Άρθρο 05 – Φοιτητές

1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές των εισαγωγικών κατευθύνσεων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, εντάσσονται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).
3. Με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
4. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι. υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών, την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων στους φοιτητές της παρούσας παραγράφου, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων των δύο Τ.Ε.Ι. που απορροφώνται, αρμόδιοι είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. και τα όργανα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής του φοιτητή τίτλο και τύπο.
5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων των δυο Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών. Στους αποφοίτους των Π.Μ.Σ. απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι. με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.
6. Με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή του Πρύτανη διαπιστώνεται ο αριθμός των φοιτητών που εντάσσονται στα νέα Τμήματα, καθώς και η εκπαιδευτική κατάστασή τους.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 12:50 | Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων

    ΘΕΜΑ: Αυτόνομο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων/Βιοιατρικών Εργαστηριακών Επιστημών
    «Νομικά κωλύματα-Νομικές δυσλειτουργίες»
    Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Γαβρόγλου,
    Το κατατεθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, τη Δευτέρα 18/12/17 προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μια σειρά τροποποιήσεων και ανακατανομών των υπαρχουσών σχολών και τμημάτων στα δυο καταργούμενα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
    Στην περίπτωση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας καταργούνται τα τμήματα Ιατρικών εργαστηρίων, Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, Αισθητικής, Οδοντικής Τεχνολογίας, και Οπτικής-Οπτομετρίας και συγχωνεύονται σε ένα νέο τμήμα με την ονομασία: Βιοϊατρικές Επιστήμες.
    Τα προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά την ειδικότητα μας είναι πολλά και οφείλονται στην ασάφεια του σχεδίου νόμου.
    Σε πρώτη φάση χαρακτηρίζονται ως Βιοϊατρικές επιστήμες, ένα συνονθύλευμα ειδικοτήτων που ουδεμία σχέση έχει με τον τίτλο αυτό και την αντιστοιχία του στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της σχολής αυτής να έχουν πρόβλημα ισοτίμησης, αντιστοιχίας τίτλου και επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων που απορρέουν από τις μέχρι τώρα κείμενες εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες που προσδιορίζουν την ειδικότητα μας.
    Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ που ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία [Άρθρο 1 – Προεδρικό Διάταγμα 51/2017 – Ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/55/ΕΕ που τροποποιεί την οδηγία 2005/36/ΕΚ (άρθρο 1 της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ)], (σχετικά με την ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα), αλλά και στη νομοθεσία των υπολοίπων χωρών- μελών της Ε.Ε. έδωσε τη δυνατότητα στους αποφοίτους των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν εργασία αναγνωριζόμενοι ισότιμα με τους ευρωπαίους αποφοίτους ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονώντας διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστήμια της Ε.Ε. Η Ελλάδα, δια της θέσεως σε ισχύ των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010, ενσωμάτωσε στην εθνική έννομη τάξη τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Με τον τρόπο αυτό επήλθε, έστω και καθυστερημένα, πλήρης προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο περί της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών, μεταξύ, δε, αυτών και των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, πτυχιούχων ΤΕΙ.
    Χάνεται λοιπόν μια σημαντική δυνατότητα για τους αποφοίτους του νεοσύστατου τμήματος του Π.Δ.Α., το οποίο δεν έχει απολύτως καμία λειτουργική συνέχεια για τους παλαιότερους αποφοίτους, αλλά και τους μελλοντικούς απόφοιτους που πρόκειται να αποφασίσουν με υπεύθυνη δήλωση, αν θα ακολουθήσουν το παλαιό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας ή το νέο του Π.Δ.Α.
    Το σχέδιο νόμου είναι ελλιπές όσον αφορά την ύπαρξη μεταβατικών και κανονιστικών διατάξεων που αφορά τους παλαιούς αποφοίτους και την οργανική τους διασύνδεση με τους νέους, οι οποίοι πρόκειται να προκύψουν εντός ολίγων ετών, όσον αφορά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Οι παλαιοί απόφοιτοι προσδιορίζονται επαγγελματικά από το Π.Δ. 163-14/06/96 τ.Α’ φύλλο 118, όσον αφορά τα δικαιώματά τους και κατοχυρώθηκαν από το Π.Δ 20- 20/03/17 τ.Α’ φύλλο 34, με την υποχρεωτική έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Οι νέοι απόφοιτοι δεν θα υπάγονται σε αυτά τα δυο Π.Δ. λόγω της αναντιστοιχίας που προκύπτει με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε μία αγορά εργασίας, χωρίς την απαραίτητη νομική κάλυψη αφενός μεν και χωρίς να έχουν εμφανή επαγγελματική ταυτότητα αφετέρου δε σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ποια η ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση έναντι των ανωτέρω επισήμων προεδρικών διαταγμάτων των μελλοντικών αποφοίτων του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας, μέσα από το νέο Υπερτμήμα «Βιοϊατρικές επιστήμες», με τους αντίστοιχους αποφοίτους-συναδέλφους τους των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας & Θεσσαλονίκης;;; Πώς θα επιλέγεται η συγκεκριμένη κατεύθυνση από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου μέσω του νέου Υπερτμήματος;;; Ποιο θα είναι το σύνολο των εισακτέων στη συγκεκριμένη ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων;;; Πώς θα εκπαιδεύονται επαρκώς οι απόφοιτοι του νέου Υπερτμήματος που επιθυμούν την ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων σε όλα τα αντικείμενα που ορίζει το Π.Δ. 163, 14/6/1996 τ. Α, φύλλο 118 μέσα από αυτήν την ομαδοποίηση με άλλες ειδικότητες παντελώς ανόμοιες και επιστημονικά ασύντακτες και τελείως μη συναφείς μεταξύ τους;;;;
    Για παράδειγμα, στο οργανόγραμμα μεγάλου δημοσίου νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.(ΦΕΚ 698, τεύχος 2ο, 28 Μαρτίου 2013), διαπιστώνεται η σαφής επαγγελματική ταυτότητα και τοποθέτηση των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων στα αντίστοιχα εργαστήρια και τμήματα, όπως αυτά προκύπτουν από τις υφιστάμενες νομοθεσίες. Με τη νέα σχολή που θα προκύψει από τη συγχώνευση πέντε ανόμοιων τμημάτων, ποιός βιοϊατρικός επιστήμονας θα μπορεί να προσληφθεί στο Ε.Σ.Υ ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια; Αυτός που είναι οδοντοτεχνίτης, οπτικός ή αισθητικός;;;;!!!
    Οι απόφοιτοι του τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων βάσει νομοθεσίας (ΦΕΚ 2001-15/09/09 τ. Β’ και ΦΕΚ 4293 – 11/12/2017 τ. Β’) εργάζονται σε τμήματα Αιμοδοσίας υψηλής ευθύνης και επιστημονικής γνώσης, όπου επιμελούνται όλων των σχετικών πράξεων και εξειδικευμένων εργαστηριακών τεχνικών, έτσι ώστε να μεταγγισθεί ο ασθενής με απόλυτη ασφάλεια. Ποιός θα είναι ο βιοϊατρικός επιστήμονας που θα επιμεληθεί των εξετάσεων του ευαίσθητου αυτού τομέα της υγείας;
    Τέλος, όλα τα πάσης φύσεως ιατρικά εργαστήρια που αναφέρονται στο Π.Δ 163-14/06/96 τ. Α’, φύλλο 34, πλέον πιστοποιούνται βάση του συστήματος ΙSO 9001:2015 που πλέον είναι το διεθνές πρότυπο ποιότητας, καθώς επίσης και από το πιο εξειδικευμένο πρότυπο 15189:2007, στο οποίο και περιγράφεται και επεξηγείται ο ρόλος του τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων οι εργασίες που κάνει και πως βάση του ακαδημαϊκού του επιπέδου συμβάλλει στην πραγμάτωση ενός διαπιστευμένου εργαστηρίου και παραδίδει στον κλινικό ιατρό εργαστηριακά αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας, κατάλληλα να τον οδηγήσουν στο σωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο.
    Το κατατεθέν σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα ανωτέρω, αντίκειται σε όλες τις νομοθετικές διατάξεις περί δημόσιας υγείας και διασφάλισης της ποιότητας και της ορθής τεχνολογικής εκτέλεσης όλων των διαγνωστικών εργαστηριακών μεθόδων και τεχνικών και θα πρέπει να το επανεξετάσετε άμεσα ως προς την Αυτονομία & Αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, καθώς οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έχει σοβαρότατα νομικά ζητήματα και σοβαρότατες συνέπειες στην ορθή ανώτατη εκπαίδευση του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων της εργαστηριακής διάγνωσης στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στις μονάδες υγείας και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια καθώς και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας!!!
    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει εκτός της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ν. 4485/4-8-2017, διάκριτη και αυτοτελή θέση στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο των Επιστημών Υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με τις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες τόσο της Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογοανατομίας και Κυτταρολογίας των οποίων και αποτελεί συνδετικό κρίκο, αλλά και με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Κλινικής Χημείας, Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
    Πως είναι δυνατόν, ενώ πληροί στο 100%, τα οριζόμενα από το Ν.4485/4-8-2017 να μην υπάρχει στο σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα Τμήματα;
    Όλα τα ανωτέρω είναι σοβαρότατα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που υποστηρίζουν ακράδαντα την αναγκαιότητα και την επιστημονικότητα της Αυτονομίας του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στο υπό ίδρυση νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ευελπιστούμε κύριε Υπουργέ στην αποκατάσταση του δικαίου και του αυτονόητου!!!
    Σας ευχαριστούμε πολύ και προσδοκούμε στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για Αυτόνομο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας που θα προστατεύει την ειδικότητά μας και τους συναδέλφους μας.
    Μετά τιμής,
    Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:30 | Θ. Λυμπεροπούλου

    Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την διαδικασία ισοτιμίας Πτυχίου για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ανεξαρτήτως του έτους εισαγωγής. Τελείωσα στο ΤΕΙ Πειραιά το 1997 το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (τότε ήταν 3,5 χρόνια η διάρκεια σπουδών). Επίσης, κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Υπήρξα η μόνη φοιτήτρια ΤΕΙ στο μεταπτυχιακό ανάμεσα σε φοιτητές ΠΕ και η οποία αποπεράτωσα τις σπουδές χωρίς καθυστέρηση (δύο χρόνια)σε σχέση με πολλούς άλλους συμφοιτητές μου με πανεπιστημιακό τίτλο, οι οποίοι ακόμα έχουν εκκρεμότητες και δεν έχουν τελειώσει. Όσο αφορά στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, το πτυχίο που πήρα από το ΤΕΙ προσπάθησα να το αξιοποιήσω και να το τιμήσω με επιτυχία προβάλλοντας το υψηλότατο επίπεδο γνώσης του αντικειμένου που αποκόμισα κατά τη διάρκεια των 3,5 χρόνων σπουδών μου. Αυτό είναι το επίπεδο μίας αποφοίτου του παλιού ΤΕΙ Πειραιά.
    ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 09:59 | ΜΠΙΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριε υπουργέ, το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρώσω την 2ετή φοίτηση μου στο ΠΜΣ του ΤΕΙ Αθηνών το οποίο και κόστισε 2400 € σε περίοδο κρίσης.
    Για τους προπτυχιακούς μεριμνήσατε για την ισοτιμία των νέων πτυχίων, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλει κανένα ποσό για δίδακτρα.
    Πρέπει να συμπεριλάβετε στην ρύθμιση και τους ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 09:48 | ΦΡΙΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

    κ. Υπουργέ ! Πρέπει να συμπεριλάβετε και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 09:14 | Μ.Σ.

    Κύριε Υπουργέ

    Στο άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος ορίζεται ότι, «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Η Αρχή της Ισότητας αποτελεί νομικό κανόνα που επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ προβλέπεται αυτοδίκαιη ένταξη των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών (παρ.1,αρθρο 5) στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Αττ., δεν προβλέπεται το ίδιο για τους ήδη εγγεγραμμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές (παρ.5, αρθ.5) παρά μόνο ότι τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων των δυο Τ.Ε.Ι. θα συνεχιστούν έως την ολοκλήρωσή τους και στους αποφοίτους των Π.Μ.Σ. θα απονεμηθεί μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι. με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.
    Αυτό είναι κοροϊδία και αδικία, αφού ο μεταπτυχιακός τίτλος δεν θα έχει πλέον καμία αξία επειδή θα προέρχεται απο ένα καταργημένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ εμείς όχι μόνο θα το έχουμε πληρώσει αλλά θα έχουμε ξοδέψει χρόνο και κόπο, αφού ταυτόχρονα εργαζόμαστε. Παρακαλούμε, όπως εξετάσετε το θέμα.

    Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΤΕΙ Αθήνας
    Ανώτατο στέλεχος Νοσοκομείου

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 07:53 | Κατερίνα Λύτρα, Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ, με δήλωση αποκλείσατε το ενδεχόμενο, ισοτιμησης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων. Πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Αναλογιστείτε υπαλλήλους, δύο ταχυτήτων, και τίτλους πτυχίων από έναν φορέα που δεν θα υφίσταται. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, για εξομοίωση των πτυχίων μας, οπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Μια τόσο σημαντική και λαμπρή μεταρρύθμιση, δεν μπορεί να ξεκίνα με παθογένειες που μπορούν να προβλεφθούν.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 05:14 | Νίκος Βασιλείου

    Είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας και διάβασα οτι δεν σκοπεύετε να δώσετε καινούργιο πτυχίο στους παλαιούς αποφοίτους ούτε θα υπάρξει κάποια διαδικασία ισοτιμίας για τους παλαιούς πτυχιούχους, αντίθετα στους φοιτητές που δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμα θα τους απονεμηθεί το πτυχίου του νεοσυσταθέντος πανεπιστημίου.

    Αποφοίτησα στην ώρα μου το 2015 μετά από επίπονες προσπάθειες, ενώ αντίθετα συμφοιτητές μου που ακόμα δεν τελείωσαν θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση με την απονομή του νέου πτυχίου. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν δύναται να γίνει αποδεκτό από κανέναν απόφοιτο. Μεριμνήστε οπωσδήποτε για την ψήφιση διαδικασιών ισοτίμησης ή απονομής νέου πτυχίου στους αποφοιτούντες. Αν δεν υπάρξει τέτοια διαδικασία καλύτερα να μην ψηφιστεί καθόλου ο νόμος, δεν μπορείτε να ρίχνετε στον καιάδα χιλιάδες αποφοίτους οι οποίοι θα φέρουν πτυχία από ανύπαρκτες και κατηργημένες σχολές.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 02:44 | Απόφοιτος ΤΕΙ

    Κύριε Υπουργέ,
    Οι παλιοί απόφοιτοι των ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Αθήνας δεν διδάχθηκαν από τους ίδιους καθηγητές που θα διδαχτούν και οι νυν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Πειραιά + ΤΕΙ Αθήνας); Πώς γίνεται τα πτυχία των παλαιών και των νυν αποφοίτων να διαφέρουν;
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 02:42 | Wolf

    Και ως σχόλιο στα διάφορα νομικίστικα ευφυολογήματα που γράφονται εδώ: τα δύο ΤΕΙ *δεν* μετατρέπονται σε πανεπιστήμια. Με τον προτεινόμενο νόμο δημιουργείται ένα «*νέο* πανεπιστήμιο, το οποίο απορροφά (δηλαδή παίρνει ὡς προίκα) υποχρεώσεις, περιουσία, προσωπικό και φοιτητές των δύο ιδρυμάτων. Τίποτα από αυτή τη διαδικασία δεν αφορά όσες και όσους, στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν, πέρασαν από τα ΤΕΙ και ολοκλήρωσαν σ’αυτά τις σπουδές τους. Οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις και, γενικότερα, η σχέση των ιδρυμάτων με αυτούς τους πτυχιούχους έχει ολοκληρωθεί. Υποχρέωση ή άλλη σχέση του νέου πανεπιστημίου με τους πτυχιούχους ΤΕΙ απλώς δεν υφίσταται.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 02:20 | ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΧΤΙΔΗΣ

    Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας:
    Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ.…Ωστόσο, για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από τα δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα, δεν μπορούμε να πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους…. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν.

    ΓΙΑΤΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ;
    1)Τα ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά παραμένουν ως έχουν; Όχι! Τα ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά μετατρέπονται σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!
    Πως, λοιπόν, θα παραμείνουν ως έχουν τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά; Όπως τα ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά θα μετατραπούν σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έτσι ακριβώς πρέπει και τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά να μετατραπούν σε πτυχία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής!!!!
    2) Οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη μπορεί να είναι αιώνιοι φοιτητές. Πώς μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να δίνετε τη δυνατότητα σε αιώνιους φοιτητές να πάρουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στους παλαιούς απόφοιτους που αποφοίτησαν στην ώρα τους να τους στερείτε αυτή τη δυνατότητα;

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 02:10 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΡΑΚΟΥ

    ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:
    ΤΕΙ Αθήνας + ΤΕΙ Πειραιά = Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πτυχία ΤΕΙ Αθήνας + πτυχία ΤΕΙ Πειραιά = πτυχία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 01:52 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργείται από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά και όχι από το μηδέν. Εσείς ο ίδιος έχετε αναφέρει ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου βασίζεται στην ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να μην ισοτιμούνται τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά; Σε αυτήν την «ακαδημαϊκή ποιότητα» δεν συμπεριλαμβάνονται οι παλαιοί απόφοιτοι; Αν οι παλαιοί απόφοιτοι έχουν λάβει κατώτερα πτυχία από αυτά του νέου πανεπιστημίου, τότε για ποια ακαδημαϊκή ποιότητα των δύο ιδρυμάτων μιλάτε; Από τη στιγμή που τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δεν αξίζουν την ισοτίμηση με τα πτυχία του νέου Πανεπιστημίου, τότε αυτομάτως ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ η «ακαδημαϊκή ποιότητα που έχουν πετύχει τα δύο Ιδρύματα»!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 01:08 | Γιάννης Μαθιουδάκης

    κ.Υπουργέ θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ισοτίμηση υφιστάμενων και μελλοντικών πτυχιούχων. Το ΠΔΑ δεν προκύπτει από το πουθενά, αλλά από ΑΕΙ τα οποία έχουν προσφέρει και ακαδημαϊκό έργο, αλλά και αποφοίτους στην κοινωνία.
    Με ποια λογική προάγεται και χρησιμοποιείται το ακαδημαϊκό έργο των δύο ΑΕΙ για να μεταβούν στο επόμενο στάδιο του Πανεπιστημίου, αλλά οι απόφοιτοί τους παραβλέπονται και αφήνονται ως έχουν, με αποτέλεσμα στο μέλλον να υποβαθμιστούν;
    Οι απόφοιτοι των δύο ΑΕΙ, έχουν δικαίωμα να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, αλλά δεν κρίνεται εφικτή η ισοτίμησή τους με τμήματα του ίδιου αντικειμένου στο ΠΔΑ; Δηλαδή πώς κρίνονται κατάλληλοι για εξειδίκευση των γνώσεών τους σε ανώτατο επίπεδο, αλλά ακατάλληλοι στο να είναι ισότιμοι με μελλοντικούς αποφοίτους;
    Αν δεν προϋπάρξει ισοτίμηση πτυχίων κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα τωρινών και μελλοντικών αποφοίτων και είναι γνωστό αυτό.
    Κρίνεται επίσης απαράδεκτη η «σιωπηρή» ανοχή των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων σε τέτοια παράβλεψη.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:38 | GM

    Οι κ.κ. «Πρυτάνεις» – στα ίδια εισαγωγικά όπου συνήθως τοποθετούνται οι «φοιτητές», τα «ανώτατα» Ιδρύματά τους και οι απόφοιτοί τους – θα πρέπει ΤΩΡΑ να «ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΟΔΙ» ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ που παρά την γενικότερη ΑΠΑΞΙΩΣΗ των Ιδρυμάτων που αποφοίτησαν από την ίδια την Πολιτεία, εν τούτοις ανταγωνίζονται επάξια όλα αυτά τα χρόνια (αν και άνισα) τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως – απ’ότι φαίνεται – να είναι φορείς της ίδιας ποιότητας σπουδών η οποία μεν αναγνωρίζεται αλλά ΜΟΝΟ στα Ιδρύματα που αυτοί αποφοίτησαν ;!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΡΟ

    Σε νεα ανακοινωση του Υπ. Παιδειας, διαβασα πως οι αποφοιτοι του νεου Πανεπιατημιου με τους αποφοιτους δεν θα εχουν διαφορετικα επαγγελματικα δικαιωματα, γιατι οι σπουδες τους ειναι επιπεδου 6. Υπαρχει νομος που να οριζει επαγγελματικα δικαιωματα επιπεδου 6 που ειναι πτυχιο Bachelor; Τοτε γιατι συγκρουονται σε διαφορες περιπτωσεις τα επαγγελματικα δικαιωματα με τις κοινες υπουργικες αποφασεις; Το Υπουργειο Παιδειας θα επρεπε να διασφαλιζει και να υπερασπιζεται τα επαγγεματικα δικαιωματα των πτυχιουχων της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης και το δικαιωμα στην εργασια. Χωρις την ισοτιμια των πτυχιων ΤΕΙ με αυτα του νεου Πανεπιστημιου, θα δημιουργηθουν μεγαλες ανισοτητες. Τα ΤΕΙ ανηκουν στην ανωτατη εκπαιδευση και οι αποφοιτοι τους δεν αξιζουν να βρεθουν στην απομονωση για κατι που λυνεται.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:06 | Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά

    κ. Υπουργέ τηρήστε τις υποσχέσεις σας!
    Σπάστε τα δεσμά της Συντεχνίας που τόσα χρόνια κρατάνε όμηρους χιλιάδες πολίτες αυτής της Χώρας!
    Κάντε ό,τι είναι ηθικά δίκαιο και συνταγματικά ορθό!
    Δώστε, με αυτόν τον Νόμο, το δικαίωμα σε χιλιάδες αποφοίτους ΤΕΙ να πετάξουν τον καταστροφικό μανδύα της «ΤΕ»! Τους αξίζει, το δικαιούνται, το απαιτούν! Τα ΤΕΙ είναι υποσύνολο των ΑΕΙ. Ως πότε οι απόφοιτοί τους θα βιώνουν τον ρατσισμό κυρίως στον Δημόσιο Τομέα.
    Δεν γίνεται να έχουν γίνει ΑΕΙ από το 2001, να εκπονούν διδακτορικά και να κατέχουν Μάστερς από Πανεπιστήμια εσωτερικού/εξωτερικού και να εξακολουθούν να φέρουν την ταμπέλα της «ΤΕ».
    Δώστε το δικαίωμα στους αποφοίτους των δύο ΑΕΙ ΤΤ να ισοτιμήσουν το πτυχίο τους με τα πτυχία του ΠΔΑ!
    Μην μας οδηγήσετε στην απόγνωση!
    Δεν αντέχουμε χειρότερη μεταχειριση. Απαιτούμε το καλύτερο που μας αξίζει.
    Μην ενδίδεται στις συντεχνιακές πιέσεις! Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στηρίζουν χρόνια τώρα την Ανώτατη Εκπαίδευση της Ελλάδας με την ισότιμη συμμετοχή τους στα Μεταπτυχιακά προγράμματα όλων των Πανεπιστημίων της Χώρας. Το ΕΚΠΑ, η ΑΣΟΕΕ, το ΠΑΠΕΙ, το ΠΑΝΤΕΙΟ, το ΑΠΘ και όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας μας δέχτηκαν, εμάς και τα δίδακτρά μας! Ανταποκρίθηκαμε πλήρως, ισότιμα και με αξιοζήλευτες δυνατότητες με τους αξιοσέβαστους συμφοιτητές μας αποφοίτους Πανεπιστημίων.
    Απαιτούμε το δίκαιο, το ηθικό, το δικαίωμά μας στην εξέλιξη της καριέρας μας.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:09 | Χριστόφορος Σ.

    Κύριε Υπουργέ παρακαλώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας το γεγονός ότι δημιουργείτε με το παρόν νομοσχέδιο σοβαρή αδικία για τους αποφοίτους των 2 ιδρυμάτων. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα και να τους δοθεί δυνατότητα ισοτίμησης των πτυχίων τους και επιτέλους να δημιουργηθεί Ενιαίος χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 20:00 | Γεώργιος Α. Λιβανός

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Θεωρώ απαραίτητη την πρόβλεψη διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον αυτών με ημερομηνία πρώτης εγγραφής από το 2001 και μετά (έτος ανωτατοποίησης των ΤΕΙ με νέα προγράμματα σπουδών 8 εξαμήνων, ισότιμα με τα πανεπιστημιακά) με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Επίσης, είναι απαραίτητη η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με ενιαία διαδικασία για παλαιούς και νέους αποφοίτους.
    Πιστεύω ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διάταξη για αυτοδίκαιη ένταξη στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους με την ανάλογη διαδικασία που προβλέπεται για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές. Επισημαίνεται ότι στη περίπτωση Π.Μ.Σ. με διάρκεια σπουδών 3 εξαμήνων και άνω, οι φοιτητές αυτοί θα είναι εν ενεργεία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, όπου θα έχει ιδρυθεί και θα λειτουργεί πλήρως το νέο Πανεπιστήμιο. Εκτιμώ ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση αυτή για λόγους δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης των εγγεγραμμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Με εκτίμηση
    Γεώργιος Α. Λιβανός
    Πρόεδρος του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε.
    ΤΕΙ Αθήνας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 18:38 | Βασίλης Κ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής…….και μετά
    Στους αποφοίτους των Π.Μ.Σ. απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι. με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.
    Δηλαδή το Πανεπιστήμιο στους αποφοίτους του, των Π.Μ.Σ θα δώσει τίτλο ιδρύματος (ΤΕΙ) ΠΟΥ ΘΑ ΈΧΕΙ ΠΆΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ !!!!!
    θεωρώ άδικο φοιτητές εν ενεργεία μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΕΙ να μην τους αποδοθεί τίτλος Πανεπιστημίου.
    Ευχαριστώ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 18:14 | Wolf

    Συμπληρωματικά σε προηγούμενο σχόλιο, ως προς τους λόγους για τους οποίους ορθώς *δεν* υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει ισοτίμηση των πτυχίων ΤΕΙ με τους τίτλους σπουδών του νέου ΠΔΑ.
    – Η θεσμοθετημένη (δλδ. «αυτόματη») ισοτίμηση των «παλαιών» πτυχίων συνιστά εύνοια και διακριτική μεταχείριση – και σε καμμιά περίπτωση, θεραπεία κάποιας αδικίας. Είναι, δηλαδή, κατά βάση αίτημα *άδικο*.
    – Επίσης, είναι αίτημα αυθαίρετο, διότι, σε λαϊκή ορολογία, υπονοεί οτι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μια δια βίου υποχρέωση να «σέρνει» μαζί του τους παλιούς αποφοίτους κάθε φορά που κάνει ένα βήμα μπροστά. Τέτοια οφειλή δεν υπάρχει.
    – Ακόμη υποδηλώνει φυγοπονία, διότι η διαδικασία ουσιαστικής ισοτίμισης υπάρχει ήδη -αλλά θέλει κόπο. Πτυχιούχοι προηγούμενων ετών έχουν (και θα συνεχίσουν να έχουν) τη δυνατότητα κατάταξης σε τμήματα του νεου ΠΔΑ. Εύλογα, τα νέα Τμήματα θα (συνεχίζουν να) αναγνωρίζουν τυχόν μαθήματα προηγούμενων πτυχίων τα οποία είναι μερικώς ή ολικώς ισοδύναμα με μαθήματα του δικού τους Προγράμματος Σπουδών.
    – Εν τέλει, το μόνο «επιχείρημα» που προβάλουν οι θορυβούντες απόφοιτοι ΤΕΙ είναι «γιατί να μην ευνοηθούμε όπως -πιστεύουμε- οτι ευνοήθηκαν κάποιο άλλοι» (π.χ. οι λιμνάζοντες φοιτητές ή οι απόφοιτοι των ΚΑΤΕΕ ή των σχολών που «πανεπιστημιοποιήθηκαν»). Η κοινωνικά δίκαια και σωστή απάντηση είναι απλώς: «για να μήν επαναληφθούν τυχόν σφάλματα και αδικίες του παρελθόντος».

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 13:21 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΜΕΛΗΣ

    Επιτελους,δειξτε οτι η Αριστερα ΔΕΝ ειναι συντηρηση.
    Επιτελους δωστε το δικαιωμα στους αποφοιτους των ΤΕΙ να συνεχιζουν τις σπουδες τους και στα πανεπιστημια-πολυτεχνεια(σπουδασανε κατα μεσο ορο 5 ετη,με σπουδες ανωτατης σταθμης)
    Επιτελους ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ τις κατατακτηριες(το πτυχιο ΤΕΙ δε σας λεει τιποτα;ειναι μικροτερο απο τα 3 μαθηματα των κατατακτηριων;)
    Επιτελους καντε την επανασταση στην τριτοβαθμια εκπαιδευση,την επανασταση για δικαιη ισοτιμια των αποφοιτων,την επανασταση για συνεχεια στην εκπαιδευση των Ελληνων
    Σας δινετε η ευκαιρια να μεινετε στην ΙΣΤΟΡΙΑ. Μην υποκειψετε σε διαμαρτυριες συντεχνιων,απεργιων 10-15 ημερων,απειλες συμφεροντων.
    Ξεκινησατε μια καλη αρχη με το Παν.Δ.Α.,ομως πρεπει να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους των απορροφούμενων Ιδρυμάτων.
    κ.Υπουργε, ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 12:53 | Τ.Α.

    Με αφορμή την ίδρυση του ΠΔΑ:
    Εδώ και μερικά χρόνια ενόψει διαβουλεύσεων, οι απόφοιτοι και φοιτητές των σχολών μηχανικών των ΤΕΙ έχουν το θλιβερό προνόμιο να διαμαρτύρονται από τις σελίδες του opengov για την ολοένα και αυξανόμενη σειρά νομοθετημάτων που τους ρίχνουν ολοένα και βαθύτερα στον καιάδα της επαγγελματικής και κοινωνικής απαξίωσης.
    Στα 30 χρόνια και πλέον χρόνια ύπαρξης των ΤΕΙ έχει ιδρυθεί πλήθος πολυτεχνικών σχολών , έχουν έρθει χιλιάδες απόφοιτοι πανεπιστημίων εξωτερικού με σπουδές μηχανικού και οσονούπω οι απόφοιτοι ‘’κολλεγίων’’ αναγνωρίζονται ως μηχανικοί με βάση το σε ισχύ νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα του μηχανικού στη χώρα μας.
    Αντιθέτως τα τμήματα μηχανικών των ΤΕΙ αντιμετωπίζονται ως οιονεί ανύπαρκτα, άνθρωποι με πτυχίο μηχανικού ουσιαστικά παίρνουν τα υπολείμματα (leftovers) της επαγγελματικής ύλης του μηχανικού που έχουν σπουδάσει , εν μέσω τοποθέτησης προσκομμάτων, νομιμοφανών απαγορεύσεων στις σχέσεις με τη Διοίκηση και καθημερινού αγώνα για την απόδειξη του προφανούς και αυτονόητου για το μεροκάματο, ύβρεων και τοποθέτησης τυπικών φραγμών πραγματικά αστείων για την εποχή μας στην επαγγελματική δραστηριότητα: (Όρια ισχύος της τάξης των 50 Kw,όρια ορόφων, μη υπογραφή αντισεισμικού, απαγόρευση εγγραφής στο μητρώο μελετητών- με υποσχετική τα τελευταία χρόνια όταν εκδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα- όρια στη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων και απαγόρευση εκπόνησης ΜΕΑ στην εξέλιξη εργοληπτικών πτυχίων, αδυναμία πρόσβασης σε ένα σωρό υπηρεσιών μηχανικού). Παραδόξως δεν έχουν μπει όρια ανάπτυξης γραμμών κώδικα για τους μηχανικούς Πληροφορικής- και αυτό γιατί δεν υπήρχε αυτή η τεχνολογία τη δεκαετία του 30 , που στήθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΄΄ διπλωματούχων ΄΄ μηχανικών. Ουσιαστικά όπου και αν ψάξεις θα βρεις ένα μικρό πετραδάκι έντεχνα τοποθετημένο που απαγορεύει την πρόσβαση μερικά ή ολικά στο επάγγελμα του μηχανικού για τους μηχανικούς Τ.Ε. Τα παραπάνω συνοδεύονται φυσικά με γενναίες δόσεις κοινωνικής απαξίωσης. Η εκπροσώπηση των μηχανικών Τ.Ε. έχει αφεθεί στην ΕΕΤΕΜ, ένα κοινό σωματείο με μερικές χαριστικές αρμοδιότητες από την Πολιτεία που περισσότερο εξυπηρετούν την οικονομική του τροφοδοσία παρά το συμφέρον των μελών του – π.χ. την καταβολή παράβολου –και βέβαια ετήσιας συνδρομής για την έκδοση ΥΔΕ. Η ΕΕΤΕΜ είναι το νέο έκδοχο παλαιότερων συνδικαλιστικών ενώσεων των υπομηχανικών του μικρού Πολυτεχνείου και των ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ, ένα έντεχνα τοποθετημένο βαρίδι που συνδέει τους μηχανικούς Τ.Ε. με αποφοίτους Ανώτερων σχολών , και εξασφαλίζει τον αποπροσανατολισμό των διεκδικήσεων από συνιστώσες διαφορετικών επιπέδων σπουδών. (Δεν θέλω να μειώσω τους συναδέλφους από μικρό πολυτεχνείο και ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ αλλά αυτή είναι η νομική πραγματικότητα –και αυτοί έδωσαν αγώνες και τους έχασαν κάτω από την μπότα του ΤΕΕ). Αντίστοιχα στο Δημόσιο που αποτελεί ένα ισχυρό μπούσουλα για την κοινωνία οι υπομηχανικοί, οι τεχνολόγοι μηχανικοί των ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ και οι μηχανικοί Τ.Ε. στεγάζονται όλοι κάτω από την πινακίδα Τ.Ε. με τους αντίστοιχους περιορισμούς έναντι της ΠΕ κατηγορίας. Σαν να μην έφθανε αυτό αποφάσεις της Διοίκησης έχουν εντάξει κατά καιρούς εργοδηγούς , απόφοιτους μέσων σχολών και μηχανικούς Ε.Ν. στην ΤΕ κατηγορία δημιουργώντας άλλους νομικούς φραγμούς και ενισχύοντας την ομπρέλα προστασίας στο φωτοστέφανο του Διπλωματούχου μηχανικού. Συνήθως ο μηχανικός Τ.Ε. αποκαλείται υπομηχανικός ή Τεχνολόγος -νεότερη εφεύρεση καραμέλα του ΤΕΕ, που την χρησιμοποιεί κατά κόρον στα επίσημα έγγραφά του και ανακοινώσεις του- όλα αυτά αγνοώντας το νόμο και το πτυχίο που απονέμει στους αποφοίτους μηχανικούς των ΤΕΙ. Με τον ίδιο σκαιό τρόπο που τα ΜΜΕ, η δημόσια διοίκηση, ο τυπικός πολιτικός προϊστάμενος και τελικά ο μέσος πολίτης αναφέρονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
    Οι όποιες προβλέψεις του νόμου για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών ΤΕΙ, δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Η νομοθεσία που αναγνωρίζει τον ανώτατο χαρακτήρα των σχολών, είναι ‘’κουτσή’’ γιατί προσκρούει και σε ένα σωρό έντεχνα τοποθετημένους νομικούς σκοπέλους και ‘’συναδελφικές’’ αποφάσεις εργαλείων της Διοίκησης με χαρακτηριστικότερο το ΣΤΕ, έτσι ώστε αβασάνιστα οι απόφοιτοι ΤΕΙ – έστω και αν ακολουθήσουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές , έστω διαθέτοντας σημαντική επαγγελματική εμπειρία, να παραμένουν στο τέλος ουσιαστικά Bob μάστορες όπως έχει τονίσει και ο νυν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παλαιότερα από άλλη ‘’διπλωματουχιακή’’ θέση.
    Σε Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα οι μηχανικοί ΤΕ, είναι τα απολύτως χρήσιμα στελέχη. Σε αρκετές περιπτώσεις βγάζουν όλη τη ‘’δύσκολη και βρώμικη’’ δουλειά με τη χαμηλότερη αμοιβή και ελάχιστες δυνατότητες ανέλιξης σε ένα οργανισμό. Ιδιαίτερα στο Δημόσιο παρόλο τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης και του κώδικα ΔΥ, ουσιαστικά αποκόπτονται από θέσεις ευθύνης είτε με το προβάδισμα που παρέχει ο νόμος σε ΠΕ, είτε με την κατασκευή οργανογραμμάτων από ΠΕ για ΠΕ.
    Η ΑΔΙΠ έχει ήδη αξιολογήσει τις σπουδές μηχανικού σε όλα τα τμήματα μηχανικών ΤΕΙ. Η Πολιτεία έχει κατατάξει στην κατηγορία 6 όπως οφείλει με βάση τον ανώτατο χαρακτήρα τους τα πτυχία ΤΕΙ. Αλλά αυτά παραμένουν κενή επιταγή χωρίς ξεκάθαρο και σαφές νομικό πλαίσιο,γ
    Δυστυχώς- δυστυχέστατα- πολλά ακόμα πρέπει να γραφούν εδώ. Όμως για την οικονομία της συζήτησης θα ήθελα όμως να προτείνω τα παρακάτω που θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθούν πριν την ίδρυση του ΠΔΑ (ή αντί της ίδρυσης του ΠΔΑ):
    1) Καθορισμός με νόμο των επαγγελματικών δικαιωμάτων(και όχι πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες) με τη συμμετοχή και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων-του συνόλου των μηχανικών από λευκό χαρτί (και πλήρης κατάργηση της ισχύουσας αναχρονιστικής νομοθεσίας του 1930 που αναφέρεται στο επάγγελμα του μηχανικού) σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών τους, τις μεταπτυχιακές τους σπουδές , την εμπειρία τους και τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης. Ένα καλό παράδειγμα ήταν οι εξετάσεις πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών οι οποίες καταργήθηκαν από το ίδιο το ΤΕΕ γιατί χαλούσαν την συντεχνιακή πιάτσα.
    2) Αλλαγή του νόμου για το ΤΕΕ, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα τεχνικός σύμβουλος του κράτους και συνδικαλιστικό όργανο της συντεχνίας των διπλωματούχων μηχανικών, με την προοπτική να συμπεριλάβει ΟΛΑ τα τεχνικά επαγγέλματα με ΙΣΟΤΙΜΗ εκπροσώπηση. Η στρεβλή ‘’τεχνική πυραμίδα’’ στη χώρα μας πρέπει επιτέλους να διορθωθεί.
    3) Κατάργηση του διαχωρισμού ΠΕ /ΤΕ και αντικατάσταση με ενιαία στο Δημόσιο εφόσον πρόκειται για πτυχιούχους Ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι πραγματικά θλιβερό να προηγούνται άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης με άσχετο αντικείμενο επειδή είναι ΠΕ σε σχέση με εξειδικευμένους ΤΕ. Ή ακόμα γελοιωδέστερο, υπάλληλοι ΤΕ με αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό τίτλο από Πανεπιστήμιο να συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ΤΕ.
    Οι δηλώσεις περί κύρους πτυχίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ του Κ. Υπουργού είναι τουλάχιστον άτυχες. Οι απόφοιτοι μηχανικοί ΤΕΙ δεν χρειάζονται πτυχίο Πανεπιστημίου, επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ανωτάτων σχολών χρειάζονται. Ως απόφοιτοι ανώτατων σχολών ανήκουν στην κατηγορία ΕΠΠ6. Σημαντικός αριθμός πλέον διαθέτει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Η πολιτεία προσφέρει το πτυχίο αλλά δεν κατοχυρώνει τον πτυχιούχο. Τα ΤΕΙ δεν χρειάζονται να γίνουν Πανεπιστήμια –εκτός αν αυτό εξυπηρετεί την αναδιάρθρωση του γιγαντισμού της Ανώτατης εκπαίδευσης αλλά μάλλον θα έπρεπε να αρχίσει από ένα σωρό ‘’Πανεπιστήμια’’ με σημαία ευκαιρίας. Αυτό πρέπει να γίνει αν γίνει με προπορεία στην προστασία των αποφοίτων ΤΕΙ.

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη αν τα παραπάνω δεν δρομολογηθούν η ίδρυση του ΠΔΑ θα έχει τον εξής χαρακτήρα:
    Α) Θρίαμβο του ΤΕΕ αφού εξαφανίζει μερικά από τα καλύτερα τμήματα μηχανικών ΤΕΙ, αντικαθιστώντας τα με ενδιάμεσα πανεπιστημιακά τμήματα που θα αναλάβει να τα διαχειριστεί κατά τον γνωστό τρόπο. Η όποια αντικειμενική ΄΄απειλή ‘’ για τη συντεχνία εξαφανίζεται και οι απόφοιτοι μηχανικοί ΤΕΙ θα έχουν αφανιστεί επαγγελματικά στην επόμενη δεκαετία αφού θα έχει αποκοπεί η ρίζα τους.
    Β) Η τεχνογνωσία και εκπαιδευτική επάρκεια των τμημάτων θα χαριστεί αβασάνιστα στο νέο Πανεπιστήμιο, αλλά όχι και στους απόφοιτους 30 ετών που και με τη συμμετοχή τους χτίστηκε και ΄΄ανδρώθηκε’’ (ή ‘’γυναικώθηκε’’ για να είμαστε και συνεπείς στην ισότητα των φύλλων, έστω λεκτικά ).
    Τα παραπάνω θα αποτελέσουν ταφόπλακα σε ένα δραστήριο και ικανό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας , ενισχύοντας την αδικία που υφίσταται χρόνια τώρα με κύρια ευθύνη του ΤΕΕ, και θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.
    Ο Κύριος υπουργός είπε πριν από λίγες μέρες στην εκδήλωση για τα 180 χρόνια του ΕΜΠ πως οι συντεχνίες είναι εχθρός της δημοκρατίας. Θα μπορούσα εύκολα να συμπληρώσω πως είναι εχθρός και της ‘’ελεύθερης οικονομίας’’ αλλά και δεν συνάδουν με οποιαδήποτε αριστερή πολιτική που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Τελικά οι συντεχνίες ωφελούν μόνο την προσοδοθηρία των μελών τους και των συν αυτώ παρατρεχάμενων που ΄΄τρέφονται΄΄ διαπλεκόμενοι όταν οι συντεχνίες γίνουν ισχυρές. Αν επιχειρήσουμε έναν απολογισμό της προσφοράς των διπλωματούχων μηχανικών στην ελληνική κοινωνία , θα διαπιστώσουμε την απογοήτευσή μας. Ίσως το ίδιο θα μπορούμε να πούμε και για τα υπόλοιπα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα που έχουν φτιάξει ισχυρή ασπίδα προστασίας των συμφερόντων τους σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των συντεχνιών είναι η ΑΓΝΟΙΑ που διακατέχει τους περισσότερους από κρατικούς λειτουργούς, πολιτικούς προϊσταμένους, ακόμα και τους ίδιους πτυχιούχους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Και έτσι η άγνοια γίνεται προστάτης της κάθε εύπεπτης καραμέλας που πετούν οι συντεχνίες στον πολίτη για να κάνουν τη δουλειά τους. Θα παρακαλούσα όλους να κάνουν μια αναδρομή στο πως έχει εξελιχθεί το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα από την εποχή του Κυριακάτικού ‘’σχολείου τεχνών και επαγγελμάτων΄΄ για τεχνίτες στην Ελλάδα.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 12:01 | ΒΕΝΕΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Ξεχάσατε εντελώς τους εν ενεργεία μεταπτυχιακούς φοιτητές.
    Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε και για αυτούς.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 10:47 | ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

    κ. Υπουργέ, τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές τους έχετε ξεχάσει. Ειδικά όσους φοιτούν και έχουν καταβάλει τα δίδακτρα. Προνoήσατε όμως για τους προπτυχιακούς, οι οποίοι φοιτούν ΔΩΡΕΑΝ. Θεωρώ οτι θα πρέπει να το αλλάξετε.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 10:39 | ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΜΑΡΙΑ

    κ. Υπουργέ, η μη δυνατότητα παροχής πτυχίου του νέου πανεπιστημίου σε φοιτούντες μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι απαράδεκτη καθώς αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές όπως προκύπτει από το κατατεθέν νομοσχέδιο. Παρακαλώ για την άμεση τατκοποίηση του.

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 23:25 | ΒΑΡΒΑΡΑ Κ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΤΥΓΧΑΝΩ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΠΙΣΗΣ 20ΕΤΙΑΣ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ.
    ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΕΩΡΩ – ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ – ΟΤΙ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 23:10 | ΗΛΙΑΣ ΝΤ.

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΤΕΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΠΑΡΟΥΝ» ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ «ΣΤΕ» ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ,
    (ΒΛΕΠΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ Κ.Λ.Π. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ )

    ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΙΑ «ΑΣΦΑΛΗ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (Π.Χ. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ) ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ …

    ΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟ «ΣΤΕ» ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΙΑΣΥΝΗ

    ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ -> ΟΙ «ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ» ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
    ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ
    ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ …

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 21:39 | Ιωαννης Μινκακης

    Στο συγκεκριμενο νομοσχεδιο δεν προβλεπεται η διαδικασια ισοτιμιας των πτυχιων των ηδη πτυχιουχων του ΑΕΙ Πειραια Τ.Τ και του ΑΤΕΙ ΑΘηνας. Παρακαλω κυριε υπουργε τακτοποιηστε το.

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 12:09 | Γιαννής Τσιβλός

    Η μη δυνατότητα παροχής πτυχίου του νέου πανεπιστημίου σε φοιτούντες μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι απαράδεκτη καθώς αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές όπως προκύπτει από το κατατεθέν νομοσχέδιο .

  • 1 Ιανουαρίου 2018, 11:50 | ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με την ελπίδα κάποια στιγμή στην Ελλάδα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και διαδόθηκε στο πολιτισμένο κόσμο να σταματήσουν οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις .Το ελληνικό δημόσιο που διατείνεται με νόμους ότι τα ΤΕΙ είναι ανώτατα και ανήκουν ισότιμα με τα ΑΕΙ έχει διαχωρίσει μισθολογικά και προαγωγικά τους υπαλλήλους σε ΠΕ και ΤΕ με ανάλογη μισθολογική διαφορά …..Και ερωτώ τον αξιότιμο κύριο Υπουργό εφόσον δεν προβλέπεται ισοτιμία παλαιοτέρων πτυχιούχων που εκτός από εργασιακή εμπειρία κατέχουν και μεταπτυχιακούς τίτλους από ΑΕΙ συναφή με το αντικείμενο του ( φυσικοθεραπεία ) ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΕΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΠΕ ΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΦΟΥ ΟΙ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ???ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΝΤΑΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΕΙ- ΠΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΕΙ – ΠΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ . Η ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΕ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ??? Είμαστε συνηθισμένοι πλέον και το δρόμο το γνωρίζουμε προσφυγή στη δικαιοσύνη όπως έγινε και με το ανθυγειινό επίδομα στα νοσοκομεία το οποίο το παίρνουν όλοι ( ψυχολόγοι, κοιν λειτουργοί, νοσηλευτές , καθαρίστριες….) εκτός από φυσικοθεραπευτές .άρθρο 4 του συντάγματος είμαστε όλοι ίσοι έναντι του νόμου και φυσικά ο αποκλεισμός από τη διαδικασία της ισοτιμίας παλαιότερων πτυχιούχων όχι μόνο αττικής και Πειραιώς με το νέο ΑΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ συγκρούεται σφοδρότατα με το εν λόγω άρθρο του συντάγματος . το καίριο ερώτημα είναι καλύτερα το προβλέπειν η το θεραπευειν ???θεραπεία θα ρθει αργά η γρήγορα αλλά οι συνέπειες είναι στο ανθρώπινο δυναμικό που ξοδεύεται άσκοπα και απομακρύνεται από τον κύριο σκοπό ( την προσφορά στον πολίτη ) βέβαια η δικαστική διαδικασία έχει και τις συνέπειες των αγωγών , ψυχική οδύνη οικονομική αιμορραγία κα επιβλαβή για το πληγωμένο ελληνικό δημόσιο και σεις ως διαχειριστές του πρέπει να τα προβλέψετε.

  • 31 Δεκεμβρίου 2017, 11:42 | Θεόδωρος Θεοδώρου

    Καλημέρα σας και Καλές Γιορτές,

    Για τους απόφοιτους πρέπει να υπάρξει «διαδικασία» «πλήρους ισοτίμισης» αν δεν θα είναι αυτόματη η ισοτίμηση για τους εξείς λόγους:

    1). Τα Τ.Ε.Ι. και τα Πανεπιστήμια είναι εξίσου τα ίδια βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, διότι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βάσει του άρθρου 16, δεν υπάρχει στο άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος ο όρος Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο, παρα μόνον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το Σύνταγμα λέει στην παράγραφο 7 του άρθρου 16 ότι «Η Επαγγελματική ή άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από 3 χρόνια», δηλαδή τα Τ.Ε.Ι.(Α.Ε.Ι.) και τα Πανεπιστήμια (Α.Ε.Ι.) δεν ανήκουν στην Ανωτέρη Βαθμίδα αλλά ανήκουν στην Πανεπιστημιακού Επιπέδου βαθμίδα και απο την στιγμή που δεν είναι 3 ετή και κάτω η διάρκεια των σπουδών τους, τότε δεν μπορεί να διαχωρίζεται η εκπαίδευση τους με κανένα νόμο, παρά μόνον ότι ορίζει το Σύνταγμα διότι το Σύνταγμα είναι ο Υπέρτατος Νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Άρα η Εκπαίδευση που παρέχεται από τα Α.Ε.Ι. είναι Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση. Επαγγελματική ή Τεχνολογική Εκπαίδευση στα Α.Ε.Ι. ΔΕΝ υφίσταται όταν οι σπουδές είναι πάνω από 3 χρόνια. Τα Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.) είναι 4 ετές εδώ πολλά και χρόνια.

    2). Ως Απόδειξη ότι η Εκπαίδευση είναι Ακαδημαϊκή σε όλα τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ότι το 2015 η Ελληνική Δημοκρατία δήλωσε σε όλα τα Κράτη στην έκθεση της Ελλάδος στην σελίδα 4, σημείο 1.8, που αφορά την διαδικασία της Μπολόνιας ότι τα όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) είναι Ακαδημαϊκού Προσανατολισμού αλλά και τα Προγράμματα Σπουδών τους.

    3). Δεν είναι σωστό να βαζεται σε κατώτερη μοίρα κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έναντι άλλου, με άλλα λόγια να γίνεται ενος είδους υποτίμησης σαν να υποβαθμίζουμε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

    4). Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. βρίσκονται στο ίδιο Επίπεδο του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων N.Q.F./E.Q.F..

    Web Links:
    http://media.ehea.info/file/Greece/61/6/National_Report_Greece_2015_567616.pdf

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 15:43 | Χριστοφορος Παπαζογλου

    Κύριε Υπουργέ

    Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί η επικείμενη έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση των κατευθύνσεων Αισθητικής και Κοσμητολογίας , Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,Ιατρικών Εργαστηρίων ,Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών σύμφωνα με το Ν. 4485/2017.
    Επιπροσθέτως θα πρέπει να διευκρινισθεί και να αποσαφηνισθεί πλήρως και η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων Tμημάτων των ΤΕΙ στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νεοιδρυόμενου Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Ενώ αναφέρεται στο άρθρο 5 η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων ΤΕΙ σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 4 – δηλαδή η ένταξη των φοιτητών σύμφωνα με την αντιστοιχία ένταξης των μελών Δ.Ε.Π. στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, δεν αναφέρεται η ένταξη των φοιτητών των απορροφούμενων τμημάτων στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 14:12 | Ηλίας

    Κύριε Υπουργέ,

    Καθίσταται σαφής η ανάγκη για συνένωση των δύο Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο και ορθώς προχωρά αυτή η διαδικασία. Άλλωστε για Τμήματα όπως Διοίκηση Επιχειρήσεων και Λογιστική το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα εδώ και χρόνια, μάλιστα οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούν πρακτική άσκηση και πτυχιακή εργασία υψηλού επιπέδου. Μιλάμε άλλωστε για τετραετή Ανώτατη φοίτηση. Τα Τ.Ε.Ι. ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο N. 4009/2011 και ο Τεχνολογικός τομέας είναι παράλληλος του Πανεπιστημιακού, όχι κατώτερος.

    Όμως:

    Δυστυχώς διατηρείται ο αναχρονιστικός διαχωρισμός σε ΠΕ και ΤΕ. Ως εργαζόμενος στο Δημόσιο Τομέα, έχοντας πτυχίο ΤΕΙ με πολύ καλό βαθμό και Μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, είμαι υπάλληλος κλάδου ΤΕ, μισθολογικά και σε θέση κατώτερος από υπάλληλο κλάδου ΠΕ που απλά έχει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου χωρίς μεταπτυχιακό. Σε όμοια κατάσταση βρίσκονται πολλοί παλαιοί απόφοιτοι. Αυτή η αντίφαση πρέπει να ρυθμιστεί. Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που είναι πολύ σωστή εξέλιξη, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά δε θα υφίστανται. Οι σημερινοί απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν ως ΠΕ. Είναι δυσανάλογο θεωρώ παλαιοί απόφοιτοι να μην έχουν το δικαίωμα ισοτίμησης των πτυχίων τους με τα πτυχία του καινούριου φορέα, εφόσον σταδιακά πτυχία ΤΕ δεν θα υφίστανται. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να υπάρξει κάποια λύση που θα είναι προς όφελος του επιστημονικού και εργασιακού δυναμικού της χώρας, των αποφοίτων, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του κυβερνητικού έργου.

    Μετά τιμής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 13:41 | Γεωργία Κ

    Κε υπουργέ με το παρόν νομοσχέδιο δημιουργούνται τεράστιες αδικίες για τους αποφοίτους. Οι διατάξεις του ειναι τιμωρητικές για αυτούς που τελείωσαν στην ωρα τους καθώς δεν λαμβάνει μέριμνα για τους αποφοίτους αλλα ευνοεί αυτούς που εχουν καθυστερήσει καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πτυχίο απο τον καινούργιο φορέα. Ειναι αντισυνταγματικό γιατι αντιμετωπίζει άνισα τους πολίτες και τους φοιτητές. Πρεπει να υπάρξουν διαδικασίες ισότιμησης πτυχίων των αποφοίτων, χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους!

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 12:43 | mary mastoras

    Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που αναδιαμορφώνει τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προοπτικά είναι σαφές ότι το θέμα αφορά όλα τα ΤΕΙ και όχι μόνο τα δύο αθηναϊκά.
    Σε μία τέτοια κατάσταση καλό είναι να ψάξει κανείς αν είναι στους χαμένους ή στους κερδισμένους. Γιατί μπορεί να μην είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι κερδισμένοι. Λοιπόν κερδισμένοι είναι οι καθηγητές των ΤΕΙ. Κερδισμένοι είναι και οι φοιτούντες, αυτοί μπορούν να διαλέξουν.
    Υπάρχουν όμως και χαμένοι. Αυτοί είναι οι απόφοιτοι και προοπτικά οι απόφοιτοι των άλλων ΤΕΙ. Τα ιδρύματα τους καταργούνται και οι ίδιοι αποκόπτονται από αυτά. Καταργούνται τα ιδρύματα προφανώς ως μη χρήσιμα, ως μη αναγκαία στην σημερινή κοινωνία. Αποκόπτονται δε από αυτά οι απόφοιτοι για να μην βλάψουν την φήμη του καινούργιου ιδρύματος. Ως μιάσματα;
    Υπερβολές; Παράδειγμα. Το ίδιο το σύστημα των κατηγοριών κλάδων ΔΥ έλκει την καταγωγή από την εποχή που το σύστημα μεταπτυχιακών σπουδών δεν ήταν ανεπτυγμένο στην χώρα μας και οι κατηγορίες των ΔΥ εφοδιάζονταν από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Έχει παραμείνει λοιπόν μέσω του «προβαδίσματος» των ΠΕ έναντι των ΤΕ αλλά και μη νομοθετημένων παρεμβάσεων των υπηρεσιακών παραγόντων η πρωτοκαθεδρία των ΔΥ κλάδου ΠΕ. Τι απομένει λοιπόν σαν προοπτική ιεραρχικής ανέλιξης; Η απάντηση είναι θέσεις ευθύνης σε οργανικές μονάδες στελεχωμένες με ΤΕ. Και τώρα καινούργιοι ΤΕ δεν θα υπάρξουν.
    Επειδή δεν είναι καθόλου πιστευτό ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα (ΕΔ) των ήδη αποφοίτων και των μελλοντικών δεν θα αποκλίνουν, η ζημιά και η διάσπαση στον κλάδο είναι προφανής.
    Η οικοδόμηση ενός συστήματος συμπληρωματικών εξετάσεων που θα οδηγούν σε ισοτίμιση θα είναι μία παρακαταθήκη άμβλυνσης των high stakes tests των σημερινών πανελληνίων. Υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι το ΔΕΠ των καινούργιων τμημάτων. Αυτοί κυρίως έχουν την θεσμική μνήμη για να συγκρίνουν διαφορές προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικών διαδικασιών.
    Παράλληλα αν εκτελεστεί σωστά οι φιλοδοξούντες αναβάθμιση θα αποκομίσουν γνώσεις ουσιαστικές και όχι σε επανάληψη αντικειμένων στα οποία έχουν ήδη εκτεθεί. Όταν βλέπω να σπουδάζουν π.χ. στο ανοιχτό πανεπιστήμιο πληροφορική απόφοιτοι ΤΕΙ πληροφορικής με μάστερ δεν μπορώ παρά να το θεωρήσω απερίγραπτη σπατάλη πόρων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2017, 03:28 | ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ F

    ΠΑΛΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΤΟΙ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΜΑΣ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΟΔΟΣ.ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΔΟ

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 23:29 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ο Σύλλογος Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., υποδέχτηκε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις των εμπλεκομένων μερών προοιώνιζαν την οριστική διευθέτηση του θέματος των Ιδρυμάτων μας.

    Δυστυχώς όμως, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για εμάς η διαπίστωση ότι στο σχέδιο Νόμου δεν αφιερώθηκε ούτε μια παράγραφος, μια γραμμή ή έστω μια λέξη για τους απόφοιτους των απορροφούμενων Ιδρυμάτων: του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

    Αποτελεί παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να «απορροφώνται» και να κληροδοτούν σε ένα νέο Α.Ε.Ι. τα πάντα, πλην των Αποφοίτων τους.

    Εσείς ο ίδιος γνωρίζετε και ως Πανεπιστημιακός Δάσκαλος πως οι Επιστήμες, όπως και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα περνούν από διάφορες φάσεις μετασχηματισμού, εξελίσσονται, ακμάζουν, αλλά ποτέ δεν προκύπτει κάτι νέο από παρθενογένεση. Υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια δεδομένου ότι βασικός πυλώνας εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων.

    Τα Ιδρύματα που απορροφώνται, δεν κλείνουν, δεν καταργούνται, αλλά τα διαδέχεται ένα Πανεπιστήμιο, «κληρονομώντας» την περιουσία τους, το προσωπικό τους, τα αρχεία τους και τους φοιτητές τους. Όχι όμως και τους αποφοίτους τους που ατυχώς δεν συμπεριλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου. Εξέλιξη που μας υποχρεώνει να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας, μη επιτρέποντας να συντελεστεί κάτι που αφενός δεν έχει προηγούμενο και αφετέρου διαπιστώνεται ότι η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας του οποίου προΐσταστε, κρίνει με δυο μέτρα και δυο σταθμά χιλιάδες αποφοίτους θεωρώντας αυτούς παιδιά ενός κατώτερου θεού. Δέσμευσή μας αποτελεί κάθε νόμιμη ενέργεια αποκατάστασης αυτής της κατάφορης αδικίας απέναντι σε χιλιάδες και ήδη σταδιοδρομούντες αποφοίτους οι οποίοι τιμούν το Ίδρυμα από όπου προήλθαν και αποτέλεσαν παράλληλα άρρηκτο κρίκο της εξέλιξης και της έξωθεν καλής μαρτυρίας για το επίπεδο σπουδών και την καταξίωση του Ιδρύματος εν γένει, δεδομένο που καταδεικνύεται περίτρανα και στις εξωτερικές αξιολογήσεις που διενέργησε η ΑΔΙΠ στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. και έχουν δημοσιευθεί.

    Για τον λόγο αυτό, ζητάμε:

    1. Στο Σχέδιο Νόμου που θα υποβληθεί για ψήφιση στην Βουλή, να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους των απορροφούμενων Ιδρυμάτων. Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.

    2. Αποτελεί πάγια θέση μας, τώρα ειδικά περισσότερο από ποτέ ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει επιτέλους να ρυθμίσει άπαξ και δια παντός, το ζήτημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των αποφοίτων, τόσο των απορροφούμενων Ιδρυμάτων, όσο και του διάδοχου σχήματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ειδικότητες που τροποποιούνται, μεταλλάσσονται ή παύουν πλέον να υπάρχουν ως ανεξάρτητες ειδικότητες.

    3. Την αυτοδίκαιη ένταξη όλων των κατηγοριών προσωπικού (ΔΕΠ,Ε.ΔΙ.Π.,Ε.Τ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Διοικητικού) σε τακτικές θέσεις άμεσα και χωρίς καμία άλλη διαδικασία καθώς το στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος είναι ο βασικός συντελεστής εξέλιξης και προόδου για να φτάσει το Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. στην καταξίωση που γνωρίζει τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο.

    Εν κατακλείδι, γνωρίζουμε πολύ καλά κ. Υπουργέ, πως το όλο εγχείρημα και σημαντικό είναι και δύσκολο συνάμα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε για εμάς και τους χιλιάδες αποφοίτους τα δικαιώματα μας για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Επιπροσθέτως, ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας έτσι ώστε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας, ευελπιστώντας ότι θα ενσκήψετε και θα αποκαταστήσετε την αδικία εις βάρος των χιλιάδων αποφοίτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι σε μια σύγχρονη ευνομούμενη κοινωνία οι πολίτες της αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις χωρίς διακρίσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 20:53 | Ιωαννίδης Γιώργος

    Δεν γίνεται το νομοσχέδιο να μην έχει διαδικασία ισοτιμίας Μεταπτυχιακού Πτυχίου για όσους φοιτούν σε αυτό.
    Πρέπει να τους λάβετε υπόψιν σας.
    Ευχαριστώ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 19:06 | Απόστολος Τεχνολόγος Ακτινολόγος

    Το νομοσχέδιο θα πρέπει να προβλέπει διαδικασία ισοτιμίας πτυχίου για τους αποφοίτους των δύο αυτών ΤΕΙ.Εγω είμαι απόφοιτος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

    Τέτοια διαδικασία έχει εφαρμοστεί στα πτυχία των ΚΑΤΕ – ΚΑΤΕΕ που πλέον θεωρούνται ισότιμα των ΤΕΙ παραθέτουμε τη διάταξη του νόμου 1865/89:

    «Τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και τα ισότιμα προς αυτά, που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές τριών ετών (6 εξαμήνων), είναι ισότιμα προς τα πτυχία των ΤΕΙ αντίστοιχων ειδικοτήτων (άρθρο 5, παρ. 1)

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 18:23 | ΒΕΝΕΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    κ. Υπουργέ. Δεν έχετε προβλέψει την διαδικασία ισοτιμίας με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που φοιτούν σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών.
    Παρακαλώ να το φροντίσετε άμεσα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 15:03 | AA

    κ. Υπουργέ,
    Σύμφωνα με την παράγρ. 3 του Άρθρου 5 περί «Ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας, κατάργησης και μεταβολής έδρας Α.Ε.Ι. – Παραρτήματα Α.Ε.Ι.» του Νόμου 4485/2017, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ρυθμίσετε τα θέματα αντιστοιχίας των παλαιών και νέων πτυχίων.
    Αντ’ αυτού, με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, εσείς έχετε αποκλείσει ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΟΥΣ τους πτυχιούχους των δύο ΑΕΙ ΤΤ, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες πτυχιούχοι να είμαστε σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από αυτή που υποτίθεται το νέο ΠΔΑ θα βελτίωνε.
    Δεν είναι δυνατόν να εισηγηθείτε έναν Νόμο χωρίς την παραμικρή μεταβατική διάταξη για τους πτυχιούχους των δύο ΑΕΙ ΤΤ. Εφόσον καταργείτε τα δύο ΑΕΙ ΤΤ, και πλεόν δεν θα υφίστανται, θα πρέπει να καθορίσετε τους όρους ισοτιμίας των παλαιών με τα νεά πτυχία. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πτυχία μας θα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ!!!!! Καμία ακαδημαϊκή αξία, καμία υπόσταση, τίθεται θέμα ολοκληρωτικής απαξίωσης. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Θα καταστρέψετε καριέρες χιλιάδων πολιτών της χώρας μας.
    Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένα έννομο συμφέρον που να επιβάλλει αυτή την από μέρους σας αμέλεια; Και φυσικά για να σας προλάβω, δεν αναφέρομαι στις γνωστές Συντεχνίες.
    Φανταστείτε την έκταση της ζημιάς που θα υποστούμε όλοι οι πτυχιούχοι κατά την εύρεση εργασίας ή την συνέχιση των σπουδών μας!!! Όλοι οι αιτούμενοι κάτι από τα παραπάνω θα παραπέμψουμε ουσιαστικά τους αποδέκτες των αιτήσεών μας σε ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και το πρόβλημα θα διογκωθεί δυσθεώρητα στην περίπτωση του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), όπου θα εγείρονται αναπάντητα ερωτήματα υπεύθυνα για την απόλυτη καταστροφή της επαγγελματικής/ακαδημαϊκής εξέλιξης των πτυχιούχων.
    Είναι δηλαδή σίγουρο ότι το παρών Νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πλήρη αμφισβήτηση των δύο (παλαιών) ΑΕΙ ΤΤ.
    Εδώ κ. Υπουργέ δεν σας παρακαλάμε.
    Η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποτελεί θεσμική σας υποχρέωσή, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων, στις βασικές αρχές του Συντάγματος. Ως Κυβερνών είστε υποχρεωμένος να ασκείτε την εξουσία με βάση κανόνες δικαίου προκειμένου να αποτρέπεται το ενδεχόμενο της άσκησης εξουσίας σε βάρος των πολιτών.
    κ. Υπουργέ,
    Πράξτε τα δέοντα! Διακυβεύονται πολλά με το υπόψη Νομοσχέδιο!

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 14:24 | Σκληρές Γεώργιος

    Απαιτούμε διαδικασίες ισοτίμησης για τους αποφοίτους!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 11:56 | Καλλιόπη Κ

    Γιατί οι παλιοί πτυχιούχοι να μην μπορούν να επωφεληθούν της αλλαγής;

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 10:18 | Κατερίνα Μανιαδάκη

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    H Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας εκτιμά ότι είναι απαραίτητη από άποψη ισονομίας και δίκαιης αντιμετώπισης την πρόβλεψη διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον αυτών με ημερομηνία πρώτης εγγραφής από το 2001 και μετά (έτος ανωτατοποίησης των ΤΕΙ με νέα προγράμματα σπουδών 8 εξαμήνων, ισότιμα με τα πανεπιστημιακά) με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Επίσης, είναι απαραίτητη η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με ενιαία διαδικασία για παλαιούς και νέους αποφοίτους, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Επίσης προτείνει να συμπεριληφθούν στη διάταξη για αυτοδίκαιη ένταξη στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους με την ανάλογη διαδικασία που προβλέπεται για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές. Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση διετών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές αυτοί θα είναι εν ενεργεία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, όπου θα έχει ιδρυθεί και θα λειτουργεί πλήρως το νέο Πανεπιστήμιο. Εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση αυτή για λόγους δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης των εγγεγραμμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 09:07 | ΣΟΦΙΑΟ

    Καλημέρα, θεωρώ απαράδεκτο από το 2001 να μην έχουν λυθεί τα θέματα των αποφοίτων ΤΕΙ όπως είναι τα δικαιώματα και στο σχέδιο νόμου να μην γίνεται αναφορά στους αποφοίτους.
    Αντί να διορθώσουμε κάποιο πρόβλημα θα το κάνουμε χειρότερο?
    Υπάρχουν πολλά αόριστα θέματα και κενά στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Ελπίζω να μην ψηφιστεί με αυτή τη μορφή.
    Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αρχικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, έπειτα τι θα γίνει με τους αποφοίτους και μετά να προχωρήσει η πανεπιστημιοποίηση, καθώς θέματα όπως ΑΣΕΠ, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δικαιώματα, εκπόνηση και επίβλεψη μελετών και έργων, διεκδίκηση θέσεων όπως διευθυντών κ.α., δεν πρόκειται να λυθούν και αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που πάσχουμε και όχι ο τίτλος απλά.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 08:49 | ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Κύριε Υπουργέ, θεωρώ άδικο φοιτητές εν’ ενεργεία μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΕΙ να μην τους αποδοθεί τίτλος Πανεπιστημίου ΔΑ, μετά την δημιουργία του νέου φορέα. Παρακαλώ να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους εν ενεργεία μεταπτυχιακούς φοιτητές.

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 00:40 | Γεωργία Κρητικού

    Τι θα γίνει με τους παλιούς πτυχιόυχους;

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 00:39 | Γεωργία Κρητικού

    Δεν γίνεται το νομοσχέδιο να μην έχει διαδικασία ισοτιμίας Πτυχίου!!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 23:59 | ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ Ρ.

    Αρχικά ήμουν αρκετά χαρούμενος με την απόφαση ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, γιατί πίστευα ότι θα βοηθήσει στην κοινωνικά ίση μεταχείριση των πτυχιούχων ΤΕΙ με αυτών των Πανεπιστημίων. Όμως με την μη εξίσωση των παλαιών πτυχιούχων το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η συνέχιση της παλαιάς πολιτικής, δηλαδή την δημιουργία πτυχιούχων δύο ταχυτήτων (ΠΕ/ΤΕ), με τις ΠΕ ειδικότητες να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα και αμοιβές.

    Αυτό που προτείνω είναι, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εξίσωση πτυχίων όλων των ΑΕΙ, με βάση τα ECTS. Όλοι γνωρίζουμε παρά την φαινομενικά ενοποίηση των ΑΕΙ (Σύμφωνα με τον νόμο 2916/2011 αναφέρεται η ενοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και συγκεκριμένα σας παραθέτω την 1η παράγραφο του άρθρου 1: “α) Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.”), υπάρχει μεγάλη αδικία ως προς της ειδικότητες ΤΕ. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι το άρθρο 99 του ν. 3584/07 που αναφέρει ότι οι ειδικότητες ΠΕ έχουν προβάδισμα έναντι αυτών της ΤΕ. Εφόσον ο πτυχιούχος ΤΕΙ διαθέτει πτυχίο 240 ECTS όπως και ο πτυχιούχος Πανεπιστημίου, γιατί να παίρνει μικρότερη αμοιβή. Δεν θα έπρεπε η αμοιβή να κρίνεται με αντικειμενικά κριτήρια??? (το πτυχίο ΠΕ και ΤΕ δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο).

    Επομένως, είναι ανάγκη η πραγματική ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε όσες ανισότητες υπήρχαν μέχρι τώρα να εξαλειφθούν. Η ίδρυση του ΠΔΑ είναι μια καλή αρχή, αλλά με την προϋπόθεση να εξισωθούν και τα παλαιά πτυχία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 22:35 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

    Διαδικασίες ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων τώρα! μη μας ξεχνάτε!!!
    απόφοιτοι τμήματος ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ενωθειτε!