Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:47 | Βικτωρία

    ΑΥΤΌΝΟΜΟ τμήμα ιατρικών εργαστηρίων. Ως μητέρα φοιτήτριας και παρασκευαστρια θεωρώ ότι το Τμήμα είναι πολύ σημαντικό,καθώς έχει να κάνει με τα καλά και τα άσχημα αποτελέσματα που αφορούν την υγεία των ανθρώπων,που είναι το πιο σημαντικό αγαθό.Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει αυτονομία και αυτοδυναμία στο τμήμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:43 | Σπυριδουλα Μπαλαουρα

    Κύριε υπουργε,
    μην υποβαθμίζετε τις σπουδές μας και το τμήμα μας. Αυτοδύναμοι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:42 | Αντωνης Αθανασιάδης

    Αξιότιμε κ. Υπουργε,

    Το Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ:
    «ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences)». Η ομογενοποίηση επιστημόνων που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων και εξειδικευμένων επιστημόνων, διαφορετικά κινδυνεύουμε να παραμείνουμε πίσω στην πραγματικότητα που υφίσταται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Θα υπερασπιστούμε την επιστήμη του Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων και θα διαφυλάξουμε την αυτονομία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων αποφασιστικά και με κάθε νόμιμο μέσο. «Δελτίο τύπου ΠΕΤΙΕ-ΣΕΤΙΕ»

    Με εκτίμηση,

    Αντώνης Αθανασιάδης
    BSc Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
    MSc Μοριακής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:38 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    Υπηρετηστε για μια φορά τον λαό που σας ανέδειξε σε υπουργικές και κυβερνητικές θέσεις. Υπηρετηστε τον πάσχοντα, τον καρκινοπαθη, τον φοιτητή, τον εργαζόμενο. Μην τους θυμάστε μόνο στις εκλογές. Η αυτονομία του τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας δεν θα έπρεπε να είναι υπό συζήτηση. Είναι ΑΥΤΟΝΌΗΤΗ
    ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:35 | Ελπινίκη Φοιτήτρια

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ_ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΜΉΜΑ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΩΝ. Από την τριετή εμπειρία μου ως φοιτήτρια στο Τμήμα η άποψή μου αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων αποφοίτων,φοιτητών,εργαζομένων είναι ότι το Τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων,πρέπει_αξίζει να μείνει ΜΌΝΟ ΤΟΥ στο νέο πανεπιστήμιο. Καθώς οχι μόνο το αντικείμενο,πρόγραμμα σπουδών το οποίο είναι ογκώδες,υπεύθυνο,απαραίτητο για την άσκηση της ιατρικής επιστήμης αλλά και οι υποχρεώσεις του επαγγελματία προς την υγεία και τον συνάνθρωπο,δεν μπορούν να καλυφθούν,υλοποιηθούν όταν το κράτος μας,μας δίνει χώρο σε ένα υπέρ Τμήμα ως κατεύθυνση.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:29 | ΝΑΝΤΙΑ

    OXI στη συγχώνευση του Τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ΝΑΙ στην ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ !!!!!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:21 | Πέτρος Τσόκας

    Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πρέπει οπωσδήποτε να μείνει αυτόνομο. Είναι το μόνο τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει αυτό το τόσο σημαντικό κλάδο. Τυχόν συγχώνευσή του (και μάλιστα με τμήματα άσχετα στο αντικείμενο) θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του τμήματος και σε λιγότερο αποτελεσματική εκπαίδευση των φοιτητών.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:19 | Κωνσταντίνος Πολίτης

    Στο άρθρο 2 «Σχολές και Τμήματα» αναφέρονται οι Σχολές και τα Τμήματα που δημιουργούνται στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο αλλά δεν αναφέρεται τίποτα σχετικά με τη διάρκεια των σπουδών σε κάθε Τμήμα.
    Η ερώτηση είναι αν υπάρχει δυνατότητα στα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών η διάρκεια σπουδών να είναι πενταετής, όπως συμβαίνει με όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων και το Πολυτεχνείο, ή θα πρέπει να είναι αναγκαστικά τετραετής, όπως ισχύει σήμερα με τα Τμήματα Μηχανικών των ΤΕΙ.
    Η πρότασή μου είναι να υπάρχει η δυνατότητα πενταετούς προγράμματος σπουδών, όπως συμβαίνει με τα Τμήματα Μηχανικών των Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι απόφοιτοι των Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους αποφοίτους των άλλων Πανεπιστημίων, πράγμα που θα δημιουργήσει προβλήματα και με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, την εγγραφή στο ΤΕΕ κλπ.
    Η υπάρχουσα εμπειρία με τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν οι απόφοιτοι Μηχανικοί των ΤΕΙ σε σχέση με τους αποφοίτους Μηχανικούς των Πανεπιστημίων είναι χαρακτηριστική και νομίζω πως θα πρέπει να την αποφύγουμε. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να βγάζουμε από Πανεπιστημιακές Σχολές Μηχανικούς δύο ταχυτήτων και να δημιουργούμε τα γνωστά σε όλους προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Το αντεπιχείρημα ότι στην Ευρώπη η διάρθρωση των σπουδών (και των Μηχανικών) είναι τέσσερα χρόνια για το πρώτο πτυχίο (Bachelor) και ένας χρόνος για το δεύτερο (Master) μπορεί να είναι σωστή, αλλά καλό είναι να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα με ενιαίο τρόπο, δηλαδή ταυτόχρονα για όλα τα Τμήματα Μηχανικών.

    Σας ευχαριστώ
    Κων/νος Πολίτης
    Καθηγητής Τμ. Ναυπηγών Μηχανικών
    ΤΕΙ Αθήνας

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:18 | Μαρια

    ΘΕΜΑ: ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝΑξιότιμε Υπουργέ,Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ ΑΘήνας, έχει 13 μέλη ΔΕΠ, έχει δυο αυτοδύναμα μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, έχει θετικότατες εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις και πολλούς ενεργούς φοιτητές.Αυτό το Τμήμα, στο σχέδιο λέτε να συγχωνευθεί με άλλα 4 Τμήματα, τα οποία έχουν από 5 εώς 7 μέλη ΔΕΠ και απο κανένα ως κανένα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών. Ενδεικτικά αναφέρω, ως πρός τα μέλη ΔΕΠ:
    Τμήμα Αισθητικής: 6 μέλη ΔΕΠ
    Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας: 6 μέλη ΔΕΠ
    Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας: 7 μέλη ΔΕΠ
    ΤΜήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας: 7 μέλη ΔΕΠΩς πρός τα μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών:Τμήμα Αισθητικής: Σύμπραξη σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Ιατρική Σχολή(Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία)Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας: Συνδιοργάνωση σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών(Υλικά Οδοντικής Τεχνολογίας).Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας: Ένα (1) αυτοδύναμο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών(Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου).Τμημα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας: ΚΑΝΕΝΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.Επιπλέον, αφήνετε αυτόνομα Τμήματα με λιγότερο από το μισό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Ενδεικτικά, αναφέρω το Τμήμα Εργοθεραπείας με 6 μέλη ΔΕΠ, το τμήμα Προσχολικής Αγωγής με 5(!!!) μέλη ΔΕΠ….Παρακαλώ όπως αναθεωρησετε το τελικό σχέδιο, ως πρός το Οργανόγραμμα του νέου Πανεπιστημίου, όχι μόνο ως πρός το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων αλλά γενικότερα, ειδάλλως, η σύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι απλά τυχαία και εντελώς άτυχη…

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:18 | Κωνσταντίνα

    Ως φοιτήτρια του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας παρατηρώντας τις εξελίξεις για την μετατροπή των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έχοντας μελετήσει το νομοσχέδιο δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ τις απόψεις μου, ενώ μου δίνεται η ευκαιρία αυτή. Ένα νομοσχέδιο σαν και αυτό, χωρίς φυσικά να μειώσω τη σημαντικότητα του, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αξιότιμη προσπάθεια για την εξέλιξη της παιδείας στη χώρα όταν δεν αντιμετωπίζει με σεβασμό κάθε τμήμα και τη αξία αυτού. Η ύπαρξη ασάφειας κυρίως όσο αφορά τη δομή και λειτουργικότητα των συγχωνευμένων τμημάτων είναι αρκετά ανησυχητική. Εν παραδείγματι ο κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών λόγω της έλλειψης πληροφοριών όσο αφορά την εισαγωγή στην κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
    Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας δεν γίνεται να ενοποιηθεί με άλλα 4 τα οποία είναι : 1)Ιατρικά Εργαστήρια 2)Οπτική και Οπτικομετρία 3)Οδοντική Τεχνολογία 4)Κοσμητολογία, πρωτίστως λόγω έλλειψης συνάφειας μεταξύ τους. Εξάλλου υπάρχουν αναμφίβολης σημαντικότητας στοιχεία που καθιστούν το τμήμα άξιο και αρκετά δυναμικό ώστε να παραμείνει αυτόνομο. Αρχικά, το τμήμα αυτό είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα. Ως γνωστόν είναι επίσης το μοναδικό που ειδικεύεται στη χρήση μηχανημάτων Ακτινοδιαγνωστικής, Πυρηνικής Ιατρικής, Μαγνητικής Τομογραφίας, Αξονικής Τομογραφίας και Ακτινοθεραπείας. Ακόμη αναγνωρίζεται από 46 πανεπιστήμια της Ευρώπης και στηρίζει έμπρακτα το πρόγραμμα Erasmus σε συνεργασία με 30 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι είναι πλέον μέλος του Erasmus Radiography Group. Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα. Όλος ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στον χώρο στηρίζεται στη χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο οι απόφοιτοί του τμήματος έχουν την απαραίτητα γνώση, δεξιότητα και άδεια να χειρίζονται πάντοτε φυσικά υπό συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η διαχείριση του ιατρικού απόρρητου γίνεται με βάση την ηθική και δεοντολογία. Επίσης υπάρχει συνεργασία με έξι ιατρικές ειδικότητες και τα πολλαπλά τμήματα στα οποία απασχολούνται οι εργαζόμενοι, καθιστούν το επάγγελμα του Τεχνολόγου Ακτινολόγου σε ένα από τα πιο πολύμορφα και πολυδιάστατα στο χώρο της υγείας.
    Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή στην αναγκαιότητα διατήρησης της αυτονομίας του τμήματος και εξασφάλισης υψηλού επιπέδου σπουδών. Ευελπιστώ τα αιτήματα μας ,καθώς δεν ασπάζομαι μόνο εγώ τα προαναφερόμενα λεγόμενα μου, να εξετασθούν και να εισακουσθούν.

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνα Ταχτσίδου, φοιτήτρια δεύτερου έτους

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:18 | Φοιτητης Ιατρικων Εργαστηριων

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:17 | Kωνσταντινος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:16 | Katerina

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:16 | Ναντια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:16 | Φοιτήτρια ακτινολογιας

    Αξιότιμη υπουργέ
    Ζητάμε αυτόνομια του τμήματος εδώ και τώρα.Αυτονομία στο τμήμα που προσφέρει το μόνο εκπαιδευτικό αντικείμενο στην Ελλάδα.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:15 | Ναταλια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Εκ μέρους των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας στην πρόταση συγχώνευσης πέντε (5) τμημάτων της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ): Αισθητικής‐ Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας‐ Ραδιολογίας, Ιατρικά Εργαστήρια, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής‐ Οπτομετρίας, παραθέτοντάς σας τις απόψεις μας περί ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας του αντικειμένου μας και τα αιτήματα μας περί αυτοδυναμίας, αυτονομίας και γενικά περί της ένταξής μας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Ο ρόλος των Ιατρικών Εργαστηρίων στον τομέα της Υγείας είναι απαραίτητος και καθοριστικός, διότι σα μελλοντικοί επιστήμονες, είμαστε υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση των εργαστηριακών διεργασιών που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή αξιόπιστων εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Με απουσία αυτών λοιπόν, καθίσταται αδύνατη η ορθή διάγνωση και θεραπεία του εκάστοτε ασθενούς.
    Ως υποψήφιο Πανεπιστημιακό Τμήμα πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240. Πιστεύουμε όμως ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, καθώς 13 καθηγητές αποδείχτηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση έναρξης του εξάμηνου (δυο μηνών) ότι δεν επαρκούν για τη πραγματοποίηση των μαθήματων και για αυτό γίνονται προσλήψεις εκτάκτων καθηγητών και εργαστηριακών βοηθών. Η υπερψήφιση του Νομοσχεδίου αυτού θα υποβιβάσει την αξία του πτυχίου και θα υποβαθμίσει τη μέχρι τώρα επαρκή κατάρτισή μας. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο προς διαβούλευση, δεν ξεκαθαρίζεται η ύπαρξη ή όχι κατευθύνσεων στα τμήματα που πρόκειται να συγχωνευθούν. Σε περίπτωση υλοποίησής του, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του κάθε τωρινού τμήματος Τ.Ε.Ι. καθίστανται ασαφή και αόριστα.
    Είμαστε κατά των προτεινομένων συγχωνεύσεων σε κάθε τμήμα.
    Θεωρούμε απαράδεκτο τον Νόμο Γαβρόγλου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επιτρέπει πολλές αυθαίρετες ενέργειες από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας ο οποίος αποκτά απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος.
    Διεκδικούμε εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών μας αλλά και της κοινωνίας, καθώς υπάρχει συνεχής ανάγκη για ποιοτικές παροχές υγείας.
    Θεωρούμε απαράδεκτη την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων ανάλογα με την ισχύ των πτυχίων τους. Κάθε επιστημονικό αντικείμενο πρέπει να αντιστοιχίζεται με ένα μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου πτυχίο.
    Απαιτούμε μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών και αύξηση της χρηματοδότησης του ιδρυομένου Πανεπιστήμιου.Διακυβεύεται το μέλλον, η μόρφωση και άμεσα οι δίκες μας ζωές καθώς και έμμεσα η ζωή του κάθε πολίτη. Είμαστε επαγγελματίες Υγείας, προάγουμε το σημαντικότερο αγαθό των ανθρώπων και απαιτούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή μας! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας. Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τους προβληματισμούς μας, να μεριμνήσετε για την επίλυσή τους και να στηρίξετε τις αποφάσεις και τον αγώνα μας για το μέλλον!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:07 | Vasiliki Bountri

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Ως εργαζόμενη στα νοσοκομεία, από το 2000, που παρακολουθώ τις τεχνολογικές εξελίξεις στον εργαστηριακό τομέα, τις απαιτήσεις από την φύση της δουλειάς, αλλά και τα νέα δεδομένα στον χώρο της υγείας (εργαζόμενοι πολλαπλών ταχυτήτων), θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, πως ο κλάδος των ιατρικών εργαστηρίων μπορεί να είναι αυτόνομος, όπως ήταν χρόνια τώρα. Μπορεί να σταθεί αυτόνομος, στο νέο πανεπιστήμιο, τόσο με το πρόγραμμα σπουδών που έχει όσο και με τα πτυχία που παρέχει αναγνωρισμένα εξίσου και στο εξωτερικό.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:04 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΕΓΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΕΙ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Ή ΣΤΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΕΧΟΝΤΑΣ 15300 ΜΟΡΙΑ ΦΕΤΟΣ (2017) ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ. ΤΩΡΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ 15000. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ!!!!! ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ…
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΣΑΞΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 (& ΟΧΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ) ΠΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:03 | ΝΤΕΝΙΣΑ

    Αξιότιμε Υπουργέ,Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, απασχολούνται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας. Είναι οι Επιστήμονες, που παραλαμβάνουν, που επεξεργάζονται και εξάγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα που απαιτούνται στην καθημερινότητα ενός νοσοκομείου και ενός διαγνωστικού εργαστηρίου.Εφόσον, ενταχθούν σαν κατέυθυνση στο Υπερτμήμα, που προτείνεται, θα εκπαίδευονται λιγότερο, από το όσο γίνεται, μέχρι σήμερα, εφόσον θα εκπαιδεύονται για 2 χρόνια, ενώ ήταν 4 μέχρι σήμερα, στα αντικείμενα που απασχολούνται, όταν αποφοιτήσουν (Αιματολογία, Μικροβιολογία, Βιοχημεία-Κλινική Χημεία, Ιστολογία-Κυτταρολογία, Γενετική και Μοριακή Βιολογία).Είναι ότι χειρότερο, να μειώσετε την εκπαίδευση αυτών των επιστημόνων, δεδομένου του ότι είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι μαζί με τους ειδικευμένους (Μικροβιολογίας-Βιοπαθολογίας) γιατρούς, μπορούν να διαγνώσουν, βάσει εργαστηριακών απαντήσεων.Ξανασκεφτείτε σοβαρά, την πιθανότητα το ΝΕΟ Πανεπιστήμιο, να παράγει λιγότερο εκπαιδευμένους απόφοιοτυς, από το όσο συμβαίνει μέχρι σήμερα… Αποτέλεσμα που θα φανεί στη Δημόσια Υγεία.Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Δρόσος
    Αντιπρόεδρος Πανελλήνας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    Π.Ε.Τ.Ι.Ε.
    (member of EPBS, European Association for Professionals in Biomedical Science, http://www.epbs.net,
    member of IFBLS, International Federation of Biomedical Laboratory Scientists, http://www.ifbls.org)

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 20:01 | Ν.Ν

    ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΙΕΑΣ
    ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΒΙΟΙΑΤΡΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΑΣΤΗΡΙΩΝ.ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΝΧΩΝΕΣΕΤΑΙ.ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ,ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΙΑ ΔΙΕΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΧΩΝΕΣΕΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:55 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο λειτούργησε την περίοδο 1979-2012 ως αυτοδύναμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (αρχικά στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας και στη συνέχεια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας) και από το 2013 ως Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας), θέλω να σας μεταφέρω τις προτάσεις μας σε σχέση με την προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις». Οι απόφοιτοι του ως άνω Τμήματος ξεπερνούν τις 8.000 και απασχολούνται σε επιτελικές θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και σε ιδιωτικούς (κερδοσκοπικούς και μη) φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
    Η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραβλέψει την ανάγκη ενίσχυσης της ανώτατης εκπαίδευσης στην συστηματική αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Επίσης, δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη διαχρονική συμβολή της ανώτατης εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Διοίκησης, μέσω της παραγωγής επιτελικών στελεχών και της ανάπτυξης ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
    Για τους λόγους αυτούς, και αφού έχουμε παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι σήμερα τη διαδικασία διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου, σας καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις.
    1. Θεσμοθέτηση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την προσθήκη σχετικής ρύθμισης στο άρθρο 2 παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου, και μεταφορά των υπηρετούντων μελών ΕΠ του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Τμήμα. Θεωρούμε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί όλα τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») για την λειτουργία του ως αυτοδύναμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς αφενός θα καλύπτεται από τα 8 υπηρετούντα μέλη ΕΠ του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας (5 Καθηγητές Πρώτης Βαθμίδας, 1 Αναπληρωτής Καθηγητής, 2 Επίκουροι Καθηγητές, 1 Λέκτορας), αφετέρου θα έχει 400 περίπου ενεργούς φοιτητές. Παράλληλα, θεωρούμε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε η οκταμελής επιτροπή του Υπουργείου σας για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, καθώς:
    α) Θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Διοίκησης», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» Social Administration (πρώτο κριτήριο). Η Κοινωνική Διοίκηση εντάσσεται δογματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη, η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον σε περιόδους μεταρρύθμισης του παραδοσιακού μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους.
    β) «Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (δεύτερο κριτήριο), εξυπηρετώντας τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους τομείς προτεραιότητας (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική οικονομία, υγεία) του νέου μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους.
    Τέλος, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης θα συμβάλει άμεσα στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου), καθώς θα αξιοποιήσει και θα ενδυναμώσει τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας:
    α) Ο Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ένα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), που οδηγεί στην λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Msc in Health and Social Care Management).
    β) Ο Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας έχει ιδρύσει και λειτουργεί από το 2015 το πρώτο στην Ελλάδα Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας, που προωθεί την διεπιστημονική έρευνα στο σύνθετο πεδίο της Κοινωνικής Καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

    2. Ένταξη του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης είτε στην προβλεπόμενη (άρθρο 2 παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είτε σε μία νέα Σχολή με τίτλο «Σχολή Κοινωνικών Επιστημών», που μπορεί να προβλεφθεί ως η έκτη Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι αυτονόητο ότι η δημιουργία μίας νέας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ακριβώς επειδή θα είναι η νέα Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε σχέση με τις υφιστάμενες Σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) πρέπει να υπακούει σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, καλύπτοντας ούτως ή άλλως τις προϋποθέσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») για την λειτουργία των αυτοδύναμων Τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
    Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στη νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να ενταχθούν ως αυτοδύναμα αποκλειστικά και μόνο Τμήματα που θα λειτουργήσουν άμεσα ως «Πόλοι Αριστείας», καλύπτοντας τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:
    α) Θεραπεύουν πεδία των Κοινωνικών Επιστημών (όπως το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνικής Διοίκησης)
    β) Υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο πρώτης βαθμίδας
    γ) Έχουν ιδρύσει (ως Τμήματα ή Τομείς Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
    δ) Έχουν ιδρύσει (ως Τμήματα ή Τομείς Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) Ερευνητικά Εργαστήρια.
    Η αντικειμενική και απαρέγκλιτη εφαρμογή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων θα κατοχυρώσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κεκτημένο που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο ΤΕΙ Αθήνας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την άμεση νομιμοποίηση του εγχειρήματος στην κοινή γνώμη, στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εντός και εκτός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και κυρίως στους νέους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων την υψηλή ποιότητα σπουδών που θα προσφέρουν τα Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Με εκτίμηση,

    Γεώργιος Νικολάου
    Στέλεχος Νοσοκομείου – Πρόεδρος της Ένωσης Σπουδαστών και Αποφοίτων του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και Καλαμάτας

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:44 | Δήμητρα

    Διεκδικόυμε ως επαγγελματίες υγείας ένα ΑΥΤΌΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

    Για την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων έχουν αποφοιτήσει αλλά και των μελλοντικών αποφοίτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Για την προστασία των ασθενών, απο τους μελλοντικούς, ανειδίκευτους, ανεπαρκείς και άπειρους Τ.Α.Α, απόφοιτους του υπέρ-τμήματος των Βιοιατρικών Επιστημών του Π.Δ.Α .

    Για την προστασία ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ απο ανεπαρκή γνώση του αντικείμενου, η οποία θέτει και τις ζωές των Τ.Α.Α σε κίνδυνο.

    Οι Τ.Α.Α δεν παίζουμε ούτε με κουμπιά, ούτε με ανθρώπινες ζωές.
    Είμαστε αναπόσπαστο μέλος του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, της διάγνωσης και της θεραπείας ασθενών.
    Διεκδικούμε την διατήρηση του τμήματος μας ως έχει και ακόμα πιο ισχυρού.
    Επιτρέψτε μας να σας αποδείξουμε την αξία μας και την σημασία μας στον χώρο της υγείας.

    Ένας κακός τεχνολόγος ακτινολόγος δεν είναι επιζήμιος μόνο στον εαυτό του αλλά και στον ασθενή.
    Ας σταματήσει πια η σφάγη του συστήματος υγείας και ας διατηρήσουμε όσα καλά στοιχεία του υπάρχουν και όχι να τα αποτελειώσουμε.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:43 | ΝΤΕΝΙΣΑ

    Σύγκριση, ως πρός τα μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών:

    Τμήμα Αισθητικής: Σύμπραξη σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Ιατρική Σχολή(Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία)

    Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας: Συνδιοργάνωση σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών(Υλικά Οδοντικής Τεχνολογίας).

    Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας: Ένα (1) αυτοδύναμο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών.

    Τμημα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας: ΚΑΝΕΝΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.

    Εν αντιθέσει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, λειτουργεί απο πέρσι 2 μεταπτυχιακά προγράμματα(1αυτοδύναμο και 1 σε σύνδιοργάνωση με το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, το οποίο παραμένει αυτοδύναμο)..

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:35 | Παναγιώτης Δρόσος

    ΘΕΜΑ:ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, απασχολούνται σε όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας. Είναι οι Επιστήμονες, που παραλαμβάνουν, που επεξεργάζονται και εξάγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα που απαιτούνται στην καθημερινότητα ενός νοσοκομείου και ενός διαγνωστικού εργαστηρίου.

    Εφόσον, ενταχθούν σαν κατέυθυνση στο Υπερτμήμα, που προτείνεται, θα εκπαίδευονται λιγότερο, από το όσο γίνεται, μέχρι σήμερα, εφόσον θα εκπαιδεύονται για 2 χρόνια, ενώ ήταν 4 μέχρι σήμερα, στα αντικείμενα που απασχολούνται, όταν αποφοιτήσουν (Αιματολογία, Μικροβιολογία, Βιοχημεία-Κλινική Χημεία, Ιστολογία-Κυτταρολογία, Γενετική και Μοριακή Βιολογία).

    Είναι ότι χειρότερο, να μειώσετε την εκπαίδευση αυτών των επιστημόνων, δεδομένου του ότι είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι μαζί με τους ειδικευμένους (Μικροβιολογίας-Βιοπαθολογίας) γιατρούς, μπορούν να διαγνώσουν, βάσει εργαστηριακών απαντήσεων.

    Ξανασκεφτείτε σοβαρά, την πιθανότητα το ΝΕΟ Πανεπιστήμιο, να παράγει λιγότερο εκπαιδευμένους απόφοιοτυς, από το όσο συμβαίνει μέχρι σήμερα… Αποτέλεσμα που θα φανεί στη Δημόσια Υγεία.

    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Δρόσος
    Αντιπρόεδρος Πανελλήνας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων
    Π.Ε.Τ.Ι.Ε.
    (member of EPBS, European Association for Professionals in Biomedical Science, http://www.epbs.net,
    member of IFBLS, International Federation of Biomedical Laboratory Scientists, http://www.ifbls.org)

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:27 | φοιτητρια τμηματος ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας

    Αξιότιμε κύριε υποργέ
    Ως φοιτήτρια του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας θα ήθελα να σας προτρέψω να αναθεωρήσετε την συγχώνευση μας για την δημιουργία του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών.
    Αν και βρίσκομαι μόνο στο 3ο εξάμηνο των σπουδών μου η σημασία της σωστής χρήσης των γνώσεων μου στο νοσοκομείο μου έχει γίνει σαφής απο την αρχή της φοίτησης μου στο τμήμα και οι ευθύνες αυτές συνεχώς θα αυξάνονται με την περαιτέρω εξειδίκευση μας κατα την διάρκεια των σπουδών αλλά και την ενασχόληση μας όσο προχωράνε τα εξάμηνα, με την πυρηνική ιατρική και την ακτινοθεραπεία. Όπως πολύ πιθανότατα γνωρίζεται η ευθύνη μας όταν χειριζόμαστε τα μηχαμήματα αυτά είναι τεράστια, πρώτον γιατί έχουμε άμεση επαφή με τον ασθενή και δεύτερον επειδή οι ιοντίζουσα ακτινοβολία ΔΕΝ είναι παιχνίδι. Απαιτείται εξαίρετη γνώση του αντικειμένου ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την διάγνωση ή την θεραπεία πάντα σε άμεση συνεργασία με τον ιατρό και φυσικά για την ασφάλεια του ασθενούς ή του εξεταζόμενου, την ασφάλεια την δικιά μας και όλων όσων βρίκονται στον χώρο του εργαστηρίου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μας απο το 3ο κιόλας εξάμηνο μπαίνουμε στα νοσοκομεία ως νεαροί τεχνολόγοι για να εκπαιδευτούμε και στην πράξη.

    Θέλω λοιπόν κύριε υπουργέ να σας μεταφέρω τις ανησυχίες μου αλλά και των συναδέλφων μου για το μέλλον των σπουδών μας ΑΛΛΑ ΚΑΙ για το μέλλον των σπουδών των επόμενων εισακτέων της σχολής. Θα ξεκινήσω απο το γεγονός ότι στα μάτια ενός απλού πολίτη τα κοινά μαθήματα που έχουμε με τα υπόλοιπα τμήματα μπορεί να εμφανίζονται όντως σαν κοινά σημεία που δικαιολογούν την συγχώνευση, στα δικά σας μάτια, τα μάτια ενός ακαδημαϊκού οφείλεται να γνωρίζετε ότι ίδια μαθήματα δεν συμβαίνει και ίδια βαρύτητα. Είναι ποτέ δυνατόν να δώσει μια φοιτήτρια της Αισθητικής και Κοσμητολογίας ή μια φοιτήτρια της Οπτικής και Οπτομετρίας την ίδια βαρύτητα στον ανθρώπινο σκελετό με εκείνη που θα μου ζητηθεί να δωσω εγώ, στο μάθημα της Ανατομικής;Αν είναι έτσι γιατί δεν μας συγχωνεύετε καλύτερα με κάποιο τμήμα των οικονομικών μιας και κατά την διάρκεια των σπουδών μας έχουμε και κάποια ελάχιστα μαθήματα οικονομικών.
    Επιπλέον όπως ανέφερα και στην αρχή, απο το 3ο εξάμηνο ξεκινάμε την νοσοκομειακή μας άσκηση ή οποία είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας για έναν μελλοντικό Τ.Α.Α. Το αντικείμενο μας οφείλει να παραμείνει ξεκάθαρο, κυρίως για να διασφαλιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών μας.Εν έτη 2018 δεν υπάρχει ιατρικό κέντρο χωρίς ακτινολογικό εργαστήριο και οι απόφοιτοι μας είναι οι ΜΟΝΟΙ εκπαιδευμένοι και ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ για την δουλειά αυτή και έτσι θα επιθυμούσαμούσαμε να παραμείνει έτσι κύριε υπουργέ!!
    Απαιτούμε και παλεύουμε το τμήμα μας να μείνει αυτόνομο γιατί γνωρίζουμε στην αξία μας στον χώρο του νοσοκομείου και επίσης γνωρίζουμε την πληγή που θα δημιουργηθεί στον χώρο της υγείας με την ανεπαρκή εκπαίδευση μας και των μελλοντικών εισακτέων.Και πάνω απο όλα γνώριζουμε τις συνέπειες για τους ασθενείς και τους εξεταζόμενους οι οποίες μπορούν να είναι μέχρι και μοιραίες και όχι δεν υπάρχει ούτε ίχνος υπερβολής γιατί όπως είπα και πριν ΟΙ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!
    Η συγχώνευση αύτη αποτελεί την κήδευση των ελπίδων μας για εργασία ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, καθώς τα δικαιώματα μας μέσα σε αυτό το υπέρ-τμήμα ΔΕΝ έχουν γίνει ΑΚΟΜΑ σαφή αλλά και την αρχή για ένα μεγάλο πλήγμα στον χώρο της υγείας το οποίο θα φανεί πολύ, πολύ αργότερα καθώς το αντικείμενο μας θα υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

  • Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Σας ενημερώνουμε ότι, οι Γενικές Συνελεύσεις του Εκπαιδευτικού και Διοικητικού προσωπικού της ΑΣΠΑΙΤΕ, με συντριπτική πλειοψηφία (91% και 96%, αντίστοιχα), επιθυμούν την ένταξη της Σχολής στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ).
    Ευχόμαστε να γίνετε αρωγός στο δημοκρατικό, ρεαλιστικό και εφικτό αίτημά μας, για την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΔΑ, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με την πρόθεσή σας σχετικά με το ρόλο της ΑΣΠΑΙΤΕ στον Ενιαίο Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως εκφράσθηκε στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας Μέλη του ΔΣ του ΣΕΠ/ΑΣΠΑΙΤΕ, τον Ιούλιο 2017.
    Με τιμή και εμπιστοσύνη
    Καθ. Γεώργιος Ε. Χατζαράκης
    Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠ/ΑΣΠΑΙΤΕ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:16 | ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

    Αξιότιμε Υπουργέ
    Την Δευτέρα 18/12/2017 δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ( Π.Δ.Α. ).
    Ως απόφοιτοι του Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας (Τ.Α.Α.) αναμέναμε το νομοσχέδιο με μεγάλη προσμονή και ελπίδες για μία πραγματική και δίκαιη εξέλιξη , αναγνωρίζοντας πως το όλο εγχείρημα είναι και σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα .
    Ωστόσο ,διαπιστώνοντας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ότι το Τ.Α.Α. της Σ.Ε.Υ.Π. του ΑΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται με άλλα 4 τμήματα (των Ιατρικών Εργαστηρίων, της Αισθητικής και Κοσμετολογίας, της Οπτικής και Οπτομετρίας και της Οδοντοτεχνίας τεχνολογίας ) στο νέο τμήμα του Π.Δ.Α. με το όνομα «Βιοϊατρικές Επιστήμες», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα εμφανώς προβληματικά σημεία, προς ενημέρωση , σκέψη και ανάληψη πρωτοβουλιών αποκατάστασης της λογικής (δεδομένου ότι όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθηνών διατηρούν την αυτονομία τους και μόνο τα 5 τμήματα της ΣΕΥΠ συγχωνεύονται).
    Tο Τ.Α.Α. όλα αυτά τα χρονιά, έχει δώσει δείγματα γραφής τόσο για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει, όσο και για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης που το διακρίνει.
    – Το Τ.Α.Α. αποτελεί μονήρες τριτοβάθμιο τμήμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο σε όλη την Ελληνική επικράτεια και καλύπτει ιδιαίτερα μεγάλη γκάμα επιστημονικών ιατρικών εφαρμογών με την χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας .
    Συγκεκριμένα καλύπτει :
    Την Ιατρική απεικόνιση: συμπεριλαμβανομένων της κλασσικής ακτινολογίας, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, της μαστογραφίας ,των ορθοπαντομογράφων, της επεμβατικής ακτινολογίας, του Αιμοδυναμικού, της οστικής πυκνότητας
    Την Πυρηνική Ιατρική: συμπεριλαμβανομένων , της γ-camera, της μοριακής και υβριδικής απεικόνισης ΡΕΤ, της PET/CT.
    Την Ακτινοθεραπεία: συμπεριλαμβανομένων των εξομοιωτών θεραπείας, των γραμμικών επιταχυντών , των μονάδων γ-knife, cyber-knife, της βραχυθεραπείας και της τομοθεραπείας.

    – Οι Απόφοιτοι του Τ.Α.Α., προσφέρουν υψηλής σημαντικότητας έργο σε όλες της βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας (Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια) , σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    – Αποτελεί αυτοδύναμη μονάδα βάσει των απαιτήσεων του νόμου (διαθέτει 8 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού τα δύο εκ των οποίων στην α΄ βαθμίδα)

    – Έχει ευρύτατη αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα ως σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ε.Ε. όπου υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα και χορηγεί πτυχία επιπέδου 6 (ΕQF level 6).

    – Έχει αναπτύξει σημαντικού βαθμού συνεργασίες με ομότιμα ιδρύματα παγκοσμίως και επιπλέον πολλαπλές συνεργασίες με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus του οποίου αποτελεί μέλος από το 1999.

    – Οι σπουδές που προσφέρει είναι παράλληλες και συμπληρωματικές των Ιατρικών Σπουδών και δεν υπάρχει αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Τμήμα .

    – Είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης αλλοδαπών σπουδαστών ,ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στις χώρες προέλευσής τους , προσφέροντας έτσι διεθνή αναγνώριση του επιπέδου σπουδών που προσφέρει.

    – Έχει αξιολογηθεί θετικά και έχει την δυνατότητα ανάπτυξης Μ.Π.Σ.

    – Το πρόγραμμα σπουδών είναι πάντα εναρμονισμένο με την ραγδαία εξέλιξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Ακτινοδιάγνωση την Πυρηνική Ιατρική στην Ακτινοθεραπεία στην Ιατρική Πληροφορική και στα συστήματα Διαχείρισης της Ιατρικής εικόνας.

    – Οι προαναφερόμενες τεχνολογίες εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο μέσω της χρήσης ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών, οι οποίες αποτελούν παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας (αλλά και το Υπουργείο Υγείας) έχει αναγνωρίσει (βάσει του προγράμματος σπουδών) πως μόνο οι απόφοιτοι του Τ.Α.Α. έχουν την άδεια χρήσης και μπορούν να διενεργήσουν πράξεις με τον εξοπλισμό αυτό με τις συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται από τον κανονισμό Ακτινοπροστασίας.

    – Οι απόφοιτοι έχουν πλήρη ευθύνη των πρακτικών πτυχών τις οποίες εκτελούν αυτοδύναμα και είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο και την διαχείριση ποιότητας στα τμήματα στα οποία εργάζονται.

    – Η σύγχρονη ιατρική έρευνα και καθώς επίσης και οι περισσότερες ιατρικές επεμβατικές πράξεις που εφαρμόζονται στο σύστημα υγείας ,κάνουν χρήση τις προαναφερόμενες τεχνολογίες με την παρουσία των αποφοίτων του Τ.Α.Α.

    Σε περίπτωση εφαρμογής της προτεινόμενης συνένωσης των τμημάτων όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση ,εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επιπέδου σπουδών επειδή:
    – θα καταστεί πρακτικά ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται (παρά την δέσμευσή σας) τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος (δεν προβλέπονται εισαγωγικές κατευθύνσεις)
    – θα προκύψει δυσχέρεια ουσιαστικής διαχείρισης του υπερμεγέθους τμήματος καθώς
    – θα υπάρχει αύξηση της διακύμανσης των επιδόσεων των εισαγομένων φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων η οποία μεταφράζεται σε πολύ – διαφοροποιημένο επίπεδο φοιτητών
    – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις
    – Δεν προβλέπεται τι θα γίνει σε περίπτωση ύπαρξης κατευθύνσεως με ελάχιστη προτίμηση εκ μέρους των φοιτητών
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών (λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν) και
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και ακτινοθεραπευτικές πράξεις που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών
    – θα δημιουργηθεί το διακύβευμα της ορθής χρήσης των νέων εισερχομένων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η πιθανότητα αποτελεσματικής και ασφαλούς ακτινοθεραπείας – απεικόνισης .
    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την
    – διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Α.Α. , πεπεισμένοι, ότι αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη επιλογή για το Π.Δ.Α. μιας και τηρεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και εχέγγυα για την εξέλιξή του σε Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει το επίπεδο σπουδών και τη συνέχιση της παροχής ασφαλών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πάσχοντα πολίτη
    – να υπάρξει συγκεκριμένη και ρητή ρύθμιση για τους αποφοίτους του τμήματος . Θεωρούμε αυτονόητο πως όλοι οι απόφοιτοι των δύο Τ.Ε.Ι. από την ίδρυση τους ως τώρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν πτυχίο από το νέο Πανεπιστήμιο και στο νομοσχέδιο πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αυτό.
    Θεωρούμε ,ως επαγγελματίες, πως μέσω του σχεδίου νόμου, πρέπει , οι αυριανοί αντικαταστάτες μας στο σύστημα υγείας (σημερινοί φοιτητές) και μελλοντικοί επιστήμονες υγείας, να έχουν πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών από του δικού μας.
    Όχημα επίτευξης του στόχου αυτού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .Και αυτή η διαδικασία περνάει μέσα από την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού Τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
    Άλλωστε αξιότιμε υπουργέ ,εσείς ο ίδιος τονίσατε πολλές φορές στην συνάντηση των προέδρων των τμημάτων ,πως «υπάρχει ιστορική συνέχεια και συνέπεια σε κάθε επίπεδο μετεξέλιξης των Τμημάτων και ότι βασικό πυλώνα εξέλιξης αποτελεί το έμψυχο δυναμικό τόσο σε επίπεδο Διδασκόντων, όσο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, αλλά και φοιτητών και αποφοίτων».
    Με τιμή
    Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:05 | Γραβάνης Αλέξιος

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ & ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αξιότιμοι Υπουργέ & Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου παιδείας,

    Πληροφορούμενος τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις σχετικά με το Πανεστήμιο Δυττικής Αττικής,εκφράζω τις αντιθέσεις ως προς τις αλλαγές-συγχωνεύσεις που επιδιώκετε να λάβουν χώρα-οι οποίες αφορούν μόνο την Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (για ανεξήγητους και συνάμα ευκολονόητους λόγους). Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,εν όψει συγχωνεύσεων πρόκειται να ενσωματωθεί μαζί με τα λοιπά 4 τμήματα που παρουσιάσατε στην πρόταση σας! Η δημιουργία του Υπέρ-τμήματος Ιατρικών Επιστημών θα αποτελείται από πέντε τμήματα τα οποία ουδεμία συνάφεια έχουν μεταξύ τους ως προς το γνωστικό αντικείμενο. Κι εννοείται ότι τα δυο χρόνια της κατεύθυνσης δεν επαρκούν για την πλήρη και ολοκληρωμένη κατάρτιση των φοιτητών(επομένως το αγαθό της δωρεάν δημόσιας παιδείας το καταπατείτε ολοσχερώς). Σε πρόσφατη δήλωση σας υποστηριξατε ότι τα τμήματα που δεν συμφωνούν στην συγχώνευση,θα συνεχίσουν να αποτελούν τμήματα Τ.Ε.Ι. Η προτροπή σας στο να συμφωνήσουμε για το Υπερτμήμα συνοδεύτηκε από την δέσμευση σας για επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Προφανώς ξεχάσατε ότι την 6η του μηνος Δεκεμβρίου δεσμευτήκατε την αυτονομία του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και την 11η του μηνός αναιρέσατε τα λεγόμενα-δεσμεύσεις σας!! Ελπίζω να σκεφτείτε καλύτερα-με πλάνο που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα-την τύχη των τμημάτων που έτσι καταστρέφετε και να εργαστείτε ορθότερα για την αναβάθμιση των επαγγελμάτων υγείας. Απαιτούμε ΑΥΤΟΝΟΜΟ & ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ με σπουδές και καταξιωσεις που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα του διεθνούς και ευρωπαϊκού σκηνικού για τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Δεν εξοικονομούνται έτσι πόροι-απλά συγχωνεύοντας τμήματα της υγείας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 19:03 | PaDro

    ΘΕΜΑ: ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ ΑΘήνας, έχει 13 μέλη ΔΕΠ, έχει δυο αυτοδύναμα μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, έχει θετικότατες εξωτερικές και εσωτερικές αξιολογήσεις και πολλούς ενεργούς φοιτητές.

    Αυτό το Τμήμα, στο σχέδιο λέτε να συγχωνευθεί με άλλα 4 Τμήματα, τα οποία έχουν από 5 εώς 7 μέλη ΔΕΠ και απο κανένα ως κανένα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών.

    Ενδεικτικά αναφέρω, ως πρός τα μέλη ΔΕΠ:
    Τμήμα Αισθητικής: 6 μέλη ΔΕΠ
    Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας: 6 μέλη ΔΕΠ
    Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας: 7 μέλη ΔΕΠ
    ΤΜήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας: 7 μέλη ΔΕΠ

    Ως πρός τα μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών:

    Τμήμα Αισθητικής: Σύμπραξη σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Ιατρική Σχολή(Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην Υγεία)

    Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας: Συνδιοργάνωση σε 1 Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών(Υλικά Οδοντικής Τεχνολογίας).

    Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας: Ένα (1) αυτοδύναμο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών(Τεχνικές Οπτομετρικού Ελέγχου).

    Τμημα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας: ΚΑΝΕΝΑ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.

    Επιπλέον, αφήνετε αυτόνομα Τμήματα με λιγότερο από το μισό προσωπικό του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Ενδεικτικά, αναφέρω το Τμήμα Εργοθεραπείας με 6 μέλη ΔΕΠ, το τμήμα Προσχολικής Αγωγής με 5(!!!) μέλη ΔΕΠ….

    Παρακαλώ όπως αναθεωρησετε το τελικό σχέδιο, ως πρός το Οργανόγραμμα του νέου Πανεπιστημίου, όχι μόνο ως πρός το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων αλλά γενικότερα, ειδάλλως, η σύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα είναι απλά τυχαία και εντελώς άτυχη…

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 18:32 | ΟΛΓΑ ΛΙΑΓΚΟΥ

    ΕΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΏΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (προτείνεται).
    Η αυτόνομη λειτουργία του τμήματος Προσχολικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, η ένταξη του τμήματος στη Σχολή Επιστημών Υγείας, διαιωνίζει μια στρέβλωση αναφορικά με το χαρακτήρα και την ταυτότητά του, η οποία εδώ και πολλά χρόνια (για ιστορικούς λόγους) έχει δημιουργηθεί. Το συγκεκριμένο Τμήμα εκπαιδεύει επιστήμονες Παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας (αυτό σαφέστατα προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών του, από τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, αλλά και από τον πρόσφατα ψηφισμένο κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών) κι όχι νοσηλευτές ή παιδίατρους. Το υψηλό επίπεδο σπουδών που διατηρεί εδώ και 60 χρόνια, εκπαιδεύει παιδαγωγούς οι οποίοι αναλαμβάνουν με επιστημονική επάρκεια, σε όλα τα πλαίσια προσχολικής αγωγής, την αγωγή βρεφών και νηπίων ως έξι ετών, στην πιο σημαντική δηλαδή ηλικιακή φάση της ανθρώπινης ζωής. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η ένταξη του τμήματος Προσχολικής Αγωγής (μαζί με άλλες συναφείς ειδικότητες όπως το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) στη Σχολή Κοινωνικών κι Ανθρωπιστικών Επιστημών,η οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί. Θα προκύψει έτσι μια προοπτική επιστημονικά συγκροτημένης και σφαιρικής ανταπόκρισης σε αιτήματα κοινωνικού κι ανθρωπιστικού χαρακτήρα της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Αττικής, η οποία ήδη όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει έντονα τέτοιου είδους ζητήματα.
    Στο πλαίσιο μιας προοδευτικής τομής στον Εκπαιδευτικό μας χάρτη, είναι προφανές ότι μια τέτοια στρέβλωση οφείλει να διορθωθεί. Είναι απαραίτητο να αποδοθεί στο τμήμα ο χαρακτηρισμός και η ταυτότητα που δικαιούται, ώστε να μπορεί να προσβλέπει σε διεπιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου που πρεσβεύει.
    Λιάγκου Όλγα
    Απόφοιτη τμήματος Προσχολικής Αγωγής
    Ενεργή Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας και ΄
    Εργαστηριακός Συνεργάτης του τμήματος Προσχολικής Αγωγής

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 18:32 | ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΒΕΦΟΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    οι παιδικοί σταθμοί είναι δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης και ουδεμία σχέση έχουν με τα τμήματα της σχολής Επιστημών Υγείας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο δυτικής Αθήνας στην οποία προβλέπεται να ενταχθεί.
    Είμαι υπέρ:
    της ίδρυσης μιας νέας σχολής Κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στην οποία θα ενταχθεί το τμήμα Προσχολικής Αγωγής και θα διασφαλίζεται η:
    ΑΥΤΟΝΟΜΊΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
    Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
    ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 18:30 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Η προσχολική αγωγή είναι παιδαγωγική επιστήμη και όχι επιστήμη υγείας.
    Οι παιδικοί σταθμοί είναι ΣΧΟΛΕΙΑ και όχι κλινικές!

    Γι αυτό το λόγο το τμήμα προσχολικής αγωγής πρέπει να ενταχθεί στη σχολή παιδαγωγικών επιστημών και με την ευρύτερη έννοια στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες ως αυτόνομο τμήμα, διασφαλίζοντας έτσι τον παιδαγωγικό σκοπό του τμήματος και κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας.

    Με Εκτίμηση.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 18:11 | Rea

    ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 18:06 | Ευαγγελία Καλαϊτζή

    Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.
    Εκφράζουμε την ικανοποίηση των παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας για την αυτοδύναμη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
    Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αυτή αποδεικνύει την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζονται θέματα που αφορούν την ποιότητα παροχών προς το παιδί και την οικογένεια.
    Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να κάνετε αποδεκτή την πρόταση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας για την δημιουργία νέας σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στην οποία θα ενταχθούν τα δύο Τμήματα.
    Η ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στην Σχολή Υγείας υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό κύρος του νέου Πανεπιστημίου και την εμβληματική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
    Όπως προκύπτει από το ισχύον νομικό πλέγμα που διέπει την λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Παιδαγωγών, καθώς επίσης το περιεχόμενο και το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ο σκοπός λειτουργείας των Παιδικών Σταθμών είναι η αγωγή και η διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών της χώρας μας, ο δε ρόλος και η εκπαίδευση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, ουδεμία σχέση και συνάφεια έχουν με τις Επιστήμες Υγείας.
    Πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη και πρόκληση απέναντι στα παιδιά και την κοινωνία και θα άρει παθογένειες του παρελθόντος που απηχούν αναχρονιστικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις και αποβαίνουν τελικά σε βάρος των παιδιών, των γονέων και των επαγγελματιών παιδαγωγών της χώρας μας.
    Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γεν. Γραμματέα
    Εύχομαι Καλή Χρονιά. Αιέν αριστεύειν και μηδένα αδικείν.

    Καλαϊτζή Ευαγγελία, Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 17:59 | ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

    Θεωρώ πως η αυτονομία του τμήματος ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΩΝ είναι αυτονόητη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος, όσο και την υφιστάμενη κατάσταση, για την συγκεκριμένη ειδικότητα, σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τυχόν συγχώνευση του εν λόγω τμήματος, θα είναι μεγάλο πλήγμα πρώτα για το επιστημονικό αυτό πεδίο, αλλά και για την πανεπιστημιακή κοινότητα καθώς θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη απομάκρυνση από τα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά δεδομένα και ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση,αντί εξέλιξης των ελληνικών πανεπιστημιακών σπουδών.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 17:57 | ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    Η Προσχολική Αγωγή είναι γνωστό ότι εντάσσεται στον χώρο των Παιδαγωγικών Επιστημών και, με την ευρύτερη έννοια, στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποδυναμώνει τον εγγενή παιδαγωγικό χαρακτήρα του και παραπέμπει στην υιοθέτηση της άποψης ότι η Προσχολική Αγωγή είναι Επιστήμη Υγείας και όχι Παιδαγωγική Επιστήμη. Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να προληφθεί η σύγχυση και τα προβλήματα που προβλέπεται να δημιουργηθούν από την τοποθέτηση του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, προτείνεται: Να δημιουργηθεί μια νέα σχολή στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», στην οποία να ενταχθούν τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 17:23 | Μαλαματένια Φανουράκη

    Ως απόφοιτος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής θεωρώ πως το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής που πρόκειται να ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρέπει να ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και όχι στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.Όπως είναι γνωστό το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στις επιστήμες της αγωγής παιδιών προσχολικής ηλικίας.Είναι επομένως πασιφανές πως το περιεχόμενο σπουδών του έχει απόλυτη επιστημονική συνάφεια με τις κοινωνικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 17:14 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Αξιότιμε, κύριε υπουργέ
    Θα σας πρότεινα την ίδρυση μιας νέας σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών», στην οποία να ενταχθεί το τμήμα Προσχολικής Αγωγής.
    Το τμήμα αυτό, αποτελεί παιδαγωγική επιστήμη (σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του)και όχι επιστήμη υγείας.Οι απόφοιτοι του τμήματος,διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 ετών) και δεν παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα
    Τηλ.: 2155505091 / 6930300952
    sillogosvrefonipiokomonelladas@gmail.com
    Αρ. Πρωτ.: 1
    Αθήνα, 3/1/2018

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας μετατρέπεται σε Πανεπιστημιακό και παραμένει αυτόνομο.

    Το Σωματείο μας ήταν υπέρ της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεση του στα σχέδια συγχώνευσης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής με άλλα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε η παραμικρή συνάφεια με καθαρά επιστημονικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κριτήρια.

    Θεωρούμε ότι η αυτονομία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής συνιστά τεράστια επιτυχία αλλά και δικαίωση για τον κλάδο μας, αφού η Προσχολική Αγωγή αποτελεί ένα σαφώς διακριτό και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας επιτελούν παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο στελεχώνοντας τους παιδικούς σταθμούς της χώρας.

    Διαφωνούμε όμως κάθετα με την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής στην Σχολή Επιστημών Υγείας. Το τμήμα μας ανήκε στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας χωρίς να έχει σχέση με επαγγέλματα υγείας λόγω της έλλειψης σχετικής σχολής στο συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Υπενθυμίζουμε ότι οι άλλες Σχολές του ΤΕΙ Αθήνας ήταν η Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας, η Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών, η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής και η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Από την στιγμή που στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα δημιουργηθεί Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και θα ενταχθεί σε αυτήν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, θεωρούμε επιβεβλημένη την ένταξη και του Τμήματος μας σε αυτήν, αφού είναι σαφές ότι η Παιδαγωγική αποτελεί κοινωνική επιστήμη και όχι επιστήμη υγείας.

    Τέλος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας να μετατρέψουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό, όπως δίνεται βάσει του σχεδίου νόμου στους ενεργούς φοιτητές και ότι το Υπουργείο σας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην μετατροπή και των άλλων δύο Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής (του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του ΤΕΙ Ηπείρου) σε Πανεπιστημιακά για να εξαλειφθούν όλες οι ανισότητες μεταξύ παλιών και νέων πτυχιούχων αλλά και πτυχιούχων ίδιων τμημάτων διαφορετικών πόλεων.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 16:32 | Χαλκιά Βασιλική

    Κε Υπουργέ
    Η σημασία της προσχολικής αγωγής είναι πλέον αναγνωρισμένη και όλοι συζητάνε για το πόσο σημαντική είναι για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία του μαθητή. Ευτυχώς έχουν ξεπεραστεί οι απόψεις περί «φύλαξης» στους παιδικούς σταθμούς διότι αυτό δεν ισχύει. Η ονομασία του τμήματος Προσχολικής Αγωγής, το πρόγραμμα σπουδών καθώς και η τετραετής του διάρκεια υποδεικνύουν τον κοινωνικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα όποτε η τοποθέτηση του στη σχολή επιστημών υγείας είναι άτοπη. Οι απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς οι οποίοι, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους (ΦΕΚ. 4249/5-12-2017) αποτελούν δομές αγωγής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν πιο καίριο να υπάρξει μια «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» όπου θα μπορούσε να ενταχθεί και το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Αυτό θα βοηθούσε και στην συζήτηση και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων που τόσο πολύ βάλλονται. Επίσης η ένταξη του τμήματος σε σχολή υγείας ενισχύει τις φωνές που θέλοντας να χτυπήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα υποβιβάζουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της προσχολικής εκπαίδευσης. Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι μια προσπάθεια για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα ήταν να σκεφτούμε τον πιο σωστό τρόπο να γίνει αυτό ώστε τα αντικείμενα των τμημάτων να ανταποκρίνονται σωστά στην αγορά εργασίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 16:31 | Ελενη Γεωργιαδου

    Καλη χρονια κυριε Υπουργε
    Τμημα επιστημων Γραφικων Τεχνων και Συσκευασιας δεν εχει τιποτα κοινο με την Γραφιστικη!!!!οποιοσδηποτε εχει εναν καλο υπολογιστη και λιγο καλο γουστο σχεδιαζει….η τεχνολογια γραφικων τεχνων εχει πανακριβο εξοπλισμο μηχανηματων που μονο οι εξειδικευμενοι τεχνολογοι μπορουν να λειτουργουν εχοντες επιστημονικες και τεχνολογικες γνωσεις!!!φροντιστε την παραμονη του τμηματος τεχνολογιας γραφικων τεχνων με οποιοδηποτε τροπο!!!
    Νε εκτιμηση

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 16:26 | ΑΝΝΑ ΧΑΛΚΕΑ

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή μας για την αυτόνομη ένταξη του Τμήματος στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε διαβούλευση.

    Είμαι υπέρ της πρότασης:

    Να δημιουργηθεί μια νέα σχολή στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ονομασία «Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», στην οποία να ενταχθούν τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Εργασίας. Εκτιμώντας πως αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή επειδή:
    Α) Θα επιτευχθεί η αποφυγή της διάχυσης των επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και της Κοινωνικής Εργασίας με μη συναφείς επιστήμες, όπως είναι οι Επιστήμες Υγείας καθώς και οι Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας.
    Β) Η συγγένεια των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Προσχολικής Αγωγής είναι σαφώς αρκετά μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την ένταξή τους στην ίδια Σχολή.
    Γ) Θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα για μελλοντική ίδρυση και άλλων Τμημάτων που θεραπεύουν σχετικά γνωστικά αντικείμενα, έτσι ώστε η Σχολή αυτή να αποτελέσει τον χώρο στον οποίο θα μπορέσουν μελλοντικά να στεγαστούν και άλλες Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, εφόσον προκύψει ανάγκη γι’ αυτό.

    Ζητώντας ταυτόχρονα να κατοχυρωθούν και τα Επαγγελματικά μας δικαιώματα στην Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

    Απόφοιτη τμήματος Προσχολικής Αγωγής.
    Χαλκέα Άννα.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:47 | Βασιλης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για την συγχώνευση του τμήματος Αυτοματισμού Πειραιά με τα Τμήματα Γραφίστικης και Κλωστοϋφαντουργίας.Θεωρώ ότι
    το αντικείμενο αυτών των σχολών δεν έχει καμία παντελώς ομοιότητα με την σχολή αυτοματισμού και θα ήταν άδικο και για τα άλλα δυο τμήματα που
    έχουν αρκετά Διαφορετική ύλη να συγχωνευτούν δημιουργώντας μια ειδικότητα Γενικευμένη χωρίς ταυτότητα
    και συγκεκριμένο αντικείμενο που μονό δυσκολίες θα δημιουργήσει ελλόγου του τελείως διαφορετικού αντικείμενου το τμημάτων αυτών.
    Αντιθέτως εάν πρέπει συγχωνευτεί με κάποια σχολή ο αυτοματισμός
    θα πρέπει να είναι με Ηλεκτρολόγους-Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς διότι σαν επάγγελμα αποτελεί ειδίκευση αυτών τον ειδικοτήτων και τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα
    του αυτοματισμού ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κτλ, ενώ έχουν μεγαλύτερο βάθος πάνω σε έννοιες και χρήση ηλεκτρολογίας και
    ηλεκτρονικής και όπως προανέφερα μπορεί και να χαρακτηριστεί ειδίκευση αυτών τον ειδικοτήτων.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:13 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    Όχι στην διάλυση του μοναδικού τμήματος Ακτινολογίας στην Ελλάδα.
    Αυτονομία εδώ και τώρα!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:13 | Αθανάσιος Σταυρόπουλος

    Αξιότιμε Κε Υπουργέ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Οποιαδήποτε αλλαγή στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει καταρχήν να χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκά κριτήρια. Έτσι και η μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έρχεται ως φυσική συνέχεια της συνεχούς αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών των αντίστοιχων τμημάτων, την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων αλλά και την κοινωνική ανάγκη για προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

    Ως πτυχιούχοι όμως του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για το κατά πόσον το νέο τμήμα με την ονομασία “Βιοϊατρικών Επιστημών”, όπως φαίνεται να διαμορφώνεται από το παρόν σχέδιο νόμου, θα ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια, για μια σειρά από λόγους, νομοτεχνικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς.

    Πιο συγκεκριμένα, νομοτεχνικά, στο νέο σχέδιο νόμου και στο άρθρο 2 που αναφέρεται στις νέες σχολές και τμήματα, πουθενά δεν αποτυπώνεται η συγχώνευση υφιστάμενων τμημάτων της ΣΕΥΠ ή η δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξασφαλίσουν τη φυσική συνέχεια των συγχωνευόμενων τμημάτων. Αντιθέτως, μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών προκύπτει από τη συγχώνευση 5 υφιστάμενων τμημάτων, από την ένταξη των μελών ΔΕΠ των αντίστοιχων τμημάτων, στο νέο τμήμα, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 4 περί προσωπικού.

    Επίσης, ουδεμία αναφορά δεν γίνεται για την επίπτωση που θα έχει η μετεξέλιξη των υφιστάμενων τμημάτων, στους υπάρχοντες πτυχιούχους. Είναι ορατός δηλαδή ο κίνδυνος δημιουργίας απόφοιτων δύο ταχυτήτων με αντίστοιχα όμως προσόντα. Για αυτό προτείνουμε, το άρθρο 05 να μετονομαστεί σε “Φοιτητές-Απόφοιτοι”, και στο οποίο θα γίνεται σαφής μνεία στο καθεστώς των, μέχρι την ψήφιση του
    νόμου, πτυχιούχων των τμημάτων, καθώς και στην διαδικασία πιθανής αντιστοίχισης ή ισοτίμησης με τους νέους τίτλους σπουδών.

    Ακαδημαϊκά και με βάση τη διεθνή πρακτική και εμπειρία, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, είναι αντίστοιχο των Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών (Biomedical Laboratory Science), ενώ σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου (Π.Δ. 163/1996, Φ.Ε.Κ.118/14-6-1996/τ.Α’), οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε 13 διαφορετικά κλινικά/βιοϊατρικά εργαστήρια, πέραν της βιομηχανίας και των ερευνητικών εργαστηρίων. Αυτό καταδεικνύει την ανάγκη, όχι συρρίκνωσης αλλά εμπλουτισμού του προγράμματος σπουδών με στόχο την επιπλέων ενίσχυση της κλινικής και βιοϊατρικής ερευνητικής κατάρτισης των αποφοίτων του τμήματος και τον εναρμονισμό του κλάδου στον, συνεχώς εξελισσόμενο, τομέα της εργαστηριακής διαγνωστικής και ερευνητικής εργαστηριακής τεχνολογίας.

    Η ακαδημαϊκή επάρκεια και αυτοτέλεια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ενισχύεται από την οργάνωση αυτοτελούς και διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, από τις συνεργασίες με Πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού και από την έντονη παρουσία αποφοίτων του τμήματος σε Εθνικά και Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Οργανισμούς Υγείας.

    Τα υφιστάμενα δε προγράμματα σπουδών όλων των υπό συγχώνευση τμημάτων έχουν πολύ μικρή επικάλυψη, κάτι που δε δικαιολογεί οποιονδήποτε λόγο συγχώνευσης και δημιουργίας κατευθύνσεων. Δύο από αυτά τα τμήματα είναι μοναδικά στην Ελλάδα (Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας και Οδοντικής Τεχνολογίας), ενώ τα υπόλοιπα δύο (Οπτικής & Οπτομετρίας και Αισθητικής & Κοσμητολογίας), προσφέρουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε διακριτούς τομείς της υγείας. Κανένα όμως από αυτά τα τμήματα, εκτός των Ιατρικών Εργαστηρίων, σε διεθνές επίπεδο, δεν αποτελεί κατεύθυνση των τμημάτων που παρέχουν Πανεπιστημιακούς τίτλους Βιοϊατρικών (Εργαστηριακών) Επιστημών, αλλά φέρουν άλλους Πανεπιστημιακούς τίτλους. Η ένταξη λοιπόν όλων αυτών κάτω από την ίδια ομπρέλα πιθανόν να οδηγήσει σε προβλήματα αναγνώρισης του περιεχομένου σπουδών στο εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η φημολογούμενη δε δημιουργία τόσο πολλών κατευθύνσεων σε ένα Πανεπιστημιακό τμήμα υγείας, αποτελεί εθνική και διεθνή πρωτοτυπία με ασαφή οφέλη.

    Κοινωνικά και επαγγελματικά, τα παραπάνω τμήματα, πέραν του διακριτού τους χαρακτήρα, έχουν και εντελώς διαφορετικούς τομείς εργασιακής εφαρμογής και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα που συνοδεύονται από σαφείς και νομικά αναγνωρισμένες διαδικασίες έκδοσης της αντίστοιχης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Αποτελούν δηλαδή σημαντικούς τομείς των επιστημών υγείας με μοναδικό εργασιακό περιεχόμενο, που δεν τεμαχίζεται, δε συγχωνεύεται, ούτε μπορεί να συρρικνωθεί ή να αντικατασταθεί, ελλείψει όμορης ειδικότητας.

    Για αυτούς τους λόγους, προτείνουμε το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων να μετονομαστεί, ως ανεξάρτητη ακαδημαϊκή μονάδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε τμήμα Βιοϊατρικών Εργαστηριακών Επιστημών, κάτι που θα είναι προς όφελος του συστήματος υγείας της χώρας μας, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας.

    Σας ευχαριστούμε,

    Σταυρόπουλος Αθανάσιος, Ph.D
    Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ελλάδα

    Ζάχαρωφ Μυρτώ-Παναγιώτα, M. Phil., Ph.D., AMIChemE, FHEA
    Swansea University, Wales, UK

    Παρίσης Νικόλαος, Ph.D
    Senior Researcher, Institut Jacques Monod, Paris, France

    Τσαμεσίδης Ιωάννης, Ph.D
    University of Verona, Italy

    Παπαχρήστου Νικόλαος, Ph.D Candidate
    University of Surrey, England, UK

    Χαλικιάς Γεώργιος, MSc, MIBMS
    Manchester University NHS Foundation Trust, England, UK

    Stephens Γεωργία, MSc
    Blood Transfusion Laboratory Manager, University Hospital of Wales, Cardiff, Wales, UK

    Ρέππας Στέφανος, BSc
    Health and Hygiene Education Officer, International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:09 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:09 | Ηλιάνα

    Κύριε υπουργέ είναι ξεκάθαρο ότι το τμήμα προσχολικής αγωγής αφορά τον τομέα της διαπαιδαγώγησης, για αυτό και λεγόμαστε παιδαγωγοί.Δεν έχουμε σχέση με τα επαγγέλματα της υγείας άρα το σωστό είναι το Τμήμα να ενταχθεί στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:08 | Μαρινα

    Συγχώνευση της Ακτινολογιας θα σημανει:
    Απώλεια ταυτότητας του τμήματος και εκτόξευση της ανεργίας που στον κλάδο μας δωέως Τώρα δεν υπήρχε. Δεν μπορεί αριστερή κυβέρνηση να επιτρέψει την ενίσχυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. (Ιεκ)

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:05 | Χρήστος

    Κάτω τα χέρια από το ισχυρότερο όπλο μας για την αγορά εργασίας. Το πτυχιο μας.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 15:01 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογιας

    Με την ενδεχόμενη συγχώνευση του Τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας :
    – θα καταστεί ανέφικτη η αξιολόγηση στα πλαίσια που ορίζονται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
    – διακυβεύονται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα λόγω της ασάφειας που προκύπτει στον τίτλο του νέου τμήματος.
    – θα προκύψει τεραστία δυσκολία στην διαχείριση του υπερμεγέθους τμήματος. – δεν καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εισαγομένων στις διαφορετικές κατευθύνσεις.
    – θα υποβαθμισθεί το επίπεδο σπουδών των φοιτητών.
    – θα τεθεί μεσοπρόθεσμα σε αμφισβήτηση ασφάλεια ασθενών και προσωπικού σε νοσοκομειακούς και εργαστηριακούς χώρους όπου διενεργούνται τόσο ακτινοδιαγνωστικές όσο και πράξεις ακτινοθερπειας που απαιτούν χρήση ιοντιζουσών ακτινοβολιων.
    – θα μειωθεί η αποτελεσματική και ασφαλής ακτινοθεραπεία και απεικόνιση.
    – Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας είναι αυτόνομο και παράγει αποφοίτους επιπέδου EQF 6 οι οποίοι θα κληθούν από το εκάστοτε σύστημα υγείας να στελεχώσουν το δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα τους.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΊΑ