Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 11:14 | Θάλεια Μπόνου

    Κάθε σκέψη, διαβούλευση ή πρόταση για την αλλαγή του χρόνου υποβολής του Μηχανογραφικού ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ και ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ μόνο εκ του πονηρού γίνεται. Παρακαλώ μη προσθέσετε και άλλο άγχος στα σκληρά δοκιμαζόμενα παιδιά της Γ΄Λυκείου. Όποια απόφαση ληφθεί πρέπει να αφορά επόμενες σχολικές χρονιές. Το κράτος να μην δείξει ανάλγητη στάση στα παιδιά μας από ΤΩΡΑ. Δυστυχώς στη ζωή τους θα έχουν πλείστες «δυσάρεστες» ευκαιρίες να έρθουν αντιμέτωποι με το αληθινό προσωπείο της πολιτείας. Δεν υπάρχει που δεν υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ …….Μην παίζετε και εμπαίζετε με την ευαίσθητη ψυχολογία παιδιών και των οικογενειών τους. ΕΛΕΟΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 10:58 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.ΕΧΩΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΩΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ.ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡ ΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ.ΑΡΚΕΤΑ ΕΧΟΜΑΙ ΠΑΙΞΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ .

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 10:41 | Κώστας

    Προφανώς είμαι κατά της κατάθεσης μηχανογραφικού το Φεβρουάριο για δύο λόγους:
    1ον: Οι υποψήφιοι της φετινής χρονιάς ήξεραν εξαρχής ότι θα δώσουν εξετάσεις σύμφωνα με τα ισχύοντα. Κάθε ανατροπή μόνο αναταραχή μπορεί να δημιουργήσει στη μαθητική κοινότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον τους.
    2ον: Ένας μαθητής που στοχεύει μεν ψηλά αλλά μπορεί να έχει και μια αποτυχία, καλείται εκ των προτέρων να μαντέψει το σύνολο των μορίων του ώστε να επιλέξει τα σωστά πεδία για τα μόρια που θα συγκεντρώσει. Είναι λογικό αυτό? Είναι δυνατόν?
    Αυτά και από μένα και ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και όχι οι αποφάσεις λίγων που δεν έχουν επαφή και σχέση με τα σχολεία μας…

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 10:24 | ‘Εβη Αγγελοπούλου

    Πιστεύω ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνεται μετά την βαθμολογία και όχι εκ των προτέρων, στηριζόμενη σε πραγματικούς αριθμούς και όχι σε εικασίες. Ειδικά για τα παιδιά που φοιτούν φέτος στην Γ Λυκείου και μέχρι σήμερα που μιλάμε γνωρίζουν ότι θα καταθέσουν το μηχανογραφικό τους μετά τα αποτελέσματα, η προτεινόμενη αλλαγή θα τους επιβαρύνει μόνο με επιπλέον άγχος. Είναι το τελευταίο που χρειάζονται!!!! Τελείως αψυχολόγητη κίνηση από μέρους του Υπουργείου Παιδείας !!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 10:03 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Η ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΤΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!ΑΝΤΙΘΕΤΑ,ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 09:57 | Μαρία Κουβαλάκη

    Είμαι μητέρα ενός αγοριού 3ης Λυκείου. Από την αρχή της χρονιάς το θέμα συζήτησης όλων των γονέων (φίλων και συναδέλφων) που έχουμε παιδιά σ’αυτήν την ηλικία είναι η αλλαγή ημερομηνίας του μηχανογραφικού. Μπορείτε να μου πείτε τι νόημα έχει κατά την διάρκεια σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας να βάζει τέτοια θέματα???????
    Επι τέλους εκεί κάτω σοβαρευτείτε. Οι αλλαγές ξεκινάνε από το Νηπιαγωγείο και ολοκληρώνονται με το Λύκειο, με χρόνο πάντα προσαρμογής. Τα χάλια της εκπαίδευσης υπάρχουν γιατί όλα γίνονται αποσπασματικά!!!!!!!!!
    Μιλάτε για αξιοποίηση των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Λυπάμαι αλλά πραγαματικά δεν ξέρετε τι γίνεται στα σχολεία που υποτίθεται ότι διοικείτε.
    Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός γίνεται από άσχετους «εκπαιδευτικούς» (γυμναστές κ.λ.π) οι οποίοι απλά συμπληρώνουν το ωράριό τους.
    Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας!!!!!!!! Η προσπάθεια που κάνουν είναι και πολύ μεγάλη και πολύ σκληρή. Μην αποσπάται την προσοχή τους για να δικαιολογείτε εσείς το ωράριό σας.
    Καταθέστε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαίδευση.
    Διαφωνώ κάθετα με την αλλαγή ημερομηνίας κατάθεσης του μηχανογραφικού.
    Αντίθετα δείτε σοβαρά την αλλαγή δήλωσης στα πεδία. Δεν είναι δυνατόν να περιορίζετε τα παιδιά να δηλώνουν σχολές από δύο πεδία, όταν έτσι τα περιορίζετε, ενώ τα μαθήματα π.χ της θετικής κατεύθυνσης είναι και για σχολές σε άλλα πεδία. Μ’αυτό τον τρόπο τα περιορίζετε. Δώστε προοπτικές στα παιδιά που δουλεύουν τόσο σκληρά. Σεβαστείτε τα. Οπως βλέπετε μιλάω μόνο για τα παιδιά μας και όχι για μας τους γονείς. Κι αυτό το κάνω γιατί δυστυχώς εμείς δημιουργήσαμε αυτήν την κατάσταση. Εμείς ευθυνόμαστε και κανένας άλλος. Ας σώσουμε τουλάχιστον τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 08:11 | Γιώργος

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΚΑΤΑΘΕΤΑΜΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΑ. Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΛΟΤΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΑΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΟΧΙ.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 06:58 | Νικη

    Είμαι εκπαιδευτικός και θεωρώ καλύτερο το μηχανογραφικό να υποβάλλεται μετά το περας των εξετάσεων. Ούτως ή άλλως και το Μάρτη να γινόταν δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί επίδραση από τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Από την άλλη, οι μαθητλες αποπροσανατολίζονται. όσο για τα επιχειρήματα περί επαγγελματικού προσανατολισμού από τα γραφεία εκπαίδευσης, αυτό είναι δυνατόν να γίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς με βάση τις αποδόσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε μαθητή, καθώς και στο τέλος της χρονιάς, αφού λάβει τους βαθμούς του. Τελος, και το επιχείρημα σχετικά με την «ανετη» υποβολή μηχανογραφικού από το διαδίκτυο μέσα σε ένα μήνα και όχι σε περιορισμένο χρονικό διάστημα από τους καθηγητές δεν πείθει. Είναι προτιμότερο να δώσετε λίγο ακόμη χρόνο στους μθητές το καλοκαίρι, αλλά και να τους επιτρέπετε το καλοκαίρι να υποβάλλουν μηχανογραφικά μέσω διαδικτύου.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 04:15 | Καίτη Π.

    Εἰμαι κατά της συμπλἠρωσης του Μηχανογραφικοὐ το μἠνα Μἀρτιο.Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας συμπεριφέρεται σαν καζίνο και όχι ως κέντρο μεταλαμπἀδευσης γνώσεων, όπως θα έπρεπε πραγματικά να είναι.Η Κυβέρνηση ας κατανοήσει, επιτέλους, ότι το μέλλον της ελληνικής νεολαίας δεν είναι ούτε ρώσικη ρουλέτα, ούτε μία παρτίδα πόκερ, ὀπου εκεί αναγκαστικά στηρίζεσαι στον τομέα «ΤΥΧΗ» και στα προσωπικά σου «θέλω» μόνο. Τα παιδιά αυτά αγωνίζονται πολύ, καθώς και οι οικογένειές τους για να στηριχτούν μόνο στη ελλειπή γνώση δεδομένων που τους παρέχεται από εσάς και στην «ΤΥΧΗ».Δεν μπορούν στα τυφλά να πάρουν την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους,χωρίς την πρότερη γνώση της βαθμολογίας τους από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις,διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί το πραγματικό-απτό «μπορώ» των μαθητών σε αντίθεση με το πλασματικό «θέλω» που προβάλλεται από εσάς ως ο καλύτερος τρόπος επιλογής του μέλλοντος τους.Επιτέλους,σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπλόφες.Ανοίξτε τα χαρτιά σας και φανερώστε τα πραγματικά κίνητρα αυτών των ύποπτων, ύπουλων και άδικων για τους αγωνιζόμενους μαθητές, κινήσεων!Είναι ώρα να ξεσκεπαστεἰ το «φαίνεσθαι» και να αναδυθεί το «εἶναι» των κινήσεών σας.Και πάψτε να τα αγχώνετε ακόμα περισσότερο, τώρα που πρέπει να συγκεντρωθούν ΜΟΝΟ στο διάβασμά τους, με αυτές τις απερίσκεπτες και βεβιασμένες από την πλευρά σας κινήσεις.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 02:15 | Σπύρος

    Είμαι Απόφοιτος της Περσινής χρονιάς και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που δίνω πανελλαδικές εξετάσεις.Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Καταρχάς συμφωνώ ότι υπάρχει άγχος στους μαθητές που δίνουν πρώτη φορά πανελλαδικές και ότι υπάρχει και άγχος σχετικά με την επιλογή των σχολών και την κατάθεση του μηχανογραφικού. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, διότι αρχικά οι υποψήφιοι θεωρούν την κατάθεση του μηχανογραφικού ως την σημαντικότερη μέρα της ζωής τους και καταλήγουν στο τέλος μαθητές και γονείς από το πολύ άγχος να προβάλουν εικόνα αποπροσανατολισμένου ατόμου φτάνοντας ως το σημείο να πανικοβάλλονται.
    Πιστεύουν ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο θα επιβαρύνει με επιπλέον σκέψεις τους μαθητές και θα τους αποσπάσει από το διάβασμα.
    Επειδή έδινα κι εγώ πέρσι ως μαθητής πανελλήνιες εξετάσεις πιστεύω ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτη δεν θα επηρεάσει τον χρόνο του διαβάσματος ούτε θα επιβαρύνει με επιπλέον άγχος τους μαθητές.Αντιθέτως το άγχος θα μειωθεί κατά πολύ ,διότι στο διάστημα του ενός μήνα που θα δίνεται ως προθεσμία ο μαθητής θα βρίσκεται σε σχολικό περιβάλλον.Εκεί θα έχει την δυνατότητα να μιλά καθημερινά με τους καθηγητές και τους συμμαθητές του για το θέμα του μηχανογραφικού αποβάλλοντας έτσι το λογικό άγχος και παράλληλα θα καλλιεργεί την συνείδηση και την επιθυμία του για την επιλογή της σχολής!
    Η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο μήνα εκτός του ότι καθυστερεί την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστερεί τις οικογένειες και τα παιδιά-μαθητές από την έναρξη των διακοπών τους, διότι η κατάθεση του γίνεται ένα μήνα μετά το τέλος των πανελληνίων.Θυμάμαι πέρσι πολλοί συμμαθητές μου γυρνούσαν από τις διακοπές τους για την κατάθεση του.Επίσης ένας φίλος μου συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του μια μέρα πριν την προθεσμία μετά από ξενύχτη με αποτέλεσμα να μπει σε σχολή για την όποια μετάνιωσε την επιλογή της.Αν συμπλήρωνε τον Μάρτιο τον μηχανογραφικό όπου οι μαθητές είναι ποιο συγκεντρωμένοι και κάτω από την ΄΄επίβλεψη΄΄ ενός καθημερινού προγράμματος δεν θα μετάνιωνε τώρα για την επιλογή του.Τέλος θέλω να τονίσω στους γονείς και τους μαθητές να μην παραβλέπουν την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο και να το σκεφτούν καλύτερα.
    Ευχαριστώ!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 01:45 | Καμάτσος Κωνσταντίνος

    Επειδή στα περισσότερα σχόλια ο κόσμος αναφέρεται στο άγχος που θα επιφέρει η προτεινόμενη αλλαγή ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ~Μαθητής θετικής κατεύθυνσης που έχει επιλέξει το 7ο μάθημα(ΑΟΘ) έχει πρόσβαση στα
    *2ο-4ο πεδίο με ίδιους συντελεστές βαρύτητας(δλδ ίδιο βαθμό πρόσβασης)
    *3ο και 5ο με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας.
    Συνολικά δηλαδή έχει πρόσβαση σε 4 πεδία εκ των οποίων θα κληθεί να επιλέξει 2! Είναι αδικία γι αυτόν να μην επιλέξει τα δύο πεδία στα οποία έχει συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία αν οι σχολές που τον ενδιαφέρουν είναι όλες υψηλόβαθμες!

    Τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν πραγματικά εξοργίζουν.Τα αντεπιχειρήματα είναι τα εξής:
    1)Χρόνος για την κατάθεση μηχανογραφικών υπάρχει και τώρα.
    2)Πιστεύετε ότι το στρες και το άγχος προέρχεται από το ότι θα χρειαστεί να πάμε μέχρι τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας για να υποβάλλουμε το δελτίο?
    3)Αξιοποίηση των ΓΡΑΣΕΠ,ΚΕΣΥΠ κλπ. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά δυσλειτουργούν.Ένας διάλογος με ένα έμπειρο καθηγητή που μας γνωρίζει θα είναι πολύ πιο παραγωγικός!
    4)Μας δουλεύετε?Δεν υπάρχει χρόνος για να βρούμε σπίτι αν τα αποτελέσματα βγουν 25/8?
    5)Η τελευταία φύση των προβλημάτων των εξεταζόμενων είναι η γραφειοκρατική με το παρών σύστημα!
    6)Υπάρχει όριο στα δηλωθέντα πεδία οπότε για μας είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε σε ποιο πεδίο συγκέντρωσαμε μεγαλύτερη βαθμολογία.
    7)Κανένας που συγκέντρωσε 18010 δε δήλωσε μόνο μια σχολή η οποία την περσινή χρονιά ήταν 100 μόρια κάτω.Προφανώς πρέπει να δηλωθούν σχολές με προσδόκιμη πολύ χαμηλότερη βάση.Και αν έγινε πολύ μεγάλο λάθος,δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά ετεροκατεύθυνση,προπαγάνδα και δε συμμαζεύεται.

    Τέλος αναφέρεται ότι «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.» Άπληστοι και θύματα υπάρχουν πάντα. Γιατί να μην υπάρχουν και όταν τα μηχανογραφικά υποβάλλονται τον Μάρτιο?

    ΥΣ: Γιατί κάποιος που θέλει να γίνει αστυνόμος πρέπει να εξετασθεί σε οικονομικό μάθημα, ποτέ δεν κατάλαβα.Ακόμη μια ατέλεια του συστήματος?

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 01:37 | Μαρία Π.

    Είμαι και εγώ μια από τους υποψηφίους των εισαγωγικών εξετάσεων της φετινής χρονιάς. Η αλλαγή της ημερομηνίας κατάθεσης του μηχανογραφικού από τον Ιούλιο στον Μάρτιο είναι αψυχολόγητη. Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνετε μια τόσο σημαντική αλλαγή πέντε μήνες πριν την εφαρμογή της! Όπως, επίσης, δεν μπορείτε να αγνοείτε το γεγονός όλοι οι μαθητές της φετινής Γ ΄Λυκείου έχουν συνηθίσει στην ιδέα της κατάθεσης τον Ιούλιο και μια μετάθεσή της και μάλιστα σε μήνα πριν από τις πανελλήνιες θα οξύνει το άγχος τους! Όσο συναισθηματικό και κοινότοπο κι αν σας φαίνεται το επιχείρημα, μην ξεχνάτε πως φέτος όντως κρίνεται το μέλλον μας. Το επιχείρημά σας σχετικά με την ανεπηρέαστη επιλογή της σχολής σύμφωνα με τις πραγματικές επιθυμίες του υποψηφίου είναι πράγματι ορθό. Ωστόσο αμφιβάλλω αν θα το επιτύχετε, διότι θα πυροδοτηθούν διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ζητούμενο. Και, τέλος πάντων, αν τόσο πολύ επιθυμείτε μια αλλαγή στην ελληνική εκπαίδευση, αλλάξτε την ριζικά και ουσιαστικά. Μην αναπαράγετε το ίδιο πρόβλημα αλλά με διαφορετική μορφή.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 01:33 | ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Ως Γονέας και ως Εκπαιδευτικός Διαφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο για τους εξής λόγους:
    1. Τον Μάρτιο που οι μαθητές θα βρίσκονται στο κορύφωμα της προσπάθειάς τους για την προετοιμασία τους, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα τους αποσπάσει από το διάβασμά τους. Θα χάσουν το ρυθμό τους για ένα ολόκληρο μήνα με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Θα τους αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία. θα τους προκαλέσει αρκετό άγχος, γεγονός που θα αποσυντονίσει τους υποψήφιους ακόμα περισσότερο.
    2. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι χρονοβόρα, καθώς ο κάθε ο υποψήφιος Θα πρέπει να συνεκτιμήσει πολλές παραμέτρους για την σειρά των σχολών που θα δηλώσει, θα βάλει τις προτιμήσεις του, θα συζητήσει με την οικογένειά του, θα χρειαστεί να διαβάσει κάποιο βιβλίο σχετικό με τις σχολές και θα χρειαστεί να επισκεφτεί το ΓΡΑΣΕΠ. Δηλαδή ο υποψήφιος θα πρέπει να παρατήσει το διάβασμα του για ένα ολόκληρο μήνα ώστε να ασχολείται με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού;
    3. Ένας υποψήφιος π.χ. της θετικής κατεύθυνσης που μπορεί να δηλώσει 2ο ή 3ο ή 4ο επιστημονικό πεδίο και έχει τις εξής προτιμήσεις α) Ιατρική β) Πολιτικούς μηχανικούς γ) Μαθηματικό δ)Φυσικό άν δηλώσει χωρίς να γνωρίζει τα μόρια του κινδυνεύει να μείνει εκτός σχολών ή να περάσει σε σχολή που δεν είναι στις προτιμήσεις του γιατί έχει περιορισμό να δηλώσει 2 επιστημονικά πεδία προφανώς θα δηλώσει 3ο και 4ο. Άν δεν πιάσει μόρια για ιατρική ή πολιτικούς μηχανικούς τότε δεν θα περάσει στην επόμενη προτίμηση του το μαθηματικό γιατί το σύστημα δεν του επέτρεψε να δηλώσει και το 2ο πεδίο με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός σχολών ή σε σχολή όχι της αρεσκείας του.
    ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΥΠΟΦΗΦΙΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΣΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
    Με το σημερινό σύστημα εδώ και 12 χρόνια το μηχανογραφικό το καταθέτουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι με την άνεση τους. Δεν χρειάζεται για τα επόμενα 3 χρόνια που απομένουν μέχρι να λήξει το υπάρχον σύστημα να κάνετε αλλαγές. Σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ το σύστημα θα αλλάξει το 2013, τότε με τη θέσπιση του νέου συστήματος να αλλάξει και ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού που και τότε έχω την άποψη ότι πρέπει να γίνεται σε χρόνο που να μην αποσπά τον υποψήφιο από το διάβασμά του και ο κατάλληλος χρόνος είναι το καλοκαίρι.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 01:24 | Μαριάννα Μακρίδου

    Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τον Μάρτιο ή τον Ιούλιο μικρή σημασία έχει. Στόχος είναι κάπου να περάσουμε. Για αυτό ζητώ να μην υπάρχουν πουθενά περιορισμοί στη εισαγωγή αποφοίτων Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 00:48 | Martha

    Ως εκπαιδευτικός θεωρώ παιδαγωγικά ορθότερο η υποβολή του μηχανογραφικού να γίνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γραπτών εξετάσεων των υποψηφίων γιαυτό και καλώς το Υπουργείο μετέθεσε τελικά την ημερομηνία υποβολής τους.
    Ωστόσο, θεωρώ λάθος την κατάργηση της βάσης του 10 και γιατί πολλά τμήματα υποβαθμίζονται a priori με ιδιαίτερα χαμηλές βάσεις αλλά και γιατί τα παιδιά οδηγούνται στο να δηλώνουν τα πάντα και …»ό,τι κάτσει» ενώ οι επιλογές τους πρέπει να είναι αποτέλεσμα σκέψης και συνάρτηση των κλίσεων, επιθυμιών, φιλοδοξιών και δυνατοτήτων τους.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 00:37 | Χρήστος

    Διαφωνώ κάθετα με την υποβολή των μηχανογραφικών τον Μάρτιο. Είμαι εκπαιδευτικός στη Β/θμια Εκπ/ση και πατέρας απόφοιτης (πέτυχε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας) και υποψήφιας για τις πανελλαδικές του 2011. Φέτος καταθέσαμε μηχανογραφικό τον Ιούλιο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να σκέφτεται το Υπουργείο να τροποποιήσει θεσμούς αποδεκτούς απ΄όλη την κοινωνία και κυρίως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι μαθητές, τη στιγμή μάλιστα που το επόμενο διάστημα θ΄αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Τέλος, δεν μπορούμε να παίρνουμε τους μαθητές από το εντατικό διάβασμα του Μαρτίου (ολοκλήρωση ύλης, επαναλήψεις) και να τους οδηγούμε στην κατάθεση μηχανογραφικών, ζητώντάς τους υπό πίεση λόγω του ελάχιστου χρόνου που διαθέτουν, να κάνουν επιλογές ζωής. Δεν βλέπω λοιπόν ποια ανάγκη εξυπηρετεί, πέρα από το όποιο πολύ μικρό οικονομικό κόστος των επιτροπών συγκέντρωσης των δικαιολογητικών, η εμμονή να γίνουν τα μηχανογραφικά τον Μάρτιο.

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 00:28 | νικολένα

    είμαι μαθήτρια Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης και είμαι άκρως αντίθετη στο να υποβάλλουμε το μηχανογραφικό το Μάρτιο.Ακόμα δεν έχω κατασταλάξει για το ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσω και θεωρώ ότι εάν υποβάλλω το μηχανογραφικό το Μάρτιο θα θυσιάσω όλο αυτό το διάβασμα και το άγχος με μία επιλογή που στο τέλος δεν θα με ικανοποιεί.Ενώ τον Ιούλιο όντας ήρεμη και νηφάλια θα είμαι σε θέση να κάνω αυτήν την καθοριστική για το μέλλον μου απόφαση…Λέτε ότι θέλετε να εφαρμόσετε αυτό το μέτρο για να μην πληρώνετε τους καθηγητές….αλλά έτσι εξυπηρετείτε τα συμφέροντα σας και όχι το συμφέρον των μαθητών..!Θέλουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε,,μην μας το στερείτε!!Έχουμε ήδη αρκετό άγχος,,,δεν χρειαζόμαστε άλλο!!Εξάλλου αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής του μαθητή….ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ!ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ,,μπείτε λίγο στη θέση μας και μην αφήνετε τους τεχνοκράτες να ορίζουν τη ζωή μας!!ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ!!

  • 26 Νοεμβρίου 2010, 00:10 | Βαγγέλης

    Είμαι μαθητής Γ Λυκείου και διαφωνώ να γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων το Μάρτιο. Αρχικά, οι μαθητές της Γ Λυκείου έχουν πολύ άγχος και δεν θα πρέπει να να επιβαρυνθούν κι άλλο μέσα στη μέση της χρονιάς. Δεύτερον, όλοι δηλώνουν με βάση τις επιλογές τους ακόμα και τώρα. Δεν υπάρχει κάποιος που δηλώνει σχολές που δεν θέλει. Αντίθετα, όλοι οι υποψήφιοι έχουν από πριν ιεραρχήσει τις σχολές με βάση τις προτιμήσεις τους και περιμένουν να μάθουν τα μόρια τους για να καταφέρουν να μπουν σε αυτές τις σχολές. Θα σας αναφέρω την δική μου περίπτωση για να καταλάβετε τι εννοώ. Είμαι μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης και έχω αποφασίσει από το καλοκαίρι πως θέλω να περάσω ή Ιατρική ή Χημικών Μηχανικών ή Οικονομικά.(Έχω πάρει ως μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας). Αυτές οι σχολές είναι από τρία διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Επομένως θα πρέπει να επιλέξω με βάση τα μόρια μου. Κανείς δεν ξέρει τι θα γράψει. Κανείς δεν είναι σίγουρος. Αν καταθέσω μηχανογραφικό τον Μάρτιο θα δηλώσω Ιατρική και Χημικών Μηχανικών. Όμως αν γράψω κάτω από 18000 μόρια αυτομάτως θα μείνω έξω από οποιαδήποτε σχολή. Αν κάνω μηχανογραφικό τον Ιούλιο, σε αυτή την περίπτωση, θα περάσω Οικονομικά και δεν μείνω εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, ακόμα και τον Μάρτιο να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά οι μαθητές θα δηλώσουν τις σχολές με βάση τα μόρια της σχολής του προηγούμενου έτους. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να καταστρέψουμε την ζωή χιλιάδων νέων μαθητών της Τρίτης Λυκείου αναγκάζοντας τους να κάνουν τα μηχανογραφικά τον Μάρτιο.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:57 | Γιώργος

    Έίμαι αντίθετος στην αλλαγή αυτή, γιατί τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι προσηλωμένα στην προετοιμασία των εξετάσεων και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, η οποία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον τους.΄Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παιδιών που είχαν στο νου τους μια επιλόγή και μετά το τέλος των εξετάσεων άλλαξαν γνώμη, γιατί βρήκαν χρόνο και ηρεμία και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα και τις προοπτικές άλλων σχολών. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τη βαθμολογία για να εκτιμήσουν καλύτερα τις πιθανότητες εισαγωγής στη σχολή που επιθυμούν. Ο γιος μου έχει επιλέξει τη θετική κατεύθυνση και έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία πεδία. Αν δεν πιάσει υψηλή βαθμολογία για τις ιατρικές σχολές, θα μπορεί να επιλέξει σχολές από το δεύτερο και το τέταρτο πεδίο που τον ενδιαφέρουν.Γιατί να χάσει αυτή τη δυνατότητα; Αν συμπληρώσει όμως το μηχανογραφικό το Μάρτιο, θα δηλώσει σίγουρα τις ιατρικές και θα βρεθεί σε μεγάλο δίλημα για τη δεύτερη επιλογή ανάμεσα στο δεύτερο και τέταρτο πεδίο. Μη βάζετε από τώρα τα παιδιά σε αυτή τη δοκιμασία και αφήστε τα να μείνουν συγκεντρωμένα στην προετοιμασία τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:54 | Vagelis

    Διαφωνώ με την άποψη τα μηχανογραφικά να γίνουν τον Μάρτιο. Πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:53 | KWSTANTINA

    Ενα τετοιο μετρο δεν μπορει να ισχυσει στους φετινους υποψηφιους.το αγχος και η πιεση που νιωθουμε δεν αφηνουν το περιθωριο να ασχοληθουμε με την διερευνηση σχολων και τμηματων.να ερωτηθουν πρωτα οι μαθητες ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ και ΟΧΙ απο το διαδικτυο που οπου η προσβαση ειναι περιορισμενη.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:53 | swthria

    ws mathtria tis g lykeiou tha ithela n ekfrasw t gnwmi m..thewrw ayti tn prooptiki aparadekti k anusia…t mono p mporei n epiferei einai problimata stus mathites k n tus apoklisei apo sxoles…idiaitera g mathites tis thetikis kateythinsis, opws egw, se periptwsi estw k mikris apotixias t trito pedio einai aplisiasto…opote ousiastika periorizomaste telika mono se ena pedio…tha proteina na parameinei t mixanografiko ws exei.. k an einai n ginun allages n ginun apo t xronu opu oi mathites tha einai apo perissotero etoimoi k tha exun ereynisei nwritera tis epaggelmatikes tus epiloges gnwrizodas tn allagi ayti…min mas prosthetetai alli piesi k min mas agxwnete perissotero..skefteite t kalo to diko mas k oxi twn kathigitwn..
    eyxaristw g tn prosoxi sas…elpizw na eisakustus oi epithimies m…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:43 | ANNA

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ.ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΧΟΤΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΙΑΣΑΜΕ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ.H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:33 | Χρήστος

    Θεωρώ ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών πρέπει να συνεχίσει να γίνεται τον Ιούλιο , αφού έχουμε τις βαθμολογίες μας.Είμαι ένας μαθητής Γ΄Λυκείου , αναποφάσιστος (!) Και δεν είμαι ο μόνος!
    Έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ανύπαρκτος!
    Πολλά παιδιά δηλώνουν τμήματα μόνο και μόνο από την ονομασία τους!
    Τόσα προβλήματα έχουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
    Αγχωμένοι για την ανεργία και το αβέβαιο μέλλον , που κατα πάσα πιθανότητα το πτυχίο μας θα παραμείνει αχρείαστο και θα καταταχτούμε στην γενιά των 592 ευρώ , χωρίς διαχωρισμό και χωρίς αναγνώριση των κόπων μας τόσων χρόνων .. θα μας φορτώσετε ουσιαστικά και με ένα άλλο πρόβλημα? Μπορεί για τα παιδιά που ήδη έχουν αποφασίσει να είναι εύκολο θέμα και να μην αλλάζει κάτι!Εγώ που όμως αμφιταλαντεύομαι μεταξύ διάφορων τμημάτων της αρεσκίας μου,τι να κάνω?Μέσα στο άγχος με τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος για να βγάλω την ύλη ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στο (υψηλό-άκρως απαιτητικό) επίπεδο θεμάτων πανελληνίων που δικιά σας επιτροπή θέτει…θα αποφασίσω κάτι το οποίο θα χαράξει το μέλλον μου..κατι για το οποίο μπορεί στην συνέχεια να μετανιώσω για x,y λόγους? Αυτή η αλλαγή είναι εντελώς επιφανειακή και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα!Μόνο άγχος φέρνει σε μας και τους γονείς μας!
    Και θέλω να επισημάνω και κάτι άλλο!
    Με αυτή την αλλαγή όχι μόνο επίλυση κανενός προβλήματος δεν γίνεται , όχι μόνο υπερφορτωνόμαστε εμείς τα νεα παιδιά με τόσο άγχος..αλλά και επι της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα!
    Ένα παιδί το οποίο είναι καλός μαθητής (σταθερά) .. πάντα μα πάντα όμως λόγω του περιβάλλοντός του και της νοοτροπίας των συγγενών του θα ωθείτε στις υψηλόβαθμες σχολές!!!

    Αφήστε μας , να προχωρήσουμε , χωρίς άλλα άγχη ! Αρκετά έχουμε!
    Αφήστε μας να αποφασίσουμε ήρεμα , μαζί με τους γονείς μας , ποια τμήματα και με ποιά θα τα επιλέξουμε !
    Αυτή η αλλαγή, θα ήταν σωστή και ορθή μόνο συνοδευόμενη με μια ολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος!Και οι μαθητές θα είναι ενημερωμένοι εξ’αρχής και όχι στην μέση της χρονιάς λες και είναι μια ασήμαντη ανακοίνωση που δεν επηρεάζει τίποτα!ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ που αυτό συνεπάγεται με πολλά λάθη και ατελείωτο άγχος!

    Με εκτίμηση,
    Χρήστος (Μαθητής Γ’Λυκείου)

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:28 | ΟΛΓΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΡΒΕΡΗ

    Κύριοι,
    Είμαι μητέρα δύο παιδιών.Ο γιος δίνει φέτος εξετάσεις για τις Ανώτατες Σχολές και η κόρη μου είναι μαθήτρια Α΄Λυκείου.Θεωρώ ότι η Γ΄ Λυκείου είναι κρίσιμη περίδος για τα παιδιά μας που καλούνται από πολύ νωρίς να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ουσιαστική ενημέρωση-κατεύθυνση-προσανατολισμός από το σχολείο.Εργάζονται περισσότερο από εμάς τους ενήλικες 7ωρο μάθημα στο σχολείο και στη συνέχεια φροντιστήριο ή ιδαίτερο μάθημα.Σαββτοκύριακα διαγωνίσματα στα φρονιστήρια.Όπως πολύ καλά γνωρίζετε αυτά συμβαίνουν μόνον στην χώρα μας. Σε άλλες ευρωπαϊκές ή μη χώρες υπάρχει μέριμνα του κράτους που κατευθύνουν τα παιδιά προς τα εκεί που θεωρούνται αξιοκρατικά ότι είναι ικανά. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια δεν υπάρχει άγχος. Οι οικογένειες καλούνται να ξοδεύουν μεγάλα ποσά τόσο για τις εξετάσεις όσο και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε σχολές εκτός της πόλης διαμονής τους.
    Με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που καλούμαστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να αντιμετωπίσουμε και χωρίς να διαφαίνεται το τέλος αυτής της περιπέτειας, παρακαλώ και εγώ από την πλευρά μου ο χρόνος υποβολής του μηχανογραφικού να γίνει μετά τις εξετάσεις. Άλλωστε τα παιδιά ακόμα προσπαθούν ας μην κάνουμε τη ζωή τους ακόμα δυσκολότερη.
    Με εκτίμηση,
    Όλγα Γιαννοπούλου-Βαρβέρη

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:16 | Βιβή

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και καθημερινά νοιώθω ένα κομμάτι μέσα μου να σπάει…είτε από ανίκανους καθηγητές που κρατούν στα χέρια τους την δική μου εξέλιξη ,είτε από ανίκανους πολιτικούς ή έστω πολιτικούς-έρμαια των καταστάσεων και των μεγάλων δυνάμεων…
    Πραγματικά πιστεύετε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς το καλύτερο ?
    Η προοπτική συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Μάρτιο μόνο προβλήματα θα φέρει στους μαθητές και τίποτα άλλο. Τόσο στους κατασταλαγμένους όσο και στους μη. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας γεμάτος άγχος και ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Δεν θα έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε το καθαρό μυαλό που απαιτείται για να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό μας. Γιατί για να το συμπληρώσουμε θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε για τα προγράμματα σπουδών, το αντικείμενο , τις προοπτικές που προσφέρει κάθε σχολή που μας ενδιαφέρει, πράγμα που θα το κάνει κάθε μαθητής από το σπίτι του γιατί ασφαλώς ο ρόλος του καθηγητή ΣΕΠ είναι ο ρόλος του μουγγού του χωριού.
    Επίσης θέλω να ρωτήσω γιατί οι βουλευτές δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία? Δεν είναι λίγο ειρωνικό ο γιός της ίδιας της υπουργού παιδείας να φοιτά σε ιδιωτικό κολλέγιο, όπου αν δεν απατώμαι δεν θα συμπληρώσει μηχανογραφικό?
    Γκρεμίζετε σιγά σιγά τα όνειρά μας, τις προοπτικές μας τουλάχιστον αφήστε μας την ελπίδα ότι όντως κάτι μπορεί να φτιάξει, κάτι να φωτίσει μες στον βόθρο του συστήματος. Γιατί οι δικοί μας γονείς δεν έχουν την οικονομική άνεση που χαρακτηρίζει τους περισσότερους βουλευτές και αντιπροσώπους μας, ώστε να μας στείλουν στο εξωτερικό για σπουδές και να μας ταΐζουν εφόρου ζωής (ή να μας βολεύουν)
    Αν κι εγώ θα ήθελα να πάω στο εξωτερικό, όχι τόσο γιατί έξω είναι καλύτερα, αλλά για να μην ακούω την γλοιώδη φωνή σας , να μην βλέπω τις αλαζονικές/υπεροπτικές και δήθεν φάτσες σας. Με κάνατε να μισώ την Ελλάδα , την χώρα που μεγάλωσα, την χώρα που κάποτε αγάπησα κι αυτό δεν θα σας το συγχωρέσω ποτέ.
    Μπορεί να ξέφυγα λίγο απο το θέμα αλλά ήθελα να πώ αυτά που αισθάνομαι,αυτα που με εκαναν να αισθάνομαι αυτοι που κυβερνούν.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 23:02 | Βαγγέλης

    Είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και διαφωνώ με την άποψη να συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά δελτία τον Μάρτιο. Ο πρώτος και κύριος λόγος, τον οποίο, είμαι υπέρ της άποψης να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο, είναι το άγχος. Όπως, όλοι ήδη γνωρίζουμε, το άγχος επιδρά πολύ αρνητικά στους υποψηφίους γιατί από αυτή την χρονιά κρίνεται το μέλλον τους, όλη τους η ζωή. Πολλά παιδιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλο αυτό το άγχος!Ας μην προστεθεί επιπλέον άγχος σε αυτά τα παιδιά. Δεύτερον, άκουσα πως αν δηλώσουμε τον Μάρτιο θα δηλώσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει.Τόσα χρόνια που τα παιδιά δήλωναν σχολές τον Ιούλιο σαφώς δήλωναν με βάση τις επιλογές του αλλά είχαν υπόψιν τους και την βαθμολογία τους επομένως έβγαζαν μια σωστή απόφαση. Επίσης, να σας αναφέρω την περίπτωση μου και πως θα με επηρεάσει αρνητικά να καταθέσω το μηχανογραφικό μου τον Μάρτιο. Είμαι θετική κατεύθυνση και έχω πάρει και ως μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά. Οι σχολές που θέλω είναι από τρία πεδία, το 3ο , το 4ο και το 5ο. Θέλω Ιατρική, Χημικών Μηχανικών και Οικονομικά. Ας πούμε πως κάνουμε μηχανογραφικά τον Μάρτιο. Θα δηλώσω Ιατρική και Χημικών Μηχανικών. Δεν ξέρει κανείς όμως τι τελικά θα γράψω. Αν γράψω κάτω από 18000 μένω αυτόματα έξω από οποιαδήποτε σχολή. Δεν θέλω να πιεστώ και να δηλώσω σχολές που δεν μου αρέσουν. Ενώ αν κάνω μηχανογραφικό τον Ιούλιο θα είναι πολύ πολύ καλύτερα. Θα γράψω και αν βγάλω κάτω από 18000 μόρια θα δηλώσω Χημικών Μηχανικών και Οικονομικά. Κι αν βγάλω πάνω από 18000 μόρια θα δηλώσω Ιατρική και Χημικών Μηχανικών. Επίσης, οι μαθητές δεν αποφασίζουν τον Ιούλιο τι θα δηλώσουν αλλά πολύ νωρίτερα ιεραρχούν τις επιλογές τους και αποφασίζουν την σειρά που θα δηλώσουν τις σχολές με βάση τα μόρια που βγάζουν. Επιπρόσθετα, τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε αρκετός χρόνος για τον προγραμματισμό της οικογένειας αν το παιδί περνούσε στην επαρχία. Δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Γι’ αυτό ας κάνουμε την ήδη δύσκολη ζωή των μαθητών της Τρίτης Λυκείου λίγο πιο εύκολη και ας μην τους επιβαρύνουμε κι άλλο.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:46 | nick

    η υποβολή των μηχανογραφικών σαφέστατα πρέπει να γίνει μετά τις Πανελλήνιες.. Και όχι από Μάρτιο.. Τα παιδιά της Γ’ Λυκείου ήδη ζούμε σε ένα βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα.. Υπάρχει ήδη άγχος λοιπόν για την όλη αυτή ψυχοφθόρα διαδικασία των Πανελληνίων και καλό θα είναι το Υπουργείο να μην μας αναγκάσει να παίξουμε ένα είδος.. » Τζόκερ» (και αν σου κάτσει; σου αλλάζει τη ζωή)… Ας μην παίξουν »τζόκερ» λοιπόν με το μέλλον αυτής της χώρας .. Αρκετά » γύρισαν τις πλάτες» προς αυτό τόσα χρόνια.. Ας μην το κάνουν και τώρα για να μην »γυρίσουμε και μεις τις πλάτες μας»…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:32 | ΝΙΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Δεν μπορώ να καταλάβω προς τι γίνεται τόσος λόγος. Εγώ έλαβα μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 1996 οπότε και πέρασα στη σχολή επιλογής μου. Τότε το μηχανογραφικό δελτίο συμπληρωνόταν από πριν και μέχρι την αλλαγή του συστήματος κανείς δεν είχε προβάλει αντιρρήσεις επ’αυτού. Το μόνο που έχω να πω, ως επαγγελματίας πια, είναι ότι η επιλογή σπουδών είναι επιλογή ζωής, καριέρας και εν γένει σταδιοδρομίας. Ως εκ τούτου, κριτήρια του τύπου «τόσα έχω, τόσα μπορώ να πάρω» απέχουν παρασάγγας από μια σώφρονα επιλογή. Πρέπει πλέον να αποκτηθούν στόχοι από τα παιδιά, να αγωνίζονται για τη θέση τους σε μια σχολή και να μη βολεύονται με ό,τι μπορούν να προσαρμόσουν στη βαθμολογία τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:30 | Χριστίνα Δ.

    Καταλαβαίνετε πιστεύω πως αν γίνει αυτό θα υπάρξουν πολλές αποτυχίες ως προς την πρόσβαση σε μία σχολή? Ένας μαθητής επιλέγοντας αποκλειστικά τις σχολές που επιθυμεί χωρίς να ξέρει τι βαθμολογία έχει μπορεί να βάλει πολλές επιλογές που αυτές δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της βαθμολογίας του. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μείνουν εκτός από κάποια σχολή.. Εξάλλου θεωρώ πως είναι τελείως ανούσιο να γίνει αλλαγή λίγο καιρό πριν την οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών (αν αυτό γίνει). Μας ταλαιπωρείτε και μας αγχώνετε πιο πολύ και χωρίς λόγο…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:22 | Βασιλης

    Σαν μαθητης της Γ’λυκειου ειμαι αντιθετος στην αλλαγη του χρονου υποβολης του μηχανογραφικου διοτι ,αφενός δεν εξυπηρετεί κανέναν ουσιαστικό σκοπο κ αφετερου θα προσθεσει επιπλέον άγχος σε μια <> για μας περίοδο .

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:05 | ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

    Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΕΙΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ:
    1)ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΑΝΕΝΤΙΜΟ.
    2)ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.
    3)ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΠΕΔΙΑ (2,3,4,5). ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ. ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΥΨΗΛΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ.
    4)ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΗΔΗ ΤΟ ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ. ΑΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΑΛΛΟ ΜΑΘΗΜΑ.
    5)ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΑΝΩΔΥΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 22:01 | Γεωργία

    Είμαι μητέρα δύο παιδιών . Ο ένας πηγαίνει στη Β΄Λυκείου και ο άλλος είναι φοιτητής της Ιατρικής. Διαφωνώ με την πρόταση υποβολής μηχανογραφικού το Μάρτιο γιατί στερούνται έτσι τα παιδιά τη δυνατότητα να διαλέξουν τα δύο καλύτερα – από άποψη βαθμολογίας γι΄αυτούς – από τα 5 πεδία που έχουν να επιλέξουν αφού δε θα γνωρίζουν τη βαθμολογία τους. Eίναι αστείο η μεταρρύθμιση στα Λύκεια να αρχίσει από το χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 21:33 | rena

    Δεν υπαρχει λογος ενα εκουσιο λαθος του υπουργειου να στοιχησει ονειρα κ φιλοδοξιες πολλων μαθητων.Απο τη μια δεν θελετε να φορτωνετε τους μαθητες με παριττα ΄΄βασανα΄΄ κ »στεκεστε στο πλευρο τους»αλλα απο την αλλη θελετε να εφαρμοσετε ενα αρκετα επιπονο μετρο απο τη στιγμη που υπαρχει περιπτωση 2/10 μαθητες ισωσ κ παραπανω να μεινουν εκτος σχολης..προσ τι ολα αυτα?προηγουμενεσ γενιες διαμαρτυρηθηκαν για να μετατεθει το μηχανογραφικο αργοτερα κ αφου πραγματοποιηθηκε αυτη η ιδεα,τωρα ξανα τα ιδια!Δεν καταλαβαινω το γιατι..τα παιδια δν ειναι μαγοι να γνωριζουν το ποσο θα γραψουν,οσο καλοι κ αν ειναι..Με την ανατροπη των θεματων κ των βασεων καθε χρονο, αυτη η ιδεα φανταζει ενα μεγαλο εμποδιο για την καθαρη επιτυχια των μαθητων.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 21:16 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ-(ΠΑΤΕΡΑΣ)

    Μηδέ προ του τέλους μακάριζε, κύριοι εδω δεν παιζουμε τζοκερ να προσπαθουμε να μαντεψουμε απο πριν , τα τελικα αποτελεσματα κρινουν
    την κατασταση η πιθανολογιες και οι προβλεψεις ανηκουν σε αλλους χώρους και οχι στο μέλλον του κάθε σπουδαστή.
    Αφηστε ως έχουν τα πράγματα και υλοποιήστε την δυνατότητα διαδικτυακά να μπορουν να συμπληρώνονται τα δελτία για ταχύτητα αντι του συνωστισμού.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 21:13 | lemonia xazaridou

    Το μηχανογραφικό είναι προτιμότερο να υποβάλλεται μετά την έκδοση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:56 | Δέσποινα

    Είμαι μαθήτρια της Γ λυκείου και διαφωνώ με την ιδέα για υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις και προτού ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Το άγχος για τις πανελλήνιες είναι αρκετό και πιστεύω πως δε θα είναι ωφέλιμο να επιβαρυνθεί η ήδη φωρτωμένη ψυχολογική μας κατάστταση με επιπρόσθετες έγνοιες! Θεωρώ οτι η καταλληλότερη στιγμή για να πάρουμε αυτή τη σοβαρή για το μέλλον μας αποφαση είναι αφού τελειώσουμε με τις εξετάσεις, ενημερωθούμε για τη βαθμολογία μας και είμαστε σε θέση να κρίνουμε πιο κάθαρα για το μέλλον μας.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:41 | ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της Γ΄ Λυκείου και βιώνω καθημερινά το άγχος, την σωματική, πνευματική και ψυχική κούραση του παιδιού μου. Τα παιδιά τη χρονιά αυτή νιώθουν συνέχεια ότι δεν τους φθάνει ο χρόνος, ότι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την εξεταστέα ύλη με τρόπο ώστε να γράψουν ικανοποιητικά και να κατορθώσουν να εισαχθούν στη σχολή προτίμησής τους. Η πιθανή υποβολή του μηχανογραφικού τον Μάρτιο τους έχει προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα να απασχολεί το μυαλό τους. Ο Μάρτης είναι ο πιο πιεσμένος μήνας για την αποτελεσματική μελέτη τους. Νοιώθουν ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να φορτώσουν το μυαλό τους με μια έγνοια ακόμη. Μην ξεχνάμε ότι η υποβολή του μηχανογραφικού δεν είναι ένα παιχνίδι, αλλά καθορίζει το μέλλον κάθε υποψήφιου.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:33 | TΗΛΕΜΑΧΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΑΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΜΗΝΑ.ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΠΕΡΕΤΕΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ.ΑΡΚΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΕΙΤΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:27 | Περικλής

    Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την αλλαγή στην διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού της Γ λυκείου.
    Η υπουργός είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και ότι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν τους μαθητές που θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στην Α Λυκείου.
    Με ποια λογική λοιπόν παρεμβαίνετε στο υπάρχον σύστημα και ανατρέπετε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του «την υποβολή του μηχανογραφικού όταν οι μαθητές γνωρίζουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την επιλογή τους».
    Γιατί ζητάτε συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές στα τυφλά… είναι κακή η ενημέρωση για την βαθμολογία τους και η στάθμισή της στις επιλογές τους.
    Η επιθυμία και οι στόχοι των ανθρώπων ΠΑΝΤΑ πρέπει να συνοδεύονται και από ρεαλισμό για την επιτυχία τους με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Η επιθυμία και οι στόχοι δεν πρέπει να είναι ουτοπικοί.
    Ως προς τα επιχειρήματα σας:
    1. Το ότι άλλες κατηγορίες μαθητών το υποβάλλουν (λανθασμένα κατά την γνώμη μου) τον Μάρτιο αυτό δε σημαίνει ότι και οι μαθητές των Γενικών Λυκείων πρέπει να μπουν στην ίδια λανθασμένη διαδικασία.
    2.Γράφετε «Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών» και πιστεύετε ότι η εμπειρία μας είναι θετική από αυτή τη διαδικασία. Περηφανευόμουν ότι επιτέλους η πολιτεία αντιμετώπιζε τους μαθητές ως πολίτες με δικαίωμα στη γνώση γιατί θυμόμουν τη δική μου εμπειρία που καταθέταμε τα μηχανογραφικά μας στα τυφλά…
    3. Όσο τα περί συμβουλευτικού ρόλου των ΓΡΑΣΕΠ μήπως πλανάστε πλάνιν οικτράν ρωτήστε κανέναν μαθητή από το περιβάλλον σας εάν τους υπευθύνους των ΓΡΑΣΕΠ τους έχουν συναντήσει ποτέ και διεξήγαγαν ουσιαστική συζήτησή μαζί τους.
    4. Αναφέρετε παράδειγμα για κάποια υποψήφια που δεν πέτυχε σε καμία σχολή λόγω των δηλώσεών της και το εκλαμβάνεται ως αποτέλεσμα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού της. Γιατί δεν το εκλαμβάνεται ως επιθυμία της να μην πετύχει σε καμία άλλη σχολή επιλέγοντας είτε να ξαναδώσει εξετάσεις είτε να φύγει στο εξωτερικό. Θέλετε να σας στείλω δεκάδες τέτοια παραδείγματα που αποδεικνύουν αυτά που ισχυρίζομαι εγώ όχι από συμπέρασμα αλλά από δηλώσεις των ενδιαφερομένων.
    Να σας πω ένα παράδειγμα ενός μαθητή που φοιτά στην Γ λυκείου στην ΘΕΤΙΚΗ Κατεύθυνση. Εάν κάνει δήλωση προτιμήσεων τον Μάρτιο θα πρέπει να επιλέξει ως ένα από τα δύο Πεδία που δικαιούται το 3ο μαζί με κάποιο άλλο (το 2ο ή το 4ο). Εάν ο συγκεκριμένος μαθητής συμπληρώσει το μηχανογραφικό του μετά την βαθμολογία και δεν μπορεί να πετύχει κάποια σχολή που τον ενδιαφέρει από το 3ο πεδίο τότε θα δηλώσει τις σχολές που του ΑΡΕΣΟΥΝ από το 2ο και το 4ο πεδίο και δεν θα χάσει τη δυνατότητα επιλογής σχολών από κάποιο πεδίο επειδή είχε δηλώσει το 3ο πεδίο χωρίς να μπορεί να εισαχθεί σε καμία σχολή του.
    5. Μιλάτε για όγκο δουλειάς των συνεργείων καταχώρησης. Τι δήλωση θα κάνει ένας μαθητής όταν την υποβάλλει τον ΜΑΡΤΙΟ; Δεν οφείλει προνοητικά να βάλει στις επιλογές του όλες τις σχολές των δύο πεδίων που δικαιούται; Αυτό δεν είναι όγκος δουλειάς και χωρίς λόγος ταλαιπωρία των μαθητών και των γονιών να ψάχνουν σειρά προτίμησης για δεκάδες σχολές τη στιγμή που εάν το συμπληρώσει τον Ιούλιο σταθμίζοντας τη βαθμολογία του οι επιλογές του θα είναι πολύ λιγότερες.
    6. Γράφετε «Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους.» Αυτό που λέτε δικαιολογεί την αγωνία μας γιατί ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΔΙΩΝ !!! Δεν είναι το ίδιο;
    7. Γράφετε «Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης» και θέλετε να μας πείτε ότι τα παιδιά μας τέτοια περίοδο μπορούν να έχουν μυαλό και χρόνο για να συμπληρώνουν μηχανογραφικά έντυπα. Δεν προλαβαίνουν ούτε στο σχολείο τους να πάνε τακτικά!!!

    Γονέας μαθητή Γ Λυκείου που έχω την εμπειρία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον ΙΟΥΛΙΟ με το πρώτο μου παιδί.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:25 | ΑΜΙΚΡΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ , ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ , ΚΑΘΩΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ , ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΖΩΗΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ , ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΘΕΛΩ , ΝΑ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ !!!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:09 | Αριστείδης

    Ως υποψήφιος των Πανελληνίων εξετάσεων της χρονιάς αυτής θα ήθελα και εγώ να διατυπώσω την αποψή μου.

    Πρώτα από όλα, το σχετικό επιχείρημα ότι το μηχανογραφικό αυτή τη στιγμή συμπληρώνεται υπό την πίεση χρόνου και δίχως σωστή κατεύθυνση είναι καθαρά ερισματικό. Ο μαθητής έχει αρκετό χρόνο μετά το πέρας των εξετάσεων και γνωρίζοντας τις επιδόσεις του σε έναν αρκετά καλό βαθμό έχει σχεδόν ένα μήνα να διαμορφώσει τις προτιμίσεις του. Αντίθετα, εσείς προτείνεται σε μία περίοδο όπου γνωρίζεται πως κανεις μαθητής (εξαιρουμένων όσων έχουν προβλήματα απουσιών) δεν πηγαίνει ΚΑΝ σχολείο τις μέρες αυτές (και πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίζει, και όχι το αν κάνουμε ή όχι λάθος επιλογές με γνώμονα παράγοντες εκτός της προσωπικής μας προτίμισης, το οποίο δεν έγκυται στο όριο των απουσιών αλλά στο σύστημα και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης) αλλά διαβάζει αγχωδώς. Επομένως, πώς μπορείτε να μας ζητάται να κάνουμε μια επιλογή υπό την πιεση των εξετάσεων και μάλιστα να πιστεύεται ότι θα είναι και ορθότερη από ότι την περιόδο του Ιουλίου (θα επιχειρηματολογίσω παρακάτω για την περιόδο αυτή); Μαλλόν σκέφτεστε ουτοπικά.
    Επίσης, ο επαγγελματικός προσανατολισμός στον οποίο αναφέρεστε (αναφέρατε τα ΓΡΑΣΕΠ) είναι ελλιπής. Εκτός και αν δεν γνωρίζεται ότι το μάθημα στα σχολεία (σε όσες τάξεις υπάρχει) γίνεται από καθηγητές φυσικής που μας έδιναν μια μπάλα και παίζαμε κάθε φορά. Πόσο μάλλον το ότι 99 στους 100 μαθητές δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του ΓΡΑΣΕΠ. Εφόσον λοιπόν νοιάζεστε τόσο για εμάς και τα 100-150 ευρώ που «θα» δαπανούσαμε (γιατί, δε βλέπω να το αίρετε κάπως αυτό μετατοπίζοντας την ημερομηνία, μάλλον το αμβλύνεται, εκτός και αν πιστεύεται πως έτσι θα δηλώσουμε την σχολή που αγαπάμε περισσότερο δίχως να δούμε τα μόρια και τις δυνατότητες μας) καλό θα ήταν να φροντίσετε να προσλάβεται τους αρμόδιους καθηγητές.

    Από την άλλη, το σε ισχύ σύστημα είναι τουλάχιστον καλύτερο από τα όσα προτίνεται. Και αυτό διότι, η περίοδος του Ιουλίου είναι μία περιόδος χωρίς ένταση. Μπορούμε να συμβουλευτούμε και να αναζητήσουμε πληροφορίες για σχολές και επαγγέλματα, πράγμα αδύνατο όταν το σύστημα φροντίζει αυτή την περίοδο να πας 3.30 ώρες φροντιστήριο, 6 σχολείο και να διαβάζεις άλλες 5. Μπορούμε να συζητήσουμε δίχως άγχος και να επικεντρωθούμε στις σχολές που είναι μέσα στο πλαίσιο των μορίων μας. Το παράδειγμα της μαθήτριας που αναφέραται είναι ακραίο. Δεν θα σχολιάσω την στάση της μαθήτριας διότι δεν είναι πρέπον αλλά ούτε και έχει κάποιο νόημα. Θα επικεντρωθώ στο ότι η πλειονότητα των μαθητών όμως σκέφτεται με μία άλλη λογική. Επομένως, και αυτό καταρρίπτεται. Φυσικά, εφόσον υπήρχε ΟΡΘΟΣ (καταρχάς θα πρέπει να υπάρχει για να εξεταστεί η ορθότητα, καθώς είναι ανύπαρκτος) σχολικός προσανατολισμός και αυτό δεν θα παρατηρούνταν.

    Θα μπορούσα να επιχειρηματολογίσω περαιτέρω, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο (καθώς, πρέπει και να διαβάσω βλέπεται, χάρης στο εξαιρετικό σύστημα παιδείας, το οποίο δεν πάσχει, αλλά πάσχει η μέθοδος κατάθεσης μηχανογραφικών). Ίσως να επανέλθω σύντομα, η προθεσμία άλωστε είναι επαρκής. Προσωπικά, εγώ εφόσον κάνεται την αλλαγή αυτή, θα δηλώσω όλες τις σχολές των πεδίων υγέιας και οικονομικών κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Υπό άλλες συνθήκες (αυτές που ισχύουν σήμερα δηλαδή) θα εξέταζα από τις σχολές που είναι στις δυνατότητες μου και θα δήλωνα όσες με ενδιέφεραν πραγματικά, κατά σειρά προτίμισεις και όχι βαθμού. Αλλά υπό το φόβο να γράψω καλύτερα από ότι περιμένω, θα δηλώσω και υψηλόβαθμες δευτερεύοντος ενδιαφέροντος πρώτα. Όπως βλέπεται, μάλλον το αντίθετο από ότι θέλετε να επιτύχεται. Αν και, κάποιος κακόβουλος όπως εγώ, θα πίστευε ότι μάλλον δεν έχεται τόσο αγνές προθέσεις και κινίστε με γνώμονα άλλα συμφέροντα (μάλλον οικονομικά). Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο να κάνετε αλλαγές στο μέσον της χρονίας μας. Έχουμε το άγχος της ύλης, έχουμε και το άγχος του συστήματος.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΜΗΣ

    Διαφώνω με την οποιαδήποτε συζητηση γίνεται στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών των 3 τελευταίων τάξεων του λυκείου στο Ανώτατες Σχολές.
    Καθώς οι μαθητές στούς χρόνους αυτούς πρέπει να είναι προσηλωμένοι στα μαθηματά τους και οχι στους κανονόνες εισαγωγής τους στις Σχολές.
    Αρκετό άγχος έχουν τα παιδια, μη τους προσθέτουμε και άλλο.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:07 | ΑΘΗΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:04 | κωνσταντίνα

    Είμαι μαθήτρια Γ’λυκείου και τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολη είναι αυτή η χρονιά.Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να «παίζουν» με την ψυχολογία των υποψηφίων οι οποίοι μέσα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουν να έχουν και το άγχος του μηχανογραφικού!Δεν είναι θέμα απλό μια λάθος επιλογή μπορεί να καταστρέψει το μέλλον μας.Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να μας απασχολούν μόνο τα μαθήματα μας και όχι κάτι άλλο!Επίσης πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν κατασταλάξει στο τι πραγματικά θέλουν και χρειάζεται το χρόνο τους και την ηρεμία τους!θέλετε να κάνετε κάποια αλλαγή στην παιδεία?Να κάνετε κάτι ουσιαστικό μια αλλαγή που θα βοηθήσει τους μαθητές!Πάνω απ΄΄ολα είμαστε παιδιά με όνειρα!Βοηθήστε μας λοιπόν να τα πραγματοποιήσουμε!Ελπίζω όσα είπα να μην παραμείνουν ένα ακόμη ευχολόγιο!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 20:02 | Γιώργος Πατέρας

    Είμαι πατέρας μαθητή της Γ΄Λυκείου από ακριτικό νησί.Επιτέλους ας μην φορτώνουμε με επιπλέον άγχος τα παιδιά μας.Γιατί θα πρέπει να έχουν και αυτό το θέμα να τους απασχολεί. Λάθος του Υπουργείου να βάζει τέτοιο θέμα στην μέση της χρονιάς.Το θέμα αυτό ναι να συζητηθεί αλλά η όποια απόφαση παρθεί να εφαρμοσθεί από την επόμενη χρονιά.
    Αφήστε τα παιδιά ήσυχα να κάνουν τον αγώνα τους.Ας μην πληρώνουν συνέχεια τη δική μας ανικανότητα !!!!!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:57 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    Η συμπήρωση του Μηχανογραφικού τον Μάρτιο είναι θετικό μέτρο. Στόχος δεν είναι κάπου να περάσουμε αλλά να περάσουμε έχοντας επίγνωση του πού πάμε και τι θα μάθουμε. Βεβαια η μετακίνηση αυτή θα είχε μεγαλύτερο νόημα και θα ήταν κατανοητή και από τους μαθητές αν άλλεζε επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς της εισαγωγής σε τμήματα και όχι σε σχολές.
    Οι μαθητές σίγουρα θα αντιδράσουν και τα θεσμοθετημένα συμφεροντα που έχουν ανδρωθεί γύρω από τις πανελληνιες εξετάσεις θα αντιδράσουν επίσης, αλλά είναι καιρός να σπάσουν αυγά για να γίνει ομελέτα!
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:54 | Kwstas Gkousgkounis

    Καλύτερα μετά, που οι μαθητές έχουν τελειώσει τις εξετάσεις. Δεν είναι σωστό να τους βάζετε άλλη μια υποχρέωση που παίρνει χρόνο και σκέψη στην περίοδο αυτή, που το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουν είναι να προετοιμάζονται. Επίσης η επιλογή τους ίσως επηρεάσει ψυχολογικά το βαθμό που θα γράψουν στις εξετασεις. Καλύτερα να μην συμπίπτει με την προετοιμασία λοιπόν.

    Κωστής Γκουσγκούνης

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:51 | αννα διαμαντη

    ειμαι μαθητρια της Γ Λυκειου και θεωρω εντελώς απαράδεκτη κάθε ιδεα γι αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού. θα διαλέξω μεταξύ των σχολών που θέλω με βάση την βαθμολογία μου στο τέλος και οχι εκ των προτερων.Αυτού του ειδους οι αλλαγές 8 μηνες πριν τις πανελλήνιες εκ μέρους του υπουργειου με κάνουν πραγματικά να αμφιβάλλω για τις προθέσεις και τις δυνατότητες αυτών που διευθυνουν τις τυχες της παιδειας. Αρκει το αγχος που εχουμε με την δηθεν δωρεάν παιδεία με τα απιθανα εξοδα στην παραπαιδεια. Σας παρακαλούμε μην μας προσθέτετε και άλλο.