο. Συγκρινόμενα μεταξύ τους, με το ίδιο σκεπτικό, ο Μάρτιος δίνει τον απαραίτητο χρόνο στις διαδικασίες του Υπουργείου να είναι έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά τη διόρθωση των γραπτών να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα (αρχές Ιουλίου).

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:25 | ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Θέλω να επισημάνω ότι ο τίτλος του θέματος της διαβούλευσης: «Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής» είναι εκ του πονηρού, αφήνοντας να ενοηθεί ότι τα σχόλια είναι υπέρ της αλλαγής.
    Με τον τίτλο αυτόν καταστρατηγείται κάθε εννοια αξιοπιστίας και εγκυρότητας της έρευνας.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:11 | ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    1) ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΑΦΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ.
    2) ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    3)ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΕΛΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΡΑΣΕΠ.
    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΤΙΣΗ, ΤΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ.
    4)ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.
    ΓΙΑ ΜΕΝΑ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΟΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.
    Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΝΟΙΑ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.
    4)ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ, Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΧΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ, ΣΥΝΔΟΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΡΑΣΕΠ,ΑΦΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ,ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.
    ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:39 | afroditi

    Θεωρώ ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει ανάγκη αναθεώρησης σε αρκετά σημεία. ΄Ενα από αυτά είναι το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι δυνατότητες που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα στους μαθητές να επιλέξουν τι είναι αυτό που τους πάει να σπουδάσουν και τι επαγγελματικές προοπτικές ανοίγονται στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στον τομέα που σπούδασαν και θα κληθούν να υπηρετήσουν. Η επιλογή των σπουδών και κατ’έπεκταση του επαγγέλματος θα πρέπει να ανήκει στα παιδιά και όχι στους γονείς , φίλους και ειδικούς συμβούλους!! Τα κριτήρια της επιλογής των σπουδών για τα παιδιά μας θα πρέπει να μας απασχολήσουν προκειμένου να κάνουμε επιστήμονες που θα αγαπήσουν αυτό που θα κάνουν και θα είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για το μέλλον της χώρας μας. Μην υποτιμούμε την ωριμότητα της νεολαίας μας. Ας έλθουν οι επαγγελματίες του κάθε χώρου στα σχολεία μας και ας μιλήσουν στα παιδιά απλά για τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματός τους. Αυτό νομίζω ότι είναι το καλύτερο μάθημα ζωής που πρέπει να τους παρέχουμε.Θα ήταν σκόπιμο να γίνεται κάποιο test δεξιοτήτων στο Λύκειο και μετά να γίνεται ουσιαστικά το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η ημερομηνία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν νομίζω ότι είναι το πρωτεύον θέμα από το οποίο πρέπει να ξεκινήσει η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:21 | maria

    δεν συμφωνω καθολου να γινει το μηχανογραφικο το Μαρτιο πριν απο τις πανελληνιες εξετασεις.Επιθυμω να πραγματοποιηθει μετα τις πανελληνιες εξετασεις οταν θα εχουν γινει γνωστα τα αποτελεσματα τους και θα εχουμε κατασταλαξει για το ποια σχολη θα ακολουθησουμε χωρις πιεση.Θα πρεπει να λαβει υποψη η υπουργος παιδειας ολες τις αποψεις των μαθητων για αυτο το σημαντικο θεμα και να παρει τις σωστες αποφασεις για το μελλον μας.