Άρθρο 19 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Τα αρχεία και οι με κάθε σχέση εργασίας οργανικές θέσεις προσωπικού, περιλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στις θέσεις αυτές, μεταφέρονται, ως εξής:
α) των Π.Ε.Κ., των ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ., των Τμημάτων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των γραμματειών των σχολικών συμβούλων, στα πλησιέστερα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
γ) των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., των Σ.Σ.Ν., των ΚΕ.ΣΥ.Π. και των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., στα Κ.Ε.Σ.Υ. της περιοχής ευθύνης των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην ίδια περιοχή ευθύνης προβλέπονται περισσότερα από ένα Κ.Ε.Σ.Υ., η μεταφορά γίνεται στο πρώτο Κ.Ε.Σ.Υ. κατά τη σειρά που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 6.
2. Οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και διοικητικού προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μεταφέρονται και εντάσσονται στις θέσεις προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 9, όπως αυτές κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής σύμφωνα με την περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18. Αν στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής δεν προβλέπονται, ύστερα από την κατανομή, αντίστοιχες θέσεις προσωπικού, οι θέσεις που κατέχει το προσωπικό αυτό μεταφέρονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. και μετατρέπονται σε προσωποπαγείς, οι οποίες διατηρούνται μέχρι τη με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρηση των προσώπων που τις κατέχουν. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ε.Ε.Π., κάτοχοι των προσωποπαγών αυτών θέσεων, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ., εφόσον διαθέτουν τα λοιπά προσόντα που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 22.
3. Για τη μεταφορά των θέσεων και του προσωπικού που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Το πάσης φύσης προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στις υπηρεσίες και τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, μεταφέρεται στις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1 και υπηρετεί σε αυτές έως τη λήξη της απόσπασής του.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 μπορεί να λύονται αζημίως για το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3130/2003 (Α΄ 76).
6. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών στις οποίες μεταφέρονται τα αρχεία, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στις καταργούμενες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες, καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου εδαφίου, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών υποδοχής εκδίδουν πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων υπηρεσιών και οργανικών μονάδων.
7. Συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες ή τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1, οι οποίες θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις πράξεις αυτές, καθώς και δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων για τη χρηματοδότηση των πράξεων αυτών. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους.
8. Οι σχολικοί σύμβουλοι, καθώς και οι υπηρεσίες και οι οργανικές μονάδες που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, πλην των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την επιλογή και τοποθέτηση των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά περίπτωση, ανάλογα με την υπηρεσία υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1.
9. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την απόσπαση των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 14.
10. Η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17 και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1η-9-2018 και διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως έξι μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
11. Από την παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, λήγουν οι θητείες των σχολικών συμβούλων, καθώς και των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης, των κάθε είδους προϊσταμένων και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων υπηρεσιών ή υπηρεσιακών μονάδων. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Σχολικών Συμβούλων, έως τη λήξη της θητείας τους, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου κατέχουν οργανική θέση.
12. Τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Κ.Π.Ε. που μετατρέπονται σε Κ.Ε.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17, υπηρετούν στα Κέντρα αυτά και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως τη συγκρότηση των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Ε.Α. και τον ορισμό των Προϊσταμένων τους, οπότε και λήγει η θητεία τους. Το διοικητικό προσωπικό και τα αρχεία των Κ.Π.Ε. παραμένουν στα Κ.Ε.Α. Τα Κ.Ε.Α. συνεχίζουν να υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις που υλοποιούνται από τα Κ.Π.Ε. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 7.
13. Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. που προβλέπονται στο άρθρο 4 του ν. 3699/2008 λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έως τη συγκρότηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
14. Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018.
15. Όπου στις διατάξεις που διέπουν τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η συμμετοχή Σχολικού Συμβούλου, από τη λήξη της θητείας τους νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.
16. Όπου στις διατάξεις του π.δ. 1/2003 (Α΄ 1) προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο: α) Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, β) Σχολικού Συμβούλου αα) προσχολικής αγωγής ή ββ) δημοτικής εκπαίδευσης και γ) Σχολικού Συμβούλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Σχολικών Συμβούλων νοείται η συμμετοχή: α) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, β) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ 60) ή ββ) Δασκάλων (ΠΕ 70) και γ) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Προϊσταμένων αυτών νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου που προέρχεται από κλάδο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.
17. Όπου στις διατάξεις του παρόντος προβλέπεται λήξη θητείας ή παύση άσκησης καθηκόντων, αυτή επέρχεται αζημίως για το Δημόσιο.
18. Έως την πλήρωση της θέσης του Διοικητικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:39 | Ελενη Αβραμιδη

    Αδυνατώ να καταλάβω τι ώθησε το ΥΠΠΕΘ σε αυτή την απερισκεψία. Καταργούμε έναν θεσμό με πολυετή και αποδεδειγμένη προσφορά στην εκπαίδευση για ποιο λόγο; Βιάζουμε ΚΕΔΔΥ και ΚΠΕ για ποιο λόγο; Εξοικονομήστε από αλλού χρήματα και αφήστε τους ανθρώπους αυτούς να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν εκείνοι καλύτερα.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:37 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ

    Θεωρώ ότι η κατάργηση των υπευθύνων των σχολικών δραστηριοτήτων είναι λάθος γιατί αφενός το έργο τους είναι τεράστιο και αφετέρου κι εμείς ως εκπαιδευτικοί μορφωνόμαστε, ενημερωνόμαστε και προσφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας στους μαθητές μας όλα εκείνα που μαθαίνουμε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:37 | Βασιλική Γεωργίου

    «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ»

    Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου αποτέλεσε τριάντα και πλέον χρόνια τον κύριο μοχλό κίνησης της εκπαιδευτικής πράξης. Η αρτιότητα αυτής στηριζόταν σ’ ένα διττό άξονα. Αρχικά, με την παρουσία τους στα σχολεία και την επικοινωνία τους με εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολικών μονάδων, γνωστοποιούσαν διδακτικούς στόχους και τρόπους επίτευξής τους ανά μάθημα και σχολική βαθμίδα. Παράλληλα, προωθούσαν καινοτομίες, μέσω πρότυπων ανακαλυπτικών και διαδραστικών μεθόδων και πλούσιων ημερίδων και συνέδραμαν καίρια στη λύση προβλημάτων, γνωστικών και συμπεριφοράς των μαθητών.
    Στον 21ο αιώνα που διανύουμε, με το βομβαρδισμό νέων γνώσεων και μεθόδων διδασκαλίας,καθώς και με την αύξηση κρουσμάτων μαθητών με ειδικά προβλήματα, επιβάλλεται, για το καλό της εκπαίδευσης, να συνεχίσουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι το έργο τους, να βρίσκονται δηλαδή σε περιφέρειες με μικρό αριθμό σχολείων και μαθητών, ώστε ο θεσμός τους να μην εκβαραθρωθεί.

    Η διεθύντρια του 10ου δημοτικού σχολείου Αγίων Αναργύρων

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:36 | Ευαγγελία Φιλιππαίου

    Υποστηρίζω να μην καταργηθούν οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων γιατί θα είναι μεγάλη απώλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:34 | Χαρά Μαραγκού

    Στηρίζουμε τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων γιατί επιτελούν ένα σπουδαίο παιδαγωγικό και υποστηρικτικό έργο.Μην τους καταργείτε!!!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:32 | Παπαγιάννη Σοφία

    Ως δασκάλα έχω συνεργαστεί αμέτρητες φορές με τα ΚΠΕ και τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων. Όταν αποσπάστηκα για 3 χρόνια σε Δ/νση ΠΕ, τότε κατάλαβα τι δουλειά κάνουν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι. Χωρίς να παίρνουν ούτε 1€ παραπάνω από τον απλό δάσκαλο, τρεχουν για να βοηθήσουν τα σχολεία στην ουσιαστική μόρφωση των παιδιών. Τώρα τους λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε τον κόπο τους και τους πετάτε. Γιατί; ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:31 | Πέτρος Ξ.

    Η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι ότι πιο ανώφελο για την εκπαίδευση. Ας κάνετε περικοπές από αλλού κι όχι από ανθρώπους που είναι πραγματικά χρήσιμοι στην εκπαιδευτική μας διαδικασία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:29 | Καλορίζου Έφη

    Θεωρώ τραγικό λάθος και ατόπημα της ηγεσίας του Υπουργείου την κατάργηση ενός από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς στον τομέα της Παιδείας. Οι υπεύθυνοι των σχολικών δραστηριοτήτων είναι από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά στελέχη της εκπαίδευσης, έχουν σταθεί αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες μας και είναι πολύτιμοι σύμβουλοι μας και συνεργάτες. Τους χρειαζόμαστε απόλυτα!!!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:27 | Νικήτας Πετρόπουλος

    Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια ως δάσκαλος στην ελληνική επαρχία, έχω να πω ότι οι μαθητές έχουν ωφεληθεί πολύ από της σχολικές δραστηριότητες. Αντί να στηρίξετε τον θεσμό αυτόν, τον καταργείτε. Δεν σας έχει πει κανείς για το έργο που προσφέρουν οι άνθρωποι αυτοί; Ρωτήστε να μάθετε!

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:27 | Μαριάνα Κατσαμπάνη

    Πρόκειται για έναν ακόμη ακρωτηριασμό του εκπαιδευτικού ρόλου του Σχολείου, όπως αυτός οφείλει να ορίζεται μέσω των «εκτός» του αμιγούς και παρωχημένου, πλέον, «διδακτικού του ρόλου»… Αναμένουμε μια πιο ψύχραιμη στάση απέναντι στην πρόταση αυτή της ακύρωσης του έργου των υπευθύνων των σχολικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας τη σημαντικότητά της στη συνολικότερη εκπαιδευτική διαδικασία…

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:26 | Βασίλης Δρ.

    Το σύγχρονο σχολείο χρειάζεται μαθητές με κριτική σκέψη και στάση. Τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων στοχεύουν προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως για να υλοποιηθούν χρειάζονται απαραίτητα στις Διευθύνσεις οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αν καταργηθούν απλά επιστρέφουμε σε σχολείο του παρελθόντος.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:25 | Μαρία Μαγαλιού

    Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αξιολόγηση και χωρίς καμία τεκμηρίωση της σχετικής απόφασης ένας επιτυχημένος θεσμός που επί σειρά ετών δίνει πνοή στην εκπαίδευση καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες. Σε μια εποχή που η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και του αισθητικού κριτηρίου των μαθητών φαντάζει περισσότερο αναγκαία από ποτέ, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι το έργο που επί σειρά ετών έχουν προσφέρει οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται από τους αρμόδιους ασήμαντο. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η απόφαση για κατάργηση των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας) στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους στα ΚΕΑ, χωρίς ωστόσο αυτά να στελεχώνονται επαρκώς ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον πολυδιάστατο και πολύ-επίπεδο ρόλο που τους ανατίθεται.
    Η συνεχής, ουσιαστική και βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές του πολιτισμού και ο συντονισμός συνεργασιών ανάμεσα στις σχολικές μονάδες και ποικίλους φορείς πολιτισμού (μουσεία, βιβλιοθήκες, τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, ΑΕΙ, κτλ. ), αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, που χρόνια τώρα τροφοδοτεί με έμπνευση τους εκπαιδευτικούς ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί.
    Η κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διάλογος και καμία ουσιαστική αξιολόγηση της ως τώρα συνεισφοράς του στην εκπαίδευση θεωρούμε ότι με τρόπο άδικο «σβήνει» από το χάρτη και αφήνει εντελώς αναξιοποίητη μια πλούσια εμπειρία και ένα πολυδιάστατο και επιτυχημένο έργο πολλών ετών.
    Επίσης θα πρέπει να τονιστεί πως είναι απορίας άξιο πώς θα υποστηρίζεται η αειφορία και τα προγράμματα που την προωθούν, όταν δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις υπάρχουσες δομές εν λειτουργία μέχρι την ίδρυση, λειτουργία, στελέχωση και ενημέρωση των ΚΕΑ, αφού ο θεσμός των Υπευθύνων είναι ο μόνος που καταργείται άμεσα με τη ρητή λήξη της θητείας όσων υπηρετούν στις σχετικές θέσεις στις 31.8.2018.
    Οι προτάσεις των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο με σχετικό υπόμνημα, που συνυπογράφουν Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων από όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει άλλωστε αναρτηθεί ήδη και στην πλατφόρμα της διαβούλευσης.
    Ελπίζουμε το ΥΠΠΕΘ να τις λάβει υπόψη και να επανεξετάσει τις σχετικές διατάξεις, αλλά και να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για ουσιαστικό διάλογο, όπως άλλωστε οφείλει να πράξει στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατίας.

    Μαρία Μαγαλιού
    Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Π.Ε. Γ΄ Αθήνας

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:25 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου σχετικά με την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (15-3-18) ο ΠΣΕΑΥ επισημαίνει τα κάτωθι:
    1. Τα ΚΕΑ με τη στελέχωση που περιγράφεται στο σχέδιο νόμου είναι πολύ μικρές οντότητες για να στηρίξουν το συντονισμό, την υλοποίηση και τη διάχυση των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στις σχολικές τάξεις και μάλιστα παράλληλα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα μετά την ‘επιστράτευση’ των υγειονομικών, εκπαιδευτικών & κοινωνικών φορέων όλης της χώρας για να συνδράμουν οργανωμένα στο έργο της Αγωγής Υγείας, ώστε να υπάρξει πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων, χωρίς βέβαια αυτά να εξέλθουν από το πλαίσιο ευθύνης των εκπαιδευτικών της σχολικής τάξης, όπως άλλωστε γίνεται διεθνώς με τη Σχολική Αγωγή Υγείας. Οι ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης που διαφαίνεται να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια σε θέματα ψυχικής & συναισθηματικής υγείας, κοινωνικών σχέσεων, υγιεινής διατροφής, ατυχημάτων κ.λ.π. απαιτούν πολύ καλή οργάνωση και γενναία στελέχωση των εκπαιδευτικών δομών εφαρμογής δράσεων & προγραμμάτων.
    2. Ο μη διακριτός ρόλος αυτών που υπηρετούν την Αγωγή Υγείας στα ΚΕΑ ή όπου αλλού, αποπροσανατολίζει, αποθαρρύνει, γενικεύει και οδηγεί στην απώλεια της αποστολής και του οράματος. Η εφαρμογή και στήριξη των θεματικών της Αγωγής Υγείας στα σχολεία είναι από μόνη της μια πολύ μεγάλη – σε εύρος και δυναμική – αποστολή.
    3. Τα ΚΕΑ είναι πολύ λίγα σε αριθμό και σε αναλογία με το μαθητικό πληθυσμό, δεν επαρκούν για τις ανάγκες όλων των δράσεων (περιβάλλοντος, υγείας, πολιτισμού…) και εδρεύουν στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά μακριά από τις σχολικές μονάδες.
    4. Η ύπαρξη του τμήματος Αγωγής Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας που επιτέλους επιτεύχθηκε μετά από μακροχρόνιο αγώνα και συγχαίρουμε όλους όσους συνέδραμαν σ’ αυτό με όποια ιδιότητα ή θέση, συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη δικτύου Υπευθύνων Σχολικής Αγωγής Υγείας, ώστε να εφαρμόζεται, να συντονίζεται και να αξιολογείται με επιτυχία το έργο όλων των εμπλεκομένων (εκπαιδευτικών, υγειονομικών, πανεπιστημιακών, διοικητικών κλπ.).
    5. Πιστεύουμε όπως τονίζονταν άλλωστε συνεχώς και σε όλα μας τα έγγραφα, ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι η πιο κατάλληλη έδρα για τους Υπεύθυνους της Σχολικής Αγωγής Υγείας, όντας έτσι πιο κοντά τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους συνεργαζόμενους θεσμικούς φορείς και πρόσωπα. Eναλλακτικά ο Υ.Α.Υ. θα μπορούσε τελικά να ενσωματωθεί στο ΚΕΣΥ που θα λειτουργήσει ως βασικός πυλώνας στήριξης της ψυχικής υγείας των παιδιών.
    6. Η θέση των μέχρι τώρα Υπευθύνων Α.Υ./Σ.Δ. συνδύασε για πρώτη φορά τη διδακτική δράση μέσα στη σχολική τάξη με τον αγώνα έξω από αυτήν (σεμινάρια, επιμορφώσεις, προώθηση σύγχρονων στρατηγικών κλπ.). Οι Υπεύθυνοι υπηρέτησαν την Αγωγή Υγείας σε όλο της το φάσμα και με όλες τους τις δυνάμεις, με βάση την Υπουργική απόφαση 93008/Γ7/10.8.2012 σε ρόλο διδακτικό, καθοδηγητικό, επιστημονικό και διοικητικό. Και αυτό αξιολογείται ομολογουμένως πολύ θετικά από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
    7. Η απόκτηση εμπειρίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση συμπεριφορών που σχετίζονται με την Υγεία απαιτεί παράλληλα πολλές γνώσεις και μεγάλα χρονικά διαστήματα και αφορά τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τις τεχνικές προώθησης, την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, τις επαφές & συνεργασίες, τις σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς μας κλπ. Κατά τη στελέχωση των δομών, ιδιαίτερα όσο αφορά τον ευαίσθητο τομέα της Αγωγής Υγείας, πρέπει να ληφθεί υπεύθυνα υπόψη η εμπειρία κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών. Για να μη χαθούν ‘επενδύσεις’ δεκαετιών και να εξασφαλιστεί η συνέχιση του έργου της Αγωγής Υγείας στα σχολεία, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της φάσης μετάβασης στις νέες υποστηρικτικές δομές.
    8. Σχετικά με τη φάση μετάβασης που αναφέρθηκε ισχύει επίσης απαράβατα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κενό υποστήριξης της Αγωγής Υγείας. Να λήξουν οι θητείες αφού έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέες δομές & πρόσωπα.
    Με μοναδικό σκοπό & κίνητρο τη συνέχιση, βελτίωση και ανάπτυξη του παιδαγωγικού έργου της Σχολικής Αγωγής Υγείας με τον αντίστοιχο κοινωνικό & ανθρωπιστικό αντίκτυπο προτείνουμε:
    I. Διακριτή θέση Υπευθύνου Αγωγής Υγείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στα ΚΕΣΥ ή στα ΚΕΑ (παρ. 1-2-3-4-5).
    II. Ένταξη της θητείας των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων στις περιπτώσεις άσκησης διδακτικών καθηκόντων στη σχολική μονάδα βάση της Υ.Α. 93008/Γ7/10.8.2012 (παρ. 6).
    III. Μοριοδότηση κατά την επιλογή, με τουλάχιστον 0,5 / έτος στη θέση Υπευθύνου Αγωγής Υγείας/ΣΔ μετά το 2012 (τελευταία περίοδο θητείας) (παρ. 7)
    IV. Λήξη των θητειών των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας/ΣΔ παράλληλα με την ανάληψη καθηκόντων από νέες δομές & πρόσωπα (παρ. 8) .

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:23 | Κώστας Βασιλείου

    Πρέπει να αφήσετε τα ΚΠΕ και τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους. Δεν κατανοείτε τη ζημιά που πάτε να προκαλέσετε. Διατηρήστε τους πριν να είναι πολύ αργά για όλους και κυριώς για τους μαθητές.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:21 | Λάμπρος

    Το σχολείο για να είναι ανοιχτό στην κοινωνία θα πρέπει να υλοποιούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων. Τα προγράμματα και η καθοδήγησή τους είναι απαραίτητη διαδικασία για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Μην αφήνετε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αστήρικτους και αβοήθητους. Χρειαζόμαστε τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων στις Διευθύνσεις.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:20 | Άγγελος Καραμάνης

    Ως εκπαιδευτικός με 15ετή υπηρεσία, έχω να πω ότι η συνεργασία μου με τους υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων και τα 15 αυτά χρόνια ήταν πάντα άψογη. Ήταν πάντα δίπλα μου σε ότι του χρειαζόμουν και με βοήθησαν να μάθω στους μαθητές μου πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία ομολογώ ότι ούτε εγώ τα ήξερα. Αν δεν ήταν τα άτομα αυτά οι μαθητές μου δεν θα είχαν μάθει ούτε καν να πλένουν σωστά τα δόντια τους ή για τα οφέλη της φύσης στον άνθρωπο. Μην τους καταργείτε. Τους χρειαζόμαστε τόσο πολύ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:18 | Αλεξάνδρα Σούρμπη

    Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) «αδιαβάθμητοι» & χωρίς επίδομα αφήνουν πίσω τους βαρύ επιστημονικό & παιδαγωγικό έργο κινούμενοι μόνο και μόνο από το πάθος τους για μια πιο ποιοτική παιδεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Επί χρόνια & χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο εμψυχώνουν τους εκπαιδευτικούς, συντελούν στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία & προωθούν την κριτική εκπαίδευση για να διαμορφωθούν κριτικά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες.
    Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) τα 8 τελευταία χρόνια μάλιστα υπηρετούν το θεσμό των Προγραμμάτων σ υ γ χ ω ν ε υ μ έ ν ο ι (!) δουλεύοντας για τρία τουλάχιστον άτομα, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με… επ΄ αόριστον παράταση θητείας, έχοντας διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό ρόλο χωρίς επίδομα, αδιαφορώντας για ωράρια, γραφειοκρατικά κωλύματα, τραυματικές αναπροσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο…
    Με μια υπογραφή καταργείται ένα δίκτυο ανθρώπων, που έχουν θεμελιώσει πανελλήνιες συνεργασίες, έχουν δημιουργήσει και συντονίζουν τοπικά δίκτυα, προκηρύσσουν πανελλήνιους διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια, συντηρούν και ενημερώνουν ιστολόγια και συνεργατικές ιστοσελίδες, εκδίδουν συλλογικούς τόμους με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, συμμετέχουν σε τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες, επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της αειφορίας διοργανώνοντας απογευματινά σεμινάρια και συντονίζοντας τις δράσεις των σχολείων &…είναι τουλάχιστον άδικο να προσμετράται «έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο» ως διδακτική, η υπηρεσία στη θέση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, γιατί με την προκήρυξη της θέσης [ΦΕΚ2314/10 Αυγούστου 2012 – ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 92998/Γ7 «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους»] αναφέρεται ότι «Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία … καθώς και ως διδακτική». Ως εκ τούτου όσοι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να διεκδικήσουν και ανέλαβαν τελικά τη θέση το έκαναν γνωρίζοντας ότι θα προσμετρηθούν αυτά τα χρόνια ως διδακτικά. Επιπροσθέτως ισχύει και η αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων που χειροτερεύουν τη θέση μιας κατηγορίας ανθρώπων. Συνεπώς και για να αρθεί η αδικία αυτής της διάταξης, θα πρέπει να προσμετρηθούν με 1 μόριο ανά έτος και καθ’ ολοκληρίαν όλα τα έτη από το 2012 και εντεύθεν έως τη λήξη της θητείας τους.
    Κλείνοντας, προτείνουμε να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «Γραφείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία» σε οργανική ενότητα με το «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία». Το Γραφείο αυτό σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΠΕ-ΚΕΑ και των σχολείων. Παράλληλα προτείνουμε να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) και να υποστηριχθεί – ενισχυθεί η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της τάξης για την υλοποίηση προαιρετικών, πολύμηνων προγραμμάτων.
    Αλεξάνδρα Σούρμπη
    Υπεύθυνη Π.Ε. ΔΔΕ Πειραιά

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:17 | Βαιλική Μακρυνιώτη

    Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων είναι οι εμψυχωτές μας, οι βοηθοί μας, οι συνεργάτες μας και οι επιμορφωτές μας. Υποστηρίζουμε τη μη κατάργησή τους. Στέκονται ακούραστοι πλάι μας στο εκπαιδευτικό μας έργο.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:17 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ είναι οι μοναδικοί που έχουν παραλειφθεί από τον πρόσφατα εκδοθέντα Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ (πλην 15 ΣΣΝ, με βάση πολύ παλιές ΥΑ, όταν οι ΣΣΝ λειτούργησαν πιλοτικά) και δεν αποκαθίστανται ούτε με τον σχεδιαζόμενο νόμο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών στις σχολικές μονάδες έως την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών.

    Υπενθυμίζουμε ότι με την Υπουργική Απόφαση 93008/Γ7/10.8.2012 (ΦΕΚ 2315/Β/10-8-2012), οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις 15 Διευθύνσεις που μνημονεύει ο Οργανισμός του ΥΠΠΕΘ.

    Η απουσία αυτών των υπολοίπων ΣΣΝ από τον Οργανισμό εγείρει σοβαρά εμπόδια στην άσκηση του έργου κατά τη σχολική χρονιά που διανύουμε και έως την έναρξη λειτουργίας των νέων δομών.

    ΖΗΤΟΥΜΕ
    Να προβλέπεται σαφώς η λήξη των θητειών όλων των Υπευθύνων ΣΣΝ όταν θα αρχίσει η λειτουργία του ΚΕΣΥ, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στην παροχή υπηρεσιών για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και να αποκατασταθεί το πρόβλημα που προκαλεί η απουσία των ΣΣΝ (πλην 15) από τον Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ.

    Προτείνουμε προσθήκη στο άρθρο 19, στο τέλος της παρ. 10, της εξής περιόδου: «Το ίδιο ισχύει επίσης για τους Υπευθύνους των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων οι οποίοι λειτουργούν σε κάθε Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 93008/Γ7/10.8.2012 (ΦΕΚ 2315/Β/10-8-2012)».
    Επίσης στο άρθρο 17, παράγραφο 2, στο εδάφιο δ όπου αναφέρεται η κατάργηση των ΣΣΝ να προστεθεί «…οι οποίοι προβλέπονται στην Υ.Α. 93008/Γ7/10.8.2012 (ΦΕΚ 2315/Β/10-8-2012)».

  • Τα περισσότερα έχουν ειπωθεί στο βήμα αυτό της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία είναι απαραίτητη και χρήσιμη σε ένα Δημοκρατικό Κράτος για να υπάρξει βελτίωση ενός οποιουδήποτε Νομοσχεδίου και όχι μόνον του συγκεκριμένου.

    Θα επιμείνω στο θέμα του σημαντικού έργου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, που όμοιό του δεν έχω δει.
    Χωρίς επιδόματα, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων συνεχίζουν έως τώρα λίγο πριν καταργηθεί ο Θεσμός αυτός, να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους χωρίς επιπλέον χρήματα, ούτε καν χορήγηση των βασικών εξόδων τους, όπως για παράδειγμα το κόστος της μετακίνησής τους στα σχολεία και στα Κ.Π.Ε. (για την επιμόρφωση των ιδίων, αλλά και των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στα σεμινάρια που διοργανώνουν στις Δνσεις Εκπσης στις οποίες ανήκουν ή συνδιοργανώνουν με τα Κ.Π.Ε.), απογεύματα και Σαββατοκύριακα, πέραν του Διοικητικού και Καθοδηγητικού τους έργου.
    Το πιο σημαντικό έργο που προσφέρουν οι Υπεύθυνοι, είναι αυτό της προσωπικής επαφής, υποστήριξης και ενθάρρυνσης εκπαιδευτικών και μαθητικών ομάδων ως προς το θέμα της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται στα σχολεία.
    Για να μπορέσουν να προσφέρουν αυτό το έργο, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων επιμορφώνονται συνεχώς με δικό τους προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Επειδή το θεωρούν σημαντικό.

    Είναι δυνατόν ξαφνικά να τερματιστεί ένας τόσο επιτυχημένος θεσμός και να μεταβούμε σε μια νέα Δομή (Κ.Ε.Α.) όπου το έργο των Κ.Π.Ε. και το έργο των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων που έως τώρα επιτελείτο από παιδαγωγική ομάδα 5 ατόμων στα ΚΠΕ, και 6 ατόμων σε επίπεδο Δνσεων Εκπσης (Α΄/θμιας και Β΄/θμιας ) στην Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη με διακριτά αντικείμενα ενασχόλησης και 2 ατόμων σε επίπεδο Δνσεων Εκπσης στην υπόλοιπη επικράτεια (με απίστευτο όγκο δουλειάς, που όμως τα καταφέρνουν λόγω της τιτάνειας προσπάθειάς τους),να γίνει από αυτή τη Δομή των 5 ατόμων συνολικά, η οποία θα συσταθεί από το μηδέν, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό και μην υπολογίζοντας τη δυνατότητα συνεργασίας των νέων στελεχών, σε νέα πεδία που θα συνυπάρχουν το ένα μέσα στο άλλο;
    Με αυτό τον τρόπο, θα οδηγηθούμε σε υποβάθμιση και ίσως και κατάργηση στην ουσία των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στα σχολεία, λόγω της μη υποστήριξής τους. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώσουμε τα σχολεία να επισκέπτονται τα νέα Κ.Ε.Α. για υποχρεωτική επιμόρφωση. Αν δεν υπάρχει θέληση για κάτι, τότε απλώς θα σταματήσει να υπάρχει και ουσιαστική επιμόρφωση ή ευαισθητοποίηση.

    Έχω ήδη συμφωνήσει με το Υπόμνημα των Υπευθύνων Σχολικών δραστηριοτήτων που έχει σταλεί στον κ. Υπουργό στην αρχή του σχολικού Έτους και έχει υποβληθεί ως σχόλιο και στην παρούσα διαβούλευση.

    Προτείνω επιπλέον να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τη νέα Δομή των Κ.Ε.Α. (εφόσον δημιουργηθεί) έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που θα τα στελεχώσουν να επιμορφωθούν και στα τρία αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούν, καθώς και στις μεταξύ τους συνδέσεις. Επίσης θεωρώ απαραίτητο τον επιπλέον αυτόν χρόνο της μεταβατικής περιόδου για να μπορέσουν να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα και να δοκιμαστούν, ειδικά για τις Δνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες δεν είχε λειτουργήσει Κ.Π.Ε. (π.χ. Α΄, Β΄και Γ΄Αθήνας), αλλά και για την δημιουργία μιας συνεκτικής και δημιουργικής και αποτελεσματικής παιδαγωγικής ομάδας, που υπήρχε και δούλευε παραδειγματικά στα Κ.Π.Ε.

    Με τιμή,
    Βαρβάρα Πετρίδου,
    Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:16 | Λάμπρος Ζωγόπουλος

    Θεωρώ την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων απαράδεκτη και αλόγιστη. Είναι ο μόνος θεσμός που μας υποστηρίζει εμπράκτως και που νιώθουμε ασφαλής να υλοποιήσουμε τα προγράμματά μας.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:16 | Ζερλέντης Ιάκωβος

    Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων μας ενεργοποιούν, μας εμπνέουν και μας στηρίζουν σε κάθε δυσκολία κατά την υλοποίηση προγραμμάτων στο σχολείο. Οργανώνουν δράσεις, επιμορφώσεις και βιωματικά σεμινάρια εστιασμένα στις δικές μας ανάγκες. Είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων και να μας καθοδηγήσουν σχετικά. Με τη δική τους συμβολή το σχολείο γίνεται δημιουργικό και ανοικτό στην τοπική κοινωνία.
    Η κατάργησή τους θα φτωχύνει την υποστήριξη των σχολείων και τις δράσεις για την αειφορία. Παρακαλούμε ξανασκεφτείτε το.
    Ιάκωβος Ζερλέντης

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:14 | Στάθοπουλος Ιωάννης

    Οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων είναι άτομα τα οποία στηρίζουν πραγματικά τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν τον πολιτισμό, τη σωστή συμπεριφορά τόσο μέσα σε μία κοινωνία όσο και προς το περιβάλλον. Αν δεν ήταν οι άνθρωποι αυτοί, τα παιδιά μας δεν θα είχαν μάθει να είναι σωστοί πολίτες με ορθή σκέψη και αντίληψη γιατί καλά τα σχολικά βιβλία αλλά ελλιπή σε πολλά βασικά πράγματα και τα προγράμματα δραστηριοτήτων έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό. Σκεφτείτε καλά το κακό που πάτε να κάνετε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:12 | ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Ανεξήγητη! Παράλογη! Απαράδεκτη!
    Μόνο έτσι μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την ενέργεια του Υπουργείου να καταργήσει τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών από τις Διευθύνσεις. Ένας θεσμός που δοκιμάστηκε μέσα στα χρόνια και αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικός, έδωσε νέα πνοή στα σχολεία και οδήγησε στη δημιουργία ενεργών σκεπτόμενων πολιτών, αποσυντίθεται και μαζί παρασύρει ό,τι όμορφο και δημιουργικό είχαν να παρουσιάσουν τα σχολεία μας. Όλοι γνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο της παιδείας στην ευημερία της κοινωνίας και τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα σχολεία μας, μέσω των προγραμμάτων μετατράπηκαν σε χώρους δράσης, χαράς, ενθουσιασμού, έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές να βγουν από τη σχολική αίθουσα, να εκφράσουν συναισθήματα, ταλέντα, επιθυμίες, να αγαπήσουν ένα σχολείο που σιγά σιγά μεταμορφωνόταν σε αυτό που όλοι κάποτε θα θέλαμε να δούμε. Να ξεφύγουμε από τη στείρα παροχή γνώσεων, να ασχοληθούμε με θέματα που μας αφορούν, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να νιώσουμε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί ότι μπορούμε να οδηγήσουμε ένα βήμα μπροστά αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο και την ακόμα πιο ταλαιπωρημένη εκπαίδευση… Για να φτάσουμε όμως εκεί, η συμβολή των Υπευθύνων κάθε Διεύθυνσης ήταν καθοριστική! Από το ξεκίνημά της, αλλά και μέχρι να ριζώσει αυτή η προσπάθεια στα σχολεία και φυσικά να αποτυπωθεί ως μια καθημερινή τακτική, που έφερνε τεράστια χαρά, ικανοποίηση, κι ενθουσιασμό στα πρόσωπα των μαθητών, μα εξίσου και των ίδιων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ένιωθαν κάθε στιγμή ότι δεν ήταν μόνοι στις προσπάθειές τους.
    Είναι αδύνατο να περιγράψουμε με λόγια πόση συμπαράσταση εισπράξαμε εμείς, οι εκπαιδευτικοί της «βάσης» όπως συνηθίζεται να λέγεται, -οι οποίοι δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας μόνοι, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων- από τους Υπεύθυνους των προγραμμάτων, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν τόσο σημαντικές δράσεις. Η συνεχής παρουσία τους δίπλα σε κάθε δάσκαλο, σε κάθε ομάδα μαθητών, με τη διοργάνωση βιωματικών σεμιναρίων, με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, με τη συνεχή παιδαγωγική καθοδήγηση, πρόσθεσε δύναμη και πίστη στις ικανότητές τους. Η ανά πάσα στιγμή διαθεσιμότητά τους, η παρουσία τους στα πεδία δράσης μέσα στα ίδια τα σχολεία, η ζεστή σχέση με τον δάσκαλο της τάξης, αποτέλεσαν κομβικά σημεία στην επιτυχία του θεσμού ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια ψυχρή, εξ αποστάσεως διοίκηση που επιδιώκει να γυρίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα πολλά χρόνια πίσω.
    Τη στιγμή που «υμνείται» το εκπαιδευτικό σύστημα άλλων χωρών το οποίο στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή, τη βιωματική μάθηση, το άνοιγμα στην κοινωνία, την αειφορία, εμείς κόβουμε τα φτερά εκείνων των ανθρώπων που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση και επιδιώκουμε το πισωγύρισμα σε τακτικές που οδηγούν στο παρελθόν. Και είναι τόσο λυπηρό αυτό για την πατρίδα μας….!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:09 | Μαρία Ρ.

    Προτείνω να εμπλουτιστούν με ιδέες και δράσεις τα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων και αυτό θα το πετύχουμε με τη συμβολή των υπευθύνων. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη. Μην τους καταργείτε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:06 | Γεώργιος Π.

    Παράγραφος 14. Παρακαλώ σβήστε τη τελείως από το νομοσχέδιό σας. Μην καταργήσετε δομές που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία ολόκληρη. Ξανασκεφτείτε το.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:04 | Κωνστανταρέα Σταυρούλα

    Είμαι μάχιμη εκπαιδευτικός στην τάξη 31 χρόνια και υλοποιώ προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με κέφι και μεγάλη διάθεση. Αυτό το οφείλω στους υπεύθυνους των προγραμμάτων αυτών που δίνουν έμνευση, καθοδήγηση και στήριξη για την άρτια υλοποίησή τους. Η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει τον θεσμό από τις διευθύνσεις είναι επιεικώς απαράδεκτη και δείχνει αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας στα σχολεία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:01 | ΑΝΝΙΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Με λύπη διαβάζω την κατάργηση των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Εντάξει, είπαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από όπου μπορούμε αλλά όχι καταργώντας έναν θεσμό που έχει τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια. Αφήστε τους ανενόχλητους να συνεχίσουν το έργο τους. Μην τους καταργείτε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 14:00 | Λάππα Χλόη

    Οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που βοηθάει ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία. Ειδικά στα Δημόσια Δημοτικά οπου τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται η απουσία τους θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερα το έργο των εκπαιδευτικών. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χωλαίνει αποτελούν μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας. Σας παρακαλούμε πολύ ξανασκεφτείτε το.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:56 | Ελένη Καμπαράκη

    Υπηρετώ τον θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αγωγής Υγείας, από το 1996.Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί όχι μόνο με διαφορετικούς υπευθύνους, αλλά και με πολλά διαφορετικά ΚΠΕ. Χάρη στις δομές αυτές εκατοντάδες μαθητές μου σε διάφορα σχολεία είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος.
    Αν συνεχίζουμε να υλοποιούμε προγράμματα οφείλεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν τις θέσεις των Υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων σε κάθε διεύθυνση. Δίνουν τον εαυτό τους στηρίζοντας μας, εμψυχώνοντας μας, δίνοντας μας κατευθύνσεις. Ίσως είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που με μεράκι, αφιερώνουν ακόμα και τον ελεύθερο τους χρόνο αφ’ ενός για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα προγράμματα, αφ’ετέρου οργανώνουν υψηλού επιπέδου επιμορφωτικά σεμινάρια, τόσο για νέους συναδέλφους που θέλουν να ενταχθούν στο θεσμό, όσο και σε παλαιότερους. Επιπλέον δημιουργούν συνεργασίες με πανεπιστήμια, και άλλους φορείς(δήμους, ιδρύματα κ.λ.π.), που στηρίζουν και υποστηρίζουν τα προγράμματα που εκπονούνται στα σχολεία.
    Θα είναι μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι θέσεις των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων ανά διεύθυνση. Μια τέτοια απόφαση θα βάλει φρένο στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών (χωρίς έμπρακτη στήριξη ποιος θα αναλάβει;), που αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την εκπόνηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
    Πριν καταργήσετε κάτι ρωτήστε τους εμπλεκόμενους μάχιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους συμμετέχοντες μαθητές. Διαβάστε τα απολογιστικά των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Αναρωτηθείτε για τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και το πραγματικό μέλλον των Ελληνικών σχολείων.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:47 | Λουκία

    Χάρη στα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα το σχολείο αποκτά πιο ουσιαστικό χαρακτήρα!

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:46 | Μαρία Μυλωνά

    Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων επιτελούν σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με την υποστήριξη που παρέχουν. Είναι αυτοί που έχουν πλήρη εικόνα για όλα τα σχολεία της ευθύνης τους και ενθαρρύνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και την οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων. Με την κατάργησή τους και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στα 4!!! μέλη των νέων Κ.Ε.Α., τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να επιτελέσουν εκτός από τις υπάρχουσες αρμοδιότητές τους και αυτό το ρόλο, υποβαθμίζεται πλήρως η έννοια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία και το άνοιγμά του στη διδασκαλία εκτός τάξης. Με τη συρρίκνωση των δομών και τη μείωση του προσωπικού τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά όχι για τους εκπαιδευτικούς αλλά για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:25 | Αρετή Μαρματάκη

    Η ιατρικοποίηση της Αγωγής Υγείας, η ανάθεση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα γνωστά παρεάκια και τις ΜΚΟ και των Πολιτιστικών Θεμάτων στα Ιδρύματα, παράλληλα με την κατάργηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της δικαιολόγησης, μέχρι τις 114, των απουσιών και την εξέταση μόνο σε 4 μαθήματα, έχουν μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε χώρο δύσκολο εργασιακά και παιδαγωγικά για όλους και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών σε συνοδούς των ταξιδιωτικών γραφείων ανά τη χώρα και τας Ευρώπας, φυσικά μόνο για όσους μαθητές έχουν να πληρώσουν, με πρόφαση τη συμμετοχή τους σε προγράμματα..
    Μήπως τελικά οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις του παρελθόντος αποδείχτηκαν προοδευτικότερες της προοδευτικής σημερινής που και εγώ ψήφισα περιμένοντας όμως άλλα… και μήπως πρέπει να δείτε ξανά το δημόσιο σχολείο με ένα ορθολογικό και ανθρωπιστικό πνεύμα και όχι με νεοφιλελεύθερες πρακτικές και βιαστικές κινήσεις;
    Με εκτίμηση και προοδευτική Προσμονή – Ελπίδα των τελικών επιλογών…
    Αρετή Μαρματάκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων
    πρώην Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΔΕ Χανίων

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:13 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΡΑΓΓΟΥΔΗ

    Oι υπεύθυνοι του γραφείου ΠΕ υποστηρίζουν, βοηθούν, επισκέπτονται τα σχολεία για ενημέρωση και σεμινάρια, είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων και να καθοδηγήσουν σχετικά. Mε τα προγράμματα του υλοποιούνται δημιουργείται και καλλιεργείται η ομαδικότητα, η συνεργασία αλλά και η γνωριμία και επικοινωνία με άλλα σχολεία. Σημαντικό και αναγκαίο είναι όχι μόνο να μην καταργηθεί η θέση τους αλλά αντίθετα να ενισχυθεί.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:04 | Μιχαήλ Φιλιόγλου

    Η συρρίκνωση που προτείνεται στις δομές σχολικών δραστηριοτήτων, υποβαθμίζει την μη τυπική εκπαίδευση στα σχολεία, δημιουργόντας έτσι ένας σχολείο ανιαρό, μόνο για γνώσεις και όχι για δεξιότητες και αξίες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:54 | Μαρία Σπαρτινού

    Ο θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών υπήρξε καθοριστικός και θεμελιώδης για την ανάπτυξη και υποστήριξη των σχετικών προγραμμάτων (προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με καθημερινή επαφή με τις σχολικές μονάδες, συνεχείς συνεργασίες με ΚΠΕ, ΜΚΟ, Πανεπιστήμια κλπ στήριξαν και εμψύχωσαν εκπαιδευτικούς, χωρίς διοικητική υποστήριξη, επιδόματα κλπ. Ο ρόλος και το έργο των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εφαρμογή των αρχών της ΕΑΑ στη Σχολική Μονάδα με την καθοδήγηση και στήριξη των πολύμηνων προγραμμάτων, της ταχύρυθμης απογευματινής επιμόρφωσης που οργανώνουν σε τοπικό επίπεδο, των σχεδιασμό δραστηριοτήτων κά.
    Η επιτυχημένη λειτουργία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Σχολικών Δραστηριοτήτων εκτός των άλλων συνδέεται άμεσα και με την επιτυχία του θεσμού των ΚΠΕ. Η κατάργησή των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων όχι μόνο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τα ΚΕΑ που έχουν άλλες αρμοδιότητες και ελλιπή στελέχωση αλλά πιστεύουμε ότι θα πλήξει δυσμενώς και τον θεσμό των Σχολικών Δραστηριοτήτων. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ΚΕΑ που βρίσκονται μακριά από τις έδρες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μακριά από τον κύριο όγκο των σχολικών μονάδων. Πόσο μάλλον στην πολυνησία των Κυκλάδων. Στο δια ταύτα:
    • Προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο με Υπόμνημα που κατατέθηκε εκ νέου στη διαβούλευση. Έχει επίσης κατατεθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των αποστάσεων των ΚΠΕ-ΚΕΑ από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και καταγραφή των δυσλειτουργιών που προκύπτουν.
    • Η παράλληλη λειτουργία Γραφείου ή Τμήματος Εκπαίδευσης για την Αειφορία στην έδρα της κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με τα ΚΕΑ, κάτω από ενιαία διοίκηση και με κοινό προγραμματισμό ενισχύει τον επιτυχημένο θεσμό.
    • Μεταβατική περίοδος τουλάχιστον μέχρι την ίδρυση, λειτουργία, στελέχωση και ενημέρωση των ΚΕΑ είναι απαραίτητο να προβλεφθεί (Καταργούνται με τη ρητή λήξη της θητείας όσων τις στελεχώνουν στις 31.8.2018).
    Μαρία- Γεωργία Σπαρτινού
    Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κυκλάδων

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:46 | Λιλίκα Δενδρινού

    Η στήριξη που έχω λάβει τα χρόνια που ασχολούμαι με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων δεν περιγράφεται με λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά μας. Στηρίξτε τους και μην τους καταργήσετε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:45 | Λώρα Πετροπούλου

    Εδώ και 25 χρόνια η μορφή των σχολείων αλλάζει συνεχώς. Σ’ αυτή την αλλαγή έχει συμβάλει καθοριστικά η παρουσία, στήριξη, καθοδήγηση και επιμόρφωση χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών ανά την Ελλάδα από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε διοίκηση, όταν έχει έναν πετυχημένο θεσμό φροντίζει για την αναβάθμιση και ενίσχυσή του και φυσικά όχι για την κατάργησή του. Πόσο αβασάνιστα λοιπόν τώρα, μια αριστερή κυβέρνηση, σβήνει ότι πιο όμορφο υπήρχε στην Εκπαιδευτική Κοινότητα; Ρωτήθηκε η γνώμη των μάχιμων εκπαιδευτικών; Διαβάστηκαν ποτέ οι απολογιστικές εκθέσεις των Υπευθύνων; Υπάρχει ακόμα χρόνος. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα ακούσει τόσες φωνές!!!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:42 | Δώρα Κορωνάκη

    Όσα χρόνια ασχολούμαι με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι μαθητές μου έχουν εισπράξει τα καλύτερα τόσο από τον υπεύθυνο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και από το ΚΠΕ που τους πηγαίνω κάθε χρόνο. Μην τους καταργήσετε. Μην κάνετε αυτό το τραγικό λάθος.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:40 | Μαρία Γεωργουσίδου

    οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και γενικότερα οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτν είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου γιατί:
    α. Είναι αυτοί που ενθαρρύνουν,εμπνέουν ,στηρίζουν και βοηθούν το έργο των εκπαιδευτικών και μαθητών.
    β. Είναι αυτοί στους οποίους είναι εύκολο να απευθυνθούν οι διάφοροι φορείς από την Ελλάδα ή και από άλλα κράτη προκειμένου να πραγματοποιήσουν δράσεις με τα σχολεία.
    γ. Διαθέτουν την εμπειρία και έχουν το χρόνο να βοηθήσουν έναν εκπαιδευτικό που ξεκινάει τώρα τις καινοτόμες δράσεις.
    Ακόμη και οι εκπαιδευτικοι που έχουν την πολύχρονη πείρα στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων έχουν την ανάγκη της στήριξης και αναταλλαγής απόψεων από τους υπεύθυνους, οι οποίοι έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις δραστηριότητες στον νομό. Κάθε νομός χρειάζεται οπωσδήποτε έναν και περισσότερους υπέυθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, εφόσον και το υπουργείο ζητάει συνεχώς απο τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν δράσεις στα σχολεία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:39 | Μαρία Θεοδωράκη

    Θεωρώ ότι η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων είναι άδικη. Όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά να αυξηθούν καθώς 3 άτομα ανά Διεθύνση είναι λίγα για τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχουν.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:35 | Παντελής Ξανθόπουλος

    Από το 2001 συνεργάζομαι με τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα όσα έχουν προσφέρει τόσο σε μένα όσο και στους μαθητές και το σχολείο μου γενικότερα. Παρακαλώ ξανασκεφτείτε το. Τους χρειαζόμαστε!

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:33 | ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑ

    Υποστηρίζω τις υπεύθυνες των περιβαλλοντικών πολιτιστικών και αγωγής υγείας οι οποίες με αμείωτο ενδιαφέρον συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό μας έργο και μέσα από τα σεμινάριά τους μας τροφοδοτούν και μας εμπνέουν.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:32 | Αγγελική Γιαλαμά

    Έχω συνεργαστεί με τις υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων και θεωρώ ότι θα είναι μέγιστο λάθος η κατάργησή τους από τις Δ/νσεις. Δουλεύουν με συνέπεια και υπευθυνότητα. Στηρίζουν τον εκπαιδευτικό ουσιαστικά και καθοριστικά.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:32 | ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Χαράλαμπος

    Ως καθηγητής Α.Π.Θ στο χώρο της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στήριξα με πολλή αγάπη τα προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Λυπούμαι ειλικρινά και ανησυχώ έντονα για τις σκέψεις κατάργησης ενός τόσο επιτυχημένου θεσμού.

    Κάτι τόσο επιτυχημένο και αποδοτικό δεν το καταργείς, το βελτιώνεις και το προάγεις για το καλό της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:28 | Γιώργος Στεργίδης

    Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με την περιβαλλοντική εκπαίδευση έχω να πω μόνο τα καλύτερα για τη στήριξη και την επιμόρφωση που έχω λάβει από την υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι λάθος απόφαση. Προλαβαίνετε να την πάρετε πίσω.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:27 | ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Χαράλαμπος

    Ως καθηγητής Α.Π.Θ. στο χώρο της Επιστήμης Τροφίμων, έχω συνεργαστεί με υπευθύνους πολλών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας.

    Η εμπειρία που αποκόμισα είναι ότι τα προγράμματα αυτά συνιστούν ό,τι πιο ζωντανό, παραγωγικό και εποικοδομητικό στη Δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας. Εκπλήσσομαι και ανησυχώ με τη σκέψη της κατάργησης ή της υποβάθμισής τους. Θα περίμενε κανείς τη βελτίωση και την εν γένει προώθηση ενός επιτυχημένου θεσμού και όχι την κατάργησή του.

    Παράκληση να το ξανασκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες.
    Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική και η αγάπη για τη σωστή, ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών μας σε όλες τις βαθμίδες.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:26 | Γιάννης Αντωνίου

    Υποστηρίζουμε τη μη κατάργηση των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων γιατί θα είναι μεγάλη απώλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:24 | Βασίλης Κλιντονίδης

    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσφορά και το έργο των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων είναι ανεκτίμητο και θα είναι τραγικό λάθος η κατάργησή τους.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:23 | Αμαλία Νικολάου

    Τα οφέλη τα οποία έχουμε εισπράξει ως εκπαιδευτικοί από τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων είναι ανεκτίμητα. Οι μετασχηματικές πολιτικές δεν πρέπει να ακυρώνουν θεσμούς πετυχημένους αλλά αντίθετα να τους ενισχύουν.