Άρθρο 22 – Προϋποθέσεις επιλογής

1. Προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, πλην των στελεχών της παρ. 7, είναι η κατοχή του βαθμού Α΄, καθώς και η πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε. Α΄ επιπέδου η οποία τεκμαίρεται για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 86.
2. Ως Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη. Ως Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας.
3. Ως Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου επιλέγονται εκπαιδευτικοί των οικείων κλάδων με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη και οι οποίοι διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2, η οποία τεκμαίρεται για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων για τους οποίους η γνώση ξένης γλώσσας αποτελεί προσόν διορισμού. Ως Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων, ενώ ως Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. ή στη σχολική ψυχολογία ή μέλη του Ε.Ε.Π. με πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. Ως Συντονιστές Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για δέκα τουλάχιστον έτη στο μειονοτικό πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της αντίστοιχης βαθμίδας. Ως Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μουσουλμανικής Θρησκείας επιλέγεται εκπαιδευτικός με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, ο οποίος έχει ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια σε μάθημα μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις για τη θέση Συντονιστή Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή τη θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μουσουλμανικής Θρησκείας, μπορεί να είναι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας ή χωρίς τη γνώση ξένης γλώσσας.
4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί ή Ε.Ε.Π. των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.
5. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Α. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη.
6. Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή, οι οποίοι έχουν ασκήσει για οκτώ τουλάχιστον έτη διδακτικά καθήκοντα στην πρωτοβάθμια ή/και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Από τα ανωτέρω οκτώ έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία τουλάχιστον πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με την επιφύλαξη της περίπτ. ζ΄. Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκτός των εκπαιδευτικών, μπορεί να επιλέγονται ως διευθυντές και μέλη Ε.Ε.Π. με δέκα τουλάχιστον έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Κ.Ε.Σ.Υ., από τα οποία τρία τουλάχιστον έτη πρέπει να έχουν υπηρετηθεί σε αντίστοιχη με την προς κάλυψη θέση Σ.Μ.Ε.Α.Ε. της οικείας βαθμίδας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
α) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993 (Α΄ 139) και στην υπ’ αρ. 172260/Ε1/17.10.2016 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 3391).
β) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών νηπιαγωγείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 60.
γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ε.Κ. μπορεί να είναι:
αα) Για τις θέσεις Διευθυντών γυμνασίων, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01 έως και ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40 και ΠΕ78 έως και ΠΕ91.
ββ) Για τις θέσεις Διευθυντών Ε.Κ., εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ80 έως και ΠΕ90.
δ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών Σ.Μ.Ε.Α.Ε. μπορεί να είναι:
αα) για θέσεις Διευθυντών των δημοτικών σχολείων Ε.Α.Ε., μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών του π.δ. 323/1993, εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή Κ.Ε.Σ.Υ., καθώς και τα μέλη του Ε.Ε.Π.
ββ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας Ε.Α.Ε. (Γυμνάσια Ε.Α.Ε., Λύκεια Ε.Α.Ε., Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ή Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ.), μόνιμοι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01 έως και ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40 και ΠΕ78 έως και ΠΕ91, εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ., καθώς και τα μέλη του Ε.Ε.Π. Επιπλέον και μόνο για τις θέσεις Διευθυντών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων και εκπαιδευτικοί του π.δ. 323/1993, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου. Εκπαιδευτικοί κλάδου δασκάλων με οργανική θέση σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας και για θέση διευθυντή σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
γγ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών νηπιαγωγείων Ε.Α.Ε. μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου νηπιαγωγών, εφόσον έχουν τα προσόντα διορισμού και τοποθέτησης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ., καθώς και τα μέλη του Ε.Ε.Π.
ε) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.
στ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών στα μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.
ζ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών των πειραματικών και πρότυπων σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 3966/2011 (Α΄ 118).
7. Ως Προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση στη μονάδα την οποία αφορά η επιλογή.
Ειδική προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση υποδιευθυντή και υπευθύνου τομέα Ε.Κ. είναι ο εκπαιδευτικός να ανήκει σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Ε.Κ.
Ως υποδιευθυντές Ε.Κ., στα οποία ασκούνται διακόσιοι πενήντα τουλάχιστον μαθητές και τα οποία εξυπηρετούν τουλάχιστον δύο ΕΠΑ.Λ. που λειτουργούν σε διαφορετικό κύκλο λειτουργίας (πρωινό κύκλο, απογευματινό κύκλο, εσπερινό κύκλο), καθώς και ως υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολική μονάδα, η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ. και δεν έχουν κριθεί ως υπεράριθμοι, κατά το χρόνο της επιλογής.
Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ως υποδιευθυντές μπορεί να επιλέγονται και μέλη Ε.Ε.Π. με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση στη Σ.Μ.Ε.Α.Ε. την οποία αφορά η επιλογή.
Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
8. Ως Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με δεκαετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης. Ως Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01 έως και ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40 και ΠΕ78 έως και ΠΕ91. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων εδαφίων, μπορεί να είναι υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας. Ως Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιλέγεται εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ70 με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος έχει ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για τουλάχιστον δέκα έτη, από τα οποία τουλάχιστον έξι σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία της Θράκης.
9. Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης, δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας, καθώς και εκπαιδευτικός που έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του σύμφωνα με την περίπτ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 31.
10. Δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για θέση στελέχους της εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του επόμενου της επιλογής έτους αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης.
11. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων. Τα κωλύματα επιλογής της παρ. 9 δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά το χρόνο τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:07 | ΠΟΣΓΚΑμεΑ

    Στην υποπαράγραφο αα) της παραγράφου 6 του άρθρου, εκτιμάται ότι είναι λίγη η διδακτική υπηρεσία 3 ετών, ως προσόν για την επιλογή Διευθυντών δημοτικών σχολείων ΕΑΕ, ενώ αντίστοιχα είναι μάλλον υπερβολική η 8ετής διδακτική υπηρεσία που προβλέπεται στις δύο τελευταίες προτάσεις της παραγράφου 7 του ιδίου άρθρου, για την δυνατότητα ΕΕΠ να γίνουν υποδιευθυντές.
    Επιπλέον, η πρόβλεψη της υποπαραγράφου ββ) της παραγράφου 6 του άρθρου, είτε κάποιος την χαρακτηρίζει ως φωτογραφική, είτε ως δυνητική απλά, πάντως και στις δύο περιπτώσεις, είναι αδιανόητο πως ένας εκπαιδευτικός α’βάθμιας μπορεί να είναι Διευθυντής μίας β’βάθμιας σχολικής μονάδας ΕΑΕ, και αυτό να μην αποτελεί, εντέλει, μία εν τοις πράγμασι περεταίρω υποβάθμιση των ΕΕΕΕΚ.
    Επίσης, στις δύο τελευταίες προτάσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 22, πέραν της «υπερβολικής» διδακτικής υπηρεσίας για τους υποδιευθυντές των ΣΜΕΑΕ, δεν διευκρινίζεται και μένει ανοιχτό εάν ΕΕΠ που έχει την απαιτούμενη διδακτική υπηρεσία μπορεί να γίνει υποδιευθυντής σε ΣΜΕΑΕ, ανεξάρτητα εάν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:34 | ΚΕΔΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Αρ. 22. Προϋποθέσεις επιλογής

    Να προστεθεί στην παράγραφο 3: Στις θέσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. προσλαμβάνονται μέλη του Ε.Ε.Π. με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και προϋπηρεσία του Ε.Ε.Π. που έχει αποκτηθεί σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. όπου ασκούσαν την ειδικότητα με την οποία προσελήφθησαν στην Ειδική Αγωγή( άρθρο 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.)

    Παρ.4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

    Μπίκα Χαρούλα (Κοινωνική Λειτουργός)
    Γκοδίμης Μιλτιάδης (Διοικητικός Γραμματέας)
    Μάντζιου Μαρία (Κοινωνική Λειτουργός)
    Μπλέτσα Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Ντούση Ευθυμία (Ψυχολόγος)
    Λαγού Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Αλεξίου Δήμητρα (Εκπαιδευτικός)
    Πρέντζα Φωτεινή (Εκπαιδευτικός)
    Κουρούτη Αντιγόνη (Λογοθεραπεύτρια)
    Τσιανέλη Αγνή (Κοινωνική Λειτουργός)

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:09 | Παπαδόπουλος Αθανάσιος

    Θα πρέπει όσον αφορά το ΕΕΠ να δίνεται η δυνατότητα πιστοποίησης εκτός των ΤΠΕ 1 επιπέδου, ώστε να μην αποκλείονται από τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης το ΕΕΠ

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:56 | Ζημιανίτη Μαγδαληνή

    Να νομοθετηθεί ότι η υπηρέτηση σε ΣΜΕΑΕ, ΚΔΑΥ, ΚΕΔΔΥ- ΚΕΣΥ αποτελεί εκπαιδευτική προϋπηρεσία για το ΕΕΠ και όχι διδακτική.
    Συμφωνώ και ενισχύω τις θέσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:39 | Ανδρέας-συνταξιούχος

    Η κοινωνία νομίζει ότι οι εκπαιδευτικοί δε θέλουν την αξιολόγηση, ενώ παραβλέπεται ότι είναι οι μόνοι που αξιολογούνται συνεχώς και μέσα και έξω από την τάξη.
    Στο σύλλογο των εκπαιδευτικών, όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για κάποια θέση.
    Ακόμα και ένα παιδάκι του Δημοτικού αν ρωτήσεις για τον καλύτερο συμμαθητή του, θα σου απαντήσει. Πρώτος είναι ο Γιώργος, δεύτερη η Κατερίνα και τρίτος εγώ!
    Δοκιμάστηκε και η επιλογή των στελεχών από όλους τους συμμέτοχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κυρίως εκπαιδευτικούς, αλλά απέτυχε (και συνταγματικά).
    Εξάλλου, για την κρίση της επιλογής δεν είναι όλοι ειδικοί, να εκφέρουν γνώμη (δηλ. γνώση αντικειμενική), ανεξάρτητα από την υποκειμενική άποψή τους.
    Για την απολογιστική κρίση, όμως, στο τέλος κάθε χρονιάς, όλοι οι συμμέτοχοι (ακόμη και γονείς, ή μαθητές), μπορούν να αξιολογήσουν και μπορούν, με κάποιο ποσοστό να προτείνουν την απομάκρυνση των αποτυχόντων στελεχών.
    Να δρουν, δηλαδή, έστω θεραπευτικά, αφού δεν μπορούν προληπτικά, για επιστημονικούς, κυρίως, λόγους, πράξη που μπορεί να γίνει από την επιτροπή επιλογής στελεχών.
    Μάθηση είναι η ανατροπή και αντικατάσταση μιας προηγούμενης σχετικής εμπειρίας.
    Επιτέλους διδαχτήκαμε ότι το πρόβλημα της επιλεκτικής αξιολόγησης παραμένει αιώνιο.
    Μία είναι η επαναστατική λύση, τελικά:
    Να καταργηθούν όλα τα κριτήρια, εκτός από τα προαπαιτούμενα και ενιαία για κάθε θέση άρθρο.
    Δεν μπορεί να έχει την ίδια βαρύτητα το διδακτορικό π.χ. και για τον διοικητικό και για τον συντονιστή!
    Τα κριτήρια εγκυρότητας, γενικά, δεν εξασφαλίζουν αντικειμενική αξιοπιστία, γιατί εμπεριέχουν πάντα εύλογες αδικίες (πόσο μάλλον, όταν τσουβαλιάζονται αβασάνιστα τα ίδια κριτήρια, για όλες τις θέσεις).
    Είναι κατάντια να τα μοριοδοτούμε με το σταγονόμετρο και να πάψουν να μας ταλανίζουν μια ζωή και να μηδενίζουν και την αξία της αξιολόγησης, που είναι σύμφυτη με όλες τις μορφές της εκπαίδευσης.
    Δεν έχουν ουσιαστική σημασία οι χαρτούρες, οι τίτλοι και τα τυπικά προσόντα, αλλά η πιστοποίησή τους ότι μπορείς να τα εξασκήσεις στην πράξη και φυσικά θα υπάρχουν τα προαπαιτούμενα τυπικά προσόντα, κάθε φορά (ελάχιστη προϋπηρεσία κλπ).
    Θα υπάρχει μόνον η συνέντευξη, ενώπιον επιλεγμένων επιστημονικών κριτών, που ορίζονται, έστω στην αρχή από τα κόμματα, μετά από κλήρωση της τελευταίας «στιγμής», οι οποίοι θα αξιολογούν αιτιολογημένα (με ασφαλιστική δικλείδα όχι τη μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους κλπ).
    Τα ίδια κριτήρια, αν θα ισχύσουν, να επεκταθούν σε όλες τις «στεγανές» δομές (ΙΕΚ, ΣΔΕ κλπ).

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:35 | Ανδρέας-συνταξιούχος

    Στην παράγραφο 7 επαναφέρεται η έννοια του υπεράριθμου εκπαιδευτικού.
    Στην εκπαίδευση δεν νοείται υπεράριθμος εκπαιδευτικός, γιατί υπάρχει πληθώρα καθηκόντων.
    Στη γραμματεία των σχολείων, στα αναγνωστήρια, στην ενισχυτική, σε άλλες εκδηλώσεις κλπ.
    Μπορεί, να γίνονται συνδιδασκαλίες εκπαιδευτικών, για ενδοσχολική επιμόρφωση ή απόκτηση δεύτερης ειδικότητας κλπ

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:32 | ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου – Παιδαγωγική Ομάδα

    Άρθρο 22, § 5

    Να προστεθεί:
    Από τα ανωτέρω 12 έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας τα 3 τουλάχιστον πρέπει να έχουν ασκηθεί σε θέση που αντιστοιχεί σε αντικείμενο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

    Αιτιολόγηση: Παρόμοια εμπειρία από τη λειτουργία της δομής τη διοίκηση της οποίας αιτούνται, απαιτείται από τα στελέχη (Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. κλπ) που πρόκειται να τη διοικήσουν. Η εξοικείωση του υποψηφίου με την δομή στην οποία επιθυμεί να υπηρετήσει ως προϊστάμενος νομίζουμε πως είναι εξίσου σημαντική και για τα ΚΕΑ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:55 | Niki

    Προτείνω να παρέχεται η δυνατότητα και στα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) με τα απαραίτητα προσόντα να συμμετέχουν σε όλες τις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης -χωρίς πλέον να εξαιρούνται από ορισμένες θέσεις που προορίζονταν τόσα χρόνια μόνο για εκπαιδευτικούς – στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού.

    Ευχαριστώ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:46 | pipina

    Όταν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σήμερα δεν μπορούν να πάνε ΠΟΤΕ στην περιοχή προτίμησής τους και υποχρεώνονται σε αποσπάσεις και σε ετεροαπασχόληση, πως θα έχουν δέκα και δώδεκα χρόνια διδακτική προϋπηρεσία ; Όταν δουλεύουν σε Πανεπιστήμια και διδάσκουν, δεν τους αναγνωρίζουν διδακτική προϋπηρεσία. Και όταν δουλεύουν σε Διευθύνσεις, δεν τους αναγνωρίζουν διοικητική προϋπηρεσία, παρά μόνο αν γίνουν προϊστάμενοι (με ανάθεση …). Οδηγούν τους κλάδους σε αδιέξοδο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:07 | Στέφανος

    Λίγο παρακάτω ήτοι στις 26 Μαρτίου 2018, 09:40 |ο Γιώργος έγραψε «Η υποχρεωτική γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου είναι ένα γενικό μέτρο-σκούπα που υπηρετεί και αυτό την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού το οποίο δεν μπαίνει στην ζυγαριά όπως θα έπρεπε. Το κίνητρο φαίνεται να είναι κομματικό.»
    Η άποψη αυτή είναι εξολοκλήρου ατεκμηρίωτη γιατί από τον πίνακα που είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2011 με την αναλυτική μοριοδότηση των υποψηφίων σχολικών συμβούλων η συντριπτική πλειοψηφία κατείχε πιστοποιητικό ξένης γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου Β2. Το ποσοστό αυτό μάλιστα μεταξύ των επιλεγέντων αυξήθηκε. Καλόν είναι για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της διαβούλευσης να αποφεύγεται ο υποκειμενισμός και η παρόρμηση γιατί οδηγούν σε παραπληροφόρηση

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Προϋπόθεση για τις θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου πρέπει να είναι η κατοχή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας Γ1

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:52 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ….

    Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί ή Ε.Ε.Π. των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:34 | Παναγιώτης Μοναχόπουλος

    Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που έχουν διδάξει ως αποσπασμένοι σε ΑΕΙ δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική. Για ποιο λόγο; Πρόκειται για Άνιση μεταχείριση και μη δημοκρατική, εφόσον για να αποσπαστεί ένας εκπαιδευτικός σε ΑΕΙ περνάει ο φάκελός του από αξιολόγηση από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος απόσπασης (άρα έχει περάσει από ένα επιπλέον κριτήριο εκτός από αυτό της υπουργικής απόφασης…), και εφόσον η εγκύκλιος του ορίζει την υποχρέωση να προσφέρει διδακτικό έργο. Είναι δυνατόν η διδακτική προϋπηρεσία σε ΑΕΙ να αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική ;

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:18 | Γιώργος

    Η υποχρεωτική γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου είναι ένα γενικό μέτρο-σκούπα που υπηρετεί και αυτό την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού το οποίο δεν μπαίνει στην ζυγαριά όπως θα έπρεπε. Το κίνητρο φαίνεται να είναι κομματικό. Εδώ το ΙΚΥ για χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές δεν απαιτούσε πτυχίο αλλά έκανε δικές του εξετάσεις ξένης γλώσσας. Είναι και ταξικό κριτήριο για τους παλιότερους που δεν διέθεταν εξωσχολικής εκπαίδευσης στις ξένες γλώσσες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:13 | Στέφανος

    Διαβάζοντας τα σχόλια που γίνονται διαπιστώνεται ότι ένας μικρός αριθμός εξ αυτών αναφέρονται στη μη αναγκαιότητα της ξένης γλώσσας ως προϋπόθεση διεκδίκησης θέσης συντονιστή εκπαιδευτικού έργου. Όμως οι απαιτήσεις του σύγχρονου σχολείου και της εκπαίδευσης εν γένει είναι μεγάλες. Δεν είμαστε μόνοι και απομονωμένοι εντός των δικών μας συνόρων. Η σύγχρονη παιδαγωγική σμιλεύεται από ερευνητές σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων των προηγμένων χωρών. Εφαρμογές λαμβάνουν χώρα στα σχολεία αυτών των χωρών. Οι δικοί μας μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσω των προγραμμάτων erasmus και όχι μόνο συνεργάζονται με τα σχολεία της Ευρώπης. Οι συνάδελφοι που δεν θέλουν προϋπόθεση τη ξένη γλώσσα ας εξηγήσουν πως ο συντονιστής θα αφουγκραστεί τις προοπτικές της σύγχρονης παιδαγωγικής, θα καταλάβει και θα συνεισφέρει στην παιδαγωγική και γνωστική όσμωση που προκαλείται με της διάφορες μορφές επικοινωνίας των σχολείων μας με αυτά της Ευρώπης. Η εκπαίδευση πια είναι εκπαίδευση ανοικτών συνόρων. Αν δεν κατέχεις τα εργαλεία για να την προσεγγίσεις δεν μπορείς να κατέχεις υπεύθυνες θέσεις στελέχους εκπαίδευσης. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας. Σήμερα δεν υπάρχει μεταπτυχιακό που δεν απαιτεί ως προϋπόθεση συμμετοχής τη γνώση μιας ξένης γλώσσας που ευρέως ομιλείται και δη της αγγλικής. Και εδώ νομίζω ότι υπάρχει μία έλλειψη στο σχέδιο νόμου που θέτει ως προυπόθεση μόνο το επίπεδο γνώσης της γλώσσας και όχι και το ποια γλώσσα. Για να είναι αποτελεσματική η προϋπόθεση πρέπει να προσδιορισθούν συγκεκριμένες ευρέως ομιλούμενες γλώσσες ως πχ η αγγλική. Δεν συνεισφέρει η γνώση μιας γλώσσας που την γνωρίζει μόνο ένας λαός έστω 10 ή 15 εκατομμυρίων. Ο τελικός νόμος πρέπει να προσδιορίσει ποιες ξένες γλώσσες θα λαμβάνονται υπόψη.

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:52 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:17 | παναγιώτα

    Προκειμένου για την επιλογή των υπευθύνων των νέων δομών, υπάρχει η έγνοια για επαυξημένη ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ προϋπηρεσία, κι αυτό – ως γενική αρχή και μέριμνα – μου φαίνεται ορθό. Ωστόσο, στην εφαρμογή του θα πρέπει να εξεταστεί καλύτερα τι λογίζεται σήμερα διδακτική προϋπηρεσία, και ποιοι έχουν μέχρι τώρα κατορθώσει να την αποκτήσουν. Δηλαδή, θα πρέπει να εξετάσει καλύτερα το Υπουργείο σε ποιους έχει δώσει τη δυνατότητα – μέσα από τις συνθήκες εργασίας που έχει δημιουργήσει – να έχουν διδακτική προϋπηρεσία. Διότι, δεν πρέπει να αγνοείται ότι τα τελευταία 10 χρόνια ισχύουν τα παρακάτω:
    1. Ανυπαρξία ή ελάχιστος αριθμός μεταθέσεων στην περιοχή ενδιαφέροντός των εκπαιδευτικών
    2. ανυπαρξία ή ελάχιστος αριθμός αποσπάσεων σε σχολεία στην περιοχή ενδιαφέροντός τους
    3. παράνομες μετατάξεις σε Α/θμια το 2013 που επέτρεψαν (παράνομα) σε εκπαιδευτικούς να βρεθούν σε περιοχές ενδιαφέροντός τους και να διδάσκουν δίπλα στο σπίτι τους στερώντας αυτή τη δυνατότητα από συναδέλφους τους
    4. αναγκαστικές αποσπάσεις των ανωτέρω σε όποιο άλλο φορέα της περιοχής ενδιαφέροντός τους , λ.χ. σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, γραφείο διοίκησης, βιβλιοθήκες κτλ..
    Η προϋπηρεσία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε διοικητικά γραφεία λογίζεται ως εκπαιδευτική (και όχι ως διοικητική) και προσπαθώ να κατανοήσω τον λόγο χωρίς ωστόσο να μου φαίνεται ακριβής χαρακτηρισμός.
    Όμως, εάν ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ έχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ προσφέρει ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ έργο ( όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους απόσπασής του) στο αντικείμενο της ειδικότητάς του, γιατί αυτή η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ; γιατί η διδασκαλία σε ΑΕΙ εξισώνεται με την προϋπηρεσία σε ένα διοικητικό γραφείο ; ;
    Έτσι, εάν ένας εκπαιδευτικός έχει 4 χρόνια στην Β/θμια και 5 χρόνια στην Γ/θμια, τελικά του απαγορεύεται να προσφέρει έργο από μια θέση ευθύνης, ή από μια θέση μέσα στις νέες δομές υποστήριξης, εφόσον η προϋπόθεση είναι 7 χρόνια, 100 χρόνια, 12 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας… Καίτοι λοιπόν έχει μεγάλη εμπειρία διδασκαλίας στο αντικείμενο της ειδικότητάς του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός από τα ζητάει απόσπαση σε μια διοικητική θέση προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή του.
    Εάν την διδακτική προϋπηρεσία το Υπουργείο την αναζητά για να εξασφαλίσει την βέλτιστη και πιο διευρυμένη αντίληψη των θεμάτων προς υποστήριξη μέσα στις νέες δομές, θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι αναγνωρίζει ως διδακτική προϋπηρεσία και ποιους αποκλείει από το νέο θεσμό.

  • 26 Μαρτίου 2018, 07:46 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ενώ ο Νόμος 4327/2015 δεν διαχωρίζει τις βαθμίδες μεταξύ εκπαιδευτικής και διδακτικής προϋπηρεσίας, ο Νόμος 4473/2017 μεταχειρίζεται διακριτικά και άνισα τους υποχρεωτικά μεταταγέντες εκπαιδευτικούς, υποβιβάζοντάς τους ουσιαστικά σε μία κατηγορία ανύπαρκτη και αναγκάζοντάς τους με αυθαίρετο τρόπο να περιμένουν δέκα έτη προκειμένου να αποκτήσουν εκπαιδευτική και όχι διδακτική προϋπηρεσία μόνο σε μία (πρωτοβάθμια) και όχι και στις δύο βαθμίδες. Η κατάφωρη αυτή αδικία συνιστά ταυτόχρονα και παραβίαση της αρχής της ισότητας κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος, η αποκατάσταση της οποίας είναι επιβεβλημένη. Υπάρχει κατάφωρη αδικία και στέρηση της δυνατότητας για διεκδίκηση θέσης στελέχους, διευθυντή ή υποδιευθυντή – δεδομένου ότι εκκρεμεί και η απόδοση των οργανικών θέσεων – σχολικής μονάδας από τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς.Η σχετική προκήρυξη του 2015 στα κριτήρια ανέφερε ότι «… ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση …», όπως είναι και το λογικό. Την ίδια λογική της προσμέτρησης της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί και ο νομοθέτης στο σχετικό νομοσχέδιο για τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. Επομένως, η σχετική παράγραφος στο παρόν σχέδιο νόμου (άρθρο 22: Προϋποθέσεις επιλογής) στα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων οφείλει, σε συμφωνία και με το γενικότερο πνεύμα του νομοσχεδίου – όπως διαφαίνεται και στις άλλες κατηγορίες στελεχών – αλλά και όπως επιτάσσει η κοινή λογική που ακολούθησαν και οι σχετικές προκηρύξεις έως και το 2015, η αρχή του δικαίου και της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατηγοριών εκπαιδευτικών, να αναδιατυπωθεί και να αφαιρεθεί ο – χωρίς αιτιολόγηση περιορισμός – για το σύνολο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 26 Μαρτίου 2018, 07:16 | Π.Μ.

    Τα 10 διδακτικά είναι λίγα για θέσεις στελεχών
    Η πιστοποίηση σε ΤΠΕ να μπορεί να αποδειχθεί και μ άλλους τρόπους πέραν της συγκεκριμένης πιστοποίησης εφ όσον δεν είναι διαθέσιμη σε όλους, π.χ. ecdl ή 100 ώρες επιμόρφωσης, moodle, ΙΕΠ, ψηφιακά σενάρια, κλπ. (Όπως γίνεται δεκτό το Β2 ή το C1 από πολλούς φορείς-έγκυρους-, έτσι να γίνονται δεκτές και πιστοποιήσεις στους Η/Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 02:33 | Γεωργία Μπουλμέτη

    4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου (να τροποποιηθεί με αυτή τη διατύπωση).

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:22 | Αλεξάνδρα Μπάρλου

    Η εμπειρία σε θέση ευθύνης πρέπει να μοριοδοτείται και να μην αποκλείονται στελέχη με δύο θητείες στο ενεργητικό τους. Να αποκλείονται όμως για το ίδιο σχολείο.Παρατηρείται το φαινόμενο Δ/ντές με πολλά χρόνια στο ίδιο σχολείο να αναπτύσσουν νοοτροπία ιδιοκτησίας ως προς αυτό,κάτι που δεν νομίζω ότι ταιριάζει στο δημόσιο σχολείο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:22 | ΕΝΕΛΕΑ

    Να προστεθεί στην παράγραφο 3: Στις θέσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. προσλαμβάνονται μέλη του Ε.Ε.Π. με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και προϋπηρεσία του Ε.Ε.Π. που έχει αποκτηθεί σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. όπου ασκούσαν την ειδικότητα με την οποία προσελήφθησαν στην Ειδική Αγωγή( άρθρο 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.)

    Παρ.4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

    ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΜΕΣ;;;; ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΕΠ;;;;

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:03 | Γιάννης

    Στο νομοσχέδιο επαναλαμβάνεται παντού η φράση «οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για … τουλάχιστον έτη»

    Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αλλαγή με «οι οποίοι έχουν διδακτική υπηρεσία για … τουλάχιστον έτη».

    Διότι τα στελέχη που υπηρετούν τώρα έχουν τοποθετηθεί με ΦΕΚ που καθόριζαν ότι η υπηρεσία τους θα μετράει ως διδακτική. Δεν υπάρχει τρόπος σύννομος ώστε αναδρομικά να τους στερηθεί η διδακτική υπηρεσία. Αλλωστε, αυτό θα ήταν και εντελώς ανήθικο. Το να προσπαθούν κάποιοι με τερτήπια να αποκόψουν τα προσοντούχα στελέχη αναφέροντας όχι «διδακτική υπηρεσία» αλλά «έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα» προσβάλει τη νοημοσύνη μας…

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:50 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ Α.

    Με αυτό το νομοσχέδιο επιτέλους, αναγνωρίζεται η σημαντικότητα και το κύρος του διδασκαλείου.Ωστόσο μένει μισό μόριο πίσω από τα μεταπτυχιακά. Θα πρέπει να επανεξετασθεί η μοριοδότηση του και να περάσει τροπολογία για την αλλαγή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και την ενσωμάτωση του διδασκαλείου στο ΕΠΠ 7. Επίσης θα έπρεπε και το διδασκαλείο όπως και τα 5ετή των πολυτεχνείων να μοριοδοτείται διπλά ως βασικός τίτλος και σαν μεταπτυχιακό, δηλαδή συνολικά 6.5 μονάδες!
    Όσοι με κακόβουλο τρόπο επιμένουν -επειδή λένε δεν υπάρχει πλέον- να καταργηθεί η μοριοδότηση του Διδασκαλείου κάνουν σοβαρό λάθος! Πολλές σχολές δεν υπάρχουν ή ακόμη πολλά πτυχία ΑΕΙ τα έχουν πάρει πριν 10-20- 30 χρόνια θα έπρεπε να καταργηθούν;
    Σοβαρή παράλειψη έως τώρα της πολιτείας που δεν το αναγνώρισε έως τώρα το Διδασκαλείο ως μεταπτυχιακό αφού στην Ευρώπη αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακό και πλέον των 120 ECTS .
    Επίσης δεν είναι αγορασμένο αλλά έχουν περάσει οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί χωρίς τα ρουσφέτια με απευθείας αναθέσεις που γίνονται με τα μεταπτυχιακά και πολύ περισσότερο με τα διδακτορικά, εάν δεν έχουν αγοραστεί. Έχουμε δίκαιο και υπεύθυνο υπ. παιδείας εδώ και δεκετίες. Μένει να το αποδείξει και με το Διδασκαλείο. Όιχ μόνο να το αναγνωρίσει όπως οφείλει ως μεταπτυχιακό αλλά να το ανοίξει αναβαθμισμένο για να βελτιωθεί η εκπαίδευση στη χώρα. ΟΧΙ στα ΑΓΟΡΑΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ που είναι χαμηλότατου επιπέδου και τα παίρνουν ΟΛΟΙ όσοι πληρώνουν!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:07 | Ιωάννης Κυργιόπουλος-Ψυχολόγος-ΚΕΔΔΥ Φθιώτιδας

    Αρ. 22. Προϋποθέσεις επιλογής
    Να προστεθεί στην παράγραφο 3: Στις θέσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. προσλαμβάνονται μέλη του Ε.Ε.Π. με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και προϋπηρεσία του Ε.Ε.Π. που έχει αποκτηθεί σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. όπου ασκούσαν την ειδικότητα με την οποία προσελήφθησαν στην Ειδική Αγωγή( άρθρο 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.)

    Παρ.4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:42 | Αλέξης

    Απαράδεκτη η υψηλή μοριοδότηση του Διδασκαλείου ενός θεσμού που δεν υπάρχει πλεον.
    Αμεσα μοριοδότηση των προισταμένων δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι στελέχη εκπαίδευσης και διδάσκουν ταυτόχρονα.
    10 έτη και μοριοδότηση μετά απο αυτά: με αυτό το μέτρο ενισχύονται οι παλιοί σε βάρος των νέων και προσοντούχων, είναι ανανέωση της εκπαιδευσης αυτό; Τα 10 έτη θα πρέπει να γίνου 6 διδακτικά.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:28 | Κωστας

    Ενώ ο Νόμος 4327/2015 δεν διαχωρίζει τις βαθμίδες μεταξύ εκπαιδευτικής και διδακτικής προϋπηρεσίας, ο Νόμος 4473/2017 μεταχειρίζεται διακριτικά και άνισα τους υποχρεωτικά μεταταγέντες εκπαιδευτικούς, υποβιβάζοντάς τους ουσιαστικά σε μία κατηγορία ανύπαρκτη και αναγκάζοντάς τους με αυθαίρετο τρόπο να περιμένουν δέκα έτη προκειμένου να αποκτήσουν εκπαιδευτική και όχι διδακτική προϋπηρεσία μόνο σε μία (πρωτοβάθμια) και όχι και στις δύο βαθμίδες.

    Η κατάφωρη αυτή αδικία συνιστά ταυτόχρονα και παραβίαση της αρχής της ισότητας κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος, η αποκατάσταση της οποίας είναι επιβεβλημένη. Υπάρχει κατάφωρη αδικία και στέρηση της δυνατότητας για διεκδίκηση θέσης στελέχους, διευθυντή ή υποδιευθυντή – δεδομένου ότι εκκρεμεί και η απόδοση των οργανικών θέσεων – σχολικής μονάδας από τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς.

    Η σχετική προκήρυξη του 2015 στα κριτήρια ανέφερε ότι «… ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση …», όπως είναι και το λογικό. Την ίδια λογική της προσμέτρησης της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί και ο νομοθέτης στο σχετικό νομοσχέδιο για τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.

    Επομένως, η σχετική παράγραφος στο παρόν σχέδιο νόμου (άρθρο 22: Προϋποθέσεις επιλογής) στα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων οφείλει, σε συμφωνία και με το γενικότερο πνεύμα του νομοσχεδίου – όπως διαφαίνεται και στις άλλες κατηγορίες στελεχών – αλλά και όπως επιτάσσει η κοινή λογική που ακολούθησαν και οι σχετικές προκηρύξεις έως και το 2015, η αρχή του δικαίου και της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατηγοριών εκπαιδευτικών, να αναδιατυπωθεί και να αφαιρεθεί ο – χωρίς αιτιολόγηση περιορισμός – για το σύνολο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:01 | nikos

    η σχετική παράγραφος στο παρόν σχέδιο νόμου (άρθρο 22: Προϋποθέσεις επιλογής) στα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων οφείλει, σε συμφωνία και με το γενικότερο πνεύμα του νομοσχεδίου – όπως διαφαίνεται και στις άλλες κατηγορίες στελεχών – αλλά και όπως επιτάσσει η κοινή λογική που ακολούθησαν και οι σχετικές προκηρύξεις έως και το 2015, η αρχή του δικαίου και της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατηγοριών εκπαιδευτικών, να αναδιατυπωθεί και να αφαιρεθεί ο – χωρίς αιτιολόγηση περιορισμός – για το σύνολο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:52 | Βασιλοπούλου Α.

    Αφού η συντακτική ομάδα αποφάσισε να βάλει προϋποθέσεις, πιστοποιημένης γνώση Τ.Π.Ε. Α΄ επιπέδου, και γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να συμπληρώσει:σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β’ Τεύχος ΑΣΕΠ 7/15.02.2017.Αν διαβάσει κανείς το Άρθρο 04 – Ίδρυση Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) όπου περιγράφεται η Αποστολή των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και οι Αρμοδιότητες του και μάλιστα σε 2 σελίδες, θα δει ότι για τη θέση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου απαιτούνται σπουδές υψηλού επιπέδου. Θα περίμενε προαπαιτούμενο να ήταν τουλάχιστον η κατοχή Διδακτορικού. Για δε τους Περιφερειακούς και Δ/ντές Εκπαίδευσης τουλάχιστον θητεία Δ/ντή σχολείου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:50 | pado

    Δεν πρέπει να μοριοδοτείται με τόσα μόρια το διδακτορικό και το μεταπτυχιακό. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Είναι ταξικό κριτήριο σε βάρος των οικονομικά αδυνάτων. Απαράδεκτο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:33 | ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    1. Σχετικά με τις προυποθέσεις επιλογής των προισταμένων ΚΕΣΥ μελών ΕΕΠ, χρειάζεται η «διδακτική προυπηρεσία» να αντικαθίσταται με εκπαιδευτική , όπως προβλέπεται και για τους υποψήφιους μέλη ΕΕΠ για ΣΜΕΑΕ.
    2. Για την επιλογή μελών ΕΕΠ ως Διευθυντές ΣΜΕΑΕ είναι δίκαιο κατά τη γνώμη μου να λαμβάνεται υπ όψη το αδιαβάθμητο των θέσεων ως προς την βαθμίδα όπου υπηρετούν . Δηλαδή τα μέλη ΕΕΠ να έχουν την δυνατότητα να είναι υποψήφιοι και στην Αθμια και στην Βθμια στην περιοχή ή στην περιφέρεια που υπηρετούν. Θεωρώ ότι αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ισότητα ευκαιριών. Τα μέλη ΕΕΠ έχουν την δυνατότητα να είναι υποψήφιοι μόνο στην ειδική εκπαίδευση (άρα σε πολύ μικρό αριθμό σχολικών μονάδων), σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, που έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν υποψηφιότητα και για την γενική, άρα σε μεγάλο αριθμό θέσεων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:30 | pado

    Η αξιολόγηση των στελεχών με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ και η προσωπικότητα του υποψηφίου Διευθυντή που θα κρίνεται από το σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και τον προϊστάμενό του πρέπει να είναι το σημείο ελέγχου για την είσοδο ή την έξοδο από θέση στελέχους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:26 | Αντωνία Ρήγα

    Επί υπουργού κ. Άννας Διαμαντοπούλου, η συμμετοχή στις διαδικασίες συμμετοχής σε θέσεις πχ. Σχολικών Συμβούλων, απέκλειαν τους υπηρετούντες με θητεία, πχ. Διευθυντές Σχολείων. Θεωρώ λοιπόν άδικο και άνισο να εφαρμοστεί εκ νέου ένας τέτοιος αποκλεισμός, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί προσοντούχοι και ικανοί Διευθυντές σχολείων που διαθέτουν προσόντα τα οποία αποτιμώνται αξιοκρατικότερα με το νέο νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του νέου νόμου είναι να αναδειχθούν τα ικανότερα στελέχη χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Αυτή την εντύπωση έχει αποκομίσει στο σύνολό της η εκπαιδευτική κοινότητα.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:25 | ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Άρθρο 24- Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής
    3.β) Διδακτική ή Εκπαιδευτική, για ΕΕΠ, εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
    αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών και εκπαιδευτικών καθηκόντων, για το ΕΕΠ, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΚΔΑΥ και της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008: .: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:25 | ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αρ. 22. Προϋποθέσεις επιλογής
    Να προστεθεί στην παράγραφο 3: Στις θέσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. προσλαμβάνονται μέλη του Ε.Ε.Π. με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και προϋπηρεσία του Ε.Ε.Π. που έχει αποκτηθεί σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. όπου ασκούσαν την ειδικότητα με την οποία προσελήφθησαν στην Ειδική Αγωγή( άρθρο 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.)

    Παρ.4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:22 | ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αρ. 22. Προϋποθέσεις επιλογής
    Να προστεθεί στην παράγραφο 3: Στις θέσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. προσλαμβάνονται μέλη του Ε.Ε.Π. με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και προϋπηρεσία του Ε.Ε.Π. που έχει αποκτηθεί σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. όπου ασκούσαν την ειδικότητα με την οποία προσελήφθησαν στην Ειδική Αγωγή( άρθρο 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008.)

    Παρ.4. Ως Προϊστάμενοι Κ.Ε.Σ.Υ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί των κλάδων που προβλέπονται στις περιπτ. α΄ και γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη ή Ε.Ε.Π. της περ. β τηςπαρ.1 του άρθρου 9, με δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Κ.Δ.Α.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και εκπαιδευτική υπηρεσία του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 και οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

    Άρθρο 24- Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής
    3.β) Διδακτική ή Εκπαιδευτική, για ΕΕΠ, εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
    αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών και εκπαιδευτικών καθηκόντων, για το ΕΕΠ, σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΚΔΑΥ και της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Προϋπηρεσίας του άρθρου 82, του ν.4368/2016, όπως αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008: .: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:22 | Γιώργος

    Η παρ. 1 του άρθρου 22 να τροποποιηθεί αναφορικά με την πιστοποιημένη γνώση ΤΠΕ.

    Θεωρώ ότι η πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε. Α΄ επιπέδου, όπως γίνεται και με τους άλλους τίτλους σπουδών ή προσόντα που δεν απαιτούνται για τον διορισμό, θα πρέπει να μοριοδοτούνται και όχι να θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση.
    Είναι γνωστό ότι η συμμετοχή στα προγράμματα επιμόρφωσης ΤΠΕ για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας γινόταν μετά από κλήρωση, καθότι ο αριθμός των θέσεων, σε σχέση με αυτόν των αιτήσεων, ήταν πολύ μικρότερος.
    Σε αυτοί την περίπτωση οι ‘άτυχοι’, θα αποκλειστούν από το δικαίωμα επιλογής σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης;
    Επιπλέον, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Λογοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, κλπ) που εργάζονται στα ΚΕΔΔΥ δεν είχαν πρόσβαση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος, προκειμένου να αιτηθούν για επιμόρφωση ΤΠΕ, καθότι δεν υπηρετούσαν σε σχολικές μονάδες. Τι πρόβλεψη υπάρχει για αυτούς; Αποκλείονται και αυτοί από το δικαίωμα επιλογής σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης;

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:15 | pado

    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΜΟΣ ΑΣΕΠ

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:12 | ΝΙΚΗ

    Οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για την επιλογή στελεχών είναι απαράδεκτες. Είναι προϋποθέσεις αποκλεισμού άξιων προσοντούχων και έμπειρων στελεχών εκπαίδευσης.
    1. Γιατί αποκλείονται όσα στελέχη έχουν δύο θητείες. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και περιορίζει η τη δυνατότητα της επαγγελματικής εξέλιξης ενός εκπαιδευτικού. Κάθε στέλεχος θα πρέπει να αξιολογείται και αν είναι ικανό να συνεχίζει ή και να μπορεί να εξελίσεται;
    2. Οι προϋποθέσεις που τίθενται γίνονται μόνο και μόνο για τον έλεγχο του σώματος των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και στη συνέχεια το ελεγχόμενο αυτό σώμα στελεχών να αξιολογήσει και συνεπώς να ελέγξει του Διευθυντές των σχολείων. Όλα γίνονται για την κομματικοποίηση της εκπαίδευσης

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:48 | σκεπτόμενος εκπαιδευτικός

    Ενώ ο Νόμος 4327/2015 δε διαχωρίζει τις βαθμίδες μεταξύ εκπαιδευτικής και διδακτικής προϋπηρεσίας, ο Νόμος 4473/2017 μεταχειρίζεται διακριτικά και άνισα τους υποχρεωτικά μεταταγέντες εκπαιδευτικούς, υποβιβάζοντάς τους ουσιαστικά σε μία κατηγορία ανύπαρκτη και αναγκάζοντάς τους με αυθαίρετο τρόπο να περιμένουν δέκα έτη προκειμένου να αποκτήσουν εκπαιδευτική και όχι διδακτική προϋπηρεσία μόνο σε μία (πρωτοβάθμια) και όχι και στις δύο βαθμίδες.

    Η κατάφωρη αυτή αδικία συνιστά ταυτόχρονα και παραβίαση της αρχής της ισότητας κατά το άρθρο 4 του Συντάγματος, η αποκατάσταση της οποίας είναι επιβεβλημένη. Υπάρχει κατάφωρη αδικία και στέρηση της δυνατότητας για διεκδίκηση θέσης στελέχους, διευθυντή ή υποδιευθυντή – δεδομένου ότι εκκρεμεί και η απόδοση των οργανικών θέσεων – σχολικής μονάδας από τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς.

    Η σχετική προκήρυξη του 2015 στα κριτήρια ανέφερε ότι «… ως Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση …», όπως είναι και το λογικό. Την ίδια λογική της προσμέτρησης της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακολουθεί και ο νομοθέτης στο παρόν νομοσχέδιο για τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου.

    Επομένως, η σχετική παράγραφος στο παρόν σχέδιο νόμου στα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων οφείλει, σε συμφωνία και με το γενικότερο πνεύμα του παρόντος νομοσχεδίου – όπως διαφαίνεται και στις άλλες κατηγορίες στελεχών – αλλά και όπως επιτάσσει η κοινή λογική που ακολούθησαν και οι σχετικές προκηρύξεις έως και το 2015, η αρχή του δικαίου και της ίσης αντιμετώπισης όλων των κατηγοριών εκπαιδευτικών, να αναδιατυπωθεί και να αφαιρεθεί ο – χωρίς αιτιολόγηση περιορισμός – για το σύνολο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

  • 25 Μαρτίου 2018, 20:45 | Θάνος Αστερίου

    Προαπαιτούμενο για τους Συντ. Εκπ. Έργου μόνο ένα θα μπορούσε να είναι. Το διδακτορικό δίπλωμα. Το πιστποιητικό γλωσσομάθειας γιατί να είναι προαπαιτούμενο γιά τον μαθηματικό, φυσικό κοκ; Σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει στα παραπάνω υποψήφια στελέχη; Δεν είναι ούτε κριτήριο επιστημονικότητας ούτε αποδεικνύει κάτι αφού πολλοί γνωρίζουν ξένη γλώσσα χωρίς να χρειάζεται πιστοποιητικό

  • 25 Μαρτίου 2018, 19:27 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΤΡΙΟΣ

    Η θέση του Δ/ντή Γυμνασίου απαιτεί εμπειρία στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και πολύ σωστά απαιτείται προϋπηρεσία.
    Η θέση του Δ/ντή Λυκείου απαιτεί ότι και του Δ/ντη Γυμνασίου και επιπρόσθετα θα χρειαστεί να επιληφθεί των Πανελλαδικών εξετάσεων.
    Η θέση του Δ/ντή ΕΠΑΛ απαιτεί ότι και των Δ/ντων Γυμνασίων και Λυκείων και επιπρόσθετα θα πρέπει να επιληφθεί τη λειτουργία των Σχολικών Εργαστηρίων και της Μαθητείας.
    Γιά ποιό λόγο λοιπόν ένας Δ/ντής ΕΠΑΛ με μηδενική προϋπηρεσία σε Γυμνάσιο ή Λύκειο δεν μπορεί να γίνει Δ/ντής Γυμνασίου ή Λυκείου; μήπως του υπολείπεται η εμπειρία; ή οι γνώσεις; ενώ εάν είχε υπηρετήσει πρίν από 30 χρόνια σε Γυμνάσιο μπορεί;

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:42 | ΕΙΡΗΝΗ

    Η παρ. 1 του άρθρου 22 να τροποποιηθεί ως εξής:
    1. Προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, πλην των στελεχών της παρ. 7, είναι η κατοχή του βαθμού Α΄.
    … κι τούτο διότι όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία που είναι ο βασικός τίτλος σπουδών και αν δεν είναι παιδαγωγικός τότε θεωρείται προαπαιτούμενο και παιδαγωγικό πτυχίο. Τα υπόλοιπα προσόντα, εκτός των προσόντων που απαιτούνται για τον διορισμό, μοριοδοτούνται ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους. Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνει και με την πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε. Α΄ επιπέδου, όπως γίνεται και με τους άλλους τίτλους σπουδών ή προσόντα που δεν απαιτούνται για τον διορισμό και γι’ αυτόν τον λόγο μοριοδοτούνται.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:21 | Γεωργία

    Η πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία απαιτεί τη γνώση μιας ξένης γλώσσας ευρέως ομιλούμενης. Λόγω των καθηκόντων των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου το σχέδιο νόμου σωστά προβλέπει το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 ως προϋπόθεση για υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση του συντονιστή. Όμως προϋπόθεση δεν μπορεί να είναι οποιαδήποτε ξένη γλώσσα αλλά μόνο αυτή που πολλοί λαοί ομιλούν όπως πχ η αγγλική, η γαλλική, η ισπανική και όχι η αλβανική.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:53 | Κώστας

    Τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι προσθετικά και όχι επιλεκτικά. Αυτό διασφαλιζει την αξιοκρατία και αποκλείει φωτογραφικές διατάξεις ή περιορισμούς.
    1) Διδακτική εμπειρία
    2) Εκπαιδευτικά και επιστημονικά προσόντα
    3) Εξετάσεις
    4) Συνέντευξη
    5) Άποψη της σχολικής κοινότητας
    6) Συγγραφικό έργο
    7) Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα
    8) Θέσεις ευθύνης και διοίκησης
    κλπ
    Για παράδειγμα η άποψη της σχολικής κοινότητας μπορεί να αποκλείσει περιπτώσεις στελεχών που διακατέχονται από εμμονές και έλλειψη ηγετικού ρόλου παρόλο που διαθέτουν σημαντικά εκπαιδευτικά και επιστημονικά προσόντα.
    Προφανώς τα τυπικά προσόντα είναι σημαντικά και μάλιστα πρέπει να είναι απεριόριστα αλλιώς υπάρχει ισοπέδωση.
    Η συνέντευξη έχει την αξία της αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις ερωτήσεις και την επιλογή των κριτών.
    Οι εξετάσεις είναι απαραίτητες γιατί ελέγχονται οι γνώσεις για παράδειγμα σε θέματα διοίκησης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:01 | ΕΙΡΗΝΗ

    Η γλωσσομάθεια ως προαπαιτούμενο επιλογής μόνο για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου δεν πρέπει να ισχύει, διότι έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:41 | Μαρία

    Επανέρχομαι. Ως Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου επιλέγονται εκπαιδευτικοί των οικείων κλάδων με δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες για δέκα τουλάχιστον έτη και οι οποίοι διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2… Θα ήθελα να ξέρω εαν υπάρχει κάποια έρευνα όπου να συνδέεται αποτελεσματικότητα, ποιότητα, καινοτομία στο έργο των απερχόμενων σχολικών συμβούλων με τη γνώση ξένης γλώσσας. Εξάλλου δεν ήταν προαπαιτούμενο πριν. Τώρα; Στις νέες δομές όπου προάγονται οι συνέργειες μεταξύ των στελεχών και των δομών και όπου επιβάλλεται να υπάρχει αλληλοσυμπληρωματικότητα; Δεν αναφέρομαι στα ίσα δικαιώματα των υποψηφίων ωςπρος τις θέσεις, κλπ. αυτό έχει ήδη αναφερθεί σε πολλά σχόλια.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:23 | Ανέστης

    1. Γιατί απουσιάζουν κάποιες ειδικότητες (ΠΕ09, ΠΕ10, ΠΕ13);
    «γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ε.Κ. μπορεί να είναι:
    αα) Για τις θέσεις Διευθυντών γυμνασίων, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ01 έως και ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40 και ΠΕ78 έως και ΠΕ91.»

    2. Σε ποιους αναφέρεται η υπεραριθμία παρακάτω; Έπαψε να αφορά τους υποδιευθυντές;
    «7. Ως Προϊστάμενοι διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση στη μονάδα την οποία αφορά η επιλογή.
    Ειδική προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση υποδιευθυντή και υπευθύνου τομέα Ε.Κ. είναι ο εκπαιδευτικός να ανήκει σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Ε.Κ.
    Ως υποδιευθυντές Ε.Κ., στα οποία ασκούνται διακόσιοι πενήντα τουλάχιστον μαθητές και τα οποία εξυπηρετούν τουλάχιστον δύο ΕΠΑ.Λ. που λειτουργούν σε διαφορετικό κύκλο λειτουργίας (πρωινό κύκλο, απογευματινό κύκλο, εσπερινό κύκλο), καθώς και ως υπεύθυνοι τομέων Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολική μονάδα, η οποία εξυπηρετείται από το Ε.Κ. και δεν έχουν κριθεί ως υπεράριθμοι, κατά το χρόνο της επιλογής.»

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:22 | Ειρήνη

    Στην σημερινή εποχή η γνώση μιας ξένης γλώσσας, όπως ή αγγλική, η ισπανική, η γαλλική που τις χρησιμοποιούν πολλοί λαοί, είναι απαραίτητη για κάθε εκπαιδευτικό, πόσο δε μάλλον για τα στελέχη της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα δε απαραίτητη είναι η γνώση ξένης γλώσσας ευρέως ομιλουμένης για τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου που θα αναλάβουν και το έργο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Είναι απολύτως αναγκαίο να έχουν πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία και γι’ αυτό αποτελεί πύλη μια ξένη γλώσσα που ευρέως ομιλείται.
    Στο σχέδιο νόμου αναδιοργάνωσης των δομών Π&Δ εκπαίδευσης προβλέπεται ως προϋπόθεση η κατοχή πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 αλλά δεν κάνει διάκριση μεταξύ των γλωσσών. Θα πρέπει να προσδιορισθούν επακριβώς οι ξένες γλώσσες το πιστοποιητικό γνώσης επιπέδου Β2 των οποίων θα αποτελεί προϋπόθεση για τους υποψηφίους συντονιστών εκπαιδευτικούς έργου. Πχ η γνώση αλβανικών σε τι θα βοηθούσε;

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:47 | Δημήτρης

    Θεωρώ πως τα 3 έτη υπηρέτησης είναι μεγάλος χρόνος και θα αφήσει εκτός διαδικασίας πολλούς και ικανούς συναδέλφους. Θα πρέπει να ελαττωθεί το πολύ στα 2 έτη.