Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής

1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτιμώνται με 45 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αξιολογείται με 17 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι σπουδών: 9 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα: 6 μονάδες.
ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες.
γγ) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 3 μονάδες.
εε) Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 1,5 μονάδες.
Η κατοχή περισσότερων του ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αξιολογείται κατ’ ανώτατο όριο με 5 μονάδες και στην περίπτωση αυτή δεν μοριοδοτείται η κατοχή τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης.
Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες.
Η κατοχή των τίτλων της παρούσας περίπτωσης αξιολογείται εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πτυχίου που οδήγησε στο διορισμό στην εκπαίδευση.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).
β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 1,50 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,80 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου δεν μοριοδοτούνται σύμφωνα με την παρούσα υποπερίπτωση.
ββ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,40 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου μοριοδοτούνται για την πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 με 0,80 μονάδες, ενώ για τη γνώση και τρίτης ξένης γλώσσας του ίδιου επιπέδου μοριοδοτούνται με 0,40 μονάδες.
γγ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα.
δδ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 0,50 μονάδες.
Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Επιμόρφωση: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) / Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.): 0,5 μονάδες.
ββ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας: 0,5 μονάδες.
Οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά της παρούσας περίπτωσης αξιολογούνται εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ε) Διδακτικό – επιμορφωτικό έργο: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι. ή στα Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,5 μονάδες ανά εξάμηνο.
ββ) Συμμετοχή ως επιμορφωτής σε επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες.
στ) Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.): 0,5 μονάδες για κάθε εξάμηνο συμμετοχής και έως 1 μονάδα.
ζ) Συγγραφικό έργο και εισηγήσεις σε συνέδρια: 2,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων: 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά: 0,25 μονάδες για κάθε άρθρο και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
γγ) Εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α.Ε.Ι. ή άλλους εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό φορείς ή επιστημονικούς φορείς ή επιστημονικά περιοδικά: 0,2 μονάδες για κάθε εισήγηση και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής εισήγησης λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
δδ) Συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών του Ι.Ε.Π. ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.): 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα και έως 0,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας αξιολογείται με 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διοικητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 1 μονάδα ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε.: 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) Άσκηση καθηκόντων υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.: 0,25 μονάδες ανά έτος και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
β) Διδακτική εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.
ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου ή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, του Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων, του υπεύθυνου και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Σ.Σ.Ν., του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.), καθώς και του Διευθυντή και Υποδιευθυντή Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
4. Το κριτήριο της διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας αποτιμάται με 5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
α) Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διατελέσει σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, αποτιμάται με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄.
β) Για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, αξιολογείται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής στο πλαίσιο της προσωπικής συνέντευξης που προβλέπεται στην παρ. 5.
5. Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Η συνέντευξη περιλαμβάνει παρουσίαση από τον υποψήφιο σχεδίου προβληματισμού και δράσης με αναφορά σε θέμα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τύπος συνέντευξης με τη χρήση έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε μέλος του συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και αιτιολογημένη βαθμολογία. Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προσαρτάται στα σχετικά πρακτικά.
6. Το συμβούλιο επιλογής μπορεί με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που από τη συνέντευξη διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:34 | ΑΝΩΝΥΜΟ

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ως Ν.Π.Ι.Δ. και συνεργαζόμενος ερευνητικός φορέας του ΥΠΕΘ έχει υλοποιήσει μεταξύ πολλών άλλων την πράξη Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και εφαρμογή τους στην Α’/βάθμια και Β’/βάθμια εκπαίδευση. Κρίνουμε ότι οι εν λόγω δημιουργίες που αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό για το γλωσσικό μάθημα που δημιουργήθηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του ΚΕΓ πρέπει να μοριοδοτηθούν εφόσον έχουν δημοσιευθεί στο σχετικό ψηφιακό αποθετήριο «Πρωτέας». Επίσης, απαραίτητο είναι να μοριοδοτηθεί η συμμετοχή σε διαδικτυακές κοινότητες εκπαιδευτικών («Διάλογος») εφόσον αυτή η συμμετοχή συνιστά αξιοσημείωτη εμπειρία για δημιουργία παρόμοιων εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Η δημιουργική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών (εκπαιδευτικών, συντονιστών, επιστημονικών υπεύθυνων) σε τέτοιες κοινότητες είναι ο πιο σύγχρονος επιστημονικά, οικονομικός και προσιτός τρόπος για εκπαίδευση εκπαιδευτικών

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:31 | ΝΟΜΙΚΟΣ

    Να διευκρινισθεί το εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 24 «και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προσαρτάται στα σχετικά πρακτικά» αλλιώς να απαλειφθεί για τους κάτωθι λόγους:
    1. θα πρέπει να διευκρινισθεί ρητά ποιο όργανο θα προβεί στην απομαγνητοφώνηση. Για τους γνωρίζοντες η απομαγνητοφώνηση απαιτεί ειδικές γνώσεις και θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένα προς τούτο γραφεία. Ειδικά η απομαγνητοφώνηση πρακτικών συνέντευξης για ανάληψη θέσης ευθύνης διαφέρει πχ από απομαγνητοφώνηση πρακτικών συνεδρίου ή δημοτικού συμβουλίου. Και τούτο γιατί στη συνέντευξη για επιλογή σε θέση ευθύνης είναι δυνατόν να αποτιμώνται οι παύσεις που θα κάνει ο συνεντευξιαζόμενος, το πόσο γρήγορα ή αργά απαντάει, το αν απαντάει με σιγουριά ή διστακτικά, ή με αποφσιστικότητα και θάρρος. Όταν αποτιμάται η προσωπικότητα αυτά είναι στοιχεία αποτιμώμενα. Συνεπώς θα πρέπει η όποια απομαγνητοφώνηση να γίνει από ειδικό προς τούτο γραφείο- πράγμα που θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό χρηματικό κονδύλιο- το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζει πολύ υψηλές προδιαγραφές αποτύπωσης και ποιότητας απομαγνητοφώνησης, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης.
    2. Αντίθετα, θα ήταν εντελώς λάθος να ανατεθεί σε διοικητικούς ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των δνσεων εκπαίδευσης χωρίς ειδική κατάρτιση και πείρα οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ακριβούς και αντικειμενικής αποτύπωσης, σύμφωνα με τη σκέψη 1 του παρόντος σχολίου, και συνεπώς θα υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο των διοικητικών δικαστηρίων, με την ακύρωση των σχετικών πράξεων της διοίκησης
    3. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα ακριβούς αποτύπωσης τόσο εκ μέρους της διοίκησης όσο για για λογαριασμό των συνεντευξιαζομένων, θα ήταν χρησιμότερο να ακυρωθεί η πρόβλεψη για απομαγνητοφώνηση και να παραμείνει ως ηχητικό αρχείο τηρούμενο στη διεύθυνση εκπαίδευσης. Άλλωστε σχετική νομολογία έχει κρίνει ως νόμιμη τη ΜΗ χορήγηση απομαγνητοφωνημένου κειμένου, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται ρητά από κείμενη διάταξη. Αντίθετα η τήρηση ηχητικού αρχείου στη διεύθυνση εκπαίδευσης, στο οποίο έχει πρόσβαση ο υποψήφιος σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας αρκεί για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα και με σχετική νομολογία: «δεν τηρήθηκαν απομαγνητοφωνημένα σχετικά πρακτικά, τα οποία δεν χορηγήθηκαν στον υποψήφιο, αν και ζητήθηκαν, διότι δεν υπάρχουν. Εξάλλου, το Δημόσιο, με την από 15.5.2012 έκθεση των απόψεών του, αντιτάσσει, μεταξύ των άλλων, ότι το ηχητικό αρχείο από τη μαγνητοφώνηση όλων των συνεντεύξεων παραδόθηκε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιλογής, τηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας, και είναι στη διάθεση του κάθε υποψηφίου, όπως και του αιτούντος, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει χρήση. Με τα ανωτέρω δεδομένα, ο λόγος αυτός ακυρώσεως είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, ενόψει και του ότι, πέραν της προσβάσεως στο εν λόγω υλικό, που οφείλει να επιτρέπει η Διοίκηση στους ενδιαφερόμενους, βάσει και της συνταγματικής αρχής της διαφάνειας (άρθρο 103 παρ. 7), δεν συνάγεται από τις προβλεπόμενες διατάξεις περαιτέρω υποχρέωσή της να διανέμει το υλικό αυτό ατομικά σε κάθε υποψήφιο.» Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 2184/2013.»
    4. Συμπερασματικά, αν η διαδικασία απομαγνητοφώνησς δεν προβλεφθεί να γίνει αυστηρά με τον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο, είναι καλύτερα να μην προβλεφθεί, γιατί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα σε όλους τους ενδιαφερόμενους από όσα θεωρτικά θα λύσει, δεδομένου ότι τα δικαστήρια θεωρούν ότι ικανοποιείται η αρχή της διαφάνειας με μόνη την τήρηση ηχητικού αρχείου χωρίς απομαγνητοφώνηση και η χορήγηση δυνατότητας πρόσβασης στο αρχείο αυτό.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:22 | Χρήστος

    Στην προηγούμενη ανάρτηση εννοούσα, κάποιος που ήταν 20 χρόνια διευθυντής παίρνει 2 μόρια. Επίσης μετράει πολύ το δεύτερο πτυχίο αναλογικά με το μεταπτυχιακό. Θα ήταν καλό να πριμοδοτηθεί και η θεματική του μεταπτυχιακου. Για παράδειγμα μεταπτυχιακό στη διοίκηση της εκπαίδευσης να μετράει περισσότερο για τους διευθυντές ή μεταπτυχιακό στη διδακτική περισσότερο για τους Συντονιστές εκπαιδευτικου έργου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:18 | Χρήστος

    Στη διοικητική εμπειρία πρέπει να μετράει και αν κάποιος ήταν προϊστάμενος σε ολιγοθεσιο σχολείο, όπως και η συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια (ίσχυε και σε άλλους νόμους). Στο σχέδιο νόμου υπάρχει και το εξής παράδοξο.Καποιος που ήταν διευθυντής σχολικής μονάδας παίρνει 2 μόρια, ενώ κάποιος που ήταν 4 χρόνια διευθυντής και 4 υποδιευθυντής παίρνει 3 μόρια.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:18 | Νίκος Κκλμνς

    Παράλογα υπερτιμημένη η διδακτική προϋπηρεσία:
    1. Υπερκαλύπτει το σύνολο των επιστημονικών προσόντων
    2. Προκύπτει από μη αξιολογούμενη συμμετοχή σε διδακτικό έργο. Θα είναι καλός διευθυντής ο κακός ή ο αδιάφορος εκπαιδευτικός;
    3. Δε γίνεται κανένας έλεγχος για το πόσες ώρες του υποχρεωτικού ωραρίου κάλυπτε ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια και στο σύνολο του διδακτικού έτους. Πολλοί εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο παρελθόν (και σήμερα ) ξεκινούν το σχολικό έτος με ελάχιστες ώρες και δεν καλύπτουν ΠΟΤΕ το υποχρεωτικό ωράριο, αλλά το έτος μετρά κανονικά ως διδακτικό.
    4. Νεότεροι συνάδελφοι με σημαντικά εφόδια αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής.
    5. Δεν προσμετράται η διδακτική προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί πριν τον διορισμό. Υπενθυμίζω ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν ήδη ζητήσει δικαιολογητικά και έχουν εκδώσει διαπιστωτικές πράξεις για την αναγνώριση πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό. Προϋπόθεση για την αναγνώριση ήταν η απόδειξη της διδακτικής προϋπηρεσίας. Μετρά λοιπόν η διδακτική υπηρεσία για τη βαθμολογική εξέλιξη (και τον υπολογισμό σύνταξης) αλλά όχι για την υπηρεσιακή;
    6. Γιατί δεν αποτιμάται η εκπαιδευτική ιδίως όταν έχει προσφερθεί σε διοικητικές θέσης και μάλιστα ευθύνης;
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Να προσμετράται η διδακτική υπηρεσία από τα 8 ως τα 16 έτη με 0,5 μόρια ανά διδακτικό έτος και με πλήρη συνυπολογισμό της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για βαθμολογική εξέλιξη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:11 | Φαέθων

    1. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι υπηρέτησαν τον συγκεκριμένο θεσμό, αφού επελέγησαν με
    συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ανέφερε ρητά και ξεκάθαρα ότι η θητεία τους
    είναι διδακτική και ταυτόχρονα η πολιτεία τους αναγνώριζε το αναφαίρετο, από το
    ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, υποβολής υποψηφιότητας.
    Το νέο σχέδιο νόμου τους τιμωρεί γι΄αυτό ακριβώς που έκαναν;
    2. Αντιθέτως, προσμετρά ως διδακτικά χρόνια μόνο των Διευθυντών……………
    3. Έχει αποφασίσει η Πολιτεία τι στελέχη χρειάζεται;
    4. Έχει μελετήσει σε βάθος τις ανάγκες της εκπαίδευσης σήμερα;
    ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!!!!!!!!!
    ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΕ Ό,ΤΙ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ…..

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:07 | Θανάσης

    Στους Υπεύθυνους των Σ.Σ.Ν. πρέπει να αναγνωρίζεται και διοικητικό έργο με βάση την Υ.Α. 93008/Γ7/10-08-2012-ΦΕΚ 2315Β’/10-8-2012, όπως και στους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, πολιτιστικών κλπ. ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:07 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ είναι οι μοναδικοί Υπεύθυνοι δομών που δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούμενους αναγνώρισης διοικητικής εμπειρίας (άρθρο 24, παρ. 3), γεγονός που και πάλι αντίκειται στην Υπουργική Απόφαση 93008/Γ7/10.8.2012.

    Επιπροσθέτως, για μια ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι ΣΣΝ πλήττονται, όπως και οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων, από τα κριτήρια επιλογής στελεχών σε σχέση με τη διδακτική υπηρεσία. Η μετονομασία της σε «άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα», δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την κατάφωρη παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης σε βάρος των Υπευθύνων: Η Υπουργική Απόφαση 93008/Γ7/10.8.2012, βάσει της οποίας αιτήθηκαν και ανέλαβαν τη θέση των Υπευθύνων, προσδιόριζε την υπηρεσία τους σε αυτήν ως διδακτική.
    Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται, λαμβάνοντας μόνο 2 έτη «άσκησης διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα» αντί του συνόλου των ετών που με σκληρή προσπάθεια και συνεχείς παρεμβάσεις στην τάξη στήριξαν τις μονοπρόσωπες δομές που κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
    Η απόφαση αυτή καθίσταται ακόμη πιο προκλητική δεδομένης της αύξησης των απαιτουμένων ετών για τη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, αλλά και της σε βάρος τους διακριτικής μεταχείρισης, σε σχέση με εργαζομένους άλλων δομών, οι οποίες δεν στερούνται του συγκεκριμένου δικαιώματος. Εξάλλου το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται ακόμα και στο προσωπικό των υπηρεσιών στις οποίες περιέρχονται οι αρμοδιότητες των ΣΣΝ και Υπευθύνων, δηλαδή του ΚΕΣΥ και του ΚΕΑ!

    Επειδή:
    – Οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ δικαιούνται ισότιμη και αξιοπρεπή μεταχείριση, με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αλλά και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης
    – Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί στις νέες δομές η εμπειρία και η κατάρτισή τους,

    ΖΗΤΟΥΜΕ
    1. Να γίνει διόρθωση του λάθους και να συμπληρωθεί η παράγραφος 3α του άρθρου 24 που αναφέρεται στο κριτήριο της διοικητικής εμπειρίας, ώστε να συμπεριληφθούν και οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ στους Υπευθύνους δομών που τη δικαιούνται.

    2. Να ενταχθεί η θητεία σε ΣΣΝ στις περιπτώσεις που λογίζονται ως «άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολική μονάδα» (Άρθρο 2 παρ. η), όπως συμβαίνει με άλλες υποστηρικτικές δομές. Επίσης να τροποποιηθεί το άρθρο 24, παρ. 3β που αφορά στη διδακτική εμπειρία, ώστε οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ να υπαχθούν στις περιπτώσεις του εδαφίου αα.
    Διαφορετικά, εύλογα, να τεθεί ως προϋπόθεση και κριτήριο για την επιλογή στελεχών, η διδακτική υπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2.

    3. Να προβλεφθεί η πρόσθετη μοριοδότηση της εμπειρίας στις θέσεις Υπευθύνων ΣΣΝ (1 μόριο ανά έτος), τόσο για τη στελέχωση όσο και για την επιλογή των Προϊσταμένων κάθε υποστηρικτικής δομής η οποία στις αρμοδιότητές της έχει έργο ψυχοκοινωνικής στήριξης και πρόληψης (αγωγή υγείας). Η πρόβλεψη αυτή να εμπεριέχεται στον επικείμενο νόμο, αλλά και στις Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες θα εξειδικευτούν τα κριτήρια στελέχωσης των υποστηρικτικών δομών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:02 | Ρούλα

    3.β) Διδακτική ή Εκπαιδευτική, για ΕΕΠ, εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
    αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών και εκπαιδευτικών καθηκόντων, για το ΕΕΠ, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΚΔΑΥ και της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008: .: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:51 | Μάικ Γκαλάκτικος

    Δίνονται εξαιρετικά πολλά μόρια για διαδακτορικό και μεταπτυχιακό μαζί, επίσης τα μόρια διδασκαλείου δημιουργούν ανισότητες. Τα μόρια των αιρετών γιατί καταργήθηκαν, είναι δείγμα δράσης συλλογικής και δυνατοτήτων συσπείρωσης και διεκδίκησης. Η αξιολόγηση και γνώμη των εκπαιδευτικών για το διευθυντή του σχολείου τους πρέπει να παίρνει περισσότερες μονάδες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:47 | Νησιώτης

    ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ η αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης στις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Αποδεικνύει πόσο είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας οι πελατειακές σχέσεις και οι πρακτικές της Τουρκοκρατίας

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:47 | Γιάννης

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος να διαχωριστεί σε μονοετή και διετή φοιτήσεωςκαι αντίστοιχη κατανομή μονάδων.

    δ)ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ: αα) Να προσμετράται η ΣΕΛΔΕ, ΣΕΛΜΕ, ΣΕΛΕΤΕ. κλπκαι ας ήταν αναγκαίο προσόν διορισμού ,όπως προσμετράται και η γνώση Η/Υ ΣΤΟΥς Π19 και ΠΕ20 η στους ξενόγλωσσους καθηγητές η ξένη γλώσσα που διδάσκουν.

    ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ -ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
    αα)Να αυξηθεί η προσμέτρηση μονάδων για το αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με περισσότερα εξάμηνα . ζ) ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΌ ΕΡΓΟ: Να προσμετράται η συγγραφή εκτος απο τα σχολικά εγχειρίδια αλλά και η συγγραφή βοηθημάτων σχολικών βιβλίων .

    5)Μείωση απο 10 σε 5 μονάδες η προσμέτρηση της προσωπικής συνέντευξης ,διότι έτσι η επιλογή στελεχων θα είναι πιο αξιοπιστη βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων και όχι με την υποκειμένική κρίση του συμβουλίου επιλογής εφόσον στην παρ. 6 θα έχουν την δυνατότητα αποκλεισμού ακατάληλων στελεχών .

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:43 | Ευτύχιος

    • Η ίση μοριοδότηση του 2ου πτυχίου ΑΕΙ με αυτό των παλιών ΤΕΙ με 3 μόρια είναι άδικη. Μπορεί να εξισωθεί πτυχίο 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης με διετούς ή τριετούς;(άρθρο 24, 2α)
    • Μοριοδότηση και για συγγραφή μη σχολικών βιβλίων(άρθρο 24, 2ζ).
    • Συνυπολογισμός στη διαδικασία της συνέντευξης και των μη μοριοδοτούμενων προσόντων (άρθρο 24, 5).

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:42 | Ευτύχιος

    Η θητεία των Σχολικών Συμβούλων να λογίζεται ως διδακτική, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Να αυξηθεί η μοριοδότηση της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας των Σχολικών Συμβούλων κατ’ ανώτατο όριο σε 3 μονάδες, όπως και των Διευθυντών Εκπαίδευσης

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:40 | Γιάννης

    Είναι απαράδεκτη η τόσο υψηλή μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας.
    Το πολύ 6 μόρια να δίνει!

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:40 | Νησιώτης

    Το προαπαιτούμενο της ξένης γλώσσας για την επιλογή Συντονιστών Εκπαίδευσης να καταργηθεί

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:40 | κατερινα

    Θα πρέπει το Μαράσλειο Διδασκαλείο(πέραν του πόσο μοριοδοτείται), να μην συνυπολογίζεται στη μοριοδότηση όταν πρόκειται για θέσεις στις οποίες υποψήφιοι είναι ειδικότητες και άλλων κλάδων πέραν των δασκάλων και νηπιαγωγών, διότι οι άλλοι κλάδοι όσο και εάν το επιθυμούσαν δεν είχαν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε διδασκαλεία. Τέτοιες θέσεις είναι επί παραδείγματι συντονιστών ειδικής αγωγής, διευθυντών εκπαίδευσης, κ.ά.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:38 | Νησιώτης

    Να μοριοδοτηθεί το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας του ΕΚΔΔΑ (άρθρο 24, 2ζ)

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:37 | Σταυρούλα Τριανταφύλλου

    Ενώ το διδακτορικό σε όλο το δημόσιο τομέα μοριοδοτείται τριπλάσια ως προς το Μεταπτυχιακό (το διδακτορικό δίνει 6 ΜΚ ενώ το Μεταπτυχιακό 2 ΜΚ) με το νομοσχέδιο η απόσταση είναι πολύ μικρή το (διδακτορικό αποτιμάται με 6 μόρια, ενώ το μεταπτυχιακό με 3,5).
    Αλλά και για το ίδιο το μεταπτυχιακό ισχύει κάτι ανάλογο: ενώ δεν υπήρχαν οι ίδιες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, εξομοιώνεται το Διδασκαλείο έναντι του μεταπτυχιακού το μοριοδοτείται όπως ένα μεταπτυχιακό, δηλαδή με τρία μόρια.
    Συνεπώς, εάν κάποιος έχει πτυχίο διδασκαλείου και μεταπτυχιακού μοριοδοτείται όπως ένας κάτοχος διδακτορικού!

    Επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η εξομοίωση του πτυχίου Διδασκαλείου και του Μεταπτυχιακού, αλλά δεν ψηφίστηκε. Τώρα επανήλθε η ίδια προσπάθεια αλλά με τη μορφή μοριοδότησης. Τι γίνεται στην περίπτωση που εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας (και ειδικότητες) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικούν την ίδια θέση (π.χ. Προϊστάμενοι ΚΕΑ, Συντονιστές για την Αειφορία) και ο εκπαιδευτικός της Α/θμιας προηγείται γιατί έχει Διδασκαλείο, ενώ ο εκπαιδευτικός της Β/θμιας δεν έχει γιατί δεν θα μπορούσε λόγω βαθμίδας να έχει;

    Ένα ζήτημα που δε θίγεται από το νομοσχέδιο είναι εκείνο της πιστοποίησης στις αρχές εκπαίδευση ενηλίκων προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς. Δε γίνεται να υλοποιούνται σεμινάρια και να μην ισχύει ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης ενηλίκων (πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ κλπ)

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:31 | νεκτάριος

    Η επιλογή των υποδιευθυντών σχολικής μονάδας θα πρέπει να γίνεται με τα ίδια μοριοδοτούμενα κριτήρια με αυτά που ισχύουν για τους διευθυντές.Μόνο τότε θα είναι πλήρως αξιοκρατική ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα στη διεκδίκηση της θέσης.Ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να έχει μοριοδοτούμενη άποψη/κρίση για τον υποψήφιο,αλλά όχι την αποκλειστικότητα στην επιλογή.Δεν είναι προφανώς νομικά σωστό να μοριοδοτούνται θέσεις και προσόντα (πχ ΤΠΕ Β,διδασκαλείο)τα οποία δεν είχαν όλοι την ίδια ευκαιρία να τα διεκδικήσουν,παρά μόνο αν εξασφαλίζεται πρώτα η αξιοκρατία και οι ίσες ευκαιρίες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:21 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ:
    Διδακτορικό δίπλωμα: 6 μονάδες+Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες

    Συνολικα 9 μονάδες.

    Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες+Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες

    Συνολικά 4,5 μονάδες.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ…

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:07 | ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    (Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής)
    Η προτεινόμενη αποτίμηση που δίνεται προς διαβούλευση ουσιαστικά και ολοφάνερα δημιουργήθηκε έτσι ώστε να ευνοεί τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας στις περιπτώσεις που διεκδικούν από κοινού θέση στελέχους με εκπαιδευτικούς της Α/θμιας.
    Η συρρίκνωση του Διδασκαλείου, όταν συνυπάρχει με μεταπτυχιακό δίπλωμα είναι και άδικη και αυθαίρετη.
    Δηλαδή: μεταπτυχιακό, 3,5 μονάδες
    διδασκαλείο: 3 μονάδες ΚΑΙ όταν συνυπάρχουν από 6,5 ως σύνολο ΠΕΦΤΕΙ στα 4,5.
    Επίσης για πρώτη φορά σε κριτήρια επιλογής διαφέρει τόσο πολύ η μοριοδότηση Διδακτορικού (6 μονάδες) με μεταπτυχιακό (3,5 μονάδες).

    Πρόταση:
    Να μειωθεί η μοριοδότηση του διδακτορικού στο 5 και να έχει 1,5 μονάδα διαφορά με το μεταπτυχιακό (3,5), που για το σύνολο των 9 μορίων (το ανώτερο που εχει αυτή η κατηγορία) είναι μια δίκαιη διαφορά.
    Να μην συγχωνευτούν Διδασκαλείο και Μεταπτυχιακό, αλλά να διατηρήσουν την αυτόνομη μοριοδότησή τους. Αν είναι απραίτητητη η συγχώνευσή τους να μην υποβαθμίζονται στο 4,5 αλλά να είναι τουλάχιστον 5,5.

    Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
    Πρόταση: Εφόσον η διαδικασία στην επιμόρφωση Β’ επιπέδου συνεχίζεται και πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν κληρωθεί όχι από δική τους υπαιτιότητα, για αυτές τις κρίσεις να μην ισχύσει.
    2

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:04 | Εκπαιδευτικός

    Σε όλο το Δημόσιο η παρακολούθηση σεμιναρίων του ΙΝΕΠ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης θεωρείται προσόν που προσμετράται κατά την επιλογή στελεχών, εκτός από την Εκπαίδευση. Οι γνώσεις που αποκομίζουν όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια αυτά είναι βαρύνουσας σημασίας και συναφούς ενδιαφέροντος για την Εκπαίδευση. Θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:01 | Στέργιος Π.

    Οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να προηγούνται στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:59 | Ρανια

    Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι να έχουν συνάφεια με τις προκηρυσσόμενες θέσεις. Τα μεταπτυχιακά στη Διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να λαμβάνουν το μέγιστο των μορίων

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:36 | ΚΕΔΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Άρθρο 24- Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής

    3.β) Διδακτική ή Εκπαιδευτική, για ΕΕΠ, εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
    αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών και εκπαιδευτικών καθηκόντων, για το ΕΕΠ, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΚΔΑΥ και της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008: .: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.

    Μπίκα Χαρούλα (Κοινωνική Λειτουργός)
    Γκοδίμης Μιλτιάδης (Διοικητικός Γραμματέας)
    Μάντζιου Μαρία (Κοινωνική Λειτουργός)
    Μπλέτσα Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Ντούση Ευθυμία (Ψυχολόγος)
    Λαγού Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Αλεξίου Δήμητρα (Εκπαιδευτικός)
    Πρέντζα Φωτεινή (Εκπαιδευτικός)
    Κουρούτη Αντιγόνη (Λογοθεραπεύτρια)
    Τσιανέλη Αγνή (Κοινωνική Λειτουργός)

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:33 | Βαρβάρα Βορύλλα

    Θα πρέπει το νέο πλαίσιο να εξυπηρετεί την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο:
    Όποια προσόντα δε δύνανται να αποκτηθούν από όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών όταν κρίνονται για την ίδια θέση δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτούνται και μάλιστα τόσο πολύ, π.χ. Διδασκαλεία, επιμόρφωση Β΄επιπέδου κτλ. Επίσης, γιατί να μη μοριοδοτούνται επιμορφώσεις που έχουν διοργανωθεί από δημόσιους φορείς;;
    Η γλωσσομάθεια αποδεικνύεται και μοριοδοτείται από πιστοποιητικά αναγνωρισμένα από το ΑΣΕΠ και όχι από πτυχία. Πώς γίνεται π.χ. το Proficiency να μετράει για τον έναν εκπαιδευτικό και να μην μετράει για κάποιο άλλον; Υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη!!
    Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους με Υ.Α. που όριζε την προϋπηρεσία τους ως διδακτική. Η εκ των υστέρων διαφοροποίηση ή η αναδρομική κατάργησή της είναι άδικη και νομικά έωλη τη στιγμή μάλιστα που η υπηρεσία στα ΚΠΕ θεωρείται διδακτική.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:09 |

    Η μοριοδότηση των θέσεων του Διευθυντών Εκπαίδευσης, Σχολείων, Συντονιστών έχει πολλά σημεία που χρήζουν βελτίωσης:

    Το διδακτορικό προσμετράται με 6 μόρια,
    το μεταπτυχιακό 3,5 μόρια,
    το δεύτερο πτυχίο με 3 μόρια,
    το διδασκαλείο με 3 μόρια,
    το δεύτερο μεταπτυχιακό 1,5.

    Μεταπτυχιακό και διδασκαλείο μαζί προσμετρούνται 4,5 μόρια.
    Τα δύο μεταπτυχιακά μαζί 5 μόρια, συνολικά πλαφόν έχουμε τα 9 μόρια.
    Δηλαδή κάποιος με διδακτορικό και μεταπτυχιακό πιάνει το πλαφόν και χάνει τα μόρια του δευτέρου πτυχίου και του δευτέρου μεταπτυχιακού.
    Τα δύο μεταπτυχιακά που μπορεί να είναι και μονοετή μετρούν 5 μόρια όταν το διδακτορικό, με 3 έτη και πάνω σπουδών και με συνεισφορά στην επιστήμη αποτιμάται με 6 δηλ. μόνο με μόνο ένα μόριο διαφορά!

    Με όλα τα παραπάνω κάποιοι στο υπουργείο χαμηλώνουν σε πολύ υψηλό βαθμό το μοριοδοτούμενο μορφωτικό επίπεδο ώστε να δώσουν έμφαση στη διδακτική προϋπηρεσία πέρα από την αρχική δεκαετή.

    Τρία διδακτικά χρόνια ισοδυναμούν με ένα μεταπτυχιακό, 6 με ένα διδακτορικό.

    Θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το πλαφόν ώστε να φτάσει τουλάχιστον τα 12 μόρια και να μαζευτούν όλες οι παραπάνω αδικίες.

  • Στο συγγραφικό έργο κατηγορία ζ) αα) «Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων» θα πρέπει να προστεθεί και η συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού υπό μορφή «ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών πακέτων», «ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού» κλπ, τα οποία αποτελούν εκπαιδευτικούς πόρους εγκεκριμένους από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΕΘ, όπως το ΙΕΠ, το ΙΤΥΕ, Ε.Α.Ι.Τ.Υ., αποτελούν υποστηρικτικό διδακτικό υλικό και τα οποία είναι αναρτημένα στη Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΠΕΘ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:47 | ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Παιδαγωγική Ομάδα

    Άρθρο 24, 3§ α (δδ)

    Να συμπεριληφθεί στη μοριοδότηση διοικητικού έργου της περίπτωσης α (δδ) και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:44 | dipl.apostoles

    Στο άρθρο 24 παρ. 3 περ. α υποπ. αα) δεν αναφέρεται η άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Γραφείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παράλειψη που συνιστά αντισυνταγματικότητα.
    Νομοθεσία για τη δομή της διοίκησης της εκπαίδευσης που ίσχυσε από το 1982 έως και το 2011, ήταν η εξής:
    Άρθρο 8 του ν. 1304/1982 (ΦΕΚ 144 Α΄)
    Άρθρο 56 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α΄)
    Άρθρο 6 του ν. 2043/1992 (ΦΕΚ 79 Α΄)
    Άρθρο 1 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α΄).

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:40 | Ανδρέας-συνταξιούχος

    Επειδή βρισκόμαστε σε άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση, μπορούμε να αναφερθούμε και στην κατάργηση, επιτέλους των εισαγωγικών για την τριτοβάθμια (που δεν κοστίζει τίποτα, γιατί ο πολίτης ξοδεύει άσκοπα, πολύ περισσότερα).
    Έτσι, θα εξαλειφθεί ο πειρασμός της πτυχιομανίας και θα έχουμε φυσιολογική ροή των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας και σε άλλα πεδία, όπως π.χ. να θεσπιστούν, δικαιωματικά, βέβαια, κίνητρα, για τους απόφοιτους της τεχνικής εκπαίδευσης (όπως ισχύει σε όλες τις χώρες που δεν έχουν τη νοοτροπία του αντιτεχνολογικού συνδρόμου του άσπρου κολάρου..). Με μία βασική προϋπόθεση, όμως:
    Την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ανάλογα με την ειδικότητα, για απασχόληση, ή για διορισμό σε αντίστοιχη θέση π.χ. στο δημόσιο κλπ.
    Ευτυχώς, που ακόμα ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποτε ο πραγματικός «αναμορφωτής» να προτείνει πραγματικές επαναστατικές αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) και όχι απλές αναρρυθίσεις, διαρρυθμίσεις, προρρυθμίσεις, ή απορρυθμίσεις…
    Να αξιοποιηθεί, εξάλλου, το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. (κέντρο μελετών τεκμηρίωσης), αλλά εάν χρειαστεί μπορεί να ιδρυθεί και το εκπαιδευτικό επιμελητήριο, εξακτινωμένο στις περιφέρειες (με την επαναλειτουργία των αποκεντρωμένων συντονιστικών τοπικών γραφείων, που κακώς καταργήθηκαν) και στη θέση των υπερσυγκεντρωτικών περιφερειαρχών, οπότε, δεν θα χρειαστούν και πρόσθετες δαπάνες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:35 | Dafi

    Για άλλη μια φορά η Εθνική Σχολή Δημόσiαw Διοίκησης δεν προσμετρείται ως διακριτό προσόν κατά την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης (μοναδική εξαίρεση το 2000). Και όμως στο υπόλοιπο δημόσιο έχει βαρύνουσα μοριοδότηση. Διοικητικές δομές- καπνοδόχοι; (πενήντα και πλέον χρόνια από την έκθεση Langrod)

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:22 | Κερασία Πετρογιαννη

    Στο Άρθρο 24/3/β/ββ είναι τουλάχιστον άδικο να προσμετράται «έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο» ως διδακτική, η υπηρεσία στη θέση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, γιατί με την προκήρυξη της θέσης [ΦΕΚ2314/10 Αυγούστου 2012 – ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 92998/Γ7 «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους»] αναφέρεται ότι » Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία … καθώς και ως διδακτική» Ως εκ τούτου όσοι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να διεκδικήσουν και ανέλαβαν τελικά τη θέση το έκαναν γνωρίζοντας ότι θα προσμετρηθούν αυτά τα χρόνια ως διδακτικά. Επιπροσθέτως ισχύει και η αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων που χειροτερεύουν τη θέση μιας κατηγορίας ανθρώπων. Συνεπώς και για να αρθεί η αδικία αυτής της διάταξης, θα πρέπει να προσμετρηθούν με 1 μόριο ανά έτος και καθ’ ολοκληρίαν όλα τα έτη από το 2012 και εντεύθεν έως τη λήξη της θητείας τους.

  • Στο Άρθρο 24/3/β/ββ είναι τουλάχιστον άδικο να προσμετράται «έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο» ως διδακτική, η υπηρεσία στη θέση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, γιατί με την προκήρυξη της θέσης [ΦΕΚ2314/10 Αυγούστου 2012 – ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 92998/Γ7 «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους»] αναφέρεται ότι » Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία … καθώς και ως διδακτική» Ως εκ τούτου όσοι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να διεκδικήσουν και ανέλαβαν τελικά τη θέση το έκαναν γνωρίζοντας ότι θα προσμετρηθούν αυτά τα χρόνια ως διδακτικά. Επιπροσθέτως ισχύει και η αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων που χειροτερεύουν τη θέση μιας κατηγορίας ανθρώπων. Συνεπώς και για να αρθεί η αδικία αυτής της διάταξης, θα πρέπει να προσμετρηθούν με 1 μόριο ανά έτος και καθ’ ολοκληρίαν όλα τα έτη από το 2012 και εντεύθεν έως τη λήξη της θητείας τους.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:20 | προβληματισμένος

    Ένα ακόμη σημείο που χρήζει βελτίωσης είναι ότι με το νέο σχέδιο νόμου πριμοδοτείται η προϋπηρεσία για όσους έχουν αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση κα ειδικότερα για περισσότερο από 10 έτη. Δηλαδή και πάλι ευνοούνται – και χωρίς τεκμηρίωση – οι παλαιότεροι. Αλλαγή στο ορθότερο, πχ η διδακτική εμπειρία να αποτιμάται με 6 μόρια, κάθε έτος από 0,5 και για χρονική διάρκεια από 8 έτη έως 20 έτη.
    Επίσης δεν αιτιολογείται γιατί εξαιρούνται από την προϋπόθεση της κατοχής της πιστοποιημένης γνώσης ΤΠΕ επιπέδου Α΄ (ή και ορθότερα Β΄ επιπέδου) κάποιοι εκπαιδευτικοί.

    Δηλαδή στους εκπαιδευτικούς της παρ. 7 δεν είναι αναγκαία η γνώση ΤΠΕ, ιδιαίτερα και μάλιστα για υποδιευθυντές μεγάλων σχολικών μονάδων; Είναι δυνατό στην σημερινή εποχή της έκρηξης της τεχνολογίας να θέλει να γίνει στέλεχος και να λειτουργήσει ως ηγέτης εκπαιδευτικός, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και να την οδηγήσει στην νέα εποχή με σύγχρονους όρους ανάπτυξης και καινοτομίας, σε επίπεδο είτε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο, χωρίς βασική γνώση τεχνολογιών ΤΠΕ και τουλάχιστον βασική γνώση μίας ευρωπαϊκής γλώσσας;

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:54 | Ντίνα

    Περιφρόνηση απέναντι στη θητεία στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την άδικη μεταχείριση όσων απλών εκπαιδευτικών υπηρέτησαν και έδωσαν την ψυχή τους στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των οποίων η προϋπηρεσία αυτή απορροφιέται από μία «μαύρη τρύπα». Γιατί να χαθεί αυτή η θητεία; Πώς διαγράφεται τόσο εύκολα η κατάθεση ψυχής; Και προπάντων όταν οι εκπαιδευτικοί αποσπώνταν εκεί γνωρίζοντας ότι πρόκειται να πραγματοποιήσουν διδακτική υπηρεσία;;
    Σας παρακαλούμε, δείξτε τη δέουσα σύνεση και λογική.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:52 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΚΟΥΡΟΣ

    Η «πλήρως αιτιολογημένη έκθεση ακαταλληλότητας» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.Το ότι κάτι αιτιολογείται δεν σημαίνει ότι τα επιχειρήματα για αυτό είναι έγκυρα ή και σύννομα.Θα έπρεπε εδώ να αναφέρεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το πλαίσιο ορίων αυτής της ακαταλληλότητας. Η ασάφεια είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αδικίες ή υπερβάσεις.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:46 | Kostas

    Συνεχίζουμε να μοριοδοτούμε, δυσανάλογα, με 10 μόρια τη διδακτική εμπειρία και μάλιστα τώρα πλέον μετά τα 10 έτη, βάζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε νεώτερους συναδέλφους να διεκδικήσουν μια θέση.Λυπάμαι και ντρέπομαι. Τίποτα άλλο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:45 | ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

    5. Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

    Δεν γίνεται σαφές πώς θα αποτιμάται μέσω της συνέντευξης » η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιββάλον»

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:41 | ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

    1) «β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.»
    Μήπως εννοείται η γνώση Α΄Επιπέδου; Νομίζω ότι η κατοχή επάρκειας επιπέδου Β στις ΤΠΕ είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί κατόπιν κλήρωσης. Δεν εξασφαλίζονται όροι ισότητας, δεδομένου ότι η απόκτηση του τίτλου Β επιπέδου μπορεί αν είναι αποτέλεσμα της τύχης.

    2)»Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες.»

    Η κατοχή και των δυο τίτλων δεν υπολογίζεται αθροιστικά στην περίπτωση μεταπτυχιακού και διδασκαλείου. θα γίνεται το ίδιο και στην περίπτωση κατοχής από το ίδιο άτομο τίτλων διδακτορικού και διδασκαλείου;
    Νομίζω ότι είναι τιμωρητικός ο υπολογισμός και ο περιορισμός της μοριοδότησης σε περίπτωση μεταπτυχιακού και διδασκαλείου.
    3) ΒΑΣΙΚΌ ΚΡΙΤΉΡΙΟ για τη μοριοδότηση κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με τη θέση ευθύνης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:41 | APOSTOLOS

    1) Η εκμάθηση ξένης γλώσσας είναι εξ ίσου επίπονη διαδικασία με την απόκτηση μεταπτυχιακού και έχει επίπεδα. Προτείνεται
    Α΄ ξένη γλώσσα επίπεδο Γ2 μόρια 1,5, Γ1 μόριο 1, Β2 μόρια 0,80.
    Β΄ ξένη γλώσσα Γ2 επίπεδο μόριο 1, Γ1 μόρια 0,70, Β2 μόρια 0,50.
    2) Λόγοι ισονομίας επιβάλλουν τη μη προσμέτρηση μορίων για το ΤΠΕ Β επιπέδου καθόσον δεν είχαν όλες οι ειδικότητες δικαίωμα συμμετοχής σε πιστοποίηση.
    3) Προτείνεται να μοριοδοτηθεί με 1 μόριο η συμμετοχή σε διοικητικό συμβούλιο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ και 0,5 η συμμετοχή σε ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.
    4) Το κριτήριο της διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας αποτιμάται με 5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο με συντελεστή βαρύτητας 1 για τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, 0,8 για διευθυντή εκπαίδευσης και σχολικό σύμβουλο, 0,5 για διευθυντή σχολικής μονάδας. Να ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση του 2014 και 2017.
    5) Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:25 | ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Δεν είναι δίκαιο να μοριοδοτείται ο τίτλος του διδασκαλείου με 1 μονάδα (όταν συνυπάρχει και μεταπτυχιακός τίτλος) και να εξισώνονται 2 χρόνια σπουδών μετεκπαίδευσης και απόκτησης τίτλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με εξετάσεις εισαγωγής και εξετάσεις απόκτησης πτυχίου, με επιμορφώσεις που δεν έχουν τα στοιχεία των εξετάσεων επιλογής και απόκτησης βεβαίωσης συμμετοχής ούτε την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης.
    Επίσης, η μοριοδότηση με 1 μονάδα της γνώσης ΤΠΕ Β΄ Επιπέδου αδικεί κατάφορα αυτούς που έχουν κάνει επανειλειμμένα αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα και δεν έχουν κληρωθεί από καθαρή ατυχία, ενώ το επιθυμούν και είναι πολλοί οι συνάδελφοι που αδικούνται. Να δοθεί μια μεταβατική περίοδος και να ξεκινήσει η μοριοδότηση όταν πλέον δεν θα υπάρχουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.
    Ευχαριστώ

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:25 | εκπαιδευτικός

    Επαναλαμβάνεται η εσφαλμένη απόδοση μορίων κατά την μέτρηση της δεκαετούς προϋπηρεσίας. Για κάθε έτος προβλέπεται πάνω από τα 10 έτη ένα μόριο για κάθε έτος διδακτικής προϋπηρεσίας. Οι «ισόβιοι» διευθυντές που τοποθετούνται παίρνουν το ένα μόριο κατά έτος διδακτικής προϋπηρεσίας ενώ το διδακτικό τους ωράριο (ειδικά στα 12/θ) είναι μόλις 8 ώρες. Άρα τους αντιστοιχεί μόλις το 1/3 του 1 μορίου δηλ 0,3 μόρια κατά έτος μιας και το πλήρες ωράριο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 24 ώρες. Επίσης, παίρνουν ταυτόχρονα και διπλή μοριοδότηση και από το διδακτικό ωράριο όπως και από τη θέση στη θητεία τους ως διευθυντές.

    Υπό αμφισβήτηση επίσης τίθεται να λογίζεται το δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο ως προσόν αφού συχνά δεν έχει σχέση με τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου. Μέγιστο θα μπορούσε να είναι το 1 μόριο (και μόνο εφόσον σχετίζεται με διδακτικά αντικείμενα στα σχολεία).

    Στην θετική κατεύθυνση και με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και η προϋπόθεση για την γλωσσομάθεια τουλάχιστον βασικής γνώσης και οι ΤΠΕ Α΄ επιπέδου. Στο ορθότερο να λαμβάνεται υπόψη και η πιστοποίηση Β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ.
    Η προϋπόθεση των ΤΠΕ αλλά και της ξένης γλώσσας οφείλει να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για όλα τα στελέχη σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

    Τέλος, θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη και η αμφίδρομη σχέση μεταξύ Α/Θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των κοινών ειδικοτήτων με αυξημένα προσόντα και ικανοποιητική προϋπηρεσία και στις δύο βαθμίδες να είναι σε θέση να καταλάβουν θέση στελέχους σε όποια από τις 2 επιθυμούν εφόσον έχουν 10 συνολικά έτη και στις 2 βαθμίδες και τουλάχιστον 4 έτη ανά βαθμίδα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:25 | ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Παιδαγωγική Ομάδα

    Άρθρο 24, § 2ζ

    Να συμπεριληφθεί και η συγγραφή εγκεκριμένου από το ΙΕΠ εκπαιδευτικού υλικού

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:22 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ.

    Στο άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής, στο 3.β: Διδακτική εμπειρία,
    το διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι. δεν μοριοδοτείται καθόλου, ενώ πρόκειται για διδακτικό έργο σε άλλη βαθμίδα. Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθεί στη μοριοδότηση!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:07 | Eleni

    Οι υπεύθυνοι των ΓΡΑ.ΣΥ. και των ΓΡΑΣΕΠ αφιέρωνα το μισό ωράριο τους στην διδασκαλία μέσα στην τάξη και το άλλο μισό σε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης με την αγορά εργασίας στο γραφείο που λειτουργούσε μέσα στο σχολείο. Στα διδακτικά τους καθήκοντα δεν ήταν μόνο το μάθημα του ΣΕΠ στην Γ΄ Γυμνασίου και στην Α΄ΓΕΛ ή το μάθημα «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός- Εργασιακό περιβάλλον» αλλά και μαθήματα ειδικότητας σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο του καθενός ακόμα και μάθημα Πανελλαδικών εξετάσεων. Όλα αυτά αποδεικνύονται με τα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων. Όταν λοιπόν ο κάθε υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ ή ΓΡΑΣΥ είχε 10 ώρες μάθημα την εβδομάδα, ο Υποδιευθυντής 8 και ο Διευθυντής 2 δεν μπορείτε να τους στερείτε την διδακτική Υπηρεσία για αυτό το διάστημα και να την προσμετράτε σε υποδιευθυντές και διευθυντές.
    Σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική απόφαση για την πλήρωση θέσεων στα ΚΕ.ΣΥ.Π. με αριθμ πρωτ Αρ. Πρωτ. 92984/Γ7 10-08-2012 , άρθρο 5, παράγραφος 4 «Η υπηρεσία των Υπευθύνων Σ.Ε.Π. των ΚΕ.ΣΥ.Π. προσμετρείται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3848/2010 για την επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης καθώς και ως διδακτική.».
    Δεν μπορεί η μοριοδότηση της διδακτικής υπηρεσίας να είναι μονομερής. Η αρνητική αναδρομικότητα είναι αντισυνταγματική.
    Τέλος, οι Υπεύθυνοι ΣΕΠ των ΚΕΣΥΠ αφιερώνουν διδακτικές ώρες μέσα σε σχολεία με διδακτικές παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες αλλά και στις θεσμοθετημένες ημέρες ΣΕΠ. ¨όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα ημερολόγια που διατηρούν τόσο τα σχολεία όσο και οι Υπεύθυνοι ΣΕΠ στην υπηρεσία τους και υπογράφονται από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
    Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να προσμετρηθεί η θητεία των υπευθύνων ΣΕΠ σε θέσεις ΓΡΑΣΥ, ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ ως διδακτική με πλήρη προσμέτρηση των μορίων όλων των ετών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:00 | Γ. Ρ.

    Για τη διοικητική εμπειρία των υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων έπρεπε να υπάρχει σαν προϋπόθεση μία ή και δύο θητείες υποδιευθυντή. Για τις σχολικές μονάδες που δεν «δικαιούνται» υποδιευθυντή θητείες αναπληρωτή διευθυντή. Γιατί πρώτον κοντά στον διευθυντή «ψήνεσαι» και δεύτερον για τη θέση του υποδιευθυντή έχεις την αποδοχή του συλλόγου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    1.Η αποτίμηση της προϋπηρεσίας να γίνεται από τα 8 έως τα 18 χρόνια.
    2.Είναι μη συμβατή με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας η μοριοδότηση που άφορα την άσκηση καθηκόντων ευθύνης του Σχολικού Συμβούλου με τον Υποδιευθυντή σχολείου.
    3.Η μοριοδότηση της γνώσης Τ.Π.Ε Β΄ Επιπέδου παραβιάζει την αρχή της ισότητας μεταξύ υποψηφίων, αφού μέχρι τώρα δικαίωμα συμμετοχής είχαν συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών.
    4. Επιμορφώσεις: Γιατί έχουν μοριοδότηση μόνο οι συγκεκριμένες;
    Υπάρχουν και άλλες, πολύ αξιόλογες όπως π.χ.το ΜΕΙΖΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ,που δεν εμφανίζονται.

  • Για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ, 2Π/2008, ΦΕΚ515/8-10-2008) υπάρχει διαφοροποίηση στην αποτίμηση των τίτλων σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) ανάλογα αν είναι στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου του υποψηφίου, ή στα παιδαγωγικά (μεγαλύτερη μοριοδότηση) ή απλώς στην ειδικότητά του (μικρότερη μοριοδότηση). Ανάλογη διαφοροποίηση θα πρέπει να γίνεται και στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης. Προτείνεται:
    Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου:
    • Διδακτορικό δίπλωμα στην διδακτική της ειδικότητας του κλάδου, ή στα παιδαγωγικά: 6 μονάδες
    • Διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου ή στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης ή σε άλλο αντικείμενο συναφές με αυτά της απασχόλησής τους όπως έχουν αναγνωρισθεί από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια: 4 μονάδες
    • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην διδακτική της ειδικότητας του κλάδου, ή στα παιδαγωγικά: 3 μονάδες.
    • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ειδικότητα του κλάδου ή στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης ή σε άλλο αντικείμενο συναφές με αυτά της απασχόλησής τους όπως έχουν αναγνωρισθεί από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια: 2 μονάδες.
    Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων
    • Διδακτορικό δίπλωμα στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης: 6 μονάδες
    • Διδακτορικό δίπλωμα στην διδακτική της ειδικότητας του κλάδου του υποψήφιου, ή στα παιδαγωγικά: 5 μονάδες
    • Διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου του υποψήφιου ή σε άλλο αντικείμενο συναφές με αυτά της απασχόλησής τους όπως έχουν αναγνωρισθεί από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια: 4 μονάδες
    • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
    • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ειδικότητα του κλάδου του υποψήφιου, ή στην διδακτική της ειδικότητας του κλάδου, ή στα παιδαγωγικά ή σε άλλο αντικείμενο συναφές με αυτά της απασχόλησής τους όπως έχουν αναγνωρισθεί από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια: 2 μονάδες