Άρθρο 09 – Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.

1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Φιλολόγων (ΠΕ02): ενενήντα τρεις (93) θέσεις και
δδ) Μαθηματικών (ΠΕ03): τριάντα οκτώ (38) θέσεις.
β) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.):
αα) Ψυχολόγων (ΠΕ23): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
ββ) Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30): διακόσιες δέκα επτά (217) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): σαράντα επτά (47) θέσεις,
δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): είκοσι τέσσερις (24) θέσεις,
εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ29): τριάντα τρεις (33) θέσεις,
στστ) Ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΠΕ31): έξι (6) θέσεις και
γ) Εκπαιδευτικών όλων των κλάδων που υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό: εκατόν σαράντα (140) θέσεις.
δ) Διοικητικών υπαλλήλων:
αα) ΠΕ 1 Διοικητικού: είκοσι έξι (26) θέσεις και
ββ) ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: σαράντα πέντε (45) θέσεις.
2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.
3. Οι θέσεις της παρ. 1 για τις οποίες προβλέπεται η πλήρωση κατά προτεραιότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κατανέμονται με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 στα Κ.Ε.Σ.Υ. Ξάνθης και Ροδόπης. Οι λοιπές θέσεις της ίδιας παραγράφου κατανέμονται στα Κ.Ε.Σ.Υ. της χώρας με την ίδια υπουργική απόφαση.
4. Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε οργανική θέση σε Κ.Ε.Σ.Υ., αρμόδιο είναι το οικείο Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

  • Στην παράγραφο 1 του άρθρου, συνιστώνται 1.067 θέσεις προσωπικού. Οι θέσεις αυτές, αφενός δεν τεκμαίρεται πως και γιατί είναι 1.067, αφετέρου, δεν διευκρινίζεται εάν αφορούν νέες θέσεις (μάλλον απίθανο) ή εάν αφορούν υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό ή αναπληρωτές, ενώ στην υποπαράγραφο στστ) της ιδίας παραγράφου, οι 6 θέσεις των ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στη νοηματική γλώσσα, είναι λίγες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρωθούν και να αυξηθούν και με ειδικούς στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και για μαθητές με αυτισμό, με κινητικές δυσκολίες-αναπηρίες, με νοητική αναπηρία, στα πλαίσια εκπαίδευσης για την άσκηση του δικαιώματος τους για διαβίωση στην κοινότητα, όπως ορίζουν τα άρθρα 19 και 20 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (ν.4074/2012).
    Επίσης, υπάρχει παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ). Αν μιλάμε για «Εξειδίκευση στην ΕΑΕ» θα πρέπει να αναφέρεστε ξεκάθαρα στους δασκάλους και νηπιαγωγούς με ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ στην ΕΑΕ δηλαδή ΠΕ71 και ΠΕ61!! Να διαφοροποιηθεί η αναφορά και να διαχωρίζονται οι κλάδοι.
    Επιπλέον, παντελής απουσία των παιδοψυχιάτρων για τις περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία που αφορά την ψυχική υγεία διότι, όπως προβλέπεται και στην υποπαράγραφο αα) της παραγράφου 2 του άρθρου, η «διερεύνηση ατομικών ή/και ομαδικών εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, η αξιολόγηση του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αφορούν στην ψυχική υγεία» χρήζει την συμμετοχή από έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:11 | Παναγιώτης Χηνάς

    Συνταξιούχος Ψυχολόγος ΠΕ 23
    Γιατί χρειάζονται ψυχολόγοι στην εκπαίδευση;
    Το σχέδιο νόμου έχει θετικά στοιχεία και με βάση τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου έχει καλές προθέσεις για τομή στη οργάνωση της εκπαίδευσης, εκδημοκρατισμό, διασφάλιση του εκπαιδευτικού προσανατολισμού στη εκπαίδευση όλων των παιδιών.
    Όμως σε σχέση με τη ψυχολογία και τον ρόλο του ψυχολόγου, περιορίζομαι σ ε αυτό στις παρατηρήσεις μου για να μην επαναλάβω όσα άλλοι έχουν αναδείξει, διαπιστώνεται ότι το σχέδιο νόμου δεν ξεφεύγει από μια παραδοσιακή και διαχρονικά αρνητική στάση κι ακόμη μια φορά ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η χρησιμότητα των υπηρεσιών του.
    Το ίδιο συνέβη στον διάλογο για την Παιδεία ( πχ χτένισμα προτάσεων που αφορούν στην «ψυχολογική συμβουλευτική» και αντικατάσταση σε πρόταση για «συμβουλευτική) και με άλλα νομοθετήματα του Υπουργείου: πχ στον νέο οργανισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου καταργήθηκε η αναφορά σε αρμοδιότητα των Κεντρικών Διευθύνσεων Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα «Ψυχολογικής παιδαγωγικής Συμβουλευτικής» (ΠΔ 147/1976) αντί τη στελέχωσή τους με ειδικό Ψυχολόγο και σε αντίθεση με διεθνείς εξελίξεις που νομοθετούν σχολική ψυχολογική υπηρεσία στο Υπουργείο. Επίσης στην προσχολική αγωγή δεν προβλέφθηκε οργανικά ο ρόλος του σχολικής ψυχολογικής υποστήριξης
    Σημειώνω ότι σε άλλες χώρες, πέραν της υποστήριξης στο σχολικό εκπαιδευτικό έργο, χρησιμοποιείται η υποστήριξη του ψυχολόγου για διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του διαλόγου και στο σχεδιασμό των αλλαγών, για την ψυχολογία της οργάνωσης η οποία α) αποτελεσματικά χρησιμοποιεί τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να το καθηλώνει και να το εξουθενώνει, β) βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας του και την ποιότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των παιδιών , γ) επιτυγχάνει τη επίτευξη των στόχων εκπαίδευσης.
    Στο σχέδιο για το έργο των ΚΕΣΥ και των Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου τοποθετούνται Ψυχολόγοι, χρησιμοποιείται ο όρος «ψυχοκοινωνική στήριξη» , «ψυχοκοινωνική υγεία» ( σαν να είναι ο ψυχολόγος εργαζόμενος σε κοινωνικές υπηρεσίες!) και ο όρος «παροχή ψυχολογική υποστήριξη» μόνο δυο φορές για τη συνεργασία του με εξωσχολικές κοινωνικές ή ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους που «παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη». Το έργο του Ψυχολόγου, διεθνής πρωτοτυπία, περιορίζεται σε «ψυχοκοινωνικό» , όπως αυτό που έκαναν παράτυπα οι μη ψυχολόγοι στους ΣΣΝ και στον ΣΕΠ !.
    Ο διακριτός ρόλος του Ψυχολόγου, με επιστημονική- επαγγελματική ευθύνη, στην «Διαγνωστική» ( για την ανάπτυξη και την μάθηση) και Ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση και στην παρέμβαση καταργείται με τροποποίηση της κειμένης νομοθεσίας. Επίσης, νομοθετικά εξαφανίζεται η αναγκαιότητα γνωμάτευσης για την παροχή ειδικών υπηρεσιών ΕΑΕ και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και διαχέεται στο έργο της ?»εκπαιδευτικής αξιολόγησης» από τους διδακτικούς κλάδους .
    Ο ψυχολόγος οργανωτικά και διοικητικά δεν θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ως ψυχολόγος , θα τον εποπτεύει ή στο σχολείο στη απουσία του θα τον αντικαθιστά ένας εκπαιδευτικός ή και ο σύλλογος διδασκόντων, θα έχει συντονιστή το διευθυντή (με διευθυντικό δικαίωμα στις αποφάσεις) , θα έχει σύνδεσμο επικοινωνίας με το ΚΕΣΥ ένα εκπαιδευτικό .. και άλλοι θα καθορίζουν, όπως εκείνοι κρίνουν, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες για ψυχολογική υποστήριξη. Άρα, ουσιαστικά δεν θα είναι συντελεστής στο εκπαιδευτικό έργο και στην διεπιστημονική προσέγγιση .
    Οι ΕΔΕΑΥ στρεβλώνονται από τον αρχικό σχεδιασμό, γίνονται από όργανο ενδυνάμωσης τους σχολείου και μετατροπής του σε σχολείο για όλους σε μια προέκταση του ΚΕΣΥ στο σχολείο, με εκτελεστικό ρόλο, και από την άλλη στο σχολείο θα έχουν εκτελεστικό ρόλο των αποφάσεων του συλλόγου διδασκόντων, θα έχουν συντονιστή στο έργο τους και στις «αποφάσεις» τους το Διευθυντή του σχολείου ( με διευθυντικό δικαίωμα). Καταργείται ο ρόλος του ψυχολόγου που τον εξουσιοδοτεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος και με βάση τα διεθνή πρότυπα στην εκπαίδευση.
    Η συνένωση των αρμοδιοτήτων ΣΕΠ, ΣΣΝ και Ψυχολόγων των ΚΕΔΔΥ είναι αναγκαία και είχαν επισημανθεί οι αλληλεπικαλύψεις από τ ο 2000 και με ερωτήσεις στην Βουλή. Το βασικό κοινό είναι ότι εφάρμοζαν την ψυχολογία χωρίς όλες οι σχετικές οργανικές θέσεις να στελεχώνονται από ψυχολόγο. Όμως , κινδυνεύουν να μην συσσωρεύσουν τα θετικά αλλά, μέσα από ένα οργανωτικό αχταρμά και εννοιολογικές ασάφειες, να πολλαπλασιαστούν τα αρνητικά και οι μέχρι σήμερα διαπιστωμένες αδυναμίες.
    Οι περίπου 80 θέσεις ψυχολόγου στους ΣΣΝ μάλλον καταργούνται! Δεν προβλέπεται να μεταφερθούν στα ΚΕΣΥ και να καλυφθούν με μετάταξη των εκπαιδευτικών που έχουν άδεια ψυχολόγου και ενδιαφέρονται να κάνουν μετάταξη (όχι απόσπαση) στον κλάδο του Ψυχολόγου.
    Ο ψυχολόγος δεν αποσαφηνίζεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προσανατολισμού, και σύμφωνα με τον νόμο των Ψυχολόγων για την άσκηση του επαγγέλματός του στον τομέα της εκπαίδευσης, ότι όποια και αν είναι τα προσόντα του και οι σπουδές πριν τη πρόσληψή, ως ψυχολόγος στην εκπαίδευση προσφέρει υπηρεσίες που διεθνώς ονομάζονται υπηρεσίες «Σχολικού ψυχολόγου» και όχι υπηρεσίες με βάση τα ενδιαφέροντα του κατά τις σπουδές και τις εμπειρίες του πριν τη πρόσληψη σε άλλους τομείς εργασίας.
    Έτσι στην διαβούλευση παρατηρούμε σχόλια που από τη μια επισημαίνουν κίνδυνο να χαθεί η παιδαγωγική προσέγγιση αν δεν ελέγχεται και εποπτεύεται ο ψυχολόγος από το διδακτικό προσωπικό αντί να συνεργάζεται μαζί του και από τη άλλη προτάσεις που συνταυτίζουν το έργο του με αυτό του ψυχολόγου των υπηρεσιών υγείας. Με αποτέλεσμα να προβάλλεται εύλογο ερώτημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, σε εποχή οικονομικής κρίσης, να ιδρυθούν νέες υπηρεσίες στην εκπαίδευση , με αναχρονιστικά δυσλειτουργικά πρόστυπα, όπως αυτές πιο πάνω, σ ε βάρος της ποιότητας και του οφέλους των παιδιών, αντί να αυξηθούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας;
    Περισσότερα: αναρτήσεις στο
    https://www.facebook.com/groups/eschopse/ α) Διεθνής Επιτροπή με θέμα «Η Ψυχολογία στην Υπηρεσία του Σχολείου» και Αρχές Οργάνωσης της Σχολικής Ψυχολογικής Υπηρεσίας (Unesco) και β) Η Σύσταση των Υπουργών Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Ψυχολογικών Υπηρεσιών στην Εκπαίδευση IBE

  • 26 Μαρτίου 2018, 13:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ.
    συνιστώνται:Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): είκοσι τέσσερις (24) θέσεις,Είναι αδιανόητο οι μόνοι επαγγελματίες που έχουν δικαίωμα αξιολόγησης της κινητικής ικανότητας των μαθητών να περιορίζονται σε 24 ενώ τα Κ.Ε.Σ.Υ είναι 70

    Πρόταση

    Τουλάχιστον 140 θέσεις Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28)

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:54 | Παπαδόπουλος Αθανάσιος

    Είναι απαράδεκτο να καταργούνται οι θέσεις των παιδοψυχιάτρων και να μην ενισχύεται ο ρόλος τους. Χρειάζεται να προβλέπεται θέση στο οργανόγραμμα των ΚΕΣΥ, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω των συναισθηματικών και ψυχιατρικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο μαθητικός πληθυσμός[αυτισμός, αγχώδεις διαταραχές – πανικός, καταθλιπτικά σύνδρομα, ψυχωτικά επεισόδια, σχολική άρνηση κ.λ.π.]και να δοθούν κίνητρα ώστε να στελεχωθούν όλα τα ΚΕΣΥ με παιδοψυχίατρο. Εάν ισχύσει η διάταξη αυτόματα αποδυναμώνονται τα ΚΕΣΥ κι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχεται από τις διεπιστημονικές ομάδες μειώνεται.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:50 | ΠΟΣΓΚΑμεΑ

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου, συνιστώνται 1.067 θέσεις προσωπικού. Οι θέσεις αυτές, αφενός δεν τεκμαίρεται πως και γιατί είναι 1.067, αφετέρου, δεν διευκρινίζεται εάν αφορούν νέες θέσεις (μάλλον απίθανο) ή εάν αφορούν υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό ή αναπληρωτές, ενώ στην υποπαράγραφο στστ) της ιδίας παραγράφου, οι 6 θέσεις των ειδικών στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών και στη νοηματική γλώσσα, είναι λίγες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρωθούν και να αυξηθούν και με ειδικούς στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και για μαθητές με αυτισμό, με κινητικές δυσκολίες-αναπηρίες, με νοητική αναπηρία, στα πλαίσια εκπαίδευσης για την άσκηση του δικαιώματος τους για διαβίωση στην κοινότητα, όπως ορίζουν τα άρθρα 19 και 20 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (ν.4074/2012).
    Επίσης, υπάρχει παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ). Αν μιλάμε για «Εξειδίκευση στην ΕΑΕ» θα πρέπει να αναφέρεστε ξεκάθαρα στους δασκάλους και νηπιαγωγούς με ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ στην ΕΑΕ δηλαδή ΠΕ71 και ΠΕ61!! Να διαφοροποιηθεί η αναφορά και να διαχωρίζονται οι κλάδοι.
    Επιπλέον, παντελής απουσία των παιδοψυχιάτρων για τις περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία που αφορά την ψυχική υγεία διότι, όπως προβλέπεται και στην υποπαράγραφο αα) της παραγράφου 2 του άρθρου, η «διερεύνηση ατομικών ή/και ομαδικών εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, η αξιολόγηση του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αφορούν στην ψυχική υγεία» χρήζει την συμμετοχή από έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:47 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Δεν αναφέρετε πουθενά τους αποφοίτους των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Να προστεθούν οι κλάδοι ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ) και ΠΕ 61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ).

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:46 | ΔΤ

    Να καταργηθούν(όχι προσωποπαγείς) οι ειδικότητες/οργανικές θέσεις [και να ενταχθούν μερικές από αυτές όχι όλες: (οι φυσιοθεραπευτές δεν χρειάζονται ούτε στα σχολεία, ούτε στα ΚΕΣΥ) στις ΕΔΕΑΥ ανά ομάδες σχολείων] των: Κοινωνικών Λειτουργών ΠΕ3Ο, Ψυχολόγων ΠΕ23, Παιδοψυχιάτρων ΠΕ24, Φυσιοθεραπευτών ΠΕ28, Εργοθεραπευτών ΠΕ29, εκπ/κών Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 λόγω της μη άμεσης συμμετοχής στην εκπ/κή αξιολόγηση και τη μη εκπόνηση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος.
    Να μειωθούν όπου υπάρχουν περισσότερες της μιας οι εκπ/κοί προσχολικής αγωγής-νηπιαγωγοί σε μία ανά ΚΕΣΥ και να αυξηθούν σημαντικά οι οργανικές θέσεις των δασκάλων ΠΕ7Ο, των φιλολόγων ΠΕΟ2 και των λογοθεραπευτών ΠΕ21 λόγω άμεσης αξιολόγησης και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:28 | Σπύρος Σ. Αναγνωστόπουλος

    Σχετικά με τα 7 χρόνια διδακτικής προϋπηρεσίας:
    Όσοι και όσες διοριστήκαμε μέσω γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ, ιδίως μετά το 2004-2006, έχουμε αρκετά χρόνια πλέον εκπαιδευτικής υπηρεσίας, ωστόσο, λίγα διδακτικής.
    Γιατί να είναι 7 τα χρόνια και όχι λιγότερα;
    Σας ευχαριστώ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:23 | ΚΕΔΔΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Αρ. 9 Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ
    Παρ.1, εδ. γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1 εδ. δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ 28): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1. εδ εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ 29): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Να προστεθεί: εδάφιο ζζ) Παιδοψυχίατροι (ΠΕ24) : δεκαπέντε (15) θέσεις
    Παρ.2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. και μελών του Ε.Ε.Π., ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκπαιδευτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.

    Μπίκα Χαρούλα (Κοινωνική Λειτουργός)
    Γκοδίμης Μιλτιάδης (Διοικητικός Γραμματέας)
    Μάντζιου Μαρία (Κοινωνική Λειτουργός)
    Μπλέτσα Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Ντούση Ευθυμία (Ψυχολόγος)
    Λαγού Δήμητρα (Ψυχολόγος)
    Αλεξίου Δήμητρα (Εκπαιδευτικός)
    Πρέντζα Φωτεινή (Εκαπιδευτικός)
    Κουρούτη Αντιγόνη (Λογοθεραπεύτρια)
    Τσιανέλη Αγνή (Κοινωνική Λειτουργός)

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:17 | Κατερινα

    Ειναι απλα τραγικο να ιδρυονται σχολες και οι αποφοιτοι τους να στερουνται επαγγελματικων δικαιωματων.Αναφερομαι στους ΠΕ71/61 οι οποιοι ειναι οι πλεον καταληλλοι για τη στελεχωση των δομων ειδικης αγωγης μιας και ειναι οι μονοι με βασικο πτυχιο στην ειδικη αγωγη!!!Ειναι απαραδεκτο να μη γινεται αναφορα στους εκπαιδευτικους με τους συγκεκριμενους κωδικους!

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:04 | Κατερινα

    ßΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕ 71/61??ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΤΥΧΙΟ!ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΑΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ!ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΠΕ 71/61!EΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕ 71/61??ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΤΥΧΙΟ!ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΑΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ!ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΠΕ 71/61!

  • 26 Μαρτίου 2018, 12:00 | Παπαπετρου Μαρουσώ

    Να μην καταργηθεί η Ειδικότητα ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ από τα Κ.Ε.Σ.Υ.

    Είναι γνωστό πως οι καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕAE) είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αξιολόγηση των δυσκολιών της κινητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών) αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή λειτουργία της κίνησης.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11 ΕΑΕ) γνωρίζει ψυχοκινητική ανάπτυξη.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες (σταθεροποίησης, μετακίνησης και χειρισμού) που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συνέχεια μπορεί να παρατηρήσει για οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρείται.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εστιασμένο στις κινητικές ανάγκες του Μαθητή.

    Απαραίτητη η Ειδικότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ στα Κ.Ε.Σ.Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:41 | Αγλαΐα Α.

    Ως πότε θα συνεχιστεί ο εμπαιγμός των κλάδων ΠΕ 61/71;ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που βγαίνει ένας καινούριος νόμος ψάχνουμε για τον τίτλο μας σαν να μην δουλεύουμε εδώ και 17 χρόνια στην Ειδική Αγωγή!Ζητάμε την ξεκάθαρη αναφορά στον κλάδο μας!

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:25 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΕ 71/61??

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΤΥΧΙΟ!

    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΦΑΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ!

    ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΠΕ 71/61!

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:14 | Ε.Σ.

    Κλάδος με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και ενταξιακή εκπαίδευση δεν υφίσταται. Αν το υπουργείο προτίθεται στη δημιουργία του ας αποκαταστήσει πρώτα τους Π.Ε. 71/61 που έχουν βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή και προσφέρουν εδώ και 17 έτη στα δημόσια ελληνικά σχολεία παραμένοντας αναπληρωτές. Ας πάψει κάθε τόσο να νομοθετεί στο όνομα κάθε ευφυούς μοντέλου που άκριτα και αντιεπιστημονικά υιοθετεί από το εξωτερικό με τη δικαιολογία της ενταξιακής πολιτικής.

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:13 | ΑΛΕΞΗΣ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕ 71/61!

    ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΕ 71/61!!!
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ Ή ΚΑΤΟΧΟΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ?

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ?

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ?

    ΣΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕ 71/61!

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:12 | ΜΠΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ 71 ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 26 Μαρτίου 2018, 11:11 | Αμαλίτσα Τσιρωνά Φ/Θ ΚΕΔΔΥ

    Άρθρο 9
    Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ
    Τα Κ.Ε.Σ.Υ. πρέπει να στελεχωθούν τουλάχιστον με μία θέση από τις παρακάτω ειδικότητες ανά Κ.Ε.Σ.Υ. και με περισσότερες ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού:
    Παρ.1, εδ. γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1 εδ. δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ 28): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1. εδ εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ 29): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Να προστεθεί: εδάφιο ζζ) Παιδοψυχίατροι (ΠΕ24) : εβδομήντα μία (71) θέσεις

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:59 | Χρυσάνθη

    Για ακόμη μια φορά η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται με τέτοια επιπολαιότητα ! υιοθετούμε εξωτερικά πρότυπα χωρίς να έχουμε τις βάσεις να τα υπερασπιστούμε παραγκονίζοντας τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που αφιέρωσαν 4 χρόνια σπουδών, και στελεχώνουν εδώ και χρόνια την ειδική όντας κινούμενες βαλίτσες !

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:51 | Σταυρουλα

    1. Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις.
    Πρόκειται για παντελή απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ). Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά στους συγκεκριμένους κλάδους!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:44 | Άννα Γλυκερία

    Φαίνεται πως (για ακόμη μια φορά) «ξεχάσατε» τους αποφοίτους Ειδικής Αγωγής των ΔΗΜΟΣΙΩΝ Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ΠΕ71 και ΠΕ61.
    Να προστεθούν άμεσα οι συγκεκριμένοι κωδικοί, δασκάλων και νηπιαγωγών ΕΑΕ! Είναι ντροπή να αγνοείτε τους μοναδικούς κατόχους βασικού πτυχίου στην ΕΑΕ!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:42 | Δημήτρης Γκατζάλας

    Να μην καταργηθεί η Ειδικότητα ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ από τα Κ.Ε.Σ.Υ.Είναι γνωστό πως οι καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕAE) είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αξιολόγηση των δυσκολιών της κινητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών) αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή λειτουργία της κίνησης.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11 ΕΑΕ) γνωρίζει ψυχοκινητική ανάπτυξη.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες (σταθεροποίησης, μετακίνησης και χειρισμού) που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συνέχεια μπορεί να παρατηρήσει για οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρείται.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εστιασμένο στις κινητικές ανάγκες του παιδιού.Απαραίτητη η Ειδικότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ στα Κ.Ε.Σ.Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:41 | Δημήτρης Γκατζάλας

    Ο κλάδος των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, ΠΕ11, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, είναι ο μόνος ο οποίος εξαιρείται από το καινούριο σχέδιο νόμου και δεν μεταφέρεται ως ειδικότητα από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στο Κ.Ε.Σ.Υ., το οποίο θα έχει εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι στις τυπικές τάξεις του σχολείου, φοιτούν μαθητές με νοητική υστέρηση, συναισθηματικές διαταραχές, αυτισμό, μειωμένη όραση ή/και ακοή και κινητικές δυσκολίες, πρέπει να θεωρήσουμε επιβεβλημένη την παρουσία του εκπαιδευτικού ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στη νέα δομή και παρακάτω εξηγούμε γιατί: Στην διαδικασία συνεκπαίδευσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι οποίοι και έχουν ανάγκη υποστήριξης και καθοδήγησης σε θέματα Ειδικής Αγωγής, η οποία θα πρέπει να τους παρασχεθεί από την αντίστοιχη ειδικότητα στο πλαίσιο της νέας δομής. Οι μαθητές έλκονται περισσότερο από τους καθηγητές, των οποίων το αντικείμενο είναι αυτό που τα ίδια τα παιδιά αγαπούν να κάνουν: να παίζουν και να κινούνται! Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθηγητής φυσικής αγωγής είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός που διαπιστώνει και αντιμετωπίζει τις όποιες κινητικές, νοητικές, οι συναισθηματικές διαταραχές του μαθητή διότι αυτές εκδηλώνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού .Το γεγονός αυτό καθιστά τη θέση του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στο πλαίσιο του τυπικού σχολείου, χωρίς να παραβλέπεται ότι η φυσική αγωγή είναι η μοναδική επιστήμη που συνδυάζει το κινητικό με το συναισθηματικό και το γνωστικό τομέα. Η γνώση σχετικά με τις διαταραχές αυτές είναι απαραίτητη ,προκειμένου να ικανοποιήσουν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. O Εκπαιδευτικός ΠΕ11, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του, που έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει την εκπαιδευτική παρέμβαση στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και της Κινητικής Δραστηριότητας και αυτός που θα υποδείξει πρόγραμμα εκπαιδευτικής – ψυχαγωγικής παρέμβασης για ένα παιδί-άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. ΔΕΠΥ) ή αναπηρία (π.χ. αυτισμό, νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση κτλ) στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολικό περιβάλλον

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:41 | Γιαννιώτη Ανδρομάχη

    Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο όρος «Ειδική Αγωγή » σκοπεύει να ταυτιστεί με τον όρο «Ενταξιακης Εκπαίδευσης»,πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο και λάθος,καθώς οι δύο αυτοί όροι δεν συσχετίζονται καθόλου . Ο κλάδος του ΠΕ 71/61 με τον τρόπο αυτό πάει να αφανιστει εντελώς .

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:40 | Παύλος Σισμανίδης

    Ο κλάδος των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, ΠΕ11, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, είναι ο μόνος ο οποίος εξαιρείται από το καινούριο σχέδιο νόμου και δεν μεταφέρεται ως ειδικότητα από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στο Κ.Ε.Σ.Υ., το οποίο θα έχει εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι στις τυπικές τάξεις του σχολείου, φοιτούν μαθητές με νοητική υστέρηση, συναισθηματικές διαταραχές, αυτισμό, μειωμένη όραση ή/και ακοή και κινητικές δυσκολίες, πρέπει να θεωρήσουμε επιβεβλημένη την παρουσία του εκπαιδευτικού ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στη νέα δομή και παρακάτω εξηγούμε γιατί: Στην διαδικασία συνεκπαίδευσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναλαμβάνουν οι καθηγητές φυσικής αγωγής, οι οποίοι και έχουν ανάγκη υποστήριξης και καθοδήγησης σε θέματα Ειδικής Αγωγής, η οποία θα πρέπει να τους παρασχεθεί από την αντίστοιχη ειδικότητα στο πλαίσιο της νέας δομής. Οι μαθητές έλκονται περισσότερο από τους καθηγητές, των οποίων το αντικείμενο είναι αυτό που τα ίδια τα παιδιά αγαπούν να κάνουν: να παίζουν και να κινούνται! Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθηγητής φυσικής αγωγής είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός που διαπιστώνει και αντιμετωπίζει τις όποιες κινητικές, νοητικές, οι συναισθηματικές διαταραχές του μαθητή διότι αυτές εκδηλώνονται εντονότερα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού .Το γεγονός αυτό καθιστά τη θέση του εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στο πλαίσιο του τυπικού σχολείου, χωρίς να παραβλέπεται ότι η φυσική αγωγή είναι η μοναδική επιστήμη που συνδυάζει το κινητικό με το συναισθηματικό και το γνωστικό τομέα. Η γνώση σχετικά με τις διαταραχές αυτές είναι απαραίτητη ,προκειμένου να ικανοποιήσουν πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. O Εκπαιδευτικός ΠΕ11, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του, που έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει την εκπαιδευτική παρέμβαση στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και της Κινητικής Δραστηριότητας και αυτός που θα υποδείξει πρόγραμμα εκπαιδευτικής – ψυχαγωγικής παρέμβασης για ένα παιδί-άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. ΔΕΠΥ) ή αναπηρία (π.χ. αυτισμό, νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση κτλ) στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής στο σχολικό περιβάλλον

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:33 | Γαλανη

    Δεν αναφέρετε πουθενά τους αποφοίτους των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής 4ετους φοίτησης! Να προστεθούν οι κλάδοι ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ) και ΠΕ 61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ).

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:14 | Αντώνης Σκεν

    Συμφωνώ με τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:07 | Ελένη

    Καμία αναφορά στους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ71. Είναι οι μόνοι με βασικό πτυχίο στην Ειδική Αγωγή! Απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων, που εσείς ιδρύσατε!

  • 26 Μαρτίου 2018, 10:02 | Μαρία Χαραλαμπίδου

    Στο συγκεκριμένο αρθρο διαφαίνεται ξεκάθαρα η παντελής έλλειψη αναφοράς των εκπαιδευτικών ΕΑΕ ΠΕ 61/71. Θα ήταν απαραίτητη η προσθήκη των συγκεκριμένων κλάδων.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:47 | Δέσποινα Αρζόγλου

    Να μην καταργηθεί η Ειδικότητα ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ από τα Κ.Ε.Σ.Υ.

    Είναι γνωστό πως οι καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕAE) είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αξιολόγηση των δυσκολιών της κινητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών) αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή λειτουργία της κίνησης.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11 ΕΑΕ) γνωρίζει ψυχοκινητική ανάπτυξη.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες (σταθεροποίησης, μετακίνησης και χειρισμού) που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συνέχεια μπορεί να παρατηρήσει για οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρείται.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εστιασμένο στις κινητικές ανάγκες του παιδιού.

    Απαραίτητη η Ειδικότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ στα Κ.Ε.Σ.Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:43 | Παναγιώτα Τ

    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του ΣΑΤΕΑ:
    4. Στις συνεδριάσεις των Ε.Δ.Ε.Α.Υ καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών στις περιπτώσεις που οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. συνεδριάζουν για τον σχεδιασμό Ε.Π.Ε., καθώς και για την παροχή απόψεων σε κάθε άλλη περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο.
    Σχόλιο: Εδώ δε γίνεται λόγος για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν το μαθητή. Πέρα από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, τους μαθητές υποστηρίζουν και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων όπως θεατρολόγοι, εικαστικοί, γυμναστές, ξένων γλωσσών κ.ά. οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του ΕΠΕ.
    8. Οι Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ασκούν ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:
    α) Διενεργούν εκπαιδευτικές αξιολογήσεις του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένοι μαθητές και προτείνουν την παραπομπή στα Κ.Ε.Σ.Υ. των μαθητών για τους οποίους, ύστερα από την υποστήριξη στο σχολείο τους και την εφαρμογή βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, κρίνεται ότι απαιτείται η έκδοση αξιολογικής έκθεσης. Για την παραπομπή των μαθητών απαιτείται καταρχήν η αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων και η τεκμηριωμένη εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων, από την οποία προκύπτει ότι έγιναν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές παρεμβάσεις από τη σχολική μονάδα του μαθητή και την Ε.Δ.Ε.Α.Υ. και εκτίθενται τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων αυτών.
    Σχόλιο: Σχετικά με την εφαρμογή του βραχυχρόνιου προγράμματος πώς αυτό διασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται για χρονικό διάστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε μαθητή, ώστε ανάλογα με τα αποτελέσματα της παρέμβασης να υπάρχει ο επαρκής χρόνος για παραπομπή του μαθητή στο ΚΕΣΥ; Όπως φαίνεται πλέον δε θα χορηγείται γνωμάτευση κατά πρότυπα του ΚΕΔΔΥ μέσω των οποίων διασφαλίζεται η διεπιστημονικότητα στην προσέγγιση του μαθητή.
    β) Υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων σε σχέση με ζητήματα παιδαγωγικής ανταπόκρισης στην ετερογένεια του μαθητικού πληθυσμού, όπως η εφαρμογή μεθόδων διαφοροποιημένης διδασκαλίας, διαθεματικών και διεπιστημονικών προσεγγίσεων, ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, βιωματικής μάθησης και εναλλακτικών μορφών μάθησης
    Σχόλιο: Διατυπώνεται ο προβληματισμός αναφορικά με τη δυνατότητα υποστήριξης των εκπαιδευτικών από τα μέλη των ΕΔΕΑΥ (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς) ως προς τους συγκεκριμένους τομείς της μάθησης, σε συνδυασμό και με το μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων που καλούνται να υπηρετήσουν στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης των εκπαιδευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.
    γ) Διαμορφώνουν προγράμματα προσχολικής πρώιμης παρέμβασης, σε
    συνεργασία με τα Κ.Ε.Σ.Υ. ή τα δημόσια Ιατροπαιδαγωγικά (Ι.Π.Δ.) Κέντρα και
    οργανώνουν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς με παιδιά ηλικίας έως
    έξι ετών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.
    Σχόλιο: Για ποιον λόγο γίνεται αναφορά στο “έως έξι ετών” από τη στιγμή που η έγκαιρη -και όχι πρώιμη- παρέμβαση αφορά σε παιδιά μέχρι και 4 ετών, πριν δηλαδή φοιτήσουν σε προνήπιο; Στον νόμο 3699/2008 προβλέπονταν “τμήματα πρώιμης παρέμβασης” στα νηπιαγωγεία για την υποστήριξη των μαθητών τα οποία, όμως, δε λειτούργησαν ποτέ. Επίσης, ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων που θα συνεργαστούν για τα επιμορφωτικά προγράμματα;
    δ) Εξειδικεύουν τους βασικούς άξονες των Ε.Π.Ε., όπως αυτοί περιγράφονται από τα Κ.Ε.Σ.Υ. στις εκθέσεις αξιολόγησης, σε συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του τμήματος φοίτησης του μαθητή.
    Σχόλιο: Η συνεργασία αφορά το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού που υποστηρίζει-διδάσκει τον μαθητή.

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:32 | Αφροδιτη

    Λυπηρό…!! Μετά από 4 χρόνια σπουδών, μετεκπαιδευσεις, εξειδικεύσεις,15 χρόνια αναπλήρωσης και αγώνες να αναγνωριστεί ένας κλάδος, ο οποίος προέκυψε από τα πανεπιστήμια που εσείς ιδρυσατε και για άλλη μια φορά δεν αναφέρετε πουθενά τους ΠΕ71 κ 61. Ο,τι πιο βασικό στην Ειδική Αγωγή. Καλώς ή κακώς υπάρχουμε.. δεν προκυψαμε από το πουθενά.. Επιτέλους, φερθείτε με μια σχετική αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη!! Μην αποκλείετε τη γενική αγωγή αλλά μην εξαφανίζετε κι εμάς.. ΦΤΑΝΕΙ! Κύριε Κασσιανέ, σας είχα γνωρίσει προσωπικά κάποια στιγμή και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα όλη αυτή την εξέλιξη από την στιγμή που αναλάβατε..

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:24 | Αννα

    Ξεκάθαρη αναφορά των πε 71 και πε61!

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:05 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
    Η αυτονόητη ανάγκη στελέχωσης των ΚΕΣΥ με Κοινωνικούς Επιστήμονες
    Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέων Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων οφείλει να υπενθυμίσει την αυτονόητη ανάγκη ένταξης των κοινωνικών επιστημόνων σε οποιαδήποτε Υποστηρικτική Δομή αποβλέπει στην κάλυψη ψυχοκοινωνικών αναγκών των σχολικών μονάδων.
    Θεωρούμε σαφή παράλειψη την απουσία των σπουδών στην κοινωνιολογία και στην κοινωνική πολιτική από τα ρητώς αναφερόμενα ως επιθυμητά προσόντα για τη στελέχωση Δομών όπως τα ΚΕΣΥ. Παράλειψη, η οποία συνεχίζει τη λανθασμένη και παράδοξη κατάσταση που ισχύει έως σήμερα για Δομές όπως οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων.
    Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση παραμένουν ελλιπείς χωρίς την κοινωνιολογική οπτική που επιτρέπει την κατανόηση και την ερμηνεία των συμπεριφορών και των αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται στο χώρο του σχολείου . Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Υποστηρικτικές Δομές είναι στη βάση τους κοινωνικά. Στο σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, ανέχειας, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, βίας και αποδυνάμωσης των παραδοσιακών δικτύων υποστήριξης, μετασχηματισμού των οικογενειακών δομών, η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέπει το δυναμικό των εργαλείων της κοινωνιολογικής επιστήμης.
    Οι Κοινωνιολόγοι και οι Επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής είναι κατεξοχήν σε θέση να ανταποκριθούν σε υπαρκτές και ουσιώδεις ανάγκες των Υποστηρικτικών Δομών, δεδομένου ότι η επιστημονική τους κατάρτιση τους επιτρέπει, ενδεικτικά:
    • να εντοπίζουν αιτιακές σχέσεις αναλύοντας την κοινωνική συμπεριφορά των ατόμων σε συνάρτηση με τα κοινωνικά γεγονότα, τους κοινωνικούς θεσμούς και τις κοινωνικές αλλαγές,
    • να διεξάγουν έρευνα στο μακρο-επίπεδο και στο μικρο-επίπεδο
    • να είναι ενήμεροι/ες για τις διαδικασίες των κοινωνικών μετασχηματισμών
    • να έχουν γνώση των μηχανισμών αναπαραγωγής των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και της επίπτωσης των τελευταίων στη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών,
    • να γνωρίζουν την επίδραση της κοινωνικοποίησης και των πολιτισμικών παραμέτρων στη διαμόρφωση των αξιών και της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών/τριών,
    • να έχουν γνώση της δυναμικής των ομάδων στο σχολικό πλαίσιο,
    • να αναγνωρίζουν τη λανθάνουσα επενέργεια των στερεοτύπων και να προωθούν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα,
    • να εντοπίζουν αιτιακούς παράγοντες στα κοινωνικά δίκτυα των συμβουλευομένων, όπως πράττουν από ετών οι Κλινικοί Κοινωνιολόγοι
    • να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβατικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες

    Ο συμβουλευτικός ρόλος των Κοινωνιολόγων στην εκπαίδευση είναι εξάλλου κατοχυρωμένος με το Προεδρικό Διάταγμα 159 (Φ.Ε.Κ. 199/1.10.2009, τ. 1), σύμφωνα με το οποίο μπορούν να στελεχώσουν την εκπαίδευση «ως κοινωνιολόγοι σύμβουλοι», με αντικείμενο την εποπτεία, την έρευνα, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων της σχολικής ζωής.

    Η –ούτως ή άλλως προφανής- αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στο έργο των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων έχει επισημανθεί και από την έκθεση της, αποτελούμενης από υπευθύνους ΣΣΝ, Ομάδας Εργασίας που εξέδωσε το 2009 το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ, για την αποτύπωση των ζητημάτων και των προοπτικών του θεσμού.
    Τέλος, ας ληφθεί υπόψη ότι η ένταξη των Κοινωνιολόγων/Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στα στελέχη των Υποστηρικτικών Δομών είναι εφικτή από κάθε πλευρά, δεδομένου ότι η εκπαίδευση διαθέτει ήδη πλούσιο δυναμικό Κοινωνικών Επιστημόνων έμπειρων στη σχολική τάξη.
    Μετά τα παραπάνω, ζητούμε οι βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία ή την Κοινωνική Πολιτική να συμπεριληφθούν ρητά στα επιθυμητά ακαδημαϊκά προσόντα και να μοριοδοτηθούν επαρκώς κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών, εκπαιδευτικών ή μη, που θα στελεχώσουν τα ΚΕΣΥ.
    Οι Κοινωνιολόγοι και οι Επιστήμονες Κοινωνικής Πολιτικής μπορούν να έχουν σαφείς αρμοδιότητες στη διεπιστημονική ομάδα των Υποστηρικτικών Δομών. Συγκεκριμένα :
    • Να συντονίζουν και να διενεργούν έρευνες για την ανίχνευση του κοινωνικού προφίλ και των αναγκών μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Η έρευνα μπορεί να αποκαλύψει κρίσιμα στοιχεία για τις συμπεριφορές και σχέσεις στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο: Δομικοί φραγμοί και εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση, υποκουλτούρες και ομαδοποιήσεις των νέων βάσει πολιτισμικών και άλλων χαρακτηριστικών, κώδικες επικοινωνίας, οργάνωση του ελεύθερου χρόνου, αντιλήψεις, στάσεις και αξίες, οικογενειακά σχήματα. Η δράση δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται στην επιστημονική γνώση.
    • Να αξιοποιούν την κοινωνιομετρία για την αποκάλυψη των μοτίβων σχέσεων μέσα στη σχολική τάξη και την παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης στους/τις εκπαιδευτικούς. Το κοινωνιόγραμμα αποτελεί γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο της εφαρμοσμένης κοινωνιολογίας, με σκοπό την ανίχνευση ηγετών, ομαδοποιήσεων και μοναχικών μελών στην τάξη .
    • Να διερευνούν με την κοινωνιολογική οπτική το κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον παιδιών που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού, σχολικής διαρροής, εθισμών, αντι-κοινωνικής συμπεριφοράς, μέσα από την ανάλυση του οικογενειακού/συγγενικού πλαισίου τους, των κοινωνικών δικτύων ομοτίμων και των μοτίβων συμπεριφοράς στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, να αξιοποιούν τα εργαλεία της επίλυσης συγκρούσεων και διαμεσολάβησης, για τη διαχείριση των συγκρούσεων.
    • Να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αποτιμούν παρεμβάσεις και προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων, πάντα σε συνεργασία με τα άλλα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας και με αποδέκτες μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Φαινόμενα όπως η σχολική διαρροή, η απόρριψη της διαφορετικότητας. οι κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, η μισαλλοδοξία και η έλλειψη ανεκτικότητας, ο εκφοβισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η άκριτη χρήση του διαδικτύου, οι έμφυλες διακρίσεις και η έμφυλη βία, αποτελούν προνομιακά πεδία δράσης της κοινωνιολογίας,.
    • Να υποστηρίζουν επιστημονικά την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών στα σχολεία.
    • Να διαμορφώνουν δίκτυα συνεργατών φορέων.
    • Να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
    • Να ενημερώνουν τη σχολική κοινότητα σε σχέση με καινοτόμες εθνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς δράσεις και προγράμματα σχετικά με ψυχοκοινωνικά ζητήματα.
    • Να λειτουργούν ως πολιτισμικοί/ές διαμεσολαβητές/τριες.
    • Να οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.
    • Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις για την κοινωνικοοικονομική υποστήριξη των παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
    • Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής/εκπαιδευτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

    Σε μία περίοδο κατά την οποία επιδιώκεται η αναδιοργάνωση των Δομών που θα υποστηρίζουν το ελληνικό σχολείο, αναμένουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα αντιληφθεί τους τρόπους με τους οποίους το όλον (κοινωνία) επιδρά στο επιμέρους (σχολείο) και θα αξιοποιήσει, έστω και τώρα, το δυναμικό των επιστημόνων που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υπόθεση της διαμόρφωσης του σχολείου που οραματιζόμαστε∙ ενός σχολείου που θα αποδίδει έμφαση στην υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού, σε ένα πλαίσιο που θα ευνοεί την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ως πηγής πολλαπλών γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ζητημάτων της σχολικής κοινότητας.
    Είμαστε στη διάθεσή σας για διάλογο επί των προτάσεών μας.
    Με εκτίμηση

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:03 | Γιώργος

    Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΠΕ71 ΚΑΙ ΠΕ61!! Να γίνει ΆΜΕΣΗ και ΞΕΚΆΘΑΡΗ αναφορά στον ΜΟΝΑΔΙΚΟ κλάδο με Βασικό Πτυχίο πάνω στην Ειδική Αγωγή!!

  • 26 Μαρτίου 2018, 09:01 | Γεωργία Πoλατίδου

    Να μην καταργηθεί η Ειδικότητα ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ από τα Κ.Ε.Σ.Υ.

    Είναι γνωστό πως οι καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕAE) είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αξιολόγηση των δυσκολιών της κινητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών) αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή λειτουργία της κίνησης.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11 ΕΑΕ) γνωρίζει ψυχοκινητική ανάπτυξη.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες (σταθεροποίησης, μετακίνησης και χειρισμού) που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συνέχεια μπορεί να παρατηρήσει για οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρείται.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εστιασμένο στις κινητικές ανάγκες του Μαθητή.

    Απαραίτητη η Ειδικότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ στα Κ.Ε.Σ.Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:59 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Είναι απαράδεκτο, όταν μιλάμε για ειδική αγωγή στην χώρα μας στην οποία έχουμε πανεπιστημιακές σχόλες για τους δασκάλους αυτών των παιδιών , η οποίοι γνώριζουν καλήτερα από το καθένα της ιδιαιτερότητες αυτών των παιδιών να μην υπάρχουν πουθενά και να υπάρχουν οι δάσκαλοι γενικής, από που και οσπου μπορούν να τα καταφέρουν οι δάσκαλοι χώρις της απαραίτητες γνώσεις που προσφέρει το προπτυχιακό ειδικής αγωγής, και από πότε από την στιγμή που υπάρχουν σχολές ειδικής αγωγής με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα αποκλείουνται οι απόφοιτητοι αύτων?ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ(ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ)ΕΓΙΝΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣΥ ΜΕ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:54 | Χριστίνα Καραγιάννη

    Ως εκπαιδευτικός της τάξης και της σχολικής διαμεσολάβησης, της θεματικής εβδομάδας, του ασφαλούς διαδικτύου, του σχολικού εκφοβισμού κ της βίας, των προβληματισμενων γονέων που συχνά βρίσκονται σε αδιεξοδο…. ως εκπαιδευτικός της πράξης που έχει να διαχειριστεί συμπεριφορές, συναισθήματα και επιλογές μαθητών για τα οποία δεν είμαι πάντα ετοιμη ή εκπαιδευμένη … ως εκπαιδευτικός που θέλει αλλαγές, καινοτομίες και επιμόρφωση … έχω να πω οτι πως σε όλες τις παραπανω ανάγκες μας και ανάγκες των μαθητών και των γονέων τους ο ΣΣΝ εργάζεται πανταχού παρών. Με πνεύμα και έργο συμπαράστασης, χωρίς ωράριο, τυπικά κ άτυπα ενημερώνει, συμβουλεύει, επιμορφώνει, καινοτομεί. Μια δομή που ειναι Πραγματικά αναγκαία και ο σχεδιασμός κατάργησής της προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά, όπως προβληματισμό προκαλεί και η απόφαση των ιθυνόντων να μην αξιοποιήσουν την πολύχρονη και πολύτιμη εμπειρία των υπευθυνων ΣΣΝ, εξαιρώντας τους από τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για τις νέες δομές. Να πω κρίμα… αρκεί;

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:51 | Γιώργος

    Άμεση αναφορά στον κλάδο ΠΕ71 και ΠΕ61 που είναι οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ με ΒΑΣΙΚΟ ΤΊΤΛΟ ΣΠΟΥΔΏΝ στην ΕΑΕ!

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:49 | Μπαδάνης Κωνσταντίνος

    Οι στελέχωση με 33 εργοθεραπευτές δεν καλύπτει ούτε τις ελάχιστες ανάγκες λειτουργίας

  • 26 Μαρτίου 2018, 08:48 | Ομάδα Καθηγητών Ειδικής Φυσικής Αγωγής

    Να μην καταργηθεί η Ειδικότητα ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ από τα Κ.Ε.Σ.Υ.

    Είναι γνωστό πως οι καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕAE) είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αξιολόγηση των δυσκολιών της κινητικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους (προπτυχιακών όσο και μεταπτυχιακών) αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή λειτουργία της κίνησης.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11 ΕΑΕ) γνωρίζει ψυχοκινητική ανάπτυξη.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει και μπορεί να ελέγξει τις βασικές κινητικές δεξιότητες (σταθεροποίησης, μετακίνησης και χειρισμού) που είναι απαραίτητες για την ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συνέχεια μπορεί να παρατηρήσει για οποιαδήποτε παρέκκλιση παρατηρείται.
    Ο Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11 ΕΑΕ), είναι εκείνος που μπορεί να προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εστιασμένο στις κινητικές ανάγκες του Μαθητή.

    Απαραίτητη η Ειδικότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ11.ΕΑΕ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΕΑΕ στα Κ.Ε.Σ.Υ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 07:26 | ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ

    Όσον αφορά τη στελέχωση των ΚΕΣΥ θα ήθελα να επισημάνω ότι καλώς έγιναν οι αλλαγές των ειδικοτήτων της διεπιστημονικής ομάδας. Εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι στα εξής:
    -Στο μικρό αριθμό των φυσικοθεραπευτών που προβλέπονται, δεδομένου ότι η Αξιολόγηση των μαθητών καθώς και η συνεργασία τους με γονείς και εργοθεραπευτές αναφέρεται κατά αποκλειστικότητα στο νόμο του καθηκοντολογίου του ΕΕΠ ΠΕ28.Οπότε λογικό είναι η ειδικότητα των Φυσικοθεραπευτών να υπάρχει σε όλα τα ΚΕΣΥ.
    -Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω ότι η κάλυψη των θέσεων αυτών να καλυφθούν αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα από Φυσικοθεραπευτές με εμπειρία στην ειδική αγωγή και όχι με διδακτική εμπειρία (γενική παιδεία) λόγω του ρόλου των ΚΕΣΥ είναι δύο διαφορετικές επαγγελματικές εμπειρίες.
    -Τέλος, με αφορμή τις παραπάνω σκέψεις πιστεύω ότι το να καλυφθούν οι παραπάνω θέσεις με ήδη μόνιμο προσωπικό θα είναι δύσκολο αφού δεν υπάρχουν οι μόνιμοι φυσικοθεραπευτές στον αριθμό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των ΚΕΣΥ, αφού ελάχιστοι έχουν διοριστεί από το 2006-7 (αν δεν κάνω λάθος) σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη μέσω συνεντεύξεων. Επομένως προτείνω μόνιμους διορισμούς Φυσικοθεραπευτών (ΕΕΠ- ΠΕ28).

  • 26 Μαρτίου 2018, 06:55 | Ελένη

    Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 26 Μαρτίου 2018, 04:09 | Λένα Καραγιάννη

    Διαβούλευση ΥΠΕΠΘ για ΚΕΣΥ

    Θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Κέντρα Στήριξης Εκπαιδευτικού Έργου-ΚΕΣΥ)
    1. Είναι σημαντικό το ΥΠΕΠΘ να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν και έχουν 2ο Πτυχίο στην Ψυχολογία, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Είναι απίστευτη απώλεια ανθρώπινου δυναμικού η μη αναγνώριση της 2ης ειδικότητας και η έλλειψη αξιοποίησής τους
    2. Είναι σημαντικό σε τόσο σοβαρά θέματα να θεσπιστεί η Διεύθυνση Προαγωγής Ψυχικής Υγείας στοΥΠΕΠΘ και ο Υπουργός να συμπεριλάβει στους Συμβούλους του και Ψυχολόγους.
    3. Πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις των συναδέλφων που υπηρέτησαν στις προηγούμενες δομές στήριξης εκπαιδευτικού έργου: ΚΕΔΔΥ, ΣΣΝ, ΚΕΣΥΠ, ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ και άλλες δομές.
    Φαίνεται πως επιχειρείται η δημιουργία μιας υπερδομής που φιλοδοξεί να καλύψει το έργο πολλών επιμέρους θεσμών της υποστήριξης της εκπαίδευσης: αντικαθιστά ΚΕΔΔΥ, ΣΣΝ, ΚΕΣΥΠ, Αγωγή Υγείας και άλλες δομές. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό, καθώς συμπυκνώνονται πολλές αρμοδιότητες σε μια νέα δομή με συνένωση φορέων και μάλιστα σε επίπεδο περιφέρειας. Το σχήμα φαίνεται πολύ δυσλειτουργικό και αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσων σχολείων. Όσοι έχουν δουλέψει σε ΚΕΔΔΥ ή ΣΣΝ γνωρίζουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς και την πληθώρα των αιτημάτων. Μιλάμε βέβαια για πραγματικές ανάγκες και όχι για σχέδια επί χάρτου.
    Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές αγωνίας από εκπαιδευτικούς, γονείς, από την κοινωνία: «θέλουμε ψυχολόγους στα σχολεία». Η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα περιλαμβάνει μαθητές που έχουν πολλών ειδών ανάγκες, έτσι το έργο των εκπαιδευτικών επείγει να συμπληρωθεί από την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών, ειδικά αυτή την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε.
    Η κάθε παρέμβαση που επιχειρείται να γίνει μέσω ενός σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να έχει στο κέντρο της πρωτίστως τις ανάγκες των παιδιών και της σχολικής κοινότητας στο σύνολό της. Πρέπει να επανέρθουμε στην κοινή λογική και αυτό να χαρακτηρίζει την οπτική μας γωνία.
    Από την άποψη των σχεδιασμών του Υπουργείου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιου είδους κριτήριο: να στηριχτούν πρώτα οι μαθητές, τα παιδιά. Στην ουσία προσεκτική μελέτη του νομοσχεδίου (το οποίο φιλοδοξεί να συμπεριλάβει και υπηρεσίες διαγνωστικές αλλά και ψυχοκοινωνικής στήριξης) δείχνει ότι όπως πάντα δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό άνθρωποι της ψυχικής υγείας. Δεν είναι παράλογο και αντιφατικό αυτό;
    Επίσης σταθερά το Υπουργείο Παιδείας δείχνει να αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές Συνδιασκέψεις των τελευταίων 15-20 χρόνων σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να προωθηθούν μέσω της σχολικής κοινότητας προγράμματα πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας. Επιπλέον είναι επιταγή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναγνωρίζει στην εκπαίδευση ένα νέο ρόλο επιπλέον για τον 21Ο αιώνα, αυτόν της έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία. Έτσι συμφωνώ απόλυτα με τη συνάδελφο που έθεσε το θέμα μιας Διεύθυνσης Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (ανάγκη πλέον επιτακτική). Ιδιαίτερα εύστοχη η ιδέα της συναδέλφου να έχει ο Υπουργός Παιδείας μεταξύ των Συμβούλων του Ψυχολόγους. Το θέμα της ψυχοκοινωνικής κάλυψης των σχολείων είναι τόσο φλέγον που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Και σίγουρα –πάλι συμφωνώ με τη συνάδελφο- δεν μπορεί να λείπει το όραμα από ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Πόσο μάλλον από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται κυβέρνηση της Αριστεράς, που όσο κι αν υλοποιεί μνημονιακούς σχεδιασμός (ξέρουμε ότι όλα όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν είναι καινούρια, είχαν ξεκινήσει από σχεδιασμούς της Διαμαντοπούλου-τόσο πρόχειρα έχουν γίνει όλα) θα πρέπει να ρίξει τη ματιά της και στις ανάγκες της κοινωνίας
    Οι δομές που λειτουργούν διαγνωστικά μέσα στην εκπαίδευση (ΚΕΔΔΥ), που υποστηρίζουν ψυχοκοινωνικά τα σχολεία (ΣΣΝ) και συμπληρώνονται από τα ΚΕΣΥΠ για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα Γραφεία Αγωγής Υγείας τόσα χρόνια επιτελούσαν ένα σημαντικό έργο για στήριξη της σχολικής κοινότητας κυρίως όπου είχαν την κατάλληλη στελέχωση. Οι ΣΣΝ για παράδειγμα αρχικά είχαν πρόβλεψη για θέσεις ειδικών -ψυχίατρος ή παιδοψυχίατρος, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί-. Εδώ να τονιστεί πόσο σημαντικοί είναι οι ψυχίατροι/παιδοψυχίατροι τόσο για τα ΚΕΔΔΥ όσο και για δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης (στα πλαίσια της ειδικής αγωγής δεν θα πρέπει να παραλείπεται και η παράλληλη στήριξη). Αργότερα ειδικά στους ΣΣΝ τα κριτήρια αυτά προσαρμόστηκαν για όσους καταχρηστικά και χωρίς εφόδια ζητούσαν και καταλάμβαναν τέτοιες θέσεις χωρίς να τις εξυπηρετούν: παραδείγματα άπειρα. Γνωρίζουμε βέβαια και τις περιπτώσεις αρκετών ΣΣΝ όπου συνάδελφοι με ειδικότητες που προαναφέρθηκαν έκαναν τεράστιο έργο, δυσανάλογο αφού λειτουργούσαν πάντα με ελλείψεις στη στελέχωση και την υποδομή. Έτσι οι συνάδελφοι βρίσκονται με burn out και πάντα ματαιωμένοι από την Πολιτεία και τις επιλογές του Υπουργείου: το έργο τους ποτέ δεν αναγνωρίζεται, δεν υπάρχει καμμιά στήριξη, το θέμα δεν συζητιέται ποτέ ανοικτά -είναι σα να καλύπτεται από μια συνομωσία σιωπής- και επιπλέον όλες οι δομές που φυτοζωούν, τώρα με το νέο νόμο για τα Κέντρα Στήριξης Εκπαιδευτικού Έγου επί της ουσίας καταργούνται.
    Πρόβλεψη για την πολύχρονη και συγκεντρωμένη εμπειρία τόσων συναδέλφων ή την αξιοποίησή τους; ΚΑΜΜΙΑ
    Μήπως κλήθηκαν να καταθέσουν την πολύτιμη εμπειρία τους, να λάβουν μέρος στη συζήτηση ή και στο σχεδιασμό; Όχι βέβαια. Παρόλα αυτά οι προτάσεις και οι ενημερώσεις για αυτά τα θέματα έχουν κατατεθεί πολλές φορές στο Υπουργείο, ενυπόγραφα και με αριθμούς πρωτοκόλλου.
    Παρά το έργο που προσέφεραν αυτές οι δομές στη σχολική κοινότητα, αντί να αναβαθμιστούν και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ουσιαστικά καταργούνται. Τα ΚΕΣΥ λειτουργούν στο πλαίσιο περιφέρειας για να καλύψουν πόσα σχολεία; Απείρως περισσότερα από τις προηγούμενες δομές που λειτουργούσαν σε επίπεδο νομού.
    Ποιος είναι ο λόγος που ματαιώνονται τόσοι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει την ψυχή τους εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές, που έχουν μεγάλη εμπειρία από τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας σε επίπεδο διαγνωστικό ή σε επίπεδο πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης της σχολικής κοινότητας;

    Με την ίδια λογική χρειάζεται να θέσουμε και το θέμα της δεύτερης ειδικότητας.
    Δεν προβλέπεται αξιοποίηση των εκπαιδευτικών που έχουν δεύτερο πτυχίο στην ψυχολογία και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δεν προβλέπεται αναγνώριση της 2η; Ειδικότητας (αυτή η παράλειψη σταθερά συνεχίζεται μόνο εδώ και όχι με άλλους κλάδους που τους αναγνωρίζεται η 2η ειδικότητα). Το Υπουργείο δηλαδή σταθερά δεν αναγνωρίζει τις εξειδικεύσεις και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που διαθέτουν και πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο σχολείο αλλά και είναι άρτια και έγκυρα εκπαιδευμένοι ως ειδικοί για να καλύψουν τις ανάγκες της ψυχοκοινωνικής στήριξης στα σχολεία. Έτσι ένα κενό που υπάρχει είναι ότι δεν εμφανίζεται πουθενά κάποια πρόβλεψη για αναγνώριση 2ης ειδικότητας ψυχολόγου σε εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχίο, άδεια ασκήσεως και εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και αξιοποίησής της στα πλαίσια δομών ψυχοκοινωνικής στήριξης.

  • 26 Μαρτίου 2018, 02:21 | Γεωργία Μπουλμέτη

    Αρ. 9 Στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ
    Παρ.1, εδ. γγ) Λογοθεραπευτών (ΠΕ21): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1 εδ. δδ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ 28): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Παρ.1. εδ εε) Εργοθεραπευτών (ΠΕ 29): εβδομήντα μία (71) θέσεις
    Να προστεθεί: εδάφιο ζζ) Παιδοψυχίατροι (ΠΕ24) : δεκαπέντε (15) θέσεις
    Παρ.2. Η κάλυψη των θέσεων των περιπτ. α΄ και β΄ της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. και μελών του Ε.Ε.Π., ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει εκπαιδευτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Σ.Υ. Η κάλυψη των θέσεων της περίπτ. γ΄ της ίδιας παραγράφου γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδίκευση στη συμβουλευτική στον επαγγελματικό προσανατολισμό ύστερα από μετάθεση, απόσπαση ή διάθεση, ύστερα από αίτησή τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία τουλάχιστον επτά ετών.

  • 26 Μαρτίου 2018, 02:02 | Γιάννης Μ

    Καλό θα ήταν να ενημέρωνε κάποιος όλους αυτούς που θεωρούν ότι η διαβούλευση είναι μια διαδικασία που ότι εμφανίζεται περισσότερες φορές (πολύ συχνά copy paste) ΔΕΝ θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Δηλαδή να γίνει αποδεκτή η πρόταση τους. Δεν ψηφίζουμε εδώ.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:30 | Θωμάς Λασπάς

    απαραδεκτο να μην αναφερονται οι εκπαιδευτικοι του κλαδου ΠΕ71/61!!! Δεν θα ανεχτούμε άλλα παιχνίδια στις πλάτες των επι 15 χρόνια ειδικών παιδαγωγών στο δημόσιο σχολείο

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:29 | ΣΤΕΛΛΑ Β.

    Για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού, που κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:
    α) Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.):
    αα) Νηπιαγωγών (ΠΕ60): ογδόντα έξι (86) θέσεις,
    ββ) Δασκάλων (ΠΕ70): εκατό εξήντα έξι (166) θέσεις, Σχόλιο: Παντελής απουσία των εκπαιδευτικών ΕΑΕ με ΠΕ61 (νηπιαγωγοί ΕΑΕ) και ΠΕ71 (δάσκαλοι ΕΑΕ).

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:25 | Μαρία Μπονάτου

    Απ΄ όλα όσα ορίζονται για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΣΥ, αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχτώ όσο τίποτε άλλο είναι η απουσία των Παιδοψυχιάτρων από τη διεπιστημονική ομάδα. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στα μέχρι τώρα ΚΕΔΔΥ που απαιτούν παιδοψυχιατρική αξιολόγηση και υποστήριξη και δεν είναι λίγες οι φορές που η διεπιστημονική ομάδα των υπολοίπων ειδικοτήτων δεν μπορεί να διαλευκάνει περιπτώσεις μαθητών και καταφεύγει στη συνδρομή της παιδοψυχιατρικής αξιολόγησης. Αντί να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των Παιδοψυχιάτρων, κάτι που αποτελούσε ιδιαίτερη ανάγκη μέχρι στιγμής, δυστυχώς η ειδικότητα αυτή παραλείπεται και εξαλείφεται από το νέο σχέδιο νόμου των ΚΕΣΥ. Φαίνεται ότι η διαφοροδιαγνωση είναι πολυτέλεια για το Υπουργείο Παιδείας και μετατίθεται μονάχα στο Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Παιδείας συνιστά προχειροδουλειές και μειώνει την ποιότητα εργασίας των εργαζομένων και το χειρότερο και πιο επικίνδυνο αψηφά τη σοβαρότητα των συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές ιδιαίτερα στις ημέρες μας.

  • 26 Μαρτίου 2018, 01:24 | Δέσποινα Καραμπατζάκη

    Οι ΣΣΝ της χώρας λειτουργούν τα τελευταία 5 χρόνια με έναν μόνο εκπαιδευτικό εξειδικευμένο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, σε θέματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης και σε πολλές επίσης απόλυτα εξειδικευμένο – ψυχολόγο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πέρα απ’ όλα τ’ άλλα έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σχετικά με την κάλυψη ψυχοκοινωνικών αναγκών των σχολικών μονάδων και έχουν αναπτύξει δίκτυα συνεργασίας τόσο με τα σχολεία όσο και με άλλους τοπικούς φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Χωρίς να παραγνωρίζω την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής διεύρυνσης του υποστηρικτικού φορέα θεωρώ πολύ σημνατικό να αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία των υπευθύνων των ΣΣΝ. Τα προβλήματα είναι πολλά και η αντιμετώπιση τους απαιτεί να χρησιμοποιηθούν ολες οι δυνάμεις και να μην πάει τίποτε χαμένο. Το χρωστάμε εξάλλου στη νέα γενιά!!!