Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 12:29 | KAITH

    Οχι τον Μαρτιο…………..

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 10:57 | Πόπη

    Η υποβολή μηχανογραφικού τον Μάρτιο, θα φέρει αναστάτωση στο πρόγραμμα των Υποψηφίων.

    Τον Μάρτιο τα παιδιά πρέπει να είναι συγκεντρωμένα στο διάβασμά τους και όχι στην υποβολή του μηχανογραφικού.

    Είναι προτιμότερο να το υποβάλλουν τον Ιούλιο γνωρίζοντας τις επιδόσεις τους και κυρίως με καθαρό μυαλό.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 10:51 | maria

    eimai ypopsifia gia tis panelladikes eksetaseis tou 2011…eimai apofoiti tou 2009 kai einai i triti fora pou tha dwsw panellinies…..i katathesi mixanografikwn ton martio dn tha voithouse se kamia periptwsi tin orthologikoteri epilogi sxolis!!proswpika exw dwsei idi dyo fores gia iatriki kai afou gnwriza to synolo twn moriwn mou eixa tis enallktikes tou polytexneiou!an dn gnwriza ta moria mou kai vasizomouna stis prosdokies mou gia to apotelesma tote sigoura dn tha eixa perasei pouthena!i psyxiki kai swmatiki kopwsi prin tis eksetaseis dn dinei perithwria wrimis skepsis kathws o mathitis niwthei anasfaleia kai agxos gia ayto pou akolouthei to opoio einai edelws agnwsto kai arketa megalopoihmeno sto myalo tou!me tin empeiria pou diathetw pleon thewrw swstoteri tin katathesi twn mixanografikwn deltiwn ton ioulio…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 10:00 | maria

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 07:52 | dk

    Διαβάζοντας τα σχόλια διαπιστώνω με μεγάλη μου λύπη ότι πολλοί μαθητές το τι θα σπουδάσουν το καθορίζει η επίδοση τους στις Πανελλαδικές και όχι αυτό που πραγματικά θέλουν. Έτσι εξηγείτε γιατί σπουδάζει μόνο 1 στους 5 αυτό που θέλει , έτσι εξηγείτε γιατί ενώ εισάγονται πάρα πολλοί τελειώνουν πολύ λίγοι. Ο κατήφορος αυτής της χώρας δεν έχει τελειωμό! Κρίμα γιατί και τα νέα παιδιά δεν αντιστέκονται και σε αυτή τη κατρακύλα …
    Σαφέστατα είμαι υπέρ της υποβολής του Μηχανογραφικού ΠΡΙΝ την ανακοίνωση των βαθμών ΟΜΩΣ η επιβολή αυτού του μέτρου αυτή τη χρονική στιγμή θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση οπότε καλό είναι να ξεκινήσει η εφαρμογή του μαζί με το νέο τρόπο εισαγωγής και ΟΧΙ τώρα.

  • Υπήρξα απόφοιτος του Ενιαίου Λυκείου το 2000. Είμασταν η πρώτη γενιά που καταθέταμε μηχανογραφικό τον Ιούλιο μετά τις εξετάσεις και με τον βαθμό στο χέρι (και ξέρωντας πως περίπου έχει πάει όλη η Ελλάδα). Το σύστημα κατάθεσης μηχανογραφικού τον Ιούλιο είναι από τα σημεία εκείνης της μεταρρύθμισης που δεν υπήρξε ούτε ένας μαθητής που να μην εκτιμήσει ως σωστό.

    Έχει κανείς τους βαθμούς του, έχει επίσης την ψυχική ηρεμία και τον χρόνο με βάσει τα δεδομένα να αποφασίσει τι θα δηλώσει. Κανείς δεν έχει μόνο ένα ενδιαφέρον στην ζωή του, δεν υπάρχουν μονοδιάστατοι άνθρωποι, επιλέγεις όμως και με βάση τις τεκμερώμενες εκ του αποτελέσματος των εξετάσεων δυνατότητές σου! Είναι τόσο προφανές…!

    Τα επιχειρήματα του υπουργείου είναι εντελώς αίολα. Έλεος πια κάθε, ενίοτε εμπαθής ή δογματικός γραφειοκράτης να κάνει ότι νομίζει, να αναιρεί αποφάσεις του προηγούμενου (και μάλιστα από το ίδιο πολιτικό χώρο) και όλα αυτά στα κεφάλια των νέων ανθρώπων!

    Ο γράφων υπήρξα μαθητής δημοσίο σχολίου και δεν έκανα ΠΟΤΕ φροντιστήριο (αλλά διάβαζα μόνο τις ασκήσεις από τα βοηθήματα και κυρίως τα λυσάρια των ασκήσεων του ΚΕΕ) καταφέρνοντας όμως να πιάσω 19596 μόρια και να περάσω στην σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Σας ενημερώνω ότι αν ήμουν αναγκασμένος να αποφασίσω a priori θα είχα ένα σοβαρό λόγο άγχους, αν και είχα πολύ πεποίθηση στο τότε πείραμά μου να αγνοήσω τους εμποράκους των φροντιστηρίων, δεδομένης και της προηγούμενης εμπειρίας μου στην Β’ Λυκείου (που επίσης μετά από λίγο ξανακαταργήθηκαν, όλα στου κασίδι το κεφάλι χωρίς κανένα απορρέοντα από προγραμματισμό σεβασμό της κοινωνίας).

  • Πολλά χρόνια ως ιδιοκτήτης φροντιστηρίου βοηθώ τους μαθητές μου στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω ταχθεί υπερ της επιλογής σχολών χωρίς ο μαθητής να γνωρίζει την συγκομιδή των μορίων του. Και αυτό για να μη γίνεται η επιλογή της σχολής ανάλογα με τα μόρια, αλλά σύμφωνα με την πραγματική ποιότητα της και με βάση το αντικείμενο σπουδών που θέλει ν’ ακολουθήσει ο υποψήφιος. Αυτό έχει προκύψει μέσα απο πολλές περιπτώσεις μαθητών που καθόλη τη διάρκεια της β΄ και γ΄ λυκείου θέλουν να σπουδάσουν μια σχολή και όταν καλούνται έχοντας τα μόρια τους να την επιλέξουν αλλάζουν γνώμη.Κλασικό παράδειγμα μια κοπέλα θετικής που ήθελε μια σχολή 15000 μορίων. Η κοπέλα τελικά έβγαλε 19200 και όλη η οικογένεια «έπεσε» πάνω της για να την πείσει να βάλει ιατρική και να μην πετάξει, όπως έλεγαν, 4200 μόρια.Τελικά την έπεισαν, η κοπέλα πήγε στην ιατρική και δυο χρόνια μετά εγκατέλειψε, κάνοντας 10% για τη σχολή της επιθυμίας της. …Και άλλες τέτοιες πολλές περιπτώσεις, γονείς που μου ασκούσαν πίεση ώστε να πείσω τα παιδιά τους να μη δηλώσουν τη σχολή που θέλουν να σπουδάσουν, γιατί είχε λιγότερα μόρια από κάποια άλλη. Όπως και μια μαθήτρια θεωρητικής, όταν παλιότερα το παιδαγωγικό είχε 13200, και δεν είχαν καταλάβει πολλοί την εξέλιξη του, την έβαλαν να δηλώσει μια σχολή των 17000 μορίων, που δήθεν ήταν καλύτερη. Η κοπέλα σήμερα είναι άνεργη, ενώ η συμμαθήτριά της με 13600 μόρια μονιμοποιήθηκε ως δασκάλα. Ο σημαντικότερος όμως λόγος που πρέπει να γίνεται το μηχανογραφικό ενωρίτερα είναι η φύση των Ελλήνων. Μόνο τότε εργαζόμαστε σκληρά μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν έχουμε ένα και μοναδικό στόχο. Όταν κάποιος μας δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε απ’ αυτό το αυστηρό πλαίσιο του στόχου επακολουθεί χαλάρωση. Πολλοί υποψήφιοι απο το Σεπτέμβρη στοχεύουν σχολές 18000 μορίων και άνω, όταν φτάσει η ώρα της πολυήμερης οι απαιτήσεις πέφτουν σε σχολές 15000 μοριών και πολλές φορές καθώς φτάνουν στο τέλος λένε το κλασικό » θα συμπληρώσω μηχανογραφικό, και όλο και κάπου θα περάσω» . Ως εκ τούτων, η εκ των προτέρων και ανεπηρέαστη αριθμών και βάσεων επιλογή των σχολών εγγυάται κατ’ εμέ μια υπεύθυνη και ενσυνείδητη απόφαση σε βάθος χρόνου ως προς τις σπουδές κάθε ενδιαφερομένου. Ταυτόχρονα θα διαμορφώσει ένα άλλο τοπίο και μια διαφορετική αντίληψη για τις σχολές αποδίδοντας στην κάθε μια την πραγματική της αξία και όχι μόνο την επαγγελματική προοπτική ή το κύρος της τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 00:16 | ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΑΣ

    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το ΜΑΡΤΙΟ Οι μαθητές/τριες θα περνούν σε σχολές που επιθυμούν εξ αρχής.
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΜΕ ΡΟΤΑ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
    ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
    Αν κάνει το Μαρτιο Εχει στόχο απο την αρχή καθώς και εναλλακτικές λύσεις.
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο ΠΕΡΝΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ,
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο ΔΕ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΝΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ

    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο Περνά στη σχολή προτίμησής του και οχι στη σχολή των μορίων που συγκεντρώνει.

    ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ,

    Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΊΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ/ΤΗΣ
    ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ,

    ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΏΡΙΜΟΙ/ΜΕΣ
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ
    Αν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται το Μαρτιο οι βάσεις θα πέσουν.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:55 | Αννα (μητερα 3παιδιων )

    Επειδη λογω των δυο προηγουμενων παιδιων εχω αρκετη εμπειρια ,πιστευω οτι για τα παιδια που δινουν εξετασεις με το εξουθενωτικο αυτο συστημα, ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ να υποβαλλουν το Μηχανογραφικο τους τον ΙΟΥΛΙΟ.
    Ειναι πολυ δυσκολο να βαλλεις κατα σειρα προτιμησης ακριβως, 200 σχολες ,μη εχοντας τους βαθμους στο χερι. Ειναι λιγοτερο δυσκολο οταν εχεις του βαθμους σου.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:53 | Σ.Π.

    Δεν κατανοώ τις αιτιάσεις των γονέων και των μαθητών που αντιδρούν για την μεταφορά του χρόνου τον Μάρτιο προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει φόρτος στους μαθητές…
    Ωραία λοιπόν υπάρχει φόρτος. Τι θα λέγανε αν ο χρόνος μεταφερόταν τον Φεβρουάριο…; μήπως τον Ιανουάριο; ή μήπως τον Δεκέμβριο; (ας πούμε 30 Δεκεμβρίου).
    Είναι αστεία όλα αυτά. Αγαπητοί γονείς και μαθητές (είμαι και εγώ γονέας 3 παιδιών με κόρη φοιτήτρια) το μηχανογραφικό είναι εδώ αναρτημένο στο Υπουργείο Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/publications/docs/mhxanografiko_deltio_2010_100304.pdf (δεν έχει σημασία αν είναι του 2010, δυο τρεις οι αλλαγές που θα περιέχονται σε αυτό του 2011 οι οποίες και έχουν ανακοινωθεί).
    Μην προφασίζεστε έλλειψη χρόνου… και το Καλοκαίρι υπήρχε χρόνος… αλλά ξέρω τότε ξεκουραζόμαστε… και από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο υπάρχει χρόνος…
    Να πω τι δεν υπάρχει; σοβαρότητα και προγραμματισμός. Αλλά αυτό μην το ψάχνουμε. Στους Έλληνες… γενικώς απουσιάζει…
    Αν τώρα το διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος των εξετάσεων μέχρι την υποβολή των μηχανογραφικών είναι αρκετό σε σχέση με όλον αυτόν τον χρόνο που ανέφερα τότε… πάσο…
    Τα της δυνατότητας περισσοτέρων επιλογών ειδικά για τους μαθητές θετικής και τεχνολογικής σε σχέση με το 5ο πεδίο είναι θέματα που μπορεί να ρυθμίσει το Υπουργείο Παιδείας.
    Σχεδιάστε λοιπόν από τώρα το μηχανογραφικό σας, (αφήστε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο).
    Επιλέξτε σύμφωνα με τις πραγματικές σας επιθυμίες τα τμήματα. Αφήστε τις βάσεις και τα νούμερα να τα χαίρονται οι αριθμολάγνοι των εφημερίδων. Ποτέ δεν έπεσαν μέσα στις προβλέψεις του. Το μόνο που κατάφερναν ήταν να προκαλούν σύγχυση και αγωνία.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:31 | ΔΑΝΑΗ Α.

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΘΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ 3,(Κ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ 7ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΟΘ),4 ΠΕΔΙΑ.ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ,ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ.ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΠΙΟ ΥΨΗΛΗ ΒΑΣΗ.ΤΕΛΟΣ,ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΤΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:21 | Θανάσης

    Τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι σαθρά αφού στην πραγματικότητα η αλλαγή του χρόνου υποβολής θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Η προτεινόμενη αλλαγή θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ανασφάλεια στους μαθητές και θα δώσει περισσότερη τροφή στο Μινώταυρο της Παραπαιδείας.
    Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η παιδεία, η ψυχική υγεία των παιδιών μας και η ανάπτυξη της χώρας, καταπολεμήστε την αποβλάκωση του συστήματος, τα συντεχνιακα συμφέροντα καθηγητών, φροντιστών και παραοικονομούντων, καθώς και τα συμφέροντα ή τις διαπλοκές που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Ανω και Κάτω Κολοπετινίτσας.
    Με απλά λόγια: α)Καταργήστε τις εξετάσεις μέσω ενός αξιόπιστου συστήματος εθνικού απολυτηρίου (π.χ. Bacalaureat)όπου θα λαμβάνεται υπόψη όλος ο σχολικός βίος του μαθητή.
    β)Εισάγετε αξιόπιστα(όχι κομματικά ή συνδικαλιστικά) συστήματα αξιολόγησης και κινήτρων όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των σχολείων.
    γ)Καταπολεμήστε την αποβλάκωση μέσω της κατάργησης των βιβλίων και των βοηθημάτων που στην σημερινή εποχή (internet, υπερπληροφόρηση, διαδραστικότητα)το μόνο που εξυπηρετούν είναι το βόλεμα και τη νωθρότητα.
    δ) Δώστε κίνητρα για γνώση και διαρκή αναζήτηση βελτίωσης. Σε μιά εποχή που η αποκτούμενη στα Πανεπιστήμια γνώση απαξιώνεται ταχύτατα, η προσκόληση στα τυπικά προσόντα(πτυχίο)δεν έχει κανένα νόημα.

    Η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος που θα προάγει το ήθος, τη γνώση και τις δεξιότητες δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν τολμήσετε τομές, συγκρουόμενοι με κατεστημένα συμφέροντα, θα προσφέρετε τεράστιες υπηρεσίες στην πατρίδα μας.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 22:05 | ΙΡΙΔΑ

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου και νομίζω ότι πρέπει να κατατεθεί το μηχανογραφικό μας τον Μάρτιο για να δηλώσουμε σχολές σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και όχι σύμφωνα με το τι θα γράψουμε τελικά

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:58 | aria

    Συμφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο
    Α.Κ. Εκπαιδευτικός

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ..ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ..ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ..ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ..ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ..

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:35 | Kώστας Καρακώτιας

    Το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται όταν το παιδί έχει πάρει την βαθμολογία του και μπορεί με ηρεμία και νηφαλιότητα να επιλέξει τις σχολές προτίμησης του.Η αναγγελία της συμπλήρωσης του τον Μάρτιο δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους γονείς και στους μαθητές , γιατί ανατρέπει ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ και χωρίς σπουδαίο λόγο τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της συμμετοχής των παιδιών στις εξετάσεις ενω έχει ήδη έχει αρχίσει το κρίσιμο σχολικό έτος των εξετάσεων. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να εφαρμοστεί η εξαγγελία για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Ελπίζαμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ενεργεί με κριτήριο τον ορθό λόγο για τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας. Η πρόθεση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού το Μάρτιο δεν προσφέρει τίποτε στην όλη εξεταστική διαδικασία και δεν κατανοώ τον λόγο που ανακινήθηκε μετα την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:21 | ΙΡΙΔΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:13 | athina

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ` ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ. ΑΦΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΗΣ ΠΙΕΣΗΣ(ΜΑΡΤΙΟΣ).ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ….ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ ΟΛΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ!!!ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΑ ‘ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΑΣ’

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 21:02 | dimitris

    psistevw oti den prepei na ginetai i katavoli tou mixanografikou ton martio alla meta tin anakoinwsi ton morion… emeis oi mathites,eimai mathitis tis 3h likeiou,diafwnoume me tin apofasi tis kivernisis… elpizw na mas lavoun sovara ipopsi oi kivernontes….

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 20:22 | Αννα Πολεμη

    Κατηγορηματικά πιστεύω στο μηχανογραφικό μετά τη βαθμολογία των μαθητών, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν άριστοι μαθητές να μείνουν εκτός ΑΕΙ & των σχολών προτιμήσής τους-εάν έχουν δηλώσει μόνο αυτές-. Τα ΑΕΤ είναι μόνο μια πόρτα που ανοίγεται στη γνώση για το μέλλον των παιδιών μας και δεν θα πρέπει να το συγκεκριμενοποιούμαι με σχολές εντός και εκτός αυτών. Κσταργήστε κύριοι, όποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεωρείται ασύμφορη σήμερα, αλλά μη γίνεστε τροχοπέδη στις αποφάσεις και το μέλλον των παιδιών μας.Ήδη βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα με το προβληματισμό των γονιών τους -στις περισσότερες περιπτώσεις με τον έναν άνεργο- μην τους προσθέτετε ένα ακόμη άγχος.
    Προσπαθούν να χτίσουν το δικό τους μέλλον, ανοίγοντας μια πόρτα στο μέλλον μέσα από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μην τους την κλείνετε βάναυσα στα μούτρα. Νοιάζονται, κουράζονται και προσπαθούν. Παραχωρήστε τους το δικαίωμα της αποτυχίας της αριστείας τους δεδομένων των σημερινών συνθηκών και δώστε τους, έστω και με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο- ένα δικαίωμα στην πρόσβαση, έστω και όχι στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.
    Καταργήστε τώρα εσείς, όλες όσες Σχολές δεν μπορούν να συντηρηθούν.
    Τα παιδιά επιλέγουν από αυτά που τους δίνονται.
    Παρακαλώ, δώστε μια ευκαρία επιλογής στα παιδιά που μοχθούν για να προκόψουν τα ίδια αλλά και να δώσουν χαρά και ελπίδα στους γονείς τους για ένα καλύτερο αύριο που κάποιοι προσπάθησαν να την κλέψουν.
    Ευχαριστώ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 19:30 | Κωνσταντίνος Ζ-Ρ

    Είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου και πιστεύω ότι πρέπει το μηχανογραφικό να γίνεται τον Ιούλιο. Το ίδιο πιστευουν και οι συμμαθητές μου και οι γονείς τους στα Γιάννενα. Υπάρχουν αποφάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαθητικών γενικών συνελεύσεων τις οποίες καλά θα κάνει το υπουργείο να τις πάρει υπόψη του και να μην αρκεστεί σε προσχηματικές «διαβουλεύσεις», αν και από ότι βλέπω ακόμα καισε αυτές οι περισσότεροι που συμμετέχουν διαφωνούν με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Ας το καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε για μια ακόμη φορά να γίνουμε «πειραματόζωα» στα σχέδια τους που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 19:00 | ΣΑΚΗΣ Π

    Διαβάζοντας δεκάδες απο τα σχόλια πείσθηκα, ότι οι μαθητές και οι γονείς τους που αντιδρούν στην προτεινόμενη αλλαγή στα Μηχανογραφικά έχουν απόλυτο δίκιο. Τα επιχειρήματα του Υπουργείου, δυστυχώς για αυτούς που τα έγγραψαν κονιορτοποιήθηκαν, εγώ δε προσωπικά πιστεύω ,ότι και οι ίδιοι ήξεραν από την αρχή, ότι η πρότασή τους δεν ήταν σωστή, αλλά η επιθυμία τους να μειώσουν έξοδα στην διαδικασία των Πανελληνίων και μόνον αυτός ο σκοπός τους, τους οδήγησε σε αυτό το λάθος, όλα τα άλλα, τα δήθεν Παιδαγωγικά ,να με συγχωρέσουν, αλλά εμένα δεν μπόρεσαν να με πείσουν και από ότι φαίνεται ούτε τους υποψήφιους μαθητές ούτε τους γονείς τους. Τώρα μένει να δούμε και κάτι ακόμη ,πώς εννοούν οι υπέυθυνοι του Υπουργείου Παιδείας την φράση που διατυμπανίζουν ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μαθητές στην συντριπτική τους πλειοψηφία λένε ΟΧΙ στην προτεινόμενη αλλαγή. Για να δούμε είναι πράγματι πρώτα ο Μαθητής ή τελικά είμαστε πρώτα εμείς και τελευταίος ο Μαθητής;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 18:50 | Δροσια

    πιστευω οτι η υποβολη μηχαναγραφικου δεν πρεπει να γινει τον μαρτιο αλλα μετα την ανακοινωση των μοριων για να ξερει ο μαθητησ τι εχει γραψει και να διαλεξει κατι αναλογο γιατι κανοντασ το μηχανογραφικο τον μαρτιο μπορει να καταληξει τελικα σε σχολη που δεν την ειχε καν σκεφτει.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 18:33 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΜΕ ΡΟΤΑ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 18:31 | ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!!!!ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ!ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΤΑ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΑΓΧΟΣ.ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΖΕΙ…ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ….ΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΟΨΗΦΙΑΣ..

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:51 | Γεωργια

    Είμαι απόφοιτος επαλ(ομαδα Α)και πέρσι έδωσα για πρώτη φορά πανελλήνιες και το να αποφασήσω το Μάρτιο τις σχολές μου και τη σειρά προτιμήσεως τους ήταν ό,τι το καλύτερο..Όχι μόνο έβαλα σχολές που μου άρεσαν πραγματικά χωρίς να κοιτάω τις βάσεις αλλά μετά δεν μετάνιωσα για τις επιλογές μου παρόλο που δεν πέρασα κάπου..Όσο για σας που είστε μαθήτες ή απόφοιτοι ενιαίου να ξέρετε ότι σημασία δεν έχει να περάσεις κάπου αλλά να σου αρέσει αυτό το κάπου γιατί στο μέλλον αυτή θα είναι η δουλεία σου οπότε καλύτερα Μάρτιο και ότι μου αρέσει παρα Ιούλιο και ότι απέτειχαν οι άλλοι..και κάτι ακόμα είχα βάλει 5 σχολές ΜΟΝΟ Αθήνα και ΟΛΕΣ μου άρεσαν αλλά με τις βάσεις του ’09 δεν πέρναγα πουθενά για 500 και μόρια(σημείωση στο Επαλ το άριστα είναι 2000 μόρια)συμφωνα με τους καθηγητές μου όμως ΜΟΝΟ για 16 μόρια έμεινα απ’έξω..αν τους είχα ακούσει ή έκανα μηχανογραφικό τον Ιούλιο βάζοντας άλλες σχολές ή δηλώνοντας επαρχία όπου πέρναγα ΑΝΕΤΑ σίγουρα θα το είχα μετανίωσει..Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:45 | ΜΙΝΑ

    Για μια άλλη φορά γίνονται οι μαθητές και οι γονείς τους πειραματόζωα στους «νεωτερισμούς» των εκάστοτε υπουργών παιδείας. Θα πρέπει όμως να υπολογίσετε σε ποια περίοδο ζητάτε αυτές τις αλλαγές. Βιώνουμε ίσως τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων χρόνων. Τα παιδιά προετοιμάζονται με εξοντωτικά ωράρια και κατά βάθος ξέρουν ότι ακόμα και με αυτή την προσπάθεια τους δε θα αποφύγουν την ανεργία. Οι γονείς βρίσκονται σε ένα κυκεώνα: από τη μια να στηρίξουν ηθικά και οικονομικά τα παιδιά τους και από την άλλη να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα που ολοένα και συσσωρεύονται. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεστε να προσθέσετε ένα ακόμα πρόβλημα, ένα ακόμα άγχος, μια αναστάτωση. Για ποιο λόγο? Για το καλό τους. Όλα γίνονται για το καλό μας…Το έχουμε καταλάβει πια…Ελπίζω τουλάχιστον αυτή τη φορά να ακούσετε τις φωνές των παιδιών που ζητάνε το αυτονόητο. Αφήστε τους για μια φορά ν’ αποφασίσουν τι είναι καλό για αυτούς. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη τους με επιχειρήματα όπως τα 100 ευρώ που μπορεί να δώσουν σ’ ένα σύμβουλο όταν έχουν δαπανήσει χιλιάδες ευρώ σ’ αυτή την προσπάθεια. Ούτε το πρόβλημα τους είναι να βρουν ένα σπίτι αν χρειαστεί. Κανένας φοιτητής δεν έμεινε άστεγος. Άλλα είναι τα προβλήματα της παιδείας και κλείνετε τα μάτια… Κοιτάτε το δέντρο και αφήνετε το δάσος. Το να αφήσετε το μηχανογραφικό για τον Ιούλιο είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:19 | ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ Μ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 17:17 | Konstantin

    Πώς ειναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτό το σύστημα;

    Δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μία ανάγνωση για να καταλάβει κανείς πόσο άτοπο είναι.Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να αποφασίσουν και είναι αδύνατο κατα τη διάρκεια του άγχους του διαβάσματος και της πίεσης να αποφασίσουν ορθά.

    Πέραν όμως από αυτο όταν έρθει η στιγμή των πανελληνίων εξετάσεων θα έχουν συνεχώς στο νου τους αύτα που έχουν δηλώσει.Με αυτόν τον τρόπο το άγχος των μαθήτων θα είναι διπλάσιο και η τυχόν αποτυχία σε κάποιο μάθημα θα τους καλλιεργήσει το αίσθημα της παραίτησης!

    Έτσι λοιπόν οι μαθητές θα χάσουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη σχολή που τους ταιριαζει ανάλογα με τη βαθμολογία τους, θα απογοητεύονται και το κράτος θα αποκτήσει και άλλους εχθρούς εξαιτίας του συστηματός σας.

    Το περίεργο είναι ότι όλοι μας γνωρίζουμε πως το σύστημα σας δε θα δουλέψει.Όλοι μας είμαστε δυσαρεστημένοι και μόνο έσεις είσαστε υπέρ του!
    Τόσο μεγάλο πια είναι το χάσμα του απλού λαου και της εξουσίας;

    Ψυχοραγισμένος απόφοιτος που βίωσε με τραγικό τρόπο τη βιαιότητα του συστήματος σας, χαιρετά!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:50 | Σπυρος

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ.
    ΣΑΝ ΓΟΝΕΑΣ 2 ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ 2011,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ,ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.ΑΡΚΕΤΑ .
    ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:47 | Αλεξανδρος

    Ως μαθητής της τρίτης λυκείου και άμεσα ενδιαφερόμενος πιστεύω ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο είναι ανώφελη καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που θα κυμαίνονται οι βαθμολογίες μας.Έτσι μπορεί να εισαχθούμε σε μια σχολή που πιθανώς να μην ήταν η πρώτη μας επιλογή αν γνωρίζαμε τα αποτελέσματα.Με αυτό τον τρόπο έχοντας κάποιοι μαθητές εισαχθεί σε μια σχολή που δεν θέλουν θα αναζητήσουν να κάνουν μεταγραφή σε κάποια άλλη σχολή που ίσως να τους ενδιαφέρει περισσότερο αν και δεν είναι η πρώτη τους επιλογή με αποτέλεσμα να στερήσουν την θέση σε κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται.Συνεπώς πιστεύω ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι ατελείωτες μέρες άγχους που θα περάσουν οι υποψήφιοι.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:29 | artemis

    Ως μαθητρια της Γ’ Λυκειο θεωρω οτι δεν υπαρχει λογος να αλλαξει το συστημα τωρα,αφου εχει ανακοινωθει οτι σε 4 χρονια 8α αλλαξει εντωλες το συστημα των εξετασεων αρα γιατι να γινει απο τωρα……Επισης 8α ειναι δυσκολη η επιλογη πεδιων ειδικα για την Θετικι αλλα και για τις αλλες κατευθυνσεις….Σκεφτειτε το αρκετα καλα γιατι η ζωη μας,εμασ των παιδιων εξαρταται απο τισ αποφασεις σας και αυτες οι εξετασεις καθοριζουν τα παντα………Αυτο τον κοπο που κανουμε εμεις ενα χρονο ή 12 χρονια μην τον παραμελειτε αντιθετως βοηθηστε μας με μια ορθη παιδεια κ σωστες αποφασεις…..

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:08 | elis

    Τον ιούλιο δαγκωτό!!!!!ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 16:05 | Πετρος Φρέρης

    Ειμαι μαθητης γ! Λυκειου ΕΠΑΛ β! ομαδας, ειδικοτητας ηλεκτρολογικων εγκαταστασεων και βιομηχανικων χώρων.
    Στην Συρο εχει ιδρυθει τμημα ηλεκτρονικων
    και υπαρχει οργανικη θεση καθηγητη.
    Δεν λειτουργησε ομως ποτε ο τομεας παρολο που ηρθε,
    για ενα διαστημα στη Συρο καθηγητης της συγκεκριμενης ειδικοτητας.
    Μετα απο το «φραγμα» που μπηκε στις επιλογες μου,
    αποφασισα να ακολουθησω των τομεα των εσωτερικων ηλ. εγκαταστασεων
    και να συνεχισω τις σπουδες μου ως ηλεκτρονικος ακολουθώντας την β! ομαδα μαθηματων στη γ! λυκειου, δινοντας πανελληνιες εξετασεις β! τυπου.
    θεωρω απαραδεκτη την θεση του υπουργειου για δυο λογους:
    1)Γιατι διατηρει τις πανελληνιες εξετασεις(που οι αντιστοιχες εξετασεις στις περισσοτερες ευρωπαϊκες χωρες εχουν καταργηθει εδω και χρονια) τροφοδοτόντας με πελατες τα φροντιστηρια (λεξη αγνωστη σε αλλες γλωσσες με την πιο κοντινη το σεμιναριο).
    2)Γιατι καταργησε την ΠΔΣ (η οποια ηταν πολυ σημαντικη, και ειδικα στα μαθηματα ειδικοτητας αναντικαταστατη) και αφησε κυριολεκτικα αβοηθητους μαθητες με μειωμενες οικονομικες δυνατοτητες
    3)Γιατι ο Θεσμος του ΣΕΠ δεν λειτουργει σωστα, αφου ειναι ελαχιστος ο αριθμος των διδακτικων ωρών που διατειθονται για το μαθημα του ΣΕΠ.
    Ο χρονος αυτος δεν επαρκει ωστε να αποφασισει την σχολη που θα ακολουθησει ο καθε μαθητης.

    Πιστευω οτι η καταθεση των μηχανογραφικων τον μαρτιο θα αποτελεσει ενα ακομα ψυχολογικο βαρος στους ήδη αγχωμενους μαθητες της γ’ λυκειου και δεν θα πρεπει να πραγματοποιηθει.
    Μονο γνωριζοντας ακριβως τον αριθμο των μοριων
    που εχει συγκεντρωσει ο καθενας,
    μπορει να επιλεξει τις σχολες(και την ειδικοτητα και την περιοχη)στο μηχανογραφικο.
    (Βεβαιως υπαρχει και μια διακυμανση των βασεων,
    αλλα αυτη ειναι σχετικη.)
    Η καταθεση των μηχανογραφικων θα πρεπει να συνεχισει να γινεται
    μετα την διεξαγωγη των εξετασεων, ωστε ο καθε μαθητης να μπορει να εχει όσο το δυνατο πιο πληρη την εικονα για την επιλογη των σχολων που μπορει να κανει.
    Οι μαθητες πρεπει να ειναι οσο το δυνατον λιγοτερο πιεσμενοι,
    καθως η γ! λυκειου ειναι μια περιοδος πολυ κρισιμη για καθε μαθητη.
    Ο καθενας που πρεπει να αποφασισει για τις επιλογες του στο μηχανογραφικο, πρεπει να εχει αρκετο χρονο διαθεσιμο.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:48 | Βαγγελης

    Είμαι μαθητής Γ Λυκείου. Η γνώμη μου είναι πως το σύστημα πρέπει να παραμείνει ως έχει. Να κάνουμε τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο. Αρχικά θα σας αναφέρω τους λόγους για τους οποίους τα επιχειρήματα που αναφέρετε δεν είναι σωστά. Αναφέρετε ότι στα ΕΠΑΛ κάνουν το μηχανογραφικό τον Μάρτιο. Όμως, όπως καλά γνωρίζετε, οι μαθητές στα ΕΠΑΛ εξειδικεύονται σε έναν τομέα. Έχουν αποφασίσει από πριν τι κλάδο σπουδών θέλουν να ακολουθήσουν. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα Γενικά Λύκεια καθώς οι μαθητές εισάγονται σε σχολές σύμφωνα με τα μαθήματα που επιλέγουν. Επίσης, αναφέρεται το σύστημα των Δεσμών. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως το σύστημα αυτό καταργήθηκε για να έρθει στη θέση του ένα άλλο. Ας μην γυρνάμε σε λάθη του προηγούμενου τρόπου εισαγωγής σε σχολές. Επιπλέον, αναφέρεται πως <>. Θέλω να τονίσω πως οι μαθητές συμβουλεύονται ανθρώπους που εμπιστεύονται και τους νιώθουν κοντά τους ,για μια τέτοια κρίσιμη απόφαση. Οι καθηγητές του σχολείου είναι ίσως οι τελευταίοι άνθρωποι που θα συμβουλεύονταν για την επιλογή επαγγέλματος. Επίσης, όπως εγώ έκανα καιρό πριν, οι περισσότεροι έχουν σκεφτεί τι θέλουν να περάσουν. Έχουν κατασταλάξει σε 4-5 επιλογές σχολών. Απλά επειδή, αυτές οι σχολές μπορεί να προέρχονται από 3 διαφορετικά πεδία ή ακόμη και από 4(γιατί ένα παιδί Θετικής Κατεύθυνσης με ΑΟΘ έχει δικαίωμα επιλογής του 2,του 3, του 4, και του 5 επιστημονικού πεδίου) περιμένουν να δουν πρώτα τα μόρια τους και μετά αφού ξέρουν την επίδοση τους καταλήγουν στην ώριμη απόφαση τους. Το τονίζω αφού ξέρουν την επίδοση τους καταλήγουν. Επιπρόσθετα, αυτό που αναφέρετε για τον προγραμματισμό της οικογένειας δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν ακούστηκε παράπονο από καμία οικογένεια. Οι σχολές αρχίζουν τον Οκτώβριο συνεπώς ο Σεπτέμβριος(αφού οι βάσεις ανακοινώνονται τον Αύγουστο) είναι παραπάνω από αρκετός χρόνος για να προσαρμοστούν στις αλλαγές οι υποψήφιοι και οι οικογένειες τους. Ακόμη, αναφέρετε πως οι υποψήφιοι πρέπει να ιεραρχούν τις επιλογές τους σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες. Ξέρετε, πολλοί έχουν πει πως το επάγγελμα μας καθορίζει. Προσδιορίζει ποιοι πραγματικά είμαστε. 8 και παραπάνω ώρες την ημέρα τις περνούν οι άνθρωποι στον χώρο εργασίας τους. Αλήθεια, πιστεύετε πως οι μαθητές δηλώνουν σχολές που δεν θέλουν μόνο και μόνο για να περάσουν κάπου? Φυσικά και όχι. Δηλώνουν σχολές ανάλογα με τις επιθυμίες τους και τις δυνατότητες(δηλαδή τα μόρια τους). Επίσης, αναφέρετε <>. Μα αυτό θα συμβαίνει και αν τα μηχανογραφικά γίνουν τον Μάρτιο. Οι μαθητές θα δηλώσουν στηριζόμενοι σε ελλιπή στοιχεία(αφού δεν θα ξέρουν τα μόρια τους) και πάλι θα σκεφτούν την βάση του προηγούμενου έτους της σχολής που επιθυμούν. Πρόσθετα, λέτε πως πολλοί υποψήφιοι άλλες χρονιές ζητούσαν την τροποποίηση των μηχανογραφικών. Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε μέχρι την Τρίτη Λυκείου. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Δεν δηλώνει κάνεις σχολές σαν να παίζει κάποιο τυχερό παιχνίδι. Και αν αυτό συνέβαινε(που αμφιβάλλω) αν τα μηχανογραφικά γίνουν λανθασμένα τον Μάρτιο θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που θα θέλουν να αλλάξουν το μηχανογραφικό τους και δεν θα μπορούν. Επιπλέον, προσθέτετε πολύ άγχος στους μαθητές με το να αλλάξετε στην μέση της χρονιάς κάτι τόσο σημαντικό. Αντίθετα, μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές έχουν απαλλαγεί από το άγχος των εξετάσεων και έχουν περίπου διάστημα ενός μήνα να κάνουν την απαραίτητη προεργασία και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Τελικά για να κλείσω γράφετε <>. Για αυτό ακριβώς να σας παρακαλέσω να λάβετε σοβαρά υπόψιν αυτά που γράφουμε εδώ και να πάρετε την απόφαση δημοκρατικά. Μην καταστρέψετε το μέλλον χιλιάδων νέων παιδιών. Να γίνουν τα μηχανογραφικά τον ΙΟΥΛΙΟ. Ακόμα και τις επόμενες χρονιές, και στο καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα, οι μαθητές να αποφασίζουν ξέροντας την βαθμολογία τους. Να μην βασίζονται στην άγνοια. Μερικοί έχουν ουτοπικές προσδοκίες και υπερεκτιμούν τον ευατό τους και αν αλλάξει η ημερομηνία υποβολής του Μηχανογραφικού μόνο κακό θα τους προκαλέσει. Να γίνουν τα μηχανογραφικά τον ΙΟΥΛΙΟ.
    Μαθητής Θετικής Κατεύθυνσης, που το όνειρο του είναι να περάσει Ιατρική.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:40 | Υποψηφια

    Διαφωνω καθετα με την καταθεση του μηχανογραφικου τον Μαρτιο κι αυτο γιατι :
    1.Συμπληρωνοντας το μηχανογραφικο τον Ιουλιο οι μαθητες εχουν περισσοτερους μηνες να σκεφτουν τις σχολες που θα δηλωσουν.
    2.Γνωριζουν τα μορια που εχουν συγκεντρωσει κι ετσι δεν δηλωνουν σχολες των οποιων τα μορια δεν εχουν πιασει.
    3.Με δεδομενο το οτι δν εχουν να χασουν και τιποτα θα δηλωνουν τον Μαρτιο σχολες με υψηλα μορια εισαγωγης ενω στην πραγματικοτητα ξερουν οτι πολυ δυσκολα θα τις πιασουν με αποτελεσμα να ανεβουν κι αλλο οι βασεις σε συγκεκριμενα τμηματα και καποιοι καλοι μαθητες που θα συγκεντρωσουν τα μορια π αντιστοιχουσαν τα προηγουμενα χρονια στις σχολες αυτες τελικα θα αποκλειστουν.
    4.Τα μορια των σχολων της Αθηνας θα εκτοξευθουν στ υψη κι ετσι θα παρουσιαστει ομοιο με το 3 προβλημα κυριως γ τις σχολες της πρωτευουσας.
    5.Ταυτοχρονα ενω η βαση του 10 εχει καταργηθει , πολλοι μαθητες που ξερουν οτι δν εχουν δυνατοτητες να συγκεντρωσουν καποια μορια δεν θα συμπληρωσουν μηχανογραφικο η εξαιτιας του εγωισμου/υπερηφανιας/υπερβολικης αισιοδοξιας/αγνοιας των δυνατοτητων τους, θα ελπιζουν σε καλο αποτελεσμα και θα δηλωσουν σχολες με μορια εισαγωγης πανω απο 10.000.ΕΤΣΙ σχολες χαμηλων μοριων (ΤΕΙ) θα μεινουν με ελαχιστους η και καθολου φοιτητες.Ετσι η αναπτυξη της τεχνικης εκπαιδευσης της χωρας μας θα αντιμετωπισει ακομα περισσοτερα προβληματα.
    6.Κυριως ομως οι μαθητες ξεροντας τον Ιουνιο τα μορια που εχουν συγκεντρωσει θα μπορουν να κατατοπιστουν σχετικα για το σε ποιες σχολες εχουν δυνατοτητα να περασουν με αποτελεσμα οι περισσοτεροι νεοι της χωρας μας να περασουν σε Ανωτερα/Ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα γεγονος που ειναι υπερ ολων.

    Σας ευχαριστω για την προσοχη και συγγνωμη για την προχειροτητα του λογου μου.Οι παρατηρησεις σας ειναι ευπροσδεκτες.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 15:27 | Κώνσταντίνα

    Θεωρώ ότι η υποβολή του μηχανογραφικού πρέπει να γίνεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι τα παιδιά θα έχουν υπ’όψιν τους σε ποιες σχολές να στοχεύουν καθώς θα γνωρίζουν τη βαθμολογία τους και θα είναι σε θέση να κρίνουν το πως θα κινηθούν οι βάσεις (χωρίς όμως να είναι σίγουροι γι΄αυτό). Η υποβολή μηχανογραφικού το Μάρτιο θα γίνεται στα τυφλά διότι τα παιδιά δεν θα γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί η πορεία τους μέσα στις εξετάσεις. Πόσα παιδιά κάθε χρόνο γράφουν βαθμούς που είναι κατώτεροι από το αναμενόμενο; Σε τέτοιες περιπτώσεις το μηχανογραφικό του Μαρτίου είναι πολύ πιθανό να τους αφήσεις εντελώς έξω από οποιαδήποτε σχολή. Η υποβολή μηχανογραφικόυ τον Ιούλιο δίνει περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποια σχολή με δεδομένο ότι γνωρίζουμε 1)που πατάμε, γνωρίζοντας τους βαθμούς μας και 2)τι θέλουμε από ‘κει και πέρα. Το ανάποδο δεν θα έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:54 | Χρήστος

    Είναι λάθος στην παρούσα φάση να γίνει αυτού του είδους η αλλαγή, ενώ τα παιδιά είναι ένα βήμα πριν τις εξετάσεις. Η όποια αλλαγή θα μπορεί να έχει νόημα ίσως για τα παιδιά της 1ης Λυκείου, όπου θα μπορούν να προετοιμαστούν ανάλογα.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:45 | Πρασσάς Κώστας

    Συμφωνώ απόλυτα με την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού χρονικού διαστήματος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι υποψήφιοι, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα μήνα, δίχως μάλιστα άλλες υποχρεώσεις, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την υπεροχή της επιλογής του Μαρτίου.
    Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν αποτελεί ούτε ικανή, ούτε αναγκαία συνθήκη για την ουσιαστική αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι μάλλον αστείος ο ισχυρισμός ότι οι άστοχες επιλογές των μαθητών οφείλονται στη γνώση των επιδόσεών τους, καθώς απαντώνται εδώ και πολλά χρόνια και δεν προέκυψαν μετά τον καθορισμό του Ιουλίου ως μήνα κατάθεσης των μηχανογραφικών.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:43 | Mike

    Κύριοι,
    κατ’αρχήν θέλω να εκφράσω την αμφιβολία μου για τη σκοπιμότητα αυτής της ιστοσελίδας, μήπως έχει ανοιχτεί για το «θεαθήναι», ενώ έχουν παρθεί αποφάσεις; Είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου και είμαι αντίθετος με την αλλαγή. Αυτή την εποχή όλοι οι μαθητές της ηλικίας μου βιώνουν τέτοιο άγχος εξετάσεων που είναι σαδιστικό τουλάχιστον να σκέφτονται ΤΩΡΑ ποια σχολή να διαλέξουν όταν δεν ξέρουν τι βαθμούς θα βγάλουν. ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!! Ελάτε για λίγο στη θέση μας. Ακούμε – βιώνουμε την κρίση μέσα στο σπίτι μας τη στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε ψυχολογικά ήρεμοι, μη μας φορτώνετε και άλλα. Δεν είμαστε όλοι οικονομικά εύρωστοι να πάμε στο εξωτερικό για σπουδές. Οι γονείς μας στερούνται και άθελά τους μας δημιουργούν ψυχολογική πίεση, μη μας φορτώνετε και άλλη! Ελπίζω ότι θα ακουστεί η γνώμη των μαθητών, αλλιώς «συνένοχο στο φόνο δε θα μ’ έχετε» και «αποφασίστε για μένα χωρίς εμένα»!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 14:34 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ. ΕΤΣΙ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. ΟΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:44 | eutuxia

    mhxanografika ton ioulio..

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:32 | Ελένη Α.

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της γ’ Λυκείου και είμαι κάθετα αντίθετη στη υποβολή του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Τα επιχειρήματα που παρατίθενταιυπέρ της αλλαγής καθόλου δεν πείθουν.Το διάστημα που διαθέτουν οι μαθητές το καλοκαιρι μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας είναι υπεραρκετό ( το αντιμετωπισα πριν δυο χρόνια στο γιο μου) και γίνεται ΧΩΡΙΣ ΆΓΧΟΣ αφού ξέρουν την βαθμολογία τους. (Τί νόημα έχει άραγε να δηλώσει ο μαθητής τον » ευσεβή πόθο » του να γίνει γιατρός απο το Μάρτιο; Αν γράψει καλά στις εξετάσεις μπορεί κάλλιστα να το κάνει τον Ιούλιο. Αν όχι θα επιλέξει κάποια άλλη σχολή).
    Το ότι ίσχυε και παλαιότερα δεν αποτελεί επιχείρημα για τί και άλλα πράγματα ίσχυαν στο παρελθόν στην εκπαίδευση ,ενδεχομένως καλύτερα (εξετάσεις σε 4 μαθήματα) και έχουν καταργηθεί.
    Αν επιθυμεί το Υπουργείο να »αναβαθμίσει»τα γραφεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού άς το κάνει μέσα στο σχολικό έτος με αποστολή των υπεύθυνων σε κάθε σχολική μονάδα. Τέλος το επιχείρημα για συνωστισμό των μαθητών κατά την υποβολή των μηχανογραφικών επίσης είναι »έωλο» αφού εν έτει 2011 το να το υποβάλλουν ηλεκτρονικά θα έπρεπε να είναι σχεδόν αυτονόητο!!!
    Μήπως τελικά είναι άλλοι οι λόγοι που το υπουργείο στρέφεται στη υποβολή του μηχανογραφικού το Μάρτιο;;;;

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:29 | Δανάη

    Διαφωνώ κάθετα με την συγκεριμένη απόφαση. Θεωρώ πως είναι καλύτερο για εμάς τους υποψήφιους να γνωρίζουμε τη βαθμολογία μας, καθώς μαθητές με υψηλότερη βαθμολογία ενδέχεται να μείνουν εκτός σχολών λόγω των προτιμήσεών τους. Επιπρόσθετα πιστεύω πως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν την έναρξη των εξετάσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών, με αποτέλεσμα περισσότερες αποτυχίες και περισσότεροι δυσαρεστημένοι φοιτητές που καλύπτουν θέσεις σε σχολές, οι οποίες δεν τους ενδιαφέρουν και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να διακόψουν τη φοίτησή τους εκεί. Τέλος, θα συμφωνήσω με μια πρόταση που ειπώθηκε, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους μέσα σε ένα χρονικό διάστημα (έναρξη σχολικής χρονιάς – τέλος των σχολικών εξετάσεων), που κατά τη γνώμη μου ικανοποιεί τους υποψήφιους και τις οικογένειες τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 13:22 | ΕΛΕΝΗ

    ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ!!!! ΕΛΕΟΣ!!!! Είμαι μητέρα παιδιού της Γ’ Λυκείου. Αν οι διοικούντες Υπουργοί, Σύμβουλοι, Γραμματείς και Φαρισαίοι ασχολούνταν με την εκπαίδευση και με τα προβλήματα του τόπου έστω το 1/100 από το χρόνο που διαθέτουν για τη μελέτη τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν θα βρισκόμασταν σ’αυτό το χάλι. Ο ερασιτεχνισμός η ασχετοσύνη και ο πειραματισμός αποδεικνύεται το δημοφιλέστερο Εθνικό μας σπορ και σ’αυτή την αψυχολόγητη πρόθεση (?) του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού δηλ. τον Μάρτιο. Ντροπή!! Αντί να ασχοληθούμε σοβαρά με τις παθογένειες του Β’βάθμιου Εκπαιδευτικού μας συστήματος, αντί να κατανοήσουμε πραγματικά οτι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη μιας εις βάθος αξιολόγησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής μας, ώστε να εντοπισθούν οι ελλείψεις και οι λόγοι δυσλειτουργίας της, ασχολούνται με επουσιώδη θέματα.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 12:26 | Μαρία

    δεν υπαρχει λογος να συμπληρωσουμε το μηχανογραφικο μας πριν δωσουμε πανελληνιες μιας και δεν μπορουμε να ξερουμε ποσο 8α γραψουμε και υπαρχει μεγαλη πι8ανοτητα να περασουμε σε μια σχολη π δεν μας αρεσει και δεν ανταποκρινεται στο γραπτο μας…ειναι κριμα οι κοποι μιας χρονιας να πανε χαμενοι ετσι…σκευτειται εσεις π 8ελετε να αλλαξετε το μηχανογραφικο να εισασταν στη 8εση μας…εξαλλου αυτο μονο κακο μπορει να κανει στο συστημα μιας και απ το ν παρακολου8ουμε μια σχολη π δεν μας ενδιαφερει τελικα διακοπτουμε τις σπουδες μας και μην εχωντας πτυχια στα χερια μας…μπαινουμε στην ουρα των ανεργων…

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 11:53 | Αλέξανδρος Αλεξάκης

    Επειδή θεωρώ ότι είναι κοροϊδία η κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο και δεν είναι υπέρ των υποψηφίων αλλά έχει ως σκοπό να μην επηρεάσει τις οικογένειες και τα παιδιά-μαθητές στην έναρξη των διακοπών τους (πάλι το χρήμα στην μέση) έχω να κάνω την εξής πρόταση. Οι υποψήφιοι να έχουν δικαίωμα να καταθέτουν το μηχανογραφικό τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέχρι το τέλος των εξετάσεων τον Ιούλιο. Υπεύθυνο για την προώθηση του μηχανογραφικού το σχολείο το οποίο σπουδάζει ο κάθε μαθητής. Εφ’ όσον θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά (και να μην πιέζονται χρονικά) ας τα αφήσουμε να αποφασίσουν αυτά πότε θα κρίνουν ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 11:03 | George Kontakis

    Πιστεύω ότι η πράταση σας είναι σωστή. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν από τις εξετάσεις θα αποκαλύψει και το ποια τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν, όταν αυτά δηλώνονται έπειτα από τη γνώση της βαθμολογίας μόνο και μόνο για να γίνει ο υποψήφιος κάπου φοιτητής.
    Καλό θα ήταν οι βάσεις εισαγωγής να ανακοινώνονται σχεδόν άμεσα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 10:51 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ.(ΟΠΟΙΟΙ ΔΗΛΩΝΟΝ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΞΩ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΥΣΙΚΑ).ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • 28 Νοεμβρίου 2010, 10:09 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΟΓΟΥ

    Σαν γονέας δύο μαθητριών που η μία του χρόνου και η άλλη σε τέσσερα χρόνια θα συμπληρώσει μηχανογραφικό διαφωνώ, δεν υπάρχει κανένας λόγος και η συμπλήρωση του νωρίς εξυπηρετεί μόνο τις πανεπιστημιακές σχολές χαμηλών βάσεων, γιατί κάποιοι μαθητές που δεν ελπίζουν άλλα τελικά γράφουν καλά, θα δηλώσουν χαμηλών βάσεων σχολών.
    Μία λύση υπάρχει: κάθε σχολή να ζητά τα μαθήματα βάσει των οποίων θα εισάγονται οι νέοι φοιτητές και φυσικά το μηχανογραφικό μετά το πέρας της βαθμολογίας.
    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΟΓΛΟΥ
    ΑΓΡ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ ΕΜΠ