Άρθρο 09 – Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.

1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Φιλολόγων (ΠΕ02): ενενήντα τρεις (93) θέσεις και
δδ) Μαθηματικών (ΠΕ03): τριάντα οκτώ (38) θέσεις.
β) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.):
αα) Ψυχολόγων (ΠΕ23): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
ββ) Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): σαράντα επτά (47) θέσεις,
δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): είκοσι τέσσερις (24) θέσεις,
εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ29): τριάντα τρεις (33) θέσεις,
στστ) Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΠΕ31): έξι (6) θέσεις και
γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις.
δ) Διοικητικών υπαλλήλων:
αα) ΠΕ 1 Διοικητικού: είκοσι έξι (26) θέσεις και
ββ) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: σαράντα πέντε (45) θέσεις.
2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.
3. Οι θέσεις της παρ. 1 για τις οποίες προβλέπεται η πλήρωση κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κατανέμονται με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 στα Κ.Ε.Σ.Υ. Ξάνθης και Ροδόπης. Οι λοιπές θέσεις της ίδιας παραγράφου κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. της χώρας με την ίδια υπουργική απόφαση.
4. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε οργανική θέση σε Κ.Ε.Σ.Υ., αρμόδιο είναι το οικείο Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:24 | Π.Μ.

    Oι κοινωνικοί επιστήμονες είναι αόρατοι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αόρατοι και στη στελέχωση των ΚΕΣΥ-είναι δυνατόν στα υπό ίδρυση Κέντρα Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής Υποστήριξης να αποκλείονται οι Κοινωνιολόγοι? Αόρατοι και στη στελέχωση των ΠΕΚΕΣ! Μόλις 6 θέσεις συντονιστών μετά και την ενοποίηση των 2 κλάδων (ΠΕ10 & ΠΕ13) στα 23 ΠΕΚΕΣ για 5 μαθήματα στα ΓΕΛ, 1 στο Γυμνάσιο (και άλλα 10 μαθήματα στα ΕΠΑΛ).
    Οι κοινωνικές επιστήμες όμως είναι αυτές που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που εμποδίζουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη όλων των παιδιών, ισότιμα και ελεύθερα. Οι Κοινωνικοί επιστήμονες θα προετοιμάσουν το μαθητή για τον ρόλο του ενεργού πολίτη, θα τον εξοικειώσουν με τον τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προβλημάτων και θα τον βοηθήσουν ν αποκτήσει εκείνες τις απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες ώστε να κατανοήσει το κοινωνικό περιβάλλον και να διαχειρισθεί αποτελεσματικά το μέλλον του. Τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα σ αυτή τη φάση της γενικευμένης κρίσης που περνά η κοινωνία μας και αξίζουν μια καλύτερη επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη σε επίπεδο δομών, όπως γίνεται και στις χώρες της Ε.Ε.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:04 | Κάτια Αολιακίζογλου

    Στο θεσμό του ΣΕΠ στην τυπική εκπαίδευση υπάρχουν εκπαιδευτικοί/σύμβουλοι με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδικευμένες/στοχευμένες επιμορφώσεις στα αντικείμενα της Συμβουλευτικής και του Ε.Π. σε ειδικά ετήσιας διάρκειας προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια και με την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή η εμπειρία χρόνων είναι μια προστιθέμενη αξία, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι αποτελεί σημαντική υποστήριξη και βοήθεια σε αυτήν την κομβική, για τα παιδιά, χρονική περίοδο.

    Τα στελέχη των ΚΕ.ΣΥ.Π. είναι εκπαιδευτικοί με διδακτική εμπειρία, εκπαιδευτικοί της τάξης και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γνωρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό τους καθιστά τους πλέον κατάλληλους να προσφέρουν υπηρεσίες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η υπηρεσία των στελεχών στα ΚΕ.ΣΥ.Π. βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια και σε ευθεία εξάρτηση με το παρεχόμενο διδακτικό έργο στις σχολικές μονάδες. Η εμπειρία των στελεχών των ΚΕ.ΣΥ.Π. μπορεί να αξιοποιηθεί και στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

    Η στελέχωση με προσωπικό με εξειδίκευαη στον Ε.Π. πρέπει να γίνει αναλογικά με τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών/τριών αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφική ιδαιτερότητα κάθε νομού και την δυσκολία πρόσβασης σε απομακρυσμένες περιοχές.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:59 | Αγγελικη

    Προς ενημέρωσιν σας υπάρχει κλάδος με βασικό πτυχιο στην Ειδική αγωγη πε61/71 που αν και μιλάμε για μια δομή ειδικής αγωγής δεν φαίνεται πουθενά στη στελέχωση. Απίστευτη παράλειψη που δυστυχώς δηλώνει άγνοια. Πρέπει να διορθωθει αμεσα

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:58 | Αναστασία

    Να προστεθούν οι κωδικοί ΠΕ61 (νηπιαγωγών ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δασκάλων ΕΑΕ). Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για εξειδίκευση στην ΕΑΕ, η οποία έχει αποκτηθεί με κάποιο, συχνά αμφιβόλου ποιότητας, μεταπτυχιακό 1 έτους και να αγνοούμε όσους έχουν βασικές σπουδές 4 ετών σε αυτήν.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:54 | Γκάργκα Άννα

    Γιατί θα προσλάβετε μόνο 47 λογοθεραπευτές αφού θα υπάρχουν 71 Κ.Ε.Σ.Υ σε όλη την χώρα;Έχει γίνει κάποιο λάθος στο νούμερο από το υπουργείο;Να ελέγξετε τα νούμερα στην ειδικότητα των λογοθεραπευτών και να υπάρξουν 71 τουλάχιστον για να υπάρχει έστω 1 λογοθεραπευτής σε κάθε Κ.Ε.Σ.Υ στην χώρα και στα περιφεριακά 2 ή και περισσότερους ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό. Η υποστελέχωση με ειδικότητες όπως αυτές του Λογοθεραπευτή οδηγεί την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικογένεια στον ιδιωτικό τομέα και στην οικονομική της καταρράκωση.Δεν μιλά πλέον για συνολική και πολύπλευρη αντιμετώπιση των δυσκολιών των μαθητών και την «υποστήριξη» τους.
    Καταργεί την έννοια της διεπιστημονικής ομάδας που πρέπει να αποτελείται από:
    – Παιδοψυχίατρο
    – Κοινωνικό λειτουργό
    – Ψυχολόγο
    – Λογοθεραπευτή
    – Εργοθεραπευτή
    να συμπληρώνεται, με όποια άλλη ειδικότητα απαιτείται, ανάλογα με τις δυσκολίες
    – και τον εκπαιδευτικό

  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΣΝ: Η επαγγελματική απαξίωση – η ανάγκη συνέχειας

    Η υπεύθυνη δομή για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη -και όχι μόνο- όλων των σχολικών μονάδων, γίνεται πολυμελής, με συγχώνευση των ΣΣΝ, των ΚΕΔΔΥ και των ΚΕΣΥΠ. Χωρίς όμως οι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι ΣΣΝ να έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για το ΚΕΣΥ!

    Η έκπληξη και η απογοήτευσή μας δεν είναι τυχαία. Αγνοήθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι ΣΣΝ μπορούν να εμπλουτίσουν ουσιαστικά το δυναμικό της νέας δομής, δίπλα στο άλλο εξειδικευμένο προσωπικό:

    – Γιατί η πολύχρονη εμπειρία τους και η κατάρτισή τους, τους έχουν προσφέρει εργαλεία επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν στη σχολική μονάδα, αλλά και διοργάνωσης/υλοποίησης δράσεων πρόληψης για μαθητές/τριες, γονείς, εκπαιδευτικούς και ευρύτερο κοινό

    – Γιατί, σε σχέση με την προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο σύνθεση, είναι οι μοναδικοί που έχουν ήδη εργαστεί για τη διαχείριση περιστατικών του ΓΕΝΙΚΟΥ μαθητικού πληθυσμού, σε ΟΛΕΣ τις σχολικές μονάδες σε επίπεδο Διεύθυνσης.

    – Γιατί, πριν από τους ΣΣΝ, βρίσκονταν ως εκπαιδευτικοί στη σχολική τάξη και ξέρουν καλά τις ανάγκες του σχολείου.

    – Γιατί το οικονομικό κόστος είναι μηδαμινό. Αναφερόμαστε σε ένα άτομο ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

    – Γιατί το έργο τους αναγνωρίζεται σε τοπικό και υπερ-τοπικό επίπεδο, από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/τριες.

    – Γιατί δεν έχουν να επικαλεστούν μόνο εμπειρία. Πέρα από τους βασικούς τίτλους σπουδών, έχουν δεύτερα πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και πιστοποιημένη κατάρτιση σε όλα εκείνα τα πεδία που λειτουργούν συμπληρωματικά προς την ψυχολογία και την κοινωνική εργασία. Όσα μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα: Κοινωνιολογία, Παιδαγωγική, Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Ψυχιατρική, Συμβουλευτική, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

    – Γιατί τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να υλοποιηθεί αυτό που χρόνια ζητούν: Διεπιστημονική στελέχωση για τον γενικό μαθητικό πληθυσμό, με κοινωνικό επιστήμονα, ψυχολόγο, κοινωνικό/ή λειτουργό και, φυσικά, έμπειρο/η και καταρτισμένο/η εκπαιδευτικό. Αν μέχρι τώρα στήριζαν οι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι ΣΣΝ μόνοι τους όλα τα σχολεία, είναι ακατάλληλοι για τη διεπιστημονική ομάδα;

    – Γιατί με καμία δύναμη δεν μπορεί το ΚΕΣΥ να αντιμετωπίσει ζητήματα ΚΑΙ της γενικής αγωγής ΚΑΙ της ειδικής ΚΑΙ της δευτεροβάθμιας ΚΑΙ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη στελέχωση που προβλέπεται. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την απασχόληση αναπληρωτών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, όχι απλώς δεν θα προλαβαίνουν να ανταποκριθούν, αλλά δεν θα βρίσκονται καν στη δομή στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

    – Γιατί όλα τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες δεν είναι μόνο ψυχολογικού χαρακτήρα. Έχουν σαφείς κοινωνικές και παιδαγωγικές πτυχές.

    – Γιατί είναι αδιανόητο να εξοβελίζονται σαν αποτυχημένα, στελέχη που που ήταν εκεί για κάθε σχολείο και κάθε παιδί, χωρίς επιδόματα και έξοδα μετακίνησης, με πρωινό (8ωρο) και απογευματινό ωράριο, χωρίς φυσικά γραμματειακή υποστήριξη. Ένα άτομο για όλα τα σχολεία της Διεύθυνσής τους, αλλά και για την αντίστοιχη πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

    – Γιατί έχουν ξεκινήσει προγράμματα (που έχουν λάβει εγκρίσεις και συγχαρητήρια από το ίδιο το ΥΠΠΕΘ), δράσεις και σχέσεις με παιδιά και γονείς, που θα μείνουν στη μέση.

    – Γιατί όλοι έχουμε κουραστεί να βλέπουμε να διαλύεται οτιδήποτε θετικό ξεκινά.

    Είμαι Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων. Με έργα και προγράμματα βραβευμένα ή αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΕΘ. Δεν είμαι σίγουρη ότι με ενδιαφέρει προσωπικά να ενταχθώ στις νέες δομές. Αισθάνομαι πολλαπλά ματαιωμένη από τις θεσμικές αντιξοότητες που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια και, τώρα, από αυτό. Κανείς από εμάς δεν «φοβάται» την τάξη. Στις τάξεις είμαστε συνεχώς. Δεν έχουμε εξάλλου -ούτε θα έχουμε- κανένα προνόμιο για να φοβόμαστε ότι θα το εγκαταλείψουμε.

    Αλλά το χρωστάμε να αγωνιστούμε για το δίκαιο και τη λογική.Για τη συνέχεια που πρέπει να υπάρχει στο ταλαιπωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Για την προσβολή και την απαξίωση που εισπράττουμε σε όλα τα επίπεδα:
    – «Δεν χρειαζόμαστε» στα ΚΕΣΥ
    – «Δεν ασκούμε διδακτικά καθήκοντα» σε αντίθεση με άλλες δομές, λες και δεν είμαστε συνεχώς στις τάξεις για παρεμβάσεις πρόληψης, λες και η ΥΑ βάσει της οποίας δουλεύουμε δεν προέβλεπε την αναγνώριση της θητείας μας ως διδακτικής
    – Είμαστε οι μοναδικοί Υπεύθυνοι δομών που «ξεχάστηκαν» στη διοικητική προϋπηρεσία
    – Είμαστε οι μοναδικοί που «ξεχάστηκαν» ακόμα και από τον Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ, με εξαίρεση μόνο 15 ΣΣΝ. Λες και βρισκόμαστε με το «ετσι θέλω» στις θέσεις μας, λες και δεν υπήρξε Υπουργική Απόφαση το 2012 που θέσπισε ΣΣΝ σε όλη την Ελλάδα.Και δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ για να διορθωθεί αυτό, παρ’ όλες τις παρεμβάσεις μας.

    Η απαξίωση των Υπευθύνων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων μέσα από το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, δεν θίγει μόνο τη δική μου δουλειά.

    Ακόμα και αν κανένας δεν αξιολόγησε επιστημονικά το έργο που έχει γίνει, αν δεν κοίταξε τα απολογιστικά στοιχεία που στέλνουμε στο ΥΠΠΕΘ κάθε χρόνο, προτείνω φιλικά μια επίσκεψη στις σελίδες που δίνω, ενδεικτικά και μόνο. Και ας ξέρει ότι είναι τόσες και τέτοιες οι ανάγκες, που μόνο το 1/10 -ή λιγότερο- της δουλειάς προλαβαίνουμε ή έχουμε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουμε:
    ΣΣΝ Φλώρινας: https://www.facebook.com/groups/490553107651007/ και http://dide.flo.sch.gr/ssneonflo/
    ΣΣΝ Έβρου: https://www.facebook.com/groups/566023166749121/?ref=br_rs
    ΣΣΝ Χαλκιδικής:
    https://www.facebook.com/groups/1818449061744313/
    ΣΣΝ Ιωαννίνων:http://ssn.ioa.sch.gr/autosch/joomla15/ και http://blogs.sch.gr/ssnioann/
    ΣΣΝ Ηρακλείου: https://symvstathmos.wordpress.com/
    ΣΣΝ Κυκλάδων: https://www.facebook.com/groups/1554084044885061/
    ΣΣΝ Κιλκίς:http://srv1-dide.kil.sch.gr/…/in…/domidde/symv-stathmos-neon
    ΣΣΝ Ανατολικής Θεσσαλονίκης: https://srv-dide-a.thess.sch.gr/…/index…/2012-12-05-09-20-04
    ΣΣΝ Πιερίας http://srv-dide.pie.sch.gr/dide/modules/news/index.php?storytopic=18
    Και δεν μπορώ να παραλείψω ΣΣΝ όπως αυτούς της Κοζάνης ή της Πέλλας, που, παρά την ασταμάτητη δουλειά τους, δεν διατηρούν ενεργό επαγγελματική ιστοσελίδα, στον βαθμό που γνωρίζω.
    Πρόχειρα. Τελείως. Και με σειρά τυχαία. Ζητώ συγγνώμη από τους πολλούς άλλους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εξίσου τιμούν τον ρόλο τους και δεν βρίσκονται εδώ.

    Αυτά, λίγο πριν κλείσει η διαβούλευση. Με την πικρή εμπειρία της ματαίωσης, αλλά και με την ελπίδα να διαβαστούν -τόσο τα δικά μας λόγια, όσο και εκείνα που άνθρωποι που ξέρουν το έργο μας έγραψαν. Με την ελπίδα να μη γίνονται τα πάντα με όρους εξοικονόμησης πόρων και με ολοκληρωτική έλλειψη της αίσθησης δικαίου.

    Σας ευχαριστώ

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Να προστεθούν οι κωδικοί ΠΕ71 δασκάλων ΕΑΕ και ΠΕ61 νηπιαγωγών ΕΑΕ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:40 | Κωνσταντίνος

    Δεν υπάρχει ο κλάδος πε 71/61 στη στελεχωση. Αυτό γίνεται εκ του πονηρού; Πάλι θέλετε κατασκήνωση έξω από το Υπουργείο;
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:22 | Άννα Β.

    Πού είναι οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και 71 (δάσκαλοι ΕΑΕ) με βασικές σπουδές 4 ετών στην ΕΑΕ; Ξεχάσατε τους αποφοίτους των ΑΕΙ που εσείς δημιουργήσατε αλλά όχι αυτούς με μεταπτυχιακά (επί πληρωμή) 1 έτους;

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:16 | Κωνσταντίνα

    H εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό μπορεί και πρέπει να αποδεικνύεται με την επιτυχή παρακολούθηση του επιμορφωτικού προγράμματος ΣΟΣ-Προσανατολισμός (520 ώρες) που είναι το μοναδικό μεγάλο επίσημο επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό που υλοποιήθηκε την τελεταία δεκαπενταετία υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
    Ξοδεύτηκαν εκκατομύρια ευρώ για να επιμορφωθούν τα στελέχη που υπηρετούσαν στις δομές ΣΕΠ και υφίσταται θεσμική αλλά και ηθική υποχρέωση να αξιοποιηθούν τα επιμορφωμένα στελέχη.
    Η Διαχειριστική Αρχή έχει κατ’ επανάληψη επέμβει για τέτοια θέματα πάντοτε όποτε με λανθασμένες αποφάσεις χανόταν το όφελος που έπρεπε υποχρεωτικά να έχει διασφαλιστεί με την αξιοποίηση στελεχών και εξοπλισμού.

  • 26 Μαρτίου 2018, 00:02 | ΕΝΕΛΕΑ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΝΕΛΕΑ:

    Αρ. 9 Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ
    Παρ 1, εδ. α: ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΑΕ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ; (ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ…) ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΟΧΙ;;;

    Παρ.1, εδ. γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): να γινουν εβδομήντα μία (71) θέσεις

    Παρ.1 εδ. δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ 28): να γινουν εβδομήντα μία (71) θέσεις

    Παρ.1. εδ εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ 29): να γινουν εβδομήντα μία (71) θέσεις

    Να προστεθεί: εδάφιο ζζ) Παιδοψυχίατροι (ΠΕ24) : δεκαπέντε (15) θέσεις

    Παρ.2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. και μελών του Ε.Ε.Π., ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκπαιδευτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.

    ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ: 1. ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 2. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΙΣΟΣ Ή ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΠΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΕΑΕ ΗΤΟΙ ΟΙ ΠΕ61/71;;;;

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:52 | Τσαλλα Κωνσταντίνα

    «Οι θέσεις που προβλέπονται για την στελέχωση των ΚΕΣΥ με ΠΕ29 Εργοθεραπευτών , ΠΕ21 Λογοθεραπευτών και ΠΕ28 Φυσιοθεραπευτών δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των ΚΕΣΥ. Θα πρέπει να προβλεφθούν τουλάχιστον 2 ανά ΚΕΣΥ και ας καλυφθούν έστω σταδιακά. Επίσης είναι σημαντικό να είναι μόνιμες οργανικές θέσεις για να εξασφαλίζεται η συνέχεια στο έργο τους, κυρίως στην υποστήριξη σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών στη γενική.»

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:51 | Βασιλική Κυρίτση

    Απουσία των ΠΕ στον νεοσύστατο κλάδο «Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης», όπως αντίστοιχα και για την Αειφορία. Αυτή η επιλογή είναι θεωρώ στοχευμένη και μεθοδεύει περαιτέρω απαξίωση (μετά την τροπολογία του Απριλίου για τις προσλήψεις αναπληρωτών σε ΕΑΕ) και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΠΕ61 και ΠΕ71. Δε γίνεται για τη στελέχωση των δομών ΕΑΕ (ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, Παράλληλη Στήριξη και ΚΕΔΔΥ) να είναι κατάλληλοι οι εν λόγω απόφοιτοι ενώ για το ΚΕΣΥ όχι. ΑΠαραίτητη η ρητή αναφορά όλων των ΠΕ που μπορούν να στελεχώσουν κάθε κλάδο.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:40 | Γιάννης

    Για ποιο λόγο υπάρχει τόση αντιπαράθεση για το ποιος πρέπει να στελεχώσει τις δομές; Ο καθένας γράφει αυτό που τον συμφέρει.

    Μια χαρά είναι το Νομοσχέδιο.
    Για τα πτυχία, τις επιμορφώσεις, τις προϋπηρεσίες κλπ μοριοδοτήστε ανάλογα των προσόντων. Απλή η λύση!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:34 | Μάριος Κ.

    Για το άτομο με το όνομα «Ευα» που έγραψε στη διαβούλευση κάνοντας κριτική στο έργο των ΚΕΣΥΠ:
    Υπάρχουν δυο και μόνο ενδεχόμενα
    1) Να λέει ψέματα ότι υπηρετεί ως Σύμβουλος σε ΚΕΣΥΠ, δηλαδή να πρόκειται ουσιαστικά για συκοφαντία από άτομο που δρα προβοκατόρικα και συνεπώς πρέπει να έχει τις επιπτώσεις που ο Νόμος προβλέπει.
    2) Να λέει αλήθεια ότι από το 2012 υπηρετεί ως Σύμβουλος σε ΚΕΣΥΠ, οπότε αφού τα ΚΕΣΥΠ κατά τη γνώμη της (που αφορά πρωτίστως βεβαίως το ΚΕΣΥΠ στο οποίο εργάζεται) δεν παράγουν έργο, θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα πειθαρχικά και να έχει τις επιπτώσεις που προβλέπονται.

    Ότι και να γράφουν κάποιοι το έργο των Συμβούλων που υπηρετούν στα ΚΕΣΥΠ χαίρει της απόλυτης αναγνώρισης από όλους μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τσάμπα προσπαθείτε με πονηριές και συκοφαντίες να πείσετε για το αντίθετο!

  • ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    για το νομοσχέδιο τον Υπουργείου Παιδείας που αφορά την
    Αναδιοργάνωση των Δομών Υποστήριξης σε Π.Ε.&Δ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής-Π.Ε.Σ.Ε.Α, αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», θεωρεί ότι το προαναφερόμενο Σχέδιο Νόμου για τον επανασχεδιασμό και αναδιάρθρωση των δομών, των λειτουργιών των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των δομών της εκπαίδευσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη στον περιορισμένο τελεσιγραφικό χρόνο ηλεκτρονικής διαβούλευσης (διάρκειας 1 εβδομάδας) που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκαν -από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς- σημαντικές αναλύσεις και προτάσεις που ζητούν είτε απόσυρσή του είτε εύλογο χρονικό διάστημα για τη διεξαγωγή ενός έντιμου ουσιαστικού διαλόγου.
    Επομένως χρειάζεται οι σχετιζόμενοι με το εκπαιδευτικό σύστημα φορείς να αποτυπώσουν και να συζητήσουν με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα μειονεκτήματά του και τα πλεονεκτήματά του για να αποτραπεί η ψήφιση ενός κρίσιμου νομοθετήματος που θα σέρνεται, θα αμφισβητείται η συνταγματικότητά του και, ταυτόχρονα θα απορρυθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την έκδοση πλήθους μεταβατικών υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων. Δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα «η αποστασιοποίηση των εκπαιδευτικών από το ίδιο το έργο τους» ούτε «ο προσωπικοκεντρικός χαρακτήρας» για να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του συστήματος. Ο συγκεντρωτικός και γραφειοκρατικός χαρακτήρας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που βλέπει την εκπαίδευση ως μέσο για την παραγωγικότητα με βάση τα οικονομικά μοντέλα της αγοράς, αποτελεί εμπόδιο για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που είναι μεν αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Κρίσιμη σημασία αποτελεί και η διαχείρισή της, για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται.
    Στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου οι αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο με την ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των νέων υπηρεσιών θεωρούνται ικανές για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στη μάθηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά σε πρακτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Στις νέες υπηρεσίες που προτείνονται είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. που ενσωματώνουν υπηρεσίες που μέχρι σήμερα έχουν διαφορετικό αντικείμενο και απευθύνονται σε διαφορετικό μαθητικό πληθυσμό. Τα Κ.Ε.Σ.Υ. ανάμεσα στις «πολυδιάστατες» αρμοδιότητες τους είναι να παρέχουν υποστήριξη «στο σύνολο της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας της περιοχής ευθύνης του (σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τοπική κοινότητα) σε πολλαπλά επίπεδα (πρόληψη, αξιολόγηση, εισήγηση, παρέμβαση, ενημέρωση-επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση) με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στο εκπαιδευτικό αγαθό».
    Η προτεινόμενη οργανωτική σύνθεση θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα σε λειτουργικό αλλά και εργασιακό επίπεδο, γιατί η σημερινή πραγματικότητα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχει δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική πολιτική και στην πρακτική της εφαρμογή. Αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται με τις διατάξεις του προτεινόμενου νόμου. Ωστόσο αν αυτό είναι το όραμα δεν πρέπει να αποσιωπάται ότι αποτελεί ένα ζήτημα περίπλοκο που απαιτεί μια δύσκολη μεταβατική διαδικασία. Μια διαδικασία που απαιτεί άλλον προσανατολισμό στην εκπαίδευση, γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή στα προγράμματα σπουδών και στη διδασκαλία, υποστήριξη, επιμόρφωση και ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ώστε σταδιακά και σταθερά να εξασφαλιστεί η ισότιμη εκπαίδευση για όλους.
    Στο όνομα της αποκέντρωσης η σχολική μονάδα επιφορτίζεται με πολλές και πολυδιάστατες αρμοδιότητες και το εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να διαδραματίσει νέους ρόλους, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προτείνονται «συνεργασίες» του σχολείου με φορείς και υπηρεσίες, χωρίς να έχει καθοριστεί ούτε το νομικό πλαίσιο ούτε και τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Το σημερινό σχολείο πριν από οποιαδήποτε νέα καινοτόμα δράση χρειάζεται μόνιμο, σταθερό και ενισχυμένο οικονομικά και επαγγελματικά προσωπικό. Η συνεχής ανασφάλεια και απαξίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί μέσα σε συνθήκες οικονομικής λιτότητας δεν προμηνύει καλούς οιωνούς αλλά μάλλον ενισχύει την «αποστασιοποίησή» τους. Επιχειρείται η συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως: α) τα ΠΕΚΕΣ για να απορροφήσουν τα τμήματα επιστημονικής καθοδήγησης, τους Σχολικούς Συμβούλους, τα ΠΕΚ, β) τα ΚΕΣΥ για να καταργηθούν και συγχωνευτούν τα ΚΕΔΔΥ, τα ΚΕΣΥΠ, οι Σταθμοί Συμβουλευτικής Νέων, και γ) τα ΚΕΑ για να συνενωθούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Αγωγή Υγείας, οι Σχολικές Δραστηριότητες και τα Πολιτιστικά Τμήματα με στόχο την μείωση θέσεων και όχι την ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
    Με τη δημιουργία και λειτουργία των ΠΕ.ΚΕ.Σ. στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Π.Ε.&Δ.Ε. το Υπουργείο Παιδείας μετακυλά την επιτελική ευθύνη του και την ουσιαστική υποστήριξή του στο εκπαιδευτικό έργο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πλήθος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού στο οποίο συγκεντρώνονται ευθύνες παιδαγωγικές, διοικητικές, γνωμοδοτικές, εκπαιδευτικού σχεδιασμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, επιμορφωτικές, συμβουλευτικής γονέων, συντονισμού άλλων εκπαιδευτικών φορέων, προσδίδουν στον θεσμό αυτό βραδυκίνητα και δυσλειτουργικά χαρακτηριστικά. Η προφανής αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης στις πολλαπλές ανάγκες που ανακύπτουν στο πεδίο της εφαρμογής του, αναπόφευκτα θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα να παραμείνει «κενό γράμμα» και να καταγραφεί στην ιστορία της εκπαίδευσης, ως ακόμα ένας νόμος που έμεινε «στα χαρτιά».
    Η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων που λειτουργούσαν ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, υποβαθμίζει τον αποκεντρωτικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό και υποστηρικτικό τους ρόλο προς τις σχολικές μονάδες και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές. Η παιδαγωγική καθοδήγηση εξ αποστάσεως, δεν μπορεί να λύσει ζητήματα και ουσιαστικά δεν υπάρχει. Η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν επεδίωξε την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Ένα θεσμό που διεκδίκησαν τα Συνδικάτα με αγώνες, ενάντια στον διοικητικό αυταρχισμό της μακρινής περιόδου των επιθεωρητών, που το Ελληνικό Κράτος επιχειρεί σήμερα -εκδικητικά και αναιτιολόγητα- να τον απαξιώσει και να τον καταργήσει. Η εμμονή σε αναιτιολόγητα προαπαιτούμενα, φωτογραφικές διατάξεις και εμφανείς αποκλεισμούς ικανών εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. στις Περιφέρειες, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των στελεχών Π.Σ.Ε. και το δικαίωμα αίτησης σε μια μόνο Περιφέρεια, προαναγγέλλουν διακρίσεις με αντισυνταγματικές προεκτάσεις, αλλά και μεγάλα ελλείματα στελέχωσης των νέων δομών Π.Ε.&Δ.Ε.
    Με την ίδρυση της υπερδομής του ΚΕΣΥ και την ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ που λειτουργούν με Προγράμματα ΕΣΠΑ καταστρέφει τον εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και διεπιστημονικό προσανατολισμό των ΚΕΔΔΥ, τα προγράμματα συνεκπαίδευσης, καθώς και τις ενταξιακές, & συμπεριληπτικές δομές του ελληνικού σχολείου, που ενισχύθηκαν στους εκπαιδευτικούς νόμους 4368/2006, 4415/2016 και 4452/2017. Μέχρι σήμερα τα ΚΕΔΔΥ επικεντρώνονταν με διεπιστημονικότητα στους μαθητές/τριες με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζοντας την ένταξή τους στο γενικό ή το ειδικό σχολείο, παρά την εγκατάλειψή τους με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Αντιθέτως, φαίνεται ότι το ΚΕΣΥ εστιάζεται σε ένα απροσδιόριστο διοικητικοκεντρικό καθηκοντολόγιο που θα αφορά την επιμόρφωση, την ειδική αγωγή, την συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
    Είναι προφανές πλέον, αν ψηφιστεί αυτό το νομοθέτημα, η διάγνωση θα αποδοθεί πλήρως στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ). Αυτά, αποτελούν μηχανισμό της ελληνικής κρατικής νοσοκομειακής δομής υγείας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί έναν από τους πλέον προβληματικούς τομείς της κρατικής διοίκησης, με αποκορύφωμα ίσως, τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν με όρους αγοράς-πελατών-κόστους-κέρδους. Η επιστροφή στο ιατρικό μοντέλο με ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις, κατά παραγγελία, γυρνάνε δεκαετίες πίσω την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και ειδική επαγγελματική εκπαίδευση των αναπήρων παιδιών και των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Φαίνεται ότι στο νέο νόμο καταργείται το κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο στη διαχείριση του μαθητικού πληθυσμού με αναπηρίες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να συνεχιστεί η Διαβούλευση και ο Διάλογος για το νομοσχέδιο με όλους τους φορείς, για όσο χρόνο απαιτείται, με την παραδοχή ότι η εκπαίδευση, ως θεσμός είναι καθολικός και ενιαίος. Επομένως οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις όπου και όταν απαιτούνται, θα πρέπει να είναι μέρος μιας ενιαίας νομοθετικής πρότασης που να εναρμονίζεται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους, να συνυφαίνονται με την γενική εκπαιδευτική διαδικασία και κατά κανόνα να υλοποιούνται στους χώρους, τα πλαίσια και τα προγράμματα της γενικής εκπαίδευσης.
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:32 | Χιονία

    1) Στο θεσμό του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην τυπική εκπαίδευση υπάρχουν εκπαιδευτικοί/σύμβουλοι με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδικευμένες/στοχευμένες επιμορφώσεις στα αντικείμενα της Συμβουλευτικής και του Ε.Π. σε ειδικά ετήσιας διάρκειας προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια και με την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή η εμπειρία χρόνων είναι μια προστιθέμενη αξία, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι αποτελεί σημαντική υποστήριξη και βοήθεια σε αυτήν την κομβική, για τα παιδιά, χρονική περίοδο. Τα στελέχη των ΚΕ.ΣΥ.Π. είναι εκπαιδευτικοί με διδακτική εμπειρία, εκπαιδευτικοί της τάξης και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γνωρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό τους καθιστά τους πλέον κατάλληλους να προσφέρουν υπηρεσίες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η υπηρεσία των στελεχών στα ΚΕ.ΣΥ.Π. βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια και σε ευθεία εξάρτηση με το παρεχόμενο διδακτικό έργο στις σχολικές μονάδες. Η εμπειρία των στελεχών των ΚΕ.ΣΥ.Π. μπορεί να αξιοποιηθεί και στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου, ΓΕΛ., ΕΠΑΛ., ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι υπεύθυνοι Ε.Π. έχουν την ευθύνη διοργάνωσης ενημερώσεων και επισκέψεων μαθητών/-τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕΛ. – ΕΠΑΛ. σε Σχολικές Μονάδες ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα.

    2) Οι υπεύθυνοι Ε.Π. μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μαθητευόμενους έως 25 ετών πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του προγράμματος Μαθητείας ΕΠΑΛ ( παρ. 5, άρθρο 7, ΦΕΚ 491/20-02-2017/τ.Β’ «Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας»).

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:27 | Γλυκερία

    Για μία ακόμα φορά αγνοείτε παντελώς τους ανθρώπους που χτίζουν στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία και στηρίζουν τοσα χρόνια την Ειδική Αγωγή!!!!
    Απαράδεκτη η παντελής απουσία των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ΠΕ61/71!
    Προτείνεται η στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής από εκπαιδευτικούς με βασικές 4ετείς σπουδές στο αντικείμενο! Στελέχωση των δομών αυτών από εκπαιδευτικούς ΠΕ61/71 και όχι από εκπαιδευτικούς με μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις ωρών ή με μεταπτυχιακά αμφιβόλου ποιότητας!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:25 | ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΚΟΥ

    Mιλάτε για «Εξειδίκευση στην ΕΑΕ», οπότε θα πρέπει να αναφέρεστε ξεκάθαρα στους δασκάλους και νηπιαγωγούς με ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ στην ΕΑΕ δηλαδή ΠΕ71 και ΠΕ61!! Μην αγνοείτε 4 χρόνια σπουδών και μην τα εξισώνετε με σεμινάρια και μεταπτυχιακά….

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:13 | Θεοδότα Λούδα

    Στο θεσμό του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην τυπική εκπαίδευση υπάρχουν εκπαιδευτικοί/σύμβουλοι με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδικευμένες/στοχευμένες επιμορφώσεις στα αντικείμενα της Συμβουλευτικής και του Ε.Π. σε ειδικά ετήσιας διάρκειας προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια και με την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή η εμπειρία χρόνων είναι μια προστιθέμενη αξία, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, διότι αποτελεί σημαντική υποστήριξη και βοήθεια σε αυτήν την κομβική, για τα παιδιά, χρονική περίοδο. Τα στελέχη των ΚΕ.ΣΥ.Π. είναι εκπαιδευτικοί με διδακτική εμπειρία, εκπαιδευτικοί της τάξης και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γνωρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και αυτό τους καθιστά τους πλέον κατάλληλους να προσφέρουν υπηρεσίες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η υπηρεσία των στελεχών στα ΚΕ.ΣΥ.Π. βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια και σε ευθεία εξάρτηση με το παρεχόμενο διδακτικό έργο στις σχολικές μονάδες. Η εμπειρία των στελεχών των ΚΕ.ΣΥ.Π. μπορεί να αξιοποιηθεί και στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι υπεύθυνοι Ε.Π. έχουν την ευθύνη διοργάνωσης ενημερώσεων και επισκέψεων μαθητών/-τριών Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ ΓΕΛ. – ΕΠΑΛ σε Σχολικές Μονάδες ΕΠΑΛ και Εργαστηριακά Κέντρα.
    Οι υπεύθυνοι Ε.Π. μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μαθητευόμενους έως 25 ετών πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος του προγράμματος Μαθητείας ΕΠΑΛ ( παρ. 5, άρθρο 7, ΦΕΚ 491/20-02-2017/τ.Β’ «Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας»).

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:10 | Δωροθέα

    Απαράδεκτο… Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:09 | Μαρίνα

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις
    Σχόλιο: Απαράδεκτο!!!Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:07 | Ελένη

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις
    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).Απαράδεκτο!!!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:06 | Μαρίνα

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,
    Σχόλιο: Παντελής απουσία!!! των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:04 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΟΙ ΠΕ 71/61 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ Κ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!
    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ!

    ΣΚΟΠΙΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ?

    ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ?

    ΑΤΟΜΑ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΕ ΜΟΝΟΕΤΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ή ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ?

    ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕ 71/61! ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ!

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:04 | Ιωάννης Κυργιόπουλος-Ψυχολόγος-ΚΕΔΔΥ Φθιώτιδας

    Να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα παρακάτω:
    Παρ.1, εδ. γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1 εδ. δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ 28): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1. εδ εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ 29): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Να προστεθεί: εδάφιο ζζ) Παιδοψυχίατροι (ΠΕ24) : δεκαπέντε (15) θέσεις
    Παρ.2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. και μελών του Ε.Ε.Π., ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκπαιδευτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.

  • 25 Μαρτίου 2018, 23:00 | Σταυρούλα Β.

    «Οι θέσεις που προβλέπονται για την στελέχωση των ΚΕΣΥ με ΠΕ29 Εργοθεραπευτών , ΠΕ21 Λογοθεραπευτών και ΠΕ28 Φυσιοθεραπευτών δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των ΚΕΣΥ. Θα πρέπει να προβλεφθούν τουλάχιστον 2 ανά ΚΕΣΥ και ας καλυφθούν έστω σταδιακά. Επίσης είναι σημαντικό να είναι μόνιμες οργανικές θέσεις για να εξασφαλίζεται η συνέχεια στο έργο τους, κυρίως στην υποστήριξη σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών στη γενική.»

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:59 | Κικη

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις, Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ)

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:50 | Γιαννης

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:49 | ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται:
    δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): είκοσι τέσσερις (24) θέσεις,

    Είναι αδιανόητο οι μόνοι επαγγελματίες που έχουν δικαίωμα αξιολόγησης της κινητικής ικανότητας των μαθητών να περιορίζονται σε 24 ενώ τα Κ.Ε.Σ.Υ είναι 70

    Πρόταση

    Τουλάχιστον 140 θέσεις Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:47 | Εφη

    Αν μιλάτε για «Εξειδίκευση στην ΕΑΕ» θα πρέπει να αναφέρεστε ξεκάθαρα στους δασκάλους και νηπιαγωγούς με ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ στην ΕΑΕ δηλαδή ΠΕ71 και ΠΕ61!! Να διαφοροποιηθεί η αναφορά σας και να διαχωρίζετε τους κλάδους.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:41 | Εύη

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:41 | Γιασεμή Γ.

    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις
    Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).
    Να προστεθούν οπωσδήποτε οι συγκεκριμένοι κωδικοί!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:41 | ΚΑΨΑΣΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Από τις θέσεις που προβλέπονται φαίνεται ότι ο νομοθέτης θεωρεί αναγκαία σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας να υπάρχει μόνο στήριξη για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αποτελούν τη μειοψηφία του σχολικού πληθυσμού . Τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές χωρίς ειδικές ανάγκες, θέματα των οποίων ήταν μέχρι τώρα στην υπευθυνότητα του Συμβούλου Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης με έδρα στην περιφερειακή ενότητα κοντά στα σχολεία ευθύνης του. Θα πρέπει να προβλεφθούν σε επίπεδο ΚΕΣΥ και θέσεις ειδικοτήτων για στήριξη σε θέματα επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης, έστω με κάποια ειδίκευση σε θέματα Παιδαγωγικής αλλά όχι μόνο με ειδίκευση σε μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:39 | Κώστας

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:38 | Κυριακή

    ΜΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕ 70 ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΕ 71/61???

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΕΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ Ή ΥΠΟΔΙΕΣΤΕΡΑ (ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ) ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ!
    ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΚΟΜΑ Κ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΑΣ!

    ΚΛΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ Κ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ!!!

    Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ?

    ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΠΕ 71/61 ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ Κ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:38 | Tούλα

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:37 | Γιαννης

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:36 | Πασχάλης

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:36 | Εκπαιδευτικός ΚΕΔΔΥ

    γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις.»

    Προτείνεται η ενεργοποίηση της 2ης ειδικότητας για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που εργαζόμαστε ως αναπληρωτές στα ΚΕΔΔΥ και έχουμε επιπρόσθετη ΜΕΤΑΠΤΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στη Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό και είμαστε ενταγμένοι στον πίνακα ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, επειδή πληρούνται τα τυπικά προσόντα ένταξής μας στο πίνακα.

    https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/ΦΕΚ_1369-Β-2017_Πρόσκληση_αναπληρωτών_ΕΕΠ.pdf

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:31 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Να προστεθούν άμεσα για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ οι ΠΕ61 νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής και οι ΠΕ71 δάσκαλοι ειδικής αγωγής με βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:24 | ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΧΑΡΗ

    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις,

    Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:24 | Χριστίνα Κ.

    Να προστεθούν οι κωδικοί ΠΕ61 (νηπιαγωγών ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δασκάλων ΕΑΕ). Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για εξειδίκευση στην ΕΑΕ, η οποία έχει αποκτηθεί με κάποιο, συχνά αμφιβόλου ποιότητας, μεταπτυχιακό 1 έτους και να αγνοούμε όσους έχουν βασικές σπουδές 4 ετών σε αυτήν.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:12 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Π.Ε 71/61????

    ΠΑΛΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ 4ΕΤΗ ΠΤΥΧΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ?
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΕΙ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΔΡΩΣΑΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ?
    ΚΥΡΙΕ ΚΑΣΣΙΑΝΕ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΕ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ?

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:07 | Πωλινα

    Απαράδεκτο να μην αναφέρονται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ71/61, στην στελέχωση των ΚΕΣΥ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:07 | ΚΩΣΤΑΣ Δ

    θεωρώ μεγάλο λάθος οι θέσεις των φυσικοθεραπευτών να είναι τόσες λίγες και μάλιστα είναι και οι μονοί που έχουν τις γνώσεις να αξιολογούν τις κινητικές ικανότητες των μαθητών .

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:05 | Κατερίνα

    ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΑΔΩΝ ΠΕ70-ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ60-ΠΕ61 ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ Ή ΜΗΠΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ61) ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΣΥ;

    ΟΙ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΝ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΟΜΕΣ.

  • 25 Μαρτίου 2018, 22:02 | Ελλη

    Τι εννοείτε εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην Ε.Α.; Ο κλάδος ΠΕ61/71 που είναι;

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:56 | Εκπαιδευτικός ΚΕΔΔΥ

    »H Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού αποτελεί κλάδο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

    Είναι απαράδεκτο, αντιδεοντολογικό και παράνομο, και δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας, να παρέχονται τέτοιου τύπου συμβουλευτικές υπηρεσίες από μη αποφοίτους τμημάτων Κοινωνικών Επιστημών και τμημάτων με κατεύθυνση στην Ψυχο/Παιδαγωγική. Αρμόδιοι για την παροχή κάθε τύπου συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι όσοι κατέχουν:
    Πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή Ειδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.
    https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/ΦΕΚ_1369-Β-2017_Πρόσκληση_αναπληρωτών_ΕΕΠ.pdf

    Τα παραπάνω τα έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας, με το καθορισμό των προσόντων των ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, κλάδος που περιλαμβάνεται στο ΕΕΠ, όπως οι ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α. που απασχολούνται στη δημόσια εκπαίδευση.

    Εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου που απασχολήθηκαν στα ΚΕΣΥΠ ή κάθε εκπαιδευτικός με βλέψεις να εργαστεί στα ΚΕΣΥ, θα πρέπει να αποκλείονται/-ται, εάν δεν διαθέτουν/-ει τα οριζόμενα τυπικά προσόντα όπως αυτά έχουν οριστεί και περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις για το Ε.Ε.Π. Σε περίπτωση που μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (βασικό πτυχίο συγκεκριμένων τμημάτων + μεταπτυχιακή ειδίκευση στον ΣΕΠ) για εργασία στα ΚΕΣΥ ως Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού, θα πρέπει αποκλείονται και να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες για διδακτικό έργο.
    Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιλέγονται οι ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, από τον πίνακα κατάταξης, όπως ισχύει για τους λοιπούς κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.).

    Βλ: Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.,ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας) για το σχολικό έτος 2017-2018»

    ΣΥΜΦΩΝΩ με τις θέσεις των ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων.
    Επιπλέον της πρότασής των ΠΕ22 και σε περίπτωση που το Κράτος αδυνατεί οικονομικά να στηρίξει την παρουσία τους στα ΚΕΣΥ με πλήρες ωράριο, προετείνω να υιοθετηθεί το μοντέλο των »παρουσιών» που ισχύει στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές με/χωρίς μαθησιακές δυσκολίες και ψυχοκοινωνικά προβλήματα θα μπορούν να απολαμβάνουν των υπηρεσιών Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας από Επαγγελματικούς Συμβούλους (με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη »Συμβουλευτική & Επαγγελματικό Προσανατολισμό» ).

  • 25 Μαρτίου 2018, 21:51 | Γιαννα

    απαραδεκτο να μην αναφερονται οι εκπαιδευτικοι του κλαδου ΠΕ71/61!!! ποιους θελουν να βολεψουν παλι;;;;