Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 07:23 | AGO

    Είμαι Απόφοιτος της Περσινής χρονιάς και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που δίνω πανελλαδικές εξετάσεις.Συμφωνώ απόλυτα με την ιδέα κατάθεσης των μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Καταρχάς συμφωνώ ότι υπάρχει άγχος στους μαθητές που δίνουν πρώτη φορά πανελλαδικές και ότι υπάρχει και άγχος σχετικά με την επιλογή των σχολών και την κατάθεση του μηχανογραφικού. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως, διότι αρχικά οι υποψήφιοι θεωρούν την κατάθεση του μηχανογραφικού ως την σημαντικότερη μέρα της ζωής τους και καταλήγουν στο τέλος μαθητές και γονείς από το πολύ άγχος να προβάλουν εικόνα αποπροσανατολισμένου ατόμου φτάνοντας ως το σημείο να πανικοβάλλονται. Πιστεύουν ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο θα επιβαρύνει με επιπλέον σκέψεις τους μαθητές και θα τους αποσπάσει από το διάβασμα. Επειδή έδινα κι εγώ πέρσι ως μαθητής πανελλήνιες εξετάσεις πιστεύω ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτη δεν θα επηρεάσει τον χρόνο του διαβάσματος ούτε θα επιβαρύνει με επιπλέον άγχος τους μαθητές.Αντιθέτως το άγχος θα μειωθεί κατά πολύ ,διότι στο διάστημα του ενός μήνα που θα δίνεται ως προθεσμία ο μαθητής θα βρίσκεται σε σχολικό περιβάλλον.Εκεί θα έχει την δυνατότητα να μιλά καθημερινά με τους καθηγητές και τους συμμαθητές του για το θέμα του μηχανογραφικού αποβάλλοντας έτσι το λογικό άγχος και παράλληλα θα καλλιεργεί την συνείδηση και την επιθυμία του για την επιλογή της σχολής! Η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο μήνα εκτός του ότι καθυστερεί την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστερεί τις οικογένειες και τα παιδιά-μαθητές από την έναρξη των διακοπών τους, διότι η κατάθεση του γίνεται ένα μήνα μετά το τέλος των πανελληνίων.Θυμάμαι πέρσι πολλοί συμμαθητές μου γυρνούσαν από τις διακοπές τους για την κατάθεση του.Επίσης ένας φίλος μου συμπλήρωσε το μηχανογραφικό του μια μέρα πριν την προθεσμία μετά από ξενύχτη με αποτέλεσμα να μπει σε σχολή για την όποια μετάνιωσε την επιλογή της.Αν συμπλήρωνε τον Μάρτιο τον μηχανογραφικό όπου οι μαθητές είναι ποιο συγκεντρωμένοι και κάτω από την ΄΄επίβλεψη΄΄ ενός καθημερινού προγράμματος δεν θα μετάνιωνε τώρα για την επιλογή του.Τέλος θέλω να τονίσω στους γονείς και τους μαθητές να μην παραβλέπουν την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο και να το σκεφτούν καλύτερα. Ευχαριστώ!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 02:38 | ΓΚΟΡΙΛΑΣ ΘΩΜΑΣ

    OXI ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ !!!!!!
    Το παραπάνω αίτημα διατυπώθηκε από το Σύλλογο Γονέων του Πειραματικού Λυκείου Πάτρας στο σχολικό συμβούλιο που συνήλθε σε απαρτία την Τετάρτη 20/10/2010. Η ολομέλεια του σώματος αποφάσισε ομοφώνως να δεχτεί το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και των μαθητών και αποφασίστηκε η διεκδίκησή του. Δηλαδή να απαιτήσουμε τουλάχιστον για φέτος: Να μην συμπληρώνεται το Μηχανογραφικό δελτίο επιλογής σχολών πριν από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
    Παρακαλούμε Κα. Υπουργέ, να δείτε με την αρμόζουσα προσοχή και υπευθυνότητα το αίτημά μας και να μας απαντήσετε σύντομα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η ρήση: «Πρώτα ο μαθητής» είναι ειλικρινής.
    Εκτιμούμε ότι το σκεπτικό αλλαγής της ημερομηνίας για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού, έχει κάποια λογική βάση όπως: τη μείωση κόστους, μείωση χρόνου επεξεργασίας των αποτελεσμάτων και πιθανόν κάποιοι υποψήφιοι να δηλώνουν τις σχολές που προτιμούν και όχι με τη λογική ποιες σχολές πιάνουν βάσει της βαθμολογίας που συγκέντρωσαν.
    Όμως, επειδή η ανακοίνωση γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή, που οι μαθητές της Γ΄Λυκείου βρίσκονται στο αποκορύφωμα της προετοιμασίας τους, εάν κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα άγχος, τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα φτάσουν στα όρια νευρικής κρίσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Το βάσανο αυτό της επιλογής των σχολών, προτιμούν να το μεταθέσουν στο μεσοδιάστημα από το τέλος των πανελλαδικών μέχρι τα μέσα Ιουλίου, (ψάξιμο για πληροφορίες στο internet, όπως προγράμματα σπουδών των σχολών, μαθήματα, μεταπτυχιακά που πιθανόν θα μπορούσαν να κάνουν, προοπτικές εργασίας κλπ). Επίσης εφ’ όσον σχεδιάζεται η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται επί μέρους αλλαγές στις εξετάσεις, που ελάχιστα θετικά προσφέρουν, αλλά επιφέρουν περισσότερο άγχος, σύγχυση και αναταραχή σε μαθητές και γονείς.
    Εκτός όμως από τα παραπάνω, βασικός λόγος που θεωρούμε ότι επιβάλει την διατήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών είναι: η μη δυνατότητα των υποψηφίων να εξαντλήσουν την γκάμα των επιλογών τους για τις σχολές που θα ήταν δυνατόν να εισαχθούν, όσο ισχύει ο περιορισμός των επιλογών όσων σχολών θέλουν από δύο επιστημονικά πεδία το μέγιστο. Πώς να καταλήξει στα δύο επιστημονικά πεδία εκ των προτέρων πχ ο μαθητής που φοιτά στη θετική κατεύθυνση και έχει επιλέξει να εξεταστεί Πανελλαδικά στο μάθημα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σχολές από τέσσερα !!! επιστημονικά πεδία ( 2 ο , 3 ο, 4 ο , 5 ο ) άρα το σύστημα του στερεί επιλογές. Με βάση τα παραπάνω δεν κατανοούμε την ρήση: ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ την οποία το υπουργείο έχει εκφράσει σαν βασική αρχή του εκπαιδευτικού συστήματος .
    Προτείνουμε και παρακαλούμε να ρωτηθούν σχετικά τα μέχρι σήμερα έμπειρα μέλη των επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και τότε θα αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος ….
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου γενέων:
    Θωμάς Ι. Γκορίλας

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 01:21 | ελισάβετ

    πάω τρίτη λυκείου και διαφωνώ κάθετα. απο τη μέρα που το ακούμε έχουμε αναστατωθεί ..σας εκλιπαρώ να μην το κάνετε απο φέτος! δεν αντεχουμε αλλο

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 00:59 | vaggelis

    mixanografika ton iouliou wste na kseroume na moria p exoume grapsei k na paroume swstes apofaseis!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 00:49 | ελισάβετ

    καλησπέρα σας. είμαι και εγω μαθήτρια της τρίτης λυκείου. θα ήθελα αρχικά να ρωτήσω κάτι.. είχα ακούσει τις προάλλες πως τελικά θα τα υποβάλλουμε τον Ιούλιο τα μηχανογραφικα και μαλιστα το είχα διαβάσει στο in.gr. Η διαβούλευση λοιπόν τι νόημα έχει; Βγανει ο υφυσπουργός στις τηλεοράσεις και λεει το Μάρτιο,βγαίνει η υπουργός λέει θα το ξανασκεφτούμε. Έχετε καταλάβει οτι είμαστε άνθρωποι πιεσμένοι; Τι στην ευχή θέλετε στη μέση της προετοιμασίας μας και μας αναστατώνετε; Δεκέμβρης μήνας πλησιάζει έχουμε ήδη μπουχτίσει και θα σκεφτούμε και αυτα; όλα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βαίνουν τόσο καλώς που αυτό σας ενόχλησε!! Προσωπικά θεωρώ οτι μια τέτοια απόφαση έπρεπε να έχει προαναγγελθεί καιρό πρίν. όχι με την εναρξη της σχολικής χρονιάς. Κι όλα τα περι του καλού των μαθητών εγώ τα θεωρώ κοροιδία! Πότε σας ένοιαξε το δικό μας το καλό;; Αφήστε τα πράγματα ως έχουν και αφήστε μας να συγκεντρωθούμε στα διαβάσματα μας! αρκετά περνάμε κάθε μερα!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 22:43 | ΝΑΤΑΣΣΑ

    Είμαι μητέρα μαθήτριας Γ λυκείου και πιστεύω ότι το σωστότερο είναι τα παιδιά να καταθέσουν μηχανογραφικό τον Ιούλιο, γιατί τότε θα έχουν καθαρό μυαλό, χωρίς το άγχος των εξετάσεων. Επίσης είναι ευκολότερη η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αφού τα παιδιά θα αποφύγουν τυχόν λάθη λόγω άγχους. Τέλος σας ενημερώνω ότι, μετά από συζητήσεις που είχα με άλλους γονείς, με συμμαθητές της κόρης μου αλλά και με καθηγητές, οι περισσότεροι υποψήφιοι θα φοβηθούν τυχόν άνοδο των βάσεων ειδικά στην Αθήνα, λόγω της υποβολής του Μηχανογραφικού το Μάρτιο, και θα δηλώσουν σχολές με χαμηλότερες βάσεις με αποτέλεσμα να μην περάσουν σε σχολές που πραγματικά επιθυμούν.Ευχαριστώ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 22:23 | maria

    Ειμαι μαθητρια της Γ λυκειου και διαφωνω καθετα με την προταση υποβολης των μηχανογραφικων τον Μαρτιο.Ειναι απαραδεκτο οι πολιτικες σκοπιμοτητες να μπαινουν πανω απο τους στοχους και τα ονειρα των υποψηφιων.Το αγχος που θα εχουμε δυο μηνες πριν τις εξετασεις ειναι ο πιο κακος συμβουλος για ενα νεο,ο οποιος καλειται να παρει μια αποφαση που θα καθορισει σε μεγαλο βαθμο την μετεπειτα ζωη του.Ιδιαιτερα για τα παιδια που δεν εχουν καταληξει στην πρωτη τους προτιμηση η επιλογη θα ειναι σιγουρα βεβιασμενη λογω της ελλειψης χρονου και της αγωνιας.Μην μας προσθετετε περισσοτερα προβληματα τη στιγμη που οι ιδιες οι εξετασεις μας γεμιζουν με αγχος εναν ολοκληρο χρονο.Αφηστε μας λοιπον πρωτα να γραψουμε και να συμπληρωσουμε με ηρεμια το μηχανογραφικο ΜΕΤΑ τις πανελληνιες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 22:20 | Ελενη Τσαιριδου

    Γεια σας ειμαι μαθητρια 3ης λυκειου και ΔΕΝ συμφωνω με την καταθεση των μηχανογραφικων τον Μαρτιο.Βρισκομαστε ηδη εμεις οι ΜΑΘΗΤΕΣ της 3ης λυκειου σε υπετρενταση.Με αυτη σας την αποφαση θα μας οδηγησετε σε νοσοκομεια παρα σε πανεπιστημια!!!!θελετε αυριανους επιστημονες η αυριανους τρελους???????Προσωπικα ειμαι μαθητρια της θετικης κατευθυνσης.Αυτο σημαινει πως τα πεδια που εχω ανοιξει ειναι το 2ο,3ο,και 4ο.Εσεις σαν πολιτεια μου δινετε την ευκαιρια να ανοιξω ΜΟΝΟ 2 πεδια.Μεχρι τον Μαρτιο ειμαι σιγουρη πως δεν θα εχω αποφασισει ποια πεδια θα ειναι αυτα,αφου θα εχω το αγχος της τελευταιας επαναληψης αλλα και ας μην ξεχναμε πως τα περισσοτερα σχολεια τις 7ημερες εκδρομες τις πηγαινουν τον Μαρτιο.Οποτε χρονος δε θα υπαρχει για την καταθεση μηχανογραφικου.Προτιμω να κανω το μηχανογραφικο μου τον Ιουλιο ξεροντας την βαθμολογια μου και χωρις αγχος παρα τον μαρτιο με υπερβολικη πιεση.Επιπλεον γνωριζοντας οτι η χωρα οικονομικα δεν βαινει καλως και οτι ΟΛΑ μπορουν να ανατραπουν απο την μια στιγμη στην αλλη η εξοδος μου σε μια σχολη εκτος της πολης μου θα δημιουργησει τεραστια προβληματα στον οικογενειακο προυπολογισμο.Ελατε σε επαφη μαζι μας,ελατε να δειτε πως ειναι μια μερα οπως την ζουμε εμεις,μια καθημερινοτητα γεματη με αγχος και εκρηξεις συναισθηματων.ΕΜΕΙΣ ειμαστε το μελλον αυτου του τοπου.Θελουμε σας παρακαλουμε να το δειτε απο την θετικη πλευρα γιατι το αντιθετο θα φερει αναστατωση στην παιδεια.Καντε κατι για μας,για το μελλον μας,για τους αυριανους πολιτες που μπορουν να οδηγησουν τη χωρα σε μια ανοδικη πορεια σε ολους τους τομεις,οχι οπως μας την παραδιδετε ΕΣΕΙΣ.Δωστε λεφτα για την παιδεια,μην περικοπτετε απο τη μαθηση.ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ,ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ,ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 22:10 | Κώστας Κουντούρης Φυσικός

    Θεωρώ ότι είναι τελείως λανθασμένο να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις προτιμήσεις των Σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν από τον Μάρτιο που δεν θα έχουν μια εκτίμηση των μονάδων που θα έχουν συγκεντρώσει από τις εξετάσεις. Το υπάρχον Εξεταστικό Σύστημα έχει καθορίσει την υποβολή των δικαιολογητικών μετά τις Εξετάσεις, πώς λοιπόν τέτοια εποχή σκέπτεστε να κάνετε αλλαγές; Δεν ενδιαφέρεστε για την ψηχολογική κατάσταση των υποψηφίων; Σας ευχαριστώ Κώστας Κουντούρης Φυσικός.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 22:05 | Aλεξία-Inge Παπασπυροπούλου

    Είμαι και εγώ μαθήτρια της Γ λυκείου και είμαι τελείως αντίθετη με αυτή την αλλαγή. Η υποβολή του μηχανογραφικού τον Μάρτιο μπορεί να οδηγήσει πολλούς μαθητές και μαθήτριες σε λάθος επιλόγες καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα σχετικά με ποιό επάγγελμα επιθυμούν να ασχοληθούν και κατά συνέπεια τις σπουδές που πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτή η αλλαγή κατά την άποψη μου θα προσθέσει και άλλο άγχος και πίεση και τα αποτελέσματα θα είναι μόνο αρνητικά καθώς από την υποβολή αυτού του μηχανογραφικού εξαρτάται το μέλλον πολλών παιδιών.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:54 | Θανάσης

    Καλησπέρα!Είμαι φοιτητής στο 3ο έτος και αδερφός μαθητή της Γ Λυκείου.Καταρχάς να πω ότι διαφωνώ κάθετα στην αλλαγή αυτή.Αρχικά η όλη επιχειρηματολογία υπέρ της αλλαγής είναι ανούσια.Το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια «μπάζει» από όλες τις πλευρές.Δεν μπορείτε ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η σχολική χρονιά να ανακοινώνεται κάτι τέτοιο ενώ οι μαθητές έχουν ήδη μπει στην διαδικασία των πανελληνίων. Η αλλαγή θα έπρεπε να ανακοινωθεί για μεταγενέστερο χρόνο υλοποίησης της.Ζώντας καθημερινά την αγωνία και ξέροντας ο ίδιος το άγχος και την ταλαιπωρία του μαθητή κάτι τέτοιο τον αγχώνει περισσότερο. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καταρτιστεί τόσο καιρό πριν ειδικά σε μια τέτοια κατάσταση ρευστή. Ο παραμικρός προϋπολογισμός πέφτει στο κενό μέρα με την μέρα.Επιπλέον οι περιορισμοί που υπάρχουν δεν μπορούν να κάνουν τους μαθητές να δηλώνουν την δήθεν όπως λέτε πραγματική επιλογή τους.Τι γίνεται αν ένα παιδί με άριστη βαθμολογία Θετικής έχει δηλώσει ΑΟΘ και επιθυμεί σχολές από 3 πεδία;Επιπλέον ξέρετε πολλά παιδιά να ξέρουν στα 18 τους χρόνια και χωρίς εμπειρίες ζωής να ξέρουν τι πραγματικά τους αρέσει;έχετε ποτέ στείλει συμβούλους να μιλήσουν με τα παιδιά ένα προς ένα για τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους ώστε να καθοδηγηθούν σωστά; Έχετε ποτέ κάνει έστω και την παραμικρή ενημέρωση για τις σχολές και τα πανεπιστήμια της χώρας; έχετε ποτέ δώσει κίνητρα να επιλέγονται και σχολές της επαρχίας; έχετε ποτέ δώσει την παραμικρή βοήθεια σε μαθητές για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους; έχετε ποτέ δώσει ενημέρωση για την διαδικασία εισαγωγής και πως γίνονται οι σωστές επιλογές; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ΌΧΙ. Ενημερώνετε δήθεν κάποια σχολεία που επισκέπτεστε και εκδίδεται εκείνο το βιβλιαράκι που σε εμάς τουλάχιστον είχαν δώσει γεμάτο νόμους και ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η παρουσία σας σαν Υπουργείο Παιδείας. Η αλλαγή στο χρόνο υποβολής είναι μια δήθεν αλλαγή ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις επιλογές του μαθητή. Και ναι για όσους δεν το πιστεύουν καλώς ή κακώς τα μόρια είναι ένας καθοδηγητής για την επιλογή των μαθητών στις δηλώσεις τους, και η όποια άρνηση απλά δεν δείχνει την αλήθεια. Γιατί τι είναι προτιμότερο να μείνεις εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν η σχολή που ήθελες πολύ είχε 19000 μόρια ή να περάσεις σε μια του ίδιου τομέα με χαμηλότερη βαθμολογία την οποία μπορεί να μην είχες σκεφτεί να δηλώσεις επειδή πραγματικά πίστευες στον εαυτό σου και τελικά τα θέματα(που όπως όλοι ξέρουμε είναι ένας αστάθμητος παράγοντας-ιδίως σε μια τέτοια διαδικασία που το άγχος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο)είναι τέτοια που γράφεις 17,500.Οπότε τα μόρια αποτελούν και έναν καθοδηγητή.Μετά από όλα αυτά θα πρότεινα η αλλαγή να μην γίνει και αν τυχόν γίνει να υλοποιηθεί από τον επόμενο χρόνο ώστε οι μαθητές μόνοι τους ή και στα φροντιστήρια τους(ο ρόλος του σχολείου είναι μηδενικός)να πάρουν τις σωστές κατευθύνσεις από την Β Λυκείου και όντως οι επιλογές τους να δηλώνουν όσο μπορούν αυτό που πραγματικά επιθυμούν.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:52 | ΑΡΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ!!

    ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ,ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ!!!ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΤΑΙ!!!!!!Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ!!!ΑΣ ΜΗΝ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!!ΟΛΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!!ΛΙΓΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:43 | Δημήτρηςς

    Ως ένας μαθητής της Γ’Λυκειου θα ηθελα να εκφράσω κι εγώ την αρνητικη μου στάση απέναντι στην προτεινόμενη αλλαγή.
    Με απλά λόγια,το τελευταίο πράγμα που αυτή τη στιγμή μας απασχολεί είναι τι σχολή θα δηλώσουμε.Η πίεση από τα μαθήματα(για τους συνειδητοποιημένους τουλάχιστον)είναι μεγάλη.Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιπόλαιη απόφαση τον Μάρτη.Άλλωστε,μέσα σε μια τέτοια περίοδο,ποιος ξέρει τι μπορεί να αλλάξει στον εργασιακό χώρο σε τρεις μήνες?Όντως,παραδέχομαι ότι κάποιος μετά τις εξετάσεις μπορεί να βάλει στο μηχανογραφικό σχολές που δεν του ταιριάζουν,μόνο και μόνο γιατί έγραψε καλύτερα από ό,τι περίμενε.Όμως αυτό εξαρτάται από το άτομο.Αν δεν μπορείς να τιθασεύσεις τον εγωισμό σου,δεν ξέρεις ποιος είσαι και ακούς μόνο τους άλλους,τότε λούσου τα και μη μιλάς.
    Σε κάθε περίπτωση,κάποιος μετά τις εξετάσεις μπορεί να κρίνει πιο νηφάλια και με μεγαύτερη ψυχραιμία.
    Επίσης,επιθυμώ να τονίσω κάτι.Γνωρίζω πως η συγκεκριμένη αλλαγή προωθείται στην ουσία για εξοικονόμηση χρήματος-σιγά μη νοιαστούν για μας !Κάτι τέτοιο μπορεί μόνο να με εξοργίζει.Αμάν πια,από την Παιδεία βρήκατε να κόψετε?(τους τα έχω μαζεμένα και για κάτι ευρωπαικές εκδρομές που»δεν εγκρίθηκαν»)Δεν λέω να υπάρχουν αδικαιολόγητες δαπάνες,αλλά μόνο τους άλλους ξέρετε να πετσοκόβετε με τις περικοπές σας!Τέλος πάντων,πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μια έξοδος από την κρίση με εκπτώσεις στον πολιτισμό και το Πνεύμα στερείται περιεχομένου και νοήματος.Αν γίνει κάτι τέτοιο-το απεύχομαι-Μεσαίωνα,here we come!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:40 | ΤΖΕΝΗ Μ

    Είμαι μητέρα υποψηφίου και διαφωνώ κάθετα. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο ούτε να αναπνεύσουν. Η συμπλήρωση μηχανογραφικού απαιτεί ηρεμία και διάθεση αρκετού χρόνου, ώστε με καθαρό μυαλό να ανατρέξουν στα προγράμματα σπουδών των διαφόρων τμημάτων να ενημερωθούν για τα μαθήματα που θα βρουν μπροστά τους και να επιλέξουν με βάση τις επιθυμίες τους και τις δυνατότητές τους. Όσον αφορά την ταχύτερη έκδοση των αποτελέσματων για τον καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό υπάρχουν και άλλοι τρόποι προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Με το επιχείρημα των μαθητών που επέλεξαν Ιατρική και Βιολογία και έμειναν έξω από κάποια σχολή ακυρώνεται πολλά άλλα. Επομένως η σύσταση σας είναι συμπληρώστε τες όλες είτε σας αρέσουν είτε όχι, άσχετα εάν δεν μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στη σχολή που πιθανόν να εισαχθείτε και στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είσθε ένας ακόμη αιώνιος φοιτητής. Θεωρώ ότι η πρόταση στοχεύει στο να ξεμπερδεύει το υπουργείο μια ώρα γρηγορότερα με την έκδοση των αποτελεσμάτων και για να μειώσει τη σχετική δαπάνη, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία μαθητών και οικογενειών, μόνο που εμείς δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις για τη μείωση των δαπανών της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:35 | ΛΙΑΝΑ

    Εγώ είμαι και γονέας και εκπαιδευτικός.
    Ως γονέας λοιπόν λέω πως ενώ τη φετινή χρονιά προσπαθούμε να είμαστε το ψυχολογικό στήριγμα των παιδιών μας , το ίδιο το κράτος προσπαθεί το αντίθετο στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Ο μήνας Μάρτιος που δίνει προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού το Υπουργείο, μήπως θα ήταν καλύτερα να αναλωθεί στο διάβασμα και την ψυχική προετοιμασία των υποψηφίων;
    Όσον αφορά το κείμενο της διαβούλευσης θέλω να αντιπροτείνω τα εξής: 1) Το μηχανογραφικο των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α) δεν είναι χωρισμένο σε ΠΕΔΙΑ έτσι ώστε να πρέπει να επιλέξουν δύο (2) από αυτά, αλλά οι μαθητές των ΕΠΑΛ μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές.
    2) Επειδή ήμουν κι εγώ υποψήφια του παλιού συστήματος των ΔΕΣΜΩΝ , θέλω να πω ότι οι σχολές μας του τότε μηχανογραφικού ήταν ελάχιστες και δεν χρειαζόταν να δαπανήσουμε μεγάλο χρόνο για την επιλογή τους.
    3)Φυσικά πρώτη επιλογή του μαθητή είναι η σχολή που αγαπά και θέλει. Εκεί δεν τιθεται θέμα. Η δεύτερη,η τρίτη κ.λ.π επιλογή και το ΠΕΔΙΟ θα γίνει σύμφωνα με την γνώση των μορίων του.
    4) Μιλάτε για την άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατίας. Να σας παραπέμψω στις ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α) που λέτε ότι» οι υποψήφιοι αν δεν αποκτήσουν το απολυτήριό τους τον ΙΟΥΝΙΟ ,η συμμετοχή τους στις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ θεωρείται άκυρη» .Άρα αν οι μαθητές των ΕΠΑΛ συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους μετα τις εξετάσεις, μπορεί και να ήταν λιγότεροι. Άρα θα είχαμε και λιγότερη γραφειοκρατική δουλειά.
    5) Όταν κατατίθονταν τα μηχανογραφικά νωρίτερα με το σύστημα των δεσμών, τα αποτελέσματα έβγαιναν τέλη Αυγούστου το ίδιο όπως και στην παρούσα φάση. Μήπως η προτεινόμενη υποβολή του μηχανογραφικού το Μάρτιο, διευκολύνει τις αδειες του Αυγούστου των υπαλλήλων του ΥΠΠΔΒΜΘ;
    6)Να πούμε και για τους ομογενείς:α) …δίνουν εξετάσεις το Σεπτέμβριο β)…τα θέματα στα οποία εξετάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τα θέματα που εξετάζονται οι μαθητές που ζουν στην Ελλάδα (πολύ πιο εύκολα) γ) …η εισαγωγή τους εξαρτάται και από τα ποσοστά που δίνει η κάθε σχολή για εισαγωγή.
    Στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των υποψηφίων ,διότι διπλασιάζει και τριπλασιάζει την ταλαιπωρία σε άλλη χρονική στιγμή. Ούτε πάλι το Υπουργείο σκέφτεται το όφελος των οικογενειών. Μήπως είναι κάτι άλλο;
    Τέλος, όλοι επιθυμούμε μια σωστή μεταρρύθμιση στην ΠΑΙΔΕΙΑ με ένα καλύτερο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση. Αν νομίζετε ότι αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να ξεκινήσει με την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού ,έχετε πέσει σε μεγάλη πλάνη. Η ΠΑΙΔΕΙΑ θέλει ουσιαστικές αλλαγές(βελτίωση του προγράμματος σπουδών στα σχολεία κ.λ.π ) ώστε ο μαθητής να μην καταφεύγει στην παραπαιδεία και να μπορεί ψυχολογικά να είναι έτοιμος για την ειδοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση.
    Εμείς σαν γονείς ,δεν έχουμε πρόβλημα να «τρέχουμε» να βρίσκουμε σπίτια για να νοικιάσουμε για τα παιδιά μας το Σεπτέμβριο, ούτε είναι ταλαιπωρία για μας αυτό.Έχουμε πρόβλημα όμως στο να βλέπουμε τα παιδιά μας να αγχώνονται, να χάνουν τον ύπνο τους πάνω στην πιο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:13 | Dimitris Tsiris

    eimai mathitis tis G’ Lukeiou…kai fusika eimai kata autou tou nomosxediou…opws,pistevw pws einai kai ta 90% twn mathitwn, min sas pw to 100%… Den einai dinatwn na thetete upo amfisvitisi tin noimosini mas…!!!! Ypame mpwrei na min katalavenoume ta polutika dromena stin enteleia,omws katalavenoume arketa apo auta wste na min mpwreite na mas e3apatisete….KATANOOYME TIN DUSKOLI THESI STIN OPOIA EXEI VRETHEI I AGPIMENI MAS ELLADA KAI YPOSTIRIZOUME TO ERGO SAS…WS ENA SIMEIO OMWS…SKEYTITE KAI LIGO PIO ANTHRWPINA….min mas vazete ki alla duskola…arketa pername me tis panellinies….

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:12 | Δημητρης Μποσινάκης

    Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο να σας απασχολούν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων. Για παράδειγμα σε σχολείο της Κυψέλης μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα άρχισαν να διδάσκονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
    Τα επιχειρήματα τα οποία επιστρατεύετε,όπως περί γραφείων ΣΕΠ ή επαγγελματικός προσανατολισμος αποτελούν απόδειξη ότι ζείτε σε μία εικονική πραγματικότητα η οποία δεν μας αφορά. Να φροντίσετε με το ισχύον σύστημα τα βγάλετε πιο γρήγορα τα αποτελέσματα και να αφήσετε να παιδιά απερίσπαστα να διαβ’ασουν για τις εξετάσεις. Δ.ΜΠΟΣ.καθηγητης ΔΕ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:11 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΠΟΛΙΤΗ

    EIMAI KAΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.ΔΕ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 21:01 | Λια

    Σαν μητέρα παιδιού που τελειώνει την γ΄Λυκείου και ξέροντας το άγχος των παιδιών σε αυτή την φάση, θεωρώ άδικο και άτοπο να μπαίνει ο μαθητής σε αυτή την διαδικασία της υποβολής του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Εχοντας πάρει μαθήματα επιλογής μαθηματικά γενικής και ΑΟΘ δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιά σχολή θέλει να διαλέξει. Θεωρώ καλύτερο τρόπο την γνώση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και μετά την υποβολή του μηχανογραφικού. Εξ αλλου αυτό μου έδειξε και η πείρα μου με το μεγαλύτερο παιδί μου, που συμπλήρωσε το μηχανογραφικό τον Ιούλιο και είχε και την ΕΠΙΤΥΧΙΑ που ήθελε. Ετσι λοιπόν ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!! Ευχαριστώ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 20:50 | ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Σαν Πατέρας φετινού υποψηφίου έχοντας γνώση, ότι η πρόταση του Κυρίου Πανάρετου ή μάλλον των μακράν από την τάξη συμβούλων του , είναι πέρα για πέρα λανθασμένη,θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές που βρήκαν το θάρρος να διατυπώσουν την γνώμη τους αντίθετα σε αυτή την πρόχειρη και μη επαρκώς μελετημένη αλλαγή. Μπράβο σας παιδιά αυτό είναι Δημοκρατία ,το να διατυπώνετε την θέση σας και να υπερασπίζεσθε τα δίκαια,κατά την γνώμη μου,θέματά σας. Σήμερα ενεργοί Μαθητές, αύριο ενεργοί Πολίτες, όχι άνθρωποι του καναπέ,της αφάνειας, της άρρωστης ουδεταιρότητας, της έλλειψης γνώμης, του φόβου ,της σιωπής. Από ότι βλέπω μέχρι σήμερα το ΟΧΙ στην πρόταση του Υπουργείου συγκεντρώνει την συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων, είναι πάνω από το 80 % και κάθε ημέρα γίνεται η πλειοψηφία αυτή μεγαλύτερη. Αν δε λειφθούν υπόψη μόνο τα σχόλια μαθητών και γονέων των φετινών υποψηφίων και όχι κάποιων τρίτων που μπορεί να έχουν, μερικοί από αυτούς, άλλους λόγους για να γράφουν τα σχόλιά τους, τότε η πλειοψηφία του ΟΧΙ στην πρόταση ξεπαρνά μέχρι τώρα ακόμη και το 90 % . Ελπίζω η Υπουργός Παιδείας Κυρία Διαμαντοπούλου, βλέποντας αυτή την μεγάλη πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερομένων, υπέρ του ΟΧΙ, να επιβραβεύση την ειλικρινή συμμετοχή αυτών των παιδιών, δίνοντάς τους ένα πρακτικό μάθημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αποδεχόμενη την αγωνία και την κραυγή τους

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 20:45 | ΧΡΥΣΑ

    Και βέβαια ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ!!!! Δηλαδή τι είμαστε?? Παιχνίδι για να μας χειρίζεστε όπως θέλετε?! Έχουμε, που έχουμε το άγχος μας για τις Πανελλαδικές, θα αγχωνόμαστε και για το μηχανογραφικό? Όλοι οι πολιτικοί της τελευταίας στιγμής είστε.. να αλλάζετε τα πάντα, με σκοπό να λάβετε όλο και περισσότερα χρήματα!!!! Επιπλέον, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση από τον Σ.Ε.Π, διότι τις περισσότερες φορές μας αποπροσανατολίζει από την επιλογή του επαγγέλματος. Επίσης, ο Μάρτιος είναι ένας μήνας των επαναλήψεων, οπότε δε θα διαθέτουμε τον χρόνο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Μέλημα σας τώρα είναι να ασχοληθείτε με την οικονομία και όχι με τις δήθεν ριζικές αλλαγές στην παιδεία!! ΟΧΙ, ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 20:34 | Γωγώ Ντίνου

    Είμαι και εγώ μαθήτρια της τρίτης λυκείου και είμαι τελείως αντίθετη με την πρόταση του υπουργείου,όπως οι περισσότεροι μαθητές πιστεύω.Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες να περάσουμε στην σχολή της αρεσκείας μας ,καθώς θα είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε ένα πολύ μεγαλό αριθμό σχολών ,που δεν θα ανταποκρίνονται ίσως στις επιθυμίες και τις δυνατότητές μας ,από φόβο και ανησυχία μήπως μείνουμε «εκτός» και χρειαστεί να ξαναπεράσουμε αυτήν την δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία ,όπως είναι αυτή των πανελληνιών.Δηλαδή θα επιτείνετε ακόμα περισσότερο το άγχος μας σε μια περίοδο,που θα είμαστε αρκετά πιεσμένοι εξαιτίας των επαναλήψεων.Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός,για τον οποίο γίνεται λόγος,δεν πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές και κάποιες φορές δεν πραγματοποιείται καθόλου.Προσωπικά,ίσως επειδή μένω στην επαρχία,δεν έκανα ποτέ τέτοιο μάθημα καθώς στο σχολείο μου δεν υπήρξε ποτέ καθηγητής με αυτήν την ειδικότητα.Η μόνη ενημέρωση που έλαβα ήταν από κάποιους φιλόλογους,οι οποίοι παρά την φιλότιμη πρόσπαθειά τους δεν είχαν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να μας κατατοπίσουν πλήρως.Τέλος ελπίζω και θέλω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις απόψεις όλων των μαθητών,των γονιών και των καθηγητών που διαφωνούν με αυτή την πρόταση,καθώς δεν μπορούν όλοι αυτοί να κάνουν λάθος.Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία σε εμάς τους υποψήφιους!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 20:23 | Φωτεινή,Αθηνα

    Η συζήτηση της υποβολής του μηχανογραφικού τον Μάρτιο και όχι τον Ιούλιο μετά τις βαθμολογίες των πανελληνίων είναι απλώς απαράδεκτο να υφίσταται. Δεν φτάνει η πίεση και το άγχος των εξετάσεων, τώρα προστίθεται και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού χωρίς να ξέρουμε τις βαθμολογίες μας. Να συμπληρώσουμε σχολές χωρίς να έχουμε μια βάση δεδομένων. Αδιανόητο!! Ας γίνει πρώτα ένα σωστό σχολείο με σωστά βιβλία και πραγματική μάθηση και μετά να μιλήσουμε για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:43 | Ελένη

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και φυσικά διαφωνώ με την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής μηχανογραφικών. Είμαι αρκετά αγχωμένη με τις εξετάσεις και δε θέλω πρόσθετα άγχη με τα μηχανογραφικά. Άλλωστε μη μας υποτιμάτε. ΔΗΘΕΝ για το καλό μας!!! Μαθητές είμαστε, όχι ΗΛΙΘΙΟΙ!!! Κοιτάτε μόνο το συμφέρον μας και δε σας ενδιαφέρει για μας. Μη μας αναστατώνετε λοιπόν. Αφήστε τα όπως είναι γιατί όταν ξεσηκώνεται η νεολαία ξέρετε τι γίνεται. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:43 | ΣΟΦΙΑ

    είναι λογικό κάποια παιδιά, όπως είμαι και εγώ, να μην έχουν αποφασίσει ακόμα τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και έτσι περιμένουν τα αποτελέσματα τους έτσι ώστε να κινηθούν σε ένα πιο στενό κύκλο επιλογών και τελικά να διαλέξουν την βέλτιστη επιλογή…πως λοιπόν ενώ δεν θα υφίσταται κάτι τέτοιο, πάνω στα μεγάλα ζόρια να αποφασίσουμε τελικά ποια δύο από τα πεδία που δικαιούμαστε να βάλουμε στο μηχανογραφικό μας και χειρότερα ποια σχολή πρώτη…να δώσω ΑΟΘ για 5ο πεδίο??και πέρα από αυτό σας ερωτώ…ποιου το παιδί από αυτούς που αποφάσισαν να αλλάξουν το ελληνικό σύστημα σπουδάζει στην Ελλάδα?οπότε και για άλλη μια φορά το μόνο που τους νοιάζει είναι τα ΛΕΦΤΑ πάντα αυτό ήταν και θα είναι..έχουν καταντήσει τη χώρα να χρωστάει και της μιχαλούς και προσπαθούν να τα πάρουν από παντού και ποιους σκέφτηκαν?…ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:34 | afroditi

    eimai mathitria tis g’ eimai entelws antitheti s auto!!oi mathites prepei n gnwrizoun estw k ligo ti exoun grapsei k meta n proxwrhsoun stn sumplhrwsh mhxanografikou!!tn mhna t martiou p einai mhnas entatikwn epanalhpsewn sigoura dn 8 einai s thesh n sumplhrwsoun mhxanografiko!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:32 | μαρια καθηγητρια β΄βάθμιας

    Η κατόπιν εορτής ενημέρωση μας για την αλλαγή στον τρόπο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου και την υποχρέωση των τελειοφοίτων μαθητών στην, εκτός των άλλων τυχοδιωκτική συμλήρωσή του, ήταν ένα ακόμη από τα αντι- συνταγματικά σχέδια της κυβερνώσας αρχής. Πέραν του ότι όλα τα υπέρ του σχεδίου αυτού επιχειρήματα είναι ανυποστήρικτα κατά την κοινή λογική, που διδάσκεται στους εν λόγω μαθητές από εμάς τους δασκάλους που ζούμε μαζί τους τις αγωνίες και τους αγώνες τους, δημιουργεί ΥΠΟΨΙΕΣ για τη σκοπιμότητά του, καθώς ενας κακόπιστος «συνομιλητής», όπως εγώ, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η εκ των προτέρων γνώση της προτίμησης των υποψηφίων θα «βοηθούσε» στο «μαγείρεμα» των θεμάτων.Και φυσικά το χάλι των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχει να κάνει με τις προτιμήσεις και τις επιλογές των 17χρονων- ανεξαρτήτως αν είναι υπερφίαλες, φιλόδοξες ή ουτοπικές- αλλά με τα εκλογικά ταξίματα «κάθε ραχούλα και τει, κάθε χωριό και αει» και την ανευθυνότητα των ιθυνόντων. ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ όπως γνώριζαν τα παιδιά τον Σεπτέμβρη.ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ. ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:27 | Μαρία Πετρίτη

    Δεν είμαι πια μαθήτρια, τελείωσα το Λύκειο πέρισυ και πρέπει να πω ότι ήμουν πολύ τυχερή που κατέθεσα το μηχανογραφικό τον Ιούλιο γιατί έτσι με καθαρό μυαλό, χωρίς το άγχος των εξετάσεων και έχοντας ξεκαθαρίσει περισσότερο το τι σπουδές ήθελα να ακολουθήσω μου ήταν ευκολότερη η συμπλήρωση του και απέφυγα λάθη που θα είχα κάνει αν το συμπλήρωνα νωρίτερα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολλά μπορεί να αλλάξουν μέσα σε τρεις μήνες όσον αφορά τις προτιμήσεις των παιδιών που βρίσκονται σε αυτή τη φάση. Τελέιως διαφορετική η ψυχολογία πριν τις εξετάσεις και τελείως διαφορετική μετα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι των πανελληνίων είτε υπερεκτιμούν είτε υποτιμούν τις δυνατότητες τους και γι’ αυτους η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις κρύβει πολλές παγίδες. Μακάρι να συνεχίσουν τα μηχανογραφικά να κατατίθενταια μετά το τέλος των εξετάσεων και φέτος.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:10 | Ιφιγένεια Α,

    είμαι μαθήτρια και εγώ της Γ’ λυκείου και διαφωνώ με αυτή την αλλαγή της ημερομηνίας της υποβολής των μηχανογραφικών. Θεωρώ ότι έχουμε περισσότερες επιλογές για το μέλλον μας εάν έχουμε ήδη γράψει τις πανελλαδικές εξετάσεις και συμπληρώσουμε μετά τα μηχανογραφικά μας. έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε την βαθμολογία μας και να επιλέξουμε σχολές που επιθυμούμε κοντά στην βαθμολογία αυτήν που θα έχουμε συγκεντρώσει.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 19:05 | Eirhnh a8hna

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ!!
    ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 18:29 | sotos

    ειμαι μαθητης της γ λυκειου και πιστευω οτι δεν πρεπει να αλλαξει ο μηνας καταθεσης των μηχανογραφικων.η δικαιολογια οτι μπορουμε να δηλωσουμε οσες σχολες θελουμε και ετσι δε αλλαζει τιποτα δεν ευσταθει.ειναι σαν δινουν σε καποιον 10 κουτες σφαιρες και να του ζητουν να πετυχει ενα στοχο με κλειστα ματια και χωρις να εχει ιδεα που βρισκεται αυτος ο στοχος.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 18:19 | Ήρα Σαριδάκη

    Είμαι κι εγώ μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και είμαι απολύτως αντίθετη με την αλλαγή του χρόνου υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Καλώς ή κακώς, ο γενικός βαθμός πρόσβασης παίζει μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επομένως, η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου πριν να λάβουν μία βαθμολογική εκτίμηση της επίδοσής τους στις εξετάσεις, αφήνει μεγάλα περιθώρια υπέρμετρων ή ακόμα και φρούδων προσδοκιών από την πλευρά των μαθητών. Γι’ αυτό το λόγο, θα παρακαλούσα να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η άποψή μου αλλά και οι απόψεις επί του θέματος και των υπολοίπων υποψηφίων, οι οποίες εξεφράσθησαν εδώ, ώστε το ζήτημα να έχει την επιθυμητή και πλέον συμφέρουσα έκβαση για όλους μας.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 18:05 | Μαρία

    Έχει περάσει καιρός από τότε που αποφοίτησα το λύκειο κ μπορεί να μην με αφορά άμεσα το θέμα,άλλά σίγουρα από την εμπειρία μου έχω να πω ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ήταν μια πολύ αγχώδης διαδικασία που ακόμα θυμάμαι!!Ή ιεράρχηση των»επιλογών»είναι σίγουρα πολύ δύσκολη διαδικασία για την ηλικία των 17 ετών κ θα γίνει σίγουρα πολύ πιο επίπονη,αν υποχρεωθεί να γίνεται το μάρτιο όπου τα παιδια είναι επιβαρυμένα ηδη με το άγχος των εξετάσεων!!τπτ δεν πρεπει να τα αποσπά από το διάβασμα κ τη σωστη προετοιμασία-ψυχολογία που είναι το βασικότερο εφόδιο για την επιτυχία των»επιλογών»τους!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 18:04 | Ηλίας

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ.ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ, ΤΟ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗ ΤΥΧΗ.ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΚΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ.ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΥΚΚΟΦΑΝΤΕΙΕΣ,ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΥΤΟΛΟΓΙΕΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ,ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:59 | Ευσταθία Τάτση

    1.Θεωρώ απαράδεχτη την σκέψη του υπουργείου για την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου , για τους εξής λόγους .
    .Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είναι πολύ λιγότεροι και οι εξετάσεις τους διαρκούν περισσότερες μέρες από ότι των μαθητών της Γ΄Λυκείου.
    .Το επιχείρημα του υπουργείου σχετικά με την πίεση χρόνου ,είναι σαθρό ,διότι ο υποψήφιος γνωρίζει τα μόριά του από τις 24 Ιουνίου και έχει όλο το χρόνο να σκεφτεί πως θα κατανείμει τις προτιμήσεις του.
    .Αν το υπουργείο δεν θέλει να συνωστίζονται οι υποψήφιοι ας επιμηκύνει το χρόνο υποβολής .
    .Το επιχείρημα ότι αργούν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα λόγω της καθυστερημένης υποβολής ,αυτό είναι κάτι που προέκυψε φέτος ; Εγώ ξέρω ότι και παλιότερα η εισαγωγή στις σχολές ανακοινωνόταν τέλος Αυγούστου.
    .Σίγουρα ο υποψήφιος όταν καταθέτει το μηχανογραφικό του δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις βάσεις του προηγούμενου έτους στις σχολές που επιθυμεί ,αλλά να ιεραρχεί τις προτιμήσεις του ανεξάρτητα από αυτό .
    .Μπορεί ο υποψήφιος να έχει δικαίωμα να δηλώσει όλες τις σχολές των πεδίων που του επιτρέπει η κατεύθυνση που έχει επιλέξει ,όμως η σειρά που θα δηλώσει τις σχολές συνδέεται άμεσα με την επίδοσή του στις εξετάσεις γιατί αλλάζουν τα μόριά του από πεδίο σε πεδίο λόγω της βαρύτητας που έχει το κάθε μάθημα. Για παράδειγμα ο υποψήφιος της θετικής κατεύθυνσης εκτός από τις σχολές του πεδίου της κατεύθυνσή του ,θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα άλλα πεδία που μπορεί χρησιμοποιώντας ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας το μάθημα γεν. παιδείας που έδωσε σε πανελλαδικό επίπεδο. Η ασφαλής επιλογή του β΄πεδίου γίνεται με ασφάλεια όταν ο υποψήφιος γνωρίζει τις επιδόσεις του στις εξετάσεις.
    Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αλλαγή στο χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:40 | Ολυμπία Μ.

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και διαφωνώ κάθετα με την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής μηχανογραφικών. Έχω ήδη αρκετό άγχος για το διάβασμά μου, και απο τη στιγμή που δεν έχω αποφασίσει τη σχολή που θέλω,μου δημιουργείται επιπλέον πίεση.Άλλωστε σε περίπτωση που δεν γράψω όσο καλά περιμένω (υπάρχουν και άλλοι παραγοντες που επηρρεάζουν την επίδοσή μας στις εξετάσεις, όχι μόνο το διάβασμα!),μπορεί να επιλέξω κάποιο άλλο πεδίο που έχει σχολές προτίμησής μου και τις απέρριψα επειδή δεν ήταν οι πρώτες μου επιλογές σε αυτό.Η αλλαγή αυτή μόνο ωφέλιμη δεν θα είναι για εμας!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:40 | ΙΩΑΝΝΑ Κ.

    Ειμαι μαθητρια της γ’ λυκειου και φυσικα ειμαι κατα της αλλαγης αυτης!!αρχικα το επιχειρημα σας σχετικα με τον χρονο που θα εχουμε δεν υφισταται καν!!!2 μηνες πριν τις εξετασεις??δεν νομιζω να μενει χρονο να ασχολειθουμε και με κατι τοσο σημαντικο!!επισης ενας μαθητης της θετικης,οπως εγω, εχει την δυνατοτητα να δηλωσει 4 πεδια απο τη στιγμη ομως που υποχρεουμαστε να δηλωσουμε μονο 2 χανουμε καποιες σχολες!!!ποσο μαλλον στην περιπτωση που δεν ξερουμε καν τα μορια που εχουμε βγαλει!!!τελος,η αποφαση αυτη θα επρεπε να ειχε παρθει πριν την εναρξη της σχολικης χρονιας και οχι τωρα,νοεμβρη μηνα ,ακομα να το συζηταμε!!η περιοδος των πανελληνιων ειναι υπερβολικα αγχωτικη και τωρα θελετε να μας φορωσετε ΚΑΙ με αυτο το αγχος «για το καλο μας»!!!ΕΛΕΟΣ!!Μην υποτιματε την νοημοσυνη μας!!ξερουμε πως κοιτατε μονο τ δικα σας συμφεροντα!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:34 | αντώνης

    Το ίδιο τούβλο ( μηχανογραφικά το Μάρτιο ) είχε ρίξει ( μέσω φημών ) και η Κουτσίκου όταν ήταν ( τώρα δεν είναι ούτε βουλευτής ) υπουργός. Αν τελικά αναγκαστούν οι μαθητές να κάνουν το μηχανογραφικό το Μάρτιο, θα δηλώσουν οι περισσότεροι απο 500 σχολές με φθίνουσα βάση και το πνεύμα του νόμου θα πάει περίπατο.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:26 | ΣΟΦΙΑ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΟΡΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΙΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΩΣΕΙΣ ΜΑΣ Κ Η ΤΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ!!ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ Ι Ο Υ Ν Ι Ο !

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 17:17 | ΜΑΙΡΗ

    ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!! ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:56 | Κωνσταντίνα

    Ως μαθήτρια της Γ’ λυκείου τάσσομαι υπέρ της άποψης να ΜΗΝ εγκριθεί η απόφαση του υπουργείου σχετικά με την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου το Μάρτιο. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αναμφίβολα για κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από την κατεύθυνσή του είναι μία αγχωτική και κρίσιμη διαδικασία, αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί το διαβατήριο για την μετέπειτα σταδιοδρομία του. Το μηχανογραφικό δεν είναι ένα απλό χαρτί,όπου έχουν καταγραφεί κάποιες σχολές. Αντίθετα, είναι ένα χαρτί γεμάτο όνειρα,στόχους και ελπίδες,ένα χαρτί όπου ο κάθε υποψήφιος οραματίζεται το μέλλον του. Επομένως,όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα μου μεσολαβεί μέχρι τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου,ο μαθητής μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα τις πιθανές προτιμήσεις του κάνοντας βαθύτερη ενδοσκόπηση στον εαυτό του. Παράλληλα, ένας μαθητής ενδέχεται λόγω του νεαρού της ηλικίας του ή της αστάθειας της γνώμης του να διχάζεται και να έχει αρκετά διλήμματα σχετικά με τις προτιμήσεις του. Τέλος, εφόσον γνωρίζει τα μόρια που συγκέντρωσε συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις, έχει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις απόψεις του λαμβάνοντας υπόψιν του τις βάσεις των προηγούμενων ετών και να συμπληρώσει ορθότερα το μηχανογραφικό δελτίο, ώστε να μην αποκλειστεί από την ανώτερη και ανώτατη εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:56 | Βασω

    ειμαικαθηγητρια μαθηματικων και μανα μαθητη στην Γ΄Λυκείου.
    Η περιπετεια που βιώνουν τα παιδιά μας με αυτό το εξεταστικό σύστημα
    είναι απάνθρωπη.Πολλές φορές θέλω να του πω μη διαβάζεις άλλο τη στιγμή που ξέρω ότι και τόσο που διαβάζει ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ!προσπαθει να παπαγαλισει τις αρχές διοίκησης για το managment και άλλες μπούρδες
    και αναρωτιέμαι τι έχασα αραγε εγω που δεν το διδάχτηκα και τελείωσα
    την φυσικομαθηματική,και γιατι ας πούμε να μη διδάσκεται χημεία
    στην Τεχνολογική.Πως να μη πηγαίνουν τα παιδιά φροντιστήριο όταν οι ασκήσεις των Μαθηματικων του σχολικού βιβλίου είναι σε πολλές παραγράφους της πλάκας και στις πανελλαδικές τους ζητάνε Πανεπιστη-
    μιακού επιπέδου?Το πότε θα γίνει το μηχανογραφικό λοιπόν είναι το πρόβλημα?ΜΗ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ..ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ λοιπον

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:46 | κατερινα,Αθηνα

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:23 | Γεωργια, Αθηνα

    Κι εγω ως μαθητρια της Γ’ λυκειου διαφωνω με τη συμπληρωση του μηχανογραφικου το Μαρτιο αντι του Ιουλιου. Ειναι προτιμωτερο να γνωριζουμε τη βαθμολογια και στη συνεχεια να συμπληρωσουμε τις σχολες που επιθυμουμε, διαφορετικα υπαρχει ο κινδυνος του αποκλεισμου απ τα πανεπιστημια δεδομενου οτι πολλοι εξεταζομενοι δεν ειναι σε θεση να γνωριζουν ακριβως τη βαθμολογια τους..

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:21 | ΜΑΡΙΛΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα με την κατάθεση του Μηχανογραφικού το μήνα Μάρτιο. Τα παιδιά μας βρίσκονται στην τελική ευθεία του στόχου και πρέπει να είναι συγκεντρωμένα στο διαβασμά τους. Αρκετό άγχος έχουν με το ήδη υπάρχον τριτοκοσμικό σύστημα παιδείας και εξετάσεων. Δεν χρειάζεται να τα επιφορτίσουμε κι άλλο με κάτι ανώφελο και ανούσιο. Θα ήταν προτιμότερο να λέγατε την αλήθεια για τους λόγους επίσπευσης της συμπλήρωσης του δελτίου και όχι αυτά που γράφετε στο κείμενο σας. Πρόκειται, για τα επιπλέον χρήματα των καθηγητών και όχι για το όψιμο ενδιαφέρον σας για το καλό των παιδιών μας. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να έχουμε μια καλύτερη παιδεία Ευρωπαϊκού επιπέδου μια και τουλάχιστον… «γεωγραφικά» ανήκουμε στην Ευρώπη!!!!

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:15 | alex

    Πολύ φασαρία για το τίποτα. Για τους μαθητές δεν αλλάζει τίποτα αρκεί να τους εξηγήσει κάποιος. Δε μετράει καθόλου η σειρά προτίμησης της σχολής δηλαδή αν ισοβαθμήσουν δυο και ο ένας έχει βάλει τη σχολή πρώτη προτίμηση και ο άλλος 86η θα μπουν και οι δυο. Αρκεί λοιπόν να επιλέξουν τις σχολές με τη σειρά που πραγματικά θέλουν. Από την άλλη όμως τα αποτελέσματα θα βγουν νωρίτερα άρα θα ξέρεις που θα πας (σχολή και πόλη) από τα τέλη Ιουλίου ίσως και νωρίτερα ενώ παράλληλα θα μειωθεί το κόστος των εξετάσεων (αναγκαίο σε εποχή λιτότητας) αφού η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί εντός του διδακτικού έτους άρα δε θα χρειαστεί να γίνει χρήση καλοκαιρινής αδείας από τους εκπαιδευτικούς (λιγότερα έξοδα)

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:14 | ΗΡΩ

    ΙΣΩΣ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Κ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΑΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Γ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ!!!ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΙΣΩΣ ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΙΣ;

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:07 | samos

    ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΟΥΣΙΑ,,, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ? ΤΟ ΑΝΧΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ,,, ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΘΕΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ , ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΓΡΟΦΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 16:00 | STAVROS ΑΠΟ ΘΕΣΝΙΚΗ

    Αγαπητη Κα υπουργε διαβαζοντας τα δικα σας επιχειρηματα αλλα και τισ απαντησεις σαυτα θαθελα να σας πω οτι μιλωντας και με τα δικα μου παιδια,μου ειπαν οτιεφοσον υπαρχει εστω και ενα δεδομενο που μπορει να τα οδηγησει στην σωστη επιλογη εστω και με τα υπολοιπα κριτηρια που προκειπτουν απο στατιστικα δεδομενα καλο θαταν να παραμεινουν τα πραγματα ως εχουν και να μην τα προβληματιζουμε αλλο στο μικρο αυτο χρονικο διαστημα που εμεινε για μελετη.το αγχος ειναι πολυ για αυτα γνωριζοντας οτι το περιβαλλον που πανε να δωσουν αυτη την μαχη ειναι ΕΧΘΡΙΚΟ.Εχθρικο ηταν και για τα δικα μας χρονια εχθρικο ειναι και για αυτα……..Θα θελα λοιπον να σας πω οτι καλο θαταν να κανουμε την ζωη ευκολη σαυτα τα παιδια που αυριο θα παρουν στα χερια τους ολο αυτο το χαλι που αντιμετωπιζουμε εμεις σημερα και οι δικεσ σας αποφασεις θα πρεπει να λαμβανονται με μοναδικο γνωμονα την επιτυχια τους στις δικες τους επιλογες.ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 27 Νοεμβρίου 2010, 15:52 | Αλεξάνδρα Γερογιάννη

    Κι εγώ είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και διαφωνώ κάθετα . Είναι καλύτερα να γνωρίζουμε το βαθμό που έχουμε γράψει.Εάν δεν τον γνωρίζουμε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε εσφαλμένες επιλογές αφού η επιλογή των σχολών θα γίνει στα τυφλά και με αμιγώς υποκειμενικά κριτήρια τα οποία μπορεί να μη συμβαδίζουν με τις πραγματικές ικανότητες του μαθητή .Έπίσης ο Μάρτιος είναι μήνας επαναλήψεων για εμάς τους μαθητές και δε θα είναι συνετό να αγχωθούμε περαιτέρω για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τη συγκεκριμένη περίοδο . Οσο αφορά το επιχείρημα ότι μπορούμε να συμβουλευτούμε τους καθηγητές ΣΕΠ εάν συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δεν υφίσταται , εγώ προσωπικά που μένω στην επαρχία ουδέποτε έκανα τέτοιο μάθημα εφόσον δεν υπήρχε καθηθητής που να έχει τέτοια ιδιότητα στο σχολείο μου ενώ δεν έχω την δυνατότητα να επισκεφτώ τα γραφέια σχολικού προσανατολισμού τα οποία δεν ξέρω και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν σε τελική ανάλυση.Τέλος πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όλα αυτά τα σχόλια που έγιναν τόσο από μαθητές όσο και από γονείς και τα οποία τάσσονται κατά αυτής της πρότασής σας.Εάν θέλετε να αναδιαρθρώσετε το σχολείο καλύτερα να ξεκινήσετε κάνοντας αλλαγες που θα ευνοήσουν τους μαθητές και για την προκειμένη περίπτωση αν θεωρήσετε ότι είναι όντως ευνοϊκό το να αλλάξει η ημερομηνία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών τότε να μεριμνήσετε έτσι ώστε να έχουν ήδη επιλέξει το επάγγελμα που τους ταιριάζει με βάση τις ικανότητητές τους είτε μέσω του ΣΕΠ ( με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται με το σωστό τρόπο και όχι όπως γίνεται μέχρι στιγμής ) είτε ίσως γιατί όχι προβαίνοντας σε πιο ριζικές αλλαγές … Ευχαριστώ .