Άρθρο 30 – Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας

1. Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της εκπαίδευσης γίνεται για τριετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τρίτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.
2. Οι τοποθετηθέντες σε θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, από την ανάληψη υπηρεσίας στη θέση του στελέχους διαγράφονται από τον οικείο πίνακα επιλογής και θεωρείται αυτοδικαίως ότι έχουν παραιτηθεί από άλλη θέση στελέχους της εκπαίδευσης που τυχόν κατέχουν.
3. Με εξαίρεση την επιλογή σε θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προϊσταμένων ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, καθώς και υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων Ε.Κ., δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης. Ως όμοιες θέσεις για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου νοούνται στο σύνολό τους οι θέσεις των περιπτώσεων της παρ. 2 του άρθρου 21, καθώς και οι θέσεις των περιπτ. α΄ έως γ΄ της παρ. 3 του ίδιου άρθρου, ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.
4. Οι θέσεις διευθυντών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, αφορούν σε σχολικές μονάδες οργανικότητας τεσσάρων θέσεων και άνω. Διευθυντής σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργικότητα διαμορφώνεται σύμφωνα με τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών εντός του μηνός Σεπτεμβρίου κάτω των τεσσάρων τμημάτων, ορίζεται για το σχολικό έτος αυτό προσωρινά ως Προϊστάμενος της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Ο ορισμός αυτός γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Π.Υ.Σ.Π.Ε. που συγκροτείται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26. Από την έκδοση της ανωτέρω απόφασης και έως τη λήξη του σχολικού έτους το επίδομα, το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, καθώς και η μοριοδότηση της θέσης προσαρμόζονται ανάλογα.
5. Οι θέσεις προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, αφορούν σε σχολικές μονάδες οργανικότητας δύο και τριών θέσεων. Προϊστάμενος διθέσιας ή τριθέσιας σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η λειτουργικότητα διαμορφώνεται σύμφωνα με τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών εντός του μηνός Σεπτεμβρίου σε τέσσερα τμήματα και άνω, ορίζεται για το σχολικό έτος αυτό προσωρινά ως αναπληρωτής διευθυντής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα δύο τελευταία εδάφια της προηγούμενης παραγράφου.
6. Οι θέσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων που προκηρύσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου, αφορούν τις σχολικές μονάδες που ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του Κεφ. Α΄ του άρθρου 11 του ν. 1566/1985. Αν ο αριθμός των μαθητών της σχολικής μονάδας, όπως διαμορφώνεται εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, καθώς και κατά τη λήξη του Α΄ τετραμήνου για τα ΕΠΑ.Λ., δεν δικαιολογεί τον ορισμό ενός ή περισσότερων υποδιευθυντών, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του υποδιευθυντή ή των υποδιευθυντών που πλεονάζουν. Αν έχουν τοποθετηθεί υποδιευθυντές Α΄ και Β’, θεωρείται ως πλεονάζων κατά προτεραιότητα ο υποδιευθυντής Β΄. Αν ο αριθμός των μαθητών, όπως διαμορφώνεται εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, καθώς και κατά τη λήξη του Α΄ τετραμήνου για τα ΕΠΑ.Λ., δικαιολογεί τον ορισμό ενός ή περισσότερων υποδιευθυντών σε σχολική μονάδα για την οποία δεν είχε προκηρυχθεί τέτοια θέση, επιλέγονται και τοποθετούνται ένας ή περισσότεροι υποδιευθυντές, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας κατά το οποίο εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις των παρ. 6 και 7, κατά περίπτωση, του Κεφ. Α΄ του άρθρου 11 του ν. 1566/1985.

  • 25 Μαρτίου 2018, 11:26 | ΕΛΕΝΗ

    Η θέσπιση θητείας είναι πολύ σωστό μέτρο. Διότι κάποιοι Διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι πήραν τις θέσεις νέοι και έγιναν καθεστώς. Έμειναν στις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια, αποθρασύνθηκαν, πέτυχαν να μην έχουν ωράριο και να μην πατάνε στα γραφεία τους. Και επιπλέον, συσσωρεύοντας προϋπηρεσία και παλιόχαρτα(αφού δεν εργάζονται και έχουν ελεύθερο χρόνο να τρέχουν σε ανούσια σεμινάρια) εμποδίζουν την ανανέωση! Τα νέα και άξια στελέχη, θα έπρεπε να γεράσουν για να γίνουν Διευθυντές ή σχολικοί σύμβουλοι ή μπορεί να μην γίνονταν ποτέ!
    Μπράβο στο Υπουργείο για την ΘΗΤΕΙΑ που βάζει. Όμως για να είναι σίγουρο το Υπουργείο ότι η ΘΗΤΕΙΑ δεν θα κριθεί συνταγματική από κάποιο κακό δικαστήριο, θα πρέπει να προστεθεί η διατύπωση: «ανεξαρτήτως της θητείας, όποιος επιθυμεί να διεκδικήσει θέση Διευθυντή ή Συντονιστή, θα πρέπει να προέρχεται από μάχιμη θέση διδασκαλίας σε τάξη τουλάχιστον 5 ετών¨.
    Τα ισόβια στελέχη έγιναν αργόμισθα, αργόσχολα και ασύδοτα και καταστρέφουν την εκπαίδευση. Η Θητεία θα επαναφέρει την ισορροπία που έχει χαθεί προ πολλού στα σχολεία.
    Το Υπουργείο να μην κάνει πίσω στις πιέσεις που ασκούν οι συντεχνίες, οι κλίκες και τα κόμματα. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από κανόνες και από ανανέωση. Πρέπει να αποβληθούν οι ισόβιοι κηφήνες και να πάνε να δουλέψουν στις σχολικές τάξεις επιτέλους!

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:21 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Οι Διευθυντές των σχολείων είναι εκτελεστές των Αποφάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων, τα μέλη του οποίου θεωρούνται ισότιμα. Σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας, που ίσχυσαν για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, το σωστό είναι ο Διευθυντής του σχολείου να εκλέγεται στην αρχή του διδακτικού έτους από το Σύλλογο Διδασκόντων με θητεία ενός έτους. Για να μην δημιουργούνται «κλίκες» και για τις ανάγκες ανανέωσης, η θητεία να μην μπορεί να αναεωθεί για 4ο έτος, αλλά αφού περάσει ένα έτος τουλάχιστον. Συνολικά όμως ο Διευθυντής να μπορεί να διατελέσει Διευθυντής μέχρι 6 έτη στο ίδιο σχολείο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:12 | Ζαχαρίας

    Αξιότιμε Υπουργέ ΠΠΕΘ

    Γνωρίζοντας οτι δεν θα ληφθούν υπόψη τίποτε απο τα παρακάτω γραφόμενα καθώς το κατατεθέν σχέδιο νόμου έχει συγεκριμένη στόχευση, κατά των νυν στελεχών εκπαίδευσης, θεωρώ όμως ηθική υποχρέωση μου να τα κοινοποιήσω στη διαβούλευση.

    Επειδή ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχει Σύνταγμα και Νόμοι που προστατεύουν τις Βασικές Θεμελιώδεις Ελευθερίες του Έλληνα (Ευρωπαίου) πολίτη και κατ’ επέκταση του Δημόσιου Λειτουργού (βλ. και Υπαλλήλου), όλων εμάς δηλαδή, το προτεινόμενο άρθρο σε συνδυασνό με το άρθρο 3 επιφέρει αποκλεισμό και συνιστά διάκριση και άνιση μεταχείριση έναντι Ελλήνων πολιτών (βλ. νυν στελεχών εκπαίδευσης) μη δίνοντας το δικαίωμα στα νυν στελέχη εκπαίδευσης να κριθούν από το έργο τους.
    Πόσο μάλλον όταν στον ισχύοντα Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα αναφέρεται ρητά:

    Άρθρο 81 Αξιολόγηση 1. Τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων αξιολογούνται βάσει συστήματος αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας, της επαγγελματικής ικανότητας του υπαλλήλου και της αποδοτικότητάς του. (δεν μιλάει για σήκω εσύ, έλα εσύ μέθοδο)
    Άρθρο 83 Σύστημα προαγωγών … λαμβάνει υπόψη όλα τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, από τα οποία προκύπτει η δραστηριότητα του στην υπηρεσία, η επαγγελματική επάρκεια, η πρωτοβουλία του και η αποτελεσματικότητα του.

    και βάσει των οποίων η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γεροβασίλη σε απάντηση της προς την ΑΔΕΔΥ (28/04/2017 – 22:03) αναφέρει:
    “…Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που αποκατέστησε την εργασιακή ειρήνη στο δημόσιο τομέα, είναι αυτή που αποκατέστησε το κύρος των δημόσιων υπαλλήλων, και όλοι γνωρίζουν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση του εργαζόμενου και κατ’ επέκταση του παραγόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών.”

    Όπως εύκολα θα αντιληφθείτε τίποτε από τα παραπάνω δεν λαμβάνεται υπόψη στο άρθρο 30 παρ. 2.
    α. όταν ορίζει οτι δικαίωμα σε επόμενη αξιολόγηση/κρίση ΔΕΝ έχουν αυτοί που έχουν δύο θητείες
    β. και μάλιστα αναδρομικά.

    Για αποφυγή παρεξηγήσεων την ίδια άποψη θα καταθέσω όταν στο επόμενο σχέδιο νόμου θα λέει «..δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ασκήσει τουλάχιστον δύο συναπτές θητείες..και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις προηγούμενη διαδικασία επιλογής στελεχών το 2018..»

  • 25 Μαρτίου 2018, 08:54 | Φωτεινη

    Είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατική η διάταξη για τον περιορισμό της θητείας των στελεχών εκπαίδευσης. Μάλιστα αν κάποιος έχει ήδη θητεύσει σε θέση για παράδειγμα σχολικού συμβούλου δεν του δίνεται η δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα για διευθυντής σχολικής μονάδας και το αντίστροφο η για οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης.
    Που βρίσκεται η αξιοκρατία σε αυτό; Ας θέσει υποψηφιότητα οποίος επιθυμεί και ας κριθεί για το αν είναι κατάλληλος ή όχι.

  • 25 Μαρτίου 2018, 01:17 | Αρισ. Κ.

    α. Δεν μπορεί ένας προηγούμενος νόμος (του 2012) για μια θέσης ευθύνης (π.χ. των υπευθύνων ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ,ΣΔ) να προβλέπει την υπηρεσία σε αυτήν και ως διδακτική και μετά από 6 χρόνια να καταργείται αυτό αναδρομικά! Αλλά να γίνονται αποδεκτά μέχρι 2 χρόνια (δηλ. είναι χαριστικό αυτό;) Πρόκειται για διάταξη άδικη, παράλογη και παράνομη (αν είμαστε ευνομούμενο κράτος).

    β. Η προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε συναφές επιστημονικό αντικείμενο (εκτός της διδακτικής), η οποία με πρόσφατο νόμο αναγνωρίστηκε μερικώς (μέχρι 7 χρόνια), γιατί δεν μοριοδοτείται και δεν υπάρχει πουθενά ως αθροιζόμενο προσόν; Σε πολλές θέσεις ευθύνης – διοίκησης θεωρώ πως είναι σημαντικότερη της μονομερούς διδακτικής/ δημοσιουπαλληλικής εμπειρίας. Άλλωστε είχε ειπωθεί ρητά πως δε θα μετράει «οικονομικά», αλλά μόνο για κρίσεις για ανάληψη θέσεων ευθύνης!!!

    γ. Διαφωνώ πλήρως που δεν προσμετρώνται πουθενά πολλά «δευτερεύοντα» τυπικά προσόντα, όπως παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων, κλπ. Με βάση των αριθμό των ωρών (και αθροιζόμενες οι ώρες) θεωρώ πως θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη, όπως σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να επιβραβεύονται οι αδιάφοροι και με έλλειψη επιμόρφωσης συνάδελφοι;

    δ. Για θέσεις Δ/ντών σχολικών μονάδων πολλές ειδικότητες στην πράξη αποκλείονται από πολλά μικρομεσαία σχολεία (που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιφέρεια), λόγω του όρου πως θα πρέπει να καλύπτει πλήρες ωράριο ο Δ/ντής στο σχολείο του. Δε θα μπορούσε δηλ. να συμπληρώνει 1-2 ώρες σε όμορο ή συστεγαζόμενο σχολείο; Ή μήπως δεν είναι κατάλληλος για δντής μικρού σχολείου, ενώ είναι καταλληλότατος (απευθείας) για μεγάλο σχολείο; Πρόκειται για μια ακόμα αρνητική διάκριση σε βάρος πολλών ειδικοτήτων με λίγες ώρες, που συχνά είναι με διάθεση σε 2-3 σχολεία, δεν έχουν οργανικές θέσεις, δεν μπορούν να γίνουν υποδιευθυντές, κλπ..

  • 25 Μαρτίου 2018, 00:44 | ΝΤΙΝΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ;
    ΠΑΝΤΟΥ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΟΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ;
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΘΗΤΕΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ »ΑΝΙΚΑΝΑ ΒΥΣΜΑΤΑ» ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ; ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ;ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ;

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:59 | Dr A.A.

    Η εισήγηση να μην επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης, ενώ ενδέχεται να προσφέρει μέσω κενούμενων κατ’ αυτόν τον τρόπο θέσεων την ευκαιρία σε νεότερους εκπαιδευτικούς να δοκιμαστούν στη θέση στελέχους, στερεί την εκπαίδευση από μεγάλο αριθμό έμπειρων στελεχών, τα οποία τη συγκεκριμένη εμπειρία λίγο θα μπορούν να εφαρμόσουν στην τάξη. Συνάμα με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με μια νομοθετική ρύθμιση, αναιρείται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του έλληνα πολίτη – δημοσίου λειτουργού να εξελίσσεται στην ιεραρχία με βάση τον λόγο των ικανοτήτων του. Ο καθορισμός του ανώτατου ορίου των δύο συναπτών θητειών δεν αποτελεί ποιοτικό κριτήριο, ώστε να αποτελεί αυταπόδεικτο αποχρώντα λόγο της νομοθετικής ρύθμισης.

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:22 | THANOS

    Πότε επιτέλους η αξιολόγηση από τους κάτω, από τους πάνω, από τους μαθητές, από τους γονείς, από συμβούλια η από συνδυασμούς αυτών θα λάβει «σάρκα και οστά» ώστε μαζί με τα προσόντα να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής όλων των θέσεων στελεχών; Αφήστε τους ικανούς όσες θητείες μπορούν να αντέξουν. Οι ανίκανοι θα καταρρεύσουν αν οι υπόλοιποι δεν κάνουν τα «στραβά μάτια» και έχουν απαιτήσεις.
    Τα δικαστήρια και το ΣΤΕ δεν πρέπει να είναι οι επιλογείς των στελεχών της Εκπαίδευσης, αν θέλουμε να στεκόμαστε όρθιοι στα μάτια των μαθητών και να τους δίνουμε παραδείγματα αξιοπιστίας και ήθους.
    Νομίζω επίσης ότι θα έπρεπε να αυξηθεί και η απαραίτητη διδακτική προϋπηρεσία για τις θέσεις ευθύνης.
    Πως τέλος θα γίνει ανανέωση στις θέσεις αυτές από νέους όταν ένας εκπαιδευτικός με 20 χρόνια υπηρεσίας θέλει να γίνει Διευθυντής και ξέρει ότι στα 26 χρόνια θα πρέπει να γυρίσει στη τάξη μονίμως μετά;

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:19 | Βητας Β.

    Ο ορισμος πλαφον δυο συνεχομενων θητειων σε θεσεις στελεχους ειναι προς τη σωστη κατευθυνση.Εχοντας θητευσει επι 12 συναπτα ετη ως Διευθυντης σχολικης μοναδαςΔ.Ε,(απο τα 37 μου)αποφασισα στις περυσινες κρισεις να μην καταθεσω αιτηση για Διευθυντης για ολους τους παραπανω λογους-επιχειρηματα των συναδελφων που ταχθηκαν υπερ της θεσμοθετησης θητειας,ανοιγοντας το δρομο σε νεοτερο συναδελφο και επεστρεψα στην ταξη ενστερνιζομενος την αναγκαιοτητα της εμβαπτισης μου στη μαχιμη εκπαιδευση που σχετικα νωρις ειχα αφησει.
    Παντως θεωρω πως η θεσπιση ανωτατου οριου 2 συνεχομενων θητειων θα πρεπει να αφορα ασκηση ακριβως ομοιων καθηκοντων και να μη θεωρουνται ομοιες θεσεις ολες που αναφερονται στο σχετικο υπο ψηφιση αρθρο.Να μπορει δηλαδη οποιος διετελεσε π.χ Δ/ντης σχολικης μοναδας επι δυο συναπτες θητειες να χει δικαιωμα να αιτηθει για θεση Δ/ντη Δ.Ε η Σχολικου Συμβουλου και αντιστροφα

  • 24 Μαρτίου 2018, 22:15 | Εκπαιδευτικός

    Η φιλοσοφία της πρότασης για περιορισμό των θητειών των στελεχών στην Εκπαίδευση θεωρώ ότι είναι σωστή. Δίνει την ευκαιρία να ανανεώνονται τα στελέχη της διοίκησης στα Σχολεία και συγχρόνως να αποφεύγεται η δημιουργία μιας κάστας «εκλεκτών», οι οποίοι διατηρούν τις θέσεις για πολλά χρόνια έτσι και εκλεγούν σε αυτές. Δεν χρειαζόμαστε δια βίου διευθυντές αλλά ούτε και συμβούλους. Το λειτούργημα μας απαιτεί να είμαστε κυρίως δάσκαλοι στη τάξη και όχι διοικητικοί άρχοντες. Εύγε για την τόλμη σας!

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:26 | Φ.Σ.

    Φυσικά και καμιά θέση ευθύνης δεν είναι ισόβια. Η συνεχής αξιολόγηση του έργου που παράγεται θα πρέπει να είναι το κριτήριο αν θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει να είναι ή όχι στέλεχος.
    Τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία αλλά και η αξιολόγηση του παραχθέντος έργου αποτελούν αδιαμφισβήτητα κριτήρια σε όλες τις πολιτισμένες χώρες για την επάνδρωση των θέσεων ευθύνης. Δεν καταλαβαίνω από πού απορρέει η αναγκαιότητα εφαρμογής της διάταξης «δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης». Οι Διευθυντές σχολείων έχουν και διδακτικό έργο επομένως παίρνουν την ανατροφοδότηση που επικαλείται το Υπουργείο. Μόλις δηλαδή χτιστεί ένα στέλεχος και είναι έτοιμο να αποδώσει στα μέγιστα τότε αντιδημοκρατικά του αφαιρούμε την αξία του και ψάχνουμε νέα στελέχη.
    Φαίνεται δηλαδή ότι ο στόχος είναι να παράγουμε στελέχη και όχι να δημιουργούμε αποτελεσματικά και αποδοτικά σχολεία αξιολογώντας και αξιοποιώντας αυτούς που έχουν τα προσόντα.
    Αν ανατρέξετε στο ιστορικό των Δημόσιων Σχολείων θα βρείτε αποτελεσματικά, ενεργά και ανοιχτά στην κοινωνία σχολεία όσα έχουν έναν ηγέτη- οραματιστή ο οποίος εμπνέει το Σύλλογο Διδασκόντων και στηρίζεται από αυτόν. Τέτοια στελέχη αναζητήστε και προωθήστε.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 30. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 2 ΦΟΡΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΥΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ,ΘΕΩΡΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΕΣ. ΚΑΛΗ ΨΗΦΙΣΗ ..ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:10 | Μαρία

    1.Γιατί στους Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δεν υπάρχει ο περιορισμός θητειών, αφού και αυτοί «θεωρούνται» στελέχη της εκπαίδευσης και μοριοδοτούνται μάλιστα με υψηλά μόρια για τη θέση που κατέχουν; Σε αυτούς επιτρέπεται να είναι ισόβιοι, στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο στην «παρέα» που έχουν δημιουργήσει στο Σύλλογο Διδασκόντων;
    2. Η παρατεταμένη θητεία των νυν Σχολικών Συμβούλων, που αντιστοιχεί με τρεις αντίστοιχες θητείες Δ/ντών σχολικών μονάδων μετά από αντίστοιχες συνεχόμενες κρίσεις τους, θα θεωρηθεί ως μία θητεία;

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:04 | Ασπασία

    Είναι μάλλον εμφανης η προσπαθεια να μείνουν εντελώς εκτός οι παλιοί για να μπουν τα δικα μας παιδιά…είδαλλως απλως ας εφαρμόζονταν αξιοκρατικά κριτήρια χωρις την εισαγωγή πλαφον στις θητείες που αφενός δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στο δημόσιο και αφετέρου είναι αντισυνταγματική, αντιβαίνοντας πρώτα από όλα με την αναδρομικότητα της στην γενική αρχή δικαίου της καλής πίστης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου…

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:58 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΡΑΤΣΩΝΙΔΗΣ

    Η στέρηση του δικαιώματος της διεκδίκησης μιας θέσης ευθύνης πέρα των 2 θητειών, νομίζω ότι θα εκπέσει στο ΣΤΕ. Εάν το ζητούμενο είναι η ανάδειξη των αρίστων και όχι η επικράτηση της αρχαιότητας τότε μπορεί να διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο προσόντων επιλογής στελεχών, που να αναδεικνύει το ζητούμενο. Τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συνάδελφοι μιλούν για επιστροφή των στελεχών στην τάξη. Δεν γνωρίζουν ότι οι διευθυντές σχολείων έχουν υποχρεωτικό ωράριο. Ιδιαίτερα οι νεότεροι διευθυντές σε μικρομεσαία σχολεία μπορεί να έχουν μέχρι και 9 ώρες διδασκαλίας. Τι ακριβώς εννοούν δηλαδή;

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:54 | Δημήτρης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ της Παιδείας,

    Σήμερα το αίτημα για ΘΗΤΕΙΑ είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Οι σχολικοί σύμβουλοι και οι Διευθυντές έχουν δημιουργήσει ΚΛΙΚΕΣ ΙΣΟΒΙΩΝ και ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ στελεχών που καταδυναστεύουν την εκπαίδευση.
    Αν δεν στείλετε τα μέλη της κλίκας των αργόμισθων καταργούμενων σχολικών συμβούλων στις σχολικές τάξεις να δουλέψουν τίμια, ο νόμος θα είναι άχρηστος. Αν επιτρέψετε στα μέλη αυτής της κλίκας να καταλάβουν τις θέσεις των Συντονιστών, τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ισόβιους λουφαδόρους που θα πουλάνε μούρη και εξουσία στους εκπαιδευτικούς, που θα το παίζουν ανώτεροι και θα κοιτάνε πώς να αρπάξουν τον μισθό και να λουφάρουν στα σπίτια τους.
    Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει και τα υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, απλά λίγοι τολμούν να μιλήσουν εδώ στη διαβούλευση, γιατί αν τα πούμε αυτά στα σχολεία, θα μας εκδικηθεί η κλίκα των τέως ισόβιων αργόμισθων σχολικών συμβούλων και των ισόβιων ελέω Θεού Διευθυντών!
    Όλοι αυτοί της ΚΛΙΚΑΣ, ελπίζουν να πέσει η Κυβέρνηση και να μην εφαρμοστεί ο νόμος για να συνεχίσουν να λουφάρουν αρπάζοντας τον μισθό τους.
    Να στείλετε τε όλα τα μέλη της ΚΛΙΚΑΣ να διδάξουν στις σχολικές τάξεις και να επιλέξετε τους καλύτερους από τους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Αν δεν καθαρίσετε τα σχολεία από τα μέλη της ΚΛΙΚΑΣ που θεωρούν εαυτούς ΙΣΟΒΙΟΥΣ και ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί θα γεράσουν μέχρι να γίνουν στελέχη.
    ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ!

    Με εκτίμηση

  • Θεωρούμε αδιανόητο και αντιφατικό σε σχέση με τη διοικητική επιστήμη, όταν σε όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα αποτελεί πρώτιστο στόχο η δημιουργία ικανών και έμπειρων στελεχών εκπαίδευσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, να επιδιώκει στη χώρα μας την απόσυρσή τους, μέσω της θέσπισης ανώτατου ορίου δύο συνεχόμενων θητειών, με μόνη αιτιολογία τη διασφάλιση της διαρκούς ανατροφοδότησης των στελεχών στην εκπαιδευτική πράξη.
    Σε ό,τι δε αφορά τους Δ/ντές-Δ/ντριες σχολικών μονάδων, για ποια διασφάλιση της ανατροφοδότησή τους στην εκπαιδευτική πράξη κάνει λόγο άραγε το ΥΠ.Π.Ε.Θ., όταν το προβλεπόμενο διδακτικό ωράριο των Δ/ντών-Δ/ντριών σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κυμαίνεται από 8 έως και 20 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, και κατά συνέπεια διδάσκουν καθημερινά στην τάξη;
    Η καθιέρωση ανώτατου ορίου δύο συνεχόμενων θητειών σε όμοια θέση στελέχους, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέο «μπαράζ» προσφυγών υποψήφιων στελεχών προς το ΣτΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της Διοίκησης της Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων.
    Για τους παραπάνω λόγους καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να αποσύρει άμεσα την παραπάνω διάταξη.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:49 | Μαδυτινός Ευστράτιος

    Εντύπωση προκαλεί η ασχετοσύνη κάποιων σχολιαστών! Καλά δεν γνωρίζετε όσοι υποστηρίζετε με μένος ότι θα πρέπει οι Διευθυντές των σχολείων να ξαναγυρίσουν στην τάξη μετά από 2 θητείες ότι ήδη οι Διευθυντές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εχουν υποχρεωτικό ωράριο στην τάξη και διδάσκουν παράλληλα με τα διοικητικά τους καθήκοντα;

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:28 | ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Θα μπορούσε ίσως να γίνει μια συζήτηση για το αν, ένα στέλεχος εκπαίδευσης μπορεί και έχει δικαίωμα να ασκήσει καθήκοντα για πολλές θητείες, σε μια συγκεκριμένη θέση στελέχους. Είναι όμως λανθασμένο να εξομοιώνονται όλες οι θέσεις, και απλά να μην επιτρέπεται να κάνεις περισσότερες από δύο θητείες, για καμία θέση στελέχους εκπαίδευσης. Μου δημιουργεί την εντύπωση ότι το Υπουργείο θέλει απλά να κάνει σκούπα, όσους έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης. Με ποιά λογική όμως αυτοί που θα έρθουν στην συνέχεια, είναι γενικότερα πιο ικανοί, από αυτούς που θα διαδεχτούν; Πιστεύω ότι δεν θα πείσουν για την επαγγελματικότητά τους, και θα δημιουργηθεί μία αίσθηση ανεπάρκειας και ευκαιριακής αντιμετώπισης των όποιων επιλογών, αφού ο εκπαιδευτικός κόσμος, είναι φυσικό θα μπει στην διαδιακασία των συγκρίσεων.

    Προτείνω να επιτρέπεται η άσκηση θητείας στελέχους εκπαίδευσης, για πολλές θητείες, αλλά σε διαφορετικές θέσεις στελέχους. Η άσκηση καθηκόντων σε θέσεις στελέχους, που ξεφεύγουν από τα όρια των σχολικών μονάδων, δίνουν την δυνατότητα της απόκτησης μιας σφαιρικής εικόνας (πολύ πολύτιμης), για την εκπαίδευση.
    Επίσης να μην ορίζονται ως θητείες, αλλά να υπολογίζονται τα χρόνια άσκησης των καθηκόντων, γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, λόγω παρατάσεων των θητειών κ.λ.π.

  • 24 Μαρτίου 2018, 18:13 | Δημήτρης Μ.

    Ο περιορισμός των δύο θητειών.

    Ο περιορισμός των θητειών αφαιρεί από το σώμα των στελεχών, πρόσωπα με αυξημένα προσόντα, εμπειρία και δυνατότητες στην συμβολή της διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου. Οι αναφερόμενες αρμοδιότητες των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. όπως: «η επιστημονική και παιδαγωγική ευθύνη, η οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων, ο ετήσιος συλλογικός προγραμματισμός των δράσεων του Κέντρου, η παρακολούθηση του, η επανεξέταση και ανατροφοδότηση του προγραμματισμού αυτού για τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου, τον εντοπισμό των δυσκολιών και προβλημάτων, που αντιμετωπίστηκαν κατά την υλοποίηση του προγραμματισμού και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης για το επόμενο σχολικό έτος», απαιτεί αυξημένα προσόντα και εμπειρία όπως προδήλως αναγνωρίζεται και στο πνεύμα του παρόντος νομοσχεδίου με την πρόβλεψη της μοριοδότησης ανάλογα με τα χρόνια διδακτικής και εκπαιδευτικής υπηρεσίας.
    Ένα στέλεχος αποκτά μεγαλύτερη τεχνογνωσία, όσο αυξάνονται τα χρόνια υπηρεσίας του στο θεσμό, όταν έχει συμμετάσχει σε μεγαλύτερο αριθμό σεμιναρίων (ιδιαίτερα στο παρελθόν πριν την περίοδο της κρίσης που διοργανωνόταν σεμινάρια π.χ Μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης, επιμόρφωση ΠΑΚΕ κ.ά), όταν έχει εμπλακεί θεσμικά στον εντοπισμό δυσκολιών και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών. Κάθε στέλεχος αναγνωρίζει ότι τα πρόσφατα χρόνια της θητεία του είναι περισσότερο αποτελεσματικά και δημιουργικά από τα προηγούμενα.
    Ο αποκλεισμός των υπηρετούντων σχολικών συμβούλων με δύο θητείες από την διαδικασία συμμετοχής, στην επιλογή συντονιστών εκπαιδευτικού έργου, όπως προκύπτει από την συνδυαστική ερμηνεία των άρθρων 30 παρ. 3 και 36 παρ. 3. θεωρώντας ότι « νοούνται ως όμοιες οι θέσεις των Σχολικών Συμβούλων με τις θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου», δεν έχει κανένα λογικό ή νομικό έρεισμα γιατί οι δύο θεσμοί είναι διαφορετικοί ως προς τις αρμοδιότητες, ο θεσμός του συντονιστή εκπαίδευσης δεν αντικαθιστά το θεσμό του σχολικού συμβούλου για το λόγο αυτό έχει και διαφορετική ονομασία. Άλλοι θεσμοί που έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες διατηρούν την ονομασία της προηγούμενης νομοθεσίας. Οι διατάξεις αυτές που αποκλείουν τους υπηρετούντες σχολικούς συμβούλους είναι αντίθετες με το πνεύμα του νομοσχεδίου που προκρίνει στη μοριοδότηση την αυξημένη εμπειρία.
    Αν τέτοιες διατάξεις εφαρμοστούν και σε άλλες δομές όπως στα Πανεπιστήμια στην δημόσια διοίκηση μπορεί κανείς να φανταστεί το τραγικό αποτέλεσμα που θα επιφέρουν

  • 24 Μαρτίου 2018, 17:05 | Στράτος

    1)Αγαπητέ Αλέξανδρε γιατί να μην προΐστανται οι καλύτεροι;;;
    2)Γιατί τους στερείται αυτό το δικαίωμα;;;Μήπως υπάρχει άλλη σκοπιμότητα κι εσύ απλά πείθεσαι,επειδή φεύγουν απ’τη μέση τα »βαριά»στελέχη;;;Άλλο που δεν ήθελες δηλαδή.
    3)Γιατί πάντα η αφρόκρεμα περιθωριοποιείται;;;Και μη μου πεις ότι πολλά από αυτά τα στελέχη δεν είναι αφρόκρεμα.Τις σπουδές και την εμπειρία που έχουν,την έχεις εσύ;;;
    4)Ποιους θα βάλουμε στο τιμόνι;;;Τους καλύτερους ή όχι;;;Ποιους θέλουμε δηλαδή;
    5)Όσο για την τεμπελιά που λέτε πολλοί εδώ στη διαβούλευση,μήπως να δείτε πρώτα τα του οίκου σας και μετά ασχολείστε με τους άλλους;;;
    6)Γελιοποιούμαστε και στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας με τέτοια σχόλια.Δηλαδή τι δείχνουμε;ΔΙΑΛΥΣΗ!Κατηγορούμε ο ένας τον άλλο.Και ύστερα γινόμαστε λεία σε άδικες καταγγελίες από γονείς.Αφού κι εμείς το ίδιο κάνουμε…Μήπως τελικά οι κατηγορίες ισχύουν;Οι εκπαιδευτικοί είμαστε αντιπαραγωγικοί και τεμπέληδες;;;Πόσο δίκαιο σου φαίνεται αυτό τώρα;
    7)Τέτοιον αναβρασμό θέλουν οι σκοπιμότητες.Για να περνούν άνετα τα μέτρα τους.Κι εμείς πέσαμε στην παγίδα.Δυστυχώς συνάδελφε.

  • 24 Μαρτίου 2018, 16:10 | Στράτος

    Αγαπητέ Αλέξανδρε(24 Μαρτίου 2018, 10:32)

    1)Ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις το έργο των συμβούλων;;;
    2)Ποιος είσαι εσύ και γενικεύεις τα δικά σου συμπεράσματα για όλους τους συμβούλους;;;
    3)Αξιολογείς αυθαίρετα το έργο τους…Το δικό σου έργο αξιολογείται έτσι αυθαίρετα;;;
    4)Τίποτα δεν περνά έτσι…Οι σύμβουλοι είναι »εκ των ων ουκ ανευ» στην εκπαιδευση και θα παραμείνουν στις θέσεις τους…
    5)Όσο για όλους εσας που υποδαυλίζετε την καταστροφή τους, έρχετε μεγάλη ταραχή και για εσάς τους εκπαιδευτικούς της τάξης…
    6)Τέτοιες άδικες ρυθμίσεις δεν έχουν μέλλον…100%…αλλιώς δεν έχουν μέλλον αυτοί που τις προγραμματίζουν…
    7)Ντροπή πάντως σε πολλούς από εσάς…Ο τρόπος που σκέφτεστε ,λέγετε αναλγησία!

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:29 | Γρηγόρης Γιαμαλάκης

    Από τις αναρτήσεις ορισμένων συναδέλφων παρατηρείται ένα «μένος» και μια εκδικητική τάση απέναντι στα στελέχη εκπαίδευσης, λες και όλα τα «στραβά» της Παιδείας οφείλονται σττους διευθυντές και τους Συμβούλους. Κοιτάξτε, αν κάποια στελέχη δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, υπάρχουν νόμοι, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών κι απορώ γιατί δεν προχωράτε στις απαραίτητες καταγγελίες… Οι κάθε είδους αποκλεισμοί δεν χωράνε στη Δημοκρατία. Οι θέσεις στελεχών δεν πρέπει να είναι προνόμιο μόνο κάποιων, αλλά ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι να έχουν το δικαίωμα της επιλογής. Καθήκον της Πολιτείας είναι να εφαρμόσει ένα σύστημα επιλογής ώστε να ορίζονται οι αξιότεροι, δίχως όμως αποκλεισμούς! Η συγκεκριμένη διάταξη για θητείες στελεχών πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι να μπορούν να διεκδικήσουν όποια θέση επιθυμούν…

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:16 | Δημήτρης

    Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ! ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΟΤΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ, ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΤΗΝ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ, ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ! ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Λ.Λ.:
    «Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν γενικώς εκτός τάξης άπειρα χρόνια (οι περισσότεροι). Μερικοί από αυτούς και πριν γίνουν σύμβουλοι ήταν σε γραφεία, πανεπιστήμια, υπουργία κ.τ.λ. και γενικώς ο μέσος σύμβουλος είναι εκτός τάξης 15 – 20 χρόνια. (Αυτό με μια μικρή έρευνα διαπιστώνεται).Αλλά το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι θεωρούν ντροπή και ξεφτίλα να γυρίσουν στην τάξη. Και αυτό είναι που τους απασχολεί. Θα δείτε ότι θα βρούνε τρόπους και «τόπους» να μην γυρίσουν στην τάξη. Ήδη ψάχνουν!»
    ΚΑΙ
    «Οι δύο θητείες είναι σωστό αλλά δυστυχώς θα καταρριφθεί από το ΣΤΕ. Προαπαιτούμενο θα πρέπει να είναι τα τελευταία 5 χρόνια μέσα στην τάξη. Κι όποιος θέλει να ξαναγίνει στέλεχος να γυρνάει στην τάξη για τέσσερα χρόνια για ανατροφοδότηση κι έπειτα να ξαναβάζει για στέλεχος.
    Τουλάχιστον ας είναι ανα τέσσερα χρόνια να γυρνάνε στην τάξη ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.»
    ΑΣ ΛΑΒΕΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΡΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΔΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ!
    ΚΛΙΚΕΣ, ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΑΣΥΔΟΣΙΑ, ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ!

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:45 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Εκεί στο Μαρούσι μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται… Νομίζουν ότι τα σχολεία λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο ή με τη δική τους αφ’ υψηλού ύπαρξη και παρουσία! Ευτυχώς όμως που το δημόσιο σχολείο και η εκπαίδευση αυτή την άθλια, μνημονιακή εποχή εξακολουθεί να λειτουργεί και να στέκεται αξιοπρεπώς στην ελληνική κοινωνία στηριζόμενο στο υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης των εκπαιδευτικών της βάσης και των μεσαίων στελεχών και δη των Διευθυντών σχολικών μονάδων, των οποίων το πολύπλευρο και εξαιρετικά σημαντικό έργο θα έπρεπε να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται δεόντως και όχι να απαξιώνεται και να καθυβρίζεται από μίσθαρνους κονδυλοφόρους.

    Κάποιοι παρατρεχάμενοι στο ΥΠ.Ε.Ε.Θ, όπως ο σχολιαστής «Δημήτρης» χωρίς επώνυμο έχει ανοίξει τον ανεμιστήρα και πετάει λάσπη προς κάθε κατεύθυνση. Μιλάει ψευδώς για ισόβιους διευθυντές, για άεργους σχολικούς συμβούλους, για τροχοπέδη, για καρέκλες, για ματαιόδοξους, … για αξιωματικούς και στρατιώτες και άλλα πολλά προπετή και φαιδρά.

    Δυστυχώς γι’ αυτόν και για τους άλλους, δικολάβους πολιτικάντηδες του πολιτικού του χώρου η απογοήτευση θα είναι μεγάλη όταν θα διαπιστώσουν ότι η διάταξη για τις θητείες, που αποτελεί συν τοις άλλοις και παγκόσμια πρωτοτυπία, θα καταπέσει όχι στα Δικαστήρια, αλλά όταν ούτε καν θα μπορέσει να φτάσει στη Βουλή για ψήφιση κάτω από το βάρος της πρόδηλης αντισυνταγματικότητας και αντιδημοκρατικότητας.

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:18 | Γαμβρέλλης Χρήστος

    Διαφωνώ με τη στέρηση της δυνατότητας κάποιου να διεκδικήσει όμοια θέση στελέχους εκπαίδευσης για τρίτη συναπτή θητεία.
    Το νομοσχέδιο από τη μια αξιολογεί τον Διευθυντή, ο οποίος πιθανόν να κριθεί ως άριστος ή πολύ καλός και από την άλλη τον καταργεί, διότι έχει κάνει ήδη δύο θητείες. Γιατί τον αξιολογεί λοιπόν; Για να τον διώξει την άλλη ημέρα; Τι νόημα έχει αυτή η αξιολόγηση;
    Στον αντίποδα αναγνωρίζω την πιθανότητα ύπαρξης καρεκλοκενταύρων στελεχών που με διάφορα «χαρτιά» κρατούν τις θέσεις τους, ενώ πιθανόν δεν τις αξίζουν και πρέπει να φύγουν. Ε, τότε ας γίνει πράξη επιτέλους η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ κι ας παίξουν ρόλο ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση:
     η Υπηρεσία,
     οι εκπαιδευτικοί που συνυπηρετούν αλλά και
     οι γονείς των παιδιών και
     η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Κι ανάλογα με την ικανότητα που θα τους αναγνωριστεί, ας γίνει αυτό που απαιτεί η κοινή λογική!
    Εκτός, βέβαια, αν αληθεύει η άποψη κάποιων ότι ο πραγματικός σκοπός το νομοσχέδιου αυτού είναι απλά να δοθεί η δυνατότητα στα σημερινά «ημέτερα» παιδιά να πάρουν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, κάτι που δεν θέλω να πιστεύω.
    Και δεν τα λέω αυτά επειδή φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι ικανοί να στελεχώσουν την εκπαίδευση, αλλά δεν μπορώ και να δεχτώ τον παραγκωνισμό των κατά γενική ομολογία ικανών. Είναι άδικο και για τους ίδιους και για την εκπαίδευση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:01 | Δημητρης

    ελληνική πραγματικότητα:
    1. ποιοι αντιδρουν για τη θητεία; οι βολεμένοι τόσων χρόνων που ποτε δεν αξιολογήθηκαν για το αν είναι αριστα στελέχοι οπως διατείνονται…..
    2. είναι αντικειμενικά τα συμβούλια επιλογής; και βέβαια οχι γιατι και παλι θα πέσει κομματικη γραμμή και ο ενας θα προτείνει τον αλλον πάντα βασει κομματικής θεσης
    3. προσόντα; κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθουν υπόψη μεταπτυχιακά και διδακτορικά που καλύπτουν τις απαιτήσεις και τα καθηκοντα των θέσεων ευθυνης…..π.χ. ο διδακτορικός τιτλος στην ποίηση του ταδε…ή σε εξειδικευση φυσικής…τι σχεση εχει με τα καθήκοντα του συντονιστη εκπαιδευτικου εργου βασει των αρμοδιοτητων οπως καθορίστηκαν;
    η λύση είναι η δημιουργία εξειδικευμενων τεχνοκρατών οι οποιοι θα εκπαιδεουν τα υποψήφια στελεχοι,θα υποβαλλονται αυτα σε εξετασεις κατοπιν θα αποκτουν το δικαιωμα διεκδικησης θεσης ευθυνης και βεβαια θα αξιολογουνται συνεχως προκειμενου να πριμοδοτουνται…τοτε δεν θα υπάρχει περιορισμος στη θητεια…..

  • 24 Μαρτίου 2018, 11:49 | Δημήτρης

    Η θεσμοθέτηση θητείας για τους διευθυντές και τους Συντονιστές δεν είναι αντισυνταγματικό μέτρο. Ισχύει σε πολλά κράτη της Ε.Ε.! Και είναι ένα θετικότατο μέτρο διότι σπάει τα αποστήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Εκπαίδευση. Τα σχολεία μας υπέφεραν από τους ισόβιους σχολικούς συμβούλους που δεν είχαν ωράριο, ήταν ανεξέλεγκτοι και δεν προσέρχονταν τακτικά στην εργασία τους(αργομισθία)! Το ίδιο συμβαίνει και με τους διευθυντές οι οποίοι είναι ισόβιοι! Τα νέα και άξια στελέχη θα πρέπει να γεράσουν για να γίνουν διευθυντές; Ένας διευθυντής δίνει ό,τι έχει να δώσει μέσα σε μια εξαετία. Μετά αποτελεί τροχοπέδη για την Παιδεία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Η θητεία δεν είναι αντισυνταγματικό μέτρο. Όμως για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας θα πρέπει να υπάρξει δικλείδα ασφαλείας. Θα πρέπει να προστεθεί στο άρθρο το εξής εδάφιο: «ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Η’ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ»! Δηλαδή, όποιος επιθυμεί να γίνει εκ νέου διευθυντής ή συντονιστής, για να έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση θα πρέπει να μπαίνει σε τάξη και να διδάσκει, έτσι ώστε να έχει επαφή με την διδακτική πράξη. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα σπάει η ισοβιότητα και το κατεστημένο των διευθυντών και των στελεχών. Και θα χτυπηθούν οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ και οι ΚΛΙΚΕΣ που πνίγουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
    Αν η θητεία έχει μία στο εκατομμύριο πιθανότητες να κριθεί αντισυνταγματική, το παραπάνω μέτρο δεν μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό. Έτσι θα αναγκαστούν οι τέως σχολικοί σύμβουλοι να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις και την διδασκαλία την οποία θεωρούν υποτιμητική. Και θα δοθεί ευκαιρία σε νέα και άξια στελέχη να καταλάβουν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης και θέσεις διευθυντών πριν γεράσουν!
    Κύριε Υπουργέ,
    σπάστε την ισόβιότητα,
    τσακίστε την αργομισθία,
    μην υποκύπτετε στα συμφέροντα των συντεχνιών,
    διαλύστε τις κλίκες διευθυντών και τέως σχολικών συμβούλων!
    Μοναδικός γνώμονας να είναι το συμφέρον των μαθητών και όχι των συντεχνιών!

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:59 | Αλέξανδρος

    Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. ΟΣΟΙ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ! ΟΙ ΙΣΟΒΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΟΒΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
    ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΧΣΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:31 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • 24 Μαρτίου 2018, 01:30 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:40 | Δημήτρης

    Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι υπέρ της θεσμοθέτησης θητείας στους διευθυντές και στους συντονιστές! Οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές ασφυκτιούν με τους ισόβιους διευθυντές! Όπως ασφυκτιούσαν με τους ισόβιους σχολικούς συμβούλους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν πάταγαν στα γραφεία τους και γι’αυτό τους έδιωξε ο Υπουργός. Απλά κανείς δεν τολμάει να μιλήσει, ούτε εδώ, για να μην τον ανακαλύψουν οι ισόβιοι διευθυντές και σύμβουλοι και τον τιμωρήσουν.
    Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών περιμένει σιωπηρά από το Υπουργείο να ψηφιστεί ο νόμος και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση! Το Υπουργείο με τη σειρά του οφείλει να σεβαστεί το συμφέρον των μαθητών και να ολοκληρώσει την μεταρρύθμιση χωρίς να υποκύψει στις πιέσεις των συντεχνιών των ισόβιων διευθυντών και των ισόβιων και αργόμισθων σχολικών συμβούλων, οι οποίοι επειδή βλέπουν ότι χάνουν την καρέκλα τους έχουν ξεφύγει, το παίζουν δικαστές, έχουν βγάλει αντισυνταγματική τη θητεία και ωρύονται!
    Λοιπόν, κανείς δεν δικαιούται να είναι βολεμένος εις βάρος των πολλών και εις βάρος των μαθητών! Εύχομαι το Υπουργείο να σεβαστεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, να σεβαστεί κυρίως τους μαθητές, να κοιτάξει τί γίνεται στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου κανείς δεν είναι βολεμένος, ισόβιος ή αργόμισθος και να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην παιδεία, κόντρα σε εκείνους που είναι βολεμένοι και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα!

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:59 | Δημήτρης

    Η Θητεία είναι απολύτως αναγκαία! Είναι απαράδεκτο, όποιος γίνεται διευθυντής να συσσωρεύει προϋπηρεσία και να καθίσταται ισόβιος! Βάσει διεθνών μελετών, ένα στέλεχος εκπαίδευσης, ό,τι είναι να δώσει το δίνει μέσα σε 5-6 χρόνια. Μετά χάνει την επαφή του με την εκπαιδευτική διαδικασία και αποτελεί ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ για την εκπαίδευση.
    Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να ξεκινά από την τάξη και να επιστρέφει στην τάξη. Είναι πολύ κακή η νοοτροπία, όσοι γίνονται διευθυντές να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την καρέκλα τους και να θεωρούν την διδασκαλία στην τάξη κάτι υποτιμητικό. Και το σημαντικότερο, να εμποδίζουν νέους αξιόλογους ανθρώπους με προσόντα να γίνουν διευθυντές! Δηλαδή, κάποιος πρέπει να γεράσει για να γίνει διευθυντής, επειδή ο προηγούμενος δεν ξεκολλάει από την καρέκλα;
    Η εκπαίδευση δεν είναι στρατός! Τα σχολεία δεν είναι στρατόπεδα! Το ότι κάποιος έγινε Διευθυντής ή σύμβουλος, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι ανώτερο και δεν μπορεί να επιστρέψει στην τάξη! Οι διευθυντές δεν είναι αξιωματικοί και οι καθηγητές δεν είναι στρατιώτες! Μην τρελαθούμε τελείως!
    Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσοι μεταξύ τους, είναι συνάδελφοι και οι διευθυντές και οι Συντονιστές πρέπει να έχουν θητεία και να μην είναι ΙΣΟΒΙΟΙ, έτσι ώστε να δίνουν ό,τι έχουν να δώσουν στα 6 χρόνια των θητειών τους και μετά να παραδίδουν τη σκυτάλη σε νέα και ικανά στελέχη που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν!
    Η ΘΗΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει λοιπόν, το Υπουργείο να επιβάλει τη θητεία προς όφελος της εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν η ματαιοδοξία κάποιων να αποτελεί μόνιμη ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ για την εκπαίδευση!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, αυτή η κατάσταση με τους ισόβιους και ασύδοτους διευθυντές πρέπει να αλλάξει, όπως άλλαξε με τους σχολικούς συμβούλους που ήταν αργόμισθοι και φεύγουν νύχτα.
    Καλό κουράγιο στο Υπουργείο! Εύχομαι να μην υποκύψει ο νομοθέτης στους εκβιασμούς των συντεχνιών! Στην Εκπαίδευση πάνω απ’όλα πρέπει να τίθεται το συμφέρον του μαθητή! Και η ΘΗΤΕΙΑ, εξυπηρετεί το συμφέρον του μαθητή.

  • 23 Μαρτίου 2018, 23:07 | Ε.Λ.

    Κάθε τέσσερα χρόνια το στέλεχος θα πρέπει να γυρίζει στην τάξη για ανατροφοδότηση (τέσσερα χρόνια) και μετά να έχει δικαίωμα να ξαναγίνει στέλεχος. Ανα τέσσερα χρόνια όλοι να γυρίζουν στην τάξη!

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:29 | Κατακουζηνός Ι.

    Κύριε Υπουργέ,
    ο μόνος περιορισμός που θα πρέπει να υπάρχει για τα στελέχη της εκπαίδευσης , θα είναι αυτός της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας ενός στελέχους που θα διαπιστώνεται μέσω της διαρκούς αξιολόγησης. Αυτοί που σας συμβούλεψαν για αποκλεισμό μέσω του περιορισμού των θητειών , μάλλον κάτι…πονηρό είχαν στο μυαλό τους και σίγουρα δεν προσβλέπουν στη θεραπεία κάποιας παθογένειας … θλιβερό και τραγικό …

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:08 | Ειρήνη Φωκά

    Είναι απαράδεκτο να «ξηλώνονται» τα στελέχη εκπαίδευσης κάθε δύο θητείες. Όχι για τα ίδια τα στελέχη, αλλά για τα σχολεία μας!
    Εξάλλου οι διευθυντές σχολείων στην ΠΕ έχουν από 8 έωσ 20 ώρες στην τάξη.
    Κάνουν τα πάντα. Από το όραμα του σχολείου και την πραγμάτωσή του ως τον καθαρισμό και τις επισκευές, όπου χρειαστεί.

    Με πολύ μεράκι και ατέλειωτες ώρες δουλειάς στο γραφείο στο σπίτι και στην τάξη προσπαθούν να βάλουν ένα λιθαράκι στο γραφειοκρατικό και «κλειστό» σχολείο , μετά από 2 θητείες τους αφαιρείται το δικαίωμα νε θέσουν υποψηφιότητα;

    Όχι δεν τους αξίζει αυτή η μεταχείριση!
    Ούτε το σχολείο πρόκειται να κερδίσει κάτι από αυτό, ακόμα κι αν ο νέος διευθυντής είναι καλύτερος μέχρι να βρει το «βηματισμό» του το σχολείο χάνεται τουλάχιστον ένας χρόνος.

  • 23 Μαρτίου 2018, 21:36 | Δημήτρης

    Αγαπητέ Κώστα Παπαγιάννη,

    Όταν ψηφιστεί ο νόμος, αν διαφωνείς με οποιαδήποτε διάταξη, να προσφύγεις στα δικαστήρια και να περιμένεις την απόφαση! Αλλά μέχρι τότε μην βγάζεις απόφαση από μόνος σου!
    Έχω ρωτήσει κι εγώ πολλούς νομικούς και με έχουν διαβεβαιώσει ότι η θέσπιση θητείας και πλαφόν παραμονής σε μια θέση είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΙΣΟΒΙΩΣ! Όποιος μπορέσει να χωθεί μετά συσσωρεύει προϋπηρεσία και παλιόχαρτα και δένεται στην καρέκλα, χωρίς ωράριο. Λοιπόν, η θητεία είναι ένα θετικότατο μέτρο, είναι νομιμότατη και συνταγματικότατη και αν δεν σου αρέσει πήγαινε στα δικαστήρια. Μόνο που οι δικαστές δεν θα συμφωνήσουν μαζί σου! Λυπάμαι που στο λέω, αλλά αυτό μου είπαν οι δικηγόροι τους οποίους ρώτησα.

    Με εκτίμηση.

  • 23 Μαρτίου 2018, 20:49 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Αν είναι τόσο συνταγματική, όσο ισχυρίζονται κάποιοι, η καθιέρωση θητειών για τα στελέχη της εκπαίδευσης και δη των Διευθυντών/-ντριών σχολικών μονάδων, οι οποίοι/-ες στην ουσία είναι ο πιο ευαίσθητος κρίκος για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων της εκπαίδευσης και των οποίων το πολύπλευρο και εξαιρετικά σημαντικό έργο θα έπρεπε να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται δεόντως και όχι να απαξιώνεται, αν λοιπόν είναι τόσο συνταγματική η καθιέρωση θητειών γιατί δεν νομοθετούνται για όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα Υπουργεία; Προφανώς λοιπόν και δεν είναι…

    Είναι δε πολιτικά ανήθικο και ανέντιμο, καταξιωμένους και ικανότατους εκπαιδευτικούς ειδικευμένους μέσα από αρκετές επιμορφώσεις στη Διοίκηση σχολικών μονάδων, με ταλέντο και προσόντα σ’ αυτόν τον τομέα και με όρεξη να προσφέρουν να τους απορρίπτεις με παγκοσμίως αντιδεοντολογικούς, πολιτικαντισμούς, όπως οι θητείες, …νομίζοντας ότι έτσι θα βολέψεις τα δικά σου «παιδιά», πιστεύοντας βέβαια ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα φτιάξεις κομματικό στρατό, μιας και η πλειοψηφία των Δ/ντών σχολικών μονάδων (και των υπόλοιπων στελεχών της εκπαίδευσης) δεν πρόσκεινται ιδεολογικοπολιτικά στον πολιτικό σου χώρο…
    Όποιος εκπαιδευτικός έχει τα προσόντα, την όρεξη και την κλίση στο έργο της διοίκησης της σχολικής μονάδας και εφόσον εκπληροί τις προϋποθέσεις των κριτηρίων των χρόνων υπηρεσίας πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες κρίσεων χωρίς αποκλεισμούς. Οι αποκλεισμοί, μ’ αυτόν τον ερασιτεχνικό και άγαρμπο τρόπο, πέραν του ότι είναι 100% αντισυνταγματικοί (ρωτήστε όποιον νομικό θέλετε) είναι και προδήλως αντιδημοκρατικοί…

    Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ανακυκλώνονται και γίνονται «πάντα οι ίδιοι Δ/ντές σχολείων και ότι χρειάζονται οι θητείες, επειδή συγκεντρώνουν μόρια διοικητικής εμπειρίας που άλλοι δεν τα έχουν». Ανακριβές: Υπάρχει πλαφόν μοριοδότησης διοικητικής εμπειρίας… Και για να αποδείξω έτι περαιτέρω ότι αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή, θυμίζω ότι το 2015 που οι κρίσεις έγιναν με το 30% να αφορά σε μοριοδότηση της εκλογικής διαδικασίας, πάλι το 90% των Δ/ντών σχολείων δεν άλλαξε. Ξέρετε το γιατί; Γιατί δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες… Είναι βαριά «η καλογερική» βλέπετε… Αν επιχειρηθεί τελικά να εφαρμοστούν θητείες στις κρίσεις Δ/ντών σχολικών μονάδων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, το αλαλούμ που θα επέλθει στη βάση της εκπαίδευση δεν θα έχει προηγούμενο… Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος… Οι έμπειροι Δ/ντές σχολικών μονάδων είναι οι στυλοβάτες του εκπαιδευτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όλοι τους πέραν των διοικητικών καθηκόντων έχουν διδακτικό ωράριο που στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες, με τον περιορισμό και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο, λόγω κάλυψης και των αδειών του εκπαιδευτικού προσωπικού από τους ίδιους.

    Καταφανώς λοιπόν αντισυνταγματική η διάταξη… Θητεία μπορεί να υφίσταται μόνο για τα πολιτικά, αιρετά πρόσωπα προκειμένου να ελαχιστοποιούνται τα φαινόμενα διαπλοκής τους… Στη Δημόσια Διοίκηση το δικαίωμα της επανάκρισης και της επαναξιολόγησης σε θέση στελέχους είναι ηθικά επιβεβλημένο και συνταγματικά κατοχυρωμένο, μιας και συνδέεται με το δικαίωμα της Δια βίου, διαρκούς κατάρτισης και επιμόρφωσης και με το δικαίωμα της υπηρεσιακής ανέλιξης, όπως και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα όπου δεν υφίστανται θητείες, που σκοπό έχει την αρτιότερη προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία και στους πολίτες… Πουθενά στην υφήλιο δεν εφαρμόζονται θητείες στη Διοίκηση του Κράτους, όπου η εμπειρία των στελεχών της θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο για την επιτυχία των στόχων και των σκοπών της.
    Ειδικά δε η καθιέρωση θητείας στις κρίσεις Διευθυντών ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, θα αποδιοργανώσει τα μάλα τη Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επειδή θα της στερήσει το σημαντικότερo ίσως κομμάτι από το έμπειρο εκπαιδευτικό στελεχικό δυναμικό της που διασυνδέει την ηγεσία της εκπαίδευσης με τη βάση. Εξάλλου οι Διευθυντές/-ντριες, σχολικών μονάδων ούτε χρήματα ούτε προσλήψεις ή τοποθετήσεις προσωπικού διαχειρίζονται…
    Οπότε τι είναι αυτό που προσπαθεί «να διαφυλάξει» η, αντισυνταγματική κατά τα άλλα, θέσπιση θητειών;;;
    Μήπως την υπηρεσιακή ανέλιξη των «μετρίων» ημετέρων;;;
    Η διάταξη εάν περάσει θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Δικαστήρια ως αντισυνταγματική.
    [ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ]

  • 23 Μαρτίου 2018, 19:50 | Σχολιαστής

    Περί κόφτη: Το ΣΝ τείνει προς την σωστή κατεύθυνση, αποκλίνοντας απογοητευτικά ταύτης.
    Πρότασις: 4ετής θητεία και ο κόφτης, χωρικά, με το πέρας της πρώτης.
    Χωροκόφτης=δύναται επανυπηρέτησις στην ιδία βαθμίδα στελέχους, ουχί όμως στην αυτήν σχολικήν μονάδα, εφόσον ομιλούμε για Δ/ντές, ή στην αυτήν περιφέρειαν αν μιλάμε για συντονιστές.
    Λύσις περί συνταγματικότητος: εφόσον δηλωθεί χωρικώς η αυτή θέσις, δεν προσμετρούνται δια την προτίμησην ταύτην οι μονάδες που απεκτήθησαν χωρικώς σε αυτήν.
    Έρρωσθε και ευδαιμονείτε.

  • 23 Μαρτίου 2018, 16:15 | Α. Μητρογιαννοπούλου

    Να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε άλλους και ας αναδειχθούν, με αντικειμενικά κριτήρια φυσικά, οι βέλτιστοι!

  • 23 Μαρτίου 2018, 15:11 | Αλέξανδρος

    Αγαπητή ΙΩΑΝΝΑ,

    Η θητεία και το ανώτατο όριο των έξι(6) ετών είναι νόμιμο και συνταγματικό. Ισχύει άλλωστε στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Εκπαιδευτικός πρέπει να ξεκινά από την σχολική αίθουσα και να καταλήγει σε αυτήν.
    Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε κρούσματα ασυδοσίας επειδή κάποιοι διευθυντές ή σχολικοί σύμβουλοι συσσώρευαν συνεχώς υπηρεσία και θεωρούσαν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους και ισόβιους. Και αυτό είναι ένα λυπηρό φαινόμενο, γιατί όλοι είμαστε συνάδελφοι και δε νοείται κάποιοι να πουλάνε εξουσία σε κάποιους άλλους. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που πουλούσαν εξουσία ήταν αργόμισθοι, δεν είχαν ωράριο.
    Όλοι είμαστε συνάδελφοι, αλλά δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί! Δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη συντεχνία μας και να μη μιλάμε. Όπως όλοι ξέρουμε, οι σχολικοί σύμβουλοι είχαν αποτύχει. Εκπροσωπούσαν έναν ξεπερασμένο θεσμό, που δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες τάσεις της διδακτικής και της εκπαίδευσης.
    Κανείς δεν μισεί κανέναν. Όλοι μας οφείλουμε να λειτουργούμε με βάση το συμφέρον των μαθητών μας! Το σύστημα πρέπει να είναι ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ και όχι ΚΑΘΗΓΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ή ΣΥΜΒΟΥΛΟΚΕΝΤΡΙΚΟ!
    Επίσης, ΙΩΑΝΝΑ, δεν υπάρχει η μεγάλη μάζα των καθηγητών και κάποιοι «Θεοί», ΙΣΟΒΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Η’ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ! όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσοι και κανείς δεν είναι ΙΣΟΒΙΟΣ ΘΕΟΣ που μπορεί να εξουσιάζει τους άλλους κι αυτός να είναι αργόμισθος. Γι’αυτό θεσμοθετήθηκε και η θητεία, για να αποτραπεί η ασυδοσία και οι ΚΛΙΚΕΣ!
    ο νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και από τον επόμενο μήνα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, θα καταλάβει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα στην εκπαίδευση. Αρκεί α πιστέψεις στον εαυτό σου, ΙΩΑΝΝΑ, και να μη βασίζεσαι σε ΘΕΟΥΣ. Αυτά τελείωσαν ΙΩΑΝΝΑ!
    ΙΩΑΝΝΑ, αξίζεις πολλά και με τις δυνατότητες που σου δίνει ο νέος νόμος, θα μπορέσεις να γίνεις ακόμα καλύτερη και να προσφέρεις ακόμα πιο πολλά στους μαθητές σου.

    Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς.

  • 23 Μαρτίου 2018, 14:43 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Σχετικά με τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις θητείες των στελεχών Θεωρώ ότι η ανάδειξη των στελεχών πρέπει να γίνεται με επιλογή των καταλληλότερων και όχι με τον αποκλεισμό τους. Και οι καταλληλότεροι δεν είναι πάντα όσοι έχουν αποκλειστικά τα «τυπικά προσόντα». Γι’ αυτό θα έπρεπε να αξιολογείται το έργο αυτών που επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης και διατελούν για κάποια έτη στελέχη της εκπαίδευσης. Ο αποκλεισμός αφήνει μια αίσθηση πικρίας και απογοήτευσης γι’ αυτόν που έχει δώσει όλη του την ενέργεια, έχει αφοσιωθεί και έχει πασχίσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του ρόλου που έχει αναλάβει.

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:44 | ΙΩΑΝΝΑ

    Αγαπητέ Γιώργο Τσίμα (23 Μαρτίου 2018, 06:57)

    …φυσικά και θα πάνε στα σπίτια τους…
    Ο κόσμος της εκπαίδευσης υποφέρει κι αυτοί κάνουν πειράματα με τους κόπους ετών τόσων ανθρώπων…

    Η παιδεία βρίσκεται στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού…

    Το Υπουργείο όχι μόνο απέτυχε να διαλύσει τις παθογένειες του χώρου, αλλά «βούλιαξε» κι άλλο το καράβι στον πάτο…

    Η απάντηση που θα πάρουν όλοι εκεί είναι το λιγότερο οργισμένη…

    Α Π Ο Τ Υ Χ Ι Α ΚΑΙ Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Η…

    Έτσι για να αξιολογηθούν κι αυτοί λιγάκι, μιας και η αξιολόγηση είναι πολύ της μόδας τελευταία….

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:33 | ΙΩΑΝΝΑ

    Αγαπητέ Κώστα (22 Μαρτίου 2018, 10:32)

    Αν θέλεις να ξέρεις, σ’αυτή τη συζήτηση δεν μπαίνουν μόνο σχολικοί σύμβουλοι, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αλλά και εκπαιδευτικοί που υπερασπίζονται συναδέλφους…
    Γιατί οι σύμβουλοι είναι συνάδελφοι…
    Και οι περισσότεροι με πολύ αξιόλογο έργο σε πληροφορώ…

    Και είναι πολύ λυπηρό να ακούς συναδέλφους να απαξιώνουν άλλους συναδέλφους προβαίνοντας μάλιστα σε ντροπιαστικούς χαρακτηρισμούς… Γιατί και οι σύμβουλοι είναι συνάδελφοι μας…Και μάλιστα άνθρωποι που με πολυετείς αγώνες και προσπάθεια κατέχουν επάξια αυτές τις θέσεις… Είναι εμφανής η εμπάθεια ορισμένων που γενικεύουν και ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα λέγοντας ότι «οι σύμβουλοι δε δουλεύουν…»
    Υπάρχουν συνάδελφοι όμως που έχουν να πουν τα καλύτερα για τους συμβούλους τους, καθώς έχουν λάβει εξαιρετική υποστήριξη…
    Αλλά σ’ αυτή την χώρα όσο εύκολα «ανεβάζουμε» κάποιον, τόσο εύκολα, στη συνέχεια, τον «κατεβάζουμε»… Και μετά την αποκαθήλωση τον εξευτελίζουμε κιόλας στην «αρένα του παραλόγου και της αγριότητας»…

    Επίσης ισχύει αυτό που λέει ο λαός πολύ εύστοχα… ότι αν «πιάσει φωτιά στο σπίτι του γείτονα», τότε να περιμένεις ότι θα πιάσει και στο δικό σου…
    Έρχεται η σειρά της μεγάλης μάζας των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίσει αδικίες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικοί σύμβουλοι…

    Ο κλάδος χρειάζεται ενότητα και όχι διχόνοια…

    Κρίμα και ντροπή για αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά πιο πολύ κρίμα που ο κλάδος «αποσυντίθεται» εκ των έσω…

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:23 | Γ.Α.

    Να αρθεί ο περιορισμός που δεν επιτρέπει την επιλογή στελέχους της εκπαίδευσης για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση καθώς γνώμονας για κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η ικανότητα του στελέχους και όχι η διάρκεια της θητείας του.

  • 23 Μαρτίου 2018, 13:17 | ΙΩΑΝΝΑ

    Γενικότερα απαράδεκτο το νομοσχέδιο…
    Καταργούνται δομές πολύ απαραίτητες για την εκπαίδευση…
    Για παράδειγμα οι σχολικοί σύμβουλοι…
    Τους οποίους οι εκπαιδευτικοί έχουν απόλυτη ανάγκη…Για υποστήριξη, για επιμόρφωση, διαχείριση κρίσεων κ. λ. π.
    Και είναι πολύ λυπηρό να ακούς συναδέλφους να απαξιώνουν άλλους συναδέλφους προβαίνοντας μάλιστα σε ντροπιαστικούς χαρακτηρισμούς… Γιατί και οι σύμβουλοι είναι συνάδελφοι μας…Και μάλιστα άνθρωποι που με πολυετείς αγώνες και προσπάθεια κατέχουν επάξια αυτές τις θέσεις… Είναι εμφανής η εμπάθεια ορισμένων που γενικεύουν και ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα λέγοντας ότι «οι σύμβουλοι δε δουλεύουν…»
    Υπάρχουν συνάδελφοι όμως που έχουν να πουν τα καλύτερα για τους συμβούλους τους, καθώς έχουν λάβει εξαιρετική υποστήριξη…
    Αλλά σ’ αυτή την χώρα όσο εύκολα «ανεβάζουμε» κάποιον, τόσο εύκολα, στη συνέχεια, τον «κατεβάζουμε»… Και μετά την αποκαθήλωση τον εξευτελίζουμε κιόλας στην «αρένα του παραλόγου και της αγριότητας»…
    Πάντως το ότι φτάσαμε στην τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι αποτέλεσμα της τακτικής «ανώτερων» σκοπιμοτήτων που εφαρμόζουν το «διαίρει και βασίλευε»…
    Επίσης ισχύει αυτό που λέει ο λαός πολύ εύστοχα… ότι αν «πιάσει φωτιά στο σπίτι του γείτονα», τότε να περιμένεις ότι θα πιάσει και στο δικό σου…
    Έρχεται η σειρά της μεγάλης μάζας των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίσει αδικίες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικοί σύμβουλοι…
    Μη μου πείτε ότι δεν είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό να απαγορεύεται να διεκδικήσει κάποιος ακόμη μια θητεία; (μετά από 2 θητείες μπαίνει όριο)…
    Όποιος είναι άξιος και μπορεί να προσφέρει, θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να διεκδικεί όσες φορές επιθυμεί…
    Δυστυχώς, τέτοιες ρυθμίσεις θυμίζουν άλλες εποχές…

    Ο κλάδος χρειάζεται ενότητα και όχι διχόνοια…

    Κρίμα…
    Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αλλάξει…

  • 23 Μαρτίου 2018, 11:16 | Καραθανάση Άννα

    Η θεσμοθέτηση πλαφόν στις θητείες των στελεχών είναι ένα σωστό μέτρο καιυποστηρίζει την ανανέωση στην εκπαίδευση και δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς που πάλεψαν για χρόνια μέσα στην τάξη, απομακρύνοντας τα ισόβια στελέχη τα οποία και θα βοηθηθούν επιστρέφοντας στην τάξη και αντιμετωπίζοντας τα νέα δεδομένα των σχολείων. Δεν έχω τίποτε με τα στελέχη τα οποία και υπηρετούν με ζήλο τις περισσότερες φορές στις θέσεις που βρίσκονται αλλά η ανατροφότηση στην εκπαίδευση συνάδει με την εναλλαγή καθηκόντων και θέσεων. Δεν είμαι νομικός για να ξέρω αν αυτό το μέτρο θα αντιμετωπίσει πάλι την οργή του ΣτΕ γιατί από όσο βλέπω αρέσκεται στον συγκεκριμένο ρόλο. Κατά την άποψή μου λοιπόν θα πρέπει να το δέσετε καλά νομικά ώστε να μην υπάρξουν και πάλι προσφυγές και αναστάτωση.

  • 23 Μαρτίου 2018, 09:52 | Γιάννης

    Η ύπαρξη θητείας είναι συνταγματικότατη! Είναι πολύ σωστό μέτρο. Και εξηγώ γιατί. Τα τελευταία χρόνια οι διευθυντές και οι σύμβουλοι που ευτυχώς καταργήθηκαν γιατί ήταν και αργόμισθοι συν τοις άλλοις, για το μόνο που ενδιαφέρονταν ήταν πώς θα μαζεύουν κάθε είδους χαρτιά(ξένες γλώσσες, ψεύτικα σεμινάρια, μεταπτυχιακά στο εξωτερικό επί πληρωμή) προκειμένου να παραμείνουν ισοβίως στην θέση τους. Έτσι στερούσαν και στερούν τις θέσεις από αξιόλογους εκπαιδευτικούς που δεν είχαν καταφέρει να μπουν στο ΚΥΚΛΩΜΑ.
    Η θεσμοθέτηση πλαφόν στις θητείες σπάει τα κυκλώματα και την ισοβιότητα. Τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί κλίκες και συντεχνίες σχολικών συμβούλων και διευθυντών. Τώρα όλα αυτά καταργούνται με τον νέο νόμο και μπαίνει μια τάξη.
    Όλα όσα ακούγονται περί αντισυνταγματικότητας είναι φαιδρά. Οι καταργούμενοι σχολικοί σύμβουλοι και οι διευθυντές που θίγονται μεταμφιέστηκαν σε δικαστές και βγάζουν και τελεσίδικες αποφάσεις! Θητείες υπάρχουν παντού, σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς! Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλαφόν στις θητείες.
    Λοιπόν να σταματήσει η γκρίνια και οι καρεκλοκένταυροι να μην στενοχωριούνται που χάνουν τις καρέκλες τους! Όταν κάποιος κάθεται πάνω από 6 έτη σε μια θέση δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Υπάρχουν νέοι μάχιμοι, μορφωμένοι και ικανοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι δικαιούνται α προσφέρουν από θέσεις Συντονιστών και Διευθυντών πριν πενηνταρίσουν. Αυτοί που δεν ασχολούνται με το να μαζεύουν παλιόχαρτα από ψεύτικα σεμινάρια και περνάνε όλη τους τη μέρα πώς θα κερδίσουν μόρια για να διατηρούν θέσεις αργομισθίας. Διότι όποιος κάθεται πάνω από έξι χρόνια σε μια θέση γίνεται ασύδοτος και αργόμισθος και το σημαντικότερο χάνει την επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη και την καινοτομία.
    Συγχαρητήρια στον Υπουργό Παιδείας κο Γαβρόγλου για τις καινοτομίες που εισάγει με τον νέο νομοσχέδιο. Ο νέος νόμος, αν εφαρμοστεί, θα σπάσει αποστήματα ετών.

  • Σίγουρα θα έπρεπε να μην επιτρέπεται η επιλογή του ίδιου σχολείου από έναν Δ/ντή για τρίτη συνεχόμενη φορά. Τον κάνει «καθεστώς» κι αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Ακόμη κι αν είναι αποτελεσματικός, ικανός, δίκαιος, «τέλειος» για τη συγκεκριμένη θέση, βασικό στοιχείο προόδου ενός συστήματος (εδώ σχολικού) είναι η εναλλαγή στις θέσεις ευθύνης. Μπορεί να αποδείξει την αξία του ή να μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία του και σε άλλα σχολεία που το έχουν ανάγκη. Δυστυχώς όμως ακόμη κι σ΄αυτή την πρόταση θα υπάρξουν πολλοί νυν Δ/ντες που θα φέρουν σφοδρές αντιρρήσεις, γιατί απλά θεωρούν το σχολείο «ιδιοκτησία» τους, σε αγαστή συνεργασία με τον ελλειμματικό συνδικαλισμό του χώρου μας. Κι αυτή είναι μια παθογένεια που προσβάλει όλους όσους εργαζόμαστε στο χώρο της εκπαίδευσης.

  • 23 Μαρτίου 2018, 08:56 | ΒΙΒΗ

    Μετά αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε αντιπαραγωγικοί. Γιατί, αντίθετα με τον ιδιωτικό τομέα όπου η εμπειρία θεωρείται σημαντική για την προαγωγή της επιχείρησης, στο δημόσιο καταδικάζεται…. δε μας νοιάζει το αποτέλεσμαα. Τι άκρα είναι αυτά!!!!

    Να υπάρχει ισότιμη αναγνώριση και μοριοδότηση για όλα τα κριτήρια.