Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα καθήκοντα, η διάρκεια και γενικότερα το περιεχόμενο της μεντορικής σχέσης;

Ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα καθήκοντα, η διάρκεια και γενικότερα το περιεχόμενο της μεντορικής σχέσης;

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | ΝΙΚΟΣ ΤΟΓΙΑΣ

    Τα προσόντα του μέντορα:
    Καταξιωμένος εκπαιδευτικός με άνω των δεκαπέντε (15) ετών υπηρεσία στη σχολική τάξη, με ενδιαφέρον για το επάγγελμα και καλός γνώστης της παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης.
    Μέσα από την εμπειρία του θα μπορέσει να κατευθύνει το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό στην καθημερινή πράξη. Επίσης, γνωρίζοντας του, ιδιαιτερότητες που έχουν αποκτηθεί από την εμπειρία του, θα είναι ικανός να προφυλάσσει το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό από λάθη τα οποία μπορεί να κάνει μέσα στην παρόρμηση της νεότητάς του.
    Ο νεοδιόριστος θα μπορεί να έχει έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν ασκεί διοίκηση σ’ αυτόν για να διατυπώσει ερωτήματα σχετικά με τα ειδικότερα καθήκοντά του και τις υποχρεώσεις του, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσει το διευθυντή ή το σχολικό σύμβουλο, τους οποίους μπορεί να μην θεωρεί τόσο οικείους του.
    Σημαντικότερα κίνητρα:
    Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό χρηματικό επίδομα ή εναλλακτικά μία μικρή μοριοδότηση, η οποία θα αποτελούσε ένα ισχυρό κίνητρο για να γίνει κάποιος μέντορας.
    Βέβαια, οι εκπαιδευτικοί που διαπνέονται από μεράκι και αγάπη για τη διδασκαλία, παίρνουν άτυπα το ρόλο του μέντορα στα σχολεία όπου βρίσκονται και βοηθούν με τον τρόπο τους τούς νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα.
    Ευχαριστώ

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 20:08 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ,ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Η ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ,ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ(ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ)ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Η ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΝΩΣΗ Η/Υ.
    Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ Η ΑΛΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 19:39 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΙΩΤΗΣ

    Τα τυπικά προσόντα παίζουν κατά την γνώμη μου δευτερεύοντα ρόλο.
    Πείρα, χαρακτήρας και ήθος, αυτά μετράνε. Χωρίς αυτά τα προσόντα, τι θα μεταφέρει ο Παλιός στον Νέο; Πώς να πληρώνεται χωρίς να δουλεύει; Πώς να απεργεί ή να κάνει Γενική συνέλευση σε ώρα μαθήματος; Κτλ., κτλ.
    Αυτό που θα πρέπει να μεταφέρει ο Μέντορας είναι, ότι το να είσαι εκπαιδευτικός είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 19:39 | dimitris

    ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 2Ο ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ. ΘΕΛΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΡΟΥΦΙΑΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 17:11 | Δημήτρης Π.

    Προσόντα:
    1. Διδακτορικό ή μεταπτυχιακός τίτλος στην Διδακτική του αντικειμένου ή στις Παιδαγωγικές Επιστήμες.
    2. Πραγματική διδακτική προϋπηρεσία.
    3. Πιστοποίηση στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση.
    4. Πρόσθετες επιμορφώσεις από αναγνωρισμένους φορείς.
    5. Συμμετοχή σε καινοτόμες ενέργειες.

    Σημειώνω οτι ο μέντορας δεν θα συνεισφέρει στην συμπλήρωση γνώσεων του νεοδιόριστου αλλά θα έχει ρόλο συμβουλευτικό και καθοδηγητικό στο πως να λειτουργήσει ο νέος συνάδερφος στην τάξη και στην εκπαίδευση γενικότερα.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 14:46 | Ελένη Κοντοζήση

    Επιβάλλεται να έχει τουλάχιστον πενταετή πραγματική υπηρεσία σε σχολείο,παιδαγωγική και διδακτική ικανότητα-δραστριότητα,ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων,οργανωτική και διοικητική ικανότητα.Κυρίως όμως να εμπνέει με το εκπαιδυτικό του έργο…

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 12:26 | ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

    Καλή σας μέρα
    εκτιμώ ότι ο θεσμός που θέλετε να εισάγεται είναι επιβεβλημένος και βοηθάει στην σωστή εκπαίδευση του δόκιμου δασκάλου. Και λέω δόκιμου, γιατί πιστεύω, ότι το πτυχείο δεν μπορεί να είναι η μοναδική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να διδάξει. Χρειάζονται και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης και ο νέος θεσμός τις καλύπτει.
    Η αξιολόγηση του νέου εκπαιδευτικού, εκτός των γνωστικών του ικανονήτων, θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα κύριο ερώτημα, αν είναι ικανός να διδάξει σε παιδιά. Εάν ο ψυχικός του κόσμος επιτρέπει να έχει επαφή με παιδιά, ιδιαίτερα, όταν αυτά βρίσκονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
    Μηνάς Ταυλαρίδης

  • Το βασικό προσόν του μέντορα πρέπει να είναι ότι είναι παιδαγωγός και όχι απλά εκπαιδευτικός, μόνο που δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για να το κρίνει κανείς αυτό. Πρέπει να επιθυμεί και να έχει τη διάθεση και το χρόνο να περάσει την γνώση που του έδωσε η εμπειρία του σε νεότερους εκπαιδευτικούς που αναγνωρίζουν την ανάγκη να μάθουν. Πρέπει να έχει γνώσεις παιδοψυχολογίας αλλά και βαθιά γνώση διαφορετικών εκαπιδευτικών μεθόδων και της επίδρασης και των αποτελεσμάτων που φέρουν. Βασική και μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει αμοιβαία επιλογή των εταίρων της σχέσης αυτής και όχι διορισμός, ενώ η διάρκεια της, καθορίζεται την ίδια την ανάγκη που έχουν οι μετέχοντες. Όσο αθσθάνονται ότι η σχέση αυτή είναι παραγωγική την κρατάνε ενώ αν αναγνωρίσουν ότι δεν προσφέρει πια δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε και λογική να την επιβάλουμε.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 19:56 | Ελένη Τσέου

    Το κείμενο της διαβούλευσης δεν περιλαμβάνει σαφείς πληροφορίες για τη μοριοδότηση των προσόντων που θα έχουν οι μέντορες. Αλλά αυτό το είδαμε ήδη στο νέο νόμο επιλογής στελεχών, όπου υπάρχει υποβάθμιση του διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος. Για ποιο επιστημονικό υπόβαθρο λοιπόν μιλάτε;
    Μήπως και εδώ θα γίνει νόμος η μοριοδότηση της συνδικαλιστικής δράσης, όπως στο νέο ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ νόμο επιλογής σχολικών συμβούλων; Η παραχώριση των θέσεων αυτών στους συνδικαλιστές είναι γνωστή στους εκπ/κούς. Γιατί άραγε χρειάζεται να γίνει και νόμος;
    Γνωρίζετε πολύ καλά τον μόνο τρόπο ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ επιλογής στελεχών εκπ/σης και μεντόρων, πέρα από αναξιοκρατικά αποκτηθέντα πτυχία και εμπειρία σε θέσεις διοικητικές ή συνδικαλιστικές. Γνωρίζετε πως αποκτάται αυτή η εμπειρία σε δάφορες δημόσιες υπηρεσίες (και δεν αναφέρομαι στην εκπ/ση) και για την προώθηση ορισμένων υπαλλήλων από τους ανωτέρους τους για συγκεκριμένους προσωπικούς ή ίσως συναισθηματικούς λόγους…
    Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ (ακόμη έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν…) θα ήταν ο μόνος τρόπος να αναπνεύσουμε σε αυτή τη δυσοσμία και θα έδινε δύναμη και κίνητρο στον εκπ/κό να συνεχίσει να αγωνίζεται για να μορφώσει τα παιδιά του λαού.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:04 | Αθανασία Μαργετουσάκη

    Ο Μέντορας θα μπορούσε να είναι ένας θεσμός που θα λειτουργούσε πραγματικά σαν υποστήριξη όχι μόνο σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς αλλά και σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αναπτυχθούν επαγγελματικά και να υιοθετήσουν νέες πρακτικές στη διδασκαλία τους.
    Θεωρώ ότι θα μπορούσε να θεσπιστεί ο ρόλος του εξ αποστάσεως και του μέντορα με φυσική παρουσία από τη μια αλλά και ο διαχωρισμός ως προς το επίπεδο υποστήριξης που μπορεί να παρέχει. Θεωρώ ότι ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί υιοθετούν το ρόλο του μέντορα άτυπα, χωρίς οργάνωση και κυρίως χωρίς αναγνώριση.
    Ο κάθε εκπαιδευτικός που έχει μια αξιόλογη παρουσία και δράση μπορεί να διαμορφώνει ένα προσωπικό φάκελο που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπου θα περιέχονται τόσο τα τυπικά προσόντα όσο και δείγματα της δουλειάς του. Μπορεί να συμπεριλάβει στο φάκελο του διακρίσεις, συμμετοχές σε καινοτόμα προγράμματα, διδακτική εμπειρία και εξειδίκευση σε κάποιο τομέα, συστάσεις από συναδέλφους, προϊσταμένους και άλλους φορείς όπως το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, συλλόγους πολιτιστικών ή άλλων θεμάτων, ώστε να προκρίνεται η κοινωνική δραστηριότητα και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Επίσης, θα αναφέρεται σε ποιους τομείς θεωρεί ότι μπορεί να παρέχει καλύτερη υποστήριξη.
    Δεν θα γίνεται αξιολόγηση αλλά περιγραφή των προσόντων και θα καλούνται οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται την υποστήριξη να επιλέξουν με ποιο ‘μέντορα’ επιθυμούν να συνεργαστούν. Ο εκπαιδευτικός θα μπορούσε να εκφράζει προτίμηση ως προς την κατεύθυνση (ή τις κατευθύνσεις) της υποστήριξης: π.χ. υποστήριξη στη διαχείριση της τάξης, στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων, στην αξιοποίηση των ΝΤ, στην επικοινωνία με τους μαθητές, στη διδακτική κάποιου συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, στην αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου, στην αξιολόγηση των μαθητών κλπ.
    Πριν την έναρξη της διαδικασίας της υποστήριξης θα τίθενται κάποιοι στόχοι από κοινού ανάμεσα στα δύο μέλη, ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και να γνωρίζουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα συμπληρώνεται μια έκθεση προόδου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να σκεφτεί κριτικά πάνω στην πρόοδο και στις ανάγκες που έχει και εάν αυτές καλύπτονται μέσα από τη διαδικασία.
    Στο τέλος υποβάλλεται ηλεκτρονική αναφορά τόσο από τον μέντορα όσο και από τον εκπαιδευτικό, όπου περιγράφεται όλη η πορεία εξέλιξης, οι μεθόδοι που υιοθετήθηκαν και τα προβλήματα που λύθηκαν. Η αναφορά αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί σαν παράδειγμα ‘καλής πρακτικής’ τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από άλλους μέντορες και όχι σαν μέσο αξιολόγησης.
    Αυτές όμως οι αναφορές μπορούν να αποτελέσουν επίσης κριτήρια επιλογής από άλλους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να επιλέξουν κάποιο μέντορα. Έτσι η αξιολόγηση εναποτίθεται στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, έχει πολλές δικλίδες ασφαλείας και εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα αλλά κυρίως βασίζεται στο αποτέλεσμα και στην καλή δουλειά.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 00:47 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕΝΤΟΡΕΣ!!
    ΠΗΡΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 15 ΜΗΝΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ 2 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ.
    ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1. ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΑ ΣΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΩΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ, ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ «ΥΜΕΤΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»: ΙΔΟΥ Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΜΟΥ…..
    -ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
    -ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ 3 ΒΙΒΛΙΑ
    -ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΣΕΛΜΕ ΠΑΤΡΑΣ (ΜΟΝΟΕΤΗΣ)
    -ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (1990 ΑΡΝΑΙΑ, 1992 ΑΝΩΓΕΙΑ, 1993 & ’94 ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ)
    -ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΠΡΙΝ ΤΟ ’92)
    -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΕΥΧΙΔΙΑ
    -ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΜΒΕΛΕΙΑ (ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟ ΥΠΕΠΘ)
    ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
    -ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΠΘ
    -ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΑΝ ΟΜΙΛΗΤΗΣ & ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΚΤΛ.
    ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ:
    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (11,50 ΕΝΑΝΤΙ 8,50 8,00 ΚΑΙ 7,50)ΗΡΘΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (32,60 ΕΝΑΝΤΙ 34,30, 33,10 ΚΤΛ)
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ!!!

    ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΜΟΥ)

    2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΝΤΟΡΩΝ!!
    α. ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ(Χ2) ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥΣ
    γ. ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ
    δ. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ
    ε. ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
    στ. ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ
    ζ. ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
    η. ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (ΒΛ. 2 π.χ. ΑΠΟ ΤΟ 3ο Γ/ΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ)
    ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ;;;

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:53 | klio

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΖΗΤΑΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ!ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΑ Η ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:48 | Mar D

    Πρώτα πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και αντικειμενικότητα μέσω αριθμητικά προσδιορίσιμων κριτηρίων. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προβλέπεται και αξιολόγηση του μέντορα από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό και αυτή η βαθμολογία να έχει σημαντικό συντελεστή βαρύτητας στην επιλογή του. Επίσης, σημαντικό στοιχείο θα πρέπει να έχουν και οι εκθέσεις αξιολόγησης του μέντορα ως εκπαιδευτικού. Χωρίς αναπτυγμένο το θεσμό της αξιολόγησης είναι δύσκολο να επιλέγονται τα κατάλληλα άτομα.
    Ως προς της διάρκεια της μεντορικής σχέσης είναι προφανές από το κείμενο διαβούλευσης ότι αυτή θα παίζει ρόλο στη μονιμοποίηση του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Η δόκιμη υπηρεσία είναι δύο χρόνια. Χρειάζεται, λοιπόν, να διασαφηνιστούν θεσμικά σαφώς οι επιπτώσεις από τη δράση του μέντορα στη μονιμοποίηση του εκπαιδευτικού, ώστε η συνεργασία να είναι ανοιτή και ελεύθερη, χωρίς επιφυλάξεις.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:17 | tgs

    Θα ήθελα να επισημάνω έναν από τους πολλούς κινδύνους ως προς την επιλογή του προσώπου του μέντορα, ώστε να αποφευχθούν κάποιες «κακοτοπιές». Ο ρόλος του διευθυντή είναι κατά βάση διοικητικός, εμπλέκεται βαθιά σε σχέσεις εξουσίας και ισορροπίες, τόσο με το προσωπικό όσο και με τοπικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα –κατά την γνώμη μου– να μην πληροί τα εχέγγυα μιας αξιοκρατικής επιλογής, ιδιαίτερα όταν καλείται να κρίνει εκπαιδευτικούς διαφορετικού κλάδου, στην περίπτωση που ο αρμόδιος σχολικός σύμβουλος δεν έχει σχηματίσει ακριβή άποψη αναφορικά με το δυναμικό του σχολείου. Για παράδειγμα, ενδέχεται η «εμπειρία» ως κριτήριο επιλογής να μεταφραστεί, καλόβουλα ή κακόβουλα, σε «αρχαιότητα» και να αναλάβουν τον θεσμό «τοπικοί σοφοί», άτομα με πολυετή υπηρεσία, παρουσία και επιρροή στην τοπική κοινωνία στην οποία εντάσσεται το σχολείο (ιδιαίτερος ο κίνδυνος στην επαρχία). Τα άτομα αυτά, όμως, συχνά δεν διαθέτουν ούτε τις γνώσεις (πχ. ακαδημαϊκά προσόντα), ούτε τις ικα­νότητες (πχ. χειρισμό Η/Υ), αλλά ούτε και την ειλικρινή βούληση να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό στη στήριξη-καθοδήγηση του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Πιθανώς να μην έχουν ποτέ αξιολογηθεί, πιθανώς να μην έχουν ποτέ δεχτεί την επίσκεψη συμβούλου στην τάξη τους και άλλα τινά. Πώς είναι δυνατό να διασφαλιστεί μία περισσότερο αξιοκρατική επιλογή;

  • Ο μέντορας πρέπει να είναι έμπειρος στην εκπαιδευτική πράξη, καταρτισμένος στην παιδαγωγική και τη διδακτική. Η μεντορική σχέση πρέπει να είναι συνεχής (κι όχι σχέση σχολικού συμβούλου-εκπαιδευτικού). Ο μέντορας όμως δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στην αίθουσα διδασκαλίας.

    Η αξιολόγηση του νεοδιοριζόμενου θα γίνεται συνεργασία του μέντορα, του διευθυντή του σχολείου και του προϊσταμένου γραφείου (για να αποφεύγονται σχέσεις εξάρτησης ή δοσοληψίας). Κριτήρια της αξιολόγησης δεν μπορούν να είναι ούτε οι μαθητικές επιδόσεις ούτε η κοινωνική δράση του εκπαιδευτικού. Κριτήριο μπορούν να αποτελέσουν οι πρωτοβουλίες του δασκάλου, η χρήση νέων μέσων διδασκαλίας και μέσα από ειδικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο -σε ανύποπτο χρόνο (κρυφό από το δάσκαλο)- η άποψη των μαθητών και του συλλόγου γονέων.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 19:37 | NK

    Σχετικά με τα αναφερόμενα για τις ειδικές γνώσεις του Μέντορα στη διδακτική, αμφιβάλλω για την πραγματική βοήθεια που προσφέρουν στον εκπαιδευτικό (ή στον μαθητή) οι «ειδικές σπουδές» του Μέντορα στη διδακτική. Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να ερωτηθούν οι εκπαιδευτικοί αν πραγματικά τους προσέφεραν κάτι οι εισαγωγικές επιμορφώσεις σε θέματα διδακτικής (καθώς και η αντίστοιχη συνεισφορά των σχολικών συμβούλων). Εννοείται ότι τα ερωτηματολόγια θα πρέπει να είναι ανώνυμα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:57 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΄Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΗ ΚΑΠΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:54 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΣΧΟΛΙΟ ¨΄Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΗ ΚΑΠΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:52 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΗ ΚΑΠΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ. ΣΧΟΛΙΟ

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΗ ΚΑΠΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 10:27 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    Μέντορας !

    Καταρχάς ο θεσμός θα λειτουργεί μάλλον μόνο σε ορισμένους νομούς αφού δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νεοδιόριστο στα Γιάννενα στη Λάρισα στην Αθήνα και στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας, αφού οι νομοί που απορροφούν τον κύριο όγκο των νεοδιοριστέων είναι οι ίδιοι κάθε φορά.

    Αν τελικά όμως λειτουργήσει ο θεσμός, θα πρέπει ο μέντορας να έχει οπωσδήποτε μεταπτυχιακό σχετικό με την εκπαίδευση και τα σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και ελάχιστη πενταετή προϋπηρεσία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 07:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ένας θεσμός ο οποίος είναι καταδικασμένος να αποτύχει όπως και οι προϊγούμενοι Σχολικοί σύμβουλοι κ.λ.π. Ένας θεσμός για να βολευτούν κάποιοι δικοί μας. Όλοι αυτοί που κατά καιρούς ειδικοί σύμβουλοι – παρατρεχάμενοι – των υπουργων έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την εκπαίδευση γιατί απλά δεν έχουν πάει ποτέ σε τάξη να διδάξουν. Και τα περί μεταπτυχιακών ,πτυχία ψυχολογίας κ.λ.π. είναι εκτός από μερικές εξαιρέσεις εντελώς άχρηστα χωρίς την πολύχρονη εμπειρία σε τάξη, και όχι πέντε ή δέκα που αναφέρουν μερικοί.Χρειάζεται εμπειρία τουλαχιστον 15 και πανω χρόνια για να αναλάβει κάποιος ένα τέτοιο έργο.Σήμερα συνταξιούχος εκπαιδευτικός με μεγάλη εμπειρία στην διοίκηση έχω την γνώμη ότι ο πιό κατάλληλος να κάνει αυτή την δουλειά θα ήταν ο Διευθυντής του κάθε σχολείου ,ο οποίος είναι κάθε μέρα στο σχολείο γνωρίζει πράγματα και γεγονότα,και είναι σε καθημερινή επαφή με τους εκπαιδευτικούς.Θα πρέπει όμως να αλλάξουν πολλά και ως προς την επιλογή των διευθυντών. Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι πραγματικά και όχι συνεντευξιακά για να κάνουμε τους δικούς μας διεθυντές. Ακόμη η θητεία τους να έναι επ΄αόριστον και όχι κάθε τέσσερα χρόνια όπως οι εκλογές, να έχει διδακτική εμπειρία τουλάχιστον 15-20 χρόνια και ταλέντο στο να διοικεί. Καλά είναι και τα μεταπτυχιακά αλλά το μεταπτυχιακό δεν κάνει τον διευθυντή ή τον μέντορα όπως θα λέγεται.Έχω συναντήσει στο σχολείο πολλούς με μεταπτυχιακό που δεν μπορούσαν να σταθούν ούτε στην τάξη ,ούτε να κάνουν διοίκηση, αλλά και δεν ήταν σε θέση να κανουν εργασίες που σχετίζονται με την λειτουργία του σχολείου. Και να ελέγχεται για την δουλειά του τακτικά και αν δεν είναι σωστός ,αντικειμενικός εργατικός να τον στέλνουν στην τάξη ή καλύτερα να αλλάζει δουλειά γιατί αν δεν έχει στο ελάχιστο τα παραπανω προσόντα δεν κάνει και για εκπαιδευτικός. Και λυπάμαι που θα το πώ αλλά έχουμε πολλους τέτοιους στην εκπαίδευση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 01:06 | athanasios

    Nεοδιοριζόμενος και Μέντορας, πρέπει να είναι μια σχέση παιδιού και γονιού, τόσο στενή και αληθινή για να είναι πραγματική. Κάθε άλλη μορφή ή προσπάθεια να είναι τυπική και υπηρεσιακή θα οδηγήσει στην κακή και ανύπαρκτη παρουσία των Συμβούλων –πρώην Επιθεωρητών.
    Μέντορας όμως είναι: κηδεμόνευση (όπως αυτή που ασκούν οι ενήλικες στα παιδιά;)
    ψυχική πίεση , εξουσία , υπεροπτική παιδευτική αποστολή του ενήλικα Μέντορα προς τον ανήλικο εκπαιδευτικό! , προκαταλήψεις των παλιών σε σχέση με τους νέους, επαγγελματισμός ακραίος -τυπικός -σκληρός , με κλιμάκωση και κατηγοριοποίηση και κοινωνικοεπαγγελματική απαξίωση ευαίσθητων και ευγενικών ανθρώπων.
    Η βασική αρχή του Γονέα είναι η αγάπη του προς τα παιδιά του.!

    Η αλήθεια είναι πριν την είσοδο στην τάξη.
    Εκεί χρειάζεται να αλλάξει το εργοστάσιο ώστε να εχουμε ποιότητα παραγωγής , ορθότητα, αυτοεκτήμιση και προϊόντα βελτιωμένα τα οποία θα είναι ικανά να αναπαραγουν τον εαυτό τους, ώστε να πάψουμε να εισάγουμε σπόρους απο άλλες περιοχές που δεν είναι προσαρμοσμένοι στις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Η παραγωγή προϊόντων που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλωθούν στην περιοχη που παράγονται για να μην οδηγηθούν στις χωματερές και καταστραφούν, πρέπει να τα εξάγουμε σε άλλες χώρες.!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:53 | ΔΜΑΡΚΟ

    O Μέντορας είναι τίτλος τιμής δεν χρειάζεται κίνητρα, γιατί τα έχει, είναι η αγάπη του για αυτό που κάνει.Μόνο στήριξη για να κάνει σωστά τη δουλεία του χρειάζεται(π.χ κάλυψη εξόδων παρακολούθησης συνεδρίων του κλάδου του).
    Οι νεοδιόριστοι(ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ;) επιλέγουν το μέντορά τους από μητρώο (να η αξιολόγηση μέντορα),δεν υπάρχει καμία εξάρτηση διοικητική μεταξύ τους μόνο ορισμένος αριθμός παρουσιών στα μαθήματα του μέντορα.Ο Μέντορας είναι μαχόμενος εκπ/κος οι ώρες διδασκαλίας του να είναι περίπου 10 ανοικτές ΠΑΝΤΑ για παρακολούθηση από τους νεοδιόριστους αλλά και κάθε συνάδελφο(αναφέρομαι στη Δευτεροβάθμια, στη Π.Ε θα πρέπει να βρεθεί ανάλογη πρόταση).
    Θα έχει θεσμοθετημένες παρακολουθήσεις μαθημάτων νεοδιόριστων (μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη τους), και φυσικά ώρες συνεργασίας μεταξύ τους.
    Με τα παραπάνω νομίζω μπαίνουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για <> Ελληνικά με την κακή έννοια που συναντάμε πάντα και παντού.
    Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και μέγιστος αριθμός συνεργατών συναδέλφων ανά μέντορα. Κατά τα άλλα συμφωνώ με το συν Άρη Σ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:56 | Έλενα

    Καλό θα ήταν να γινόταν επιλογή από ειδική επιτροπή της ενδιαφερόμενης σχολικής μονάδας, αποκλειστικά με βάση επιθυμητά προσόντα όπως η διδακτική εμπειρία (στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά προτίμηση), οι δεξιότητες, ικανότητες, θετικές στάσεις, αρετές. Απαραίτητα κριτήρια για αυτή τη θέση στην εποχή μας θεωρώ πως είναι το πνεύμα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργατικότητας, διαλεκτικότητας και δημιουργικότητας.

    Πρωταρχικοί στόχοι του Μέντορα (ανά γνωστικό πεδίο) χρειάζεται να είναι η αυτονομία στη μάθηση σε όλα τα επίπεδα και η καλλιέργεια συμπεριφορών οι οποίες εμπνέουν εσωγενή κίνητρα, ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης, πρωτοβουλία, κριτική σκέψη, αίσθηση ειδικής/κοινής ευθύνης, ομαδική συνείδηση και αποδοχή.

    Η παρουσία του Μέντορα σε θέματα διδακτικής υποστήριξης, και όχι ψυχολογικής συμβουλευτικής, μπορεί να είναι απαραίτητη και μόνιμη όχι μόνο για τους νεοδιοριζόμενους αλλά και για κάθε εκπαιδευτικό αν λάβουμε υπ’όψιν το ρυθμό εξέλιξης καινοτομιών στην εκπαίδευση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 18:51 | PANAGIOTA F.

    Ο μεντορας θα πρεπει να εχει πολυχρονη εκπαιδευτικη-διδακτικη εμπειρια,
    περαιτερω σπουδες μεταπτυχιακου η διδακτορικου επιπεδου( παιδαγωγικα , ψυχολογια , διδακτικη , γνωστικο αντικειμενο )διαρκη επιμορφωση μεσα απο σεμιναρια , γνωση γλωσσων και υπολογιστων , παραμονη και επιμορφωση εκτος Ελλαδας και οχι να κατεχει θεση διοικητικη στην εκπαιδευση η να υπαρχει χρονια απουσια απο το σχολειο με αποσπασεις σε γραφεια και μητροπολεις ! Ο μεντορας θα προτεινα να ειναι ενθαρρυντικος και με διαθεση βοηθειας , υποστηριξης και συνεισφορας αλλα και συγχρονα να ειναι στο πλευρο των συναδελφων του για ενημερωση, επιμορφωση και συμπραξη στα σχολεια της αρμοδιοτητας του….ολα αυτα τα προσοντα και οι αρετες δεν ειναι απαραιτητα χαρακτηριστικα γνωρισματα των μεγαλυτερων συναδελφων καθως και οι νεοτεροι συναδελφοι πολλες φορες εχουν πολυ εμπειρια απο διαφορες βαθμιδες εκπαιδευσης αλλα και απο μεταπτυχιακες σπουδες , κατι που τους καθιστα χρησιμους στην σχολικη πραγματικοτητα…Ο μεντορας επισης θεωρω πως θα πρεπει μεσα απο την ηλεκτρονικη επικοινωνια ( e-mail , forums ,personal blogs ) να ναι διαθεσιμος και να προτεινει ευελικτες λυσεις για τους συναδελφους του…η τακτικη επαφη και διαδραση θα βελτιωνε πολυ την πραγματικοτητα της σχολικης ζωης για πολλους καθηγητες … σας ευχαριστω πολυ .

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 18:33 | Μαρία Π.

    Σαν ιδέα ακούγεται καλή. Σχεδόν… πολυτέλεια για ένα εκπαιδευτικό σύστημα διάτρητο από προβλήματα που οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες. Για τον μάχιμο εκπ/κό, η συζήτηση περί μεντόρων προκαλεί σαρκασμό. Στα θεμελιώδη, στα βασικά, στα ζητήματα λειτουργικότητας ενός σχολείου και ουσιαστικής παίδευσης των παιδιών γιατί δεν στεκόμαστε όσο και όπως πρέπει; Ας είναι… Πάμε στο ζητούμενο. Καλή λοιπόν η ιδέα, η πράξη προβλέπεται μάλλον δύσκολη. Υποθέτουμε ότι οι μέντορες απευθύνονται σε εκπ/κούς που δεν έχουν ξαναμπεί σε τάξη, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Και κυρίως, έχουν ρόλο συμβουλευτικό-καθοδηγητικό-υποστηρικτικό. Οφείλουν λοιπόν πρωτίστως να είναι εξαίρετοι παιδαγωγοί. Πως εκτιμάται αυτή η ιδιότητα; Από περγαμηνές; Και από πιο διοικητικό όργανο που ξέρει και στέκεται στην ουσία; (Υπάρχει αλήθεια τέτοιο;) Μάλλον οι μαθητές είναι εκείνοι που πρωτίστως κρίνουν, αφού το παιδαγωγικό έργο σ’ αυτούς απευθύνεται.
    Ας πάμε σε μερικές σκέψεις-προτάσεις:
    • Οι μέντορες να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία
    • Να δίδεται σαφές προβάδισμα στους Ψυχολόγους. Υπάρχουν εκπ/κοί που έχουν 2ο πτυχίο Ψυχολογίας. Γιατί το ξεχνάμε και δεν τους αξιοποιούμε;
    • Δεν βρίσκω απαραίτητη την άσκηση διδακτικών καθηκόντων κατά τα 2 προηγούμενα έτη, δεν έχει νόημα. Πιθανόν ο εκπ/κός να παρακολουθούσε ένα μεταπτυχιακό. Γιατί επιστρέφοντας να μην υπάρχει διάχυση των αποκτηθέντων γνώσεών του στους νεώτερους;
    • Να είναι σε συνεχή επαφή με την επιστήμη, με παρουσιάσεις σε συνέδρια, με ερευνητικό έργο και αρθρογραφία.
    • Το περιεχόμενο των γνώσεών του να υπογραμμίζεται. Π.χ. ένα διδακτορικό σε ένα θέμα άσχετο, τι νόημα μπορεί να έχει…
    Γενικώς είμαι προβληματισμένη πάνω στο θέμα, ίσως γιατί δεν έχει αρθρωθεί σαφώς η ταυτότητα του μέντορα. Αν ρόλος του είναι να «εκπαιδεύσει» τον νέο πώς να σταθεί στη τάξη, ο ρόλος του είναι ψυχοπαιδαγωγικός. Υπάρχουν εκπ/κοί με τεράστιο όγκο χαρτιών και περγαμηνών αλλά είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν ως πρότυπα και να φωτίσουν τη σκέψη των παιδιών. Το ξέρουμε όλοι. Ποιο διοικητικό όργανο έχει την ικανότητα, την εντιμότητα και το σθένος να αναγνωρίσει την ουσία;

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:10 | Κοΐνης Α.Π.

    Μοναδικό προσόν για να τοποθετηθεί κάποιος «Μ» θα πρεπει να είναι η πραγματική του απόδοση στην τάξη και η έγκριση του συλλόγου στο σχολείο που διδάσκει. Δεν μπορεί να γίνει «Μ» κάποιος που έχει φάει τα χρόνια του σε γραφεία, εκπαιδευτικές άδειες κλπ. Θα πρέπει οι «Μ» να προτείνονται από το σύλλογο του σχολείου τους με μυστική ψηφοφορία. Είναι η μοναδική εγγύηση ότι θα μπορούν να συνεργαστούν με το νεοδιοριζόμενο και ότι κατέχουν όχι θεωρητικές γνώσεις παιδαγωγικής, αλλά την πραγματικότητα της τάξης.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 01:24 | Βικεντιος Κ

    Αν στην επιλογή ενός Μέντορα συμμετέχει ο σύμβουλος της αντίστοιχης ειδικότητας θα πρέπει να έχει προσωπική εμπειρία για τις παιδαγωγικές ικανότητες του. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προβλέπεται η παρακολούθηση ορισμένων διδασκαλιών του υποψήφιου Μέντορα από τον Σύμβουλο.
    Προσόντα
    Προϋπόθεση συμμετοχής 10 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας (ή 8 σε ειδικές ειδικότητες). Μεταπτυχιακά – Διδακτορικό λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερα αν είναι στα παιδαγωγικά ή στη διδακτική του αντικειμένου.
    Απαραίτητα πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών υπολογιστών (Π1) και επιπλέον μόρια αν υπάρχει πιστοποίηση Π2.

    Η σχέση δεν θα πρέπει να είναι με κανένα τρόπο αξιολογική αλλά υποβοήθησης του εκπαιδευτικού έργου ώστε να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας κάθε ένας (Μέντορας – Εκπαιδευτικός) μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της σχέσης και την αντικατάσταση του.
    Η διάρκεια να είναι 2-χρόνια. Τον πρώτο χρόνο να είναι η σχέση πιο «στενή» δηλαδή περισσότερες ώρες συνεργασίας και τον δεύτερο πιο «χαλαρή». Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η μείωση του ωραρίου του Μέντορα. Σε καμιά περίπτωση όμως η μείωση αυτή δεν θα οδηγεί σε ωράριο κάτω από το μισό του υποχρεωτικού του.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 17:06 | Άρης Σδραβόπουλος

    Θυμάμαι ακόμα με συγκίνηση και αγάπη τον άνθρωπο που υπήρξε ο μοναδικός μου μέντορας, στα 3 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής σε έναν άλλο χώρο από αυτόν που βρίσκομαι σήμερα (στην εκπαίδευση δηλαδή), σε μία πολυεθνική εταιρεία. Εκεί ο θεσμός λειτουργούσε άτυπα. Τα τυπικά προσόντα του μέντορα ήταν απλά να βρίσκεται σε ανώτερο επίπεδο από το δικό σου και να μην υπάρχει άμεση υπαλληλική σχέση (δηλ. ο διευθυντής σου δεν μπορούσε να είναι μέντοράς σου). Το αν θα επέλεγε κάποιον και ποιον ήταν θέμα του εκάστοτε νέου εργαζόμενου.

    Προφανώς οι συνθήκες δεν είναι ίδιες μεταξύ μιας και μοναδικής εταιρείας και του πολυδιάστατου χώρου της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης, οπότε δεν νομίζω ότι ο θεσμός του μέντορα θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Παρόλο αυτά, από την εμπειρία και των δύο χώρων πιστεύω τα εξής:

    α)Ένας γραφειοκρατικός θεσμός μέντορα (με μητρώα, επιλογές ανθρώπων με βάση τυπικά και άλλα προσόντα, ετήσιες εκθέσεις κλπ) είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει σωστά στη δημόσια εκπαίδευση, οπου δικαιολογημένα κατα την άποψή μου υπάρχει τεράστια καχυποψία για τον οιοδήποτε τρόπο εκτελούνται τέτοιου είδους θέματα τα πολλά τελευταία χρόνια. Ένας τέτοιος θεσμός για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται πρώτα από όλα την εμπιστοσύνη του νεοδιόριστου ότι έχει να κερδίσει από αυτόν.

    β)Ο εκπαιδευτικός-μέντορας θα πρέπει να πιστεύει σε αυτό που κάνει. Άρα δεν πρέπει να έχει κανένα κίνητρο επαγγελματικής εξέλιξης για να γίνει μέντορας. Η μείωση του ωραρίου πρέπει να προβλεφτεί μόνο για να αρθεί μερικώς το αντικίνητρο του πρόσθετου φόρτου εργασίας.

    γ) Ο μέντορας δεν μπορεί να είναι και αξιολογητής του νεοδιόριστου. Αν γίνει αυτό θα χαθεί η έννοια του έμπειρου φίλου-συμβούλου που αποτελεί την πεμπτουσία της έννοιας αυτής. Αν ζητείται αξιολογητής του νεοδιόριστου τότε είναι λάθος να μιλάμε για μέντορα. Επιπλέον, ας σκεφτούμε και τους μαθητές που ξέρουν ότι ο 2ος καθηγητής που μπαίνει στην τάξη είναι αξιολογητής του καθηγητή τους. Δηλαδή, θα χωρίσουν τους καθηγητές του σχολείου τους σε δύο κατηγορίες (ο καθένας ας σκεφτεί τι θα σημαίνει αυτό).

    δ) Ο νεοδιόριστος θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει το μέντορά του, όπου αυτό είναι δυνατό. Π.χ. θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δεί τους πιθανούς μέντορες να κάνουν μάθημα στην τάξη, να μιλήσει μαζί τους, να διαπιστώσει αν μπορει να τους εμπιστευτεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

    ε) Για να κλείσω, πιστεύω ότι ο θεσμός του μέντορα είναι εξαιρετικά χρήσιμος, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο θεσμοθετημένο αλλά άτυπο. Το μητρώο των μεντόρων θα πρέπει να δημιουργηθεί από ανθρώπους που πιστεύουν στην ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης και την άμεση σχέση της με τη βελτίωση των νέων στελεχών της. Από ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορουν να προσφέρουν και βλέπουν ως μοναδικό τους κίνητρο το γεγονός ότι και οι ίδιοι θα ωφεληθούν από αυτήν της εμπειρία (υπήρξα μέντορας και εγώ με τη σειρά μου στην εταιρεία που πρωτοδούλεψα, και έμαθα πολλά πράγματα που με βοήθησαν σημαντικά στη δουλειά μου, αλλά και στη ζωή μου). Το μόνο τυπικό προσόν που θα πρέπει να έχει ένας μέντορας είναι κάποια χρόνια εμπειρίας στην τάξη (ενδεικτικά λέω από πέντε ως είκοσι, έτσι ώστε να καλύπτει νεοδιριζόμενους με διαφορετικές ανάγκες και εμπειρίες, χωρίς να είναι πολύ μακριά τους ηλικιακά). Αν ζητάμε τα άπειρα τυπικά προσόντα, τότε μπερδεύουμε πάλι το ρόλο του μέντορα, αυτήν τη φορά με αυτόν του επιμορφωτή.

    Ελπίζω πραγματικά να εισαχθεί ο θεσμός του μέντορα στα σχολεία μας. Πάνω από όλα όμως εύχομαι να γίνει με τέτοιον τρόπο που δεν θα είναι «καμμένος» από την πρώτη μέρα προσπάθειας της εφαρμογής του.

    Ζητώ συγνώμη (εκ των υστέρων!) για την πολυλογία μου. Οφείλεται στις θετικές προσωπικές μου αναμνήσεις από την εμπειρία μου με αυτό το θεσμό. Πάντα σε άτυπη βάση!
    Ευχαριστώ,
    ΑΣ.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 16:39 | Τζεβελέκου Μαρία

    Πολύ καλός ο θεσμός του μέντορα αρκεί να είναι ουσιαστικός! Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχοντας τις γνώσεις (πτυχία,μεταπτυχιακά, κλπ) οι οποίες βέβαια δεν αποτελούν το διαβατήριο για την επιτυχία στο δύσκολο έργο που «επέλεξαν», χρειάζονται έναν καθοδηγητή-συμβουλάτορα-υποστηρικτή στα πρώτα τους βήματα ο οποίος να έχει:α) Πολυετή καθαρή διδακτική εμπειρία (>15χρόνια) σε τάξη και όχι σε θέση β) Γνώσεις (παιδαγωγικής- ψυχολογίας- τεχνικών διαχείρισης κρίσεων-ΤΠΕ)γ)Ικανότητες – δεξιότητες που αφορούν υην ανθρώπινη διάσταση και την ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας δ)Συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα και δράσεις που ανοίγουν τις πόρτες του σύγχρονου σχολείου. Καθήκοντα: Βοήθεια στην οργάνωση της τάξης, κάθε είδους υποστήριξη που θα χρειαστεί ο νεοδιοριζόμενος μέσα και έξω από την τάξη, δειγματικές διδασκαλίες, συνδιδασκαλία όταν είναι ανάγκη και γενικά να είναι δίπλα του με ενσυναίσθηση. Θα πρέπει όμως ο μέντορας να έχει μειωμένο ωράριο ώστε να ανταπαξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις αυτές. Ο χρόνος καθοδήγησης δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ενός έτους και μεγαλύτερος των δύο ετών εκτός και αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
    Υπάρχουν πλήθος μάχιμων εκπαιδευτικών που έχουν να δώσουν, γι’ αυτό ας τους «εκμεταλλευτούν».

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 14:07 | Δημήτρης

    Βρίσκομαι σε εκπαιδευτική άδεια για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής που συνδυάζει παιδαγωγικά και νέες τεχνολογίες και αυτομάτως αποκλείομαι από τα μητρώα μεντόρων για δύο χρόνια μετά το πέρας της άδειάς μου. Τα 8 χρόνια προϋπηρεσίας που είχα πριν την εκκίνηση της άδειας τα πέρασα όλα μέσα στην τάξη.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 13:49 | Σκεπτικός

    Είναι σωστή η άποψη ο ρόλος των μεντόρων να είναι ευρύτερος από το να συμβουλεύουν μόνο τον εκπαιδευτικό. Θα πρέπει να συγκροτούν επιστημονικά συμβούλια και να έχουν αυξημένα επιστημονικά προσόντα.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:44 | Δήμητρα

    Πιστεύω πως απαραίτητη προϋπόθεση για το ρόλο του Μέντορα είναι η κατοχή ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ διπλώματος με προτεραιότητα στη Διδακτική του Γνωστική αντικειμένου. Είναι δυνατόν ενώ υπάρχουν καθηγητές με αυτά τα προσόντα, με ειδικές γνώσεις διδακτικής στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο, να μην τους λαμβάνουμε υπόψιν;;

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 12:01 | Θάλεια

    Ο θεσμός πρέπει να αφορά οποιονδήποτε εκπαιδευτικό νιώθει την ανάγκη υποστήριξης, σε οποιοδήποτε παιδαγωγικό και διδακτικό τομέα. Συνεπώς η καθοδήγηση πρέπει να γίνεται από ανθρώπους με εμπειρία στην διδακτική πράξη, η οποία αποδεικνύεται με:
    Υλοποίηση επιτυχημένων καινοτόμων προγραμμάτων (π.χ. Comenius, etwinning).
    Συνεχή επιμόρφωση (πχ. παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, ώστε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον επιστημονικό τους ή γενικά στον παιδαγωγικό χώρο. Αναφέρομαι στη δια βίου μάθηση.
    Πολύ καλή γνώση των ΤΠΕ (οι ΤΠΕ θεωρούνται πλέον σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας).
    Συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς (π.χ. Αριστεία και καινοτομία)
    Συγγραφικό/Ερευνητικό έργο.
    Άσκηση καθηκόντων μέντορα σε άλλα προγράμματα (πχ. στην πρακτική άσκηση φοιτητών/τριών).
    Βασική μου θέση είναι ότι η εμπειρία αποδεικνύεται με όλα τα παραπάνω και όχι με τα χρόνια υπηρεσίας (Θα μπορούσα επί 20 χρόνια να μπαινοβγαίνω στην τάξη χωρίς να δοκιμάζω τίποτα καινούργιο ή να επιμορφώνομαι στον τομέα μου).
    Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα καταρτίζεται από κοινού (μέντορας και επιμορφούμενος) πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται σε σχετική ιστοσελίδα.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 10:23 | Δάσκαλος

    Θα πρέπει ως προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέντορας, να έχει περάσει τη βάση τού ΑΣΕΠ ή να έχει σχετικό μεταπτυχιακό. Εντάξει καταννοώ ότι πριν το 2000 δεν υπήρχε ΑΣΕΠ, γι’ αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί και μια εξέταση «τύπου ΑΣΕΠ» για όσους δε διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ. Γιατί ένας «μέντορας» με μόνο προσόν την προϋπηρεσία και τις γνωριμίες (συνέντευξη) περισσότερο ζημιά θα κάνει – παρά τις καλές του προθέσεις.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 09:54 | Ιωάννης Καραγιάννης

    Θεωρώ πολύ μεγάλης σημασίας τον θεσμό του μέντωρα για τους νέους καθηγητές. Δισάσκω φυσική σε σχολεία και φροντιστήρια 18 χρόνια και χωρίς τη βοήθεια του δικού μου μέντωρα δεν θα είχα καταφέρει πολλά πράγματα.

    Πρακτικά τώρα, 1)προσόντα: α) 15 χρόνια και πάνω διδασκαλία που δεν θα περιορίζεται μόνο στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό σχολείο αλλά θα επεκτείνεται και στα αναγνωρισμένα φροντιστήρια β) Βαθμός πτυχίου γ) μεταπτυχιακά, όχι κατ΄ ανάγκη συναφούς αντικειμένου, δ) εμπειρία στη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων ε) συγγραφικό έργο.

    2) προϋποθέσεις: α)Ηλικία άνω των 40 ετών β)Συνεχής επαφή με την αίθουσα διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

    Θα επανέλθω

    Με τιμή, Ιωάννης Καραγιάννης, Φυσικός

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 03:19 | maria a

    Προσόντα: Μέντορας πρέπει να ορίζεται ο αρχαιότερος κάθε ειδικότητας στο σχολείο, εφόσον το επιθυμεί.
    Δηλαδή να είναι ο αρχαιότερος εκπ/κός στο σχολείο που διδάσκουν (μέντορας και νεοδιόριστος).
    Με άλλα λόγια, όσοι κατέχουν διοικητικές θέσεις και δεν διδάσκουν σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να αποκλειστούν.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:26 | παρασκευή

    Ο καθοδηγητικός ρόλος του μέντορα θα είναι υπό τη μορφή ενδοσχολικού συμβούλου. Θα πρέπει λοιπόν να έχει χρόνο επικοινωνίας με τους συναδέλφους του χωρίς φυσικά να έχει ίχνος έπαρσης.¨Οσον αφορά τα προσόντα πέρα από τα άνω των οχτώ έτη διδασκαλίας θα πρέπει να έχει αποδείξει έμπρακτα μέσα από καινοτόμα προγράμματα, επιμορφώσεις κ.τ.λ.
    το ενδιαφέρον του για αυτομόρφωση και αυτοαξιολόγηση. Είναι καλό να γίνονται από τον μέντορα δειγματικές διδασκαλίες στους νεότερους.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:23 | Αλέξανδρος

    Η καλή γνώση του αντικειμένου, η ευχέρια λόγου, η μεταδοτικότητα και η προσωπικότητα ενός δασκάλου ή ενός καθηγητή μπορούν να αποτελέσουν τα βασικά προσόντα ενός σωστού παιδαγωγού. Τα επιπλέον όπως μεταπτυχιακά, διατριβές, γνώσεις δύο ή και περισσοτέρων ξένων γλωσσών, η πολυετής εμπειρία ή οτιδήποτε άλλο δεν προσφέρουν πολλά περισσότερα στην τάξη. Οι μαθητές δεν έχουν ανάγκη απο «πεφωτισμένους», έχουν ανάγκη από «δασκάλους».
    Από προσωπική μου εμπειρία, απ’όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ως μαθητής, απ’το δημοτικό ως το λύκειο, οι αγαπημένοι μου καθηγητές υπήρξαν αυτοί οι οποίοι έκαναν τα δύσκολα απλά, αυτοί που είχαν μεράκι στην διδασκαλία τους, αυτό που λέμε μεταδοτικότητα. Επέβαλλαν την τάξη χωρίς φωνές (απλά με μία ματιά) και μας αντιμετώπιζαν όλους αντικειμενικά χωρίς διακρίσεις.
    Μπορεί ένας εκπαιδευτικός να έχει το σύμπαν ολόκληρο μέσα στο μυαλό του αλλά σε μία τάξη να είναι εκτός «χωροχρόνου».
    Καλό θα ήταν λοιπόν, στην επιλογή ενός μέντορα να έχουν γνώμη και οι μαθητές του απ’το σχολείο στο οποίο διδάσκει. Οι μαθητές μας είναι ο πυρήνας της δουλειάς μας.
    Γιατι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος βρίσκεται στην εκτίμηση των περισσοτέρων μαθητών για τον τρόπο που χειρίζεται το μάθημα να μην μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για έναν άλλον συνάδελφο?
    Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να νικάμε τους φόβους μας σ’αυτήν την χώρα…
    Ελπίζω μόνον η άποψη μου να μην θεωρηθεί ως μομφή περί αξιολόγησης.

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 00:08 | Βασίλης

    Σε κάθε σχολείο υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μαθητών, γονέων και συναδέλφων για την σοβαρότητα της δουλειάς τους. Καλύτερα διαπιστευτήρια από αυτά δύσκολα θα βρείτε. Εντοπίστε λοιπόν αυτούς τους ομολογουμένως επιτυχημένους ανθρώπους κάθε σχολείου και μην ψάχνετε μόνο τις περγαμηνές και τα τυπικά προσόντα που συχνά δεν λένε τίποτα.
    Αυτοί οι άνθρωποι ήδη προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στους συναδέλφους τους. Γνώμη μου είναι να μην τους βάλετε σε καλούπια, χρονοδιαγράμματα, προγράμματα, μετατρέποντας το μεράκι τους σε υποχρέωση…

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 23:39 | Panos

    Προσόντα – Προϋποθέσεις:
    1.Τουλάχιστον 8 ετή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εκπαιδευτική προϋπηρεσία
    μέσα σε τάξη.
    2.Προτεινόμενος από το σύλογο καθηγητών και όχι από τον Δ/ντη ή
    από κάποιους άλλους εξωσχολικούς μηχανισμούς(προϊστάμενο,Σχ.
    σύμβουλο κλπ.)

    Διάρκεια 1 σχολικό ετος, εκτός αν ο ίδιος ο νεοδιοριζόμενος επιθυμεί την επιμήκηνση και διαπιστομένα (δ/ντης, σχ. συμβουλος) συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:41 | Μαρία

    Πως θα καθοδηγήσει το νεοδιόριστο με 7 και 10 χρόνια προϋπηρεσίας, ένας μόνιμος με 5ετή προϋπηρεσία?

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 22:41 | Γιάννης Φυσικός

    Θα πρέπει ο μέντορας να έχει βαθμό Α – αφού αυτός απαιτείται για διεκδίκηση διευθυντικής θέσης και οπωσδήποτε στη σύγχρονη εποχή μεταπτυχιακές σπουδές, γνώσεις υπολογιστών, ξένες γλώσσες, δημοσιευμένα άρθρα και εργασίες. Αυτά φανερώνουν(όχι πάντα και εμμέσως) ότι είναι ενημερωμένος για τα νέα ρεύματα και τις νέες μεθόδους και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το νέο, δυναμικό και προκλητικό περιβάλλον της γνώσης.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 20:06 | Dora

    Το έργο του Μέντορα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που μπορεί να προκύπτουν από το περιεχόμενο σπουδών του βασικού πτυχίου. Για να είναι αποτελεσματικός ένας τέτοιος θεσμός, θα πρέπει να συνοδεύεται και από παράλληλη αλλαγή του περιεχομένου των βασικών σπουδών ( πρακτικές ασκήσεις, υποχρεωτικά μαθήματα παιδαγωγικών, ψυχολογίας και διαχείρισης σχολικής τάξης). Η διδακτική εμπειρία σαφώς, είναι σημαντική, απ΄την άλλη, όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι εκπαιδευτικοί που θεωρητικά έχουν πολλά χρόνια διδακτικής εμπειρίας συνήθως, αυτά είναι πλασματικά. Για παράδειγμα τα χρόνια αποσπάσεων σε γραφεία και διευθύνσεις θεωρούνται διδακτικός χρόνος.
    Φοβάμαι πολύ, ότι για μια ακόμη φορά Προϊστάμενοι, διευθυντές και ένα σωρό παρατρεχάμενοι θα αναλάβουν ρόλο μέντορα, με κύριο στόχο τις όποιες οικονομικές απολαβές και ο θεσμός θα καταρρεύσει όπως , έγινε και με την εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:39 | Γιάννης Κασκαμανίδης

    Γενική παρατήρηση: οποιοδήποτε χαρακτηριστικό, προσόν ή ιδιότητα έχει αποδεδειγμένα συντελέσει στη διαμόρφωση του σημερινού πελατειακού συστήματος που διανέμει θέσεις και αξιώματα στην εκπαίδευση θα πρέπει να αποκλειστεί από τη θεματική αυτή.

    Πάμε λοιπόν, ως προς τα προσόντα – προϋποθέσεις:
    1. συνεργατική κουλτούρα που να αποδεικνύεται από το έργο του υποψηφίου,
    2. υιοθέτηση σύγχρονων απόψεων που υποστηρίζουν το άνοιγμα του σχολείου προς το περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές) και την κατάργηση της συμβατικής μορφής που έχει πάρει η εκπαίδευση και αποδείξεις για την πρακτική εφαρμογή αυτών,
    3. γνώση ξένων γλωσσών και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα,
    4. γνώση ενσωμάτωσης των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία και αποδείξεις για την πρακτική εφαρμογή της γνώσης αυτής,
    5. άλλο πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό – και να σταματήσει επιτέλους ο διαχωρισμός σε πτυχία που έχουν ή δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση (αναφορικά με τους δασκάλους), λες και τα επιστημονικά αντικείμενα είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
    6. πολυετή (ίσως >15 χρόνια) διδακτική (προσοχή, όταν λέμε διδακτική το εννοούμε) εμπειρία.
    Επειδή και ο θεσμός των σχολικών συμβούλων ξεκίνησε με οράματα, θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους μέντορες να είναι ξεκάθαρο και να ορίζει σαφώς και ρητώς τι θα πρέπει αυτοί να κάνουν, αλλά και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των άλλων εκπαιδευτικών. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκοπούν από το διδακτικό έργο, βέβαια μειωμένου ωραρίου, αλλά να διδάσκουν και μάλιστα κάποιες διδασκαλίες θα πρέπει να παρακολουθούνται από τους άλλους εκπαιδευτικούς.
    Η διάρκεια; Χμ, τείνω να πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι μακροχρόνια, αλλά να βαίνει μειούμενη όσο περνούν τα χρόνια.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:37 | anastasia

    Προϋποθέσεις:
    – Ο μέντορας καταρχάς θα πρέπει να γίνει μέντορας μόνον εφόσον ———————-ο ίδιος το επιθυμεί———– και όχι αναγκαστικά.
    – Εάν οι συναντήσεις με το νεοδιοριζόμενο καθοριστούν σε π.χ. 4 ώρες εβδομαδιαίως, ανάλογη θα πρέπει να είναι η μείωση διδακτικού ωραρίου, προσαυξημένη κατά τις ώρες προετοιμασίας για τις συνεδρίες. Εξυπακούεται ότι τις ημέρες του…mentoring ο εκπαιδευτικός θα είναι απαλλαγμένος από τα διδακτικά του καθήκοντα για πρακτικούς λόγους. Όταν βρίσκεται ο εκπαιδευτικός στο σχολείο του 9:30-2:00, δεν υπάρχει η δυνατότητα εντός του νομίμου ωραρίου (8:00-2:00) να μεταβεί στο σχολείο του εκπαιδευόμενου.
    – Εκτός του μειωμένου ωραρίου και της απαλλαγής διδακτικών καθηκόντων, θα πρέπει να δοθεί απαραιτήτως και οικονομικό κίνητρο, το οποίο εκτός από ωριαία αντιμισθία, θα περιλαμβάνει και οδοιπορικά.

    Προσόντα:
    – Ο μέντορας θα πρέπει να έχει διδακτική εμπειρία και θεωρητική κατάρτιση, τόση ώστε να αισθάνεται Ο ΙΔΙΟΣ ικανός να καθοδηγήσει τους νέους συναδέλφους στη διδασκαλία του μαθήματος. Δεν υπάρχουν στεγανά.
    – Ωστόσο, άνθρωπος που δε μπαίνει στην τάξη δε μπορεί να γίνει μέντορας.

    Καθήκοντα:
    – Δειγματικές διδασκαλίες σε αρκετές διδακτικές ενότητες.
    – Βοήθεια στη δημιουργία ετήσιου χρονοδιαγράμματος με βάση το Α.Π.
    – Σύνταξη δειγματικών διαγωνισμάτων, τεστ κ.α.
    – Συμβουλευτική σχετικά με την αντιμετώπιση και επίλυση ειδικών προβλημάτων στην τάξη

    Διάρκεια:
    – Εξαρτάται από τον ίδιο τον εκπαιδευμένο και το πότε θα αισθανθεί ότι δε χρειάζεται πλέον καθοδήγηση. Σε γενικές γραμμές, επί ένα διδακτικό έτος μία ημέρα την εβδομάδα μπορεί να επισκέπτεται ο μέντορας το νέο συνάδελφο στο σχολείο του, και άλλη μία ο νέος εκπαιδευτικός το μέντορα. Και στις δυο περιπτώσεις ο επισκεπτης εκπαιδευτικός δε θα ασκεί διδακτικά καθήκοντα στο σχολείο του την ημέρα που επισκέπτεται το σχολείο του άλλου.
    Στην πρώτη περίπτωση ο νεος εκπαιδευτικός θα παρακολουθεί το μέντορα την ώρα της διδασκαλίας:(ως ανω)
    – Δειγματικές διδασκαλίες σε αρκετές διδακτικές ενότητες.
    Στη δεύτερη περίπτωση, στο σχολείο του νεου εκπαιδευτικού θα τελείται:
    – Βοήθεια στη δημιουργία ετήσιου χρονοδιαγράμματος με βάση το Α.Π.
    – Σύνταξη δειγματικών διαγωνισμάτων, τεστ κ.α.
    – Συμβουλευτική σχετικά με την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων στην τάξη κ.α.

    Σε καμία περίπτωση ο μέντορας δε θα πρέπει ν αποτελεί αξιολογητή του νέου συναδελφου και ο ρόλος του θα πρέπει να παραμένει καθαρά συμβουλευτικός.

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 18:34 | Μπαλταδούρος Σεραφείμ

    Χρόνια διδακτικής εμπειρίας – Παιδαγωγικές γνώσεις-Γνώσεις στις ΤΠΕ – Πιστοποιημένες επιμορφώσεις που έχει – προηγούμενο έργο του – συμμετοχή σε προγράμματα .

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:54 | Χαράλαμπος Αποστόλου

    Προσόντα:
    θα πρέπει:
    1) Να διαθέτουν γνώσεις παιδαγωγικής και το κυριώτερο, οι γνώσεις τους αυτές δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε θεωρητικό επίπεδο. Δηλαδή θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι υιοθετήσει στην πράξη αυτά που διακηρύσσουν και οι διδακτικές τους πρακτικές να έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και να έχουν αποδοχή από μαθητές και γονείς

    2) Να διδάσκουν οι ίδιοι σε δημόσια σχολεία κάτω από πραγματικές συνθήκες και να μπορούν να δείξουν και όχι περιγράψουν θεωρητικά το πως πρέπει να γίνεται το μάθημα. Με άλλα λόγια, όσοι κατέχουν διοικητικές θέσεις και δεν διδάσκουν σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να αποκλειστούν. Ενδεικτικές διδασκαλίες που γίνονται κατ εξαίρεση σε ειδικές τάξεις ή για μια μόνο φορά ΄μάλλον δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.

    Καθήκοντα:
    Να δέχονται στην τάξη τους τους νεοδιόριστους και να μπορούν να τους πέισουν με έργα και όχι λόγια να ακολουθήσουν τις νέες προτεινόμενες πρακτικές. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να πείσει έναν νεοδιόριστο εκπαιδευτικό να ακολουθήσει μια νέα διδακτική πρακτική

  • 29 Νοεμβρίου 2010, 17:50 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Ο ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ 5. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 5 ΦΟΡΕΣ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΥΛΟΠΟΙΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΥ. ΟΤΑΝ ΚΙ ΑΝ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΚΑΠΟΤΕ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ, Ο ΘΕΣΜΟΣ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ, Ή ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.
    ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗΣ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ…
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ, ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΤΑΞΗ…;