Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:57 | Μάρα Νικολακοπουλου

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι μαθήτρια της τρίτης Λυκείου και διαγωνιζομαι φέτος στις πανελλήνιες για την εισαγωγή μου στο Τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας.
    Είστε νοήμων και σοβαρός άνθρωπος και δεν νομίζω πως θα επιτρέψετε αυτό το τσουβάλιασμα του τμήματος χωρίς καμία ταυτότητα. Το τμήμα πρέπει να μείνει ΑΥΤΟΝΟΜΟ όπως συμβαίνει μεχρι σημερα. Μην καταστρέψετε τα όνειρα μας στο βωμό μικροκομματικων συμφερόντων.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:51 | Giorgos

    Κύριε Γαβρόγλου,
    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:49 | Γιώργος Π

    Κυριε Υπουργέ,
    Ποιο ακριβώς είναι το κριτήριο που δεν πληροί το τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας ώστε να συγχωνευθει;
    Είχατε αναφέρει πως κριτήρια είναι η ακαδημαικοτητα και ο αριθμός μελών ΔΕΠ.
    Σχετικά με την ακαδημαικοτητα παραθέτω τα εξης:
    – Αναγνώριση σε 46 ισότιμα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    – Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια.
    – Διακεκριμένο συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο παγκοσμίως.
    Σχετικά με τα μέλη ΔΕΠ (αν και δεν θεωρώ κοιτάζοντας περιπτώσεις τμημάτων με 2 και 3 μελη) παραθέτω ότι μετά τον θάνατο του καθηγητή Κουμαριανου τον Ιούνιο κωλυσιεργεί η πρόσληψη του 8ου καθηγητή μόνο μου προσωπικού. Ηθελημένα ή μη δεν το γνωρίζω όπως δεν είμαι άλλωστε σε θέση να γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω ως οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας δηλαδή ως φοιτητής και αυριανός εργαζόμενος είναι πως το τμήμα πρέπει να παραμείνει ΑΥΤΌΝΟΜΟ
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:49 | Γεωργία

    Οι απόφοιτοι του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής έχουν αποκτήσει γνώσεις στις επιστήμες της αγωγής παιδιών προσχολικής ηλικίας όπως λέει και ο τίτλος σπουδών, οι οποίες ανήκουν στις Κοινωνικές Επιστήμες και όχι στις Επιστήμες Υγείας. Η εφαρμογή πρόληψης,διάγνωσης και θεραπείας δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Η δικιά μας ευθύνη είναι η αγωγή του παιδιού , άλλωστε αυτό το αποδεικνύει το πρόγραμμα σπουδών μας ( Μεθοδολογία Έρευνας Στις Επιστήμες Αγωγής, Σύγχρονες Τάσεις Στην Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία,Αξιολόγηση Της Παιδαγωγικής Πράξης,Διαπολιτισμική Αγωγή,Συναισθηματική Ανάπτυξη,Κοινωνιολογία Της Εκπαίδευσης ). Είναι ολοφάνερο πως το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής πρέπει να ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών .

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:48 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Καμία ανοχή στην συγχωενευση-υποβάθμιση του πτυχίου μας.
    Αυτόνομη Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:46 | Δημήτρης

    ΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.Το νέο νομοσχεδιο για το ΠΔΑ προβλεπει μεταξυ αλλων την συγχώνευση 5 τμηματων της Σχολης Επαγγελματων Υγειας και Προνοιας σε ένα υπερτμημα με ονομασια ‘’ Τμημα Βιοιατρικων Επιστημων’’ και την δημιουργια κατευθυσεων μετα από κοινο προγραμμα σπουδων 3 εξαμηνων.
    Απευθυνομενος στον αξιοτιμο κυριo Υπουργο.
    Με ποια λογικη και με ποια πραγματικα και αληθη επειχηρηματα και από ποιους λογικους ανθρωπους αποφασιστηκε να συγχωνευτουν τμηματα επαγγελματων υγειας τα οποια εκπαιδευουν εππαγελματιες οι οποιο θα στελεχωσουν στο μελλον μοναδες και τμηματα Υγειας πρωτης γραμμης και όχι μονο , προσφεροντας τις εξειδικευμενες υπηρεσιες τους ;. Πολλα τμηματα από τα 5 της συγχωνευσης διαφωνουν και εχουν μια πληθωρα επιχειρηματων και προτασεων για την διατηρηση της αυτονομιας τους. Όμως το ζητημα της συγχωνευσης του τμηματος ΑΚΤΙΝΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι ζωτικης σημασιας και προκυπτουν ατειλωτα και καχυποπτα ερωτηματα για το πως αποφασιστηκε κατι τετοιο.
    Με ποια λογικη και σκοπο, κυριε Υπουργε, και με ποια πειστικα επειχηρηματα αποφασιζετε να συγωνευτει το τμημα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ με αλλα ανομοια τμηματα ; . Πως είναι δυνατον να μην υπαρχει ως αυτονομο και ανεξαρτητο σε ένα Πανεπιστημιο, ένα τμημα το οποιο είναι το ΜΟΝΟ με αυτό το γνωστικο αντικειμενο σε ολοκληρη την Ελλαδα ;. Προκειτε για υπεραπλουστευση της λογικης σκεψης να θεωρειται δεδομενο πως κατι μοναδικο δεν επιδεχεται καμια προσπαθεια συμπληρωσης η αλλοιωσης γιατι πολύ απλα υπαρχει μοναδικο και ακεραιο από την φυση του . Αραγε είναι γνωστο στους κυκλους των ανθρωπων που απεφασισαν κατι τετοιο , τι αποστολη εχει αυτο το τμημα ; Τι νεους επαγγελματιες προσφερει στον πολυπαθη τομεα της Υγειας ;. Τι θεματα μειζωνος κοινωνικης σημασιας διαπραγματευται ;. Σας είναι γνωστες οι εννοιες , ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ , ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ , ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΝΕΣΗ , ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ , ΘΕΡΑΠΕΙΑ , ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ , ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ , ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και η σημασια τους ;.
    Ενημερωθηκαν οι αρμοδιοι οι οποιο προτειναν την συγχωνευση του μοναδικου τμηματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, πως Ιατροι Ακτινολογοι , Επεμβατικοι Ακτινολογοι , Ορθοπαιδικοι , Χειρουργοι , Παθολογοι-Ογκολογοι , Ακτινοθεραπευτες- Ογκολογοι , Πυρηνικοι Ιατροι , Καρδιολογοι και πανω από όλα οι ΑΣΘΕΝΕΙΣ, χρειαζονται διπλα τους ανα πασα ωρα και στιγμη τους αρτια καταρτισμενους και επιστημονικα πληρης Τεχνολογους Ακτινολογους- Ακτινοθεραπευτες ;. Ενημερωθηκαν πληρως για την πολυπλοκοτητα και το πληθος των ακτινογραφικων προβολων, για τις ιδιαιτεροτητες και την σημαντικοτητα μιας Υπολογιστης Τομογραφιας , για την δυσκολια , την πολυπαραγοντικοτητα και την επικινδυνοτητα μιας Μαγνητικης Τομογραφιας , για την ακριβεια, την αποτελεσματικοτητα και την ποιοτητα μιας Ακτινοθεραπευτικης Συνεδριας , για την ασφαλεια και την ακτινοπροστασια για ένα Σπινθηρογραφημα με γ-camera / PET -camera , για την ακεραιοτητα σε μια Αγγειογραφια, για την σημαντικοτητα μιας Μαστογραφιας ;.
    Πριν αποφασισουν την συγχωνευση ελαβαν πληρη ενημερωση και ηλεγξαν επακριβως , τις διδακτικες ωρες , τις νοσοκομειακες ασκησεις , την ερευνα , την αναλυση , την μελετη , την πρακτικη εξασκηση , την εξοικειωση και πολλα ακομη που απαιτουνται εντος 8 ακαδημαικων εξαμηνων ουτως ώστε να μπορουν οι φοιτητες του τμηματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να επιτελουν ολες τις προαναφερθεισες εξετασεις και πολλες άλλες ακομα στην καθ’ ημερα πραξη με απολυτο επαγγελματισμο και συνεπεια ;.Εγινε γνωστο πως το τμημα εχει τον απαιτουμενο αριθμο μελων ΔΕΠ ουτως ώστε να μπορουν να διδασκουν τα απαιτουμενα μαθηματα ;.
    Καταληγοντας τελικα στο μοντελο της συχωνευσης του τμηματος αυτου κατανοησαν πως υψιστης σημασιας μαθηματα ειδικοτητας δεν θα εχουν τον χρονο που απαιτουν ουτως ώστε να καλυψουν στο επακρο το διδακτικο θεμα επιφεροντας επιζημιες συνεπειες ;. Επισης ότι ο τιτλος σπουδων δεν θα εχει πλεον την ιδια αναγνωρισημοτητα και το ιδιο κυρος στα 46 πανεπιστημια του εξωτερικου οπου αναγνωριζεται σημερα ;. Οι νεοι αποφοιτοι από το υπερτμημα αυτό θα εχουν την ιδια καταρτιση με τωρα ;
    Και αφου εγιναν όλα αυτά γνωστα και αφου τα ερευνησαν ενδελεχως πως κατεληξαν στην προταση της συγχωνευσης , με ποιο προσχημα και με ποια βασιμη αιτιολογηση ;.
    Ευλογα ερωτηματα που ταλανιζουν ολη την κοινοτητα των φοιτητων του τμηματος Ακτινολογιας- Ακτινοθεραπειας. Ερωτηματα που περιμενουν να γινει γνωστη η απαντηση για το αν ληφθεισαν υπ’ οψιν.
    Η ιδρυση του νεου ΠΔΑ είναι μια κινηση πρωτοποριας και εξελιξης, μια κινηση όμως που αν δεν καθιερωσει το ΜΟΝΟ τμημα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ως Α- Υ -Τ -Ο -Ν -Ο -Μ -Ο , θα είναι μια μεγιστη αποτυχια της πολιτικης που ακολουθηθηκε και εφαρμοστηκε από εσας αξιοτημε κυριε Υπουργε !. Το διακιβευμα είναι τεραστιο και οι συνεπειες θα φανουν συν το χρονω , δυστυχως σε ακρως σημαντικους τομεις για την Κοινωνια και το Κοινωνικο Κρατος , στον πολυπαθη χωρο της ΥΓΕΙΑΣ, τον ευαισθητο χωρο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και όχι μονο… .

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:44 | Χριστίνα Κ.

    Ως φοιτητης του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας θέλω να επισημάνω πως όταν διάβασα το τμήμα στο μηχανογραφικό μου κέντρισε το ενδαφερον όπως και σε εκατοντάδες συμφοιτητές μου οι οποίοι τώρα το ακολουθούν. Με την συγχώνευση αυτή αυτο παύει να ισχύει. Το τμήμα επιβάλλεται να μείνει ΑΥΤΟΝΟΜΟ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:41 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Αδιανόητη η συγχώνευση της Ακτινολογιας με οποιοδήποτε άλλο τμήμα καθώς ουδεμία συνάφεια εμφανίζει. Αφήστε το τμήμα μας ΑΥΤΟΝΟΜΟ

  • Το γεγονός ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργεί πολλαπλές στρεβλώσεις.
    1. Οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ θα έχουν πτυχίο στάθμης ΤΕ έχοντας παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 5 ετών, ενώ οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα έχουν πτυχίο στάθμης ΠΕ έχοντας παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών διάρκειας 4 ετών. Αυτό, βέβαια, ισχύει σήμερα και για άλλα Τμήματα που, όμως, ήταν εξαρχής Πανεπιστημιακά π.χ. Μαθηματικό, Οικονομικό, κ.λπ..
    2. Οι βάσεις των Τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ θα υποχωρήσουν εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησής της διότι, μεταξύ άλλων, ο οικογενειακός προγραμματισμός της μέσης ελληνικής οικογένειας δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη τη διάρκεια σπουδών που θα είναι μεγαλύτερη για τη λήψη ενός πτυχίου χαμηλότερης στάθμης. Αυτό θα οδηγήσει στον αφανισμό της.
    3. Η ανισότητα προοπτικής και εξέλιξης που προκαλείται μεταξύ των μελών ΔΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι αδικαιολόγητη.
    4. Δεν στηρίζεται η ενίσχυση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης η οποία, όπως και στις δεκαετίες ’50 και ’60 έτσι και τώρα, αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα την οποία έχει ανάγκη η χώρα για την ανασυγκρότησή της.
    Για τους παραπάνω λόγους πρέπει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί και η ΑΣΠΑΙΤΕ με απορρόφηση του προσωπικού της στα ομοειδή Τμήματα που σήμερα υπηρετεί και παροχή οριζόντιων προγραμμάτων παιδαγωγικής επάρκειας όχι στα 3 Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως σήμερα, αλλά σε όλα τα Τμήματα όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που αφορούν την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.
    Χατζαράκης Γ.
    Λιβιεράτος Σ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:16 | ΧΑΤΖΗΠΕΜΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    Είναι σημαντική η πρόβλεψη που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για την λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο πλαίσιο του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. Τα ισχύοντα σε διεθνές επίπεδο στην εκπαίδευση στην Κοινωνική Εργασία, καθώς και τα οξυμένα και σύνθετα κοινωνικά κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα που απαιτούν υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης κοινωνικούς λειτουργούς, αιτιολογούν πλήρως αυτή την απόφαση.
    Χρειάζεται όμως η λειτουργία ενός τέτοιου Τμήματος, για να έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο το εκπαιδευτικό έργο του, να προβλέπεται στο πλαίσιο μία Σχολής με συναφείς επιστήμες Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και όχι με επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας όπως σχεδιάζεται στο Νομοσχέδιο.
    Προτείνεται η δημιουργία μίας επιπλέον Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μιας Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που να συμπεριλαμβάνει σε πρώτη φάση το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και που θα δίνει τη δυνατότητα στο μέλλον της συμπερίληψης και άλλων συναφών Τμημάτων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημονικών πεδίων.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 14:14 | Σοφία Μαρτινάκη

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Η δημιουργία αυτόνομου τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αποτέλεσε μια δικαίωση χρόνων για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της χώρας , ενώ εναρμονίζεται πλέον και με τα διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα.
    Η Κοινωνική Εργασία αποτελεί μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη, που έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο. Ωστόσο η ένταξη του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στη Σχολή Διοίκησης , Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών, αφαιρεί από την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας την ανθρωπιστική της διάσταση, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση στα μάτια του απλού πολίτη το ρόλο και την επάρκεια του επιστήμονα κοινωνικού λειτουργού στα διάφορα πεδία που αυτός δραστηριοποιείται π.χ. υγεία, σύστημα δικαιοσύνης , παιδική προστασία κ.α
    Συνεπώς, η πρόταση ίδρυσης Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην οποία να ενταχθεί το αυτόνομο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και πιθανά και άλλα με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτό της Προσχολικής Αγωγής, θα εξασφάλιζε στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιστημών, καθώς θα απέτρεπε την “εμπλοκή” τους με τμήματα άλλων μη συναφών γνωστικών αντικειμένων , κάτι που μόνο σύγχυση προκαλεί π.χ. Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας.
    Επιπλέον,η συγκεκριμένη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών θα προσέδιδε στο νέο Πανεπιστήμιο μια δυναμική, παρέχοντας στο μέλλον τη δυνατότητα σύστασης -ένταξης και νέων τμημάτων με συναφή γνωστικά αντικείμενα που θα ανταποκρίνονται σε μελλοντικές κοινωνικές , εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις.
    Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ,αφορά στην ισοτιμία των πτυχίων των αποφοίτων προηγούμενων ετών. Καθώς έχουν προυπάρξει στο παρελθόν ανάλογες διαδικασίες ( παιδαγωγικές ακαδημίες) , θα ήταν σκόπιμο να προσδιοριστούν κάποιες γενικές κατευθύνσεις και κάθε τμήμα μέσω των θεσμικών του οργάνων ( Γενική συνέλευση) να θέσει τα ειδικά κριτήρια ισοτίμησης των αποφοίτων του π.χ. παρακολούθηση μαθημάτων, χρόνια εργασίας, μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών κ.α.
    Με τιμή
    Μαρτινάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός MSc, PhD Υπεύθυνη Κοινωνικών Λειτουργών Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ- Αιγινήτειο Νοσοκομείο

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 13:57 | Αποστολίδης Κωνσταντίνος

    Αξιότιμε ΚεΥπουργέ,

    Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί μεγάλη επιτυχία και σαφώς ένα μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των σχολών μας.
    Θα πρέπει όμως να λάβετε υπ όψιν σας τα παρακάτω.

    -Το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας αποτελεί το μοναδικό τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    -Tο Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α) παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών όσο και υψηλό επίπεδο οργάνωσης.
    Περιλαμβανει
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.
    -Οι Απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο και υπηρεσίες σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
    -Το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)
    -Αναγνωριζετε ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQFlevel 6) , Bachelorlevel
    -Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα και συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.
    -Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .
    -Έχει αξιολογηθεί θετικά απο αρμόδια επιτροπή του υπουργείου παιδείας και έχει την δυνατότητα διοργάνωσης Μ.Π.Σ.
    -Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.
    -Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.
    – Το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας αποτελεί πάρεδρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων (EFRS) γεγονός που το καθιστά απόλυτα ενεργό και δραστήριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Διαπιστώνουμε ότι μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες»
    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος.
    – θα προκύψει τεραστία δυσκολία στην διαχείριση του υπερμεγέθους τμήματος. – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις.
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών.
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και πράξεις ακτινοθερπειας που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών ακτινοβολιων.
    – θα μειωθεί η αποτελεσματική και ασφαλής ακτινοθεραπεία και απεικόνιση.
    – Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι αυτόνομο και παράγει αποφοίτους επιπέδου EQF 6 οι οποίοι θα κληθούν από το εκάστοτε σύστημα υγείας να στελεχώσουν το δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα τους.

    Λαμβάνοντας υπ όψιν όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι πραγματοποιειται υποβάθμιση των σπουδών που θα παρέχεται από το Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας.
    Αναμένουμε λοιπόν από εσάς κ.Υπουργε να λάβετε υπ όψιν σας όλες τις παραπάνω αιτιάσεις και να παραμείνει το τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπειας αυτόνομο όπως υφίσταται έως σήμερα.

    Με τιμή

    Αποστολίδης Κωνσταντίνος
    Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπειας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 13:34 | Αργυρίου Σαράγιας Χρήστος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ.

    Αξιότιμε κε. Υπουργέ της Παιδείας.

    Ονομάζομαι Αργυρίου Σαράγιας Χρήστος και εκτελώ χρέη Γενικού Γραμματέα της Σπουδαστικής Ένωσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.Η Σπουδαστική Ένωση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας και επίσημος εκπρόσωπος των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, από το 2015 οπότε και λειτουργεί. Αφού έλαβε υπόψιν της τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά και με βάση την συγκρότηση τεχνικών επιτροπών, καταθέτει την πρόταση που ακολουθεί και αφορά στη δημιουργία ενός νέου Τμήματος με τίτλο «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ». Η πρόταση αυτή κατατίθεται στο πλαίσιο των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων και αποτελεί μία συγκροτημένη πρόταση από τα μέλη Ε.Π. του τμήματος (κατεύθυνσης) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, με βάση τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και ειδικότερα σε ότι αφορά την έρευνα και την βιομηχανία των εκδόσεων και της συσκευασίας, τους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και του πολιτισμού και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

    Η πρόταση των φοιτητών Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών εκφράζει την διαπιστωμένη θέση της εύρεσης θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας στις δυναμικές επιχειρήσεις των Γραφικών Τεχνών και ολοένα και περισσότερο στους τομείς σχεδιασμού, εκτυπώσεων και παραγωγής συσκευασίας. Η Σπουδαστική Ένωση τονίζει ότι οι Τεχνολόγοι Γραφικών Τεχνών και οι Γραφίστες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ KΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ στο περιεχόμενο των μαθημάτων, στο πρόγραμμα σπουδών, και στο αντικείμενο εργασίας που είναι εντελώς διαφορετικό.Η πρόταση για την ίδρυση νέου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας σε σχολή Γραφικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στοχεύει στο μέλλον και ειδικότερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης της ύπαρξης τμήματος στις Γραφικές Τέχνες στην Ελλάδα (όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν περίπου 200 τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με πολλά μαθήματα και τομείς της συσκευασίας), τις πολύ καλές προοπτικές εργασίας των φοιτητών και αποφοίτων. Η ίδρυση του νέου τμήματος τεκμηριώνεται με βάση τις ανάγκες για λειτουργία τμημάτων σε τεχνολογίες και καινοτομίες αιχμής που αναπτύσσονται ραγδαία, όπως η νανοτεχνολογία, τα ψηφιακά συστήματα σχεδιασμού και παραγωγής, οι σύγχρονες εκδόσεις, τα καινοτομικά υλικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση, ο ολιστικός σχεδιασμός συσκευασίας που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αλλά και τις τέχνες και τον πολιτισμό μέσω της Τυπογραφίας και του βιβλίου.

    Τη βάση του νέου τμήματος θα αποτελέσει το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας το οποίο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία από το 1974 έως και το 2013. Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και το ΠΔ95/2013, το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Γραφιστικής για να αποτελέσει έκτοτε και έως σήμερα εισαγωγική κατεύθυνση του Τμήματος Γραφιστικής, σε μία σχολή “Καλλιτεχνικών Σπουδών”. Παρά την αναγκαστική συγχώνευση, η λειτουργία του Τμήματος (σαν “Κατεύθυνση”, παραμένει έως και σήμερα εντελώς ανεξάρτητη και αυτόνομη, γεγονός που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους φοιτητές και τους απόφοιτους, και εμποδίζει την απρόσκοπτη και αναγκαία ανάπτυξη των σπουδών ενώ οι φοιτητές που εισήλθαν το 2013-14 θα πάρουν πτυχίο που δεν θα αφορά το γνωστικό αντικείμενο που έχουν σπουδάσει!)

    Το νέο Τμήμα διατηρεί την κυριότητα των χώρων, εργαστηριακών και αιθουσών διδασκαλίας, τον χώρο της γραμματείας και τις αποθήκες, στους οποίους χρησιμοποιεί από το 1974. Επίσης, η Σπουδαστική Ένωση, δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των αποφοίτων μέσω της συνέχισης της λειτουργίας του νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το 1974.
    Ταυτότητα και χαρακτηριστικά του νέου Τμήματος
    • Τίτλος: Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Title: Department of Graphic Arts and Packaging Sciences
    • Tίτλος Πτυχίου: Πτυχιούχος Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Degree Title: Graphic Arts and Packaging Engineer, Bachelor of Science
    • ECTS: 240
    • Erasmus codes (ISCED-F) classification: 0618 – Graphic Communication and Media Technology και 0728 – Printing and Packaging
    • Επίπεδο Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων: 6
    • European Qualification Framework: 6
    • Δομή σπουδών: 7 εξάμηνα σπουδών, 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης σύνολο 8 εξάμηνα σπουδών
    • Οι σπουδές και το πτυχίο δίνουν το δικαίωμα σε μεταπτυχιακές σπουδές.Κλάδοι και Βιομηχανία Γραφικών Τεχνών και Παραγωγής υλικών συσκευασίαςΟι Γραφικές Τέχνες και η Συσκευασία αποτελούν αυτοδύναμους κλάδους παγκοσμίως με επιχειρήσεις, υλικά, προμηθευτές, κατασκευαστές μηχανών, εξοπλισμού, λογισμικού και συστημάτων παραγωγής. Λειτουργούν σύλλογοι, σύνδεσμοι επιχειρηματιών, εργατικά σωματεία, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις συνομοσπονδίες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, blogs, forums, δίκτυα, κλπ.
    Οι λέξεις «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ» αποτελούν διεθνή και ελληνική ορολογία για τη βιομηχανία, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Είναι ο δόκιμος και κατοχυρωμένος όρος που περιγράφει τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας των εκτυπώσεων, εκδόσεων, του τύπου, της τυπογραφίας και του ευρύτερου πεδίου της διαχείρισης και επεξεργασίας των μέσων οπτικής επικοινωνίας
    Στην Ελλάδα λειτουργεί σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (περί τις 4500 μονάδες χωρίς τους αυτοαπασχολούμενους) και εργάζονται περί τους 17.000 εργαζόμενοι (στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ICAP AE, Portal Γραφικών Τεχνών, http://www.graphicarts.gr, κλαδικές εκθέσεις GRAPHICA 2015, SYSKEVASIA 2016). Eπίσης, στην Ελλάδα ο κλάδος παραγωγής υλικών Συσκευασίας (εύκαμπτη και σταθερή συσκευασία και ετικέτα) παρουσιάζει πολύ σημαντική ανάπτυξη δημιουργώντας συνεχώς θέσεις πρακτικής άσκησης και εργασίας με απόλυτο αντίκρυσμα του πτυχίου στην αγορά εργασίας αλλά και σε μεταπτυχιακές σπουδές.Το περιεχόμενο και ο τίτλος σπουδών του νέου Τμήματος έχουν απόλυτη συνάφεια και ουσιαστικό αντίκρυσμα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα και τα στοιχεία από την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών τα τελευταία 40 χρόνια. Η απασχόληση αφορά κυρίως τους Κλάδους:
    • 18 – Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων
    • 58 – Εκδοτικές δραστηριότητες
    • 17- Χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Διακλαδικός τομέας του σχεδιασμού και της παραγωγής Συσκευασίας
    (Πηγή: ΣΤΑΚΟΔ-2008_Eisagogi_Tomos_I_new.pdf, – Εθνική ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας – ΣΤΑΚΟΔ 2008 – 2009).
    Το ποσοστό εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία βρίσκεται στο 85-90% σε σχέση με την εργασία στο δημόσιο. Οι πτυχιούχοι στελεχώνουν επίσης το σύνολο των σχολών όπου διδάσκονται οι γραφικές τέχνες και επιλεγμένα αντικείμενα σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας.Η ίδρυση του νέου Τμήματος, πρέπει να συνοδευτεί από:
    – Νέο πρόγραμμα σπουδών
    – Λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
    – Προσλήψεις νέων καθηγητών και εργαστηριακών συνεργατών με νέα μέλη Ε.Π. και τεχνικό προσωπικό στα εργαστήρια
    – Ενίσχυση και ανάπτυξη των εργαστηρίων με νέα μηχανήματα, εξοπλισμό και λογισμικό σε επέκταση των υφισταμένων εργαστηρίων του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
    Σας παρακαλώ θερμά να λάβετε σοβαρά τα παραπάνω, τα οποία είναι πλήρως αληθή και τεκμηριωμένα. Εάν δε λάβουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις-αλλαγές, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τμήματος στην Ελλάδα, με τρομακτικές συνέπειες στην εγχώρια παραγωγική διαδικασία.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 13:28 | ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ.

    Αξιότιμε κε. Υπουργέ της Παιδείας.

    Ονομάζομαι Ιωάννης Στεφανουδάκης και εκτελώ χρέη προέδρου της Σπουδαστικής Ένωσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.Η Σπουδαστική Ένωση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας και επίσημος εκπρόσωπος των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, από το 2015 οπότε και λειτουργεί. Αφού έλαβε υπόψιν της τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά και με βάση την συγκρότηση τεχνικών επιτροπών, καταθέτει την πρόταση που ακολουθεί και αφορά στη δημιουργία ενός νέου Τμήματος με τίτλο «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ». Η πρόταση αυτή κατατίθεται στο πλαίσιο των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων και αποτελεί μία συγκροτημένη πρόταση από τα μέλη Ε.Π. του τμήματος (κατεύθυνσης) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, με βάση τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και ειδικότερα σε ότι αφορά την έρευνα και την βιομηχανία των εκδόσεων και της συσκευασίας, τους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και του πολιτισμού και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

    Η πρόταση των φοιτητών Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών εκφράζει την διαπιστωμένη θέση της εύρεσης θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας στις δυναμικές επιχειρήσεις των Γραφικών Τεχνών και ολοένα και περισσότερο στους τομείς σχεδιασμού, εκτυπώσεων και παραγωγής συσκευασίας. Η Σπουδαστική Ένωση τονίζει ότι οι Τεχνολόγοι Γραφικών Τεχνών και οι Γραφίστες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ KΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ στο περιεχόμενο των μαθημάτων, στο πρόγραμμα σπουδών, και στο αντικείμενο εργασίας που είναι εντελώς διαφορετικό.Η πρόταση για την ίδρυση νέου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας σε σχολή Γραφικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στοχεύει στο μέλλον και ειδικότερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης της ύπαρξης τμήματος στις Γραφικές Τέχνες στην Ελλάδα (όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν περίπου 200 τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με πολλά μαθήματα και τομείς της συσκευασίας), τις πολύ καλές προοπτικές εργασίας των φοιτητών και αποφοίτων. Η ίδρυση του νέου τμήματος τεκμηριώνεται με βάση τις ανάγκες για λειτουργία τμημάτων σε τεχνολογίες και καινοτομίες αιχμής που αναπτύσσονται ραγδαία, όπως η νανοτεχνολογία, τα ψηφιακά συστήματα σχεδιασμού και παραγωγής, οι σύγχρονες εκδόσεις, τα καινοτομικά υλικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση, ο ολιστικός σχεδιασμός συσκευασίας που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αλλά και τις τέχνες και τον πολιτισμό μέσω της Τυπογραφίας και του βιβλίου.

    Τη βάση του νέου τμήματος θα αποτελέσει το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας το οποίο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία από το 1974 έως και το 2013. Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και το ΠΔ95/2013, το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Γραφιστικής για να αποτελέσει έκτοτε και έως σήμερα εισαγωγική κατεύθυνση του Τμήματος Γραφιστικής, σε μία σχολή “Καλλιτεχνικών Σπουδών”. Παρά την αναγκαστική συγχώνευση, η λειτουργία του Τμήματος (σαν “Κατεύθυνση”, παραμένει έως και σήμερα εντελώς ανεξάρτητη και αυτόνομη, γεγονός που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους φοιτητές και τους απόφοιτους, και εμποδίζει την απρόσκοπτη και αναγκαία ανάπτυξη των σπουδών ενώ οι φοιτητές που εισήλθαν το 2013-14 θα πάρουν πτυχίο που δεν θα αφορά το γνωστικό αντικείμενο που έχουν σπουδάσει!)

    Το νέο Τμήμα διατηρεί την κυριότητα των χώρων, εργαστηριακών και αιθουσών διδασκαλίας, τον χώρο της γραμματείας και τις αποθήκες, στους οποίους χρησιμοποιεί από το 1974. Επίσης, η Σπουδαστική Ένωση, δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των αποφοίτων μέσω της συνέχισης της λειτουργίας του νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το 1974.

    Ταυτότητα και χαρακτηριστικά του νέου Τμήματος
    • Τίτλος: Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Title: Department of Graphic Arts and Packaging Sciences
    • Tίτλος Πτυχίου: Πτυχιούχος Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Degree Title: Graphic Arts and Packaging Engineer, Bachelor of Science
    • ECTS: 240
    • Erasmus codes (ISCED-F) classification: 0618 – Graphic Communication and Media Technology και 0728 – Printing and Packaging
    • Επίπεδο Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων: 6
    • European Qualification Framework: 6
    • Δομή σπουδών: 7 εξάμηνα σπουδών, 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης σύνολο 8 εξάμηνα σπουδών
    • Οι σπουδές και το πτυχίο δίνουν το δικαίωμα σε μεταπτυχιακές σπουδές.
    Κλάδοι και Βιομηχανία Γραφικών Τεχνών και Παραγωγής υλικών συσκευασίας
    Οι Γραφικές Τέχνες και η Συσκευασία αποτελούν αυτοδύναμους κλάδους παγκοσμίως με επιχειρήσεις, υλικά, προμηθευτές, κατασκευαστές μηχανών, εξοπλισμού, λογισμικού και συστημάτων παραγωγής. Λειτουργούν σύλλογοι, σύνδεσμοι επιχειρηματιών, εργατικά σωματεία, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις συνομοσπονδίες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, blogs, forums, δίκτυα, κλπ.
    Οι λέξεις «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ» αποτελούν διεθνή και ελληνική ορολογία για τη βιομηχανία, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Είναι ο δόκιμος και κατοχυρωμένος όρος που περιγράφει τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας των εκτυπώσεων, εκδόσεων, του τύπου, της τυπογραφίας και του ευρύτερου πεδίου της διαχείρισης και επεξεργασίας των μέσων οπτικής επικοινωνίας
    Στην Ελλάδα λειτουργεί σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (περί τις 4500 μονάδες χωρίς τους αυτοαπασχολούμενους) και εργάζονται περί τους 17.000 εργαζόμενοι (στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ICAP AE, Portal Γραφικών Τεχνών, http://www.graphicarts.gr, κλαδικές εκθέσεις GRAPHICA 2015, SYSKEVASIA 2016). Eπίσης, στην Ελλάδα ο κλάδος παραγωγής υλικών Συσκευασίας (εύκαμπτη και σταθερή συσκευασία και ετικέτα) παρουσιάζει πολύ σημαντική ανάπτυξη δημιουργώντας συνεχώς θέσεις πρακτικής άσκησης και εργασίας με απόλυτο αντίκρυσμα του πτυχίου στην αγορά εργασίας αλλά και σε μεταπτυχιακές σπουδές.

    Το περιεχόμενο και ο τίτλος σπουδών του νέου Τμήματος έχουν απόλυτη συνάφεια και ουσιαστικό αντίκρυσμα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα και τα στοιχεία από την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών τα τελευταία 40 χρόνια. Η απασχόληση αφορά κυρίως τους Κλάδους:
    • 18 – Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων
    • 58 – Εκδοτικές δραστηριότητες
    • 17- Χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Διακλαδικός τομέας του σχεδιασμού και της παραγωγής Συσκευασίας
    (Πηγή: ΣΤΑΚΟΔ-2008_Eisagogi_Tomos_I_new.pdf, – Εθνική ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας – ΣΤΑΚΟΔ 2008 – 2009).
    Το ποσοστό εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία βρίσκεται στο 85-90% σε σχέση με την εργασία στο δημόσιο. Οι πτυχιούχοι στελεχώνουν επίσης το σύνολο των σχολών όπου διδάσκονται οι γραφικές τέχνες και επιλεγμένα αντικείμενα σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας.

    Η ίδρυση του νέου Τμήματος, πρέπει να συνοδευτεί από:
    – Νέο πρόγραμμα σπουδών
    – Λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
    – Προσλήψεις νέων καθηγητών και εργαστηριακών συνεργατών με νέα μέλη Ε.Π. και τεχνικό προσωπικό στα εργαστήρια
    – Ενίσχυση και ανάπτυξη των εργαστηρίων με νέα μηχανήματα, εξοπλισμό και λογισμικό σε επέκταση των υφισταμένων εργαστηρίων του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

    Σας παρακαλώ θερμά να λάβετε σοβαρά τα παραπάνω, τα οποία είναι πλήρως αληθή και τεκμηριωμένα. Εάν δε λάβουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις-αλλαγές, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τμήματος στην Ελλάδα, με τρομακτικές συνέπειες στην εγχώρια παραγωγική διαδικασία.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 12:30 | Μαρία Κανάκη

    Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής καθόλου «ορθά» μπαίνει στη Σχολή Επιστημών Υγείας,όπως διάβασα και σε κάποιο σχόλιο.Προσχολική Αγωγή είναι η κοινωνική και γνωσιακή εκπαίδευση πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση.Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου έχουν ζωτική σημασία για τη σωματική,διανοητική και κοινωνική του ανάπτυξη.Δίνουμε σημασία στην καλλιέργεια των αισθήσεων και των εμπειριών που ενθαρρύνουν την έκφραση και επικοινωνία του παιδιού.Είναι η διαδικασία προσανατολισμού του παιδιού σε αξίες,στάσεις,δεξιότητες και γνώσεις.Συνεπώς,αυτό που κάνουμε δεν είναι η φροντίδα των βρεφών και παιδιών «ΜΟΝΟ» και συνεπώς η ένταξη του τμήματός μας στ Σχολή Επιστημών Υγείας θα ήταν τουλάχιστον άστοχη.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 12:10 | Αναστάσιος Ανθουλιάς

    ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Συγχαρητήρια στο Υπ. Παιδείας για την προσπάθεια αναβάθμισης των ΤΕΙ. Είναι ανμφίβολα σημαντική η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Θα πρέπει εντούτοις να επισημάνω, πως δεν γίνεται αντιληπτή η προτεινόμενη συγχώνευση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών (πιθανή ουσιαστική κατάργησή του), με το πολύ αξιόλογο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού. Τα αντικείμενα των δύο τμημάτων είναι απλά μη συναφή μεταξύ τους. Το τμήμα των Μηχανικών Αυτοματισμού όπως οι ίδιοι οι απόφοιτοι και φοιτούντες αναγνωρίζουν αποτελεί τομέα των Ηλεκτρολόγων ή/και των Ηλεκτρονικών και ουδεμία σχέση έχει με τον ευρύτερο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας.
    Η προτεινόμενη δε ονομασία του νέου τμήματος σε «Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής» ομολογώ πως δεν παραπέμπει σε Κλωστοϋφαντουργία και απλά αποτελεί έναν γενικό και απροσδιόριστο τίτλο.

    Θα ήθελα να αναφέρω εμφατικά επίσης το γεγονός της μη ύπαρξης άλλου τμήματος σχετιζόμενου με την Κλωστοϋφαντουργία, όταν για παράδειγμα στην εξ’ ανατολών γείτονα υπάρχουν όχι ένα αλλά αρκετά Πανεπιστημιακά τμήματα.

    Επειδή ασχολούμαιι με τον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας πάνω από 25 χρόνια, κατανοώ την πιθανή σκοπιμότητα τροποποίησης του τίτλου του Τμήματος, με ανάλογη αναβάθμιση / τροποποίηση και προσαρμογή του προγράμματος σπουδών, έτσι ώστε να δίνει τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια στους απόφοιτους για την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.

    Επιπλέον, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τους τομείς Δέρματος και Χαρτιού καθώς είναι συναφείς τομείς και δεν υπάρχει Τριτοβάθμιο Τμήμα που να περιλαμβάνει αυτά τα αντικείμενα στο πρόγραμμα σπουδών του.

    Μια πιθανή ονομασία του νέου τμήματος θα μπορούσε να ήταν η ακόλουθη:

    «Τμήμα Μηχανικών Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών – Χαρτιών & Δερμάτων»

    Σε αυτό το τμήμα προκειμένου το τετραετές πρόγραμμα σπουδών να καλύπτει το γνωστικό του πεδίο θα υπάρχουν και μαθήματα

    • Επιστήμης και Τεχνολογίας Ινών – Ινωδών Δομών (Ινών, Νημάτων, Υφασμάτων και συναφών Υλικών π.χ. Σύνθετων Υλικών),
    • Επεξεργασιών Βαφής και Εξευγενισμού Ινών – Ινωδών Δομών (Ινών, Νημάτων, Υφασμάτων και συναφών Υλικών π.χ. Σύνθετων Υλικών)
    • Παρασκευής Χρωμάτων για την βαφή Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών
    • Έξυπνων Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών
    • Νανοτεχνολογίας σε Κλωστοϋφαντουργικά Υλικά
    • Επιστήμης και Τεχνολογίας Χαρτιού και Δέρματος,
    • Επεξεργασίων Βαφής και Εξευγενισμού Χαρτιών και Δερμάτων
    • Παρασκευής Χρωμάτων για την βαφή Χαρτιών και Δερμάτων
    • Ελέγχου Ποιότητας Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών, Χαρτιών, Δερμάτων (την τελευταία πενταετία έκλεισε το ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας & Σχεδιασμού ΑΕ που αποτελούσε φορέα ο οποίος ασχολείτο με την έρευνα στους τομείς Δέρματος-Υποδήματος, Κλωστοϋφαντουργίας-Ενδύματος).

    μαζί βεβαίως και με κάποια γενικότερα μαθήματα προσανατολισμένα στα ανωτέρω, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Αντοχή Υλικών, Χημεία, Υπολογιστική Μοντελοποίηση κλπ.

    Η ύπαρξη ενός τέτοιου αναβαθμισμένου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών θα παρείχε τη δυνατότητα δημιουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων Μάστερ αυξημένου επιστημονικού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας με τους οποίους ασχολούμαι την τελευταία δεκαετία.

    Οι απόφοιτοι ενός τέτοιου Τμήματος με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών είναι αναγκαίοι και θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των ακόλουθων εργασιακών χώρων:

    • Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών, Χαρτιών Δερμάτων του Ιδιωτικού Τομέα στα οποία η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια,
    • Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών, Χαρτιών Δερμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού), αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, τα οποία απαιτούν Κλωστοϋφαντουργούς με ολοένα αυξανόμενα προσόντα,
    • Τμήματα Τεχνικών Προδιαγραφών των Ενόπλων Δυνάμεων και ενδεχομένως των Σωμάτων Ασφαλείας που ασχολούνται με συναφή υλικά τα οποία επίσης απαιτούν Κλωστοϋφαντουργούς με ολοένα αυξανόμενα προσόντα,
    • Εργαστήρια που ασχολούνται με την αναγνώριση υλικών από χώρους εγκλημάτων
    • Βιομηχανίες των ανωτέρω αντικειμένων, όπως Κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες κατασκευής Υποδημάτων (κυρίως τεχνικών υποδημάτων), Γαντιών και άλλων Δερμάτινων ειδών, Χαρτιού, Βαφεία και Φινιριστήρια Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών, Χαρτιών και Δερμάτων, κατασκευής Υλικών για Αλεξίσφαιρα Γιλέκα, καθώς και των τελικών προϊόντων, Υλικών σχετικών με Έξυπνα Κλωστοϋφαντουργικά Υλικά, Σύνθετα Υλικά κλπ.
    • Βλητικούς Σταθμούς δοκιμής Αλεξισφαίρων Γιλέκων

    Με εκτίμηση,
    Δρ. Αναστάσιος Ανθουλιάς
    Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργός ΤΕ
    Μ.Υ. στο Τμήμα Υφασμάτων Χαρτιών Δερμάτων της Δνσης Χημείου της ΠΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:58 | Κ. Τσιρ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου κινείται ασφαλώς σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, κάποιες βελτιώσεις σε επιμέρους διατάξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν με αποτελεσματικότερο τρόπο στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της αναβάθμισης του επιπέδου σπουδών των υπό ίδρυση Τμημάτων και του θετικού τους αντίκτυπου στην αγορά εργασίας.
    Στα πλαίσια αυτά, η επιστημονική μου εξειδίκευση μου επιτρέπει να υποβάλω μία πρόταση, που αφορά στη μη κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας και τη μη συγχώνευσή του με τα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών. Από την υπερεικοσαετή σχετική επαγγελματική και ερευνητική μου ενασχόληση, έχω πολλαπλώς διαπιστώσει ότι το επιστημονικό αντικείμενο της Ενέργειας είναι αυτόνομο και δεν είναι δυνατό να τεμαχίζεται μεταξύ των παραδοσιακών ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων κλπ.), καθώς κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την προσέγγισή του αποσπασματική και συνεπακόλουθα ελλιπή. Με δεδομένο δε, ότι τα επόμενα χρόνια η Ενέργεια (λόγω και της προνομιακής θέσης της χώρας μας) πρόκειται να αποτελέσει έναν τομέα ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης (ενδεικτικά αναφέρω: ανάπτυξη εγχώριων νησιωτικών και διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και αερίου, βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας δικτύων και καταναλώσεων, ανάπτυξη ολοκληρωμένων πακέτων παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, ανάπτυξη και διείσδυση νέων μορφών παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, συμμόρφωση με διεθνείς οδηγίες κλπ.), η συστηματική εκπαίδευση νέων Μηχανικών στην κατεύθυνση της καλλιέργειας ολοκληρωμένου (και όχι αποσπασματικού) ενεργειακού υποβάθρου, με στόχο τη διαρκή στελέχωση των διαρκώς αναπτυσσόμενων πολυεπίπεδων ενεργειακών δραστηριοτήτων, αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η ύπαρξη ενός αυτόνομου Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, είναι βέβαιο ότι θα υπηρετήσει αυτόν τον στόχο με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:55 | Αναστασία Πουλακίδα

    Αξιότιμε, κ. Υπουργέ,
    Θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω την άποψή μου για την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχοντας μια εμπειρία 27 ετών στο χώρο των παιδικών σταθμών και ως εν ενεργεία Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών.
    Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής θα πρέπει να εντάσσεται σε μια Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς οι τομείς ‘Υγεία’ ή ‘Δοίκηση και Οικονομία’ δεν καλύπτουν το έργο των παιδικών σταθμών που είναι η αγωγή και φροντίδα των παιδιών. Οι Επιστήμες της Υγείας, καθώς και Διοίκησης & Οικονομίας, δεν είναι συναφείς με τις Παιδαγωγικές Επιστήμες. Οι παιδικοί σταθμοί δεν αποτελούν χώρους ΄περίθαλψης’ ούτε ‘διάγνωσης’ ή ‘οικονομικής διαχείρισης & οργάνωσης’, εκτός βέβαια και αν κάποιος πιστεύει πως η προσέγγιση προς τα παιδιά πρέπει να ακολουθεί ένα ιατρικό και οικονομικό μοντέλο! Υπενθυμίζεται ότι επί χρόνια έχουν δοθεί αγώνες στην επιστημονική κοινότητα για την υιοθέτηση ενός κοινωνικού και όχι ιατρικού μοντέλου σε θέματα αγωγής και εκπαίδευσης παιδιών. Σε χώρες με ανεπτυγμένη κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική έχει γίνει συνείδηση η υιοθέτηση ενός κοινωνικού μοντέλου, αντίθετα στην Ελλάδα εμμένουμε ακόμη σε παρωχημένες αντιλήψεις, για άγνωστους, επιστημονικά, λόγους.
    Οι παιδικοί σταθμοί έχουν ως πρωταρχικό έργο τους την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών, όπως κοινωνικών δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες για μια μετέπειτα ‘υγιή’ μετάβαση στην κοινωνία των ενηλίκων. Οι παιδαγωγοί ανήκουν στους σημαντικούς ‘Άλλους’ της ζωής των παιδιών και θα πρέπει οι σπουδές τους, πέρα από κάποιες βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και γενικών ιατρικών γνώσεων, να εμπεριέχουν, κατά κύριο λόγο:
    – Γνώσεις γενικής Παιδαγωγικής, ειδικής αγωγής, διαπολιτισμικής αγωγής
    – Γνώσεις Ψυχολογίας
    – Επαφή με τις Τέχνες
    – Τεχνικές προσέγγισης και αλληλεπίδρασης με παιδιά και ενήλικες, κ.λπ.
    Βάσει των ανωτέρω, πιστεύω ακράδαντα πως το σημερινό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής θα πρέπει να ενταχθεί σε μια Σχολή ‘Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών’, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:46 | Καρανάσιου Μαρία

    Κύριε Υπουργέ,
    Κατανοώ και χαιρετίζω την προσωπική σας προσπάθεια και της Κυβέρνησης όπου υπηρετείτε, για αναβάθμιση του συστήματος της Παιδείας και της Υγείας της χώρας μας.
    Στόχος κοινός μας αποτελεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους Έλληνες πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό, εκτός από τις κτιριακές υποδομές και τον κατάλληλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχουμε ανάγκη από σωστά καταρτισμένους επαγγελματίες Υγείας.
    Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας και οι σπουδαστές του, παρακολούθησαν και παρακολουθούν ένα άρτιο και αξιόλογο πρόγραμμα σπουδών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι απόφοιτοι του –επαγγελματίες του, αναγνωρίζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
    Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η αντίδρασή μας στην ενοποίηση των Τμημάτων, δεν αποτελεί μια κίνηση εντυπωσιασμού πολιτικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια ουσιαστική ενέργεια, καθώς είναι μείζονος σημασίας η κατανόηση της διαφορετικότητας των Τμημάτων και η ανάγκη διατήρησης του εξειδικευμένου προγράμματος σπουδών σε μια εποχή συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης όπου ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός, η επικαιροποίηση των παρεχόμενων γνώσεων και η εξειδίκευση.
    Το ενδεχόμενο της ενοποίησης, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες.
    Για το λόγο αυτό καθώς και για όλους τους λόγους που ανέφεραν όλοι οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, ζητώ την αυτονομία του.

    Με εκτίμηση,
    Καρανάσιου Μαρία
    Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:30 | ΠΑΠΟΥΔΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.

    Xαιρετίζω την δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου.
    Η Προσχολική Αγωγή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες εντάσσεται στις Παιδαγωγικές Επιστήμες και με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του νέου υπό ίδρυση Πανεπιστημίου αποδυναμώνει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των σπουδών μας.

    Mε εκτίμηση
    Παπούδα Κ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:23 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ
    Βάζουμε τέλος στην κατρακύλα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγειας

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:17 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση.
    Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείται ένα Τμήμα απροσδιόριστο, αυτό των ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ?
    Οποιαδήποτε υποβάθμιση:
    Εμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, όπως έχουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ.
    Αποτρέπει την Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
    Δημιουργεί νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας.
    Τέλος εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017, έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.
    2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτισή τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ.
    4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content
    Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων στον τομέα αυτό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
    Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε το μόνο Τμήμα που διαθέτει 13 Μέλη ΔΕΠ:
    1. 4 Μέλη 1ης βαθμίδας
    2. 1 Μέλος βαθμίδας Αν. Καθηγητή
    3. 5 Μέλη Επίκουρων Καθηγητών
    4. 3 Μέλη βαθμίδας Λέκτορα

    Κατόπιν των ανωτέρω και βάσει του άρθρου 11, του 2017, πληρούμε τους όρους για την αυτοδυναμία και την αυτονομία του Τμήματος, Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.

    Μετά τιμής,
    Η Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης,
    Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων Ελλάδος,
    Προϊσταμένη Παραϊατρικής υπηρεσίας του ΓΝΝΘΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
    Παπαγεωργίου Ελένη

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:14 | Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων

    ΘΕΜΑ: Αυτόνομο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων/Βιοιατρικών Εργαστηριακών Επιστημών
    «Νομικά κωλύματα-Νομικές δυσλειτουργίες»
    Το κατατεθέν προς διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, τη Δευτέρα 18/12/17 προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μια σειρά τροποποιήσεων και ανακατανομών των υπαρχουσών σχολών και τμημάτων στα δυο καταργούμενα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
    Στην περίπτωση της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας καταργούνται τα τμήματα Ιατρικών εργαστηρίων, Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, Αισθητικής, Οδοντικής Τεχνολογίας, και Οπτικής-Οπτομετρίας και συγχωνεύονται σε ένα νέο τμήμα με την ονομασία: Βιοϊατρικές Επιστήμες.
    Τα προβλήματα που προκύπτουν όσον αφορά την ειδικότητα μας είναι πολλά και οφείλονται στην ασάφεια του σχεδίου νόμου.
    Σε πρώτη φάση χαρακτηρίζονται ως Βιοϊατρικές επιστήμες, ένα συνονθύλευμα ειδικοτήτων που ουδεμία σχέση έχει με τον τίτλο αυτό και την αντιστοιχία του στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι της σχολής αυτής να έχουν πρόβλημα ισοτίμησης, αντιστοιχίας τίτλου και επαγγελματικών προσόντων και δικαιωμάτων που απορρέουν από τις μέχρι τώρα κείμενες εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες που προσδιορίζουν την ειδικότητα μας.
    Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία 2005/36/ΕΚ που ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία [Άρθρο 1 – Προεδρικό Διάταγμα 51/2017 – Ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/55/ΕΕ που τροποποιεί την οδηγία 2005/36/ΕΚ (άρθρο 1 της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ)], (σχετικά με την ευρωπαϊκή επαγγελματική ταυτότητα), αλλά και στη νομοθεσία των υπολοίπων χωρών- μελών της Ε.Ε. έδωσε τη δυνατότητα στους αποφοίτους των τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν εργασία αναγνωριζόμενοι ισότιμα με τους ευρωπαίους αποφοίτους ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονώντας διδακτορικές διατριβές σε πανεπιστήμια της Ε.Ε. Η Ελλάδα, δια της θέσεως σε ισχύ των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 38/2010, ενσωμάτωσε στην εθνική έννομη τάξη τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Με τον τρόπο αυτό επήλθε, έστω και καθυστερημένα, πλήρης προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο περί της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών, μεταξύ, δε, αυτών και των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, πτυχιούχων ΤΕΙ.
    Χάνεται λοιπόν μια σημαντική δυνατότητα για τους αποφοίτους του νεοσύστατου τμήματος του Π.Δ.Α., το οποίο δεν έχει απολύτως καμία λειτουργική συνέχεια για τους παλαιότερους αποφοίτους, αλλά και τους μελλοντικούς απόφοιτους που πρόκειται να αποφασίσουν με υπεύθυνη δήλωση, αν θα ακολουθήσουν το παλαιό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας ή το νέο του Π.Δ.Α.
    Το σχέδιο νόμου είναι ελλιπές όσον αφορά την ύπαρξη μεταβατικών και κανονιστικών διατάξεων που αφορά τους παλαιούς αποφοίτους και την οργανική τους διασύνδεση με τους νέους, οι οποίοι πρόκειται να προκύψουν εντός ολίγων ετών, όσον αφορά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Οι παλαιοί απόφοιτοι προσδιορίζονται επαγγελματικά από το Π.Δ. 163-14/06/96 τ.Α’ φύλλο 118, όσον αφορά τα δικαιώματά τους και κατοχυρώθηκαν από το Π.Δ 20- 20/03/17 τ.Α’ φύλλο 34, με την υποχρεωτική έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Οι νέοι απόφοιτοι δεν θα υπάγονται σε αυτά τα δυο Π.Δ. λόγω της αναντιστοιχίας που προκύπτει με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε μία αγορά εργασίας, χωρίς την απαραίτητη νομική κάλυψη αφενός μεν και χωρίς να έχουν εμφανή επαγγελματική ταυτότητα αφετέρου δε σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ποια η ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση έναντι των ανωτέρω επισήμων προεδρικών διαταγμάτων των μελλοντικών αποφοίτων του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ-Αθήνας, μέσα από το νέο Υπερτμήμα «Βιοϊατρικές επιστήμες», με τους αντίστοιχους αποφοίτους-συναδέλφους τους των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας & Θεσσαλονίκης;;; Πώς θα επιλέγεται η συγκεκριμένη κατεύθυνση από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου μέσω του νέου Υπερτμήματος;;; Ποιο θα είναι το σύνολο των εισακτέων στη συγκεκριμένη ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων;;; Πώς θα εκπαιδεύονται επαρκώς οι απόφοιτοι του νέου Υπερτμήματος που επιθυμούν την ειδικότητα των Ιατρικών Εργαστηρίων σε όλα τα αντικείμενα που ορίζει το Π.Δ. 163, 14/6/1996 τ. Α, φύλλο 118 μέσα από αυτήν την ομαδοποίηση με άλλες ειδικότητες παντελώς ανόμοιες και επιστημονικά ασύντακτες και τελείως μη συναφείς μεταξύ τους;;;;
    Για παράδειγμα, στο οργανόγραμμα μεγάλου δημοσίου νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.(ΦΕΚ 698, τεύχος 2ο, 28 Μαρτίου 2013), διαπιστώνεται η σαφής επαγγελματική ταυτότητα και τοποθέτηση των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων στα αντίστοιχα εργαστήρια και τμήματα, όπως αυτά προκύπτουν από τις υφιστάμενες νομοθεσίες. Με τη νέα σχολή που θα προκύψει από τη συγχώνευση πέντε ανόμοιων τμημάτων, ποιός βιοϊατρικός επιστήμονας θα μπορεί να προσληφθεί στο Ε.Σ.Υ ή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια; Αυτός που είναι οδοντοτεχνίτης, οπτικός ή αισθητικός;;;;!!!
    Οι απόφοιτοι του τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων βάσει νομοθεσίας (ΦΕΚ 2001-15/09/09 τ. Β’ και ΦΕΚ 4293 – 11/12/2017 τ. Β’) εργάζονται σε τμήματα Αιμοδοσίας υψηλής ευθύνης και επιστημονικής γνώσης, όπου επιμελούνται όλων των σχετικών πράξεων και εξειδικευμένων εργαστηριακών τεχνικών, έτσι ώστε να μεταγγισθεί ο ασθενής με απόλυτη ασφάλεια. Ποιός θα είναι ο βιοϊατρικός επιστήμονας που θα επιμεληθεί των εξετάσεων του ευαίσθητου αυτού τομέα της υγείας;
    Τέλος, όλα τα πάσης φύσεως ιατρικά εργαστήρια που αναφέρονται στο Π.Δ 163-14/06/96 τ. Α’, φύλλο 34, πλέον πιστοποιούνται βάση του συστήματος ΙSO 9001:2015 που πλέον είναι το διεθνές πρότυπο ποιότητας, καθώς επίσης και από το πιο εξειδικευμένο πρότυπο 15189:2007, στο οποίο και περιγράφεται και επεξηγείται ο ρόλος του τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων οι εργασίες που κάνει και πως βάση του ακαδημαϊκού του επιπέδου συμβάλλει στην πραγμάτωση ενός διαπιστευμένου εργαστηρίου και παραδίδει στον κλινικό ιατρό εργαστηριακά αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας, κατάλληλα να τον οδηγήσουν στο σωστό θεραπευτικό πρωτόκολλο.
    Το κατατεθέν σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα ανωτέρω, αντίκειται σε όλες τις νομοθετικές διατάξεις περί δημόσιας υγείας και διασφάλισης της ποιότητας και της ορθής τεχνολογικής εκτέλεσης όλων των διαγνωστικών εργαστηριακών μεθόδων και τεχνικών και θα πρέπει να το επανεξετάσετε άμεσα ως προς την Αυτονομία & Αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, καθώς οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα έχει σοβαρότατα νομικά ζητήματα και σοβαρότατες συνέπειες στην ορθή ανώτατη εκπαίδευση του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων της εργαστηριακής διάγνωσης στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στις μονάδες υγείας και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια καθώς και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας!!!
    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέχει εκτός της αυτοδυναμίας σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Ν. 4485/4-8-2017, διάκριτη και αυτοτελή θέση στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο των Επιστημών Υγείας, είναι άμεσα συνδεδεμένο και συνεργαζόμενο με τις εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές ιατρικές ειδικότητες τόσο της Βιοπαθολογίας, Αιματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογοανατομίας και Κυτταρολογίας των οποίων και αποτελεί συνδετικό κρίκο, αλλά και με άλλα επιστημονικά πεδία, όπως αυτά της Κλινικής Χημείας, Βιοχημείας, Ανοσολογίας, Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας, Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
    Πως είναι δυνατόν, ενώ πληροί στο 100%, τα οριζόμενα από το Ν.4485/4-8-2017 να μην υπάρχει στο σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, ενώ δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με άλλα Τμήματα;
    Όλα τα ανωτέρω είναι σοβαρότατα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που υποστηρίζουν ακράδαντα την αναγκαιότητα και την επιστημονικότητα της Αυτονομίας του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στο υπό ίδρυση νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ευελπιστούμε κύριε Υπουργέ στην αποκατάσταση του δικαίου και του αυτονόητου!!!
    Σας ευχαριστούμε πολύ και προσδοκούμε στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για Αυτόνομο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας που θα προστατεύει την ειδικότητά μας και τους συναδέλφους μας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 11:14 | Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

    Γνωρίζοντας το βαρυσήμαντο έργο του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο προετοιμάζει ανθρώπους που θα αναλάβουν την αγωγή των παιδιών κατά τη σημαντικότερη περίοδο της ζωής τους για την ανάπτυξή τους (0 έως 6 ετών), σίγουρα δεν πρόκειται για τμήμα που ανήκει στον τομέα της υγείας. Ύστερα από αγώνες, τόσο δικούς μας, όσο και παλαιότερων σπουδαστών, το τμήμα πρέπει να ανήκει στον τομέα των ανθρωπιστικών & κοινωνικών επιστημών. Ως αυτόνομο τμήμα στο νέο πανεπιστήμιο, κάτι που επίσης απαιτήσαμε, οφείλουμε να απαιτήσουμε και τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας αναλογούν. Ένας παιδαγωγός, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος αυτού, μπορεί και πρέπει να εργάζεται σε κάθε χώρο που αναφέρεται σε αυτές τις ηλικίες, όπως σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, αλλά και νηπιαγωγεία. Το θεωρητικό υπόβαθρο, καθώς και η εμπειρία από τα εργαστηριακά μαθήματα που πραγματοποιούνται σε χώρους παιδικών σταθμών, ξέχωρα της εξάμηνης πρακτικής άσκησης, καθιστούν τους απόφοιτους του τμήματος κατάλληλους,ώστε να έχουν, έτσι, το δικαίωμα εργασίας στους χώρους που προαναφέρθηκαν. Παρακαλώ να ληφθούν υπόψη τα όσα ειπώθηκαν, ώστε στο νέο αυτό πανεπιστήμιο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες από τις ήδη υπάρχουσες. Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 10:41 | Ηλίας Λ.

    Κυριε Υπουργέ,
    Ποιο ακριβώς είναι το κριτήριο που δεν πληροί το τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας ώστε να συγχωνευθει;
    Είχατε αναφέρει πως κριτήρια είναι η ακαδημαικοτητα και ο αριθμός μελών ΔΕΠ.
    Σχετικά με την ακαδημαικοτητα παραθέτω τα εξης:
    – Αναγνώριση σε 46 ισότιμα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    – Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια.
    – Διακεκριμένο συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο παγκοσμίως.
    Σχετικά με τα μέλη ΔΕΠ (αν και δεν θεωρώ κοιτάζοντας περιπτώσεις τμημάτων με 2 και 3 μελη) παραθέτω ότι μετά τον θάνατο του καθηγητή Κουμαριανου τον Ιούνιο κωλυσιεργεί η πρόσληψη του 8ου καθηγητή μόνο μου προσωπικού. Ηθελημένα ή μη δεν το γνωρίζω όπως δεν είμαι άλλωστε σε θέση να γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω ως οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας δηλαδή ως φοιτητής και αυριανός εργαζόμενος είναι πως το τμήμα πρέπει να παραμείνει ΑΥΤΌΝΟΜΟ
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 10:31 | Ζωή Γεωργιάδου

    Στο νέο νομοσχέδιο πρέπει να διορθωθεί η αστοχία του σχεδίου Αθηνά σχετικά με τη συγχώνευση του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με το τμήμα Γραφιστικής. Τα νέα μέσα και τεχνολογίες καθιστούν τα δύο τμήματα γνωσιολογικά ανόμοια, πράγμα που συνεπάγεται την αδυναμία θεραπείας δύο διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών ως κατευθύνσεις. Οι γραφικές τέχνες απασχολούν σημαντικό αριθμό πτυχιούχων, ενώ θεραπεύονται ως αυτόνομο πεδίο σε 190 ανάλογα τμήματα παγκοσμίως, με ερευνητική δραστηριότητα σε όλα τα πεδία- τόσο αυτά των γραφικών τεχνών, όσο και αυτά της συσκευασίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 10:18 | Παναγιώτης Κ.

    Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 10:15 | Ζωή Γεωργιάδου

    Η εισήγηση της Συνέλευσης του τμήματος «Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων» ήταν (ομόφωνα) η μετονομασία του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής σε Τμήμα «Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Σχεδιασμού» βασισμένη στο επιστημολογικό περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και στα διεθνή δεδομένα και ονομασίες τμημάτων ανάλογου γνωσιολογικού περιεχομένου σπουδών. Θεωρώ λοιπόν θα πρέπει να γίνει σεβαστή η συγκεκριμένη ομόφωνη εισήγηση του συλλογικού οργάνου του τμήματος.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 10:09 | Σπύρος Πανέτσος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις απορροφώνται αυτοδίκαια από αυτό το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Α.Ε.Ι. Πειραιά ΤΤ) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας (Τ.Ε.Ι. Αθήνας).
    Αναφορικά με το προαναφερθέν νομοσχέδιο θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στον νομό Αττικής και ειδικότερα μέσα στο λεκανοπέδιο (σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παραπάνω ιδρύματα) λειτουργεί η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) με τέσσερα τμήματα, τρία από αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα με τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΔΑ. Συγκεκριμένα στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. λειτουργούν τα Τμήματα
    – Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών
    – Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών
    – Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών
    – Παιδαγωγικό Τμήμα (το οποίο δεν χορηγεί πτυχίο).
    Το Πτυχίο που χορηγούν τα Τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στην Β’θμια Εκπαίδευση, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των ΤΕΙ.
    Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. παρόλο που είναι ένα ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα (ως καθολική διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ), παραμένει όμως ένα μικρό εκπαιδευτικό ίδρυμα έχοντας λιγότερο από 60 μέλη ΔΕΠ και 400 εισαγόμενους φοιτητές ετησίως και στα τρία Τμήματα που χορηγούν πτυχίο.
    Θεωρώντας ότι η επιβίωση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με τόσο μικρό μέγεθος είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, πιστεύω πως η ΑΣΠΑΙΤΕ θα έπρεπε να απορροφηθεί από το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενσωματώνοντας τα τρία Τμήματα που χορηγούν πτυχίο στα αντίστοιχα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών, ενώ το Παιδαγωγικό Τμήμα να παρέχει θεωρητική & εφαρμοσμένη γνώση στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Παιδαγωγική, Διδακτική & Ψυχολογία) σε οποίους φοιτητές του ΠΔΑ το επιθυμούν.
    Τα μέλη ΔΕΠ των τριών Τμημάτων που χορηγούν πτυχίο εντάσσονται στα αντίστοιχα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών. Τα μέλη ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος εντάσσονται σε όποιο Τμήμα του ΠΔΑ επιθυμούν.

    Σπύρος Πανέτσος
    Καθηγητής
    Τμήμα Εκπ. Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Εκπ. Ηλεκτρονικών Μηχ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 08:44 | Ειρήνη

    Κύριε υπουργέ,
    έχω τη τιμή να εργάζομαι ως παιδαγωγός προσχολικής αγωγής τα τελευταία 15 χρόνια. Βρίσκομαι καθημερινά με παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και πραγματικά χρειάζομαι σελίδες ατελείωτες για να σας περιγράψω το παιδαγωγικό χαρακτήρα του έργου μου, την αξία του και κυρίως τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας αυτών των παιδιών και τις ανάγκες τους. Δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία όμως και ούτε θα αναφερθώ στα οφέλη της ενοποιημένης ΠΕΦ και στις επιπτώσεις της διχοτομησής της. Αλλωστε θέλω να πιστεύω ότι κατέχοντας τη σοβαρότατη θέση σας θα γνωρίζεται ήδη τα αποτελέσματα της πληθώρας σχετικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς. Θα σας μιλήσω περισσότερο ανθρώπινα κι όχι με επιστημονικούς όρους. Τα επιστημονικά επιχειρήματα θεωρώ πως εξαντλήθηκαν από τους αξιόλογους συναδέλφους μου νωρίτερα. Θα σας μιλήσω ανθρώπινα και θα σας ζητήσω να αναλογισθείτε τι μέλλον θέλετε να δημιουργήσετε για τα εγγόνια σας και τα δισέγγονά σας. Έχετε στα χέρια σας τη δύναμη της εξουσίας και καλείστε να αποφασίσετε αν τα παιδιά των παιδιών σας θα φοιτήσουν σε ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα ή σε ένα πεπαλαιωμένο για το οποίο θα έχετε εσείς αποφασίσει. Ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κύριε υπουργέ όταν ξεκινούν μια ζωγραφιά με σκοπό να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους φροντίζουν να έχουν το πιο άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Επιτρέψτε τους να σας διδάξουν σε αυτό…
    Αντιπροσωπεύοντας λοιπόν τη δική τους φωνή σας ζητώ να λάβετε τη τελική σας απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και το δικό σας προσωπικό συμφέρον που είναι το μέλλον των απογόνων σας. Η δημιουργία μιας νέας σχολής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», στην οποία θα ενταχθούν τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας θεωρώ ότι είναι μια πρόταση που θα αναγνωρίσει την πραγματική διάσταση του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στους παιδικούς σταθμούς κι αν αμφισβητείτε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα αυτού του έργου σας προσκαλώ στη τάξη να περάσετε μαζί μας λίγες ώρες. Ελπίζω η τελική εικόνα της δικής σας ζωγραφιάς να είναι τόσο αισιόδοξη όσο των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
     Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων αν διαθέσατε το χρόνο σας να διαβάσετε αυτό το μήνυμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 07:47 | Δούση Μαρία

    1 Ιανουαρίου 2018, 20:16 | Σπυρίδων Δρουλιας Μόνιμος ΣύνδεσμοςΑξιότιμε ΥπουργέΤην Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ). Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε ναεπισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙΑθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται). Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει. – Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας . Συγκεκριμένα καλύπτει :Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.- Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) ,σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.- Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)- Εχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομηεκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).
    – Εχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.- Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .- Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει. – Εχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.- Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας. – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλήςεπικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχειαναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α.έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.- Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται. – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α. Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή: – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).- διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)- θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών- δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών- θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιώνπου θα προκύψουν) και – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας- απεικόνισης .Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την- διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιοκαι στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονεςυγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.Οχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας ΑκτινοθεραπείαςΑλλωστε αξιότιμε υπουργέ ,εσείς ο ίδιος τονίσατε πολλές φορές στην συνάντηση των προέδρων των τμημάτων ,πως «υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια σε κάθε επίπεδο μετεξέλιξης των Τμημάτων και ότι βασικό πυλώνα εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων.
    Με τιμή
    Δούση Μαρία MSc(c)
    Γενική Γραμματέας Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδας
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 02:06 | Μαρία Κανάκη

    Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής καθόλου «ορθά» μπαίνει στη Σχολή Επιστημών Υγείας,όπως διάβασα και σε κάποιο σχόλιο.Προσχολική Αγωγή είναι η κοινωνική και γνωσιακή εκπαίδευση πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση.Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου έχουν ζωτική σημασία για τη σωματική,διανοητική και κοινωνική του ανάπυυξη.Δίνουμε σημασία στην καλλιέργεια των αισθήσεων και των εμπειριών που ενθαρρύνουν την έκφραση και επικοινωνία του παιδιού.Είναι η διαδικασία προσανατολισμού του παιδιού σε αξίες,στάσεις,δεξιότητες και γνώσεις.Συνεπώς,αυτό που κάνουμε δε είναι η φροντίδα των βρεφών και παιδιών «ΜΟΝΟ» και συνεπώς η ένταξη του τμήματός μας στ Σχολή Επιστημών Υγείας θα ήταν τουλάχιστον άστοχη.

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ
    επί του δημοσιευμένου σχεδίου νόμου προς διαβούλευση, για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , γνωρίζουμε πολύ καλά ως ακαδημαικός που είστε γνωρίζετε πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα και τη σημασία των λέξεων, όπως επίσης για την κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου υπάρχει και νομικός έλεγχος αν αυτά μπορούν νομικά να σταθούν. Όσον αφορά θέματα τα οποία απασχολούν μόνο την ελληνική επικράτεια μπορούμε να κάνουμε όσες αλλαγές θέλουμε , οι περιορισμοί όμως άρχονται από το σύνταγμα, συνεχίζονται στο δικαίωμα για την υγεία, την εκπαίδευση και σε άλλα θέματα όπως των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Σχειτκά με το άρθρο 2 , ως καλός γνώστης της ελληνικης γλώσσας που είστε, ο ιατρός αποφοιτεί τη σχολή ιατρικής, ο νομικός(μπορεί να είναι δικηγόρος) αποφοιτεί τη σχολή νομικής, ο νοσηλευτής τη σχολή νοσηλευτικής κ.λ.π. , κ.λ.π. Ο απόφοιτος της σχολής βιοιατρικών επιστημόνων όταν αποφοιτήσει θα λέγεται βιοιατρικός επιστήμονας(από πανεπιστήμιο μάλιστα), χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο τουλάχιστον στην ελληνική αγορά εργασίας έτσι ώστε να απορροφηθεί επαγγελματικά. Διότι όπως οι υπόλοιπες σχολές αναφέρονται σε συγκεκριμμένο τίτλο επαγγέλματος, εδώ παρατηρείται μία ασάφεια που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει καθότι και στον ευρωπαικό χάρτη αλλά και στο διεθνές χάρτη εργασίας δεν υπάρχει αυτό το επάγγελμα.
    Ως εργαζόμενος τεχνολόγος ακτινολόγος για περισσότερο από 20 χρόνια, το τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας , του ΤΕΙ Αθήνας(και όλης της επικράτειας), όπως και τα υπόλοιπα τμήματα, αν θέλουμε να μιλήσουμε για αναβάθμιση σπουδών, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αυτόνομο από το 1ο έτος σπουδών και να είναι τουλάχιστον 4 έτη συν την πρακτική προπτυχιακή άσκηση, έτσι ώστε να καλύπτονται σε εκπαίδευση οι βασικές γνώσεις, καθότι η τεχνολογία εξελλίσεται με γοργούς ρυθμούς αλλά θα πρέπει να εμπλουτιστεί με καθηγητές σε αντίστοιχα νέα πρόσθετα αντικείμενα εκπαίδευσης.
    Αναλογιστήκατε εσείς ή η επιτροπή σύνταξης αυτού του σχεδίου με τις προτεινόμενες αλλαγές ότι ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης απαιτείται τουλάχιστον 12 έτη εκπαίδευσης και ο τεχνολόγος ακτινολόγος(που καταργείται άρθρο 7) , όπως προβλέπεται από το παρών δεν θα είναι περισσότερο από 3 έτη στο αυτό γνωστικό αντικείμενο,
    αναλογιστήκατε ότι όταν θα δουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκτός Ελλάδος δεν πρόκειται αυτό να αναγνωριστεί, καθότι ούτε τίτλο σχολής ομότιμο θα αναφέρει, ούτε αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών, μην έχοντας την προοπτική για εργασία ή μεταπτυχιακές σπουδές.
    Επειδή έχω έλθει σε επαφή με ευρωπαικές ελεγκτικές κρατικές υπηρεσίες επαγγελμάτων υγείας,για να τύχει ένα πτυχίο αναγνώρισης προς εργασία θα πρέπει να αναφέρει Σχολή ή Τμήμα Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής, σε άλλη πείριπτωση δεν γίνεται δεκτό , για αυτούς δεν υπάρχει επάγγελμα βιοιατρικού επιστήμονα,
    καθότι ο απόφοιτος θα είναι εκτός πλαισίου τόσο κατά ESCO http://data.europa.eu/esco/occupation/7d092380-1c2e-48fe-81de-0d191b4e96d6 ,
    όσο και κατά την αναφορά επαγγελματικών προσόντων του ILO ( International Standard Classification of Occupations (ISCO) – 08 : ISBN 978-92-2-125952-7 )
    Πολύ απλά δεν θα μπορούν να τηρηθούν οι διατάξεις του Π.Δ. 38 / 2010 ΦΕΚ. Α αρ.φ.78/2010
    Οι προτάσεις μου συμφωνούν με την άποψη του Ευθύμιου Αγαδάκου

    Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή σύνταξης του σχεδίου νόμου και κάθε αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου που δεν μας κάλεσε σαν επαγγελματικό σύλλογο.
    Με εκτίμηση
    Ιωάννης Γαλάνης
    Τεχν. Ακτινολόγος
    Γ. Γραμματέας ΠΑΝ. ΣΥΛ/ΤΕΧΝ. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ(ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1975)

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 00:37 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ.

    Αξιότιμε κε. Υπουργέ της Παιδείας.

    Ονομάζομαι Ιωάννης Στεφανουδάκης και εκτελώ χρέη προέδρου της Σπουδαστικής Ένωσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας.Η Σπουδαστική Ένωση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας και επίσημος εκπρόσωπος των σπουδαστών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, από το 2015 οπότε και λειτουργεί. Αφού έλαβε υπόψιν της τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά και με βάση την συγκρότηση τεχνικών επιτροπών, καταθέτει την πρόταση που ακολουθεί και αφορά στη δημιουργία ενός νέου Τμήματος με τίτλο «ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ». Η πρόταση αυτή κατατίθεται στο πλαίσιο των διαδικασιών συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων και αποτελεί μία συγκροτημένη πρόταση από τα μέλη Ε.Π. του τμήματος (κατεύθυνσης) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, με βάση τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και ειδικότερα σε ότι αφορά την έρευνα και την βιομηχανία των εκδόσεων και της συσκευασίας, τους κλάδους της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και του πολιτισμού και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

    Η πρόταση των φοιτητών Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών εκφράζει την διαπιστωμένη θέση της εύρεσης θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας στις δυναμικές επιχειρήσεις των Γραφικών Τεχνών και ολοένα και περισσότερο στους τομείς σχεδιασμού, εκτυπώσεων και παραγωγής συσκευασίας. Η Σπουδαστική Ενωση τονίζει ότι οι Τεχνολόγοι Γραφικών Τεχνών και οι Γραφίστες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ KΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ στο περιεχόμενο των μαθημάτων, στο πρόγραμμα σπουδών, και στο αντικείμενο εργασίας που είναι εντελώς διαφορετικό.

    Η πρόταση για την ίδρυση νέου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας σε σχολή Γραφικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στοχεύει στο μέλλον και ειδικότερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης της ύπαρξης τμήματος στις Γραφικές Τέχνες στην Ελλάδα (όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν περίπου 200 τμήματα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών με πολλά μαθήματα και τομείς της συσκευασίας), τις πολύ καλές προοπτικές εργασίας των φοιτητών και αποφοίτων. Η ίδρυση του νέου τμήματος τεκμηριώνεται με βάση τις ανάγκες για λειτουργία τμημάτων σε τεχνολογίες και καινοτομίες αιχμής που αναπτύσσονται ραγδαία, όπως η νανοτεχνολογία, τα ψηφιακά συστήματα σχεδιασμού και παραγωγής, οι σύγχρονες εκδόσεις, τα καινοτομικά υλικά, η τρισδιάστατη εκτύπωση, ο ολιστικός σχεδιασμός συσκευασίας που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αλλά και τις τέχνες και τον πολιτισμό μέσω της Τυπογραφίας και του βιβλίου.

    Τη βάση του νέου τμήματος θα αποτελέσει το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας το οποίο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία από το 1974 έως και το 2013. Με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και το ΠΔ95/2013, το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών συγχωνεύθηκε με το Τμήμα Γραφιστικής για να αποτελέσει έκτοτε και έως σήμερα εισαγωγική κατεύθυνση του Τμήματος Γραφιστικής, σε μία σχολή “Καλλιτεχνικών Σπουδών”. Παρά την αναγκαστική συγχώνευση, η λειτουργία του Τμήματος (σαν “Κατεύθυνση”, παραμένει έως και σήμερα εντελώς ανεξάρτητη και αυτόνομη, γεγονός που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους φοιτητές και τους απόφοιτους, και εμποδίζει την απρόσκοπτη και αναγκαία ανάπτυξη των σπουδών ενώ οι φοτιτητές που εισήλθαν το 2013-14 θα πάρουν πτυχίο που δεν θα αφορά το γνωστικό αντικειμενο που έχουν σπουδάσει!)

    Το νέο Τμήμα διατηρεί την κυριότητα των χώρων, εργαστηριακών και αιθουσών διδασκαλίας, τον χώρο της γραμματείας και τις αποθήκες, στους οποίους χρησιμοποιεί από το 1974. Επίσης, η Σπουδαστική Ένωση, δηλώνει την αδιαπραγμάτευτη θέση για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των φοιτητών και των αποφοίτων μέσω της συνέχισης της λειτουργίας του νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τη συνέχιση των σπουδών των φοιτητών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών από το 1974.

    Ταυτότητα και χαρακτηριστικά του νέου Τμήματος
    • Τίτλος: Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Title: Department of Graphic Arts and Packaging Sciences
    • Tίτλος Πτυχίου: Πτυχιούχος Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    • Degree Title: Graphic Arts and Packaging Engineer, Bachelor of Science
    • ECTS: 240
    • Erasmus codes (ISCED-F) classification: 0618 – Graphic Communication and Media Technology και 0728 – Printing and Packaging
    • Επίπεδο Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων: 6
    • European Qualification Framework: 6
    • Δομή σπουδών: 7 εξάμηνα σπουδών, 1 εξάμηνο πρακτικής άσκησης σύνολο 8 εξάμηνα σπουδών
    • Οι σπουδές και το πτυχίο δίνουν το δικαίωμα σε μεταπτυχιακές σπουδές.

    Κλάδοι και Βιομηχανία Γραφικών Τεχνών και Παραγωγής υλικών συσκευασίας

    Οι Γραφικές Τέχνες και η Συσκευασία αποτελούν αυτοδύναμους κλάδους παγκοσμίως με επιχειρήσεις, υλικά, προμηθευτές, κατασκευαστές μηχανών, εξοπλισμού, λογισμικού και συστημάτων παραγωγής. Λειτουργούν σύλλογοι, σύνδεσμοι επιχειρηματιών, εργατικά σωματεία, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις συνομοσπονδίες, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, blogs, forums, δίκτυα, κλπ.
    Οι λέξεις «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ» αποτελούν διεθνή και ελληνική ορολογία για τη βιομηχανία, την εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Είναι ο δόκιμος και κατοχυρωμένος όρος που περιγράφει τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας των εκτυπώσεων, εκδόσεων, του τύπου, της τυπογραφίας και του ευρύτερου πεδίου της διαχείρισης και επεξεργασίας των μέσων οπτικής επικοινωνίας
    Στην Ελλάδα λειτουργεί σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (περί τις 4500 μονάδες χωρίς τους αυτοαπασχολούμενους) και εργάζονται περί τους 17.000 εργαζόμενοι (στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ICAP AE, Portal Γραφικών Τεχνών, http://www.graphicarts.gr, κλαδικές εκθέσεις GRAPHICA 2015, SYSKEVASIA 2016). Eπίσης, στην Ελλάδα ο κλάδος παραγωγής υλικών Συσκευασίας (εύκαμπτη και σταθερή συσκευασία και ετικέτα) παρουσιάζει πολύ σημαντική ανάπτυξη δημιουργώντας συνεχώς θέσεις πρακτικής άσκησης και εργασίας με απόλυτο αντίκρυσμα του πτυχίου στην αγορά εργασίας αλλά και σε μεταπτυχιακές σπουδές.

    Το περιεχόμενο και ο τίτλος σπουδών του νέου Τμήματος έχουν απόλυτη συνάφεια και ουσιαστικό αντίκρυσμα σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα και τα στοιχεία από την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας των πτυχιούχων τεχνολογίας γραφικών τεχνών τα τελευταία 40 χρόνια. Η απασχόληση αφορά κυρίως τους Κλάδους:
    • 18 – Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων
    • 58 – Εκδοτικές δραστηριότητες
    • 17- Χαρτοποιϊα και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Διακλαδικός τομέας του σχεδιασμού και της παραγωγής Συσκευασίας
    (Πηγή: ΣΤΑΚΟΔ-2008_Eisagogi_Tomos_I_new.pdf, – Εθνική ταξινόμηση της οικονομικής δραστηριότητας – ΣΤΑΚΟΔ 2008 – 2009).
    Το ποσοστό εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τη βιομηχανία βρίσκεται στο 85-90% σε σχέση με την εργασία στο δημόσιο. Οι πτυχιούχοι στελεχώνουν επίσης το σύνολο των σχολών όπου διδάσκονται οι γραφικές τέχνες και επιλεγμένα αντικείμενα σχεδιασμού και παραγωγής συσκευασίας.

    Η ίδρυση του νέου Τμήματος, πρέπει να συνοδευτεί από:
    – Νέο πρόγραμμα σπουδών
    – Λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών
    – Προσλήψεις νέων καθηγητών και εργαστηριακών συνεργατών με νέα μέλη Ε.Π. και τεχνικό προσωπικό στα εργαστήρια
    – Ενίσχυση και ανάπτυξη των εργαστηρίων με νέα μηχανήματα, εξοπλισμό και λογισμικό σε επέκταση των υφισταμένων εργαστηρίων του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

    Σας παρακαλώ θερμά να λάβετε σοβαρά τα παραπάνω, τα οποία είναι πλήρως αληθή και τεκμηριωμένα. Εάν δε λάβουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις-αλλαγές, θα έρθουμε αντιμέτωποι με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ενός ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ τμήματος στην Ελλάδα, με τρομακτικές συνέπειες στην εγχώρια παραγωγική διαδικασία.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:59 | ΔΑΝΑΗ

    ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:59 | ΠαπαΙωάννου Ταξιαρχούλα

    Κύριε Υπουργέ
    με χαρά δεχθήκαμε την απόφαση να ενταχθεί το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Αθήνας,στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,όμως σας καλούμε να εξετάσετε προσεχτικά ποιο είναι το επιστημονικό του πεδίο.
    Είναι δυνατόν η προσχολική αγωγή να θεωρείται ότι είναι Επιστήμη Υγείας ;θα πρέπει δηλαδή τώρα να σας πείσουμε ότι εμείς οι Παιδαγωγοί προσφέρουμε αγωγή και εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας και όχι υγειονομικές υπηρεσίες;μοιάζει περισσότερο με αστείο και υποτιμά το έργο μας !
    Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την αξία της προσχολικής εκπαίδευσης και τη σημασία της στη σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.Αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο καθώς και το ότι στην προσχολική ηλικία κυρίως, τίθενται οι βάσεις για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του κάθε παιδιού.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ να ενταχθεί το τμήμα μας στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών καθώς οι απόφοιτοι του δεν θα παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικού αλλά παιδαγωγικού ενδιαφέροντος.
    ΜΙΛΑΜΕ για Παιδαγωγική Επιστήμη!
    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ στην εξέλιξη της προσχολικής Αγωγής και στην αναγνώριση του σημαντικού παιδαγωγικού έργου που προσφέρει.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:33 | ΜΠΟΥΛΤΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Αξιοτιμοι κύριοι,
    αναλογιζομενος την ανωτατοποιηση των τει πριν καποια χρονια τις προσδοκιες ολων απο τα νεα πλεον ΑΤΕΙ και του τι εν τελει εγινε, ειμαι προβληματισμενος στο τι ακριβως επιθυμειτε να πετυχετε με την ΄΄πανεπιστημιοποιηση΄΄ των δυο ΑΤΕΙ. Δε θα σταθω σε επιμερους τμηματα καθως ως επι τω πλειστω συμφωνω με τους περισσοτερους στην αυτονομια και αυτοτελεια των τμηματων που ηδη υπαρχουν, για τους αναφερθεισ και αλλους λγους, αλλα στην ουσια του θεματος. τι θελουμε να πετυχουμε απο την εν λογω νομοθετικη ρυθμιση και ποιος ειναι ο στοχος αυτης; τι θυσιαζουμε για να το πετυχουμε; αξιζει μακροπροθεσμα να προβουμε σε τετοιες ενεργειες ή με γνωμονα βραχυπροθεσμα και μεσοπροθεσμα ωφελη υπονομευυμε το μελλον της ελληνικης εκπαιδευσης και υποβιβαζουμε το ποιοτικο της επιπεδο; μηπως οδηγουμαστε αθελητα σε ανταγωνισιμα για το εξωτερικο δεδομενα οσον αφορα τα περισσοτερα ιδρυματα που υπαρχουν που θεωρω οτι παρεχουν ποιοτικοτερες γνωσεισ και εν τελει αναδεικνυοντας αλλα ως καλυτερα αφου πλεον εμεισ θα ειμαστε χαμηλοτερου επιπεδου; εχω την εντυπωση οτι παγκοσμιως η εξιδεικευση ειναι ζητουμενο προοδου και οτι επιθυμειτε για τα καλυτερα δυνατα αποτελεσματα καθε οικονομιας. παρολα αυτα ως διοικητικος υπαλληλος της κρατικης μηχανης και ως αποφοιτος του ΑΤΕΙ Αθηνων παρατηρω πως τα τελευταια χρονια γινετε μια συστηματικη ΄΄αφελής΄΄ ομαδοποιηση και εξισωση των αποφοιτων, εργαζομενων και πολιτων σε οχλο, περιορισμο των δυνατοτητων τους και τροχοπεδη σε πρωτοβουλίες τους και οχι σε ατομικες ισχυρες μοναδεσ παραγωγης και ενδυναμωσης της οικονομιας σε καθε τομεα που ανηκει ο καθενας μη κατανοώντας τον σκοπο της ενεργειας αυτης.
    Για να μην μακρυγορω ας αναλογιστουμε την δυναμη εν τη ενωσει αλλα με αυτονομια σε καθε χωρο ωστε εκαστος να μπορει να εξιδεικευτει πραγματικα στο αντικειμενο σπουδων του με απωτερο στοχο την καλυτερη δυνατη αξιοποιηση του επιστημονικα καταρτισμενουμ προσωπικου που θα παραχθει απο την τριτοβαθμια εκπαιδευση για την καλυτερη δυνατη αναπτυξη της χωρας απο μοναδες αξιολογες και ανταγωνιστικες στη διεθνη επιστημονικη κοινοτητα, ισοτιμα και εχοντας δυνατοτητες αναδειξης τους σε πρωτεργατες της επιστημης τους και οχι ως συνοθυλευμα πανεπιστημονων που δε εχουν κανενα ουσιαστικο γνωστικο αντικειμενο και αρα επι της ουσιας καμια απολυτως πραγματικη χρησιμοτητα.
    ευχαριστω για τον χρονο σας

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 23:25 | Σοφία Ζουμπουλακη

    Θλιβερό η αναβάθμιση να είναι τελικά υποβάθμιση σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι που αφορά την υγεία. Η σύγχρονη ιατρική απαιτεί άριστους επαγγελματίες, άρτια εκπαιδευμενους και όχι ημίμετρα. Αυτονομία στο τμήμα Ακτινολογίας – ακτινοθεραπειας για να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον συνάνθρωπο.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θέλω να πω κάποια πράγματα ως φοιτητής του τμήματος των ιατρικών εργαστηρίων το οποίο μπορεί και πρέπει να είναι αυτονομο!
    Το γνωστικό αντικείμενο και το πρόγραμμα σπουδών του αντιστοιχεί με διεθνώς καθιερωμένα πεδία πανεπιστημιακού επιπέδου και δεν είναι υποσύνολο αυτών!
    Το τμήμα πληρεί τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240.
    Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας.
    Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας!
    Τελος θέλω να κλείσω με τον ρόλο των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας ότι είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:46 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Κυριε Υπουργε μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος αν το τμήμα της Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πρέπει να συγχωνευτεί με τα αλλά τμήματα; Είναι το μοναδικό τμήμα που ασχολείται με ακτινοβολία και είμαι σίγουρη ότι ο Δημόκριτος θα σας εξηγήσει για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας και γιατί απαιτείται οι τεχνολόγοι να εκπαιδεύονται σωστά στη χρήση της ακτινοβολίας. Η σωστή εκπαίδευση του τεχνολόγου μόνο από αυτοδύναμο τμήμα μπορεί να γίνει κύριε Υπουργέ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:45 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ Β.

    Κύριε Υπουργέ
    Συγχαρητήρια, αρχικά, για την αναβάθμιση των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Πραγματικά είναι μια καινοτομία στο χώρο της παιδείας!
    Είμαι μια μαθήτρια της Γ! τάξης του ΕΠΑΛ!!!
    Θεωρώ ΑΔΙΚΟ για εμάς τους ΜΑΘΗΤΕΣ της Γ! τάξης του ΕΠΑΛ που σε 5 μήνες θα δώσουμε Πανελλήνιες για την εισαγωγή μας σε κάποιο ( πρώην ; ) ΤΕΙ , να μας δωθεί με το 1%, μία (1) ή δύο (2) θέσεις, ενώ γνωρίζαμε από πέρισυ που επιλέξαμε να φοιτήσουμε σε ΕΠΑΛ, ότι θα έχουμε 15-20 θέσεις στη σχολή που θα επιλέξουμε!!!
    Παρακαλούμε να προβλεφθεί κάποια ρύθμιση για τη φετινή χρονιά, για εμάς τους μαθητές του ΕΠΑΛ, που μας αλλάζετε ξαφνικά τα δεδομένα στα μέσα της σχολικής χρονιάς!( Για τους μαθητές του ΓΕΛ δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή.)
    Ιδιαίτερα για τις σχολές των (νυν) ΤΕΙ Αθήνας που είναι ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ σε όλη την Ελλάδα, παρακαλούμε να μας δωθούν περισσότερες θέσεις, μια και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να περάσουμε σε κάποιο άλλο ΤΕΙ της χώρας!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:42 | Κωνσταντίνος Μιχαλός

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    Κάθε πρωτοβουλία εξέλιξης και αναβάθμισης των ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων χαίρει πάντα της στήριξης των φοιτητών και επαγγελματιών των εκάστοτε κλάδων που συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο. Την επαγγελματική του ανέλιξη δύσκολα κανείς την αρνείται. Αρκεί, ωστόσο, να μην συμβαίνουν παραλείψεις και να ελωχεύουν επαγγελματικοί κίνδυνοι εκ προοιμίου, είτε σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που διακρίνονται ίσως και πιο εύκολα, είτε σε μακροπρόθεσμο, οι οποίοι πιθανώς να θεωρούνται και πιο δυσδιάκριτοι.
    Επιτρέψτε μου, λοιπόν, έναν σύντομο σχολιασμό σε κάποια σημεία επί του νομοσχεδίου, που αφορούν την αυτονόμηση του Τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, ως απόφοιτος του Τμήματος και επαγγελματίας στον κλάδο της υγείας, με δωδεκαετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας.

    Ο Τεχνολόγος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας (ΤΑΑ) είναι ο ΜΟΝΟΣ επαγγελματίας υγείας που έχει ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη τη διεκπεραίωση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων που ενέχουν ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ (και μη) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ με την ελάχιστη ακτινική δόση στον ασθενή, εξασφαλίζοντας την σωματική ακεραιότητά του καθ΄όλη την απεικονιστική διαδικασία (εξετάσεις κλασικής ακτινογράφησης, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, μέτρησης οστικής πυκνότητας, μαστογραφίας, PET, PET/CT, PET/MR, Ακτινοθεραπεία ως ο πιο ευαίσθητος ίσως κλάδος όλων των προαναφερομένων με υψηλότατους ρυθμούς ακτινικών δόσεων, εξετάσεις σπινθηρογραφημάτων – τμήματα πυρηνικής ιατρικής), όπως ορίζει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας.

    Το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας είναι το μοναδικό τμήμα στη χώρα με αποφοίτους εξειδικευμένης και στοχευμένης εκπαίδευσης στους ανωτέρω τομείς, με επάρκεια στην ακτινοπροστασία βάσει προγράμματος σπουδών. Πώς κρίνεται επιτυχής, λοιπόν, μία συγχώνευση με (4) άλλα τμήματα που ο τομέας εκπαίδευσής τους είναι διαφορετικός; Στο Ν/Σ δεν καθίσταται σαφές το αν θα υπάρξουν κατευθύνσεις ειδικότητας στην πορεία των σπουδών, και αν ναι, πόσα χρόνια θα διαρκέσουν αυτές. Προφανώς, θα πρέπει να ισχύσουν κάποια κοινά μαθήματα για όλους και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να «περάσει» ο φοιτητής στα μαθήματα ειδικότητας. Έτσι όμως, στο νέο, συγχωνευμένο τμήμα των «Βιοϊατρικών Επιστημών» τα χρόνια «ειδικότητας» των ΤΑΑ, από (4) όπως ήταν στο «παλιό» τμήμα, θα μειωθούν «δραματικά» σε πολύ λιγότερα στο νέο, «συμπιέζοντας» την εξειδικευμένη εκπαιδευτική ύλη που αφορά στα προαναφερθέντα διαγνωστικά και θεραπευτικά τμήματα. Ένα άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα, θα είναι ο νυν φοιτητής και μετέπειτα επαγγελματίας να καταστεί ελλιπώς καταρτισμένος, καθώς «συμπίεση» της ύλης μάλλον επιφέρει και «επιδερμική» κατανόησή της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας και τελικά στην ασφάλειά τους, ως χρήστες αυτών των υπηρεσιών υγείας. Στόχος θα πρέπει να θεωρείται η ουσιαστική αναβάθμιση των αποφοίτων, όχι κατ’ όνομα, αλλά κατ’ ουσίαν.

    Μη έχοντας σκοπό να θιγούν οι λοιποί συνεργάτες επαγγελματίες με το παρακάτω σχόλιο, πρέπει να τονιστεί ότι, ο Τεχνολόγος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας δεν ασχολείται με άψυχα «μπουκαλάκια» δειγμάτων αίματος, ούτε με τεχνητές οδοντοστοιχίες, πόσο μάλλον με την οπτικομετρία ή την αισθητική. Ο ΤΑΑ έρχεται σε ΑΜΕΣΗ επαφή με τον ασθενή που πονά, που είναι σοβαρά τραυματισμένος, που η ζωή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την γρήγορη και επιστημονικά ορθή απεικόνιση των τραυμάτων του από το ακτινολογικό τμήμα και τον αξονικό τομογράφο γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα, που αποζητά θεραπεία για τη χρόνια πάθησή του. Οφείλει να γνωρίζει άριστα το έργο του, προκειμένου να βοηθήσει έγκαιρα, με ακαδημαϊκότητα ως επαγγελματίας και φυσικά με ασφάλεια. Οι πρακτικές πτυχές της έκθεσης του ασθενή σε σοβαρές δόσεις ιοντίζουσας ακτινοβολίας ως καθήκον του ΤΑΑ, ώστε να τις εφαρμόσει ορθά κατά την άσκηση του έργου του, μπορεί να έχουν δυνητικά σοβαρές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό και την υγεία των συμπολιτών μας!

    Επιπλέον, πιθανολογώντας μια εκτίμηση, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μείωση εισακτέων στο τμήμα, σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψηφίους φοιτητές, κατά τη συμπλήρωση του «πολυπόθητου» μηχανογραφικού, διαδικασία που όλοι κάποτε περάσαμε. Με τον, επιτρέψτε μου, κάπως «αόριστο» τίτλο των «Βιοϊατρικών Επιστημών», δεν σημειώνεται σαφής προσανατολισμός σπουδών, με συγκεκριμένο αντικείμενο ως επαγγελματίας, στην «αγορά εργασίας». Αν λοιπόν στο ήδη υπάρχον πρόβλημα υποστελέχωσης των τμημάτων μας στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και στα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας, λόγω του μικρού αριθμού αποφοίτων κάθε χρονιά από το τμήμα μας (πόσους αποφοίτους πια να προσφέρει ένα τμήμα πανελληνίως), προστεθεί ο ακόμα μικρότερος αριθμός εισακτέων φοιτητών, οδεύουμε πια στην πλήρη υποβάθμιση του τομέα της ιατρικής απεικόνισης σε λίγα χρόνια. Την υποβάθμιση, στον κλάδο της Ακτινοτεχνολογίας και της Ακτινολογίας, όπου σημειώθηκε αλματώδης πρόοδος και εξέλιξη την τελευταία 15ετία, βοηθώντας και τις άλλες ειδικότητες για μία έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Μια εξέλιξη που ο Τεχνολόγος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας παρακολούθησε στενά και λόγω των εξειδικευμένων σπουδών του, την ακολούθησε και την εξέλιξε και ο ίδιος, όσον αφορά στον αποδοτικό τρόπο χρήσης αυτής της τεχνολογίας αιχμής, προς όφελος του ασθενή.

    Ας μην υποβαθμιστεί, λοιπόν, ο ρόλος του επαγγελματία Τεχνολόγου Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας με τη συγχώνευση του τμήματος του ακαδημαϊκού του ιδρύματος, με άλλα μη συναφούς αντικειμένου.

    Αποζητούμε την αυτονόμησή του για να συνεχίσουν και οι επόμενοι συνάδελφοί μας και επαγγελματίες του κλάδου μας να προσφέρουν, με ασφάλεια, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας.

    Με εκτίμηση,
    Κ. Μιχαλός

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:40 | Γρηγορης

    Εκατοντάδες σχόλια εν μέσω εορτών και ακόμα μιλάτε για αναβάθμιση της Ακτινολογίας μεσω των συγχωνεύσεων κύριε Υπουργε;
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:38 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    Η ΑΝΑΓΚΑΙΌΤΗΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ Π.Δ.Α
    . Με λύπη και δυσαρέσκεια ενημερώθηκε η κοινότητα των φοιτητών για την επικείμενη συγχώνευση του τμήματος μας στο νέο ΠΔΑ με άλλα τμήματα και νέο τίτλο. Το τμήμα αυτό αποτελεί το μόνο τμήμα στην Ελλάδα που εκπαιδεύει επαγγελματίες υγείας στην χρήση ιατρικής τεχνολογίας αιχμής που χρησιμοποιεί Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες. Οι απόφοιτοι του τμήματος είναι άρτια και επαρκώς εκπαιδευμένοι ούτως ώστε να μπορέσουν να χειριστούν την περίπλοκη και ομολογουμένως επικίνδυνη αυτή τεχνολογία με υψηλή ειδικότητα ,ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Χωρίς την παρουσία των άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας αυτών, όλες οι σύγχρονες τεχνικές ιατρικής απεικόνισης και κάθε θεραπευτική χρήση των Ιοντιζουσών ακτινοβολιών δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια και ακρίβεια.
    Το επίπεδο σπουδών που παρέχεται αυτήν την στιγμή στο τμήμα είναι υπέρμετρα υψηλό και παράλληλο αυτού της Ιατρικής. Αναφορικά υπάρχει άμεση και στενότατη σχέση- συνεργασία με 8 ιατρικές ειδικότητες.
    Τα παραπάνω είναι μια μικρή ενδεικτική αναφορά, τα οποία άρδην ευθύς εξ αρχής αναδεικνύουν την αναγκαιότητα το εν λόγω τμήμα να διατηρηθεί στο ΠΔΑ αυτόνομο.
    Μέσω της συγχώνευσης με τμήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως συνάφεια καθώς και με αλλαγή του τίτλου θεωρούμε, – γνωρίζοντας την εκπαιδευτική δραστηριότητα και τα απαιτούμενα μαθήματα-, πως θα υποβαθμιστεί η ποιότητα και το επίπεδο σπουδών όπως και η ομοιγένεια λόγω μη διακριτής βάσης εισαγωγής στο νέο »υπερτμήμα Βιοϊατρικών επιστημών» και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
    Καταλήγοντας , για ένα τμήμα τέτοιας επαγγελματικής κατάρτισης, με αυτό το γνωστικό αντικείμενο, με την συνάφεια του με 46 πανεπιστήμια του εξωτερικού, με την μοναδικότητα του στην Ελληνική επικράτεια και με την αποστολή που έχει να εκπαιδεύει νέους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι είναι ικανοί να διαχειρίζονται αυτοί και μόνο αυτοί, ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό με Ιοντίζουσες ακτινοβολίες, η οποιαδήποτε συγχώνευση κατά την ίδρυση του ΠΔΑ θα ηταν καταστροφική.
    Δεν μπορεί ένα τμήμα τέτοιας φύσης να συγχωνευτεί και υποβαθμίσει το επίπεδο σπουδών του (χωρίς ασφαλώς να υπάρχει καμιά υπόνοια υποβάθμισης των άλλων τμημάτων).
    Είναι λυπηρό να μην μπορεί να καταστεί σαφές η αναγκαιότητα ενός τέτοιου αυτόνομου τμήματος χωρίς εκπτώσεις στην παρεχόμενη γνώση. Η αντίρρηση μας και η άρνηση μας στην συγχώνευση του τμήματος μας δεν απορρέει ούτε από φιλοδοξίες ούτε από προσδοκίες ούτε από εγωισμούς. Πηγή της άρνησης μας είναι μόνο όσα μας έμαθε η ακαδημαϊκή μας πορεία μέσα στο τμήμα αυτό. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον κάθε άνθρωπο-πολίτη πρέπει να είναι οι βέλτιστες και αυτές που αντιστοιχούν σε ένα Κοινωνικό κράτος. Απογοητευτικό να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η ουσία των πραγμάτων.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:33 | Παναγιώτης

    Ως φοιτητής του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας παρακολουθωντας το σχέδιο νόμου εχω να σχολιάσω τα εξης:
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα του τμήματος είναι κατοχυρωμένα εδώ και 22 χρόνια (1996)
    Η διαφορά από τους πανεπιστημιακούς Ακτινολογους είναι πως αυτοί έχουν το δικαίωμα υπογραφής της γνωμάτευσης την οποία εμείς δημιουργούμε. Αυτοί είναι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και δεν υπάρχει ανταγωνισμός αλλά ομαλή συνεργασία και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι είναι στον επαγγελματικό στίβο του κλάδου.
    Οπότε δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό η Πανεπιστημιοποιηση θα αναβαθμίσει το τμήμα καθώς ουδέποτε μπορούμε να αποκτήσουμε τα ίδια επαγγελματική δικαιώματα με τους ιατρούς Ακτινολογίας με βάση εισαγωγής στη Σχολή τους 18000+ μόρια. (Δεν το επιθυμούμε κιολας). Αντίθετα θεωρώ πως μονο υποβάθμιση θα επέλθει κάτι το οποίο είναι άδικο για ένα τμήμα με βάση εισαγωγής που κυμαίνεται εδώ και χρόνια πάνω από 15000 μόρια.
    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΊΑΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:25 | ΚΟΥΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ).
    Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .
    Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται).
    Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.

    Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).

    Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    Έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.

    Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.

    Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α.

    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    – θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την
    διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.
    Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.
    Όχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
    Με τιμή
    ΚΟΥΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    Τεχνολόγος Ακτινολόγος

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:20 | Μοτσενίγου Παναγιώτα

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ).
    Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .
    Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται).
    Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.

    Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).

    Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    Έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.

    Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.

    Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α.

    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    – θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την
    διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.
    Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.
    Όχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
    Με τιμή
    Μοτσενίγου Παναγιώτα
    Τεχνολόγος Ακτινολόγος

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:07 | Εβελίνα Νταϊτσακ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 22:02 | ΕΥΡΥΔΙΚΗ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.

  • 2 Ιανουαρίου 2018, 21:49 | Βάνα Μητροπούλου

    Επιθυμούμε την ένταξη του τμήματος προσχολικής αγωγής στη σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών καθώς έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών μας. Αντίθετα η ένταξη μας στις σχολές υγείας δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών κάτι το οποίο θα δημιουργήσει περεταίρω πρόβληματα στο μέλλον της σχολής αλλά και στους φοιτητές.