Άρθρο 09 – Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.

1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Φιλολόγων (ΠΕ02): ενενήντα τρεις (93) θέσεις και
δδ) Μαθηματικών (ΠΕ03): τριάντα οκτώ (38) θέσεις.
β) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.):
αα) Ψυχολόγων (ΠΕ23): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
ββ) Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): σαράντα επτά (47) θέσεις,
δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): είκοσι τέσσερις (24) θέσεις,
εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ29): τριάντα τρεις (33) θέσεις,
στστ) Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΠΕ31): έξι (6) θέσεις και
γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις.
δ) Διοικητικών υπαλλήλων:
αα) ΠΕ 1 Διοικητικού: είκοσι έξι (26) θέσεις και
ββ) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: σαράντα πέντε (45) θέσεις.
2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.
3. Οι θέσεις της παρ. 1 για τις οποίες προβλέπεται η πλήρωση κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κατανέμονται με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 στα Κ.Ε.Σ.Υ. Ξάνθης και Ροδόπης. Οι λοιπές θέσεις της ίδιας παραγράφου κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. της χώρας με την ίδια υπουργική απόφαση.
4. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε οργανική θέση σε Κ.Ε.Σ.Υ., αρμόδιο είναι το οικείο Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

  • 22 Μαρτίου 2018, 07:05 | Κώστας Κουγιουμτζής

    Άρθρο 09 – Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    Προτείνω την πρόβλεψη θέσεων επιστημόνων ΕΙΔΙΚΗΣ φυσικής αγωγής.
    Λ.χ. οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, ADHD) απαιτούν συνδυασμό εξειδικευμένων εργαλείων γνωστικής, συναισθηματικής όσο και κινητικής/σωματικής μάθησης.

  • 21 Μαρτίου 2018, 23:11 | Ζαφειρειώ

    Οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις σχολικές μονάδες ,καθηγητές και γονείς γνωρίζουν καλύτερα από όλους τη σχολική πραγματικότητα, έχουν εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί στη νέα υποστηρικτική δομή.
    Είναι άδικο γι’ αυτούς να μην έχουν καν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη στελέχωση του Κ.Ε.Σ.Υ.
    Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλούνται να αποκαταστήσουν την αδικία που γίνεται σε βάρος των Υπευθύνων ΣΣΝ και να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στη στελέχωση της νέας υποστηρικτικής δομής.

  • 21 Μαρτίου 2018, 21:01 | Ανδριανή

    Να υπάρχει η δυνατότητα απόσπασης σε ΚΕΣΥ για τους Εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο στην Ψυχολογία (και ιδιαίτερα σε όσους έχουν ειδίκευση στη σχολική ψυχολογία). Έχοντας πολυετή διδακτική εμπειρία, γνωρίζοντας εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα της σχολικής καθημερινότητας και διαθέτοντας θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στον τομέα της αξιολόγησης, της συμβουλευτικής και της υποστήριξης των μαθητών, αποτελούν στελέχη με πολύτιμες εγκάρσιες δεξιότητες και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.

  • 21 Μαρτίου 2018, 19:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.

    Ως εκπαιδευτικός έχω συνεργαστεί με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δ/νσης Εκ/σης που ανήκω. Η συνεργασία μας ήταν επιτυχής και με βοήθησε στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών των παιδιών. Αποδείχθηκαν πολύτιμες οι γνώσεις του Υπεύθυνου ΣΣΝ στη διαχείριση της τάξης.
    Οι ΣΣΝ πρέπει να έχουν βασικό και συντονιστικό ρόλο στη νέα δομή του ΚΕΣΥ,επειδή ως εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τη σχολική πραγματικότητα και μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης.

  • 21 Μαρτίου 2018, 19:28 | Άγγελος

    Γιατί αποκλείονται οι υπεύθυνοι των ΣΣΝ από την στελέχωση των ΚΕΣΥ; Γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα φιλόλογοι και μαθηματικοί;

  • 21 Μαρτίου 2018, 17:43 | Καίτη Μπληγιάννου

    Οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ, που εδώ και χρόνια, μόνοι τους και κάτω από αντίξοες συνθήκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις σχολικές μονάδες και με τις παρεμβάσεις τους συμβάλλουν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων, γνωρίζουν καλύτερα από όλους τη σχολική πραγματικότητα και έχουν εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί στη νέα υποστηρικτική δομή.
    Είναι αδιανόητο και άδικο γι’ αυτούς να μην έχουν καν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη στελέχωση του Κ.Ε.Σ.Υ., δομής που έχει ως αποστολή, εκτός των άλλων, και την προάσπιση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των μαθητών, κύρια αρμοδιότητα των ΣΣΝ.
    Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλούνται να αποκαταστήσουν την αδικία που γίνεται σε βάρος των Υπευθύνων ΣΣΝ και να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα συμμετοχής τους στη στελέχωση της νέας υποστηρικτικής δομής.

  • 21 Μαρτίου 2018, 17:13 | Λευτέρης

    Έχει πραγματικά ενδιαφέρον πως μια αριστερή κυβέρνηση υιοθετεί το Αμερικάνικο/νεοφιλελεύθερο μοντέλο στη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στο χώρο του σχολείου, ένα μοντέλο ιατρικοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων. Κανείς δεν αρνείται τον πολύ σημαντικό ρόλο των ψυχολόγων. Οι παρεμβάσεις τους όμως θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε δομημένα κοινοτικά πλαίσια ως παραπομπή από το εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η ευρεία ένταξη ψυχολόγων στην εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό των μαθητών σε προβληματικούς και μη και διευκολύνει την επίριψη ευθυνών στον μαθητή που δεν μπορεί να τα καταφέρει.
    Από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις κοινωνικών λειτουργών ΕΕΠ στα ΚΕΣΥ θα έπρεπε να αντικατασταθούν από εκπαιδευτικούς Κοινωνιολόγους αυξημένων προσόντων, όπως συμβαίνει και σε όλο το δημόσιο τομέα όπου υπάρχει αναλογία στην κάλυψη θέσεων από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Κοινωνιολόγους. Δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Κοινωνικών Λειτουργών η αντιμετώπιση αντίστοιχων ζητημάτων και οι εκπαιδευτικοί Κοινωνιολόγοι μπορούν να συνδέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνική διάσταση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

  • 21 Μαρτίου 2018, 16:33 | ΜΑΙΡΗ Π.

    Θεωρώ μεγάλο λάθος την απουσία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, ενός θεσμού που στήριξε την ελληνική οικογένεια, στις δύσκολες εποχές της κρίσης. Με τη γενίκευση των ΣΣΝ σε όλη τη χώρα το 2012, είχαμε τη δυνατότητα και στην επαρχία να βρούμε βοήθεια στη διαχείριση των δύσκολων εφηβικών αντιδράσεων. Οι εκπρόσωποι των ΣΣΝ, γνωρίζοντας καλά το χώρο της εκπαίδευσης, στάθηκαν στους γονείς και στα παιδιά ουσιαστικά, χωρίς να στιγματίσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Πέρα από το κομμάτι της συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γονιών και παιδιών, με τις ομιλίες-παρουσιάσεις-σχολές γονέων ενημέρωσαν για τα σύγχρονα προβλήματα των παιδιών και τις κατάλληλες λύσεις στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπισή τους. Εύχομαι οι αρμόδιοι να σκεφτούν ξανά την απόφαση αποκλεισμού τους από τα ΚΕΣΥ και να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους.

  • 21 Μαρτίου 2018, 15:16 | Ekπ/κοι π/θμιας κ δ/μιας εκπ/σης

    Λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, του μεγάλου αριθμού και των συνεχώς αυξανόμενων αιτημάτων (μαθητικός πληθυσμός Πρωτ/θμιας: 23.399 και 17.736 της Δ/θμιας) που το ΚΕΣΥ ΛΑΡΙΣΑΣ καλείται να ικανοποιήσει κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη κι αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας μας, η σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων εκπ/κών Πρ/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή ως εξής:

    α) Τριών (3) επιπλέον θέσεων Δασκάλων ΠΕ7Ο (αύξηση κατά τρεις)
    β) Δύο (2) θέσεων φιλολόγων ΠΕΟ2
    Μία (1) θέση μαθηματικού ΠΕΟ3

    Σας ευχαριστούμε

    Εκπ/κοί Π/θμιας κ Δ/θμιας Εκπ/σης του ΚΕΣΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • 21 Μαρτίου 2018, 13:31 | Παρίσσης Δουγλερίδης

    Ο κλάδος των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, ΠΕ11, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, είναι ο μόνος ο οποίος εξαιρείται από το καινούριο σχέδιο νόμου και δεν μεταφέρεται ως ειδικότητα από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στο Κ.Ε.Σ.Υ., το οποίο θα έχει εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι στις τυπικές τάξεις του σχολείου, φοιτούν μαθητές με νοητική υστέρηση, συναισθηματικές διαταραχές, αυτισμό, μειωμένη όραση ή/και ακοή και κινητικές δυσκολίες, πρέπει να θεωρήσουμε επιβεβλημένη την παρουσία του εκπαιδευτικού ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στη νέα δομή και παρακάτω εξηγούμε γιατί: Στην διαδικασία συνεκπαίδευσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι οποίοι και έχουν ανάγκη υποστήριξης και καθοδήγησης σε θέματα Ειδικής Αγωγής, η οποία θα πρέπει να τους παρασχεθεί από την αντίστοιχη ειδικότητα στο πλαίσιο της νέας δομής. Οι μαθητές έλκονται περισσότερο από τους καθηγητές, των οποίων το αντικείμενο είναι αυτό που τα ίδια τα παιδιά αγαπούν να κάνουν: να παίζουν και να κινούνται! Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθηγητής φυσικής αγωγής είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός που διαπιστώνει και αντιμετωπίζει τις όποιες κινητικές, νοητικές, οι συναισθηματικές διαταραχές του μαθητή διότι αυτές εκδηλώνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού .Το γεγονός αυτό καθιστά τη θέση του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στο πλαίσιο του τυπικού σχολείου, χωρίς να παραβλέπεται ότι η φυσική αγωγή είναι η μοναδική επιστήμη που συνδυάζει το κινητικό με το συναισθηματικό και το γνωστικό τομέα. Η γνώση σχετικά με τις διαταραχές αυτές είναι απαραίτητη ,προκειμένου να ικανοποιήσουν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. O Εκπαιδευτικός ΠΕ11, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του, που έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει την εκπαιδευτική παρέμβαση στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και της Κινητικής Δραστηριότητας και αυτός που θα υποδείξει πρόγραμμα εκπαιδευτικής – ψυχαγωγικής παρέμβασης για ένα παιδί-άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. ΔΕΠΥ) ή αναπηρία (π.χ. αυτισμό, νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση κτλ) στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολικό περιβάλλον

  • 21 Μαρτίου 2018, 12:43 | Σπύρος

    Για την στελέχωση: β) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις, έχω να επισημάνω τα εξής:
    η αποστολή και οι αρμοδιότητες των ΚΕΣΥ απαντούν σε πραγματικές ανάγκες για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου. Ανάλογες προσπάθειες στο πλαίσιο του Ελληνικού Στρατού με τις Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με τους Συμβούλους Ψυχολόγους και Σταδιοδρομίας, παράγουν σημαντικό έργο και αποτελούν καλές πρακτικές. Επιπλέον, έχουν προσφέρει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να αναπτύξουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, καθώς και τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσω της εμπειρίας που αποκόμισαν. Οι εμπειρίες αυτές είναι ένα κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού, που είναι έτοιμο να προσφέρει άμεσα και πρέπει να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των ΚΕΣΥ. Επομένως, είναι ακατανόητη η απουσία των Κοινωνικών Επιστημόνων, που ήδη διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, από την στελέχωση των ΚΕΣΥ.
    Σημειώσεις:
    1. Πρόσκληση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για Συμβούλους στα ΣΔΕ (στις σελίδες 4-5 αναφέρονται τα απαιτούμενα πτυχία για τους Συμβούλους Σταδιοδρομίας) –
    https://www.inedivim.gr/sites/default/files/announcements-proclamations-publicity/files/2017-02-14-sde-prosklisi-symvoulon_0.pdf
    2. Οι Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας στελεχώνονται από Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς.

  • 21 Μαρτίου 2018, 09:54 | Βασιλική

    Η Ειδική Αγωγή χρειάζεται να γίνει ένας χώρος όπου θα υπάρξουν γερές βάσεις.Αυτό πώς θα μπορέσει να γίνει από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί με ενοικιαστές θέσεων-αναπλήρωση δεν υφίσταται όταν αναπληρώνεις τον εαυτό σου-…αυτό που προσπαθείτε να δημιουργήσετε αποτελεί ουσιαστικά έναν απρόσωπο πυλώνα γραφειοκρατίας με μπαλάκι το γονιό και το παιδί που προσπαθεί να θέσει βάσεις για το μέλλον του.Με ποιο σκεπτικό επιλέγετε ειδικότητες μόνο για κάποια κέντρα και όχι για όλα;Έχετε ζητήσει στατιστικά στοιχεία ώστε να στηρίξετε το πώς κάνετε τη συγκεκριμένη επιλογή;Τα ΚΕΔΔΥ έχουν στηρίξει οικογένειες και παιδιά, διεκπεραιώνοντας ένα δύσκολο έργο και βρίσκοντας απέναντι τους τις ανεπάρκειες σε προλήψεις και άτομα.Παρόλα αυτά, ειδικά στην επαρχία που δεν υπάρχουν άλλες δομές, είναι έγκλημα να χάσει ο γονιός το δικαίωμα του να βοηθήσει το παιδί του.Είναι έγκλημα στην πλάτη όλων αυτών να δημιουργήσετε μία δομή με τόση προχειρότητα που απλά συμφέρει οικονομικά.

  • 21 Μαρτίου 2018, 08:52 | ANNA A.

    Στη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. πρέπει να συμπεριληφθούν και οι υπεύθυνοι Σ.Σ.Ν. Οι υπεύθυνοι Σ.Σ.Ν., κάτω από αντίξοες συνθήκες παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και δε θα έπρεπε να αποκλείονται από τη νέα δομή.

  • 21 Μαρτίου 2018, 00:33 | Κωνσταντίνα

    Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν ΑΝΑΓΚΗ από την παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας (επιλογή κατάλληλου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος μετά το Λύκειο, στοχοθεσία, λήψη απόφασης, διασύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας). Οι υπηρεσίες αυτές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να παρασχεθούν από τους Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού των ΚΕΣΥΠ, αφού το προσωπικό δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο σε θέματα Ειδικής Αγωγής.
    Είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν στα Κ.Ε.Σ.Υ Επαγγελματικοί Σύμβουλοι με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας με επιπλέον εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία.

    ΠΕ22 – Επαγγελματικών Συμβούλων

  • 20 Μαρτίου 2018, 23:32 | el

    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να στελεχώσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ,:
    θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 71) και οι Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 61), οι οποίοι έχουν πλήρη κατάρτιση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Παρακαλώ να προβείτε σε τροποποίηση του άρθρου και συμπερίληψη των παραπάνω κλάδων.

    Επίσης, συμφωνώ με προηγούμενη αναπληρώτρια:
    Με ποιο σκεπτικό αφαιρούμε την Διάγνωση και κρατάμε την διερευνηση/αξιολόγηση υποβιβαζοντας έτσι τους εαυτούς μας και την επιστημονικότητα μας; Αν φυγει η Διάγνωση ονομαστικά -συνεπώς και ουσιαστικά, θα επιβαρυνθούν περισσότερο τα Κεντρα Ψυχικής Υγείας απο τα οποία, τα ΚΕΣΥ θα περιμένουν αιωνες την γνωμάτευσή τους, για να δωσουν μετά ενα χαρτι που θα λεει Δυσλεξια και θα προτεινει απαλλαγή.

    Για ποιο λόγο δεν στελεχώνονται όλα τα ΚΕΣΥ με όλες τις ειδικότητες; Μήπως κάποιες περιοχές χρειάζονται λογοθεραπευτή ενώ κάποιες όχι;

    Πως περιμένετε να εφαρμοστούν όλα τα ανωτέρω απο προσωπικό που εναλλάσσεται κάθε χρονιά εφόσον οι περισσότεροι στην Ειδική Αγωγή αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας τα τελευταια 15 χρονια;

    Η αναβάθμιση της ειδικης αγωγής οφειλει να βασίζεται σε επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Βάση ποιων δεδομένων επιχειρούνται οι προτεινόμενες αλλαγές;
    ή πρόκειται απλά για κάποιο ΣΟΥΠΕΡ-φορέα που συμφέρει οικονομικά
    συγκεντρώνοντας πολλές δομές σε μια;

  • 20 Μαρτίου 2018, 21:59 | Θανασης

    1. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί με πτυχίο ψυχολογίας αλλά και ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση ,τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα ΚΕΣΥ…
    2. Η Εμπειρία εκπαιδευτικών στις δομές των ΣΣΝ και των ΚΕΣΥΠ είναι πολύ σημαντικό προσόν και θα πρέπει να αξιοποιηθεί μοριοδοτωντας αυτή την εμπειρία . Είναι σημαντικό τα κεσυ να είναι στελεχομένα με έμπειρους εκπαιδευτικούς που ξέρουν από κοντά τα προβλήματα της εκπαίδευσης , η μη αξιοποίηση θα φέρει προβλήματα και σύγχυση
    3. Οι δομές χρειάζονται αποκέντρωση και όχι συγκέντρωση .

  • 20 Μαρτίου 2018, 21:10 | ΜΑΡΙΑ

    Σέβομαι τον κόπο όλων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαξιώνουμε τους άλλους.Οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα ΚΕΣΥΠ είναι επιμορφωμένοι στην πλειονότητά τους με ετήσια και εξάμηνα σεμινάρια, το ΠΕΣΥΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, διετούς διάρκειας, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά μαζί. Δεν στερούνται λοιπόν εξειδίκευσης στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επί πλέον έχουν εμπειρία πολλών χρόνων και αυτό είναι πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία.

  • 20 Μαρτίου 2018, 18:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το παρόν σχέδιο νόμου διαμορφώνει σε σχέση με τα ΚΕΣΥ μια δομή καθαρά τεχνοκρατική και σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατική χωρίς όμως να μπορεί να προσεγγίσει την σχολική μονάδα ως ολότητα. Με άλλα λόγια ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ΚΕΣΥ να χάσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο, ιδιαίτερα όταν θα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ψυχοκοινωνικά ζητήματα εκτός της ειδικής αγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο η αποκλειστική παρέμβαση ΕΕΠ (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) χωρίς την συμμετοχή εκπαιδευτικών θα συμβάλει στην ψυχολογιοποίηση των προβλημάτων και την ετικετοποίηση των μαθητών. Αντίστοιχα, οι παρεμβάσεις θα γίνονται με όρους προβλήματος, ψυχοπαθολογίας και μεταβίβασης ευθύνης στο μαθητή που έχει πρόβλημα, αγνοώντας το ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
    Η αναγνώριση του παιδαγωγικού ρόλου των ΚΕΣΥ για την αντιμετώπιση θεμάτων εκτός ειδικής αγωγής μπορεί να γίνει με την συμμετοχή εκπαιδευτικών αυξημένων προσόντων οι οποίοι γνωρίζουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης. Η επιλογή αυτών των εκπαιδευτικών θα μπορούσε να γίνει με κριτήρια επιλογής παρόμοια με αυτά που ίσχυαν για τους υπευθύνους ΣΣΝ και με πεδίο ευθύνης την επικοινωνία με την σχολική κοινότητα και την διαμόρφωση παρεμβάσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
    Παράλληλα, η διασύνδεση με την σχολική κοινότητα με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας θα έπρεπε να αποτελέσει πεδίο δράσης των ΚΕΣΥ έτσι ώστε να μετασχηματιστεί αυτός ο πλούτος γνώσεων που θα έχουν. Αυτές τις δράσεις θα μπορούσε να αναλάβει επίσης εκπαιδευτικός αυξημένων προσόντων με ειδίκευση στην Αγωγή υγείας. Η επιλογή αυτών των εκπαιδευτικών θα μπορούσε να γίνει με τα κριτήρια επιλογής που ισχύουν για τους υπευθύνους Αγωγής υγείας.
    Σκοπός αυτών των προτάσεων αποτελεί η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού ρόλου των ΚΕΣΥ σε ένα διεπιστημονικό πλαίσιο που όμως θα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την εκπαιδευτική πράξη και τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου.

  • 20 Μαρτίου 2018, 11:48 | Μερλίδου Βασιλική

    Πανελλαδικά οι Υπεύθυνοι ΣΕΠ μέχρι τώρα είναι 158. Με το παρόν Σχέδιο μειώνονται σε 140, δηλαδή 18 λιγότεροι . Αυτό σημαίνει ότι 9 ΚΕΣΥΠ πρακτικά εξαφανίζονται. Σε μεγάλους νομούς που είχαν περισσότερα απὀ ένα ΚΕΣΥΠ, πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες σε Επαγγελματικό Προσανατολισμό για όλα τα Σχολεία( μαθητές, γονείς,εκπαιδευτικούς)με το να υπάρχει προσωπικό μόνο στην έδρα κάθε νομού(στο ΚΕΣΥ);

    Συγκεκριμένο παράδειγμα, ο ΕΒΡΟΣ που υπηρετώ εγώ είναι τεράστιος νομός. Η έδρα του νομού Αλεξανδρούπολη απέχει 170 χιλιόμετρα από την άλλη άκρη,το Γυμνάσιο-Λύκειο Μεταξάδων. Οι όμοροι νομοί σε αυτόν είναι η Τουρκία και η Βουλγαρία.

    Ο ΕΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΝΟΜΟΙ.

    Το προσωπικό των Δομών λοιπόν θα πρέπει να βρίσκεται διάσπαρτο στο Βόρειο και στο Νότιο μέρος.

  • 20 Μαρτίου 2018, 11:06 | Αναστόπουλος

    Αφού προβλέπεται (στη παράγραφο 2.ββ.iv) παροχή τεχνικών βοηθημάτων και υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας σε μαθητές και σχολεία, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην στελέχωση των ΚΕΣΥ και καθηγητές κλάδου ΠΕ86 (πρώην ΠΕ19-ΠΕ20).

  • 20 Μαρτίου 2018, 10:43 | Αγγελική Γιαννάτου

    Οι Υπεύθυνοι των ΣΣΝ δεν αξιοποιούνται στη νέα δομή!Θα ωφεληθεί η εκπαίδευση αν αποκλειστούν άνθρωποι με επιστημονική γνώση και εμπειρία, που τόσα χρόνια στήριζαν τις σχολικές κοινότητες, έκαναν προγράμματα, ημερίδες, συγγραφικό έργο, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν επίδομα θέσης; Η προσφορά τους έχει αναγνωριστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Μένει να αναγνωριστεί και από το Υπουργείο και να συμπεριληφθούν στη στελέχωση του ΚΕΣΥ.

  • 19 Μαρτίου 2018, 23:59 | Αγγελική

    Απαράδεκτο να μην έχουν δικαίωμα οι υπεύθυνοι των ΣΣΝ να κάνουν αίτηση να ενταχθούν στη διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΣΥ! Γιατί να μην αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία και η γνώση που απέκτησαν τόσα χρόνια; Αυτό είναι άδικο και για τους ίδιους και για την εκπαίδευση.

  • 19 Μαρτίου 2018, 21:42 | Γιώργος Τ.

    Λυπάμαι, αλλά οι μόνοι που ξέρουν ειδική αγωγή είναι τα παιδιά του Βόλου – Θεσ/νικης και οι παλιοί με τα Διδασκαλεία. Γέμισε η ειδική αγωγή με σεμινάρια και μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως. Εδώ που φτάσαμε, ένα μπορεί να γίνει: ανοίξτε επιτέλους τα Διδασκαλεία για όλους και οι προσλήψεις να γίνονται μόνο από αυτά, αφού εξαιρεθούν φυσικά οι του Βόλου – Θεσ/νίκης.

  • 19 Μαρτίου 2018, 21:27 | Δημήτρης

    Οι 34 θέσεις για τους ξενόγλωσσους είναι πάρα πολλές. Κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνεται διαχωρισμός σε κλάδο Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής. Οι θέσεις θα πρέπει να μειωθούν στις 15 το πολύ, στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου κλαδου ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ(ΠΕ 5-6-7). Η αξιολόγηση στις ξένες γλώσσες είναι ενιαία. Οι καλύτεροι 15 μάχιμοι εκπαιδευτικοί, ας πάρουν τις θέσεις. Από τις θέσεις αυτές θα πρέπει να αποκλειστούν οι απερχόμενοι σχολικοί σύμβουλοι. Αν είναι τις θέσεις να τις πάρουν οι αποτυχημένοι αργόμισθοι σχολικοί σύμβουλοι, τότε καλύτερα να μη γίνει νέος νόμος.

  • 19 Μαρτίου 2018, 21:00 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ

    Για ποιον λόγο απουσιάζει ο κλάδος Π.Ε.71/61 από το σχετικό νομοσχέδιο;Να συμπεριληφθεί άμεσα ως ο πλέον κατάλληλος βάσει σπουδών για την κάλυψη εν λόγω θέσεων.

  • 19 Μαρτίου 2018, 20:53 | Πηνελόπη

    Να συμπεριληφθεί ο κλάδος Π.Ε.71/61 στην στελέχωση των δομών. Φτάνει πια η φωτογραφική έκδοση νομοσχεδίων.Φτάνει πια η στελέχωση δομών ειδικής εκπαίδευσης από άτομα που δεν κατέχουν τα προσόντα και πειραματίζονται στις πλάτες των παιδιών.

  • 19 Μαρτίου 2018, 20:26 | Νίκος

    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να στελεχώσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 71) και οι Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 61), οι οποίοι έχουν πλήρη κατάρτιση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Παρακαλώ να προβείτε σε τροποποίηση του άρθρου και συμπερίληψη των παραπάνω κλάδων.

  • 19 Μαρτίου 2018, 20:00 | Νικόλαος

    »γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις. » Απαράδεκτη ασάφεια για ένας θεσμό που είναι κλάδος της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ σαφής προσδιορισμός των κλάδων που θα αναλάβουν αυτό το έργο στα Κ.Ε.Σ.Υ. Κατάλληλοι για την παροχή υπηρεσιών Σχολικής Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας είναι πτυχιούχοι παιδαγωγικών- καθηγητικών τμημάτων και απόφοιτοι σχολών Κοινωνικών Επιστημών που διαθέτουν απαραίτητα διδακτορικό ή μεταπτυχιακή ειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, δηλαδή τίτλους Α΄και Β΄κύκλου, συναφείς με τον κλάδο απασχόλησης. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα.

    Επιπλέον, περιλαμβάνετε τους ΠΕ31-Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα στο Ε.Ε.Π. »ξεχνώντας» να συμπεριλάβετε τους ΠΕ22. Καταλαβαίνουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ απορρόφηση αλλά στις νέες δομές, είναι επιβεβλημένη η συμπερίληψή τους.
    Και ρωτώ: ποιοι θ’ αναλάβουν τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα;

    Αφού τα ΚΕΣΥΠ συγχωνεύονται με τους λοιπούς φορείς για να δημιουργηθεί το νέο ΚΕΣΥ, προτείνεται η αξιοποίηση στο νέο φορέα μόνιμου εκπαιδευτικού (1 άτομο) που απασχολούνταν στα πρώην ΚΕΣΥΠ δημιουργώντας όμως 2 νέες θέσεις για Επαγγελματικούς Συμβούλους Ειδικής Αγωγής (για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες – ψυχοκοινωνικά προβλήματα και μαθητές ΑμεΑ). Οι θέσεις θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής:
    ~ Ένας Σύμβουλος Προσανατολισμού της γενικής εκπαίδευσης (από τα πρώην ΚΕΣΥΠ) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό ή διδακτορικό συναφές με τη θέση απασχόλησης και απαραίτητα βασικό τίτλο σπουδών από παιδαγωγικές-καθηγητικές σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών.
    ~ Ένας ΠΕ31 -Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα
    ~ Ένας ΠΕ22 – Επαγγελματικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/αναπτυξιακά & ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

    Και τα τρία άτομα θα εξυπηρετούν μαθητές των σχολείων της αρμοδιότητας του ΚΕΣΥ πραγματοποιώντας συνεδρίες εντός της δομής αλλά και ενδοσχολικά.

    – Για τους Επαγγελματικούς Συμβούλους Γενικής Εκπαίδευσης πρέπει να απαιτείται βασικός τίτλος σπουδών από παιδαγωγικές-καθηγητικές σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών με απαραίτητη την ειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μέσω διδακτορικού ή μεταπτυχιακών σπουδών στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό
    – Για τους Επαγγελματικούς Συμβούλους Ειδικής Αγωγής πρέπει να απαιτείται βασικός τίτλος σπουδών από παιδαγωγικές-καθηγητικές σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών με απαραίτητη την ειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μέσω διδακτορικού ή μεταπτυχιακών σπουδών στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό με επιπρόσθετη την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή/Σχολική Ψυχολογία.

    Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι ένας ενιαίος θεσμός με σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργοί – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας διαθέτουν συγκεκριμένα γνωρίσματα, όπως πολύπλευρες γνώσεις ΨυχοΠαιδαγωγικής, Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής, Ψυχομετρίας και Κοινωνιολογίας που απέκτησαν προπτυχιακά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Κατέχουν εξειδικευμένα εργαλεία και ακολουθούν κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Δεν κάνουν όλοι οι κλάδοι των εκπαιδευτικών για όλα.
    Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018 να μιλάμε για τα αυτονόητα στις επαγγελματικές ειδικότητες.

    Μ’ εκτίμηση

  • 19 Μαρτίου 2018, 19:30 | Μιρελλα κολυβακη

    Να σημειωθεί πως στον κλάδο των Λογοθεραπευτών υπάρχουν δυο πίνακες κατάταξης ΠΕ21(Λογοθεραπευτές Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της αλλοδαπής ) και ΠΕ 26 (Λογοθεραπευτών ΑΤΕΙ Ελλάδας).Να συμπεριληφθούν στην στελέχωση και οι δύο πίνακες .

  • 19 Μαρτίου 2018, 18:45 | Κυριακή

    ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕ 71/61!!!

    Εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή είναι ο κλάδος ΠΕ 71/61 που αποφοίτησε από τα ελληνικά πανεπιστήμια-ΑΕΙ ειδικής αγωγής του κράτους!
    Επιτέλους γράψτε τον κλάδο όπως πρέπει και στελεχώστε με τα άτομα που σπούδασαν το συγκεκριμένο αντικείμενο και έχουν βασικό πτυχίο όπως το ζητάτε σε όλους τους άλλους κλάδους!
    Γιατί δεν συμβαίνει αυτό και παραλείπεται?!?!

    ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ 71/61!

  • 19 Μαρτίου 2018, 15:46 | Νικος

    Οι ΠΕ04 ειναι ανικανοι να στελεχωσουν τα ΚΕΣΥ?
    Με ποιο κριτήριο αποκλειονται?
    Διδασκονται ή δεν διδασκονται τα παιδια μαθηματα ΠΕ04 ?
    Ο Μαθηματικος και ο φιλολογος ειναι παντελως ασχετοι
    με τα ΠΕ04.
    Οι ΠΕ04 εχουν χαμηλοτερο IQ ?
    Ειναι ή δεν ειναι αυτο μεροληπτικη διακριση ?
    Διορθωστε επιτελους αυτην την αδικια,ολοι ειμαστε ισοτιμοι….

  • 19 Μαρτίου 2018, 15:40 | Δέσποινα

    Η ειδική αγωγή έχει συγκεκριμένο κλάδο εκπαιδευτικών ειδικά καταρτισμέν για τα παιδιά στα οποία αφορά το άρθρο.. .τους ΠΕ 71…για ποιο λόγο δεν αναφέρονται πουθενά αυτοί οι εκπαιδευτικοί; παρακαλώ

  • 19 Μαρτίου 2018, 14:21 | Μαρία Τ.

    Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να στελεχώσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ, δεν συμπεριλαμβάνονται οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 71) και οι Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (Π.Ε 61), οι οποίοι έχουν πλήρη κατάρτιση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Παρακαλώ να προβείτε σε τροποποίηση του άρθρου και συμπερίληψη των παραπάνω κλάδων.

  • 19 Μαρτίου 2018, 14:04 | ΔΗΜΗΤΡΑ Τ.

    ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Π.Ε.61/71
    Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πρόκειται να στελεχώσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ. παραλείπονται οι Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.71) και οι Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.61). Οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν πλήρη κατάρτιση και εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Παρακαλώ τροποποιήστε το άρθρο και συμπεριλάβετε τους Δασκάλους και Νηπιαγωγούς Ειδικής Αγωγής.

  • 19 Μαρτίου 2018, 12:33 | Νικόλαος

    Τυπικά προσόντα κάλυψης μιας θέσης στην Εκπαίδευση πρέπει να είναι οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι ειδίκευσης και σε καμία περίπτωση οι επιμορφώσεις-εξειδικεύσεις και ασφαλώς για τη θέση του Συμβούλου Σταδιοδρομίας να επιλέγονται άτομα με διδακτορικό ή/και μεταπτυχιακό στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό με βασικό πτυχίο από αμιγώς καθηγητικές- παιδαγωγικές σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα για να παίζει ο καθένας τον σύμβουλο.

  • 19 Μαρτίου 2018, 11:33 | Γκουλιάμα Αλεξανδρα

    Είναι απορίας άξιο το πώς δεν αναφέρονται πουθενά οι Υπεύθυνοι των ΣΣΝ αν και υποτίθεται ότι η δομή τους θα συγχωνευθεί στη δομή του ΚΕ.ΣΥ. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί που κατά τεκμήριο και σύμφωνα με το καθηκοντολόγιό τους είχαν την ευθύνη της βραχείας συμβουλευτικής (μη κατευθυντικής -σχεσιοδυναμικής) και που γνώριζαν τη σχολική πραγματικότητα όλων των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους (σε επίπεδο νομού), τώρα γιατί δεν αξιοποιούνται; Οι περισσότεροι από αυτούς καλλιέργησαν δεξιότητες- λόγω θέσης και ανάγκης- με επιπλέον επιμορφώσεις, σπουδές μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, Επισκέψεις Μελέτης και Erasmus+ στο εξωτερικό και έφτασαν να μετέχουν σε πανελλαδικές, επιστημονικές επιτροπές του ΥΠΠΕΘ ή να παράγουν συγγραφικό έργο, καινοτόμο και χρηστικό που αυτή τη στιγμή -βραβευμένο από το ΥΠΠΕΘ- χρησιμοποιείται στις σχολικές μονάδες. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση και δικαιολογία για την αγνόηση αυτού του σωρευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου που κέρδισε την εμπιστοσύνη της μαθητικής κοινότητας μέσα σε τόσο λίγο χρόνο από τη λειτουργία του. Κι αν ακόμη υπάρχει ο αντίλογος ότι δεν λειτούργησαν όλοι οι ΣΣΝ Ελλάδος με την ίδια ένταση και ζέση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η αξιόλογη προσπάθεια των Υπευθύνων βάσει κριτηρίων που ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να τους επιτρέπουν το δικαίωμα αίτησης για συμμετοχή στα ΚΕ.ΣΥ.
    Να σημειωθεί επίσης ότι οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ -που δεν αποτελούν ευάριθμη κοινότητα- ουδέποτε έλαβαν επίδομα θέσης, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από το πολυσχιδές έργο τους (με πρόσφυγες, ΑΜΕΑ, παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, μειονότητες και ευάλωτους πληθυσμούς) ήταν και εθελοντές. Ποια η στόχευσή μας ως κοινωνία και ως επαγγελματίες αν δεν εξάρουμε αυτές τις ποιότητες στην ελληνική εκπαίδευση; Αίτημα και αναγκαιότητα, λοιπόν, η αξιοποίησή τους στη νέα δομή του ΚΕ.ΣΥ με συμπερίληψη κριτηρίων που τους αφορούν και δεν τους αποκλείουν.

  • 19 Μαρτίου 2018, 11:01 | Άννα

    Οι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι ΣΣΝ είναι οι μοναδικοί Υπεύθυνοι από τις καταργούμενες δομές, που αποκλείονται του δικαιώματος να ζητήσουν, έστω, την ένταξή τους στη νέα δομή στην οποία περιέρχονται οι αρμοδιότητές τους, εν προκειμένω στη διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΣΥ!

    Το μοναδικό προσόν που λαμβάνεται υπόψη (ως προς τη γενική αγωγή) είναι το ΒΑΣΙΚΟ πτυχίο, το οποίο περιορίζεται μόνο στου Ψυχολόγου και του Κοινωνικού Λειτουργού. Πέραν όμως των Υπευθύνων που ήδη διαθέτουν τα βασικά αυτά πτυχία, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές, πτυχία και πιστοποιημένη κατάρτιση στη συμβουλευτική, στην παιδαγωγική, στην κοινωνιολογία και κοινωνική πολιτική, στην ψυχιατρική, στην ψυχοθεραπεία κ.ο.κ.

    Αυτοί οι επαγγελματίες, που επιπλέον έχουν πλουσιότατη εμπειρία, τόσο από την τάξη όσο και από την υποστήριξη σχολικών μονάδων, κρίνονται ως ακατάλληλοι να στελεχώσουν τα ΚΕΣΥ; Αν μπορούσαν να σηκώνουν όλα αυτά τα χρόνια μόνοι τους το βάρος της υποστήριξης των σχολικών μονάδων, δεν δικαιούνται τώρα να ενταχθούν σε μια πολυπρόσωπη δομή που συμπεριλαμβάνει το ίδιο αντικείμενο;

    Χρειάζεται επομένως να ληφθεί υπόψη ότι η παρουσία τους θα εμπλούτιζε τη διεπιστημονική ομάδα των ΚΕΣΥ και θα προσέφερε την αναγκαία διασύνδεσή του με την εκπαιδευτική πράξη και με τη δοκιμασμένη μεθοδολογία διαχείρισης ψυχοκοινωνικών ζητημάτων.
    Ευχαριστώ

  • 19 Μαρτίου 2018, 10:56 | Γρηγόρης Μιχάλης

    ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΣΝ ΑΠΟ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

    Θεωρώ παράλειψη να μην αξιοποιηθούν στη νέα δομή οι υπεύθυνοι των ΣΣΝ οι περισσότεροι από τους οποίους διαθέτουν πολυετή εμπειρία αλλά και τυπικά προσόντα στον τομέα της Ψυχολογικής/Συμβουλευτικής υποστήριξης. Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά όχι μόνο το αντικείμενο της Συμβουλευτικής αλλά και την σχολική πραγματικότητα και τις ανάγκες της, κάτι που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που χρήζουν ψυχοκοινωνικής στήριξης. Έχουν αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για την δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και για την προσωπική τους ανάπτυξη και επιμόρφωση. Η δράση τους έχει αναγνωριστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνονται, δίνοντας ταυτόχρονα μια θετική εικόνα προς το ευρύ κοινό οτι η εκπαίδευση ενδιαφέρεται και καλύπτει ανάγκες όχι μόνο στο μαθησιακό κομμάτι αλλά και στο ψυχικό-συναισθηματικό.Η παρουσία τους λοιπόν σε μια δομή που έχει σαν στόχο την βελτίωση των ψυχοσυναισθηματικών συνθηκών μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι μαθητές Β/θμιας εκπ/σης κρίνεται άκρως απαραίτητη και θα ωφελήσει το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν σε μια τέτοια δομή από ότι σαν διδάσκοντες σε κάποιο σχολείο. Με βάση τη λογική λοιπόν οτι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαχείρισης προσωπικού είναι να αξιοποιείται ο κάθε εργαζόμενος στη θέση που μπορεί να αποδώσει καλύτερα, καλώ τους υπεύθυνους του υπουργείου που έχουν αναλάβει το έργο της αναδιοργάνωσης των δομών υποστήριξης, να λάβουν υπόψη τους και την αναγκαιότητα συνέχισης του έργου των ΣΣΝ και να συμπεριλάβουν και τους υπευθύνους ΣΣΝ στην στελέχωση της νέας δομής.

  • 19 Μαρτίου 2018, 09:20 | Αθανασία

    Άρθρο 09 – Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    δ) Διοικητικών υπαλλήλων:
    αα) ΠΕ 1 Διοικητικού: είκοσι έξι (26) θέσεις και
    ββ) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: σαράντα πέντε (45) θέσεις
    Είναι απαραίτητο να προστεθεί και ο κλάδος ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
    Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που παραλείπεται.

  • 19 Μαρτίου 2018, 07:54 | EVI

    Θα ήταν ωφέλιμο στη στελέχωση των ΚΕΣΥ να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης θέσεων και μέσω κινητικότητας, ειδικά για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

  • 18 Μαρτίου 2018, 23:07 | Νικόλαος

    »Καταργούνται οι θέσεις Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην Ε.Α.Ε.(ΠΕ11), Παιδοψυχιάτρων(ΠΕ24), Παιδιάτρων με εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία ή Νευρολόγων με εξειδίκευση στην Παιδονευρολογία(ΠΕ35), Επαγγελματικών Συμβούλων(ΠΕ22), Μουσικοθεραπευτών(ΠΕ36), του ν.3699/2008. »

    Βάλτε ΜΟΝΙΜΟΥΣ εκπαιδευτικούς από ΚΑΘΕ κλάδο με μια απλή »επιμορφωτική εξειδίκευση» στον επαγγελματικό προσανατολισμό ή όπως θέλετε να την ονοματίσετε, με απόσπαση ή διάθεση για να παρέχουν στα Κ.Ε.Σ.Υ. Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας σε αυτιστικούς, δυσλεκτικούς, δυσφασικούς, μαθητές με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Συμπεριλαμβάνετε όμως στα ΚΕΣΥ τους »ΠΕ31-Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα» και καταργείτε τους ΠΕ22 που μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα. Μετά όμως μην λέτε ότι ενδιαφέρεστε ιδιαιτέρως για τον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής και για το καλό των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
    Καταργείτε την ειδικότητα του Παιδονευρολόγου, από τις πλέον σημαντικές ειδικότητες.
    Κάντε τα αυτά, όμως μην ξαναπεί κανείς από την πολιτική ηγεσία ότι ενδιαφέρεται για το καλό και για το μέλλον των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
    Οι παραπάνω ειδικότητες θα βρουν εργασιακή απασχόληση και αλλού όμως το κενό, που δεν καλύφθηκε ποτέ στην Ειδική Αγωγή για να εξυπηρετούνται οι μαθητές, θα μείνει πάντα.

  • 18 Μαρτίου 2018, 22:39 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Οι εκπαιδευτικοί που είναι εξειδικευμενοι στην ΕΑΕ είναι οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ71 /61!Γιατί δεν αναφέρεται ο κωδικός της θέσης;!

  • 18 Μαρτίου 2018, 22:00 | Παναγιώτης

    Γιατί θα προσλάβετε μόνο 47 λογοθεραπευτές αφού θα υπάρχουν 71 Κ.Ε.Σ.Υ σε όλη την χώρα;Έχει γίνει κάποιο λάθος στο νούμερο από το υπουργείο;Να ελέγξετε τα νούμερα στην ειδικότητα των λογοθεραπευτών και να υπάρξουν 71 τουλάχιστον για να υπάρχει έστω 1 λογοθεραπευτής σε κάθε Κ.Ε.Σ.Υ στην χώρα.

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:49 | Ιωάννα

    Όντως, για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. μήπως ξεχάσατε τους ΠΕ22- Επαγγελματικών Συμβούλων που συγκαταλέγονται στο ΕΕΠ (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) όπως οι Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές κ.α. ;

    Τα τυπικά προσόντα ενός εκπαιδευτικού – λειτουργού της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας πρέπει να είναι: διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό με αντίστοιχη διαφοροποίηση ως προς τη μοριοδότηση, ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους λοιπούς κλάδους στην Ειδική Αγωγή.
    Ο,τι γινόταν έως τώρα, που μόνο μόνιμοι εκπαιδευτικοί οποιαδήποτε κλάδου προσελήφθησαν, πήραν απόσπαση ή είχαν διάθεση στα ΚΕΣΥΠ, ας πάψει επιτέλους με την ίδρυση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό Επαγγελματικών Συμβούλων με μεταπτυχιακές σπουδές που μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε μαθητές και τις οικογένειές τους.
    Μην γυρίζουμε στα παλιά ενώ οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επιβάλλουν νέες συνθήκες ούτε να πρέπει εμείς να διεκδικούμε τα αυτονόητα.

  • 18 Μαρτίου 2018, 21:12 | Μαρία Αγάθου

    Για ποιο λόγο δεν στελεχώνονται όλα τα ΚΕΣΥ με όλες τις ειδικότητες; Μήπως κάποιες περιοχές χρειάζονται λογοθεραπευτή ενώ κάποιες όχι;
    Με ποιο σκεπτικό αφαιρούμε την Διάγνωση και κρατάμε την διερευνηση/αξιολόγηση υποβιβαζοντας έτσι τους εαυτούς μας και την επιστημονικότητα μας; Αν φυγει η Διάγνωση ονομαστικά -συνεπώς και ουσιαστικά, θα επιβαρυνθούν περισσότερο τα Κεντρα Ψυχικής Υγείας απο τα οποία, τα ΚΕΣΥ θα περιμένουν αιωνες την γνωμάτευσή τους, για να δωσουν μετά ενα χαρτι που θα λεει Δυσλεξια και θα προτεινει απαλλαγή.
    Πως περιμένετε να εφαρμοστούν όλα τα ανωτέρω απο προσωπικό που εναλλάσσεται κάθε χρονιά εφόσον οι περισσότεροι στην Ειδική Αγωγή αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας τα τελευταια 15 χρονια;
    Η αναβάθμιση της παιδειας πρεπει να ξεκινάει απο την βαση της και η βαση της ειναι ο ανθρωπος που θα την στηριξει.
    Η αναβάθμιση της ειδικης αγωγής οφειλει να βασίζεται σε επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Βάση ποιων δεδομένων επιχειρούνται οι προτεινόμενες αλλαγές; Υπάρχουν έρευνες που δειχνουν πχ αναποτελεσματικότητα των ΚΕΔΔΥ (τα οποια παλευουν να αποδωσουν με περιπλανώμενους υπαλλήλους) ή πρόκειται απλά για κάποιο όραμα που ταυτόχρονα συμφέρει και οικονομικά συγκεντρώνοντας πολλές δομές σε μια;
    Μαρια Αγάθου
    Ψυχολόγος 13 χρονια αναπληρωτρια σε ΚΕΔΔΥ- ΕΔΕΑΥ- ΕΕΕΕΚ – ΕΔΣ

  • 18 Μαρτίου 2018, 20:28 | Γιάννης

    Οι θέσεις Υπευθύνων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχουν προκηρυχθεί πολλάκις κατά το παρελθόν και οι αντίστοιχες δομές έχουν στελεχωθεί από συναδέλφους που έχουν κριθεί με πολύ αυστηρές διαδικασίες.
    Υπήρχε μοριοδότηση για τα προσόντα που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές.
    Μόρια έπαιρνε και το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ αλλά σε ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αυτό δεν συνιστούσε (ούτε φυσικά είναι λογικό να συνιστά) αναγκαίο και ικανό προσόν για να καταλάβει κάποιος θέση Συμβούλου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
    Πτυχία, μεταπτυχιακά και εξειδικεύσεις υπάρχουν πολλά… Αυτό που μένει είναι να αξιολογούνται και να ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ σωστά, μεταξύ των υπολοίπων μετρήσιμων κριτηρίων.

  • 18 Μαρτίου 2018, 19:08 | ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ

    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:

    β) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.):

    ββ) Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα

    Αναφορικά με τους κοινωνικούς λειτουργός- στελέχη των ΚΕΣΥ,

    προτείνεται:

    – να παρέχουν εποπτεία (σε σαφώς προσδιορισμένα διαστήματα) στους κοινωνικούς λειτουργούς επαγγελματίες στο πεδίο (ΣΜΕΑΕ και ΕΔΕΑΥ)ιδιαίτερα σε ευαίσθητες και πολύπλοκες περιπτώσεις
    – να ενημερώνονται και να παρέχουν καθοδήγηση
    – να διεξάγουν επιμορφωτικές συναντήσεις- ημερίδες για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των επαγγελματιών
    – να διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις με τη δική τους σύμπραξη στα σχολεία σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες των κοινωνικών λειτουργών στο σχολείο.
    – να δημιουργούν τις προυποθέσεις στην σχολική και ευρύτερη κοινότητα ώστε να διαθοθεί ο ρόλος, ο σκοπός και οι δράσεις της σχολικής κοινωνικής εγρασίας

    Ειδικότερα για περιπτώσεις ανίχνευσης κακοποίησης, παραμέλησης, ζητημάτων ψυχικής υγείας θα πρέπει:

    – να ενημερώνονται για την πορεία διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων από τους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς στο πεδίο
    – να παρέχουν εποπτεία σε ομάδες επαγγελματιών σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
    – να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ στα σχολεία
    – να προκρίνουν την παραπομπή αυτών των περιπτώσεων στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ή κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ανεξάρτητα από το αν η εκάστοτε Διεύθυνση του σχολείου επιθυμεί ή όχι την παραπομπή της περίπτωσης (***Δείτε σχετική αναλυτική πρότασή μου για αυτό στη Διαβούλευση στο άρθρο 10)

    Ο κοινωνικός λειτουργός- στέλεχος των ΚΕΣΥ θα πρέπει να έχει ΟΡΑΜΑ για την κοινωνική εργασία στα σχολεία και να εμπνεύσει τους επαγγελματίες στο πεδίο να παράξουν ουσιαστικό έργο προς όφελος των παιδιών, των εκπαιδευτικών, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της σχολικής κοινότητας και των κοινωνίας ευρύτερα.

    Φαρμάκη Στυλιανή
    ΠΕ30 Αναπληρώτρια Σχολική κοινωνική λειτουργός ΕΔΕΑΥ Θεσσαλονίκης

  • 18 Μαρτίου 2018, 12:39 | Επαγγελματικοί Σύμβουλοι

    Αιτούμαστε την ένταξη και αξιοποίηση της ειδικότητας των Επαγγελματικών Συμβούλων (συνώνυμη ονομασία «Σύμβουλος Σταδιοδρομίας») για τη στελέχωση των ΚΕΣΥ μόνο από καταρτισμένους Επαγγελματικούς Συμβούλους μεταπτυχιακών σπουδών.
    Ο Επαγγελματικός Σύμβουλος είναι ένας εξειδικευμένος επιστήμονας – λειτουργός της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, ο οποίος βοηθά τους ανθρώπους στην γνώση εκείνης της όψης της προσωπικότητας που σχετίζεται με τη σταδιοδρομία. Επιπλέον, βοηθά τα άτομα στην επαγγελματική τους διερεύνηση, στη λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων, στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και στην επαγγελματική τους ανάπτυξη μέσω της καλλιέργειας δεξιοτήτων. Ο συμβουλευόμενος ή η ομάδα συμβουλευομένων ενημερώνεται για τις πηγές πληροφόρησης και αναζήτησης εργασίας. Εκπαιδεύεται στη λήψη επαγγελματικής απόφασης, προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά ζητήματα δυσλειτουργικών σκέψεων σταδιοδρομίας και ζητήματα αναβλητικότητας. Εκπαιδεύεται στη διαχείριση του χρόνου και σε δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, μαθαίνει να συντάσσει με ορθό και κατάλληλο τρόπο το βιογραφικό του σημείωμα και να αυτοπαρουσιάζεται σε συνέντευξη εργασίας.
    Συνακόλουθα, ο Επαγγελματικός Σύμβουλος λειτουργεί ως μέντορας κι επόπτης εργασίας του συμβουλευόμενου, προκειμένου να προωθείται με τον καλύτερο τρόπο η απασχολησιμότητά του. Με τον όρο απασχολησιμότητα εννοείται το σύνολο εκείνων των παραγόντων που βοηθούν το άτομο να επιδεικνύει εμπράκτως τις δεξιότητές του στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορεί να βρίσκει, να διατηρεί μια εργασία και να εξελίσσεται μέσω αυτής ως επαγγελματίας.
    Επιπρόσθετα, ο Επαγγελματικός Σύμβουλος για ΑμεΑ και για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας με αφετηρία τη διερεύνηση των δυνατών και αδύναμων στοιχείων των ατόμων, τη λήψη κατάλληλης εκπαιδευτικής απόφασης και την ορθολογική αξιοποίηση των ενδιαφερόντων και των στοιχείων της προσωπικότητά τους. Επιπλέον, ο Επαγγελματικός Σύμβουλος λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της τυπικής Εκπαίδευσης, της οικογένειας και της Αγοράς εργασίας, αναπτύσσοντας μια εποικοδομητική εποπτική – μεντοριακή σχέση με τους μαθητές/αποφοίτους ΑμεΑ.

    Προσόντα: Ο Επαγγελματικός Σύμβουλος είναι ένας εξειδικευμένος επιστήμονας – λειτουργός της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, ο οποίος έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν ένα σύνολο μαθημάτων (τουλάχιστον 20), εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και ολοκλήρωση εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης τουλάχιστον 400 ωρών σε δομές παροχής υποστηρικτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πληθυσμούς όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, άτομα ευάλωτων κι ευπαθών ομάδων, μετανάστες/ πρόσφυγες κ.α. Στη χώρα μας υλοποιείται ήδη από το 1993-94 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών διετούς διάρκειας στη Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α΄ και Β΄ κύκλου ο οποίος περιλαμβάνει την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής) ενώ αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα υλοποιούνται από τμήματα της αλλοδαπής.
    Ακολουθούν υπογραφές Επαγγελματικών Συμβούλων – Συμβούλων Σταδιοδρομίας με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό (απόφοιτοι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα ΑΕΙ, Α΄ και Β ΄κύκλου) που αιτούνται την αξιοποίηση της επαγγελματικής ιδιότητας του «Επαγγελματικού Συμβούλου» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και σε λοιπές δομές Εκπαίδευσης & Υποστήριξης:

    M’ εκτίμηση,

    Αγγελοπούλου Δήμητρα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αθανασίου Ελένη /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αλεξοπούλου Γεωργία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αναγνωστοπούλου Θεοδώρα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αναγνώστου Αδαμαντία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Αναστάσογλου Αμαλία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Γιανναδάκη Ευγενία – Σοφία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Γρατσία Μαρία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Δαλιανά Νίκη /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Δημητρίου Λουκία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Διβάρη Μαρία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ζουζούνη Καλή /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Καίσαρη Όλγα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Καλίρης Ανδρόνικος /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α’ & Β’ κύκλος, υπ. διδάκτωρ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – ΕΚΠΑ)
    Καμαρινοπούλου Ευαγγελία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Kαραβία Ασπασία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Λεκαράκου Μαρία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Λέντζου Βασιλική / ΠΜΣ Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός. ΕΚΠΑ
    Λορέντζος Αριστείδης /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Μαραμαθά Σοφία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Μαριόλη Καλλιόπη /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ντάκου Ιωάννα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Οικονομοπούλου Άννα Μαρία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Παρμάκη Κανέλλα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Σαββίδου Ευαγγελία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Σκουλάκη Μαρία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Σωτηράκη Καλλιόπη /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Ταμπούρη Σοφία /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Τσαμπαλάτη- Βακαλοπούλου Ιωάννα /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Τσικούρα Ιωάννα, /ΠΜΣ Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

  • 18 Μαρτίου 2018, 12:04 | Ηλίας

    » γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις. »

    Το γ΄ πρέπει να καταργηθεί. ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ22 με συγκεκριμένα τυπικά προσόντα (πτυχίο από συγκεκριμένα τμήματα και ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ στη »Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό (ενιαίος θεσμός) ».
    Είναι δυνατό να υποβιβάζεται ο κλάδος μας των Επαγγελματικών Συμβούλων κάνοντας δεκτές απλώς εξειδικεύσεις ολίγων μηνών που διαθέτουν εκπαιδευτικοί από κάθε κλάδο; Τι πράγματα είναι αυτά; Τότε ας συμπεριλαμβάνετε στην ειδικότητα πχ των Ψυχολόγων, Λογοθεραπευτών κλπ πτυχιούχους από κάθε σχολή με μια απλή εξειδίκευση στην Ψυχολογία. Μην μας υποτιμάτε εμάς τους ΠΕ22. Έχουμε παρακολουθήσει 20 μαθήματα, με εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο σπουδών διετούς διάρκειας.

  • 16 Μαρτίου 2018, 23:45 | Μαρία

    Θα ήταν σκόπιμο να προστεθεί στη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. ο κλάδος ΠΕ22-Επαγγελματικών Συμβούλων (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό), ως εξειδικευμένων στελεχών στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.