Άρθρο 19 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Τα αρχεία και οι με κάθε σχέση εργασίας οργανικές θέσεις προσωπικού, περιλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, καθώς και το προσωπικό που υπηρετεί στις θέσεις αυτές, μεταφέρονται, ως εξής:
α) των Π.Ε.Κ., των ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ., των Τμημάτων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των γραμματειών των σχολικών συμβούλων, στα πλησιέστερα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
β) των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
γ) των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., των Σ.Σ.Ν., των ΚΕ.ΣΥ.Π. και των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., στα Κ.Ε.Σ.Υ. της περιοχής ευθύνης των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν στην ίδια περιοχή ευθύνης προβλέπονται περισσότερα από ένα Κ.Ε.Σ.Υ., η μεταφορά γίνεται στο πρώτο Κ.Ε.Σ.Υ. κατά τη σειρά που αναφέρονται στις περιπτώσεις του άρθρου 6.
2. Οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π. και διοικητικού προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. μεταφέρονται και εντάσσονται στις θέσεις προσωπικού των Κ.Ε.Σ.Υ. που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 9, όπως αυτές κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής σύμφωνα με την περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18. Αν στα Κ.Ε.Σ.Υ. υποδοχής δεν προβλέπονται, ύστερα από την κατανομή, αντίστοιχες θέσεις προσωπικού, οι θέσεις που κατέχει το προσωπικό αυτό μεταφέρονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. και μετατρέπονται σε προσωποπαγείς, οι οποίες διατηρούνται μέχρι τη με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρηση των προσώπων που τις κατέχουν. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του Ε.Ε.Π., κάτοχοι των προσωποπαγών αυτών θέσεων, μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων Κ.Ε.Σ.Υ., εφόσον διαθέτουν τα λοιπά προσόντα που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 22.
3. Για τη μεταφορά των θέσεων και του προσωπικού που προβλέπεται στις παρ. 1 και 2 εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Το πάσης φύσης προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στις υπηρεσίες και τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, μεταφέρεται στις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1 και υπηρετεί σε αυτές έως τη λήξη της απόσπασής του.
5. Υφιστάμενες μισθώσεις για τη στέγαση και λειτουργία των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 μπορεί να λύονται αζημίως για το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3130/2003 (Α΄ 76).
6. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών στις οποίες μεταφέρονται τα αρχεία, οι θέσεις και το προσωπικό των υπηρεσιών και οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, ευθύνονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς των κάθε μορφής αρχείων που τηρούνται στις καταργούμενες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες, καθώς και για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά των υλικών ή αξιών που ανήκουν στη δημόσια περιουσία. Για την υλοποίηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου εδαφίου, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών υποδοχής εκδίδουν πράξεις και αναθέτουν την πραγματοποίηση υλικών ενεργειών σε υπαλλήλους των καταργούμενων υπηρεσιών και οργανικών μονάδων.
7. Συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες ή τις οργανικές μονάδες που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17, συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1, οι οποίες θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις πράξεις αυτές, καθώς και δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων για τη χρηματοδότηση των πράξεων αυτών. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους.
8. Οι σχολικοί σύμβουλοι, καθώς και οι υπηρεσίες και οι οργανικές μονάδες που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, πλην των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την επιλογή και τοποθέτηση των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά περίπτωση, ανάλογα με την υπηρεσία υποδοχής σύμφωνα με την παρ. 1.
9. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως την απόσπαση των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 14.
10. Η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17 και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1η-9-2018 και διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως έξι μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
11. Από την παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 17, λήγουν οι θητείες των σχολικών συμβούλων, καθώς και των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης, των κάθε είδους προϊσταμένων και του προσωπικού με θητεία των καταργούμενων υπηρεσιών ή υπηρεσιακών μονάδων. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Σχολικών Συμβούλων, έως τη λήξη της θητείας τους, αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο είναι το Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. στην περιοχή αρμοδιότητας του οποίου κατέχουν οργανική θέση.
12. Τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων και οι υπεύθυνοι λειτουργίας των Κ.Π.Ε. που μετατρέπονται σε Κ.Ε.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17, υπηρετούν στα Κέντρα αυτά και ασκούν τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, έως τη συγκρότηση των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Ε.Α. και τον ορισμό των Προϊσταμένων τους, οπότε και λήγει η θητεία τους. Το διοικητικό προσωπικό και τα αρχεία των Κ.Π.Ε. παραμένουν στα Κ.Ε.Α. Τα Κ.Ε.Α. συνεχίζουν να υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση πράξεις που υλοποιούνται από τα Κ.Π.Ε. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η παρ. 7.
13. Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. που προβλέπονται στο άρθρο 4 του ν. 3699/2008 λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου έως τη συγκρότηση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 10 του παρόντος νόμου.
14. Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018.
15. Όπου στις διατάξεις που διέπουν τις διαδικασίες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η συμμετοχή Σχολικού Συμβούλου, από τη λήξη της θητείας τους νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.
16. Όπου στις διατάξεις του π.δ. 1/2003 (Α΄ 1) προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο: α) Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής, β) Σχολικού Συμβούλου αα) προσχολικής αγωγής ή ββ) δημοτικής εκπαίδευσης και γ) Σχολικού Συμβούλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Σχολικών Συμβούλων νοείται η συμμετοχή: α) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, β) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ 60) ή ββ) Δασκάλων (ΠΕ 70) και γ) Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου των κλάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται η συμμετοχή σε υπηρεσιακό συμβούλιο Προϊσταμένου Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη λήξη της θητείας των Προϊσταμένων αυτών νοείται η συμμετοχή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου που προέρχεται από κλάδο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα.
17. Όπου στις διατάξεις του παρόντος προβλέπεται λήξη θητείας ή παύση άσκησης καθηκόντων, αυτή επέρχεται αζημίως για το Δημόσιο.
18. Έως την πλήρωση της θέσης του Διοικητικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:43 | Βιργινία Κορασίδου

    Η ύπαρξη αυτών των δομών και η συνεχής τους δράση, υποστήριξη και παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης άνοιξε το δρόμο σε πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να υλοποιήσουν προγράμματα και να αποκτήσουν δεξιότητες που το ‘στενό’ πλαίσιο του σχολείου δεν επιτρέπει.
    Θα είναι κρίμα να σταματήσει αυτό το πολύτιμο και ουσιαστικό έργο που προάγει την ενεργό μάθηση και επιμόρφωση, απομακρύνοντάς μας όλους – εκπαιδευτικούς και μαθητές-από το όραμα ενός καλύτερου σχολείου.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:34 | anna

    1. Κρίνεται απαράδεκτη η κατάργηση θεσμών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση, δηλ. των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Η συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και προσφορά ΔΕΝ πρέπει να πάει χαμένη, αφήστε τους να συνεχίσουν το έργο τους.

    2. παράγραφος 12: η στελέχωση των ΚΕΑ πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε το νυν προσωπικό των ΚΠΕ που δεν θα υπηρετεί πλέον σε ΚΕΑ, να αναλάβει καθήκοντα στην οργανική θέση του ή να μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασίες στελέχωσης άλλων φορέων την εκπαίδευσης.

  • 25 Μαρτίου 2018, 18:00 | ΕΙΡΗΝΗ

    Ο θεσμός των υπεύθυνων αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι απαραίτητος και αναγκαίος. Τόσα χρόνια συντονίζει και υποστηρίζει τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας ένα πολύ βοηθητικό και δημιουργικό υλικό με επιμορφωτικά σεμινάρια, καινοτόμες δράσεις, συνεργασίες με πανεπιστήμια, μουσεία κλπ. Ο εκπαιδευτικός αισθάνεται ασφαλής μέσα σ’ ένα τέτοιο υποστηρικτικό πλαίσιο και ο μαθητής αναπτύσσει και καλλιεργεί δεξιότητες και αξίες που τον καθιστούν υπεύθυνο και ευαισθητοποιημένο πολίτη.

  • 25 Μαρτίου 2018, 17:42 | Ελένη Μπακόλα

    Διαφωνώ με την κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, καθώς ήδη αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Η κατάργησή τους θα αποτελέσει σημαντικό κενό γιατί υπάρχει ατομική συνεργασία με τον εκάστοτε υπεύθυνο, που διευκολύνει την άμεση επίλυση προβλημάτων, αλλά και την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και πληροφοριών που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού.

  • 25 Μαρτίου 2018, 15:39 | Μαρία Χρονά

    Ο θεσμός των υπευθύνων των προγραμμάτων (πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας κ.α. ) είναι αναγκαίος για την υποστήριξη της αλλαγής κουλτούρας των σχολείων.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:28 | Μπουλτούκα Τριανταφυλλιά

    Θερμή παράκληση να μην καταργηθεί ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για έναν θεσμό που έδωσε στην εκπαίδευση τον χαρακτήρα που της αξίζει να έχει. Οι υπεύθυνοι πολιτιστικών προγραμμάτων στάθηκαν δίπλα μας σε κάθε μας προσπάθεια παρέχοντάς μας υλικό και στηρίζοντας το έργο μας.

  • 25 Μαρτίου 2018, 14:01 | Δημήτρης Βασιλείου

    Η προσφορά των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών, Αγωγής Υγείας) προκύπτει μέσα από το εύρος, τη θεματολογία και την ποιότητα των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε όλα τα σχολεία της χώρας. Όλο το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ο θεσμός ενισχύθηκε η άτυπη εκπαίδευση και με τη συμβολή των ακούραστων υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων εισήχθη η καινοτομία, η ομαδοσυνεργατική μάθηση, η βιωματική μάθηση στο σχολείο. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός, επιμορφωτικός και υποστηρικτικός της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί το πολυδιάστατο έργο τους, πριν την κατάργηση του θεσμού των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι αποτελούν μάχιμους συμμάχους του εκπαιδευτικού που θέλει να κάνει και άλλα πράγματα στο σχολείο εκτός από το «μάθημά » του.

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:56 | Ασλανίδου Αθανασια

    Είναι λυπηρό να καταργούνται δομές και θέσεις που για πάρα πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικων!

  • 25 Μαρτίου 2018, 13:46 | Κυριάκος Περβανάς

    «Η ζωή μοιάζει να είναι μια γρήγορη εναλλαγή από πολυάσχολα τίποτα» (Τζέην Ώστεν, Μάνσφιλντ Παρκ).Τα Πολυπρόσωπα -και ίσως τελικά Απρόσωπα- «Πολλά» και «Πολλαπλά» που έρχονται με αυτές τις νέες Δομές μοιάζει να είναι κόντρα στη φιλοσοφία που υπηρετούσαν οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων έως τώρα: Αναπτύσσω βαθιές σχέσεις, ανθρώπινες, και αποκτώ το αίσθημα του ανήκειν, της εγγύτητας και του συμπράττειν με ορθοπαιδαγωγική ματιά. (ήτοι ΑΠΛΩΝΩ ΚΑΙ ΠΙΑΝΩ το ΧΕΡΙ ΣΟΥ)
    Οι μέχρι τώρα συνεργασίες μου με όλους τους Υπευθύνους ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικές και αποτελεσματικές για χάρη του σχολείου και των μαθητών μας -με και χωρίς Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
    Οι διοργανώσεις των επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς μα και των σχολικών προγραμμάτων βιωματικού και ερευνητικού τύπου για το μαθητικό πληθυσμό έχουν (εξ αρχής του «εκσυγχρονισμού») συνυφανθεί με αυτά τα πρόσωπα – θεσμούς και τις θέσεις και τα Κέντρα που λειτουργούν.
    Η Σύνθεση και η Ενίσχυση των υπαρχόντων επιτυχημένων Δυναμικών Ρόλων πάνω στο «και …και» (σε αντιδιαστολή με το «ή … ή»), θα άφηνε νομίζω στους εμπλεκόμενους (υμείς και ημείς) μια αίσθηση σεβασμού στο γραπτό και άγραφο δίκαιο. Τότε, και τα «πολυάσχολα» σχολεία μας θα έβρισκαν στο Πρόσωπο αυτών των συγκεκριμένων έμπειρων και κοντινών «Ανθρώπων τους», το Νόημα που τείνει να χαθεί.
    Κυριάκος Περβανάς, Τμήμα Ένταξης 11ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:56 | Μεσσαριτάκης Κωνστανίνος

    Στοχευμένη, επιλεκτική και τιμωρητική η κατάργηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ.

    Η απόφαση κατάργησης των Υπευθύνων είναι καταφανέστατα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι παιδαγωγική, αφού από όλες τις υπό κατάργηση δομές (Σύμβουλοι, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΠΕ, ΣΣΝ) οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ είναι οι μόνοι που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη, γι’ αυτούς μόνο υπάρχει ορισμός ημερομηνίας λήξης της θητείας τους την 31/08/2018!!! Είναι ισονομία αυτή; Είναι ισοτιμία ή δικαιοσύνη; Δυο μέτρα και δυο σταθμά!!!! Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται από το Υπουργείο το τεράστιο έργο των Υπευθύνων;

    Κατάργηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ σημαίνει κατάργηση των Προγραμμάτων!!! Πώς ο θεσμός των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων θα στηριχθεί την μεταβατική περίοδο που μπορεί να είναι και ολόκληρη η επόμενη σχολική χρονιά μέχρι την προκήρυξη των ΚΕΑ, αν καταργηθούν οι Υπεύθυνοι; Γιατί όσο ακόμα υπάρχουν τα ΚΠΕ, αυτά δεν έχουν ρόλο την υποστήριξη και των Προγραμμάτων. Και το αρχείο των Υπευθύνων, το εκπαιδευτικό υλικό των καινοτόμων δράσεων που έχει δημιουργηθεί 30 χρόνια τι θα απογίνει; Θα εγκαταλειφθεί στις Διευθύνσεις; Καμία πρόνοια για τη διάσωσή του, καμία μέριμνα για τη θέση του Υπευθύνου και το έργο του, τη διατήρηση ή έστω μεταφορά της σε μια νέα δομή, ώστε η επί χρόνια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία να αξιοποιηθεί προς όφελος των μαθητών.
    Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Υπευθύνους να στελεχώσουν τα ΚΠΕ, στα οποία μεταφέρεται το έργο τους.

    Είναι παράνομο να μην προσμετράται η διδακτική υπηρεσία των Υπευθύνων, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη των θέσεών τους (εγκύκλιος του 2012) βάσει της οποίας αποφάσισαν την ανάληψη της θέσης τους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 12:55 | Κατερίνα Φωτιάδου

    Οι επιμορφώσεις και το υλικό που προσφέρουν οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων με τις γνώσεις και το μεράκι τους είναι ανεκτίμητη βοήθεια για τον εκπαιδευτικό. Η κατάργηση του θεσμού θα είναι μεγάλη απώλεια. Για ποια αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου μιλάμε;

  • 25 Μαρτίου 2018, 11:59 | Καπετανάκης Γιάννης

    Αν η εκπαιδευτική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από την αναδιοργάνωση των σημερινών δομών υποστήριξης της Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να διασωθεί η συνολική ως σήμερα αποδεδειγμένη προσφορά των εκπαιδευτικών στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και των επιμορφωτικών δράσεων για να μπορεί να αξιοποιηθεί.
    Στα χρόνια αυτά, με την υποστήριξη των υπεύθυνων Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Καινοτόμων Δράσεων, δημιουργήθηκε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών που πιστοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε από τις προς κατάργηση δομές αλλά σήμερα πλέον ο πλούτος αυτός κινδυνεύει πραγματικά να καταστραφεί.
    Δεν θα είναι η πρώτη φορά.
    Η κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.) χάριν της «αναδιοργάνωσης» των θεσμών επαγγελματικής κατάρτισης οδήγησε στη δημιουργία των Ι.Ε.Κ. (Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) που κανένας ως τώρα δεν τόλμησε να συγκρίνει την προσφορά τους αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εξαφανίζοντας το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. συνέβη η διάλυση ενός μοναδικού και σημαντικού Δικτύου του Παραγωγικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα.
    Αυτή η τακτική είναι αυτοκαταστροφική…

    Ας παραδεχτούν επιτέλους οι πολιτικοί, τα λάθη του παρελθόντος,
    ας μάθουν από τα λάθη αυτά, ότι δεν γκρεμίζουμε κάτι που έχει πραγματική αξία.
    Η Ιστορία μας κρίνει όλους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:58 | Ντόρα Τσιαγκάνη

    Για τις «Μεταβατικές διατάξεις,παράγραφος 14»

    Είκοσι χρόνια οι δομές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Αγωγής Υγείας δημιούργησαν κουλτούρα συνεργασίας στα σχολεία και ένα δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικά σχολεία. Οι Υπεύθυνοι των Δράσεων υποστήριξαν με μεθοδολογικά εργαλεία τους/τις εκπαιδευτικούς, με σεμινάρια κοινωνικής και παιδαγωγικής ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.ά. Ενθάρρυναν τους/τις εκπαιδευτικούς να εισάγουν την ερευνητική ματιά στην τάξη τους. Οι δομές αυτές,λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά απεναντίας να ενισχυθούν!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:45 | ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΙΖΟΥΜΗ

    «Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά.»
    O Πυθαγόρας πριν από πολλά χρόνια είχε μιλήσει για την πολιτεία και είχε αναφέρει ότι φροντίζει για την ανατροφή των νέων. Συμφωνώ με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Θα ήθελα να επισημάνω πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα έχει ν΄αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Εργαλείο στα χέρια της είναι και τα προγράμματα που σχεδιάζονται με θέματα από το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό. Πρακτικά, οι εκπαιδευτικοί χρειαζόμαστε συντονιστές για να υποστηρίζουν την υπεύθυνη δουλειά μέσα στην τάξη. Το Υπουργείο Παιδείας, πιστεύω, ότι έχει κάνει αποτίμηση αυτών των προγραμμάτων. Οι άνθρωποι που προτείνουν το άρθρο 19 μπορούν να ξαναδούν κάποια σημεία και να τα βελτιώσουν. Στην εκπαίδευση μετά από τόσα χρόνια εργασίας έχω καταλάβει ότι πριν γίνει κάτι πράξη θέλει πολλή σκέψη και ψυχραιμία. Εύχομαι να συμβεί το καλύτερο για όλους μας.

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:44 | Ιωάννα Ντίνου

    Ποιος επιθυμεί την κατάργηση των Υπευθύνων ΠΕ. και ΣΔ;

    Με το παρόν σχέδιο νόμου ο θεσμός των Υπευθύνων, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του ιδίου του κ. Γαβρόγλου σε αντιπροσωπεία μας που συνομίλησε μαζί της, παρουσία και του αειμνήστου Γιάννη Παντή, (ειρήσθω εν παρόδω το πόρισμα της σχετικής επιτροπής δεν ήρθε ποτέ στο φως της ημέρας, ενώ είχε ολοκληρωθεί,) , παρά την θετική θέση του Υπουργού ως Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , στο 100σελιδο πόρισμα στην Ενότητα ΙΙ. Πρόταση 6 είχε καταλήξει μεταξύ άλλων …» το ΥΠΠΕΘ στηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων»(σελ.37). Στην παράγραφο 3. αναφέρει: »Αξιοποίηση της σωρευμένης γνώσης και εμπειρίας από την επιτυχή λειτουργία του Θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας (συστηματικά από το 1990) και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία απαιτείται επανασχεδιασμός του θεσμού των Υπευθύνων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Υπευθύνων Σχολικών δραστηριοτήτων και των ΚΠΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».
    Το πόρισμα ορίζει μάλιστα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους σε βραχυπρόθεσμο (Ιούνιος 2016- Νοέμβριος 2016), μεσοπρόθεσμο (Δεκέμβριος 2016 – Μάιος 2018) και μακροπρόθεσμο (Ιούνιος 2018 – Μάιος 2022).

    Όμως, οι Υπεύθυνοι καταργούνται, δεν αξιοποιείται η σωρευμένη γνώση και εμπειρία από την επιτυχή λειτουργία τιμωρούμενοι για λόγους που ποτέ δεν τους γνωστοποιήθηκαν, χωρίς ποτέ να αξιολογηθούν, παρότι η παρούσα κυβέρνηση σταμάτησε την αξιολόγησή τους και δεν αξιοποίησε τα αρχεία που όλοι οι Υπεύθυνοι είχαν ανεβάσει στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, καταργώντας την εν μια νυκτί! Δεν προσμετράται καν η διδακτική υπηρεσία, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη των θέσεων σύμφωνα με την οποία αποφάσισαν την συμμετοχή τους στις κρίσεις και την ανάληψη της θέσης.
    Πρόκειται για πολιτική και όχι παιδαγωγική ή οργανωσιακή απόφαση, πεποίθηση που ενισχύεται και από τον ορισμό ημερομηνίας λήξης της θητείας των Υπευθύνων ( 31/08/2018). Από όλες τις υπό κατάργηση δομές (Σχ.Σύμβουλοι, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΠΕ, ΣΣΝ κλπ ) οι Υπεύθυνοι είναι οι μόνοι που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη!!!
    Θα υπενθυμίσω εν τάχει τον ρόλο των Υπευθύνων στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι: Όσον αφορά στο επιστημονικό και παιδαγωγικό ρόλο του θεσμού του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αυτός συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των πολύμηνων Προγραμμάτων Π.Ε. και τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητικών ομάδων εντός της Σχολικής Μονάδας, και κυρίως μια σειρά δράσεων με αμιγώς επιμορφωτική, παιδαγωγική-διδακτική φυσιογνωμία. Η συνεχής και αποκλειστική ενασχόληση και επιμόρφωση με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη μέσω των ημερίδων , σεμιναρίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΚΠΕ, Μουσεία, Γεωπάρκα, Επιστημονικούς φορείς κλπ των Υπευθύνων Π.Ε. και Σ.Δ. τους προσδίδει σπουδαία εξειδίκευση και σωρευμένη γνώση πέραν της προαπαιτούμενης για να κριθούν και αποσπαστούν στην εν λόγω θέση.
    Διοικητικά – οργανωσιακά το έργο τους περιλαμβάνει την διεκπεραίωση διοικητικών θεμάτων σχετικά με την υποβολή, καταγραφή, μελέτη και εισήγηση προς έγκριση ή βελτίωση των Σχολικών Προγραμμάτων, την συλλογή απολογιστικών στοιχείων και παραγομένου υλικού από το Πρόγραμμα. Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. και Σ.Δ. γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εκάστοτε μαθητικής ομάδας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος ,έχουν προσωπική επαφή με τους εκπαιδευτικούς που εκπονούν τα προγράμματα και λειτουργούν ως ενδιάμεσος υποστηρικτικός αλλά και υπηρεσιακός κρίκος μεταξύ των Σχολείων , των Διευθύνσεων Εκπ/σης , των ΚΠΕ και εάν παραστεί ανάγκη και του Υπουργείου.
    Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ως Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας- Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολ. Δραστηριοτήτων στις Δ/νσεις, εργάζονται και εκτός εργασιακού ωραρίου (απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες), οργανώνοντας και εμψυχώνοντας την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στηρίζουν την ανάπτυξη προγραμμάτων στα σχολεία, μετακινούνται στις σχολικές μονάδες για στήριξη των εκπαιδευτικών «ιδίοις εξόδοις». Δεν παίρνουν κανενός είδους επίδομα θέσης και έχουν υποστεί σημαντική μείωση του αριθμού τους από την είσοδο της Ελλάδας σε οικονομική κηδεμονία.
    Επιπροσθέτως , δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και δεν αξιοποιήθηκαν τα απολογιστικά στοιχεία που οι Υπεύθυνοι κατέθεταν κάθε χρόνο στο υπεύθυνο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα σε ψιθύρους και σε διαδρόμους του Υπουργείου, ευτυχώς ποτέ επίσημα, έχουν κατά καιρούς άτοπα και άδικα εκφραστεί υπόνοιες ότι οι Υπεύθυνοι είναι ανεξέλεγκτοι δεν δουλεύουν κλπ. Ο Υπεύθυνος έχει καθηκοντολόγιο και η Υπηρεσία ελεγκτικό μηχανισμό! Επίσης στην εποχή της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, είναι τουλάχιστον αστείος ένας τέτοιος ισχυρισμός. Όλοι, γνωρίζουν το τεράστιο έργο που γίνεται από τους Υπευθύνους στα Σχολεία και τις Διευθύνσεις.
    Ούτε τίθεται θέμα έλλειψης προσωπικού αλλά επιλογών που μετά από τις προηγηθείσες σκέψεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι στο Υπουργείο δεν επιθυμούν την δημιουργία ενεργών σκεπτόμενων πολιτών που προωθεί η Π.Ε./ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά μάλλον »άρτον και θεάματα» και το θεαθήναι των θεματικών εβδομάδων, στην διάρκεια των οποίων ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές προλαβαίνουν να εντρυφήσουν στο προτεινόμενο θέμα , όπως γίνεται όταν εκπονούν πολύμηνα σχολικά προγράμματα ! Οι εβδομάδες αυτές ή οι δράσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες ως ενισχυτικές των εν λόγω προγραμμάτων.
    Και μια τελευταία σκέψη: οι θεματικές εβδομάδες υποστηρίχθηκαν εν πολλοίς από τους Υπευθύνους Π.Ε, Α.Υ. Πολιτιστικών Θεμάτων και τους Σχ. Συμβούλους, όλους υπό κατάργηση. Το προβλεπόμενο προσωπικό στις δομές που εξαγγέλλονται δεν επαρκεί αριθμητικά όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει και η συγκεντρωτική μορφή το περιορίζει εκ των πραγμάτων σε γραφειοκρατικό έργο και »ασκήσεις επί χάρτου». Που θα στραφεί αναγκαστικά το Σχολείο; Μήπως ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα του Δημοσίου Σχολείου στις ΜΚΟ, σε ιδιωτικούς Φορείς Διαχείρισης και άλλες ιδιωτικές δομές οι οποίες είναι μεν χρήσιμες και καλοδεχούμενες, αλλά μόνο για γόνιμες συνεργασίες, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Μήπως κινδυνεύουμε να τους παραδώσουμε την ΠΕ και την ΕΑ στο Δημόσιο Σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται; Επισκέψεις ή ενημερώσεις μαθητών με κόστος, επιμορφώσεις με οικονομική συμμετοχή κλπ;
    Τι άλλαξε αξιότιμε κ. Υπουργέ την γνώμη και την στάση σας απέναντι στους Υπευθύνους λόγω τε και γραφή εκπεφρασμένη;
    Τι εκπαίδευση θέλετε για τους μαθητές μας σχετικά με το τρίπτυχο Κοινωνία, Περιβάλλον, Οικονομία που ήταν, είναι και θα μείνει η ουσία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και από ποιούς αν όχι από τους Εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν από την εισαγωγή της στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;
    Οι προτάσεις μας, βρίσκονται στα χέρια σας στο Υπόμνημα που έχουμε καταθέσει όλοι οι Υπεύθυνοι συλλογικά, κάνω έκκληση να τους αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας , πριν υπογράψετε το σχέδιο νόμου που στέλνει οριστικά τον θεσμό των Υπευθύνων στην Ιστορία.

    Με εκτίμηση και σεβασμό στο έργο σας

    Ιωάννα Ντίνου ΠΕ 05
    Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Γ’ Αθήνας

  • 25 Μαρτίου 2018, 10:40 | Τεγα Βασιλική

    Οι υπευθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων, είναι οι άνθρωποι που εμπνεουν το ζωντανό κυταρρο της τάξης, με τις ιδέες, τις δράσεις και την αρωγή τους. Ειναι εκεινοι που βρίσκονται πάντα εκεί οταν ο μάχιμος εκπαιδευτικός τους χρειαστεί για βοήθεια, επάνατροφοδοτηση, δημιουργικό διάλογο. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης, το βιώνουν καθημερινά τα παιδια στην ταξη, καθώς οι δάσκαλοί τους, νιώθουν ασφαλεις μεσα σε ενα υποστηρικτικο πλαισιο που τους δίνει όραμα και τους ανοίγει τα φτερά. Τόσο κρίμα !Ξανασκεφτείτε το!

  • 25 Μαρτίου 2018, 08:28 | Δουρή Μοσχούλα Καλλιρόη

    Στη 15ετή πορεία μου στην εκπαίδευση ήμουν πάντα προσανατολισμένη στις σχολικές δραστηριότητες,ακριβώς γιατί αποτελούν δημοκρατική διαδικασία μάθησης. Η στελέχωση των φορέων υοστήριξης (Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Σταδιοδρομίας) από καταρτισμένους και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς συνέβαλε τα μέγιστα στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και στην υποστήριξη τους σε αυτές τις δράσεις.

    Με τις συνεχείς αλλαγές στις δομές ένα σημαντικό ποσοστό των εμπλεκομένων αποθαρρύνεται και απομακρύνεται.

    Όχι μόνο στις δομές των δραστηριοτήτων, αλλά γενικά στη δομή του Ελληνικού Κράτους και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση είναι αναγκαία η σταθερότητα των δομών ώστε να είναι σε κάθε φάση γνωστές οι διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιούνται οι δράσεις. Φυσικά και είναι αναγκαία η επικαιροποίηση και η ανανέωση των δομών, σύμφωνα πάντα με την καταγραφή των αποτελεσμάτων των δράσεων. Η ισοπέδωση όμως και το εκ του μηδενός ξεκίνημα θα οδηγήσει σε απώλεια των έμπειρων στελεχών και θα επιφέρει δυσκολία στην κατανόηση των επαναπροσδιορισμένων διαδικασιών.

    Πρέπει επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα κρατώντας τα θετικά κάθε δράσης. Στοιχίζει πολυ περισσότερο και σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού η εκ βάθρων ανακατάταξη που επιχειρείται κάθε φορά, όχι μόνο με την αλλαγή κυβερνήσεων αλλά και με την απλή αλλαγή υπουργών στην ίδια κυβέρνηση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 21:03 | Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μέλη Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

    Παραθέτουμε την επιστολή που καταθέσαμε στον Υπουργό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων δομών και των αρμοδιοτήτων τους, στις 10/11/2017.
    Στην επιστολή καταγράφονται όλες οι δυσλειτουργίες που πιστεύουμε ότι θα προκύψουν από την κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και την αντικατάστασή τους καθώς και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη νέα συγκεντρωτική δομή των ΚΕΑ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρουμε τις προτάσεις μας για τη μετεξέλιξη του θεσμού για την ουσιαστική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών που προκύπτουν τόσο από την εμπειρία μας, όσο και από τις συζητήσεις μας με εκπαιδευτικούς.

    Υπόμνημα Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μελών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

    Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

    Θέμα: “Κριτική ανάγνωση – πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου”

    κ. Υπουργέ,
    Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Υπουργείου, με την παρουσία σας, το σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Η πρόταση αυτή αιφνιδίασε όλους εμάς που εργαζόμαστε για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβάλλοντος, στην προαγωγή και αγωγή της Υγείας και στον Πολιτισμό.
    Στην εν λόγω πρόταση έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    • Η εν μέρει ή εν όλω αναδιάρθρωση ή αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαισίου δεν προκύπτει ως αναγκαία καθώς δε λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη αξιολόγηση των ΚΠΕ ούτε έχει γίνει καμία κριτική αποτίμηση και εντοπισμός των ενδεχόμενων αδυναμιών της ισχύουσας δομής των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    • Δεν διαφαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, που κατατίθενται κάθε χρόνο και περιλαμβάνουν: α) τα υλοποιηθέντα από τα σχολεία προγράμματα, β) τις εκτός ωραρίου επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και τις δράσεις με τα σχολεία που διοργανώνουν οι ίδιοι, γ) τις τοπικές, εθνικές ή διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσουν σε συνεργασία με ποικίλους φορείς.
    • Η νέα δομή ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί δημοκρατική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους χρήστες των υφιστάμενων δομών και εργαζόμενους σε αυτές (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Διευθυντές Σχολείων, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλων Δομών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) για το έργο τους, την αποτελεσματικότητά τους και για κατάθεση προτάσεων βελτίωσής τους.
    • Δεν διευκρινίζεται αν τα Σχέδια Δράσης θα εξελιχθούν σε υποχρεωτικά για κάθε σχολική μονάδα και κάθε εκπαιδευτικό, αν οι εκπαιδευτικοί με την τάξη τους θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν ατομικά project με την υποστήριξη των νέων δομών, με ποιες προϋποθέσεις οι εξωτερικοί συνεργάτες, πρόσωπα ή φορείς, θα μπαίνουν στην τάξη στο πλαίσιο της υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης, πώς όλα τα ζητήματα όλων των σχολείων θα υποστηρίζονται παιδαγωγικά, επιστημονικά, επιμορφωτικά, αλλά και με υλικό, δικτύωση, θεματικά προγράμματα, συνέργιες από τόσο λίγα πρόσωπα, πώς τα σχολεία θα εκπαιδευτούν και πώς θα υποστηρίζονται για να στοιχειοθετούν τα Σχέδια Δράσης και να εκτιμούν τις ανάγκες- αδυναμίες- δυνατότητες- ευκαιρίες τους.
    • Η απαξίωση της σημασίας και του ρόλου της εκπόνησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αλλαγές, όπως
    – η συρρίκνωση του προβλεπόμενου χρόνου στο εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για την υλοποίηση δράσεων αειφορίας (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), και γενικότερα σχεδίων δράσης, με τη μείωση των ωρών Ευέλικτης Ζώνης (ΕΖ) στις Α-Δ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου
    – η κατάργηση της ΕΖ στις Ε-ΣΤ τάξεις
    – η κατάργηση της δυνατότητας συμπλήρωσης ωραρίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    – η μείωση του αριθμού των Υπευθύνων ΑΥ, ΠΕ και ΠΘ των Διευθύνσεων και στις περισσότερες Δ/νσεις, η αντικατάστασή τους από έναν Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων που ανέλαβε το βάρος και των τριών θεματικών.
    Επί 25 χρόνια τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς καινοτόμες πρακτικές, αναπτύσσεται η μαθητική πρωτοβουλία και εκφράζονται τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Είναι επίσης το πεδίο πραγματικής άσκησης στις αρχές της δημοκρατίας και τον διάλογο, αφού οι μαθητές παίρνουν απόφαση για το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων και, με τη διαμορφωτική αξιολόγηση, για τον τρόπο συνέχισής της και της σύνδεσης με το κοινωνικό πλαίσιο κάθε περιοχής (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία). Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων του Υπουργείου οφείλει να είναι υποστηρικτικός, κι όχι παρεμβατικός, με τη δημιουργία δομών οι οποίες να εστιάζουν στις κατά τόπους παιδαγωγικές και επιμορφωτικές ανάγκες, σε άμεση σύνδεση με τον εκπαιδευτικό.
    • Τα ΚΕΑ παρουσιάζονται ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ιδρυθεί για να στηρίξουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ΚΕΑ, όπως περιγράφονται στο σχέδιο, αποτελούν μια συρρικνωμένη εκδοχή των ΚΠΕ, ως προς την εμβέλεια, αφού εγκλωβίζονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από ένα αποκεντρωμένο ανοικτό μοντέλο εκπαίδευσης με βιωματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις μεταβάλλεται σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό. Μέχρι τώρα τα ΚΠΕ ήταν δομές με διοικητικό προϊστάμενο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και επιστημονική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με τη νέα δομή το ΚΕΑ θα έχει διοικητικό προϊστάμενο τον προϊστάμενο του ΚΕΣΥ, μιας δομής που στο σχήμα φαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το ΚΕΑ, ενώ επιστημονικά θα αναφέρεται στο οικείο ΠΕΚΕΣ. Με αυτό το σχήμα καταργείται η αυτοτέλεια των ΚΠΕ (ΚΕΑ) στον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αυξάνεται η γραφειοκρατία και ο ρόλος τους καθίσταται διεκπεραιωτικός και αποκλειστικά εκτελεστικός.
    • Τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς τα ΚΕΑ, τα οποία ιδρύονται για να υπηρετήσουν τις αρχές της Αειφορίας, θα μπορούν να εκπληρώσουν ισότιμα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την αποστολή τους. Η “εξ αποστάσεως” εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο της πρότασης, ως αναγκαστική επιλογή για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα ΚΕΑ, επειδή αυτά είναι απομακρυσμένα από την έδρα της Διεύθυνσης, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση σε πεδία που εξ ορισμού η μάθηση είναι βιωματική, επιπλέον δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 55% των εν λειτουργία ΚΠΕ είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις Διευθύνσεις, το 26% βρίσκεται εκτός της έδρας των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μόνο το 19% εδρεύει εντός της έδρας των Διευθύνσεων. Η ποσόστωση οπτικοποιείται στο παρακάτω διάγραμμα.

    • Παρά το γεγονός ότι στα ΚΕΑ ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες των ΚΠΕ, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, η παιδαγωγική τους ομάδα (ΠΟ) υποστελεχώνεται με ταυτόχρονη όμως αύξηση των καθηκόντων τους. Είναι η μόνη νέα δομή στην οποία ο αριθμός των μελών ορίζεται από το σχέδιο για τις Νέες Δομές εκ των προτέρων και όχι κατ’ αναλογία του μαθητικού πληθυσμού και των αναγκών. Οι πέντε εκπαιδευτικοί της ΠΟ των ΚΕΑ, εκ των οποίων ο ένας δεσμευτικά είναι ΠΕ19, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, όπως ο σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπίπτουν σε διαφορετικές θεματικές (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), η δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμόρφωση που θα καλύπτει ποικίλες επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, σε όλες τις παραπάνω θεματικές, η παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση δράσεων, η επικοινωνία με φορείς, ο σχεδιασμός και η συμμετοχή σε δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά). Η διοικητική και επιστημονική εξάρτηση των ΚΕΑ από τις άλλες δύο δομές συντελεί στην αύξηση της γραφειοκρατίας δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της ΠΟ.
    • Λόγω της απόστασης είναι δύσκολο να υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα των συναδέλφων για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων δράσης τους (δια ζώσης συναντήσεις για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των σχεδίων τους, δανεισμός εκπαιδευτικού υλικού που δεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσειοσκευές, βιβλία, εκπαιδευτικοί φάκελοι που παραχωρούνται από ποικίλους δημόσιους φορείς και ιδρύματα, κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας βρίσκεται σε απόσταση 113 χιλιομέτρων (διαδρομή διάρκειας 2 ωρών) από την έδρα της οικείας Διεύθυνσης που βρίσκεται στην Πάτρα.
    • Τίθεται το ερώτημα πώς ένα ΚΕΑ σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης με αυξημένο μαθητικό πληθυσμό (π.χ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. Αττικής, Ανατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης με 50.000 – 80.000 μαθητές η καθεμιά) δύναται να ανταποκριθεί επιτυχώς στο σύνολο των παραπάνω καθηκόντων και μάλιστα με μία 5/μελή Παιδαγωγική Ομάδα σε κάθε Διεύθυνση. Σε αντιδιαστολή, στα ΚΕΑ Διευθύνσεων με μικρό πληθυσμό (π.χ. Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Γρεβενών, Ευρυτανίας που αριθμούν μόνο 2.000-6.000 μαθητές η καθεμιά) επειδή έχουν δυσκολίες πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού η 5/μελής ομάδα είναι απαραίτητη για την προώθηση της Αειφορίας σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού.
    • Τα ΚΠΕ ως τώρα προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα (ημερήσια και πολυήμερα) σε μαθητές περισσότερων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι ωφελούνται από την επαφή με τη φύση σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους. Επίσης συντονίζουν Εθνικά Θεματικά Δίκτυα με τη συμμετοχή μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών από όλη την επικράτεια, αναπτύσσουν θεματολογία και υλοποιούν επιμόρφωση με βάση το τοπικό περιβάλλον (π.χ. ΚΠΕ Ζακύνθου- Σεισμός, ΚΠΕ Κόνιτσας- παραδοσιακή αρχιτεκτονική). Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευρύτερων περιοχών πέραν της τοπικής Δ/νσης Εκπ/σης γίνονται κοινωνοί αυτής της εξειδικευμένης γνώσης με βιωματικό τρόπο. Το άνοιγμά τους και σε άλλες θεματικές, με την αντίστοιχη στελέχωση, μπορεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού και της υγείας. Αντίθετα, με την παρούσα πρόταση, τα ΚΕΑ θα προσφέρουν εκπαίδευση μόνο σε μαθητές της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, περιορίζοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές σε άλλα περιβάλλοντα, βιωματικά, την επιδιωκόμενη γνώση και εμπειρία. Παράλληλα περιορίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιμορφωθούν σε ΚΕΑ εκτός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκoυν και να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές.
    • Για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας (θεματολογία της Αγωγής Υγείας) μεριμνά το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ και τα ΚΕΑ. Διαπιστώνεται αλληλοκάλυψη μεταξύ των δομών και όχι διακριτοί ρόλοι. Οι αρμοδιότητες της ΠΟ του ΚΕΑ είναι να ασκεί πρόληψη και ενημέρωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία μέσω σχεδιασμού επιμορφωτικών δράσεων, ενώ οι αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ είναι να μεριμνά, να επιλύει και να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών.
    • Τέλος, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να ικανοποιηθεί και να υποστηριχτεί αυτός ο τόσο ουσιαστικός και φιλόδοξος στόχος μετασχηματισμού και αυτοβελτίωσης του σχολείου με μια τόσο ολιγομελή ομάδα στα ΚΕΑ και τόσο συγκεντρωτική δομή στα ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ. Η εμπειρία από τη μακρόχρονη εμπλοκή σχολείων με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία της περιβαλλοντικής επιτροπής των οικολογικών σχολείων, καθώς και τη συμμετοχή των σχολείων στα τοπικά και εθνικά δίκτυα σχετικά με το αειφόρο σχολείο επιβεβαιώνει το πόσο απαιτητική ερευνητικά είναι η διεργασία της μελέτης του σχολείου ως συστήματος, από τα ίδια τα μέλη του, και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα τις δυσκολίες, μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, δράσεων, ενδοσχολικής επιμόρφωσης, συνεργασιών, και ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους και θέλοντας να συμβάλουμε στον διάλογο προτείνουμε τα ακόλουθα:

    • Να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος με τριετή διάρκεια, κατά την οποία τα σχολεία θα ασκηθούν στον σχεδιασμό και την αποτίμηση του προγραμματισμού τους, στην ολιστική σχολική προσέγγιση και την αειφόρο εκπαιδευτική πολιτική της σχολικής μονάδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εθνικά σχεδιασμένη επιμόρφωση σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφορία, στην οποία θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), από τα Δίκτυα (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά) και από Πανελλήνια Προγράμματα (όπως το Αειφόρο Σχολείο, τα Οικολογικά Σχολεία, το Νοιάζομαι και Δρω). Θα αξιοποιηθεί επίσης το υλικό που έχει παραχθεί, καθώς και το στελεχιακό δυναμικό των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην υποβολή προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που δεν έχει σταματήσει από το έτος 1992 ώστε να γίνει η μετάβαση στην επόμενη μέρα, χωρίς ενδιάμεσο κενό, συντεταγμένα με τις νέες δομές που θα υποστηρίξουν το σχολείο στα πεδία αυτά.
    • Να στελεχωθούν τα ΠΕΚΕΣ με Περιφερειακούς Συντονιστές για την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
    • Να ιδρυθούν ΚΕΑ σε όλους τους Νομούς και τις Διευθύνσεις της χώρας (όπου δεν υπάρχουν ΚΠΕ).
    • Τα υπάρχοντα ΚΠΕ να μετεξελιχτούν σε ΚΕΑ που θα υποστηρίζουν το έργο της Αειφορίας, κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνσή τους αλλά θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους σε εμβέλεια μεγαλύτερη από εκείνη της Διεύθυνσης στην οποία ανήκουν, ώστε να παρέχουν βιωματική εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους, υπό την προϋπόθεση ότι η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος από σχολεία απομακρυσμένων από αυτά περιοχών κρίνεται απαραίτητη για το σχέδιο δράσης που υλοποιούν.
    • Να ιδρυθούν Γραφεία Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), σε οργανική σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η ίδρυση των ΓΕΑ θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με συγκεκριμένα προκαθορισμένα κριτήρια όπως η εγγύτητα του ΚΕΑ στη Διεύθυνση και ο μεγάλος μαθητικός πληθυσμός, ούτως ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των κατά τόπους Διευθύνσεων (π.χ. Διευθύνσεις Νομού Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, νησιωτική Ελλάδα κλπ).
    • Το κάθε ΚΕΑ και ΓΕΑ να έχει επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια και το έργο τους να αφορά την υποστήριξη των σχολείων στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης των σχετικών με την Αειφορία, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, την υποστήριξη με εκπαιδευτικό υλικό, τη δημιουργία τοπικών δικτύων, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση διασχολικών συνεργασιών, καθώς και τη συνεργασία για την υποβολή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες. Για την ισόρροπη σύνθεση των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΑ και ΓΕΑ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα υποστήριξης διαφορετικών όψεων της Αειφορίας (περιβάλλον, πολιτισμός, αγωγή υγείας) και των διαφορετικών βαθμίδων. Επισημαίνουμε ότι σε μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης οι υπάρχουσες δομές (ΠΟ ενός ΚΠΕ και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και ΔΕ) αριθμούν 11 άτομα που υποστηρίζουν τις προαιρετικές δραστηριότητες των σχολείων εργαζόμενα εντατικά και πέραν του ωραρίου τους. Αν τα σχέδια δράσης είναι υποχρεωτικά, ο όγκος εργασίας για την 5μελή ομάδα που προβλέπεται, αυξάνεται δραματικά και το ΚΕΑ θα αδυνατεί να επιτελέσει τον παιδαγωγικό ρόλο του. Επομένως είναι αναγκαίο το διάδοχο σχήμα να στελεχώνεται με 6-10 άτομα, ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής.
    • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τα ΚΕΑ και ΓΕΑ σε θέματα Αειφορίας να γίνεται και εντός σχολικού ωραρίου, ενδοσχολική ή κατά ομάδες σχολείων, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πολλαπλάσια με την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και με την ενίσχυση των διασχολικών συνεργασιών.
    • Οι θεματικοί άξονες που προτείνονται από την Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχέδια Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν τομέα από τη θεματολογία της Αειφορίας (περιβάλλον – υγεία – πολιτισμός). Παράλληλα θα πρέπει να δίνεται η ελευθερία στις σχολικές μονάδες να υλοποιούν σχέδια δράσης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου και τα ενδιαφέροντα των μαθητών καθώς και να συνδέονται με την τοπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Για τον καλύτερο σχεδιασμό κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Σχολικών Μονάδων με τα ΚΕΑ και ΓΕΑ.
    • Ο σχεδιασμός επιμορφωτικών δράσεων, η προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στα σχολεία, τις οικογένειες και τους φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που συνδέονται άμεσα με τις αρχές της εκπαίδευσης για την Αειφορία, πρέπει να υλοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΕΑ σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ.
    • Να περιλαμβάνεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και των μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΚΕΣΥ η πολυετής εμπειρία στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας και η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας στην υφιστάμενη δομή.
    • H κάλυψη της μιας θέσης ΠΕ19 στο ΚΕΑ να μην περιορίζεται μόνο στους κατέχοντες βασικό τίτλο σπουδών στην πληροφορική αλλά να είναι ανοιχτή και σε όσους έχουν κάποια άλλη πιστοποιημένη γνώση στις ΤΠΕ όπως Β επίπεδο και στην αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση, που προκύπτει από την κατοχή ανάλογου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
    Ευελπιστούμε τόσο οι αδυναμίες που επισημάναμε όσο και οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.

    Με εκτίμηση

    Τριαντάφυλλος Δούκας Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Π.Ε. Α΄ Αθήνας
    Καλλιόπη Κύρδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας
    Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε Α Αθήνας
    Δημήτριος Γκότζος Υπεύθυνος Π.Ε. ΔΠΕ Β΄ Αθήνας
    Ελένη Νιάρχου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
    Βασιλική Λελεντζή Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
    Μαρία Μαγαλιού Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
    Νικόλαος Στεφανόπουλος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ΄Αθήνας Αθμιας Εκπ/σης
    Σταματοπούλου Γεωργίτσα Υπεύθυνη Αγ. Υγείας Π.Ε. Δυτικής Αττικής
    Αλεξάνδρα Τσίγκου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής
    Βαρβάρα Βορύλλα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Ανατ. Αττικής
    Κων/να Χατζημίχου-Καλούση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας
    Βαρβάρα Χρόνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ρεθύμνης
    Ελισάβετ Φράγκου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Πέλλας
    Τσαλίκη Χριστίνα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση Ανατ. Θεσσαλονίκης
    Γεράσιμος Γαλανός Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κεφαλληνίας
    Πηνελόπη Σακοβέλη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ Αχαΐας
    Βασιλική Ιππέκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
    Στέλλα Μπαζακογιάννη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
    Παύλος Καλογεράς Διευθυντής 6ου ΓΕΛ Αγρινίου – Πρώην Υπεύθυνος Π.Ε
    Ανατολή Βροχαρίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Χίου
    Μαργαρίτα Αμανατίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Πιερίας
    Φώτης Τσοχαντάρης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμια Κορινθίας
    Ιωάννης Πούλιος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών
    Ευάγγελος Αναγνώστου Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Άρτας
    Στέργιος Χατζάκης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ηρακλείου
    Κωνσταντίνος Βέργος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωαννίνων
    Παναγιώτης Παπάζογλου Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Καβάλας
    Λόη Ποθητή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Δωδεκανήσου
    Χρυσάννα Διαμαντή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κυκλάδων
    Γιώργος Φωτόπουλος Υπεύθυνος ΚΠΕ Σικυωνιών
    Παλαβουζόπουλος Αλέξανδρος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Έβρου
    Έφη Αντωνιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ημαθίας
    Χρύσα Κουράκη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
    Γιώργος Βούλγαρης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
    Βασιλική Αρβανιταντώνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
    Λώρα Πετροπούλου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δ΄ Αθήνας
    Μαρία Καγιάφα Αναπλ. Υπευθ. ΠΟ ΚΠΕ Λαυρίου
    Ηλιοπούλου Ευγενία Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ηλείας
    Άννα Αφεντουλίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης
    Γιώργος Σταυρόπουλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φθιώτιδας
    Ελένη Κατσούφη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Β΄ Αθήνας
    Θεοδώρα Βάσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φλώρινας
    Θεοχαρόπουλος Μιχάλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Άμφισσας
    Κώστας Αυγερινός Μέλος ΚΠΕ Σικυωνιών
    Ειρήνη Κουρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
    Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε.Γ Αθήνας
    Γεωργία Ματσούκα Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Σικυωνιών
    Αικατερίνη Σχοινά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης
    Οικονομάκη Αργυρή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λάρισας
    Κοπανάκης Μανώλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Καρπενησίου
    Βαρβάρα Πετρίδου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
    Πανάγου Θανάσης Αναπλ. Υπεύθ. ΚΠΕ Άμφισσας
    Ιωάννα Δεκατρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας
    Ευαγγελία Μουλά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β θμιας Δωδεκανήσου
    Πηνελόπη Καζακώνη Υπεύθυνη ΚΠΕ Καστρίου
    Γεώργιος Μπαντής Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Δράμας
    Τερέζα Γιακουμάτου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ
    Δημήτριος Βαχαβιώλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λακωνίας
    Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπευθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
    Κόττης Γιώργος Μέλος ΚΠΕ Άμφισσας
    Ελένη Γούναρη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ζακύνθου
    Ευαγγελία Σκιαδαρέση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας
    Ιωάννης Κουρούς Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κοζάνης
    Ιωάννα Παπαϊωάννου Υπευθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Αχαΐας
    Αντωνία Δαρδιώτη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
    Σοφία Ευθυμιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Σερρών
    Χασαπογιάννη Παναγιώτα Μέλος ΚΠΕ Καστρίου
    Ρένος Χριστοδουλίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
    Κωσταρά Ευφροσύνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Αχαΐας
    Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Έβρου
    Σπυρίδων Τζόκας Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Θεσπρωτίας
    Λένα Δημητριάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ημαθίας
    Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
    Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Θεσσαλονίκης
    Θάνος Ιωάννου Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δ Αθήνας
    Νικόλαος Γιαγκούλης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κιλκίς
    Παναγιώτης Βίγκλας Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Μακρινίτσας
    Ιωάννα Θωμοπούλου Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Αχαΐας
    Δέσποινα Μιχελάκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
    Αναστασία Τσάπαλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας
    Χαράλαμπος Σαββίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Καστοριάς
    Μαρία Θεοδωράκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Γρεβενών
    Αρετή Μαρματάκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων
    Φιλίτσα Πεδιαδίτη Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Ε. Λασιθίου
    Γιατράκος Ιωάννης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Αργολίδας
    Παρασκευή Γκανάτσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας
    Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
    Ξαθίππη Φουλίδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
    Αναστάσιος Μαυράκης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
    Μαρία Σπαρτινού Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
    Κωνσταντίνα Παναρίτου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λευκάδας
    Κερασία Πετρογιάννη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ρεθύμνης
    Βάσιου Αικατερίνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Πέλλας

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:49 | Νίκος Στεφανόπουλος

    Οι πολιτικές αποφάσεις, για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της χώρας μας, δημιούργησαν δυο πεδία δράσης στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα:
    Α1. Τα Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Νόμος 1892/31-07-1990, παράγραφος 13, άρθρο 111 και Υπ. Απ. 4867/92), τα οποία πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση με την παιδαγωγική και διοικητική καθοδήγηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων και Α2. τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)
    Ειδικότερα οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Υπ. Σχολ. Δραστηριοτήτων Τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε., κατά γενική ομολογία έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην εισαγωγή, υποστήριξη και εδραίωση σε σημαντική κλίμακα καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών διαθεματικής, βιωματικής και ενεργητικής μάθησης στο σημερινό σχολείο. Επιπρόσθετα, αποτέλεσαν την αφετηρία και πρωτοπορία πολλαπλών αλλαγών και εκσυγχρονισμού στις μεθοδολογίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των συστημάτων μάθησης στο νέο σχολείο, καθώς και την ένταξη των άλλων καινοτομιών στην εκπαίδευση (Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά προγράμματα, ερευνητικές εργασίες-project, πιλοτικά σχολεία, μουσειακή αγωγή, φιλαναγνωσία, ομαδοσυνεργατική μάθηση κ.ά), με κατεύθυνση και στόχο την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
    Ο ρόλος και το έργο του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εφαρμογή των αρχών της ΕΑΑ στη Σχολική Μονάδα διά μέσου της καθοδήγησης και στήριξης των πολύμηνων προγραμμάτων, της ταχύρυθμης απογευματινής επιμόρφωσης που οργανώνουν σε τοπικό επίπεδο αλλά και των σεμιναρίων, της σύνδεσης της σχολικής κοινότητας με τις υποστηρικτικές δομές της ΕΑΑ, της παραγωγής εκπ. Υλικού, της ίδρυσης και λειτουργίας τοπικών δικτύων Σχολείων κλπ. Αρκεί και μόνο η επίσκεψή και ζωντανή παρουσία του Υπευθύνου στο Σχολείο να φέρει αυτό το κλίμα αλλαγής για να πιστούν οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν προγράμματα και δράση ώστε να μετέχουν σε μια εθελοντική εκπαιδευτική διαδικασία.

    Η υπαγωγή του έργου των Υπ Σχ. Δραστηριοτήτων στα υπό ίδρυση ΚΕΑ:
    – δημιουργεί ένα σύστημα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό στη στήριξη και καθοδήγησης της Σχολικής Μονάδας σε θέματα ΕΑΑ. (Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετώ εκπονούνται τη φετινή σχ. χρονιά 1500 προγράμματα Σχ Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας- Πολιτιστικών Θεμάτων ) και στις δύο βαθμίδες Εκπ/ης τα οποία υποστηρίζονται από τους έξι (6) Υπευθύνους Σχ. Δραστηριοτήτων, τα 20 ΚΠΕ της χώρας στην εμβέλεια των οποίων ανήκει η Δ/νση Εκπ/σης , τις ΜΚΟ και τους άλλους φορείς που διαθέτουν σχετικά εκπ. Προγράμματα και έχουν την έγκριση του Υπ. Παιδείας η δε επικοινωνία τους με τη Σχολική μονάδα γίνεται δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    -Το προτεινόμενο από το νομοσχέδιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΑ, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από την έδρα της Δ/νσης Εκπ/σης (ΚΠΕ Κλειτορίας-Άνδρου-Σουφλίου κλπ) με τις συρρικνωμένες παιδαγωγικές ομάδες και το τεράστιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν σε τοπικό επίπεδο, αφαιρεί ουσιαστικά τη δυνατότητα των μαθητών αστικών κέντρων να μελετήσουν με βιωματικό τρόπο φυσικά οικοσυστήματα, επισκεπτόμενοι ένα ΚΕΑ εκτός περιφέρειας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, το αντίστροφο δε ισχύει για τους μαθητές της περιφέρειας επισκεπτόμενοι ένα αστικού τύπου ΚΕΑ. Το ίδιο ισχύει για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με εργαστηριακή –βιωματική μέθοδο, δεδομένου ότι η εξ αποστάσεως επιμόρφωση και στήριξη μπορεί να λειτουργήσει στην ΕΑΑ δευτερευόντως.
    -Η αποτίμηση της εμπειρίας από την 28ετή εφαρμογή των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων και της λειτουργίας των υποστηρικτικών σε αυτά δομών δείχνει ότι θα πρέπει:
    -τα ΚΕΑ να λειτουργήσουν ως αποκεντρωμένες δομές στήριξης της ΕΑΑ σε επίπεδο περιφέρειας και όμορων περιφερειών ώστε κάθε σχολική μονάδα να έχει τη δυνατότητα ζωντανής βιωματικής σύνδεσης με ΚΕΑ πέραν του τοπικού, δεδομένου ότι τα ΚΠΕ αναπτύσσουν προγράμματα που αφορούν τη διαχείριση τοπικού περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (Εθνικοί- Δρυμοί-Προστατευόμενες περιοχές, τοπικά προϊόντα) με κατεύθυνση την Α.Α. (αποκεντρωτικό σύστημα).
    -να υπάρξει μεταβατική 3ετής περίοδος όπου θα διατηρηθεί ο θεσμός του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων εισάγοντας της αρχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΕΑΑ στη Σχολική μονάδα μέσω των Προγραμμάτων και των δράσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Θυμίζω ότι οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι εκπαιδευτικοί με τεράστια εμπειρία και γνώση στην ΕΑΑ διαχειρίστηκαν τα θέματα της 10ετίας της ΕΑΑ στα σχολεία της χώρας με μεγάλη επιτυχία για την οποία η πατρίδα μας έλαβε συγχαρητήρια στη συνάντηση του Nagogia της Ιαπωνίας.
    -στο 3ετές διάστημα θα πρέπει να βελτιωθούν τα αναλυτικά προγράμματα καθώς και τα Σχολικά Εγχειρίδια, που διδάσκονται στην τάξη και που λίγη ή καμία σχέση έχουν με την ΕΑΑ.
    Η αποτίμηση και αξιολόγηση του όλου εγχειρήματος μετά την μεταβατική τριετία εφαρμογής, θα αποτελέσει τη βάση για τη διάχυση – πέραν της εθελοντικής συμμετοχής – της ΕΑΑ στο όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

    Νίκος Στεφανόπουλος
    Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:31 | ΟΛΓΑ ΙΠΠΕΚΗ

    Εκπαιδευτικός της τάξης με 20 χρόνια εμπειρία στο σχολείο και Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

    Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά στην κατάργηση του τόσο επιτυχημένου επί δεκαετίες θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ! Ενός θεσμού που μόνο ΠΡΟΣΦΕΡΕ στο ελληνικό σχολείο και ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕ, αφού δεν είχε κανένα επίδομα θέσης και η τεράστια επιμόρφωση (υψηλού επιπέδου) που γινόταν ήταν ΑΔΑΠΑΝΩΣ για το δημόσιο!!!

    Εάν το Υπουργείο ήθελε την αλλαγή στην εκπαίδευση θα έπρεπε να ενισχύει καινοτόμους θεσμούς, όπως αυτόν των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής, να τους αναβαθμίζει και όχι να τους κατατομεί! Για μια κυβέρνηση μάλιστα που θέλει να λέγεται και προοδευτική είναι αδιανότητη η κατάργηση της καινοτομίας, γιατί κατάργηση των Υπευθύνων σημαίνει κατάργηση των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και οπισθοδρόμηση του ελληνικού σχολείου 30 χρόνια πίσω!!!! Με αυτό το νόμισμα πληρώνει η κυβέρνηση όσους μοχθούν, κοπιάζουν να πάνε μπροστά το ελληνικό σχολείο ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ, με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την εκπαίδευση και δη την Περιβαλλοντική;

    Όταν μάλιστα οι διεθνείς επιταγές και πρακτικές επιβάλλουν την εισαγωγή της εκπαίδευσης για την αειφορία στο σχολείο και την μετατροπή των σχολέιων σε αειφόρα, το Υπουργείο καταργεί τους Υπευθύνους, τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο;;;
    Αν το Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει έτσι τους άξιους, τι κίνητρο άραγε δίνει στους εκπαιδευτικούς; Να δουλέψουν, γιατί αυτό θα εκτιμηθεί ή μήπως το αντίθετο;; Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν! Γνωρίζει άραγε το υπουργείο το έργο των Υπευθύνων και το καταργεί; Ποιοι δουλεύουν, ποιοί προσφέρουν πραγματικά και μάλιστα χωρίς κανένα επίδομα; Προφανώς όχι …γιατί αν το γνώριζε, δε θα καταργούσε τους Υπευθύνους ΠΕ! Έχει λάβει υπόψιν του τον λόγο των μάχιμων εκπαιδευτικών; Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ ήταν η μόνη υποστηρικτική δομή, που στέκονταν δίπλα στον εκπαιδευτικό της τάξης. Το κόστος θα είναι μεγάλο για όλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους μαθητές/τριες, για το σχολείο! Γιατί οι εκπαιδευτικοί του ελληνικού δημόσιου σχολείου δουλεύουν και κάνουν θαύματα, όταν έχουν ανθρώπους δίπλα τους να τους εμπνέουν, να τους υποστηρίζουν κι αυτοί είναι οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής και ΣΔ. Και επιτέλους το ελληνικό σχολείο δεν είναι κανενός Υπουργού που κατά τη διάθεσή του και στο όνομα μιας ΔΗΘΕΝ αλλαγής μπορεί να γκρεμίζει ό,τι με κόπους χτίστηκε, ό,τι μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του μαθητή ποικιλοτρόπως και κατ΄επέκταση της ίδιας της κοινωνίας! Και οι Υπεύθυνοι μόνο έτσι λειτουργούσαν προς όφελος του μαθητή, προ όφελος του σχολείου, προς όφελος της κοινωνίας!

    Ευέλικτο και λειτουργικό είναι να ιδρυθούν Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΓΕΑ) σε κάθε Δ/νσης, στα οποία θα προΐστανται Υπεύθυνοι προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση τους.

    Τέλος των Υπευθύνων σημαίνει τέλος των καινοτόμων Προγραμμάτων! Τα ΚΕΑ δε θα προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτά που ήδη έκαναν, όχι να αναλάβουν και το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και ΣΔ. Στις μεγάλες δ/νσεις της χώρας (Θεσσαλονίκης και Αθήνας) 3οοο και πλέον Προγράμματα της Α/θμιας και άλλα τόσα της Β/μιας πως θα τα αναλάβει το ΚΠΕ και πως θα παράγει ποιοτικό έργο; Μπορέι να τα υποστηρίξει, να τα προωθήσει; Πολύ απλά θα αφεθούν στην τύχη τους, σε μια αυτόματη τυπική καταγραφή σε μια πλατφόρμα και θα οδηγηθούν στην σταδιακή συρρίκνωση και εξάλειψή τους!!!

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:29 | Νικολάου Βάσω

    Όσον αφορά τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας, μόνο θετικά λόγια έχουν ακουστεί από τους συναδέλφους τους!Η βοήθειά τους πολύτιμη με υλικό, επιμορφώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις!
    Ήταν και συνεχίζουν να είναι η ανάσα στην γκρίζα καθημερινότητα του σχολείου!
    Αν το ζητούμενο είναι η αποστείρωση του σχολείου, τότε καλώς να καταργηθούν.
    Να μη βαφτίζεται όμως αναβάθμιση ο συγκεντρωτισμός, ο έλεγχος και η τυποποίηση!

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:24 | Γιάννος Θεοδούλου

    Ο θεσμός του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός,αναγκαίος και απαραίτητος. Λειτουργεί υποστηρικτικά, στηρίζοντας το δάσκαλο, του παρέχει μεγάλο βοηθητικό και δημιουργικό υλικό και βοηθά με το ρόλο του και την ιδιότητά του όλα τα παιδιά να γνωρίσουν έννοιες, όπως για την αειφορία, τη βιωσιμότητα καθώς και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα. Η σημασία του θεσμού είναι μεγάλη, γιατί μας βοηθάει να μεταδώσουμε στα παιδιά έννοιες και ιδανικά και να τα βοηθήσουμε να γίνουν ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, υπεύθυνα άτομα με ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση.

  • 24 Μαρτίου 2018, 20:13 | Μαρία Βαμβακοπούλου

    Ο θεσμός των υπεύθυνων πολιτιστικών θεμάτων, αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε καινοτόμες δράσεις, εμβαθύνοντας στην καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων των μαθητών.Η ύπαρξή του είναι αναγκαία και θα πρεπε να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:57 | Χρυσοβαλάντω Αναστασίου

    Τα γραφεία Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων και Αγωγής Υγείας προσφέρουν τόσα χρόνια την βοήθειά τους σε όλους τους εκπαιδευτικούς με όποιο τρόπο μπορούν. Δανείζουν εκπαιδευτικό υλικό, ιδέες, προσφέρουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, φέρνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, διαμορφώνουν δίκτυα σχολείων, δέχονται προσωπικά τον κάθε εκπαιδευτικό.Χωρίς αυτούς πολύ φοβάμαι ότι οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς πραγματική υποστήριξη και τα τόσα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα θα χαθούν. Τα σχολεία θα πισωγυρίσουν σε στεγνές μορφές εκμάθησης πληροφοριών. Θα έπρεπε να στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό και όχι το αντίθετο.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:49 | Κατερίνα Κ.

    Τόσα χρόνια οι υπεύθυνοι της Περιβαλλοντικής Αγωγής, των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Αγωγής Υγείας στηρίζουν εμάς τους δασκάλους σε δραστηριότητες που ωφελούν ουσιαστικά τους μαθητές μας!Είμαι αντίθετη στην κατάργηση των δομών αυτών.

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:42 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΛΑΪΝΗa

    Σύμφωνα με τις εγκυκλίους ο θεσμός των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στόχευαν :
    Στη μαθητοκεντρική διαδικασία (ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας των μαθητών/τριών, χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών, δημοκρατικός διάλογος).
    Στη συνεργατική μάθηση μέσα από την ανάπτυξη κλίματος ενεργούς συμμετοχής και αλληλοϋποστήριξης των μελών των ομάδων εργασίας, αλλά και των ομάδων μεταξύ τους
    Στη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση μέσα από την χρήση πρωτογενών πηγών (διεξαγωγή έρευνας, μελέτη πεδίου κ.λ.π.).
    Στη διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων και διαθεματικότητα
    Στη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση

    Όλα τα ανωτέρω είναι αναγκαιότητα στην εκπαίδευση τη σημερινή εποχή.Όλα συνδέονται με το «πώς » και όχι με το «τι» θα διδάξουμε στα παιδιά.

    Οι Υπεύθυνοι/ες Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. ήταν οι μόνοι/ες που έρχονταν σε άμεση επαφή με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις στήριζαν στην υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων…Αυτοί βοήθησαν πολλούς εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τα διδακτικά τους μεθοδολογικά εργαλεία και να δώσουν μια ανάσα στην εκπαιδευτική τους πραγματικότητα. Η επιμόρφωση ήταν συνεχής καθώς και η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.

    Η κατάργηση του θεσμού θα πρέπει να επανεξεταστεί.
    Ό,τι είναι αποδοτικό ενισχύεται, δεν καταργείται…

  • 24 Μαρτίου 2018, 19:29 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΙΠΠΕΚΗ

    ● Α ν ά γ κ η δ ι ά σ ω σ η ς του επιτυχημένου θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    Στο όνομα της αλλαγής το Υπουργείο καταργεί την καινοτομία με την ισοπεδωτική κατάργηση του υποστηρικτικού θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, που ήταν ό,τι πιο ανανεωτικό και καινοτόμο υπήρχε στην εκπαίδευση.
    Αλλάζουμε κάτι προβληματικό και αποτυχημένο, όχι έναν δοκιμασμένο, επιτυχημένο και καταξιωμένο επί σειρά ετών θεσμό, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση!!! Έναν θεσμό που στεκόταν πάντα δίπλα στον εκπαιδευτικό της τάξης στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα το έργο του με υπευθυνότητα και σεβασμό. Έναν θεσμό που υπηρετούνταν από ανθρώπους, που έδιναν “ψυχή” δουλεύοντας ακούραστα με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την καινοτομία ΧΩΡΙΣ να παίρνουν κανένα επίδομα θέσης(!!!), που πρόσφεραν τεράστιο υποστηρικτικό και επιμορφωτικό έργο αδαπανώς για το δημόσιο!!!!! Και αντί στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε να είναι παράδειγμα προς μίμηση η προσφορά και το έργο τους, το Υπουργείο εντελώς αδικαιολόγητα προχωρά σε κατάργησή τους!!!!
    Δεν επιτρέπεται σε ένα Υπουργείο Παιδείας να λαμβάνει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικό «αγραμματισμό» τους σημερινούς μαθητές αυριανούς πολίτες του, όταν προτεραιότητα του σύγχρονου σχολείου υποτίθεται πως είναι ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός τους σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές και επιταγές των καιρών!!!
    Για τους παραπάνω καλούμε έστω και τώρα την ύστατη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας να α π ο σ ύ ρ ε ι άμεσα την καταστροφική για την εκπαίδευση και τους μαθητές/τριες κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων, που θα έχει ως επακόλουθο την σταδιακή κατάργηση και των καινοτόμων προγραμμάτων και γενικότερα της καινοτομίας στο ελληνικό σχολείο, καθώς δε θα υπάρχουν οι Υπεύθυνοι για να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε άμεσο διαπροσωπικό επίπεδο και να τα προωθούν.

    ● Μόνο ο θεσμός των Υπευθύνων μπορεί να διασφαλίσει τη β ι ω σ ι μ ό τ η τ α των καινοτόμων προγραμμάτων στα σχολεία, για να συνεχίζουν οι μαθητές να είναι χαρούμενοι και να βρίσκουν ενδιαφέρον και προσωπικό νόημα στη μάθηση.
    Μια απλή καταγραφή των προγραμμάτων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΑ, δεν σημαίνει υποστήριξη των προγραμμάτων και δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τη βιωσιμότητά τους!!!!
    Θα πρέπει να συνεχίσει το πολυεπίπεδο έργο των Υπευθύνων που έχει ξεκινήσει από το 1992 με ορατά πλέον τα αποτελέσματα στα σχολεία, τους μαθητές/τριες και την κοινωνία, να συνεχίσει η δια ζώσης επαφή των εκπαιδευτικών με τους Υπευθύνους στις Διευθύνσεις που συμβάλει καθοριστικά στην παροχή υποστήριξης, έμπνευσης, ενεργοποίησης, επιμόρφωσης, κλπ.
    Θα πρέπει να ιδρυθούν Γ ρ α φ ε ί α Ε κ π α ί δ ευ σ η ς γ ι α τ η ν Α ε ι φ ο ρ ί α (ΓΕΑ) σε σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
    Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η αξιόλογη και εξειδικευμένη γνώση, αλλά και η εμπειρία συνεργασίας που έχουν με τα ΚΕΑ και με Φορείς, που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση για την αειφορία, δήμους κ.ά. Εξάλλου δεν είναι πρακτικό, ούτε εφικτό οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της τάξης που εκπονούν ένα Πρόγραμμα ΠΕ να τρέχουν σε ένα απομακρυσμένο ΚΕΑ, για ο,τι χρειάζονται στη διάρκεια εκπόνησης του, ενώ στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης μεταβαίνουν τακτικά για διάφορα υπηρεσιακά θέματα, οπότε μπορούν εύκολα να απευθυνθούν στον υπεύθυνο, όπως και κάνουν, αλλά και ο ίδιος ο Υπεύθυνος επισκέπτεται τα σχολεία σε αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

    ● Στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές δεν υπάρχει καμιά μέριμνα να αξιοποιηθεί η πολύτιμη γνώση και εμπειρία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής σε θέματα εκπαίδευσης για την αειφορία. Η εδραιωμένη συνεργασία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής χρόνια τώρα με τα ΚΠΕ, καθώς και με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς, δήμους, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά., οι γνώσεις και η εμπειρία τους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΕΙ από το Υπουργείο, ώστε να μπορούν κατά προτεραιότητα να απορροφηθούν στα ΚΕΑ προς όφελος των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών -στην περίπτωση που δεν ιδρυθούν Γραφέια Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ) στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Η εμπειρία τους θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα ΚΕΑ, που από εδώ και πέρα θα έχουν να διαχειριστούν και τα χιλιάδες προγράμματα Περιβαλλοντικής και λοιπών Σχολικών δραστηριοτήτων, που ήταν έργο των Υπευθύνων.

    ● Το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές όχι μόνο καταργεί τις θέσεις των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής, αλλά καθιστά και αδύνατη την επί ίσοις όροις διεκδίκηση των θέσεων στα ΚΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους, αφού σύμφωνα με όσα ορίζει η υπηρεσία σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής ΔΕΝ προσμετράται ως διδακτική, ενώ στα ΚΠΕ προσμετράται και για τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας!!!
    Το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει το έργο των Υπευθύνων ως διδακτικό παρά μόνο 2 έτη, ενώ από την άλλη «αναγνωρίζει» το αντίστοιχο έργο που προσφέρουν οι συνάδελφοι στα ΚΠΕ ως διδακτική υπηρεσία και δη και ως «διδακτική στην σχολική τάξη». Για πρώτη φορά γίνεται διάκριση: διδακτικά έτη σε σχολική τάξη και διδακτικά εκτός σχολικής τάξης σε ΚΠΕ!!! Αν το ήξεραν και οι Υπεύθυνοι θα επέλεγαν να πάνε σε ΚΠΕ και όχι Υπεύθυνοι.
    Είναι ισοτιμία αυτή η μεταχείριση; Η εν λόγω διάκριση έγινε στα πλαίσια της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας ή στα πλαίσια σκοπιμοτήτων; Για τους παραπάνω λόγους καλούμε να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Η συνεισφορά στο διδακτικό έργο των Υπευθύνων δεν μπορεί να διαφοροποιείται κατ’ εξαίρεση γι’ αυτούς!
    ● Στο νομοσχέδιο για τις νέες Δομές η Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων αποτιμάται μόνο με 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο!!!
    Καταργεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την προσμέτρηση της υπηρεσίας σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής και Σ.Δ. ως διδακτική παρά μόνο για 2 έτη, ενώ η εγκύκλιος του 2012 (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12, σελ.23) βάσει της οποίας έγινε η επιλογή και τοποθέτηση τους στην εν λόγω θέση ανάφερε ρητά ότι τα έτη αυτά προσμετρούνται ως διδακτικά. Επιπλέον ΔΕΝ προσμετρά και ως διοικητική εμπειρία παρά μόνο 1 μόριο την άσκηση καθηκόντων σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής, ενώ η εγκύκλιος του 2012 βάσει της οποίας έγινε η επιλογή και τοποθέτηση ανάφερε ρητά την προσμέτρηση των ετών υπηρεσίας στη θέση ως διοικητική-καθοδηγητική εμπειρία (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12).
    Είναι νόμιμο, ηθικό και δίκαιο να μοριοδοτηθεί συνολικά το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων ως διδακτικό.
    Το ανώτατο όριο των 2 ετών προσμέτρησης ως διδακτική υπηρεσία της θητείας στη θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως χρόνων υπηρέτησης, είναι αν μη τι άλλο «τιμωρητικό» για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Δ/νσεις Εκπ/σης στην εν λόγω θέση.
    Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στον νόμο του 2012 (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12, σελ.23), βάσει του οποίου έγινε η επιλογή των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων, η θητεία στη θέση τους λογιζόταν ως διδακτική.Οι υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση γνώριζαν εκ προοιμίου αυτό το δεδομένο. Πρόκειται για μία διάταξη που ελέγχεται ηθικά, χρήζει δικαστικού ελέγχου για να εξεταστεί η νομική της εγκυρότητα και επιτρέπει ερμηνείες που τις προσδίδουν χαρακτήρα σκοπιμότητας και εμπάθειας εις βάρος συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σ.Δ. αναγκάζοντάς τους να διεκδικήσουν δικαστικά τα μόρια που τόσο άδικα τους αφαιρεί.
    Στοχευμένα και με περισσή ευκολία το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές «καρατομεί» την υπηρεσία και το πολυσήμαντο έργο που προσέφεραν τόσα χρόνια οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Αγωγής, οι οποίοι όχι μόνο στήριζαν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, αλλά συμμετείχαν οι ίδιοι σε μια ποικιλία δράσεων που πραγματοποιούνταν σε σχολικές τάξεις ή με σχολικές τάξεις προσφέροντας εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο. Με διδασκαλία σε σχολικές τάξεις, στο πεδίο, σε περιβαλλοντικά μονοπάτια, σε περιβαλλοντικές δράσεις με Φορείς ή δήμους, σε σεμινάρια-ημερίδες, σε ΚΠΕ κ.ά. Στο «Νέο σχολείο», το σχολείο που είναι υποτίθεται ανοιχτό στον έξω κόσμο και στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η διδακτική παρουσία μέσα στους 4 τοίχους της σχολικής τάξης για να θεωρηθεί το έργο ως διδακτικό; Οι Υπεύθυνοι με την προσωπική παρουσία τους στα σχολεία, εισήγαγαν και εισάγουν επιμορφώσεις σε μαθητές, περιβαλλοντικά προγράμματα φορέων & ΜΚΟ, οργανώνουν αλλά και παίρνουν μέρος σε δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία με δήμους, δενδροφυτεύσεις με μαθητές, καθαρισμούς, υιοθεσίες πάρκων, μαθητικά φεστιβάλ παρουσίασης των προγραμμάτων, μαθητικά συνέδρια κ.α. Το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές ΔΕΝ αναγνωρίζει την προσφορά αυτού του έργου ως διδακτική υπηρεσία, ενώ αναγνωρίζονταν δια νόμου μέχρι σήμερα και ενώ αναγνωρίστηκε και στους κατόχους της ίδιας θέσης που επιλέχτηκαν ως στελέχη εκπαίδευσης στις τελευταίες επιλογές διευθυντών, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο δυο μέτρα και δυο σταθμά για θητείες ίδιων θέσεων και ίδιων χρόνων.
    Άλλωστε η παρουσία των Υπευθύνων ΠΕ στα σχολεία αποδεικνύεται ακόμα από το ίδιο το καθηκοντολόγιό τους, αφού σύμφωνα με αυτό, τις 3 ήμερες της εβδομάδας βρίσκονται στα σχολεία για δράσεις και τις 2 μόνο στο Γραφείο τους για διοικητικό έργο.

    ▪ Το πλαφόν των διδακτικών ετών σε σχολική τάξη θα πρέπει να αρθεί.
    Να μην καταπατηθεί το κεκτημένο δικαίωμα των Υπευθύνων από το 2012 να προσμετρηθεί και να μοριοδοτηθεί συνολικά η υπηρεσία τους στη θέση Υπευθύνου ως διδακτική, για όλα τα χρόνια θητείας τους και να πριμοδοτηθεί, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις θέση σε ΚΕΑ. Η εδραιωμένη συνεργασία με τα ΚΠΕ που έχουν οι Υπεύθυνοι από τα τόσα χρόνια μεταξύ τους συνεργασίας και η εμπειρία & γνώση τους θα είναι πολύτιμη για τα ΚΕΑ, που από εδώ και πέρα θα έχουν να διαχειριστούν και τα χιλιάδες προγράμματα Περιβαλλοντικής και λοιπών Σχολικών δραστηριοτήτων, που ήταν έργο των Υπευθύνων.

    Διφορούμενο σημείο:
    «Άρθρο 02 – Ορισμοί
    Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του παρόντος Μέρους, για την εφαρμογή του νοούνται ως: στ) Διδακτική υπηρεσία: εε) η υπηρεσία υπό την ιδιότητα του … του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή Σχολικών Δραστηριοτήτων σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης και
    «Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτήριων επιλογής
    3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας …β) Διδακτική εμπειρία… ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του… Υπευθύνου ΠΕ… 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ ανώτατο όριο.

    Άλλα προβληματικά σημεία στις Νέες Δομές
    – Ενώ καταργούνται οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού!!!!!!
    – Η κατοχή Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται μόνο με 4,5 μονάδες (Άρθρο 24), ενώ ο Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες και ο Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
    – Όλα τα μεταπτυχιακά μοριοδοτούνται το ίδιο, αν και δεν έχουν την ίδια χρονική διάρκεια (Μεταπττυχιακά ΑΕΙ, 2 ετών, θα έπρεπε να μοριοδοτούνται περισσότερο).
    – Μοριοδοτείται μόνο η γνώση ΤΠΕ Β επιπέδου, ενώ για κάποιους δεν ήταν εφικτό να την πραγματοποιήσουν π.χ. οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής δεν είχαν καν δικαίωμα καν να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν για να το παρακολουθήσουν.

    Βασιλική Ιππέκη
    Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης

  • 24 Μαρτίου 2018, 15:26 | Ρούλα Μουντάνου

    Άρθρο 19 παράγραφος 14
    Είναι μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων αντί να αναβαθμιστούν και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές τους. Εννοείται εφόσον πληρούν ουσιαστικές προϋποθέσεις. Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι η ανάσα της εκπαίδευσης.
    Συλλέξτε εμπειρίες από τις διευθύνσεις. Και σπεύδω να δηλώσω ότι στη δική μας η παρουσία των υπευθύνων ήταν σπουδαία!

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:23 | ΜΠΕΤΣΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    Σαν εκπαιδευτικός της τάξης αλλά και σαν προΙσταμένη νηπιαγωγείου θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία πολλών χρόνων σε διάφορες περιοχές της χώρας που υπηρέτησα (Ν. Πέλλας,Ν. Λακωνίας, Ν. Αττικής) σχετικά με τη λειτουργία των Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και τη συνεργασία τους με τις σχολικές μονάδες.
    Τα γραφεία αυτά στηρίζουν διαρκώς τα σχολεία με οργάνωση δράσεων, παροχή υλικού που διαρκώς εμπλουτίζεται, δανεισμό βιβλίων, συντονισμό δικτύων συνεργασίας μεταξύ σχολείων ενισχύοντας την ανατροφοδότησή τους.
    Επίσης σε μία εποχή στην οποία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με την προσωπική τους οικονομική συμμετοχή και χωρίς πάντα να υπάρχουν αξιόπιστοι φορείς , τα συγκεκριμένα γραφεία επιμορφώνουν ΔΩΡΕΑΝ εκατοντάδες εκπαιδευτικούς με σεμινάρια υψηλού μορφωτικού επιπέδου,ξεναγήσεις σε μουσεία,εκθέσεις και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.Μέσα από συνεργασίες με φορείς και δομές καταφέρνουν όλα αυτά τα χρόνια να δώσουν μια πνοή ζωντάνιας και δημιουργίας σε εκπαιδευτικούς και παιδιά.Εργάζονται στον άξονα της Αειφόρου Ανάπτυξης πριν καν αυτή αποτελέσει στόχο του Υπουργείου εμπνέοντας και τα σχολεία προς αυτή την κατεύθυνση.
    Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυσή τους με ανθρώπους που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το έργο και όχι η συρρίκνωσή τους, η οποία θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα σχολεία της χώρας.

    Μπέτσα Θεοδώρα
    προϊσταμένη του 16ου Νηπιαγωγείου Αθηνών

  • 24 Μαρτίου 2018, 13:11 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

    Ο θεσμος των υπευθυνων Αγωγης Υγειάς, Περιβαλλοντικής εκπαιδευσης και Πολιτιστικων Θεμάτων ειναι απόλυτα χρησιμος για την πολυπλευρη εκπαιδευση των μαθητων αλλά και την καταρτιση των εκπαιδευτικων. Οι καινοτομες δρασεις που υλοποιουνται από τους εκπαιδευτικους στηριζουν την εκπαιδευση και προωθούν ποικιλες δεξιοτητες των μαθητων. Η υπαρξη των υπευθυνων ειναι αναγκαια, καθως προσφερουν την απαραιτητη στηριξη, ανατροφοδοτηση και καθοδηγηση στους εκπαιδευτικους.

  • 24 Μαρτίου 2018, 11:29 | M.Κοντίδης

    τα πολιτιστικά προγράμματα συνιστούν ζώνες εκτόνωσης και διαφυγής από την ασφυξία του προγράμματος σπουδών εκφράζοντας το ρομαντισμό μιας μερίδας εκπαιδευτικών. Καλλιεργούν αξίες, δεξιότητες και συμπεριφορές. Απελευθερώνουν τους μαθητές από το ασφυκτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο και τους επιτρέπουν να ασχοληθούν με επίκαιρα θέματα είτε θέματα που απασχολούν την τοπική τους κοινότητα. Παρέχουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις κλίσεις τους στις τέχνες και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με την κοινότητα.
    Και με αυτό το σχέδιο βάζετε την ταφόπλακα σε ολα αυτά βάζοντάς όλους όσους τα στήριξαν στη γωνία; θα το βάλετε και αυτό στη λίστα των εκκρεμότητων των ΣΣ.
    Αυτό αλήθεια γίνετε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης;

  • 24 Μαρτίου 2018, 11:24 | Θάνος

    Διαβάζω στο Άρθρο 19 – Μεταβατικές διατάξεις
    10. Η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17
    (δηλ.
    2. Καταργούνται οι ακόλουθες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες υπηρεσιών
    του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
    α) τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.),
    β) τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών
    Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.),
    γ) τα Περιφερειακά Κέντρα Στήριξης Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
    (ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.),
    δ) οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (Σ.Σ.Ν.),
    ε) τα Κέντρα Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) και τα
    Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.),
    στ) τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.),
    ζ) οι Αθλητικές Ακαδημίες,
    η) τα Τμήματα Ε΄ Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης
    Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Στ΄ Επιστημονικής και Παιδαγωγικής
    Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Αυτοτελών Διευθύνσεων
    Οικονομικής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης των Περιφερειακών
    Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, και
    θ) οι γραμματείες των σχολικών συμβούλων
    3. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), μετατρέπονται στα
    Κ.Ε.Α. που προβλέπονται στο άρθρο 12.

    και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1η-9-2018 και διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως έξι μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.

    14. Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018.

    Και το ερώτημα είναι το εξής:
    Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων, σχολικών δραστηριοτήτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018. Αν δεν έχουν στελεχωθεί τα νέα ΚΕΑ που προβλέπονται και πάρουν παράταση ενός εξαμήνου οι εκπαιδευτικοί των πρώην ΚΠΕ, οι αρμοδιότητες των υπευθύνων για τα σχολικά προγράμματα που θα «πάνε»; το υλικό που υπάρχει στο γραφείο τους που θα μεταφερθεί; Δεν είναι πιο λογικό να πάρουν κι εκείνοι παράταση ίδιου χρονικού διαστήματος με τους υπόλοιπους, αν βέβαια θελήσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους (αφού η υπηρεσία τους δεν θα αναγνωρίζεται ως διδακτική σε σχολεία όπως προβλεπόταν στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής τους το 2012) και το υλικό να πάει κάπου που θα αξιοποιηθεί;

    Μήπως, όσοι επιθυμούν, με τη λήξη της απόσπασής τους (31-8-2018) να τοποθετηθούν σε ΚΠΕ της Διεύθυνσής τους (ή της Περιφέρειας τους, αν δεν έχει η Διεύθυνσή τους) μέχρι κι εκείνα να γίνουν ΚΕΑ και να στελεχωθούν με σχετική προκήρυξη;

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:30 | Σοφία Δημητρίου

    Από το 1992 οι δομές των Υπευθύνων έδωσαν ένα άλλο πνεύμα στα σχολεία μας. τα πήγαν μπροστά. Βοήθησαν συναδέλφους να εκφραστούν και να δημιουργήσουνκαι τώρα ζητάμε να τα καταργήσουμε.
    Τόσα έργα, τόσες δημιουργίες και συνεργασίες!!! Τόσες ώρες εθελοντικής και επιστημονικής εργασίας!! Ακυρώνοντας αυτό το θεσμό είναι σαν να ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπου να σταματήσουν να προσφέρουν στα σχολεία μας.
    Μήπως πρέπι να βελτιώσουμε κάποια αρνητικά που υπάρχουν ώστε να συνεχίσει ο θεσμός να προσφέρει!!!Να δούμε πάλι τα σεμινάρια , τα προγράμματα, τις συνεργασίες, τα έργα που δημιουργήθηκαν.
    Φυσικά μπορεί κάποιος να πει πως όποιος εκαπιδευτικός θέλει να δημιουργεί μπορεί να συνεχίσει.
    Χωρίς όμως έναν συντονισμό αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και πρέπει αυτός ο συντονισμός να είναι ανά Διεύθυνση αλοιώς δεν πρόκειται να βοηθήσει.
    Θέλουμε ΕΝΕΡΓΟ μαθητή , ΕΝΕΡΓΟ εκπαιδευτικό και το Υπουργείο θέλει να διαγράψει αυτόν που με τα έργα του συμβάλει ακριβώς στη δημιουργία του ενεργού πολίτη!!!

  • 24 Μαρτίου 2018, 10:24 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Είναι λογικό, αποτελεσματικότερο και πιο ευέλικτο ΜΙΑ εκπαιδευτική δομή να έχει την υποστήριξη των σχολείων σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία. Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να εργαστούν στα ΚΠΕ/ΚΕΑ. Οι σχετικές αρμοδιότητες διατηρούνται στο νομοσχέδιο και μάλιστα τώρα ενισχύεται περισσότερο η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αφού τα ΚΠΕ/ΚΕΑ εκτός των άλλων θα μπορούν να μπαίνουν απευθείας στα σχολεία και να κάνουν και εκεί προγράμματα και δράσεις.

    Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να δουλέψει ο θεσμός είναι η επαρκής στελέχωση των ΚΠΕ/ΚΕΑ-εννοείται όχι με πέντε ή εφτά άτομα μόνο. Αν πραγματικά θέλουμε Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία στα σχολεία!

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:30 | Σοφία Σολωμονίδου

    Με αυτό το σχέδιο νόμου χτυπάτε το πιο ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια συστηματικά προκαλέσατε ασφυξία στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τις σχολικές δραστηριότητες. Πρώτα επιλέγατε τις ειδικότητες που επιτρέπατε να υλοποιήσουν προγράμματα με συμπλήρωση ωραρίου, μετά -διορθώνοντας- είπατε – σωστά κατά την άποψή μου – όποιος θέλει να το κάνει εθελοντικά. Τώρα τι ακριβώς εξυπηρετεί να σταματήσετε την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων στέλνοντας τους υπεύθυνους να περισσεύουν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ;

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:08 | Γαβαλά Ειρήνη

    Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν εμπράκτως με έμπνευση, υλικό ,απογευματινά σεμινάρια,προσωπική καθοδήγηση και υποστήριξη, ημερίδες παρουσίασης των καινοτόμων προγραμμάτων, ένα νέο, δημιουργικό τρόπο προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Η εμπειρία μου στηρίζεται στην άψογη συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων στην ‘Α Αθήνας.
    Θα ήταν λάθος η κατάργησή τους.
    Γαβαλά Ειρήνη
    Προϊσταμένη του 36ου Νηπιαγωγείου Αθηνών

  • 24 Μαρτίου 2018, 09:04 | Θάλεια Καλλιαντά

    Η Καλλιτεχνική Παιδεία στην Ελλάδα, όπως και η Περιβαλλοντική Αγωγή & και Αγωγή Υγείας, διαρκώς υποβαθμίζονται. Οι υπεύθυνοι των Καινοτόμων Δράσεων που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα οργανώνοντας σημαντικές επιμορφώσεις, εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς και προμηθεύοντάς τους με το κατάλληλο υλικό, καταργούνται μαζί με τη μείωση των ωρών των καλλιτεχνικών μαθημάτων και τη συσώρευση ξερών γνώσεων στο αναλυτικό πρόγραμμα. Η κατάργηση των θέσεων αυτών αποτελεί ένα ακόη βήμα προς την απομάκρυνση των μαθητών από τη βιωματική μάθηση, που θα τους βοηθήσει να μάθουν πιο βαθιά και ουσιαστικά και να αγαπήσουν το σχολείο.

  • 24 Μαρτίου 2018, 08:47 | ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΛΗ

    καλημέρα σας, ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εμπλακούμε στη διερεύνηση των νέων δομών της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα δομή των υποστηρικτών των καινοτόμων δράσεων υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ λειτούργησε πολύ καλά με την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ,όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση. Έχει μαζευτεί τόσα χρόνια εμπειρία και υλικό που είναι λάθος να καταστραφεί. Θεωρώ ότι το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε βελτιώσεις μετά από εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις δομές.

  • 24 Μαρτίου 2018, 00:39 | Ζαχαρούλα Σπυράτου

    O θεσμός του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντικός για τις καινοτόμες δράσεις, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και για την αμεσότητα της βοήθειας που παρέχουν στον εκπαιδευτικό της τάξης.Σε ένα περιβάλλον όπου τα κονδύλια για την εκπαίδευση είναι περιορισμένα και όπου το έργο του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου απαξιώνεται από την κοινωνία, το Υπουργείο θα έπρεπε να διευκολύνει αυτό το έργο.
    Ευχαριστώ.

  • -«Αυτή τη στιγμή, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η προετοιμασία των μαθητών μας για να είναι καλοί περιβαλλοντικοί πολίτες είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που μπορεί κανείς να κάνει. Είναι για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας και για τις επόμενες γενιές ». (Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, κ. Arne Duncan, Σεπ 2010)
    -«Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός των 7 δισεκατομμυρίων θα απαιτήσει δύο φορές περισσότερους πόρους από ό, τι μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης ( The Economist ). Η κάλυψη των αναγκών του παγκόσμιου πολίτη μας – οικολογικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πνευματικά και πολλά άλλα – απαιτεί κατανόηση και δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση εξοπλίζει τους μαθητές με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα κίνητρα για την αντιμετώπιση σύνθετων περιβαλλοντικών προκλήσεων κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

    Τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο επιτρέπεται σε ένα Υπουργείο Παιδείας να είναι «Τυφλός τα τ’ ώτατον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει» (Σοφοκλής) απέναντι σε σημαντικά παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα και να λαμβάνει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικό «αγραμματισμό» τους μελλοντικούς πολίτες μιας χώρας που η ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική καθώς και η ορθή εφαρμογή της απουσιάζουν.
    Και αντί να κάνουμε βήματα μπροστά για να προσαρμοστούμε στις περιβαλλοντικές ανάγκες του 21ου αιώνα, ανάγκες που δεν λογίζονται ως επιθυμίες, αλλά ως υψίστης σημασίας για την ίδια μας τη ζωή και τη ζωή των επόμενων γενεών, λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις και χρησιμοποιούνται επιστημονικοί ορισμοί όπως Κέντρα Εκπαίδευσης γα την Αειφορία (ΚΕΑ) ή Συντονιστές Εκπαίδευσης για την Αειφορία όταν οι ίδιες οι αποφάσεις είναι μη Αειφορικές.
    Ως εκ τούτου, το ερώτημα επαναδιατυπώνεται ως ακολούθως: Από πότε μια μετασχηματική πολιτική επιτρέπεται να ισοπεδώνει δοκιμασμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι τα πλεονεκτήματά τους είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά τους. Και αντί να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» αυτών των διαδικασιών με προσαρμογές που θα εξελίσσουν την εκπαίδευση και θα είναι προς όφελος των μαθητών, καταργεί υποστηρικτικές δομές όπως είναι οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων. Μια δομή που πάντα υπηρετούσε με υπευθυνότητα και σεβασμό, που πάντα στεκόταν αρωγός στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων τους (εγκεκριμένα ή μη), που παρότι ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν τους όρισε ως στελέχη και ως εκ τούτου δεν έπαιρναν επίδομα, δούλευαν με κίνητρο την αγάπη για τον μαθητή και την πίστη ότι όταν παλεύεις, επιμένεις και υπομένεις μπορείς να πετύχεις τους στόχους που θέτεις και να συμβάλεις σε μια πρακτική, διαδραστική μάθηση που στροβιλίζει τη φαντασία και ξεκλειδώνει τη δημιουργικότητα των μαθητών.
    Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι καθ όλη τη διάρκεια που στις Διευθύνσεις υπηρετούν Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρατηρείται ετησίως αύξηση των προγραμμάτων και ενσωμάτωση στη μεγάλη οικογένεια που λέγεται «καινοτομία και όραμα» όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών με πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη στους μαθητές προάγοντας την ενεργό μάθηση και προτάσσοντας την ιδιότητα του πολίτη.
    Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μετά από μια μακρά πορεία διαλόγου με φορείς εκπαιδευτικών σωματείων και πολλών επιστημονικών ενώσεων, κατέληξε στο νέο σχέδιο νόμου για τις νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 16/3/2018 και που δεν παρεκκλίνει από το αρχικό σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε και που τέθηκε πάλι σε διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ερώτημα που προκύπτει και πάλι είναι: τόσοι άνθρωποι και τόσες ενώσεις που κατέθεσαν τις απόψεις τους είτε σε δια ζώσης συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, είτε με κείμενα που κατέθεσαν στο Υπουργείο ΓΙΑΤΙ δεν συνέβαλλαν καθόλου στον διάλογο και στον σχεδιασμό του νέου νόμου και οι απόψεις τους απερρίφθησαν, προφανώς, ως μη ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες παρότι βασίζονταν σε προτάσεις που σέβονταν την πολιτική βούληση και συγχρόνως συνέχιζαν την υποστήριξη των σχολείων με την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    Εν κατακλείδι, κάνουμε ύστατη έκκληση να συνεχίσει αυτό το πολύτιμο έργο που έχει ξεκινήσει από το 1992 και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά στα σχολεία και στις συνήθειες των μαθητών, να συνεχίσει η χαρά και η δημιουργία που προκύπτει από την υλοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, να συνεχίσει η δια ζώσης επαφή με τον Υπεύθυνο στις Διευθύνσεις που συμβάλει καθοριστικά στην παροχή βοήθειας, έμπνευσης, ενεργοποίησης, επιμόρφωσης κλπ , να ιδρυθούν Γραφεία Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), σε οργανική σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
    ΓΙΑΤΙ
    Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχουν ως πρόταγμα τον μαθητή και τα οφέλη που θα αποκομίσει κι ΟΧΙ να δοκιμάζονται πολιτικές που τα αποτελέσματά τους δεν είναι σίγουρα.
    Το μέλλον των παιδιών μας δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση!!!

    Ελένη Νιάρχου
    Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:45 | Νίκος Ευσταθίου

    Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του οικοδομήματος που λέγεται καινοτομία στην εκπαίδευση. Άνθρωποι που στήριξαν τους εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτικό υλικό, που απορρόφησαν ευρωπαϊκά προγράμματα, που άκουσαν και συμβούλευσαν τις δράσεις των ανθρώπων που είχαν διάθεση να κάνουν το κάτι παραπάνω. Μάλλον το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε καρεκλοκένταυρους μακριά από τα σχολεία και τον εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν με την μοναξιά τους…

  • 23 Μαρτίου 2018, 22:27 | Ελένη Καβαζίδου

    Αγαπητοί καθοριστικοί συντελεστές διαμόρφωσης, αναδιαμόρφωσης των δομών της εκπαίδευσης,

    αξιότιμοι εκπρόσωποι της ελπίδας μας για μία καλύτερη ζωή, κυοφόροι αλλαγών για ποιότητα ζωής, αναβάθμιση και εξέλιξη του πολιτισμού μας, ριζοσπαστικοί καινοτόμοι που προσδοκείτε αλλαγές που θα απολαύσουν οι νέοι που θα μας τιμήσουν μνημονεύοντάς μας…. [γιατί μόνο τότε θα έχει νόημα η πράξη μας, αν επέλθει και τιμή σε ύστερο χρόνο, ειδάλλως ανόητοι όλοι μας….]

    Ποιος ήταν ο συντονιστής και ποια η άρχουσα συμβουλευτική συμμαχία που οδήγησε σε αυτήν την αλλαλάζουσα εξαρρθωτική δομική αλλαγή στην εκπαίδευση προ της μύησής μας για να δεχθούμε μία τέτοια παράτολμη επαναστατική προσθήκη; ξένο σώμα στο σώμα μας… μεταμόσχευση χωρίς αναισθησία, κρυολουσία και αχαλίνωτες εικασίες και υποθέσεις …

    Θεμελιώδες ερώτημα για τους τεχνοκράτες: Πώς δύναμαι να αξιολογήσω το προϊόν εάν δεν προκύψει έλεγχος ποιότητας;
    Θυμίζω: για έλεγχο ποιότητας χρησιμοποιούμε ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, εργαλεία μέτρησης της σημερινής ποιότητας και των αδύναμων σημείων της με επιστημονικές μεθόδους και… μετά εργαζόμαστε σε πιλοτικές εφαρμογές για να προκύψει η πρώτη δειλά δειλά αναριχώμενη νέα ρυθμιστική αλλαγή…

    Τι σόι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ έχουμε εάν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουνσ ε τέτοιες διαδικασίες;

    ΑΥΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΆ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΡΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ.

    Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΙΣ ΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ… ΘΥΣΙΑΣΕΙ; ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΝΑ ΘΙΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ; ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ…

    έστω και μία γενιά να χάσουμε, από λάθη μας, σε θέματα άτοπης εκπαιδευτικής πολιτικής, θα σέρνουμε για τα επόμενα 50 χρόνια.

    Σας παρακαλούμε συζητήστε μαζί μας.

  • 23 Μαρτίου 2018, 16:41 | Γιακουμάτου Τερέζα

    Το υπουργείο δε φροντίζει να υπάρχει συνέχεια και ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμό των ΚΕΑ. 1) Δεν προβλέπεται η μεταφορά των αρχείων των υπευθύνων- έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ένα αξιοποιήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τις καινοτόμες δράσεις και αυτό εγκαταλείπεται στην τύχη του στις Διευθύνσεις όπου νομοτελειακά θα καταστραφεί.
    2) Ειδικά για τους υπευθύνους των καινοτόμων δράσεων προβλέπεται η λήξη της θητείας τους. Πώς εξασφαλίζεται ότι ο θεσμός των σχολικών δραστηριοτήτων θα στηριχθεί την επόμενη χρονιά και μέχρι την προκήρυξη των ΚΕΑ;
    Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία αναγνωρίζει τη σημαντική υπηρεσία των υπευθύνων;
    Έγινε κάποια υποτυπώδης έρευνα αναφορικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν και εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι, ώστε οι συντάκτες του παρόντος σχεδίου νόμου να αποφασίσουν στοιχειωδώς αντικειμενικά; Γιατί μερικοί παραμένουν μέχρι την προκήρυξη και για τους υπευθύνους προβλέπεται ειδικά η λήξη της θητείας τους;
    Προτείνεται με βάση την αρχή της αμεροληψίας να δοθεί η δυνατότητα σε όποιους από τους υπευθύνους το επιθυμούν να στελεχώσουν προσωρινά τα ΚΠΕ, τα οποία λειτουργούν υποστελεχωμένα, ώστε να υπάρξει συνέχιση της στήριξης του έργου των εκπαιδευτικών.
    Προτείνεται ακόμη να προβλεφθεί η μεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού στο χώρο των ΚΠΕ προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί στο μέλλον.

  • 23 Μαρτίου 2018, 00:38 | Constantinos Yanniris

    Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω την άποψή μου. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς έχω υπηρετήσει τo θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την ελληνική επαρχία, και συγκεκριμένα από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας και Κρεστένων. Από το 2013 βρίσκομαι στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή, που αφορά στο ελληνικό μοντέλο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κάθε φορά που παρουσιάζω τις δομές και τις λειτουργίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Προσωπικά νιώθω περήφανος που η μικρή αυτή χώρα συγκαταλέγεται στη διεθνή πρωτοπορία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και μάλιστα με ένα δίκαιο σύστημα, που επιτρέπει στους μαθητές όλων των οικονομικών τάξεων να συμμετέχουν σ’ αυτή χωρίς κόστος (μια που τα έξοδα καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους). Τελειώνοντας το διδακτορικό μου θα δημοσιοποιήσω στοιχεία από δημόσιο σχολείο της Ελλάδας (συγκεκριμένα από την Κάλυμνο), όπου φαίνεται καθαρά ότι οι μαθητές παρουσιάζουν βελτιωμένες περιβαλλοντικές γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές έπειτα από την συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ΠΕ. Εξάλλου, για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει πλήθος δημοσιεύσεων στη διεθνή βιβλιογραφία, που συνηγορούν στην πρωτοπορία της Ελλάδας στο χώρο της ΠΕ. Είναι απορίας άξιο το ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες (τουλάχιστον από τότε που βρίσκομαι στην ΠΕ) υπήρξαν από αδιάφορες έως εχθρικές προς ένα χώρο που θα έπρεπε να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν διαχειρίζεσαι κάτι που είναι εγνωσμένης αξίας, οφείλεις να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις οργανωτικού τύπου, αλλά ακόμα και ονοματολογικού. Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι δεν υπήρχε τίποτε το αξιόλογο πριν την δική του έλευση, οπότε σε αυτήν την περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή και αναδιοργάνωση μόνο καλό μπορεί να επιφέρει. Το να επεμβαίνεις σε έναν από τους λίγους τομείς όπου η χώρα μπορεί να εξάγει εκπαιδευτική πρωτοπορία, εισάγοντας ακόμα κι εκεί έτοιμες λύσεις απ’ έξω, δεν είναι σημείο καλής διοίκησης.

    Υ.Γ. 1. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έδωσαν ζωή σε ξεχασμένες γωνιές της χώρας και δεν βλέπω σε θα εξυπηρετούσε η μετακίνησή τους στα αστικά κέντρα.

    Υ.Γ. 2. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου καταλαβαίνω ότι οι μαθητές τωνπεριβαλλοντικών ομάδων δε θα μπορέσουν να ξαναεπισκεφθούν κάποιο ΚΠΕ εκτός του νομού όπου βρίσκεται το σχολείο τους. Παρατήρησα με πόση χαρά περίμεναν φέτος οι μαθητές της Καλύμνου να επισκεφθούν (μάλλον για τελευταία φορά) κάποιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  • 22 Μαρτίου 2018, 22:06 | Ποντικάκης Φώτης

    Ο θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών υπέστη μια πρώτη συρρίκνωση στην αρχή της οικονομικής κρίσης από την τότε κυβέρνηση με τη συγχώνευσή τους στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αυτό ήταν ένα πλήγμα για την υποστήριξη των καινοτόμων προγραμμάτων των σχολείων. Την ίδια περίοδο περιόρισαν σηματικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
    Αυτή την πολιτική έρχεται δυστυχώς να συνεχίσει κι η τωρινή κυβέρνηση που καταργεί τον ήδη συγχωνευμένο θεσμό των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους στα ΚΠΕ που μετονομάζει σε ΚΕΑ, εξαφανίζοντας και τη λέξη «περιβάλλον» από το όνομά τους.
    Τα ΚΠΕ-ΚΕΑ μάλιστα θα υποστούν νέα μείωση προσωπικού, μιας και για τη στελέχωσή τους αναφέρεται «τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και 2 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας» που στη μνημονιακή διάλεκτο σημαίνει «4 άτομα το πολύ». Άρα τα ΚΠΕ-ΚΕΑ δε θα προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτά που ήδη έκαναν, όχι να αναλάβουν και άλλο έργο.
    Εάν πράγματι η κυβέρνηση θέλει την αλλαγή στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την κοινωνική αλλαγή, θα πρέπει να ενισχύει καινοτόμους θεσμούς, να τοποθετεί σε αυτούς επιπλέον προσωπικό, τόσο στα ΚΠΕ, όσο και στις θέσεις Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών.
    Αντ’ αυτού, συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποστηρίζουν τις καινοτόμες δράσεις των σχολείων.
    Έτσι προωθεί η κυβέρνηση την καινοτομία στα σχολεία, με λιγότερα κονδύλια, λιγότερους ανθρώπους που υποστηρίζουν την καινοτομία και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων ανθρώπους και πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία του θεσμού των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων;

  • 22 Μαρτίου 2018, 10:46 | Παντελής Τσολάκος

    Δυστυχώς, όσοι απέχουν από το ζωντανό κύτταρο της τάξης ή και δεν είχαν ποτέ τους εμπειρία από αυτήν και είναι εκπαιδευτικοί εξ αποστάσεως μέσα στην ασφάλεια του Γραφείου, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού και των μαθητών του και εν τέλει της κοινωνίας. Σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών,σύνδεση της γνώσης με την πραγματική ζωή με σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσπάθεια συμμετοχής των μαθητών/τριών στην επίλυση προβλημάτων της τάξης και της τοπικής κοινωνίας, έπαιξαν οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αποδείχτηκε από το έργο τους και τη συνεχή, άμεση και πολύτροπη επικοινωνία μαζί μας ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί της πράξης είχαμε δίπλα μας την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, με την ποιότητα της επικοινωνίας που μας βοηθά να οραματισθούμε και να υλοποιήσουμε τα εκπαιδευτικά μας σχέδια για τη διαμόρφωση ενός πολίτη καλύτερου από εμάς. Αυτό χρειαζόμασταν ανέκαθεν, ήταν δίκαιο και είχε γίνει πράξη.
    Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά το νέο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιέχει καθόλου αυτήν την κατεύθυνση. Μήπως στο μέλλον χαθούν όχι μόνο οι ρόλοι τους αλλά και οι καινοτομίες;

  • 22 Μαρτίου 2018, 10:06 | Ελίνα Σχοιναράκη

    Ο θεσμός του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι σημαντικός. Στηρίζει το δάσκαλο, του παρέχει σχετικό υλικό και βοηθά με το ρόλο του τα παιδιά να μαθαίνουν για την αειφορία, τη βιωσιμότητα και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα. Γίνονται ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, με οικολογική συνείδηση.

  • 21 Μαρτίου 2018, 21:58 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

    ένας θεσμός που άλλαξε τον αέρα του σχολείου που έβγαλε τον μαθητή από τα στεγανά της τάξης με στόχο την περιβαλλοντικη εγγραμματοσυνη- την κοινωνική αλληλεγγύη -την αειφορια -την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.-θυσιάζεται στον βωμό μιας πρόχειρης απόφασης…..το άδηλο πρόγραμμα του σχολείου που διευκόλυνε τον εμπνευσμενο δάσκαλο ,ως συνοδοιπορο της παιδικής περιέργειας να βγει στην αναζήτηση της απορίας και να καταλήξει με τους μαθητές του σε θεαματικά αποτελέσματα δέχεται την ταφόπλακα μιας δήθεν καινοτόμου δικαιολογίας κι ο κόσμος που παρακολουθεί χρόνια τώρα το έργο των υποστηρικτικων δομών στα σχολειά μένει άφωνος για την οπισθοδρομηση στην οποία οδηγούνται τα ελληνικά γράμματα σε μια περίοδο διεθνών απαιτήσεων…τελικά οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις του παρελθόντος καιρού αποδείχτηκαν προοδευτικότερες της προοδευτικής ….

  • 21 Μαρτίου 2018, 21:39 | Αστέριος Φαρμάκης

    Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση του ενεργού και κριτικά σκεπτόμενου μελλοντικού πολίτη, με στόχο να οξύνει την ικανότητά του και τη δυνατότητα παρέμβασής του στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη βιωσιμότητα και την αειφορία και επίσης να οπλίσει με γνώση και επιχειρήματα τα σημερινά παιδιά για τη διεκδίκηση, στην ενήλικη ζωή τους, βιώσιμων και αειφόρων λύσεων στο τόσο σημαντικό όσο και επείγον, οικολογικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά, περιβαλλοντικό ζήτημα.Παρακαλώ να περάσει…………δε βρίζω.

  • 20 Μαρτίου 2018, 12:36 | Αναστόπουλος

    Για την παράγραφο 9.
    Το Υπουργείο αναγνωρίζει την σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και παρατείνει την λειτουργία τους μέχρι απόσπασης των Υπευθύνων Πληροφορικής ενώ για τις υπόλοιπες καταργούμενες δομές έχει καταληκτική ημερομηνία θητείας την 31-8-2018.
    Θα πρέπει και για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να ισχύσει η ίδια ρύθμιση.